EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51999PC0536

Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για τα μέτρα ενημέρωσης στον τομέα της κοινής γεωργικής πολιτικής

/* COM/99/0536 τελικό - CNS 99/0209 */

ΕΕ C 376E της 28.12.1999, p. 40–41 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

51999PC0536

Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για τα μέτρα ενημέρωσης στον τομέα της κοινής γεωργικής πολιτικής /* COM/99/0536 τελικό - CNS 99/0209 */

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 376 E της 28/12/1999 σ. 0040 - 0041


Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟY ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τα μέτρα ενημέρωσης στον τομέα της κοινής γεωργικής πολιτικής - (υποβληθείσα από την Επιτροπή)

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η κοινή γεωργική πολιτική (ΚΑΠ) παραμένει η πρώτη και σπουδαιότερη από τις ολοκληρωμένες πολιτικές της Κοινότητας, για την οποία διατίθεται περίπου το ήμισυ των πόρων του προϋπολογισμού.

Ως εκ της φύσεως της, η γεωργία συνδέεται με το σύνολο της οικονομίας και διατηρεί στενούς δεσμούς με τη χωροταξία, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Η κοινή γεωργική πολιτική δεν περιορίζεται σε μια πολιτική αγορών αλλά ενσωματώνει επίσης μια συνολική πολιτική αγροτικής ανάπτυξης η οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις προσδοκίες της κοινωνίας.

Με τον τρόπο αυτό υπόκειται σε συνεχείς εξελίξεις που καθιστούν αναγκαίες τις συνεχείς προσαρμογές. Οι προσαρμογές αυτές στοχεύουν στο να ανταποκριθεί η ευρωπαϊκή γεωργία σε προκλήσεις τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές, τις οποίες αντιμετωπίζει ή προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει.

Τέλος, η κοινή γεωργική πολιτική παρουσιάζει μια πραγματική πολυπλοκότητα που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πρέπει να λάβει υπόψη της συστήματα και όρους παραγωγής, που διαφέρουν πολύ ανάλογα με τις περιοχές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και συγχρόνως να συμβιβάσει τους πολλαπλούς στόχους που καθορίζονται από το άρθρο 33 της συνθήκης.

Γι´αυτό το λόγο η ορθή εφαρμογή της κοινής γεωργικής πολιτικής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα ερμηνευθεί στο σύνολο των εμπλεκομένων παραγόντων και καθιστά αναγκαία μια ενοποίηση των ενεργειών ενημέρωσης που θεωρούνται στοιχεία διαχειρίσεως της πολιτικής αυτής.

Σ?αυτό προστίθεται το γεγονός ότι συχνά η κοινή γεωργική πολιτική δεν γίνεται κατανοητή και πίπτει θύμα μιας έλλειψης ενημέρωσης, την οποία είναι δυνατόν να αναπληρώσει μόνο μια συνεπής, αντικειμενική και σφαιρική στρατηγική ενημέρωσης και επικοινωνίας που θα απευθύνεται προς το ευρύ κοινό.

Προς τούτο, η Επιτροπή πρέπει να επιτύχει τη σύμπραξη όλων των συνδιαλεγόμενων με αυτήν φορέων. Η ούτω επινοηθείσα στρατηγική επικοινωνίας απευθύνεται κυρίως στους παράγοντες του γεωργικού και αγροτικού κόσμου και στους αναμεταδότες γνώμης οι οποίοι, λόγω μεγαλύτερης εγγύτητας με τους πολίτες, είναι σε θέση να διαδώσουν την πληροφόρηση σε μεγαλύτερη κλίμακα απ?ό,τι θα μπορούσε να το πράξει η Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό, οι γεωργικές επαγγελματικές οργανώσεις και το συνεταιριστικό κύκλωμα του αγροτικού κόσμου συνιστούν τους φυσικούς εταίρους της Επιτροπής. Για το λόγο αυτό έχει προβλεφθεί ώστε οι εν λόγω οργανώσεις να μπορούν να υποβάλλουν ετήσια προγράμματα δράσεων τα οποία θα μπορούν να συγχρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Και άλλες οργανώσεις, όπως παραδείγματος χάρη δημόσιοι οργανισμοί, ενώσεις καταναλωτών και προστασίας του περιβάλλοντος, πανεπιστημιακά ιδρύματα ή μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορούν να υποβάλλουν προγράμματα για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων, χρειάζεται επομένως να προβλεφθεί η δυνατότητα συγχρηματοδότησής τους.

Τέλος, η Επιτροπή οφείλει να είναι σε θέση να διεκπεραιώσει κατά τρόπο αυτόνομο τις ενέργειες αυτές ενημέρωσης.

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1258/1999 του Συμβουλίου της 17ης Μαΐου 1999 περί χρηματοδοτήσεως της κοινής γεωργικής πολιτικής προβλέπει την ανάληψη, από το τμήμα εγγυήσεων του ΕΓΤΠΕ, των μέτρων που θα ληφθούν όσον αφορά την ενημέρωση για την ΚΑΠ. Είναι συνεπώς ανάγκη να εγκριθεί μια βασική πράξη, σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 1 του δημοσιονομικού κανονισμού και τη διοργανική συμφωνία της 13ης Οκτωβρίου 1998.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟY ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τα μέτρα ενημέρωσης στον τομέα της κοινής γεωργικής πολιτικής

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ιδίως το άρθρο 37,

την πρόταση της Επιτροπής, [1]

[1] EE

τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, [2]

[2] EE

Εκτιμώντας τα εξής:

(1) Η συνθήκη προβλέπει στα άρθρα 32 έως 38 την εφαρμογή κοινής γεωργικής πολιτικής.

(2) Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1258/1999 του Συμβουλίου της 17ης Μαΐου 1999 περί χρηματοδοτήσεως της κοινής γεωργικής πολιτικής [3] προβλέπει τη χρηματοδότηση, από το τμήμα εγγυήσεων του ΕΓΤΠΕ, των μέτρων που θα ληφθούν για την ενημέρωση επί της κοινής γεωργικής πολιτικής.

[3] ΕΕ L 160 της 26.6.1999, σ. 103

(3) Σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 1 του δημοσιονομικού κανονισμού του Συμβουλίου της 21ης Δεκεμβρίου 1977, που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων [4], η εκτέλεση των πιστώσεων που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για κάθε κοινοτική δράση απαιτεί προηγουμένως την έγκριση μιας βασικής πράξης* λαμβάνοντας υπόψη τη διοργανική συμφωνία της 13ης Οκτωβρίου 1998 επί των νομικών βάσεων και της εκτελέσεως του προϋπολογισμού, αυτό ισχύει και για τις δράσεις που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό.

[4] ΕΕ L 356 της 31.12.1977, σ. 1. Κανονισμός που τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ, ΕΚΑΧ, Ευρατόμ) αριθ. 2779/98 (ΕΕ L 347 της 23.12.1998, σ. 3)

(4) Τα θέματα και οι εξελίξεις της κοινής γεωργικής πολιτικής πρέπει να εξηγηθούν τόσο στους γεωργούς και τα άτομα που συνδέονται άμεσα μαζί τους όσο και στο ευρύ κοινό.

(5) Πρέπει να καθορισθούν τα κατά προτεραιότητα μέτρα που μπορεί να στηρίξει η Κοινότητα.

(6) Οι οργανώσεις των γεωργικών κύκλων και του αγροτικού κόσμου, και ιδίως οι γεωργικές οργανώσεις και οι ενώσεις καταναλωτών και προστασίας του περιβάλλοντος, είναι απαραίτητες αφενός για να γίνει γνωστή η κοινή γεωργική πολιτική και αφετέρου για να μεταβιβάζουν προς την Επιτροπή τις γνώμες των εμπλεκομένων παραγόντων εν γένει και ειδικότερα των γεωργών.

(7) Επειδή η κοινή γεωργική πολιτική παραμένει η πρώτη και σημαντικότερη από τις ολοκληρωμένες πολιτικές της Κοινότητας, πρέπει να εξηγηθεί η ΚΑΠ στο ευρύ κοινό, και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει στους επιλέξιμους προτείνοντες να συμπεριληφθούν και άλλα πρόσωπα που είναι δυνατόν να υποβάλλουν ενδιαφέροντα σχέδια.

(8) Η Επιτροπή οφείλει να διαθέτει τα αναγκαία μέσα για να εφαρμόσει στον αγροτικό τομέα τα μέτρα ενημέρωσης που επιθυμεί.

(9) Είναι σκόπιμο αφενός να αποφευχθεί να χρηματοδοτηθούν δραστηριότητες που μπορούν να στηριχθούν στο πλαίσιο ενός άλλου κοινοτικού προγράμματος, αλλά αφετέρου πρέπει να ενθαρρυνθεί η συμπληρωματικότητά τους με άλλες πρωτοβουλίες της Κοινότητας.

(10) Επειδή τα μέτρα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της παρούσας πράξης αποτελούν διαχειριστικά μέτρα κατά την έννοια του άρθρου 2 της απόφασης 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 1999 για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή [5], είναι σκόπιμο να θεσπιστούν τα μέτρα αυτά σύμφωνα με τη διαχειριστική διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 4 της εν λόγω απόφασης,

[5] ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

’ρθρο 1

Η Κοινότητα μπορεί να χρηματοδοτήσει μέτρα ενημέρωσης στον τομέα της κοινής γεωργικής πολιτικής με σκοπό κυρίως:

α) να συμβάλλουν στο να εξηγήσουν, να εφαρμόσουν και να αναπτύξουν την πολιτική αυτή,

β) να προωθήσουν το ευρωπαϊκό γεωργικό πρότυπο και να ευνοήσουν την κατανόηση του,

γ) να ενημερώσουν τους γεωργούς και τους άλλους παράγοντες του αγροτικού κόσμου,

δ) να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη στα κρίσιμα θέματα και στους στόχους της πολιτικής αυτής.

Προορισμός των ανωτέρω δράσεων είναι να παράσχουν συνεπή, αντικειμενική και σφαιρική ενημέρωση ώστε να προσφέρουν μια συνολική εικόνα της πολιτικής αυτής.

’ρθρο 2

1. Τα μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 1 μπορεί να είναι:

α) ετήσια προγράμματα που υποβάλλονται ιδίως από γεωργικές οργανώσεις ή οργανώσεις αγροτικής ανάπτυξης, καθώς και ενώσεις καταναλωτών και προστασίας του περιβάλλοντος,

β) μέτρα μικρής έκτασης που υποβάλλονται από κάθε πρόσωπο εκτός από εκείνα που αναφέρονται στον τίτλο του σημείου α) και ιδίως από δημόσιες αρχές των κρατών μελών, από μέσα μαζικής ενημέρωσης και από πανεπιστημιακά ιδρύματα,

γ) κάθε μέτρο που εφαρμόζεται με πρωτοβουλία της Κοινότητας και ιδίως εκείνα που πραγματοποιούνται για το αμοιβαίο όφελος της Κοινότητας και των ατόμων για τα οποία προορίζονται τα μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 1.

2. Για τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) και β), το ανώτατο ποσοστό χρηματοδότησης είναι 75% των επιλεξίμων δαπανών.

3. Δεν δύνανται να επωφεληθούν της κοινοτικής χρηματοδότησης που αναφέρεται στο άρθρο 1:

α) τα μέτρα για τα οποία υπάρχει νομική υποχρέωση,

β) τα μέτρα που επωφελούνται χρηματοδότησης στο πλαίσιο άλλου κοινοτικού μέτρου.

4. Για την υλοποίηση των μέτρων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο γ), η Επιτροπή μπορεί να προσφύγει, ενδεχομένως, στην αναγκαία τεχνική και διοικητική βοήθεια.

’ρθρο 3

1. Είναι κυρίως επιλέξιμα, στο πλαίσιο των μέτρων του άρθρου 2, τα συνέδρια, τα σεμινάρια, οι δημοσιεύσεις, οι παραγωγές και εκδηλώσεις από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι συμμετοχές σε εκδηλώσεις διεθνούς σημασίας και τα προγράμματα ανταλλαγής εμπειρίας.

2. Τα μέτρα του άρθρου 2 επιλέγονται συναρτήσει γενικών κριτηρίων, όπως:

α) η ποιότητα του σχεδίου,

β) η ορθή σχέση κόστους/απόδοσης.

’ρθρο 4

Η κοινοτική χρηματοδότηση πραγματοποιείται εντός των ορίων των ετησίων πιστώσεων που αποφασίζονται από την αρμόδια επί του προϋπολογισμού αρχή.

’ρθρο 5

Η Επιτροπή διασφαλίζει τη συνέπεια και τη συμπληρωματικότητα μεταξύ των μέτρων και των κοινοτικών προγραμμάτων εφαρμογής του παρόντος κανονισμού και των λοιπών κοινοτικών μέτρων.

’ρθρο 6

Η Επιτροπή διενεργεί την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ορθής και αποτελεσματικής εκτέλεσης των μέτρων που χρηματοδοτούνται από την Κοινότητα. Οι ελεγκτές της Κοινότητας εξουσιοδοτούνται να ελέγχουν επιτόπου, συμπεριλαμβανομένης της μεθόδου της δειγματοληψίας, τα μέτρα αυτά.

’ρθρο 7

Η Επιτροπή προβαίνει, στις περιπτώσεις που κρίνει σκόπιμο, στην αξιολόγηση των μέτρων που χρηματοδοτούνται βάσει του παρόντος κανονισμού.

’ρθρο 8

Η Επιτροπή υποβάλλει ανά διετία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση επί της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού. Η πρώτη έκθεση θα υποβληθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2001.

’ρθρο 9

1. Για τη θέση σε εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, την Επιτροπή υποβοηθεί η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, η οποία συγκροτήθηκε με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 729/70 [6], σύμφωνα με την προβλεπόμενη στην παράγραφο 2 διαδικασία.

[6] ΕΕ L 94 της 28.4.1970, σ. 13

2. Στην περίπτωση που γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται η διαχειριστική διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 4 της απόφασης 1999/468/ΕΟΚ.

Η χρονική περίοδος που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 της απόφασης 1999/468/ΕΚ καθορίζεται σε 1 μήνα.

’ρθρο 10

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την έβδομη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2000.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και εφαρμόζεται άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Συμβούλιο

Ο πρόεδρος

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1. ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Κανονισμός του Συμβουλίου για μέτρα ενημέρωσης στον τομέα της κοινής γεωργικής πολιτικής.

2. ΣΧΕΤΙΚΟ(Α) ΚΟΝΔΥΛΙΟ(Α) ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

B1-382 - Ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την κοινή γεωργική πολιτική.

3. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

’ρθρο 37 της Συνθήκης.

4. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

4.1 Γενικός στόχος της ενέργειας

Να ενημερωθούν οι γεωργοί, ο αγροτικός κόσμος και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το ευρύ κοινό, για τα κρίσιμα θέματα και τους στόχους της κοινής γεωργικής πολιτικής ώστε να συμβάλουν στην εφαρμογή, στην κατανόησή της και στην προώθηση του ευρωπαϊκού γεωργικού προτύπου.

4.2 Χρονική διάρκεια της ενέργειας και προβλεπόμενες ρυθμίσεις για την ανανέωση ή την παράτασή της

Αόριστη.

5. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ/ΕΣΟΔΩΝ

5.1 ΥΔ

5.2 ΜΔΠ

5.3 Είδος των εσόδων: δεν υπάρχουν έσοδα.

6. ΕΙΔΟΣ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

- Επιδοτήσεις για συγχρηματοδότηση με άλλες πηγές του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα,

- χρηματοδότηση των μέτρων που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία της Επιτροπής.

7. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

7.1 Τρόπος υπολογισμού του συνολικού κόστους της ενέργειας (σχέση μεταξύ του κόστους μεμονωμένων ενεργειών και του συνολικού κόστους)

Ετήσια προγράμματα ενεργειών: 5 προγράμματα των 300 000 EUR και 10 προγράμματα των 150 000 EUR.

Ενέργειες περιορισμένης έκτασης: περίπου 20 ενέργειες με μέσο κόστος 25 000 EUR.

Ενέργειες που εφαρμόζονται με πρωτοβουλία της Επιτροπής:

- δημιουργία μέσων επικοινωνίας (γραπτές δημοσιεύσεις, οπτικοακουστικές ή ηλεκτρονικής μορφής): 600 000 EUR.

- οργάνωση ή συμμετοχή σε εκδηλώσεις: 200 000 EUR.

- πολιτική διάδοσης : 200 000 EUR.

7.2 Ανάλυση των στοιχείων της ενέργειας

ΠΑΥ σε εκατ. EUR (τρέχουσες τιμές)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Η κατανομή μεταξύ των θέσεων εντός του κονδυλίου είναι ενδεικτική και προσαρμόσιμη σύμφωνα με την εξέλιξη των αναγκών και μέχρι εξαντλήσεως των ετησίων πιστώσεων που έχουν αποφασισθεί από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή.

7.3 Χρονοδιάγραμμα των πιστώσεων αναλήψεων υποχρεώσεων/πληρωμών

Πιστώσεις σε εκατ. EUR

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

8. ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Οι οικονομικές συμβάσεις που έχουν συναφθεί σε εφαρμογή της παρούσας απόφασης υποχρεώσεων προβλέπουν τη δυνατότητα επιτοπίου ελέγχου από την Επιτροπή και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να παρέχουν εκθέσεις και λογιστικές εκκαθαρίσεις οι οποίες αναλύονται τόσο υπό το πρίσμα του περιεχομένου όσο και της επιλεξιμότητας των δαπανών σύμφωνα με το στόχο της κοινοτικής χρηματοδότησης. Η εξακρίβωση των δικαιολογητικών μπορεί να γίνει με τρόπο εξαντλητικό ή με δειγματοληψία και παρεκβολή των διαπιστουμένων αποτελεσμάτων. Για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά εκδίδεται εντολή ανακτήσεως.

9. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΟΣΤΟΥΣ/ΑΠΟΔΟΣΗΣ

9.1 Ειδικοί και ποσοτικοί στόχοι, πληθυσμός στον οποίο απευθύνεται η ενέργεια

- Ειδικοί στόχοι: οι χρηματοδοτούμενες ενέργειες απευθύνονται στους φορείς διάδοσης πληροφοριών, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα των διαθεσίμων πόρων,

- πληθυσμός στον οποίο απευθύνεται η ενέργεια: οι ευρωπαϊκές, εθνικές ή περιφερειακές οργανώσεις των γεωργικών κύκλων και του αγροτικού κόσμου, οι ενώσεις καταναλωτών ή προστασίας του περιβάλλοντος, οι δημόσιες εθνικές και τοπικές αρχές, ο γραπτός τύπος και τα οπτικοακουστικά μέσα, οι ακαδημαϊκοί κύκλοι.

9.2 Αιτιολόγηση της ενέργειας

- Ανάγκη κοινοτικής χρηματικής ενίσχυσης όσον αφορά ειδικότερα την αρχή της επικουρικότητας: η κοινή γεωργική πολιτική συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες ολοκληρωμένες πολιτικές της Κοινότητας και συγκεντρώνει περίπου το ήμισυ των πόρων του προϋπολογισμού. Είναι επιπλέον πολύπλοκη και υπόκειται σε συνεχείς εξελίξεις που καθιστούν αναγκαίες τις συνεχείς προσαρμογές. Η κατάσταση αυτή δικαιολογεί μια πολιτική ενημέρωσης όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία θα αναληφθεί τόσο από την Επιτροπή όσο και από τις διάφορες οργανώσεις των μερών τα οποία αφορά άμεσα. Οι ενέργειες αυτές που συμπληρώνουν εκείνες των κρατών μελών, εκτός από τεχνική εξήγηση παρέχουν μία σαφή, σφαιρική και συνεπή άποψη, ευνοώντας συγχρόνως τις ανταλλαγές εμπειρίας, την εργασία σε δίκτυο και την καλύτερη κατανόηση εκ μέρους του κοινού των κρισίμων θεμάτων τα οποία αντιμετωπίζει η ΚΑΠ.

- Επιλογή των τρόπων παρέμβασης:

α) πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα εναλλακτικά μέτρα (συγκριτικά πλεονεκτήματα): η συγχρηματοδότηση των ενεργειών που υποβάλλονται από τρίτους επιτρέπει σημαντικότερη συγκέντρωση χρηματικών και ανθρωπίνων πόρων. Οι ενέργειες αυτές και εκείνες που πραγματοποιούνται απευθείας από την Επιτροπή ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που τίθενται από τη Συνθήκη του ’μστερνταμ όσον αφορά τη διαφάνεια και το δικαίωμα ενημέρωσης των πολιτών,

β) ανάλυση παρομοίων ενεργειών που ενδεχομένως εκτελούνται σε κοινοτικό ή εθνικό επίπεδο. Οι ενέργειες ενημέρωσης που αναλαμβάνονται από τους οργανισμούς και από την Κοινότητα είναι συμπληρωματικές εκείνων που πραγματοποιούνται από τις δημόσιες αρχές των κρατών μελών. Δεν υπάρχουν άλλες κοινοτικές ενέργειες ενημέρωσης για την ΚΑΠ,

γ) παράγωγα και πολλαπλασιαστικά αναμενόμενα αποτελέσματα: τα μέτρα που χρηματοδοτούνται θα πρέπει να ευνοήσουν καλύτερη εφαρμογή της πολιτικής, την ανταλλαγή εμπειρίας και καλύτερη κατανόηση της ΚΑΠ από το ευρύ κοινό.

- Κύριοι αστάθμητοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ειδικά αποτελέσματα της ενέργειας: κανένας.

9.3 Παρακολούθηση και αξιολόγηση της ενέργειας

Διαδικασία και συχνότητα της προβλεπόμενης αξιολόγησης: Η Επιτροπή θα υποβάλει ανά διετία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση επί της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.

Top