Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006R1881

Μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για ορισμένες ουσίες που μολύνουν τα τρόφιμα

Νομικό καθεστώς του εγγράφου Η σύνοψη έχει αρχειοθετηθεί και δεν επικαιροποιείται. Για επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, βλ. 'Μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για ορισμένες ουσίες που επιμολύνουν τα τρόφιμα' .

Μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για ορισμένες ουσίες που μολύνουν τα τρόφιμα

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (EΚ) αριθ. 1881/2006 για τον καθορισμό μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων για ορισμένες ουσίες οι οποίες επιμολύνουν τα τρόφιμα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

Ο κανονισμός θεσπίζει μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για ορισμένες ουσίες που επιμολύνουν τα τρόφιμα, ώστε να προστατευθεί η υγεία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), συμπεριλαμβανομένης της υγείας των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως παιδιών, ηλικιωμένων και εγκύων.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Πεδίο εφαρμογής

Ο κανονισμός καλύπτει:

  • μυκοτοξίνες (αφλατοξίνες, ωχρατοξίνη Α, τοξίνες από μύκητες του γένους Fusarium, πατουλίνη και κιτρινίνη, αλκαλοειδή ερυσιβώδους όλυρας)
  • μέταλλα (μόλυβδος, κάδμιο, υδράργυρος, ανόργανος κασσίτερος και αρσενικό)
  • 3-μονοχλωροπροπανο-1,2-διόλης (3-MCPD) και των εστέρων της με λιπαρά και γλυκιδυλολιπαρά οξέα
  • διοξίνες και πολυχλωροδιφαινύλια (PCB)
  • πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH)
  • μελαμίνη
  • ερουκικό οξύ, υδροκυανικό οξύ, αλκαλοειδή τροπανίου, πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή
  • νιτρικά
  • υπερχλωρικό.

Μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα

Τρόφιμα που περιέχουν ουσίες οι οποίες τα επιμολύνουν σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που καθορίζονται στο παράρτημα του κανονισμού απαγορεύεται να διατίθενται προς πώληση. Τα εν λόγω μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα καλύπτουν το βρώσιμο μέρος των τροφίμων και, επιπλέον, εφαρμόζονται στα αποξηραμένα, αραιωμένα, μεταποιημένα ή αποτελούμενα από διάφορα συστατικά τρόφιμα.

Ο κανονισμός θεσπίζει επίσης τα κατώτερα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για ουσίες οι οποίες επιμολύνουν τα τρόφιμα, ευλόγως εφικτά με την εφαρμογή ορθής μεταποιητικής ή γεωργικής πρακτικής, δηλ. «κατώτερο ευλόγως εφικτό επίπεδο».

Απαγόρευση ανάμειξης

  • Τα τρόφιμα που συμμορφώνονται με τα μέγιστα επιτρεπτά όρια απαγορεύεται να αναμειγνύονται με άλλα τρόφιμα που υπερβαίνουν τα εν λόγω όρια.
  • Τα τρόφιμα που πρέπει να υποβληθούν σε διαλογή ή άλλη φυσική κατεργασία προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα επιμόλυνσης απαγορεύεται να αναμειγνύονται με τρόφιμα που προορίζονται για άμεση κατανάλωση από τον άνθρωπο ή για χρήση ως συστατικά τροφίμων.

Επισήμανση

  • Η επισήμανση σε αράπικα φιστίκια, λοιπούς ελαιούχους σπόρους, ξηρούς καρπούς με κέλυφος, ξηρά φρούτα, ρύζι και αραβόσιτο που πωλούνται ως τρόφιμα τα οποία υποβάλλονται σε διαλογή ή άλλη φυσική κατεργασία πριν την κατανάλωση από τον άνθρωπο, πρέπει να περιλαμβάνει τη φρασεολογία «Προϊόν προοριζόμενο να υποστεί κατεργασία διαλογής ή άλλη φυσική κατεργασία προκειμένου να μειωθεί το επίπεδο επιμόλυνσης από αφλατοξίνες πριν από κάθε κατανάλωση από τον άνθρωπο ή χρήση ως συστατικό των τροφίμων».
  • Η επισήμανση σε προσυσκευασμένα αράπικα φιστίκια, λοιπούς ελαιούχους σπόρους, προϊόντα που παράγονται από ελαιούχους σπόρους και σιτηρά πρέπει να αναφέρει τη χρήση και κωδικό αναγνώρισης της παρτίδας σύμφωνα με την οδηγία 2011/91/ΕΕ όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα των προσυσκευασμένων τροφίμων (βλέπε σύνοψη).

Εξαιρέσεις

  • Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να υπερβούν τα επίπεδα διοξινών και PCB για ορισμένα ψάρια και προϊόντα ψαριών που προέρχονται από την περιοχή της Βαλτικής και προορίζονται για κατανάλωση στην επικράτειά τους. Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους που τυχόν ενέχουν για την υγεία τους.
  • Άλλες εξαιρέσεις χορηγήθηκαν σε ορισμένα κράτη μέλη όσον αφορά τα μέγιστα επίπεδα PAH σε παραδοσιακά καπνιστά κρέατα και καπνιστά προϊόντα με βάση το κρέας και σε παραδοσιακά καπνιστά ψάρια και καπνιστά προϊόντα αλιείας.

Δοκιμές

Τα κράτη μέλη πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα των προσμείξεων στα τρόφιμα. Τα αποτελέσματα των δοκιμών πρέπει να αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων που συστάθηκε δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002 (βλέπε σύνοψη).

Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006

Ο κανονισμός έχει τροποποιηθεί περισσότερες από 30 φορές. Πολλές από τις εν λόγω τροποποιήσεις αφορούν το παράρτημα του κανονισμού, στο οποίο αναγράφονται τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για ορισμένες ουσίες οι οποίες επιμολύνουν τα τρόφιμα.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Ο κανονισμός εφαρμόζεται από την 1η Μαρτίου 2007.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε:

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (EΚ) αριθ. 1881/2006 της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 2006, για καθορισμό μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων για ορισμένες ουσίες οι οποίες επιμολύνουν τα τρόφιμα (ΕΕ L 364 της 20.12.2006, σ. 5–24).

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕK) αριθ. 1881/2006 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2002, για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων (ΕΕ L 31 της 1.2.2002, σ. 1–24).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 315/93 του Συμβουλίου, της 8ης Φεβρουαρίου 1993, για τη θέσπιση κοινοτικών διαδικασιών για τις προσμείξεις των τροφίμων (ΕΕ L 37 της 13.2.1993, σ. 1-3).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

τελευταία ενημέρωση 26.03.2023

Επάνω