EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31992L0057

Προσωρινά και κινητά εργοτάξια

Προσωρινά και κινητά εργοτάξια

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Οδηγία 92/57/ΕΟΚ — ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στα προσωρινά ή κινητά εργοτάξια

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ;

  • Αποσκοπεί στην προώθηση καλύτερων συνθηκών εργασίας στα εργοτάξια όπου οι εργαζόμενοι μπορεί να εκτίθενται σε ιδιαίτερα υψηλούς κινδύνους.
  • Απαιτεί:
    • να λαμβάνονται υπόψη η ασφάλεια και η υγεία κατά τον σχεδιασμό και την οργάνωση των έργων·
    • να δημιουργείται αλυσίδα ευθυνών, η οποία θα συνδέει όλους τους εμπλεκόμενους, για την αποφυγή των κινδύνων.
  • Είναι η όγδοη ειδική οδηγία κατά την έννοια της οδηγίας πλαίσιο 89/391/ΕΟΚ, η οποία θεσπίζει γενικούς κανόνες για τη βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Πεδίο εφαρμογής

Η οδηγία εφαρμόζεται στα προσωρινά ή κινητά εργοτάξια* σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, δημόσιους και ιδιωτικούς, συμπεριλαμβανομένου του βιομηχανικού, του γεωργικού, του εμπορικού, του διοικητικού, του εκπαιδευτικού, του πολιτιστικού, του ψυχαγωγικού και του τομέα των υπηρεσιών.

Δεν εφαρμόζεται στις δραστηριότητες γεωτρήσεων και εξόρυξης στις εξορυκτικές βιομηχανίες.

Σχέδιο ασφάλειας και υγείας

Ο κύριος του έργου* ή ο ανάδοχος* πρέπει:

  • να διορίζει έναν ή περισσότερους συντονιστές σε θέματα ασφάλειας και υγείας για οποιοδήποτε εργοτάξιο στο οποίο παρευρίσκονται περισσότεροι από ένας ανάδοχοι. Αυτός ο συντονιστής μεριμνά για την εκπόνηση σχεδίου ασφάλειας και υγείας πριν από την εγκατάσταση του εργοταξίου·
  • να διαβιβάζει την εκ των προτέρων γνωστοποίηση (που καταρτίζεται σύμφωνα με το παράρτημα III της οδηγίας) για εργοτάξια με προβλεπόμενη διάρκεια εργασιών που υπερβαίνει τις 30 εργάσιμες ημέρες και στα οποία απασχολούνται ταυτόχρονα περισσότεροι από 20 εργαζόμενοι ή με προβλεπόμενο όγκο εργασίας που υπερβαίνει τα 500 μεροκάματα.

Εκπόνηση της μελέτης του έργου

Ο κύριος του έργου ή ο ανάδοχος πρέπει να εφαρμόζει τις γενικές αρχές πρόληψης της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ και το σχέδιο ασφάλειας κατά:

  • την εκπόνηση της μελέτης του έργου για το εργοτάξιο·
  • το καθορισμό αρχιτεκτονικών και οργανωτικών επιλογών·
  • τα διάφορα στάδια της εργασίας.

Οι συντονιστές πρέπει:

  • να διασφαλίζουν την εφαρμογή των γενικών αρχών πρόληψης·
  • να καταρτίζουν σχέδιο ασφάλειας και υγείας·
  • να καταρτίζουν φάκελο με χρήσιμα στοιχεία για θέματα ασφάλειας και υγείας τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τις ενδεχόμενες μεταγενέστερες εργασίες.

Εκτέλεση του έργου

Κατά την εκτέλεση του έργου, οι συντονιστές πρέπει:

  • να διασφαλίζουν ότι οι εργοδότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες* εφαρμόζουν τις γενικές αρχές πρόληψης και ακολουθούν το σχέδιο ασφάλειας και υγείας, όπου απαιτείται·
  • να οργανώνουν τη συνεργασία μεταξύ των εργοδοτών σε θέματα ασφάλειας και υγείας·
  • να ελέγχουν την ορθή εφαρμογή των εργασιακών διαδικασιών·
  • να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην επιτρέπεται η είσοδος στο εργοτάξιο σε πρόσωπα που δεν έχουν τη σχετική άδεια.

Ευθύνη των κυρίων του έργου, των αναδόχων, καθώς και των εργοδοτών

Ακόμα και όταν έχει διοριστεί συντονιστής, ο κύριος του έργου ή ο ανάδοχος φέρει ευθύνες για τα θέματα ασφάλειας και υγείας:

  • οι εργοδότες πρέπει να συμμορφώνονται με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας που ισχύουν για τα εργοτάξια, όπως ορίζονται στο παράρτημα IV (περιλαμβάνονται θέματα όπως εγκαταστάσεις διανομής ενέργειας, οδοί και έξοδοι κινδύνου, αερισμός, θερμοκρασία, οδοί κυκλοφορίας, υγειονομικός εξοπλισμός κ.λπ.). Πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τις υποδείξεις του συντονιστή για θέματα ασφάλειας και υγείας·
  • οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές ασφαλείας, ειδικά όσες αφορούν τη χρησιμοποίηση εξοπλισμού εργασίας και την ατομική προστασία.

Ενημέρωση, διαβούλευση και συμμετοχή των εργαζομένων

Σύμφωνα με την οδηγία 89/391/ΕΟΚ, οι εργαζόμενοι ή/και οι εκπρόσωποί τους πρέπει:

  • να ενημερώνονται με κατανοητό τρόπο για όλα τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την ασφάλεια και την υγεία τους στο εργοτάξιο·
  • να συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις για τα θέματα που καλύπτονται από την παρούσα οδηγία, όταν είναι απαραίτητο.

Τροποποίηση της οδηγίας

Η οδηγία 2007/30/ΕΚ απλοποίησε τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ και των διαφόρων ειδικών οδηγιών. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) πρέπει πλέον ανά πενταετία να καταρτίζουν ενιαία έκθεση για την εφαρμογή όλων αυτών των οδηγιών.

Η μελέτη για την εφαρμογή της οδηγίας δημοσιεύτηκε το 2015.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΟΔΗΓΙΑ;

Η οδηγία εφαρμόζεται από τις 17 Ιουλίου 1992, και έπρεπε να γίνει νόμος στις χώρες της ΕΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου 1993.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Προσωρινά ή κινητά εργοτάξια: κάθε εργοτάξιο όπου πραγματοποιούνται εργασίες —οικοδομικές και πολιτικού μηχανικού (ενδεικτικός κατάλογος περιλαμβάνεται στο παράρτημα Ι).
Κύριος του έργου: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου πραγματοποιείται ένα έργο.
Ανάδοχος: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο οποίο έχει ανατεθεί η μελέτη ή/και η εκτέλεση ή/και η επίβλεψη της εκτέλεσης ενός έργου για λογαριασμό του κυρίου του έργου.
Ελεύθεροι επαγγελματίες: κάθε άτομο, εκτός του εργαζομένου ή του εργοδότη, του οποίου η επαγγελματική δραστηριότητα συμβάλλει στην ολοκλήρωση ενός έργου.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Οδηγία 92/57/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 24ης Ιουνίου 1992, σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας που πρέπει να εφαρμόζονται στα προσωρινά ή κινητά εργοτάξια (όγδοη ειδική οδηγία κατά την έννοια του άρθρου 16, παράγραφος 1, της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ) (ΕΕ L 245 της 26.8.1992, σ. 6-22)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις της οδηγίας 92/57/ΕΟΚ έχουν ενσωματωθεί στο πρωτότυπο κείμενο. Η παρούσα ενοποιημένη έκδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ

Οδηγία 89/391/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 12ης Ιουνίου 1989, σχετικά με την εφαρμογή μέτρων για την προώθηση της βελτίωσης της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία (ΕΕ L 183 της 29.6.1989, σ. 1-8)

Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.

τελευταία ενημέρωση 26.11.2018

Επάνω