EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Κλιματική αλλαγή — Κύρωση της συμφωνίας του Παρισιού από την ΕΕ

Κλιματική αλλαγή — Κύρωση της συμφωνίας του Παρισιού από την ΕΕ

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Απόφαση (ΕΕ) 2016/1841 σχετικά με τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή

Συμφωνία του Παρισιού

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ;

  • Αυτή η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρώνει τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή εξ ονόματος όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
  • Η συμφωνία αποσκοπεί στην ενίσχυση της παγκόσμιας αντιμετώπισης της απειλής της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων θέτοντας το όριο ανόδου της θερμοκρασίας σαφώς κάτω από τους 2 oC.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι χώρες της ΕΕ:
    • θα εκπληρώνουν τον μακροπρόθεσμο στόχο διατήρησης της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σαφώς κάτω των 2 oC σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα·
    • θα συνεχίζουν να καταβάλλουν επιπλέον προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 oC·
    • θα καταρτίζουν και θα εφαρμόζουν εθνικά σχέδια δράσης (εθνικά καθορισμένες προθέσεις συνεισφοράς) για την εκπλήρωση των εν λόγω στόχων·
    • θα υποβάλλουν εκθέσεις η μία στην άλλη, καθώς και στο κοινό, σχετικά με την πρόοδο που σημειώνουν όσον αφορά τις δεσμεύσεις τους·
    • από το 2023 θα πραγματοποιούν παγκόσμια απογραφή των αποθεμάτων ανά πενταετία με τους διεθνείς εταίρους, προκειμένου να θέτουν περαιτέρω στόχους που βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία και επιτεύγματα·
    • θα λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που είναι ήδη αναπόφευκτες·
    • θα παρέχουν πρακτική και οικονομική στήριξη προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να τις βοηθήσουν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Η δράση της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή μέχρι σήμερα

  • Το 2014 οι χώρες της ΕΕ έθεσαν έναν δεσμευτικό στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40 % μέχρι το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
  • Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτηθεί μετάβαση σε καθαρές, βιώσιμες μορφές ενέργειας, οι οποίες πρέπει επίσης να είναι ανταγωνιστικές και προσιτές. Η ΕΕ αναγνωρίζει ότι χρειάζονται κίνητρα για την ενθάρρυνση των απαραίτητων επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ;

Τίθεται σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου 2016 και θα ισχύσει από το 2020.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Η συμφωνία ενισχύει την παγκόσμια αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθορίζοντας σημερινές πολιτικές με κατεύθυνση προς την ουδετερότητα σε σχέση με το κλίμα πριν από το τέλος του αιώνα.

Εγκρίθηκε από 195 χώρες στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015 και αντικαθιστά το πρωτόκολλο του Κιότο του 1997.

Λεπτομερέστερα στοιχεία

ΚΥΡΙΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Απόφαση (ΕΕ) 2016/1841 του Συμβουλίου, της 5ης Οκτωβρίου 2016, για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της συμφωνίας του Παρισιού που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (ΕΕ L 282 της 19.10.2016, σ. 1-3)

Συμφωνία του Παρισιού (ΕΕ L 282 της 19.10.2016, σ. 4-18)

τελευταία ενημέρωση 04.11.2016

Top