This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Criminal sanctions for market abuse
Ποινικές κυρώσεις για την κατάχρηση αγοράς
Ποινικές κυρώσεις για την κατάχρηση αγοράς
Ποινικές κυρώσεις για την κατάχρηση αγοράς
Η παρούσα νομοθετική πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκει να βελτιώσει την ακεραιότητα των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών αγορών.
ΠΡΆΞΗ
Οδηγία 2014/57/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Απριλίου 2014, περί ποινικών κυρώσεων για την κατάχρηση αγοράς (οδηγία για την κατάχρηση αγοράς).
ΣΎΝΟΨΗ
Καταχρήσεις που λαμβάνουν χώρα σε χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως για παράδειγμα όταν συμμετέχοντες στην αγορά διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις τιμές χρηματοπιστωτικών προϊόντων, ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για τους καταναλωτές, τους επενδυτές και την οικονομία συνολικά.
Η παρούσα πράξη θεσπίζει ποινικές κυρώσεις για τις πλέον σοβαρές καταχρήσεις αγοράς που διαπράττονται εκ προθέσεως. Οι νέοι κανόνες πρέπει να εφαρμοστούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ το αργότερο έως τον Ιούλιο του 2016.
ΒΑΣΙΚΆ ΣΗΜΕΊΑ
1. | Κυρώσεις σε ανθρώπους (φυσικά πρόσωπα) - ποινές φυλάκισης |
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών και η χειραγώγηση της αγοράς, δύο βασικές μορφές κατάχρησης αγοράς, τιμωρούνται με στερητική της ελευθερίας ποινή, το ανώτατο όριο της οποίας ανέρχεται τουλάχιστον σε τέσσερα έτη.
Η χειραγώγηση της αγοράς συνίσταται στη χειραγώγηση των τιμών των χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε τεχνητό επίπεδο. Αυτό μπορεί να συμβεί, επί παραδείγματι, όταν ένα πρόσωπο διαδίδει ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την προσφορά, τη ζήτηση ή την τιμή ενός χρηματοπιστωτικού προϊόντος.
Η κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών διαπράττεται όταν ένα πρόσωπο διαπραγματεύεται ένα χρηματοπιστωτικό προϊόν με αντάλλαγμα πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες. Πρόκειται για πληροφορίες οι οποίες σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό προϊόν που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή την εταιρεία που το εξέδωσε στην αγορά. Η πρόσβαση σε αυτό το είδος πληροφοριών αποφέρει στο πρόσωπο αθέμιτο όφελος.
Η παράνομη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών θεωρείται επίσης αδίκημα που τιμωρείται με στερητική της ελευθερίας ποινή, το ανώτατο όριο της οποίας ανέρχεται τουλάχιστον σε δύο έτη. Παράνομη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών υπάρχει όταν ένα πρόσωπο γνωστοποιεί εμπιστευτικές πληροφορίες σε τρίτους, εκτός εάν η γνωστοποίηση γίνεται κατά τη συνήθη άσκηση της εργασίας του.
2. | Κυρώσεις κατά εταιρειών που υπέχουν ευθύνη (νομικά πρόσωπα) |
Οι κανόνες προβλέπουν ότι εταιρείες που υπέχουν ευθύνη για αδικήματα κατάχρησης αγοράς υπόκεινται σε χρηματικά πρόστιμα με ποινικό ή μη χαρακτήρα. Άλλες κυρώσεις μπορεί να επιβληθούν όπως μέτρα προσωρινής ή οριστικής απαγόρευσης της άσκησης εμπορικής δραστηριότητας.
Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 596/2014, που θεσπίστηκε παράλληλα με τους εν λόγω νέους κανόνες, ενισχύει τις διοικητικές κυρώσεις που μπορούν επίσης να επιβληθούν για καταχρήσεις αγοράς. Ενισχύει επίσης τις ερευνητικές εξουσίες των εθνικών ρυθμιστικών αρχών για τον εντοπισμό καταχρήσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
ΠΑΡΑΠΟΜΠΈΣ
Πράξη |
Έναρξη ισχύος |
Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών |
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης |
Οδηγία 2014/57/ΕΕ |
2.7.2014 |
3.7.2016 |
ΕΕ L 173 της 12.6.2014 |
ΣΥΝΑΦΕΊΣ ΠΡΆΞΕΙΣ
Κανονισμός (ΕΕ) αριθ 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Απριλίου 2014, για την κατάχρηση της αγοράς (κανονισμός για την κατάχρησης της αγοράς) και την κατάργηση της οδηγίας 2003/6/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και των οδηγιών της Επιτροπής 2003/124/ΕΚ, 2003/125/ΕΚ και 2004/72/ΕΚ [Επίσημη Εφημερίδα L 173 της 12.6.2014].
τελευταία ενημέρωση 04.08.2014