EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019AE5743

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Ετήσιο πρόγραμμα εργασιών της Ένωσης για την ευρωπαϊκή τυποποίηση για το 2020» [COM(2019) 486 final]

EESC 2019/05743

ΕΕ C 311 της 18.9.2020, p. 45–51 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

18.9.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 311/45


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Ετήσιο πρόγραμμα εργασιών της Ένωσης για την ευρωπαϊκή τυποποίηση για το 2020»

[COM(2019) 486 final]

(2020/C 311/05)

Εισηγητής:

ο κ. Gerardo LARGHI

Συνεισηγήτρια:

η κ. Elżbieta SZADZIŃSKA

Αίτηση γνωμοδότησης

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 19.12.2019

Νομική βάση

Άρθρο 304 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αρμόδιο τμήμα

Ενιαία αγορά, παραγωγή και κατανάλωση

Υιοθετήθηκε από το τμήμα

2.3.2020

Υιοθετήθηκε από την ολομέλεια

10.6.2020

Σύνοδος ολομέλειας αριθ.

552

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

(υπέρ/κατά/αποχές)

206/0/7

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1.

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η τυποποίηση αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής για την ενιαία αγορά και ότι πρέπει να επικαιροποιείται συνεχώς.

1.2.

Η ΕΟΚΕ κρίνει επιτακτική την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ευρωπαϊκού συστήματος τυποποίησης για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων χάρη σε μια καινοτόμο διαδικασία συνεργασίας, με σκοπό την έγκαιρη ανάπτυξη προτύπων σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο τεχνολογικό περιβάλλον.

1.3.

Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι η νέα προσέγγιση κατά ενότητες που βασίζεται σε εγκάρσιες ανάγκες (όπως ο σεβασμός του περιβάλλοντος, η Πράσινη Συμφωνία ή η κυκλική οικονομία) απαιτεί μια διατομεακή προσέγγιση.

1.4.

Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας για το 2020 περιλαμβάνει νέους στόχους, καθώς και την ανάπτυξη και την ενσωμάτωση των προτεραιοτήτων που προσδιορίζονται ανωτέρω.

1.5.

Κατά την ΕΟΚΕ, η διαδικασία τυποποίησης πρέπει να αρχίζει από το στάδιο της έρευνας και της ανάπτυξης, με την υποστήριξη της βιομηχανίας, των εκπροσώπων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, της κοινωνικής οικονομίας, των καταναλωτών, των κοινωνικών εταίρων, των οικολόγων και των συναρμοδίων της κοινωνίας των πολιτών.

1.6.

Κατά την ΕΟΚΕ, είναι σημαντικό να διαμορφωθεί ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο ώστε να δοθεί συγκεκριμένη συνέχεια στις προβλεπόμενες δράσεις, με τη χρηματοδοτική και οργανωτική υποστήριξη της χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχής των ασθενέστερων και λιγότερο εξοπλισμένων οργανώσεων και αντιπροσωπειών.

1.7.

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί ως προς τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης για την ενιαία αγορά και πιστεύει ότι θα πρέπει να επικαιροποιηθούν οι ισχύοντες κανονισμοί ασφαλείας. Ειδικότερα, η τυποποίηση στον τομέα της τεχνολογικής ασφάλειας θα πρέπει να γίνει με βάση και τις ηθικές κατευθυντήριες γραμμές περί αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης που εκπονήθηκαν το 2019 με σκοπό την πρόκριση μιας ανθρωποκεντρικής τεχνητής νοημοσύνης.

1.8.

Η ΕΟΚΕ εισηγείται τα ελάχιστα περιβαλλοντικά κριτήρια να καταστούν υποχρεωτικοί κανόνες στις δημόσιες συμβάσεις και να συμπεριληφθεί η χρήση δευτερογενών πρώτων υλών στα κριτήρια επιλογής.

1.9.

Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για το ενδεχόμενο υποβολής νέου αιτήματος τυποποίησης σχετικά με το Διαδίκτυο των Αντικειμένων, τους κανόνες για την κυβερνοασφάλεια, την προστασία της ασφάλειας, την ιδιωτικότητα και τη συνδεσιμότητα.

1.10.

Η ΕΟΚΕ ευελπιστεί ότι ο «ευρωπαϊκός μορφότυπος ανταλλαγής ηλεκτρονικών μητρώων υγείας» θα εγγυάται την ασφάλεια των δικτύων και των συστημάτων πληροφοριών μέσω της ανάπτυξης των πλέον σύγχρονων προτύπων.

1.11.

Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι η εν δυνάμει δυσλειτουργία των συστημάτων των αυτοματοποιημένων οχημάτων, της ασφάλειας των δεδομένων, της επικοινωνίας, οι κυβερνοεπιθέσεις και τα ηθικά ζητήματα απαιτούν την ανάπτυξη ειδικών προτύπων.

1.12.

Η ΕΟΚΕ επικροτεί το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη ή την αναθεώρηση εναρμονισμένων προτύπων σε βασικά πεδία, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η κοινωνική ένταξη και η ενιαία αγορά αγαθών. Επίσης, υποστηρίζει την πρόταση να αναπτυχθούν πρότυπα για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών αλιευτικών εργαλείων, για την ασφάλεια των ειδών πυροτεχνίας, για τα όρια μετανάστευσης των υπό περιορισμό χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε καταναλωτικά αγαθά, για την ενεργειακή απόδοση των ηλεκτρικών κινητήρων και των οικιακών συσκευών, για τα υλικά λίπανσης και για τις κατασκευές. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται δε η απόφαση να επενδυθούν πόροι στην εναρμόνιση των τεχνολογιών παραγωγής στη σιδηρουργία.

1.13.

Η ΕΟΚΕ τάσσεται υπέρ μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης του θέματος της τυποποίησης, με τη συμπερίληψη των στόχων της απασχολησιμότητας, των κοινωνικών δικαιωμάτων, της προστασίας της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος. Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι αυτό θα διευκολύνει τη μετάβαση από τη συμμόρφωση στη συμβατότητα και ότι συνιστά θετικό παράγοντα ανταγωνιστικότητας στο ευρωπαϊκό σύστημα.

1.14.

Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι η παλαιά πρακτική της προγραμματισμένης απαξίωσης των προϊόντων πρέπει να καταργηθεί διά νόμου και μέσω της τυποποίησης.

1.15.

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την ανάπτυξη προτύπων που θα επιτρέπουν στα άτομα με αναπηρία και στους ψηφιακά αναλφάβητους να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες στην ενιαία αγορά.

1.16.

Η ΕΟΚΕ τάσσεται υπέρ τόσο του πολιτικού διαλόγου με τους διεθνείς οργανισμούς τυποποίησης όσο και της διεξαγωγής διμερών διαπραγματεύσεων με τρίτες χώρες εκτός Ευρώπης.

1.17.

Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει τα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ της συμμετοχής των συναρμοδίων στις δραστηριότητες τυποποίησης.

1.18.

Η ΕΟΚΕ ζητεί από όλους τους συναρμοδίους τη σύσταση ειδικού φόρουμ για τη συμμετοχικότητα στο ευρωπαϊκό σύστημα τυποποίησης, το οποίο θα έχει ως αποστολή τη διοργάνωση ετήσιας δημόσιας ακρόασης για την αξιολόγηση της προόδου στο πεδίο αυτό.

1.19.

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης για την τυποποίηση στον τομέα της άμυνας και του διαστήματος. Επιπροσθέτως, είναι υπέρ της καθιέρωσης προτύπων τόσο στην κυκλική όσο και στην κοινωνική οικονομία.

1.20.

Η ΕΟΚΕ ζητεί η ευρωπαϊκή τυποποίηση να συνταχθεί σε γλώσσα άμεσα κατανοητή για τους τελικούς χρήστες, δηλαδή τις ΜΜΕ και τους καταναλωτές.

2.   Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

2.1.

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1025/2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία παρουσιάζεται το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για την ευρωπαϊκή τυποποίηση το 2020. Στο πρόγραμμα αυτό περιγράφονται οι ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί το 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό τη βελτίωση της διαχείρισης, της συμμετοχικής και της διεθνούς επίδρασης του ευρωπαϊκού συστήματος τυποποίησης.

2.2.

Σύμφωνα με το εν λόγω πρόγραμμα, οι στρατηγικές προτεραιότητες ως προς την ευρωπαϊκή τυποποίηση, με σκοπό να υποστηριχθούν η νομοθεσία και οι πολιτικές της ΕΕ, συνίστανται στα εξής:

δράσεις που αφορούν την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση πλαστικών αλιευτικών εργαλείων (1),

δράσεις που αφορούν τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για την υποστήριξη εκτελεστικών νομοθετικών πράξεων (2) που αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων,

δράσεις που αφορούν τα είδη πυροτεχνίας και τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα (3),

δράσεις που αφορούν τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την εγκατάσταση, τη χρήση και την επαλήθευση της απόδοσης των βαθμονομητών ραδιονουκλεϊδίων (4),

δράσεις που αφορούν τις συσκευές και τα συστήματα προστασίας που προορίζονται για χρήση σε εκρήξιμες ατμόσφαιρες, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι τεχνολογικές εξελίξεις (5),

δράσεις που αφορούν τα λιπάσματα (6),

δράσεις που αφορούν τον καθορισμό ορίων μετανάστευσης για τις ουσίες που υπόκεινται σε περιορισμούς (πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες) σε υλικά από καουτσούκ και πλαστικές ύλες που χρησιμοποιούνται σε καταναλωτικά είδη (7),

δράσεις που αφορούν την τεχνική ορολογία προκειμένου για τα δομικά προϊόντα (8)·

δράσεις που αφορούν τη διαπίστευση και την αξιολόγηση της συμμόρφωσης (9),

δράσεις που αφορούν τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες (10),

δράσεις που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη (11), το Διαδίκτυο των Αντικειμένων και την κυβερνοασφάλεια (12),

δράσεις που αφορούν την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μητρώων υγείας στην Ευρώπη·

δράσεις που αφορούν τη διαλειτουργικότητα των συνεργατικών συστημάτων που καλύπτουν όλες τις κατηγορίες οχημάτων,

δράσεις που αφορούν την ψηφιοποίηση, την αυτοματοποίηση και την κυβερνοασφάλεια, οι οποίες είναι απαραίτητες στον σιδηροδρομικό τομέα (13),

δράσεις που αφορούν το πρόγραμμα ανάπτυξης στον βιομηχανικό τομέα της άμυνας (EDIDP) (14).

2.2.1.

Πέραν αυτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει τα εξής:

να συνεχίσει τη συνεργασία της με τους διεθνείς οργανισμούς τυποποίησης,

να συνεργαστεί σε θέματα τυποποίησης ως ζήτημα προτεραιότητας που πρέπει να εξεταστεί στις εμπορικές συμφωνίες (με την Κίνα, τη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ινδονησία, τη Mercosur κ.λπ.), με σκοπό να επεκταθούν οι εμπορικές συναλλαγές και να ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση και η ανάπτυξη στην Ευρώπη,

να συνεχίσει να προάγει τη διαδικασία διακυβέρνησης με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχει στη διάθεσή της, ιδίως μέσω της επιτροπής προτύπων, της πολυμερούς πλατφόρμας για την τυποποίηση των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών και των διαρθρωτικών διαλόγων με ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης,

να συνεχίσει να στηρίζει τη συμμετοχή στη διαδικασία τυποποίησης των ενδιαφερόμενων φορέων που εκπροσωπούν ΜΜΕ, καταναλωτές, περιβαλλοντικά συμφέροντα και συνδικαλιστικές οργανώσεις (οι «οργανώσεις» (15) του παραρτήματος III (16)),

να αξιολογήσει την επίδραση του Προγράμματος για την ενιαία αγορά (17) με ενδιάμεσες και τελικές αξιολογήσεις, καθώς και με τη συνεχή παρακολούθηση κύριων δεικτών επιδόσεων υψηλού επιπέδου,

να εκπονήσει μελέτη το 2019 με θέμα τις λειτουργίες και τις συνέπειες των ευρωπαϊκών προτύπων και της τυποποίησης στην ΕΕ. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα έχουν δημοσιευτεί έως το 2021.

3.   Γενικές παρατηρήσεις

3.1.

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η τυποποίηση αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής για την ενιαία αγορά.

3.2.

Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι, εν προκειμένω, τα πρότυπα τεχνικής ασφάλειας και τα νομικά πρότυπα θα πρέπει να επικαιροποιούνται συνεχώς, ιδίως σε σχέση με τους κινδύνους που ενδέχεται να ενέχουν οι καινοτόμες τεχνολογίες.

3.3.

Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι, παράλληλα με το αίτημα συμμόρφωσης που εμπεριέχει την έννοια της τήρησης των προτύπων και των επιδόσεων (αποτελεσματικότητα, διάρκεια κ.λπ.), θα πρέπει να ακολουθηθεί μια προσέγγιση κατά ενότητες με γνώμονα τις εγκάρσιες ανάγκες (όπως π.χ. ο σεβασμός του περιβάλλοντος, η Πράσινη Συμφωνία, η κυκλική οικονομία). Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορθώς επικαιροποίησε την προσέγγισή της, όπως υποδεικνύεται στην Πράσινη Συμφωνία και στο συνολικό πρόγραμμα εργασίας της για το 2020.

3.4.

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει, και πάλι (18), τον επείγοντα χαρακτήρα ενός αποτελεσματικού και αποδοτικού εκσυγχρονισμού του ευρωπαϊκού συστήματος τυποποίησης. Κρίνει δε απαραίτητο να υπάρξουν νέο κοινό όραμα και συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση —πάντα σε εθελοντική βάση— των παγκόσμιων προκλήσεων της τυποποίησης χάρη σε μια καινοτόμο διαδικασία συνεργασίας βασισμένη στη συναίνεση με σκοπό την έγκαιρη ανάπτυξη προτύπων σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο τεχνολογικό περιβάλλον.

3.5.

Η ΕΟΚΕ διαπιστώνει ότι το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας για το 2020 περιλαμβάνει νέους στόχους, πέραν της ανάπτυξης και της ενσωμάτωσης των προτεραιοτήτων που προσδιορίζονται ανωτέρω, για την προσαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος τυποποίησης σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον και στα παγκόσμια ζητήματα της αγοράς.

3.6.

Κατά την ΕΟΚΕ, η διαδικασία τυποποίησης πρέπει να αρχίζει από το στάδιο της έρευνας και της ανάπτυξης με τη βοήθεια μέτρων συν-τυποποίησης και προ-τυποποίησης και με την ενίσχυση των μηχανισμών επέκτασης των ευρωπαϊκών προτύπων σε διεθνές επίπεδο. Τούτο είναι δυνατόν να επιτευχθεί μόνο με την υποστήριξη της βιομηχανίας, των εκπροσώπων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και της κοινωνικής οικονομίας, των καταναλωτών, των κοινωνικών εταίρων, των οικολόγων και των συναρμοδίων της κοινωνίας των πολιτών.

3.7.

Η ΕΟΚΕ καλεί όλους τους εταίρους να αναλάβουν δράση με σκοπό τον ταχύ και αποτελεσματικό συντονισμό των διαφόρων ευρωπαϊκών συστημάτων προγραμματισμού, ανάπτυξης και εποπτείας προτύπων.

3.8.

Κρίνεται σημαντικό να διαμορφωθεί ένα κατάλληλο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο ώστε να δοθεί συγκεκριμένη συνέχεια στις προβλεπόμενες δράσεις (19), προκειμένου να υποστηριχθεί οικονομικά και οργανωτικά η χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχή των ασθενέστερων και λιγότερο εξοπλισμένων οργανώσεων και αντιπροσωπειών με δράσεις ανάπτυξης τεχνικών και ρυθμιστικών προτύπων, «ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και κατανόησης» και «ευρωπαϊκής» ένταξης, καθώς και με «διεθνή διάσταση».

3.9.

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την ανάπτυξη προτύπων στην κυκλική οικονομία με σκοπό την αποφασιστική συμβολή στη βιώσιμη παραγωγή και, κατά συνέπεια, στη διατήρηση των φυσικών πόρων (20) και της βιοποικιλότητας.

3.10.

Η ΕΟΚΕ ζητεί επίσης την ανάπτυξη προτύπων στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, με στόχο τη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών και την εδραίωση του κοινωνικού και οικονομικού δυναμικού ενός τόσο σημαντικού τομέα της οικονομίας μας.

3.11.

Η ΕΟΚΕ εισηγείται τα ελάχιστα περιβαλλοντικά κριτήρια να καταστούν υποχρεωτικοί κανόνες στις δημόσιες συμβάσεις και να συμπεριληφθεί η χρήση δευτερογενών πρώτων υλών στα κριτήρια επιλογής.

3.12.

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί ως προς τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης στην ενιαία αγορά και πιστεύει ότι τα υφιστάμενα πρότυπα και οι κανονισμοί ασφαλείας πρέπει να επικαιροποιηθούν· τούτο δε ώστε να ανταποκρίνονται στους νέους κινδύνους που ενέχει η τεχνητή νοημοσύνη, περιλαμβάνοντας τις ηθικές κατευθυντήριες γραμμές περί αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης που εκπονήθηκαν το 2019 με σκοπό την πρόκριση μιας ανθρωποκεντρικής τεχνητής νοημοσύνης.

3.13.

Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για το ενδεχόμενο υποβολής νέου αιτήματος τυποποίησης σχετικά με το Διαδίκτυο των Αντικειμένων, τους κανόνες για την κυβερνοασφάλεια, την προστασία της ασφάλειας, την ιδιωτικότητα και τη συνδεσιμότητα.

3.14.

Η ΕΟΚΕ θα ήθελε ο «ευρωπαϊκός μορφότυπος ανταλλαγής ηλεκτρονικών μητρώων υγείας» να εγγυάται την ασφάλεια των δικτύων και των συστημάτων πληροφοριών μέσω της ανάπτυξης των πλέον σύγχρονων προτύπων.

3.15.

Τα αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα συμπεριλαμβάνονται στα προϊόντα υψηλού κινδύνου και, άρα κρίνεται —και στην περίπτωσή τους— αναγκαία η ανάπτυξη ειδικών προτύπων.

3.16.

Η ΕΟΚΕ επικροτεί το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο είναι σύμφωνο με την επιλογή της Νέας Πράσινης Συμφωνίας, να αναπτύξει ή να αναθεωρήσει εναρμονισμένα πρότυπα σε βασικούς τομείς όπως η ενιαία αγορά, οι τεχνολογίες παραγωγής στη σιδηρουργία, η άμυνα και η διαστημική τεχνολογία, η προστασία του περιβάλλοντος και η κοινωνική ένταξη. Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την πρόταση να αναπτυχθούν πρότυπα για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών αλιευτικών εργαλείων, για την ασφάλεια των ειδών πυροτεχνίας, για τα όρια μετανάστευσης για τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε καταναλωτικά αγαθά, για την ενεργειακή απόδοση των ηλεκτρικών κινητήρων και των οικιακών συσκευών, για τα υλικά λίπανσης ή για τα δομικά υλικά.

3.17.

Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι η προγραμματισμένη απαξίωση των προϊόντων κοστίζει στους καταναλωτές περίπου 100 δισεκατ. ευρώ ετησίως και, άρα, πρέπει να απαγορευτεί διά νόμου και, σε κάθε περίπτωση, να καταργηθεί μέσω της τυποποίησης.

3.18.

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την ανάπτυξη προτύπων που θα επιτρέπουν στα άτομα με αναπηρία να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες στην ενιαία αγορά. Η ΕΟΚΕ τονίζει ότι η ειδική τυποποίηση για την αναπηρία θα πρέπει επίσης να καλύπτει και τα πρότυπα που αφορούν την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη.

3.19.

Η ΕΟΚΕ τάσσεται υπέρ τόσο του πολιτικού διαλόγου με τους διεθνείς οργανισμούς τυποποίησης όσο και της διεξαγωγής διμερών διαπραγματεύσεων με τρίτες χώρες εκτός Ευρώπης.

3.20.

Η ΕΟΚΕ επαναλαμβάνει το αίτημά της να παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι κύριοι φορείς τυποποίησης με σκοπό την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή συναρμοδίων στο ευρωπαϊκό σύστημα τυποποίησης. Η ΕΟΚΕ προτείνει, ειδικότερα, την ενθάρρυνση κάθε προσπάθειας διάδοσης, συντονισμού και κατανόησης του προβλήματος των κανόνων, μεταξύ άλλων με τη σύσταση ειδικού φόρουμ για τη συμμετοχικότητα στο ευρωπαϊκό σύστημα τυποποίησης, στο οποίο θα αξιολογείται ετησίως η πρόοδος που σημειώνεται σε αυτό το πεδίο.

3.21.

Η ΕΟΚΕ εφιστά την προσοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον αντίκτυπο που ενδέχεται να έχουν οι επιλογές τυποποίησης στην κοινωνική ζωή (π.χ. ως προς την κινητικότητα), όπως προέκυψε από τις σχετικές επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους συναρμοδίους. Για τον λόγο αυτόν, ζητείται να μην σταματήσει ο διάλογος επί της εν λόγω ευαίσθητης πτυχής, αλλά, αντιθέτως, να συνεχιστεί η συνεργασία με όλους τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και τους συναρμοδίους.

3.22.

Η ΕΟΚΕ ζητεί να λαμβάνονται υπόψη αφενός μεν ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει ο βαθμός κατανόησης των προτύπων στον πληθυσμό που είναι λιγότερο έτοιμος να αφομοιώνει τους νεωτερισμούς, όπως π.χ. κάποιοι ηλικιωμένοι και οι ψηφιακά αναλφάβητοι, αφετέρου δε οι οικονομικές συνέπειες αυτού του φαινομένου για τις ΜΜΕ.

4.   Ειδικές παρατηρήσεις

4.1.

Όσον αφορά τον οικολογικό σχεδιασμό (21), είναι σημαντικό να αναπτυχθούν τα κατάλληλα παραδείγματα πρακτικών που να καθορίζουν τεχνικές απαιτήσεις και να παρέχουν, σε μικρό χρονικό διάστημα και σε εθελούσια βάση, ένα πρώτο σημείο αναφοράς σχετικά με νέα ζητήματα που δεν έχουν ακόμη παγιωθεί μέσω της τεχνικής τυποποίησης.

4.2.

Στο πρόγραμμα εργασίας της περιόδου 2016 — 2019 (22) για τον οικολογικό σχεδιασμό και την επισήμανση της ενεργειακής απόδοσης (23), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ορισμένους κανονισμούς (24). Για όλα αυτά τα προϊόντα περισσότερες από σαράντα διαδικασίες σχετικές με τα εντολές τυποποίησης βρίσκονται σε εξέλιξη.

4.3.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σύσταση (25) στην οποία παρέχονται κατευθυντήριες γραμμές για τη συνδρομή της βιομηχανίας κατά την αναζήτηση εθελούσιων συμφωνιών, ως εναλλακτικής λύσης και υποστηρικτικά προς τον κανονισμό, και προβλέπονται ρήτρες επανεξέτασης. Κατά την επανεξέταση είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν πτυχές που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία, την αποδοτικότητα των πόρων, την επιδιορθωσιμότητα, την ανακυκλωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των προϊόντων.

4.4.

Συμμετοχικότητα: Η ΕΟΚΕ έχει ήδη υπογραμμίσει «τη σημασία της διευκόλυνσης της πρόσβασης στη διαδικασία τυποποίησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και τους κοινωνικούς φορείς […]» και έχει ζητήσει «να πραγματοποιηθεί ενδελεχής παρακολούθηση των προσπαθειών των πρωταγωνιστών της τυποποίησης, για την ενίσχυση της διάστασης της συμμετοχικότητας του SEN» (26). Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η εκδήλωση που διοργάνωσε στην έδρα της την 5η Νοεμβρίου 2019 με θέμα τη συμμετοχικότητα του ευρωπαϊκού συστήματος τυποποίησης μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα συνεργασίας και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των λοιπών συναρμοδίων.

4.5.

Προαγωγή των ευρωπαϊκών προτύπων σε παγκόσμιο επίπεδο: Απαιτείται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, ικανότητα εκπροσώπησης, αρμοδιότητα και συνέπεια, κυρίως στο πλαίσιο των ISO, IEC, ITU —ιδίως για τις μικρές επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και το περιβάλλον— στο πλαίσιο των πολυμερών φόρουμ και των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών.

4.5.1.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της για την κυκλική οικονομία, η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι η πρόκριση της εναρμόνισης των πολιτικών για την κινητικότητα αποτελεί επίσης σημαντικό βήμα προς τη βιώσιμη κινητικότητα για την Ευρώπη (27).

4.6.

Η ΕΟΚΕ είναι της άποψης ότι η ταχύτητα ανταπόκρισης στις ανάγκες τυποποίησης του ευρωπαϊκού συστήματος παραγωγής έχει καθοριστική σημασία. Υπό την έννοια αυτή, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η αναπλήρωση της δομικής καθυστέρησης που συσσωρεύτηκε όσον αφορά τις νέες μεθόδους εργασίας.

4.7.

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με τους στρατηγικούς τομείς που παραθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή την τεχνητή νοημοσύνη, το Διαδικτύου των Αντικειμένων, την αλυσίδα συστοιχιών (blockchain), την κυβερνοασφάλεια (ιδίως των υποδομών ζωτικής σημασίας όπως τα δίκτυα επικοινωνιών και μεταφορών), την προσιτότητα και τη συμβολή στη δημιουργία ασφαλών συστημάτων ψηφιακής ανταλλαγής στον τομέα της υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο (ηλεκτρονική υγεία).

4.8.

Η ΕΟΚΕ επισημαίνει για πολλοστή φορά την επιτακτική ανάγκη η ΕΕ να διαπραγματεύεται συνεχώς με τους άλλους διεθνείς ανταγωνιστές της. Η σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την Ιαπωνία και η προβλεπόμενη συνέχιση της αναμέτρησης με τις ΗΠΑ και την Κίνα, η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ινδονησία και τις χώρες της Mercosur θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των εργασιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020 και τα επόμενα έτη.

Βρυξέλλες, 10 Ιουνίου 2020.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Luca JAHIER


(1)  Βλέπε δράσεις και μέτρα που αφορούν τα αλιευτικά εργαλεία στην «Ευρωπαϊκή στρατηγική για τις πλαστικές ύλες σε μια κυκλική οικονομία» [COM (2018) 28 final] και δράση 13 που παρατίθεται στο παράρτημα της υπό εξέταση ανακοίνωσης.

(2)  Βλέπε λεπτομέρειες των δράσεων 1 έως 3 στο παράρτημα της υπό εξέταση ανακοίνωσης.

(3)  Βλέπε δράση 7 στο παράρτημα της υπό εξέταση ανακοίνωσης.

(4)  Βλέπε δράση 8 στο παράρτημα της υπό εξέταση ανακοίνωσης.

(5)  Βλέπε δράση 6 στο παράρτημα της υπό εξέταση ανακοίνωσης.

(6)  Βλέπε δράση 5 στο παράρτημα της υπό εξέταση ανακοίνωσης.

(7)  Βλέπε δράση 4 στο παράρτημα της υπό εξέταση ανακοίνωσης.

(8)  Βλέπε δράση 9 στο παράρτημα της υπό εξέταση ανακοίνωσης.

(9)  Βλέπε δράση 11 στο παράρτημα της υπό εξέταση ανακοίνωσης.

(10)  Βλέπε δράση 12 στο παράρτημα της υπό εξέταση ανακοίνωσης.

(11)  COM(2018) 237 final.

(12)  COM(2017) 477 final.

(13)  Βλέπε δράση 10 στο παράρτημα της υπό εξέταση ανακοίνωσης.

(14)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 2018/1092.

(15)  Τα πρότυπα για τις μικρές επιχειρήσεις, Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Συντονισμό της Εκπροσώπησης των Καταναλωτών στην Τυποποίηση (ANEC), Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ETUC) και Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για την Περιβαλλοντική Οργάνωση (ECOS).

(16)  Παράρτημα III του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1025/2012 σχετικά με την ευρωπαϊκή τυποποίηση.

(17)  COM(2018) 441 final.

(18)  ΕΕ C 376 της 22.12.2011, σ. 69.

(19)  Βλέπε το παράρτημα της «Κοινής πρωτοβουλίας για την τυποποίηση στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ενιαία αγορά» (έχει αναρτηθεί εδώ: https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/3/2016/EL/3-2016-3211-EL-F1-1-ANNEX-1.PDF).

(20)  ΕΕ C 264 της 20.7.2016, σ. 98, ΕΕ C 367 της 10.10.2018, σ. 97, ΕΕ C 283 της 10.8.2018, σ. 61 και ΕΕ C 62 της 15.2.2019, σ. 207.

(21)  Σημεία 1, 2 και 3 του παραρτήματος στο COM(2019) 486, όπως προβλέπεται στην οδηγία 2005/32/ΕΚ και στην αναδιατύπωσή της 2009/125/ΕΚ.

(22)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμοί (ΕΕ) 2019/2013, (ΕΕ) 2019/2014, (ΕΕ) 2019/2015, (ΕΕ) 2019/2016, (ΕΕ) 2019/2017, (ΕΕ) 2019/2018, (ΕΕ) 2019/2019, (ΕΕ) 2019/2020, (ΕΕ) 2019/2021, (ΕΕ) 2019/2022, (ΕΕ) 2019/2023, (ΕΕ) 2019/2024 (ΕΕ L 315 της 5.12.2019).

(23)  COM(2016) 773 final.

(24)  Κατ’ εφαρμογή της οδηγίας 2009/125/ΕΚ.

(25)  C (2016) 7770.

(26)  ΕΕ C 303 της 19.8.2016, σ. 81.

(27)  ΕΕ C 62 της 15.2.2019, σ. 254.


Top