Υπήκοοι τρίτων χωρών — είσοδος και διαμονή με σκοπό την έρευνα, τις σπουδές, την πρακτική άσκηση, την εθελοντική υπηρεσία, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την απασχόληση των εσωτερικών άμισθων βοηθών (au pair)
ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
Οδηγία (ΕΕ) 2016/801 — προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την έρευνα, τις σπουδές, την πρακτική άσκηση, την εθελοντική υπηρεσία, τις ανταλλαγές μαθητών ή τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την απασχόληση των εσωτερικών άμισθων βοηθών (au pair)
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ;
Καθορίζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής ερευνητών, σπουδαστών, ασκουμένων, εθελοντών, μαθητών και εσωτερικών άμισθων βοηθών (au pair) τρίτων χωρών.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
Πεδίο εφαρμογής
-
Η οδηγία εφαρμόζεται για την είσοδο και διαμονή των υπηκόων τρίτων χωρών για έρευνα, σπουδές, πρακτική άσκηση και συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (ΕΕΥ).
-
Οι χώρες της ΕΕ μπορεί να αποφασίσουν να εφαρμόσουν οι ίδιες κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για τους υπηκόους τρίτων χωρών που επιθυμούν να έλθουν στην ΕΕ για ανταλλαγή μαθητών, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μια εθελοντική δραστηριότητα εκτός ΕΕΥ ή για απασχόληση ως εσωτερικοί άμισθοι βοηθοί.
Εισδοχή
-
Οι αιτούντες πρέπει να πληρούν τόσο γενικές προϋποθέσεις όσο και προϋποθέσεις ειδικής κατηγορίας.
-
Οι γενικές προϋποθέσεις περιλαμβάνουν:
-
ένα έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο για τη διάρκεια της προβλεπόμενης παραμονής·
-
την απόδειξη ότι διαθέτουν επαρκείς πόρους για την κάλυψη του κόστους διαβίωσης και του ταξιδιού επιστροφής·
-
την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
-
Παράδειγμα ειδικής προϋπόθεσης αποτελεί «μια σύμβαση υποδοχής» ή σύμβαση εργασίας για τους ερευνητές ή η αποδοχή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για τους σπουδαστές.
Δικαιώματα
-
Το δικαίωμα ισότιμης μεταχείρισης σε σχέση με τους πολίτες της ΕΕ βασίζεται κυρίως στην οδηγία 2011/98/ΕΕ. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι οι ερευνητές —εκτός από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι χώρες της ΕΕ μπορούν να εφαρμόζουν εξαιρέσεις— δικαιούνται να αντιμετωπίζονται ισότιμα σε σχέση με τους πολίτες της ΕΕ.
-
Οι σπουδαστές μπορούν να εργάζονται εκτός ωραρίου σπουδών. Δεν επιτρέπεται ο περιορισμός του ωραρίου εργασίας τους από τις χώρες της ΕΕ σε λιγότερες από 15 ώρες την εβδομάδα.
-
Οι σπουδαστές και οι ερευνητές έχουν δικαίωμα παραμονής για τουλάχιστον 9 μήνες μετά την ολοκλήρωση της έρευνας ή των σπουδών τους, προκειμένου να αναζητήσουν εργασία ή να συστήσουν μια επιχείρηση.
-
Τα μέλη της οικογένειας των ερευνητών μπορούν να τους συνοδεύσουν υπό ειδικές προϋποθέσεις.
Κινητικότητα
-
Οι ερευνητές και οι σπουδαστές που καλύπτονται από προγράμματα τα οποία προάγουν τη μετακίνηση των υπηκόων τρίτων χωρών εντός της ΕΕ (π.χ. υπάρχει συμφωνία μεταξύ δύο ή περισσότερων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε μία ή σε διάφορες χώρες της ΕΕ), μπορούν να πραγματοποιούν μέρος των σπουδών τους ή έρευνα σε μια άλλη χώρα της ΕΕ.
-
Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται εξαρτάται από τη διάρκεια για την οποία πρόκειται να διαμείνουν στο εξωτερικό. Τα μέλη της οικογένειας των ερευνητών μπορούν να τους συνοδεύσουν σε μια άλλη χώρα της ΕΕ υπό τις ίδιες προϋποθέσεις.
Διαδικασία και διαφάνεια
Η οδηγία ορίζει τους κανόνες επεξεργασίας των αιτήσεων:
-
Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες προθεσμίες για την εξέταση των αιτήσεων.
-
Πρέπει να παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής, συμπεριλαμβανομένου του ελάχιστου χρηματικού ποσού που απαιτείται ανά μήνα.
-
Οι χώρες της ΕΕ ενδέχεται να χρεώνουν τέλη για την επεξεργασία των αιτήσεων. Ωστόσο, αυτά δεν θα πρέπει να είναι δυσανάλογα ή υπερβολικά.
ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΟΔΗΓΙΑ;
Εφαρμόζεται από τις 22 Μαΐου 2016.
Η οδηγία (ΕΕ) 2016/801 αναθεώρησε και αντικατέστησε τις οδηγίες 2004/114/ΕΚ και 2005/71/ΕΚ. Οι νέοι κανόνες που περιλαμβάνονται στην οδηγία (ΕΕ) 2016/801 έπρεπε να θεσπιστούν νομικά στις χώρες της ΕΕ έως τις 23 Μαΐου 2018.
ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Οδηγία (ΕΕ) 2016/801 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2016, σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την έρευνα, τις σπουδές, την πρακτική άσκηση, την εθελοντική υπηρεσία, τις ανταλλαγές μαθητών ή τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την απασχόληση των εσωτερικών άμισθων βοηθών (au pair) (αναδιατύπωση) (ΕΕ L 132, της 21.5.2016, σ. 21-57)
ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ
Οδηγία 2004/114/ΕΚ του Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2004 σχετικά με τις προϋποθέσεις εισδοχής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό τις σπουδές, την ανταλλαγή μαθητών, την άμισθη πρακτική άσκηση ή την εθελοντική υπηρεσία (ΕΕ L 375 της 23.12.2004, σ. 12-18)
Οι διαδοχικές τροποποιήσεις της οδηγίας 2004/114/ΕΚ έχουν ενσωματωθεί στο πρωτότυπο κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη έκδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.
Οδηγία 2005/71/ΕΚ του Συμβουλίου της 12ης Οκτωβρίου 2005 σχετικά με ειδική διαδικασία εισδοχής υπηκόων τρίτων χωρών για σκοπούς επιστημονικής έρευνας (ΕΕ L 289 της 3.11.2005, σ. 15-22)
Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.
τελευταία ενημέρωση 05.10.2017