EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017H1936

Σύσταση (ΕΕ) 2017/1936 της Επιτροπής, της 18ης Οκτωβρίου 2017, σχετικά με άμεσα μέτρα για την πρόληψη της κατάχρησης πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ )

C/2017/6950

ΕΕ L 273 της 24.10.2017, p. 12–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2017/1936/oj

24.10.2017   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 273/12


ΣΫΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2017/1936 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 18ης Οκτωβρίου 2017

σχετικά με άμεσα μέτρα για την πρόληψη της κατάχρησης πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 292,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις και συμβάντα καταδεικνύουν ότι η απειλή από τα αυτοσχέδια εκρηκτικά στην Ευρώπη παραμένει μεγάλη. Οι πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών εξακολουθούν να είναι προσβάσιμες και να χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών, παρά τις προσπάθειες για αποτελεσματικό περιορισμό και έλεγχο της πρόσβασης σε αυτές.

(2)

Με την απόφαση 2370 (2017), το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ υπογραμμίζει την πρωταρχική ανάγκη να εμποδιστούν οι τρομοκράτες από τη χρήση ή την απόκτηση πρόσβασης σε πρώτες ύλες και συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή εκρηκτικών και ζητεί μεγαλύτερη επαγρύπνηση, μεταξύ άλλων με την έκδοση ορθών πρακτικών, την ανταλλαγή πληροφοριών σε διασυνοριακό επίπεδο και τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων.

(3)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 98/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1) θεσπίζει εναρμονισμένους κανόνες σχετικά με τη διαθεσιμότητα, την εισαγωγή, την κατοχή και τη χρήση ουσιών ή μειγμάτων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παράνομη κατασκευή εκρηκτικών, με στόχο να περιορισθεί η διαθεσιμότητά τους στο ευρύ κοινό και να διασφαλιστεί η ενδεδειγμένη υποβολή αναφορών για ύποπτες συναλλαγές σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.

(4)

Η ορθή εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 98/2013 από όλα τα κράτη μέλη είναι αναγκαία, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του που είναι η βελτίωση της ελεύθερης κυκλοφορίας χημικών ουσιών και μειγμάτων εντός της εσωτερικής αγοράς και η εξάλειψη των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού, διασφαλίζοντας παράλληλα υψηλό επίπεδο προστασίας της ασφάλειας του ευρέος κοινού. Επίσης, θα προωθήσει τους στόχους της οδηγίας (ΕΕ) 2017/541 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2) για την πρόληψη τρομοκρατικών εγκλημάτων που αφορούν την κατασκευή, κατοχή, κτήση, μεταφορά, προμήθεια ή χρήση εκρηκτικών υλών, καθώς και την παροχή και λήψη οδηγιών σχετικά με την κατασκευή ή τη χρήση εκρηκτικών υλών.

(5)

Η παρούσα σύσταση αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει ότι ο στόχος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 98/2013 μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικότερα με την παροχή καθοδήγησης στα κράτη μέλη σχετικά με την εφαρμογή του. Η παρούσα σύσταση συμπληρώνει τις κατευθυντήριες γραμμές (3) που εξέδωσαν η Επιτροπή και η μόνιμη επιτροπή για τις πρόδρομες ουσίες (4) και λαμβάνει υπόψη τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εν λόγω επιτροπής και κατά τη διάρκεια σειράς περιφερειακών εργαστηρίων με τη συμμετοχή αρχών των κρατών μελών, που διοργανώθηκαν το 2016 και το 2017.

(6)

Η διαθεσιμότητα πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών για το ευρύ κοινό θα πρέπει να είναι περιορισμένη ώστε να αποφεύγεται η κτήση τους από τους τρομοκράτες. Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 98/2013 περιορίζει την πρόσβαση σε επτά χημικές ουσίες και τη χρήση αυτών (πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς που αναφέρονται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 98/2013) (5) από τα μέλη του ευρέος κοινού.

(7)

Παρά την εν λόγω απαγόρευση, τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίζουν την παροχή πρόσβασης του κοινού στις εν λόγω ουσίες μόνο μέσω ενός συστήματος αδειών και καταχώρισης. Από την 1η Ιανουαρίου 2017, δεκαέξι κράτη μέλη εφαρμόζουν καθεστώτα χορήγησης άδειας και/ή καταχώρισης αντί της απαγόρευσης (6). Κατά συνέπεια, στα εν λόγω κράτη μέλη, πρόδρομες ουσίες και μείγματα εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς εξακολουθούν να είναι προσβάσιμα και να χρησιμοποιούνται από μέλη του ευρέος κοινού.

(8)

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσδιορίζουν και να προωθούν χαμηλότερες συγκεντρώσεις και εναλλακτικές ουσίες που προκαλούν λιγότερες ανησυχίες ως προς την ασφάλεια, καθώς και να θεσπίζουν τους όρους για την αποθήκευση των πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών. Τα κράτη μέλη που διαθέτουν καθεστώς χορήγησης άδειας θα πρέπει να διενεργούν ελέγχους σχετικά με το ιστορικό του ατόμου που ζητεί την άδεια.

(9)

Η παρούσα σύσταση απευθύνει επίσης έκκληση για βελτίωση της επιβολής των περιορισμών και ελέγχων που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 98/2013 και για διατομεακή συνεργασία. Η αύξηση του επιπέδου ευαισθητοποίησης όλων των φορέων στην αλυσίδα εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, θα τους επιτρέψει να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 98/2013.

(10)

Με την επιφύλαξη των νομικών πλαισίων για τη διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο των ποινικών ερευνών σχετικά με τρομοκρατικά αδικήματα (7) ή στον τομέα των τελωνείων (8), η παρούσα σύσταση απευθύνει έκκληση για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με ύποπτες συναλλαγές, εξαφανίσεις, κλοπές και άλλα ύποπτα συμβάντα ή αιτήσεις χορήγησης αδείας, όταν τούτο φαίνεται να έχει διασυνοριακό χαρακτήρα.

(11)

Αν και στις πρόσφατες επιθέσεις και συμβάντα έχει ως επί το πλείστον χρησιμοποιηθεί τριυπεροξείδιο της τριακετόνης (TATP), η απειλή αφορά ένα ευρύτερο φάσμα αυτοσχέδιων εκρηκτικών υλών και πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών. Η Ένωση και τα κράτη μέλη της πρέπει να συνεχίσουν να επαγρυπνούν για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση εξελίξεων στον εν λόγω τομέα, σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς και χρήστες.

(12)

Μετά την έκδοση του κανονισμού, η Επιτροπή παρακολουθεί και διευκολύνει την εφαρμογή του σε στενή συνεργασία με τη μόνιμη επιτροπή για τις πρόδρομες ουσίες. Τον Φεβρουάριο του 2017, η Επιτροπή εξέδωσε έκθεση (9) που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, μολονότι η θέση σε ισχύ του κανονισμού έχει συμβάλει στον περιορισμό της απειλής που συνιστούν οι πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών στην Ευρώπη, είναι αναγκαίο να προσδιοριστούν μέτρα και δράσεις που ενισχύουν το σύστημα των ελέγχων όσον αφορά τα αυτοσχέδια εκρηκτικά. Τον Μάιο του 2017, η Επιτροπή ξεκίνησε τις εργασίες της για την αναθεώρηση του κανονισμού (10) για τις πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών, με μια αξιολόγηση που θα ακολουθηθεί από εκτίμηση επιπτώσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Η αξιολόγηση θα εξετάσει τη συνάφεια, την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα, τη συνοχή και την προστιθέμενη αξία του κανονισμού, ενώ επίσης θα εντοπίσει προβλήματα και εμπόδια που ενδέχεται να απαιτούν την ανάληψη περαιτέρω δράσης. Στο πλαίσιο της εκτίμησης επιπτώσεων θα εξεταστούν διάφορες επιλογές πολιτικής για να αντιμετωπιστούν τυχόν εντοπισθέντα προβλήματα και εμπόδια. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της εν λόγω αναθεώρησης, η σύσταση προτείνει στα κράτη μέλη να λάβουν άμεσα μέτρα για τον αποτελεσματικό περιορισμό της διαθεσιμότητας πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών για το ευρύ κοινό στο πλαίσιο του ισχύοντος κανονισμού,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΣΤΑΣΗ:

Περιορισμός της διαθεσιμότητας πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών για το ευρύ κοινό

1.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 98/2013, με σκοπό τον περιορισμό της διαθεσιμότητας πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών για το ευρύ κοινό και την αποτροπή της πρόσβασης τρομοκρατών σε πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών, καθώς και για τη διασφάλιση της ενδεδειγμένης υποβολής αναφορών για ύποπτες συναλλαγές σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Για τον σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιολογήσουν προσεκτικά εάν το σύστημα απαγόρευσης, χορήγησης αδειών ή καταχώρισης που εφαρμόζουν επιτυγχάνει πράγματι τους εν λόγω στόχους. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενημερώσουν την Επιτροπή σχετικά με τα αποτελέσματα της αξιολόγησής τους εντός τεσσάρων μηνών από την έκδοση της παρούσας σύστασης. Οι εν λόγω πληροφορίες θα συμβάλουν στην αξιολόγηση πιθανών περαιτέρω μέτρων σε επίπεδο ΕΕ.

2.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναλάβουν επειγόντως τις ακόλουθες δράσεις:

α)

προώθηση και, όταν είναι εφικτό και σκόπιμο, απαίτηση της χρήσης εναλλακτικών ουσιών ή χαμηλότερων συγκεντρώσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις ίδιες νόμιμες δραστηριότητες με λιγότερες ανησυχίες ως προς την ασφάλεια·

β)

καθορισμό των όρων ασφαλείας όσον αφορά την αποθήκευση πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών για οικονομικούς φορείς, επαγγελματίες χρήστες και μέλη του ευρέος κοινού που έχουν νομίμως στην κατοχή τους πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών·

γ)

παροχή σαφών οδηγιών σε οικονομικούς φορείς σχετικά με την αποτελεσματική και αποδοτική επαλήθευση του κατά πόσον ένα πρόσωπο είναι μέλος του ευρέος κοινού ή όχι. Για τον σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να εφαρμόσουν την έννοια του «επαγγελματία χρήστη» που υποδηλώνει ότι ένα πρόσωπο χρειάζεται πρόδρομη ουσία εκρηκτικών υλών υπό περιορισμούς για σκοπούς που συνδέονται με την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητά του·

δ)

εφόσον υφίσταται καθεστώς χορήγησης άδειας, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 98/2013, διενεργούνται έλεγχοι σχετικά με το ιστορικό του ατόμου που υποβάλλει αίτηση για άδεια, ιδίως για την εξακρίβωση του ποινικού μητρώου του αιτούντος σε όλα τα κράτη διαμονής κατά τη διάρκεια των πέντε προηγουμένων ετών· και

ε)

δημιουργία συστημάτων ελέγχου για τον εντοπισμό περιπτώσεων μη συμμόρφωσης εκ μέρους οικονομικών φορέων.

Ενίσχυση της συνεργασίας και της σύνδεσης με την αλυσίδα εφοδιασμού

3.

Προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία και η σύνδεση με την αλυσίδα εφοδιασμού, τα κράτη μέλη θα πρέπει:

α)

να παρέχουν κατάρτιση για να διασφαλίσουν ότι οι αρχές επιβολής του νόμου, οι πρώτοι παρεμβαίνοντες και οι τελωνειακές αρχές είναι σε θέση να αναγνωρίζουν πρόδρομες ουσίες και μείγματα εκρηκτικών υλών κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους και να αντιδρούν εγκαίρως και με κατάλληλο τρόπο σε περίπτωση ύποπτης δραστηριότητας·

β)

εκτός από τις υφιστάμενες υποχρεώσεις υποβολής αναφορών σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 98/2013, να ενθαρρύνουν τους τελικούς χρήστες πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών να αναφέρουν σημαντικές εξαφανίσεις και κλοπές·

γ)

στο βαθμό που δεν καλύπτονται ήδη από τις υφιστάμενες υποχρεώσεις στη νομοθεσία της Ένωσης, να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με ύποπτες συναλλαγές, εξαφανίσεις, κλοπές και άλλα ύποπτα περιστατικά ή αιτήσεις αδείας, όταν αυτές ενδέχεται να περιέχουν διασυνοριακά στοιχεία, με άλλα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, το συντομότερο δυνατόν και σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο και τις συναφείς διεθνείς νομικές πράξεις και

δ)

να εντοπίζουν σε όλους τους σχετικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δραστηριοποιούνται διαδικτυακά, δράσεις που στοχεύουν σε ευαισθητοποίηση στις ιδιαιτερότητες του κάθε τομέα, και να διατηρούν διάλογο με την αλυσίδα εφοδιασμού και με τους τελικούς χρήστες για την καλύτερη κατανόηση των νόμιμων επαγγελματικών και μη επαγγελματικών χρήσεων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών.

Βρυξέλλες, 18 Οκτωβρίου 2017.

Για την Επιτροπή

Julian KING

Μέλος της Επιτροπής


(1)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 98/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιανουαρίου 2013, σχετικά με την κυκλοφορία στην αγορά και τη χρήση πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών (ΕΕ L 39 της 9.2.2013, σ. 1).

(2)  Οδηγία (ΕΕ) 2017/541 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2017, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαισίου 2002/475/ΔΕΥ του Συμβουλίου και για την τροποποίηση της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 88 της 31.3.2017, σ. 6 ).

(3)  https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/what-we-do/policies/crisis-and-terrorism/explosives/explosives-precursors/docs/guidelines_on_the_marketing_and_use_of_explosives_precursors_en.pdf

(4)  http://ec.europa.eu/transparency/regexpert/index.cfm?do=groupDetail.groupDetail=3245

(5)  Υπεροξείδιο του υδρογόνου, νιτρομεθάνιο, νιτρικό οξύ, χλωρικό κάλιο, υπερχλωρικό κάλιο, χλωρικό νάτριο, υπερχλωρικό νάτριο σε συγκέντρωση υπερβαίνουσα την αντίστοιχη τιμή ορίου που καθορίζεται στο παράρτημα Ι και που περιλαμβάνει επίσης μείγμα ή άλλη ουσία όπου ενυπάρχει απαριθμούμενη ουσία σε συγκέντρωση υπερβαίνουσα την αντίστοιχη τιμή ορίου.

(6)  Έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή και την εξουσιοδότηση δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 98/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την κυκλοφορία στην αγορά και τη χρήση πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών, COM (2017) 103 final της 28ης Φεβρουαρίου 2017.

(7)  Απόφαση 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 20ής Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία όσον αφορά τα τρομοκρατικά αδικήματα (ΕΕ L 253 της 29.9.2005, σ. 22).

(8)  Κανονισμός (EΚ) αριθ. 515/97 του Συμβουλίου, της 13ης Μαρτίου 1997, περί της αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των διοικητικών αρχών των κρατών μελών και της συνεργασίας των αρχών αυτών με την Επιτροπή, με σκοπό τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής των τελωνειακών και γεωργικών ρυθμίσεων (ΕΕ L 82 της 22.3.1997, σ. 1).

(9)  Έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή και την εξουσιοδότηση δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 98/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την κυκλοφορία στην αγορά και τη χρήση πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών, COM (2017) 103 final της 28ης Φεβρουαρίου 2017.

(10)  https://ec.europa.eu/home-affairs/what-is-new/work-in-progress/initiatives/revision-regulation-marketing-and-use-explosives-precursors_en


Top