EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013XG0614(02)

Σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου για τη συμβολή των ποιοτικών κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους στην ανάπτυξη, την ευημερία και την κοινωνική ένταξή τους

ΕΕ C 168 της 14.6.2013, p. 5–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

14.6.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 168/5


Σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου για τη συμβολή των ποιοτικών κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους στην ανάπτυξη, την ευημερία και την κοινωνική ένταξή τους

2013/C 168/03

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ, ΣΥΝΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ:

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ:

1.

Την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της νεολαίας (1) που αναγνωρίζει την ευημερία και την κοινωνική ένταξη ως δύο από τους οκτώ τομείς δράσης της και δίνει έμφαση στην υποστήριξη και την ανάπτυξη των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους ως διατομεακού εργαλείου για την επίτευξη των γενικών στόχων του πλαισίου, ενώ συνιστά να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην κοινωνική ένταξη, την υγεία και την ευημερία των νέων.

2.

Την ανακοίνωση της Επιτροπής «Ευρώπη 2020», όπως εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου αναγνωρίζεται ο ρόλος των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους ως πηγής ευκαιριών μη τυπικής μάθησης για όλους τους νέους.

3.

Τη σύσταση του Συμβουλίου της 20ης Δεκεμβρίου 2012 για την επικύρωση της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης (2).

4.

Τα κοινά συμπεράσματα της Διάσκεψης της ΕΕ για τη νεολαία που διοργάνωσε η ιρλανδική Προεδρία από τις 11 έως τις 13 Μαρτίου 2013 (3).

ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ:

5.

Ψηφίσματος του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, που συνήλθαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους, στο οποίο γίνεται έκκληση για τη βελτίωση της κατανόησης και την ενίσχυση του ρόλου τους, ιδίως σε σχέση με την προώθηση, την υποστήριξη και την ανάπτυξή τους σε διάφορα επίπεδα.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ:

6.

Οι νέοι συμβάλλουν ενεργά στην κοινωνική υποδομή και τον παλμό, τόσο των γεωγραφικών κοινοτήτων, όσο και των κοινοτήτων ενδιαφερόντων. Οι νέοι συνιστούν μια ποικιλόμορφη και δυναμική πληθυσμιακή ομάδα με διαφορετικές πραγματικότητες, ανάγκες, απαιτήσεις και επιδιώξεις. Η δημογραφία, η βιογραφία, η ποικιλομορφία, οι μεταβάσεις και οι ευκαιρίες είναι θέματα με άμεσο αντίκτυπο στους νέους, που ορισμένες φορές τους καθορίζουν. Συνεπώς, η πολιτική για τη νεολαία θα πρέπει να αντικατοπτρίζει αυτά τα θέματα και να ανταποκρίνεται σε αυτά, να παρέχει δυνατότητες και ενίσχυση καθώς και να προάγει την ισότητα των ευκαιριών για όλους τους νέους.

7.

Οι «κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους» είναι ευρεία έννοια, η οποία καλύπτει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων κοινωνικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού ή πολιτικού χαρακτήρα που διοργανώνονται από νέους, σε συνεργασία μαζί τους και προς όφελός τους. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν επίσης όλο και συχνότερα την άθληση και τις υπηρεσίες για τους νέους. Οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους αποτελούν μορφή «εξωσχολικής» εκπαίδευσης καθώς και ειδικών δραστηριοτήτων αναψυχής τις οποίες διαχειρίζονται επαγγελματίες ή εθελοντές διοργανωτές κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους και υπευθύνους νεολαίας. Οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους διοργανώνονται με διάφορους τρόπους (από οργανώσεις υπό την ηγεσία νέων, οργανώσεις για τους νέους, ανεπίσημες ομάδες ή μέσω υπηρεσιών για τους νέους και δημόσιων αρχών). Προσφέρονται σε διάφορες μορφές και τύπους (π.χ. δραστηριότητες ελεύθερης πρόσβασης, ομαδικές, βασισμένες σε προγράμματα, δραστηριότητες προβολής και αποκεντρωμένες δράσεις) και μορφοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

8.

Οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους εστιάζουν στην προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των νέων και καλύπτουν ευρύ πεδίο, προσεγγίζοντας νέους και επιτυγχάνοντας τη συμμετοχή τους με βάση τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους και λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον τους. Το εκτεταμένο πεδίο εφαρμογής τους και πρόσβασης συμπληρώνει άλλες πολιτικές για τους νέους και, επομένως, οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους μπορούν να προσφέρουν σε αυτούς σημεία επαφής, συναναστροφής και προόδου.

9.

Η κοινωνική ένταξη απαιτεί συνολική και διατομεακή προσέγγιση για να αντιμετωπιστεί η πολύπλευρη φύση της περιθωριοποίησης και του αποκλεισμού στην κοινωνία.

10.

Οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού και την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης. Οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους προσφέρουν χώρους και ευκαιρίες ανάπτυξης για όλους τους νέους και «βασίζονται σε μη τυπικές και άτυπες μαθησιακές διαδικασίες (4) και στην εθελοντική συμμετοχή (5)».

11.

Οι αποτελεσματικές κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους και οι πρωτοβουλίες των νέων επιχειρούν να τους ενδυναμώσουν και να ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία. Τους εφοδιάζουν με ικανότητες, δεξιότητες και εμπειρίες ζωής, μεγιστοποιώντας με τον τρόπο αυτόν τους προστατευτικούς παράγοντες που ενισχύουν την ανάπτυξη, την ευημερία, την αυτονομία και την κοινωνική ένταξη όλων των νέων, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν λιγότερες ευκαιρίες.

12.

Οι ποιοτικές κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους αποτελούν δέσμευση για τη συνεχή διασφάλιση και ενίσχυση της βέλτιστης πρόβλεψης και εφαρμογής τέτοιων δραστηριοτήτων για τους νέους. Συνίσταται στη συνεργασία μεταξύ, οργανώσεων νεολαίας, υπηρεσιών για νέους, και διοργανωτών κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους με τους σχετικούς φορείς, για τον σχεδιασμό και την παροχή δραστηριοτήτων και προγραμμάτων, τα οποία αντανακλούν και ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα, τις ανάγκες και της εμπειρίες των νέων, ενώ είναι τεκμηριωμένα και εστιάζουν στο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα των ποιοτικών κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια των νέων από τη συμμετοχή τους σε αυτές.

ΚΡΙΝΟΥΝ ΟΤΙ:

13.

Η κοινωνική ένταξη θα πρέπει να εξυπηρετεί και να περιλαμβάνει όλους τους νέους και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, με ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνους που έχουν λιγότερες ευκαιρίες.

Η δυναμική των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους, όσον αφορά τη συμβολή τους στην επίτευξη πολιτικών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής ένταξης, μπορεί να βελτιστοποιηθεί περαιτέρω μέσω εστιασμένης στην ποιότητα και τεκμηριωμένης προσέγγισης, η οποία θέτει τους νέους στο επίκεντρο του σχεδιασμού και της παροχής κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους. Αυτή η προσέγγιση υποστηρίζει τη συμμετοχή, την ανάπτυξη και την πρόοδο των νέων κατά τρόπο που επιβεβαιώνει τις δυνάμεις τους, ενισχύει την αντοχή και τις δεξιότητές τους και αναγνωρίζει τις δυνατότητές τους να δημιουργήσουν ατομικό, κοινοτικό και κοινωνικό κεφάλαιο. Οι ποιοτικές κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για νέους είναι ζήτημα με παγκόσμια απήχηση, γεγονός που ωφελεί τους νέους, βελτιώνει την εφαρμογή των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους και συμβάλλει στην επίτευξη ευρύτερων πολιτικών στόχων.

α)

Οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους απασχολούν τους νέους κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής περιόδου ανάπτυξης στη ζωή τους και κατέχουν, επομένως, ιδανική θέση για την ενίσχυση της ανάπτυξης (σε επίπεδο προσωπικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό, επαγγελματικό και κατάρτισης), της ευημερίας και της κοινωνικής ένταξής τους.

β)

Οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους προσφέρουν εμπειρίες και ευκαιρίες σε όλους τους νέους και λειτουργούν τόσο ως δραστηριότητα ανοιχτής πρόσβασης όσο και ως στοχευμένη στήριξη που μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητες των νέων, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τα εμπόδια που συναντούν, ενώ μπορούν να διαδραματίσουν ιδιαίτερο ρόλο για νέους με λιγότερες ευκαιρίες, καθώς και νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

γ)

Η οργάνωση των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία. Αυτός ο πλούτος και η ποικιλομορφία (τομεακή, οργανωτική και θεματική) θα πρέπει να αναγνωρισθούν.

δ)

Οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους θα πρέπει να έχουν σαφώς καθορισμένη θέση στη συνεχή εκπαίδευση και δια βίου μάθηση και να καλύπτουν τους τομείς της μη τυπικής και άτυπης μάθησης. Με τη θέση αυτή θα πρέπει να αναγνωρίζονται οι δυνατότητες των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους ως προς την ικανοποίηση των αναγκών τους σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση από ό,τι τώρα και να εκτιμάται ο ρόλος των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.

ε)

Μία τεκμηριωμένη ποιοτική προσέγγιση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της προσβασιμότητας, της προβολής, του αντίκτυπου και της αποτελεσματικότητας της πολιτικής που αφορά τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους, καθώς και της παροχής αυτών των δραστηριοτήτων.

στ)

Οι ποιοτικές κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους μπορούν να περιλαμβάνουν κατάλληλα συστήματα αξιολόγησης, βάσει αυτοαξιολόγησης ή αξιολόγησης από ομοτίμους και, όπου είναι εφικτό, επικυρωμένα από εξωτερική αξιολόγηση. Αυτά τα συστήματα συνεπικουρούν τις οργανώσεις κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους και λειτουργούν βοηθητικά στα σχετικά προγράμματα και δράσεις βελτιώνοντας την οργανωτική ικανότητα και την αποτελεσματικότητά τους, ενώ αποσαφηνίζουν για το κοινό την προσφορά και τις επιπτώσεις των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους.

ζ)

Τα ποιοτικά συστήματα διασφαλίζουν ότι η φωνή των νέων βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού και της παροχής κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους, καθώς και ότι οι σχετικές οργανώσεις, τα προγράμματα και οι δράσεις αντανακλούν και ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις επιδιώξεις των νέων.

η)

Τα ποιοτικά συστήματα παρέχουν συνδρομή στους διοργανωτές κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους για τη βελτίωση της ανάπτυξης των πρακτικών και των ικανοτήτων τους, μέσω της δημιουργίας δομής και χώρου για σκέψη, διάλογο και δράση.

θ)

Οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους, με την έμφασή τους στην προσωπική και κοινωνική ανέλιξη, συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα ενός φάσματος πολιτικών που αφορούν τους νέους, όλως ιδιαιτέρως δε στους τομείς της εκπαίδευσης και κατάρτισης, της υγείας, της απασχόλησης και της συμμετοχής στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Αναγνωρίζοντας τις διακριτές λειτουργίες των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους, θα μπορούσε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αναγνώριση της δυνητικής συμβολής τους στους τομείς αυτών των ευρύτερων πολιτικών.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ:

14.

Με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους ανταποκρίνονται τόσο στα ενδιαφέροντα όσο και στις ανάγκες τους, καθώς και να βελτιστοποιηθεί ο ρόλος τους, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, την ευημερία και την κοινωνική ένταξή τους, αναγνωρίζονται οι ακόλουθες προτεραιότητες:

α)

Προώθηση της συμπληρωματικότητας των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους στη συνεχή εκπαίδευση και δια βίου μάθηση, οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση των εμπειριών των νέων και στην παροχή εφοδίων για τη ζωή τους.

β)

Στήριξη στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης ευθυγράμμισης της πολιτικής για τη νεολαία (πώς καθορίζονται οι προτεραιότητες), της πρόβλεψης (πώς δομούνται οι οργανώσεις, οι υπηρεσίες και οι δράσεις), και της εφαρμογής (πώς δρουν οι οργανώσεις και πως εκτελούνται οι υπηρεσίες και τα προγράμματα) δίνοντας έμφαση στη στενότερη συνεργασία και στην ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των κοινοτήτων της πολιτικής, της έρευνας, της εφαρμογής και των νέων, ώστε να εξασφαλισθεί η καλύτερα συντονισμένη και τεκμηριωμένη χρήση των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους.

γ)

Προώθηση μηχανισμών ώστε να διασφαλισθεί ότι οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους βασίζονται στην ποιότητα, επικεντρώνονται στα αποτελέσματα και είναι τεκμηριωμένες.

δ)

Ανάπτυξη υποστηρικτικών προτύπων ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων των εργαλείων αξιολόγησης, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους ως μέσο μεγιστοποίησης του αντικτύπου για την ανάπτυξη, την ευημερία και την κοινωνική ένταξη των νέων. Τα πλαίσια αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν, να στηριχθούν και να προβληθούν όπως αρμόζει, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των νέων.

ε)

Προσπάθεια για να διασφαλισθεί ότι, για τις πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους (πρόβλεψη και εφαρμογή), λαμβάνονται υπόψη η φωνή και οι επιδιώξεις των ίδιων των νέων και ότι προσφέρεται, κατά τον τρόπο αυτόν, ένας χώρος χωρίς αποκλεισμούς, όπου οι νέοι μπορούν να αναπτυχθούν και να ενδυναμωθούν.

στ)

Με σεβασμό στον ιδιαίτερο χαρακτήρα και αντίκτυπο των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους ως συνόλου, να καθοριστούν οι προσωπικές, κοινωνικές και επαγγελματικές ικανότητες και δεξιότητες που απορρέουν από τη συμμετοχή των νέων στις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους, ούτως ώστε να προβληθεί ο αντίκτυπος των δραστηριοτήτων αυτών σε σχετικούς τομείς πολιτικής και κλάδους εφαρμογής.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΡΟΥΜΕΝΗΣ ΩΣ ΑΡΜΟΖΕΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑΣ:

15.

Να προωθήσουν μέσω της ανοιχτής μεθόδου συντονισμού την ενίσχυση, τόσο στην πολιτική όσο και στην εφαρμογή, της σύνδεσης με τομείς που έχουν σχέση με την νεολαία, όπως είναι η υγεία, η παιδεία, η κατάρτιση, η απασχόληση, ο πολιτισμός και η άθληση.

16.

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη και την εφαρμογή κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους, να δώσουν έμφαση στην ποιότητα και στην επίτευξη αποτελεσμάτων στις δραστηριότητες αυτές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, την ευημερία και την κοινωνική ένταξη των νέων.

17.

Να στηρίξουν την αύξηση της συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερομένους για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους (ιδίως ερευνητές, υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, επαγγελματίες και νέους), ώστε να αποτιμηθεί ο αντίκτυπος των ποιοτικών κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους, όσον αφορά τους ίδιους τους νέους, τον τομέα της νεολαίας και σχετικούς τομείς πολιτικής, αναπτύσσοντας, για παράδειγμα, την τεκμηρίωση σχετικά με τον αντίκτυπο των ποιοτικών κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους, καθώς και διευκολύνοντας και βελτιώνοντας την αναγνώριση και την επικύρωση της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης σε επίπεδο κρατών μελών και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

18.

Να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν τους νέους μέσω της εκπαίδευσης, της κοινωνίας πολιτών και των ποιοτικών πρωτοβουλιών των νέων, ώστε οι τελευταίοι να συμμετέχουν στη δημοκρατική ζωή και να κάνουν χρήση ήδη υπαρχόντων και νέων εργαλείων, για να συμβάλουν στην ανάπτυξη πολιτικής, ενισχύοντας κατά τον τρόπο αυτόν την ανάπτυξη, την ευημερία και την κοινωνική τους ένταξη.

19.

Να προαγάγουν, μέσω ποιοτικών ευκαιριών και προγραμμάτων για κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για νέους, την ανάπτυξη της εμπειρικής μάθησης και των ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των μεταβιβάσιμων ικανοτήτων για νέους, καθώς και την αναγνώριση και επικύρωση τέτοιων ικανοτήτων και δεξιοτήτων.

20.

Να στηρίξουν τον τομέα της νεολαίας στην ανάπτυξη των δομών, των μεθόδων εργασίας και των διαύλων επικοινωνίας του, ούτως ώστε να έχει αντίκτυπο σε περισσότερους νέους, ιδίως αυτούς που διατρέχουν κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού.

21.

Να δώσουν ώθηση και να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες των εθελοντών που αφορούν την παροχή υπηρεσιών στους νέους για την προαγωγή της ποικιλομορφίας και της κοινωνικής ένταξης και τη δημιουργία κοινωνικού κεφαλαίου.

22.

Να προωθήσουν τη συμβολή των ποιοτικών κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους με την μεγιστοποίηση των ευκαιριών χρηματοδότησης προς υποστήριξη αποτελεσματικών κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους.

23.

Να ενθαρρύνουν, μέσα από σχετικά προγράμματα, πλατφόρμες και διαύλους, την ευρωπαϊκή και διεθνή ανταλλαγή καλών πρακτικών, την απόκτηση ικανοτήτων και τη μάθηση από ομοτίμους, σε σχέση με κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους που εστιάζονται στην ποιότητα.

24.

Να συστήσουν θεματική ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει τα συστήματα ποιότητας των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους στα κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να ερευνηθεί κατά πόσον μπορούν να αναπτυχθούν κοινοί δείκτες ή πλαίσια. Κατά την εργασία της, η ομάδα αυτή θα συμβουλευτεί την προσεχή μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εργασία αυτή θα καταλήξει σε έκθεση που θα περιλαμβάνει συστάσεις και θα υποβληθεί στην Ομάδα «Νεολαία». Στο Παράρτημα περιλαμβάνεται σχέδιο για την προτεινόμενη εντολή καθηκόντων και την προτεινόμενη σύνθεση αυτής της θεματικής ομάδας εμπειρογνωμόνων.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

25.

Να βασισθεί στα πορίσματα της προσεχούς μελέτης της σχετικά με την σημασία των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους για να προσδιορίσει τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται, προκειμένου να προωθηθούν αποτελεσματικές και βασισμένες στην ποιότητα κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους.

26.

Να λάβει υπόψη άλλες ερευνητικές μελέτες και πρωτοβουλίες στον χώρο αυτόν. Να διαδώσει τα πορίσματα και να προαγάγει τη γνώση για την πολιτική, την έρευνα, την πρακτική και τις κοινότητες νέων, ως προς τους σχετικούς τομείς πολιτικής.

27.

Να εξετάσει το ενδεχόμενο να δοθεί κατάλληλη συνέχεια στην προσεχή μελέτη σχετικά με την αξία των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους και με τα πορίσματα της θεματικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, όσον αφορά τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για νέους.


(1)  Ψήφισμα του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2009 για ένα ανανεωμένο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας (2010-2018) (ΕΕ C 311 της 19.12.2009, σ. 1) και κοινή έκθεση για το 2012 του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του ανανεωμένου πλαισίου ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας (Στρατηγική της ΕΕ για τη Νεολαία 2010-2018) (ΕΕ C 394 της 20.12.2012, σ. 5).

(2)  ΕΕ C 398, 22.12.2012, σ. 1.

(3)  7808/13.

(4)  Μη τυπική και άτυπη μάθηση, όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2012 για την επικύρωση της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης (ΕΕ C 398 της 22.12.2012).

(5)  Ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, που συνήλθαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους, σ. 3.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Σχέδιο εντολής καθηκόντων και προτεινόμενα κριτήρια διορισμού μελών της θεματικής ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα συσταθεί από τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη και την Επιτροπή

Σκοπός

Εξέταση των ποιοτικών συστημάτων ως προς τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους που υπάρχουν στα κράτη μέλη της ΕΕ και διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους μπορούν να αναπτυχθούν κοινοί δείκτες αναφοράς ή πλαίσια. Θα συμπεριληφθεί περιγραφή της εφαρμογής, της διαδικασίας και της απόδοσης των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους και των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων αυτών στη συμμετοχή, στην ανάπτυξη και στην πρόοδο των νέων.

Μέλη

Η συμμετοχή των κρατών μελών σε αυτή την θεματική ομάδα εμπειρογνωμόνων είναι εθελοντική. Τα κράτη μέλη μπορούν να συμμετάσχουν οποτεδήποτε.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διορίσουν, μέσω της Επιτροπής, άτομα με πείρα και εμπειρογνωμοσύνη σε αυτόν τον θεματικό τομέα. Οι διορισθέντες θα φροντίζουν ώστε οι εθνικές αρχές και άλλοι σχετικοί ενδιαφερόμενοι φορείς να ενημερώνονται για την πρόοδο της ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Η θεματική ομάδα εμπειρογνωμόνων μπορεί να καλέσει και άλλα μέλη στην ομάδα εφόσον απαιτείται.

Η θεματική ομάδα εμπειρογνωμόνων μπορεί επίσης, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, να καλέσει εκπροσώπους ενδιαφερόμενων φορέων για θέματα νεολαίας, καθώς και εκπροσώπους χωρών εκτός Ε.Ε. που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Νεολαία σε δράση» και αυτό που θα το διαδεχθεί.

Μέθοδοι εργασιών

Οι εργασίες της θεματικής ομάδας εμπειρογνωμόνων θα εστιάζουν στο συγκεκριμένο έργο και θα περιορίζονται χρονικά (διάρκεια δεκαοκτώ μηνών το ανώτερο). Η ομάδα θα αναπτύξει λεπτομερώς τους όρους του πλαισίου λειτουργίας της και συνοπτικά το πρόγραμμα εργασιών θέτοντας μετρήσιμους και εφικτούς στόχους.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της θεματικής ομάδας εμπειρογνωμόνων ορίζονται πρόεδρος και συμπρόεδρος.

Όλες οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες· ωστόσο, τα κράτη μέλη μπορούν περιστασιακά να φιλοξενήσουν συνεδριάσεις, εφόσον υπάρχει η σχετική επιθυμία.

Η Επιτροπή θα παρέχει εμπειρογνωμοσύνη, υλικοτεχνική και γραμματειακή υποστήριξη για τη σύσταση και λειτουργία αυτής της ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Η ομάδα θα ενημερώνει τακτικά την Ομάδα «Νεολαία» σχετικά με την πρόοδο των εργασιών της.

Η τελική έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα περιλαμβάνει συστάσεις θα υποβληθεί στην Ομάδα «Νεολαία» προς ενημέρωση όσον αφορά την πρόοδο σχετικά με το σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους.


Top