EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010R0558

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 558/2010 της Επιτροπής, της 24ης Ιουνίου 2010 , για την τροποποίηση του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τον καθορισμό ειδικών κανόνων υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ )

ΕΕ L 159 της 25.6.2010, p. 18–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/558/oj

25.6.2010   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 159/18


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 558/2010 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 24ης Ιουνίου 2010

για την τροποποίηση του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τον καθορισμό ειδικών κανόνων υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τον καθορισμό ειδικών κανόνων υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (1), και ιδίως το άρθρο 10 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 853/2004 ορίζει συγκεκριμένες απαιτήσεις σχετικά με τους κανόνες υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων μπορούν να διαθέτουν στην αγορά προϊόντα ζωικής προέλευσης μόνον εφόσον τα προϊόντα αυτά έχουν παρασκευασθεί και υποστεί χειρισμούς αποκλειστικά σε εγκαταστάσεις που ανταποκρίνονται στις σχετικές απαιτήσεις του παραρτήματος III.

(2)

Το κεφάλαιο VII του τμήματος I του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 προβλέπει ότι το κρέας κατοικίδιων οπληφόρων μπορεί να μεταφέρεται προτού επιτευχθεί η θερμοκρασία που απαιτείται σύμφωνα με τον εν λόγω κανονισμό, εάν το επιτρέπει η αρμόδια αρχή, για να είναι δυνατή η παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων, υπό ορισμένους όρους.

(3)

Οι τεκμηριωμένες γνώσεις για τα κατάλληλα μικροβιολογικά κριτήρια και κριτήρια θερμοκρασίας καταδεικνύουν ότι παρόμοια διάταξη θα ήταν επωφελής για την παραγωγή φουά γκρα, για να καταστεί εφικτή στη χρήση παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής.

(4)

Η κατάψυξη αμέσως μετά τη σφαγή και η ψύξη ελαχιστοποιούν την ανάπτυξη βακτηρίων και, κατά συνέπεια, το μικροβιολογικό φορτίο κατά την απόψυξη. Κατ’ αναλογία με τις διατάξεις που ισχύουν ήδη για το κρέας κατοικίδιων οπληφόρων, το κρέας που προέρχεται από πουλερικά και λαγόμορφα που προορίζονται για κατάψυξη πρέπει να καταψύχεται χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση μετά τη σφαγή και την ψύξη. Κατά συνέπεια, κρίνεται αναγκαία η τροποποίηση του κεφαλαίου V του τμήματος II του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 ανάλογα.

(5)

Οι κανόνες που προβλέπονται στο κεφάλαιο II του τμήματος VII του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 περιλαμβάνουν ειδικές απαιτήσεις για τα ζώντα δίθυρα μαλάκια, τα ζώντα εχινόδερμα, τα ζώντα χιτωνόζωα και τα ζώντα θαλάσσια γαστερόποδα σε ό,τι αφορά τη μικροβιολογική ταξινόμηση των περιοχών παραγωγής.

(6)

Το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 854/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2) προβλέπει ότι τα κράτη μέλη μεριμνούν, ώστε η παραγωγή και η διάθεση στην αγορά ζώντων δίθυρων μαλακίων, ζώντων εχινοδέρμων, ζώντων χιτωνοζώων και ζώντων θαλάσσιων γαστεροπόδων να υποβάλλεται σε επισήμους ελέγχους σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙ.

(7)

Το παράρτημα II του εν λόγω κανονισμού προβλέπει ότι οι περιοχές παραγωγής κατατάσσονται ανάλογα με το επίπεδο περιττωματικής μόλυνσης. Τα διηθηματοφάγα ζώα, όπως τα δίθυρα μαλάκια, μπορούν να συσσωρεύουν μικροοργανισμούς που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

(8)

Τα θαλάσσια γαστερόποδα γενικά δεν είναι διηθηματοφάγα ζώα. Κατά συνέπεια, ο κίνδυνος συσσώρευσης μικροοργανισμών που συνδέονται με την περιττωματική μόλυνση μπορεί να θεωρηθεί ελάχιστος. Επιπλέον, δεν υπάρχουν επιδημιολογικές πληροφορίες που να συνδέουν τις διατάξεις για την ταξινόμηση των χώρων παραγωγής με κινδύνους για τη δημόσια υγεία από θαλάσσια γαστερόποδα που δεν είναι διηθηματοφάγα. Γι’ αυτό το λόγο, τα συγκεκριμένα θαλάσσια γαστερόποδα πρέπει να εξαιρούνται από τις διατάξεις για την ταξινόμηση των χώρων παραγωγής όπως προβλέπονται στο κεφάλαιο II του τμήματος VII του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

(9)

Το κεφάλαιο VI του τμήματος VII του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 προβλέπει ότι μόνον οι συσκευασίες ζώντων δίθυρων μαλακίων μεγέθους ατομικής κατανάλωσης πρέπει να είναι κλειστές και να παραμένουν σφραγισμένες από το κέντρο αποστολής και μέχρι να εκτεθούν προς πώληση στον τελικό καταναλωτή. Συνεπώς, οι λοιπές συσκευασίες ζώντων δίθυρων μαλακίων δεν καλύπτονται από την εν λόγω απαίτηση. Για το συμφέρον της δημόσιας υγείας, κρίνεται αναγκαία η τροποποίηση της εν λόγω απαίτησης, ώστε να παραμένουν κλειστές όλες οι εν λόγω συσκευασίες μέχρι την παρουσίασή τους στον τελικό καταναλωτή.

(10)

Το κεφάλαιο IX του τμήματος VII του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 προβλέπει ειδικές απαιτήσεις για τα χτένια που συλλέγονται εκτός ταξινομημένων περιοχών παραγωγής. Ανάλογες απαιτήσεις πρέπει επίσης να εφαρμόζονται στα ζώντα θαλάσσια γαστερόποδα που δεν είναι διηθηματοφάγα. Το σημείο 4 του εν λόγω κεφαλαίου προβλέπει ειδικούς κανόνες για τη συσκευασία των χτενιών. Κρίνεται αναγκαίο οι απαιτήσεις για τις συσκευασίες ζώντων δίθυρων μαλακίων κατά τη μεταφορά τους από το κέντρο αποστολής στο σημείο λιανικής πώλησης να εφαρμόζονται και στα χτένια και τα θαλάσσια γαστερόποδα που δεν είναι διηθηματοφάγα, τα οποία έχουν συλλεγεί εκτός ταξινομημένων περιοχών παραγωγής.

(11)

Το σημείο A του κεφαλαίου III του τμήματος VIII του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 ορίζει απαιτήσεις για το χειρισμό των νωπών αλιευτικών προϊόντων. Ο ορισμός των νωπών αλιευτικών προϊόντων που περιλαμβάνεται στο σημείο 3.5 του παραρτήματος I του εν λόγω κανονισμού δεν περιλαμβάνει τα αποψυγμένα αμεταποίητα αλιευτικά προϊόντα και τα νωπά αλιευτικά προϊόντα στα οποία έχουν προστεθεί πρόσθετα τροφίμων σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία για την εξασφάλιση της διατήρησης. Για λόγους συνοχής της ενωσιακής νομοθεσίας, οι ίδιες απαιτήσεις που ισχύουν για τα νωπά αλιευτικά προϊόντα πρέπει να εφαρμόζονται στα εν λόγω προϊόντα.

(12)

Το σημείο 2 του κεφαλαίου VII και το σημείο 1 β) του κεφαλαίου VIII του τμήματος VIII του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 αναφέρεται σε εξαίρεση για τα ολόκληρα κατεψυγμένα αρχικά σε άλμη ψάρια, που προορίζονται για την παρασκευή κονσερβών, από τη γενική απαίτηση για τη θερμοκρασία για τα κατεψυγμένα αλιευτικά προϊόντα που δεν υπερβαίνει τους – 18 °C. Για τα κατεψυγμένα σε άλμη ψάρια πρέπει να επιτευχθεί θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους – 9 °C για το προϊόν.

(13)

Όταν τα ολόκληρα κατεψυγμένα σε άλμη ψάρια που προορίζονται για την παρασκευή κονσερβών αφαιρούνται από το διάλυμα άλμης που χρησιμοποιείται για τη διαδικασία κατάψυξης, δεν είναι αναγκαία η περαιτέρω μείωση της θερμοκρασίας με άλλα μέσα κατ’ ανώτατο όριο – 18 °C σύμφωνα με την κοινή πρακτική που εφαρμόζεται κατά τη χρήση της μεθόδου άλμης για την κατάψυξη ολόκληρων ψαριών που προορίζονται για την παρασκευή κονσερβών.

(14)

Το σημείο 1 του κεφαλαίου I του τμήματος XIV και το σημείο 1 του κεφαλαίου I του τμήματος XV του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 προβλέπουν απαιτήσεις για την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζελατίνης και κολλαγόνου που προορίζονται για χρήση σε τρόφιμα.

(15)

Τον Ιανουάριο του 2005, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δημοσίευσε επιστημονική γνώμη σχετικά με την ασφάλεια του κολλαγόνου και τη μέθοδο επεξεργασίας για την παραγωγή κολλαγόνου (3). Σύμφωνα με την εν λόγω γνώμη, η χρήση οστών για την παραγωγή κολλαγόνου δεν πρέπει να θεωρείται ότι αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Συνεπώς, κρίνεται αναγκαίο να θεσπιστούν οι απαιτήσεις επεξεργασίας σύμφωνα με τη γνώμη της EFSA και να προσδιοριστεί ότι από τα οστά που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη πρέπει να εξαιρούνται τα ειδικά υλικά κινδύνου, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2001, για τη θέσπιση κανόνων πρόληψης, καταπολέμησης και εξάλειψης ορισμένων μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών (4). Το σημείο 1 του κεφαλαίου I του τμήματος XV του παραρτήματος III πρέπει να τροποποιηθεί ανάλογα.

(16)

Για λόγους συνοχής της ενωσιακής νομοθεσίας, το σημείο 1 του κεφαλαίου I και το σημείο 1 του κεφαλαίου III του τμήματος XIV του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 όσον αφορά την πρώτη ύλη για την παραγωγή ζελατίνης πρέπει να τροποποιηθούν ανάλογα.

(17)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Το παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 24 Ιουνίου 2010.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 139 της 30.4.2004, σ. 55.

(2)  ΕΕ L 139 της 30.4.2004, σ. 206.

(3)  «Opinion of the Scientific Panel on Biological hazards (BIOHAZ) on the safety of collagen and on a processing method for the production of collagen» που εγκρίθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2005.

(4)  ΕΕ L 147 της 31.5.2001, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Το παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 τροποποιείται ως εξής:

1)

Στο τμήμα II κεφάλαιο V, τα σημεία 3 και 4 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.

Αμέσως μετά τον τεμαχισμό και, ενδεχομένως, τη συσκευασία, το κρέας πρέπει να ψύχεται σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους 4 °C.

4.

Το κρέας πρέπει να επιτυγχάνει θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους 4 °C πριν από τη μεταφορά και να διατηρεί αυτή τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. Ωστόσο, εάν η αρμόδια αρχή το επιτρέψει, τα συκώτια για την παραγωγή φουά γκρα μπορούν να μεταφέρονται σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους 4 °C, εφόσον:

α)

η μεταφορά αυτή πραγματοποιείται σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζει η αρμόδια αρχή για τη μεταφορά από μια συγκεκριμένη εγκατάσταση σε άλλη· και

β)

το κρέας εγκαταλείπει το σφαγείο ή την αίθουσα τεμαχισμού αμέσως και η διάρκεια της μεταφοράς δεν υπερβαίνει τις δύο ώρες.

5.

Το κρέας που προέρχεται από πουλερικά και λαγόμορφα πρέπει να καταψύχεται χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

6.

Το ασυσκεύαστο κρέας πρέπει να αποθηκεύεται και να μεταφέρεται χωριστά από το συσκευασμένο κρέας, εκτός εάν αποθηκεύονται ή μεταφέρονται σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα ή κατά τρόπον ώστε τα υλικά συσκευασίας και ο τρόπος αποθήκευσης ή μεταφοράς να μην αποτελούν πηγή μόλυνσης για το κρέας.».

2)

Το τμήμα VII τροποποιείται ως εξής:

α)

στο εισαγωγικό μέρος του εν λόγω τμήματος, το σημείο 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.

Το παρόν τμήμα εφαρμόζεται στα ζώντα δίθυρα μαλάκια. Με την εξαίρεση των διατάξεων για τον καθαρισμό, εφαρμόζεται επίσης στα ζώντα εχινόδερμα, τα ζώντα χιτωνόζωα και τα ζώντα θαλάσσια γαστερόποδα. Οι διατάξεις για την ταξινόμηση των περιοχών παραγωγής που προβλέπονται στο κεφάλαιο II μέρος A του εν λόγω τμήματος δεν εφαρμόζονται στα θαλάσσια γαστερόποδα που δεν είναι διηθηματοφάγα.»·

β)

στο κεφάλαιο VI, το σημείο 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.

Όλες οι συσκευασίες ζώντων δίθυρων μαλακίων που εγκαταλείπουν κέντρα αποστολής ή που προορίζονται για άλλο κέντρο αποστολής, πρέπει να είναι κλειστές. Οι συσκευασίες ζώντων δίθυρων μαλακίων που προορίζονται για άμεση λιανική πώληση, πρέπει να παραμείνουν κλειστές μέχρι να εκτεθούν προς πώληση στον τελικό καταναλωτή.»·

γ)

το κεφάλαιο IX αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ΚΕΦΑΛΑΙΟ IX:   ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΤΕΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΓΑΣΤΕΡΟΠΟΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΗΘΗΜΑΤΟΦΑΓΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων που συλλέγουν χτένια και θαλάσσια γαστερόποδα, που δεν είναι διηθηματοφάγα, εκτός ταξινομημένων περιοχών παραγωγής ή που χειρίζονται τέτοια χτένια και/ή θαλάσσια γαστερόποδα συμμορφώνονται με τις ακόλουθες απαιτήσεις:

1.

Τα χτένια και τα θαλάσσια γαστερόποδα που δεν είναι διηθηματοφάγα, δεν δύνανται να διατίθενται στην αγορά παρά μόνον αν έχουν συλλεγεί και υποβληθεί σε περαιτέρω χειρισμούς σύμφωνα με το κεφάλαιο ΙΙ μέρος Β και πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζονται στο κεφάλαιο V, όπως αποδεικνύεται από σύστημα αυτοελέγχων.

2.

Επιπλέον, στις περιπτώσεις που υπάρχουν στοιχεία από επίσημα προγράμματα παρακολούθησης, τα οποία επιτρέπουν στην αρμόδια αρχή να ταξινομεί τους τόπους αλίευσης –ενδεχομένως, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων– οι διατάξεις του κεφαλαίου ΙΙ μέρος Α ισχύουν κατ’ αναλογία και για τα χτένια.

3.

Τα χτένια και τα θαλάσσια γαστερόποδα που δεν είναι διηθηματοφάγα, δύνανται να διατίθενται στην αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση μόνον μέσω αγοράς χονδρικής πώλησης, κέντρου αποστολής ή μονάδας επεξεργασίας. Όταν εκτελούν εργασίες με χτένια και/ή θαλάσσια γαστερόποδα, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων που εκμεταλλεύονται τέτοιες μονάδες, ενημερώνουν σχετικά την αρμόδια αρχή και, όσον αφορά τα κέντρα αποστολής, συμμορφώνονται με τις σχετικές απαιτήσεις των κεφαλαίων ΙΙΙ και IV.

4.

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων, που εκτελούν εργασίες με χτένια και ζώντα θαλάσσια γαστερόποδα που δεν είναι διηθηματοφάγα, πρέπει να τηρούν:

α)

τις απαιτήσεις του κεφαλαίου I σημεία 3 έως 7, κατά περίπτωση, για τα έγγραφα τεκμηρίωσης. Στην περίπτωση αυτήν, στο έγγραφο καταγραφής πρέπει να αναφέρεται σαφώς η γεωγραφική θέση της περιοχής όπου έχουν συλλεχθεί τα χτένια και/ή τα θαλάσσια γαστερόποδα· ή

β)

τις απαιτήσεις του κεφαλαίου VI σημείο 2 σχετικά με τη σφράγιση όλων των συσκευασιών ζώντων χτενιών και ζώντων θαλάσσιων γαστεροπόδων που προορίζονται για λιανική πώληση και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου VΙΙ σχετικά με την αναγνωριστική σήμανση και επισήμανση.».

3)

Το τμήμα VIII τροποποιείται ως εξής:

α)

στο εισαγωγικό μέρος του εν λόγω τμήματος, το σημείο 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.

Το παρόν τμήμα δεν εφαρμόζεται στα δίθυρα μαλάκια, τα εχινόδερμα, τα χιτωνόζωα και τα θαλάσσια γαστερόποδα, όταν διατίθενται ζώντα στην αγορά. Εξαιρουμένων των κεφαλαίων Ι και ΙΙ, το παρόν τμήμα εφαρμόζεται στα ζώα αυτών των ειδών όταν δεν διατίθενται ζώντα στην αγορά, οπότε τα ζώα πρέπει να έχουν ληφθεί σύμφωνα με το τμήμα VII.

Εφαρμόζεται σε αποψυγμένα αμεταποίητα αλιευτικά προϊόντα και νωπά αλιευτικά προϊόντα στα οποία έχουν προστεθεί πρόσθετα τροφίμων σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της Ένωσης.»·

β)

στο κεφάλαιο VII, το σημείο 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.

Τα κατεψυγμένα αλιευτικά προϊόντα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους – 18 °C σε όλα τα σημεία του προϊόντος. Ωστόσο, τα ολόκληρα κατεψυγμένα αρχικά σε άλμη ψάρια που προορίζονται για την παρασκευή κονσερβών μπορούν να διατηρούνται σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους – 9 °C.»·

γ)

στο κεφάλαιο VIII, το σημείο 1 στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«β)

τα κατεψυγμένα αλιευτικά προϊόντα, εξαιρουμένων των ολόκληρων ψαριών που είναι κατεψυγμένα αρχικά σε άλμη και προορίζονται για την παρασκευή κονσερβών, πρέπει να διατηρούνται κατά τη μεταφορά σε σταθερή θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους – 18 °C σε όλα τα σημεία του προϊόντος, με ενδεχόμενες σύντομες διακυμάνσεις προς τα άνω το πολύ κατά 3 °C.».

4)

Στο τμήμα XIV κεφάλαιο I, το σημείο 1 στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«α)

οστά, εκτός από τα ειδικά υλικά κινδύνου, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο ζ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1).

5)

Το τμήμα XV τροποποιείται ως εξής:

α)

στο κεφάλαιο I, το σημείο 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.

Για την παραγωγή κολλαγόνου που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε τρόφιμα, δύνανται να χρησιμοποιούνται οι εξής πρώτες ύλες:

α)

οστά, εκτός από τα ειδικά υλικά κινδύνου, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο ζ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001·

β)

προβιές και δέρματα εκτρεφόμενων μηρυκαστικών·

γ)

δέρμα χοίρων·

δ)

δέρμα πουλερικών·

ε)

τένοντες και νεύρα·

στ)

προβιές και δέρματα άγριων θηραμάτων και

ζ)

δέρμα και οστά ψαριών.»·

β)

στο κεφάλαιο III, το σημείο 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.

Κατά τη διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου πρέπει να εξασφαλίζεται ότι:

α)

όλα τα υλικά των οστών μηρυκαστικών, τα οποία προέρχονται από ζώα που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί ή σφαγεί σε χώρες ή περιφέρειες με ελεγχόμενο ή απροσδιόριστο κίνδυνο ΣΕΒ σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 υποβάλλονται σε διαδικασία που εξασφαλίζει ότι έχουν λεπτοθρυμματισθεί, απολιπανθεί με θερμό νερό και υποβληθεί σε επεξεργασία με αραιωμένο υδροχλωρικό οξύ (με ελάχιστη συγκέντρωση 4 % και pH < 1,5) για διάστημα τουλάχιστον δύο ημερών· η εν λόγω επεξεργασία πρέπει να ακολουθείται από προσαρμογή του pH με οξύ ή αλκάλιο ακολουθούμενη από μία ή δύο εκπλύσεις, διήθηση και εξώθηση ή από εγκεκριμένη ισοδύναμη διαδικασία·

β)

η πρώτη ύλη, εκτός από αυτήν που αναφέρεται στο στοιχείο α), υποβάλλεται σε επεξεργασία που περιλαμβάνει πλύσιμο, προσαρμογή του pH με οξύ ή αλκάλιο ακολουθούμενη από μία ή δύο εκπλύσεις, διήθηση και εξώθηση ή από εγκεκριμένη ισοδύναμη διαδικασία. Το στάδιο της εξώθησης μπορεί να παραλειφθεί κατά την παρασκευή κολλαγόνου χαμηλού μοριακού βάρους από πρώτες ύλες που δεν προέρχονται από μηρυκαστικά.».


(1)  ΕΕ L 147 της 31.5.2001, σ. 1


Top