EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 42014X0314(02)

Κανονισμός αριθ. 104 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (OEE/HE) — Ενιαίες διατάξεις σχετικά με την έγκριση φωτοανακλαστικών σημάνσεων για οχήματα των κατηγοριών M, N και O

ΕΕ L 75 της 14.3.2014, p. 29–45 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2014/104(2)/oj

14.3.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 75/29


Μόνο τα πρωτότυπα κείμενα της ΟΕΕ/ΗΕ έχουν νομική ισχύ σύμφωνα με το διεθνές δημόσιο δίκαιο. Η κατάσταση και η ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού πρέπει να ελεγχθεί στην τελευταία έκδοση του εγγράφου που αφορά την κατάσταση προσχώρησης στους κανονισμούς ΟΕΕ/ΗΕ, δηλαδή του εγγράφου TRANS/WP.29/343, που είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο δικτυακό τόπο:

http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29wgs/wp29gen/wp29fdocstts.html.

Κανονισμός αριθ. 104 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (OEE/HE) — Ενιαίες διατάξεις σχετικά με την έγκριση φωτοανακλαστικών σημάνσεων για οχήματα των κατηγοριών M, N και O

Ενσωματώνει όλο το έγκυρο κείμενο έως:

Το συμπλήρωμα 7 στην αρχική έκδοση του κανονισμού - Ημερομηνία έναρξης ισχύος: Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

1.

Πεδίο εφαρμογής

2.

Ορισμοί

3.

Αίτηση για χορήγηση έγκρισης

4.

Εμπορικές επωνυμίες και άλλα εμπορικά σήματα

5.

Έγκριση

6.

Γενικές προδιαγραφές

7.

Ειδικές προδιαγραφές

8.

Τροποποιήσεις και παράταση έγκρισης για υλικά φωτοανακλαστικής σήμανσης

9.

Συμμόρφωση της παραγωγής

10.

Κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της παραγωγής

11.

Οριστική παύση της παραγωγής

12.

Ονομασίες και διευθύνσεις των τεχνικών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη διενέργεια δοκιμών έγκρισης, καθώς και των διοικητικών υπηρεσιών

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Παράρτημα 1

Το σύστημα συντεταγμένων της CIE· μηχανισμός γωνιόμετρου που ενσωματώνει το γωνιακό σύστημα της CIE

Παράρτημα 2

Κοινοποίηση σχετικά με την έγκριση ή την παράταση ή την απόρριψη ή την ανάκληση της έγκρισης ή την οριστική παύση της παραγωγής φωτοανακλαστικών σημάνσεων για βαρέα και επιμήκη οχήματα καθώς και για τα ρυμουλκούμενά τους δυνάμει του κανονισμού αριθ. 104

Παράρτημα 3

Διάταξη του σήματος έγκρισης

Παράρτημα 4

Διαδικασία δοκιμής

Παράρτημα 5

Προδιαγραφές διαστάσεων σήμανσης

Παράρτημα 6

Χρωματομετρικές προδιαγραφές

Παράρτημα 7

Φωτομετρικές προδιαγραφές

Παράρτημα 8

Αντοχή σε εξωτερικούς παράγοντες

1.   ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στις φωτοανακλαστικές σημάνσεις για οχήματα των κατηγοριών M2, M3, N, O2, O3 και O4  (1).

2.   ΟΡΙΣΜΟΙ

2.1.   Για τους σκοπούς των διατάξεων αυτών ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

2.1.1.

«Μονάδα δείγματος» είναι το μέρος ή το σύνολο του φωτοανακλαστικού υλικού που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση των σημάνσεων που ορίζονται στην παράγραφο 2.1.2

2.1.2.

«Διακριτικές σημάνσεις, γραφικά» είναι έγχρωμες σημάνσεις των οποίων ο συντελεστής φωτοανάκλασης ορίζεται στις παραγράφους 7.2.1 και 7.2.2 παρακάτω.

2.1.3.

Στον παρόντα κανονισμό εφαρμόζονται οι ορισμοί που δίδονται στον κανονισμό αριθ. 48 και στις σειρές τροποποιήσεών του που ισχύουν τη στιγμή της υποβολής αίτησης για έγκριση τύπου.

2.2.   «Φωτοανάκλαση» είναι η ανάκλαση στην οποία η φωτεινή ροή επιστρέφει σε κατευθύνσεις γειτνιάζουσες με την κατεύθυνση πρόσπτωσης, και η ιδιότητα αυτή διατηρείται ακόμη και για μεγάλες διακυμάνσεις της κατεύθυνσης της φωτεινής ροής.

2.2.1.

«Υλικό φωτοανακλαστικής σήμανσης» είναι η επιφάνεια ή διάταξη από την οποία αντανακλάται σχετικά μεγάλο μέρος της προσπίπτουσας ακτινοβολίας, όταν φωτίζεται με κατευθυνόμενη ακτινοβολία.

2.3.   Γεωμετρικοί ορισμοί (βλέπε παράρτημα 1, σχήμα 1).

2.3.1.

«Κέντρο αναφοράς» είναι ένα σημείο στην αντανακλαστική περιοχή ή κοντά σε αυτήν το οποίο έχει οριστεί ως το κέντρο της διάταξης προκειμένου να καθορίζεται η απόδοσή της.

2.3.2.

«Άξονας φωτισμού (σύμβολο I)» είναι το ευθύγραμμο τμήμα από το κέντρο αναφοράς έως την πηγή του φωτός.

2.3.3.

«Άξονας παρατήρησης (σύμβολο O)» είναι το ευθύγραμμο τμήμα από το κέντρο αναφοράς έως την κεφαλή του φωτόμετρου.

2.3.4.

«Γωνία παρατήρησης (σύμβολο α)» είναι η γωνία που σχηματίζει ο άξονας φωτισμού με τον άξονα παρατήρησης. Η γωνία παρατήρησης είναι πάντοτε θετική και, στην περίπτωση της φωτοανάκλασης, περιορίζεται σε μικρές γωνίες·

2.3.5.

«Ημιεπίπεδο παρατήρησης» είναι το ημιεπίπεδο που αρχίζει από τον άξονα φωτισμού και περιέχει τον άξονα παρατήρησης.

2.3.6.

«Άξονας αναφοράς (σύμβολο R)» είναι ένα καθορισμένο ευθύγραμμο σχήμα που αρχίζει από το κέντρο αναφοράς και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη γωνιακή θέση της φωτοανακλαστικής διάταξης.

2.3.7.

«Γωνία εισόδου (σύμβολο β)» είναι η γωνία που σχηματίζει ο άξονας φωτισμού με τον άξονα αναφοράς. Η γωνία εισόδου συνήθως δεν ξεπερνά τις 90° αλλά, χάριν πληρότητας, το πλήρες εύρος της ορίζεται ως 0° < β < 180°. Για να προσδιοριστεί πλήρως ο προσανατολισμός, η γωνία αυτή χαρακτηρίζεται από δύο συνιστώσες, την β1 και την β2.

2.3.8.

«Γωνία περιστροφής (σύμβολο ε)» είναι η γωνία που δείχνει τον προσανατολισμό του φωτοανακλαστικού υλικού με το κατάλληλο σύμβολο όσον αφορά την περιστροφή του γύρω από τον άξονα αναφοράς.

2.3.9.

«Πρώτος άξονας (σύμβολο 1)» είναι ο άξονας που διέρχεται από το κέντρο αναφοράς και είναι κάθετος στο ημιεπίπεδο παρατήρησης.

2.3.10.

«Πρώτη συνιστώσα της γωνίας εισόδου (σύμβολο β1)» είναι η γωνία από τον άξονα φωτισμού ως το επίπεδο που περιλαμβάνει τον άξονα αναφοράς και τον πρώτο άξονα. περιοχή: – 180° < β1 < 180°·

2.3.11.

«Δεύτερη συνιστώσα της γωνίας εισόδου (σύμβολο β2)» είναι η γωνία από το επίπεδο που περιέχει το ημιεπίπεδο παρατήρησης ως τον άξονα αναφοράς· περιοχή – 90° < β2 < 90°.

2.3.12.

«Δεύτερος άξονας (σύμβολο 2)» είναι ο άξονας που διέρχεται από το κέντρο αναφοράς και είναι κάθετος στον πρώτο άξονα και στον άξονα αναφοράς. Η θετική κατεύθυνση του δεύτερου άξονα βρίσκεται στο ημιεπίπεδο αναφοράς όταν – 90° < β1 < 90° όπως φαίνεται στο παράρτημα 1, σχήμα 1.

2.4.   Ορισμός φωτομετρικών όρων

2.4.1.

«Συντελεστής φωτοανάκλασης (σύμβολο R')» είναι ο λόγος του συντελεστή φωτεινής έντασης R μιας επίπεδης αντανακλαστικής επιφάνειας και του εμβαδού της A

Formula

Ο συντελεστής φωτοανάκλασης R' εκφράζεται σε κηρία ανά m2 ανά lx (cd.m–2.lx–1)

Formula

(Φωτεινότητα / Φωτισμός).

2.4.2.

«Γωνιακή διάμετρος του δείγματος αντανακλαστήρα (σύμβολο η1)» είναι η γωνία που αντίκειται στη μεγαλύτερη διάσταση του αντανακλαστικού δείγματος, είτε στο κέντρο της φωτεινής πηγής είτε στο κέντρο του δέκτη (ß1 = ß2 = 0°).

2.4.3.

«Γωνιακή διάμετρος του δέκτη (σύμβολο η)» είναι η γωνία που αντίκειται στη μεγαλύτερη διάσταση του δέκτη όπως παρατηρείται από το κέντρο αναφοράς (β1 = β2 = 0°).

2.4.4.

«Συντελεστής φωτεινότητας (σύμβολο ß)» είναι ο λόγος της φωτεινότητας του σώματος προς τη φωτεινότητα ενός τελείου σκεδαστήρα κάτω από τις ίδιες συνθήκες φωτισμού και παρατήρησης.

2.4.5.

«Χρώμα του ανακλώμενου φωτός της διάταξης» Οι ορισμοί του χρώματος του αντανακλώμενου φωτός δίνονται στην παράγραφο 2.30 του κανονισμού αριθ. 48.

2.5.   Περιγραφή του γωνιόμετρου

Ένα γωνιόμετρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση των μετρήσεων της αντανάκλασης στη γεωμετρία της CIE απεικονίζεται στο παράρτημα 1, σχήμα 2. Στο σχήμα αυτό, η κεφαλή του φωτόμετρου (O) απεικονίζεται τυχαία κάθετα πάνω από την πηγή (I). Ο πρώτος άξονας απεικονίζεται σταθερός και οριζόντιος και είναι τοποθετημένος κάθετα προς το ημιεπίπεδο παρατήρησης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε διάταξη των συστατικών η οποία να είναι ισοδύναμη με την εικονιζόμενη διάταξη.

2.6.   Ορισμός του «τύπου»

Ως υλικά σήμανσης των διαφόρων τύπων νοούνται τα υλικά που διαφέρουν σε σημαντικά σημεία όπως:

2.6.1.

η εμπορική επωνυμία ή το εμπορικό σήμα·

2.6.2.

τα χαρακτηριστικά του αντανακλαστικού υλικού·

2.6.3.

τα μέρη που επηρεάζουν τις ιδιότητες των αντανακλαστικών υλικών ή διατάξεων.

3.   ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ

3.1.

Η αίτηση για την έγκριση ενός υλικού φωτοανακλαστικής σήμανσης υποβάλλεται από τον κάτοχο της εμπορικής επωνυμίας ή του εμπορικού σήματος ή, εάν χρειάζεται, από τον δεόντως εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό του, και συνοδεύεται από:

3.1.1.

Σχέδια εις τριπλούν, επαρκώς λεπτομερή ώστε να επιτρέπουν την ταυτοποίηση του τύπου. Τα σχέδια παρουσιάζουν γεωμετρικά τον προσανατολισμό με τον οποίο πρόκειται να τοποθετηθούν τα υλικά σήμανσης στο όχημα. Επίσης δείχνουν την προβλεπόμενη θέση για τον αριθμό έγκρισης και για το σύμβολο αναγνώρισης σε σχέση με τον κύκλο του σήματος έγκρισης·

3.1.2.

Σύντομη περιγραφή των τεχνικών προδιαγραφών των υλικών φωτοανακλαστικής σήμανσης·

3.1.3.

Δείγματα των υλικών φωτοανακλαστικής σήμανσης, όπως ορίζονται στο παράρτημα 4·

4.   ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΩΝΥΜΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ

4.1.

Κάθε υλικό σήμανσης που υποβάλλεται για έγκριση φέρει:

4.1.1.

Την εμπορική επωνυμία ή το σήμα του αιτούντος·

4.1.2.

Ένα σήμα προσανατολισμού «ΤΟΡ» το οποίο πρέπει να εγγράφεται σε κάθε υλικό σήμανσης του οποίου το φωτοανακλαστικό σύστημα δεν είναι τουλάχιστον πολυπεριστροφικό·

α)

σε ταινίες σε απόσταση 0,5 m,

β)

σε επιφάνειες εντός 100 × 100 mm2.

4.2.

Τα σήματα πρέπει να είναι ευανάγνωστα στην εξωτερική επιφάνεια του υλικού σήμανσης και να είναι ανεξίτηλα.

5.   ΕΓΚΡΙΣΗ

5.1.

Εάν το φωτοανακλαστικό υλικό σήμανσης που υποβάλλεται για έγκριση σύμφωνα με την παράγραφο 4 παραπάνω τηρεί τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού, η έγκριση για αυτόν τον τύπο υλικού σήμανσης χορηγείται.

5.2.

Για κάθε τύπο που εγκρίνεται χορηγείται αριθμός έγκρισης. Τα δύο πρώτα ψηφία του (σήμερα 00 για τον κανονισμό στην αρχική του μορφή) δείχνουν τη σειρά τροποποιήσεων που ενσωματώνουν τις πιο πρόσφατες κύριες τεχνικές τροποποιήσεις που έχουν επέλθει στον κανονισμό κατά τη χρονική στιγμή έκδοσης της έγκρισης. Το ίδιο συμβαλλόμενο μέρος δεν επιτρέπεται να εκχωρήσει τον ίδιο αριθμό σε άλλο τύπο υλικού φωτοανακλαστικής σήμανσης.

5.3.

Η κοινοποίηση έγκρισης ή απόρριψης ή παράτασης της έγκρισης τύπου υλικού σήμανσης σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό διαβιβάζεται στα μέρη της συμφωνίας 1958 τα οποία εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό με έντυπο κοινοποίησης σύμφωνα με το υπόδειγμα στο παράρτημα 2 του παρόντος κανονισμού.

5.4.

Κάθε υλικό σήμανσης που συμμορφώνεται με τον τύπο που εγκρίθηκε σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό φέρει, εκτός από τα σήματα που περιγράφονται στην παράγραφο 4.1, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο διεθνές σήμα έγκρισης που αποτελείται από:

5.4.1.

Έναν κύκλο που περιβάλλει το γράμμα «E», ακολουθούμενο από τον χαρακτηριστικό αριθμό της χώρας η οποία έχει χορηγήσει την έγκριση (2).

5.4.2.

τον αριθμό του παρόντος κανονισμού, συνοδευόμενο από το γράμμα R, παύλα και τον αριθμό έγκρισης σύμφωνα με την παράγραφο 5.2.

5.4.3.

Τα ακόλουθα πρόσθετα σύμβολα που απεικονίζουν την κλάση του υλικού:

5.4.3.1.

«C» για τα υλικά για περίγραμμα/ταινία σήμανσης·

5.4.3.2.

«D» για τα υλικά για διακριτικά σήματα/γραφικά που προορίζονται για περιορισμένη επιφάνεια·

5.4.3.3.

«E» για τα υλικά για διακριτικά σήματα/γραφικά που προορίζονται για εκτεταμένη επιφάνεια.

5.4.3.4.

«D/Ε» για υλικά για διακριτικά σήματα ή γραφικά που χρησιμοποιούνται ως βάση ή φόντο στη διαδικασία εκτύπωσης για πλήρως έγχρωμους λογοτύπους και σημάνσεις της κατηγορίας «E» σε χρήση που πληρούν τις απαιτήσεις της κατηγορίας υλικών «D».

5.5.

To σήμα έγκρισης πρέπει να είναι ορατό, ευανάγνωστο στην εξωτερική επιφάνεια του υλικού σήμανσης, ανεξίτηλο, και να είναι τοποθετημένο τουλάχιστον μια φορά

α)

σε διαστήματα 0,5 m σε ταινίες,

β)

σε επιφάνειες εντός 100 × 100 mm2.

5.6.

Στο παράρτημα 3 του παρόντος κανονισμού παρέχεται ένα παράδειγμα της διάταξης του σήματος έγκρισης.

6.   ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

6.1.

Τα υλικά φωτοανακλαστικής σήμανσης κατασκευάζονται κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ικανοποιητική λειτουργία τους υπό κανονικές συνθήκες χρήσης. Επίσης, δεν παρουσιάζουν καμία ατέλεια σχεδιασμού ή κατασκευής ικανή να βλάψει την αποτελεσματική λειτουργία ή τη διατήρηση καλών συνθηκών λειτουργίας τους.

6.2.

Τα υλικά φωτοανακλαστικής σήμανσης ή τα μέρη τους δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθούν εύκολα.

6.3.

Τα μέσα συνάρμοσης των υλικών σήμανσης είναι σταθερά και διαρκή.

6.4.

Η εξωτερική επιφάνεια των υλικών φωτοανακλαστικής σήμανσης καθαρίζεται εύκολα. Η επιφάνεια, επομένως, δεν είναι τραχεία και οι τυχόν προεξοχές της δεν εμποδίζουν τον εύκολο καθαρισμό της.

7.   ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

7.1.

Τα υλικά φωτοανακλαστικής σήμανσης πρέπει επίσης να πληρούν τις προϋποθέσεις όσον αφορά το σχήμα, τις διαστάσεις, καθώς και τις χρωματομετρικές, φωτομετρικές, φυσικές και μηχανικές απαιτήσεις που καθορίζονται στα παραρτήματα 5 έως 8 του παρόντος κανονισμού.

7.2.

Οι διαφημίσεις που αποτελούνται από φωτοανακλαστικούς λογότυπους, διακριτικά σήματα ή γράμματα/χαρακτήρες πρέπει να σέβονται την αρχή της αξιοπρέπειας.

Είναι δυνατόν να αποτελούνται από υλικά σήμανσης της κατηγορίας «D», εάν η συνολική αντανακλαστική επιφάνεια είναι μικρότερη από 2 m2· εάν η συνολική φωτοανακλαστική επιφάνεια είναι τουλάχιστον 2 m2 πρέπει να χρησιμοποιείται η κατηγορία «E» (3).

7.2.1.

Για τα υλικά σήμανσης της κλάσης «D» οι μέγιστες τιμές του συντελεστή φωτοανάκλασης είναι μικρότερες ή ίσες από την τιμή που καθορίζεται στο παράρτημα 7 πίνακας 2, και προορίζονται για χρήση σε διακριτά σήματα, γραφικά.

7.2.2.

Για τα υλικά σήμανσης «E» οι μέγιστες τιμές του συντελεστή φωτοανάκλασης είναι μικρότερες ή ίσες με το 33 τοις εκατό των τιμών που καθορίζονται στο παράρτημα 7 πίνακας 2.

7.2.3.

Τα λευκά υλικά φωτοανακλαστικής σήμανσης που προορίζονται για βάση ή φόντο σε διεργασίες εκτύπωσης για πλήρως έγχρωμους λογότυπους και σημάνσεις της κατηγορίας «E» σε χρήση, χωρίς μη τυπωμένες κενές επιφάνειες, μπορούν να πληρούν τις απαιτήσεις του παρατήματος 7 πίνακας 2 για τα υλικά της κλάσης «D» και πρέπει να φέρουν την ένδειξη της κλάσης «D/Ε».

7.3.

Ανάλογα με τη φύση των υλικών φωτοανακλαστικής σήμανσης, οι αρμόδιες αρχές δύνανται να επιτρέπουν σε εργαστήρια να μην εκτελούν ορισμένες περιττές δοκιμές, υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται σχετική μνεία στη στήλη «Παρατηρήσεις» του εντύπου κοινοποίησης έγκρισης.

8.   ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΥΛΙΚΑ ΦΩΤΟΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ

8.1.

Κάθε τροποποίηση του υλικού φωτοανακλαστικής σήμανσης κοινοποιείται στη διοικητική υπηρεσία που χορήγησε την έγκριση τύπου. Η υπηρεσία δύναται:

8.1.1.

είτε να θεωρήσει ότι οι τροποποιήσεις που πραγματοποιούνται είναι απίθανο να έχουν σημαντικές επιπτώσεις και ότι σε κάθε περίπτωση ο τύπος της διάταξης συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις·

8.1.2.

είτε να απαιτήσει πρόσθετη έκθεση δοκιμών από την τεχνική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή των δοκιμών.

8.2.

Επιβεβαίωση ή άρνηση της έγκρισης, όπου θα αναφέρονται οι μεταβολές, κοινοποιείται στα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στην παράγραφο 5.3 ανωτέρω.

8.3.

Η αρμόδια αρχή η οποία χορηγεί παράταση της έγκρισης εκχωρεί αύξοντα αριθμό για κάθε κοινοποίηση που αφορά τέτοια παράταση.

9.   ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Οι διαδικασίες συμμόρφωσης της παραγωγής πρέπει να συμμορφώνονται με εκείνες που ορίζονται στο προσάρτημα 2 της συμφωνίας (E/ECE/324-E/ECE/TRANS/505/Αναθ.2), με τις ακόλουθες απαιτήσεις:

9.1.

Κάθε υλικό φωτονανακλαστικής σήμανσης που εγκρίνεται δυνάμει του παρόντος κανονισμού πρέπει να κατασκευάζεται κατά τρόπο ώστε να συμμορφώνεται προς τον εγκεκριμένο τύπο ικανοποιώντας τις απαιτήσεις οι οποίες ορίζονται στις ανωτέρω παραγράφους 6 και 7.

9.2.

Η συμμόρφωση της παραγωγής δεν αμφισβητείται, εάν η μέση τιμή των φωτομετρικών μετρήσεων πέντε τυχαίων δειγμάτων δεν αποκλίνει δυσμενώς περισσότερο από 20 τοις εκατό από τις τιμές που καθορίζονται στο παράρτημα 7 του παρόντος κανονισμού.

9.3.

Η συμμόρφωση της παραγωγής δεν αμφισβητείται, εάν η μέση τιμή των χρωματομετρικών ιδιοτήτων πέντε τυχαίων δειγμάτων τηρεί τις προδιαγραφές του παραρτήματος 6 του παρόντος κανονισμού, πράγμα που επαληθεύεται με οπτικό έλεγχο.

9.4.

Η αρχή η οποία έχει χορηγήσει την έγκριση τύπου δύναται ανά πάσα στιγμή να προβεί σε επαλήθευση των μεθόδων ελέγχου της συμμόρφωσης που εφαρμόζονται σε κάθε εγκατάσταση παραγωγής. Η κανονική συχνότητα των επαληθεύσεων αυτών πρέπει να είναι μια φορά κάθε δύο χρόνια.

10.   ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

10.1.

Η έγκριση που χορηγείται για έναν τύπο υλικού φωτοανακλαστικής σήμανσης βάσει του παρόντος κανονισμού δύναται να ανακληθεί εάν δεν πληρούνται οι προαναφερθείσες απαιτήσεις ή εάν το υλικό φωτοανακλαστικής σήμανσης που φέρει το σήμα έγκρισης δεν συμμορφώνεται με τον τύπο που έχει εγκριθεί.

10.2.

Αν συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας το οποίο εφαρμόζει τον παρόντα κανονισμό ανακαλέσει έγκριση που έχει χορηγήσει προηγουμένως, ενημερώνει αμέσως τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό με τη διαβίβαση δελτίου κοινοποίησης σύμφωνα με το υπόδειγμα στο παράρτημα 2 του παρόντος κανονισμού.

11.   ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Εάν ο κάτοχος της έγκρισης παύσει ολοσχερώς την κατασκευή ενός τύπου υλικού φωτοανακλαστικής σήμανσης που έχει εγκριθεί σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, ενημερώνει την αρχή που χορήγησε την έγκριση. Μόλις λάβει τη σχετική κοινοποίηση, η αρχή αυτή ενημερώνει τα άλλα μέρη που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό με έντυπο κοινοποίησης σύμφωνα με το υπόδειγμα στο παράρτημα 2 του παρόντος κανονισμού.

12.   ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΟΚΙΜΩΝ ΕΓΚΡΙΣΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό κοινοποιούν στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών τις ονομασίες και τις διευθύνσεις των τεχνικών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη διεξαγωγή δοκιμών έγκρισης και των διοικητικών υπηρεσιών που χορηγούν εγκρίσεις, στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται τα έντυπα που πιστοποιούν την έγκριση ή την επέκταση ή την απόρριψη ή την ανάκληση της έγκρισης ή την οριστική διακοπή της παραγωγής τα οποία εκδίδονται σε άλλες χώρες.


(1)  Όπως ορίζονται στο παράρτημα 7 του ενοποιημένου ψηφίσματος για την κατασκευή οχημάτων (R.E.3), (έγγραφο TRANS/WP.29/78/Rev.1/Amend.2, όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την τροποποίηση 4).

(2)  Οι διακριτικοί αριθμοί των συμβαλλόμενων μερών της συμφωνίας του 1958 παρουσιάζονται στο παράρτημα 3 του ενοποιημένου ψηφίσματος για την κατασκευή οχημάτων (R.E.3), έγγραφο TRANS/WP.29/78/Αναθ. 1.

(3)  Ο παρών κανονισμός δεν εμποδίζει τις εθνικές αρχές να απαγορεύουν τη χρήση φωτοανακλαστικών διαφημίσεων, λογοτύπων, διακριτικών σημάτων, γραμμάτων/χαρακτήρων, όπως καθορίζονται στην παράγραφο 2.1.2. του παρόντος κανονισμού.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

Image

Σχήμα 1

Το σύστημα συντεταγμένων τησ CIE

1

:

Πρώτος άξονας

2

:

Δεύτερος άξονας

I

:

Άξονας φωτισμού

O

:

Άξονας παρατήρησης

R

:

Άξονας αναφοράς

α

:

Γωνία παρατήρησης

ß1, ß2

:

Γωνίες εισόδου

ε

:

Γωνία περιστροφής

Το γωνιακό σύστημα της CIE για τον καθορισμό και τη μέτρηση των υλικών φωτοανακλαστικής σήμανσης. Ο πρώτος άξονας είναι κάθετος στο επίπεδο που περιέχει τον άξονα παρατήρησης και τον άξονα φωτισμού. Ο δεύτερος άξονας είναι κάθετος τόσο στον πρώτο άξονα όσο και στον άξονα αναφοράς. Όλοι οι άξονες, οι γωνίες και οι κατευθύνσεις περιστροφής παρουσιάζονται θετικοί (-ές).

Σημειώσεις:

α)

Ο κύριος στερεωμένος άξονας είναι ο άξονας φωτισμού.

β)

Ο πρώτος άξονας είναι στερεωμένος κάθετα προς το επίπεδο που περιέχει τον άξονα παρατήρησης και τον άξονα φωτισμού.

γ)

Ο άξονας αναφοράς είναι σταθερός στο αντανακλαστικό υλικό και κινητός μαζί με τα ß1 and ß2.

Image

Σχήμα 2

Μηχανισμό ενόσ γωνιόμετρο που ενσωματώνει το γωνιακό σύστημα τησ CIE

1

:

Πρώτος άξονας

2

:

Δεύτερος άξονας

I

:

Άξονας φωτισμού

O

:

Άξονας παρατήρησης

R

:

Άξονας αναφοράς

P

:

Αντανακλαστικό υλικό

α

:

Γωνία παρατήρησης

ß1, ß2

:

Γωνίες εισόδου

ε

:

Γωνία περιστροφής

Αναπαράσταση του μηχανισμού ενός γωνιόμετρου που ενσωματώνει το γωνιακό σύστημα της CIE για τον προσδιορισμό και τη μέτρηση φωτοανακλαστικών υλικών. Όλες οι γωνίες και οι κατευθύνσεις περιστροφής παρουσιάζονται θετικές.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

(μέγιστο μέγεθος σελίδας: A4 (210 × 297 mm)]

Image


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3

ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ

Image

a= 12 mm τουλάχιστον

Το υλικό φωτοανακλαστικής σήμανσης που φέρει το ανωτέρω σήμα έγκρισης έχει εγκριθεί στη Γερμανία (E1) με τον αριθμό έγκρισης 0001148. Τα δύο πρώτα ψηφία του αριθμού έγκρισης υποδηλώνουν ότι η έγκριση χορηγήθηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κανονισμού αριθ. 104 στην αρχική του μορφή. Το σύμβολο «C» υποδηλώνει την κλάση του φωτοανακλαστικού υλικού που προορίζεται για περίγραμμα/ταινία σήμανσης. Το σύμβολο «D» υποδηλώνει υλικά για διακριτά σήματα/γραφικά που προορίζονται για περιορισμένη επιφάνεια και το σύμβολο «E» υλικά για διακριτικά σήματα/γραφικά για εκτεταμένη επιφάνεια.

Σημείωση:

Ο αριθμός έγκρισης και το πρόσθετο σύμβολο πρέπει να τοποθετούνται πλησίον του κύκλου, πάνω ή κάτω, αριστερά ή δεξιά του γράμματος «E». Τα ψηφία του αριθμού έγκρισης πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πλευρά του γράμματος «E» και να είναι διατεταγμένα κατά την ίδια κατεύθυνση. Ο αριθμός έγκρισης πρέπει να τοποθετείται σε εκ διαμέτρου αντίθετη θέση από το επιπλέον σύμβολο. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση λατινικών ψηφίων ως αριθμών έγκρισης, έτσι ώστε να αποφεύγονται συγχύσεις με άλλα σύμβολα.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΟΚΙΜΗΣ

ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΟΚΙΜΗΣ

1.

Πέντε δείγματα δοκιμής που συνίστανται είτε σε ταινίες είτε σε επίπεδα υλικών φωτοανακλαστικής σήμανσης πρέπει να υποβληθούν προς δοκιμή στο εργαστήριο. Όσον αφορά τις ταινίες, θα πρέπει να είναι μήκους τουλάχιστον 3 μέτρων· όσον αφορά τα επίπεδα, η επιφάνειά τους θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 500 mm × 500 mm.

2.

Τα δείγματα δοκιμής θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικά της τρέχουσας παραγωγής, και να κατασκευάζονται με βάση τις συστάσεις του (των) κατασκευαστή (-ών) των υλικών φωτοανακλαστικής σήμανσης (1).

3.

Αφού επαληθευτούν οι γενικές προδιαγραφές (παράγραφος 6 του κανονισμού) και οι προδιαγραφές όσον αφορά το σχήμα και τις διαστάσεις (παράρτημα 5), τα δείγματα υποβάλλονται στη δοκιμή αντοχής στη θερμότητα που περιγράφεται στο παράρτημα 8 του παρόντος κανονισμού, πριν από τις δοκιμές που περιγράφονται στα παραρτήματα 6 και 7.

4.

Οι φωτομετρικές και χρωματομετρικές μετρήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σε πέντε δείγματα. Πρέπει να ληφθούν οι μέσες τιμές.

5.

Για τις άλλες δοκιμές πρέπει να χρησιμοποιηθούν δείγματα που δεν έχουν υποβληθεί σε καμία δοκιμή.


(1)  Τα δείγματα δοκιμής των υλικών φωτοανακλαστικής σήμανσης τοποθετούνται σε πλαισιωμένες και απολιπασμένες επιφάνειες αλουμινίου πάχους 2 mm και διατηρούνται για 24 ώρες στους 23 °C ± 2 °C σε 50 % ± 5 % σχετική υγρασία πριν από τη διενέργεια της δοκιμής


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΗΜΑΝΣΗΣ

1.   Πλευρικη και οπισθια σημανση με ταινιεσ

1.1.   Γενικά

Οι σημάνσεις αποτελούνται από ταινίες αντανακλαστικού υλικού.

1.2.   Διαστάσεις

1.2.1.

Το πλάτος του πλευρικού και/ή οπίσθιου υλικού σήμανσης πρέπει να είναι 50 mm + 10/– 0 mm.

1.2.2.

Το ελάχιστο μήκος ενός στοιχείου υλικών φωτονανακλαστικής σήμανσης πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να είναι ορατό τουλάχιστον ένα σήμα έγκρισης.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 6

ΧΡΩΜΑΤΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

1.

Τα υλικα φωτοανακλαστικής σήμανσης (της κλάσης C) πρέπει να είναι χρώματος λευκού, κίτρινου ή κόκκινου. Τα διακριτικά φωτοανακλαστικά σήματα και/ή γραφικά (κλάσεων D και Ε) μπορεί να είναι οποιουδήποτε χρώματος.

2.

Όταν φωτίζεται με το πρότυπο φωτιστικό Α της CIE με γωνία εισόδου β1 = β2 = 0° ή, εάν αυτό προκαλεί άχρωμη επιφανειακή ανάκλαση, με γωνία β1 = ± 5°, β2 = 0°, και μετριέται σε γωνία παρατήρησης 20’, το χρώμα του υλικού, όταν αυτό είναι καινούργιο, πρέπει να βρίσκεται εντός των ορίων που προβλέπονται στην παράγραφο 2.30. του κανονισμού αριθ. 48.

Συντεταγμένες χρωματικότητας

Χρώμα

1

2

3

4

 

x [1]

0,585

0,610

0,520

0,505

κίτρινο

 

 

 

 

 

 

y [1]

0,385

0,390

0,480

0,465

 

x [1]

0,373

0,417

0,450

0,548

λευκό

 

 

 

 

 

 

y [1]

0,402

0,359

0,513

0,414

 

x [1]

0,720

0,735

0,665

0,643

κόκκινο

 

 

 

 

 

 

y [1]

0,258

0,265

0,335

0,335

Σημείωση:

Το θέμα των νυχτερινών χρωμάτων των υλικών φωτοανακλαστικής σήμανσης μελετάται επί του παρόντος από τη CIE TC 2.19. Επομένως, τα παραπάνω όρια είναι μόνο προσωρινά και θα αναθεωρηθούν αργότερα, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες της CIE TC 2.19.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 7

ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

1.   Όταν φωτίζεται με πρότυπο φωτιστικό μέσο Α της CIE και μετριέται όπως συνιστάται στην έκδοση της CIE αριθ. 54, 1982, ο συντελεστής φωτοανάκλασης R' σε κηρία ανά m2 ανά lux (cd/m2/lux) των φωτοανακλαστικών επιφανειών, όταν είναι καινούργιες, πρέπει να είναι τουλάχιστον όσο υποδεικνύεται στον πίνακα 1 για κίτρινα, λευκά και κόκκινα υλικά.

1.1.   Ελάχιστες τιμές του συντελεστή φωτοανάκλασης

Φωτομετρικές προδιαγραφές των φωτοανακλαστικών σημάνσεων της κλάσης C:

Πίνακας 1

Ελάχιστες τιμές του συντελεστή φωτοανάκλασης R’ [cd.m–2.lx–1]

Γωνία παρατήρησης α [°]

Γωνία εισόδου β [°]

α=0.33(20’)

β1

0

0

0

0

0

 

β2

5

20

30

40

60

Χρώμα

 

 

 

 

 

 

Κίτρινο

 

300

130

75

10

Λευκό

 

450

200

95

16

Κόκκινο

 

120

60

30

10

1.2.   Μέγιστες τιμές του συντελεστή φωτοανάκλασης

Φωτομετρικές προδιαγραφές για διακριτά σήματα ή γραφικά της κλάσης D:

Πίνακας 2

Μέγιστες τιμές του συντελεστή φωτοανάκλασης R’ [cd.m–2.lx–1]

Γωνία παρατήρησης α [°]

Γωνία εισόδου β [°]

 

β1

0

0

0

0

α = 0,33° (20')

β2

5

30

40

60

Οποιοδήποτε χρώμα

 

150

65

37

5

Σημείωση:

Εάν το δείγμα συνοδεύεται από σήμα προσανατολισμού, οι προσδιοριζόμενες τιμές πρέπει να παρατηρούνται για τον εν λόγω προσανατολισμό. Τα δείγματα δοκιμής χωρίς σήμα προσανατολισμού πρέπει να παρατηρούνται επίσης για προσανατολισμό στις 0° και 90°.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8

ΑΝΤΟΧΗ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

1.   ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

1.1.   Διαδικασία – Για κάθε δοκιμή λαμβάνονται δύο τεμάχια από τη μονάδα δείγματος (βλέπε παράγραφο 2.1.1 του παρόντος κανονισμού). Το ένα δείγμα φυλάσσεται σε σκοτεινό και ξηρό δοχείο για μεταγενέστερη χρήση ως «μη εκτεθειμένο δείγμα αναφοράς».

Το δεύτερο τεμάχιο υποβάλλεται σε πηγή φωτισμού σύμφωνα με το πρότυπο ISO 105 - B02 - 1978, τμήμα 4.3.1. Το αντανακλαστικό υλικό εκτίθεται έως ότου το κυανό πρότυπο αριθ. 7 ξεθωριάσει στον αριθ. 4 της κλίμακας του φαιού. Μετά τη δοκιμή, το δείγμα πλένεται σε αραιό ουδέτερο διάλυμα απορρυπαντικού, στεγνώνεται και εξετάζεται ως προς τη συμμόρφωσή του με τις απαιτήσεις των παραγράφων 1.2 έως 1.4.

1.2.   Οπτική εμφάνιση

Καμία περιοχή του εκτεθειμένου δείγματος δεν παρουσιάζει ενδείξεις ρωγμάτωσης, ξεφλουδίσματος, τοπικής διάβρωσης, φλυκταίνωσης, αποκόλλησης, παραμόρφωσης, πιτυρίασης, επίχρισης ή διάβρωσης.

1.3.   Σταθερότητα χρώματος - Τα χρώματα του εκτεθειμένου δείγματος εξακολουθούν να πληρούν τις απαιτήσεις του παραρτήματος 6.

1.4.   Επιπτώσεις στον συντελεστή φωτοανάκλασης του φωτοανακλαστικού υλικού:

1.4.1.

Για τον έλεγχο αυτό, οι μετρήσεις γίνονται μόνο σε γωνία παρατήρησης α = 20′ και γωνία εισόδου ß2 = 5° με τη μέθοδο του παραρτήματος 7.

1.4.2.

Ο συντελεστής φωτοανάκλασης του εκτεθειμένου δείγματος, αφού αυτό στεγνώσει, δεν πρέπει να είναι κατώτερος από το 80 % της τιμής του παραρτήματος 7, πίνακας 1 και 2.

2.   ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ

2.1.   Ένα δείγμα της μονάδας δείγματος υποβάλλεται σε δράση αλατώδους ομίχλης επί 48 ώρες, που περιλαμβάνουν δύο περιόδους έκθεσης 24 ωρών έκαστη, με ενδιάμεσο διάστημα 2 ωρών κατά τη διάρκεια του οποίου το δείγμα αφήνεται να στεγνώσει.

Η αλατώδης ομίχλη επιτυγχάνεται με ψεκασμό υπό θερμοκρασία 35 ± 2 °C με αλατώδες διάλυμα το οποίο παράγεται με διάλυση 5 μερών κατά βάρος χλωριούχου νατρίου σε 95 μέρη αποσταγμένου νερού που δεν περιέχει προσμίξεις περισσότερο από 0,02 τοις εκατό.

2.2.   Αμέσως μετά το τέλος της δοκιμής, το δείγμα δεν φέρει ίχνη διάβρωσης που να μπορεί να επηρεάσει την ορθή λειτουργία της σήμανσης.

2.2.1.   Ο συντελεστής φωτοανάκλασης R′ των φωτοανακλαστικών επιφανειών, όταν μετριέται ύστερα από περίοδο αποκατάστασης 48 ωρών, όπως καθορίζεται στην παράγραφο 1 του παραρτήματος 7, με γωνία εισόδου ß2 = 5° και γωνία παρατήρησης α = 20′, δεν είναι μικρότερος από την τιμή του παραρτήματος 7, πίνακας 1 ή μεγαλύτερος από την τιμή στον πίνακα 2 αντίστοιχα. Πριν από τη μέτρηση η επιφάνεια καθαρίζεται για να απομακρυνθούν τα ιζήματα άλατος από την αλατώδη ομίχλη.

3.   ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Ένα τμήμα της μονάδας δείγματος μήκους τουλάχιστον 300 mm βυθίζεται σε μίγμα n-επτανίου και τολουενίου, 70 % και 30 % κατ’ όγκο επί ένα λεπτό.

Μετά την απομάκρυνση, η επιφάνεια σκουπίζεται με μαλακό ύφασμα για να στεγνώσει και δεν παρουσιάζει ορατή αλλαγή που θα μείωνε την αποτελεσματικότητά της.

4.   ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ

4.1.   Ένα τμήμα της μονάδας δείγματος μήκους τουλάχιστον 300 mm διατηρείται για 12 ώρες (σε περίπτωση αντανακλαστήρων από χυτό πλαστικό, για 48 ώρες) σε ξηρά ατμόσφαιρα, θερμοκρασίας 65 ± 2 °C και στη συνέχεια αφήνεται να ψυχθεί για 1 ώρα στους 23 ± 2 °C. Στη συνέχεια διατηρείται για 12 ώρες σε θερμοκρασία – 20 ± 2 °C.

4.2.   Το δείγμα εξετάζεται αφού αφεθεί επί 4 ώρες σε κανονικές συνθήκες εργαστηρίου για να επανέλθει.

4.3.   Ύστερα από τη δοκιμή αυτή δεν εκδηλώνονται ρωγμές ούτε παρατηρείται σημαντική παραμόρφωση της επιφάνειας, ιδίως των οπτικών ενοτήτων.

5.   ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ

5.1.   Καθαρισμός με το χέρι

5.1.1.   Μονάδα δείγματος που έχει αλειφθεί με μίγμα απορρυπαντικού λιπαντικού και γραφίτη καθαρίζεται εύκολα χωρίς να φθείρεται η αντανακλαστική επιφάνεια όταν σκουπίζεται με ήπιο αλειφατικό διαλύτη όπως n-επτάνιο, και στη συνέχεια πλένεται με ουδέτερο απορρυπαντικό.

5.2.   Καθαρισμός με νερό υπό πίεση

5.2.1.   Το δείγμα δοκιμής, όταν υποβάλλεται σε συνεχή ψεκασμό επί 60 δευτερόλεπτα στις συνήθεις συνθήκες συναρμολόγησής του, δεν πρέπει να εμφανίζει σημάδια ζημίας στην αντανακλαστική επιφάνεια ή αποκόλλησης από το υπόστρωμα ή διαχωρισμό από την επιφάνεια στερέωσης του δείγματος σύμφωνα με τις ακόλουθες παραμέτρους ρύθμισης:

α)

Πίεση νερού/διαλύματος πλύσης: 8 ± 0,2 Mpa·

β)

Θερμοκρασία νερού/διαλύματος πλύσης: 60° – 5 °C·

γ)

Ταχύτητα ροής νερού/διαλύματος πλύσης: 7 ± 1 l/min·

δ)

Η άκρη του ρύγχους καθαρισμού πρέπει να είναι τοποθετημένη σε απόσταση 600 ± 20 mm από την φωτοανακλαστική επιφάνεια·

ε)

Το ρύγχος καθαρισμού πρέπει να σχηματίζει γωνία έως 45° με την κάθετο στη φωτοανακλαστική επιφάνεια·

στ)

Χρησιμοποιείται ακροφύσιο σε γωνία 40° ώστε να επιτυγχάνεται εκτοξευόμενη δέσμη κωνικού σχήματος.

6.   ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ

6.1.   Η αρχή που χορήγησε την έγκριση έχει το δικαίωμα να ελέγξει την ανθεκτικότητα στον χρόνο των οπτικών ιδιοτήτων χρησιμοποιούμενου φωτοανακλαστικού υλικού (όταν χρησιμοποιείται για σήμανση ή για διακριτά σήματα/γραφικά).

6.2.   Οι διοικητικές υπηρεσίες των συμβαλλόμενων μερών, στα οποία χορηγήθηκε η έγκριση, δύνανται να πραγματοποιήσουν τις ίδιες δοκιμές. Εάν προκύψουν «συστηματικές αδυναμίες στη χρήση» για έναν τύπο φωτοανακλαστικού υλικού, τα δείγματα υλικών που υποβλήθηκαν σε δοκιμή μεταφέρονται για αξιολόγηση στην αρχή που χορήγησε την έγκριση.

6.3.   Εάν δεν έχουν καθοριστεί άλλα κριτήρια, η αξιολόγηση «συστηματικές αδυναμίες στη χρήση» δίδεται για έναν τύπο φωτοανακλαστικού υλικού σύμφωνα με την παράγραφο 6 του παρόντος κανονισμού.

7.   ΥΔΑΤΟΣΤΕΓΑΝΟΤΗΤΑ

7.1.   Η μονάδα δείγματος της φωτοανακλαστικής σήμανσης βυθίζεται για 10 λεπτά σε λουτρό ύδατος θερμοκρασίας 50 ± 5 °C, με το υψηλότερο σημείο της ανώτερης πλευράς της φωτοανακλαστικής επιφάνειας σε απόσταση 20 mm περίπου από την επιφάνεια του ύδατος. Η δοκιμή αυτή επαναλαμβάνεται με περιστροφή της μονάδας δείγματος κατά 180°, ούτως ώστε η φωτοανακλαστική επιφάνεια να ευρίσκεται από κάτω και η πίσω πλευρά να καλύπτεται περίπου από 20 mm ύδατος. Στη συνέχεια η (οι) μονάδα (-ες) δείγματος βυθίζεται (-νται) αμέσως και υπό τις ίδιες συνθήκες σε λουτρό θερμοκρασίας 25 ± 5 °C.

7.2.   Το νερό δεν πρέπει να εισχωρεί στην ανακλώσα επιφάνεια της φωτοανακλαστικής επιφάνειας της μονάδας δείγματος. Εάν κατά την οπτική εξέταση διαπιστωθεί σαφώς παρουσία νερού, θεωρείται ότι η αντανακλαστική σήμανση δεν ικανοποίησε τη δοκιμή.

7.3.   Εάν κατά την οπτική εξέταση δεν διαπιστωθεί παρουσία νερού ή εάν υπάρχουν αμφιβολίες, ο συντελεστής φωτοανάκλασης R′ μετριέται σύμφωνα με το παράρτημα 7, αφού αναταραχθεί ελαφρά η μονάδα δείγματος ώστε να απομακρυνθεί η περίσσεια νερού από την επιφάνεια.

8.   ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ (ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΛΑΣΗΣ C)

8.1.   Ο βαθμός πρόσφυσης των αντανακλαστικών υλικών προσδιορίζεται ύστερα από περίοδο σκλήρυνσης 24 ωρών, με την κάθετη χρήση μηχανής δοκιμής όσον αφορά την αντοχή της επιφάνειας στον εφελκυσμό.

8.2.   Τα αντανακλαστικά υλικά δεν πρέπει να απομακρύνονται εύκολα χωρίς φθορά του υλικού.

8.3.   Τα αντανακλαστικά υλικά χρειάζονται δύναμη τουλάχιστον 10 Ν ανά πλάτος 25 mm με σταθερή ταχύτητα 300 mm ανά λεπτό για να αφαιρεθούν από το υπόστρωμά τους.

9.   ΚΑΜΨΗ

9.1.   Για τα δείγματα που πρέπει να τοποθετούνται σε εύκαμπτο υπόστρωμα, π.χ. μουσαμάς, ισχύουν τα ακόλουθα:

9.1.1.

Ένα τεμάχιο της μονάδας δείγματος με διαστάσεις 50 mm επί 300 mm κάμπτεται μια φορά κατά μήκος, γύρω από μαντρέλι 3,2 mm και το συγκολλητικό θα είναι σε επαφή με το μαντρέλι για 1 δευτερόλεπτο περίπου. Η θερμοκρασία της δοκιμής θα είναι 23 °C ± 2 °C.

Σημείωση:

Για να διευκολυνθεί η δοκιμή, ψεκάζεται σκόνη ταλκ στη συγκολλητική ουσία για να μην κολλήσει στο μαντρέλι.

9.1.2.

Μετά τη δοκιμή αυτή, το δείγμα δεν θα πρέπει να παρουσιάζει ρωγμές στην επιφάνειά του ούτε και ορατές αλλαγές που να μειώνουν την αποτελεσματικότητά του.


Top