Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2020/362/04

    Πρόσκληση υποβολής προτάσεων «Υποστήριξη μέτρων ενημέρωσης σχετικά με την πολιτική συνοχής της ΕΕ» 2020/C 362/04

    PUB/2020/831

    ΕΕ C 362 της 28.10.2020, p. 4–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    28.10.2020   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 362/4


    ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

    «Υποστήριξη μέτρων ενημέρωσης σχετικά με την πολιτική συνοχής της ΕΕ»

    (2020/C 362/04)

    Πίνακας περιεχομένων

    1.

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ – Ιστορικό 6

    2.

    Στόχος/-οι – Θέμα/-τα – Προτεραιότητες 4

    3.

    Χρονοδιάγραμμα 8

    4.

    Διαθέσιμος προϋπολογισμός 6

    5.

    Προϋποθέσεις παραδεκτού των αιτήσεων 6

    6.

    Κριτήρια επιλεξιμότητας 6

    6.1.

    Επιλέξιμοι αιτούντες 8

    6.2.

    Επιλέξιμες δραστηριότητες 9

    6.3.

    Περίοδος υλοποίησης 9

    7.

    Κριτήρια αποκλεισμού 10

    7.1.

    Αποκλεισμός 10

    7.2.

    Διορθωτικά μέτρα 11

    7.3.

    Απόρριψη από την πρόσκληση υποβολής προτάσεων 11

    7.4.

    Δικαιολογητικά έγγραφα 11

    8.

    Κριτήρια επιλογής 12

    8.1.

    Χρηματοοικονομική ικανότητα 12

    8.2.

    Επιχειρησιακή ικανότητα 12

    9.

    Κριτήρια ανάθεσης 12

    10.

    Νομικές δεσμεύσεις 14

    11.

    Χρηματοοικονομικές διατάξεις 14

    11.1.

    Μορφές της επιχορήγησης 14

    11.2.

    Επιλέξιμο κόστος 14

    11.3.

    Μη επιλέξιμες δαπάνες 16

    11.4.

    Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός 17

    11.5.

    Υπολογισμός του τελικού ποσού της επιχορήγησης 17

    11.6.

    Υποβολή εκθέσεων και ρυθμίσεις πληρωμής 18

    11.7.

    Λοιποί χρηματοδοτικοί όροι 18

    12.

    Προβολή 19

    12.1.

    Από τους δικαιούχους 19

    12.2.

    Από την Επιτροπή 20

    13.

    Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα 20

    14.

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 21

    1.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΙΣΤΟΡΙΚΟ

    Στόχος της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων είναι η χρηματοδότηση μέτρων ενημέρωσης κατά την έννοια του άρθρου 58 παράγραφος 1 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 από πιστώσεις του προϋπολογισμού του 2020, όπως εξαγγέλθηκε με την απόφαση C(2020)305 της Επιτροπής, της 27.1.2020 (1).

    Το πολιτικό θεματολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη πενταετία περιλαμβάνει αποφάσεις μείζονος σημασίας για το μέλλον της ΕΕ: πραγματοποιείται ευρεία συζήτηση σχετικά με τις προτεραιότητες στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθεί η ΕΕ. Παράλληλα, σύντομα θα εγκριθεί νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο που θα καλύπτει την περίοδο μετά το 2020 και θα θεσπιστούν νέα προγράμματα και μηχανισμοί χρηματοδότησης για την υλοποίησή τους.

    Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό οι μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ να λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τη συμβολή της πολιτικής συνοχής (2) στην επίτευξη των προτεραιοτήτων της ΕΕ και τις δυνατότητες που παρέχει για την επανασύνδεση της ΕΕ με τους πολίτες της.

    Η πολιτική συνοχής παρέχει επενδύσεις σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ με στόχο την υποστήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, της οικονομικής μεγέθυνσης, της βιώσιμης ανάπτυξης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών στο σύνολο των 276 περιφερειών της ΕΕ. Οι επενδύσεις —οι οποίες αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ— συμβάλλουν στην υλοποίηση των πολιτικών προτεραιοτήτων της ΕΕ. Αποτελούν την πλέον απτή και συγκεκριμένη απόδειξη του αντίκτυπου της ΕΕ στην καθημερινή ζωή εκατομμυρίων πολιτών.

    Ωστόσο, οι πολίτες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν επαρκώς τα αποτελέσματα της πολιτικής συνοχής και τον αντίκτυπό τους στη ζωή τους. Για καταστεί δυνατή η διεξαγωγή τεκμηριωμένου διαλόγου σχετικά με τις μελλοντικές προτεραιότητες της ΕΕ και να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα κονδύλια της ΕΕ και τα αποτελέσματα της χρήσης τους, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν καλύτερη γνώση και ενημέρωση σχετικά με τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στις χώρες, τις περιφέρειες και τις πόλεις τους.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η προβολή της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, όπως επισημαίνεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (3) στο σημείο «Bringing Cohesion policy closer to the citizens» (Φέρνοντας την πολιτική συνοχής πιο κοντά στους πολίτες), στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (4) σχετικά με την «Ενίσχυση της συμμετοχής των εταίρων και της διαφάνειας των επιδόσεων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων» και στις προτάσεις κοινών δράσεων επικοινωνίας (5) για την πολιτική συνοχής που έχει παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Εντός του ισχύοντος νομικού πλαισίου που διέπει την υλοποίηση των επενδυτικών και διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ (6), η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων αποσκοπεί στην παροχή στήριξης για την παραγωγή και τη διάδοση πληροφοριών και περιεχομένου που συνδέονται με την πολιτική συνοχής της ΕΕ, με παράλληλο σεβασμό προς την πλήρη συντακτική ανεξαρτησία των εμπλεκόμενων φορέων.

    2.   ΣΤΟΧΟΣ/-ΟΙ – ΘΕΜΑ/-ΤΑ – ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

    Με την παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να επιλέξει δυνητικούς δικαιούχους για την υλοποίηση ορισμένων μέτρων ενημέρωσης (7) που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Ο κύριος στόχος είναι η παροχή υποστήριξης για την παραγωγή και τη διάδοση πληροφοριών και περιεχομένου που συνδέονται με την πολιτική συνοχής της ΕΕ (8), συμπεριλαμβανομένου, μεταξύ άλλων, του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (9) και του σχεδίου ανάκαμψης για την Ευρώπη (10), με παράλληλο σεβασμό προς την πλήρη συντακτική ανεξαρτησία των εμπλεκόμενων φορέων.

    Το ακριβές περιεχόμενο των προτεινόμενων μέτρων ενημέρωσης θα εξαρτηθεί από τη συντακτική επιλογή των αιτούντων. Η συντακτική ανεξαρτησία θα διασφαλίζεται με χάρτη ανεξαρτησίας ο οποίος θα αποτελεί μέρος της συμφωνίας που θα υπογραφεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των δικαιούχων της επιχορήγησης.

    Οι ειδικοί στόχοι της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων είναι οι εξής:

    να προωθηθεί η καλύτερη κατανόηση του ρόλου που διαδραματίζει η πολιτική συνοχής στην υποστήριξη όλων των περιφερειών της ΕΕ·

    να αυξηθεί η ενημέρωση σχετικά με τα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ —και ειδικότερα μέσω της πολιτικής για τη συνοχή— καθώς και η ευαισθητοποίηση για τις επιπτώσεις τους στις ζωές των ανθρώπων·

    να εξασφαλιστεί η διάδοση πληροφοριών και να ενθαρρυνθεί ο ανοικτός διάλογος σχετικά με την πολιτική συνοχής, τα αποτελέσματά της, τον ρόλο της στην επίτευξη των πολιτικών προτεραιοτήτων της ΕΕ, και το μέλλον της·

    να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των πολιτών σε θέματα που αφορούν την πολιτική συνοχής και στον καθορισμό προτεραιοτήτων για το μέλλον της εν λόγω πολιτικής.

    Οι προτάσεις αναδεικνύουν και αξιολογούν τον ρόλο της πολιτικής για τη συνοχή στην επίτευξη των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ, τα κράτη μέλη της, οι περιφέρειές της και οι τοπικές της κοινότητες. Ειδικότερα, οι προτάσεις θα πρέπει να αφορούν τη συμβολή που έχει η πολιτική συνοχής στα εξής:

    στην τόνωση της απασχόλησης, της ανάπτυξης και των επενδύσεων σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών·

    στην επίτευξη των κυριότερων προτεραιοτήτων της ΕΕ και των κρατών μελών, οι οποίες περιλαμβάνουν, ενδεικτικά —πέραν της δημιουργίας ανάπτυξης και θέσεων εργασίας—, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας·

    στην ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής στην ΕΕ, με παράλληλη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ και εντός των χωρών και των περιφερειών της ΕΕ·

    στη βοήθεια προς τις περιφέρειες ώστε να τιθασεύσουν την παγκοσμιοποίηση βρίσκοντας τη θέση τους στην παγκόσμια οικονομία·

    στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, καθώς η πολιτική συνοχής εξυπηρετεί άμεσα τους πολίτες της ΕΕ.

    Τα αναμενόμενα αποτελέσματα και εκροές είναι τα ακόλουθα:

    αύξηση της κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την πολιτική συνοχής, ιδίως σε περιφερειακό επίπεδο·

    βελτίωση της ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τα αποτελέσματα της πολιτικής συνοχής και τον αντίκτυπό τους στη ζωή τους·

    παραγωγή συγκεκριμένων εκροών και παραδοτέων που θα αποσκοπούν σε ευρεία προβολή κατά τη διάρκεια του μέτρου —π.χ. τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, κάλυψη με ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα, άλλου είδους μέτρα ενημέρωσης και διάδοση — λαμβάνοντας υπόψη την πολυγλωσσία·

    δημιουργία αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των δικαιούχων της επιχορήγησης.

    Το κοινό-στόχος των μέτρων ενημέρωσης που πρόκειται να εφαρμοστούν μέσω της παρούσας πρόσκλησης είναι το ευρύ κοινό και/ή τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη. Ειδικότερα:

    Για το ευρύ κοινό: στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων που δεν είναι ενημερωμένοι για την ΕΕ και τη δράση της ΕΕ στην περιφέρειά τους σχετικά με τα αποτελέσματα της πολιτικής συνοχής και τον αντίκτυπο που έχουν στη ζωή των πολιτών. Η ενημέρωση θα πρέπει να επικεντρώνεται στη βελτίωση της κατανόησης της συμβολής της πολιτικής συνοχής στην ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην Ευρώπη και στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών μελών και των περιφερειών.

    Για τα ενδιαφερόμενα μέρη: στόχος είναι η συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη (συμπεριλαμβανομένων των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, των δικαιούχων, των επιχειρήσεων, της ακαδημαϊκής κοινότητας) για την περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει η πολιτική συνοχής στις περιφέρειές τους, και για την τροφοδότηση της συζήτησης σχετικά με το μέλλον της πολιτικής συνοχής και, ευρύτερα, με το μέλλον της Ευρώπης.

    3.   ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

     

    Στάδια

    Ημερομηνία και χρονική περίοδος Ενδεικτική περίοδος

    α)

    Δημοσίευση της πρόσκλησης

    13.10.2020

    β)

    Προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων

    12.1.2021

    γ)

    Περίοδος αξιολόγησης

    Φεβρουάριος-Απρίλιος 2021

    δ)

    Ενημέρωση των αιτούντων

    Μάιος 2021

    ε)

    Υπογραφή των συμφωνιών επιχορήγησης

    Ιούνιος-Αύγουστος 2021

    4.   ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Ο συνολικός προϋπολογισμός που προβλέπεται για τη συγχρηματοδότηση των έργων στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων εκτιμάται σε 5 000 000 EUR.

    Το ποσό της επιχορήγησης θα ανέλθει κατ’ ανώτατο όριο σε 300 000 EUR.

    Η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να μη χορηγήσει όλους τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους.

    5.   ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

    Για να είναι αποδεκτές, οι αιτήσεις πρέπει:

    να σταλούν το αργότερο έως τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων που αναφέρεται στο τμήμα 3·

    να υποβληθούν γραπτώς (βλ. τμήμα 14), με τη χρήση του εντύπου της αίτησης, που διατίθεται στη διεύθυνση: https://ec.europa.eu/regional_policy/en/newsroom/funding-opportunities/calls-for-proposal/, και

    να έχουν συνταχθεί σε μία από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

    Σε περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω απαιτήσεων, η αίτηση απορρίπτεται.

    6.   ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ

    6.1.   Επιλέξιμοι αιτούντες

    Προτάσεις μπορούν να υποβληθούν από οποιονδήποτε από τους ακόλουθους αιτούντες (11):

    οργανισμοί μέσων μαζικής ενημέρωσης / ειδησεογραφικά πρακτορεία (τηλεόραση, ραδιόφωνο, γραπτός Τύπος, ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, νέα μέσα ενημέρωσης, συνδυασμός διάφορων μέσων ενημέρωσης)·

    μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί·

    πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα·

    ερευνητικά κέντρα και ομάδες προβληματισμού (think-tanks)·

    οργανώσεις ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος·

    ιδιωτικοί φορείς·

    δημόσιες αρχές (12) (εθνικές, περιφερειακές και τοπικές), με εξαίρεση τις αρχές που είναι επιφορτισμένες με την εφαρμογή της πολιτικής για τη συνοχή, σύμφωνα με το άρθρο 123 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013.

    Τα φυσικά πρόσωπα και οι οντότητες που έχουν συσταθεί με μοναδικό σκοπό την υλοποίηση των έργων στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων δεν είναι επιλέξιμοι αιτούντες.

    Οι αιτούντες που συμμετείχαν στις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων που προκηρύχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα έτη 2017, 2018 και 2019 (πρόσκληση υποβολής προτάσεων 2017CE16BAT063, 2018CE16BAT042 και 2019CE16BAT117, αντιστοίχως, για την «Υποστήριξη μέτρων ενημέρωσης σχετικά με την πολιτική συνοχής της ΕΕ») είναι επιλέξιμοι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των προηγούμενων αιτήσεών τους.

    Λάβετε υπόψη ότι μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου (13) την 1η Φεβρουαρίου 2020, και ιδίως του άρθρου 127 παράγραφος 6 και των άρθρων 137 και 138, οι αναφορές σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διαμένουν ή είναι εγκατεστημένα σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να θεωρείται ότι συμπεριλαμβάνουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διαμένουν ή είναι εγκατεστημένα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι και οι οντότητες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επιλέξιμοι για συμμετοχή στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης.]

    Χώρα εγκατάστασης

    Επιλέξιμες είναι μόνο οι αιτήσεις από νομικές οντότητες εγκατεστημένες στις ακόλουθες χώρες:

    Κράτη μέλη της ΕΕ·

    Δικαιολογητικά έγγραφα

    Για την αξιολόγηση της επιλεξιμότητας των αιτούντων, ζητούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

    ιδιωτική οντότητα: απόσπασμα της Επίσημης Εφημερίδας, αντίγραφο του καταστατικού, απόσπασμα εγγραφής στο εμπορικό μητρώο ή στο βιβλίο σωματείων, πιστοποιητικό ΦΠΑ (εάν, όπως συμβαίνει σε ορισμένες χώρες, ο αριθμός εμπορικού μητρώου και ο αριθμός ΦΠΑ είναι ταυτόσημοι, απαιτείται μόνο το ένα από τα δύο έγγραφα).

    δημόσια οντότητα: αντίγραφο της απόφασης ή άλλου επίσημου εγγράφου σύστασης της οντότητας δημοσίου δικαίου·

    φυσικά πρόσωπα: φωτοτυπία της ταυτότητας και/ή του διαβατηρίου· πιστοποιητικό ΦΠΑ, κατά περίπτωση (π.χ. ορισμένοι αυτοαπασχολούμενοι)

    οντότητες χωρίς νομική προσωπικότητα: έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι οι εκπρόσωποί τους έχουν την ικανότητα να αναλαμβάνουν νομικές υποχρεώσεις για λογαριασμό τους.

    Επισημαίνεται ότι, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μπορεί να ζητηθεί από τους αιτούντες να εγγραφούν και να παράσχουν κωδικό ταυτοποίησης συμμετέχοντος (PIC, 9ψήφιος αριθμός) που λειτουργεί ως ο αποκλειστικός αναγνωριστικός κωδικός του οργανισμού τους στο μητρώο συμμετεχόντων. Οι αιτούντες θα λάβουν οδηγίες σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας του PIC σε εύθετο χρόνο.

    Μετά την κοινοποίηση του PIC του αιτούντος, οι υπηρεσίες επικύρωσης της ΕΕ (υπηρεσίες επικύρωσης του Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας) θα επικοινωνήσουν με τον αιτούντα (μέσω του συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων που είναι ενσωματωμένο στο μητρώο συμμετεχόντων) και θα του ζητήσουν να παράσχει τα δικαιολογητικά έγγραφα που απαιτούνται για την απόδειξη της νομικής υπόστασης και του καθεστώτος του οργανισμού. Οποιεσδήποτε λεπτομέρειες και οδηγίες παρέχονται μέσω αυτής της χωριστής κοινοποίησης.

    6.2.   Επιλέξιμες δραστηριότητες

    Οι επιλέξιμες δραστηριότητες θα είναι εκείνες που είναι αναγκαίες για την υλοποίηση της δράσης ενημέρωσης και την επίτευξη των σκοπούμενων υλοποιήσεων/αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τους στόχους, τα θέματα και το κοινό-στόχο που αναφέρονται στο τμήμα 2 της παρούσας πρόσκλησης.

    Α.

    Τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν εντός της ΕΕ σε τοπικό, περιφερειακό, πολυπεριφερειακό, εθνικό επίπεδο ή στο επίπεδο ορισμένων κρατών μελών.

    Β.

    Οι προτάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν μία ή περισσότερες δραστηριότητες και εργαλεία καινοτόμου χαρακτήρα για την επίτευξη των στόχων, την κάλυψη των θεμάτων και την προσέγγιση του κοινού-στόχου.

    Γ.

    Δεν είναι επιλέξιμα μέτρα τα οποία απαιτούνται βάσει νόμου ή βάσει συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας (στην περίπτωση δημόσιων φορέων).

    6.3.   Περίοδος υλοποίησης

    Οι αιτούντες καλούνται να υποβάλουν προτάσεις για σχέδια μέγιστης διάρκειας 12 μηνών.

    7.   ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

    7.1.   Αποκλεισμός

    Ο διατάκτης αποκλείει αιτούντα από τη συμμετοχή σε διαδικασίες πρόσκλησης υποβολής προτάσεων όταν:

    α)

    ο αιτών βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης, υπόκειται σε διαδικασίες αφερεγγυότητας ή παύσης δραστηριοτήτων, τελεί υπό αναγκαστική διαχείριση από εκκαθαριστή ή από δικαστήριο, είναι σε συμβιβασμό με τους πιστωτές, οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες τελούν σε αναστολή ή σε κάθε ανάλογη περίπτωση που απορρέει από διαδικασία παρόμοιας φύσης προβλεπόμενη από τη νομοθεσία ή τις κανονιστικές διατάξεις της ΕΕ ή των εθνικών νόμων ή κανονισμών·

    β)

    έχει κριθεί με οριστική δικαστική ή διοικητική απόφαση ότι ο αιτών έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά την καταβολή φόρων ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο·

    γ)

    έχει κριθεί με οριστική δικαστική ή διοικητική απόφαση ότι ο αιτών έχει διαπράξει σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα κατά παράβαση των εφαρμοστέων νομοθετικών ή κανονιστικών διατάξεων ή προτύπων δεοντολογίας του επαγγελματικού κλάδου στον οποίο ανήκει ή έχει υποπέσει σε δόλο ή βαριά αμέλεια, μεταξύ άλλων, ιδίως, σε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

    (i)

    εκ δόλου ή εξ αμελείας παροχή ψευδών στοιχείων ως προς τις πληροφορίες που απαιτούνται για την εξακρίβωση της απουσίας των λόγων αποκλεισμού ή της εκπλήρωσης των κριτηρίων επιλεξιμότητας ή επιλογής ή κατά την εκτέλεση σύμβασης, συμφωνίας επιχορήγησης ή απόφασης επιχορήγησης·

    (ii)

    σύναψη συμφωνίας με άλλους αιτούντες με σκοπό τη στρέβλωση του ανταγωνισμού·

    (iii)

    παραβίαση δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας·

    (iv)

    προσπάθεια επηρεασμού της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της Επιτροπής κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάθεσης·

    (v)

    απόπειρα να αποκτήσει εμπιστευτικές πληροφορίες που ενδέχεται να του αποφέρουν αθέμιτο πλεονέκτημα στη διαδικασία ανάθεσης·

    δ)

    έχει κριθεί με οριστική δικαστική απόφαση ότι ο αιτών έχει διαπράξει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

    (i)

    απάτη κατά την έννοια του άρθρου 3 της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1371 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του άρθρου 1 της σύμβασης σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η οποία θεσπίστηκε με πράξη του Συμβουλίου της 26ης Ιουλίου 1995·

    (ii)

    δωροδοκία, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1371 ή στο άρθρο 3 της σύμβασης περί της καταπολέμησης της δωροδοκίας στην οποία ενέχονται υπάλληλοι των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ή των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θεσπίστηκε με πράξη του Συμβουλίου της 26ης Μαΐου 1997, ή πράξη που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 της απόφασης-πλαισίου αριθ. 2003/568/ΔΕΥ του Συμβουλίου, ή δωροδοκία όπως ορίζεται στο εφαρμοστέο δίκαιο·

    (iii)

    πράξεις που σχετίζονται με εγκληματική οργάνωση, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 της απόφασης-πλαισίου 2008/841/ΔΕΥ του Συμβουλίου·

    (iv)

    νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφοι 3, 4 και 5 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου·

    (v)

    τρομοκρατικά εγκλήματα ή εγκλήματα συνδεόμενα με τρομοκρατικές δραστηριότητες, όπως ορίζονται, αντιστοίχως, στα άρθρα 1 και 3 της απόφασης-πλαισίου 2002/475/ΔΕΥ του Συμβουλίου, ή ηθική αυτουργία, συνέργεια ή απόπειρα διάπραξης των ανωτέρω εγκλημάτων, όπως ορίζονται στο άρθρο 4 αυτής·

    (vi)

    παιδική εργασία ή άλλες αξιόποινες πράξεις που σχετίζονται με την εμπορία ανθρώπων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 της οδηγίας 2011/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου·

    ε)

    διαπιστώθηκαν σοβαρές παραλείψεις του αιτούντος όσον αφορά τη συμμόρφωσή του προς βασικές υποχρεώσεις κατά την εκτέλεση σύμβασης, συμφωνίας επιχορήγησης ή απόφασης επιχορήγησης χρηματοδοτούμενης από τον προϋπολογισμό της Ένωσης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την πρόωρη καταγγελία της ή την επιβολή κατ’ αποκοπή αποζημιώσεων ή άλλων συμβατικών κυρώσεων, ή που διαπιστώθηκε κατόπιν λογιστικών ή άλλων ελέγχων ή ερευνών από διατάκτη, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ή το Ελεγκτικό Συνέδριο·

    στ)

    έχει κριθεί με οριστική δικαστική ή διοικητική απόφαση ότι ο αιτών έχει διαπράξει παρατυπία κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 του Συμβουλίου·

    ζ)

    έχει κριθεί με οριστική δικαστική ή διοικητική απόφαση ότι ο αιτών έχει δημιουργήσει οντότητα σε διαφορετική δικαιοδοσία με σκοπό την καταστρατήγηση των υποχρεωτικών φορολογικών, κοινωνικών ή άλλων νομικών υποχρεώσεων υποχρεωτικής εφαρμογής στη δικαιοδοσία της καταστατικής έδρας του, της κεντρικής διοίκησης ή της κύριας εγκατάστασης·

    η)

    έχει κριθεί με οριστική δικαστική ή διοικητική απόφαση ότι έχει δημιουργηθεί οντότητα με τον σκοπό που αναφέρεται στο στοιχείο ζ)·

    θ)

    για τις περιπτώσεις που αναφέρονται στα στοιχεία γ) έως η) ανωτέρω, ο αιτών υπόκειται:

    (i)

    σε πραγματικά περιστατικά που διαπιστώνονται στο πλαίσιο λογιστικών ελέγχων ή ερευνών που διενεργούνται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μετά τη σύστασή της, το Ελεγκτικό Συνέδριο, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης ή τον εσωτερικό ελεγκτή, ή κάθε άλλο έλεγχο, λογιστικό έλεγχο ή έλεγχο που διενεργείται με ευθύνη διατάκτη θεσμικού οργάνου της ΕΕ, ευρωπαϊκής υπηρεσίας ή οργανισμού ή φορέα της ΕΕ·

    (ii)

    σε μη οριστικές δικαστικές ή διοικητικές αποφάσεις οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν πειθαρχικά μέτρα που έλαβε η αρμόδια εποπτική αρχή η οποία είναι υπεύθυνη για την επαλήθευση της εφαρμογής των προτύπων επαγγελματικής δεοντολογίας·

    (iii)

    σε γεγονότα αναφερόμενα σε αποφάσεις προσώπων ή οντοτήτων που έχουν επιφορτιστεί με καθήκοντα εκτέλεσης του προϋπολογισμού της ΕΕ·

    (iv)

    σε πληροφορίες που διαβιβάζονται από κράτη μέλη τα οποία συμμετέχουν στην εκτέλεση κονδυλίων της Ένωσης·

    (v)

    σε αποφάσεις της Επιτροπής σχετικά με την παράβαση του δικαίου του ανταγωνισμού της Ένωσης ή αποφάσεις αρμόδιας εθνικής αρχής σχετικά με την παράβαση του ενωσιακού ή εθνικού δικαίου του ανταγωνισμού· ή

    (vi)

    σε αποφάσεις αποκλεισμού από διατάκτη θεσμικού οργάνου της ΕΕ, ευρωπαϊκής υπηρεσίας ή άλλου οργάνου ή οργανισμού της ΕΕ.

    7.2.   Διορθωτικά μέτρα

    Εάν ο αιτών δηλώσει μία από τις περιπτώσεις αποκλεισμού που απαριθμούνται ανωτέρω (βλ. τμήμα 7.1), πρέπει να αναφέρει τα μέτρα που έχει λάβει για την αντιμετώπιση της κατάστασης αποκλεισμού, καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την αξιοπιστία του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει, π.χ., τεχνικά, οργανωτικά μέτρα και μέτρα για το προσωπικό για τη διόρθωση της συμπεριφοράς και την πρόληψη περαιτέρω εμφάνισης, την αποζημίωση για ζημίες ή την πληρωμή προστίμων ή τυχόν φόρων ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Τα σχετικά έγγραφα στα οποία αποδεικνύονται τα διορθωτικά μέτρα που έχουν ληφθεί πρέπει να επισυναφθούν ως παράρτημα στη δήλωση. Αυτό δεν ισχύει για τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο στοιχείο δ) του τμήματος 7.1.

    7.3.   Απόρριψη από την πρόσκληση υποβολής προτάσεων

    Ο διατάκτης δεν παρέχει επιχορήγηση σε αιτούντα ο οποίος:

    α)

    εμπίπτει σε κάποια από τις περιπτώσεις αποκλεισμού που καθορίζονται σύμφωνα με την ενότητα 7.1· ή

    β)

    έχει υποβάλει ψευδή στοιχεία στο πλαίσιο της παροχής των πληροφοριών που απαιτούνται ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαδικασία ή δεν έχει παράσχει τις εν λόγω πληροφορίες· ή

    γ)

    είχε προηγουμένως συμμετάσχει στη σύνταξη εγγράφων που χρησιμοποιήθηκαν στη διαδικασία ανάθεσης, εφόσον αυτό συνεπάγεται παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης, συμπεριλαμβανομένης ανεπανόρθωτης στρέβλωσης του ανταγωνισμού.

    Τα ίδια κριτήρια αποκλεισμού ισχύουν και για τις συνδεδεμένες οντότητες.

    Στους αιτούντες μπορούν να επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις (αποκλεισμός), σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι οποιαδήποτε από τις δηλώσεις ή πληροφορίες που παρέχονται ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην παρούσα διαδικασία αποδειχθεί ψευδής.

    7.4.   Δικαιολογητικά έγγραφα

    Οι αιτούντες και οι συνδεδεμένες οντότητες οφείλουν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εμπίπτουν σε καμία από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 136 παράγραφος 1 και στο άρθρο 141 του δημοσιονομικού κανονισμού (14), συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο που επισυνάπτεται στο έντυπο της αίτησης το οποίο συνοδεύει την πρόσκληση υποβολής προτάσεων και διατίθεται στην ακόλουθη διεύθυνσηhttps://ec.europa.eu/regional_policy/en/newsroom/funding-opportunities/calls-for-proposal/.

    Η υποχρέωση αυτή μπορεί να εκπληρωθεί με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

    Για επιχορηγήσεις με έναν δικαιούχο:

    (i)

    ο αιτών υπογράφει δήλωση στο όνομά του και για λογαριασμό των συνδεδεμένων με αυτόν οντοτήτων Ή

    (ii)

    ο αιτών και οι συνδεδεμένες με αυτόν οντότητες υπογράφουν χωριστή δήλωση στο όνομά τους.

    Για επιχορηγήσεις με πολλούς δικαιούχους:

    (i)

    ο συντονιστής κοινοπραξίας υπογράφει δήλωση εξ ονόματος όλων των αιτούντων και των συνδεδεμένων οντοτήτων τους· Ή

    (ii)

    κάθε αιτών της κοινοπραξίας υπογράφει δήλωση στο όνομά του και για λογαριασμό των συνδεδεμένων με αυτόν οντοτήτων· Ή

    (iii)

    κάθε αιτών της κοινοπραξίας και οι συνδεδεμένες οντότητες υπογράφουν χωριστή δήλωση στο όνομά τους.

    8.   ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

    8.1.   Χρηματοοικονομική ικανότητα

    Οι αιτούντες πρέπει να διαθέτουν σταθερές και επαρκείς πηγές χρηματοδότησης ώστε να είναι σε θέση να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχορήγησης και να συμβάλουν στη χρηματοδότησή της. Η χρηματοοικονομική ικανότητα των αιτούντων θα αξιολογηθεί με βάση τα ακόλουθα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να υποβληθούν μαζί με την αίτηση:

    υπεύθυνη δήλωση και

    ΕΙΤΕ

    κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης καθώς και ισολογισμός των δύο τελευταίων οικονομικών ετών για το οποίο οι λογαριασμοί έχουν κλείσει·

    για τις νεοσυσταθείσες οντότητες: το επιχειρηματικό σχέδιο μπορεί να αντικαταστήσει τα προαναφερόμενα έγγραφα·

    Ή

    ο πίνακας που παρέχεται στο έντυπο αίτησης, συμπληρωμένος με τα σχετικά λογιστικά στοιχεία που προβλέπονται από τον νόμο, προκειμένου να υπολογισθούν τα ποσοστά όπως υποδεικνύεται στο έντυπο.

    Βάσει των υποβληθέντων εγγράφων, εάν η Επιτροπή θεωρεί ότι η χρηματοοικονομική ικανότητα είναι περιορισμένη, μπορεί:

    να ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες·

    να αποφασίσει να μη χορηγήσει προχρηματοδότηση·

    να αποφασίσει να χορηγήσει προχρηματοδότηση σε δόσεις·

    να αποφασίσει να χορηγήσει προχρηματοδότηση καλυπτόμενη από τραπεζική εγγύηση (βλ. 11.6.2 κατωτέρω)·

    κατά περίπτωση, να απαιτήσει από κοινού και εις ολόκληρον οικονομική ευθύνη όλων των συνδικαιούχων·

    Εάν ο αρμόδιος διατάκτης κρίνει ότι χρηματοοικονομική ικανότητα είναι ανεπαρκής, θα απορρίψει την αίτηση.

    8.2.   Επιχειρησιακή ικανότητα

    Οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν τις επαγγελματικές δεξιότητες, καθώς και τα κατάλληλα προσόντα που είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της προτεινόμενης δράσης. Για τον σκοπό αυτό, οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

    κατάλογο προηγούμενων έργων/δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν και αφορούν την πρόσκληση υποβολής προτάσεων ή κατάλογο δραστηριοτήτων ή κατάλογο δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν κατά τα τελευταία δύο έτη (το πολύ 4 έργα/δραστηριότητες).

    Είναι δυνατόν να ζητηθούν συμπληρωματικά δικαιολογητικά για την επιβεβαίωση της επιχειρησιακής ικανότητας.

    9.   ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΝΑΘΕΣΗΣ

    Οι επιλέξιμες αιτήσεις / τα επιλέξιμα έργα θα αξιολογηθούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

     

    Κριτήρια

    Στοιχεία που θα ληφθούν υπόψη

    Στάθμιση (μόρια)

    1.

    Καταλληλότητα του μέτρου και συμβολή στους στόχους της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων

    Καταλληλότητα των στόχων της πρότασης σε σχέση με τους στόχους και τις προτεραιότητες της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων

    Καταλληλότητα των τύπων των μέτρων ενημέρωσης που χρησιμοποιούνται σε σχέση με την/τις περιφέρεια/-ες

    Προστιθέμενη αξία σε υφιστάμενες πρωτοβουλίες σε όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης

    Καινοτόμος χαρακτήρας του έργου σε σχέση με την εξέλιξη του επικοινωνιακού τοπίου.

    30 μόρια· (ελάχιστο όριο 50 %)

    2.

    Προβολή και αποτελεσματικότητα της δράσης

    Ειδικοί, μετρήσιμοι, εφικτοί και συναφείς στόχοι όσον αφορά την προβολή και τη διάδοση

    Ικανότητα του σχεδίου προβολής (συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, προγράμματος ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων, διαύλου/-ων διανομής και αριθμού εγγυημένων επαφών με βάση προηγούμενα στοιχεία) για μεγιστοποίηση της απήχησης ανά κοινό-στόχο σε τοπικό, περιφερειακό, πολυπεριφερειακό και εθνικό επίπεδο (πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα), π.χ. μέσω της συνεργασίας των αιτούντων με δίκτυα και/ή περιφερειακούς φορείς/μέσα ενημέρωσης

    Αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων μεθοδολογιών για την επίτευξη των στόχων της παρούσας πρόσκλησης, συμπεριλαμβανομένων μεθόδων για: την παραγωγή περιεχομένου, την παρακολούθηση της προόδου, τη διασφάλιση της συντακτικής ανεξαρτησίας, τον σχεδιασμό τεχνικών λύσεων και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων

    Δημοσιότητα που προβλέπεται για τις δραστηριότητες και μέθοδοι για τη διάδοση των αποτελεσμάτων

    Δυνατότητες για τη συνέχιση του έργου και μετά την αιτηθείσα περίοδο υποστήριξης της ΕΕ

    40 μόρια· (ελάχιστο όριο 50 %)

    3.

    Αποδοτικότητα του μέτρου

    Σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας όσον αφορά τους προτεινόμενους πόρους, λαμβανομένων υπόψη των δαπανών, καθώς και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων

    20 μόρια· (ελάχιστο όριο 50 %)

    4.

    Οργάνωση της ομάδας του έργου και ποιότητα της διαχείρισης του έργου

    Ποιότητα των προτεινόμενων μηχανισμών συντονισμού, των συστημάτων ποιοτικού ελέγχου και των ρυθμίσεων για τη διαχείριση κινδύνων

    Ποιότητα της κατανομής των καθηκόντων ενόψει της εφαρμογής των δραστηριοτήτων της προτεινόμενης δράσης

    10 μόρια· (ελάχιστο όριο 50 %)

    Η μέγιστη βαθμολογία για την ποιότητα της πρότασης είναι 100 μόρια. Η απαιτούμενη ελάχιστη συνολική βαθμολογία είναι 60 μόρια στα 100, ενώ απαιτείται ελάχιστη βαθμολογία 50 % για κάθε κριτήριο. Στον κατάλογο κατάταξης εισάγονται μόνο οι προτάσεις που πληρούν τα προαναφερθέντα ελάχιστα όρια ποιότητας. Η επίτευξη του ελάχιστου ορίου δεν συνεπάγεται αυτομάτως χορήγηση της επιχορήγησης.

    10.   ΝΟΜΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

    Σε περίπτωση έγκρισης επιχορήγησης από την Επιτροπή, η συμφωνία επιχορήγησης, που εκφράζεται σε ευρώ και περιγράφει τους όρους και το ύψος της χρηματοδότησης, αποστέλλεται στον αιτούντα, μαζί με πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία επισημοποίησης της συμφωνίας των μερών.

    Τα δύο αντίγραφα της αρχικής συμφωνίας πρέπει να υπογραφούν πρώτα από τον δικαιούχο ή τον συντονιστή εξ ονόματος της κοινοπραξίας και να επιστραφούν αμέσως στην Επιτροπή. Η Επιτροπή θα υπογράψει τελευταία.

    Οι αιτούντες αντιλαμβάνονται ότι η υποβολή αίτησης επιχορήγησης συνεπάγεται αποδοχή των γενικών όρων που επισυνάπτονται στην παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων. Οι εν λόγω γενικοί όροι δεσμεύουν τον δικαιούχο στον οποίο χορηγείται η επιχορήγηση και αποτελούν παράρτημα της απόφασης επιχορήγησης.

    11.   ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    11.1.   Μορφές της επιχορήγησης

    11.1.1.   Επιστροφή δαπανών που όντως πραγματοποιήθηκαν

    Η επιχορήγηση θα προσδιοριστεί με την εφαρμογή μέγιστου ποσοστού συγχρηματοδότησης 80 % στις επιλέξιμες δαπάνες που θα έχουν όντως πραγματοποιηθεί και δηλωθεί από τον δικαιούχο και από τις συνδεδεμένες με αυτόν οντότητες.

    Για λεπτομέρειες σχετικά με την επιλεξιμότητα των δαπανών, ανατρέξτε στο τμήμα 11.2.

    11.1.2.   Επιστροφή επιλέξιμων δαπανών που δηλώνονται βάσει κατ’ αποκοπή συντελεστή

    Η επιχορήγηση ορίζεται με εφαρμογή ανώτατου ποσοστού συγχρηματοδότησης 80 % στις επιλέξιμες δαπάνες που δηλώνονται από τον δικαιούχο και τις συνδεδεμένες αυτόν οντότητες με βάση:

    α)

    κατ’ αποκοπή ποσοστό 7 % των επιλέξιμων άμεσων δαπανών («επιστροφή κατ’ αποκοπή δαπανών») για τις ακόλουθες κατηγορίες δαπανών: έμμεσες δαπάνες.

    Το κατ’ αποκοπή ποσό θα καταβληθεί κατόπιν αποδοχής των δαπανών με βάση τις οποίες υπολογίστηκε.

    11.2.   Επιλέξιμο κόστος

    Οι επιλέξιμες δαπάνες πρέπει να πληρούν όλα τα ακόλουθα κριτήρια:

    να έχουν πραγματοποιηθεί από τον δικαιούχο·

    να έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της δράσης, με εξαίρεση τις δαπάνες που αφορούν τελικές εκθέσεις και πιστοποιητικά ελέγχου·

    Η περίοδος επιλεξιμότητας των δαπανών θα αρχίσει όπως ορίζεται στη συμφωνία επιχορήγησης.

    Εάν ένας δικαιούχος μπορεί να αποδείξει την ανάγκη έναρξης της δράσης πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, η περίοδος επιλεξιμότητας των δαπανών μπορεί να αρχίσει πριν από την εν λόγω υπογραφή. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η περίοδος επιλεξιμότητας να αρχίζει πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης επιχορήγησης.

    να αναφέρονται στον εκτιμώμενο προϋπολογισμό της δράσης·

    να είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της δράσης που αποτελεί το αντικείμενο της επιχορήγησης·

    να είναι αναγνωρίσιμες και επαληθεύσιμες, ιδίως δε να είναι καταχωρισμένες στα λογιστικά βιβλία του δικαιούχου και να προσδιορίζονται σύμφωνα με τα ισχύοντα λογιστικά πρότυπα της χώρας στην οποία είναι εγκατεστημένος ο δικαιούχος και σύμφωνα με τις συνήθεις πρακτικές κοστολόγησης του δικαιούχου·

    να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της ισχύουσας φορολογικής και κοινωνικής νομοθεσίας·

    να είναι εύλογες, δικαιολογημένες και να ανταποκρίνονται στην αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, ιδίως όσον αφορά την εξοικονόμηση πόρων και την αποδοτικότητα.

    Οι διαδικασίες λογιστικής και εσωτερικού ελέγχου του δικαιούχου πρέπει να καθιστούν δυνατή την άμεση αντιστοίχιση των δαπανών και εσόδων που δηλώθηκαν στο πλαίσιο της δράσης ή του έργου με τις αντίστοιχες λογιστικές καταστάσεις και δικαιολογητικά.

    Τα ίδια κριτήρια ισχύουν για τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι συνδεδεμένες οντότητες.

    Οι επιλέξιμες δαπάνες μπορούν να είναι είτε άμεσες είτε έμμεσες.

    11.2.1.   Επιλέξιμες άμεσες δαπάνες

    Οι άμεσες επιλέξιμες δαπάνες της δράσης είναι οι δαπάνες οι οποίες:

    τηρουμένων των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας που ορίζονται ανωτέρω, μπορούν να χαρακτηριστούν ως ειδικές δαπάνες άμεσα συνδεόμενες με την υλοποίηση της δράσης και δυνάμενες συνεπώς να καταλογιστούν άμεσα σε αυτό, όπως:

    α)

    οι δαπάνες προσωπικού το οποίο απασχολείται στο πλαίσιο σύμβασης εργασίας που έχει συνάψει με τον δικαιούχο ή ισοδύναμης πράξης διορισμού και είναι επιφορτισμένο με τη δράση, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω δαπάνες είναι σύμφωνες με τη συνήθη πολιτική του δικαιούχου σχετικά με τις αποδοχές.

    Οι εν λόγω δαπάνες περιλαμβάνουν τους πραγματικούς μισθούς συν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τις λοιπές νόμιμες δαπάνες που εντάσσονται στις αποδοχές. Οι δαπάνες αυτές μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν πρόσθετες αμοιβές, συμπεριλαμβανομένων πληρωμών βάσει συμπληρωματικών συμβάσεων, ανεξάρτητα από τη φύση των εν λόγω συμβάσεων, υπό την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται με συνεπή τρόπο κάθε φορά που απαιτείται το ίδιο είδος εργασίας ή εμπειρογνωσίας, ανεξάρτητα από την πηγή της χρησιμοποιούμενης χρηματοδότησης.

    Οι δαπάνες για φυσικά πρόσωπα τα οποία εργάζονται βάσει σύμβασης που έχουν συνάψει με τον δικαιούχο, διαφορετικής από τη σύμβαση εργασίας, ή τα οποία αποσπώνται στον δικαιούχο από τρίτο μέρος έναντι πληρωμής, επιτρέπεται να συμπεριληφθούν στις δαπάνες προσωπικού, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι ακόλουθοι όροι:

    i)

    το πρόσωπο εργάζεται υπό συνθήκες παρόμοιες με εκείνες ενός υπαλλήλου (ιδίως όσον αφορά τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας, τα καθήκοντα που εκτελούνται και τις εγκαταστάσεις στις οποίες εκτελούνται)·

    ii)

    το προϊόν της εργασίας ανήκει στον δικαιούχο (εκτός εάν κατ’ εξαίρεση έχει συμφωνηθεί άλλως)· και

    iii)

    οι δαπάνες δεν διαφέρουν σημαντικά από τις δαπάνες για προσωπικό που εκτελεί παρόμοια καθήκοντα βάσει σύμβασης εργασίας που έχει συνάψει με τον δικαιούχο·

    Οι συνιστώμενες μέθοδοι για τον υπολογισμό των άμεσων δαπανών προσωπικού παρέχονται στο προσάρτημα.

    β)

    τα οδοιπορικά και συναφή έξοδα διαμονής, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω δαπάνες είναι σύμφωνες με τις συνήθεις πρακτικές του δικαιούχου όσον αφορά τα ταξίδια·

    γ)

    οι δαπάνες απόσβεσης εξοπλισμού ή άλλων παγίων (νέων ή μεταχειρισμένων) όπως καταγράφονται στις λογιστικές καταστάσεις του δικαιούχου, υπό την προϋπόθεση ότι το πάγιο στοιχείο:

    i)

    διαγράφεται σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και τις συνήθεις λογιστικές πρακτικές του δικαιούχου· και

    ii)

    έχει αγοραστεί σύμφωνα με τους κανόνες για τις συμβάσεις εφαρμογής που προβλέπονται στη συμφωνία επιχορήγησης, εάν η αγορά πραγματοποιήθηκε εντός της περιόδου υλοποίησης·

    Οι δαπάνες ενοικίασης ή χρηματοδοτικής μίσθωσης εξοπλισμού ή άλλων παγίων είναι επίσης επιλέξιμες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνουν το κόστος απόσβεσης παρόμοιου εξοπλισμού ή παγίων και δεν περιλαμβάνουν χρηματοπιστωτική επιβάρυνση·

    Για τον καθορισμό των επιλέξιμων δαπανών λαμβάνεται υπόψη μόνο το μέρος της απόσβεσης, ενοικίασης ή χρηματοδοτικής μίσθωσης του εξοπλισμού που αντιστοιχεί στην περίοδο υλοποίησης και στο ποσοστό πραγματικής χρήσης για τους σκοπούς της δράσης. Κατ’ εξαίρεση, στους ειδικούς όρους μπορεί να προβλέπεται η επιλεξιμότητα του συνόλου των δαπανών για την αγορά εξοπλισμού, εφόσον αυτό δικαιολογείται από τη φύση της δράσης και το πλαίσιο χρήσης του εξοπλισμού ή των παγίων·

    δ)

    οι δαπάνες για αναλώσιμα και εφόδια, υπό την προϋπόθεση ότι:

    i)

    αγοράζονται σύμφωνα με τους κανόνες για τις συμβάσεις υλοποίησης που προβλέπονται στη συμφωνία επιχορήγησης· και

    ii)

    καταλογίζονται άμεσα στη δράση·

    ε)

    οι δαπάνες που απορρέουν απευθείας από απαιτήσεις της συμφωνίας (διάδοση πληροφοριών, ειδική αξιολόγηση της δράσης, λογιστικοί έλεγχοι, μεταφράσεις, αναπαραγωγή εγγράφων), συμπεριλαμβανόμενου του κόστους των οικονομικών εγγυήσεων που έχουν ζητηθεί, εφόσον οι αντίστοιχες υπηρεσίες αγοράζονται σύμφωνα με τους κανόνες για τις συμβάσεις υλοποίησης οι οποίοι προβλέπονται στη συμφωνία επιχορήγησης·

    στ)

    οι δαπάνες που απορρέουν από συμβάσεις υπεργολαβίας, εφόσον πληρούνται οι ειδικές προϋποθέσεις σχετικά με την υπεργολαβία, όπως προβλέπονται στη συμφωνία επιχορήγησης·

    ζ)

    οι δαπάνες χρηματοοικονομικής στήριξης τρίτων, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι που προβλέπονται στη συμφωνία επιχορήγησης·

    η)

    οι δασμοί, φόροι και επιβαρύνσεις που καταβάλλει ο δικαιούχος, ιδίως ο φόρος προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ), εφόσον περιλαμβάνονται στις επιλέξιμες άμεσες δαπάνες, εκτός εάν η συμφωνία επιχορήγησης ορίζει άλλως.

    11.2.2.   Επιλέξιμες έμμεσες δαπάνες (γενικά έξοδα)

    Οι έμμεσες δαπάνες είναι οι δαπάνες που δεν συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση της δράσης και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να καταλογιστούν άμεσα σε αυτήν.

    Ένα κατ’ αποκοπή ποσό της τάξης του 7 % των συνολικών επιλέξιμων άμεσων δαπανών της δράσης είναι επιλέξιμο στο πλαίσιο έμμεσων δαπανών· το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει τις γενικές διοικητικές δαπάνες του δικαιούχου οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν σχετικές με τη δράση / το έργο.

    Οι έμμεσες δαπάνες δεν μπορούν να περιλαμβάνουν δαπάνες που εγγράφονται σε άλλο τίτλο του προϋπολογισμού.

    Εφιστάται η προσοχή των αιτούντων στο γεγονός ότι αν λαμβάνουν επιχορήγηση λειτουργίας η οποία χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ή της Ευρατόμ, δεν μπορούν να δηλώνουν έμμεσες δαπάνες για την/τις περίοδο/-ους που καλύπτεται/-ονται από την επιχορήγηση λειτουργίας, εκτός εάν μπορούν να αποδείξουν ότι η επιχορήγηση λειτουργίας δεν καλύπτει καμία από τις δαπάνες της δράσης.

    Για να αποδείξει το ανωτέρω, ο δικαιούχος θα πρέπει καταρχήν:

    α)

    να χρησιμοποιήσει αναλυτική κοστολόγηση η οποία να επιτρέπει τον διαχωρισμό όλων των δαπανών (συμπεριλαμβανομένων των γενικών εξόδων) που σχετίζονται με την επιχορήγηση λειτουργίας και την επιχορήγηση για τη δράση. Για τον σκοπό αυτό, ο δικαιούχος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αξιόπιστους λογιστικούς κωδικούς και κλείδες κατανομής ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη, αντικειμενική και ρεαλιστική κατανομή των δαπανών.

    β)

    να καταχωρίσει χωριστά:

    όλες τις δαπάνες που σχετίζονται με τις επιχορηγήσεις λειτουργίας (δηλαδή, δαπάνες προσωπικού, γενικά τρέχοντα έξοδα και άλλες λειτουργικές δαπάνες που συνδέονται με το τμήμα των συνήθων ετήσιων δραστηριοτήτων του) και

    όλες τις δαπάνες που σχετίζονται με τις επιχορηγήσεις της δράσης συμπεριλαμβανομένων όλων των έμμεσων δαπανών που συνδέονται με τη δράση)

    Εάν η επιχορήγηση λειτουργίας καλύπτει ολόκληρη τη συνήθη ετήσια δραστηριότητα και τον προϋπολογισμό του δικαιούχου, ο δικαιούχος δεν δικαιούται επιστροφή τυχόν έμμεσων δαπανών στο πλαίσιο της επιχορήγησης για τη δράση.

    11.3.   Μη επιλέξιμες δαπάνες

    Τα ακόλουθα στοιχεία δεν θεωρούνται ως επιλέξιμες δαπάνες:

    α)

    απόδοση κεφαλαίου και μερίσματα που καταβάλλονται από δικαιούχο·

    β)

    χρέη και δαπάνες εξυπηρέτησης χρεών·

    γ)

    προβλέψεις για ζημίες ή χρέη·

    δ)

    χρεωστικοί τόκοι·

    ε)

    επισφαλείς απαιτήσεις·

    στ)

    συναλλαγματικές ζημίες·

    ζ)

    έξοδα εμβασμάτων της Επιτροπής τα οποία χρεώνει η τράπεζα του δικαιούχου·

    η)

    δαπάνες που έχουν δηλωθεί από τον δικαιούχο στο πλαίσιο άλλης δράσης που λαμβάνει επιχορήγηση χρηματοδοτούμενη από τον προϋπολογισμό της Ένωσης. Στις εν λόγω επιχορηγήσεις περιλαμβάνονται επιχορηγήσεις που έχουν δοθεί από κράτος μέλος και χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της Ένωσης, καθώς και επιχορηγήσεις από άλλους φορείς εκτός της Επιτροπής για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης. Ειδικότερα, οι δικαιούχοι που λαμβάνουν επιχορήγηση λειτουργίας η οποία χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ή της Ευρατόμ δεν μπορούν να δηλώνουν έμμεσες δαπάνες για την/τις περίοδο/-ους που καλύπτεται/-ονται από την επιχορήγηση λειτουργίας, εκτός εάν μπορούν να αποδείξουν ότι η επιχορήγηση λειτουργίας δεν καλύπτει καμία από τις δαπάνες της δράσης.

    θ)

    συνεισφορές σε είδος από τρίτους·

    ι)

    υπερβολικές ή αλόγιστες δαπάνες·

    ια)

    εκπεστέος ΦΠΑ.

    Ο ΦΠΑ (15) δεν θα είναι επιλέξιμος στην περίπτωση που οι δραστηριότητες που θα υποστηρίζονταν από την επιχορήγηση είναι φορολογηθείσες δραστηριότητες/απαλλασσόμενες δραστηριότητες με δικαίωμα έκπτωσης ή δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν οργανισμοί δημοσίου δικαίου που ενεργούν ως δημόσια αρχή κράτους μέλους (π.χ. δραστηριότητες που απορρέουν από την άσκηση κυριαρχικών εξουσιών ή δικαιωμάτων που ασκούνται από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του ειδικού νομικού καθεστώτος που εφαρμόζεται σε αυτά σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 1 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου (16): π.χ. αστυνομία, δικαιοσύνη, καθορισμός και επιβολή δημόσιων πολιτικών κ.λπ.)

    11.4.   Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός

    Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός της δράσης πρέπει να επισυνάπτεται στο έντυπο της αίτησης. Τα έσοδα και τα έξοδα πρέπει να είναι ισοσκελισμένα.

    Ο προϋπολογισμός πρέπει να καταρτίζεται σε ευρώ.

    Οι αιτούντες για τους οποίους δεν θα προκύψει κόστος σε ευρώ θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη συναλλαγματική ισοτιμία που δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο του Infor-euro στη διεύθυνση:

    http://ec.europa.eu/budget/contracts_grants/info_contracts/inforeuro/inforeuro_en.cfm

    Ο αιτών πρέπει να διασφαλίζει ότι οι πόροι που είναι απαραίτητοι για την υλοποίηση της δράσης δεν μπορούν να παρέχονται εξ ολοκλήρου από την ενωσιακή επιχορήγηση.

    Η συγχρηματοδότηση της δράσης μπορεί να λάβει τη μορφή:

    ιδίων πόρων του δικαιούχου,

    εσόδων που προκύπτουν από τη δράση ή το πρόγραμμα εργασίας,

    οικονομικών συνεισφορών από τρίτους.

    11.5.   Υπολογισμός του τελικού ποσού της επιχορήγησης

    Το τελικό ποσό της επιχορήγησης υπολογίζεται από την Επιτροπή κατά τον χρόνο πληρωμής του υπολοίπου. Ο υπολογισμός περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

    Στάδιο 1 — Εφαρμογή του ποσοστού επιστροφής στις επιλέξιμες δαπάνες και προσθήκη του κατ’ αποκοπή ποσού

    Το ποσό στο πλαίσιο του σταδίου 1 λαμβάνεται με την εφαρμογή του ποσοστού επιστροφής που αναφέρεται στο τμήμα 11.1.1 στις επιλέξιμες δαπάνες που έχουν όντως πραγματοποιηθεί και εγκριθεί από την Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που δηλώνονται με τη μορφή κατ’ αποκοπή συντελεστών στις οποίες εφαρμόζεται το ποσοστό συγχρηματοδότησης σύμφωνα με το τμήμα 11.1.2.

    Στάδιο 2 — Περιορισμός στο ανώτατο ποσό της επιχορήγησης

    Το συνολικό ποσό που καταβάλλεται στον δικαιούχο από την Επιτροπή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το ανώτατο ποσό της επιχορήγησης όπως ορίζεται στη συμφωνία επιχορήγησης. Εάν το ποσό που προκύπτει από το στάδιο 1 είναι υψηλότερο από το εν λόγω ανώτατο ποσό, το τελικό ποσό της επιχορήγησης θα περιορίζεται στο ανώτατο ποσό.

    Εάν η εθελοντική εργασία δηλώνεται ως τμήμα των άμεσων επιλέξιμων δαπανών, το τελικό ποσό της επιχορήγησης περιορίζεται στο ποσό των συνολικών επιλέξιμων δαπανών και συνεισφορών που εγκρίνονται από την Επιτροπή μείον το ποσό της εθελοντικής εργασίας που έχει εγκρίνει η Επιτροπή.

    Στάδιο 3 – Μείωση βάσει του κανόνα περί μη αποκόμισης κέρδους

    Ως «κέρδος» νοείται το πλεόνασμα των εσόδων επί των συνολικών επιλέξιμων δαπανών μιας δράσης, όπου τα έσοδα είναι το ποσό που προκύπτει από τα βήματα 1 και 2 συν τα έσοδα που προκύπτουν από τη δράση για δικαιούχους και συνδεδεμένες με αυτούς οντότητες εκτός μη κερδοσκοπικών οργανώσεων.

    Οι συνεισφορές σε είδος και οι χρηματοδοτικές συνεισφορές τρίτων δεν θεωρούνται έσοδα.

    Οι συνολικές επιλέξιμες δαπάνες της δράσης είναι οι ενοποιημένες συνολικές επιλέξιμες δαπάνες που εγκρίνονται από την Επιτροπή. Τα έσοδα που παράγονται από τη δράση είναι τα ενοποιημένα έσοδα που δημιουργούνται, παράγονται ή επιβεβαιώνονται για τους δικαιούχους και τις συνδεδεμένες με αυτούς οντότητες πλην των μη κερδοσκοπικών οργανισμών κατά την ημερομηνία σύνταξης της αίτησης πληρωμής του υπολοίπου.

    Εάν υπάρχει κέρδος, θα αφαιρείται κατ’ αναλογία προς το τελικό ποσοστό επιστροφής των πραγματικών επιλέξιμων δαπανών της δράσης που εγκρίνονται από την Επιτροπή

    Στάδιο 4 — Μείωση λόγω πλημμελούς υλοποίησης ή αθέτησης άλλων υποχρεώσεων

    Η Επιτροπή μπορεί να μειώσει το ανώτατο ποσό της επιχορήγησης εάν η δράση δεν έχει υλοποιηθεί δεόντως (δηλαδή εάν δεν έχει υλοποιηθεί ή έχει υλοποιηθεί πλημμελώς, εν μέρει ή καθυστερημένα) ή σε περίπτωση αθέτησης άλλης υποχρέωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας.

    Το ποσό της μείωσης θα είναι ανάλογο με τον βαθμό πλημμελούς υλοποίησης της δράσης ή με τη σοβαρότητα της αθέτησης.

    11.6.   Υποβολή εκθέσεων και ρυθμίσεις πληρωμής

    11.6.1.   Διαδικασίες πληρωμής

    Ο δικαιούχος μπορεί να ζητήσει την καταβολή των ακόλουθων πληρωμών υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι της συμφωνίας επιχορήγησης (π.χ. προθεσμίες πληρωμής, ανώτατα όρια κ.λπ.). Οι αιτήσεις πληρωμών συνοδεύονται από τα έγγραφα που παρατίθενται κατωτέρω και περιγράφονται αναλυτικά στη συμφωνία επιχορήγησης:

    Αίτηση πληρωμής

    Συνοδευτικά έγγραφα

    Καταβολή προχρηματοδότησης που αντιστοιχεί στο 40 % του ανώτατου ποσού της επιχορήγησης

    χρηματοοικονομική εγγύηση (βλ. τμήμα 11.6.2)

    Μία ενδιάμεση πληρωμή:

    Για τον καθορισμό του ποσού που οφείλεται ως ενδιάμεση πληρωμή, το ποσοστό επιστροφής που εφαρμόζεται στις επιλέξιμες δαπάνες που εγκρίνονται από την Επιτροπή είναι 80 %.

    Το ποσό της ενδιάμεσης πληρωμής δεν υπερβαίνει το 40 % του ανώτατου ποσού της επιχορήγησης.

    Το συνολικό ποσό της προχρηματοδότησης και των ενδιάμεσων πληρωμών δεν υπερβαίνει το 80 % του μέγιστου ποσού της επιχορήγησης.

    α)

    ενδιάμεση τεχνική έκθεση

    β)

    ενδιάμεση οικονομική κατάσταση

    Πληρωμή του υπολοίπου

    Η Επιτροπή θα καθορίσει το ποσό της πληρωμής αυτής με βάση τον υπολογισμό του τελικού ποσού της επιχορήγησης (βλ. ενότητα 11.5 ανωτέρω). Εάν το σύνολο των προγενέστερων πληρωμών υπερβαίνει το τελικό ποσό της επιχορήγησης, ο δικαιούχος θα πρέπει να επιστρέψει το ποσό που καταβλήθηκε καθ’ υπέρβαση από την Επιτροπή μέσω εντάλματος είσπραξης.

    α)

    τελική τεχνική έκθεση

    β)

    τελική οικονομική κατάσταση

    γ)

    συνοπτική οικονομική κατάσταση η οποία συνιστά το άθροισμα των οικονομικών καταστάσεων που έχουν ήδη υποβληθεί και εμφανίζει τα έσοδα.

    Σε περίπτωση αδύναμης οικονομικής ικανότητας εφαρμόζεται το τμήμα 8.1 ανωτέρω.

    11.6.2.   Εγγυήσεις προχρηματοδότησης

    Είναι δυνατόν να ζητηθεί εγγύηση προχρηματοδότησης για ποσό που μπορεί να φθάνει το ποσό της προχρηματοδότησης για να περιοριστούν οι οικονομικοί κίνδυνοι που συνδέονται με την πληρωμή προχρηματοδότησης.

    Η χρηματική εγγύηση παρέχεται σε ευρώ από εγκεκριμένο τραπεζικό ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το οποίο είναι εγκατεστημένο σε ένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Όταν ο δικαιούχος είναι εγκατεστημένος σε τρίτη χώρα, η Επιτροπή μπορεί να αποδεχθεί να παράσχει την εγγύηση αυτή ένα τραπεζικό ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εγκατεστημένο σε αυτήν την τρίτη χώρα, εάν η Επιτροπή κρίνει ότι το τραπεζικό ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα παρέχει ασφάλεια και χαρακτηριστικά ισοδύναμα με εκείνα που προσφέρονται από τραπεζικό ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εγκατεστημένο σε κράτος μέλος. Ποσά δεσμευμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς δεν γίνονται δεκτά ως χρηματοδοτικές εγγυήσεις.

    Η εγγύηση μπορεί να αντικατασταθεί από:

    από κοινού και εις ολόκληρον εγγύηση τρίτου προσώπου ή

    από κοινού εγγύηση των δικαιούχων μιας δράσης που είναι μέρη στην ίδια συμφωνία επιχορήγησης.

    Η εγγύηση αποδεσμεύεται σταδιακά, ανάλογα με την πορεία της εκκαθάρισης της προχρηματοδότησης, με αφαίρεση των ενδιάμεσων πληρωμών και της πληρωμής του υπολοίπου, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στη συμφωνία επιχορήγησης.

    Εναλλακτικά προς την απαίτηση εγγύησης προχρηματοδότησης, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να χωρίσει την πληρωμή της προχρηματοδότησης σε περισσότερες δόσεις.

    11.7.   Λοιποί χρηματοδοτικοί όροι

    α)    Μη σωρευτική χορήγηση

    Κάθε δράση μπορεί να λάβει μόνο μία επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

    β)    Μη αναδρομικότητα

    Δεν μπορεί να χορηγηθεί αναδρομικά καμία επιχορήγηση για δράσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

    Επιχορήγηση για δράση της οποίας η υλοποίηση έχει ήδη αρχίσει παρέχεται μόνο στις περιπτώσεις που ο αιτών μπορεί να αποδείξει στην αίτηση επιχορήγησης την ανάγκη έναρξης της δράσης πριν από την υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης.

    Στις περιπτώσεις αυτές, οι επιλέξιμες δαπάνες για χρηματοδότηση δεν επιτρέπεται να έχουν πραγματοποιηθεί πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης επιχορήγησης.

    γ)    Συμβάσεις υλοποίησης/υπεργολαβία

    Όταν η υλοποίηση της δράσης απαιτεί την ανάθεση συμβάσεων προμηθειών (συμβάσεις υλοποίησης), ο δικαιούχος μπορεί να αναθέσει τη σύμβαση σύμφωνα με τις συνήθεις πρακτικές προμηθειών του, υπό την προϋπόθεση ότι η σύμβαση ανατίθεται στην πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά ή στη χαμηλότερη τιμή (ανάλογα με την περίπτωση), αποφεύγοντας συγκρούσεις συμφερόντων.

    Ο δικαιούχος αναμένεται να τεκμηριώνει σαφώς τη διαδικασία υποβολής προσφορών και να διατηρεί τον φάκελο τεκμηρίωσης σε περίπτωση ελέγχου.

    Οι οντότητες που ενεργούν υπό την ιδιότητά τους ως αναθέτουσες αρχές κατά την έννοια της οδηγίας 2014/24/ΕΕ (17) ή ως αναθέτουσες οντότητες κατά την έννοια της οδηγίας 2014/25/ΕΕ (18) πρέπει να συμμορφώνονται με τους ισχύοντες εθνικούς κανόνες περί δημοσίων συμβάσεων.

    Οι δικαιούχοι μπορούν να αναθέτουν σε υπεργολάβους καθήκοντα τα οποία αποτελούν μέρος της δράσης. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να εξασφαλίζουν ότι, πέραν των προαναφερόμενων προϋποθέσεων της βέλτιστης σχέσης ποιότητας/τιμής και της απουσίας συγκρούσεων συμφερόντων, πληρούνται επίσης οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

    α)

    η υπεργολαβική ανάθεση δεν καλύπτει βασικά καθήκοντα της δράσης·

    β)

    η προσφυγή σε υπεργολαβική ανάθεση δικαιολογείται από τη φύση της δράσης και από τις ανάγκες για την υλοποίησή της·

    γ)

    οι εκτιμώμενες δαπάνες της υπεργολαβικής ανάθεσης προσδιορίζονται σαφώς στον εκτιμώμενο προϋπολογισμό·

    δ)

    η προσφυγή σε υπεργολαβική ανάθεση, εφόσον δεν προβλέπεται στην περιγραφή της δράσης, κοινοποιείται από τον δικαιούχο και εγκρίνεται από την Επιτροπή. Η Επιτροπή μπορεί να χορηγήσει έγκριση:

    (i)

    πριν από την προσφυγή σε υπεργολαβική ανάθεση, εφόσον οι δικαιούχοι ζητήσουν τροποποίηση·

    (ii)

    μετά την προσφυγή σε υπεργολαβική ανάθεση εφόσον αυτή:

    αιτιολογείται ειδικά στην ενδιάμεση ή την τελική τεχνική έκθεση και

    δεν συνεπάγεται τροποποιήσεις της συμφωνίας επιχορήγησης οι οποίες θα έθεταν υπό αμφισβήτηση την απόφαση επιχορήγησης ή θα παραβίαζαν την αρχή της ίσης μεταχείρισης των αιτούντων·

    ε)

    οι δικαιούχοι διασφαλίζουν ότι ορισμένες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους δικαιούχους, οι οποίες απαριθμούνται στη συμφωνία επιχορήγησης (π.χ. προβολή, εμπιστευτικότητα κ.λπ.), ισχύουν και για τους υπεργολάβους.

    δ)    Χρηματοδοτική στήριξη σε τρίτους

    Οι αιτήσεις μπορεί να μην προβλέπουν την παροχή οικονομικής στήριξης σε τρίτους.

    12.   ΠΡΟΒΟΛΗ

    12.1.   Από τους δικαιούχους

    Οι δικαιούχοι πρέπει να μνημονεύουν ρητώς τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλες τις δημοσιεύσεις ή σε σχέση με δραστηριότητες για τις οποίες χρησιμοποιείται η επιχορήγηση.

    Στο πλαίσιο αυτό, οι δικαιούχοι οφείλουν να καθιστούν εμφανή το όνομα και το λογότυπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε όλες τις δημοσιεύσεις, τις αφίσες, τα προγράμματα και τα λοιπά προϊόντα, καθώς και κατά τη διάρκεια συναφών δραστηριοτήτων (συνέδρια ή σεμινάρια και άλλα). που υλοποιούνται στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου.

    Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να χρησιμοποιούν:

    το κείμενο: «Με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

    το έμβλημα που διατίθεται στη διεύθυνση: https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/flag_el

    τις ακόλουθες δηλώσεις αποποίησης ευθύνης:

    Για δημοσιεύσεις σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή:

    «Η παρούσα δημοσίευση εκπονήθηκε με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το περιεχόμενό της αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της <όνομα του συντάκτη/εταίρου> και δεν αντικατοπτρίζει κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

    Για ιστότοπους και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

    «Ο παρών ιστότοπος/λογαριασμός δημιουργήθηκε με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το περιεχόμενό του αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της <όνομα του συντάκτη/εταίρου> και δεν αντικατοπτρίζει κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

    Για βίντεο και άλλο οπτικοακουστικό υλικό:

    «Το παρόν βίντεο/πρόγραμμα / η παρούσα ταινία/ηχογράφηση παρήχθη με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το περιεχόμενό του/της αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της <όνομα του συντάκτη/εταίρου> και δεν αντικατοπτρίζει κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Αν η εν λόγω απαίτηση δεν τηρηθεί πλήρως, η επιχορήγηση του δικαιούχου μπορεί να μειωθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας επιχορήγησης.

    Πέραν των ανωτέρω υποχρεώσεων, οι δικαιούχοι καλούνται να επικαιροποιήσουν (προαιρετικά) έναν χάρτη στον δικτυακό τόπο Inforegio (υποβάλλοντας μια καταχώριση με παραδείγματα των δράσεών τους).

    12.2.   Από την Επιτροπή

    Με εξαίρεση τις υποτροφίες που καταβάλλονται σε φυσικά πρόσωπα και άλλες μορφές άμεσης στήριξης που καταβάλλεται σε φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη, όλες οι πληροφορίες σχετικά με τις επιχορηγήσεις που χορηγούνται κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού έτους δημοσιεύονται στον ιστότοπο των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου του έτους που έπεται του οικονομικού έτους κατά το οποίο χορηγήθηκαν οι επιχορηγήσεις.

    Η Επιτροπή θα δημοσιεύει τις ακόλουθες πληροφορίες:

    το ονοματεπώνυμο / την επωνυμία του δικαιούχου·

    τη διεύθυνση του δικαιούχου όταν πρόκειται για νομικό πρόσωπο, την περιφέρεια όταν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, όπως αυτή ορίζεται στο επίπεδο NUTS 2 (19), εάν διαμένει στην ΕΕ, ή την ισοδύναμη μονάδα διοικητικής διαίρεσης εάν διαμένει εκτός ΕΕ·

    το αντικείμενο της επιχορήγησης·

    το ποσό που χορηγήθηκε.

    Έπειτα από τεκμηριωμένο και δεόντως αιτιολογημένο αίτημα του δικαιούχου, η υποχρέωση δημοσίευσης αίρεται, εάν η εν λόγω κοινοποίηση απειλεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ενδιαφερόμενων προσώπων που προστατεύονται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή βλάπτει τα εμπορικά συμφέροντα των δικαιούχων.

    13.   ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

    Η απάντηση σε κάθε πρόσκληση υποβολής προτάσεων περιλαμβάνει την καταγραφή και την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (όπως: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και βιογραφικό σημείωμα). Τα εν λόγω δεδομένα θα υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ. Αν δεν ορίζεται κάτι διαφορετικό, οι ερωτήσεις και τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που τυχόν ζητούνται διότι είναι απαραίτητα για την αξιολόγηση της αίτησης σύμφωνα με τη συγγραφή υποχρεώσεων της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων θα υποβληθούν σε επεξεργασία αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό από τη ΓΔ REGIO – Προϋπολογισμός και Δημοσιονομική Διαχείριση.

    Η Επιτροπή μπορεί να καταχωρίσει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα στο σύστημα έγκαιρου εντοπισμού και αποκλεισμού σε περίπτωση που ο δικαιούχος βρίσκεται σε μία από τις καταστάσεις που αναφέρονται στα άρθρα 136 και 141 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 (20). Για περισσότερες λεπτομέρειες, βλ. δήλωση περί απορρήτου στη διεύθυνση:

    https://ec.europa.eu/info/data-protection-public-procurement-procedures_el.

    14.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

    Οι προτάσεις πρέπει να υποβάλλονται εντός της προθεσμίας που ορίζεται στο τμήμα 3.

    Καμία τροποποίηση της αίτησης δεν επιτρέπεται μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής. Ωστόσο, αν παρουσιαστεί ανάγκη για διευκρίνιση ορισμένων πτυχών ή για διόρθωση σφαλμάτων εκ παραδρομής, η Επιτροπή μπορεί να επικοινωνήσει με τον αιτούντα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης.

    Οι αιτούντες θα ενημερωθούν εγγράφως για τα αποτελέσματα της διαδικασίας επιλογής.

    Ζητείται από τους αιτούντες να υποβάλουν τις αιτήσεις τους με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε μορφότυπο pdf στην ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

    REGIO-CALL-FOR-MEDIA@ec.europa.eu.

    Απόδειξη της υποβολής θα αποτελεί η ημερομηνία και η ώρα παραλαβής του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τη συνημμένη αίτηση.

    Οι αιτήσεις που αποστέλλονται ταχυδρομικώς ή με φαξ δεν θα γίνονται δεκτές.

    Επικοινωνία

    Τυχόν ερωτήματα που σχετίζονται με την παρούσα πρόσκληση μπορούν να απευθύνονται στη διεύθυνση REGIO-CONTRACTS@ec.europa.eu. Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείριση του ερωτήματός σας, παρακαλείσθε να αναφέρετε σαφώς τα στοιχεία της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων στο θέμα ή στο κείμενο του ηλεκτρονικού μηνύματος.

    Οι απαντήσεις στα υποβληθέντα ερωτήματα θα δημοσιευτούν στον κατάλογο Q&Α, στη διεύθυνση https://ec.europa.eu/regional_policy/en/newsroom/funding-opportunities/calls-for-proposal/ ώστε να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση όλων των δυνητικών αιτούντων. Οι αιτούντες μπορούν να αποστέλλουν ερωτήσεις στην ανωτέρω διεύθυνση το αργότερο 10 ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προτάσεων.

    Παραρτήματα:

    Έντυπο αίτησης

    Κατάλογος εγγράφων που πρέπει να υποβληθούν

    Υπόδειγμα συμφωνίας επιχορήγησης


    (1)  https://ec.europa.eu/regional_policy/sources/tender/pdf/official/2020_financing_decision_ta.pdf

    (2)  http://ec.europa.eu/regional_policy/en/policy/what/investment-policy/

    (3)  http://www.consilium.europa.eu/el/meetings/gac/2017/04/25/

    (4)  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A8-2017-0201+0+DOC+XML+V0//EN&language=el

    (5)  http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/informing/events/3005-pamhagen/20170523_joint_communication_actions.pdf

    (6)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 (ειδικότερα άρθρα 115-117 και παράρτημα XII). (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 320).

    (7)  Για τους σκοπούς της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, ως «μέτρο ενημέρωσης» νοείται κάθε αυτοτελές και συνεκτικό σύνολο ενημερωτικών δραστηριοτήτων που αφορά την πολιτική συνοχής της ΕΕ.

    (8)  Με την παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει μέτρα ενημέρωσης σχετικά με την πολιτική συνοχής της ΕΕ, η οποία υλοποιείται μέσω τριών βασικών ταμείων: του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), του Ταμείου Συνοχής και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ). Υπό την έννοια αυτή, επιλέξιμο καθίσταται ένα έργο που εξετάζει τον αντίκτυπο οποιουδήποτε από τα τρία αυτά ταμεία σε μια περιφέρεια.

    (9)  https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal/actions-being-taken-eu/just-transition-mechanism/just-transition-funding-sources_el

    (10)  https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/recovery-plan-europe_el

    (11)  Ο κατάλογος αυτός δεν είναι εξαντλητικός.

    (12)  Οργανισμοί δημοσίου δικαίου ή οργανισμοί που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας.

    (13)  Συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας.

    (14)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης (ΕΕ L 193 της 30.7.2018, σ. 1).

    (15)  Άρθρο 186 παράγραφος 4 στοιχείο γ) του δημοσιονομικού κανονισμού

    (16)  ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1

    (17)  Οδηγία 2014/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με τις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων και την κατάργηση της οδηγίας 2004/18/ΕΚ (ΕΕ L 94 της 28.3.2014, σ. 65).

    (18)  Οδηγία 2014/25/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με τις προμήθειες φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του ύδατος, της ενέργειας, των μεταφορών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών και την κατάργηση της οδηγίας 2004/17/ΕΚ (ΕΕ L 94 της 28.3.2014, σ. 243).

    (19)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 105/2007 της Επιτροπής, της 1ης Φεβρουαρίου 2007, για τροποποίηση των παραρτημάτων του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1059/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση μιας κοινής ονοματολογίας των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS) (ΕΕ L 39 της 10.2.2007, σ. 1).

    (20)  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX%3A32018R1046


    Προσάρτημα

    Ειδικοί όροι για τις άμεσες δαπάνες προσωπικού

    1.   Υπολογισμός

    Οι τρόποι υπολογισμού των επιλέξιμων άμεσων δαπανών προσωπικού που καθορίζονται κατωτέρω στα στοιχεία α) και β) συνιστώνται και γίνονται δεκτοί ως παρέχοντες διασφάλιση ότι είναι πραγματικό το κόστος που έχει δηλωθεί.

    Η Επιτροπή μπορεί να αποδεχθεί διαφορετική μέθοδο υπολογισμού των δαπανών προσωπικού που χρησιμοποιεί ο δικαιούχος, εφόσον κρίνει ότι παρέχει επαρκές επίπεδο διασφάλισης του ότι είναι πραγματικό το κόστος που έχει δηλωθεί.

    α)   για τα άτομα που εργάζονται αποκλειστικά για τη δράση:

    {μηνιαία αμοιβή για το άτομο

    πολλαπλασιαζόμενη επί

    τον αριθμό των πραγματικών μηνών εργασίας του για τη δράση}

    Οι μήνες που δηλώθηκαν για τα πρόσωπα αυτά δεν θα μπορούν να δηλώνονται για καμία άλλη επιχορήγηση της ΕΕ ή της Ευρατόμ.

    Η μηνιαία αμοιβή υπολογίζεται ως εξής:

    {ετήσιες δαπάνες προσωπικού για το άτομο

    διαιρούμενες διά 12}

    χρησιμοποιώντας τις δαπάνες προσωπικού για ένα πλήρες οικονομικό έτος που καλύπτεται από την εκάστοτε περίοδο υποβολής εκθέσεων.

    Αν ένα οικονομικό έτος δεν έχει κλείσει στο τέλος της περιόδου υποβολής εκθέσεων, ο δικαιούχος πρέπει να χρησιμοποιήσει τη μηνιαία αμοιβή του τελευταίου διαθέσιμου οικονομικού έτους που έχει κλείσει·

    β)   για τα άτομα που εργάζονται με μερική απασχόληση στη δράση

    i)

    Εάν η δράση έχει ανατεθεί σε ένα άτομο με σταθερή αναλογία του χρόνου εργασίας του:

    {μηνιαία αμοιβή για το άτομο, πολλαπλασιασμένη κατ’ αναλογία προς την δράση

    πολλαπλασιαζόμενη επί

    τον αριθμό των πραγματικών μηνών εργασίας του για τη δράση}

    Ο χρόνος εργασίας που δηλώνεται κατ’ αναλογία για τα πρόσωπα αυτά δεν μπορεί να δηλωθεί για καμία άλλη επιχορήγηση ΕΕ ή Ευρατόμ.

    Η μηνιαία αμοιβή υπολογίζεται όπως ανωτέρω.

    ii)

    Σε άλλες περιπτώσεις:

    {ωριαία αμοιβή του ατόμου επί τον αριθμό των πραγματικών ωρών εργασίας για τη δράση}

    ή

    ημερήσια αμοιβή του ατόμου επί τον αριθμό των πραγματικών ημερών εργασίας για τη δράση

    (στρογγυλοποίηση προς τα πάνω ή προς τα κάτω στην πλησιέστερη μισή ημέρα)

    Ο αριθμός των πραγματικών ωρών/ημερών που δηλώνονται για ένα άτομο πρέπει να είναι ταυτοποιήσιμος και επαληθεύσιμος.

    Ο συνολικός αριθμός των ωρών που δηλώνονται στις επιχορηγήσεις της ΕΕ ή της Ευρατόμ, για ένα άτομο ανά έτος, δεν μπορεί να είναι υψηλότερος από τον αριθμό των ετήσιων παραγωγικών ωρών/ημερών που χρησιμοποιούνται για τους υπολογισμούς του ωρομισθίου/ημερομισθίου. Συνεπώς, ο μέγιστος αριθμός ωρών/ημερών που μπορεί να δηλωθεί για την επιχορήγηση είναι:

    {αριθμός ετήσιων παραγωγικών ωρών/ημερών για το έτος (βλ. κατωτέρω)

    μείον

    τον συνολικό αριθμό των ωρών και ημερών που δηλώνονται από τον δικαιούχο για το εν λόγω άτομο για το συγκεκριμένο έτος σε άλλες επιχορηγήσεις της ΕΕ ή της Ευρατόμ}.

    Η ωρομίσθιο/ημερομίσθιο υπολογίζεται ως εξής:

    {ετήσιες δαπάνες προσωπικού για το άτομο

    διαιρούμενες διά

    του αριθμού ατομικών ετήσιων παραγωγικών ωρών/ημερών}

    με χρήση των δαπανών προσωπικού και του αριθμού ετήσιων παραγωγικών ωρών/ημερών για κάθε πλήρες οικονομικό έτος που καλύπτεται από την οικεία περίοδο υποβολής εκθέσεων.

    Αν ένα οικονομικό έτος δεν έχει κλείσει στο τέλος της περιόδου υποβολής εκθέσεων, οι δικαιούχοι πρέπει να χρησιμοποιήσουν το ωρομίσθιο/ημερομίσθιο του τελευταίου διαθέσιμου οικονομικού έτους που έχει κλείσει.

    Ο «αριθμός ατομικών ετήσιων παραγωγικών ωρών/ημερών» είναι το σύνολο των πραγματικών ημερών που εργάστηκε το άτομο κατά τη διάρκεια του έτους. Δεν περιλαμβάνει επίσημες αργίες και απουσίες (όπως αναρρωτική άδεια, άδεια μητρότητας, ειδική άδεια κ.λπ.). Ωστόσο, μπορεί να περιλαμβάνει τις υπερωρίες και τον χρόνο που δαπανάται σε συνεδριάσεις, δραστηριότητες κατάρτισης και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες.

    2.   Τεκμηρίωση για την υποστήριξη των δαπανών προσωπικού που δηλώνονται ως πραγματικές δαπάνες

    Για τα πρόσωπα που εργάζονται αποκλειστικά για τη δράση, όταν υπολογίζονται οι άμεσες δαπάνες προσωπικού σύμφωνα με το στοιχείο α), δεν υπάρχει ανάγκη τήρησης αρχείων χρόνου εργασίας, εάν ο δικαιούχος υπογράψει δήλωση που επιβεβαιώνει ότι οι ενδιαφερόμενοι εργάστηκαν αποκλειστικά για τη δράση.

    Για τα πρόσωπα στα οποία έχει ανατεθεί η δράση με σταθερή αναλογία του χρόνου εργασίας τους, όταν οι άμεσες δαπάνες προσωπικού υπολογίζονται σύμφωνα με το στοιχείο β) σημείο i), δεν υπάρχει ανάγκη τήρησης αρχείων χρόνου εργασίας, εάν ο δικαιούχος υπογράψει δήλωση ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν όντως εργαστεί στο καθορισμένο κατ’ αναλογία μέρος για τη δράση.

    Για τα πρόσωπα που εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης για τη δράση, όταν οι άμεσες δαπάνες προσωπικού υπολογίζονται σύμφωνα με το στοιχείο β) σημείο ii), οι δικαιούχοι πρέπει να τηρούν αρχεία χρόνου εργασίας για τον αριθμό των ωρών/ημερών που δηλώνονται. Τα αρχεία χρόνου εργασίας πρέπει να τηρούνται γραπτώς και να εγκρίνονται από τα άτομα που εργάζονται για τη δράση και από τους επόπτες τους, τουλάχιστον σε μηνιαία βάση.

    Ελλείψει αξιόπιστων αρχείων χρόνου εργασίας για τις πραγματικές ώρες εργασίας για τη δράση, η Επιτροπή μπορεί να δεχτεί εναλλακτικά αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον αριθμό των ωρών/ημερών που δηλώθηκαν, εφόσον κρίνει ότι παρέχουν επαρκή εχέγγυα.


    Top