EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016AE5994

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2016/1164 όσον αφορά τις ασυμφωνίες στη μεταχείριση υβριδικών μέσων με τρίτες χώρες» [COM(2016) 687 final — 2016/0339 (CNS)]

ΕΕ C 75 της 10.3.2017, p. 70–74 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

10.3.2017   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 75/70


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2016/1164 όσον αφορά τις ασυμφωνίες στη μεταχείριση υβριδικών μέσων με τρίτες χώρες»

[COM(2016) 687 final — 2016/0339 (CNS)]

(2017/C 075/13)

Γενικός εισηγητής:

Mihai IVAŞCU

Αίτηση γνωμοδότησης

Συμβούλιο, 21.11.2016

Νομική βάση

Άρθρο 115 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αρμόδιο ειδικευμένο τμήμα

Οικονομική και νομισματική ένωση, Οικονομική και Κοινωνική Συνοχή

Υιοθετήθηκε από την ολομέλεια

14.12.2016

Σύνοδος ολομέλειας αριθ.

521

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

(υπέρ/κατά/αποχές)

176/1/4

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1.

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) εκτιμά τις τρέχουσες προσπάθειες της Επιτροπής για την αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, με τη μορφή της οδηγίας κατά της φοροαποφυγής (1), η οποία ανταποκρίνεται στο σχέδιο του ΟΟΣΑ κατά της BEPS (2) και στα αιτήματα Ευρωπαίων ενδιαφερόμενων φορέων, όπως η κοινωνία των πολιτών, τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

1.2.

Παρότι, όπως επισήμανε και ο ΟΟΣΑ, είναι δύσκολο να διεξαχθεί ακριβής οικονομική ανάλυση του αντικτύπου των ασυμφωνιών στη μεταχείριση υβριδικών μέσων, η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι η έγκριση της πρότασης οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2016/1164 όσον αφορά τις ασυμφωνίες στη μεταχείριση υβριδικών μέσων με τρίτες χώρες (3) (στο εξής: η οδηγία) αναμένεται να συμβάλει στη σημαντική αύξηση των εσόδων από το φόρο εισοδήματος εταιρειών σε όλα τα κράτη μέλη.

1.3.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η συγκεκριμένη οδηγία θα παραγάγει τα πλήρη αποτελέσματά της μόνον εάν παρόμοιοι κανόνες εφαρμοστούν και στις τρίτες χώρες. Η ύπαρξη ίσων όρων ανταγωνισμού και ο δίκαιος χαρακτήρας της παγκόσμιας φορολογικής πολιτικής είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την αποτελεσματική εφαρμογή. Διαφορετικά, η ενιαία αγορά θα απολέσει μέρος της ελκυστικότητάς της προς όφελος λιγότερο ρυθμιζόμενων αγορών, ενώ ο θετικός αντίκτυπος της οδηγίας θα ελαχιστοποιηθεί.

1.4.

Η ΕΟΚΕ συμμερίζεται την άποψη ότι οι ασυμφωνίες πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνον όταν μία από τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο επί των άλλων συνδεδεμένων επιχειρήσεων, μέσω συμμετοχής με δικαιώματα ψήφου, με κεφάλαιο ή με δικαίωμα είσπραξης των κερδών, σε ποσοστό 50 % ή περισσότερο.

1.5.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις εισαγόμενες ασυμφωνίες, οι οποίες υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα των κανόνων που προορίζονται να εξαλείψουν τις ασυμφωνίες στη μεταχείριση υβριδικών μέσων, και πιστεύει ότι απαιτείται περαιτέρω αποσαφήνιση προκειμένου να διασφαλιστεί συνεκτική εφαρμογή σε όλα τα κράτη μέλη.

1.6.

Όσον αφορά τις διαφορετικές φορολογικές περιόδους που παρατηρούνται σε διαφορετικές περιοχές δικαιοδοσίας, η ΕΟΚΕ συμφωνεί ότι οι χρονικές διαφορές δεν θα πρέπει να οδηγούν σε ασυμφωνίες στα φορολογικά αποτελέσματα. Ωστόσο, ο φορολογούμενος πρέπει να γνωστοποιεί την πληρωμή σε αμφότερες τις περιοχές δικαιοδοσίας, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

1.7.

Παρότι υποστηρίζει την τρέχουσα προσέγγιση όσον αφορά τις ασυμφωνίες στη μεταχείριση υβριδικών μέσων, η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εξετάσουν επίσης τα αίτια των ρυθμίσεων που αφορούν ασυμφωνίες στη μεταχείριση υβριδικών μέσων, να καλύψουν τα ενδεχόμενα κενά και να αποτρέψουν τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό αντί να επιδιώκουν απλώς να εξασφαλίσουν φορολογικά έσοδα.

1.8.

Η ΕΟΚΕ συνιστά σε όλα τα κράτη μέλη να εξετάσουν το ενδεχόμενο θέσπισης και επιβολής κυρώσεων στους φορολογουμένους οι οποίοι επωφελούνται ρυθμίσεων που αφορούν ασυμφωνίες στη μεταχείριση υβριδικών μέσων, με σκοπό την πρόληψη ή/και την αντιμετώπιση τέτοιων πρακτικών.

1.9.

Η ΕΟΚΕ προτείνει στην Επιτροπή να δρομολογήσει την εκπόνηση ευρείας έκθεσης για την καταγραφή της κατάστασης εφαρμογής της οδηγίας σε όλα τα κράτη μέλη καθώς και της παγκόσμιας κατάστασης σε σχέση με τις ρυθμίσεις που αφορούν ασυμφωνίες στη μεταχείριση υβριδικών μέσων.

1.10.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι τα κράτη μέλη πρέπει να ανταλλάσσουν σχετικές πληροφορίες και βέλτιστες πρακτικές για την επιτάχυνση της διαδικασίας και τη διασφάλιση ομοιόμορφης εφαρμογής.

2.   Ιστορικό της γνωμοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της υπό εξέταση νομοθετικής πρότασης

2.1.

Τον Ιανουάριο του 2016, η Επιτροπή υπέβαλε δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής στο πλαίσιο θεματολογίου για ένα σύστημα φορολόγησης των εταιρειών πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό (4). Η δέσμη περιέχει συγκεκριμένα μέτρα για την αποτροπή του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, τη βελτίωση της φορολογικής διαφάνειας και τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού για όλες τις επιχειρήσεις στην ΕΕ.

2.2.

Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει μια γενική ανακοίνωση (5), στην οποία παρουσιάζονται το πολιτικό, οικονομικό και διεθνές πλαίσιο της καταπολέμησης του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, καθώς και τα ακόλουθα κύρια στοιχεία της δέσμης: οδηγία κατά της φοροαποφυγής (6), οδηγία για την τροποποίηση της οδηγίας όσον αφορά τη διοικητική συνεργασία (7) (ΟΔΣ), σύσταση της Επιτροπής σχετικά με τις φορολογικές συμβάσεις (8) και ανακοίνωση σχετικά με την εξωτερική στρατηγική της ΕΕ (9) για τη συνεργασία με τρίτες χώρες στον τομέα της χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης.

2.3.

Στις 12 Ιουλίου 2016, το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (Ecofin) εξέδωσε δήλωση σχετικά με τις ασυμφωνίες στη μεταχείριση υβριδικών μέσων, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για κανόνες τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματικούς και συνεπείς με εκείνους που συνέστησε ο ΟΟΣΑ στην έκθεση σχετικά με τη δράση 2 του σχεδίου κατά της BEPS όσον αφορά τις ασυμφωνίες στη μεταχείριση υβριδικών μέσων που αφορούν τρίτες χώρες. Τα περισσότερα κράτη μέλη δεσμεύθηκαν να εφαρμόσουν τις εν λόγω συστάσεις.

2.4.

Η παρούσα οδηγία τροποποιεί την οδηγία κατά της φοροαποφυγής και εντάσσεται σε δέσμη μέτρων η οποία περιλαμβάνει την πρόταση για την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας των εταιρειών (ΚΕΒΦΕ) και την πρόταση για την κοινή βάση φορολογίας των εταιρειών (ΚΒΦΕ), οι δε κανόνες για τις ασυμφωνίες στη μεταχείριση υβριδικών μέσων που περιέχονται στις εν λόγω προτάσεις συσχετίζονται με εκείνους της παρούσας οδηγίας.

2.5.

Λαμβανομένων υπόψη της στήριξης των κρατών μελών και των δηλώσεων του Συμβουλίου Ecofin επί του θέματος, η Επιτροπή εκπόνησε πρόταση για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2016/1164 όσον αφορά τις ασυμφωνίες στη μεταχείριση υβριδικών μέσων με τρίτες χώρες, όπως ασυμφωνίες στη μεταχείριση υβριδικής μόνιμης εγκατάστασης, υβριδικές μεταβιβάσεις, εισαγόμενες ασυμφωνίες και ασυμφωνίες στη μεταχείριση διπλής έδρας.

2.6.

Δεδομένου ότι τα κράτη μέλη δεν δεσμεύονται από κατευθυντήριες οδηγίες, είναι αναγκαίο να θεσπιστούν δεσμευτικοί κανόνες, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις εν λόγω ασυμφωνίες. Η ανεξάρτητη ανάληψη δράσης από τα κράτη μέλη θα αυξήσει απλώς τον κατακερματισμό της εσωτερικής αγοράς, θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι ασυμφωνίες και θα παρεμποδίσει τη σημαντική είσπραξη φόρων.

2.7.

Σκοπός της πρότασης της Επιτροπής είναι να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις ασυμφωνιών που μπορούν να αποδοθούν σε διαφορές νομικού χαρακτηρισμού μιας οντότητας ή ενός χρηματοπιστωτικού μέσου. Επιπλέον, η πρόταση αντιμετωπίζει περιπτώσεις ασυμφωνιών που προκύπτουν από τους διαφορετικούς κανόνες για την αντιμετώπιση μιας εμπορικής παρουσίας ως μόνιμης εγκατάστασης. Βάσει των κανόνων που περιέχονται στην πρόταση, τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται να αρνούνται την έκπτωση πληρωμής από τον φορολογούμενο ή να επιβάλλουν στον φορολογούμενο να καταχωρίσει πληρωμή ή κέρδος στο οικείο φορολογητέο εισόδημα, ανάλογα με την περίπτωση.

2.8.

Τέλος, η οδηγία δεν συνεπάγεται πλήρη εναρμόνιση, αλλά περιορίζεται στην αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού που χρησιμοποιεί ρυθμίσεις που αφορούν ασυμφωνίες στη μεταχείριση υβριδικών μέσων, εξετάζοντας περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν εκπτώσεις σε ένα κράτος χωρίς την καταχώριση του εισοδήματος στη φορολογική βάση του άλλου κράτους ή μη φορολόγηση εισοδήματος σε ένα κράτος χωρίς την καταχώρισή του σε άλλο κράτος, καθώς και επανορθώσεις περιπτώσεων διπλής φορολόγησης.

3.   Γενικές παρατηρήσεις

3.1.

Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει ότι τα ισχύοντα συστήματα φορολόγησης των εταιρειών καταρτίστηκαν σύμφωνα με την οικονομική πραγματικότητα μιας εποχής η οποία αποτελεί πλέον παρελθόν, όταν οι επιχειρήσεις ήταν φυσικά και νομικά συνδεδεμένες με τις τοπικές αγορές. Καθώς αυτό γενικά δεν ισχύει πλέον, το φορολογικό πλαίσιο πρέπει να προσαρμοστεί στο διεθνές περιβάλλον και στις τρέχουσες προκλήσεις.

3.2.

Η ΕΟΚΕ εκτιμά τις τρέχουσες προσπάθειες της Επιτροπής στον συγκεκριμένο τομέα, με τη μορφή της οδηγίας κατά της φοροαποφυγής, η οποία ανταποκρίνεται στο σχέδιο του ΟΟΣΑ κατά της BEPS και στα αιτήματα Ευρωπαίων ενδιαφερόμενων φορέων, όπως η κοινωνία των πολιτών, τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

3.3.

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει τα συμπεράσματα του ΟΟΣΑ και της G20 για τη BEPS και τους κανόνες που θεσπίζονται με την παρούσα οδηγία.

3.4.

Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει ότι η πρόταση επικεντρώνεται στις ρυθμίσεις που αφορούν ασυμφωνίες στη μεταχείριση υβριδικών μέσων που προσδιορίζονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ σχετικά με τη δράση 2 του σχεδίου κατά της BEPS (10) και δεν καλύπτει περιπτώσεις στις οποίες καταβάλλεται ελάχιστος φόρος ή μηδενικός φόρος λόγω χαμηλού φορολογικού συντελεστή ή λόγω του φορολογικού συστήματος μιας περιοχής δικαιοδοσίας.

3.5.

Οι ρυθμίσεις που αφορούν ασυμφωνίες στη μεταχείριση υβριδικών μέσων θεωρούνται ευρέως διαδεδομένη τεχνική επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, η οποία χρησιμοποιείται από πολυεθνικές επιχειρήσεις που συστήνουν νομικά ή εμπορικά γραφεία σε περισσότερες χώρες, τόσο στα κράτη μέλη όσο και σε τρίτες χώρες. Δεδομένου ότι η οδηγία (ΕΕ) 2016/1164 του Συμβουλίου εξετάζει μέχρι στιγμής μόνο τις ασυμφωνίες στη μεταχείριση υβριδικών μέσων σε επίπεδο κράτους μέλους, η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την ανάγκη τροποποίησής της με συγκεκριμένους κανόνες για περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκονται τρίτες χώρες, με μοναδικό σκοπό την προστασία της ενιαίας αγοράς. Ωστόσο, η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι οι εφαρμοστέοι στην ΕΕ κανόνες εξαρτώνται από το κατά πόσον η τρίτη χώρα εφαρμόζει ή δεν εφαρμόζει κανόνες για τις ασυμφωνίες στη μεταχείριση υβριδικών μέσων στη συγκεκριμένη περίπτωση.

3.6.

Η ΕΟΚΕ έχει ήδη επισημάνει ότι ο επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός προκαλεί τη διάβρωση της φορολογικής βάσης των κρατών μελών κατά 50 έως 70 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως (11), οι δε ασυμφωνίες στη μεταχείριση υβριδικών μέσων αντιπροσωπεύουν υψηλό ποσοστό και έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στα φορολογικά έσοδα καθώς και στον ανταγωνισμό, στην αμεροληψία και στη διαφάνεια. Παρότι, όπως επισήμανε και ο ΟΟΣΑ, είναι δύσκολο να διεξαχθεί ακριβής οικονομική ανάλυση του αντικτύπου των ασυμφωνιών στη μεταχείριση υβριδικών μέσων, η ΕΟΚΕ φρονεί ότι η έγκριση της παρούσας οδηγίας θα συμβάλει στη σημαντική αύξηση του φόρου εισοδήματος των εταιρειών σε όλα τα κράτη μέλη.

3.7.

Δεν διενεργήθηκε εκτίμηση επιπτώσεων για την παρούσα πρόταση σε σχέση με την οδηγία που τροποποιεί, λόγω της ισχυρής σύνδεσης με τη συνολική έκθεση του ΟΟΣΑ για τη BEPS, του εγγράφου εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής, (12) το οποίο παρέχει σημαντική ανάλυση, των διαβουλεύσεων που ήδη πραγματοποιήθηκαν, καθώς και του αιτήματος υπό μορφή δήλωσης του Συμβουλίου για την υποβολή της παρούσας πρότασης οδηγίας έως τον Οκτώβριο του 2016. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να θεσπίσουν τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν προς την οδηγία και να κοινοποιήσουν τις εν λόγω διατάξεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου 2018. Η ΕΟΚΕ συμφωνεί ότι δεν απαιτείται εκτίμηση των επιπτώσεων στο παρόν στάδιο.

3.8.

Η Επιτροπή καλείται να αξιολογήσει την εφαρμογή της οδηγίας, και να υποβάλει στο Συμβούλιο σχετική έκθεση, τέσσερα έτη μετά την έναρξη ισχύος της. Ωστόσο, η ΕΟΚΕ εισηγείται στην Επιτροπή να αξιολογεί την κατάσταση της εφαρμογής σε ετήσια βάση και να υποβάλει στο Συμβούλιο αξιολόγηση της εφαρμογής ένα έτος μετά την προτεινόμενη καταληκτική προθεσμία. Η αξιολόγηση της εφαρμογής θα πρέπει να περιλαμβάνει μελέτη της κατάστασης της εφαρμογής της νομοθεσίας στα κράτη μέλη, καθώς και συνολική μελέτη για τις τρίτες χώρες, οι οποίες εφάρμοσαν ή εφαρμόζουν τους κανονισμούς του ΟΟΣΑ σε θέματα BEPS, και τη θέση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή. Επιπλέον, η ΕΟΚΕ συνιστά στην Επιτροπή να συμπεριλάβει στην έκθεσή της τυχόν διαταραχές στα εθνικά νομοθετικά πλαίσια, δηλαδή άλλα φορολογικά, εμπορικά ή κανονιστικά αποτελέσματα, εφόσον προκύψουν τέτοιες καταστάσεις.

3.9.

Μετά την αξιολόγηση της εφαρμογής, η ΕΟΚΕ συνιστά στην Επιτροπή να εκπονήσει ευρεία εκτίμηση επιπτώσεων όσον αφορά τον αντίκτυπο της οδηγίας στην ενιαία αγορά. Η μελέτη αυτή θα πρέπει να εκπονηθεί μόλις είναι διαθέσιμα τα απαραίτητα δεδομένα που θα συνεισφέρουν τα κράτη μέλη.

4.   Ειδικές παρατηρήσεις

4.1.

Στην παρούσα οδηγία περιέχεται ένας σφαιρικός ορισμός της συνδεδεμένης επιχείρησης, ο οποίος περιλαμβάνει κάθε οντότητα που ανήκει στον ίδιο ενοποιημένο όμιλο για λογιστικούς σκοπούς, κάθε επιχείρηση στην οποία ο φορολογούμενος ασκεί σημαντική επιρροή στον τομέα της διαχείρισης και, αντιστρόφως, κάθε επιχείρηση που ασκεί σημαντική επιρροή στη διαχείριση του φορολογουμένου. Η ΕΟΚΕ συμφωνεί ότι οι ασυμφωνίες πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνον όταν μία από τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο επί των άλλων συνδεδεμένων επιχειρήσεων.

4.2.

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει τους πρόσθετους κανόνες που θεσπίζονται με την οδηγία. Ωστόσο, η ύπαρξη ίσων όρων ανταγωνισμού και ο δίκαιος χαρακτήρας της παγκόσμιας φορολογικής πολιτικής είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την αποτελεσματική εφαρμογή. Διαφορετικά, η ενιαία αγορά ενδεχομένως να χάσει μέρος της ελκυστικότητάς της προς όφελος λιγότερο ρυθμιζόμενων αγορών.

4.3.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι, στην περίπτωση που υπάρχει ασυμφωνία στη μεταχείριση υβριδικών μέσων, οι διασυνοριακές επενδύσεις ευνοούνται αναμφίβολα σε σύγκριση με τις εγχώριες επενδύσεις, γεγονός που προκαλεί σοβαρή στρέβλωση στην ενιαία αγορά.

4.4.

Το Συμβούλιο πρότεινε την 31η Δεκεμβρίου 2018 ως καταληκτική ημερομηνία για την ενσωμάτωση της οδηγίας στα νομοθετικά πλαίσια των κρατών μελών. Η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι η προθεσμία είναι εύλογη, αλλά επισημαίνει ότι η πρόοδος της εφαρμογής πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προσεκτικής εποπτείας, ούτως ώστε όλα τα κράτη μέλη να επιτύχουν τους στόχους της οδηγίας έως την προτεινόμενη καταληκτική προθεσμία. Εάν οι δράσεις δεν εφαρμοστούν με συνεκτικό τρόπο, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στο επίπεδο της ΕΕ μπορεί να θιγεί σοβαρά.

4.5.

Δεδομένου του γεγονότος ότι το σχέδιο δράσης κατά της BEPS αποτελεί μια συμφωνία η οποία συνάφθηκε με συναίνεση χωρίς δεσμευτικές διατάξεις και ότι δεν είναι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ μέλη του ΟΟΣΑ, η ΕΟΚΕ εκτιμά θετικά τη στήριξη των κρατών μελών που δεν είναι μέλη του ΟΟΣΑ στον συντονισμό και στην εφαρμογή του σχεδίου κατά της BEPS. Ωστόσο, η ΕΟΚΕ συνιστά να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαδικασία εφαρμογής στις εν λόγω χώρες, όσον αφορά τόσο την παρούσα οδηγία όσο και την οδηγία κατά της φοροαποφυγής.

4.6.

Στην οδηγία δεν προτείνονται κυρώσεις για τους φορολογούμενους, καθότι η εφαρμογή τους ή μη εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών. Η ΕΟΚΕ συνιστά στα κράτη μέλη να εξετάσουν το θέμα αυτό αναλυτικά και να εφαρμόσουν εξαναγκαστικά μέτρα, εάν θεωρούν ότι αυτό θα αποτρέψει τις ασυμφωνίες στη μεταχείριση υβριδικών μέσων ή/και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των ασυμφωνιών στη μεταχείριση υβριδικών μέσων.

4.7.

Καθότι στην οδηγία κατά της φοροαποφυγής δεν εξετάζονται άλλα είδη ασυμφωνιών, όπως οι ασυμφωνίες ως προς τη μεταχείριση υβριδικών μόνιμων εγκαταστάσεων, οι υβριδικές μεταβιβάσεις, οι εισαγόμενες ασυμφωνίες και οι ασυμφωνίες στη μεταχείριση διπλής έδρας, η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η επέκταση του άρθρου 9 αναλύεται επαρκώς.

4.8.

Όσον αφορά τις διαφορετικές φορολογικές περιόδους που παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές δικαιοδοσίας, η ΕΟΚΕ συμφωνεί ότι οι χρονικές διαφορές δεν θα πρέπει να οδηγούν σε ασυμφωνίες στα φορολογικά αποτελέσματα. Ωστόσο, για την αποφυγή έκπτωσης χωρίς καταχώριση, ο φορολογούμενος πρέπει να γνωστοποιεί την πληρωμή σε αμφότερες τις περιοχές δικαιοδοσίας, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

4.9.

Η ΕΟΚΕ συνιστά σε όλα τα κράτη μέλη να αναζητήσουν με περισσότερη προσοχή τα βαθύτερα αίτια των ασυμφωνιών στη μεταχείριση υβριδικών μέσων, να καλύψουν τα ενδεχόμενα κενά και να αποτρέψουν τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό παρά να επιδιώκουν απλώς να εξασφαλίσουν φορολογικά έσοδα.

4.10.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε εισαγόμενες ασυμφωνίες, οι οποίες υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα των κανόνων που προορίζονται να εξαλείψουν τις ασυμφωνίες στη μεταχείριση υβριδικών μέσων. Η ΕΟΚΕ εγκρίνει τις προσπάθειες της Επιτροπής για την αντιμετώπιση των διπλών εκπτώσεων ή της έκπτωσης χωρίς καταχώριση που προκύπτουν από εισαγόμενες ασυμφωνίες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 9, παράγραφοι 4 και 5, αλλά θεωρεί ότι απαιτείται περαιτέρω αποσαφήνιση.

4.11.

Τέλος, η ΕΟΚΕ συνιστά σε όλα τα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν σχετικές πληροφορίες και βέλτιστες πρακτικές κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής για την επιτάχυνση της διαδικασίας και τη διασφάλιση της συνεκτικότητάς της.

Βρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 2016.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Γιώργος ΝΤΆΣΗΣ


(1)  COM(2016) 26 final

(2)  Η διάβρωση της φορολογικής βάσης και η μετατόπιση των κερδών (BEPS — Base Erosion and Profit Shifting) αφορά τις στρατηγικές φοροαποφυγής, οι οποίες αξιοποιούν κενά και ασυμφωνίες στους φορολογικούς κανόνες για την τεχνητή μετατόπιση κερδών σε τόπους με χαμηλή ή μηδενική φορολογία (http://www.oecd.org/ctp/beps/).

(3)  COM(2016) 687 final

(4)  http://ec.europa.eu/taxation_customs/business/company-tax/anti-tax-avoidance-package_en

(5)  COM(2016) 23 final

(6)  COM(2016) 26 final

(7)  COM(2016) 25 final

(8)  C(2016) 271 final

(9)  COM(2016) 24 final

(10)  http://www.oecd.org/ctp/neutralising-the-effects-of-hybrid-mismatch-arrangements-action-2-2015-final-report-9789264241138-en.htm

(11)  ΕΕ C 264 της 20.7. 2016, σ. 93.

(12)  SWD(2016) 345 final


Top