Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0466

    Απόφαση αριθ. 466/2014/EE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 με την οποία χορηγείται εγγύηση της EE στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την κάλυψη ζημιών από χρηματοδοτικές δραστηριότητες που υποστηρίζουν επενδυτικά έργα εκτός της Ένωσης

    ΕΕ L 135 της 8.5.2014, p. 1–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2021; καταργήθηκε από 32021R0947

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2014/466(1)/oj

    8.5.2014   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 135/1


    ΑΠΌΦΑΣΗ αριθ. 466/2014/EE ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

    της 16ης Απριλίου 2014

    με την οποία χορηγείται εγγύηση της EE στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την κάλυψη ζημιών από χρηματοδοτικές δραστηριότητες που υποστηρίζουν επενδυτικά έργα εκτός της Ένωσης

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως τα άρθρα 209 και 212,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

    Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (1),

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), εκτός από την κύρια αποστολή της που συνίσταται στη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία παραμένει βασικό της καθήκον και αντικείμενο, αναλαμβάνει χρηματοδοτικές δραστηριότητες εκτός της Ένωσης για την υποστήριξη των εξωτερικών πολιτικών της Ένωσης. Με τον τρόπο αυτόν, οι δημοσιονομικοί πόροι της Ένωσης που διατίθενται στις εξωτερικές περιοχές συμπληρώνονται από την οικονομική ισχύ της ΕΤΕπ προς όφελος των στοχευόμενων τρίτων χωρών. Αναλαμβάνοντας χρηματοδοτικές δραστηριότητες αυτού του είδους, η ΕΤΕπ συμβάλλει έμμεσα στις γενικές αρχές και τους στόχους πολιτικής της Ένωσης, οι οποίοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μείωση της φτώχειας μέσω της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς και της βιώσιμης οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανάπτυξης και την ευημερία της Ένωσης εντός των μεταβαλλόμενων παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών.

    (2)

    Το άρθρο 209 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), σε συνδυασμό με το άρθρο 208, προβλέπει ότι η ΕΤΕπ συμβάλλει, υπό τους όρους που προβλέπονται στο καταστατικό της, στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την προώθηση των στόχων της πολιτικής της Ένωσης στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας.

    (3)

    Με σκοπό τη στήριξη της εξωτερικής δράσης της Ένωσης, και προκειμένου να καταστεί η ΕΤΕπ ικανή να χρηματοδοτεί επενδύσεις εκτός της Ένωσης χωρίς να επηρεάζεται η φερεγγυότητα της ΕΤΕπ, οι περισσότερες δραστηριότητές της εκτός της Ένωσης επωφελούνται από εγγύηση προερχόμενη από τον προϋπολογισμό της ΕΕ («εγγύηση της ΕΕ») και τελούσα υπό τη διαχείριση της Επιτροπής. Αυτό ενισχύει περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της ΕΤΕπ έναντι των χρηματοπιστωτικών αγορών, γεγονός πρωταρχικής σημασίας.

    (4)

    Η πιο πρόσφατη εγγύηση της ΕΕ για χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ που υπεγράφησαν κατά την περίοδο από την 1η Φεβρουαρίου 2007 έως την 31η Δεκεμβρίου 2013 θεσπίστηκε με την απόφαση αριθ. 1080/2011/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2). Για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020, θα πρέπει να θεσπιστεί εγγύηση της ΕΕ για χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ εκτός της Ένωσης προς υποστήριξη των πολιτικών της Ένωσης.

    (5)

    Το Ταμείο Εγγυήσεων για τις εξωτερικές δράσεις («Ταμείο Εγγυήσεων»), το οποίο ιδρύθηκε δυνάμει του κανονισμού αριθ. 480/2009 (ΕΚ, Ευρατόμ) του Συμβουλίου (3), παρέχει αποθεματικό ρευστότητας στον προϋπολογισμό της Ένωσης έναντι ζημιών από χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ και από μακροοικονομική βοήθεια και δάνεια της Ευρατόμ εκτός της Ένωσης.

    (6)

    Θα πρέπει να καταρτιστεί κατάλογος των δυνητικά επιλέξιμων χωρών για χρηματοδότηση της ΕΤΕπ με την εγγύηση της ΕΕ. Είναι επίσης σκόπιμο να καταρτιστεί κατάλογος των χωρών που είναι πράγματι επιλέξιμες για χρηματοδότηση της ΕΤΕπ με την εγγύηση της ΕΕ.

    (7)

    Το Μπουτάν θα πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο των χωρών που είναι πράγματι επιλέξιμες για χρηματοδότηση της ΕΤΕπ, η δε Μιανμάρ/Βιρμανία θα πρέπει να προστεθεί και στους δυο καταλόγους μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις που επέτρεψαν στην Ένωση να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της με το Μπουτάν και τη Μιανμάρ/Βιρμανία με σκοπό τη στήριξη των εν εξελίξει πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε αμφότερες τις χώρες.

    (8)

    Προκειμένου να αντικατοπτρίζονται οι σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, ο κατάλογος των χωρών που είναι πράγματι επιλέξιμες για χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ με την εγγύηση της ΕΕ θα πρέπει να αναθεωρείται κατά περίπτωση και η εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της ΣΛΕΕ θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή, όσον αφορά τροποποιήσεις του παραρτήματος III. Οι τροποποιήσεις της Επιτροπής στο παράρτημα III θα πρέπει να βασίζονται σε μια συνολική εκτίμηση συμπεριλαμβανομένων οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και πολιτικών πτυχών, ιδίως όσων σχετίζονται με τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διεξαγάγει η Επιτροπή τις κατάλληλες διαβουλεύσεις κατά τις προπαρασκευαστικές εργασίες της, μεταξύ άλλων και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Η Επιτροπή, κατά την επεξεργασία και κατάρτιση των κατ' εξουσιοδότηση πράξεων, θα πρέπει να διασφαλίζει την ταυτόχρονη, έγκαιρη και αρμόζουσα διαβίβαση όλων των σχετικών εγγράφων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

    (9)

    Προκειμένου να ληφθεί μέριμνα για τη δυνητική εξέλιξη των πραγματικών αναγκών τροφοδότησης του Ταμείου Εγγυήσεων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 480/2009, το ανώτατο όριο της εγγύησης της ΕΕ θα πρέπει να αναλυθεί σε σταθερό ανώτατο όριο με ανώτατο ύψος 27 000 000 000 EUR και σε προαιρετικό πρόσθετο ποσό ύψους 3 000 000 000 EUR. Η τροφοδότηση του Ταμείου Εγγυήσεων στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης (γραμμή προϋπολογισμού 01 03 06) γίνεται εκ των υστέρων βάσει του εκτελεσθέντος ποσού αποτελέσματος για την εκκρεμή εγγυημένη εξωτερική δανειοδότηση κατά το πέρας του έτους n — 2. Εν όψει της πρότασης κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1638/2006 για τον καθορισμό γενικών διατάξεων σχετικά με τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης, οι «επανεισροές» που απορρέουν από μεσογειακές επενδυτικές πράξεις επιχειρηματικών κεφαλαίων και δανείων στο πλαίσιο δραστηριοτήτων που συνήφθησαν πριν από το 2007 με τη χρησιμοποίηση πόρων του προϋπολογισμού της Ένωσης έχουν συγκεντρωθεί σε καταπιστευματικό λογαριασμό που δημιουργήθηκε για τον Ευρωμεσογειακό φορέα επενδύσεων και εταιρικής σχέσης (FEMIP). Οι επανεισροές αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εν μέρει για το Ταμείο Εγγυήσεων, ως έκτακτο μέτρο για να εξασφαλιστεί ότι τα ανώτατα όρια των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης διατηρούνται σε κατάλληλο επίπεδο για το διάστημα 2014-2020. Τα απομένοντα κεφάλαια θα πρέπει να επιστραφούν στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης.

    (10)

    Τα ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε σχέση με τη μερική ή ολική ενεργοποίηση του προαιρετικού πρόσθετου ποσού περιλαμβάνουν: την πρόοδο στην εφαρμογή της παρούσας απόφασης από την ΕΤΕπ, ιδίως τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ βάσει πληροφόρησης που λαμβάνεται, μεταξύ άλλων, από το πλαίσιο μέτρησης των αποτελεσμάτων (ΠΜΑ), περιλαμβανομένου του αντικτύπου στην ανάπτυξη· τις ανάγκες τροφοδότησης του Ταμείου Εγγυήσεων λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενα και μελλοντικά εκκρεμή ποσά σε σχέση με όλες τις δραστηριότητες που καλύπτονται από το Ταμείο εγγυήσεων· τη μακροοικονομική, οικονομική και πολιτική κατάσταση των επιλέξιμων περιοχών και χωρών κατά τον χρόνο της ενδιάμεσης επισκόπησης.

    (11)

    Τα ποσά που καλύπτονται από την εγγύηση της ΕΕ σε κάθε περιοχή θα πρέπει να εξακολουθήσουν να αντιπροσωπεύουν ανώτατα όρια χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ με την εγγύηση της ΕΕ και όχι στόχους που οφείλει να επιτύχει η ΕΤΕπ. Τα ανώτατα όρια θα πρέπει να αξιολογηθούν στο πλαίσιο της ενδιάμεσης επισκόπησης της παρούσας απόφασης, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη ενδεχόμενες μεταβολές στον κατάλογο των περιοχών και χωρών που είναι πράγματι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ.

    (12)

    Οι χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ θα πρέπει να συνάδουν με τις στρατηγικές της δικαιούχου χώρας. Με βάση τα δεδομένα αυτά, προκειμένου να ενισχυθούν η συνοχή και η εστίαση της εξωτερικής χρηματοδοτικής δραστηριότητας της ΕΤΕπ στη στήριξη των πολιτικών της Ένωσης, καθώς και για τη μέγιστη ωφέλεια των δικαιούχων, η απόφαση αριθ. 1080/2011/ΕΕ καθορίζει γενικούς στόχους για τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ σε όλες τις επιλέξιμες περιοχές και χώρες, δηλαδή την ανάπτυξη του τοπικού ιδιωτικού τομέα, ιδίως τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), την ανάπτυξη κοινωνικών και οικονομικών υποδομών και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν, με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΕΤΕπ σε τομείς όπου έχει αποδεδειγμένο ιστορικό καλών επιδόσεων. Αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να διατηρηθούν στην παρούσα απόφαση, ώστε να προαγάγουν περαιτέρω τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

    (13)

    Η βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ της Ένωσης που επενδύουν στις περιοχές που καλύπτονται από την παρούσα απόφαση, μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την καταπολέμηση της ανεργίας. Προκειμένου να προσεγγίσει αποτελεσματικά τις ΜΜΕ, η ΕΤΕπ θα πρέπει να προσανατολίσει τις χρηματοδοτικές της δραστηριότητες στην επίτευξη αποτελεσμάτων. Η ΕΤΕπ θα πρέπει όπου μπορεί να επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία των ΜΜΕ ως μέσο στήριξης της τοπικής ανάπτυξης. Η ΕΤΕπ θα πρέπει να συνεργάζεται στις επιλέξιμες χώρες με τοπικά ιδρύματα χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης, τα οποία θα πρέπει να είναι ενσωματωμένα στην τοπική οικονομία, κυρίως για να διασφαλίζεται ότι μέρος των χρηματοοικονομικών οφελών θα μεταβιβάζεται στους πελάτες τους και ότι παρέχεται προστιθέμενη αξία σε σύγκριση με άλλες πηγές χρηματοδότησης. Η ΕΤΕπ θα πρέπει επίσης, κατά το δυνατόν, να διαφοροποιήσει περαιτέρω τους οικονομικούς της εταίρους στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. Κατά τη δέουσα επιμέλειά της, η ΕΤΕπ θα πρέπει να αξιολογεί αν οι χρηματοδοτικές δραστηριότητες για τη στήριξη των ΜΜΕ μέσω χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης είναι σύμφωνες με τις περιφερειακές τεχνικές επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές, το ΠΜΑ και τα πρότυπα της ΕΤΕπ. Η ΕΤΕπ θα πρέπει να θεσπίσει μηχανισμό υποβολής εκθέσεων ώστε να εξασφαλίσει ότι τα κεφάλαια που διατίθενται για τις ΜΜΕ χρησιμοποιούνται προς όφελός τους. Η ΕΤΕπ θα πρέπει να υποβάλει ενοποιημένη έκθεση σχετικά με τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ δυνάμει της παρούσας απόφασης στο πλαίσιο της συμβολής της στην ενδιάμεση επισκόπηση.

    (14)

    Η κάλυψη της εγγύησης της ΕΕ, η οποία περιορίζεται στους κινδύνους κρατικής ή πολιτικής φύσης, δεν αρκεί από μόνη της να διασφαλίσει ουσιαστική δραστηριότητα της ΕΤΕπ προς στήριξη της μικροχρηματοδότησης. Κατά συνέπεια, δραστηριότητα αυτού του είδους θα πρέπει, κατά περίπτωση, να ασκείται σε συνδυασμό με δημοσιονομικούς πόρους που διατίθενται με άλλα μέσα και μέσω ιδρυμάτων διαμεσολάβησης και σε τοπικό επίπεδο ως μέσο για την προώθηση της ανάπτυξης και την έμμεση συμβολή στη μείωση της ένδειας στις φτωχότερες χώρες.

    (15)

    Η ΕΤΕπ θα πρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί επενδυτικά έργα στους τομείς των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και της ενέργειας, και θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης της δραστηριότητάς της για τη στήριξη υποδομών υγείας και παιδείας, εφόσον προκύπτει σαφής προστιθέμενη αξία από αυτό.

    (16)

    Για να ενισχυθεί η πτυχή της εγγύησης της ΕΕ που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να προβλεφθεί συνολικός αριθμός στόχων των δραστηριοτήτων και σύστημα που επιτρέπει την εκ των προτέρων εκτίμηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τα έργα που υποστηρίζονται με την εγγύηση της ΕΕ. Οι χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ προς στήριξη του μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σε αυτήν θα πρέπει να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 25 % του συνόλου των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ προκειμένου να ενθαρρυνθεί η προώθηση των κλιματικών στόχων της Ένωσης σε παγκόσμια κλίμακα. Η ΕΤΕπ θα πρέπει να παρέχει την τεχνική της εμπειρογνωμοσύνη σε συνεργασία με την Επιτροπή για τη στήριξη δημοσίων και ιδιωτικών αρχών που επωφελούνται από τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ με σκοπό την αντιμετώπιση της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής και τη βέλτιστη δυνατή χρήση της διαθέσιμης χρηματοδότησης. Θα πρέπει να προβλέπεται η διάθεση κεφαλαίων υπό ευνοϊκούς όρους για έργα μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογής σε αυτήν. Οι χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ θα πρέπει να συμπληρώνονται, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα και κρίνεται σκόπιμο, με κεφάλαια από τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης μέσω του αποτελεσματικού και συνεκτικού συνδυασμού επιχορηγήσεων και δανείων για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο της εξωτερικής βοήθειας της Ένωσης. Εν προκειμένω, η ετήσια έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει να περιέχει λεπτομερή έκθεση ως προς τα χρηματοπιστωτικά μέσα που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων, με προσδιορισμό των ποσών των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ και των αντίστοιχων ποσών των επιχορηγήσεων.

    (17)

    Στο πλαίσιο των τομέων που καλύπτονται από τους γενικούς στόχους, η περιφερειακή ολοκλήρωση μεταξύ χωρών, ιδίως η οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ χωρών υπό προενταξιακό καθεστώς, χωρών της Γειτονίας και της Ένωσης, θα πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της ΕΤΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΤΕπ θα πρέπει να είναι σε θέση να στηρίζει χώρες εταίρους, στο πλαίσιο τομέων που καλύπτονται από τους γενικούς στόχους, μέσω άμεσων ξένων επενδύσεων από εταιρείες της Ένωσης που προωθούν την οικονομική ολοκλήρωση με την Ένωση και συμβάλλουν στην προώθηση της μεταφοράς τεχνολογίας και γνώσεων, υπό την προϋπόθεση ότι έχει δοθεί η απαραίτητη μέριμνα, κατά τη δέουσα επιμέλεια των επενδυτικών έργων, στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου οι χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση στην Ένωση. Η ΕΤΕπ θα πρέπει επίσης να ενθαρρυνθεί να στηρίζει άμεσες ξένες επενδύσεις σε χώρες εταίρους από εταιρείες της Ένωσης αναλαμβάνοντας η ίδια τον κίνδυνο, λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα ανάληψης κινδύνων της ΕΤΕπ.

    (18)

    Η ΕΤΕπ θα πρέπει να πραγματοποιεί τακτικά αξιολογήσεις, εκ των υστέρων ή ενδιαμέσως, των υποστηριζόμενων δραστηριοτήτων δυνάμει της παρούσας απόφασης με σκοπό την εκτίμηση της σημασίας και των αποτελεσμάτων τους και των επιπτώσεών τους στην ανάπτυξη, και τον εντοπισμό πτυχών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση μελλοντικών δραστηριοτήτων. Οι αξιολογήσεις αυτές θα πρέπει να συμβάλουν στη λογοδοσία και την ανάλυση της βιωσιμότητας.

    (19)

    Τα πρακτικά μέτρα για τη σύνδεση των γενικών στόχων της εγγύησης της ΕΕ και της υλοποίησής τους πρόκειται να καθορισθούν σε περιφερειακές τεχνικές επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές. Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να συνάδουν με το ευρύτερο πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής της Ένωσης, περιλαμβανομένης της αρχής της διαφοροποίησης στην ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας. Οι περιφερειακές τεχνικές επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να αναθεωρηθούν μετά από την έκδοση της παρούσας απόφασης και να επικαιροποιηθούν περαιτέρω μετά την ενδιάμεση επισκόπηση προκειμένου να προσαρμοστούν στις εξελίξεις των εξωτερικών πολιτικών και προτεραιοτήτων της Ένωσης. Η αναπροσαρμογή των περιφερειακών επιχειρησιακών τεχνικών κατευθυντήριων γραμμών θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη μεταξύ άλλων τις σχετικές εξελίξεις στις επιλέξιμες χώρες.

    (20)

    Σύμφωνα με το πρωτόκολλο αριθ. 5 περί του καταστατικού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων το οποίο είναι προσαρτημένο στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) και στη ΣΛΕΕ, οι αιτήσεις που υποβάλλονται απευθείας στην ΕΤΕπ για χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ, οι οποίες θα εκτελούνται στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης, θα υποβάλλονται στην Επιτροπή για γνωμοδότηση όσον αφορά τη συμμόρφωσή τους με τη σχετική νομοθεσία και τις σχετικές πολιτικές της Ένωσης. Στην περίπτωση των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης, όταν η Επιτροπή διατυπώνει αρνητική γνώμη για οποιαδήποτε δραστηριότητα αυτού του είδους, η δραστηριότητα δεν θα πρέπει να καλύπτεται από την εγγύηση της ΕΕ.

    (21)

    Παρότι η ισχύς της ΕΤΕπ έγκειται στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ως δημόσιας τράπεζας επενδύσεων με αποστολή την παροχή μακροπρόθεσμων δανείων για την εκπλήρωση των στόχων πολιτικής των μετόχων της, οι χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ θα πρέπει να συμβάλλουν στις γενικές αρχές της εδραίωσης και της στήριξης της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, οι οποίες διέπουν την εξωτερική δράση της Ένωσης, κατά το άρθρο 21 ΣΕΕ, καθώς και στην εφαρμογή διεθνών δεσμεύσεων και συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών συμφωνιών στις οποίες η Ένωση είναι συμβαλλόμενο μέρος. Ειδικότερα, η ΕΤΕπ θα πρέπει να συμβάλει στη οικονομική, χρηματοοικονομική και τεχνική συνεργασία με τρίτες χώρες σύμφωνα με το άρθρο 212 ΣΛΕΕ. Επιπλέον, οι δράσεις της ΕΤΕπ θα πρέπει να συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Οι δράσεις της ΕΤΕπ θα πρέπει επίσης να συνάδουν με τη σύμβαση για την πρόσβαση σε πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τη Ευρώπη (σύμβαση του Aarhus) σε συγκεκριμένα στάδια του κύκλου του έργου. Όσον αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ θα πρέπει να προάγουν τη βιώσιμη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη στις χώρες αυτές, με ιδιαίτερη έμφαση στις πιο μειονεκτούσες, την ομαλή και σταδιακή ενσωμάτωσή τους στην παγκόσμια οικονομία, καθώς και τη συμμόρφωση με στόχους που εγκρίνει η Ένωση στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και άλλων συναφών διεθνών οργανισμών. Κατά τη συμβολή της στην εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται για την προώθηση των στόχων της πολιτικής της Ένωσης στον τομέα της συνεργασίας για την ανάπτυξη, σύμφωνα με το άρθρο 209 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ, η ΕΤΕπ θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει έμμεσα την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας του 2015 των Ηνωμένων Εθνών, και μετά το 2015 την επίτευξη τυχόν νέων αναπτυξιακών στόχων που θα μπορούσαν να μεταβάλουν ή να αντικαταστήσουν τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας, σε όλες τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται.

    (22)

    Η δραστηριότητα της ΕΤΕπ στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης θα πρέπει να στηρίζει την εφαρμογή της ευρωπαϊκής κοινής αντίληψης για την ανάπτυξη, του προγράμματος δράσης για αλλαγή και των αρχών της αποτελεσματικότητας της παροχής συνδρομής που περιγράφονται στη Δήλωση του Παρισιού του 2005, το πρόγραμμα δράσης της Άκρα του 2008 και τη συμφωνία εταιρικής σχέσης του Μπουσάν του 2011. Επιπλέον, θα πρέπει να συνάδει με το στρατηγικό πλαίσιο και σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 25 Ιουνίου 2012 και με διεθνείς περιβαλλοντικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεων για τη βιοποικιλότητα. Θα πρέπει να υλοποιείται με σειρά συγκεκριμένων μέτρων, ιδίως μέσω της ενίσχυσης της ικανότητας της ΕΤΕπ να εκτιμά τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές, αναπτυξιακές πτυχές των επενδυτικών έργων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και των κινδύνων που σχετίζονται με εμπόλεμες καταστάσεις, καθώς και μέσω της προώθησης των τοπικών διαβουλεύσεων με τις δημόσιες αρχές και την κοινωνία των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΤΕπ θα πρέπει να εφαρμόσει και να αναπτύξει περαιτέρω το ΠΜΑ το οποίο προβλέπει λεπτομερές σύνολο δεικτών επιδόσεων που μετρούν τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς και τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της σε όλη τη διάρκεια του κύκλου του έργου της ΕΤΕπ. Στο πλαίσιο της ενδιάμεσης επισκόπησης της παρούσας απόφασης, θα πρέπει να αξιολογηθεί η εφαρμογή του ΠΜΑ. Κατά την άσκηση της δέουσας επιμέλειας όσον αφορά ένα επενδυτικό έργο, η ΕΤΕπ θα πρέπει, κατά περίπτωση και σύμφωνα με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές αρχές της Ένωσης και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, καθώς και με το δίκαιο της Ένωσης και το εθνικό δίκαιο της δικαιούχου χώρας, να απαιτεί από τον ανάδοχο του επενδυτικού έργου να διενεργεί τοπικές διαβουλεύσεις και να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματά τους προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις των έργων στους οικείους φορείς. Η ΕΤΕπ θα πρέπει να παραμένει σε επικοινωνία με τους αναδόχους και τους δικαιούχους των έργων καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας προγραμματισμού του έργου. Οι συμβάσεις χρηματοδότησης που υπογράφονται κατά την περίοδο που καλύπτεται από την παρούσα απόφαση για τις δράσεις χρηματοδότησης της ΕΤΕπ συμπεριλαμβανομένων και με δημόσιους φορείς θα πρέπει να περιλαμβάνουν ρητά τη δυνατότητα αναστολής των εκταμιεύσεων σε περίπτωση ανάκλησης της επιλεξιμότητας, βάσει της παρούσας απόφασης, της χώρας στην οποία υλοποιείται το επενδυτικό έργο.

    (23)

    Σε όλα τα επίπεδα, από τον στρατηγικό σχεδιασμό προηγούμενου σταδίου ως την ανάπτυξη επενδυτικών έργων επόμενου σταδίου, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ ακολουθούν και στηρίζουν τις εξωτερικές πολιτικές της Ένωσης και τους γενικούς στόχους που τίθενται στην παρούσα απόφαση. Για την ενίσχυση της συνοχής των εξωτερικών δράσεων της Ένωσης, θα πρέπει να ενδυναμωθεί περαιτέρω ο διάλογος μεταξύ της Επιτροπής και της ΕΤΕπ, καθώς και της Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), σχετικά με την πολιτική και τη στρατηγική, με παράλληλη δέουσα ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Τα γραφεία της ΕΤΕπ εκτός της Ένωσης θα πρέπει, εφόσον είναι δυνατόν, να ευρίσκονται σε αντιπροσωπείες της Ένωσης προκειμένου να προωθείται η συνεργασία αυτή, με ταυτόχρονο επιμερισμό των λειτουργικών δαπανών. Το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σχετικά με τη συνεργασία και τον συντονισμό στις περιοχές που καλύπτονται από την εντολή για χρηματοδοτικές δραστηριότητες εκτός Ένωσης, το οποίο αναθεωρήθηκε το 2013 για την ενίσχυση της συνεργασίας και της έγκαιρης αμοιβαίας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της Επιτροπής, της ΕΥΕΔ και της ΕΤΕπ σε επιχειρησιακό επίπεδο, θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται. Η συνεργασία στο πλαίσιο του μνημονίου συνεννόησης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει ιδίως την τακτική επανεξέταση της εφαρμογής της αρχής διαφοροποίησης στις χώρες που εμπίπτουν στην πολιτική γειτονίας. Η έγκαιρη και συστηματική ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο της διαδικασίας σύνταξης σχετικών εγγράφων προγραμματισμού μεταξύ της Επιτροπής και της ΕΤΕπ, καθώς και της ΕΥΕΔ, κατά περίπτωση, έχει ιδιαίτερη σημασία για τη μεγιστοποίηση των συνεργειών μεταξύ των δραστηριοτήτων των τριών αυτών φορέων της Ένωσης. Η συνεργασία επί ζητημάτων που άπτονται του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεμελιωδών ελευθεριών και της πρόληψης των συγκρούσεων θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί. Θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η συνεργασία της ΕΤΕπ με αντιπροσωπείες της Ένωσης καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου του έργου της ΕΤΕπ.

    (24)

    Οι εξωτερικές σχέσεις της Ένωσης θα πρέπει να υποστηριχθούν με πλείονες μηχανισμούς και ιδίως με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 236/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4). Προκειμένου να ενισχυθεί η συνοχή της συνολικής στήριξης της Ένωσης στις ενδιαφερόμενες περιοχές, θα πρέπει να αξιοποιηθούν ευκαιρίες για κατάλληλο συνδυασμό της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ με δημοσιονομικούς πόρους της Ένωσης, όταν και όπως ενδείκνυται, υπό τη μορφή των χρηματοδοτικών μέσων που προβλέπονται στον τίτλο VIII του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5), καθώς και με την παροχή τεχνικής βοήθειας για την προετοιμασία και την υλοποίηση έργων, μέσω του μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας II που συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 231/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6), του ευρωπαϊκού μηχανισμού γειτονίας που συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 232/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7), του μηχανισμού αναπτυξιακής συνεργασίας που συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 233/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8), του μηχανισμού εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία με τρίτες χώρες που συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 234/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9), του μέσου για την προαγωγή της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου παγκοσμίως που συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 235/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (10), του μηχανισμού συμβολής στη σταθερότητα και την ειρήνη που συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 230/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (11) και του μηχανισμού συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας που συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 237/2014 του Συμβουλίου (12). Μετά την απόφαση αριθ. 1080/2011/ΕΕ, η Επιτροπή δημιούργησε πλατφόρμα της ΕΕ για τον συνδυασμό μέσων στην εξωτερική συνεργασία, με σκοπό να βελτιστοποιήσει τη λειτουργία των μηχανισμών για τον συνδυασμό επιχορηγήσεων και δανείων που χορηγούνται εκτός της Ένωσης ιδίως κατά την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισμού της Ένωσης και των δανείων της ΕΤΕπ αντιστοίχως, καθώς και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τη διακυβέρνηση και τα κριτήρια αξιολόγησης σε επίπεδο έργου. Η συμμετοχή της ΕΤΕπ και άλλων χρηματοδοτικών οργανισμών στο συνδυασμό μηχανισμών θα πρέπει να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους εξωτερικούς στόχους της Ένωσης, την αποτελεσματικότητα της βοήθειας και τη διαφάνεια.

    (25)

    Στις χρηματοδοτικές της δραστηριότητες εκτός της Ένωσης που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης, η ΕΤΕπ θα πρέπει να επιδιώκει την περαιτέρω βελτίωση του συντονισμού και της συνεργασίας με ευρωπαϊκούς και διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, ιδίως με αυτούς που συμμετέχουν στην πλατφόρμα της ΕΕ για τον συνδυασμό μέσων στην εξωτερική συνεργασία. Αυτή η συνεργασία περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, τη συνεργασία για τις τομεακές προϋποθέσεις και την αμοιβαία εμπιστοσύνη για τις διαδικασίες, τη χρήση συγχρηματοδότησης και τη συμμετοχή σε παγκόσμιες πρωτοβουλίες, όπως οι πρωτοβουλίες για την προώθηση του συντονισμού και της αποδοτικότητας της βοήθειας. Ο συντονισμός και η συνεργασία αυτή θα πρέπει να επιδιώκουν την ελαχιστοποίηση πιθανών διπλών δαπανών και περιττών αλληλοεπικαλύψεων. Η συνεργασία θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας. Θα πρέπει να προωθηθεί, κατά περίπτωση, η αμοιβαία πρόσβαση της ΕΤΕπ σε χρηματοδοτικά μέσα που δημιουργούνται από άλλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Το τριμερές μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της Επιτροπής, του Ομίλου της ΕΤΕπ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) όσον αφορά τη συνεργασία εκτός της Ένωσης, το οποίο επιτρέπει στον Όμιλο της ΕΤΕπ και στην ΕΤΑΑ να ενεργούν με συμπληρωματικό τρόπο στηριζόμενοι στα αντίστοιχα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους, επικαιροποιήθηκε το 2012 προκειμένου να καλύψει την επέκταση του γεωγραφικού πεδίου της ΕΤΑΑ στην περιοχή της Μεσογείου και θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται. Οι αρχές που ορίζονται στην παρούσα απόφαση θα πρέπει να εφαρμόζονται επίσης όταν η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ πραγματοποιείται μέσω συμφωνιών συνεργασίας με άλλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

    (26)

    Η ΕΤΕπ θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές της εκτός της Ένωσης αναλαμβάνοντας επίσης η ίδια τον κίνδυνο, μεταξύ άλλων προς στήριξη των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης σε χώρες και υπέρ επενδυτικών έργων με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα βάσει της εκτίμησης της ΕΤΕπ και λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητά της όσον αφορά την απορρόφηση των κινδύνων, ώστε η χρήση της εγγύησης της ΕΕ να μπορεί να επικεντρωθεί σε χώρες και επενδυτικά έργα στα οποία η εγγύηση της ΕΕ παρέχει προστιθέμενη αξία βάσει της αξιολόγησης της ίδιας της ΕΤΕπ, μεταξύ άλλων από άποψη βιώσιμης οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης.

    (27)

    Η ΕΤΕπ θα πρέπει να διευρύνει το φάσμα των καινοτόμων χρηματοδοτικών μέσων που προσφέρει, μεταξύ άλλων και με την περαιτέρω επικέντρωση στην ανάπτυξη εγγυοδοτικών μέσων. Επιπλέον, η ΕΤΕπ θα πρέπει να επιδιώξει ενεργά να συμμετέχει σε μέσα επιμερισμού των κινδύνων και σε χρηματοδότηση έργων με τίτλους χρέους των κεφαλαιαγορών με σταθερή και προβλέψιμη δημιουργία ταμειακών ροών. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο υποστήριξης τίτλων χρέους των κεφαλαιαγορών που εκδίδονται ή χορηγούνται προς όφελος ενός επενδυτικού έργου που υλοποιείται στις επιλέξιμες χώρες. Επιπλέον, η ΕΤΕπ θα πρέπει να αυξήσει τη χορήγηση δανείων σε τοπικά νομίσματα και την έκδοση ομολόγων στις τοπικές αγορές, εφόσον οι δικαιούχοι χώρες πραγματοποιούν τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, και λαμβάνουν μέτρα για τη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ. Κατά τη διαφοροποίηση και διεύρυνση των τίτλων της κεφαλαιαγοράς, θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τίτλοι αυτοί να μην οδηγούν σε επικίνδυνες χρηματοπιστωτικές πρακτικές και στη δημιουργία χρέους με επακόλουθο κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

    (28)

    Η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλλει ετησίως έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Στην έκθεση θα πρέπει να αξιολογούνται οι χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ και η συμμόρφωσή τους με την παρούσα απόφαση, η προστιθέμενη αξία τους και η συμβολή τους στις εξωτερικές πολιτικές της Ένωσης, η ποιότητά τους, ο αντίκτυπός τους στην ανάπτυξη με βάση το ΠΜΑ της ΕΤΕπ και τα χρηματοοικονομικά οφέλη που μεταβιβάζονται στους δικαιούχους. Στην έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνονται επίσης πληροφορίες σχετικά με τις καταπτώσεις της εγγύησης της ΕΕ, τη χρηματοδότηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα δυνάμει της παρούσας απόφασης, την παρακολούθηση της λειτουργίας του μνημονίου συνεννόησης μεταξύ της ΕΤΕπ και του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, και περιγραφή της συνεργασίας με την Επιτροπή και άλλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της συγχρηματοδότησης. Η έκθεση θα πρέπει να δημοσιοποιείται προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι οικείοι φορείς, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών, να διατυπώσουν τις απόψεις τους.

    (29)

    Οι χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ προς υποστήριξη των εξωτερικών πολιτικών της Ένωσης θα πρέπει να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές της ορθής τραπεζικής πρακτικής. Η διαχείρισή τους θα πρέπει να συνεχίσει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τους κανόνες και τις διαδικασίες της ΕΤΕπ, οι οποίες θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις αρχές αυτές, συμπεριλαμβανομένων κατάλληλων μέτρων ελέγχου και συμμόρφωσης με τη δήλωση της ΕΤΕπ σχετικά με τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα, καθώς και με τους συναφείς κανόνες και τις διαδικασίες που αφορούν το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της, η ΕΤΕπ θα πρέπει να εφαρμόζει καταλλήλως τις πολιτικές της έναντι επικρατειών με χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο ή μη συνεργαζόμενων επικρατειών που έχουν προσδιοριστεί από την Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη, τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ή την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης, προκειμένου να συνεισφέρει στη διεθνή καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η ΕΤΕπ θα πρέπει να καταρτίζει, για λόγους διαφάνειας και στο βαθμό του δυνατού, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης, κατάλογο των οριστικών δανειοληπτών.

    (30)

    Η ΕΤΕπ θα πρέπει να λάβει κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσει ότι, όταν οι χρηματοδοτικές δραστηριότητες υπόκεινται στην εγγύηση της Ένωσης, τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης προστατεύονται μέσω της εφαρμογής προληπτικών μέτρων κατά της απάτης, της διαφθοράς, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και οποιωνδήποτε άλλων παράνομων δραστηριοτήτων και ότι η OLAF δικαιούται να διεξάγει επιτόπιους ελέγχους και επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις των δικαιούχων. Η ΕΤΕπ θα πρέπει, σύμφωνα με την Πολιτική της για την πρόληψη και καταπολέμηση απαγορευμένης συμπεριφοράς στις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ("πολιτική της ΕΤΕπ κατά της απάτης"), που υιοθετήθηκε το 2008 και αναθεωρήθηκε το 2013, να συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες αρχές της Ένωσης και των κρατών μελών για την ενίσχυση των μέτρων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και την καλύτερη επιβολή τους. Σύμφωνα με την πολιτική της για την καταγγελία δυσλειτουργιών, η ΕΤΕπ θα πρέπει επίσης να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις πληροφορίες που παρέχουν οι καταγγέλλοντες όσον αφορά ενδεχόμενες περιπτώσεις απάτης, διαφθοράς ή άλλης παράνομης δραστηριότητας, και να μεριμνά για την ορθή παρακολούθηση των περιπτώσεων, ενημέρωση και προστασία κατά τυχόν αντιποίνων.

    (31)

    Τα διοικητικά όργανα της ΕΤΕπ θα πρέπει να παροτρύνονται να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την προσαρμογή της δραστηριότητας της ΕΤΕπ ώστε να συμβάλλει αποτελεσματικά στις εξωτερικές πολιτικές της Ένωσης, και να πληροί ικανοποιητικά τις απαιτήσεις της παρούσας απόφασης,

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Εγγύηση της ΕΕ

    1.   Η Ένωση παρέχει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δημοσιονομική εγγύηση για χρηματοδοτικές δραστηριότητες που υλοποιούνται εκτός της Ένωσης («εγγύηση της ΕΕ»). Η εγγύηση της ΕΕ χορηγείται ως συνολική εγγύηση για πληρωμές που οφείλονται στην ΕΤΕπ, αλλά τις οποίες δεν έχει εισπράξει η ΕΤΕπ, σε σχέση με δάνεια, εγγυήσεις δανείων και τίτλους χρέους των κεφαλαιαγορών που χορηγούνται ή εκδίδονται προς όφελος επενδυτικών έργων της ΕΤΕπ τα οποία είναι επιλέξιμα σύμφωνα με την παράγραφο 2.

    2.   Επιλέξιμα για την εγγύηση της ΕΕ είναι τα δάνεια, οι εγγυήσεις δανείων και οι τίτλοι χρέους των κεφαλαιαγορών της ΕΤΕπ που χορηγούνται ή εκδίδονται προς όφελος επενδυτικών έργων τα οποία υλοποιούνται σε επιλέξιμες χώρες σύμφωνα με τους κανόνες και τις διαδικασίες της ΕΤΕπ, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης της ΕΤΕπ σχετικά με περιβαλλοντικές και κοινωνικές αρχές και πρότυπα, και προς στήριξη των σχετικών στόχων εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης, εφόσον η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ έχει χορηγηθεί βάσει υπογεγραμμένης συμφωνίας που ούτε έχει λήξει ούτε έχει ακυρωθεί («χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ»).

    3.   Η διαχείριση των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ προς υποστήριξη των εξωτερικών πολιτικών της Ένωσης θα πρέπει να εξακολουθήσει να υπακούει στις αρχές της ορθής τραπεζικής πρακτικής.

    4.   Η εγγύηση της ΕΕ περιορίζεται στο 65 % του συνολικού ποσού των πιστώσεων που έχουν εκταμιευθεί και των εγγυήσεων που έχουν χορηγηθεί στο πλαίσιο χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ, μείον τα επιστραφέντα ποσά, συν όλα τα λοιπά συναφή ποσά.

    5.   Η εγγύηση της ΕΕ καλύπτει χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ που θα υπογραφούν κατά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

    6.   Εάν, κατά τη λήξη της περιόδου που αναφέρεται στην παράγραφο 5, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δεν έχουν εκδώσει απόφαση για τη χορήγηση νέας εγγύησης της ΕΕ στην ΕΤΕπ έναντι ζημιών από χρηματοδοτικές δραστηριότητές της εκτός της Ένωσης, η περίοδος αυτή παρατείνεται αυτόματα άπαξ κατά έξι μήνες.

    Άρθρο 2

    Ανώτατα όρια για τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ με εγγύηση της ΕΕ

    1.   Το ανώτατο όριο των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ με εγγύηση της ΕΕ για όλη την περίοδο 2014-2020 δεν υπερβαίνει τα 30 000 000 000 EUR. Ποσά που προορίζονταν αρχικά για χρηματοδοτικές δραστηριότητες αλλά ακυρώθηκαν στη συνέχεια δεν καταλογίζονται στο ανώτατο όριο.

    Αυτό το ανώτατο όριο κατανέμεται σε:

    α)

    σταθερό ανώτατο όριο ύψους 27 000 000 000 EUR·

    β)

    προαιρετικό πρόσθετο ποσό ύψους 3 000 000 000 EUR.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο αποφασίζουν σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία σχετικά με την ολική ή μερική ενεργοποίηση του ποσού που αναφέρεται στο στοιχείο β) και την περιφερειακή κατανομή του κατόπιν της ενδιάμεσης ανασκόπησης, όπως ορίζεται στο άρθρο 19.

    2.   Το σταθερό ανώτατο όριο που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) κατανέμεται σε περιφερειακά ανώτατα όρια και επιμέρους ανώτατα όρια, όπως ορίζεται στο παράρτημα I. Εντός των περιφερειακών ανώτατων ορίων, η ΕΤΕπ διασφαλίζει προοδευτικά την ισορροπημένη κατανομή ανά χώρα εντός των περιφερειών που καλύπτονται από την εγγύηση της ΕΕ.

    Άρθρο 3

    Γενικοί στόχοι και αρχές

    1.   Η εγγύηση της ΕΕ χορηγείται μόνο για χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ που έχουν προστιθέμενη αξία βάσει της αξιολόγησης της ίδιας της ΕΤΕπ και υποστηρίζουν έναν από τους παρακάτω γενικούς στόχους:

    α)

    την ανάπτυξη του τοπικού ιδιωτικού τομέα και, ειδικότερα, τη στήριξη των ΜΜΕ·

    β)

    την ανάπτυξη κοινωνικών και οικονομικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, της ενέργειας, των περιβαλλοντικών υποδομών και της τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών·

    γ)

    τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν.

    2.   Οι χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ που πραγματοποιούνται δυνάμει της παρούσας απόφασης συμβάλλουν στο γενικό συμφέρον της ΕΕ και ιδίως στις αρχές που διέπουν την εξωτερική δράση της Ένωσης, κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 21 ΣΕΕ, καθώς και στην εφαρμογή των διεθνών περιβαλλοντικών συμφωνιών στις οποίες η Ένωση είναι μέρος, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ΕΤΕπ ως τράπεζας επενδύσεων. Τα διοικητικά όργανα της ΕΤΕπ παροτρύνονται να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την προσαρμογή της δραστηριότητας της ΕΤΕπ ώστε να συμβάλει αποτελεσματικά στις εξωτερικές πολιτικές της Ένωσης, και να πληροί ικανοποιητικά τις απαιτήσεις της παρούσας απόφασης.

    3.   Η περιφερειακή ολοκλήρωση μεταξύ χωρών, συμπεριλαμβανομένης ιδίως της οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ χωρών υπό προενταξιακό καθεστώς, χωρών που εμπίπτουν στην Πολιτική Γειτονίας και της Ένωσης αποτελεί βασικό στόχο των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ στο πλαίσιο των τομέων που καλύπτονται από τους γενικούς στόχους της παραγράφου 1. Η ΕΤΕπ θα αναλαμβάνει χρηματοδοτικές δραστηριότητες σε χώρες δικαιούχους στο πλαίσιο των τομέων που καλύπτονται από τους γενικούς στόχους με τη στήριξη άμεσων ξένων επενδύσεων που προάγουν την οικονομική ολοκλήρωση με την Ένωση.

    4.   Στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως ορίζονται στον κατάλογο αποδεκτών δημόσιας αναπτυξιακής βοήθειας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ συμβάλλουν, σύμφωνα με τα άρθρα 208 και 209 ΣΛΕΕ, έμμεσα στους στόχους της πολιτικής της Ένωσης για την αναπτυξιακή συνεργασία, όπως η μείωση της φτώχειας μέσω της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς και της βιώσιμης οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

    5.   Για να διασφαλιστεί ο μεγαλύτερος δυνατός αντίκτυπος των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη, η ΕΤΕπ θα επιδιώξει να ενισχύσει τον τοπικό ιδιωτικό τομέα στις δικαιούχους χώρες μέσω στήριξης των τοπικών επενδύσεων όπως προβλέπεται στην παράγραφο 1 στοιχείο α). Οι χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ που υποστηρίζουν τους γενικούς στόχους της παραγράφου 1 συμπεριλαμβάνουν, κατά το δυνατόν, τη στήριξη επενδυτικών έργων από ΜΜΕ της Ένωσης. Για την αποτελεσματική παρακολούθηση της χρησιμοποίησης των κεφαλαίων προς όφελος των οικείων ΜΜΕ, η ΕΤΕπ θεσπίζει τις κατάλληλες συμβατικές απαιτήσεις με τους φορείς χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης, συμπεριλαμβανομένων προδιαγραφών για την υποβολή στοιχείων από τις δικαιούχους χώρες.

    Η ΕΤΕπ συνεργάζεται με τους φορείς χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης οι οποίοι μπορούν να στηρίξουν τις συγκεκριμένες ανάγκες των ΜΜΕ στις χώρες που καλύπτονται από τη δραστηριότητα και οι οποίοι δεν συμμετέχουν στις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ που υλοποιούνται σε επιλέξιμη χώρα με χρηματοπιστωτικά σχήματα ευρισκόμενα σε ξένη μη συνεργαζόμενη επικράτεια που αναφέρεται στο άρθρο 13.

    6.   Οι χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ που υποστηρίζουν τους γενικούς στόχους της παραγράφου 1 στοιχείο β) στηρίζουν επενδυτικά έργα κυρίως στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, των περιβαλλοντικών υποδομών, της τεχνολογίας πληροφοριών και των επικοινωνιών, της υγείας και της παιδείας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η παραγωγή και η ενσωμάτωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ο μετασχηματισμός των ενεργειακών συστημάτων ώστε να επιτραπεί η μετάβαση σε τεχνολογίες και καύσιμα χαμηλότερων ανθρακούχων εκπομπών, η βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οι ενεργειακές υποδομές, μεταξύ άλλων για την παραγωγή και μεταφορά του αερίου στην ενεργειακή αγορά της Ένωσης, καθώς και η ηλεκτροδότηση των αγροτικών περιοχών, οι περιβαλλοντικές υποδομές όπως υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης και πράσινης ανάπτυξης, υποδομές τηλεπικοινωνιών και ευρυζωνικών δικτύων.

    7.   Οι χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ που υποστηρίζουν τους γενικούς στόχους της παραγράφου 1 στοιχείο γ) στηρίζουν επενδυτικά έργα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν, τα οποία συμβάλλουν στην επίτευξη του γενικού στόχου της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος, ιδίως με την αποφυγή ή τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και των βιώσιμων μεταφορών ή με την αύξηση της ανθεκτικότητας στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε ευπαθείς χώρες, τομείς και κοινότητες. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας για έργα που προβλέπουν δράσεις στον τομέα του κλίματος ορίζονται στη στρατηγική της ΕΤΕπ για την κλιματική αλλαγή η οποία θα αναπροσαρμοστεί πριν από τα τέλη του 2015. Για τον σκοπό αυτό, θα έπρεπε να περιλαμβάνεται ανάλυση του αποτυπώματος άνθρακα στη διαδικασία περιβαλλοντικής αξιολόγησης για να καθορίζεται αν οι προτάσεις έργων αξιοποιούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο βελτιώσεις από άποψη ενεργειακής απόδοσης. Κατά την περίοδο που καλύπτεται από την παρούσα απόφαση, ο όγκος των εν λόγω δραστηριοτήτων αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 25 % των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ.

    8.   Σύμφωνα με τους ενωσιακούς και τους διεθνείς στόχους για την κλιματική αλλαγή, η ΕΤΕπ επικαιροποιεί, πριν από το τα τέλη του 2015, σε συνεργασία με την Επιτροπή, τη στρατηγική της για την κλιματική αλλαγή όσον αφορά τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ. Στο πλαίσιο της επικαιροποίησης θα προβλεφθούν μεταξύ άλλων συγκεκριμένες δράσεις για να εξασφαλιστεί ότι τα επενδυτικά έργα δυνάμει της παρούσας απόφασης ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της Ένωσης στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και να ενισχυθούν οι προσπάθειες για τη στήριξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης.

    9.   Η εγγύηση της ΕΕ καλύπτει μόνον χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ πραγματοποιούμενες σε επιλέξιμες χώρες που έχουν συνάψει συμφωνία-πλαίσιο με την ΕΤΕπ, στην οποία καθορίζονται οι νομικοί όροι βάσει των οποίων πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι εν λόγω δραστηριότητες.

    Άρθρο 4

    Καλυπτόμενες χώρες

    1.   Ο κατάλογος των δυνάμει επιλέξιμων χωρών για χρηματοδότηση της ΕΤΕπ με εγγύηση της ΕΕ παρατίθεται στο παράρτημα II. Ο κατάλογος των χωρών που είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ με εγγύηση της ΕΕ παρατίθεται στο παράρτημα III και περιλαμβάνει μόνο τις χώρες που απαριθμούνται στο παράρτημα II. Για τις χώρες που δεν αναφέρονται στο παράρτημα II, η επιλεξιμότητα για χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ με εγγύηση της ΕΕ αποφασίζεται κατά περίπτωση, σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία.

    2.   Η Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει κατ' εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 18 όσον αφορά τις τροποποιήσεις του παραρτήματος III. Οι αποφάσεις της Επιτροπής βασίζονται σε συνολική αξιολόγηση, η οποία αφορά μεταξύ άλλων οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές πτυχές, ιδίως αυτές που αφορούν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, καθώς και στα σχετικά ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις αποφάσεις και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου.

    3.   Οι κατ' εξουσιοδότηση πράξεις για την τροποποίηση του παραρτήματος III δεν επηρεάζουν την κάλυψη από την εγγύηση της ΕΕ των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ που υπεγράφησαν πριν από την έναρξη ισχύος των εν λόγω πράξεων, με την επιφύλαξη της παραγράφου 4.

    4.   Εκταμιεύσεις στο πλαίσιο χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ που καλύπτονται από συνολική εγγύηση σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 1, δεν πραγματοποιούνται σε χώρες που δεν παρατίθενται στο παράρτημα III.

    5.   Η εγγύηση της ΕΕ δεν καλύπτει χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ σε συγκεκριμένη χώρα εφόσον η συμφωνία που αφορά τις δραστηριότητες αυτές έχει υπογραφεί μετά την προσχώρηση της χώρας στην Ένωση.

    Άρθρο 5

    Συμβολή των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ στις πολιτικές της Ένωσης

    1.   Η Επιτροπή επικαιροποιεί, από κοινού με την ΕΤΕπ, τις υφιστάμενες περιφερειακές τεχνικές επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές για τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ εντός ενός έτους από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης.

    Οι περιφερειακές τεχνικές επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές είναι σύμφωνες προς το ευρύτερο πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής της Ένωσης που καθορίζεται στο παράρτημα IV. Ειδικότερα, οι περιφερειακές τεχνικές επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές διασφαλίζουν ότι η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ βάσει της παρούσας απόφασης είναι συμπληρωματική των αντίστοιχων πολιτικών, προγραμμάτων και μηχανισμών παροχής βοήθειας της Ένωσης στις διάφορες περιφέρειες.

    Κατά την επικαιροποίηση των εν λόγω περιφερειακών τεχνικών επιχειρησιακών κατευθυντήριων γραμμών, η Επιτροπή και η ΕΤΕπ λαμβάνουν υπόψη τα σχετικά ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις αποφάσεις και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου. Οι περιφερειακές τεχνικές επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές συνάδουν με τις προτεραιότητες που περιέχονται στα εθνικά ή περιφερειακά προγράμματα, εφόσον υπάρχουν, τα οποία καταρτίζονται από τις δικαιούχους χώρες, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τυχόν διαβουλεύσεις με τοπικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών κατά τη διάρκεια κατάρτισης των εν λόγω προγραμμάτων.

    Η Επιτροπή διαβιβάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο τις επικαιροποιημένες περιφερειακές τεχνικές επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές, αμέσως μετά τη σύνταξή τους.

    Εντός του πλαισίου που καθορίζεται από τις περιφερειακές τεχνικές επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές, η ΕΤΕπ καθορίζει αντίστοιχες στρατηγικές χρηματοδότησης και διασφαλίζει την εφαρμογή τους.

    Οι χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ συνάδουν με τις περιφερειακές τεχνικές επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές και τις στρατηγικές της δικαιούχου χώρας.

    Οι περιφερειακές τεχνικές επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές αναθεωρούνται μετά τη μεσοπρόθεσμη επισκόπηση που αναφέρεται στο άρθρο 19.

    2.   Στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 19 του πρωτοκόλλου αριθ. 5, η Επιτροπή διατυπώνει γνώμη σχετικά με τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ. Προκειμένου για τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης, αν η Επιτροπή διατυπώσει αρνητική γνώμη, η σχετική δραστηριότητα δεν καλύπτεται από την εγγύηση της ΕΕ.

    Άρθρο 6

    Συνεργασία με την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ

    1.   Η συνοχή των εξωτερικών δράσεων της ΕΤΕπ με τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης ενισχύεται περαιτέρω, με σκοπό τη μεγιστοποίηση των συνεργειών μεταξύ των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ και των δημοσιονομικών πόρων της Ένωσης, ιδίως μέσω της επικαιροποίησης των περιφερειακών τεχνικών επιχειρησιακών κατευθυντήριων γραμμών που αναφέρονται στο άρθρο 5, για την οποία πραγματοποιείται, κατά περίπτωση, διαβούλευση με την ΕΥΕΔ επί θεμάτων πολιτικής, καθώς και μέσω τακτικού και συστηματικού διαλόγου και έγκαιρης ανταλλαγής πληροφοριών όσον αφορά:

    α)

    στρατηγικά έγγραφα που συντάσσουν η Επιτροπή ή η ΕΥΕΔ, κατά περίπτωση, όπως τα έγγραφα στρατηγικής ανά χώρα και ανά περιοχή, τα ενδεικτικά προγράμματα, τα σχέδια δράσης και τα προενταξιακά έγγραφα·

    β)

    τα έγγραφα στρατηγικού σχεδιασμού, τα υπό μελέτη επενδυτικά έργα της ΕΤΕπ και τις ετήσιες εκθέσεις της ΕΤΕπ στην Επιτροπή·

    γ)

    άλλα θέματα πολιτικής και επιχειρησιακά θέματα.

    2.   Η συνεργασία πραγματοποιείται ανά περιοχή, καθώς και σε επίπεδο αντιπροσωπειών της Ένωσης, λαμβανομένων υπόψη του ρόλου της ΕΤΕπ και των πολιτικών της Ένωσης σε κάθε περιοχή.

    Άρθρο 7

    Συνεργασία με άλλους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς

    1.   Οι χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ διεξάγονται, κατά περίπτωση, σε συνεργασία με άλλους ευρωπαϊκούς πολυμερείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και χρηματοδοτικούς οργανισμούς των κρατών μελών («ευρωπαϊκοί χρηματοδοτικοί οργανισμοί»), και διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών περιφερειακής ανάπτυξης («διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί») προκειμένου να μεγιστοποιούνται οι συνέργειες, η συνεργασία και η αποδοτικότητα, να αναπτύσσονται από κοινού καινοτόμα χρηματοπιστωτικά μέσα, να διασφαλίζονται ο συνετός και εύλογος καταμερισμός των κινδύνων και οι συνεκτικοί όροι επιλεξιμότητας για τα επενδυτικά έργα και τους τομείς, καθώς και να ελαχιστοποιούνται πιθανές διπλές δαπάνες και περιττές αλληλεπικαλύψεις.

    2.   Η συνεργασία κατά την παράγραφο 1 διευκολύνεται μέσω συντονισμού μεταξύ της Επιτροπής, της ΕΤΕπ και των σχετικών ευρωπαϊκών και διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στις διάφορες περιοχές, ο οποίος υλοποιείται, όπου ενδείκνυται, με μνημόνια συνεννόησης ή άλλα πλαίσια περιφερειακής συνεργασίας της Ένωσης.

    Άρθρο 8

    Κάλυψη και όροι της εγγύησης της ΕΕ

    1.   Η εγγύηση της ΕΕ καλύπτει όλες τις πληρωμές που οφείλονται στην ΕΤΕπ αλλά δεν έχουν εισπραχθεί από αυτήν («συνολική εγγύηση»), σε σχέση με χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ, με την εξαίρεση όσων συνίστανται σε τίτλους χρέους των κεφαλαιαγορών, που συνάπτονται με κράτος ή με την εγγύηση κράτους και σε σχέση με άλλες χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ που συνάπτονται είτε με περιφερειακές ή τοπικές αρχές είτε με δημόσιες επιχειρήσεις ή οργανισμούς που βρίσκονται στην ιδιοκτησία ή υπό τον έλεγχο του κράτους, εφόσον για αυτές τις άλλες χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ υπάρχει κατάλληλη αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου από την ΕΤΕπ που λαμβάνει υπόψη την κατάσταση του πιστωτικού κινδύνου της εκάστοτε χώρας.

    2.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, η Παλαιστίνη εκπροσωπείται από την Παλαιστινιακή Αρχή, το δε Κοσσυφοπέδιο εκπροσωπείται από τις Αρχές του Κοσσυφοπεδίου (13).

    3.   Για τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ που δεν εμπίπτουν στην παράγραφο 1, η εγγύηση της ΕΕ καλύπτει όλες τις πληρωμές που οφείλονται στην ΕΤΕπ αλλά δεν έχουν εισπραχθεί από αυτήν, εφόσον η μη είσπραξη οφείλεται στην επέλευση ενός από τους εξής πολιτικούς κινδύνους («εγγύηση έναντι πολιτικών κινδύνων»):

    α)

    μη μεταφορά συναλλάγματος·

    β)

    απαλλοτρίωση·

    γ)

    πόλεμος ή εμφύλια αναταραχή·

    δ)

    αρνησιδικία σε περίπτωση αθέτησης συμβατικών υποχρεώσεων.

    4.   Για τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ που συνίστανται σε τίτλους χρέους των κεφαλαιαγορών, ισχύει μόνον η εγγύηση έναντι πολιτικών κινδύνων.

    5.   Οι χρηματοδοτικές συμφωνίες με επιμέρους υπεύθυνους που αφορούν χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ περιλαμβάνουν επίσης τις δέουσες περιβαλλοντικές και κοινωνικές διατάξεις σύμφωνα με τους κανόνες και διαδικασίες της ΕΤΕπ.

    6.   Η Επιτροπή και η ΕΤΕπ καθορίζουν στην εγγυητική συμφωνία που αναφέρεται στο άρθρο 14 σαφή και διαφανή πολιτική κατανομής που επιτρέπει στην ΕΤΕπ να προσδιορίζει, στο πλαίσιο της εξωτερικής δράσης της, τις δραστηριότητες που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν δυνάμει της παρούσας απόφασης ώστε να διασφαλιστεί η πλέον αποτελεσματική χρήση της εγγύησης της ΕΕ. Η πολιτική κατανομής βασίζεται στην πιστοληπτική ικανότητα των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ όπως αξιολογείται από την ΕΤΕπ, τα ανώτατα όρια όπως ορίζονται στο παράρτημα I, τη φύση του αντισυμβαλλόμενου ως κυρίαρχου κράτους, ή ως υποκρατικής οντότητας που εμπίπτει στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου ή ως ιδιωτικής οντότητας, την ικανότητα της ΕΤΕπ όσον αφορά την απορρόφηση κινδύνων και άλλα σχετικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της προστιθέμενης αξίας της εγγύησης της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώνονται για την πολιτική κατανομής σύμφωνα με το άρθρο 14.

    7.   Όταν καταπίπτει η εγγύηση της ΕΕ, η Ένωση υποκαθίσταται σε τυχόν σχετικά δικαιώματα της ΕΤΕπ όσον αφορά οποιαδήποτε υποχρέωση σχετική με τις χρηματοδοτικές δραστηριότητές της, όπως προβλέπεται στην εγγυητική συμφωνία που αναφέρεται στο άρθρο 14.

    Άρθρο 9

    Αξιολόγηση και παρακολούθηση των επενδυτικών έργων από την ΕΤΕπ

    1.   Η ΕΤΕπ εφαρμόζει ενδελεχή δέουσα επιμέλεια και εφόσον κρίνεται σκόπιμο καλεί τους αναδόχους έργων να προβούν στη διενέργεια τοπικών δημοσίων διαβουλεύσεων σύμφωνα με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές αρχές της Ένωσης, με τους οικείους εθνικούς και τοπικούς φορείς, καθώς και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών, στο στάδιο προγραμματισμού των έργων και στο στάδιο υλοποίησης ως προς τις πτυχές των καλυπτόμενων από την εγγύηση της ΕΕ επενδυτικών έργων που αφορούν κοινωνικά θέματα, ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, οικονομικά ζητήματα και θέματα ανάπτυξης, και να παρέχουν πληροφορίες σημαντικές για την αξιολόγηση της συμβολής στην εκπλήρωση των στρατηγικών στόχων της Ένωσης και των στόχων της στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

    Η παρούσα αξιολόγηση περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, εκτίμηση του τρόπου με τον οποίο μπορούν να ενισχυθούν μέσω τεχνικής βοήθειας οι ικανότητες των δικαιούχων της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου του έργου. Οι κανόνες και οι διαδικασίες της ΕΤΕπ περιλαμβάνουν τις αναγκαίες διατάξεις σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων των επενδυτικών έργων και των πτυχών που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πρόληψη των συγκρούσεων, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι τα επενδυτικά έργα που υποστηρίζονται δυνάμει της παρούσας απόφασης είναι βιώσιμα από περιβαλλοντική και κοινωνική σκοπιά.

    2.   Εκτός από την εκ των προτέρων εκτίμηση των αναπτυξιακών πτυχών, η ΕΤΕπ παρακολουθεί και την υλοποίηση των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα, απαιτεί από τους αναδόχους έργων, κατά τη φάση της υλοποίησης έως και την ολοκλήρωση των έργων, να παρακολουθούν ενδελεχώς, μεταξύ άλλων, τις οικονομικές, αναπτυξιακές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους καθώς και τον αντίκτυπό τους στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ΕΤΕπ επαληθεύει τακτικά τις πληροφορίες που παρέχονται από τους αναδόχους των έργων και τις δημοσιοποιεί με τη συγκατάθεση του αναδόχου έργου. Εφόσον είναι δυνατόν, οι εκθέσεις περί ολοκλήρωσης των έργων που σχετίζονται με χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ δημοσιεύονται εξαιρουμένης κάθε απόρρητης πληροφορίας.

    3.   Η παρακολούθηση της ΕΤΕπ καλύπτει επίσης, κατά το δυνατόν, την υλοποίηση δραστηριοτήτων χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης και τις επιδόσεις των χρηματοπιστωτικών μεσολαβητών υπέρ των ΜΜΕ.

    4.   Η ΕΤΕπ θεσπίζει ολοκληρωμένο σύστημα για την εκ των προτέρων εκτίμηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε απόλυτες και σε σχετικές τιμές, που σχετίζονται με χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ, όταν οι εκπομπές αυτές εγγίζουν κρίσιμα όρια, τα οποία προσδιορίζονται σε σχετική μεθοδολογία που περιλαμβάνεται στη στρατηγική της ΕΤΕπ για την κλιματική αλλαγή, και όταν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.

    5.   Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης κοινοποιούνται, εφόσον δυνατόν, με την επιφύλαξη των απαιτήσεων τήρησης απορρήτου και της συμφωνίας των οικείων μερών.

    Άρθρο 10

    Εξωτερικά έσοδα ειδικού προορισμού για το Ταμείο Εγγυήσεων

    Οι επιστροφές και τα έσοδα για ποσό ύψους 110 000 000 EUR, που προέρχονται από δραστηριότητες πριν από το 2007, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαιακών επιστροφών, των αποδεσμευμένων εγγυήσεων και των αποπληρωμών του κεφαλαίου δανείων, των μερισμάτων, των υπερτιμημάτων, των αμοιβών εγγυοδοσίας και των τόκων από δάνεια και από ποσά σε καταπιστευματικούς λογαριασμούς τα οποία καταβάλλονται στον καταπιστευματικό λογαριασμό που έχει ανοιχθεί για τον Ευρωμεσογειακό Φορέα Επενδύσεων και Εταιρικής Σχέσης και αποδίδονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, αποτελούν εξωτερικά έσοδα ειδικού προορισμού σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 και χρησιμοποιούνται από το Ταμείο Εγγυήσεων.

    Ποσά άνω των 110 000 000 EUR τα οποία έχουν καταβληθεί στον καταπιστευματικό λογαριασμό ο οποίος έχει ανοιχθεί για τον Ευρωμεσογειακό Φορέα Επενδύσεων και Εταιρικής Σχέσης εγγράφονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης κατόπιν αφαίρεσης των διαχειριστικών δαπανών και αμοιβών.

    Άρθρο 11

    Ετήσια υποβολή έκθεσης και λογιστική

    1.   Η Επιτροπή υποβάλλει ετησίως έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ που πραγματοποιούνται δυνάμει της παρούσας απόφασης. Η έκθεση δημοσιοποιείται και περιλαμβάνει:

    α)

    αξιολόγηση των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ σε επίπεδο έργου, τομέα, χώρας και περιφέρειας και της συμμόρφωσής τους με την παρούσα απόφαση·

    β)

    αξιολόγηση της προστιθέμενης αξίας, των κατ'εκτίμηση υλοποιήσεων, αποτελεσμάτων και του αναπτυξιακού αντίκτυπου των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ σε συγκεντρωτική βάση, βάσει της ετήσιας έκθεσης της ΕΤΕπ για το πλαίσιο μέτρησης αποτελεσμάτων. Για τον σκοπό αυτό, η ΕΤΕπ θα χρησιμοποιήσει δείκτες επιδόσεων όσον αφορά τις πτυχές των χρηματοδοτούμενων έργων που σχετίζονται με την ανάπτυξη, το περιβάλλον και κοινωνικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των πτυχών που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, λαμβάνοντας υπ' όψιν τους σχετικούς δείκτες που προβλέπονται στη δήλωση του Παρισιού του 2005 για την αποτελεσματικότητα της βοήθειας. Οι δείκτες για τις περιβαλλοντικές πτυχές των έργων θα πρέπει να περιλαμβάνουν κριτήρια όσον αφορά την καθαρή τεχνολογία που να είναι προσανατολισμένα κατ' αρχήν στην ενεργειακή απόδοση και τις τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών·

    γ)

    αξιολόγηση της συμβολής των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ στην επίτευξη των στόχων εξωτερικής πολιτικής και των στρατηγικών στόχων της Ένωσης, λαμβανομένων υπόψη των περιφερειακών τεχνικών επιχειρησιακών κατευθυντήριων γραμμών που αναφέρονται στο άρθρο 5·

    δ)

    αξιολόγηση των χρηματοοικονομικών οφελών που μεταβιβάζονται στους δικαιούχους των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ σε συγκεντρωτική βάση·

    ε)

    αξιολόγηση της ποιότητας των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ, ιδίως του βαθμού στον οποίο η ΕΤΕπ έχει λάβει υπόψη την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα κατά τη διαδικασία δέουσας επιμέλειας, καθώς και της παρακολούθησης των επενδυτικών έργων που χρηματοδοτήθηκαν·

    στ)

    λεπτομερή πληροφόρηση σχετικά με τις καταπτώσεις της εγγύησης της ΕΕ·

    ζ)

    πληροφορίες για το ύψος της χρηματοδότησης σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα βάσει της παρούσας απόφασης, για τον αντίκτυπο όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σε απόλυτες και σχετικές τιμές, που αναφέρονται στο άρθρο 9 παράγραφος 4 σε συγκεντρωτική βάση, καθώς και για τον αριθμό των έργων που αξιολογήθηκαν έναντι των κλιματικών κινδύνων·

    η)

    περιγραφή της συνεργασίας με την Επιτροπή και άλλους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων συγχρηματοδότησης. Η έκθεση περιλαμβάνει συγκεκριμένα ανάλυση των δημοσιονομικών πόρων της Ένωσης και των πόρων άλλων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών οργανισμών και διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, παρέχοντας κατά τον τρόπο αυτόν μια επισκόπηση των συνολικών επενδύσεων που υποστηρίζονται από τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ που πραγματοποιούνται δυνάμει της παρούσας απόφασης. Η έκθεση αναφέρει επίσης τη σύναψη νέων μνημονίων κατανόησης μεταξύ της ΕΤΕπ και άλλων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών οργανισμών ή διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών τα οποία επηρεάζουν τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ που πραγματοποιούνται δυνάμει της παρούσας απόφασης·

    θ)

    πληροφορίες σχετικά με την παρακολούθηση της λειτουργίας του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της ΕΤΕπ και του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, στον βαθμό που το εν λόγω μνημόνιο αφορά χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ που καλύπτονται από την παρούσα απόφαση.

    2.   Για τους σκοπούς της υποβολής της έκθεσης της Επιτροπής που αναφέρεται στην παράγραφο 1, η ΕΤΕπ υποβάλλει στην Επιτροπή ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ που πραγματοποιούνται δυνάμει της παρούσας απόφασης, συμπεριλαμβανομένων όλων των απαραίτητων στοιχείων που επιτρέπουν στην Επιτροπή να υποβάλει τη δική της έκθεση σύμφωνα με την παράγραφο 1. Η ΕΤΕπ μπορεί επίσης να παρέχει στην Επιτροπή πρόσθετες συναφείς πληροφορίες προκειμένου να αποκτήσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συνολική επισκόπηση της εξωτερικής δραστηριότητας της ΕΤΕπ.

    3.   Η ΕΤΕπ παρέχει στην Επιτροπή στατιστικά, χρηματοοικονομικά και λογιστικά δεδομένα για κάθε μία από τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ, καθώς και κάθε πρόσθετη πληροφορία που απαιτείται για την εκπλήρωση των καθηκόντων ενημέρωσης που έχει η Επιτροπή ή για την ικανοποίηση των αιτημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πιστοποιητικό ελέγχου σχετικά με τα εκκρεμή ποσά των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ. Η ΕΤΕπ παρέχει επίσης στην Επιτροπή οποιοδήποτε άλλο απαραίτητο έγγραφο σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.

    4.   Για τους σκοπούς της λογιστικής και της ενημέρωσης της Επιτροπής όσον αφορά τους κινδύνους που καλύπτονται από την εγγύηση της ΕΕ, η ΕΤΕπ παρέχει στην Επιτροπή εκτίμηση των κινδύνων της ΕΤΕπ και πληροφορίες σχετικά με τη διαβάθμιση των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ.

    5.   Η ΕΤΕπ παρέχει στην Επιτροπή, τουλάχιστον σε ετήσια βάση, ενδεικτικό πολυετές πρόγραμμα του προβλεπόμενου όγκου υπογραφών χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ προκειμένου να εξασφαλισθεί η συμβατότητα των χρηματοδοτικών προβλέψεων της ΕΤΕπ με τα ανώτατα όρια που θεσπίζει η παρούσα απόφαση και να διασφαλίσει η Επιτροπή κατάλληλο δημοσιονομικό προγραμματισμό για την τροφοδότηση του Ταμείου Εγγυήσεων. Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη αυτές τις προβλέψεις κατά την κατάρτιση του σχεδίου γενικού προϋπολογισμού της Ένωσης.

    6.   Η ΕΤΕπ υποβάλλει τακτικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή όλες τις ανεξάρτητες εκθέσεις αξιολόγησης στις οποίες αποτιμώνται τα πρακτικά αποτελέσματα που επιτυγχάνονται με τις συγκεκριμένες δραστηριότητες της ΕΤΕπ και λοιπές εξωτερικές εντολές.

    7.   Η ΕΤΕπ επιβαρύνεται με το κόστος παροχής των πληροφοριών που αναφέρονται στις παραγράφους 2 έως 6. Η ΕΤΕπ δημοσιοποιεί επίσης τις πληροφορίες που αναφέρονται στις παραγράφους 2, 3 και 6, με γενικούς όρους και εξαιρουμένης κάθε απόρρητης πληροφορίας.

    Άρθρο 12

    Διαφάνεια και δημοσιοποίηση των πληροφοριών

    1.   Η ΕΤΕπ, σύμφωνα με την πολιτική διαφάνειας που εφαρμόζει και τις αρχές της Ένωσης σχετικά με την πρόσβαση στα έγγραφα και στις πληροφορίες, και σταδιακά σύμφωνα με τα πρότυπα της πρωτοβουλίας για τη διαφάνεια της διεθνούς βοήθειας (IATI), δημοσιεύει στον ιστότοπό της πληροφορίες σχετικά με:

    α)

    όλες τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ που πραγματοποιούνται δυνάμει της παρούσας απόφασης, μετά από το στάδιο έγκρισης του έργου, αναφέροντας συγκεκριμένα εάν ένα επενδυτικό έργο καλύπτεται από την εγγύηση της ΕΕ και τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της εξωτερικής δράσης της Ένωσης, με έμφαση στον οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό του αντίκτυπο·

    β)

    εάν δεν ισχύουν απαιτήσεις τήρησης απορρήτου, τυχόν μνημόνια κατανόησης μεταξύ της ΕΤΕπ και άλλων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών οργανισμών ή διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών τα οποία επηρεάζουν τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ που πραγματοποιούνται δυνάμει της παρούσας απόφασης·

    γ)

    εφόσον είναι εφικτό και σκόπιμο, τις ισχύουσες συμφωνίες πλαίσια μεταξύ της ΕΤΕπ και αποδέκτριας χώρας. Κατά την υπογραφή νέων ή την τροποποίηση ισχυουσών συμφωνιών, η ΕΤΕπ θα επιδιώκει να καταστεί δυνατή η δημοσιοποίησή τους·

    δ)

    την πολιτική κατανομής της ΕΤΕπ.

    2.   Η Επιτροπή δημοσιεύει στον ιστότοπό της συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με όλες τις περιπτώσεις ανάκτησης ποσών βάσει της εγγυητικής συμφωνία που αναφέρεται στο άρθρο 14 και της συμφωνίας στην οποία καθορίζονται λεπτομερώς οι διατάξεις και διαδικασίες είσπραξης των απαιτήσεων που αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφος 2, εκτός εάν ισχύουν απαιτήσεις τήρησης απορρήτου.

    Άρθρο 13

    Μη συνεργαζόμενες επικράτειες

    Στις χρηματοδοτικές δραστηριότητές της, η ΕΤΕπ δεν ανέχεται καμιά δραστηριότητα που επιτελείται για παράνομους σκοπούς, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, η φορολογική απάτη και η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και η απάτη σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. Ειδικότερα, η ΕΤΕπ δεν συμμετέχει σε καμιά χρηματοδοτική δραστηριότητα που υλοποιείται σε επιλέξιμη χώρα μέσω σχήματος ευρισκόμενου σε ξένη μη συνεργαζόμενη επικράτεια που έχει χαρακτηρισθεί ως τέτοια από την Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη, τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ή την ομάδα χρηματοοικονομικής δράσης.

    Στις χρηματοδοτικές της δραστηριότητες, η ΕΤΕπ εφαρμόζει τις αρχές και τα πρότυπα που καθορίζονται στο ενωσιακό δίκαιο για την πρόληψη της χρήσης του χρηματοδοτικού συστήματος για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να λαμβάνει εύλογα μέτρα για την αναγνώριση των οικονομικών δικαιούχων εφόσον συντρέχει περίπτωση.

    Άρθρο 14

    Εγγυητική συμφωνία

    Η Επιτροπή και η ΕΤΕπ υπογράφουν εγγυητική συμφωνία στην οποία καθορίζονται λεπτομερώς οι διατάξεις και διαδικασίες που αφορούν την εγγύηση της ΕΕ όπως ορίζεται στο άρθρο 8, και ενημερώνουν σχετικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

    Άρθρο 15

    Ανάκτηση πληρωμών που έχουν καταβληθεί από την Επιτροπή

    1.   Εάν η Επιτροπή πραγματοποιήσει πληρωμή στο πλαίσιο της εγγύησης της ΕΕ, η ΕΤΕπ προβαίνει, εξ ονόματος και για λογαριασμό της Επιτροπής, στην είσπραξη των απαιτήσεων για τα καταβληθέντα ποσά.

    2.   Το αργότερο κατά την ημερομηνία υπογραφής της εγγυητικής συμφωνίας που αναφέρεται στο άρθρο 14, η Επιτροπή και η ΕΤΕπ υπογράφουν χωριστή συμφωνία στην οποία καθορίζονται λεπτομερώς οι διατάξεις και διαδικασίες είσπραξης των απαιτήσεων.

    Άρθρο 16

    Έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο

    Η εγγύηση της ΕΕ και τα δυνάμει αυτής καταβληθέντα και ανακτηθέντα ποσά που εγγράφονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Άρθρο 17

    Μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης

    1.   Η ΕΤΕπ προβαίνει άμεσα σε κοινοποίηση στην OLAF και της παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες όταν, σε οποιοδήποτε στάδιο της προετοιμασίας, της υλοποίησης ή της ολοκλήρωσης έργων που υπόκεινται στην εγγύηση της ΕΕ, έχει βάσιμες υποψίες για πιθανή περίπτωση απάτης, διαφθοράς, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή άλλης παράνομης δραστηριότητας που μπορεί να πλήξει τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης.

    2.   Η OLAF μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες, συμπεριλαμβανομένων επιτόπιων ελέγχων και επιθεωρήσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις και τις διαδικασίες που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (14), τον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου (15) και τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 του Συμβουλίου (16) σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, με σκοπό να εξακριβώνεται κατά πόσον υπήρξε απάτη, διαφθορά, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή άλλη παράνομη δραστηριότητα σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης στο πλαίσιο οποιασδήποτε χρηματοδοτικής δραστηριότητας. Η OLAF μπορεί να διαβιβάζει εγκαίρως στις αρμόδιες αρχές των ενδιαφερόμενων κρατών μελών πληροφορίες συλλεγείσες κατά τη διάρκεια των ερευνών.

    Όταν υπάρχουν αποδείξεις για τέτοιου είδους παράνομες δραστηριότητες, η ΕΤΕπ συμβάλλει στις προσπάθειες ανάκτησης όσον αφορά τις χρηματοδοτικές της δραστηριότητες και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

    3.   Οι χρηματοδοτικές συμφωνίες που υπογράφονται σε σχέση με έργα που λαμβάνουν στήριξη δυνάμει της παρούσας απόφασης περιλαμβάνουν ρήτρες που επιτρέπουν την αναστολή των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ και, εφόσον αναγκαίο, τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων ανάκτησης σε περιπτώσεις απάτης, διαφθοράς ή άλλης παράνομης δραστηριότητας. Η απόφαση περί αναστολής ή ακύρωσης της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ λαμβάνεται από την ΕΤΕπ μετά από δέουσα συνεκτίμηση όλων των περιστάσεων και κινδύνων.

    4.   Η ΕΤΕπ θα συνεχίσει να στηρίζεται στο ενιαίο της σημείο επαφής για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της απάτης για τους υπαλλήλους της ΕΤΕπ και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

    5.   Στις χρηματοδοτικές της δραστηριότητες, η ΕΤΕπ εφαρμόζει τον οικείο μηχανισμό της για τον αποκλεισμό ομολόγων εμπλεκόμενων σε περιπτώσεις απάτης και διαφθοράς, ο οποίος περιλαμβάνει τα κριτήρια αποκλεισμού της Κεντρικής βάσης δεδομένων για τον αποκλεισμό της Ένωσης που διασφαλίζουν τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μερών.

    Άρθρο 18

    Άσκηση της ανατιθέμενης αρμοδιότητας

    1.   Ανατίθεται στην Επιτροπή η αρμοδιότητα να εκδίδει κατ' εξουσιοδότηση πράξεις υπό τους όρους του παρόντος άρθρου.

    2.   Η προβλεπόμενη στο άρθρο 4 αρμοδιότητα ανατίθεται στην Επιτροπή επ' αόριστον από τις 11 Μαΐου 2014.

    3.   Η προβλεπόμενη στο άρθρο 4 ανατιθέμενη αρμοδιότητα μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης τερματίζει την ανάθεση αρμοδιότητας που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Τίθεται σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σε αυτήν. Δεν θίγει το κύρος των ήδη εν ισχύι κατ' εξουσιοδότηση πράξεων.

    4.   Η Επιτροπή, μόλις εκδώσει μια κατ' εξουσιοδότηση πράξη, την κοινοποιεί ταυτοχρόνως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

    5.   Η κατ' εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 4 αρχίζει να ισχύει μόνο εφόσον δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο εντός δύο μηνών από την ημέρα που η πράξη κοινοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ή αν, πριν λήξει αυτή η περίοδος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλουν αντιρρήσεις. Η περίοδος αυτή παρατείνεται κατά δύο μήνες κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.

    Άρθρο 19

    Ενδιάμεση επισκόπηση

    Η Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, ενδιάμεση έκθεση στην οποία αξιολογείται η εφαρμογή της παρούσας απόφασης κατά τα πρώτα έτη ισχύος της συνοδευόμενη, κατά περίπτωση, από πρόταση τροποποίησής της. Η ενδιάμεση έκθεση βασίζεται σε ανεξάρτητη εξωτερική αξιολόγηση και συμβολή από την ΕΤΕπ.

    Η έκθεση περιλαμβάνει ειδικότερα:

    α)

    αξιολόγηση της εφαρμογής της πολιτικής κατανομής·

    β)

    αξιολόγηση του τρόπου υποβολής εκθέσεων από την ΕΤΕπ και ενδεχόμενες συστάσεις για τη βελτίωσή της·

    γ)

    αξιολόγηση του ΠΜΑ, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών και κριτηρίων επιδόσεων, και της συμβολής τους στην επίτευξη των στόχων της παρούσας απόφασης·

    δ)

    λεπτομερή αναφορά των κριτηρίων στα οποία βασίστηκε η σύσταση όσον αφορά εν αφορά ενδεχόμενη ενεργοποίηση, εν όλω ή εν μέρει, του προαιρετικού πρόσθετου ποσού.

    Άρθρο 20

    Υποβολή τελικής έκθεσης

    Η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, τελική έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας απόφασης.

    Άρθρο 21

    Έναρξη ισχύος

    Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στρασβούργο, 16 Απριλίου 2014.

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    M. SCHULZ

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ


    (1)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 11ης Μαρτίου 2014 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 14ης Απριλίου 2014.

    (2)  Απόφαση αριθ. 1080/2011/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2011, για τη χορήγηση εγγύησης της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την κάλυψη ζημιών από δάνεια και εγγυήσεις δανείων για έργα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κατάργηση της απόφασης αριθ. 633/2009/ΕΚ (ΕΕ L 280 της 27.10.2011, σ. 1).

    (3)  Κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 480/2009 του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 2009, για την ίδρυση Ταμείου εγγυήσεων για τις εξωτερικές δράσεις (ΕΕ L 145 της 10.6.2009, σ. 10).

    (4)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 236/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, για τον καθορισμό κοινών κανόνων και διαδικασιών για την εφαρμογή των μηχανισμών εξωτερικής δράσης της Ένωσης (ΕΕ L 77 της 15.3.2014, σ. 95).

    (5)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (ΕΕ L 298 της 26.10.2012, σ. 1).

    (6)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 231/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, για τη θέσπιση Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ ΙΙ) (ΕΕ L 77 της 15.3.2014, σ. 11).

    (7)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 232/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Γειτονίας (ΕΕ L 77 της 15.3.2014, σ. 27).

    (8)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 233/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, περί Μηχανισμού χρηματοδότησης της αναπτυξιακής συνεργασίας την περίοδο 2014-2020 (ΕΕ L 77 της 15.3.2014, σ. 44).

    (9)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 234/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, σχετικά με τη θέσπιση Μέσου Εταιρικής Σχέσης για τη συνεργασία με τρίτες χώρες (ΕΕ L 77 της 15.3.2014, σ. 77).

    (10)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 235/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, για την καθιέρωση χρηματοδοτικού μέσου για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως (ΕΕ L 77 της 15.3.2014, σ. 85).

    (11)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 230/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, για τη θέσπιση μηχανισμού συμβολής στη σταθερότητα και την ειρήνη (ΕΕ L 77 της 15.3.2014, σ. 1).

    (12)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 237/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2014, για τη θέσπιση μηχανισμού συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας (ΕΕ L 77 της 15.3.2014, σ. 109).

    (13)  Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και συνάδει με την απόφαση 1244(1999) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

    (14)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 1074/1999 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 18.9.2013, σ. 1).

    (15)  Κανονισμός (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες (ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2).

    (16)  Κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 1995, σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ L 312 της 23.12.1995, σ. 1).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΟΡΙΑ

    Α.

    Χώρες με προενταξιακό καθεστώς: 8 739 322 000 EUR·

    Β.

    Χώρες γειτονίας και εταιρικής σχέσης: 14 437 225 000 EUR, που αναλύονται στα ακόλουθα ενδεικτικά επιμέρους ανώτατα όρια:

    i)

    Μεσογειακές χώρες: 9 606 200 000 EUR·

    ii)

    Ανατολική Ευρώπη, Νότιος Καύκασος και Ρωσία: 4 831 025 000 EUR·

    Γ.

    Ασία και Λατινική Αμερική: 3 407 295 000 EUR, που αναλύονται στα ακόλουθα ενδεικτικά επιμέρους ανώτατα όρια:

    i)

    Λατινική Αμερική: 2 288 870 000 EUR·

    ii)

    Ασία: 936 356 000 EUR·

    iii)

    Κεντρική Ασία: 182 069 000 EUR·

    Δ.

    Νότια Αφρική: 416 158 000 EUR.

    Στο πλαίσιο του συνολικού σταθερού ανώτατου ορίου, τα διοικητικά όργανα της ΕΤΕπ μπορούν να αποφασίζουν, κατόπιν διαβούλευσης με την Επιτροπή, να ανακατανείμουν ποσό ίσο κατά μέγιστο με το 20 % των επιμέρους περιφερειακών ανώτατων ορίων εντός των περιφερειών και ποσό ίσο κατά μέγιστο με το 10 % των περιφερειακών ανώτατων ορίων μεταξύ των περιφερειών.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    ΔΥΝΑΜΕΙ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΕΣ

    Α.   Χώρες με προενταξιακό καθεστώς

    1.

    Υποψήφιες χώρες

    Ισλανδία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Μαυροβούνιο, Σερβία, Τουρκία

    2.

    Δυνάμει υποψήφιες χώρες

    Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο

    Β.   Χώρες υπό καθεστώς γειτονίας και εταιρικής σχέσης

    1.

    Μεσογειακές χώρες

    Αλγερία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Συρία, Τυνησία

    2.

    Ανατολική Ευρώπη, Νότιος Καύκασος και Ρωσία

    Ανατολική Ευρώπη: Λευκορωσία, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Ουκρανία

    Νότιος Καύκασος: Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία

    Ρωσία

    Γ.   Ασία και Λατινική Αμερική

    1.

    Λατινική Αμερική

    Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βολιβία, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Ισημερινός, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Μεξικό, Νικαράγουα, Ονδούρα, Ουρουγουάη, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Χιλή

    2.

    Ασία

    Αφγανιστάν, Βιετνάμ, Ινδία, Ινδονησία, Ιράκ, Καμπότζη, Κίνα (συμπεριλαμβανομένων των ειδικών διοικητικών περιοχών Χονγκ Κονγκ και Μακάο), Λάος, Μαλαισία, Μαλδίβες, Μιανμάρ/Βιρμανία, Μογγολία, Μπανγκλαντές, Μπουτάν, Μπρουνέι, Νεπάλ, Νότια Κορέα, Πακιστάν, Σιγκαπούρη, Σρι Λάνκα, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Υεμένη, Φιλιππίνες

    3.

    Κεντρική Ασία

    Καζαχστάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν

    Δ.   Νότια Αφρική

    Νότια Αφρική


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

    ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΕΣ

    Α.   Χώρες με προενταξιακό καθεστώς

    1.

    Υποψήφιες χώρες

    Ισλανδία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Μαυροβούνιο, Σερβία, Τουρκία

    2.

    Δυνάμει υποψήφιες χώρες

    Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο

    Β.   Χώρες υπό καθεστώς γειτονίας και εταιρικής σχέσης

    1.

    Μεσογειακές χώρες

    Αλγερία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Τυνησία

    2.

    Ανατολική Ευρώπη, Νότιος Καύκασος και Ρωσία

    Ανατολική Ευρώπη: Δημοκρατία της Μολδαβίας, Ουκρανία

    Νότιος Καύκασος: Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία

    Ρωσία

    Γ.   Ασία και Λατινική Αμερική

    1.

    Λατινική Αμερική

    Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βολιβία, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Ισημερινός, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Νικαράγουα, Ονδούρα, Ουρουγουάη, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Χιλή

    2.

    Ασία

    Βιετνάμ, Ινδία, Ινδονησία, Ιράκ, Καμπότζη, Κίνα (συμπεριλαμβανομένων των ειδικών διοικητικών περιοχών Χονγκ Κονγκ και Μακάο), Λάος, Μαλαισία, Μαλδίβες, Μιανμάρ/Βιρμανία, Μογγολία, Μπανγκλαντές, Μπρουνέι, Μπουτάν, Νεπάλ, Νότια Κορέα, Πακιστάν, Σιγκαπούρη, Σρι Λάνκα, Ταϊλάνδη, Υεμένη, Φιλιππίνες

    3.

    Κεντρική Ασία

    Καζαχστάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν

    Δ.   Νότια Αφρική

    Νότια Αφρική


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

    ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Η δραστηριότητα της ΕΤΕπ σε χώρες εταίρους που συμμετέχουν στην προενταξιακή διαδικασία πραγματοποιείται στο πλαίσιο που καθορίζεται στις εταιρικές σχέσεις προσχώρησης και σε ευρωπαϊκές εταιρικές σχέσεις οι οποίες ορίζουν τις προτεραιότητες για τις υποψήφιες και τις δυνάμει υποψήφιες χώρες με σκοπό την πρόοδο της διαδικασίας προσέγγισής τους προς την Ένωση και παρέχουν ένα πλαίσιο για την ενωσιακή βοήθεια. Η διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης αποτελεί το πλαίσιο πολιτικής της Ένωσης για τα δυτικά Βαλκάνια. Βασίζεται στην προοδευτική εταιρική σχέση, στο πλαίσιο της οποίας η Ένωση προσφέρει εμπορικές παραχωρήσεις, οικονομική και χρηματοδοτική συνδρομή και συμβατικές σχέσεις μέσω συμφωνιών σταθεροποίησης και σύνδεσης. Η προενταξιακή χρηματοδοτική συνδρομή βοηθά τις υποψήφιες και τις δυνάμει υποψήφιες χώρες να προετοιμαστούν για τις υποχρεώσεις και τις προκλήσεις που συνεπάγεται η προσχώρηση στην Ένωση. Αυτή η βοήθεια στηρίζει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων των προετοιμασιών για ενδεχόμενη προσχώρηση. Επικεντρώνεται στη δημιουργία θεσμών, την ευθυγράμμιση με το ενωσιακό κεκτημένο, την προετοιμασία για τις πολιτικές και τα μέσα της Ένωσης και την προώθηση μέτρων για την επίτευξη οικονομικής σύγκλισης.

    Η δραστηριότητα της ΕΤΕπ στις γειτονικές χώρες πραγματοποιείται στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας που καθορίσθηκε με την Κοινή ανακοίνωση με τίτλο «Μια νέα απάντηση σε μια γειτονιά που αλλάζει», που εγκρίθηκε από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και την Επιτροπή στις 25 Μαΐου 2011, καθώς και των συμπερασμάτων του Συμβουλίου που εγκρίθηκαν στις 20 Ιουνίου 2011, όπου ζητείται κυρίως μεγαλύτερη στήριξη προς εταίρους που δεσμεύονται να οικοδομήσουν δημοκρατικές κοινωνίες και να προβούν σε μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις αρχές των «αναλογικών αρχών» και της «αμοιβαίας λογοδοσίας», και παρέχεται το στρατηγικό πλαίσιο πολιτικής για τις σχέσεις της Ένωσης με τις γειτονικές χώρες. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ βάσει της παρούσας απόφασης θα στοχεύει επίσης σε πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης οι οποίες συμβάλλουν στην κοινωνική σταθερότητα, ενώ παράλληλα ευθυγραμμίζονται με μια προσέγγιση παροχής κινήτρων που θα στηρίζει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης, μεταξύ άλλων και σε θέματα μετανάστευσης.

    Για την επίτευξη των εν λόγω στόχων, η Ένωση και οι εταίροι της εφαρμόζουν από κοινού συμφωνηθέντα διμερή σχέδια δράσης που καθορίζουν σειρά προτεραιοτήτων, μεταξύ άλλων για πολιτικά ζητήματα και ζητήματα ασφάλειας, εμπορικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, καθώς και σχετικά με την ολοκλήρωση των δικτύων μεταφορών και ενέργειας.

    Η Ένωση για τη Μεσόγειο, η Ανατολική Εταιρική Σχέση, η Συνέργεια του Ευξείνου Πόντου, η στρατηγική της Ένωσης για την περιοχή του Δούναβη και η στρατηγική της Ένωσης για την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας συνιστούν πολυμερείς και περιφερειακές πρωτοβουλίες με στόχο την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και της αντίστοιχης ομάδας γειτονικών χωρών εταίρων που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και/ή μοιράζονται κοινό γεωγραφικό χώρο. Η Ένωση για τη Μεσόγειο έχει στόχο να δώσει νέα ώθηση στη διαδικασία της ευρωμεσογειακής ολοκλήρωσης, στηρίζοντας την αμοιβαία οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη των δύο ακτών της Μεσογείου και στηρίζει τη βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, την αλληλεγγύη, την περιφερειακή ολοκλήρωση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την απόκτηση γνώσεων, τονίζοντας την ανάγκη να αυξηθεί η οικονομική συνεργασία για τη στήριξη περιφερειακών και διακρατικών έργων. Η Ένωση για τη Μεσόγειο στηρίζει, ειδικότερα, τη δημιουργία θαλάσσιων και χερσαίων αρτηριών, την απορρύπανση της Μεσογείου, το μεσογειακό σχέδιο για την ηλιακή ενέργεια, την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, πρωτοβουλίες πολιτικής προστασίας και το ευρωμεσογειακό πανεπιστήμιο.

    Η Ανατολική Εταιρική Σχέση επιδιώκει τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την επιτάχυνση της πολιτικής σύνδεσης και της περαιτέρω οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ της Ένωσης και των ανατολικών χωρών εταίρων. Η Ανατολική Εταιρική Σχέση θα εμφυσήσει νέα πνοή στην οικονομική, κοινωνική και περιφερειακή ανάπτυξη των χωρών εταίρων. Θα διευκολύνει τη χρηστή διακυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοοικονομικού τομέα, θα προωθήσει την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και θα συμβάλει στη μείωση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων των χωρών εταίρων.

    Η στρατηγική της Ένωσης για την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας υποστηρίζει ένα βιώσιμο περιβάλλον και τη βέλτιστη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας. Η στρατηγική της Ένωσης για την περιοχή του Δούναβη στηρίζει, ιδίως, την ανάπτυξη των μεταφορών, τις ενεργειακές συνδέσεις, την ενεργειακή ασφάλεια, το βιώσιμο περιβάλλον και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη στην περιοχή του Δούναβη. Η Ανατολική Εταιρική Σχέση επιδιώκει τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την επιτάχυνση της πολιτικής σύνδεσης και της περαιτέρω οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ της Ένωσης και των ανατολικών χωρών εταίρων. Η Ρωσία και η Ένωση έχουν μια ευρεία στρατηγική εταιρική σχέση, που είναι διακριτή από την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και εκφράζεται μέσα από τους κοινούς χώρους και τους χάρτες πορείας. Αυτοί συμπληρώνονται σε πολυμερές επίπεδο από τη Βόρεια Διάσταση, η οποία παρέχει ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης, της Ρωσίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας (η Λευκορωσία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι παρατηρητές στη Βόρεια Διάσταση).

    Η δραστηριότητα της ΕΤΕπ στη Λατινική Αμερική πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ένωσης, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 30ής Σεπτεμβρίου 2009 προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Λατινική Αμερική: Εταιρική σχέση μεταξύ παγκόσμιων παραγόντων», οι προτεραιότητες της Ένωσης στον τομέα της συνεργασίας με τη Λατινική Αμερική είναι η προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης και η εξάλειψη της φτώχειας και της κοινωνικής ανισότητας, ώστε να προωθηθεί η βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Αυτοί οι στόχοι πολιτικής θα προωθηθούν λαμβανομένου υπ' όψιν του διαφορετικού επιπέδου ανάπτυξης των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Θα επιδιωχθεί διμερής διάλογος και συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής, της μείωσης του κινδύνου καταστροφών, της ενέργειας, της επιστήμης, της έρευνας, της ανώτατης εκπαίδευσης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

    Στην Ασία, η Ένωση εμβαθύνει τις στρατηγικές εταιρικές σχέσεις της με την Κίνα και την Ινδία και σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για νέες συμφωνίες εταιρικών σχέσεων και ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών με χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Παράλληλα, η αναπτυξιακή συνεργασία εξακολουθεί να αποτελεί θέμα προτεραιότητας για την Ένωση όσον αφορά την Ασία· η αναπτυξιακή στρατηγική της Ένωσης για την περιοχή της Ασίας επιδιώκει την εξάλειψη της φτώχειας με τη στήριξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης ευρείας βάσης, την προώθηση ενός περιβάλλοντος και συνθηκών ευνοϊκών για το εμπόριο και την ολοκλήρωση στην περιοχή, τη βελτίωση της διακυβέρνησης, την ενδυνάμωση της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας και τη στήριξη της επίτευξης των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας του 2015. Αναπτύσσονται από κοινού πολιτικές για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη ανάπτυξη, η ασφάλεια και η σταθερότητα, η διακυβέρνηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και η πρόληψη και η αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπιστικών καταστροφών.

    Η στρατηγική της Ένωσης για μια νέα εταιρική σχέση με την Κεντρική Ασία, η οποία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 21-22 Ιουνίου 2007, έχει ενδυναμώσει τον περιφερειακό και τον διμερή διάλογο, καθώς και τη συνεργασία της Ένωσης με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας επί σημαντικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή, όπως η μείωση της φτώχειας, η βιώσιμη ανάπτυξη και η σταθερότητα. Η εφαρμογή της στρατηγικής έχει φέρει σημαντική πρόοδο στους τομείς των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της χρηστής διακυβέρνησης και της δημοκρατίας, της παιδείας, της οικονομικής ανάπτυξης, του εμπορίου και των επενδύσεων, της ενέργειας, των μεταφορών και των περιβαλλοντικών πολιτικών.

    Η δραστηριότητα της ΕΤΕπ στη Νότια Αφρική πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κοινού εγγράφου στρατηγικής ανά χώρα της Ένωσης για τη Νότια Αφρική. Οι βασικοί τομείς προτεραιότητας που αναφέρονται στο έγγραφο στρατηγικής είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη ικανότητας για την παροχή υπηρεσιών και την κοινωνική συνοχή. Οι δραστηριότητες της ΕΤΕπ στη Νότια Αφρική έχουν πραγματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό συμπληρωματικά προς το πρόγραμμα αναπτυξιακής συνεργασίας της Ένωσης, και ειδικότερα μέσω της εστίασης της ΕΤΕπ στη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και τις επενδύσεις για την επέκταση των υποδομών και των κοινωνικών υπηρεσιών (στέγαση, ηλεκτρική ενέργεια, καθαρισμός υδάτων για την παροχή πόσιμου νερού και υποδομές της τοπικής αυτοδιοίκησης). Η ενδιάμεση ανασκόπηση του εγγράφου στρατηγικής ανά χώρα της Ένωσης για τη Νότια Αφρική, που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2009-2010, έχει προτείνει την ενδυνάμωση των δράσεων στον τομέα της κλιματικής αλλαγής μέσω δραστηριοτήτων που στηρίζουν τη δημιουργία «πράσινων» θέσεων εργασίας. Για την περίοδο 2014-2020, η δραστηριότητα της ΕΤΕπ αναμένεται να παράσχει συμπληρωματική υποστήριξη σε πολιτικές, προγράμματα και μηχανισμούς της Ένωσης στον τομέα της εξωτερικής συνεργασίας, παραμένοντας επικεντρωμένη σε βασικές προτεραιότητες της ΕΕ και της Νότιας Αφρικής, προκειμένου να προαγάγει τη δίκαιη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, να συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη ικανοτήτων και να στηρίξει τη βιώσιμη παροχή βασικών υποδομών και υπηρεσιών, καθώς και τη δίκαιη πρόσβαση σε αυτές.


    Top