EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

eu-LISA: διαχείριση συστημάτων ΤΠ στον τομέα των συνοριακών και μεταναστευτικών ελέγχων

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργική διαχείριση συστημάτων ΤΠ μεγάλης κλίμακας στον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης (eu-LISA)' for an updated information about the subject.

eu-LISA: διαχείριση συστημάτων ΤΠ στον τομέα των συνοριακών και μεταναστευτικών ελέγχων

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1077/2011 σχετικά με την ίδρυση Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Λειτουργική Διαχείριση Συστημάτων ΤΠ Μεγάλης Κλίμακας στον Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

  • Ιδρύει επίσημα τον eu-LISA, τον οργανισμό που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των συστημάτων τεχνολογίας πληροφοριών (ΤΠ) μεγάλης κλίμακας της ΕΕ σχετικά με την ελευθερία, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη.
  • Θεσπίζει επίσης το νομικό καθεστώς του οργανισμού, τα καθήκοντα και τη δομή εσωτερικής διαχείρισης (διακυβέρνηση και εσωτερική οργάνωση).

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Η βασική αποστολή του eu-LISA είναι:

  • η παροχή στις χώρες της ΕΕ εφαρμογών υψηλής ποιότητας για τα υφιστάμενα συστήματα ΤΠ μεγάλης κλίμακας και για άλλα που μπορεί να αναπτυχθούν στο μέλλον·
  • η ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων φορέων και η διασφάλιση ότι η καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία, με βάση την ανάλυση κόστους-οφέλους, χρησιμοποιείται πάντα για τα συστήματα·
  • η ανάπτυξή του σε κέντρο αριστείας.

Μια ασφαλής και συνεχής υπηρεσία για συστήματα ΤΠ μεγάλης κλίμακας

Το βασικό λειτουργικό καθήκον του eu-LISA είναι να διασφαλίζει ότι αυτά τα συστήματα ΤΠ παραμένουν πάντα σε λειτουργία. Παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για τη συνεχή λειτουργία των 3 συστημάτων τεχνολογίας πληροφοριών της ΕΕ που είναι απαραίτητα για την προστασία του χώρου Σένγκεν και για τη διαχείριση των συνόρων, καθώς και για την εφαρμογή των πολιτικών ασύλου και θεωρήσεων:

  • Eurodac (βάση δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο της ΕΕ), η οποία καθιστά δυνατή την αντιπαραβολή δακτυλικών αποτυπωμάτων για τον ορισμό ευθύνης όσον αφορά την εξέταση αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ. Οι 28 χώρες της ΕΕ, καθώς και η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και η Ελβετία, ως συνδεδεμένες χώρες, χρησιμοποιούν το σύστημα·
  • SIS II (σύστημα πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς) μέσω του οποίου πραγματοποιείται ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών συνοριακού ελέγχου, τελωνειακών αρχών και αστυνομικών αρχών για τη διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου ασφάλειας εντός του χώρου Σένγκεν. Οι χώρες της ΕΕ (με εξαίρεση την Ιρλανδία, την Κροατία και την Κύπρο), καθώς και οι τέσσερις συνδεδεμένες χώρες, χρησιμοποιούν το σύστημα. Το Ηνωμένο Βασίλειο εφαρμόζει τις πτυχές επιβολής του δικαίου του SIS·
  • VIS (σύστημα πληροφοριών για τις θεωρήσεις), που υποστηρίζει την υλοποίηση της κοινής πολιτικής θεωρήσεων της ΕΕ. Καθιστά δυνατό για τις χώρες που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με θεωρήσεις, για παράδειγμα αποφάσεις που σχετίζονται με αιτήσεις θεωρήσεων μικρής διάρκειας για επίσκεψη ή διέλευση μέσω του χώρου Σένγκεν. Οι χώρες της ΕΕ (με εξαίρεση τη Βουλγαρία, την Ιρλανδία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και οι 4 συνδεδεμένες χώρες, χρησιμοποιούν το σύστημα.

Ο eu-LISA είναι επίσης υπεύθυνος για:

  • τη συνεχή και ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ εθνικών αρχών και φορέων του eu-LISA και τη συνεργασία μεταξύ των σχετικών οργάνων επιβολής της νομοθεσίας της ΕΕ·
  • τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την έναρξη και την εφαρμογή νέων συστημάτων·
  • την υλοποίηση πιλοτικών προγραμμάτων μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής·
  • την παροχή εγγυήσεων για την προστασία των δεδομένων των πολιτών τα οποία αποθηκεύονται στα συστήματα ΤΠ.

Δομή και διακυβέρνηση

Ο οργανισμός eu-LISA είναι νομικά και οικονομικά αυτόνομος. Η έδρα του βρίσκεται στο Τάλιν (Εσθονία). Η λειτουργική διαχείρισή του γίνεται στο Στρασβούργο (Γαλλία) και ένας εφεδρικός δικτυακός τόπος βρίσκεται στο Sankt Johann im Pongau (Αυστρία).

Η διοικητική και διαχειριστική δομή του περιλαμβάνει ένα διοικητικό συμβούλιο, έναν εκτελεστικό διευθυντή και συμβουλευτικές ομάδες για τα συστήματα SIS II, VIS και Eurodac.

Ευρωπαϊκό σύστημα εισόδου/εξόδου

Το 2017 η ΕΕ ψήφισε τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2226 σχετικά με τη δημιουργία ενός νέου συστήματος ΤΠ, του συστήματος εισόδου/εξόδου (ΣΕΕ), για τη βελτίωση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν. Ο eu-LISA ανέλαβε να αναπτύξει το ΣΕΕ και να διασφαλίσει τη λειτουργική διαχείρισή του.

Έκθεση

Η Επιτροπή παρουσίασε την έκθεσή της για την αξιολόγηση της λειτουργίας του eu-LISA από την ίδρυσή του. Τα συμπεράσματα της έκθεσης ήταν σε γενικές γραμμές θετικά και ανέφεραν ότι ο eu-LISA είναι αποτελεσματικός, αποκτά και ολοένα και μεγαλύτερη σημασία και έχει καθιερωθεί ως ένας αξιόπιστος πάροχος λειτουργικής διαχείρισης των συστημάτων SIS, VIS και Eurodac.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Εφαρμόζεται από τις 21 Νοεμβρίου 2011. Ο οργανισμός eu-LISA ξεκίνησε να λειτουργεί την 1η Δεκεμβρίου 2012.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στα εξής:

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1077/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2011, σχετικά με την ίδρυση Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Λειτουργική Διαχείριση Συστημάτων ΤΠ Μεγάλης Κλίμακας στον Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης (ΕΕ L 286 της 1.11.2011, σ. 1–17)

Διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1077/2011 έχουν ενσωματωθεί στο πρωτότυπο κείμενο. Η παρούσα ενοποιημένη απόδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Λειτουργική Διαχείριση Συστημάτων ΤΠ Μεγάλης Κλίμακας στον Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης (eu-LISA) [COM(2017)346 final της 29.6.2017]

Κανονισμός (ΕE) 2017/2226 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2017, σχετικά με τη θέσπιση συστήματος εισόδου/εξόδου (ΣΕΕ) για την καταχώριση δεδομένων εισόδου και εξόδου και δεδομένων άρνησης εισόδου των υπηκόων τρίτων χωρών που διέρχονται τα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών, τον καθορισμό των όρων πρόσβασης στο ΣΕΕ για σκοπούς επιβολής του νόμου και την τροποποίηση της σύμβασης εφαρμογής της Συμφωνίας του Σένγκεν και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 767/2008 και (ΕΕ) αριθ. 1077/2011 (ΕΕ L 327 της 9.12.2017, σ. 20-82)

τελευταία ενημέρωση 21.06.2018

Top