EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R2371

Σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας

Σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΕ) 2022/2371 σχετικά με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

Ο κανονισμός έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να διαμορφώσει μια πιο ισχυρή εντολή για τον συντονισμό και τη συνεργασία για μια πιο αποτελεσματική αντίδραση σε σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, όπως η πανδημία της COVID-19, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όσο και σε επίπεδο κρατών μελών της. Επιδιώκει:

  • τη βελτίωση του σχεδιασμού πρόληψης, ετοιμότητας και αντίδρασης·
  • την ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης και παρακολούθησης·
  • τη βελτίωση της υποβολής δεδομένων· και
  • την ενίσχυση της παρέμβασης της ΕΕ.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Πεδίο εφαρμογής

Ο κανονισμός δημιουργεί μια επιτροπή υγειονομικής ασφάλειας με ενισχυμένες αρμοδιότητες για την καταπολέμηση σοβαρών διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών σε δύο επίπεδα εργασίας:

  • απειλές βιολογικής προέλευσης, όπως μεταδοτικές νόσοι, σχετικές λοιμώξεις, μικροβιακή αντοχή και βιοτοξίνες ή άλλοι βλαβεροί βιολογικοί παράγοντες·
  • απειλές χημικής προέλευσης·
  • απειλές περιβαλλοντικής προέλευσης, περιλαμβανομένων εκείνων που οφείλονται στο κλίμα·
  • απειλές άγνωστης προέλευσης·
  • περιστατικά που ενδέχεται να συνιστούν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε διεθνές επίπεδο με βάση τους διεθνείς υγειονομικούς κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Εφαρμόζεταιεκδίδει γνωμοδοτήσεις και κατε επίσης στην επιδημιολογική επιτήρηση μεταδοτικών νόσων.

Επιτροπή υγειονομικής ασφάλειας

Ο κανονισμός συστήνει μια ενισχυμένη επιτροπή υγειονομικής ασφάλειας για την καταπολέμηση σοβαρών διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών σε δύο επίπεδα εργασίας:

  • ομάδα εργασίας ανώτερου επιπέδου στην οποία συζητούνται θέματα σχετικά σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας· και
  • τεχνικές ομάδες εργασίας που συζητούν ειδικά θέματα εάν κρίνεται αναγκαίο.

Εκπρόσωποι των αρμόδιων οργάνων και οργανισμών της ΕΕ μπορούν να συμμετέχουν ως παρατηρητές.

Τα καθήκοντα της επιτροπής υγειονομικής ασφάλειας είναι:

  • να συντονίζει σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον σχεδιασμό πρόληψης, ετοιμότητας και αντίδρασης·
  • να συντονίζει την επικοινωνία σε καταστάσεις κινδύνου και κρίσης και τις αντιδράσεις των κρατών μελών·
  • να εκδίδει γνωμοδοτήσεις και κατευθυντήριες οδηγίες, π.χ. για ειδικά μέτρα αντίδρασης με βάση την πραγματογνωμοσύνη των σχετικών τεχνικών οργάνων της ΕΕ· και
  • να εγκρίνει προτεραιότητες και στόχους σε ετήσια βάση στο πλαίσιο ενός προγράμματος εργασίας.

Σχεδιασμός πρόληψης, ετοιμότητας και αντίδρασης

Θα καταρτιστεί σχέδιο πρόληψης, ετοιμότητας και αντίδρασης, καθώς και συστάσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών διατάξεων για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών. Το σχέδιο της ΕΕ θα συμπληρώνει τα εθνικά σχέδια πρόληψης, ετοιμότητας και αντίδρασης.

Έπειτα, το σχέδιο της ΕΕ θα υποβάλλεται σε δοκιμασία αντοχής και θα αξιολογείται μέσω ασκήσεων και επιθεωρήσεων, ενώ τα εθνικά σχέδια θα αξιολογούνται τακτικά από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Η Επιτροπή υποβάλλει τα αποτελέσματα αυτών των αξιολογήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κοινή προμήθεια ιατρικών αντιμέτρων

Ένα ενισχυμένο σύστημα κοινής προμήθειας ιατρικών αντιμέτρων, που είναι επίσης ανοιχτό σε χώρες εταίρους, όπως τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, καθώς και στην Ανδόρα, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο, το κράτος του Βατικανού και τις υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ χώρες.

Δίκτυα της ΕΕ

Ένα ενισχυμένο, ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης σε επίπεδο EE θα βελτιώσει την ανταλλαγή δεδομένων. Ο κανονισμός προβλέπει:

  • ενίσχυση της πρόσβασης του ECDC σε δεδομένα υγείας με ερευνητικές και επιδημιολογικές πτυχές·
  • υποβολή εκθέσεων για σχετικά δεδομένα συστημάτων υγείας·
  • επιτήρηση που συνδέεται με άλλες διαθέσιμες πηγές πληροφοριών και δεδομένα.

Δημιουργήθηκαν δύο νέα δίκτυα: ένα δίκτυο εργαστηρίων αναφοράς της ΕΕ και ένα δίκτυο της ΕΕ για τη χρήση ουσιών ανθρώπινης προέλευσης.

Έγκαιρη προειδοποίηση και εκτίμηση κινδύνου για τη δημόσια υγεία

Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και αντίδρασης απαιτεί η Επιτροπή, το ECDC και οι αρχές που είναι αρμόδιες σε εθνικό επίπεδο να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία για να διασφαλίζουν την ετοιμότητα, την έγκαιρη προειδοποίηση και αντίδραση, την έκδοση κοινοποιήσεων συναγερμού, την εκτίμηση κινδύνου για τη δημόσια υγεία και τη θέσπιση μέτρων που ενδεχομένως να απαιτούνται για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Έχει θεσπιστεί ένα νέο πλαίσιο εκτίμησης επικινδυνότητας για όλες τις απειλές και αφορά όχι μόνο το ECDC αλλά και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας και τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου.

Αναγνώριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας σε επίπεδο ΕΕ

Η Επιτροπή μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας σε επίπεδο ΕΕ με βάση τις πραγματογνωμοσύνες εμπειρογνωμόνων, όπως αυτές που εκδίδονται από μια ειδική συμβουλευτική επιτροπή. Με την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ θα δρομολογηθεί:

  • από κοινού δημιουργία αποθεμάτων και προμήθεια ιατρικών προϊόντων αναγκαίων για την αντιμετώπιση της κρίσης· και
  • ενεργοποίηση ομάδων παροχής βοήθειας σε περιπτώσεις επιδημικής έξαρσης, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής ομάδας της ΕΕ για την υγεία.

Χρηματοδότηση

Σύμφωνα με τις προσεγγίσεις «Μία υγεία» και «Η υγεία σε όλες τις πολιτικές» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η εφαρμογή του σχεδίου χρηματοδοτείται από σχετικά προγράμματα και μέσα της ΕΕ.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Εφαρμόζεται από τις 27 Δεκεμβρίου 2022.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε:

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕE) 2022/2371 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Νοεμβρίου 2022, σχετικά με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και την κατάργηση της απόφασης αριθ. 1082/2013/ΕΕ (ΕΕ L 314 της 6.12.2022, σ. 26-63).

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 851/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Απριλίου 2004, για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΕ L 142 της 30.4.2004, σ. 1-11).

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕK) αριθ. 851/2004 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

Κανονισμός (ΕΕ) 2022/2372 του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 2022, σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου μέτρων για τη διασφάλιση της προμήθειας ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας σε επίπεδο Ένωσης (ΕΕ L 314 της 6.12.2022, σ. 64-78).

Κανονισμός (ΕΕ) 2022/123 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Ιανουαρίου 2022, σχετικά με την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων όσον αφορά την ετοιμότητα έναντι κρίσεων και τη διαχείριση κρίσεων για τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (ΕΕ L 20 της 31.1.2022, σ. 1-37).

Απόφαση της Επιτροπής, της 16ης Σεπτεμβρίου 2021, για τη σύσταση της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (ΕΕ C 393 I της 29.9.2021, σ. 3-8).

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών για την παρουσίαση της HERA, της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, που αποτελεί το επόμενο βήμα προς την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας [COM(2021) 576 final της 16.9.2021].

Κανονισμός (ΕΕ) 2021/522 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Μαρτίου 2021, για τη θέσπιση Προγράμματος σχετικά με τη δράση της Ένωσης στον τομέα της υγείας [Πρόγραμμα «Η ΕΕ για την υγεία» (EU4Health)] για την περίοδο 2021-2027 και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 282/2014 (ΕΕ L 107 της 26.3.2021, σ. 1-29).

Ενοποιημένη απόδοση της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης — Μέρος τρίτο — Οι εσωτερικές πολιτικές και δράσεις της Ένωσης — Τίτλος ΧIV — Δημόσια υγεία — Άρθρο 168 (πρώην άρθρο 152 της ΣΕΚ) (ΕΕ C 202 της 7.6.2016, σ. 122-124).

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1920/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (αναδιατύπωση) (ΕΕ L 376 της 27.12.2006, σ. 1-13).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 726/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2004, για τη θέσπιση κοινοτικών διαδικασιών χορήγησης άδειας και εποπτείας όσον αφορά τα φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη και για κτηνιατρική χρήση και για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΕ L 136 της 30.4.2004, σ. 1-33).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

τελευταία ενημέρωση 15.12.2022

Επάνω