Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R0548

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/548 της Επιτροπής της 29ης Μαρτίου 2021 για την υποβολή σε καταγραφή των εισαγωγών καλωδίων οπτικών ινών καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

C/2021/1984

ΕΕ L 109 της 30.3.2021, p. 71–76 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/548/oj

30.3.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 109/71


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/548 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 29ης Μαρτίου 2021

για την υποβολή σε καταγραφή των εισαγωγών καλωδίων οπτικών ινών καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1) (στο εξής: βασικός κανονισμός), και ιδίως το άρθρο 14 παράγραφος 5,

Αφού ενημέρωσε τα κράτη μέλη,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (στο εξής: Επιτροπή), με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2) (στο εξής: ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας), ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασίας αντιντάμπινγκ σχετικά με τις εισαγωγές καλωδίων οπτικών ινών καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (στο εξής: Κίνα), ύστερα από καταγγελία της Europacable (στο εξής: καταγγέλλουσα) για λογαριασμό παραγωγών που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 25 % της συνολικής ενωσιακής παραγωγής καλωδίων οπτικών ινών.

1.   ΠΡΟΪΟΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ

(2)

Το προϊόν που υποβάλλεται σε καταγραφή είναι τα καλώδια μονορυθμικών οπτικών ινών, κατασκευασμένα από μία ή περισσότερες ίνες, η καθεμία από τις οποίες έχει χωριστή επένδυση, με προστατευτικό περίβλημα, είτε περιέχουν ηλεκτρικούς αγωγούς είτε όχι, καταγωγής Κίνας (στο εξής: οικείο προϊόν). Δεν περιλαμβάνονται τα ακόλουθα προϊόντα: i) καλώδια στα οποία όλες οι οπτικές ίνες είναι εφοδιασμένες ατομικά με λειτουργικά τεμάχια σύνδεσης στο ένα ή και στα δύο άκρα· και ii) καλώδια για υποβρύχια χρήση. Τα καλώδια για υποβρύχια χρήση είναι καλώδια οπτικών ινών μονωμένα με πλαστικές ύλες, τα οποία περιέχουν αγωγό χαλκού ή αλουμινίου και στα οποία οι ίνες περιέχονται σε μεταλλικό/-ά δομοστοιχείο/-α.

(3)

Το οικείο προϊόν υπάγεται επί του παρόντος στον κωδικό ΣΟ ex 8544 70 00 (κωδικός TARIC 8544700010). Οι κωδικοί ΣΟ και TARIC παρέχονται μόνο ενημερωτικά.

2.   ΑΙΤΗΣΗ

(4)

Στις 17 Δεκεμβρίου 2020 η καταγγέλλουσα υπέβαλε αίτηση καταγραφής σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού. H καταγγέλλουσα ζήτησε να υποβάλλονται σε καταγραφή οι εισαγωγές του οικείου προϊόντος, έτσι ώστε να είναι δυνατή η μεταγενέστερη επιβολή μέτρων με ισχύ από την ημερομηνία της καταγραφής, εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που ορίζονται στον βασικό κανονισμό.

3.   ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ

(5)

Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, η καταγραφή ήταν δικαιολογημένη επειδή πληρούνταν οι προϋποθέσεις του άρθρου 10 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού. Ειδικότερα, η καταγγέλλουσα ισχυρίστηκε ότι το οικείο προϊόν αποτελούσε αντικείμενο ντάμπινγκ στην Ένωση σε αυξανόμενους όγκους μετά την έναρξη της διαδικασίας, προκαλώντας σημαντική ζημία στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής και υπονομεύοντας την επανορθωτική επίδραση των δυνητικών οριστικών δασμών.

(6)

Η Επιτροπή εξέτασε την αίτηση με βάση το άρθρο 10 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού. Η Επιτροπή εξακρίβωσε αν οι εισαγωγείς γνώριζαν, ή όφειλαν να γνωρίζουν, την ύπαρξη του ντάμπινγκ, και συγκεκριμένα την έκταση του ντάμπινγκ και την εικαζόμενη ή αποδεδειγμένη ζημία. Ανέλυσε επίσης κατά πόσον σημειώθηκε περαιτέρω σημαντική αύξηση των εισαγωγών η οποία, λαμβανομένου υπόψη του χρόνου κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκαν, του όγκου τους και των λοιπών περιστάσεων, είναι πιθανό να εξουδετερώσει σε μεγάλο βαθμό την επανορθωτική επίδραση του οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ που πρόκειται να επιβληθεί.

3.1.   Γνώση των εισαγωγέων σχετικά με το ντάμπινγκ, την έκτασή του και την εικαζόμενη ζημία

(7)

Η Επιτροπή έχει στη διάθεσή της επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι εισαγωγές του οικείου προϊόντος από την Κίνα αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ. Ειδικότερα, η καταγγέλλουσα προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη πρακτικής ντάμπινγκ που βασίζονται στη σύγκριση της κατασκευασμένης κανονικής αξίας με βάση το κόστος παραγωγής και πώλησης που αντικατοπτρίζει τιμές ή δείκτες αναφοράς χωρίς στρεβλώσεις, η οποία καθορίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 6α στοιχείο α) του βασικού κανονισμού, με την τιμή εξαγωγής (σε επίπεδο εκ του εργοστασίου) του οικείου προϊόντος, όταν πωλείται για εξαγωγή στην Ένωση. Σ’ αυτήν τη βάση, το περιθώριο ντάμπινγκ 123 % που υπολογίστηκε στην καταγγελία είναι σημαντικό.

(8)

Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνονταν στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας και, ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι εισαγωγείς γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν την ύπαρξη του ντάμπινγκ.

(9)

Σε απάντηση στην αίτηση καταγραφής που υπέβαλε η Europacable, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας για τις Εισαγωγές και Εξαγωγές Μηχανημάτων και Ηλεκτρονικών Προϊόντων (CCCME) ισχυρίστηκε ότι δεν πληρούνταν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την καταγραφή, διότι η αίτηση καταγραφής δεν έλαβε υπόψη το στοιχείο της γνώσης του εισαγωγέα σχετικά με το ντάμπινγκ σε συνδυασμό με την απαίτηση για περαιτέρω σημαντική αύξηση των εισαγωγών. Ειδικότερα, σύμφωνα με το εν λόγω ενδιαφερόμενο μέρος, οποιαδήποτε αύξηση των εισαγωγών που δεν θα προκαλούνταν από τη γνώση της πιθανότητας επιβολής μέτρων δεν θα έπρεπε να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις.

(10)

Όσον αφορά τον ισχυρισμό αυτόν, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι δύο αυτές προϋποθέσεις πρέπει να εξεταστούν χωριστά. Πράγματι, το CCCME υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του παραπέμποντας σε πόρισμα του Δικαστηρίου (3) κατά την ερμηνεία του άρθρου 10 παράγραφος 4 στοιχείο δ) και όχι του άρθρου 10 παράγραφος 4 στοιχείο γ), το οποίο αποτελεί διακριτή (και σωρευτική) προϋπόθεση (4). Το CCCME επανέλαβε εν μέρει τα πορίσματα του Δικαστηρίου απομονώνοντάς τα από τα συμφραζόμενα. Από την απλή ανάγνωση ολόκληρης της σκέψης καθίσταται σαφές ότι το πόρισμα δεν αφορά την ερμηνεία της «γνώσης». Πράγματι, τα πορίσματα του Δικαστηρίου στην εν λόγω υπόθεση επιβεβαιώνουν τη θέση της Επιτροπής ότι, από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης για την έναρξη της διαδικασίας, οι εισαγωγείς γνώριζαν το ενδεχόμενο μεταγενέστερης επιβολής δασμών με αναδρομική ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι οι εισαγωγείς θα είχαν επίσης (ή θα έπρεπε να έχουν) γνώση του ντάμπινγκ.

(11)

Όσον αφορά τη γνώση των εισαγωγέων σχετικά με το ντάμπινγκ, η Επιτροπή θεωρεί ότι, με την έναρξη της έρευνας και την παροχή όλων των αναγκαίων πληροφοριών στα ενδιαφερόμενα μέρη, οι εισαγωγείς θα πρέπει να γνωρίζουν το ντάμπινγκ. Η ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι προσβάσιμη σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγέων. Επιπλέον, ως ενδιαφερόμενα μέρη στο πλαίσιο της έρευνας, οι εισαγωγείς έχουν πρόσβαση στη μη εμπιστευτική έκδοση της καταγγελίας. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεώρησε ότι οι εισαγωγείς γνώριζαν, ή θα έπρεπε να γνωρίζουν, τις εικαζόμενες πρακτικές ντάμπινγκ, την έκτασή τους και την εικαζόμενη ζημία από εκείνη τη χρονική στιγμή.

(12)

Όσον αφορά την αύξηση των εισαγωγών, η ανάλυση στις αιτιολογικές σκέψεις (19) και (20) καταδεικνύει ότι οι εισαγωγές πράγματι αυξήθηκαν σημαντικά μετά την έναρξη της έρευνας και ότι, λόγω του χρόνου που απαιτείται μεταξύ της παραγγελίας και της παράδοσης, η τάση αυτή κατέστη εμφανής όχι αμέσως, αλλά περισσότερο από έναν μήνα μετά την έναρξη της έρευνας. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η περαιτέρω αύξηση που αναφέρεται κατωτέρω οφείλεται σε συνειδητές αποφάσεις των εισαγωγέων υπό το πρίσμα της ύπαρξης της έρευνας και της πιθανότητας επιβολής δασμών στο οικείο προϊόν.

(13)

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πληρούνταν το πρώτο κριτήριο για την καταγραφή.

3.2.   Περαιτέρω σημαντική αύξηση των εισαγωγών

(14)

Στην αίτησή της για καταγραφή των εισαγωγών, η καταγγέλλουσα επικαλέστηκε περαιτέρω σημαντική αύξηση των εισαγωγών. Προς τον σκοπό αυτόν, η καταγγέλλουσα χρησιμοποίησε τις κινεζικές τελωνειακές στατιστικές που καταδεικνύουν ότι, κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2020, οι Κινέζοι παραγωγοί καλωδίων οπτικών ινών εξήγαγαν + 9,5 % υψηλότερους όγκους του κινεζικού κωδικού προϊόντος 8544.70.00 στην Ένωση (5) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.

(15)

Το CCCME αμφισβήτησε τα στοιχεία που υπέβαλε η καταγγέλλουσα, ισχυριζόμενο ότι οι κινεζικές στατιστικές εξαγωγών δεν ήταν αξιόπιστες και ότι τα στοιχεία της Eurostat δεν κατέδειξαν αύξηση των εισαγωγών.

(16)

Η Επιτροπή διενήργησε τη δική της αξιολόγηση με βάση πλήρη και επικαιροποιημένα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στη βάση δεδομένων Surveillance, χωρίς να λάβει υπόψη τις κινεζικές στατιστικές εξαγωγών.

(17)

Η Επιτροπή συνέκρινε το επίπεδο των εισαγωγών από τον πρώτο πλήρη μήνα μετά την έναρξη της έρευνας (Οκτώβριο 2020) έως τον πλέον πρόσφατο διαθέσιμο πλήρη μήνα (Ιανουάριο 2021) με τους αντίστοιχους όγκους εισαγωγών κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους (από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020).

(18)

Πριν από την έναρξη της προκείμενης έρευνας δεν υπήρχε ειδικός κωδικός TARIC για το οικείο προϊόν. Η Επιτροπή υπολόγισε το ποσοστό για τις εισαγωγές του οικείου προϊόντος (που δηλώθηκε με τον κωδικό TARIC 8544700010) κατά την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021 (32,85 %). Το ποσοστό αυτό ήταν επίσης σύμφωνο με εκείνο που αναφερόταν στην καταγγελία και θεωρήθηκε επαρκές για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020. Η προσέγγιση αυτή θεωρήθηκε συντηρητική, δεδομένου ότι τα υπόλοιπα προϊόντα που περιλαμβάνονται στον κωδικό ΣΟ 8544 70 00 δεν αποτελούν αντικείμενο έρευνας και η Επιτροπή δεν εντόπισε λόγο αύξησης των εν λόγω εισαγωγών. Οι εισαγωγές από την Κίνα εξελίχθηκαν ως εξής:

Περίοδος μετά την έναρξη της διαδικασίας

Εισαγωγές στην ΕΕ των 27 (kg — ολόκληρος ο κωδικός ΣΟ)

Εισαγωγές στην ΕΕ των 27 (kg — οικείο προϊόν)

Περίοδος πριν από την έναρξη της διαδικασίας

Εισαγωγές στην ΕΕ των 27 (kg — ολόκληρος ο κωδικός ΣΟ)

Εισαγωγές στην ΕΕ των 27 (kg — εκτίμηση για το οικείο προϊόν)

% αύξησης (μετά την έναρξη της διαδικασίας σε σύγκριση με πριν από αυτήν)

Οκτώβριος 2020

2 302 136

744 914

Οκτώβριος 2019

2 482 783

815 622

-8,7 %

Νοέμβριος 2020

2 035 304

527 452

Νοέμβριος 2019

1 871 467

614 798

-14,2 %

Δεκέμβριος 2020

2 519 501

745 918

Δεκέμβριος 2019

1 421 222

466 888

59,8 %

Ιανουάριος 2021

3 615 579

1 422 058

Ιανουάριος 2020

2 439 294

801 336

77,5 %

Σύνολο

10 472 519

3 440 342

 

8 214 766

2 698 645

27,5 %

Πηγή: Δεδομένα τελωνειακής επιτήρησης της ΕΕ.

(19)

Η Επιτροπή συνέκρινε επίσης τις μέσες μηνιαίες εισαγωγές κατά την περίοδο έρευνας (από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2020) με τις μέσες μηνιαίες εισαγωγές κατά τους τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας (από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021). Η σύγκριση, όπως αναλύεται στον παρακάτω πίνακα, κατέδειξε αύξηση κατά 15,05 %.

Πλήρης κωδικός ΣΟ

Οικείο προϊόν

% αύξησης μετά την έναρξη της διαδικασίας

Μηνιαίος μέσος όρος μετά την έναρξη της διαδικασίας

Μηνιαίος μέσος όρος (Ιούλιος 2019 – Ιούνιος 2020)

Μηνιαίος μέσος όρος μετά την έναρξη της διαδικασίας

Μηνιαίος μέσος όρος (Ιούλιος 2019 – Ιούνιος 2020)

2 618 130

2 275 551

860 086

747 544

15,05

Πηγή: Δεδομένα τελωνειακής επιτήρησης της ΕΕ.

(20)

Η Επιτροπή διασταύρωσε τις ανωτέρω πληροφορίες με άλλες διαθέσιμες πηγές πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων εντύπων δειγματοληψίας και απαντήσεων των παραγωγών-εξαγωγέων στο ερωτηματολόγιο, καθώς και με τη Eurostat, από τις οποίες προέκυψε ότι οι ανωτέρω όγκοι εισαγωγών που προέρχονται από τη βάση δεδομένων τελωνειακής επιτήρησης της ΕΕ ενδέχεται να είναι χαμηλότεροι των πραγματικών. Η Επιτροπή θα διερευνήσει τους λόγους αυτών των αποκλίσεων, συμπεριλαμβανομένου του συντελεστή μετατροπής μεταξύ των διαφόρων μονάδων μέτρησης. Η Επιτροπή έκρινε ότι το στοιχείο αυτό δεν έθεσε υπό αμφισβήτηση το γεγονός ότι οι όγκοι εισαγωγών που αναφέρθηκαν ανωτέρω θα πρέπει να θεωρηθούν αξιόπιστοι για την παρούσα ανάλυση. Επιπλέον, τυχόν διόρθωση ενδεχόμενης υποτίμησης των όγκων εισαγωγών θα μπορούσε να οδηγήσει μόνο στην ενίσχυση των συμπερασμάτων που συνάγονται στον παρόντα κανονισμό.

(21)

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή έκρινε ότι η μέση αύξηση κατά 27,5 % τους μήνες μετά την έναρξη της έρευνας συνιστούσε σημαντική αύξηση των εισαγωγών κατά την έννοια του άρθρου 10 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού. Ομοίως, η αύξηση κατά 15,05 % με βάση τον μηνιαίο μέσο όρο των τεσσάρων μηνών μετά την έναρξη της διαδικασίας, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των μηνιαίων εισαγωγών κατά την περίοδο έρευνας κρίθηκε επίσης σημαντική.

(22)

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πληρούνταν και το δεύτερο κριτήριο για την καταγραφή.

3.3.   Εξουδετέρωση της επανορθωτικής επίδρασης του δασμού

(23)

Η Επιτροπή έχει στη διάθεσή της επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι μια συνεχιζόμενη αύξηση των εισαγωγών από την Κίνα σε περαιτέρω μειούμενες τιμές θα προκαλούσε πρόσθετη ζημία.

(24)

Όπως εξηγείται στις αιτιολογικές σκέψεις (13) ως (18), υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία περί σημαντικής αύξησης των εισαγωγών του οικείου προϊόντος. Αυτό είναι πιθανό να εξουδετερώσει σε μεγάλο βαθμό την επανορθωτική επίδραση των δασμών που πρόκειται να επιβληθούν. Είναι πράγματι εύλογο να συναχθεί ότι οι εισαγωγές του οικείου προϊόντος μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω το μερίδιο αγοράς τους πριν από την έγκριση προσωρινών μέτρων, εάν υπάρξουν, δεδομένου ότι η έγκριση θα πραγματοποιηθεί το αργότερο περί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου του 2021.

(25)

Πράγματι, η αγορά της ΕΕ είναι ελκυστική για τους Κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς ως μεγάλη αγορά καλωδίων οπτικών ινών στην οποία δεν εφαρμόζονται μέτρα εμπορικής άμυνας, σε αντίθεση με άλλες αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (στις οποίες εφαρμόζονται δασμοί 25 % (6)). Το γεγονός αυτό ενισχύεται από τη σημαντική κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα για το εν λόγω προϊόν, η οποία εκτιμάται ότι υπερβαίνει το διπλάσιο της συνολικής αγοράς της ΕΕ, με βάση τις εξειδικευμένες πληροφορίες για την αγορά που παρέχει η καταγγέλλουσα. Επίσης, η χρονική στιγμή είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς τον Ιανουάριο του 2021 ξεκίνησε ένας μεγάλος διαγωνισμός για το οικείο προϊόν με αντικείμενο πολυετή σύμβαση προμήθειας που αντιπροσωπεύει σημαντικό ποσοστό της κατανάλωσης στη Γαλλία.

(26)

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής έχει υψηλό πάγιο κόστος, καθίσταται σαφές ότι η μείωση του μεριδίου αγοράς και της παραγωγής θα οδηγήσει σε μείωση της κερδοφορίας κατά την περίοδο μεταξύ της έναρξης της διαδικασίας και της ενδεχόμενης επιβολής μέτρων.

(27)

Επιπλέον, οι τιμές εισαγωγής του οικείου προϊόντος κατά την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021 είναι χαμηλές. Η βάση δεδομένων Surveillance 2 καταδεικνύει ότι η μέση αξία ανά χιλιόγραμμο των κινεζικών εισαγωγών που υπάγονται στον κωδικό ΣΟ 8544 70 00 ήταν περίπου 24 % χαμηλότερη κατά την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021 σε σύγκριση με την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020. Αυτό είναι ενδεικτικό των μέσων τιμών του οικείου προϊόντος, δεδομένου ότι το ποσοστό των εισαγωγών το οποίο αντιπροσωπεύει το οικείο προϊόν κατά τις δύο περιόδους είναι συγκρίσιμο (τα δεδομένα τελωνειακής επιτήρησης της ΕΕ για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021 καταδεικνύουν ότι το οικείο προϊόν αντιπροσωπεύει περίπου το 33 % των συνολικών εισαγωγών του κωδικού ΣΟ 8544 70 00, το ίδιο ποσοστό που προβάλλεται στην καταγγελία). Τα ανωτέρω επιβεβαιώνουν την τιμολογιακή συμπεριφορά των Κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων που περιγράφεται στην καταγγελία.

(28)

Η περαιτέρω σημαντική αύξηση των εισαγωγών που παρατηρήθηκε μετά την έναρξη της διαδικασίας (ιδίως τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο), η οποία διευκολύνεται από την υφιστάμενη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην Κίνα και τροφοδοτείται από την ελκυστικότητα της αγοράς της ΕΕ, είναι πιθανό να υπονομεύει σοβαρά τις επανορθωτικές επιδράσεις των μέτρων, ιδίως λόγω του συγκεντρωμένου αντικτύπου σε σύντομο χρονικό διάστημα, της κρίσιμης χρονικής στιγμής ορισμένων διαγωνισμών και των σχετικών χαμηλών τιμών. Δεν υπάρχουν πληροφορίες στον φάκελο σχετικά με άλλες περιστάσεις που θα μπορούσαν να αντικρούσουν την εκτίμηση αυτή.

(29)

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πληρούνταν και το τρίτο κριτήριο για την καταγραφή των εισαγωγών.

3.4.   Συμπέρασμα

(30)

Βάσει των προαναφερομένων, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ώστε οι εισαγωγές του οικείου προϊόντος να υποβληθούν σε καταγραφή, σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού.

4.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

(31)

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να γνωστοποιήσουν γραπτώς τις απόψεις τους και να παράσχουν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία. Επιπλέον, η Επιτροπή μπορεί να δεχθεί σε ακρόαση τα ενδιαφερόμενα μέρη, αν αυτά υποβάλουν αίτηση γραπτώς και αποδείξουν ότι υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να γίνουν δεκτά σε ακρόαση.

5.   ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ

(32)

Σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού, οι εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος θα πρέπει να υποβληθούν σε καταγραφή με σκοπό να εξασφαλιστεί ότι, εάν από την έρευνα προκύψουν ευρήματα που θα οδηγήσουν στην επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ, οι εν λόγω δασμοί θα είναι δυνατόν, αν πληρούνται οι αναγκαίοι όροι, να επιβληθούν αναδρομικά στις καταγεγραμμένες εισαγωγές, σύμφωνα με τις εφαρμοστέες νομικές διατάξεις.

(33)

Κάθε μελλοντική οφειλή θα εξαρτάται από τα ευρήματα της έρευνας αντιντάμπινγκ.

(34)

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στην καταγγελία με την οποία ζητείται η έναρξη έρευνας αντιντάμπινγκ, εκτιμάται για το οικείο προϊόν μέσο περιθώριο ντάμπινγκ 123 % και μέσο επίπεδο εξάλειψης της ζημίας 43 %. Στη βάση αυτή, το ποσό της πιθανής μελλοντικής οφειλής μπορεί να εκτιμηθεί στο εικαζόμενο επίπεδο εξάλειψης της ζημίας με βάση την καταγγελία, δηλαδή σε έως 43 % κατ’ αξία της αξίας εισαγωγής CIF του οικείου προϊόντος.

(35)

Λαμβανομένων υπόψη των δυσκολιών σύγκρισης των όγκων σε διαφορετικές μονάδες μέτρησης, όπως αναφέρεται ανωτέρω στην αιτιολογική σκέψη (20), η Επιτροπή κρίνει σκόπιμο να διαθέτει τα δεδομένα για τις εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σχετικά με το μήκος των καλωδίων, σε χιλιόμετρα, για σκοπούς παρακολούθησης. Ως εκ τούτου, οι τελωνειακές αρχές καλούνται να τα συλλέξουν.

6.   ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

(36)

Η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που θα συγκεντρωθούν στο πλαίσιο της προκείμενης έρευνας θα γίνει σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7),

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

1.   Οι τελωνειακές αρχές καλούνται, σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την καταγραφή των εισαγωγών καλωδίων μονορυθμικών οπτικών ινών, κατασκευασμένων από μία ή περισσότερες ίνες, η καθεμία από τις οποίες έχει χωριστή επένδυση, με προστατευτικό περίβλημα, είτε περιέχουν ηλεκτρικούς αγωγούς είτε όχι, που υπάγονται επί του παρόντος στον κωδικό ΣΟ ex 8544 70 00 (κωδικός TARIC 8544700010), καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Δεν περιλαμβάνονται τα ακόλουθα προϊόντα:

i)

καλώδια στα οποία όλες οι οπτικές ίνες είναι εφοδιασμένες ατομικά με λειτουργικά τεμάχια σύνδεσης στο ένα ή και στα δύο άκρα· και

ii)

καλώδια για υποβρύχια χρήση. Τα καλώδια για υποβρύχια χρήση είναι καλώδια οπτικών ινών μονωμένα με πλαστικές ύλες, τα οποία περιέχουν αγωγό χαλκού ή αλουμινίου και στα οποία οι ίνες περιέχονται σε μεταλλικό/-ά δομοστοιχείο/-α.

2.   Η καταγραφή λήγει εννέα μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

3.   Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να γνωστοποιήσουν γραπτώς τις απόψεις τους, να παράσχουν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία ή να ζητήσουν ακρόαση εντός 21 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Η τελωνειακή διασάφηση αναφέρει το μήκος σε χιλιόμετρα του προϊόντος που περιγράφεται στο άρθρο 1 παράγραφος 1, υπό τον όρο ότι η ένδειξη αυτή είναι συμβατή με το παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου (8).

Άρθρο 3

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 29 Μαρτίου 2021.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)   ΕΕ L 176 της 30.6.2016, σ. 21.

(2)   ΕΕ C 316 της 24.9.2020, σ. 10.

(3)  Απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου (δεύτερο τμήμα) της 8ης Μαΐου 2019, Stemcor London Ltd και Samac Steel Supplies Ltd κατά Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπόθεση T-749/16, σκέψη 74.

(4)  Ό.π., σκέψη 46.

(5)  Τα στοιχεία αυτά αφορούν εξαγωγές στην ΕΕ των 27.

(6)  Μπορείτε να ανατρέξετε στην εξής διεύθυνση: https://hts.usitc.gov/view/China%20Tariffs?release=2020HTSARev16

(7)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/ 2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39).

(8)  Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1987, για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο (ΕΕ L 256 της 7.9.1987, σ. 1), παράρτημα I «Συνδυασμένη Ονοματολογία».


Top