Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005D0230

2005/230/ΕΚ: Απόφαση Proxima/3/2005 της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας, της 4ης Μαρτίου 2005, σχετικά με τη σύσταση της επιτροπής συνεισφερόντων για την αστυνομική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPOL Proxima) στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM)

ΕΕ L 72 της 18.3.2005, p. 25–26 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
ΕΕ L 159M της 13.6.2006, p. 244–245 (MT)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2005/230/oj

18.3.2005   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 72/25


ΑΠΌΦΑΣΗ PROXIMA/3/2005 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΚΑΙ ΑΣΦΆΛΕΙΑΣ

της 4ης Μαρτίου 2005

σχετικά με τη σύσταση της επιτροπής συνεισφερόντων για την αστυνομική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPOL Proxima) στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM)

(2005/230/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 25 τρίτη παράγραφος,

την κοινή δράση 2004/789/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 22ας Νοεμβρίου 2004 για την παράταση της αστυνομικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPOL Proxima) στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM) (1), και ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 7,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 7 της κοινής δράσης 2004/789/ΚΕΠΠΑ, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) να λάβει τις σχετικές αποφάσεις για τη σύσταση Επιτροπής Συνεισφερόντων για την αστυνομική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPOL Proxima) στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM).

(2)

Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Γκέτεμποργκ της 15ης και 16ης Ιουνίου 2001 ενέκριναν κατευθυντήριες γραμμές και πρακτικές ρυθμίσεις για τη συμμετοχή τρίτων κρατών σε αστυνομικές αποστολές. Το Συμβούλιο υιοθέτησε «Διαβουλεύσεις και ρυθμίσεις για τη συμβολή κρατών μη μελών της ΕΕ σε επιχειρήσεις μη στρατιωτικής διαχείρισης κρίσεων εκ μέρους της ΕΕ» στις 10 Δεκεμβρίου 2002 (2) βάσει των οποίων αναπτύχθηκαν περαιτέρω οι ρυθμίσεις για τη συμμετοχή τρίτων κρατών σε επιχειρήσεις μη στρατιωτικής διαχείρισης κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης της επιτροπής συνεισφερόντων.

(3)

Η Επιτροπή Συνεισφερόντων θα διαδραματίζει βασικό ρόλο στην τρέχουσα διαχείριση της επιχείρησης· η Επιτροπή Συνεισφερόντων θα αποτελεί το κύριο πλαίσιο για τη συζήτηση όλων των προβλημάτων των σχετιζόμενων με την καθημερινή διαχείριση της αποστολής· η επιτροπή πολιτικής και ασφάλειας, η οποία ασκεί τον πολιτικό έλεγχο και έχει τη στρατηγική διεύθυνση της αποστολής, θα λαμβάνει υπόψη της τις απόψεις της επιτροπής συνεισφερόντων,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Άρθρο 1

Σύσταση

Συνιστάται επιτροπή συνεισφερόντων για την αστυνομική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUROL Proxima) στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (στο εξής αποκαλούμενη «ΕπΣ»).

Άρθρο 2

Καθήκοντα

1.   Η ΕπΣ μπορεί να εκφράζει απόψεις, οι οποίες θα λαμβάνονται υπόψη από την επιτροπή πολιτικής και ασφάλειας, η οποία ασκεί τον πολιτικό έλεγχο και τη στρατιωτική διεύθυνση της αποστολής.

2.   Η εντολή καθηκόντων της ΕπΣ καθορίζεται στις «Διαβουλεύσεις και ρυθμίσεις για τη συμβολή κρατών μη μελών της ΕΕ σε επιχειρήσεις μη στρατιωτικής διαχείρισης κρίσεων εκ μέρους της ΕΕ».

Άρθρο 3

Σύνθεση

1.   Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ δικαιούνται να παρίστανται στις συζητήσεις της ΕπΣ, αλλά μόνον τα συνεισφέροντα κράτη συμμετέχουν στην καθημερινή διαχείριση της αποστολής. Οι αντιπρόσωποι των τρίτων κρατών τα οποία συμμετέχουν στην αποστολή μπορούν να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις της ΕπΣ. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί επίσης να παρακολουθεί συνεδριάσεις της ΕπΣ.

2.   Η ΕπΣ ενημερώνεται τακτικά από τον αρχηγό της αστυνομικής αποστολής.

Άρθρο 4

Πρόεδρος

Για την αποστολή αυτή, σύμφωνα με το προαναφερόμενο έγγραφο για τις Διαβουλεύσεις και τις πρακτικές ρυθμίσεις, η ΕπΣ θα προεδρεύεται από αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα/ύπατου εκπρόσωπου, σε στενή διαβούλευση με την προεδρία.

Άρθρο 5

Συνεδριάσεις

1.   Η ΕπΣ συγκαλείται από τον Πρόεδρο σε τακτική βάση. Όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, είναι δυνατό να συγκαλούνται έκτακτες συνεδριάσεις με πρωτοβουλία του Προέδρου ή έπειτα από αίτηση αντιπροσώπου συμμετέχοντος κράτους.

2.   Ο πρόεδρος διανέμει εκ των προτέρων την προσωρινή ημερήσια διάταξη και τα έγγραφα που αφορούν τη συνεδρίαση. Ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για τη διαβίβαση των αποτελεσμάτων των συζητήσεων της ΕπΣ στην επιτροπή πολιτικής και ασφάλειας.

Άρθρο 6

Εμπιστευτικότητα

1.   Οι κανόνες ασφαλείας του Συμβουλίου εφαρμόζονται σε όλες τις συνεδριάσεις και εργασίες της ΕπΣ. Ειδικότερα, οι αντιπρόσωποι στην ΕπΣ πρέπει να διαθέτουν κατάλληλες άδειες ασφαλείας.

2.   Οι συζητήσεις στην ΕπΣ καλύπτονται από την υποχρέωση του επαγγελματικού απορρήτου.

Άρθρο 7

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της έκδοσής της.

Βρυξέλλες, 4 Μαρτίου 2005.

Για την Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας

Ο Πρόεδρος

P. DUHR


(1)  ΕΕ L 348 της 24.11.2004, σ. 40· κοινή δράση όπως τροποποιήθηκε από την κοινή δράση 2005/142/ΚΕΠΠΑ (ΕΕ L 48 της 19.2.2005, σ. 45).

(2)  15203/1/02 REV 1 της 13ης Δεκεμβρίου 2002.


Top