Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0342

    Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2022/342 της Επιτροπής της 21ης Δεκεμβρίου 2021 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1153 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα ειδικά κριτήρια επιλογής και τις λεπτομέρειες της διαδικασίας επιλογής διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

    C/2021/9875

    ΕΕ L 62 της 1.3.2022, p. 1–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/342/oj

    1.3.2022   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 62/1


    ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/342 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 21ης Δεκεμβρίου 2021

    για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1153 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα ειδικά κριτήρια επιλογής και τις λεπτομέρειες της διαδικασίας επιλογής διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/1153 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 2021, για τη σύσταση του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1316/2013 και (ΕΕ) αριθ. 283/2014 (1), και ιδίως το άρθρο 7 παράγραφος 2,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η οδηγία (ΕΕ) 2018/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2) εισήγαγε έναν νέο, δεσμευτικό στόχο της Ένωσης σχετικά με την ανανεώσιμη ενέργεια για το 2030. Προάγει επίσης τη χρήση μηχανισμών συνεργασίας ως αποτελεσματικών εργαλείων που συμβάλλουν στην επίτευξη του εν λόγω στόχου.

    (2)

    Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/1153 επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του μέσου, πέραν των διευρωπαϊκών δικτύων, στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και θεσπίζει μια νέα κατηγορία έργων προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (στο εξής: ΜΣΕ) — «διασυνοριακά έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

    (3)

    Τα διασυνοριακά έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να έχουν ως στόχο να επιτρέψουν την οικονομικά αποδοτική ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ένωση, να υποστηρίξουν την επίτευξη του δεσμευτικού στόχου της Ένωσης για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για το 2030, όπως αναφέρεται στην οδηγία (ΕΕ) 2018/2001, και να συμβάλλουν στη στρατηγική υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα έργα αυτά θα πρέπει επίσης να συμβάλλουν στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού μέσω της προαγωγής διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα του προγραμματισμού, της ανάπτυξης και της αξιοποίησης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

    (4)

    Για να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση, τα διασυνοριακά έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει πρώτα να συμπεριληφθούν σε κατάλογο διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ένταξη στο επίσημο καθεστώς του «διασυνοριακού έργου στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» μπορεί να προσφέρει οφέλη, όπως μεγαλύτερη προβολή, αυξημένη ασφάλεια για τους επενδυτές και ισχυρότερη στήριξη από τα κράτη μέλη.

    (5)

    Ένας φορέας υλοποίησης έργου του οποίου το έργο έχει επιλεγεί για συμπερίληψη στον κατάλογο διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί επίσης να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1153 για μελέτες ή εργασίες που σχετίζονται με το εν λόγω έργο.

    (6)

    Οι στόχοι, τα γενικά κριτήρια που πρέπει να πληρούνται και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται για τα διασυνοριακά έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβλέπονται στο μέρος IV του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1153. Το άρθρο 7 του εν λόγω κανονισμού εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να εκδώσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για τον καθορισμό των ειδικών κριτηρίων επιλογής και των λεπτομερειών της διαδικασίας επιλογής των διασυνοριακών έργων προς συμπερίληψη στον κατάλογο των διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    (7)

    Τα διασυνοριακά έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να καταρτίζονται μέσω μηχανισμού συνεργασίας. Ο εν λόγω μηχανισμός μπορεί να λάβει οποιαδήποτε από τις μορφές συμφωνιών συνεργασίας που προβλέπονται στα άρθρα 8, 9, 11 και 13 της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001, είτε μεταξύ δύο ή περισσότερων κρατών μελών είτε μεταξύ ενός ή περισσότερων κρατών μελών και μίας ή περισσότερων τρίτων χωρών. Για την εκπλήρωση αυτού του κριτηρίου είναι σημαντικό να υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη ορισμένου βαθμού στήριξης από τα κράτη μέλη και, κατά περίπτωση, από τις συμμετέχουσες τρίτες χώρες. Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να υποβάλλεται γραπτή δήλωση στην οποία να εκφράζεται η βούληση να υποστηριχθεί το έργο μέσω συμφωνίας συνεργασίας, επικυρωμένης από αρμόδιο φορέα σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη και, κατά περίπτωση, σε τρίτες χώρες. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί όσον αφορά τον μορφότυπο της δήλωσης.

    (8)

    Σύμφωνα με το άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1153, οι νομικές οντότητες —συμπεριλαμβανομένων των κοινοπραξιών— που είναι εγκατεστημένες σε κράτος μέλος είναι επιλέξιμες για το πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, μπορούν να υποβάλουν αίτηση βάσει συμφωνίας συνεργασίας για κοινό έργο, συμπεριλαμβανομένου έργου που αφορά τρίτη χώρα, σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 11 της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001. Ωστόσο, στην ειδική περίπτωση κοινού καθεστώτος στήριξης, σύμφωνα με το άρθρο 13 της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001, αίτηση είναι δυνατόν να υποβάλλεται μόνον από κράτος μέλος. Αν ο μηχανισμός συνεργασίας λαμβάνει τη μορφή αυτοτελούς στατιστικής μεταβίβασης σύμφωνα με το άρθρο 8 της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001, δεν συνοδεύεται από πρόσθετες επενδύσεις και, ως εκ τούτου, η στήριξη στο πλαίσιο του ΜΣΕ ενδέχεται να είναι αναγκαία μόνο για μελέτες σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1153.

    (9)

    Σύμφωνα με το παράρτημα μέρος IV σημείο 2 στοιχεία β) και γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1153, τα διασυνοριακά έργα θα πρέπει να παρέχουν αποτελεσματικότερη λύση για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σύγκριση με έργα που υλοποιούνται μεμονωμένα από ένα από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, για να συμπεριληφθεί ένα έργο στον κατάλογο των διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει, εκτός από το να έχει καταρτισθεί μέσω μηχανισμού συνεργασίας, να αποδεικνύονται επίσης τα καθαρά κοινωνικοοικονομικά οφέλη του.

    (10)

    Τα καθαρά κοινωνικοοικονομικά οφέλη ενός διασυνοριακού έργου στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να αποδεικνύονται μέσω ανάλυσης κόστους-οφέλους που καλύπτει όλα τα στοιχεία του παραρτήματος μέρος IV σημείο 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1153, η οποία εκπονείται από τον φορέα υλοποίησης του έργου. Μαζί με την παρούσα κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει μεθοδολογία στην οποία θα καθορίζεται ο τρόπος διεξαγωγής της ανάλυσης κόστους-οφέλους και ο τρόπος με τον οποίο η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογεί τη συμμόρφωση του έργου με τα γενικά κριτήρια (3).

    (11)

    Το μέρος IV του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1153 καθορίζει τα κύρια στάδια της διαδικασίας επιλογής ενός έργου προς συμπερίληψη στον κατάλογο διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η διαδικασία επιλογής θα περιλαμβάνει: α) μια πρώτη αξιολόγηση, από την Επιτροπή, των αιτήσεων για διασυνοριακό έργο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με βάση τα γενικά κριτήρια· β) τη σύσταση, από την Επιτροπή, ομάδας για διασυνοριακά έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την αρμοδιότητα να εγκρίνει σχέδιο καταλόγου και να παρακολουθεί την υλοποίηση των έργων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, με σκοπό τη διατήρηση του καθεστώτος τους· γ) συμφωνία της ομάδας σχετικά με το σχέδιο καταλόγου· και δ) έγκριση του τελικού καταλόγου από την Επιτροπή και αναθεώρηση του καταλόγου κάθε 2 έτη.

    (12)

    Η Επιτροπή, κατά την έγκριση του τελικού καταλόγου διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα πρέπει να έχει ως στόχο τη διασφάλιση κατάλληλης γεωγραφικής ισορροπίας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί περιφερειακές ομαδοποιήσεις για την επιλογή έργων, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη σε μια τέτοιου είδους ομαδοποίηση τη δεδομένη στιγμή και ότι η διασυνοριακή συνεργασία για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί επίσης να συνάπτεται μεταξύ χωρών που δεν έχουν κοινά φυσικά σύνορα.

    (13)

    Τα διασυνοριακά έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενδέχεται να περιλαμβάνουν διάφορες τεχνολογίες που θεωρούνται επιλέξιμες. Για παράδειγμα, παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας από χερσαίες ή υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις, ηλιακή ενέργεια, βιώσιμη βιομάζα, ωκεάνια ενέργεια, γεωθερμική ενέργεια ή ενέργεια από συνδυασμό αυτών, τη σύνδεσή τους με το δίκτυο και πρόσθετα στοιχεία, όπως εγκαταστάσεις αποθήκευσης ή μετατροπής.

    (14)

    Τα διασυνοριακά έργα, για να καθιστούν με άμεσο τρόπο δυνατή την επίτευξη του στόχου για την ανανεώσιμη ενέργεια σε επίπεδο ΕΕ με ορίζοντα το 2030, θα πρέπει πάντα να περιλαμβάνουν μια εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ως αναπόσπαστο μέρος του έργου. Πρόσθετα στοιχεία του έργου τα οποία καθιστούν με έμμεσο τρόπο δυνατή την επίτευξη του στόχου για την ανανεώσιμη ενέργεια σε επίπεδο ΕΕ με ορίζοντα το 2030 και την οικονομικά αποδοτική ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τη συμβολή στην αποτελεσματική ενοποίηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μπορεί επίσης να είναι επιλέξιμα, όχι ως αυτόνομα έργα, αλλά ως αναπόσπαστο μέρος του διασυνοριακού έργου που εκτελείται επιπλέον της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Τα εν λόγω πρόσθετα στοιχεία μπορεί να είναι το διασυνοριακό δίκτυο μεταφοράς, η αποθήκευση θερμότητας, η αποθήκευση ενέργειας σε συσσωρευτές, η αποθήκευση πεπιεσμένου αέρα και η αποθήκευση υγρού αέρα, η αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από εγκαταστάσεις άντλησης και η ηλεκτρόλυση νερού σε συνδυασμό με την αποθήκευση υδρογόνου. Οι επιλέξιμες δράσεις δεν περιορίζονται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και μπορούν να καλύπτουν και άλλους φορείς ενέργειας και τη δυνητική ζεύξη τομέων, για παράδειγμα με τη θέρμανση και την ψύξη, την παραγωγή φυσικού αερίου από ηλεκτρική ενέργεια, την αποθήκευση και τη μεταφορά.

    (15)

    Τα διασυνοριακά έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν συνεπάγονται κατ’ ανάγκη φυσική σύνδεση μεταξύ των συνεργαζόμενων κρατών μελών. Τα εν λόγω έργα μπορούν να βρίσκονται στο έδαφος ενός μόνον από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα γενικά κριτήρια του μέρους IV του παραρτήματος.

    (16)

    Τα διασυνοριακά έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις ισχύουσες νομικές απαιτήσεις για τη βιωσιμότητα, τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, καθώς και με την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» σύμφωνα με το άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4).

    (17)

    Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/1153 επιτρέπει στο πρόγραμμα ΜΣΕ να στηρίζει μελέτες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στον προσδιορισμό διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 3 του εν λόγω κανονισμού. Οι μελέτες αυτές αποσκοπούν στην επεξεργασία μηχανισμών συνεργασίας για τον προγραμματισμό και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην υπέρβαση των αρχικών εμποδίων για τη δρομολόγηση αυτής της συνεργασίας. Η στήριξη των εν λόγω μελετών είναι δυνατόν να προηγηθεί της συμπερίληψης ενός έργου στον κατάλογο διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία της υποβολής αίτησης για την ένταξή του στον κατάλογο και/ή της ανάλυσης κόστους-οφέλους.

    (18)

    Ένα έργο στο οποίο έχει χορηγηθεί στήριξη για μελέτη βάσει του άρθρου 7 παράγραφος 3 δεν θα πρέπει να έχει πλεονέκτημα στο πλαίσιο της διαδικασίας για συμπερίληψη στον κατάλογο διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και/ή της διαδικασίας για λήψη χρηματοδότησης για μελέτες και εργασίες από τον ΜΣΕ. Επίσης, η εκπόνηση μελέτης σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 3 δεν συνεπάγεται υποχρέωση υποβολής αίτησης για συμπερίληψη στον κατάλογο διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ούτε αίτησης για χρηματοδότηση για μελέτες και εργασίες από τον ΜΣΕ.

    (19)

    Δεδομένου ότι οι κίνδυνοι και η κερδοφορία των επιλέξιμων έργων ενδέχεται να διαφέρουν και επίσης να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να είναι σκόπιμη η χορήγηση μέρους των διαθέσιμων κονδυλίων για διασυνοριακά έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω συνεισφορών σε συνδυαστικές πράξεις ή μέσω συνδυαστικού μηχανισμού στο πλαίσιο του προγράμματος InvestEU.

    (20)

    Τα διασυνοριακά έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να τηρούν πλήρως όλες τις σχετικές διατάξεις της ενωσιακής νομοθεσίας, ιδίως όσον αφορά τη βιωσιμότητα της βιοενέργειας, την κατανομή της δυναμικότητας στα σύνορα, την αποδεσμοποίηση, τον ανταγωνισμό και τις κρατικές ενισχύσεις, τη βιοποικιλότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

    (21)

    Όλα τα έργα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς και να παρακολουθούνται και να αξιολογούνται στενά και τακτικά, ενώ παράλληλα θα διατηρείται ένα ελάχιστο επίπεδο απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων για τους φορείς υλοποίησης έργων,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 1

    Αντικείμενο

    Ο παρών κανονισμός καθορίζει ειδικά κριτήρια επιλογής και λεπτομέρειες της διαδικασίας επιλογής διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1153.

    Άρθρο 2

    Ορισμοί

    Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    1)

    «διασυνοριακό έργο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» ή «έργο»: διασυνοριακό έργο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1153·

    2)

    «ανανεώσιμη ενέργεια»: ανανεώσιμη ενέργεια, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001·

    3)

    «φορέας υλοποίησης έργου»: νομική οντότητα που αναπτύσσει διασυνοριακό έργο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ενός κράτους μέλους·

    4)

    «αίτηση»: αίτηση για την επιλογή ενός έργου ως διασυνοριακού έργου στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την Επιτροπή βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1153·

    5)

    «μηχανισμός συνεργασίας»: η συνεργασία μεταξύ τουλάχιστον δύο κρατών μελών ή μεταξύ ενός τουλάχιστον κράτους μέλους και μιας τρίτης χώρας, η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με τα άρθρα 8, 9, 11 και 13 της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001·

    6)

    «συμφωνία συνεργασίας»: επίσημη συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού συνεργασίας·

    7)

    «σχέδιο καταλόγου»: ο κατάλογος διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως συμφωνείται από την ομάδα που αναφέρεται στο παράρτημα μέρος IV σημείο 4 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1153·

    8)

    «τελικός κατάλογος»: ο κατάλογος διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως καθορίζεται από την Επιτροπή, σύμφωνα με το παράρτημα μέρος IV σημείο 4 στοιχείο ζ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1153·

    9)

    «κράτος μέλος υποδοχής»: το κράτος μέλος στο οποίο βρίσκεται η φυσική τοποθεσία εγκατάστασης παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές·

    10)

    «συνεισφέρον κράτος μέλος»: κράτος μέλος που συνεισφέρει οικονομικά σε επένδυση για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που πραγματοποιείται σε άλλο κράτος μέλος·

    11)

    «συμμετέχοντα κράτη μέλη»: συνεισφέροντα κράτη μέλη και κράτη μέλη υποδοχής·

    12)

    «αποθήκευση»: αποθήκευση ενέργειας, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 59 της οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

    ΕΙΔΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Άρθρο 3

    Επιλέξιμες τεχνολογίες, στοιχεία και επενδύσεις

    Οι τεχνολογίες, τα στοιχεία και οι επενδύσεις που ακολουθούν είναι επιλέξιμα ως μέρος των διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας:

    α)

    τεχνολογίες παραγωγής που βασίζονται σε οποιαδήποτε από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που παρατίθενται στην οδηγία (ΕΕ) 2018/2001·

    β)

    εγκαταστάσεις αποθήκευσης εντός και εκτός τοποθεσίας, υπό την προϋπόθεση ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του έργου, καθιστούν με αποτελεσματικό τρόπο δυνατή την ενσωμάτωση μιας εγκατάστασης παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και αποτελούν βοηθητικό στοιχείο γι’ αυτήν·

    γ)

    κάθε σύστημα και στοιχείο που ενσωματώνει τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών, μεταξύ άλλων, για τη βελτίωση της προβλεψιμότητας της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και κάθε είδος εξοπλισμού ή εγκατάστασης η ορθή λειτουργία των οποίων είναι απαραίτητη για την επένδυση, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων παρακολούθησης και ελέγχου, υπό την προϋπόθεση ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του έργου, καθιστούν με αποτελεσματικό τρόπο δυνατή την ενσωμάτωση μιας εγκατάστασης παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και αποτελούν βοηθητικό στοιχείο γι’ αυτήν·

    δ)

    σύνδεση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είτε με το δίκτυο διανομής είτε με το δίκτυο μεταφοράς και, κατά περίπτωση, σύνδεση της αποθήκευσης είτε με το δίκτυο μεταφοράς είτε με το δίκτυο διανομής, υπό την προϋπόθεση ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του έργου, καθιστούν με αποτελεσματικό τρόπο δυνατή την ενσωμάτωση μιας εγκατάστασης παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και αποτελούν βοηθητικό στοιχείο γι’ αυτήν·

    ε)

    μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε ανανεώσιμα υγρά και αέρια καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων μετασχηματιστών ή συμπίεσης, υπό την προϋπόθεση ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του έργου, καθιστούν με αποτελεσματικό τρόπο δυνατή την ενσωμάτωση μιας εγκατάστασης παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και αποτελούν βοηθητικό στοιχείο γι’ αυτήν·

    στ)

    οποιεσδήποτε άλλες τεχνολογίες, στοιχεία ή επενδύσεις που προσδιορίζονται στα σχετικά προγράμματα εργασιών και στις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του ΜΣΕ, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του έργου, καθιστούν με αποτελεσματικό τρόπο δυνατή την ενσωμάτωση μιας εγκατάστασης παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και αποτελούν βοηθητικό στοιχείο γι’ αυτήν.

    Άρθρο 4

    Μηχανισμοί συνεργασίας για τη δημιουργία διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αίτηση

    1.   Ένα έργο, για να συμπεριληφθεί στο σχέδιο καταλόγου διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δημιουργείται από μηχανισμό συνεργασίας.

    2.   Ο φορέας υλοποίησης έργου που υποβάλλει αίτηση για συμπερίληψη έργου στο σχέδιο καταλόγου διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υποβάλλει γραπτή δήλωση των συμμετεχόντων κρατών μελών και, κατά περίπτωση, τρίτων χωρών, στην οποία εκφράζεται η βούλησή τους να συνάψουν συμφωνία συνεργασίας για τη δημιουργία του διασυνοριακού έργου στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η δήλωση δεν χρειάζεται να έχει συγκεκριμένο μορφότυπο, αλλά υπογράφεται από τα υπουργεία των συμμετεχόντων κρατών μελών που είναι αρμόδια για την εφαρμογή της συμφωνίας συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρών διέλευσης, κατά περίπτωση και όταν η συμφωνία απαιτεί τη χρήση των υποδομών τους.

    3.   Η αίτηση για συμπερίληψη στο σχέδιο καταλόγου περιλαμβάνει τις πληροφορίες σχετικά με τα κριτήρια επιλογής που αναφέρονται στο παρόν κεφάλαιο.

    Άρθρο 5

    Καθαρά κοινωνικοοικονομικά οφέλη των διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

    1.   Ο φορέας υλοποίησης έργου που υποβάλλει αίτηση για συμπερίληψη ενός έργου στο σχέδιο καταλόγου διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποδεικνύει ότι η δυνητική συνολική εξοικονόμηση κόστους κατά την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και/ή τα οφέλη για την ενοποίηση του συστήματος, την ασφάλεια εφοδιασμού ή την καινοτομία που συνδέονται με το έργο υπερτερούν του κόστους του (στο εξής: καθαρά κοινωνικοοικονομικά οφέλη).

    2.   Τα καθαρά κοινωνικοοικονομικά οφέλη που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο αποδεικνύονται για περίοδο η οποία καλύπτει τουλάχιστον 15 έτη, η οποία ξεκινά από το πρώτο έτος λειτουργίας του έργου και αντικατοπτρίζει την τεχνολογική διάρκεια ζωής του.

    3.   Η εκτίμηση των καθαρών κοινωνικοοικονομικών οφελών του έργου που αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο βασίζεται σε ανάλυση κόστους-οφέλους, την οποία εκπονεί ο φορέας υλοποίησης του έργου. Η ανάλυση κόστους-οφέλους περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στο παράρτημα μέρος IV σημείο 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1153 και αποδεικνύει την ύπαρξη καθαρών κοινωνικοοικονομικών οφελών σε σύγκριση με παρόμοιο έργο ή έργο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που υλοποιείται από ένα από τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στη συμφωνία συνεργασίας.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Άρθρο 6

    Ομάδα για τα διασυνοριακά έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

    1.   Η Επιτροπή προβαίνει στη συγκρότηση ομάδας για τα διασυνοριακά έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (στο εξής: ομάδα), η οποία απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο από κάθε κράτος μέλος και έναν εκπρόσωπο της Επιτροπής.

    2.   Ο εκπρόσωπος κάθε κράτους μέλους μπορεί να συνοδεύεται από άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως η εθνική ρυθμιστική αρχή, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ή διανομής ή οι αδειοδοτούσες αρχές.

    3.   Η ομάδα προσκαλεί, κατά περίπτωση, φορείς υλοποίησης διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εκπροσώπους τρίτων χωρών που συμμετέχουν σε διασυνοριακά έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    4.   Η ομάδα μπορεί να προσκαλεί στις συνεδριάσεις της, κατά περίπτωση, οργανώσεις που εκπροσωπούν σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων παραγωγών, προμηθευτών, καταναλωτών και οργανώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ομάδα μπορεί να διοργανώνει ακροάσεις ή διαβουλεύσεις, κατά περίπτωση, για την εκτέλεση των καθηκόντων της.

    5.   Η ομάδα καταρτίζει το σχέδιο καταλόγου των έργων που υποβάλλονται για να επιλεγούν ως διασυνοριακά έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και παρακολουθεί την υλοποίηση των έργων που περιλαμβάνονται στον τελικό κατάλογο.

    6.   Η ομάδα εγκρίνει τον εσωτερικό κανονισμό της και η προεδρία της ασκείται από εκπρόσωπο της Επιτροπής.

    Άρθρο 7

    Σχέδιο καταλόγου διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

    1.   Η Επιτροπή δημοσιεύει πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για την επιλογή ενός έργου ως διασυνοριακού έργου στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τουλάχιστον μία φορά ετησίως.

    2.   Μετά την αξιολόγηση των έργων, σύμφωνα με το παράρτημα μέρος IV σημείο 4 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1153, η Επιτροπή καταρτίζει και υποβάλλει στην ομάδα κατάλογο των έργων που πληρούν τα κριτήρια επιλογής που ορίζονται στο μέρος IV του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1153, μαζί με τις σχετικές πληροφορίες που αναφέρονται στο παράρτημα μέρος IV σημείο 4 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1153. Η Επιτροπή δεν υποβάλλει πλήρεις αιτήσεις στην ομάδα ούτε πληροφορίες που έχουν χαρακτηριστεί εμπορικά ευαίσθητες από τον αιτούντα.

    3.   Με βάση τις πληροφορίες που λαμβάνει από την Επιτροπή, η ομάδα καταρτίζει το σχέδιο καταλόγου των έργων που υποβάλλονται για να επιλεγούν ως διασυνοριακά έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Άρθρο 8

    Τελικός κατάλογος διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

    1.   Η Επιτροπή εγκρίνει τον τελικό κατάλογο των διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1153. Στον τελικό κατάλογο των έργων δεν πραγματοποιείται κατάταξη των έργων του καταλόγου.

    2.   Ο τελικός κατάλογος αντικατοπτρίζει το σχέδιο καταλόγου που καταρτίζει η ομάδα σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 3 του παρόντος κανονισμού. Εάν ο τελικός κατάλογος διαφέρει από το σχέδιο καταλόγου, η Επιτροπή λαμβάνει τη θετική γνώμη της ομάδας προτού εγκρίνει τον τελικό κατάλογο.

    Άρθρο 9

    Αναθεώρηση του τελικού καταλόγου διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

    1.   Η Επιτροπή αναθεωρεί τον κατάλογο τουλάχιστον κάθε 2 έτη.

    2.   Με την επιφύλαξη της αξιολόγησης που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο, η Επιτροπή αφαιρεί ένα έργο από τον τελικό κατάλογο μόλις διαπιστώσει μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

    α)

    η αξιολόγηση του έργου βασίστηκε σε εσφαλμένες πληροφορίες, οι οποίες αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα για την αξιολόγηση· ή

    β)

    το έργο δεν είναι σύμφωνο με το ενωσιακό δίκαιο.

    3.   Η Επιτροπή δύναται να αφαιρέσει ένα έργο από τον κατάλογο εάν:

    α)

    έχει ανακληθεί η έγκριση ενός ή όλων των συμμετεχόντων κρατών μελών· και/ή

    β)

    ο φορέας υλοποίησης του έργου ενημερώνει την ομάδα ότι δεν δίδεται πλέον συνέχεια στο έργο· ή

    γ)

    το έργο δεν έχει σημειώσει πρόοδο από τότε που συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο· ή

    δ)

    το έργο έχει ολοκληρωθεί.

    4.   Πριν από την αφαίρεση ενός έργου από τον κατάλογο, η Επιτροπή διεξάγει διαβουλεύσεις με την ομάδα και λαμβάνει δεόντως υπόψη τις σχετικές πληροφορίες που λαμβάνει από τα μέλη της ομάδας.

    Άρθρο 10

    Παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο διασυνοριακών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

    1.   Ο φορέας υλοποίησης του έργου που περιλαμβάνεται στον τελικό κατάλογο υποβάλλει μία φορά ετησίως στην Επιτροπή έκθεση προόδου, καθώς και τις σχετικές επικαιροποιήσεις για τις προδιαγραφές έργου και την υλοποίησή του, και η Επιτροπή υποβάλλει την έκθεση στην ομάδα.

    2.   Εάν οι φορείς υλοποίησης έργων περιλαμβάνουν εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες στις εκθέσεις τους, αναφέρουν ποιες πληροφορίες δεν δημοσιοποιούνται ούτε υποβάλλονται στην ομάδα κατά τρόπο που να καθιστά δυνατό τον προσδιορισμό του έργου στο οποίο αναφέρονται οι πληροφορίες. Σε αυτήν την περίπτωση, η Επιτροπή παρέχει στην ομάδα με συγκεντρωτικό τρόπο τις πληροφορίες σχετικά με την παρακολούθηση της προόδου των έργων.

    3.   Για τους σκοπούς της παρακολούθησης από την ομάδα, η έκθεση προόδου που υποβάλλει ο φορέας υλοποίησης περιλαμβάνει:

    α)

    επικαιροποιημένη περιγραφή και κατάσταση του έργου·

    β)

    χρονοδιάγραμμα των ακόλουθων στοιχείων, ανάλογα με την περίπτωση: σκοπιμότητα, σχεδιασμό, αδειοδότηση, κατασκευή, θέση σε λειτουργία·

    γ)

    κάθε διοικητική, νομική, χρηματοοικονομική ή άλλη πληροφορία που διαφέρει από τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν προηγουμένως.

    4.   Με βάση τις πληροφορίες που υποβάλλει η Επιτροπή σχετικά με την πρόοδο, η ομάδα παρακολουθεί την υλοποίηση των έργων.

    5.   Η ομάδα μπορεί να διατυπώνει συστάσεις σχετικά με ένα συγκεκριμένο έργο προκειμένου να υπερκεραστούν πιθανές καθυστερήσεις στην υλοποίησή του. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν δράσεις που πρέπει να αναληφθούν σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη.

    Άρθρο 11

    Πληροφόρηση και δημοσιότητα

    1.   Η Επιτροπή δημοσιεύει πληροφορίες σχετικά με τα έργα που περιλαμβάνονται στον τελικό κατάλογο έργων κατά τρόπον ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση του κοινού.

    2.   Η Επιτροπή δημοσιεύει σχετικά με το έργο μόνο πληροφορίες οι οποίες δεν είναι εμπορικά ευαίσθητες, όπως περιγραφή του έργου, κατάσταση, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ή τοποθεσία.

    3.   Ο φορέας υλοποίησης ενός έργου που περιλαμβάνεται στον τελικό κατάλογο δημοσιεύει τουλάχιστον τις πληροφορίες που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο μέσω της δικής του ιστοσελίδας και τις επικαιροποιεί τουλάχιστον κάθε 6 μήνες.

    Άρθρο 12

    Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 21 Δεκεμβρίου 2021.

    Για την Επιτροπή

    Η Πρόεδρος

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  ΕΕ L 249 της 14.7.2021, σ. 38.

    (2)  Οδηγία (ΕΕ) 2018/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2018, για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΕΕ L 328 της 21.12.2018, σ. 82).

    (3)  SWD/2021/429 final.

    (4)  Κανονισμός (ΕΕ) 2020/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουνίου 2020, σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2088 (ΕΕ L 198 της 22.6.2020, σ. 13).

    (5)  Οδηγία (ΕΕ) 2019/944 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουνίου 2019, σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την τροποποίηση της οδηγίας 2012/27/ΕΕ (ΕΕ L 158 της 14.6.2019, σ. 125).


    Top