Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31996Y0919(17)

    Δεύτερη έκθεση δραστηριοτήτων του κέντρου πληροφόρησης, μελέτης και ανταλλαγών στον τομέα του ασύλου (CIREA) (Εγκριθείσα από το Συμβούλιο στις 20 Ιουνίου 1994)

    ΕΕ C 274 της 19.9.1996, p. 55–57 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    31996Y0919(17)

    Δεύτερη έκθεση δραστηριοτήτων του κέντρου πληροφόρησης, μελέτης και ανταλλαγών στον τομέα του ασύλου (CIREA) (Εγκριθείσα από το Συμβούλιο στις 20 Ιουνίου 1994)

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 274 της 19/09/1996 σ. 0055 - 0057


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV.2

    Δεύτερη έκθεση δραστηριοτήτων του κέντρου πληροφόρησης, μελέτης και ανταλλαγών στον τομέα του ασύλου (CIREA)

    (Εγκριθείσα από το Συμβούλιο στις 20 Ιουνίου 1994)

    I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    1. Κατά τη συνεδρίασή τους στις 11 και 12 Ιουνίου 1992, οι υπουργοί αποφάσισαν τη δημιουργία του CIREA. Κύριος στόχος του είναι η συλλογή, ανταλλαγή και μετάδοση πληροφοριών και η εκπόνηση τεκμηρίωσης για όλα τα θέματα που αφορούν το άσυλο.

    2. Προβλέπεται ότι το CIREA θα εκπονεί καταρχήν δύο φορές κατ' έτος έκθεση δραστηριοτήτων που θα υποβάλλεται στο Συμβούλιο. Η πρώτη έκθεση υποβλήθηκε στους υπουργούς κατά τη συνεδριάση τους της 1ης και 2ας Ιουνίου 1993 στην Κοπεγχάγη.

    3. Η δεύτερη έκθεση έχει ως στόχο να καταγράψει την εξέλιξη των εργασιών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1993.

    II. ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ CIREA

    Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1993, το CIREA πραγματοποίησε δύο συνεδριάσεις (15 Σεπτεμβρίου και 27 Οκτωβρίου) και θα πραγματοποιήσει και τρίτη συνεδρίαση στις 13 Δεκεμβρίου.

    Το CIREA ανέλαβε δύο είδη εργασιών: αφενός, να εξακολουθήσει την εκπόνηση κανόνων σχετικά με τη λειτουργία του και, αφετέρου, την ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα του ασύλου με κάθε κράτος μέλος.

    Α. Κανόνες λειτουργίας

    1. Εκπόνηση ενός νέου συστήματος στατιστικής

    Η ομάδα εκπόνησε ένα νέο σύστημα στατιστικής σχετικά με τον αριθμό των αιτούντων άσυλο και το ποσοστό αναγνώρισης σε κάθε κράτος μέλος.

    Αυτό το σύστημα εκπονήθηκε για να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις διατάξεις που περιέχονται στο δεύτερο μέρος της πρώτης παραγράφου του άρθρου 14 της σύμβασης του Δουβλίνου, όπου διευκρινίζεται, κυρίως, ότι τα στατιστικά δεδομένα που αφορούν τις μηνιαίες αφίξεις θα διαβιβάζονται ανά τρίμηνο. Ανταποκρίνεται, επίσης, στους προσανατολισμούς που καθορίστηκαν από τους υπουργούς για την επικέντρωση των εργασιών του CIREA στην ανταλλαγή στατιστικών πληροφοριών.

    Αυτό το νέο σύστημα επιτρέπει στα κράτη μέλη να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη και ακριβή εικόνα της κατάστασης των αιτούντων άσυλο στον ευρωπαϊκό χώρο. Αφενός, τα κράτη μέλη θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ακριβή αριθμό των αιτούντων άσυλο που προέρχονται από όλες τις χώρες του κόσμου. Αφετέρου, διευκρινίζεται σε υποσημείωση ποια είναι η γενική ερμηνεία που τα κράτη μέλη δίνουν σε πολλές έννοιες που προβλέπονται στους στατιστικούς πίνακες.

    Σ' αυτή την πρώτη φάση προβλέφθηκε να ληφθεί υπόψη μόνο ένας σχετικά περιορισμένος αριθμός σημαντικών δεδομένων που τα κράτη μέλη θα μπορούν εύκολα να συλλέγουν.

    Αυτό το νέο στατιστικό σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 1994.

    Επιπλέον, η ομάδα προέβη σε ανταλλαγή απόψεων ως προς την προσέγγιση ορισμένων σημαντικών στατιστικών εννοιών.

    2. Προσανατολισμοί ως προς το περιεχόμενο των κοινών εκθέσεων σχετικά με τις τρίτες χώρες Οι υπουργοί εξέφρασαν επανειλημμένα την ευχή να εκπονηθούν κοινές εκθέσεις σχετικά με την κατάσταση σε ορισμένες τρίτες χώρες προέλευσης αιτούντων άσυλο. Για να ανταποκριθεί πλήρως σ' αυτό το στόχο, το CIREA έκρινε χρήσιμο, καθεμία από αυτές τις εκθέσεις να συγκεντρώνει έναν ορισμένο αριθμό πληροφοριών.

    Προς τούτο, το CIREA επεξεργάστηκε προσανατολισμούς τέτοιους ώστε οι εκθέσεις να δίνουν μια συνολική και ακριβή θεώρηση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της τρίτης χώρας, χωρίς υπερβολικές λεπτομέρειες.

    Συμφωνήθηκε ότι οι προσανατολισμοί θα μπορούν να προσαρμόζονται ανάλογα με την τρίτη χώρα για την οποία ζητείται κοινή έκθεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό θα σημαίνει κατάργηση κάποιου σημείου. Σε άλλες θα προστίθενται ορισμένες συγκεκριμένες ερωτήσεις ανάλογα με τις ανάγκες πληροφόρησης.

    3. Διανομή και απόρρητο των κοινών εκθέσεων σχετικά με την κατάσταση σε ορισμένες τρίτες χώρες Το CIREA εξέτασε επανειλημμένα το θέμα της διανομής και του απορρήτου των κοινών εκθέσεων.

    Φαίνεται πως μπορεί να υπάρξει συναίνεση σύμφωνα με την οποία οι κοινές εκθέσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές, αν το επιθυμούν, μεταξύ των άλλων πληροφοριακών στοιχείων που διαθέτουν για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.

    Σε συνάρτηση με τις εθνικές διαδικασίες, οι εκθέσεις αυτές είναι δυνατόν να φέρονται σε γνώση των διαδίκων επί δικαστικής προσφυγής κατ' αποφάσεως των αρχών που είναι αρμόδιες για θέματα ασύλου ή αλλοδαπών.

    4. Διαδικασία κατάρτισης των εκθέσεων στα πλαίσια της από κοινού εκτίμησης της κατάστασης σε τρίτες χώρες

    Το CIREA θεωρεί ότι είναι σημαντικό να εξασφαλισθεί ταχεία διαδικασία για την εκπόνηση κοινών εκθέσεων σχετικά με την κατάσταση σε τρίτες χώρες.

    Γι' αυτό το λόγο, εξέτασε συστηματικά την ακολουθητέα διαδικασία, την απόφαση να γίνεται κοινή έκθεση, την εκπόνησή της από τις αντιπροσωπείες των κρατών μελών σε καθορισμένη τρίτη χώρα και τη διαβίβαση, μετά την περάτωσή της. στο CIREA μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών.

    Β. Οι ανταλλαγές πληροφοριών

    1. Κατάσταση στη χώρα προέλευσης των αιτούντων άσυλο

    Το CIREA προέβη σε λεπτομερή εξέταση της κατάστασης στην Αιθιοπία/Ερυθραία (WGI 1356) και τη Ρουμανία (WGI 1404), βάσει κοινών εκθέσεων τις οποίες εκπόνησαν επιτόπου οι αντιπροσωπείες των Δώδεκα και επεξεργάστηκε η ευρωπαϊκή πολιτική συνεργασία.

    Η συζήτηση, η οποία αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη για τα κράτη μέλη, επέτρεψε την πραγματοποίση άτυπων διαβουλεύσεων που έχουν ως στόχο να διευκολύνουν ένα συντονισμό των πρακτικών και πολιτικών στον τομέα του ασύλου.

    Σ' αυτό το πλαίσιο, συνεισέφερε στη γενική συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη θα εφαρμόσουν το άρθρου 1 Α της σύμβασης της Γενεύης. Επιπλέον, το CIREA είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για τους αιτούντες που προέρχονται από άλλες περιοχές, όπως οι Αλβανοί του Κοσυφοπεδίου.

    2. Νέος κατάλογος κοινών εκθέσεων για τρίτες χώρες

    Συμφωνήθηκε να ζητηθεί από την ευρωπαϊκή πολιτική συνεργασία να εκπονήσει κοινές εκθέσεις για άλλες τρίτες χώρες (Βουλγαρία, Κίνα, Ιράκ, Βιετνάμ, Ζαΐρ).

    Όταν έλθει η ώρα θα απευθυνθεί αίτηση επίσης για την Τουρκία και τη Νιγηρία.

    3. Εξέταση της διαφοράς στα ποσοστά αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα Το CIREA προέβη σε ανταλλαγή απόψεων για τις διαφορές και τους λόγους που προκάλεσαν πολύ διαφορετικά ποσοστά αναγνώρισης μεταξύ των κρατών μελών.

    Γι' αυτό το λόγο, έδωσε προτεραιότητα στην εξέταση της κατάστασης στις τρίτες χώρες από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αποδείχτηκε ότι αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία που το CIREA προτίθεται να εξετάσει, συμβάλλοντας στη γενική συζήτηση για τον τρόπο που τα κράτη μέλη εφαρμόζουν το άρθρο 1 παράρτημα Α της σύμβασης της Γενεύης.

    4. Διαβήματα προς τις αρχές τρίτων χωρών

    α) Προέκυψε ότι ορισμένα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν σημαντική αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο κινεζικής καταγωγής.

    Βάσει μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο CIREA, ad hoc ομάδα μετανάστευση αποφάσισε να ζητήσει από την ευρωπαϊκή πολιτική συνεργασία να προβεί σε διαβήματα προς τις κινεζικές αρχές, ώστε να διευκολύνεται η επιστροφή των κινέζων αιτούντων άσυλο οι οποίοι δεν έγιναν δεκτοί. Η σχετική επιχειρηματολογία είναι υπό επεξεργασία.

    β) Κατόπιν αιτήσεως που διαβιβάστηκε στην ευρωπαϊκή πολιτικής συνεργασία, συμφωνήθηκε επίσης να γίνουν διαβήματα προς τις αρχές του Βιετνάμ. Διεξάγονται, επίσης, εργασίες για την εκπόνηση σχετικής επιχειρηματολογίας.

    5. Διάρκεια εξέτασης των αιτήσεων ασύλου

    Το CIREA προέβη στην καταγραφή και σε σύνθεση όσον αφορά τη μέση διάρκεια εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, των αποφάσεων και των προσφυγών σε κάθε κράτος μέλος.

    Λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στις νομοθεσίες των κρατών μελών οι οποίες θα έχουν επιπτώσεις στη διάρκεια εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, η ομάδα συμφώνησε να προβεί αργότερα σε νέα εξέταση της κατάστασης.

    6. Συνεργασία με το κέντρο τεκμηρίωσης και έρευνας της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες

    Βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν από τους υπουργούς την 1η και 2α Ιουνίου 1993, το CIREA έθεσε με το ΚΤΕ/ΥΑΠ τις πρακτικές βάσεις, ώστε να τεθεί σε λειτουργία η συναφθείσα συμφωνία συνεργασίας.

    Συμφωνήθηκε να καταρτισθεί από το CIREA και το ΚΤΕ ένα πρότυπο σχέδιο διάρκειας έξι μηνών.

    7. Συλλογή πληροφοριών

    Η συλλογή πληροφοριών περί πρακτικής και πολιτικής στον τομέα του ασύλου έχει ιδιαίτερη σημασία για τις εργασίες του CIREA.

    Αφενός, σε κάθε συνεδρίαση, τα κράτη μέλη αντάλλαξαν πρακτικές πληροφορίες για βασικές πλευρές, όπως ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου που κατατέθηκαν στην χώρα τους, η διανομή βάσει των κυριοτέρων εθνικοτήτων, τα σχέδια νόμων υπό εξέταση, οι νέες νομοθετικές διατάξεις, καθώς και οι κυριότερες μεταβολές στην πράξη.

    Αφετέρου, το CIREA πραγματοποίησε λεπτομερή και εμπεριστατωμένη ανταλλαγή απόψεων για τις νομοθετικές μεταβολές που έλαβαν χώρα σε ορισμένα κράτη μέλη, και όλως, ιδιατέρως, στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

    III. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

    Το CIREA θα εξακολουθήσει τις εργασίες του προσπαθώντας να οριστικοποιήσει τους κανόνες λειτουργίας του και να βελτιώσει τις ανταλλαγές πληροφοριών στον τομέα του ασύλου.

    Στη συνάρτηση αυτή, το CIREA εκτιμά ότι πρέπει να συνεχιστούν όλες οι εργασίες που επιτρέπουν την πραγματοποίηση μιας πιο αποτελεσματικής συνεννόησης ως προς τον όρο «πρόσφυγας» σύμφωνα με τον ορισμό που προβλέπεται στο άρθρο 1 μέρος Α της σύμβασης της Γενεύης.

    Το CIREA έχει επίγνωση ότι αυτές οι συζητήσεις θα λάβουν χώρα παράλληλα με τις συζητήσεις της ομάδας «άσυλο» όπου οι εργασίες που γίνονται σήμερα έχουν ως στόχο την εκπόνηση κατευθυντήριων γραμμών επί του θέματος αυτού και, συνεπώς, οι εργασίες της ομάδας «άσυλο» θα υποστηρίζονται από τις διεξαγόμενες στο CIREA.

    Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί αποφάσισαν κατά τη συνεδρίασή τους στη Λισσαβόνα στις 11 και 12 Ιουνίου 1992 ότι το CIREA θα λειτουργεί στο άμεσο μέλλον προσωρινά.

    Λαμβάνοντας υπόψη την έναρξη ισχύος της συνθήκης για την Ευρωπαϊή Ένωση, πρέπει, την κατάλληλη στιγμή, να εκδοθεί νομική πράξη για να εισαχθεί το CIREA σ' αυτό το νέο πλαίσιο.

    Top