EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0460

Τροποποιημένη πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης

COM/2020/460 final

Βρυξέλλες, 28.5.2020

COM(2020) 460 final

2020/0006(COD)

Τροποποιημένη πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Στις 14 Ιανουαρίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε νομοθετική πρόταση 1 για τη δημιουργία του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, μαζί με πρόταση 2 για τροποποίηση της νομοθετικής της πρότασης σχετικά με τον κανονισμό περί κοινών διατάξεων.

Σύμφωνα με τον στόχο της επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ έως το 2050 με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αποσκοπεί στην άμβλυνση του οικονομικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού κόστους της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα, προς όφελος των εδαφών που πλήττονται περισσότερο από τη μετάβαση. Η στήριξη του Ταμείου επικεντρώνεται σε μέτρα οικονομικής μετατροπής, στην επανειδίκευση των πληττόμενων εργαζομένων, και στην παροχή βοήθειας για την αναζήτηση εργασίας.

Η έξαρση της νόσου του κορονοϊού (στο εξής: νόσος COVID-19) ώθησε πολλές κυβερνήσεις να θεσπίσουν πρωτοφανή μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας. Τούτο με τη σειρά του έχει οδηγήσει σε ραγδαία μείωση του επιπέδου παραγωγής σε πολλές οικονομίες, με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες, και θα θέσει σημαντικές προκλήσεις για τα δημόσια οικονομικά και τη διαχείριση του χρέους κατά τα επόμενα έτη, γεγονός που με τη σειρά του ενδέχεται να περιορίσει τις δημόσιες επενδύσεις που είναι αναγκαίες για την οικονομική ανάκαμψη.

Επιπλέον, οι εθνικές και περιφερειακές ικανότητες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης διαφέρουν μεταξύ κρατών μελών και περιφερειών λόγω διαφορετικών οικονομικών δομών και δημοσιονομικών θέσεων. Οι διαφορές αυτές, αν δεν αντιμετωπιστούν, ενδέχεται να οδηγήσουν σε ασύμμετρη ανάκαμψη και σε αύξηση των περιφερειακών ανισοτήτων, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να υπονομεύσουν την εσωτερική αγορά, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης, και την Ένωσή μας στο σύνολό της.

Επομένως, για να προληφθεί η διεύρυνση των ανισοτήτων και να αποφευχθεί μια άνιση διαδικασία ανάκαμψης, είναι αναγκαίο να παρασχεθεί πρόσθετη στήριξη βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα στα κράτη μέλη και στις περιφέρειες, προκειμένου να βοηθήσουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, και να εξασφαλίσουν ταχεία και βιώσιμη ανάκαμψη των οικονομιών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να επιταχυνθούν οι επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Ευρώπης και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μελλοντικούς κλυδωνισμούς. Αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται πλήρως στα προγράμματα και τις επενδυτικές προτεραιότητες του μέλλοντος. Η επιτάχυνση της απομάκρυνσης από την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων και από τις δραστηριότητες υψηλής έντασης άνθρακα μέσω της στοχευμένης στήριξης της οικονομικής διαφοροποίησης και της δημιουργίας νέων οικονομικών ευκαιριών και θέσεων εργασίας παρέχουν τεράστιες δυνατότητες για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας πρέπει να βρίσκεται το να δοθεί στις περιφέρειες και στους πολίτες η δυνατότητα να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Ως εκ τούτου, προτείνεται η διάθεση πρόσθετων πόρων ύψους 35 613 048 000 EUR (σε τρέχουσες τιμές) για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Από αυτούς τους πρόσθετους πόρους, 2 810 048 000 EUR θα πρέπει να προέρχονται από πιστώσεις του προϋπολογισμού, αυξάνοντας τους πόρους του προγράμματος στο πλαίσιο του επόμενου ΠΔΠ σε 11 270 459 000 EUR. Οι εν λόγω πιστώσεις θα πρέπει να διατεθούν στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι υπόλοιποι πρόσθετοι πόροι ύψους 32 803 000 000 EUR θα καλύψουν την περίοδο από το 2021 έως το 2024 και θα συνιστούν εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό προερχόμενα από το Ευρωπαϊκό Μέσο Ανάκαμψης.

Τα ποσά αυτά θα κατανέμονται μεταξύ των κρατών μελών, κατά τρόπο αντίστοιχο προς την ικανότητά τους να χρηματοδοτούν τις αναγκαίες επενδύσεις για την αντιμετώπιση της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που καθορίζεται στο παράρτημα Ι του προτεινόμενου κανονισμού για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Κατά παρέκκλιση από τους κανόνες που ισχύουν για τα εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό όπως ορίζονται στον δημοσιονομικό κανονισμό, οι εν λόγω πρόσθετοι πόροι, άπαξ και διατεθούν για τα προγράμματα, θα διέπονται από τους ισχύοντες κανόνες που ορίζονται στον ΚΚΔ, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων του ΚΚΔ για τις αναλήψεις υποχρεώσεων και τις αποδεσμεύσεις.

Προκειμένου να διατηρηθεί η ικανότητα των κρατών μελών και των περιφερειών να χρησιμοποιούν τους οικείους πόρους πολιτικής συνοχής για τη στήριξη της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, οι πρόσθετοι πόροι από το Ευρωπαϊκό Μέσο Ανάκαμψης δεν θα απαιτούν μεταβιβάσεις από εθνικά κονδύλια στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Η στήριξη που παρέχεται από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης συμπληρώνεται από ειδικό καθεστώς δίκαιης μετάβασης στο πλαίσιο του InvestEU. Θα στηρίζει ένα ευρύτερο φάσμα επενδύσεων, ιδίως συμβάλλοντας στη μετάβαση μέσω της στήριξης δραστηριοτήτων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή, όπως οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα συστήματα ενεργειακής απόδοσης. Το εν λόγω καθεστώς θα δίνει επίσης τη δυνατότητα χρηματοδότησης υποδομών ενέργειας και μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων υποδομών φυσικού αερίου και τηλεθέρμανσης, αλλά και έργων για την απεξάρτηση από τον άνθρακα, για την οικονομική διαφοροποίηση των περιφερειών και για τις κοινωνικές υποδομές.

Επιπλέον, η υλοποίηση μιας νέας δανειακής διευκόλυνσης του δημόσιου τομέα από κοινού με την ΕΤΕπ θα παρέχει στήριξη ώστε να συνδυάζονται επιχορηγήσεις από πόρους της ΕΕ με δάνεια χορηγούμενα από την ΕΤΕπ υπέρ δημόσιων φορέων, προς όφελος των εδαφών που πλήττονται περισσότερο, όπως προσδιορίζονται στα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης.

Τα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης, στα οποία θα προσδιορίζονται οι αναπτυξιακές ανάγκες των περιοχών που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική μετάβαση, θα διασφαλίζουν τις συνέργειες και τη συμπληρωματικότητα μεταξύ των τριών πυλώνων.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Η δράση της ΕΕ δικαιολογείται με βάση το άρθρο 174 πρώτο εδάφιο της ΣΛΕΕ: «Η Ένωση[...] αναπτύσσει και εξακολουθεί τη δράση της με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής της συνοχής. Η Ένωση αποσκοπεί, ιδιαίτερα, στη μείωση των διαφορών μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των διαφόρων περιοχών και στη μείωση της καθυστέρησης των πλέον μειονεκτικών περιοχών.»

Για να προβλεφθεί η σύσταση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, η πρόταση πρέπει να βασιστεί στο άρθρο 175 της ΣΛΕΕ, το οποίο καλεί ρητά την Ένωση να ενισχύει την υλοποίηση των στόχων του άρθρου 174 με τη δράση της μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων, της ΕΤΕπ και των άλλων υφιστάμενων χρηματοδοτικών μέσων.

Το άρθρο 175 τρίτο εδάφιο της ΣΛΕΕ προβλέπει επίσης ότι «[ε]άν απαιτούνται ειδικές δράσεις, πέρα από τα πλαίσια των Ταμείων και με την επιφύλαξη των μέτρων που αποφασίζονται στα πλαίσια των άλλων πολιτικών της Ένωσης, οι δράσεις αυτές μπορούν να θεσπίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, που αποφασίζουν σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία και μετά από διαβούλευση με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών.»

Η πρόταση είναι επίσης αναγκαίο να βασιστεί στο άρθρο 322 παράγραφος 1 στοιχείο α) της ΣΛΕΕ, ώστε να καταστούν δυνατές οι στοχευμένες παρεκκλίσεις από τον δημοσιονομικό κανονισμό.

Επικουρικότητα και αναλογικότητα

Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ, η Ένωση έχει συντρέχουσες αρμοδιότητες με τα κράτη μέλη στον τομέα της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής καθώς και σε ορισμένες πτυχές της κοινωνικής πολιτικής. Επίσης, έχει αρμοδιότητα να αναλαμβάνει δράσεις για να υποστηρίζει, να συντονίζει ή να συμπληρώνει τη δράση των κρατών μελών στον τομέα της παιδείας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς και στη βιομηχανία (άρθρο 6 της ΣΛΕΕ).

Η υλοποίηση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης διέπεται από την αρχή της επικουρικότητας. Στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης, η Επιτροπή αναθέτει τον στρατηγικό προγραμματισμό και τα καθήκοντα εκτέλεσης κονδυλίων στα κράτη μέλη και στις περιφέρειες. Έτσι, η δράση της Ένωσης περιορίζεται σε ό,τι είναι αναγκαίο για την επίτευξη των στόχων της Ένωσης, όπως ορίζεται στις Συνθήκες.

Σκοπός της επιμερισμένης διαχείρισης είναι να διασφαλίζεται ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο επίπεδο των πολιτών και ότι η ανάληψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ είναι δικαιολογημένη λαμβανομένων υπόψη των δυνατοτήτων και των ιδιαιτεροτήτων σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο. Η επιμερισμένη διαχείριση φέρνει την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες και συνδέει τις τοπικές ανάγκες με τους ευρωπαϊκούς στόχους. Επιπλέον, αυξάνεται ο βαθμός ενστερνισμού των ενωσιακών στόχων, καθώς τα κράτη μέλη και η Επιτροπή μοιράζονται την εξουσία λήψης αποφάσεων και την ευθύνη, όπως επίσης συγχρηματοδοτούν τα προγράμματα.

Επιλογή της νομικής πράξης

Η πολιτική συνοχής αποτελεί το κατάλληλο πλαίσιο για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, καθώς αποτελεί την κύρια πολιτική της ΕΕ για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αλλαγών στις περιφέρειες της Ευρώπης. Παρέχει χρηματοδοτική στήριξη για επενδύσεις σε ευρύ φάσμα τομέων που συμβάλλουν στην απασχόληση και την ανάπτυξη, σε συνεργασία με επιτόπιους φορείς.

Προβλέπει επίσης μια ολοκληρωμένη προσέγγιση τοπικού χαρακτήρα, η οποία διασφαλίζει συνέργειες και συνοχή μεταξύ των επενδύσεων που λαμβάνουν στήριξη στο πλαίσιο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και εκείνων που λαμβάνουν στήριξη στο πλαίσιο των βασικών προγραμμάτων της πολιτικής για τη συνοχή. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη και η ανασυγκρότηση των οικείων περιφερειών.

Επιπλέον, διασφαλίζεται ότι θα το ενστερνιστούν τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας στο πλαίσιο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με ειδικά προσαρμοσμένες στρατηγικές εδαφικής μετάβασης, οι οποίες θα καλύπτουν με ολοκληρωμένο τρόπο τις πολυάριθμες κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές προκλήσεις που θέτει η μετάβαση.

Στο πλαίσιο της πολιτικής για τη συνοχή, η επιλογή της πράξης είναι κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, όπως ορίζεται στο άρθρο 175 τρίτο εδάφιο της ΣΛΕΕ.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

Άνευ αντικειμένου

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Δεν πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη. Ωστόσο, η πρόταση απηχεί τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων σχετικά με την πρόταση για τη δημιουργία του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Τόσο στο σχέδιο έκθεσης του εισηγητή της επιτροπής REGI, όσο και στη γνωμοδότηση της επιτροπής BUDG προτάθηκε ιδίως να αυξηθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Άνευ αντικειμένου

Εκτίμηση επιπτώσεων

Η εκτίμηση επιπτώσεων 3 που διενεργήθηκε με σκοπό την εκπόνηση της πρότασης κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής 4 είχε υποστηρίξει τους στόχους και τα κύρια χαρακτηριστικά του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στην πρόταση για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης λαμβάνουν υπόψη τις αυξημένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα εδάφη υπό το πρίσμα της πρόσφατης πανδημίας COVID-19. Εκτός από τους αυξημένους πόρους, οι αλλαγές είναι περιορισμένες και δεν τροποποιούν την αρχιτεκτονική και τα θεμελιώδη σημεία της αρχικής πρότασης. Ως εκ τούτου, δεν διενεργήθηκε αυτοτελής εκτίμηση επιπτώσεων.

Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

Άνευ αντικειμένου

Θεμελιώδη δικαιώματα

Άνευ αντικειμένου

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Οι πρόσθετοι πόροι από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού στο πλαίσιο του ΠΔΠ 2021-2027 θα οδηγήσουν σε πρόσθετες αναλήψεις υποχρεώσεων κατά τα έτη 2021-2027 και σε πληρωμές κατά τα έτη 2022-2027, καθώς και μετά το 2027.

Οι πρόσθετοι πόροι που χρηματοδοτούνται βάσει της πρότασης για το Ευρωπαϊκό Μέσο Ανάκαμψης θα οδηγήσουν σε πρόσθετες αναλήψεις υποχρεώσεων κατά τα έτη 2021, 2022, 2023 και 2024, καθώς και πληρωμές κατά τα έτη 2021 έως 2027, στη βάση εξωτερικών εσόδων για ειδικό προορισμό.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στην πρόταση για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης εστιάζουν στα ακόλουθα στοιχεία:

·Αύξηση πόρων μέσω πρόσθετων πιστώσεων του προϋπολογισμού και εξωτερικών εσόδων για ειδικό προορισμό

·Μη υποχρέωση συμπλήρωσης των πρόσθετων αυτών πόρων που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Μέσο Ανάκαμψης με μεταβιβάσεις από το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ+

·Τροποποίηση του παραρτήματος Ι προκειμένου να προσαρμοστεί στο υψηλότερο επίπεδο των προτεινόμενων πόρων

2020/0006 (COD)

Τροποποιημένη πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης

Η πρόταση COM(2020) 22 της Επιτροπής τροποποιείται ως εξής:

1.το προοίμιο τροποποιείται ως εξής:

α)Το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 175 τρίτο εδάφιο και το άρθρο 322 παράγραφος 1 στοιχείο α),»

β)Προστίθεται νέο έκτο εδάφιο:

«Έχοντας υπόψη τη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου 5 ,»·

2.παρεμβάλλεται η ακόλουθη αιτιολογική σκέψη 8α:

«(8α) Οι οριζόντιοι δημοσιονομικοί κανόνες που θεσπίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο βάσει του άρθρου 322 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέπουν τον παρόντα κανονισμό. Οι κανόνες αυτοί τυποποιούνται στον δημοσιονομικό κανονισμό και καθορίζουν συγκεκριμένα τη διαδικασία κατάρτισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού μέσω επιχορηγήσεων, συμβάσεων προμηθειών, βραβείων και έμμεσης διαχείρισης, και προβλέπουν ελέγχους σχετικά με την ευθύνη των δημοσιονομικών παραγόντων. Οι κανόνες που θεσπίζονται βάσει του άρθρου 322 της ΣΛΕΕ αφορούν επίσης την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης σε περίπτωση γενικευμένων ανεπαρκειών όσον αφορά το κράτος δικαίου στα κράτη μέλη, δεδομένου ότι ο σεβασμός του κράτους δικαίου αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και την αποτελεσματική ενωσιακή χρηματοδότηση.»·

3.παρεμβάλλεται η ακόλουθη αιτιολογική σκέψη 9α:

«(9α) Σύμφωνα με τον κανονισμό [Ευρωπαϊκό Μέσο Ανάκαμψης] και εντός των ορίων των πόρων που διατίθενται δυνάμει αυτού, για την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς αντικτύπου της κρίσης COVID-19 θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.  Οι εν λόγω πρόσθετοι πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις προθεσμίες που προβλέπονται στον κανονισμό [Ευρωπαϊκό Μέσο Ανάκαμψης].»·

4.στο άρθρο 3, η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.    Οι πόροι για το ΤΔΜ στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις στην απασχόληση και την ανάπτυξη» που είναι διαθέσιμοι για δημοσιονομική ανάληψη υποχρεώσεων την περίοδο 2021-2027 ανέρχονται σε 11 270 459 000 EUR σε τρέχουσες τιμές, στους οποίους μπορούν να προστεθούν, ενδεχομένως, συμπληρωματικοί πόροι που έχουν διατεθεί στον προϋπολογισμό της Ένωσης και άλλοι πόροι σύμφωνα με την ισχύουσα βασική πράξη.

Από το ποσό που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, το 0,35 % διατίθεται για τεχνική βοήθεια με πρωτοβουλία της Επιτροπής.»

5.παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 3α:

«Άρθρο 3a

Πόροι από το Μέσο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

1.Τα μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 2 του κανονισμού [Ευρωπαϊκό Μέσο Ανάκαμψης] υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Δίκαιης Ανάπτυξης με ποσό 32 803 000 000 EUR σε τρέχουσες τιμές από το ποσό που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 στοιχείο α) σημείο vi) του εν λόγω κανονισμού, με την επιφύλαξη του άρθρου 4 παράγραφοι 3, 4 και 8 αυτού.

Το ως άνω ποσό θεωρείται άλλοι πόροι κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 2 και συνιστά εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό, σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

Διατίθενται για δημοσιονομική ανάληψη υποχρεώσεων στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση» για τα έτη 2021 έως 2024, επιπλέον των συνολικών πόρων που καθορίζονται στο άρθρο 3, ως εξής:

2021: 7 954 600 000 EUR·

2022: 8 114 600 000 EUR·

2023: 8 276 600 000 EUR·

2024: 8 441 600 000 EUR.

Επιπλέον, από τους πόρους που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, ποσό 15 600 000 EUR σε τρέχουσες τιμές θα διατεθεί για διοικητικές δαπάνες.

2.Από το ποσό που αναφέρεται στην παράγραφο 1 πρώτο εδάφιο, το 0,35 % διατίθεται για τεχνική βοήθεια με πρωτοβουλία της Επιτροπής.

3.Η ετήσια κατανομή από τα κράτη μέλη του ποσού που αναφέρεται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνεται στην απόφαση της Επιτροπής που μνημονεύεται στο άρθρο 3 παράγραφος 3, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που καθορίζεται στο παράρτημα Ι.

4.Κατά παρέκκλιση από το άρθρο [21α] του κανονισμού (ΕΕ) [νέος ΚΚΔ], το ποσό που αναφέρεται στην παράγραφο 1 δεν απαιτεί συμπληρωματική στήριξη από το ΕΤΠΑ ή το ΕΚΤ+.

5.Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 14 παράγραφος 3 του δημοσιονομικού κανονισμού, οι κανόνες αποδέσμευσης που ορίζονται στον τίτλο VII κεφάλαιο IV του κανονισμού (ΕΕ) [νέος ΚΚΔ] εφαρμόζονται στις δημοσιονομικές αναλήψεις υποχρεώσεων βάσει των πόρων που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 12 παράγραφος 4 στοιχείο γ) του δημοσιονομικού κανονισμού, οι πόροι αυτοί δεν χρησιμοποιούνται για διάδοχο πρόγραμμα ή ενέργεια.»·

6.το άρθρο 6 παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2. Η προτεραιότητα ή προτεραιότητες του ΤΔΜ περιλαμβάνει/-ουν τους πόρους του ΤΔΜ που αποτελούνται από το σύνολο ή μέρος των κονδυλίων του ΤΔΜ για τα κράτη μέλη και τους πόρους που μεταφέρονται σύμφωνα με το άρθρο [21α] του κανονισμού (ΕΕ) [νέος ΚΚΔ]. Το σύνολο των πόρων του ΕΤΠΑ και του ΕΚΤ+ που μεταφέρονται στο ΤΔΜ είναι τουλάχιστον μιάμιση φορά το ποσό της υποστήριξης του ΤΔΜ στην εν λόγω προτεραιότητα, εξαιρουμένων των πόρων που αναφέρονται στο άρθρο 3α παράγραφος 1, αλλά δεν υπερβαίνει το τριπλάσιο ποσό της εν λόγω υποστήριξης.»·

7.το παράρτημα Ι τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα της παρούσας απόφασης. 

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος    Ο Πρόεδρος

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας 

Τροποποιημένη πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης

1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής (ομάδα προγραμμάτων)

9 Περιβάλλον και δράση για το κλίμα (2021-2027)

1.3.Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά: 

 νέα δράση 

 νέα δράση έπειτα από δοκιμαστικό σχέδιο / προπαρασκευαστική ενέργεια 6  

X παράταση υφιστάμενης δράσης 

 συγχώνευση ή επαναπροσανατολισμό μίας ή περισσότερων δράσεων προς άλλη/νέα δράση 

1.4.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας 

1.4.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας

Προτείνεται να τροποποιηθεί η πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, ώστε να επιταχυνθούν οι αναγκαίες επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Ευρώπης και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μελλοντικούς κλυδωνισμούς. Ως εκ τούτου, προτείνεται η διάθεση πρόσθετων πόρων ύψους 35 613 048 000 EUR (σε τρέχουσες τιμές) για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Από αυτούς τους πρόσθετους πόρους, 2 810 048 000 EUR σε τρέχουσες τιμές θα πρέπει να προέρχεται από πιστώσεις του προϋπολογισμού, ανεβάζοντας το επίπεδο του προγράμματος στο επόμενο ΠΔΠ σε 11 270 459 000 EUR. Οι εν λόγω πιστώσεις θα πρέπει να διατεθούν στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι υπόλοιποι πρόσθετοι πόροι ύψους 32 803 000 000 EUR θα καλύψουν την περίοδο από το 2021 έως το 2024 και θα συνιστούν εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό προερχόμενα από το Ευρωπαϊκό Μέσο Ανάκαμψης.

1.4.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την ενωσιακή παρέμβαση και η οποία προστίθεται στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.

Σύμφωνα με τον στόχο της επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ έως το 2050 με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αποσκοπεί στην άμβλυνση του οικονομικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού κόστους της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα, προς όφελος των εδαφών που πλήττονται περισσότερο από τη μετάβαση. Η στήριξη του Ταμείου επικεντρώνεται σε μέτρα οικονομικής μετατροπής, στην επανειδίκευση των πληττόμενων εργαζομένων, και στην παροχή βοήθειας για την αναζήτηση εργασίας.

Η έξαρση της νόσου του κορονοϊού (στο εξής: νόσος COVID-19) ώθησε πολλές κυβερνήσεις να θεσπίσουν πρωτοφανή μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας. Τούτο με τη σειρά του έχει οδηγήσει σε ραγδαία μείωση του επιπέδου παραγωγής σε πολλές οικονομίες, με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες, και θα θέσει σημαντικές προκλήσεις για τα δημόσια οικονομικά και τη διαχείριση του χρέους κατά τα επόμενα έτη, γεγονός που με τη σειρά του ενδέχεται να περιορίσει τις δημόσιες επενδύσεις που είναι αναγκαίες για την οικονομική ανάκαμψη.

Επιπλέον, οι εθνικές και περιφερειακές ικανότητες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης διαφέρουν μεταξύ κρατών μελών και περιφερειών λόγω διαφορετικών οικονομικών δομών και δημοσιονομικών θέσεων. Οι διαφορές αυτές, αν δεν αντιμετωπιστούν, ενδέχεται να οδηγήσουν σε ασύμμετρη ανάκαμψη και σε αύξηση των περιφερειακών ανισοτήτων, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να υπονομεύσουν την εσωτερική αγορά, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης, και την Ένωσή μας στο σύνολό της.

Επομένως, για να προληφθεί η διεύρυνση των ανισοτήτων και να αποφευχθεί μια άνιση διαδικασία ανάκαμψης, είναι αναγκαίο να παρασχεθεί πρόσθετη στήριξη βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα στα κράτη μέλη και στις περιφέρειες, προκειμένου να βοηθήσουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, και να εξασφαλίσουν ταχεία και βιώσιμη ανάκαμψη των οικονομιών τους.

1.4.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

1.4.4.Συμβατότητα και ενδεχόμενη συνέργεια με άλλα κατάλληλα μέσα

Η στήριξη που παρέχεται από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης συμπληρώνεται από ειδικό καθεστώς δίκαιης μετάβασης στο πλαίσιο του InvestEU. Θα στηρίζει ένα ευρύτερο φάσμα επενδύσεων, ιδίως συμβάλλοντας στη μετάβαση μέσω της στήριξης δραστηριοτήτων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή, όπως οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα συστήματα ενεργειακής απόδοσης. Το εν λόγω καθεστώς θα δίνει επίσης τη δυνατότητα χρηματοδότησης υποδομών ενέργειας και μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων υποδομών φυσικού αερίου και τηλεθέρμανσης, αλλά και έργων για την απεξάρτηση από τον άνθρακα, για την οικονομική διαφοροποίηση των περιφερειών και για τις κοινωνικές υποδομές.

Επιπλέον, η υλοποίηση μιας νέας δανειακής διευκόλυνσης του δημόσιου τομέα από κοινού με την ΕΤΕπ θα παρέχει στήριξη ώστε να συνδυάζονται επιχορηγήσεις από πόρους της ΕΕ με δάνεια χορηγούμενα από την ΕΤΕπ υπέρ δημόσιων φορέων, προς όφελος των εδαφών που πλήττονται περισσότερο, όπως προσδιορίζονται στα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης.

Τα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης, στα οποία θα προσδιορίζονται οι αναπτυξιακές ανάγκες των περιοχών που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική μετάβαση, θα διασφαλίζουν τις συνέργειες και τη συμπληρωματικότητα μεταξύ των τριών πυλώνων.

Η πρόταση περιορίζεται σε στοχευμένες τροποποιήσεις που είναι αναγκαίες για τη θέσπιση κανόνων που καθιστούν διαθέσιμους τους πρόσθετους πόρους και διέπουν την εφαρμογή τους. Η πρόταση συνάδει με τον κανονισμό περί κοινών διατάξεων. Τα μέτρα συνάδουν με την πρόταση της Επιτροπής για τη θέσπιση Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα πρόσθετα ποσά θα κατανέμονται μεταξύ των κρατών μελών, κατά τρόπο αντίστοιχο προς την ικανότητά τους να χρηματοδοτούν τις αναγκαίες επενδύσεις για την αντιμετώπιση της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που καθορίζεται στο παράρτημα Ι του προτεινόμενου κανονισμού για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Προκειμένου να διατηρηθεί η ικανότητα των κρατών μελών και των περιφερειών να χρησιμοποιούν τους οικείους πόρους πολιτικής συνοχής για τη στήριξη της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, οι πρόσθετοι πόροι από το Ευρωπαϊκό Μέσο Ανάκαμψης δεν θα απαιτούν μεταβιβάσεις από εθνικά κονδύλια στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+.

1.5.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις 

X περιορισμένη διάρκεια

   με ισχύ από [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ έως [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ

X    Δημοσιονομικές επιπτώσεις από το 2021 έως το 2027 για πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και από το 2021 έως το 2027 για πιστώσεις πληρωμών.

 απεριόριστη διάρκεια

Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από το 2021 και εξής,

και στη συνέχεια πλήρης εφαρμογή.

1.6.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης 7  

X Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή (για το 0,35 % των πιστώσεων που αφορούν την τεχνική βοήθεια)

X από τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της στις αντιπροσωπείες της Ένωσης

   από τους εκτελεστικούς οργανισμούς

X Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

 Έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού:

◻ σε τρίτες χώρες ή οργανισμούς που αυτές έχουν ορίσει

◻ σε διεθνείς οργανισμούς και στις οργανώσεις τους (να προσδιοριστούν)

◻ στην ΕΤΕπ και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

◻ στους οργανισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 70 και 71 του δημοσιονομικού κανονισμού

◻ σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου

◻ σε οργανισμούς που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο και έχουν αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, στον βαθμό που παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

◻ σε οργανισμούς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους, στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι οποίοι παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

◻ σε πρόσωπα επιφορτισμένα με την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων στην ΚΕΠΠΑ βάσει του τίτλου V της ΣΕΕ και τα οποία προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη

2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 

2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων 

Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι.

Η πρόταση περιορίζεται και αποσκοπεί στον καθορισμό των αναγκαίων κανόνων που πρέπει να τηρούνται για τη διάθεση των πρόσθετων πόρων. Οι κανόνες αυτοί δεν υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο για τη διάθεση πρόσθετων πόρων και συνιστούν τους κανόνες που διέπουν την εφαρμογή των εν λόγω πόρων.

2.2.Συστήματα διαχείρισης και ελέγχου 

Η πρόταση περιορίζεται και αποσκοπεί στον καθορισμό των αναγκαίων κανόνων που πρέπει να τηρούνται για τη διάθεση των πρόσθετων πόρων. Οι κανόνες αυτοί δεν υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο για τη διάθεση πρόσθετων πόρων και συνιστούν τους κανόνες που διέπουν την εφαρμογή των εν λόγω πόρων.

2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας 

Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας, π.χ. στη στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης.

Η πρόταση περιορίζεται και αποσκοπεί στον καθορισμό των αναγκαίων κανόνων που πρέπει να τηρούνται για τη διάθεση των πρόσθετων πόρων. Οι κανόνες αυτοί δεν υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο για τη διάθεση πρόσθετων πόρων και συνιστούν τους κανόνες που διέπουν την εφαρμογή των εν λόγω πόρων.

3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και νέες γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που προτείνονται 

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Γραμμή του προϋπολογισμού

Είδος
δαπάνης

Συμμετοχή

ΔΠ/ΜΔΠ 8  

χωρών ΕΖΕΣ 9

υποψηφίων για ένταξη χωρών 10

τρίτων χωρών

κατά την έννοια του άρθρου [21 παράγραφος 2 στοιχείο β)] του δημοσιονομικού κανονισμού

3

09 01 02 Δαπάνες στήριξης για το «Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ)»

ΜΔΠ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

3

09 03 02 Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) — Επιχειρησιακή τεχνική βοήθεια

ΔΠ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

3

09 03 03 – ΤΔΜ χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Μέσο Ανάκαμψης

ΔΠ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

3.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες 

3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες 

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού  
πλαισίου

3

Η πρόταση θα έχει ως αποτέλεσμα πρόσθετες αναλήψεις υποχρεώσεων κατά τα έτη 2021 έως 2027, καθώς και πληρωμές κατά τα έτη 2021 έως 2027, καθώς και μετά το 2027.

Από αυτούς τους πρόσθετους πόρους, 2 810 048 000 EUR σε τρέχουσες τιμές θα πρέπει να προέρχονται από πιστώσεις του προϋπολογισμού, αυξάνοντας τους πόρους προγράμματος στο πλαίσιο του επόμενου ΠΔΠ σε 11 270 459 000 EUR σε τρέχουσες τιμές. Οι εν λόγω πιστώσεις θα πρέπει να διατεθούν στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι υπόλοιποι πρόσθετοι πόροι θα καλύψουν την περίοδο από το 2021 έως το 2024 και θα συνιστούν εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό προερχόμενα από το Ευρωπαϊκό Μέσο Ανάκαμψης, στη βάση εξωτερικών εσόδων για ειδικό προορισμό. Τα ποσά που διατίθενται ως εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό εμπίπτουν στην έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 5 του δημοσιονομικού κανονισμού και απορρέουν από τις δανειοληπτικές πράξεις της Ένωσης, όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) XXX/XX (κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Μέσο Ανάκαμψης). Από τα εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό, ποσό έως 15 600 000 EUR μπορεί να προορίζεται για διοικητικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών εξωτερικού προσωπικού.

Η ενδεικτική κατανομή των πιστώσεων που χρηματοδοτούνται από το ΠΔΠ 2021-2027 έχει ως εξής:

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Μετά το 2027

ΣΥΝΟΛΟ

Επιχειρησιακές πιστώσεις

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1)

416,600

413,025

408,037

402,684

396,953

390,832

381,917

2 810,048

Πληρωμές

(2)

60,055

343,229

444,024

343,665

409,011

461,055

749,008

2 810,048

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων

Αναλήψεις υποχρεώσεων

=1+3

416,600

413,025

408,037

402,684

396,953

390,832

381,917

2 810,048

Πληρωμές

=2+3

60,055

343,229

444,024

343,665

409,011

461,055

749,008

2 810,048

Η ενδεικτική κατανομή των δαπανών από εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό έχει ως εξής:

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

ΣΥΝΟΛΟ

Επιχειρησιακές δαπάνες που χρηματοδοτούνται από εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό του Ευρωπαϊκού Μέσου Ανάκαμψης

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1)

7 954,600

8 114,600

8 276,600

8 441,600

32 787,400

Πληρωμές

(2)

7 310,645

7 726,658

7 212,000

6 294,109

4 243,988

32 787,400

Δαπάνες διοικητικής στήριξης που χρηματοδοτούνται από εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό του Ευρωπαϊκού Μέσου Ανάκαμψης

Αναλήψεις υποχρεώσεων = Πληρωμές

(3)

2,400

2,400

2,400

2,400

2,000

2,000

2,000

15,600

Συνολικές δαπάνες που χρηματοδοτούνται από εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό του Ευρωπαϊκού Μέσου Ανάκαμψης

Αναλήψεις υποχρεώσεων

=1+3

7 957,000

8 117,000

8 279,000

8 444,000

2,000

2,000

2,000

32 803,000

Πληρωμές

=2+3

7 313,045

7 729,058

7 214,400

6 296,509

4 245,988

2,000

2,000

32 803,000



Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού  
πλαισίου

7

«Διοικητικές δαπάνες»

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Μετά το 2027

ΣΥΝΟΛΟ

Ανθρώπινοι πόροι

1,500

1,500

1,500

1,500

1,500

1,500

1,500

10,500

Άλλες διοικητικές δαπάνες

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων του ΤΟΜΕΑ 7 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

(Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)

1,500

1,500

1,500

1,500

1,500

1,500

1,500

10,500

3.2.2.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα.

X    Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως επεξηγείται κατωτέρω:

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτη

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

ΣΥΝΟΛΟ

ΤΟΜΕΑΣ 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Ανθρώπινοι πόροι

1,500

1,500

1,500

1,500

1,500

1,500

1,500

10,500

Άλλες διοικητικές δαπάνες

Υποσύνολο του ΤΟΜΕΑ 7 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Εκτός του ΤΟΜΕΑ 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Ανθρώπινοι πόροι

2,400

2,400

2,400

2,400

2,000

2,000

2,000

15,600

Άλλες διοικητικές  
δαπάνες

Υποσύνολο  
εκτός του ΤΟΜΕΑ 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

2,400

2,400

2,400

2,400

2,000

2,000

2,000

15,600

ΣΥΝΟΛΟ

3,900

3,900

3,900

3,900

3,500

3,500

3,500

26,100

Οι απαιτούμενες πιστώσεις για ανθρώπινους πόρους και άλλες δαπάνες διοικητικού χαρακτήρα θα καλυφθούν από τις πιστώσεις της ΓΔ που έχουν ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχουν ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ και οι οποίες θα συμπληρωθούν, κατά περίπτωση, με πρόσθετα κονδύλια που ενδέχεται να χορηγηθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.



3.2.2.1.Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων.

Χ    Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως επεξηγείται κατωτέρω:

Εκτίμηση η οποία πρέπει να εκφράζεται σε μονάδες ισοδυνάμων πλήρους απασχόλησης

Έτη

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Έδρα και αντιπροσωπείες της Επιτροπής

10

10

10

10

10

10

10

Αντιπροσωπείες της ΕΕ

Έρευνα

Χρηματοδοτούμενο από τον ΤΟΜΕΑ 7 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 

– στην έδρα

– στις αντιπροσωπείες της ΕΕ

Χρηματοδοτούμενο από το κονδύλιο του προγράμματος  11

– στην έδρα

– στις αντιπροσωπείες της ΕΕ

Έρευνα

Άλλα (έσοδα για ειδικό προορισμό)

30

30

30

30

25

25

25

ΣΥΝΟΛΟ

40

40

40

40

35

35

35

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχει ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ και το οποίο θα συμπληρωθεί, εάν χρειαστεί, από πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών. Το πρόσθετο προσωπικό θα είναι μόνο εξωτερικό προσωπικό και θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από έσοδα για ειδικό προορισμό

Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

Εξωτερικό προσωπικό

Συμβασιούχοι υπάλληλοι για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης των νέων προγραμμάτων, την παρακολούθηση της εφαρμογής τους, συμπεριλαμβανομένου του λογιστικού ελέγχου και της οικονομικής διαχείρισης, και για τη συμμετοχή στη διαδικασία περάτωσης των προγραμμάτων

3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα 

Χ    Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που περιγράφονται κατωτέρω:

   στους ιδίους πόρους

   στα λοιπά έσοδα

Να αναφερθεί αν τα έσοδα προορίζονται για γραμμές δαπανών    

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού:

Επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Άρθρο ………….

Ως προς τα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστούν οι γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται.

[…]

Άλλες παρατηρήσεις (π.χ. μέθοδος/τύπος για τον υπολογισμό των επιπτώσεων στα έσοδα ή τυχόν άλλες πληροφορίες). 

[…]

(1)    COM(2020) 22 final.
(2)    COM(2020) 23 final.
(3)    SWD(2018) 282 final.
(4)    COM(2018) 372 final.
(5)    ΕΕ C , σ.
(6)    Όπως αναφέρεται στο άρθρο 58 παράγραφος 2 στοιχείο α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.
(7)    Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης, καθώς και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο BudgWeb:     https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx
(8)    ΔΠ = Διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ = Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις.
(9)    ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.
(10)    Υποψήφιες χώρες και, κατά περίπτωση, δυνάμει υποψήφια μέλη της ΕΕ από τα Δυτικά Βαλκάνια.
(11)    Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού που καλύπτεται από επιχειρησιακές πιστώσεις (πρώην γραμμές «BA»).
Top

Βρυξέλλες, 28.5.2020

COM(2020) 460 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

της

τροποποιημένης πρότασης

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Μέθοδος κατανομής των πόρων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης

Για κάθε κράτος μέλος, το συνολικό χρηματοδοτικό κονδύλιο καθορίζεται με βάση τα ακόλουθα βήματα:

α)    το μερίδιο κάθε κράτους μέλους υπολογίζεται ως το σταθμισμένο άθροισμα των μεριδίων, τα οποία καθορίζονται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια και σταθμίζονται ως εξής:

i)    εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε περιφέρειες επιπέδου NUTS 2, στις οποίες η ένταση άνθρακα, όπως ορίζεται από την αναλογία των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των βιομηχανικών εγκαταστάσεων τις οποίες υποβάλλουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 166/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 1 προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της βιομηχανίας, είναι διπλάσια από τον μέσο όρο της ΕΕ-27. Όταν δεν σημειώνεται υπέρβαση του επιπέδου αυτού σε καμία περιφέρεια επιπέδου NUTS 2 σε δεδομένο κράτος μέλος, λαμβάνονται υπόψη οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην περιφέρεια επιπέδου NUTS 2 με την υψηλότερη ένταση άνθρακα (στάθμιση 49 %),

ii)    απασχόληση στον κλάδο της εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη (στάθμιση 25 %),

iii)    απασχόληση στη βιομηχανία στις περιφέρειες επιπέδου NUTS 2 που λαμβάνεται υπόψη για τους σκοπούς του σημείου i) (στάθμιση 25 %),

iv)    παραγωγή τύρφης (στάθμιση 0,95 %),

v)    παραγωγή πετρελαιούχου σχιστόλιθου (στάθμιση 0,05 %)·

β)    τα κονδύλια που προκύπτουν από την εφαρμογή του στοιχείου α) προσαρμόζονται ώστε να διασφαλίζεται ότι κανένα κράτος μέλος δεν λαμβάνει ποσό που υπερβαίνει τα 8 δισ. EUR (σε τιμές 2018). Τα ποσά που υπερβαίνουν τα 8 δισ. EUR ανά κράτος μέλος ανακατανέμονται κατ’ αναλογία προς τα κονδύλια όλων των υπολοίπων κρατών μελών. Τα μερίδια των κρατών μελών υπολογίζονται εκ νέου αναλόγως·

γ)    τα μερίδια των κρατών μελών που προκύπτουν από την εφαρμογή του στοιχείου β) προσαρμόζονται προς τα πάνω ή προς τα κάτω με συντελεστή 1,5 επί τη διαφορά κατά την οποία το κατά κεφαλήν ΑΕΕ του οικείου κράτους μέλους (μετρούμενο σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης) για την περίοδο 2015-2017, όπως χρησιμοποιείται για την πολιτική συνοχής στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το ΠΔΠ 2021-2027, υπερβαίνει ή υπολείπεται του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΕ των κρατών μελών της ΕΕ-27 (μέσος όρος εκφραζόμενος ως 100 %).

Η προσαρμογή αυτή δεν εφαρμόζεται στα κράτη μέλη για τα οποία έχει τεθεί ανώτατο όριο κονδυλίων σύμφωνα με το στοιχείο β)·

δ)    τα κονδύλια που προκύπτουν από την εφαρμογή του στοιχείου γ) προσαρμόζονται ώστε να διασφαλίζεται ότι το οριστικό κονδύλιο από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης έχει ως αποτέλεσμα κατά κεφαλήν ένταση των ενισχύσεων (μετρούμενη με βάση το σύνολο του πληθυσμού του κράτους μέλους) τουλάχιστον 32 EUR (σε τιμές 2018) καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου.

Τα ποσά για τη διασφάλιση της ελάχιστης έντασης των ενισχύσεων αφαιρούνται αναλογικά από τα κονδύλια όλων των υπολοίπων κρατών μελών, με την εξαίρεση των κρατών μελών για τα οποία έχει τεθεί ανώτατο όριο κονδυλίων σύμφωνα με το στοιχείο β).

Η κατανομή από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι επιπλέον της κατανομής που προκύπτει από τις παραγράφους 1 έως 16 του παραρτήματος XXII της [νέα πρόταση ΚΚΔ] και δεν περιλαμβάνεται στη βάση κατανομής στην οποία εφαρμόζονται τα σημεία 10 έως 15 του παραρτήματος XXII της [νέα πρόταση ΚΚΔ].».

(1)      Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 166/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιανουαρίου 2006, για τη σύσταση ευρωπαϊκού μητρώου έκλυσης και μεταφοράς ρύπων και για την τροποποίηση των οδηγιών 91/689/ΕΟΚ και 96/61/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 33 της 4.2.2006, σ. 1).
Top