Elija las funciones experimentales que desea probar

Este documento es un extracto de la web EUR-Lex

Ο ρόλος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – ΓΔ ECFIN

Ο ρόλος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – ΓΔ ECFIN

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:

Άρθρο 121 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)

Άρθρο 126 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 121 ΚΑΙ 126 ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ;

Τα άρθρα 121 και 126 της ΣΛΕΕ προβλέπουν την επιτήρηση των οικονομικών πολιτικών και επιδόσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην οποία θα συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.http://eur-lex.europa.eu/summary/glossary/member_states.html

  • Τα κράτη μέλη πρέπει να παρέχουν στην Επιτροπή πληροφορίες σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές τους.
  • Όταν οι πολιτικές μιας χώρας της ΕΕ ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική και νομισματική ένωση, η Επιτροπή μπορεί να εκδώσει προειδοποίηση και να απευθύνει συστάσεις στο Συμβούλιο (άρθρο 121).
  • Η Επιτροπή πρέπει να παρακολουθεί την εξέλιξη της δημοσιονομικής κατάστασης στις χώρες της ΕΕ και, σε περίπτωση μεγάλων αποκλίσεων πολιτικής, μπορεί να απευθύνει συστάσεις στο Συμβούλιο για την έναρξη διαδικασίας κατά της εν λόγω χώρας.

Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (ΓΔ ECFIN) είναι μια υπηρεσία της Επιτροπής που έχει στόχο να συμβάλλει στην αύξηση της οικονομικής ευημερίας των πολιτών στην ΕΕ και πέραν αυτής, προωθώντας την ανάπτυξη ανταγωνιστικών οικονομιών με μεγάλα ποσοστά απασχόλησης.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ρόλος

Η υπηρεσία συμβάλλει στην ανάπτυξη πολιτικών οι οποίες αποσκοπούν στην επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, διατηρώντας ταυτόχρονα τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Μεταξύ άλλων, η υπηρεσία προβαίνει στις εξής ενέργειες:

  • εφαρμόζει αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις·
  • αποσκοπεί στην επίτευξη και τη διατήρηση υγιών δημόσιων οικονομικών και του κατάλληλου μείγματος πολιτικών (με εύρεση του σωστού συνδυασμού πολιτικών για τη μεγιστοποίηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης)·
  • προωθεί τις επενδύσεις σε παραγωγικό κεφάλαιο (αγαθά και υποδομές που συμβάλλουν στη δημιουργία ανάπτυξης) και σε ανθρώπινο κεφάλαιο (κατάρτιση και εκπαίδευση ανθρώπων).

Βασικοί στόχοι

Οι προσπάθειες της υπηρεσίας εστιάζουν στην επίτευξη δύο εκ των γενικών στόχων της Επιτροπής, οι οποίοι έγκεινται στα εξής:

  • στην παροχή νέας ώθησης σε θέσεις εργασίας, στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις·
  • στη δημιουργία μιας βαθύτερης και πιο δίκαιης οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Για τον σκοπό αυτό έχει θεσπιστεί μια στρατηγική που βασίζεται στην επιδίωξη των εξής πέντε συγκεκριμένων στόχων:

  • την προώθηση πολιτικών ενίσχυσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ,
  • την προώθηση της μακροοικονομικής και δημοσιονομικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ,
  • την προώθηση των επενδύσεων στην ΕΕ,
  • την προώθηση της ευημερίας πέραν της ΕΕ,
  • τη βελτίωση της αποδοτικής λειτουργίας της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Ευρωπαϊκό Εξάμηνο

Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο θεσπίστηκε για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών στην ΕΕ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων της ΕΕ. Η ECFIN διαδραματίζει βασικό ρόλο με τους εξής τρόπους:

  • διεξάγοντας λεπτομερή ανάλυση για τις δημοσιονομικές και οικονομικές προκλήσεις και τα σχέδια πολιτικής κάθε χώρας·
  • παρέχοντας καθοδήγηση πολιτικής προσαρμοσμένη σε κάθε χώρα της ΕΕ, με ιδιαίτερες συστάσεις για κάθε χώρα οι οποίες χρήζουν εφαρμογής μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες και, στη συνέχεια,
  • παρακολουθώντας τις οικονομικές εξελίξεις και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Έναρξη διαδικασιών

Η ECFIN διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην έναρξη διαδικασιών κατά των χωρών της ΕΕ βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) και της Διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών (ΔΜΑ):

  • Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες το δημοσιονομικό έλλειμμα ή το δημόσιο χρέος μιας χώρας της ΕΕ θεωρείται υπερβολικό σε σχέση με καθορισμένες τιμές αναφοράς, η Επιτροπή μπορεί να καταρτίσει έκθεση για την έναρξη Διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) και να υποβάλει στο Συμβούλιο συστάσεις για την έναρξη ΔΥΕ. Επιπλέον, η Επιτροπή μπορεί να απευθύνει προειδοποίηση στις χώρες που δεν επιτυγχάνουν τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο τους.
  • Η ΓΔ ECFIN είναι ο κύριος φορέας παροχής ανάλυσης στην Έκθεση του Μηχανισμού Επαγρύπνησης (ΕΜΕ) και σε μεγάλο μέρος των εμπεριστατωμένων επισκοπήσεων και διαδραματίζει συντονιστικό ρόλο σε ορισμένες πτυχές της επιτήρησης της ΔΜΑ. Σε περιπτώσεις πιο σοβαρών ανισορροπιών, η Επιτροπή μπορεί να προτείνει την έναρξη της Διαδικασίας υπερβολικών ανισορροπιών (ΔΥΑ) ως μέρος του διορθωτικού σκέλους της ΔΜΑ. Εν συνεχεία, η ΓΔ ECFIN παρακολουθεί τη διόρθωση των υπερβολικών ανισορροπιών.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ενοποιημένη απόδοση της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης — Μέρος τρίτο — Οι εσωτερικές πολιτικές και δράσεις της Ένωσης — Τίτλος VIII — Οικονομική και νομισματική πολιτική — Κεφάλαιο 1 — Οικονομική πολιτική — Άρθρο 121 (πρώην άρθρο 99 της ΣΕΚ) (ΕΕ C 202 της 7.6.2016, σ. 97-98)

Ενοποιημένη απόδοση της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης — Μέρος τρίτο — Οι εσωτερικές πολιτικές και δράσεις της Ένωσης — Τίτλος VIII — Οικονομική και νομισματική πολιτική — Κεφάλαιο 1 — Οικονομική πολιτική — Άρθρο 126 (πρώην άρθρο 104 της ΣΕΚ) (ΕΕ C 202 της 7.6.2016, σ. 99-102)

τελευταία ενημέρωση 03.09.2021

Arriba