EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1896 για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

  • Ιδρύει τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής με σκοπό τα ακόλουθα:
    • να διασφαλίζεται η ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)·
    • να γίνεται διαχείριση των συνοριακών σημείων διέλευσης με αποτελεσματικό τρόπο· και
    • να υλοποιείται η πολιτική επιστροφής* της ΕΕ με αποτελεσματικότερο τρόπο, ως καίρια συνιστώσα της βιώσιμης διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.
  • Σκοπός του κανονισμού είναι να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές προκλήσεις και οι ενδεχόμενες μελλοντικές απειλές στα σύνορα, να διασφαλιστεί η εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και παράλληλη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ένα μόνιμο σώμα 10 000 συνοριοφυλάκων:

  • θα διασφαλίζει τη στήριξη από τον οργανισμό των κρατών μελών της ΕΕ όποτε και όπου χρειαστεί·
  • θα περιλαμβάνει προσωπικό του οργανισμού, καθώς και συνοριοφύλακες και ειδικούς σε θέματα επιστροφής αποσπασμένους ή απεσταλμένους από τα κράτη μέλη, οι οποίοι θα στηρίζουν τους πάνω από 100 000 εθνικούς συνοριοφύλακες στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Επίσης, ο οργανισμός θα διαθέτει προϋπολογισμό για να αγοράζει τον εξοπλισμό του, όπως σκάφη, αεροσκάφη και οχήματα.

Εκτελεστικές αρμοδιότητες

Το μόνιμο σώμα θα μπορεί να αναλάβει καθήκοντα στον τομέα του συνοριακού ελέγχου και της επιστροφής, όπως εξακρίβωση ταυτότητας ατόμων, έγκριση εισόδου στα εξωτερικά σύνορα και επιτήρηση των συνόρων, μόνο με τη συμφωνία του κράτους μέλους υποδοχής.

Περισσότερη στήριξη για την επιστροφή

  • Πέρα από την οργάνωση και χρηματοδότηση κοινών επιχειρήσεων επιστροφής, ο οργανισμός θα μπορεί πλέον να στηρίξει τα κράτη μέλη σε όλα τα στάδια της διαδικασίας επιστροφής, ενώ τα κράτη μέλη παραμένουν υπεύθυνα για τη λήψη των αποφάσεων επιστροφής.
  • Αυτή η στήριξη μπορεί πλέον να περιλαμβάνει επίσης, για παράδειγμα, την παροχή βοήθειας στους επιστρέφοντες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άφιξη, καθώς επίσης την ταυτοποίηση υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στην ΕΕ ή να αποκτήσουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Στενότερη συνεργασία με τρίτες χώρες

Ο οργανισμός θα μπορεί, με προηγούμενη συμφωνία της ενδιαφερόμενης χώρας, να ξεκινήσει κοινές επιχειρήσεις και να αποστείλει προσωπικό εκτός της ΕΕ, πέρα των γειτονικών χωρών της ΕΕ, για την παροχή στήριξης στη διαχείριση των συνόρων.

Τοπικά γραφεία

Ο οργανισμός θα έχει τη δυνατότητα να συστήνει τοπικά γραφεία σε κράτη μέλη και σε τρίτες χώρες (με την προϋπόθεση συμφωνίας περί καθεστώτος) για την υλικοτεχνική στήριξη των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων και τη διαφύλαξη της ομαλής διεξαγωγής των επιχειρήσεων.

Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων (Eurosur)

  • Προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία του Eurosur, ο κανονισμός το ενσωματώνει στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.
  • Ο κανονισμός διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του Eurosur για να καλύψει τις περισσότερες συνιστώσες της ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να εντοπίζει, να προβλέπει και να αντιδρά αποτελεσματικότερα σε κρίσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και σε τρίτες χώρες.
  • Μια εκτελεστική πράξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/581 θεσπίζει τους κανόνες σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία για τους σκοπούς του Eurosur συμπεριλαμβανομένης της επίγνωσης της κατάστασης, της ανάλυσης κινδύνου, καθώς και την υποστήριξη του σχεδιασμού και της διεξαγωγής επιχειρήσεων ελέγχου των συνόρων. Ο κανονισμός καθορίζει:
    • τους κανόνες υποβολής εκθέσεων στο Eurosur, συμπεριλαμβανομένου του είδους των πληροφοριών που πρέπει να υποβληθούν και των προθεσμιών για την υποβολή εκθέσεων·
    • τις λεπτομέρειες σχετικά με τα επίπεδα πληροφοριών* των εικόνων κατάστασης*
    • τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση ειδικών εικόνων κατάστασης·
    • τις αρμοδιότητες σχετικά με την υποβολή εκθέσεων, τη διαχείριση των εικόνων κατάστασης και για τη λειτουργία και τη συντήρηση των διάφορων τεχνικών συστημάτων και των δικτύων που υποστηρίζουν το Eurosur·
    • τους κανόνες για την ασφάλεια των δεδομένων και τους κανόνες για την προστασία των δεδομένων·
    • μηχανισμούς ποιοτικού ελέγχου.

Κατάργηση

Καταργεί τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1052/2013 για τον Eurosur από τις 4 Δεκεμβρίου 2019 και τον (ΕΕ) 2016/1624 από τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

  • Ο κανονισμός εφαρμόζεται από τις 4 Δεκεμβρίου 2019.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Επιστροφή: η διαδικασία επανόδου υπηκόου τρίτης χώρας είτε οικειοθελώς είτε υποχρεωτικά στη χώρα καταγωγής του/της, σε συμφωνημένη χώρα διέλευσης ή σε άλλο κράτος μέλος, στο οποίο το εν λόγω άτομο αποφασίζει εθελοντικά να επιστρέψει και στο οποίο γίνεται δεκτός/ή.
Επίπεδα πληροφοριών: οι εικόνες κατάστασης (βλέπε επόμενη καταχώριση) διαθέτουν τρία επίπεδα πληροφοριών:
  • ένα επίπεδο γεγονότων (εκθέσεις για γεγονότα που ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στα εξωτερικά σύνορα)·
  • ένα επιχειρησιακό επίπεδο (εκθέσεις σχετικά με ίδιους πόρους των κρατών μελών, εκθέσεις σχετικά με επιχειρησιακά σχέδια, καθώς και εκθέσεις σχετικά με περιβαλλοντικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων, ειδικότερα, μετεωρολογικών και ωκεανογραφικών πληροφοριών)· και
  • ένα επίπεδο ανάλυσης, με βάση εκθέσεις ανάλυσης κινδύνου. Οι εκθέσεις ανάλυσης κινδύνου έχουν σκοπό την καλύτερη κατανόηση των γεγονότων στα εξωτερικά σύνορα γεγονός που μπορεί να διευκολύνει την πρόβλεψη τάσεων, τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων ελέγχου των συνόρων, καθώς και την ανάλυση στρατηγικού κινδύνου.
Εικόνες κατάστασης: περιλαμβάνουν πληροφορίες για την κατάσταση στα ευρωπαϊκά σύνορα και την προσυνοριακή περιοχή.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (EE) 2019/1896 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Νοεμβρίου 2019, για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και για την κατάργηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1052/2013 και (ΕΕ) 2016/1624 (ΕΕ L 295 της 14.11.2019, σ. 1-131)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/581 της Επιτροπής, της 9ης Απριλίου 2021, σχετικά με τις εικόνες κατάστασης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης των Συνόρων (EUROSUR) (ΕΕ L 124 της 12.4.2021, σ. 3-39)

Κανονισμός (ΕΕ) 2016/399 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2016, περί κώδικα της Ένωσης σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα (κώδικας συνόρων του Σένγκεν) (ΕΕ L 77 της 23.3.2016, σ. 1-52)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2016/399 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

τελευταία ενημέρωση 29.05.2021

Top