EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0610

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ Σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της ετοιμότητας έναντι κινδύνων για τη χημική, βιολογική, ραδιολογική και πυρηνική ασφάλεια

COM/2017/0610 final

Βρυξέλλες, 18.10.2017

COM(2017) 610 final

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της ετοιμότητας έναντι κινδύνων για τη χημική, βιολογική, ραδιολογική και πυρηνική ασφάλεια


ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΜΙΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗ ΑΠΕΙΛΗ

Η ΕΕ βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με ένα ευρύ φάσμα βίαιων τρομοκρατικών απειλών και επιθέσεων, τόσο από δικτυωμένες ομάδες όσο και από μεμονωμένους δράστες. Τόσο τρομοκρατικές ομάδες όσο και ριζοσπαστικοποιημένα άτομα έχουν αποπειραθεί να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με μαζικές απώλειες στην ΕΕ με στόχο τη μεγιστοποίηση του αριθμού των θυμάτων, αλλά και των ψυχολογικών και οικονομικών επιπτώσεων στην κοινωνία.

Οι τρομοκρατικές οργανώσεις δεν έχουν χρησιμοποιήσει χημικούς, βιολογικούς, ραδιολογικούς και πυρηνικούς («ΧΒΡΠ») παράγοντες στην Ευρώπη. Εντούτοις, σύμφωνα με αξιόπιστες ενδείξεις, κάποιες τρομοκρατικές ομάδες ενδέχεται να έχουν την πρόθεση να αποκτήσουν ΧΒΡΠ υλικά ή όπλα και αναπτύσσουν τις γνώσεις και τις ικανότητες για να τα χρησιμοποιήσουν. 1 Η Νταές έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στη Συρία και το Ιράκ και εκτιμάται ότι είναι σε θέση 2 να παραγάγει και να χρησιμοποιήσει τα όπλα αυτά. Λιγότερο σημαντικά συμβάντα έχουν αναδείξει το ενδιαφέρον της Νταές για την καινοτομία και την ανάπτυξη βιολογικών και ραδιολογικών όπλων. 3 Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, μολονότι στο παρόν έγγραφο χρησιμοποιείται ο όρος ΧΒΡΠ, η πιθανότητα επίθεσης με χρήση πυρηνικών όπλων από μη κρατικό φορέα θεωρείται χαμηλότερη από την πιθανότητα χημικών, βιολογικών ή ραδιολογικών επιθέσεων.

Η κατάσταση αυτή θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα των τεχνολογικών εξελίξεων που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι τρομοκράτες για δόλιους σκοπούς. Η Ντάες έχει χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (UAS), είτε για σκοπούς επιτήρησης και ελέγχου είτε για τη διεξαγωγή επιθέσεων με εκρηκτικές ύλες. 4  

Το ενδεχόμενο ΧΒΡΠ επιθέσεων διαδραματίζει προεξάρχοντα ρόλο στην τρομοκρατική προπαγάνδα, καθώς τα τζιχαντιστικά μέσα ενημέρωσης εκφράζουν την πρόθεσή τους να διαπράξουν ΧΒΡΠ επιθέσεις ενώ αναρτούν —σε διάφορες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης— πληροφορίες για πιθανές τακτικές όσον αφορά επιθέσεις και στόχους 5 . Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει αναγνωρίσει τις ΧΒΡΠ απειλές 6 , εκφράζοντας την ανησυχία του για τον εξελισσόμενο κίνδυνο διάδοσης των συναφών παραγόντων, μεταξύ άλλων και μέσω της χρήσης τους από μη κρατικούς φορείς.

Έτσι αναδεικνύεται η ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της και να αυξήσει την ετοιμότητά της για την αντιμετώπιση της ΧΒΡΠ απειλής τα προσεχή έτη.

Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΕ

Για την αντιμετώπιση αυτής της εξελισσόμενης απειλής είναι απαραίτητο να εξετάσουμε τα τρωτά σημεία και τους μηχανισμούς άμυνάς μας έναντι πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων με ΧΒΡΠ υλικά. Μέχρι στιγμής οι ΧΒΡΠ απειλές θεωρείται ότι έχουν μικρές πιθανότητες να πραγματοποιηθούν, αλλά ενέχουν τον κίνδυνο υψηλού αντικτύπου. Ακόμα και σε μικρή κλίμακα, μια ΧΒΡΠ επίθεση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις κοινωνίες και τις οικονομίες στις οποίες στοχεύει, με αποτέλεσμα να προκαλέσει σημαντική και μακροχρόνια διαταραχή και γενικευμένα αισθήματα φόβου και αβεβαιότητας. Το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος που συνδέεται με επιθέσεις κατά τις οποίες γίνεται χρήση, για παράδειγμα, συσκευής διασποράς ραδιενεργών εκπομπών (γνωστής και ως «βρώμικη βόμβα») 7 ή άνθρακα μέσω μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων, θα μπορούσε να αποβεί εξαιρετικά υψηλό.

Για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι ΧΒΡΠ απειλών στους τομείς της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντίδρασης πρέπει να πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις εκ μέρους των κρατών μελών. Ως εκ τούτου, απαιτείται στενότερη συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ με σκοπό την αμοιβαία ανταλλαγή γνώσεων, τη συγκέντρωση εμπειρογνωμοσύνης και περιουσιακών στοιχείων και την αξιοποίηση συνεργειών σε διασυνοριακό επίπεδο. Η συνολική αξιολόγηση της πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ 8 τονίζει την ανάγκη για περισσότερη συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ, με βάση την καλύτερη κατανόηση της ΧΒΡΠ απειλής και τη συγκέντρωση πόρων, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη ετοιμότητα για πιθανές ΧΒΡΠ επιθέσεις.

Η οδηγία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας 9 περιλαμβάνει για πρώτη φορά διατάξεις σχετικά με όλες τις πτυχές της ΧΒΡΠ τρομοκρατίας. Επιβάλλει υποχρεώσεις στα κράτη μέλη όσον αφορά την αντίδραση σε τρομοκρατικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης παροχής ιατρικής βοήθειας σε όλα τα θύματα. Οι πρωτοβουλίες που προτείνονται στην παρούσα ανακοίνωση θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την παροχή βοήθειας στα θύματα σε περίπτωση επίθεσης με ΧΒΡΠ υλικά.

Το παρόν σχέδιο δράσης αποσκοπεί στην αύξηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας για την ενίσχυση της ΧΒΡΠ ασφάλειας με έμφαση στην πρόληψη, την προετοιμασία και την αντίδραση στη ΧΒΡΠ απειλή και σε ΧΒΡΠ τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι δράσεις που περιγράφονται στην παρούσα ανακοίνωση θα υποστηρίξουν τα κράτη μέλη στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τους πολίτες και τις υποδομές τους. Πολλές από τις προτεινόμενες δράσεις ακολουθούν μια προσέγγιση που καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα συμβάλουν επίσης στη βελτίωση της ετοιμότητας για ΧΒΡΠ συμβάντα μεγάλης κλίμακας που δεν συνδέονται με την τρομοκρατία.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ 2010-2015 ΣΤΟΝ ΧΒΡΠ ΤΟΜΕΑ

Το παρόν σχέδιο δράσης βασίζεται στο έργο που ξεκίνησε η ΕΕ με το σχέδιο δράσης της στον ΧΒΡΠ τομέα για την περίοδο 2010-2015. 10 Αντιμετωπίζει τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν κατά την εφαρμογή του και λαμβάνει υπόψη τις νεοεμφανιζόμενες απειλές. Σε επίπεδο ΕΕ, το σχέδιο δράσης για την περίοδο 2010-2015 έχει οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση της απειλής, εκτενέστερη ανταλλαγή πληροφοριών (ανάπτυξη γλωσσαρίου ΧΒΡΠ-Ε και συμπερίληψη των ΧΒΡΠ συμβάντων στο ευρωπαϊκό σύστημα δεδομένων για βόμβες) και σε επιτεύγματα όπως η ανάπτυξη υποδομής κατάρτισης της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Κέντρο Πυρηνικής Ασφάλειας – EUSECTRA). Ο τομέας των βιολογικών παραγόντων γνώρισε επίσης σημαντικές νομοθετικές εξελίξεις με την έκδοση της απόφασης 1082/2013/ΕΕ σχετικά με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, στην οποία θεσπίζονται διατάξεις για την ενίσχυση του σχεδιασμού ετοιμότητας και αντίδρασης στην ΕΕ.

Τα κράτη μέλη που συμμετείχαν στη διαβούλευση σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την περίοδο 2010-2015 ανέφεραν σημαντικό αριθμό δραστηριοτήτων που διεξάγονται σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων κατάρτισης και ασκήσεων. Ανέφεραν επίσης ορισμένες δυσκολίες όσον αφορά τη διασφάλιση του συντονισμού των διαφόρων φορέων. Για παράδειγμα, οι ενδιαφερόμενοι υπογράμμισαν την ανάγκη να εμβαθυνθούν περαιτέρω οι γνώσεις σχετικά με τους ΧΒΡΠ κινδύνους, να προαχθεί η διατομεακή συνεργασία και να πραγματοποιηθούν περισσότερες επενδύσεις σε προγράμματα κατάρτισης και ασκήσεις. 11 Η παροχή διασυνοριακών/διατομεακών προγραμμάτων κατάρτισης και ασκήσεων —οργανωμένων, ιδανικά, με δομημένο τρόπο βάσει προσυμφωνημένης διδακτέας ύλης— προσδιορίστηκε ως ένας από τους τομείς στους οποίους η ΕΕ μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία. Τα κράτη μέλη επισήμαναν, επίσης, την ανεπαρκή ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με ΧΒΡΠ συμβάντα και απειλές, καθώς και με τον εξοπλισμό και τις τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών. Τόνισαν, επίσης, την ανάγκη ανάπτυξης συνεργασίας με άλλους εταίρους που δεν καλύφθηκαν από το προηγούμενο σχέδιο δράσης στον ΧΒΡΠ τομέα, όπως ο στρατός και σημαντικές τρίτες χώρες.

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΠΙΟ ΕΣΤΙΑΣΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ

Με βάση τα επιτεύγματα αυτά, το παρόν νέο σχέδιο δράσης υιοθετεί μια στοχευμένη προσέγγιση, σύμφωνα με το θεματολόγιο της ΕΕ για τα ΧΒΡΠ-Ε του 2012, στο οποίο το Συμβούλιο ζήτησε από την Επιτροπή να αναπτύξει μια πιο εστιασμένη πολιτική και να στοχεύσει στην κάλυψη επιλεγμένου αριθμού βασικών προτεραιοτήτων με σαφή προστιθέμενη αξία της ΕΕ και απτά αποτελέσματα.

Το σχέδιο δράσης παρέχει την ευκαιρία στα κράτη μέλη να ενισχύσουν την ικανότητα ετοιμότητάς τους έναντι των εξελισσόμενων απειλών μέσω της εθελοντικής συμμετοχής σε σειρά πρωτοβουλιών που προτείνονται στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης.

Το παρόν σχέδιο δράσης βασίζεται στην ακράδαντη πεποίθηση ότι για την αντιμετώπιση των ΧΒΡΠ κινδύνων απαιτείται μια οριζόντια προσέγγιση, η οποία να καλύπτει διάφορους τομείς και φορείς, όπως τις αρχές επιβολής του νόμου, τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας και των δημόσιων χώρων, τη δημόσια υγεία και τον ιδιωτικό τομέα. Κάποιες από τις προτεινόμενες δράσεις θα συμβάλουν, επίσης, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών ζωτικής σημασίας στην ΕΕ, και ιδίως των πυρηνικών σταθμών και των χημικών εγκαταστάσεων.

Επιπλέον, υφίσταται σαφής ανάγκη να αυξηθούν οι δράσεις στους τομείς της εσωτερικής-εξωτερικής ασφάλειας, εστιάζοντας τις προσπάθειες, ιδίως μέσω της πρωτοβουλίας των κέντρων αριστείας της ΕΕ, στον ΧΒΡΠ τομέα. Βασική προτεραιότητα θα είναι η εγγύηση της ασφάλειας των συνόρων και της ικανότητας ανίχνευσης για την αποτροπή της παράνομης εισόδου ΧΒΡΠ υλικών. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων και της αλυσίδας εφοδιασμού. Η προσαρμογή των συστημάτων πληροφοριών για τα φορτία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της παρακολούθησης και των ελέγχων βάσει κινδύνου των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν εισέρχονται παράνομα στην ΕΕ ΧΒΡΠ υλικά. Απαιτείται, επίσης, η λήψη μέτρων για την ενίσχυση των εμπορικών ελέγχων ειδών διπλής χρήσης κατά την εξαγωγή. Η συνεργασία και ο συντονισμός με στρατηγικούς και περιφερειακούς εταίρους της ΕΕ είναι κρίσιμης σημασίας και θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη συνεργειών με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών φορέων, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EOA) και του ΝΑΤΟ, καθώς και με τον ιδιωτικό τομέα.

Συνεπώς, το σχέδιο δράσης έχει τους ακόλουθους τέσσερις στόχους:

1) Περιορισμός της δυνατότητας πρόσβασης σε ΧΒΡΠ υλικά,

2) Εξασφάλιση αρτιότερης ετοιμότητας και αντίδρασης σε συμβάντα ΧΒΡΠ ασφάλειας,

3) Ανάπτυξη ισχυρότερων δεσμών μεταξύ της εσωτερικής και εξωτερικής διάστασης της ΧΒΡΠ ασφάλειας με βασικούς περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους της ΕΕ και

4) Βελτίωση των γνώσεών μας σχετικά με τους ΧΒΡΠ κινδύνους.

Συνεχίζοντας το έργο της με βάση τους ανωτέρω πυλώνες, η ΕΕ μπορεί να προσφέρει ένα ισχυρότερο πλαίσιο για τη μείωση της απειλής ΧΒΡΠ επιθέσεων, την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, την αύξηση της ανθεκτικότητας και την προετοιμασία για αποτελεσματική αντίδραση σε περίπτωση επίθεσης.

Οι προτεινόμενες δράσεις θα υποστηριχθούν με την κινητοποίηση χρηματοδοτικών πόρων στο πλαίσιο των διαφόρων υφιστάμενων μέσων της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος «Ορίζων 2020», του ΤΕΑ-Αστυνομία και του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης (ΜΠΠΕ) ή του ευρέος φάσματος μηχανισμών εξωτερικής χρηματοδότησης (π.χ. μηχανισμός αναπτυξιακής συνεργασίας, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Γειτονίας, μηχανισμός συμβολής στη σταθερότητα και την ειρήνη).

ΣΤΟΧΟΣ 1: ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΧΒΡΠ ΥΛΙΚΑ

Η ικανότητα των τρομοκρατών να πραγματοποιούν ΧΒΡΠ επιθέσεις εξαρτάται από τη δυνατότητα πρόσβασής τους σε παράγοντες, ουσίες και υλικά που είναι απαραίτητα για την κατασκευή ΧΒΡΠ όπλων. Όπως συμβαίνει ήδη για τα εκρηκτικά και τα πυροβόλα όπλα, η ΕΕ πρέπει να ελέγχει αποτελεσματικότερα την πρόσβαση σε ΧΒΡΠ υλικά υψηλού κινδύνου και να βελτιστοποιήσει την ικανότητά μας να ανιχνεύουμε τέτοιου είδους υλικά σε όσο το δυνατόν πιο πρώιμο στάδιο, περιορίζοντας ή ελέγχοντας την πρόσβαση σε αυτά. Πρέπει, επίσης, να αντιμετωπιστεί το σημαντικό ζήτημα των απειλών από πρόσωπα που κατέχουν εμπιστευτική θέση για τις υποδομές ζωτικής σημασίας και τις εγκαταστάσεις που διαθέτουν ΧΒΡΠ υλικά. Επιπλέον, υπάρχει σαφής ανάγκη, η οποία έχει αναγνωριστεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ, για περαιτέρω βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με ΧΒΡΠ υλικά, μεταξύ άλλων και σχετικά με απειλές και συμβάντα ασφαλείας, όπως η κλοπή ή το λαθρεμπόριό τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μεγιστοποίησης της χρήσης των υφιστάμενων εργαλείων και συστημάτων ανταλλαγής πληροφοριών.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ορίζει τις ακόλουθες δράσεις προτεραιότητας που πρέπει να αναληφθούν σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Δέσμευση

Δράση

Παραδοτέο και χρονοδιάγραμμα

1.1

Βελτιστοποίηση της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τον ΧΒΡΠ τομέα

Τα κράτη μέλη πρέπει να συμπεριλαμβάνουν πιο συστηματικά τεχνικές πληροφορίες σχετικά με ΧΒΡΠ όπλα και συμβάντα στο ευρωπαϊκό σύστημα δεδομένων για βόμβες (EBDS) 12 που διαχειρίζεται η Ευρωπόλ. Θα πρέπει να εξεταστεί η σκοπιμότητα της δημιουργίας συστήματος αναφοράς, ανάλογου με αυτό που υπάρχει ήδη στον τομέα των πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών.

Βελτίωση της χρήσης άλλων εργαλείων ανταλλαγής πληροφοριών, όπως η βάση δεδομένων για τα ατυχήματα και την παράνομη διακίνηση 13 του ΔΟΑΕ 14 .

Διερεύνηση των σχέσεων με άλλα συστήματα πληροφοριών — όπως το ηλεκτρονικό σύστημα ειδών διπλής χρήσης DUeS 15 , το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με είδη και πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα για «επιβλαβές» εμπόριο.

Η Ευρωπόλ πρέπει να υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στη συμβουλευτική ομάδα για τη ΧΒΡΠ ασφάλεια στην ΕΕ σχετικά με τη χρήση του EBDS (αρχής γενομένης από το 2018). Η Επιτροπή πρέπει να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη της ΕΕ για τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μέσω του EBDS.

Η Ευρωπόλ πρέπει να χαρτογραφήσει τα συστήματα πληροφοριών, τις ανάγκες και τις πιθανές ελλείψεις στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών από τα μέσα του 2018.

1.2

Ενίσχυση των τελωνειακών ελέγχων βάσει κινδύνου για τον εντοπισμό επικίνδυνων ΧΒΡΠ υλικών στα σύνορα

Βελτίωση των πληροφοριών για τα φορτία από τον εμπορικό τομέα και ενίσχυση των ικανοτήτων ανίχνευσης των τελωνείων σε συνεργασία με άλλους φορείς για την παρακολούθηση των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού με στόχο την ανίχνευση και τον έλεγχο της παράνομης εισόδου ΧΒΡΠ υλικών.

Αύξηση της ευαισθητοποίησης των τελωνείων και των αρχών επιβολής του νόμου σχετικά με την ΧΒΡΠ απειλή, βελτίωση της διυπηρεσιακής συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των τελωνειακών και άλλων αρχών, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ και το σχέδιο δράσης για τη διαχείριση τελωνειακών κινδύνων (COM (2014) 527)

Συμφωνία με τα κράτη μέλη (μέσα του 2018) για τη δημιουργία κοινού αποθετηρίου πληροφοριών για τα φορτία.

Η ομάδα έργου τελωνειακής τεχνολογίας ανίχνευσης πρέπει να εξετάσει την ικανότητα ανίχνευσης βιολογικών και χημικών υλικών στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού.
Έκθεση έως τα μέσα του 2018

Επέκταση της κατάρτισης σχετικά με τα ραδιολογικά/πυρηνικά υλικά για τις αρχές επιβολής του νόμου, τους τελωνειακούς υπαλλήλους και άλλους υπαλλήλους που εργάζονται στην πρώτη γραμμή στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις EUSECTRA 16

1.3

Ενίσχυση των ελέγχων εξαγωγών της ΕΕ

Αποτροπή της πρόσβασης εξωτερικών παραγόντων (κρατικών και μη κρατικών) σε είδη διπλής χρήσης/ΧΒΡΠ είδη μέσω του εμπορίου

Επικαιροποίηση των καταλόγων ΧΒΡΠ υλικών υψηλού κινδύνου της ΕΕ το 2018 και αξιολόγηση της έκτασης και της φύσης των τεχνικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ «ΧΒΡΠ» ειδών και ειδών «διπλής χρήσης»

1.4

Αντιμετώπιση των απειλών από πρόσωπα που κατέχουν εμπιστευτική θέση

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά τους ελέγχους προσωπικού και ιστορικού στις εγκαταστάσεις που διαθέτουν ΧΒΡΠ υλικά, όπως τα βιολογικά εργαστήρια ή οι πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Η χαρτογράφηση των υφιστάμενων πρακτικών ελέγχου προσωπικού θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017.

ΣΤΟΧΟΣ 2: ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΡΤΙΟΤΕΡΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΧΒΡΠ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα έχει ζωτική σημασία για τον αποτελεσματικό μετριασμό του αντικτύπου μιας ενδεχόμενης ΧΒΡΠ επίθεσης ή συμβάντος. Λόγω του εγγενώς διασυνοριακού και διεθνικού χαρακτήρα της ΧΒΡΠ απειλής, η συνεργασία της ΕΕ μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία ενθαρρύνοντας δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων στην ΕΕ, όπως η διασυνοριακή συνεργασία σε θέματα κατάρτισης, ασκήσεων και αντίδρασης, διευκολύνοντας την αμοιβαία συνδρομή, παρέχοντας καθοδήγηση, προωθώντας ελάχιστα πρότυπα σε ολόκληρη την Ένωση, και, όπου χρειάζεται, παρέχοντας χρηματοδότηση για διακρατικά έργα στον τομέα αυτό.

Η Επιτροπή έχει ήδη διοργανώσει πολυάριθμα σεμινάρια κατάρτισης και ασκήσεις σε επίπεδο ΕΕ με επίκεντρο τη διατομεακή συνεργασία σε περίπτωση ΧΒΡΠ επιθέσεων. Για παράδειγμα, το 2014 η άσκηση ARETE επικεντρώθηκε στη συνεργασία μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και της πολιτικής προστασίας σε μια πολύπλοκη κατάσταση που συνδύαζε τη χρήση χημικών ουσιών και την τρομοκρατία και περιλάμβανε την περιαγωγή ατόμων σε ομηρία. Επιπλέον, η Επιτροπή χρηματοδότησε σειρά μαθημάτων κατάρτισης που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με τις αρχές των κρατών μελών σχετικά με τη διατομεακή αντίδραση σε πιθανή ραδιολογική επίθεση με βρώμικη βόμβα. Συμπληρωματικά προς τις εν λόγω πρωτοβουλίες, διοργανώθηκαν ασκήσεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας και προγράμματα κατάρτισης από την Ευρωπόλ και τη CEPOL.

Οι περαιτέρω δράσεις που θα πραγματοποιηθούν θα βασιστούν σε αυτές τις εμπειρίες και θα συγκεντρώσουν τις διάφορες πρωτοβουλίες ετοιμότητας και αντίδρασης σε ένα συνεκτικό πρόγραμμα, μεγιστοποιώντας τις ευκαιρίες κατάρτισης και ασκήσεων για τα κράτη μέλη και ενισχύοντας τη συνεκτικότητα των προσεγγίσεων των κρατών μελών.

Μετά το εργαστήριο της ΕΕ σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των πρώτων παρεμβαινόντων στον τόπο της καταστροφής μετά από τρομοκρατικές επιθέσεις, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2017, θα προσδιοριστούν πρόσθετες δράσεις για τη διευκόλυνση της διυπηρεσιακής συνεργασίας. Σε περίπτωση μείζονος ΧΒΡΠ συμβάντος, στις ενέργειες αντίδρασης θα χρειαστεί να συμμετάσχουν διάφοροι ενδιαφερόμενοι φορείς, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών φορέων, π.χ. για να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα ιατρικών αντιμέτρων.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ορίζει τις ακόλουθες δράσεις προτεραιότητας που πρέπει να αναληφθούν σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Δέσμευση

Δράση

Παραδοτέο και χρονοδιάγραμμα

2.1

Ενίσχυση της ετοιμότητας και της αντίδρασης της ΕΕ στον ΧΒΡΠ τομέα μέσω διατομεακής κατάρτισης και ασκήσεων

Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, θα ενισχύσει την κατάρτιση και τις ασκήσεις που παρέχονται για πρώτους παρεμβαίνοντες από τις αρχές επιβολής του νόμου, τις δομές πολιτικής προστασίας, τις υπηρεσίες υγείας και, κατά περίπτωση, τις συνοριακές και τελωνειακές αρχές και τους στρατιωτικούς εταίρους. Η κατάρτιση και οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω των υφιστάμενων χρηματοδοτικών μηχανισμών και επιχειρησιακών εργαλείων, συγκεκριμένα μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης (ΜΠΠΕ), της CEPOL και του ΤΕΑ-Αστυνομία.

Θα προαχθεί η ανάπτυξη κοινού προγράμματος κατάρτισης της ΕΕ στον ΧΒΡΠ τομέα σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών της ΕΕ.

Χαρτογράφηση των υφισταμένων δραστηριοτήτων κατάρτισης της ΕΕ έως τον Ιανουάριο του 2018

Η συμβουλευτική ομάδα της ΕΕ πρέπει να εξετάσει τις πρόσθετες ανάγκες έως το δεύτερο τρίμηνο του 2018

Ανάπτυξη νέων προγραμμάτων κατάρτισης και ασκήσεων αρχής γενομένης από το τέταρτο τρίμηνο του 2018

Διεξαγωγή περαιτέρω ασκήσεων σε επίπεδο ΕΕ (παρόμοιων με την άσκηση ARETE που πραγματοποιήθηκε το 2014) το 2019

2.2

Ενίσχυση της ικανότητας αντίδρασης της ΕΕ σε ΧΒΡΠ συμβάντα στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ

Προκειμένου να παρασχεθεί καλύτερη στήριξη στα κράτη μέλη σε περίπτωση μείζονος ΧΒΡΠ συμβάντος, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα εξακολουθήσουν να ενισχύουν την υφιστάμενη ευρωπαϊκή ικανότητα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών (ΕΙΑΕΑ) του ΜΠΠΕ, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού σώματος της ΕΕ. Ενθάρρυνση των κρατών μελών να συνεχίσουν να ενισχύουν την ΕΙΑΕΑ με νέες ικανότητες στον ΧΒΡΠ τομέα.

Υποστήριξη των κρατών μελών κατά τη διαδικασία καταχώρισης και πιστοποίησης ΧΒΡΠ μονάδων και άλλων ικανοτήτων στην ΕΙΑΕΑ.

Επανεξέταση των αρχικών στόχων ικανοτήτων στον τομέα των ΧΒΡΠ καταστροφών.

Δοκιμή της διατομεακής ετοιμότητας και αντίδρασης σε πανδημίες.

Αξιολόγηση των ελλείψεων στον τομέα της αντίδρασης σε ΧΒΡΠ καταστροφές το 2018.

Επιχορηγήσεις προσαρμογής για την καταχώριση/πιστοποίηση μονάδων

Διατομεακές ασκήσεις επί χάρτου σχετικά με τον σχεδιασμό της συνέχειας των δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια πανδημίας (2018)

Εργαστήρια σχετικά με την ετοιμότητα και την εφαρμογή των διεθνών υγειονομικών κανονισμών και σχετικά με βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τους ελέγχους κατά την είσοδο και την έξοδο. Προγραμματίζονται για την περίοδο 2017-2018.

2.3

Εκπόνηση ανάλυσης των ελλείψεων στον τομέα της ανίχνευσης ΧΒΡΠ υλικών

Σε στενή συνεργασία με τη συμβουλευτική ομάδα στον ΧΒΡΠ τομέα, η Επιτροπή θα εξετάσει τον βαθμό στον οποίο ο υφιστάμενος εξοπλισμός ανίχνευσης είναι ικανός να ανιχνεύει ΧΒΡΠ υλικά. Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για τις δραστηριότητες της ομάδας ανίχνευσης και εργασίες τυποποίησης.

Αρχική έκθεση ανάλυσης των ελλείψεων με συστάσεις έως το τρίτο τρίμηνο του 2018

2.4

Βελτίωση της έγκαιρης προειδοποίησης και αντίδρασης, καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας 17  

Ανασχεδιασμός του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και αντίδρασης (ΣΕΠΑ) με σκοπό τη βελτίωση της επίγνωσης των καταστάσεων και της διαχείρισης περιστατικών όσον αφορά σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, καθώς και τη διασύνδεση του ΣΕΠΑ με άλλα συστήματα ταχείας ειδοποίησης και ενημέρωσης.

Η νέα πλατφόρμα πρέπει να είναι έτοιμη έως τα μέσα του 2018

2.5

Ενίσχυση της ετοιμότητας των εργαστηρίων της ΕΕ έναντι σοβαρών διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας

Εξασφάλιση μηχανισμών ταχείας ταυτοποίησης και χαρακτηρισμού και ταχείας ανταλλαγής δειγμάτων· παροχή υποστήριξης στα κράτη μέλη που διαθέτουν λιγότερα μέσα.

2015-2018

Εφαρμογή από τα κράτη μέλη με την υποστήριξη της Επιτροπής στο πλαίσιο της κοινής δράσης EMERGE 18 για την αποτελεσματική αντίδραση σε ιδιαίτερα επικίνδυνους και νεοεμφανιζόμενους παθογόνους παράγοντες σε επίπεδο ΕΕ.

2.6

Αύξηση της ετοιμότητας των κρατών μελών για διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας

Αύξηση της ετοιμότητας των κρατών μελών για διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας μέσω της κοινής προμήθειας ιατρικών αντιμέτρων (δυνάμει του άρθρου 5 της απόφασης 1082/2013/ΕΕ σχετικά με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας).

Ενίσχυση της ετοιμότητας, καθώς και των δράσεων στα σημεία εισόδου (σημεία διέλευσης εναέριων, θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων).

Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή πρέπει να αναπτύξουν ένα κοινό όραμα σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τρόπους βελτίωσης της εμβολιαστικής κάλυψης στην ΕΕ και να δρομολογήσουν δράσεις για την ενίσχυση της προμήθειας εμβολίων και της διαχείρισης των αποθεμάτων, την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της αλληλεπίδρασης των συστημάτων ενημέρωσης για την ανοσοποίηση, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια και την αντιμετώπιση της επιφυλακτικότητας και την αύξηση της αποτελεσματικότητας της έρευνας και της ανάπτυξης εμβολίων σε επίπεδο ΕΕ.

Προμήθεια εμβολίων από κοινού με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη· 2018 (σε στάδιο προετοιμασίας)

2017-2020 (κοινή δράση σε στάδιο προετοιμασίας)

2017-2020 (κοινή δράση σε στάδιο προετοιμασίας)

2.7

Βελτίωση της ευαισθητοποίησης, της ετοιμότητας και της αντίδρασης σε βιολογικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων νεοεμφανιζόμενων απειλών

Ενίσχυση της διατομεακής ευαισθητοποίησης της ΕΕ σχετικά με τους βιολογικούς κινδύνους που προκύπτουν από τυχαία ή εκούσια απελευθέρωση μέσω κατάρτισης, όπως το μάθημα που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) από κοινού με την Ευρωπόλ με θέμα «Διατομεακή κατάρτιση για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους βιολογικούς κινδύνους και για τον μετριασμό τους» για υγειονομικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, τις αρχές επιβολής του νόμου και δομές πολιτικής προστασίας.

Υποστήριξη των κρατών μελών στις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της βιοτρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της εκπόνησης εθνικών στρατηγικών ετοιμότητας για θέματα βιοτρομοκρατίας μέσω της ανάπτυξης —σε συνεργασία με το δίκτυο εμπειρογνωμόνων από τα κράτη μέλη— εγχειριδίου σχετικά με τις απειλές της βιοτρομοκρατίας που εστιάζει στην ΕΕ.

Το ECDC θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση και να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά την «ερασιτεχνικά ασκούμενη» (DIY) βιολογία, που περιλαμβάνει ερασιτεχνικούς πειραματισμούς, χρήση βιολογικών παραγόντων και τεχνικών γενετικής μηχανικής εκτός του εργαστηριακού περιβάλλοντος και από μη εκπαιδευμένα άτομα, καθώς και τους κινδύνους για τη βιοασφάλεια και τη βιοπροστασία 19 .

Επόμενη διοργάνωση του μαθήματος το δεύτερο τρίμηνο του 2018 (θα διοργανωθούν και άλλα ανάλογα με τις ανάγκες)

Εκπόνηση του εγχειριδίου έως το τρίτο τρίμηνο του 2018

Υλικό ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με τις νεοεμφανιζόμενες βιοτεχνολογίες

Η δραστηριότητα θα ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του 2017 και θα συνεχιστεί το τέταρτο τρίμηνο του 2017 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2018

2.8

Ομάδα εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών για την ανίχνευση ΧΒΡΠ υλικών

Επέκταση της ομάδας ανίχνευσης εκρηκτικών υλών 20 ώστε να περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες του ΧΒΡΠ τομέα με στόχο να συνδράμει τα κράτη μέλη, για παράδειγμα, να εγγυώνται την ασφάλεια εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας. Οι δραστηριότητες της ομάδας ανίχνευσης θα βασίζονται, μεταξύ άλλων, στο υλικό καθοδήγησης που έχει αναπτυχθεί για την προστασία των δημόσιων χώρων.

Κατάρτιση για τους εμπειρογνώμονες της ομάδας ανίχνευσης — τρίτο τρίμηνο του 2018 με σκοπό η ομάδα να λειτουργεί το 2019.

2.9

Ενίσχυση των ικανοτήτων και δικτύων στον τομέα της πυρηνικής ασφαλείας

Προώθηση της πλήρους χρήσης του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Κέντρου Πυρηνικής Ασφάλειας (EUSECTRA) για κοινά προγράμματα κατάρτισης σε θέματα ραδιολογικής και πυρηνικής ανίχνευσης.

Η δεύτερη φάση της εκστρατείας κατάρτισης τελωνειακών υπαλλήλων στο EUSECTRA θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2017

 

2.10

Βελτίωση της συνεργασίας στον τομέα των εγκληματολογικών ερευνών περί τα πυρηνικά

Το πεδίο εφαρμογής και η πληρότητα των ικανοτήτων εγκληματολογικής έρευνας στον τομέα των πυρηνικών ποικίλλουν σημαντικά, καθώς λίγα μόνο κράτη μέλη είναι σε θέση να εξετάζουν σε βάθος πυρηνικά και ραδιενεργά υλικά. Τα περισσότερα κράτη μέλη στηρίζονται μόνο σε βασικές ικανότητες, τις οποίες συμπληρώνουν οι πιο προηγμένες ικανότητες που παρέχονται, μεταξύ άλλων, από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής.

Η Επιτροπή θα αναπτύξει περαιτέρω το νομικό πλαίσιο (συμφωνίες με κράτη μέλη) για τη χρήση των εν λόγω υπηρεσιών της Επιτροπής και για την παροχή στα κράτη μέλη κατάρτισης σε γενικό και προχωρημένο επίπεδο σε αυτόν τον τομέα.

Ανάπτυξη νομικού πλαισίου για τη χρήση της ικανότητας των υπηρεσιών της Επιτροπής στον τομέα των εγκληματολογικών ερευνών περί τα πυρηνικά — έως το τέλος του 2018

ΣΤΟΧΟΣ 3: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΧΒΡΠ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕ



ΧΒΡΠ απειλές μπορεί να προκύψουν τόσο εντός όσο και εκτός της Ένωσης. Το έργο που επιτελείται εκτός των συνόρων της Ένωσης, καθώς και η ανάπτυξη ισχυρότερων εταιρικών σχέσεων και στενότερων δεσμών μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής ασφάλειας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των ΧΒΡΠ κινδύνων. Η έκκληση για μια πιο «διασυνδεδεμένη Ένωση» μεταξύ της εσωτερικής και εξωτερικής διάστασης των πολιτικών ασφαλείας αποτελεί βασική προτεραιότητα της Συνολικής στρατηγικής της ΕΕ 21 , καθώς και στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ-ΝΑΤΟ του 2016.

Η ΧΒΡΠ ασφάλεια πρέπει να ενσωματωθεί στην εξωτερική δράση της ΕΕ, μέσω της ανάπτυξης ικανοτήτων σε τρίτες χώρες (ιδίως σε γειτονικές χώρες), της ενίσχυσης της συνεργασίας με στρατηγικούς εταίρους, καθώς και εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ιντερπόλ, ο ΔΟΑΕ, ο ΟΑΧΟ, στη βάση της ανανεωμένης δέσμευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εμποδίσει τους τρομοκράτες να αποκτήσουν όπλα μαζικής καταστροφής. Είναι επίσης απαραίτητο να αναπτυχθούν στενότεροι δεσμοί μεταξύ των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των κέντρων αριστείας της ΕΕ στον ΧΒΡΠ τομέα. Από αυτή την άποψη θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις χώρες της γειτονίας της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ορίζει τις ακόλουθες δράσεις προτεραιότητας που πρέπει να αναληφθούν σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Δέσμευση

Δράση

Παραδοτέο και χρονοδιάγραμμα

3.1

Ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της ΧΒΡΠ ασφάλειας με βασικούς διεθνείς εταίρους, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των διαλόγων σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας/ασφάλειας

Εμβάθυνση της συνεργασίας με στρατηγικούς εταίρους που διαθέτουν πείρα στον ΧΒΡΠ τομέα:

1) ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις απειλές και τους κινδύνους στον ΧΒΡΠ τομέα·

2) ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών·

3) κοινά προγράμματα κατάρτισης ή ασκήσεις.

Διεξαγωγή συζητήσεων σε τακτική βάση σχετικά με τη ΧΒΡΠ ασφάλεια στο πλαίσιο των διαλόγων σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας/ασφάλειας με συναφείς τρίτες χώρες, με σκοπό τον προσδιορισμό πιθανών δράσεων συνεργασίας και ανάπτυξης ικανοτήτων.

Στο πλαίσιο του υφιστάμενου διαλόγου σχετικά με τους ΧΒΡΠ παράγοντες, διοργάνωση σεμιναρίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την ασφάλεια των ραδιενεργών πηγών — δεύτερο τρίμηνο του 2018

Εργαστήριο ΕΕ-ΗΠΑ σχετικά με κοινές εγκληματολογικές-επιδημιολογικές έρευνες — τέταρτο τρίμηνο του 2018

Πρόσκληση στρατηγικών εταίρων σε ειδικές συνεδριάσεις της συμβουλευτικής ομάδας για τη ΧΒΡΠ ασφάλεια, στις περιπτώσεις που κρίνεται σκόπιμο.

3.2

Ανάπτυξη συνεργασίας με το ΝΑΤΟ για ζητήματα που σχετίζονται με τον ΧΒΡΠ τομέα.

Καταβολή προσπαθειών για την ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας με το ΝΑΤΟ όσον αφορά τρίτες χώρες, κυρίως στους ακόλουθους τομείς:

1) ανταλλαγή πληροφοριών·

2) ανάπτυξη ικανοτήτων·

3) κατάρτιση·

4) ασκήσεις.

Ανάπτυξη συνεργειών με το ΝΑΤΟ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η καταπολέμηση της τρομοκρατίας μπορεί να επωφεληθεί από την ανάπτυξη αμυντικών ικανοτήτων, μεταξύ άλλων στους τομείς των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) και των χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών (ΧΒΡΠ) όπλων.

Σε συνεργασία με το κέντρο αριστείας στον ΧΒΡΠ τομέα, το οποίο είναι διαπιστευμένο από το ΝΑΤΟ, σχεδιασμός ειδικά προσαρμοσμένων εκπαιδευτικών ενοτήτων για τους εταίρους του κέντρου αριστείας της ΕΕ στον ΧΒΡΠ τομέα.

Εργαστήριο ΕΕ-ΝΑΤΟ — πρώτο/δεύτερο τρίμηνο του 2018.

Κοινά προγράμματα κατάρτισης, π.χ. στο διαπιστευμένο από το ΝΑΤΟ κέντρο αριστείας στον ΧΒΡΠ τομέα (τέταρτο τρίμηνο του 2017)· προβλέπεται να πραγματοποιηθούν και τα έτη 2018/2019/2020

Το 2018, με βάση τα διδάγματα που θα αντληθούν από την πρώτη σειρά κοινών προγραμμάτων κατάρτισης.

3.

Ανάπτυξη συνεργασίας με εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς

Η ΕΥΕΔ και η Επιτροπή θα συνεργαστούν με εξειδικευμένους πολυμερείς οργανισμούς (Ιντερπόλ, ΔΟΑΕ, ΟΑΧΟ 22 , BWC ISU 23 , UNODA 24 ) για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την αναζήτηση συνεργειών, ιδίως στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών και της ανάπτυξης ικανοτήτων σε τρίτες χώρες.

Τακτική αποστολή προσκλήσεων σε αυτές τις οργανώσεις για να συμμετάσχουν στη συμβουλευτική ομάδα για τη ΧΒΡΠ ασφάλεια, καθώς και σε προγράμματα κατάρτισης και ασκήσεις

ΣΤΟΧΟΣ 4: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΜΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΒΡΠ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

O ΧΒΡΠ τομέας είναι ένας τεχνικά περίπλοκος και ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας που απαιτεί στενή παρακολούθηση. Επί του παρόντος, η εμπειρογνωμοσύνη στον ΧΒΡΠ τομέα είναι άνισα κατανεμημένη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διάσπαρτη μεταξύ πολλών διαφορετικών κυβερνητικών, ακαδημαϊκών και ιδιωτικών φορέων. Είναι αναγκαίο να θεσπιστεί ένα πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ για τη συγκέντρωση των συναφών παραγόντων, την οικοδόμηση εταιρικών σχέσεων μεταξύ αυτών των τομέων, τον συλλογικό προσδιορισμό περαιτέρω αναγκών και την αξιοποίηση των οφελών της έρευνας της ΕΕ.

4.1 Δημιουργία ενός δικτύου ΧΒΡΠ ασφάλειας της ΕΕ 

Για τη βελτίωση του συντονισμού σε επίπεδο ΕΕ, ένα δίκτυο ΧΒΡΠ ασφάλειας της ΕΕ θα συγκεντρώσει όλους τους παράγοντες του ΧΒΡΠ τομέα τόσο σε στρατηγικό επίπεδο (χάραξη πολιτικής) όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού των προσπαθειών. Το εν λόγω δίκτυο θα απαρτίζεται από τα κράτη μέλη, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και άλλους σχετικούς οργανισμούς και, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, βασικούς διεθνείς εταίρους και τον ιδιωτικό τομέα. Το δίκτυο θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: 1) μια συμβουλευτική ομάδα που θα απαρτίζεται από όλους τους συντονιστές ΧΒΡΠ ασφάλειας των κρατών μελών, 2) ένα δίκτυο υποστήριξης που θα αποτελείται από τα υφιστάμενα κέντρα στον ΧΒΡΠ τομέα σε ολόκληρη την ΕΕ και 3) έναν κόμβο γνώσης στον ΧΒΡΠ τομέα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου (ECTC) της Ευρωπόλ.

Οι στόχοι του θα είναι 1) να διατηρεί ολοκληρωμένες και επικαιροποιημένες γνώσεις σχετικά με τους ΧΒΡΠ κινδύνους που προέρχονται από το εσωτερικό και το εξωτερικό της ΕΕ και να υποστηρίζει τη χάραξη πολιτικών και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των προσδιορισθεισών ελλείψεων· 2) να αναπτύσσει τη συνεργασία και τον συντονισμό σε επιχειρησιακό επίπεδο (π.χ. ανταλλαγή πληροφοριών, ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών)· και 3) να διευκολύνει τη συνεργασία του πολιτικού και του στρατιωτικού τομέα σε αμοιβαία επωφελείς τομείς.

Δέσμευση

Δράση

Παραδοτέο και χρονοδιάγραμμα

4.1.1

Σύσταση ειδικής συμβουλευτικής ομάδας για τη ΧΒΡΠ ασφάλεια στην ΕΕ

Τα κράτη μέλη πρέπει να διορίσουν εθνικούς συντονιστές ΧΒΡΠ ασφάλειας, ως βασικά σημεία επαφής στα κράτη μέλη για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης της ΕΕ στον τομέα της ΧΒΡΠ ασφάλειας.

Με βάση την προηγούμενη συμβουλευτική ομάδα στον ΧΒΡΠ τομέα, η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης 2010-2015 με εντολή να επιβλέπει την εφαρμογή του, η Επιτροπή θα δημιουργήσει νέα ειδική συμβουλευτική ομάδα για τη ΧΒΡΠ ασφάλεια στην ΕΕ για τους σκοπούς του παρόντος σχεδίου δράσης, στην οποία θα συμμετέχουν οι συντονιστές ΧΒΡΠ ασφάλειας των κρατών μελών, η Επιτροπή και συναφείς οργανισμοί της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη του ΧΒΡΠ τομέα από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, η οποία:

1) θα επανεξετάζει τακτικά και θα αναλύει τις εξελισσόμενες απειλές και τους κινδύνους στον ΧΒΡΠ τομέα (σε συνεργασία με το INTCEN και την Ευρωπόλ)·

2) θα προσδιορίζει τις ελλείψεις όσον αφορά την πρόληψη, την ανίχνευση, την ετοιμότητα και τα μέτρα αντίδρασης στον ΧΒΡΠ τομέα και θα παρέχει συμβουλές σχετικά με νέες πρωτοβουλίες πολιτικής για την αντιμετώπιση των ελλείψεων αυτών·

3) θα χαρτογραφεί τα υφιστάμενα κέντρα εμπειρογνωμοσύνης και θα προσδιορίζει ρυθμίσεις συνεργασίας για την ενθάρρυνση των συνεργειών και της συμπληρωματικότητας.

Κατάλογος των συντονιστών σε όλα τα κράτη μέλη έως τον Δεκέμβριο του 2017.

Πρώτη συνεδρίαση της συμβουλευτικής ομάδας έως τον Ιανουάριο του 2018 και σε περιοδική βάση (2 έως 3 συνεδριάσεις ετησίως) στη συνέχεια

Πρώτη ανάλυση των ελλείψεων έως τον Απρίλιο του 2018, η οποία θα αναθεωρείται περιοδικά

Τακτική και συστηματική ανταλλαγή ορθών πρακτικών σχετικά με τους προσδιορισθέντες κινδύνους και τις ελλείψεις

Πρώτη χαρτογράφηση των υφιστάμενων κέντρων εμπειρογνωμοσύνης έως τον Μάιο του 2018.

4.1.2

Δημιουργία δικτύου υποστήριξης της ΕΕ στον ΧΒΡΠ τομέα

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, ένα δίκτυο υποστήριξης της ΕΕ στον ΧΒΡΠ τομέα αποτελούμενο από υφιστάμενα κέντρα εμπειρογνωμοσύνης και δίκτυα θα συνδράμει τη συμβουλευτική ομάδα για τη ΧΒΡΠ ασφάλεια με τους εξής τρόπους:

1) ανάπτυξη δομής υποστήριξης αποτελούμενης από εμπειρογνώμονες της ΕΕ (σε στενή συνεργασία με την Ευρωπόλ), η οποία μπορεί να παράσχει καθοδήγηση και συμβουλές, μεταξύ άλλων σε τεχνικά και επιστημονικά θέματα, στα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στον τομέα της ΧΒΡΠ ασφάλειας, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια των συμβάντων·

2) διευκόλυνση του προσδιορισμού και της διάδοσης των ορθών πρακτικών και των αντληθέντων διδαγμάτων·

3) ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και συντονισμός με τα υφιστάμενα κέντρα αριστείας στον ΧΒΡΠ τομέα εντός και εκτός Ευρώπης.

Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη θα κληθούν να προσδιορίσουν, έως τον Δεκέμβριο του 2017, δομές οι οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα δίκτυο υποστήριξης της ΕΕ στον ΧΒΡΠ τομέα.

Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει πρόσκληση υποβολής προτάσεων έργων στον ΧΒΡΠ τομέα στο πλαίσιο του ΤΕΑ-Αστυνομία έως τον Οκτώβριο του 2017 25

Ένα πλήρως λειτουργικό δίκτυο έως το καλοκαίρι του 2018

4.1.3

Η Ευρωπόλ (ECTC) πρέπει να αναπτύξει έναν κόμβο γνώσης σχετικά με τα ΧΒΡΠ

Η Ευρωπόλ (ECTC) πρέπει να αναπτύξει την υφιστάμενη ομάδα της για τον ΧΒΡΠ τομέα σε κόμβο γνώσης για την υποστήριξη των αρχών επιβολής του νόμου στον τομέα της ΧΒΡΠ ασφάλειας, μεταξύ άλλων όσον αφορά τα όπλα και τις απειλές:

1) μέσω της παροχής αναλυτικών προϊόντων σχετικά με τις απειλές και τα συμβάντα στον ΧΒΡΠ τομέα·

2) μέσω της διευκόλυνσης της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών (ιδίως μέσω του EBDS και δικτύων όπως το EEODN 26 ) μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και άλλων φορέων (συμπεριλαμβανομένου του στρατού), καθώς και με το δίκτυο των διεθνών εταίρων·

3) μέσω της διοργάνωσης προγραμμάτων κατάρτισης (σε συνεργασία με την CEPOL)·

4) μέσω της παροχής επιχειρησιακής υποστήριξης και της αξιοποίησης της εμπειρογνωμοσύνης στον ΧΒΡΠ τομέα για την υποστήριξη των ερευνών ΧΒΡΠ συμβάντων

Βελτιστοποίηση της χρήσης των υφιστάμενων ικανοτήτων της Ευρωπόλ για την ενίσχυση των συλλογικών γνώσεων σχετικά με τις ΧΒΡΠ απειλές

Συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον ΧΒΡΠ τομέα μέσω του EBDS

Αξιοποίηση της εμπειρογνωμοσύνης στον ΧΒΡΠ τομέα για την υποστήριξη των ερευνών

4.2 Αξιοποίηση των οφελών της έρευνας της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας

Καλύτερη αξιοποίηση της έρευνας της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας μέσω δραστηριοτήτων διάδοσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων, καθώς και μέσω της διασφάλισης ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες ανταποκρίνονται στις επιχειρησιακές ανάγκες στον ΧΒΡΠ τομέα. Η Επιτροπή θα επεκτείνει τη δοκιμή του εξοπλισμού, θα ενθαρρύνει την εναρμόνιση των προτύπων και θα υποστηρίξει την ανάπτυξη κοινών ικανοτήτων μέσω της διευρυμένης ομάδας εμπειρογνωμόνων σε θέματα ανίχνευσης.

Δέσμευση

Δράση

Παραδοτέο και χρονοδιάγραμμα

4.2.1

Υποστήριξη της διάδοσης και της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων

Περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας της Κοινότητας χρηστών για ασφαλείς, προστατευμένες και ανθεκτικές κοινωνίες (CoU), η οποία απαρτίζεται από ερευνητές, φορείς χάραξης πολιτικής, εκπροσώπους του κλάδου/των ΜΜΕ και επαγγελματίες του τομέα, συμπεριλαμβανομένων πρώτων παρεμβαινόντων, με σκοπό τη μετουσίωση των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Αύξηση της διάδοσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και προώθηση των ανταλλαγών πληροφοριών για την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ διαφόρων φορέων στον ΧΒΡΠ τομέα και παροχή τακτικής ενημέρωσης σχετικά με τα ερευνητικά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της συμβουλευτικής ομάδας για τη ΧΒΡΠ ασφάλεια στην ΕΕ και του δικτύου υποστήριξής της

Ο προγραμματισμός της CoU για το 2018 πρέπει να υποβληθεί τον Νοέμβριο του 2017 και να καλύπτει 18 θεματικά εργαστήρια, μεταξύ των οποίων 6 σε θέματα που σχετίζονται με τον ΧΒΡΠ τομέα, όπως οι χημικοί κίνδυνοι ή η ασφάλεια και η καταλληλότητα του νερού. Τα εργαστήρια θα παρέχουν ετήσια ενημέρωση σχετικά με τις υπό εξέλιξη δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης ικανοτήτων και θα προσδιορίζουν τις μελλοντικές προτεραιότητες

Η έκθεση χαρτογράφησης των έργων του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» όσον αφορά τις προσκλήσεις της περιόδου 2014-2016 πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2017

Τακτική δημοσίευση των αποτελεσμάτων ερευνητικών έργων στον ΧΒΡΠ τομέα μέσω του δικτύου ΧΒΡΠ ασφάλειας της ΕΕ

4.2.2

Προσδιορισμός περαιτέρω ερευνητικών αναγκών και αντιμετώπιση νεοεμφανιζόμενων ΧΒΡΠ απειλών

Διασφάλιση της εστίασης των ερευνητικών έργων στις ανάγκες των τελικών χρηστών στον ΧΒΡΠ τομέα

Ιεράρχηση των ερευνητικών προσπαθειών για:

1) την παροχή λύσεων σχετικά με τον τρόπο μετριασμού των νεοεμφανιζόμενων ΧΒΡΠ απειλών, όπως τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα ή η πρακτική του «bio-hacking» (συνδυασμός της βιολογίας με τις πρακτικές της δικτυοπαραβίασης)·

2) την ενίσχυση των ικανοτήτων μείωσης του κινδύνου καταστροφών των κρατών μελών, από την προετοιμασία/ετοιμότητα και την παρακολούθηση έως την αντίδραση και αποκατάσταση.

Συνεχής διάλογος σε διάφορα φόρα της ΕΕ, όπως η συμβουλευτική ομάδα στον ΧΒΡΠ τομέα, Νέες δράσεις στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του 2017 για το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020»

Επιλογή νέων έργων στον ΧΒΡΠ τομέα από την πρόσκληση του 2017 αρχής γενομένης από το πρώτο τρίμηνο του 2018

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων στον τομέα της ΧΒΡΠ ασφάλειας το δεύτερο τρίμηνο του 2018

4.2.3

Ενθάρρυνση της εναρμόνισης μέσω της τυποποίησης και της πιστοποίησης προϊόντων και συστημάτων του τομέα της ΧΒΡΠ ασφάλειας

Παράταση της τρέχουσας δοκιμής εξοπλισμού ανίχνευσης ΧΒΡΠ υλικών με σκοπό να προταθούν τομείς για τυποποίηση. Αυτό θα βοηθήσει επίσης στην ενημέρωση των επαγγελματιών σχετικά με τις επιδόσεις του εξοπλισμού και στην κατάρτιση των εμπειρογνωμόνων της ομάδας ανίχνευσης.

Συνέχιση των δραστηριοτήτων προ-τυποποιητικής έρευνας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού δικτύου αναφοράς για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας 27 της Επιτροπής με στόχο την κατάρτιση συμφωνιών εργαστηρίου της CEN 28 · προσδιορισμός των ΧΒΡΠ τομέων για τους οποίους μπορούν να αποσταλούν αιτήματα τυποποίησης στη CEN και προκήρυξη νέων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για την υποστήριξη της τυποποίησης στον ΧΒΡΠ τομέα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

Ενίσχυση της ικανότητας διεξαγωγής δοκιμών επιδόσεων του εξοπλισμού ανίχνευσης ΧΒΡΠ υλικών στα κράτη μέλη και προσδιορισμός των αναγκών τυποποίησης που ενδείκνυνται για αποστολή αιτημάτων στη CEN έως τα τέλη του 2018.

Προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για έρευνα στον τομέα της τυποποίησης το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και το δεύτερο τρίμηνο του 2019

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Εν όψει των εξελισσόμενων απειλών, η Ευρώπη πρέπει να συγκεντρώσει πόρους και εμπειρογνωμοσύνη για την ανάπτυξη καινοτόμων, βιώσιμων και αποτελεσματικών λύσεων. Προσπάθειες συνεργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ σύμφωνα με τις αρχές που προσδιορίζονται στο παρόν σχέδιο δράσης μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά οφέλη για την ασφάλεια και να επιφέρουν απτά αποτελέσματα.

Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στην παρούσα ανακοίνωση θα προετοιμάσουν το έδαφος για αποτελεσματικότερη και πιο εστιασμένη συνεργασία των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την προστασία, την ετοιμότητα και την αντίδραση έναντι χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών απειλών. Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τις διάφορες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην παρούσα ανακοίνωση και καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν το παρόν σχέδιο δράσης και να συμμετάσχουν ενεργά στην εφαρμογή του, σε στενή συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Η Επιτροπή θα προβεί σε επανεξέταση της προόδου το αργότερο μετά από δύο έτη.

(1)  Ευρωπόλ, Terrorism Situation and Trend report (TE-SAT) 2017, σ. 16, η οποία διατίθεται στη διεύθυνση: www.europol.europa.eu/sites/default/files/documents/tesat2017.pdf . Βλ. επίσης τις δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του ΟΑΧΟ: www.globaltimes.cn/content/1044644.shtml .
(2)  Ιντερπόλ – Assessment of ISIL chemical weapons threats outside of Iraq and Syria, 7 Φεβρουαρίου 2017.
(3)  Το 2016, εντοπίστηκε στο Μαρόκο ένας πυρήνας της Ντάες που προετοίμαζε επίθεση με ένα στοιχειώδες βιολογικό όπλο. Ιντερπόλ – Biological Threats and Incidents Pose Increasing Threat to Critical Infrastructure and Public Health, 24 Οκτωβρίου 2016. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τρομοκράτες που συνδέονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες παρακολουθούσαν έναν ανώτερο υπάλληλο στον τομέα των πυρηνικών στην Ευρώπη. Ευρωπόλ, TE-SAT 2016, σ. 14. Secrétariat général de la défense et de la sécurité nationale (Γαλλία), Chocs futurs - Etude prospective à l'horizon 2030, Μάιος 2017, σ. 88: http://www.sgdsn.gouv.fr/
(4)  Η απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων με χρήση UAS εξετάζεται στο σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της προστασίας των δημόσιων χώρων — COM(2017)xxx.
(5)  Ευρωπόλ, TE-SAT 2017, σ. 16.
(6)  Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ψήφισμα S/RES/2325 (2016), 14 Δεκεμβρίου 2016.
(7)  Βλ. για παράδειγμα, von Winterfeldt, Detlof and Rosoff, Heather, «A Risk and Economic Analysis of Dirty Bomb Attacks on the Ports of Los Angeles and Long Beach» (2007). Published Articles & Papers. Paper 39. http://research.create.usc.edu/published_papers/39 . Οι συντάκτες αξιολόγησαν τις συνέπειες μιας επίθεσης με βρώμικη βόμβα στο λιμάνι του Λος Άντζελες. Εκτός από τις δαπάνες απορρύπανσης, ο αντίκτυπος της διακοπής λειτουργίας του λιμένα και των συναφών επιχειρήσεων, για παράδειγμα, θα ανερχόταν έως και σε 100 δισ. EUR. https://pdfs.semanticscholar.org/5cc0/3b4436d06165aac72041315c824fbef44d5b.pdf.
(8) COM(2017) 407, SWD(2017) 278 final. 26.7.2017.
(9) ΕΕ L 88 της 31/3/2017, σ. 6.
(10)  Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγγραφο 15505/1/09 REV 1, το οποίο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2009, με στόχο την ενίσχυση της ΧΒΡΠ ασφάλειας σε ολόκληρη την ΕΕ.
(11)  Στο πλαίσιο της επανεξέτασης, ζητήθηκε από τα κράτη μέλη να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τους μελλοντικούς τομείς προτεραιότητας για συνεργασία.
(12)  Το ευρωπαϊκό σύστημα δεδομένων για βόμβες (EBDS) είναι μια πλατφόρμα ΤΠ η οποία επιτρέπει στα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν εγκαίρως συναφείς πληροφορίες και πληροφορίες ασφαλείας σχετικά με εκρηκτικές ύλες και ΧΒΡΠ υλικά και τα συναφή συμβάντα. Δεδομένου ότι για το σύστημα αυτό χρειάζεται ασφαλής σύνδεση υψηλότερου επιπέδου, η Ευρωπόλ δημιούργησε συμπληρωματική επιγραμμική πλατφόρμα της Ευρωπόλ για εμπειρογνώμονες, στην οποία οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδρούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους μέσω εικονικών κοινοτήτων.
(13)  Η βάση δεδομένων για τα ατυχήματα και την παράνομη διακίνηση (ITDB) είναι το σύστημα πληροφοριών του ΔΟΑΕ σχετικά με περιστατικά παράνομης διακίνησης και άλλες παράνομες δραστηριότητες και συμβάντα που σχετίζονται με πυρηνικά και άλλα ραδιενεργά υλικά εκτός ρυθμιστικού ελέγχου.
(14)  Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας.
(15)  Το ηλεκτρονικό σύστημα ειδών διπλής χρήσης (DUeS) είναι ένα ασφαλές ηλεκτρονικό σύστημα που φιλοξενείται από την Επιτροπή για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών. Λειτουργεί πλήρως από το 2012 και αποσκοπεί να βελτιώσει την ανταλλαγή των αρνήσεων σχετικά με είδη διπλής χρήσης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Οι κύριες πληροφορίες που περιέχει είναι η περιγραφή των εμπορευμάτων που αποτέλεσαν αντικείμενο άρνησης και τα μέρη που εμπλέκονται στις αρνήσεις, όπως τα κράτη μέλη, ο εξαγωγέας, ο μεσάζων, ο παραλήπτης και ο τελικός χρήστης. 
(16)  Το Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Κέντρο Πυρηνικής Ασφάλειας δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση ανησυχιών σχετικά με την κλοπή ραδιενεργών υλικών που ενδεχομένως συνδέεται με εγκληματικές και τρομοκρατικές πράξεις. Παρέχει πρακτική εκπαίδευση με χρήση πραγματικού πυρηνικού υλικού σε υπαλλήλους πρώτης γραμμής, εκπαιδευτές και άλλους εμπειρογνώμονες του τομέα. Το κέντρο στεγάζεται στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Καρλσρούη και την Ίσπρα.
(17)  Όπως ορίζονται στο άρθρο 2 της απόφασης 1082/2013/ΕΕ σχετικά με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας: 1. απειλές βιολογικής προέλευσης [μεταδοτικές νόσοι, μικροβιακή αντοχή και λοιμώξεις συνδεόμενες με την υγειονομική περίθαλψη που σχετίζονται με μεταδοτικές νόσους (εφεξής «συναφή ειδικά ζητήματα υγείας»)], βιοτοξίνες ή άλλοι βλαβεροί βιολογικοί παράγοντες που δεν σχετίζονται με μεταδοτικές νόσους, 2. απειλές χημικής προέλευσης, 3. απειλές περιβαλλοντικής προέλευσης, 4. απειλές άγνωστης προέλευσης, 5. περιστατικά που ενδέχεται να συνιστούν έκτακτα περιστατικά διεθνούς εμβέλειας στον τομέα της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με το ΔΥΚ, υπό την προϋπόθεση ότι εμπίπτουν σε μία από τις κατηγορίες των απειλών που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως δ).
(18)   http://www.emerge.rki.eu/Emerge/EN/Home/Homepage_node.html .
(19)  Τα σετ βιολογίας για ερασιτέχνες που διατίθενται στο εμπόριο επιτρέπουν στους χρήστες να παραγάγουν γενετικώς τροποποιημένους μικροοργανισμούς. Η πρόοδος στον τομέα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σκόπιμες επιθέσεις ή τυχαία μόλυνση με τροποποιημένους ιούς ή βακτήρια. Βλ. επίσης: Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, Rapid Risk Assessment: Risk related to the use of ‘do-it-yourself’ CRISPR-associated gene engineering kit contaminated with pathogenic bacteria, https://ecdc.europa.eu/en/publications-data/rapid-risk-assessment-risk-related-use-do-it-yourself-crispr-associated-gene .
(20)  Η ομάδα συστάθηκε το 2015 στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της χρήσης πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών (COM(2015) 624 final), με σκοπό να παράσχει επιχειρησιακή υποστήριξη στα κράτη μέλη στον τομέα της ανίχνευσης εκρηκτικών.
(21)

22    Κοινό όραμα, κοινές δράσεις: Μία ισχυρότερη Ευρώπη. Μια συνολική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας. https://europa.eu/globalstrategy/sites/globalstrategy/files/eugs_gr_version.pdf

(22)  Οργανισμός για την απαγόρευση των χημικών όπλων
(23)  Σύμβαση για τα Βιολογικά Όπλα — Μονάδα υποστήριξης της εφαρμογής.
(24)  Γραφείο αφοπλισμού των Ηνωμένων Εθνών.
(25)  Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων θα υποστηρίξει την εφαρμογή του παρόντος σχεδίου δράσης, καθώς και του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την προστασία των δημόσιων χώρων και της σύστασης της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού 98/2013. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων μπορεί να υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη μιας δομής υποστήριξης αποτελούμενης από εμπειρογνώμονες της ΕΕ ή περιφερειακών δικτύων, τα οποία στη συνέχεια θα ενταχθούν στο δίκτυο υποστήριξης.
(26)  Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μονάδων Πυροτεχνουργών (EEODN) είναι ένα δίκτυο πυροτεχνουργών και εμπειρογνωμόνων του ΧΒΡΠ τομέα υπό τη διαχείριση της Ευρωπόλ. Το δίκτυο παρέχει στα μέλη του τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές και διδάγματα και να παρακολουθούν κοινά προγράμματα κατάρτισης. Το EEODN διοργανώνει ετήσια συνέδρια σε συνδυασμό με προγράμματα κατάρτισης.
(27)  Το Ευρωπαϊκό δίκτυο αναφοράς για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας (ERNCIP) είναι ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από την Επιτροπή και τελεί υπό τον συντονισμό του Κοινού Κέντρου Ερευνών με στόχο την παροχή ενός πλαισίου εντός του οποίου οι πειραματικές εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια θα ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπειρογνωμοσύνη με στόχο την εναρμόνιση των πρωτοκόλλων δοκιμών σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα την καλύτερη προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας έναντι κάθε είδους απειλών και κινδύνων και τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς για λύσεις στον τομέα της ασφάλειας. Τρεις από τις ομάδες εργασίας ασχολούνται με ΧΒΡΠ απειλές: χημικοί και βιολογικοί κίνδυνοι για το πόσιμο νερό· ανίχνευση αερομεταφερόμενων χημικών-βιολογικών παραγόντων εσωτερικού χώρου και ραδιολογικών και πυρηνικών απειλών για τις υποδομές ζωτικής σημασίας.
(28)  Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης.
Top