EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ασφαλής και λιγότερο ρυπογόνος εξοπλισμός πλοίων της ΕΕ

Ασφαλής και λιγότερο ρυπογόνος εξοπλισμός πλοίων της ΕΕ

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Οδηγία 2014/90/ΕΕ σχετικά με τον εξοπλισμό πλοίων

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ;

Σκοπός της οδηγίας είναι:

  • η βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα·
  • η πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης·
  • η διασφάλιση ότι τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας σχετικά με τον εξοπλισμό πλοίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα ερμηνεύονται με τον ίδιο τρόπο σε όλη την ΕΕ.

Η οδηγία επιβάλλει επιπρόσθετους όρους στις εθνικές αρχές οι οποίες είναι υπεύθυνες για την πιστοποίηση του εξοπλισμού πλοίων που φέρουν τη σημαία τους (βάσει διεθνών συμβάσεων) τη στιγμή της έκδοσης, της έγκρισης ή της ανανέωσης των πιστοποιητικών.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Η οδηγία εφαρμόζεται σε όλα τα πλοία που φέρουν σημαία της ΕΕ, είτε το σκάφος βρισκόταν στην ΕΕ όταν εγκαταστάθηκε ο εξοπλισμός είτε όχι.
  • Ο εξοπλισμός αξιολογείται από ανεξάρτητο, τρίτο φορέα («κοινοποιημένο οργανισμό»).
  • Αν πληροί τα πρότυπα ασφάλειας της οδηγίας φέρει σφραγίδα με σήμα πιστοποίησης («πηδαλιόσχημο σήμα»).
  • Οι κατασκευαστές εξοπλισμού μπορούν να επισυνάπτουν ηλεκτρονική ετικέτα στα προϊόντα τους. Αυτό καθιστά ευκολότερη την πρόληψη της παραποίησης και την παρακολούθηση της αγοράς.
  • Τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να διασφαλίζουν την εποπτεία της αγοράς σε επαρκή βαθμό.
  • Εάν οι εθνικές αρχές πιστεύουν ότι κάποιο μέρος του εξοπλισμού που καλύπτεται από τη νομοθεσία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον, ή εάν δεν συμμορφώνεται με τη νομοθεσία, ο προμηθευτής του πρέπει να τον αποσύρει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει τις ακόλουθες κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικές πράξεις.

  • Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2018/414 συμπληρώνει την οδηγία 2014/90/ΕΕ όσον αφορά τον προσδιορισμό συγκεκριμένων στοιχείων εξοπλισμού πλοίων τα οποία μπορούν να επωφεληθούν από την ηλεκτρονική σήμανση. Μια ανάλυση κόστους-ωφέλειας σχετικά με τη χρήση της ηλεκτρονικής ετικέτας, με σκοπό τη συμπλήρωση ή την αντικατάσταση του πηδαλιόσχημου σήματος, η οποία διενεργήθηκε από την Επιτροπή, κατέδειξε ότι, λόγω της ηλεκτρονικής σήμανσης του εξοπλισμού πλοίων, οι κατασκευαστές αναμένεται ότι θα ωφεληθούν από τη βελτιωμένη πρόληψη της παραποίησης· οι πλοιοκτήτες και οι φορείς εκμετάλλευσης θα είναι σε θέση να εξασφαλίζουν την ιχνηλασιμότητα του εξοπλισμού και τον έλεγχο των αποθεμάτων· και ότι οι αρχές εποπτείας της αγοράς θα ωφεληθούν από την άμεση και εύκολη πρόσβαση στις σχετικές βάσεις δεδομένων, με τις οποίες θα βελτιωθούν οι έλεγχοι επαλήθευσης των πιστοποιητικών. Η ανάλυση κόστους-ωφέλειας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι συνολικές επενδύσεις θα είναι περιορισμένες σε σύγκριση με τα προσδοκώμενα οφέλη και ότι το κόστος για τις αρμόδιες αρχές και τη βιομηχανία δεν θα είναι μεγάλο αφού θα υπάρχει δυνατότητα σταδιακής εθελοντικής εφαρμογής.
  • Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/608 θεσπίζει τεχνικά κριτήρια για την ηλεκτρονική σήμανση όσον αφορά τον εξοπλισμό πλοίων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτελεστικές αρμοδιότητες που ανατίθενται από τον νομοθέτη, η Επιτροπή εγκρίνει μια εκτελεστική πράξη κάθε χρόνο η οποία περιλαμβάνει τους πιο πρόσφατους κανόνες όσον αφορά τις απαιτήσεις σχεδιασμού, κατασκευής και επιδόσεων και τα πρότυπα δοκιμών για τον εξοπλισμό πλοίων.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ;

Η οδηγία έπρεπε να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2016.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

  • Οι διεθνείς συμβάσεις για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας απαιτούν από κάθε χώρα να μεριμνά ώστε ο εξοπλισμός πλοίων τα οποία έχουν τη σημαία της να ικανοποιεί ορισμένες απαιτήσεις όσον αφορά τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τις επιδόσεις.
  • Ωστόσο, δίνεται στην κάθε χώρα σημαντικός βαθμός διακριτικής ευχέρειας όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα το πετύχει, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε διαφορετικά επίπεδα ασφάλειας και να διαταράξει την ελεύθερη ροή εμπορευμάτων στην ΕΕ.
  • Με την εφαρμογή τυποποιημένων κανόνων πιστοποίησης της ΕΕ, αυτά τα προβλήματα αποφεύγονται και η ενιαία αγορά λειτουργεί όπως είχε σχεδιαστεί. Επιπλέον, το πλήρωμα και οι επιβάτες των πλοίων που φέρουν σημαία ενός κράτους μέλους μπορούν να είναι βέβαιοι ότι ο εξοπλισμός με πηδαλιόσχημο σήμα έχει ελεγχθεί και έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες ασφάλειας και τα ισχύοντα περιβαλλοντικά πρότυπα.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Οδηγία 2014/90/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, σχετικά με τον εξοπλισμό πλοίων και για την κατάργηση της οδηγίας 96/98/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 257 της 28.8.2014, σ. 146-185).

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις της οδηγίας 2014/90/ΕΕ έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2022/1157 της Επιτροπής, της 4ης Ιουλίου 2022, για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής της οδηγίας 2014/90/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις απαιτήσεις σχεδιασμού, κατασκευής και επιδόσεων και τα πρότυπα δοκιμών για τον εξοπλισμό πλοίων, καθώς και για την κατάργηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2021/1158 της Επιτροπής (ΕΕ L 180 της 6.7.2022, σ. 1-243).

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/608 της Επιτροπής, της 19ης Απριλίου 2018, σχετικά με τον καθορισμό τεχνικών κριτηρίων για τις ηλεκτρονικές ετικέτες του εξοπλισμού πλοίων (ΕΕ L 101 της 20.4.2018, σ. 64-67).

Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2018/414 της Επιτροπής, της 9ης Ιανουαρίου 2018, για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2014/90/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την αναγνώριση συγκεκριμένων στοιχείων του εξοπλισμού πλοίων που επιδέχονται ηλεκτρονική σήμανση (ΕΕ L 75 της 19.3.2018, σ. 3-17).

τελευταία ενημέρωση 14.09.2022

Top