Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τον διάλογο με τρίτες χώρες για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τον διάλογο με τρίτες χώρες για τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Διάλογος με τρίτες χώρες για τα ανθρώπινα δικαιώματα — κατευθυντήριες γραμμές

ΣΥΝΟΨΗ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ;

Θεμελιώνουν την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την έναρξη και τη διεξαγωγή διαλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τρίτες χώρες. Σκοπός τέτοιου είδους διαλόγων είναι να ενσωματωθούν τα ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Η ΕΕ πραγματοποιεί διάλογο σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα με πάνω από 40 τρίτες χώρες. Ορισμένοι διάλογοι είναι γενικού χαρακτήρα και στηρίζονται στις συνθήκες, τις συμφωνίες και τις συμβάσεις, ενώ άλλοι έχουν αποκλειστικό θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχουν επίσης ad hoc διάλογοι που εκτείνονται σε θέματα που σχετίζονται με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας και διάλογοι στο πλαίσιο προνομιακών σχέσεων βάσει σημαντικής σύγκλισης απόψεων.
  • Οι στόχοι τέτοιων διαλόγων ορίζονται κατά περίπτωση. Οι στόχοι μπορεί να περιλαμβάνουν τη συζήτηση και τη συνεργασία επί θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολυεθνικούς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ή τη συγκέντρωση πληροφοριών και την καταγραφή της ανησυχίας για τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Τα θέματα που πρέπει να συζητούνται κατά προτεραιότητα στον διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τα εξής: η εφαρμογή των διεθνών πράξεων με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα· η καταπολέμηση της θανατικής ποινής, των βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής μεταχείρισης και πάσης μορφής διακρίσεων· τα δικαιώματα του παιδιού (και ιδίως στις ένοπλες συγκρούσειςτα δικαιώματα της γυναίκαςη ελευθερία έκφρασης· ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών και η προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτωνη διεθνής συνεργασία σε θέματα διεθνούς δικαιοσύνης (ιδίως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο)· η προώθηση του εκδημοκρατισμού και της χρηστής διαχείρισης των δημοσίων υποθέσεων· και η πρόληψη των συγκρούσεων και το κράτος δικαίου.
  • Η απόφαση έναρξης ενός διαλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα με μια τρίτη χώρα λαμβάνεται από το Συμβούλιο, όπου η oμάδα εργασίας «Ανθρώπινα δικαιώματα» (COHOM) διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Η απόφαση απαιτεί αρχικά μια αξιολόγηση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη δεδομένη χώρα βάσει εκθέσεων. Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη ποικίλους παράγοντες (π.χ. τη στάση της κυβέρνησης της δεδομένης χώρας απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην κοινωνία των πολιτών).
  • Ο τόπος, η συχνότητα διεξαγωγής του διαλόγου και το επίπεδο εκπροσώπησης θα προσδιορίζονται κατά περίπτωση. Οι διάλογοι πρέπει κανονικά να λαμβάνουν χώρα στη συγκεκριμένη χώρα (ή στις Βρυξέλλες, εάν ο πρωταρχικός σκοπός είναι η συζήτηση ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος ή η ενίσχυση της συνεργασίας) και να διαρκούν τουλάχιστον για μία ολόκληρη ημέρα.
  • Κατά τη διάρκεια του διαλόγου η ΕΕ μπορεί να αναφέρει ατομικές περιπτώσεις στην τρίτη χώρα συνοδευόμενες από αιτήματα για τα οποία αναμένεται απάντηση και για την ελευθέρωση κρατούμενων προσώπων. Κατά την ολοκλήρωση του διαλόγου η ΕΕ θα δημοσιεύει ανακοινωθέν τύπου, είτε ανεξάρτητα είτε από κοινού με τη συγκεκριμένη τρίτη χώρα.
  • Κάθε διάλογος με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα με τρίτες χώρες πρέπει να αξιολογείται ανά διετία, με συνεκτίμηση του βαθμού στον οποίο οι στόχοι έχουν επιτευχθεί. Πρέπει να εξετάζεται επίσης η πρόοδος που σημειώθηκε στα θέματα προτεραιότητας του διαλόγου και κατά πόσον οι δραστηριότητες της ΕΕ συνέβαλαν στην πρόοδο αυτή. Ανάλογα με την αξιολόγηση, η οποία πραγματοποιείται από την προεδρία της ΕΕ με τη βοήθεια της COHOM, ο διάλογος είτε θα συνεχίζεται είτε θα αναστέλλεται.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Ο διάλογος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΠΡΑΞΗ

Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για το διάλογο με τρίτες χώρες για τα ανθρώπινα δικαιώματα — επικαιροποίηση

τελευταία ενημέρωση 20.10.2015

Top