EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ)

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:

Απόφαση 2006/313/ΚΕΠΠΑ για τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί συνεργασίας και συνδρομής

Συμφωνία μεταξύ του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί συνεργασίας και συνδρομής

Απόφαση 2011/168/ΚΕΠΠΑ για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ;

  • Με την απόφαση 2006/313/ΚΕΠΠΑ εγκρίθηκε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) η συμφωνία της με το ΔΠΔ περί συνεργασίας και συνδρομής.
  • Η συμφωνία καθορίζει τους όρους συνεργασίας και συνδρομής μεταξύ της ΕΕ και του ΔΠΔ. Η συμφωνία δεσμεύει την ΕΕ, αλλά όχι τις χώρες της.
  • Σκοπός της απόφασης 2011/168/ΚΕΠΠΑ είναι να προαχθεί η καθολική υποστήριξη προς το Καταστατικό της Ρώμης, που είναι η συνθήκη με την οποία ιδρύθηκε το ΔΠΔ, να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα του Καταστατικού της Ρώμης, να υποστηριχθεί η ανεξαρτησία του ΔΠΔ και η ουσιαστική και αποτελεσματική του λειτουργία, να ενισχυθεί η συνεργασία με το ΔΠΔ και να υποστηριχθεί η εφαρμογή της αρχής της συμπληρωματικότητας*.
  • Η απόφαση 2011/168/ΚΕΠΠΑ καταργεί την κοινή θέση 2003/444/ΚΕΠΠΑ.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Το Συμβούλιο της ΕΕ και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας έχουν την ευθύνη για τον συντονισμό των μέτρων που λαμβάνονται από την ΕΕ και τις χώρες της για την εφαρμογή των άρθρων 2 έως 5 της απόφασης 2011/168/ΚΕΠΠΑ, ιδίως όσον αφορά τα τρία ακόλουθα θέματα:

Προαγωγή της καθολικής υποστήριξης

  • Η ΕΕ και οι χώρες της υπηρετούν τον στόχο της ευρύτερης δυνατής συμμετοχής στο Καταστατικό της Ρώμης θέτοντας το ζήτημα στις διαπραγματεύσεις και στον πολιτικό διάλογο με χώρες εκτός της ΕΕ (τρίτα κράτη) ή με περιφερειακούς οργανισμούς, ή/και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που προωθούν τις αξίες, τις αρχές και τους κανόνες του Καταστατικού της Ρώμης.
  • Η ΕΕ και οι χώρες της συνεργάζονται με ενδιαφερόμενα κράτη, διεθνή ιδρύματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις ώστε να προαγάγουν την καθολική υποστήριξη.
  • Οι χώρες της ΕΕ μοιράζονται με τα ενδιαφερόμενα κράτη την εμπειρία τους από την εφαρμογή του Καταστατικού. Επιπλέον, η ΕΕ και οι χώρες της συμβάλλουν στο νομοθετικό έργο που απαιτείται για τη συμμετοχή στο Καταστατικό της Ρώμης και την εφαρμογή του από χώρες εκτός της ΕΕ.

Εξασφάλιση της ανεξαρτησίας του ΔΠΔ

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία του ΔΠΔ, η ΕΕ και οι χώρες της ΕΕ:

  • ενθαρρύνουν τα κράτη μέρη να καταβάλλουν τη συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό του ΔΠΔ·
  • ενθαρρύνουν την προσχώρηση στη συμφωνία περί προνομίων και ασυλιών του ΔΠΔ και την επικύρωσή της·
  • υποστηρίζουν την προώθηση της επιμόρφωσης και συνδρομής προς τους δικαστές, τους εισαγγελείς, τους υπαλλήλους και τους συμβούλους στις εργασίες που σχετίζονται με το ΔΠΔ.

Υποστήριξη της ουσιαστικής λειτουργίας του

  • Η ΕΕ και οι χώρες της παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον τομέα της συνεργασίας με το ΔΠΔ. Μπορούν να κάνουν ad hoc διακανονισμούς ή συμφωνίες για την υποστήριξη της ουσιαστικής λειτουργίας του ΔΠΔ. Αυτός είναι και ο σκοπός της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του ΔΠΔ περί συνεργασίας και συνδρομής.
  • Η ΕΕ και οι χώρες της αναλαμβάνουν δράση για τη διασφάλιση της πλήρους συνεργασίας των χωρών εκτός ΕΕ με το ΔΠΔ, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης εκτέλεσης των ενταλμάτων σύλληψης.
  • Η απάντηση της ΕΕ για τη μη συνεργασία χωρών εκτός ΕΕ με το ΔΠΔ το 2013 επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ και οι χώρες της θα πρέπει να χειρίζονται τη μη συνεργασία.

Σχέδιο δράσης

Το σχέδιο δράσης με το οποίο δίνεται συνέχεια στην απόφαση 2011/168/ΚΕΠΠΑ επικεντρώνεται στα εξής:

  • συντονισμό των δραστηριοτήτων της ΕΕ για την υλοποίηση των στόχων της απόφασης,
  • καθολικότητα και ακεραιότητα του Καταστατικού της Ρώμης,
  • ανεξαρτησία του ΔΠΔ,
  • συνεργασία με το ΔΠΔ και
  • εφαρμογή της αρχής της συμπληρωματικότητας.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου 2006.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Το ΔΠΔ είναι το πρώτο και μοναδικό μόνιμο διεθνές ποινικό δικαστήριο και εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας. Το ΔΠΔ διερευνά υποθέσεις όπου εμπλέκονται πρόσωπα που κατηγορούνται για τα σοβαρότερα εγκλήματα κατά της διεθνούς κοινότητας —γενοκτονία*, εγκλήματα πολέμου*, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας* και έγκλημα της επίθεσης* — και, εφόσον υπάρχει λόγος, ασκεί διώξεις. Το ΔΠΔ ιδρύθηκε με το Καταστατικό της Ρώμης και διέπεται από αυτό, το οποίο τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2002 και έχει επικυρωθεί από όλες τις χώρες της ΕΕ.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Συμπληρωματικότητα: σε αυτό το πλαίσιο, είναι η αρχή σύμφωνα με την οποία το ΔΠΔ αποτελεί ένα δικαστήριο έσχατης προσφυγής, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να διερευνά και να ασκεί διώξεις μόνο σε περιπτώσεις όπου δεν μπορούν να το κάνουν τα εθνικά δικαστήρια.
Γενοκτονία: οι πράξεις που διαπράττονται με την πρόθεση καταστροφής, εν όλω ή εν μέρει, μιας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας.
Εγκλήματα πολέμου: οι πράξεις που διαπράττονται κατά παράβαση του νόμου και των εθίμων που εφαρμόζονται στις ένοπλες συρράξεις (π.χ. των Συμβάσεων της Γενεύης). Παραδείγματα αποτελούν η κακοποίηση αιχμαλώτων πολέμου, ο φόνος ομήρων ή η σκόπιμη καταστροφή πόλεων, κωμοπόλεων ή χωριών.
Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: οι πράξεις που διαπράττονται ως μέρος ευρείας ή συστηματικής επίθεσης που κατευθύνεται κατά οποιουδήποτε άμαχου πληθυσμού, εν γνώσει της επίθεσης.
Έγκλημα της επίθεσης: ο σχεδιασμός, η προετοιμασία, η έναρξη ή η εκτέλεση, από άτομο που είναι σε θέση να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο ή να κατευθύνει την πολιτική ή στρατιωτική δράση ενός κράτους, μιας επίθεσης η οποία, λόγω του χαρακτήρα, της βαρύτητας και της κλίμακάς της, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

ΒΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Απόφαση 2006/313/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 10ης Απριλίου 2006, σχετικά με τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί συνεργασίας και συνδρομής (ΕΕ L 115 της 28.4.2006, σ. 49)

Συμφωνία μεταξύ του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί συνεργασίας και συνδρομής (ΕΕ L 115 της 28.4.2006, σ. 50-56)

Απόφαση 2011/168/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 21ης Μαρτίου 2011, για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την κατάργηση της κοινής θέσης 2003/444/ΚΕΠΠΑ (ΕΕ L 76 της 22.3.2011, σ. 56-58)

τελευταία ενημέρωση 15.05.2020

Top