Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003R0150

    Αναστολή δασμών που επιβάλλονται στις εισαγωγές ορισμένων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού

    Αναστολή δασμών που επιβάλλονται στις εισαγωγές ορισμένων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού

     

    ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 150/2003 σχετικά με την αναστολή δασμών που επιβάλλονται στις εισαγωγές ορισμένων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού

    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

    Ο σκοπός του είναι να αναστέλλει τους δασμούς που επιβάλλονται στις εισαγωγές ορισμένων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, προκειμένου οι αρμόδιες για την άμυνα αρχές των χωρών της ΕΕ να μπορούν να προμηθεύονται το καλύτερο διαθέσιμο στον κόσμο στρατιωτικό υλικό.

    Ισχύει μόνο για εμπορεύματα που εισάγονται εκ μέρους ή εξ ονόματος στρατιωτικών αρχών χωρών της ΕΕ.

    ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

    Αναστολή δασμών

    Ο κανονισμός αναστέλλει τους δασμούς του κοινού δασμολογίου που ισχύουν για τα όπλα και τα στρατιωτικά υλικά με την προϋπόθεση τα εμπορεύματα να χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της ΕΕ (η εξ ονόματός τους), παραδείγματος χάριν:

    • για την υπεράσπιση του εδάφους χωρών της ΕΕ•
    • τη συμμετοχή σε διεθνείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις•
    • άλλους σκοπούς όπως η προστασία πολιτών της ΕΕ.

    Το παράρτημα Ι του κανονισμού παραθέτει κατάλογο των ειδών που είναι επιλέξιμα για αυτή την απαλλαγή. Όποια υλικά δεν αναφέρονται στον κανονισμό και στα παραρτήματά του υπόκεινται σε τελωνειακούς δασμούς ακόμη και αν εισάγονται από τις ένοπλες δυνάμεις χώρας της ΕΕ.

    Ποια είδη αφορά

    Τα εμπορεύματα σχετικά με τα οποία αναστέλλονται οι δασμοί είναι όπλα και πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων μερών και εξαρτημάτων, συγκεκριμένα σπάνια αέρια, εκρηκτικά, πυροκροτητές, συγκεκριμένα φωτογραφικά υλικά και συγκεκριμένα χημικά προϊόντα.

    Ο κανονισμός επίσης εφαρμόζει την αναστολή των τελωνειακών δασμών στα εισαγόμενα μέρη, εξαρτήματα και δομικά στοιχεία συγκροτημάτων που προορίζονται για ενσωμάτωση ή προσαρμογή σε είδη που αναφέρονται στα παρατήματα ή τα οποία απαιτούνται για την εκπαίδευση ή τη δοκιμή.

    Ιδιωτικές εταιρείες

    Ιδιωτικές εταιρείες εγκατεστημένες στην ΕΕ θα μπορούν να εισάγουν τα εμπορεύματα χωρίς την καταβολή δασμών μόνο εφόσον αυτές κατασκευάζουν τον σχετικό στρατιωτικό εξοπλισμό και παρέχουν τελικά προϊόντα στις αρμόδιες για την άμυνα αρχές των χωρών της ΕΕ. Όλες οι άλλες χρήσεις υπόκεινται σε τελωνειακούς δασμούς.

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

    Πιστοποιητικό

    Η αίτηση για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία αυτών των εμπορευμάτων θα πρέπει να συνοδεύεται από πιστοποιητικό το οποίο εκδίδει η αρμόδια αρχή της χώρας της ΕΕ για τις ένοπλες δυνάμεις της οποίας προορίζονται τα εμπορεύματα.

    Πρότυπο αυτού του πιστοποιητικού αναπαράγεται στο παράρτημα ΙΙΙ του κανονισμού. Προσκομίζεται στις τελωνειακές αρχές της χώρας εισαγωγής της ΕΕ μαζί με τα εμπορεύματα στα οποία αναφέρεται.

    Στρατιωτικό απόρρητο

    Προκειμένου να διασφαλιστεί το στρατιωτικό απόρρητο, υπάρχει συγκεκριμένη διοικητική διαδικασία για την παροχή της αναστολής των δασμών: το πιστοποιητικό μπορεί να εκδοθεί από τις αρμόδιες για την εθνική άμυνα αρχές αντί από τις κανονικές τελωνειακές αρχές. Οι αρχές θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά.

    Τελωνειακή επιτήρηση

    Τα εν λόγω εμπορεύματα υπόκεινται στους σχετικούς με την τελική τους χρήση όρους που προβλέπονται από τον τελωνειακό κώδικα της ΕΕ, δηλαδή η χρήση τους θα επιβλέπεται. Η τελωνειακή επιτήρηση της τελικής χρήσης παύει τρία έτη μετά την ημερομηνία θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία.

    Για σκοπούς τελωνειακής επιτήρησης, η αρμόδια αρχή που εκδίδει το πιστοποιητικό ή χρησιμοποιεί τα εμπορεύματα θα πρέπει να γνωστοποιεί στις τελωνειακές αρχές της χώρας της κάθε παρέκκλιση από τη χρήση των εμπορευμάτων που προβλέπεται από τον κανονισμό.

    Ανταλλαγή πληροφοριών

    Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να γνωστοποιούν τα ονόματα όσων είναι εξουσιοδοτημένοι για την έκδοση του πιστοποιητικού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβιβάζει αυτές τις πληροφορίες στις τελωνειακές αρχές των άλλων χωρών της ΕΕ.

    Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού και κάθε χρόνο να διαβιβάζουν στην Επιτροπή πληροφορίες για το αριθμό των εκδοθέντων πιστοποιητικών, καθώς και για τη συνολική αξία και το μεικτό βάρος των εμπορευμάτων που εισήχθησαν δυνάμει των διατάξεων του κανονισμού.

    ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

    Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2003.

    ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

    Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στα εξής:

    ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 150/2003 του Συμβουλίου, της 21ης Ιανουαρίου 2003, σχετικά με την αναστολή δασμών που επιβάλλονται στις εισαγωγές ορισμένων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού (ΕΕ L 25 της 30.1.2003, σ. 1-6)

    Διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕK) αριθ. 150/2003 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη έκδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

    τελευταία ενημέρωση 10.11.2017

    Επάνω