EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31996Y0919(04)

Ψήφισμα του Συμβουλίου της 30ής Νοεμβρίου 1994 σχετικά με την εισδοχή υπηκόων τρίτων χωρών στο έδαφος των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λόγους σπουδών

ΕΕ C 274 της 19.9.1996, p. 10–12 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Legal status of the document In force

31996Y0919(04)

Ψήφισμα του Συμβουλίου της 30ής Νοεμβρίου 1994 σχετικά με την εισδοχή υπηκόων τρίτων χωρών στο έδαφος των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λόγους σπουδών

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 274 της 19/09/1996 σ. 0010 - 0012


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I.3

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 30ής Νοεμβρίου 1994 σχετικά με την εισδοχή υπηκόων τρίτων χωρών στο έδαφος των κρατών μελών της Ευρωπαοκής Ενωσης για λόγους σπουδών

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο Κ.1,

ΕΚΔΙΔΕΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΨΗΦΙΣΜΑ:

Α. Γενικά

1. Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι, στην έκθεση των υπουργών των αρμόδιων για θέματα μετανάστευσης και ασύλου που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Μάαστριχτ το Δεκέμβριο του 1991, δόθηκε προτεραιότητα στην εναρμόνιση των κανόνων για την εισδοχή φοιτητών από τρίτες χώρες. Στο πρόγραμμα εργασιών του 1994 στον τομέα «Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις» που ενέκρινε το Συμβούλιο στη σύνοδο της 29ης και 30ής Νοεμβρίου 1993 στις Βρυξέλλες δόθηκε επίσης προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των εργασιών στον τομέα της εισδοχής των φοιτητών.

2. Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι η διεθνής ανταλλαγή φοιτητών και επιστημόνων είναι επιθυμητή. Γνωρίζει ότι οι σπουδές και η ανταλλαγή επιστημόνων επηρεάζουν θετικά τις σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών και των κρατών καταγωγής.

3. Το Συμβούλιο συμφωνεί ότι οι φοιτητές θα πρέπει καταρχήν μετά την περάτωση των σπουδών τους να επιστρέφουν στις πατρίδες τους, προκειμένου οι γνώσεις που απέκτησαν να μπορούν να τεθούν στη διάθεση των πατρίδων τους.

4. Κατά την άποψη του Συμβουλίου, είναι σημαντικό να διασφαλισθεί ότι η για περιορισμένο διάστημα εισδοχή υπηκόων τρίτων χωρών για σπουδές στα κράτη μέλη, δεν πρέπει καταρχήν να καταλήγει σε μόνιμη μετανάστευση. Ομοίως, το Συμβούλιο θεωρεί απαραίτητο να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφεύγεται να γίνονται δεκτά ως φοιτητές πρόσωπα που στην πραγματικότητα επιδιώκουν κυρίως την εξεύρεση εργασίας.

5. Το Συμβούλιο συμφωνεί να μην ρυθμίσει με το παρόν ψήφισμα το θέμα των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν μεν νομίμως και διαρκώς στην επικράτεια ενός κράτους μέλους, αλλά δεν έχουν δικαίωμα εισδοχής και διαμονής σε άλλο κράτος μέλος.

Αυτό δεν προδικάζει τη θέση των υπήκοων τρίτων χωρών που καλύπτονται ήδη ή πρόκειται, ενδεχομένως, να καλυφθούν από διμερείς συμφωνίες μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

6. Το Συμβούλιο συμφωνεί ότι οι εθνικές πολιτικές των κρατών μελών όσον αφορά την εισδοχή υπηκόων τρίτων χωρών για λόγους σπουδών θα πρέπει να τηρούν τις παρακάτω βασικές αρχές, οι οποίες δεν μπορούν να καθίστανται ελαστικότερες διά της εθνικής νομοθεσίας των κρατών μελών.

Το Συμβούλιο συμφωνεί ότι οι αρχές αυτές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε όλες τις προτάσεις για τροποποίηση των σχετικών εθνικών νομοθεσιών.

Τα κράτη μέλη θα καταβάλουν προσπάθεια ώστε η εθνική νομοθεσία να συμμορφωθεί προς τις αρχές αυτές μέχρι την 1η Ιανουαρίου 1996. Οι αρχές αυτές δεν είναι νομικά δεσμευτικές για τα κράτη μέλη, οι δε ιδιώτες δεν μπορούν να προσφύγουν ενώπιον δικαστηρίου για την πραγμάτωσή τους.

7. Το Συμβούλιο συμφωνεί ότι θα πρέπει να γίνεται τακτική αναθεώρηση της μεταφοράς του ψηφίσματος αυτού και της τυχόν ανάγκης τροποποίησης του.

8. Τα κράτη μέλη θα διευκολύνουν την εισδοχή και διανομή φοιτητών από τρίτες χώρες στα πλαίσια ειδικών προγραμμάτων συνεργασίας, χρηματοδοτούμενα σε εθνικό ή κοινοτικό επίπεδο.

9. Η εφαρμογή των προαναφερθεισών αρχών δεν παρεμποδίζει την εφαρμογή των εθνικών διατάξεων δημόσιας τάξης, υγείας ή ασφάλειας.

Β. Πρόσωπα που εξαιρουνται από την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος

Οι αρχές εναρμόνισης δεν εφαρμόζονται:

- στα πρόσωπα που απολαύουν του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας βάσει του κοινοτικού δικαίου, δηλαδή τους υπηκόους κρατών μελών, τους υπηκόους κρατών ΕΖΕΣ τα οποία είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και τα μέλη των οικογενειών τους,

- στους υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν γίνει δεκτοί στα πλαίσια της επανένωσης οικογενειών με υπηκόους κράτους μέλους ή τρίτων χωρών που διαμένουν στο εν λόγω κράτος μέλος.

Γ. Αρχές που θα διέπουν τις πολιτικές των κρατών μελών

1. Γενικά κριτήρια Φοιτητής κατά την έννοια των αρχών αυτών είναι ο υπήκοος τρίτης χώρας που έχει γίνει δεκτός από κρατικό ή αναγνωρισμένο από το κράτος τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ή ανάλογο ίδρυμα σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό:

- να αρχίσει σπουδές,

- την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, ή

- στο πλαίσιο της κατάρτισης ή της επιμόρφωσης για την άσκηση επιστημονικής δραστηριότητας μετά την ολοκλήρωση τριτοβάθμιων σπουδών, εφόσον η απόκτηση εισοδήματος δεν αποτελεί τον πρωταρχικό σκοπό.

Σημειώνεται ότι στο παρόν ψήφισμα δεν εμπίπτουν οι μαθητές σχολείων και οι μαθητευόμενοι.

Για τους σκοπούς του ψηφίσματος αυτού, οι συμμετέχοντες σε μαθήματα προετοιμασίας συγκεκριμένου πανεπιστημιακού μαθήματος (παραδείγματος χάρη, σε μαθήματα γλώσσας) θεωρούνται επίσης ως φοιτητές.

2. Απαιτήσεις εισδοχής

Οι υπήκοοι τρίτης χώρας που ζητούν να γίνουν δεκτοί ως σπουδαστές θα πρέπει να αποδείξουν στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους ότι:

- πληρούν όλες τις απαιτούμενες από όλους τους αλλοδαπούς προϋποθέσεις όσον αφορά την είσοδο και την παραμονή στο έδαφος του κράτους μέλους,

- έχουν γίνει ρητά δεκτοί σε κρατικό ή αναγνωρισμένο από το κράτος τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή ανάλογο ίδρυμα κατάλληλο για την παρακολούθηση σπουδών ως κυρία απασχόληση και, εφόσον τούτο απαιτείται από την εθνική νομοθεσία, ότι η εισδοχή τους στο εν λόγω ίδρυμα πληροί τους όρους που έχουν θεσπίσει οι αρμόδιες για θέματα μετανάστευσης αρχές.

Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να απαιτήσουν απόδειξη της συνέχειας μεταξύ των προηγουμένων σπουδών και των σπουδών που θα αναληφθούν στη χώρα υποδοχής,

- διαθέτουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την αντιμετώπιση των ατομικών εξόδων σπουδών και παραμονής, ώστε κατά τη διάρκεια της παραμονής τους να μην χρειαστεί να ζητήσουν κοινωνική αρωγή από το κράτος μέλος υποδοχής, και η απόκτηση εισοδήματος δεν αποτελεί τον πρωταρχικό σκοπό,

- εφόσον απαιτείται από την εθνική νομοθεσία, διαθέτουν υγειονομική κάλυψη για όλους τους κινδύνους στο κράτος μέλος υποδοχής.

Τα κράτη μέλη μπορούν, εξάλλου, να ζητούν από το φοιτητή να αποδείξει στις αρχές μετανάστευσης ότι θα επιστρέψει στη χώρα του μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του.

Το κράτος μέλος μπορεί να επιτρέπει την είσοδο σε πρόσωπα τα οποία ενδιαφέρονται να ετοιμάσουν την αίτησή τους για σπουδές στο συγκεκριμένο κράτος ή τα οποία μπορούν να επιδείξουν ένα πραγματικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα σπουδών. Μπορεί να επιτρέπεται στον ενδιαφερόμενο να ανανεώνει την άδεια διαμονής χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείπει τη χώρα.

Με βάση το παρόν ψήφισμα, οι υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν εισέλθει στα κράτη μέλη με σκοπό να εργασθούν ως μισθωτοί ή ως αυτοαπασχολούμενοι, καταρχήν δεν επιτρέπεται να αρχίσουν σπουδές ως κύρια δραστηριότητα.

3. Δικαίωμα παραμονής

Η διάρκεια παραμονής περιορίζεται στη διάρκεια των σπουδών.

Η διάρκεια των σπουδών αντιστοιχεί προς την εύλογη διάρκεια σπουδών για τον επιλεγέντα προσανατολισμό. Το δικαίωμα παραμονής παύει μετά την ολοκλήρωση ή διακοπή των σπουδών. Τυχόν αλλαγή στον προσανατολισμό σπουδών συνιστά αλλαγή του σκοπού παραμονής που αντιβαίνει, κατά κανόνα, στην εκ νέου χορήγηση ή παράταση μιας αδείας παραμονής, εάν δεν γίνει κατά την αρχική φάση των σπουδών.

Το δικαίωμα παραμονής αποδεικνύεται με σφραγίδα στο διαβατήριο ή με ειδική ονομαστική ταυτότητα.

Αν οι σπουδές υπερβαίνουν το έτος, η άδεια παραμονής μπορεί καταρχήν να περιορίζεται σε ένα έτος, οπότε η άδεια παραμονής μπορεί να ανανεώνεται ετησίως. Για την παράταση της άδειας ο φοιτητής θα πρέπει να αποδεικνύει ότι εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις για την αρχική της χορήγηση και ότι έχει υποστεί με επιτυχία τις εξετάσεις που προβλέπει το ίδρυμα στο οποίο πραγματοποιεί τις σπουδές του.

Μετά την ολοκλήρωση ή τη διακοπή των σπουδών τους, οι υπήκοοι τρίτων χωρών πρέπει καταρχήν να εγκαταλείπουν το κράτος μέλος και να ζητούν νέα άδεια εισόδου εφόσον επιθυμούν να επανέλθουν.

4. Άδεια εργασίας

Καταρχήν δεν επιτρέπεται σε υπηκόους τρίτης χώρας που σπουδάζουν στο έδαφος κράτους μέλους να ασκούν κερδοσκοπικές δραστηριότητες είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε ως μισθωτοί. Τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν δραστηριότητες με χαρακτήρα παρέργου ή μικρής διάρκειας. Οι δραστηριότητες αυτές δεν πρέπει να παρεμποδίζουν τη συνέχιση των σπουδών. Δεν πρέπει επίσης, καταρχήν, να αποτελούν ουσιώδη πηγή πόρων για τη διαβίωση του φοιτητή.

5. Εισδοχή μελών της οικογενείας

Όσον αφορά την ενδεχόμενη εισδοχή μελών της οικογενείας και την ανάληψη εργασίας ή σπουδών εκ μέρους του/της συζύγου, εφαρμόζονται οι εθνικές διατάξεις.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του υπηκόου τρίτης χώρας ζητείται επίσης και από τον/τη σύζυγό του και τα παιδιά του, τα οποία είχαν λάβει άδεια παραμονής να εγκαταλείψουν το έδαφος του κράτους μέλους εάν δεν έχουν άδεια για περαιτέρω παραμονή.

Top