Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Δικαιώματα της ΕΕ όσον αφορά την εφαρμογή και την επιβολή των διεθνών εμπορικών κανόνων

Δικαιώματα της ΕΕ όσον αφορά την εφαρμογή και την επιβολή των διεθνών εμπορικών κανόνων

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 654/2014 — τα δικαιώματα της ΕΕ όσον αφορά την εφαρμογή και την επιβολή των διεθνών εμπορικών κανόνων — που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 3286/94 ο οποίος καθόριζε διαδικασίες για τη διασφάλιση της άσκησης των δικαιωμάτων της ΕΕ βάσει των κανόνων του διεθνούς εμπορίου

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

Η διασφάλιση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα μπορεί να επιβάλλει και να ασκεί τα δικαιώματά της βάσει διεθνών εμπορικών συμφωνιών υιοθετώντας μέτρα εμπορικής πολιτικής.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ο κανονισμός θεσπίζει κανόνες και διαδικασίες προκειμένου η ΕΕ να μπορεί να αναστέλλει ή να αίρει υποχρεώσεις της βάσει διεθνούς εμπορικής συμφωνίας έτσι ώστε:

  • να αντιδρά σε παραβιάσεις των διεθνών εμπορικών κανόνων εκ μέρους τρίτων χωρών και να εξασφαλίζει ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις, με σκοπό την εύρεση ικανοποιητικής λύσης που να διαφυλάσσει τα οφέλη των επιχειρήσεων της ΕΕ·
  • να εξισορροπεί εκ νέου υποχρεώσεις που έχει αναλάβει βάσει εμπορικής συμφωνίας στην περίπτωση που τρίτες χώρες μεταβάλλουν το καθεστώς που διέπει αγαθά από την ΕΕ, είτε προσωρινά με την εφαρμογή ενός μέτρου διασφάλισης είτε μακροπρόθεσμα τροποποιώντας δασμολογικές παραχωρήσεις.

Δράση

Για τη διασφάλιση των συμφερόντων της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να εκδώσει εκτελεστικές πράξεις προκειμένου να προσαρμόσει την εμπορική πολιτική της ανάλογα με τις ενέργειες της τρίτης χώρας. Σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης, η Επιτροπή μπορεί να εκδώσει αμέσως εφαρμοστέες εκτελεστικές πράξεις. Προτού εκδώσει αυτές τις πράξεις, η Επιτροπή, με τη στήριξη των κρατών μελών της ΕΕ, διαβουλεύεται με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Διαθέσιμα μέτρα εμπορικής πολιτικής

Περιλαμβάνουν:

  • την αναστολή δασμολογικών παραχωρήσεων και επιβολή νέων ή αυξημένων τελωνειακών δασμών·
  • την καθιέρωση ή αύξηση ποσοτικών περιορισμών (ποσοστώσεων) σε εισαγωγές ή εξαγωγές αγαθών·
  • την αναστολή παραχωρήσεων και την εισαγωγή συγκεκριμένων περιορισμών στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων.

Προσδιορισμός κατάλληλων μέτρων

Τα μέτρα εμπορικής πολιτικής επιλέγονται με βάση:

  • την αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά την άσκηση πίεσης σε τρίτες χώρες για τη συμμόρφωση με διεθνείς εμπορικούς κανόνες·
  • τη δυνατότητά τους να ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις εντός της ΕΕ που πλήττονται από τα μέτρα της τρίτης χώρας·
  • τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών πηγών προμήθειας των σχετικών αγαθών ή υπηρεσιών·
  • τη δυνατότητα αποφυγής δυσανάλογης διοικητικής πολυπλοκότητας και κόστους για την εφαρμογή τους·
  • την ανάγκη να είναι αναλογικά και να μην υπερβαίνουν τη ζημία την οποία αποσκοπούν να αντισταθμίσουν.

Αναθεώρηση του κανονισμού

Καθώς η έλλειψη νέων διορισμών στο δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) εμποδίζει τη δεύτερη βαθμίδα του μηχανισμού επίλυσης διαφορών να λειτουργήσει, ο τροποποιητικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/167 εισήγαγε ορισμένες αλλαγές στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 654/2014.

Ο τροποποιητικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/167:

  • επιτρέπει τα μέτρα επιβολής σε περιπτώσεις όπου:
    • η ΕΕ εξασφαλίζει ευνοϊκή απόφαση από επιτροπή επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ και,
    • στη συνέχεια, η διαδικασία παρακωλύεται επειδή η τρίτη χώρα προσφεύγει στο μη λειτουργικό δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο του ΠΟΕ και δεν συμφωνεί σε μεταβατική υπαγωγή της δευτεροβάθμιας εκδίκασης της διαφοράς σε διαιτησία βάσει του άρθρου 25 του μνημονίου συμφωνίας του ΠΟΕ σχετικά με την επίλυση των διαφορών·
  • επιτρέπει τα μέτρα επιβολής όταν:
    • ένας εμπορικός εταίρος βάσει διμερούς ή περιφερειακής εμπορικής συμφωνίας επιβάλλει παράνομα εμπορικά μέτρα και
    • ακολούθως δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να κινηθεί η διαδικασία επίλυσης διαφορών βάσει της συμφωνίας αυτής·
  • επεκτείνει το πεδίο των πιθανών αντιμέτρων στο εμπόριο υπηρεσιών και σε ορισμένες εμπορικές πτυχές των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Αυτή η επέκταση συνοδεύεται από διασφαλίσεις έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται τα πιο αποτελεσματικά και αναλογικά αντίμετρα και να ζητείται η γνώμη των αρχών των κρατών μελών της ΕΕ και των ενδιαφερόμενων μερών.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

  • Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 654/2014 εφαρμόζεται από τις 17 Ιουλίου 2014.
  • Ο τροποποιητικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/167 εφαρμόζεται από τις 13 Φεβρουαρίου 2021.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε:

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 654/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, περί ασκήσεως των δικαιωμάτων της Ένωσης για την εφαρμογή και την επιβολή των διεθνών εμπορικών κανόνων και τροποποιήσεως του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 3286/94 του Συμβουλίου που καθορίζει κοινοτικές διαδικασίες στον τομέα της κοινής εμπορικής πολιτικής για να διασφαλιστεί η άσκηση των δικαιωμάτων της Κοινότητας στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς εμπορίου, ιδίως αυτών που έχουν θεσπιστεί στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΕΕ L 189 της 27.6.2014, σ. 50-58)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 654/2014 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/886 της Επιτροπής, της 20ής Ιουνίου 2018, περί ορισμένων μέτρων εμπορικής πολιτικής που αφορούν ορισμένα προϊόντα καταγωγής Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2018/724 (ΕΕ L 158 της 21.6.2018, σ. 5-18)

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/724 της Επιτροπής, της 16ης Μαΐου 2018, περί ορισμένων μέτρων εμπορικής πολιτικής που αφορούν ορισμένα προϊόντα καταγωγής Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΕΕ L 122 της 17.5.2018, σ. 14-28)

Βλέπε ενοποιημένη απόδοση.

Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο — Αρχική επανεξέταση του πεδίου εφαρμογής του κανονισμού επιβολής [COM(2017) 373 final της 11.7.2017]

Κανονισμός (ΕΕ) 2015/1843 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Οκτωβρίου 2015, που καθορίζει ενωσιακές διαδικασίες στον τομέα της κοινής εμπορικής πολιτικής για να διασφαλιστεί η άσκηση των δικαιωμάτων της Ένωσης στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς εμπορίου, ιδίως αυτών που έχουν θεσπιστεί στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (κωδικοποιημένο κείμενο) (ΕΕ L 272 της 16.10.2015, σ. 1-13)

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1-101)

Βλέπε ενοποιημένη απόδοση.

τελευταία ενημέρωση 26.03.2021

Top