Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0969

    2008/969/ΕΚ,ΕυͿατόμ: Απόφαση της Επιτροπής, της 16ης Δεκεμβρίου 2008 , σχετικά με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους διατάκτες της Επιτροπής και των εκτελεστικών οργανισμών

    ΕΕ L 344 της 20.12.2008, p. 125–138 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 03/12/2014; καταργήθηκε από 32014D0792

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/969/oj

    20.12.2008   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 344/125


    ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 16ης Δεκεμβρίου 2008

    σχετικά με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους διατάκτες της Επιτροπής και των εκτελεστικών οργανισμών

    (2008/969/ΕΚ, Ευρατόμ)

    Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας,

    τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, σχετικά με τον δημοσιονομικό κανονισμό που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (1),

    τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 215/2008 του Συμβουλίου, της 18ης Φεβρουαρίου 2008, για τον δημοσιονομικό κανονισμό που εφαρμόζεται στο 10ο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης (2),

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η Επιτροπή, ως υπεύθυνη για την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οιωνδήποτε άλλων πόρων τους οποίους διαχειρίζονται οι Κοινότητες, έχει αναλάβει την καταπολέμηση της απάτης και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Κοινοτήτων.

    (2)

    Η τρέχουσα απόφαση της Επιτροπής σχετικά με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης (ΣΕΠ) θα πρέπει να αντικατασταθεί από την παρούσα απόφαση μετά τις τροποποιήσεις των άρθρων 93 μέχρι 96 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (στο εξής «δημοσιονομικός κανονισμός»), καθώς και των αντίστοιχων διατάξεων του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2342/2002 της Επιτροπής, της 23ης Δεκεμβρίου 2002, για τη θέσπιση των κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού, και μετά τις συστάσεις του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων (3).

    (3)

    Ο κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1302/2008 της Επιτροπής, της 17ης Δεκεμβρίου 2008, σχετικά με την κεντρική βάση δεδομένων για τους αποκλεισμούς (4), καταρτίζει βάση δεδομένων που περιλαμβάνει λεπτομερή στοιχεία τρίτων μερών που βρίσκονται σε κατάσταση αποκλεισμού όσον αφορά τις διαδικασίες επιχορηγήσεων και ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων και παρέχει, στα θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναγράφονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του δημοσιονομικού κανονισμού, στους εκτελεστικούς οργανισμούς, στους κοινοτικούς οργανισμούς που διέπονται από το άρθρο 185 του δημοσιονομικού κανονισμού, καθώς και στις αρχές των κρατών μελών και τρίτων χωρών, διεθνών οργανισμών και άλλων φορέων που συμμετέχουν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, πρόσβαση σε αυτή τη βάση δεδομένων.

    (4)

    Στόχος του ΣΕΠ είναι να διασφαλίσει, εντός της Επιτροπής και των εκτελεστικών οργανισμών της, την κυκλοφορία πληροφοριών «περιορισμένης χρήσης» όσον αφορά τρίτα μέρη που δυνητικά συνιστούν απειλή για τα οικονομικά συμφέροντα και τη φήμη των Κοινοτήτων ή για οιοδήποτε άλλο κεφάλαιο διαχειρίζονται οι Κοινότητες.

    (5)

    Δεδομένου ότι οι εκτελεστικοί οργανισμοί έχουν το καθεστώς κύριων διατακτών της Επιτροπής για την εκτέλεση των επιχειρησιακών πιστώσεων, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο ΣΕΠ ακριβώς όπως και οι υπηρεσίες της Επιτροπής για τη διαχείριση των διοικητικών και των επιχειρησιακών πιστώσεων.

    (6)

    Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (ΟLAF) πρέπει να έχει πρόσβαση στο ΣΕΠ στο πλαίσιο της άσκησης των κανονιστικών καθηκόντων της όσον αφορά τη διεξαγωγή ερευνών και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της όσον αφορά τη συλλογή πληροφοριών και την πρόληψη της απάτης, σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 1999, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) (5), και με τον κανονισμό (Ευρατόμ) αριθ. 1074/1999 του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 1999, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) (6).

    (7)

    Ο υπόλογος θα πρέπει να διασφαλίζει τη διαχείριση του ΣΕΠ. Ο αρμόδιος διατάκτης, η OLAF και η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου (IAS) επιφορτίζονται με τις αιτήσεις εισαγωγής, τροποποίησης ή διαγραφής των προειδοποιήσεων. Προκειμένου να διατηρηθεί ικανοποιητικό επίπεδο ελέγχου, οι εν λόγω αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται στην κατάλληλη βαθμίδα της ιεραρχίας.

    (8)

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα όργανα και τους οργανισμούς της Κοινότητας και σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (7), ορίζει ότι η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την Επιτροπή πρέπει να τηρεί τις νόμιμες απαιτήσεις επεξεργασίας, καθώς και τις απαιτήσεις που αφορούν τη διαβίβαση των εν λόγω δεδομένων, και ότι η εν λόγω επεξεργασία υπόκειται σε προκαταρκτικό έλεγχο από τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων κατόπιν κοινοποίησης του Επόπτη Προστασίας Δεδομένων της Επιτροπής.

    (9)

    Οι διατάξεις για την προστασία των δεδομένων θα πρέπει να θεσπίζουν τα δικαιώματα των προσώπων τα δεδομένα των οποίων έχουν εισαχθεί ή ενδέχεται να εισαχθούν στο ΣΕΠ σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων. Όσον αφορά τα δεδομένα που εισάγονται στο ΣΕΠ, θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το δικαίωμα ενημέρωσης των τρίτων μερών αναλόγως του αν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα τα οποία απολαύουν ευρύτερων δικαιωμάτων προστασίας δεδομένων ή για νομικά πρόσωπα.

    (10)

    Ορισμένα δικαιώματα προστασίας δεδομένων υπόκεινται σε εξαιρέσεις τις οποίες προβλέπει το άρθρο 20 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001, και οι οποίες πρέπει να εξετάζονται κατά περίπτωση και να εφαρμόζονται σε προσωρινή βάση. Η εφαρμογή των εξαιρέσεων αυτών θα πρέπει να εναπόκειται αποκλειστικά στην υπηρεσία που είναι αρμόδια να ζητήσει την εισαγωγή, την τροποποίηση καθώς και τη διόρθωση ή τη διαγραφή των σχετικών δεδομένων.

    (11)

    Δεδομένου ότι οι αποκλεισμοί σύμφωνα με το άρθρο 94 του δημοσιονομικού κανονισμού αφορούν συγκεκριμένες διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων/χορήγησης επιδοτήσεων, οι προειδοποιήσεις αυτές δεν θα πρέπει να εμπίπτουν στο επίπεδο W5, αλλά σε μια νέα κατηγορία, συγκεκριμένα στην κατηγορία W1δ, ενώ οι προειδοποιήσεις W5 θα πρέπει να δηλώνουν αποκλειστικά καταστάσεις αποκλεισμού που αφορούν όλες τις διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων/χορήγησης επιδοτήσεων.

    (12)

    Για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Κοινοτήτων, ο αρμόδιος κύριος διατάκτης θα πρέπει, μέχρις ότου ληφθεί η απόφαση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 96 του δημοσιονομικού κανονισμού, να ζητεί προσωρινή καταχώριση προειδοποίησης αποκλεισμού εάν η συμπεριφορά του τρίτου μέρους συνιστά επίσης σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα κατά την έννοια του άρθρου 93 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του δημοσιονομικού κανονισμού, ώστε να διασφαλίζεται ότι κατά την εν εξελίξει διαδικασία επιβολής κυρώσεων δεν πρόκειται να ανατεθούν συμβάσεις ούτε να χορηγηθούν επιδοτήσεις στο τρίτο μέρος.

    (13)

    Η Επιτροπή πρέπει να τηρεί σειρά κανονισμών του Συμβουλίου για την εφαρμογή των κοινών θέσεων που εγκρίθηκαν βάσει του άρθρου 15 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας – ΚΕΠΠΑ), στο πλαίσιο των οποίων απαγορεύεται τα κεφάλαια και οι οικονομικοί πόροι να τίθενται, άμεσα ή έμμεσα, στη διάθεση ορισμένων φυσικών ή νομικών προσώπων, ομάδων ή οντοτήτων ή να χρησιμοποιούνται προς όφελός τους,

    ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

    ΤΜΗΜΑ 1

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 1

    Αντικείμενο

    Η παρούσα απόφαση θεσπίζει το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Επιτροπής (στο εξής: «ΣΕΠ») όσον αφορά την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οιωνδήποτε άλλων πόρων διαχειρίζονται οι Κοινότητες.

    Άρθρο 2

    Ορισμοί

    Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    ως «τρίτα μέρη» νοούνται οι υποψήφιοι, προσφέροντες, αντισυμβαλλόμενοι, προμηθευτές, πάροχοι υπηρεσιών και οι αντίστοιχοι υπεργολάβοι, καθώς και οι αιτούντες επιδοτήσεις, οι δικαιούχοι επιδοτήσεων και οι αντισυμβαλλόμενοί τους, καθώς και οι οντότητες που λαμβάνουν οικονομική στήριξη από δικαιούχο κοινοτικής επιδότησης σύμφωνα με το άρθρο 120 του δημοσιονομικού κανονισμού,

    ως «αρμόδιος κύριος διατάκτης» νοείται ο κύριος διατάκτης της Επιτροπής, κατά την έννοια του άρθρου 59 του δημοσιονομικού κανονισμού, που είναι υπεύθυνος σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανόνες για την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισμού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (στο εξής «ο προϋπολογισμός»), περιλαμβανομένων των διευθυντών εκτελεστικών οργανισμών, καθώς και ο δευτερεύων διατάκτης, κατά την έννοια του άρθρου 59 του δημοσιονομικού κανονισμού, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντα διευθυντή.

    Άρθρο 3

    Προειδοποιήσεις ΣΕΠ

    1.   Οι προειδοποιήσεις ΣΕΠ περιλαμβάνουν τα ακόλουθα δεδομένα:

    α)

    πληροφοριακά στοιχεία για τον προσδιορισμό της ταυτότητας τρίτων μερών που αντιπροσωπεύουν απειλή για τα οικονομικά συμφέροντα και τη φήμη των Κοινοτήτων ή για οποιουσδήποτε άλλους πόρους διαχειρίζονται οι Κοινότητες διότι διέπραξαν ή υπάρχει υπόνοια ότι έχουν διαπράξει απάτη ή σοβαρά διοικητικά λάθη, ή έχουν εκδοθεί εναντίον τους διαταγές κατάσχεσης ή σημαντικά εντάλματα είσπραξης, ή αποκλείονται σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό ή με δημοσιονομικούς περιορισμούς που συνδέονται με την ΚΕΠΠΑ·

    β)

    πληροφοριακά στοιχεία που αφορούν πρόσωπα που διαθέτουν εξουσίες εκπροσώπησης, λήψης αποφάσεων ή ελέγχου έναντι νομικών οντοτήτων που είναι τρίτα μέρη, όταν τα άτομα αυτά αντιπροσωπεύουν απειλή για τα οικονομικά συμφέροντα και τη φήμη των Κοινοτήτων ή για οιουσδήποτε άλλους πόρους διαχειρίζονται οι Κοινότητες για τους λόγους που αναφέρονται στο στοιχείο α)·

    γ)

    το είδος της προειδοποίησης και οι λόγοι για τους οποίους τα τρίτα μέρη που αναφέρονται στο στοιχείο α) ή τα πρόσωπα που αναφέρονται στο στοιχείο β) αντιπροσωπεύουν παρόμοια απειλή και, κατά περίπτωση, η διάρκεια της προειδοποίησης και ο υπεύθυνος επικοινωνίας για την προειδοποίηση αυτή.

    2.   Με την επιφύλαξη του άρθρου 1 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1302/2008, δεδομένα που περιέχονται στο ΣΕΠ μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού ή κάθε άλλου πόρου που διαχειρίζονται οι Κοινότητες, περιλαμβανομένων των διαδικασιών χορήγησης επιδοτήσεων και ανάθεσης συμβάσεων, καθώς και των πληρωμών προς τρίτα μέρη.

    Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα για τη διενέργεια των ερευνών της σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 και τον κανονισμό (Ευρατόμ) αριθ. 1074/1999, καθώς και για τις δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών και πρόληψης της απάτης, συμπεριλαμβανομένων των αναλύσεων κινδύνων.

    Άρθρο 4

    Διαχείριση του ΣΕΠ

    1.   Ο υπόλογος της Επιτροπής ή το προσωπικό του στο οποίο έχει αναθέσει την εκτέλεση ορισμένων καθηκόντων σύμφωνα με το άρθρο 62 του δημοσιονομικού κανονισμού (στο εξής «ο υπόλογος») διασφαλίζει τη διαχείριση του ΣΕΠ και προβαίνει στις δέουσες τεχνικές ρυθμίσεις.

    Ο υπόλογος προβαίνει στην εισαγωγή, τροποποίηση ή διαγραφή προειδοποιήσεων ΣΕΠ σύμφωνα με τις αιτήσεις που του υποβάλλουν ο αρμόδιος κύριος διατάκτης, η OLAF και η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου (IAS).

    2.   Ο υπόλογος εγκρίνει εκτελεστικά μέτρα όσον αφορά τις τεχνικές πτυχές και ορίζει σχετικές διαδικασίες στήριξης, μεταξύ άλλων και στον τομέα της ασφάλειας.

    Κοινοποιεί δε τα μέτρα αυτά στις υπηρεσίες της Επιτροπής και στους εκτελεστικούς οργανισμούς.

    Άρθρο 5

    Αιτήματα για καταχώριση, τροποποίηση ή διαγραφή προειδοποιήσεων

    1.   Όλες οι αιτήσεις για την καταχώριση προειδοποιήσεων, την τροποποίηση ή τη διαγραφή τους απευθύνονται στον υπόλογο.

    Μόνον ο αρμόδιος κύριος διατάκτης, ο γενικός διευθυντής ή ένας διευθυντής της OLAF ή της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου (IAS) μπορούν να υποβάλουν ανάλογες αιτήσεις. Προς τούτο, χρησιμοποιούν το υπόδειγμα που εμφανίζεται στο παράρτημα.

    2.   Η υπηρεσία η οποία διαπίστωσε ότι τρίτο μέρος βρίσκεται σε μία από τις καταστάσεις που περιγράφονται στο άρθρο 9 αποστέλλει στον υπόλογο αίτηση προειδοποίησης ΣΕΠ, με κοινοποίηση στον υπάλληλο ΣΕΠ που αναφέρεται στο άρθρο 7, έστω και αν το τρίτο μέρος υπόκειται ήδη σε προειδοποίηση ΣΕΠ.

    3.   Σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στην παράγραφο 2, η υπηρεσία που ζήτησε προειδοποίηση ΣΕΠ κοινοποιεί στον υπόλογο, κάνοντας χρήση του υποδείγματος που περιλαμβάνεται στο παράρτημα:

    α)

    κάθε μεταβολή των πληροφοριών που περιέχονται στην οικεία προειδοποίηση ΣΕΠ·

    β)

    τη διαγραφή αυτής της προειδοποίησης ΣΕΠ, εφόσον δεν ισχύει πλέον ο λόγος της προειδοποίησης.

    Ωστόσο, η αλλαγή του προσώπου επικοινωνίας για τις προειδοποιήσεις μπορεί να σταλεί με συστημένη επιστολή.

    4.   Η υπηρεσία που ζήτησε καταχώριση προειδοποίησης ΣΕΠ είναι επίσης υπεύθυνη και για τον συντονισμό των μέτρων που πρέπει να ληφθούν όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού συνεπεία αυτής της προειδοποίησης σύμφωνα με τα άρθρα 15 έως 22.

    5.   Η ενεργοποίηση προειδοποίησης για πρόσωπο με εξουσίες εκπροσώπησης, λήψης αποφάσεων ή ελέγχου έναντι του εκάστοτε νομικού προσώπου απαιτεί συμπληρωματική αίτηση, διαφορετική από εκείνη που απευθύνθηκε στο οικείο νομικό πρόσωπο.

    Άρθρο 6

    Πρόσβαση στο ΣΕΠ και χρησιμοποίησή του

    1.   Οι υπηρεσίες της Επιτροπής και οι εκτελεστικοί οργανισμοί έχουν άμεση πρόσβαση στα δεδομένα που περιλαμβάνονται στο ΣΕΠ μέσω του λογιστικού συστήματος που τους παρέχει η Επιτροπή (ABAC).

    Η υπηρεσία της Επιτροπής ή ο εκτελεστικός οργανισμός που είναι υπεύθυνοι για ένα τοπικό σύστημα μπορούν να χρησιμοποιούν το σύστημα αυτό για να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα που περιέχει το ΣΕΠ, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η συνοχή των δεδομένων μεταξύ του τοπικού συστήματος και του λογιστικού συστήματος ABAC.

    2.   Ο αρμόδιος κύριος διατάκτης ή το προσωπικό του επαληθεύουν την ύπαρξη προειδοποίησης στο ΣΕΠ όσον αφορά τρίτα μέρη στις ακόλουθες περιπτώσεις:

    α)

    στην περίπτωση ατομικών δημοσιονομικών δεσμεύσεων, πριν από την εγγραφή των δεσμεύσεων·

    β)

    στην περίπτωση συνολικών δημοσιονομικών δεσμεύσεων, πριν από την εγγραφή τυχόν ατομικής νομικής δέσμευσης στη συνολική δέσμευση·

    γ)

    στην περίπτωση προσωρινών δημοσιονομικών δεσμεύσεων, πριν από τη σύναψη της νομικής δέσμευσης που παρέχει το δικαίωμα για μεταγενέστερες πληρωμές.

    Εφόσον οι δεσμεύσεις που αναφέρονται στο στοιχείο γ) καλύπτουν την πληρωμή του προσωπικού και την επιστροφή των ταξιδιωτικών δαπανών που αφορούν τη συμμετοχή σε συσκέψεις και διαγωνισμούς, δεν ισχύει η υποχρέωση εκ των προτέρων επαλήθευσης των καταχωρίσεων ΣΕΠ.

    Στην περίπτωση διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων ή χορήγησης επιδοτήσεων, ο αρμόδιος κύριος διατάκτης ή το προσωπικό του επαληθεύουν την ύπαρξη προειδοποίησης στο ΣΕΠ το αργότερο πριν από τη λήψη της απόφασης ανάθεσης της σύμβασης.

    Ωστόσο, στην περίπτωση που η αναθέτουσα αρχή περιορίζει τον αριθμό των υποψηφίων που καλούνται να υποβάλουν προσφορά ή να διαπραγματευθούν σε κλειστή διαδικασία, ανταγωνιστικό διάλογο ή διαδικασία με διαπραγμάτευση μετά τη δημοσίευση προκήρυξης του διαγωνισμού, οι επαληθεύσεις αυτές διενεργούνται πριν ολοκληρωθεί η επιλογή των υποψηφίων.

    Όσον αφορά τους υπεργολάβους που υποβάλλονται σε προέγκριση, ο αρμόδιος διατάκτης ή το προσωπικό του μπορεί, βάσει της ανάλυσης κινδύνων που πραγματοποιούν, να αποφασίσουν να μην επαληθεύσουν την ύπαρξη προειδοποίησης στο ΣΕΠ.

    3.   Ο αρμόδιος διατάκτης ή το προσωπικό του επαληθεύουν σύμφωνα με την παράγραφο 2 την ύπαρξη προειδοποίησης στο ΣΕΠ σχετικά με πρόσωπο που διαθέτει εξουσία εκπροσώπησης, λήψης αποφάσεων ή ελέγχου έναντι του οικείου τρίτου μέρους, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

    α)

    όταν ο αρμόδιος διατάκτης ή το προσωπικό του θεωρούν ότι η επαλήθευση αυτή είναι αναγκαία βάσει της διενεργηθείσας ανάλυσης κινδύνου·

    β)

    όταν τα έγγραφα που έχει ζητήσει ο αρμόδιος διατάκτης ή το προσωπικό του ως αποδεικτικά στοιχεία ότι το οικείο τρίτο μέρος δεν εμπίπτει σε καμία από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 93 παράγραφος 1 του δημοσιονομικού κανονισμού, αφορούν τα πρόσωπα αυτά.

    4.   Το συγκεκριμένο πρόσωπο επικοινωνίας για τις προειδοποιήσεις που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο γ) θέτει, εφόσον του ζητηθεί, όλες τις σχετικές πληροφορίες στη διάθεση του αρμόδιου διατάκτη ή του προσωπικού του. Όσον αφορά τις προειδοποιήσεις αποκλεισμού, εφαρμόζεται το άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1302/2008.

    5.   Οι παράγραφοι 2 έως 4 εφαρμόζονται επίσης στις πάγιες προκαταβολές για δαπάνες που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, ο υπόλογος παγίων προκαταβολών επαληθεύει αν υπάρχει προειδοποίηση στο ΣΕΠ, βάσει των πληροφοριακών στοιχείων που του έχουν διαβιβαστεί, πριν από τη σύναψη οποιασδήποτε νομικής δέσμευσης έναντι τρίτου μέρους.

    Άρθρο 7

    Υπάλληλοι ΣΕΠ

    1.   Ο γενικός διευθυντής της OLAF ή της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου (IAS) και κάθε κύριος διατάκτης ορίζει τουλάχιστον ένα μόνιμο ή έκτακτο υπάλληλο υπό την εποπτεία του ως υπάλληλο ΣΕΠ.

    Κοινοποιεί δε στον υπόλογο τον κατάλογο των προσώπων που έχουν οριστεί, καθώς και κάθε σχετική αλλαγή.

    2.   Ο υπάλληλος ΣΕΠ μπορεί να συμβουλεύεται τον κατάλογο όλων των τρίτων μερών, ή των προσώπων που διαθέτουν εξουσίες εκπροσώπησης, λήψης αποφάσεων ή ελέγχου έναντι τρίτων μερών, για τα οποία γίνεται καταχώριση προειδοποίησης ΣΕΠ. Όσον αφορά ζητήματα που άπτονται του ΣΕΠ, ο εν λόγω υπάλληλος εξασφαλίζει τη σύνδεση μεταξύ της υπηρεσίας και του υπολόγου. Επίσης συνδράμει την υπηρεσία κατά τη διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με τις προειδοποιήσεις ΣΕΠ που έχει ζητήσει η υπηρεσία, καθώς και όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν συνεπεία των προειδοποιήσεων αυτών.

    3.   Ο υπόλογος δημοσιεύει τακτικά στον εσωτερικό δικτυακό τόπο της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού επικαιροποιημένο κατάλογο όλων των υπαλλήλων ΣΕΠ.

    Άρθρο 8

    Προστασία των δεδομένων και δικαιώματα των προσώπων τα οποία αφορούν τα δεδομένα

    1.   Στο πλαίσιο των προσκλήσεων υποβολής προσφορών και των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων και, ελλείψει τέτοιων προσκλήσεων, πριν από την ανάθεση των συμβάσεων ή τη χορήγηση των επιδοτήσεων, ο κύριος διατάκτης ή το προσωπικό του ενημερώνουν τα τρίτα μέρη σχετικά με τα δεδομένα που τους αφορούν και τα οποία ενδέχεται να περιληφθούν στο ΣΕΠ, καθώς και σχετικά με τις οντότητες στις οποίες ενδέχεται να κοινοποιηθούν τα δεδομένα. Σε περίπτωση που τα τρίτα μέρη είναι νομικές οντότητες, ο αρμόδιος κύριος διατάκτης ή το προσωπικό του ενημερώνουν επίσης τα πρόσωπα που διαθέτουν εξουσίες εκπροσώπησης, λήψης αποφάσεων ή ελέγχου έναντι των οντοτήτων αυτών.

    2.   Η υπηρεσία που ζήτησε την καταχώριση προειδοποίησης ΣΕΠ είναι υπεύθυνη για τις σχέσεις με το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο τα στοιχεία του οποίου εισάγονται στο ΣΕΠ (στο εξής «το πρόσωπο το οποίο αφορούν τα δεδομένα»):

    α)

    ενημερώνει το πρόσωπο το οποίο αφορούν τα δεδομένα σχετικά με την αίτηση ενεργοποίησης, επικαιροποίησης και διαγραφής οιασδήποτε προειδοποίησης αποκλεισμού W5α που το αφορά άμεσα και αναφέρει τους σχετικούς λόγους·

    β)

    απαντά στις αιτήσεις των προσώπων τα οποία αφορούν τα δεδομένα για τη διόρθωση όλων των ανακριβών ή ελλιπών προσωπικών δεδομένων, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο αίτημα ή ερώτηση των προσώπων αυτών.

    Ωστόσο, η υπηρεσία η οποία ζήτησε την καταχώριση της προειδοποίησης μπορεί να αποφασίσει ότι ισχύουν οι περιορισμοί που προβλέπει το άρθρο 20 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001.

    3.   Με την επιφύλαξη των απαιτήσεων παροχής πληροφοριών που ορίζονται στην παράγραφο 2, ένα φυσικό πρόσωπο του οποίου η ταυτότητα είναι δυνατό να εξακριβωθεί δεόντως μπορεί να ζητήσει από τον υπόλογο πληροφορίες για το αν είναι καταχωρισμένο στο ΣΕΠ.

    Με την επιφύλαξη της απόφασης της υπηρεσίας που ζήτησε την καταχώριση της προειδοποίησης ΣΕΠ για το αν ισχύουν οι περιορισμοί που αναφέρονται στο άρθρο 20 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001, ο υπόλογος ενημερώνει το εν λόγω πρόσωπο εγγράφως ή με ηλεκτρονικά μέσα αν είναι καταχωρισμένο στο ΣΕΠ.

    Αν το πρόσωπο είναι καταχωρισμένο, ο υπόλογος επισυνάπτει τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο ΣΕΠ σχετικά με το πρόσωπο αυτό. Ενημερώνει δε σχετικά την υπηρεσία που ζήτησε την καταχώριση της σχετικής προειδοποίησης.

    4.   Όσον αφορά τις διαγραφείσες προειδοποιήσεις, η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο για λογιστικό έλεγχο και διενέργεια έρευνας, και δεν είναι ορατές από τους χρήστες του ΣΕΠ.

    Ωστόσο, η πρόσβαση σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που περιέχονται σε προειδοποιήσεις που αφορούν φυσικά πρόσωπα παραμένει δυνατή για τους σκοπούς αυτούς μόνο για πέντε έτη από τη διαγραφή της προειδοποίησης.

    ΤΜΗΜΑ 2

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΕΠ

    Άρθρο 9

    Κατηγορίες προειδοποιήσεων

    Ανάλογα με τον χαρακτήρα ή τη σοβαρότητα των πραγματικών περιστατικών που περιέρχονται σε γνώση της υπηρεσίας που ζητεί την καταχώριση, οι προειδοποιήσεις ΣΕΠ υποδιαιρούνται στις ακόλουθες πέντε κατηγορίες:

    1.

    W1, όταν οι πληροφορίες παρέχουν επαρκή βεβαιότητα ότι ενδέχεται να καταχωρισθούν στο σύστημα διαπιστωμένες απάτες ή σοβαρά διοικητικά λάθη ή όταν πρέπει να ληφθούν συντηρητικά μέτρα μετά τον αποκλεισμό τρίτου μέρους, σύμφωνα με το άρθρο 94 του δημοσιονομικού κανονισμού·

    2.

    W2, όταν διαπιστωθεί ότι τρίτο μέρος έχει διαπράξει σοβαρό διοικητικό λάθος ή απάτη·

    3.

    W3, όταν τρίτο μέρος είναι διάδικος σε δίκη η οποία εκκρεμεί σχετικά με την κοινοποίηση διαταγής κατάσχεσης, ή έχει κινηθεί εναντίον του δικαστική διαδικασία για σοβαρά διοικητικά λάθη ή απάτη·

    4.

    W4, όταν έχουν εκδοθεί από την Επιτροπή για τρίτα μέρη εντάλματα είσπραξης τα οποία υπερβαίνουν ένα ορισμένο ποσό και η πληρωμή τους έχει καθυστερήσει σημαντικά·

    5.

    W5, όταν τρίτο μέρος αποκλείεται σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό ή κανονισμούς του Συμβουλίου οι οποίοι επιβάλλουν δημοσιονομικούς περιορισμούς που συνδέονται με την ΚΕΠΠΑ.

    Άρθρο 10

    Προειδοποιήσεις W1

    1.   Η OLAF ζητεί την ενεργοποίηση της προειδοποίησης W1α όταν οι έρευνές της σε πρώιμο στάδιο παρέχουν επαρκή βεβαιότητα ότι ενδέχεται να καταχωρισθούν στο σύστημα διαπιστωμένες απάτες ή σοβαρά διοικητικά λάθη σε σχέση με τρίτα μέρη, ιδίως εκείνα που είναι ή υπήρξαν δικαιούχοι κοινοτικών κεφαλαίων. Η OLAF ενημερώνει για τις αιτήσεις αυτές τον υπάλληλο ΣΕΠ της οικείας υπηρεσίας.

    2.   Η OLAF και η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου (IAS) ζητούν την ενεργοποίηση της προειδοποίησης W1β όταν οι έρευνές τους παρέχουν επαρκή βεβαιότητα ότι ενδέχεται να καταχωρισθούν στο σύστημα τελικά πορίσματα για σοβαρά διοικητικά λάθη ή απάτη σε σχέση με τρίτα μέρη, ιδίως εκείνα που είναι ή υπήρξαν δικαιούχοι κοινοτικών κεφαλαίων. Ενημερώνουν για τις αιτήσεις αυτές τον υπάλληλο ΣΕΠ της οικείας υπηρεσίας.

    3.   Ο αρμόδιος κύριος διατάκτης ζητεί την ενεργοποίηση προειδοποίησης W1γ σε περίπτωση που οι έρευνες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του δικού του κλιμακίου εσωτερικού ελέγχου ή οιοσδήποτε άλλος λογιστικός έλεγχος ή έρευνα που διενεργούνται υπ’ ευθύνη του ή περιέρχονται σε γνώση του παρέχουν επαρκή βεβαιότητα ότι ενδέχεται να καταχωρισθούν στο σύστημα τελικά πορίσματα για σοβαρά διοικητικά λάθη ή απάτη σε σχέση με τρίτα μέρη, ιδίως εκείνα που είναι ή υπήρξαν δικαιούχοι κοινοτικών κεφαλαίων κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

    4.   Ο αρμόδιος κύριος διατάκτης ζητεί την ενεργοποίηση προειδοποίησης W1δ σε περίπτωση που αποκλείει υποψήφιο, προσφέροντα ή αιτούντα από την ανάθεση σύμβασης ή τη χορήγηση επιδότησης στο πλαίσιο δεδομένης διαδικασίας σύμφωνα με το άρθρο 94 στοιχεία α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.

    Οι προειδοποιήσεις αποκλεισμού που καταχωρίζονται σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1302/2008 θεωρούνται προειδοποιήσεις W1δ για τους σκοπούς του ΣΕΠ.

    5.   Οι προειδοποιήσεις W1 παραμένουν ενεργές για ανώτατο διάστημα έξι μηνών και διαγράφονται αυτόματα. Αν η προειδοποίηση ΣΕΠ πρέπει να διατηρηθεί και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο είδος προειδοποίησης εντός της ίδιας χρονικής περιόδου, υποβάλλεται νέα αίτηση.

    Άρθρο 11

    Προειδοποιήσεις W2

    1.   Η OLAF και η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου (IAS) ζητούν την ενεργοποίηση προειδοποίησης W2α εφόσον οι έρευνές τους οδηγήσουν σε διαπίστωση σοβαρών διοικητικών λαθών ή απάτης που αφορά τρίτα μέρη, ιδίως εκείνα που είναι ή υπήρξαν δικαιούχοι κοινοτικών κεφαλαίων.

    2.   Ο αρμόδιος κύριος διατάκτης ζητεί την ενεργοποίηση προειδοποίησης W2β εφόσον το Ελεγκτικό Συνέδριο, το δικό του κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου IAC ή οιοσδήποτε άλλος λογιστικός έλεγχος ή έρευνα που διενεργούνται υπ’ ευθύνη του ή περιέρχονται σε γνώση του έχουν εκδώσει γραπτές διαβεβαιώσεις σοβαρών διοικητικών λαθών ή απάτης σε σχέση με τρίτα μέρη, ιδίως εκείνα που κατά την άσκηση των καθηκόντων του είναι ή υπήρξαν δικαιούχοι κοινοτικών κεφαλαίων.

    3.   Οι προειδοποιήσεις W2 παραμένουν ενεργές για ανώτατο διάστημα έξι μηνών και διαγράφονται αυτόματα. Αν η προειδοποίηση ΣΕΠ πρέπει να διατηρηθεί και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο είδος προειδοποίησης εντός της ίδιας χρονικής περιόδου, υποβάλλεται νέα αίτηση.

    Άρθρο 12

    Προειδοποιήσεις W3

    1.   Ο υπόλογος εισάγει προειδοποίηση W3α μόλις λάβει από τη Γενική Γραμματεία κοινοποίηση διαταγής κατάσχεσης που αφορά τρίτο μέρος.

    2.   Ο αρμόδιος διατάκτης ζητεί την ενεργοποίηση προειδοποίησης W3β σε περίπτωση που έχει γίνει γνωστό ότι έχει κινηθεί εναντίον τρίτων μερών, ιδίως εκείνων που είναι ή υπήρξαν δικαιούχοι κοινοτικών κεφαλαίων κατά την άσκηση των καθηκόντων του, δικαστική διαδικασία για σοβαρά διοικητικά λάθη ή απάτη.

    Ωστόσο, όταν οι έρευνες που διενεργεί η OLAF οδηγούν στην κίνηση παρόμοιας δικαστικής διαδικασίας ή όταν η OLAF παρέχει συνδρομή ή παρακολουθεί την εν λόγω διαδικασία, η OLAF ζητεί ενεργοποίηση της αντίστοιχης προειδοποίησης W3β.

    3.   Η προειδοποίηση W3 παραμένει ενεργή μέχρι να εκδοθεί απόφαση με ισχύ δεδικασμένου ή να διευθετηθεί η υπόθεση με διαφορετικό τρόπο.

    Άρθρο 13

    Προειδοποιήσεις W4

    1.   Ο υπόλογος εισάγει προειδοποίηση W4 σε σχέση με τρίτα μέρη για τα οποία η Επιτροπή έχει εκδώσει εντάλματα είσπραξης που υπερβαίνουν ορισμένο ποσό και η πληρωμή των οποίων έχει καθυστερήσει σημαντικά.

    2.   Ο υπόλογος θεσπίζει εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τα όρια που καθορίζουν τα σχετικά ποσά και την προθεσμία καταχώρισης στο πλαίσιο των προειδοποιήσεων W4.

    3.   Κάθε προειδοποίηση W4 παραμένει ενεργή όσο εκκρεμεί η οφειλή. Ο υπόλογος διαγράφει την προειδοποίηση μόλις τακτοποιηθεί η οφειλή.

    Άρθρο 14

    Προειδοποιήσεις W5

    1.   Οι προειδοποιήσεις αποκλεισμού που καταχωρίζονται σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφοι 1, 2 και 3 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1302/2008 θεωρούνται προειδοποιήσεις W5a για τους σκοπούς του ΣΕΠ.

    2.   Η προειδοποίηση W5β καταχωρίζεται κατόπιν αιτήσεως της υπηρεσίας της Επιτροπής που είναι αρμόδια για την οικεία νομοθεσία όσον αφορά φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ομάδες ή οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο σύμφωνα με κανονισμό του Συμβουλίου που επιβάλλει δημοσιονομικούς περιορισμούς όσον αφορά την ΚΕΠΠΑ, στο μέτρο που εξακολουθεί να ισχύει ο ορισμός του οικείου προσώπου, ομάδας ή οντότητας. Η προειδοποίηση μνημονεύει τις παραπομπές του κανονισμού που επιβάλλει τους περιορισμούς ή τη σχετική εκτελεστική πράξη.

    3.   Οι καταχωρίσεις προειδοποιήσεων αποκλεισμού υπόκεινται στους ακόλουθους κανόνες:

    α)

    Όταν ο αρμόδιος κύριος διατάκτης προτίθεται να αποκλείσει τρίτο μέρος κατ’ εφαρμογή του άρθρου 93 παράγραφος 1 στοιχεία α), β), γ), δ) και ε) του δημοσιονομικού κανονισμού, παρέχει στο οικείο τρίτο μέρος τη δυνατότητα να εκφράσει εγγράφως τις απόψεις του. Η σχετική προθεσμία ανέρχεται σε 14 τουλάχιστον ημερολογιακές ημέρες. Πριν προβεί στον αποκλεισμό του τρίτου μέρους κατ’ εφαρμογή του άρθρου 93 παράγραφος 1 στοιχείο γ), ο αρμόδιος κύριος διατάκτης ζητεί τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας και της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού.

    Εν αναμονή της ενδεχόμενης έκδοσης απόφασης της Επιτροπής σχετικά με τη διάρκεια του αποκλεισμού, ο αρμόδιος διατάκτης ζητεί, σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1302/2008, την προσωρινή καταχώριση προειδοποίησης αποκλεισμού και παραπέμπει το ταχύτερο δυνατό την υπόθεση στην Επιτροπή. Προκειμένου να προστατεύσει τα οικονομικά συμφέροντα των Κοινοτήτων, ο αρμόδιος διατάκτης μπορεί να ζητήσει την προσωρινή καταχώριση προειδοποίησης αποκλεισμού W5α πριν δοθεί στο τρίτο πρόσωπο η δυνατότητα να διατυπώσει τις απόψεις του. Ειδάλλως, μπορεί να ζητήσει καταχώριση προειδοποίησης W2.

    β)

    Όταν ο αρμόδιος κύριος διατάκτης προτίθεται να κινήσει τη διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 96 του δημοσιονομικού κανονισμού, παρέχει στο τρίτο μέρος τη δυνατότητα να διατυπώσει εγγράφως τις απόψεις του. Η σχετική προθεσμία ανέρχεται σε 14 τουλάχιστον ημερολογιακές ημέρες.

    Αφού ζητήσει τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας και της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και εν αναμονή ενδεχόμενης έκδοσης απόφασης της Επιτροπής σχετικά με τις διοικητικές κυρώσεις, ο αρμόδιος κύριος διατάκτης ζητεί, σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1302/2008, την προσωρινή καταχώριση προειδοποίησης αποκλεισμού W5α αν η συμπεριφορά του τρίτου μέρους συνιστά επίσης σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα κατά την έννοια του άρθρου 93 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του δημοσιονομικού κανονισμού.

    γ)

    Κάθε αίτηση οριστικής καταχώρισης προειδοποίησης W5α σύμφωνα με το άρθρο 93 παράγραφος 1 στοιχεία β), γ), ε) ή στ) του δημοσιονομικού κανονισμού προσδιορίζει την αποφασισθείσα από την Επιτροπή διάρκεια του αποκλεισμού.

    ΤΜΗΜΑ 3

    ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΕΠ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    Άρθρο 15

    Η επίπτωση των προειδοποιήσεων ΣΕΠ στις δημοσιονομικές πράξεις

    1.   Ο υπόλογος αναστέλλει κάθε πληρωμή προς δικαιούχο για τον οποίο έχει καταχωρισθεί προειδοποίηση W2, W3, W4 ή W5. Κοινοποιεί στον αρμόδιο κύριο διατάκτη και του ζητεί να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η πληρωμή παρά την ύπαρξη προειδοποιήσεων ΣΕΠ των κατηγοριών W2, W3β και W5α.

    2.   Εκτός από τις προειδοποιήσεις W5β και τις προειδοποιήσεις W3α κατόπιν διαταγών συντηρητικής κατάσχεσης, πραγματοποιούνται αμελλητί οι αποδεδειγμένα οφειλόμενες πληρωμές μετά τις επαληθεύσεις που διενήργησε ο αρμόδιος κύριος διατάκτης κατά τον χρόνο αναστολής της προθεσμίας πληρωμών σύμφωνα με το άρθρο 106 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2342/2002 ή σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης ή της επιδότησης όπως αναφέρεται στο άρθρο 18 παράγραφος 1 στοιχείο β) και στο άρθρο 22 παράγραφος 1 στοιχείο α).

    Ωστόσο, ο υπόλογος μπορεί να αποδεσμεύσει την ανασταλείσα πληρωμή μόνον εφόσον λάβει από τον αρμόδιο κύριο διατάκτη αιτιολογημένη επιβεβαίωση εκτέλεσης της οφειλόμενης πληρωμής. Ελλείψει αυτής της επιβεβαίωσης, η πληρωμή παραμένει σε αναστολή και το ένταλμα πληρωμής επιστρέφεται, εφόσον κριθεί αναγκαίο, στον αρμόδιο κύριο διατάκτη.

    Σε περίπτωση αποδέσμευσης της πληρωμής με συμψηφισμό σύμφωνα με το άρθρο 73 του δημοσιονομικού κανονισμού και το άρθρο 83 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2342/2002 έπειτα από προειδοποίηση W4 ή σε περίπτωση που η πληρωμή πραγματοποιήθηκε κατόπιν εκτελεστής διαταγής κατάσχεσης, ο υπόλογος καταρτίζει δεόντως καταχωρισθέν υπόμνημα.

    3.   Όσον αφορά τρίτο μέρος που έχει λάβει προειδοποίηση W5, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία ατομική δημοσιονομική δέσμευση, καμία καταχώριση ατομικής νομικής δέσμευσης στους δημοσιονομικούς λογαριασμούς βάσει συνολικής δέσμευσης και καμία σύναψη νομικής δέσμευσης βάσει προσωρινής δέσμευσης.

    Άρθρο 16

    Συνέπειες της προειδοποίησης W1

    Η προειδοποίηση W1 καταχωρίζεται μόνο για λόγους πληροφόρησης και δεν έχει καμία άλλη συνέπεια εκτός από τη λήψη αυστηρότερων μέτρων παρακολούθησης.

    Άρθρο 17

    Επιπτώσεις των προειδοποιήσεων W2, W3β ή W4 στις διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων ή χορήγησης επιδοτήσεων

    1.   Σε περίπτωση καταχώρισης προειδοποίησης W2, W3β ή W4 κατά τον χρόνο που ο αρμόδιος κύριος διατάκτης ή το προσωπικό του ζητεί τη γνωμοδότηση του ΣΕΠ σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 στοιχείο α), ο διατάκτης ενημερώνει, εάν το επιτρέπει το στάδιο της διαδικασίας, την επιτροπή αξιολόγησης για την ανάθεση της σύμβασης ή τη χορήγηση της επιδότησης σχετικά με την ύπαρξη της προειδοποίησης, στο μέτρο που η ύπαρξη της προειδοποίησης αυτής συνιστά νέο στοιχείο που πρέπει να εξεταστεί σε συνάρτηση με τα κριτήρια επιλογής που διέπουν την ανάθεση της συγκεκριμένης σύμβασης ή τη χορήγηση της συγκεκριμένης επιδότησης. Ο αρμόδιος κύριος διατάκτης συνεκτιμά τα στοιχεία αυτά, ιδίως εάν το τρίτο μέρος που είναι καταχωρισμένο στο ΣΕΠ βρίσκεται στην πρώτη θέση του καταλόγου της επιτροπής αξιολόγησης.

    2.   Αν το τρίτο μέρος για το οποίο έχει καταχωρισθεί προειδοποίηση W2, W3β ή W4 βρίσκεται πρώτο στον κατάλογο της επιτροπής αξιολόγησης, ο αρμόδιος κύριος διατάκτης, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την υποχρέωση να προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα και την εικόνα της Κοινότητας, τη φύση και τη σοβαρότητα των λόγων που επέβαλαν την προειδοποίηση, το ύψος και τη διάρκεια της σύμβασης ή της επιδότησης και, κατά περίπτωση, τον επείγοντα χαρακτήρα εφαρμογής της, λαμβάνει μία από τις ακόλουθες αποφάσεις:

    α)

    να αναθέσει τη σύμβαση ή να χορηγήσει την επιδότηση στο τρίτο μέρος παρά την καταχώριση στο ΣΕΠ και να διασφαλίσει ότι θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα παρακολούθησης·

    β)

    σε περίπτωση που η ύπαρξη της προειδοποίησης θέτει αντικειμενικά σε αμφισβήτηση την αρχική αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τα κριτήρια επιλογής και ανάθεσης, να αναθέσει τη σύμβαση ή να χορηγήσει την επιδότηση σε άλλον προσφέροντα ή αιτούντα βάσει αξιολόγησης της συμμόρφωσης με τα κριτήρια επιλογής και ανάθεσης διαφορετικής από εκείνη της επιτροπής αξιολόγησης και να αιτιολογήσει δεόντως την απόφασή του·

    γ)

    να περατώσει τη διαδικασία χωρίς να αναθέσει τη σύμβαση και να αιτιολογήσει δεόντως την περάτωση της διαδικασίας στα πληροφοριακά στοιχεία που θα διαβιβάσει στον προσφέροντα.

    Σε περίπτωση που ο αρμόδιος κύριος διατάκτης αποφασίσει να περατώσει τη διαδικασία σύμφωνα με το στοιχείο γ), για την ανάθεση της σύμβασης μέσω νέας διαδικασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί περιοριστική διαδικασία με τις προθεσμίες που προβλέπονται για επείγουσες περιπτώσεις σύμφωνα με το άρθρο 142 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2342/2002.

    Άρθρο 18

    Επιπτώσεις προειδοποιήσεων W2, W3β ή W4 όσον αφορά υφιστάμενες συμβάσεις ή επιδοτήσεις

    1.   Σε περίπτωση που καταχωρισθεί προειδοποίηση W2, W3β ή W4 για λόγους που αφορούν την εκτέλεση ή την ανάθεση τρέχουσας σύμβασης ή επιδότησης ή τη σχετική διαδικασία ανάθεσης, ο αρμόδιος κύριος διατάκτης μπορεί, αφού λάβει δεόντως υπόψη τους κινδύνους, τη φύση της προειδοποίησης και τους λόγους που την προκάλεσαν, τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στην εκτέλεση της σύμβασης ή της επιδότησης, ιδίως όσον αφορά το ύψος, τη διάρκεια και, κατά περίπτωση, τον επείγοντα χαρακτήρα της, να προβεί σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες ενέργειες:

    α)

    αποφασίζει να επιτρέψει στον αντισυμβαλλόμενο ή τον δικαιούχο να προχωρήσουν στην εκτέλεση της σύμβασης ή της επιδότησης, υπό προκαθορισμένα αυστηρότερα μέτρα παρακολούθησης·

    β)

    αναστέλλει την προθεσμία πληρωμών σύμφωνα με το άρθρο 106 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2342/2002 με σκοπό περαιτέρω επαλήθευση προκειμένου να βεβαιωθεί, πριν από κάθε περαιτέρω πληρωμή, ότι πρόκειται για επιλέξιμες δαπάνες, και ακολούθως εκτελεί τις οφειλόμενες πληρωμές·

    γ)

    αναστέλλει την εκτέλεση της σύμβασης ή της επιδότησης σύμφωνα με τα άρθρα 103 και 119 του δημοσιονομικού κανονισμού·

    δ)

    καταγγέλλει τη σύμβαση ή την επιδότηση εάν η σύμβαση ή η επιδότηση περιέχει ανάλογη διάταξη.

    2.   Σε περίπτωση που η προειδοποίηση W2, W3β ή W4 δεν έχει καταχωρισθεί για λόγους που συνδέονται με τρέχουσα σύμβαση ή επιδότηση ή με τη σχετική διαδικασία ανάθεσης, ο αρμόδιος κύριος διατάκτης μπορεί, αναλόγως του είδους της προειδοποίησης και των επιπτώσεων που ενδέχεται να έχει στην εκτέλεση της τρέχουσας σύμβασης ή επιδότησης, και αφού λάβει δεόντως υπόψη τους κινδύνους, ιδίως τον κίνδυνο δικαστικής διαφοράς, να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

    α)

    εφαρμόζει μία η περισσότερες από τις εναλλακτικές λύσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) και β)·

    β)

    καταγγέλλει τη σύμβαση ή την επιδότηση εάν υπάρχει διάταξη που επιτρέπει την καταγγελία σε περίπτωση νέων στοιχείων, εφόσον τα στοιχεία αυτά αιτιολογούν πραγματική απώλεια εμπιστοσύνης εκ μέρους της Επιτροπής και απειλή για τη φήμη των Κοινοτήτων.

    Άρθρο 19

    Επιπτώσεις προειδοποίησης W3α

    1.   Σε περίπτωση που τρίτο μέρος αποτελεί αντικείμενο προειδοποίησης W3α που αντιστοιχεί σε διαταγή συντηρητικής κατάσχεσης, ο υπόλογος διατηρεί την αναστολή όλων των πληρωμών εν αναμονή τελικής δικαστικής απόφασης σχετικά με την απαίτηση του κυριότερου πιστωτή, αν έτσι ορίζει η ισχύουσα εθνική νομοθεσία. Σε περίπτωση που η διαταγή συντηρητικής κατάσχεσης περιορίζεται σε συγκεκριμένο ποσό σύμφωνα με την απόφαση («cantonnement»), ο υπόλογος αναστέλλει τις πληρωμές μέχρι το εν λόγω ποσό.

    2.   Σε περίπτωση που τρίτο μέρος αποτελεί αντικείμενο προειδοποίησης W3α που αντιστοιχεί σε εκτελεστή διαταγή κατάσχεσης, ο αρμόδιος κύριος διατάκτης ή το προσωπικό του, σε στενή συνεργασία με τον υπόλογο, εκτελούν την πληρωμή την οποία όφειλε αρχικά η Επιτροπή ή ο εκτελεστικός οργανισμός στο μέρος που υφίσταται την κατάσχεση, προς όφελος του πιστωτή, μέχρι το ποσό στο οποίο ανέρχεται η κατάσχεση.

    3.   Εφαρμόζονται οι παράγραφοι 2 και 3 εκτός εάν η επιβολή της διαταγής κατάσχεσης ενδέχεται να προκαλέσει παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας της Επιτροπής ή του εκτελεστικού οργανισμού. Στην περίπτωση αυτή, ο υπόλογος επικαλείται το άρθρο 1 του πρωτοκόλλου περί προνομίων και ασυλιών.

    Άρθρο 20

    Επιπτώσεις προειδοποίησης W4

    1.   Σε περίπτωση που τρίτο μέρος αποτελεί αντικείμενο προειδοποίησης W4, ο υπόλογος εξετάζει συστηματικά το ενδεχόμενο συμψηφισμού των απαιτήσεων της Κοινότητας με την οφειλόμενη στο τρίτο μέρος πληρωμή σύμφωνα με το άρθρο 73 του δημοσιονομικού κανονισμού και το άρθρο 83 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2342/2002.

    2.   Ο αρμόδιος κύριος διατάκτης λαμβάνει υπόψη τις πληροφορίες αυτές πριν προβεί στην ανάθεση νέας σύμβασης ή στη χορήγηση νέας επιδότησης στο τρίτο μέρος.

    Άρθρο 21

    Επιπτώσεις προειδοποίησης W5 όσον αφορά διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων και χορήγησης επιδοτήσεων

    Ο αρμόδιος κύριος διατάκτης αποκλείει τρίτο μέρος που αποτελεί αντικείμενο προειδοποίησης W5 από τη συμμετοχή στη διαδικασία ανάθεσης σύμβασης ή επιδότησης στη φάση αξιολόγησης των κριτηρίων αποκλεισμού σύμφωνα με τα άρθρα 93 και 114 παράγραφος 3 του δημοσιονομικού κανονισμού ή σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό του Συμβουλίου που επιβάλλει δημοσιονομικούς περιορισμούς που συνδέονται με την ΚΕΠΠΑ.

    Άρθρο 22

    Ειδικές επιπτώσεις προειδοποίησης W5 σε υφιστάμενες συμβάσεις ή επιδοτήσεις

    1.   Σε περίπτωση καταχώρισης προειδοποίησης W5α για λόγους που ενδέχεται να επηρεάσουν την εκτέλεση συμβάσεων ή επιδοτήσεων που έχουν ήδη συναφθεί, ο αρμόδιος κύριος διατάκτης προβαίνει στις ακόλουθες ενέργειες:

    α)

    εφόσον το επιτρέπουν οι όροι της σύμβασης ή της επιδότησης, και εφόσον ο λόγος για την καταχώριση προειδοποίησης W5 αφορά την εκτέλεση ή την ανάθεση τρέχουσας σύμβασης ή επιδότησης:

    i)

    αναστέλλει τις πληρωμές με σκοπό την επαλήθευση, εκτελεί τις οφειλόμενες πληρωμές και ανακτά τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, ει δυνατόν μέσω συμψηφισμού με οφειλόμενες πληρωμές·

    ii)

    καταγγέλλει τη σύμβαση ή την επιδότηση.

    β)

    Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, εφαρμόζει μία από τις εναλλακτικές λύσεις που αναφέρονται στο άρθρο 18 παράγραφος 1.

    2.   Με την επιφύλαξη των κανονισμών του Συμβουλίου για την εφαρμογή των κοινών θέσεων που εκδόθηκαν βάσει του άρθρου 15 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις οποίες βασίζονται οι προειδοποιήσεις W5β, ισχύουν οι ακόλουθοι κανόνες:

    α)

    κανένα κεφάλαιο δεν μπορεί να τεθεί, άμεσα ή έμμεσα, στη διάθεση ούτε να χρησιμοποιηθεί προς όφελος φυσικού ή νομικού προσώπου, ομάδας ή οντότητας που αναφέρονται στον σχετικό κανονισμό του Συμβουλίου·

    β)

    κανένας οικονομικός πόρος δεν μπορεί να τεθεί, άμεσα ή έμμεσα, στη διάθεση ούτε να χρησιμοποιηθεί προς όφελος φυσικού ή νομικού προσώπου, ομάδας ή οντότητας που αναφέρονται στον σχετικό κανονισμό του Συμβουλίου.

    Άρθρο 23

    Παραπομπή στην Επιτροπή

    Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, περιλαμβανομένων καταστάσεων όπου ο συνεπαγόμενος κίνδυνος αφορά τη φήμη ή έχει πολιτικό χαρακτήρα, και εφόσον τα άρθρα 15 μέχρι 22 δεν παρέχουν ικανοποιητική λύση, ο αρμόδιος κύριος διατάκτης παραπέμπει την υπόθεση στο μέλος της Επιτροπής που είναι αρμόδιο για τον σχετικό τομέα πολιτικής, το οποίο μπορεί με τη σειρά του να παραπέμψει το ζήτημα στην Επιτροπή.

    Η Γενική Γραμματεία τηρείται ενήμερη για όλες τις σχετικές ανταλλαγές.

    ΤΜΗΜΑ 4

    ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 24

    Μεταβατικές διατάξεις

    1.   Η υπηρεσία που ζήτησε την καταχώριση προειδοποίησης ΣΕΠ πριν από την έκδοση της παρούσας απόφασης παραμένει υπεύθυνη για την τροποποίηση ή τη διαγραφή προειδοποιήσεων που καταχωρίσθηκαν την αιτήσει της σύμφωνα με την παρούσα απόφαση.

    2.   Όσον αφορά αποκλεισμούς που αποφάσισε αρμόδιος κύριος διατάκτης σύμφωνα με το άρθρο 93 παράγραφος 1 στοιχεία β) και ε) του δημοσιονομικού κανονισμού πριν από την 1η Μαΐου 2007, η διάρκεια της περιόδου αποκλεισμού λαμβάνει υπόψη τη διάρκεια ισχύος του ποινικού μητρώου βάσει της εθνικής νομοθεσίας. Όσον αφορά τους αποκλεισμούς αυτούς εφαρμόζεται ανώτατη διάρκεια τεσσάρων ετών από την ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης. Εάν έχει παρέλθει η μέγιστη αυτή προθεσμία, ο αρμόδιος κύριος διατάκτης ζητεί διαγραφή της προειδοποίησης.

    Άρθρο 25

    Κατάργηση της απόφασης σχετικά με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης

    Η απόφαση C(2004)193/3 της Επιτροπής (8) σχετικά με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2009.

    Άρθρο 26

    Εφαρμογή

    Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2009.

    Άρθρο 27

    Δημοσίευση

    Η παρούσα απόφαση δημοσιεύεται για ενημερωτικούς λόγους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επισυνάπτεται στον εσωτερικό κανονισμό που διέπει την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισμού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Βρυξέλλες, 16 Δεκεμβρίου 2008.

    Για την Επιτροπή

    Dalia GRYBAUSKAITĖ

    Μέλος της Επιτροπής


    (1)  ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1.

    (2)  ΕΕ L 78 της 19.3.2008, σ. 1.

    (3)  Γνωμοδότηση του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων όσον αφορά κοινοποίηση για προκαταρκτικό έλεγχο που ελήφθη από τον Επόπτη Προστασίας Δεδομένων της Επιτροπής σχετικά με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, υπόθεση 2005/120 της 6ης Δεκεμβρίου 2006.

    (4)  Βλ. σ. 12 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας.

    (5)  ΕΕ L 136 της 31.5.1999, σ. 1.

    (6)  ΕΕ L 136 της 31.5.1999, σ. 8.

    (7)  ΕΕ L 8 της 12.1.2001, σ. 1.

    (8)  Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Αίτηση αρμόδιου κύριου διατάκτη της Επιτροπής, ενός εκτελεστικού οργανισμού, της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου (IAS), της OLAF για την εισαγωγή, την τροποποίηση ή τη διαγραφή δεδομένων στη βάση δεδομένων για τους αποκλεισμούς ή στο ΣΕΠ

    Σημ.: μία αίτηση ανά προειδοποίηση

    Η αίτηση πρέπει να διαβιβασθεί σύμφωνα με τη διαδικασία που διέπει τις διαβαθμισμένες πληροφορίες , σε απλό κλειστό φάκελο.

    Image

    Image

    Image


    Top