EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009D0042

Απόφαση 2009/42/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 19ης Ιανουαρίου 2009 , προς υποστήριξη των δραστηριοτήτων της ΕΕ για την προώθηση μεταξύ τρίτων χωρών της διαδικασίας που οδηγεί σε συνθήκη για το εμπόριο όπλων, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφάλειας

ΕΕ L 17 της 22.1.2009, p. 39–44 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/42(1)/oj

22.1.2009   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 17/39


ΑΠΌΦΑΣΗ 2009/42/ΚΕΠΠΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 19ης Ιανουαρίου 2009

προς υποστήριξη των δραστηριοτήτων της ΕΕ για την προώθηση μεταξύ τρίτων χωρών της διαδικασίας που οδηγεί σε συνθήκη για το εμπόριο όπλων, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφάλειας

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 13 παράγραφος 3 και το άρθρο 23 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στις 12 Δεκεμβρίου 2003, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε μια ευρωπαϊκή στρατηγική ασφάλειας στην οποία γινόταν έκκληση για μια διεθνή τάξη που θα βασίζεται σε ένα πραγματικά πολυμερές σύστημα. Η ευρωπαϊκή στρατηγική ασφάλειας αναγνωρίζει το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ως το θεμελιώδες πλαίσιο για τις διεθνείς σχέσεις. Η ενίσχυση των Ηνωμένων Εθνών, ο εξοπλισμός τους με τα αναγκαία μέσα έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους και να ενεργούν αποτελεσματικά, αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

(2)

Στις 6 Δεκεμβρίου 2006, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε το ψήφισμα 61/89, με τίτλο «Προς μια συνθήκη για το εμπόριο όπλων: θέσπιση διεθνών κοινών κανόνων για την εισαγωγή, την εξαγωγή και τη μεταβίβαση συμβατικών όπλων».

(3)

Στα συμπεράσματά του της 11ης Δεκεμβρίου 2006, το Συμβούλιο χαιρέτισε την επίσημη έναρξη της διαδικασίας για την κατάρτιση μιας νομικά δεσμευτικής διεθνούς συνθήκης για το εμπόριο όπλων και διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι μια σαφής πλειοψηφία των κρατών μελών των ΗΕ, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της ΕΕ, υποστήριξε το προαναφερόμενο ψήφισμα. Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι στη διαδικασία αυτή ενεργό ρόλο θα διαδραματίσουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με άλλα κράτη και περιφερειακές οργανώσεις στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής.

(4)

O Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών συνέστησε ομάδα κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων (OKE) απαρτιζόμενη από 28 μέλη για να συνεχίσει να εξετάζει τη δυνατότητα μιας συνθήκης για το εμπόριο όπλων. Η OKE συνεδρίασε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2008 και υπέβαλε τα συμπεράσματά της κατά τη διάρκεια της υπουργικής εβδομάδας της 63ης Γενικής Συνέλευσης. Η Ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη και ότι θα πρέπει να καταβληθούν σταδιακά νέες προσπάθειες, με επίδειξη ανοιχτού πνεύματος και με διαφάνεια, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Η ΟΚΕ παρότρυνε όσα κράτη μέλη διαθέτουν τη δυνατότητα να συντρέχουν τα κράτη που χρειάζονται βοήθεια, όταν αυτά το ζητούν.

(5)

Στα συμπεράσματά του της 10ης Δεκεμβρίου του 2007, το Συμβούλιο υπογράμμισε τη σημασία της διορισμένης από τον ΟΗΕ ΟΚΕ, την οποία ενεθάρρυνε να προωθήσει αυτή τη διαδικασία. Το Συμβούλιο εξέφρασε τη σταθερή πεποίθησή του ότι μια σφαιρική, νομικά δεσμευτική πράξη, συνεπής με τις υφιστάμενες υποχρεώσεις των κρατών δυνάμει του συναφούς διεθνούς δικαίου, η οποία θα θεσπίζει κοινούς διεθνείς κανόνες για την εισαγωγή, την εξαγωγή και τη μεταφορά συμβατικών όπλων, θα συμβάλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης και ανεύθυνης διάδοσης συμβατικών όπλων.

(6)

Τον Οκτώβριο του 2008, η πρώτη επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, εξέδωσε το ψήφισμα 61/89, με τίτλο «Προς μια συνθήκη για το εμπόριο όπλων: θέσπιση διεθνών κοινών κανόνων για την εισαγωγή, την εξαγωγή και τη μεταβίβαση συμβατικών όπλων». Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ επικρότησαν το κείμενο.

(7)

Το Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την έρευνα περί του αφοπλισμού (UNIDIR) υποστήριξε τη διαδικασία αυτή αναλαμβάνοντας μια μελέτη σε δύο μέρη, η οποία αποτελείται από δύο εμπεριστατωμένες αναλύσεις των απόψεων των κρατών μελών των ΗΕ όσον αφορά τη σκοπιμότητα, το πεδίο εφαρμογής και τα χαρακτηριστικά μιας συνθήκης για το εμπόριο όπλων. Οι αναλύσεις του UNIDIR συνέβαλαν στην προώθηση των συζητήσεων σχετικά με τη συνθήκη για το εμπόριο όπλων εντοπίζοντας σημεία συναίνεσης και απόκλισης καθώς και παραμελημένους τομείς. Οι αναλύσεις αποτελούν χρήσιμη πηγή για την ΟΚΕ. Για τους λόγους αυτούς, είναι λογικό να ανατεθεί στο UNIDIR η τεχνική υλοποίηση των δραστηριοτήτων που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση.

(8)

Βάσει των ανωτέρω συμπερασμάτων του Συμβουλίου, η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει τη διαδικασία αυτή, με σκοπό την ενίσχυση του έργου που έχει επιτευχθεί έως τώρα, μέσω της διεύρυνσης της συζήτησης ώστε να συμπεριλάβει κράτη μη μέλη της ΟΚΕ, καθώς και άλλους φορείς, όπως η κοινωνία των πολιτών και η βιομηχανία, την ανάπτυξη της κατανόησης του θέματος και τη συμβολή στην προσπάθεια για μεγαλύτερη εμβέλεια των συστάσεων της προαναφερόμενης ΟΚΕ,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Άρθρο 1

1.   Χάριν προώθησης μεταξύ τρίτων χωρών της διαδικασίας που οδηγεί σε συνθήκη για το εμπόριο όπλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει δραστηριότητες για την προαγωγή των κατωτέρω στόχων:

α)

να καταστούν οι εθνικοί και περιφερειακοί φορείς, τα κράτη μέλη, των ΗΕ, η κοινωνία των πολιτών και η βιομηχανία πιο ενήμεροι των διεξαγομένων διεθνώς συζητήσεων σχετικά με συνθήκη για το εμπόριο όπλων·

β)

να προβληθεί η αποστολή της ομάδας κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων (ΟΚΕ), την οποία συνέστησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με αντικείμενο μια συνθήκη για το εμπόριο όπλων, και να ενισχυθούν τα Ηνωμένα Έθνη ως το μόνο forum που μπορεί να καταρτίσει ένα πραγματικό νομικό μέσο παγκόσμιας εμβέλειας·

γ)

να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των κρατών μελών των ΗΕ και των περιφερειακών οργανώσεων στη διαδικασία της συνθήκης για το εμπόριο όπλων·

δ)

να προωθηθεί η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν στην ΟΚΕ και εκείνων που δεν συμμετέχουν σε αυτήν·

ε)

να ανακινηθεί η συζήτηση μεταξύ των κρατών μελών των ΗΕ, και ιδιαιτέρως εκείνων που δεν συμμετέχουν στην ΟΚΕ·

στ)

να προαχθεί η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών, των περιφερειακών οργανώσεων, της κοινωνίας των πολιτών και της βιομηχανίας·

ζ)

να προσδιοριστούν τα δυνητικά στοιχεία, το πεδίο εφαρμογής και οι προεκτάσεις μιας συνθήκης για το εμπόριο όπλων, και

η)

να καταστεί σύσσωμη η διεθνής κοινότητα μέτοχος αυτών των συζητήσεων και απόψεων.

2.   Για την εκπλήρωση των ανωτέρω στόχων, η ΕΕ θα εφαρμόσει το ακόλουθο σχέδιο:

διοργάνωση μιας εναρκτήριας εκδήλωσης, έξι περιφερειακών σεμιναρίων, ενός συγκεφαλαιωτικού σεμιναρίου, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης των αποτελεσμάτων, και μιας συμπληρωματικής εκδήλωσης στο περιθώριο της πρώτης επιτροπής (κατά την 64η σύνοδο της ΓΣΗΕ).

Λεπτομερής περιγραφή περιλαμβάνεται στο παράρτημα.

Άρθρο 2

1.   Η προεδρία, επικουρούμενη από το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου/Ύπατο Εκπρόσωπο (ΓΓ/ΥΕ) για την ΚΕΠΠΑ, είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση της παρούσας απόφασης. Η Επιτροπή συμπράττει πλήρως.

2.   Η τεχνική υλοποίηση του σχεδίου του άρθρου 1 παράγραφος 2 εκτελείται από το Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την έρευνα περί του αφοπλισμού (UNIDIR). Το UNIDIR εκτελεί το καθήκον αυτό υπό τον έλεγχο του ΓΓ/ΥΕ, στα πλαίσια της υποστήριξης της προεδρίας. Προς το σκοπό αυτό, ο ΓΓ/ΥΕ προβαίνει στις κατάλληλες ρυθμίσεις με το UNIDIR.

3.   Η προεδρία, ο ΓΓ/ΥΕ και η Επιτροπή αλληλοενημερώνονται τακτικά για το σχέδιο, στα πλαίσια των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους.

Άρθρο 3

1.   Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για την εκτέλεση των δραστηριοτήτων που προβλέπονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 ανέρχεται σε 836 260 ευρώ, και χρηματοδοτείται από το γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2.   Η διαχείριση των δαπανών που θα χρηματοδοτηθούν από το προβλεπόμενο στην παράγραφο 1 ποσό γίνεται σύμφωνα με τις κοινοτικές διαδικασίες και κανόνες που εφαρμόζονται στο γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3.   Η Επιτροπή επιβλέπει την ορθή διαχείριση των δαπανών που αναφέρονται στην παράγραφο 2, οι οποίες καταβάλλονται με τη μορφή επιχορήγησης. Προς το σκοπό αυτό, η Επιτροπή συνάπτει χρηματοδοτική συμφωνία με το UNIDIR. Η χρηματοδοτική συμφωνία ορίζει ότι το UNIDIR εξασφαλίζει την προβολή της συνεισφοράς της ΕΕ, ανάλογα με το μέγεθός της.

4.   Η Επιτροπή αναλαμβάνει να συνάψει τη χρηματοδοτική συμφωνία της παραγράφου 3 το ταχύτερο δυνατό μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης. Η Επιτροπή ενημερώνει το Συμβούλιο σχετικά με τυχόν δυσκολίες που συναντά κατά την εν λόγω διαδικασία και σχετικά με την ημερομηνία σύναψης της χρηματοδοτικής συμφωνίας.

Άρθρο 4

Η προεδρία, επικουρούμενη από το ΓΓ/ΥΕ για την ΚΕΠΠΑ, ενημερώνει το Συμβούλιο για την υλοποίηση της παρούσας απόφασης βάσει τακτικών εκθέσεων που ακολουθούν τη διοργάνωση ενός εκάστου περιφερειακού σεμιναρίου καθώς και του τελικού σεμιναρίου που θα διοργανώσει το Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την έρευνα περί του αφοπλισμού (UNIDIR). Η Επιτροπή συμπράττει πλήρως και παρέχει πληροφορίες για τις χρηματοδοτικές πτυχές της εκτέλεσης του σχεδίου που προβλέπεται στο άρθρο 1 παράγραφος 2.

Άρθρο 5

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημερομηνία της υιοθέτησής της.

Λήγει 15 μήνες μετά την ημερομηνία σύναψης της χρηματοδοτικής συμφωνίας που προβλέπεται στο άρθρο 3 παράγραφος 3, ή 6 μήνες μετά την ημερομηνία της υιοθέτησής της εάν εντός της περιόδου αυτής δεν έχει συναφθεί χρηματοδοτική συμφωνία.

Άρθρο 6

Η παρούσα απόφαση δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 19 Ιανουαρίου 2009.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

P. GANDALOVIČ


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1.   Στόχος

Γενικός στόχος της παρούσας απόφασης του Συμβουλίου είναι να προωθηθεί η συμμετοχή όλων των φορέων στη συζήτηση τη σχετική με συνθήκη για το εμπόριο όπλων, να ενσωματωθούν οι εθνικές και περιφερειακές συμβολές στην ήδη δρομολογημένη διεθνή διαδικασία και να οριοθετηθούν το πεδίο εφαρμογής και οι προεκτάσεις της δυνητικής συμφωνίας για το εμπόριο όπλων.

2.   Σχέδιο

2.1.   Σκοπός του σχεδίου

Το σχέδιο επιδιώκει:

α)

να καταστούν οι εθνικοί και περιφερειακοί φορείς, τα κράτη μέλη, των ΗΕ, η κοινωνία των πολιτών και η βιομηχανία πιο ενήμεροι των διεξαγομένων διεθνώς συζητήσεων σχετικά με συνθήκη για το εμπόριο όπλων·

β)

να προβληθεί η αποστολή της ομάδας κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων την οποία συνέστησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με αντικείμενο μια συνθήκη για το εμπόριο όπλων, και να ενισχυθούν τα Ηνωμένα Έθνη ως το μόνο forum που μπορεί να καταρτίσει ένα πραγματικό νομικό μέσο παγκόσμιας εμβέλειας·

γ)

να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των κρατών μελών των ΗΕ και των περιφερειακών οργανώσεων στη διαδικασία της ΣΕΟ·

δ)

να προωθηθεί η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν στην ΟΚΕ και εκείνων που δεν συμμετέχουν σε αυτήν·

ε)

να ανακινηθεί η συζήτηση μεταξύ των κρατών μελών των HE και ιδίως εκείνων που δεν συμμετέχουν στην ΟΚΕ·

στ)

να προαχθεί η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών, των περιφερειακών οργανώσεων, της κοινωνίας των πολιτών και της βιομηχανίας·

ζ)

να προσδιοριστούν τα δυνητικά στοιχεία, το πεδίο εφαρμογής και οι προεκτάσεις μιας ΣΕΟ και

η)

να καταστεί σύσσωμη η διεθνής κοινότητα μέτοχος αυτών των συζητήσεων και απόψεων.

2.2.   Αποτελέσματα του σχεδίου

Το σχέδιο:

α)

θα βελτιώσει την ενημέρωση, τη γνώση και την κατανόηση όσον αφορά τη διαδικασία της ΣΕΟ·

β)

θα συμπεριλάβει στη συζήτηση νέους φορείς·

γ)

θα καταστήσει τις εθνικές και περιφερειακές μέριμνες και ιδέες μέρος των διεθνών συζητήσεων και

δ)

θα τροφοδοτήσει το περιεχόμενο της ΣΕΟ με ιδέες και προτάσεις, ιδίως όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής και τις προεκτάσεις μιας ΣΕΟ.

2.3.   Περιγραφή του σχεδίου

Το σχέδιο προβλέπει τη διοργάνωση μιας εναρκτήριας εκδήλωσης, έξι περιφερειακών σεμιναρίων και ενός τελικού σεμιναρίου για την παρουσίαση των συνολικών αποτελεσμάτων και μιας συμπληρωματικής εκδήλωσης στο περιθώριο της πρώτης επιτροπής (κατά την 64η ΓΣΗΕ). Η δομή του τελικού σεμιναρίου έχει ως εξής: μια ημέρα για περιφερειακό σεμινάριο για τις χώρες του ΟΑΣΕ και μια ημέρα για το τελικό σεμινάριο.

2.3.1.   Εναρκτήρια εκδήλωση:

Διοργανώνεται εναρκτήρια εκδήλωση διάρκειας μιας ημέρας με σκοπό να παρουσιαστούν οι σκοποί του σχεδίου και να επιζητηθούν συμβολές από την κοινωνία των πολιτών, ερευνητές και ΜΚΟ, ώστε να εξασφαλιστεί υποστήριξη προς το σχέδιο.

2.3.2.   Περιφερειακά σεμινάρια:

1.

Τα περιφερειακά σεμινάρια είναι διήμερα και διεξάγονται σε τόπους των αντίστοιχων περιφερειών, οι οποίοι μέλλουν να καθοριστούν. Τα σεμινάρια θα είναι δομημένα σε τέσσερα μέρη, επιτρέποντας να πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες παρουσιάσεις και συζητήσεις:

α)

γενική επισκόπηση της ΣΕΟ, ιστορικό, συντελεστές κ.λπ.·

β)

λεπτομερής παρουσίαση της ήδη δρομολογημένης διεθνούς διαδικασίας·

γ)

συζήτηση του πεδίου εφαρμογής και των προεκτάσεων μιας δυνητικής ΣΕΟ και

δ)

συλλογή ιδεών για περαιτέρω δράση, συστάσεων και προτάσεων για ενσωμάτωσή τους στη διαδικασία της ΣΕΟ.

2.

Στους συμμετέχοντες αυτών των περιφερειακών σεμιναρίων συμπεριλαμβάνονται:

α)

αντιπρόσωποι των χωρών της συγκεκριμένης περιφέρειας·

β)

αντιπρόσωποι περιφερειακών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ·

γ)

αντιπρόσωποι τοπικών/περιφερειακών βιομηχανικών κλάδων·

δ)

αντιπρόσωποι του UNIDIR και του UNODA (του κλάδου συμβατικών όπλων και του περιφερειακού κλάδου, καθώς και των περιφερειακών κέντρων σε ορισμένες περιπτώσεις)·

ε)

τεχνικοί εμπειρογνώμονες κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της βιομηχανίας·

στ)

αντιπρόσωποι οργανώσεων εταίρων, που θα μπορούσαν μεταξύ άλλων να περιλαμβάνουν το Διεθνές ινστιτούτο ερευνών της Στοκχόλμης για την ειρήνη ή το Ίδρυμα στρατηγικών ερευνών της Γαλλίας.

3.

Ανάλογα με το μέγεθος των περιφερειών, υπολογίζεται ότι στα σεμινάρια θα συμμετέχουν 30 έως 40 άτομα.

4.

Ύστερα από κάθε σεμινάριο, καταρτίζεται συνοπτική έκθεση των συζητήσεων και των συστάσεων. Η συνοπτική αυτή έκθεση καθίσταται διαθέσιμη στο διαδίκτυο και σε διατάξεις ηλεκτρονικής αποθήκευσης.

5.

Τα περιφερειακά σεμινάρια διεξάγονται βάσει της ακόλουθης ομαδοποίησης:

α)

ένα σεμινάριο για την Κεντρική, τη Βόρεια και τη Δυτική Αφρική·

β)

ένα σεμινάριο για την Ανατολική και τη Μεσημβρινή Αφρική·

γ)

ένα σεμινάριο για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική·

δ)

ένα σεμινάριο για την Ασία και τον Ειρηνικό·

ε)

ένα σεμινάριο για τις χώρες του ΟΑΣΕ·

στ)

ένα σεμινάριο για τη Μέση Ανατολή.

6.

Στους πιθανούς τόπους διεξαγωγής των σεμιναρίων συγκαταλέγονται:

α)

το Ντακάρ και το Ναϊρόμπι ή η Addis Abeba (για καθένα από τα δύο σεμινάρια στην Αφρική)·

β)

το Μεξικό ή το Ρίο ντε Ζανέιρο (για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική)·

γ)

η Πνομ Πενχ ή το Νέο Δελχί (για την Ασία και τον Ειρηνικό)·

δ)

το Αμμάν ή το Κάιρο (για τη Μέση Ανατολή)·

ε)

οι Βρυξέλλες ή η Βιέννη (για τις χώρες ΟΑΣΕ).

7.

Οι οριστικοί τόποι διεξαγωγής θα καθοριστούν ούτως ώστε να μεγιστοποιηθούν οι πόροι και η διαθέσιμη υποστήριξη σε τοπική κλίμακα. Η προεδρία, επικουρούμενη από το ΓΓ/ΥΕ, είναι υπεύθυνη για την τελική επιλογή του τόπου ύστερα από σύσταση του UNIDIR.

2.3.3.   Συγκεφαλαιωτικό σεμινάριο:

Αφού διοργανωθούν και τα έξι περιφερειακά σεμινάρια, θα διοργανωθεί ένα συγκεφαλαιωτικό σεμινάριο για να παρουσιαστούν στη διεθνή κοινότητα οι συζητήσεις, οι συστάσεις και οι ιδέες όσον αφορά τη διαδικασία της ΣΕΟ. Το τελικό σεμινάριο θα είναι δομημένο ως εξής: μια ημέρα για περιφερειακό σεμινάριο για τις χώρες του ΟΑΣΕ και μια ημέρα για το τελικό σεμινάριο.

2.3.4.   Συμπληρωματική εκδήλωση στο περιθώριο της πρώτης επιτροπής (κατά την 64η σύνοδο της ΓΣΗΕ):

Θα διοργανωθεί συμπληρωματική εκδήλωση στο περιθώριο της πρώτης επιτροπής (κατά την 64η σύνοδο της ΓΣΗΕ) με σκοπό την παρουσίαση των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων του σχεδίου στους συμμετέχοντες φορείς που θα συγκεντρωθούν στη Νέα Υόρκη.

2.3.5.   Τελικά αποτελέσματα – Δημοσίευση

Κάθε σεμινάριο θα εκπονεί σύντομη συνοπτική έκθεση των συζητήσεων καθώς και των συστάσεων και ιδεών που διατυπώθηκαν όσον αφορά τη ΣΕΟ. Οι εκθέσεις των σεμιναρίων θα καθίστανται διαθέσιμες στο διαδίκτυο και σε ηλεκτρονικές διατάξεις αποθήκευσης δεδομένων προς διανομή.

Θα εκπονηθεί τελική έκθεση που θα συνενώνει τις συνοπτικές εκθέσεις των έξι περιφερειακών σεμιναρίων και θα παρουσιαστεί προς διατύπωση σχολίων κατά το συγκεφαλαιωτικό σεμινάριο. Η έκθεση θα καταστεί διαθέσιμη στο διαδίκτυο και σε χώρους αποθήκευσης ηλεκτρονικών δεδομένων προς διανομή.

3.   Διάρκεια

Η εκτιμώμενη διάρκεια υλοποίησης του σχεδίου ορίζεται σε 15 μήνες.

4.   Αποδέκτες

Αποδέκτες του σχεδίου αυτού είναι:

α)

όλα τα κράτη που ανήκουν στον ΟΗΕ, με ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνα που δεν συμμετέχουν στην ΟΚΕ·

β)

η κοινωνία των πολιτών και η βιομηχανία·

γ)

σχετικές περιφερειακές οργανώσεις.

5.   Φορέας υλοποίησης

Η προεδρία, επικουρούμενη από το ΓΓ/ΥΕ, είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση και την εποπτεία του παρόντος σχεδίου. Η προεδρία θα αναθέσει την τεχνική υλοποίηση στο Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την έρευνα περί του αφοπλισμού (UNIDIR).

Κατά την υλοποίηση του σχεδίου, το UNIDIR συνεργάζεται με το UNODA, το Διεθνές ινστιτούτο ερευνών της Στοκχόλμης για την ειρήνη (Σουηδία) και το Ίδρυμα στρατηγικών ερευνών (Γαλλία). Το UNIDIR συνεργάζεται, κατά περίπτωση, με θεσμικούς φορείς όπως οι περιφερειακές οργανώσεις, οι ΜΚΟ και η βιομηχανία.

Το UNIDIR θα εξασφαλίσει την προβολή της συμβολής της ΕΕ, ανάλογα με το μέγεθός της.

6.   Ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για την κάλυψη των δαπανών του σχεδίου

Το συνολικό κόστος του σχεδίου ανέρχεται σε 836 260 ευρώ.


Top