EUR-Lex De toegang tot het recht van de Europese Unie

Terug naar de EUR-Lex homepage

Dit document is overgenomen van EUR-Lex

Document 62011CN0517

Υπόθεση C-517/11: Προσφυγή της 7ης Οκτωβρίου 2011 — Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά Ελληνικής Δημοκρατίας

ΕΕ C 362 της 10.12.2011, blz. 14–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

10.12.2011   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 362/14


Προσφυγή της 7ης Οκτωβρίου 2011 — Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά Ελληνικής Δημοκρατίας

(Υπόθεση C-517/11)

2011/C 362/21

Γλώσσα διαδικασίας: η ελληνική

Διάδικοι

Προσφεύγουσα: Ευρωπαϊκή Επιτροπή (εκπρόσωποι: M. Πατακιά, I. Χατζηγιάννης και S. Petrova)

Καθής: Ελληνική Δημοκρατία

Αιτήματα

Να αποφανθεί ότι η Ελληνική Δημοκρατία

μη έχοντας πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η υποβάθμιση των φυσικών οικοτόπων και των οικοτόπων ειδών για τα οποία έχει οριστεί η ΖΕΠ 1220009. και πιο συγκεκριμένα, μη παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να πραγματοποιηθούν οι δράσεις που σχετίζονται μ το κλείσιμο των παράνομων γεωτρήσεων, την άρδευση, την απόρριψη των αποβλήτων της βιομηχανικής παραγωγής και το Σχέδιο Διαχείρισης και ολοκληρωμένου προγράμματος παρακολούθησης του Εθνικού Πάρκου των λιμνών Κορώνειας- Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει των άρθρων 6, παράγραφος 2 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, σε συνδυασμό με το άρθρο 7 της ίδιας οδηγίας.

μη έχοντας ολοκληρώσει το δίκτυο αποχέτευσης και επεξεργασίας αστικών λυμάτων για τον οικισμό του Λαγκαδά, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει των άρθρων 3 και 4, παράγραφοι 1 και 3, της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1991 για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων.

Να καταδικάσει την Ελληνική Δημοκρατία στα δικαστικά έξοδα.

Ισχυρισμοί και κύρια επιχειρήματα

1)

Η εν λόγω παράβαση αναφέρεται στην υποβάθμιση και στη μόλυνση της λίμνης της Κορώνειας (Νομαρχία Θεσσαλονίκης), εξαιτίας μιας σειράς επιβλαβών για το περιβάλλον δράσεων, και στην έλλειψη εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου που έχει θεσπίσει η Ελληνική Δημοκρατία για την προστασία της εν λόγω λίμνης.

2)

Προκειμένου να συμμορφωθούν με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία, οι ελληνικές αρχές θέσπισαν καθεστώς προστασίας της περιοχής (ΚΥΑ 6919/2004), ειδικό πρόγραμμα μείωσης της ρύπανσης των υδάτων της λίμνης (ΚΥΑ 35308/1838/2005) και σχέδιο δράσης για τη νιτρορύπανση (ΚΥΑ 16175/824/2006) και ενέκριναν 21 δράσεις απαραίτητες για την αποκατάσταση της λίμνης, στα πλαίσια κατευθυντήριου σχεδίου που εκπονήθηκε από τη Νομαρχία (στο εξής και «Master Plan»). Παράλληλα, εξασφάλισαν τη χρηματοδότηση των μέτρων αυτών με κοινοτικούς πόρους (βλ. κυρίως απόφαση του Ταμείου Συνοχής C(2005) 5779/19.12.2005 που χρηματοδοτεί έργα υποδομών) αλλά και εθνικούς πόρους.

3)

Εντούτοις, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι ελληνικές αρχές εξακολουθούν να μην έχουν θέσει σε ισχύ, κατά τρόπο ουσιαστικό, το σχετικό νομικό πλαίσιο. Το πρόβλημα της υποβάθμισης της λίμνης παραμένει πλήρως και η υλοποίηση ορισμένων από τις 21 δράσεις (απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την ΕΕ) έχει ως εκ τούτου καθυστερήσει. Δεδομένης της έλλειψης προόδου σχετικά με την εφαρμογή των προγραμματισμένων μέτρων, η Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει στο Δικαστήριο.

4)

Ειδικότερα, η Επιτροπή θεωρεί ότι παραβιάζεται το άρθρο 6 παραγρ. 2 ας συνδυασμό με το άρθρο 7 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ που στοχεύει να αποφεύγεται, στις ειδικές ζώνες διατήρησης, η υποβάθμιση των φυσικών οικοτόπων και των οικοτόπων ειδών, καθώς και οι ενοχλήσεις που έχουν επιπτώσεις στα είδη για τα οποία οι ζώνες έχουν ορισθεί και στη διατήρηση των αγρίων πτηνών.

5)

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Επιτροπής, η Ελλάδα δεν έχει λάβει όλα τα μέτρα έτσι ώστε να υλοποιήσει όλες τις δράσεις που η ίδια εκπόνησε και που θεωρήθηκαν απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων των παραπάνω διατάξεων.

6)

Συγκεκριμένα,

το οριστικό κλείσιμο των παράνομων γεωτρήσεων, που οι ίδιες ελληνικές αρχές θεώρησαν απαραίτητο για την αποκατάσταση της λίμνης δεν επετεύχθη.

ο περιορισμός άρδευσης σε ικανοποιητικό επίπεδο δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί όπως προκύπτει από το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προσκομίσει στοιχεία που να βεβαιώνουν ότι τα σκοπούμενα μέτρα έχουν ληφθεί.

η μελέτη έργων κατασκευής συλλογικών αρδευτικών δικτύων και εμπλουτισμού του φρεατίου υδροφορέα λίμνης Κορώνειας, δεν έχει υιοθετηθεί ακόμα, ενώ η απόρριψη των αποβλήτων της βιομηχανικής παραγωγής δεν έχει υλοποιηθεί, εφόσον η σύμβαση σχετικά με το έργο κατασκευής λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης δεν φαίνεται να έχει υπογραφεί. Επίσης εξακολουθούν να λειτουργούν παράνομα 4 ρυπογόνες βιομηχανίες.

το σχέδιο διαχείρισης και ολοκληρωμένου προγράμματος παρακολούθησης του Εθνικού Πάρκου των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών δεν έχει ακόμη εγκριθεί.

7)

Επιπλέον, η Επιτροπή θεωρεί ότι παραβιάζονται τα άρθρα 3 και 4 της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ σχετικά με την αποβολή και τα δίκτυα αποχέτευσης αστικών λυμάτων. Πράγματι, σχετικά με την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου Λαγκαδά μονάδων υποδοχής αστικών και βιοτεχνικών βοθρολυμάτων και λειτουργία του βιολογικού, η Επιτροπή δεν έχει λάβει ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές περί του αν ολοκληρώθηκε η σκοπούμενη πρώτη φάση του έργου, με τη λήξη της οποίας θα εξυπηρετούντο 50 % του πληθυσμού της πόλης του Λαγκαδά. Εν πάση περιπτώσει, η δεύτερη φάση της αποχέτευσης του Λαγκαδά, με τη λήξη της οποίας θα καλύπτοταν το 100 % του πληθυσμού, είναι ακόμα στο στάδιο της μελέτης.

8)

Τέλος, όσον αφορά στη δευτεροβάθμια επεξεργασία των αστικών λυμάτων, η συγκεκριμένη σύμβαση δεν έχει ακόμη υπογραφεί μέχρι την ημερομηνία απάντησης των ελληνικών αρχών στην αιτιολογημένη γνώμη.


Naar boven