EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006XG0622(02)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την υγεία των γυναικών

ΕΕ C 146 της 22.6.2006, p. 4–5 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

22.6.2006   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 146/4


Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την υγεία των γυναικών

(2006/C 146/02)

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

1.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ότι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων υπερτερούν αριθμητικά οι γυναίκες, αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα και θεωρούν το θέμα αυτό ως ουσιώδη προϋπόθεση για μια υψηλή ποιότητα ζωής.

2.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ΟΤΙ:

Η παράγραφος 2 του άρθρου 3 της συνθήκης ΕΚ και το άρθρο 23 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ αναφέρουν ότι η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών εξασφαλίζεται σε όλους τους τομείς των θεσπιζομένων πολιτικών.

Το άρθρο 152 της συνθήκης ΕΚ ορίζει ότι κατά τον καθορισμό και την εφαρμογή όλων των πολιτικών και δραστηριοτήτων της Κοινότητας εξασφαλίζεται υψηλού επιπέδου προστασία της υγείας του ανθρώπου και ότι η δράση της Κοινότητας, πρέπει να συμπληρώνει τις εθνικές πολιτικές, και να αποβλέπει στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, στην πρόληψη των ανθρώπινων ασθενειών και την αποτροπή των πηγών κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία.

Στις 4 Δεκεμβρίου 1997 το Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με την έκθεση (1) για την κατάσταση της υγείας των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (2).

Στις 9 Μαρτίου 1997, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την έκθεση της Επιτροπής για την κατάσταση της υγείας των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (3).

Στις 28 Απριλίου 2005, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της κοινωνικής προστασίας για την ανάπτυξη υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας, και κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση για την κατάσταση της υγείας των γυναικών που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (4).

3.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ την έκθεση με θέμα την πρόοδο στα πλαίσια της ΕΕ όσον αφορά την υλοποίηση της πλατφόρμας δράσης του Πεκίνου, η οποία καταρτίστηκε τον Ιανουάριο 2005 από τη λουξεμβουργιανή Προεδρία· με την έκθεση τονίζεται ότι η υγεία των γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί τομέα ανησυχίας και εξαίρεται η σημασία της συλλογής σχετικών δεδομένων.

4.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ το στρατηγικό σχέδιο δράσης για την υγεία των γυναικών στην Ευρώπη το οποίο υιοθετήθηκε κατά τη σύνοδο της παγκόσμιας οργάνωσης υγείας στην Κοπεγχάγη στις 5-7 Φεβρουαρίου 2001.

5.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι οι κοινωνικοί και υγειονομικοί καθοριστικοί παράγοντες, οι κλινικές εκδηλώσεις, οι σχετικές με τη θεραπεία προσεγγίσεις, η αποδοτικότητα, και οι παρενέργειες της νοσηλείας των ασθενειών και των διαταραχών, μπορεί να διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών.

6.

ΤΟΝΙΖΕΙ τη σημασία της ευαισθητοποίησης του κοινού εν γένει, αλλά και των επαγγελματιών του υγειονομικού τομέα, ώστε να κατανοήσουν ότι το φύλο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της υγείας.

7.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι είναι σημαντικό ζήτημα να αντιμετωπιστούν οι ενδεχόμενες ανισότητες εντός και μεταξύ των κρατών μελών, ειδικότερα μέσω της εξέτασης των κοινωνικών και οικονομικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας.

8.

ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ την ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Χάρτης πορείας για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών (2006-2010)» (5) που αναγνωρίζει την σημασία του παράγοντα του φύλου στον τομέα της υγείας με στόχο, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της αποδοχής του παράγοντα του φύλου στις πολιτικές για την υγεία.

9.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ότι σκοπός του Προγράμματος Κοινοτικής Δράσης στον Τομέα της Δημόσιας Υγείας (2003-2008) (6) είναι η προστασία της ανθρώπινης υγείας και η βελτίωση της δημόσιας υγείας, με σκοπό τη συμβολή στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας.

10.

ΧΑΙΡΕΙ διότι η πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με το ειδικό πρόγραμμα «Συνεργασία» για την εκτέλεση του 7ου προγράμματος πλαίσιο (2007-2013) της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τις δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης (7) αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των πτυχών των σχετικών με το φύλο στην έρευνα που διεξάγεται στον τομέα της υγείας.

11.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι απαιτείται βιοϊατρική έρευνα σχετικά με το φύλο, καθώς και έρευνα σχετική με τους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες.

12.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι, μολονότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες, διάγουν μεγαλύτερη περίοδο της ζωής τους με κλονισμένη υγεία. Η εμφάνιση και επικράτηση ορισμένων ασθενειών όπως η οστεοπόρωση παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά μεταξύ των γυναικών. Άλλες ασθένειες όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και οι πνευματικές ασθένειες έχουν διαφορετικές επιπτώσεις σε άνδρες και γυναίκες. Ορισμένες ασθένειες που έχουν σχέση με τη γέννηση και τα όργανα αναπαραγωγής, όπως η ενδομητρίωση και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, πλήττουν αποκλειστικά τις γυναίκες.

13.

ΤΟΝΙΖΕΙ ότι οι καρδιαγγειακές ασθένειες αποτελούν σημαντικότατο αίτιο θανάτου και μειωμένης ποιότητας ζωής των γυναικών στην ΕΕ, μολονότι σε ορισμένα κράτη μέλη εξακολουθούν να θεωρούνται κυρίως ανδρικές ασθένειες.

14.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ότι η αύξηση του καπνίσματος μεταξύ των γυναικών σε ορισμένα κράτη μέλη επιτείνει τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων και καρδιαγγειακών ασθενειών.

15.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ότι η κατάθλιψη προβλέπεται να καταστεί η σημαντικότερη γυναικεία ασθένεια έως το 2020. Οι ψυχικές ασθένειες έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής και μπορούν να προκαλέσουν νοσηρότητα και θνησιμότητα.

16.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ τον σημαντικότατο αντίκτυπο των ανθυγιεινών τρόπων ζωής σε μεγάλο αριθμό ασθενειών και, συνεπώς, την ανάγκη προαγωγής, μεταξύ άλλων, του υγιεινού τρόπου διατροφής και της φυσικής άσκησης για τη μείωση των καρδιαγγειακών ασθενειών και ορισμένων μορφών καρκίνου.

17.

ΣΥΜΦΩΝΕΙ ότι τα προληπτικά μέτρα που έχουν σχέση με το φύλο, καθώς και η προαγωγή της υγείας και της νοσηλείας, συμβάλλουν στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας των γυναικών από σοβαρές ασθένειες και, συνεπώς, αυξάνουν την ποιότητα ζωής των γυναικών.

18.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ότι τα αξιόπιστα, συμβατά, συγκρίσιμα δεδομένα σχετικά με την κατάσταση της υγείας των γυναικών αποτελούν ουσιώδη παράγοντα για τη βελτίωση της ενημέρωσης του κοινού και της ανάπτυξης κατάλληλων στρατηγικών, πολιτικών και δράσεων για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της υγείας, και ότι τα δεδομένα που αφορούν ειδικά το φύλο, καθώς και η κατάρτιση εκθέσεων σχετικών με αυτά, αποτελούν ουσιώδεις παράγοντες για τη χάραξη πολιτικής.

19.

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ ότι, εφόσον έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, απαιτείται νέα έκθεση σχετικά με την κατάσταση της υγείας των γυναικών στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση.

20.

ΚΑΛΕΙ τα κράτη μέλη:

Να συλλέγουν δεδομένα που αφορούν το φύλο και να αναλύουν τα στατιστικά στοιχεία με δείκτη το φύλο.

Να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αύξηση των γνώσεων του κοινού γενικότερα και των επαγγελματιών του τομέα της υγείας, ειδικότερα, για τη σχέση μεταξύ φύλου και υγείας.

Να προάγουν την υγεία και να προλαμβάνουν τις ασθένειες λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τους τις διαφορές μεταξύ των φύλων.

Να προάγουν την έρευνα σχετικά με τις διαφορετικές επιπτώσεις των φαρμάκων σε γυναίκες και άνδρες και την ιατρική έρευνα με ειδικά θέματα φύλου.

Να ενθαρρύνουν την ενσωμάτωση των πτυχών που αφορούν το φύλο στον υγειονομικό τομέα.

Να εξετάζουν και να αντιμετωπίζουν τις ανισότητες που ενδέχεται να υπάρχουν στον τομέα της υγείας, ώστε να μειώνεται το κενό στον τομέα της υγείας και να εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση και πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

21.

ΚΑΛΕΙ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Να εντάξει τις πτυχές που αφορούν το φύλο στην έρευνα που διεξάγεται στον τομέα της υγείας.

Να υποστηρίζει την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών για βέλτιστες πρακτικές που θα τηρούνται κατά την προώθηση της υγείας και κατά την πρόληψη.

Να συνδράμει τα κράτη μέλη κατά την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για τη μείωση των ανισοτήτων σε θέματα υγείας που περιλαμβάνουν τον παράγοντα του φύλου.

Να προωθεί και να ενισχύει, μέσω της ανάπτυξης των κατάλληλων δεδομένων, τη συγκρισιμότητα και συμβατότητα μεταξύ κρατών μελών και σε κοινοτική κλίμακα, των πληροφοριών για θέματα φύλου στον τομέα της υγείας.

Να υποβάλει δεύτερη έκθεση σχετικά με την κατάσταση της υγείας των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

22.

ΚΑΛΕΙ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντλήσει από την πείρα του Eurostat και το μελλοντικό Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων, με σκοπό να συμβάλουν στη συλλογή και ανάλυση των δεδομένων και στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

23.

ΚΑΛΕΙ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους σχετικούς διεθνείς και διακυβερνητικούς οργανισμούς, ιδιαίτερα με τον ΔΟΥ και τον ΟΑΣΕ, με σκοπό την εξασφάλιση του αποτελεσματικού συντονισμού των δραστηριοτήτων.


(1)  Έγγρ. 8537/97, COM(97) 224 τελικό.

(2)  ΕΕ C 394 της 30.12.1997, σ. 1.

(3)  ΕΕ C 175 της 21.6.1999, σ. 68.

(4)  A6-0085/2005.

(5)  ΕΕ έγγρ. 7034/06, COM(2006) 92 τελικό.

(6)  ΕΕ L 271 της 9.10.2002, σ. 1.

(7)  έγγρ. 12736/05.


Top