Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document JOC_2001_270_E_0119_01

    Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για τη σύσταση κοινής επιχείρησης Galileo [COM(2001) 336 τελικό — 2001/0136(CNS)]

    ΕΕ C 270E της 25.9.2001, p. 119–124 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52001PC0336

    Πρόταση Κανονισμός του Συμβουλίου για τη σύσταση κοινής επιχείρησης GALILEO /* COM/2001/0336 τελικό - CNS 2001/0136 */

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 270 E της 25/09/2001 σ. 0119 - 0124


    Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύσταση κοινής επιχείρησης GALILEO

    (υποβάλλεται από την Επιτροπή)

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1. Το προγραμμα δορυφορικησ ραδιοπλοηγησησ GALILEO

    Η δορυφορική ραδιοπλοήγηση είναι μια τεχνολογία η οποία συνίσταται στην εκπομπή σημάτων από δορυφόρο σε τροχιά που δίνουν την ώρα με εξαιρετική ακρίβεια. Ένας δέκτης, ο οποίος λαμβάνει τα σήματα αυτά από πολλούς δορυφόρους σε σχηματισμό, μπορεί κατόπιν να καθορίζει με μεγάλη ακρίβεια ανά πάσα στιγμή, εκτός από την ακριβέστατη ώρα, την θέση του σε γεωγραφικό μήκος, πλάτος και ύψος.

    Η τεχνολογία αυτή παρουσιάζει όλο και μεγαλύτερη επιτυχία και στέφεται καθημερινά με νέες εφαρμογές. Η χρήση και η αγορά τους περιλαμβάνουν ποικιλία δραστηριοτήτων, τόσο δημοσίων όσο και ιδιωτικών. Καλύπτουν ήδη πολυάριθμους τύπους δραστηριοτήτων, όπως είναι οι μεταφορές (εντοπισμός και μέτρηση της ταχύτητας των οχημάτων, ασφάλειες, κλπ.), οι τηλεπικοινωνίες (σήματα για την ολοκλήρωση των δικτύων, διασυνδέσεις τραπεζών, σύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων), οι τελωνειακές υπηρεσίες (επιτόπου έρευνες, κ.α.) ή η γεωργία (συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών).

    Η τεχνολογία αυτή έχει επομένως προφανή στρατηγικό χαρακτήρα και μπορεί να αποφέρει αξιοσημείωτα οικονομικά οφέλη.

    Μέχρι σήμερα όμως ελέγχεται μόνον από τις Ηνωμένες Πολιτείες με το σύστημα GPS και από τη Ρωσία με το σύστημα GLONASS, τα οποία χρηματοδοτούνται και ελέγχονται αμφότερα από τους στρατιωτικούς, πράγμα που έχει ιδίως ως συνέπεια να είναι δυνατή η διακοπή ή η παρεμβολή των σημάτων τους ανά πάσα στιγμή για την υπεράσπιση συμφερόντων των δύο αυτών χωρών.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιτρέψει την πλήρη εξάρτησή της από τρίτες χώρες σε έναν τομέα τόσο στρατηγικό.

    Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή, κατόπιν εντολής του Συμβουλίου ήδη από το Μάρτιο του 1998, παρουσίασε στην ανακοίνωση της 10ης Φεβρουαρίου 1999 [1] ένα αυτόνομο πρόγραμμα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης ονομαζόμενο GALILEO, του οποίου την ανάπτυξη πρότεινε σε τέσσερις φάσεις: καθορισμός του το 2000, ανάπτυξή του έως το 2005, εγκατάστασή του έως το 2007 και τέλος λειτουργία και εκμετάλλευσή του στη συνέχεια.

    [1] COM(1999)54 τελικό της 10.2.99.

    Τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια της Κολωνίας του 1999 και εκείνα της Φέιρα και της Νίκαιας το 2000 τόνισαν τη στρατηγική σημασία του GALILEO.

    Το Συμβούλιο, στο ψήφισμα της 19ης Ιουλίου 1999 [2], τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να δοθεί θετική ώθηση στις βιομηχανίες και τις υπηρεσίες μας, και να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Ευρώπης σε μία τεχνολογία τόσο ουσιαστική, ζήτησε από την Επιτροπή να αναπτύξει ένα σύστημα πολιτικής χρήσης, παγκόσμιο, το οποίο θα διαχειρίζονται οι δημόσιες πολιτικές αρχές και θα επιφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία ως προς τα υπάρχοντα συστήματα, ενώ ταυτόχρονα θα παραμένει συμβατό προς αυτά.

    [2] ΕΕ C 221/01 της 3.8.1999.

    Η ανάπτυξη ενός δορυφορικού συστήματος ραδιοπλοήγησης εγκρίθηκε στο 4ο και το 5ο πρόγραμμα πλαίσιο έρευνας και ανάπτυξης, τα οποία επέτρεψαν τη χρηματοδότηση των πρώτων συμβάσεων έρευνας και μελετών σκοπιμότητας.

    Επί πλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, στην απόφασή τους της 23ης Ιουλίου 1996 [3], σχετικά με τις κοινοτικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, συμπεριέλαβαν τα συστήματα ραδιοπλοήγησης και εντοπισμού στίγματος ως αναπόσπαστα μέρη του δικτύου και τα σχετικά έργα ως έργα κοινού ενδιαφέροντος.

    [3] Απόφαση αριθ. 1692/96/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου- ΕΕ L 228 της 9.9.96.

    Η χρηματοδότηση με πιστώσεις από τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών βασίστηκε ιδίως στο άρθρο 4 παράγραφος ζ) της απόφασης της 23ης Ιουλίου 1996 που προαναφέρθηκε, το οποίο προβλέπει ρητά τη δυνατότητα χρηματοδότησης των δράσεων έρευνας και ανάπτυξης.

    Στον κανονισμό για τη χρηματοδότηση των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών της 19ης Ιουλίου 1999 [4], τα δύο όργανα που προαναφέρθηκαν αύξησαν επίσης το ποσοστό κοινοτικής συνεισφοράς στα έργα ραδιοπλοήγησης και εντοπισμού στίγματος σε 20%, προσδίδοντάς τους έτσι σαφή προτεραιότητα.

    [4] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1655/99 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2236/95 - ΕΕ L 197/1 της 29.7.99.

    Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, με την υποστήριξη του μεγαλύτερου μέρους των χωρών από όλες τις ηπείρους που είναι υπέρ της ανάπτυξης του GALILEO ως ευρωπαϊκού συστήματος συμβατού με τα υπάρχοντα συστήματα, φρόντισε έτσι ώστε οι αναγκαίες συχνότητες να κρατηθούν στην Παγκόσμια Διάσκεψη Ραδιοεπικοινωνιών που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το Μάιο του 2000.

    Κατά τη διάρκεια της φάσης καθορισμού του συστήματος που έληξε το 2000, η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος κινητοποίησαν πολύ μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής διαστημικής βιομηχανίας, καθώς και πιθανούς φορείς παροχής υπηρεσιών προκειμένου να καθορίσουν τα βασικά στοιχεία του έργου.

    Για να διεξαχθεί ομαλά η αναπτυξιακή φάση του συστήματος (2001-2005), της οποίας η χρηματοδότηση θα φθάσει τα 1,1 δισεκατ. ευρώ από δημόσιες πιστώσεις που έχουν ήδη προγραμματισθεί ότι θα προέλθουν κατά το ήμισυ από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά το άλλο ήμισυ από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, πρέπει να διαμορφωθεί μια δομή που θα εξασφαλίζει ενιαία διαχείριση του προγράμματος.

    Η κοινή επιχείρηση θα επιτρέψει ταυτόχρονα να παρακολουθούνται η ορθή ανάπτυξη του προγράμματος και οι προσπάθειες που καταβάλλονται στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη, η συγκέντρωση των αναγκαίων δημοσίων και ιδιωτικών κονδυλίων και η εκπόνηση των τρόπων διαχείρισης των φάσεων εγκατάστασης και λειτουργίας του προγράμματος, καθώς και της μετατροπής του σε μία άλλη νομική δομή, η οποία θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ευρωπαϊκής εταιρείας. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος θα συνεισφέρει με το δικό της προαιρετικό πρόγραμμα πλοήγησης σε αυτήν την αναπτυξιακή φάση και θα έχει την ιδιαίτερη ευθύνη εφαρμογής αυτής της φάσης όσον αφορά την έρευνα και την ανάπτυξη του διαστημικού και του αντίστοιχου επίγειου τμήματος του συστήματος.

    Όσα προαναφέρθηκαν επιβεβαιώθηκαν με τον πλέον σαφή τρόπο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Στοκχόλμης (23 και 24 Μαρτίου 2001), το οποίο « καλεί το Συμβούλιο να καθορίσει τους αναγκαίους τρόπους έναρξης της επόμενης φάσης του έργου, θεσπίζοντας ιδίως μία ενιαία και αποτελεσματική δομή διαχείρισης πριν τα τέλη του 2001, είτε υπό μορφή κοινής επιχείρησης υπό την έννοια του άρθρου 171 της συνθήκης, είτε υπηρεσίας είτε οιουδήποτε άλλου ενδεδειγμένου οργάνου » και από το Συμβούλιο Μεταφορών στο ψήφισμα που εξέδωσε στις 5 Απριλίου 2001.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Στοκχόλμης επεσήμανε επίσης ότι « ο ιδιωτικός τομέας είναι διατεθειμένος να προσφέρει συμπληρωματικά προς τους δημόσιους προϋπολογισμούς κονδύλια για τη φάση ανάπτυξης ». Οι εκπρόσωποι των κύριων ενδιαφερόμενων βιομηχανιών υπέγραψαν όντως το Μάρτιο του 2001 μία κοινή δήλωση προθέσεων, με την οποία δεσμεύονται να υποδείξουν τον Ιούνιο του 2001 ποια θα είναι η συμμετοχή τους στη φάση ανάπτυξης του GALILEO - με εγγραφή στο κεφάλαιο της κοινής επιχείρησης ή με οιαδήποτε άλλη μορφή - το οποίο είναι συνολικού ύψους 200 εκατομ. EUR.

    Προς το σκοπό αυτό λοιπόν, η Επιτροπή προτείνει την σύσταση κοινής επιχείρησης βάσει του άρθρου 171 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

    2. Γιατι μια κοινη επιχειρηση;

    Στόχος είναι να εξασφαλισθεί ενιαία διαχείριση του προγράμματος GALILEO και, για να επιτευχθεί αυτό, να συγκεντρωθούν μέσα στην ίδια νομική οντότητα όλα τα κονδύλια που θα χρησιμοποιηθούν για το πρόγραμμα, ο οποίος ως έχουν τα πράγματα σήμερα αφορά ουσιαστικά την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Προς το σκοπό αυτό, αρμόζει μια ευέλικτη δομή, η οποία θα διαθέτει νομική προσωπικότητα και θα είναι ικανή να συνάπτει τις αναγκαίες συμβάσεις για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος ραδιοπλοήγησης και να καταβάλλει τις αναγκαίες προσπάθειες στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη.

    Η εν λόγω δομή δεν θα έχει ωστόσο ρυθμιστική εξουσία στον τομέα της δορυφορικής ραδιοπλοήγησης. Τη ρυθμιστική εξουσία θα ασκεί η Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανάλογα με τις αντίστοιχες δικαιοδοσίες τους.

    Επειδή το GALILEO εμπεριέχει μία σημαντική συνιστώσα έρευνας και ανάπτυξης, αφού στηρίζεται ταυτόχρονα στο 4ο και το 5ο πρόγραμμα πλαίσιο έρευνας και ανάπτυξης και στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, και επειδή άλλωστε το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην ανάπτυξη των τεχνολογιών που συνδέονται με τη δορυφορική ραδιοπλοήγηση, κρίθηκε ότι είναι προφανές να υπαχθεί στο άρθρο 171 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα προκειμένου να συσταθεί μια κοινή επιχείρηση για το χρονικό διάστημα της φάσης ανάπτυξης του προγράμματος, η οποία προβλέπεται να περατωθεί στα τέλη του 2005.

    Εξετάστηκαν πολλές λύσεις, μεταξύ των οποίων ιδίως η δημιουργία μιας κοινοτικής υπηρεσίας, η οποία δεν εγκρίθηκε για τους εξής λόγους:

    - Θα ήταν αδύνατη η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην υπηρεσία, ιδίως διότι η υπηρεσία δεν διαθέτει κεφάλαιο τέτοιο ώστε να είναι δυνατή η εισφορά κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα, εκτός εάν, παράλληλα με την υπηρεσία, συστηνόταν ένα κονδύλιο που θα συγκέντρωνε τα δημόσια και τα ιδιωτικά κονδύλια για το GALILEO.

    - Θα ήταν πολύ δύσκολο (και επομένως πολύ μακροβόρο) να εξασφαλισθεί η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος σε μία κοινοτική υπηρεσία εξαιτίας ορισμένων νομικών φραγμών.

    3. Περιεχομενο της προτασησ τησ επιτροπησ

    Η πρόταση της Επιτροπής συνίσταται σε μία πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για τη σύσταση της κοινής επιχείρησης και την έκδοση του καταστατικού της, το οποίο επισυνάπτεται στο παράρτημα.

    Το άρθρο 1 του κανονισμού του Συμβουλίου ορίζει την έδρα της κοινής επιχείρησης στις Βρυξέλλες.

    Το άρθρο 2 του κανονισμού του Συμβουλίου προσδίδει νομική προσωπικότητα στην κοινή επιχείρηση προκειμένου να συμβάλλεται και να διενεργεί όλες τις νομικές πράξεις που είναι αναγκαίες για την πραγμάτωση του στόχους της. Για λόγους νομικής ασφάλειας, η διάταξη αυτή περιλαμβάνεται στο άρθρο 5 του καταστατικού.

    Το άρθρο 1 του καταστατικού προβλέπει ότι ιδρυτικά μέλη της κοινής επιχείρησης είναι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα εκπροσωπούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή [5], η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και ότι μπορούν να καταστούν μέλη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν εγγράψει εισφορά στο αρχικό κεφάλαιο της κοινής επιχείρησης ελάχιστου ύψους 20 εκατομ. EUR. Ο καθορισμός αυτού του ελάχιστου ποσού αποσκοπεί να εξασφαλισθεί ουσιαστική - και όχι συμβολική - συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη φάση ανάπτυξης του προγράμματος. Μειώνεται πάντως σε 1 εκατ. EUR για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής της 3ης Απριλίου 1996 σχετικά με τον ορισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν εγγράψει εισφορά μεμονωμένα ή συλλογικά στο κεφάλαιο της κοινής επιχείρησης.

    [5] Σημ.: οι αρχικές εγγραφές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος είναι ύψους 50 εκατ. EUR η καθεμιά.

    Οι εισφορές στο κεφάλαιο της κοινής επιχείρησης εγγράφονται από τα ιδρυτικά μέλη κατά τη σύστασή της ή από το νέο μέλος κατά την προσχώρησή του. Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα εγγράψουν εισφορά εντός των τριάντα ημερών της προσφοράς στην οποία θα προβούν τα ιδρυτικά μέλη αμέσως μετά τη σύσταση της κοινής επιχείρησης, παρέχεται το εξής πλεονέκτημα : η εισφορά τους ανέρχεται μόνον στο ένα τέταρτο του ελάχιστου ποσού των 5 εκατ. EUR που απαιτείται βάσει του άρθρου 1, παράγραφος 3, τέταρτη περίπτωση (και 250.000 EUR για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις), με την προϋπόθεση ότι θα εγγράψουν το υπόλοιπο της εισφοράς τους πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2002. Η παρούσα παρέκκλιση δεν θα ισχύσει επομένως για τις επιχειρήσεις που θα προσχωρήσουν στην κοινή επιχείρηση μετά τη σύστασή της

    Το Διοικητικό Συμβούλιο καθορίζει το ύψος των ετήσιων δόσεων αυτού του κεφαλαίου που πρέπει να καταβάλλονται από κάθε μέλος κατ'αναλογίαν προς την εισφορά που έχει εγγράψει. Θα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν εισφορές σε είδος. Οι εισφορές αυτές θα αποτιμηθούν ανεξάρτητα ως προς την αξία τους και τη σκοπιμότητά τους για την πραγμάτωση των αποστολών της κοινής επιχείρησης. Το μέλος της κοινής επιχείρησης, το οποίο δεν θα καταβάλλει εμπρόθεσμα τα προδιαγεγραμμένα ποσά που οφείλει ή το οποίο δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του σχετικά με τις εισφορές του σε είδος, στερείται του δικαιώματος ψήφου στο Διοικητικό Συμβούλιο επί το χρονικό διάστημα που δεν εκπληρώνει την εν λόγω υποχρέωση.

    Το άρθρο 2, το οποίο αφορά τις αποστολές της κοινής επιχείρησης, υπενθυμίζει ότι η κοινή επιχείρηση έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία ενός δορυφορικού συστήματος ραδιοπλοήγησης για τη φάση τεχνολογικής ανάπτυξής του.

    Το άρθρο 2 παράγραφος 1 αναφέρει τις δύο κύριες αποστολές της κοινής επιχείρησης, οι οποίες αναλύονται στις επόμενες παραγράφους:

    - να έχει την ευθύνη εφαρμογής της αναπτυξιακής φάσης,

    - να προετοιμάσει τις επόμενες φάσεις του προγράμματος.

    Το άρθρο 2 παράγραφος 2 αφορά την αναπτυξιακή φάση η οποία θα ανατεθεί κατόπιν συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος για το διαστημικό και το αντίστοιχο επίγειο τμήμα. Σημειώνεται ότι στη συμφωνία αυτή θα καθορισθούν οι τρόποι εποπτείας και ελέγχου των δραστηριοτήτων που θα ανατεθούν στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και οι τρόποι συντονισμού των δράσεων που θα αναλάβει απευθείας η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος με βάση τα κονδύλια που θα διαθέτει, τα οποία δεν θα χρησιμοποιηθούν κατευθείαν στην αναπτυξιακή φάση.

    Στη συμφωνία αυτή θα καθορίζεται επίσης ο τρόπος με τον οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το προαιρετικό πρόγραμμα πλοήγησης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

    Ορισμένες δράσεις πάντως θα παραμείνουν αρμοδιότητα της κοινής επιχείρησης, ιδίως η τεχνική στήριξη της διαδιακασίας πιστοποίησης, καθώς και η υποστήριξη των διεθνών διαπραγματεύσεων που θα διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

    Το άρθρο 2 παράγραφος 3 περιλαμβάνει τα διάφορα στάδια που προβλέπονται στο ψήφισμα του Συμβουλίου της 4ης Απριλίου 2001 προκειμένου να εξασφαλιστεί βαρύνουσα χρηματοδοτική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη φάση εγκατάστασης του προγράμματος. Η κοινή επιχείρηση, η οποία καταρχήν θα διαλυθεί σύμφωνα με το άρθρο 20 του καταστατικού μετά τη φάση ανάπτυξης, πρέπει επίσης να ετοιμάσει τις δομές προκειμένου να εξασφαλίσει τη διαχείριση της φάσης εγκατάστασης και της φάσης λειτουργίας. Θα εξασφαλίσει ιδίως ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο κεφάλαιο της κοινής επιχείρησης θα τύχουν προτιμησιακής μεταχείρισης στην απόκτηση της ιδιότητας μέλους της οντότητας που θα αναλάβει την εγκατάσταση και την εκμετάλλευση του συστήματος, προκειμένου να τις προτρέψει να συμμετέχουν στην κοινή επιχείρηση.

    Το άρθρο 3 διευκρινίζει ότι η κοινή επιχείρηση αναθέτει, κατόπιν συμφωνίας, στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος την εφαρμογή των δράσεων που είναι αναγκαίες στην αναπτυξιακή φάση όσον αφορά το διαστημικό και το αντίστοιχο επίγειο τμήμα. Η κοινή επιχείρηση προς το σκοπό αυτό θα διαθέσει τα αναγκαία κονδύλια στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, η οποία θα τα διαχειρισθεί όπως ορίζει η εν λόγω συμφωνία. Προβλέπεται επίσης ότι η κοινή επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να αναπροσαρμόσει την εν λόγω συμφωνία ανάλογα με τις εξελίξεις που θα έχουν επέλθει κατά την αναπτυξιακή φάση. Η συμφωνία πρέπει επίσης να καλύπτει τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος που θα χρηματοδοτηθούν με κονδύλια μη καταλογισμένα στην κοινή επιχείρηση.

    Το άρθρο 4 διευκρινίζει ότι, για την υλοποίηση των αποστολών που προβλέπονται στο άρθρο 2, παράγραφος 3, η κοινή επιχείρηση μπορεί, κατόπιν πρόσκλησης υποβολής προσφορών, να συνάψει σύμβαση παροχής υπηρεσιών με ιδιωτικές εταιρείες ή με κοινοπραξία ιδιωτικών εταιρειών.

    Βάσει του άρθρου 6, η κοινή επιχείρηση έχει την ιδιοκτησία όλων των ενσώματων ή άυλων αγαθών που θα δημιουργηθούν ή θα της εκχωρηθούν για την εφαρμογή της αναπτυξιακής φάσης, και ιδίως των αποτελεσμάτων της φάσης καθορισμού.

    Τα άρθρα 7 έως 10 περιγράφουν τα όργανα της κοινής επιχείρησης: το Διοικητικό Συμβούλιο, την Εκτελεστική Επιτροπή και το Διευθυντή.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τα μέλη της κοινής επιχείρησης (άρθρο 7), δηλαδή, κατά τη σύστασή του, από τα ιδρυτικά μέλη. Η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος διαθέτουν 30 ψήφους, τα δε υπόλοιπα μέλη διαθέτουν αριθμό ψήφων ανάλογο προς το μερίδιο του κεφαλαίου που έχουν εγγράψει.

    Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία εξαιρεςουμένων των εξής περιπτώσεων στις οποίες απαιτείται πλειοψηφία 75%: άρθρο 8 (σημαντικές μεταβολές του προγράμματος), 13 (έγκριση προϋπολογισμού), 14 (έγκριση σημοσιονομικού κανονισμού), 15 (έγκριση ισολογισμού και ετήσιων λογαριασμών), 18 (προσχώρηση νέων μελών), 20 (διάλυση της κοξνής επιχείρησης) και 22 (τροποποίηση του καταστατικού).

    Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζεται ένα από τα μέλη του.

    Ο Διευθυντής και ένας εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Επιτροπής - ο οποίος δεν είναι κατ'ανάγκη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου - παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Το άρθρο 8 παράγραφος 2 περιγράφει τα καθήκοντα του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο είναι το όργανο που λαμβάνει όλες τις αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό, τα δημοσιονομικά και τον προϋπολογισμό. Η Επιτροπή μεριμνά ιδίως, κατ'εφαρμογήν της παραγράφου 2 στοιχείο β) όγδοη περίπτωση, ώστε να εξασφαλισθεί αξιοσημείωτη εκπροσώπηση του τομέα εφαρμογών που μπορεί να χρησιμοποιήσει το GALILEO. Εξάλλου, το Διοικητικό Συμβούλιο ορίζει, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής, το Διευθυντή της κοινής επιχείρησης και εγκρίνει το οργανόγραμμα της.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή (άρθρο 9) απαρτίζεται από τρία πρόσωπα: έναν αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έναν αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και έναν αντιπρόσωπο που έχει ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο προερχόμενο από τον ιδιωτικό τομέα. Στις συνεδριάσεις της παρευρίσκεται ο Διευθυντής.

    Η παράγραφος 2 περιγράφει τα καθήκοντα της Εκτελεστικής Επιτροπής, στην οποία το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να αναθέσει ή να ορίσει οιοδήποτε καθήκον κρίνει σκόπιμο προκειμένου να επιτραπεί πιο ευέλικτη διαχείριση της κοινής επιχείρησης. Εννοείται ότι η Εκτελεστική Επιτροπή θα εργάζεται με στενό συντονισμό με το Διευθυντή, ο οποίος συμμετέχει στις συνεδριάσεις της. Οι συνεδριάσεις της πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο φορές ανά μήνα.

    Ο Διευθυντής (άρθρο 10), ο οποίος διορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο κατόπιν πρότασης της Επιτροπής, είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος της κοινής επιχείρησης και εξασφαλίζει την καθημερινή διαχείριση αυτής υπό την άμεση εποπτεία της Εκτελεστικής Επιτροπής. Διευθύνει το προσωπικό σύμφωνα με τις οδηγίες που ορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο. Συντάσσει τα διάφορα κείμενα του Διοικητικού Συμβουλίου και τις εκθέσεις που προβλέπονται στο παρόν καταστατικό (οργανόγραμμα, αναπτυξιακό σχέδιο, προϋπολογισμός, ισολογισμός, ετήσια έκθεση και οιοδήποτε άλλο έγγραφο κριθεί σκόπιμο).

    Το άρθρο 11 αφορά το προσωπικό της κοινής επιχείρησης, ο Διευθυντής της οποίας διορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο ενώ τα υπόλοιπα μέλη διορίζονται με βάση τις διαδικασίες που θα ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο. Τα μέλη του προσωπικού θα προσλαμβάνονται από το Διευθυντή με σύμβαση ορισμένης διάρκειας που θα συνάπτεται με την κοινή επιχείρηση και θα στηρίζεται στο καθεστώς που ισχύει για τους λοιπούς υπαλλήλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Το άρθρο 12 προβλέπει ότι η κοινή επιχείρηση, εκτός από την περίπτωση διάλυσής της, δεν διανέμει κανένα πλεόνασμα εσόδων στα μέλη της, διότι αυτό επανατοποθετείται αυτόματα στον προϋπολογισμό της.

    Τα άρθρα 13 έως 15, τα οποία αφορούν τη δημοσιονομική διαχείριση της κοινής επιχείρησης, θεσπίζουν τις διαδικασίες σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού και των ετήσιων λογαριασμών. Παράλληλα, το άρθρο 16 προβλέπει την εκπόνηση αναπτυξιακού σχεδίου και ετήσιας έκθεσης προκειμένου τα μέλη της κοινής επιχείρησης να είναι σε θέση να διαθέτουν με αυτά τα τέσσερα έγγραφα πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην κοινή επιχείρηση.

    Το άρθρο 17 ρυθμίζει το θέμα της συμβατικής και της εξωσυμβατικής ευθύνης της κοινής επιχείρησης. Σημειώνεται ότι η κοινή επιχείρηση, η οποία έχει νομική προσωπικότητα, είναι υπεύθυνη για τις πράξεις της και δεν δημιουργείται καμιά σχετική ευθύνη για τα μέλη της.

    Το άρθρο 18 ρυθμίζει την προσχώρηση νέων μελών, την οποία αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο με πλειοψηφία 75%.

    Το άρθρο 19 προβλέπει ότι η κοινή επιχείρηση συστήνεται για μια διάρκεια τεσσάρων ετών, όπερ σημαίνει ότι η κοινή επιχείρηση θα διαλυθεί γύρω στο 2005 που είναι η ημερομηνία έναρξης της φάσης εγκατάστασης, με την οποία λήγει η υπερισχύουσα ανάληψη δημοσίων πιστώσεων και η φάση ανάπτυξης, πράγμα που δικαιολογεί την προσφυγή στο άρθρο 171 της συνθήκης. Η περίοδος αυτή μπορεί ωστόσο να παραταθεί με τροποποίηση του καταστατικού σύμφωνα με το άρθρο 22. Η κοινή επιχείρηση δεν θα μπορεί να διαλυθεί, ούτως ή άλλως, πριν περατώσει τις υποχρεώσεις που θα απορρέουν από τη συμφωνία που πρόκειται να συναφθεί με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος βάσει του άρθρου 3.

    Το άρθρο 20 προβλέπει ότι, σε περίπτωση διάλυσης της κοινής επιχείρησης, το Διοικητικό της Συμβούλιο ορίζει έναν ή περισσότερους εκκαθαριστές οι οποίοι θα δράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της. Θα προβλέψει ιδίως τον προορισμό των ενσώματων και των άυλων αγαθών -ιδίως των δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας - που θα έχει στην ιδιοκτησία της η κοινή επιχείρηση. Τα αγαθά αυτά πρέπει κατ'αρχήν να εκχωρηθούν στη δομή που θα δημιουργηθεί για την εφαρμογή της φάσης εγκατάστασης.

    Το άρθρο 21 προβλέπει ότι, οιοδήποτε θέμα που δεν ρυθμίζεται από το παρόν καταστατικό, υπάγεται στο δίκαιο του κράτους όπου έχει την έδρα η επιχείρηση.

    Το καταστατικό της κοινής επιχείρησης μπορεί να τροποποιηθεί σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 22.

    2001/0136 (CNS)

    Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύσταση κοινής επιχείρησης GALILEO

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 171,

    την πρόταση της Επιτροπής [6],

    [6] ΕΕ C της, σ. .

    τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου [7],

    [7] ΕΕ C της, σ. .

    τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής [8],

    [8] ΕΕ C της, σ. .

    Εκτιμώντας τα εξής:

    (1) Το ψήφισμα που εξέδωσε το Ευρωπαοκό Κοινοβούλιο στις 13 Ιανουαρίου 1999, σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Προς ένα διευρωπαϊκό δίκτυο εντοπισμού στίγματος και πλοήγησης», το οποίο περιλαμβάνει μια «Ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης (GNSS)» (COM(98)29 τελικό της 21.1.98).

    (2) Την ανακοίνωση της Επιτροπής της 10ης Φεβρουαρίου 1999: «GALILEO - ευρωπαϊκή συμμετοχή σε μια νέα γενεά υπηρεσιών δορυφορικής πλοήγησης» (COM(99)54 τελικό της 10.2.99).

    (3) Τα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων της Κολωνίας (3 και 4 Ιουνίου 1999), της Φέιρα (19 και 20 Ιουνίου 2000), της Νίκαιας (7 έως 11 Δεκεμβρίου 2000) και της Στοκχόλμης (23 και 24 Μαρτίου 2001).

    (4) Το ψήφισμα του Συμβουλίου της 19ης Ιουλίου 1999 σχετικά με την ευρωπαϊκή συμμετοχή σε μία νέα γενεά υπηρεσιών δορυφορικής πλοήγησης - GALILEO - Φάση καθορισμού (ΕΕ C 221/1 της 3.8.99).

    (5) Την ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με το GALILEO (COM(2000)750 τελικό της 22.11.2000).

    (6) Το ψήφισμα του Συμβουλίου της 5ης Απριλίου 2001.

    (7) Τη χρηματοδότηση των πρώτων συμβάσεων έρευνας και των μελετών σκοπιμότητας μέσω του 4ου και του 5ου προγράμματος πλαισίου έρευνας και ανάπτυξης.

    (8) Τη χρηματοδότηση της φάσης τεχνολογικής ανάπτυξης με πιστώσεις των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών βάσει του άρθρου 4 παράγραφος ζ) της απόφασης του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 23ης Ιουλίου 1996 [9], το οποίο προβλέπει ρητά τη δυνατότητα χρηματοδότησης των δράσεων έρευνας και ανάπτυξης, και του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.2236/95 του Συμβουλίου, της 18ης Σεπτεμβρίου 1995, περί καθορισμού των γενικών κανόνων για τη χορήγηση κοινοτικής ενίσχυσης στον τομέα των διευρωπαϊκών δικτύων [10].

    [9] Απόφαση αριθ. 1692/96/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1996, σχετικά με τις κοινοτικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών - ΕΕ L 228 της 9.9.96.

    [10] ΕΕ L 228 της 23.09.95, σ. 1.

    (9) Η διαχείριση του προγράμματος δορυφορικής ραδιοπλοήγησης GALILEO εισέρχεται, στις αρχές του 2001, στη φάση ανάπτυξής του, η οποία έχει ως αντικείμενο να ελεγχθούν και να δοκιμαστούν τα σενάρια που επελέγησαν κατά τη διάρκεια της φάσης καθορισμού, ιδίως όσον αφορά τις διάφορες συνιστώσες της αρχιτεκτονικής του συστήματος [11].

    [11] Τα αποτελέσματα της φάσης καθορισμού περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με το GALILEO (COM (2000)750 τελικό της 22.11.2000).

    (10) Μετά από αυτήν τη φάση ανάπτυξης θα ακολουθήσει η λεγόμενη φάση εγκατάστασης, η οποία συνίσταται στη δημιουργία δορυφόρων και επίγειων συνιστωσών, στην εκτόξευση των δορυφόρων και την εγκατάσταση των σταθμών και των επίγειων εξοπλισμών προκειμένου το σύστημα να καταστεί επιχειρησιακό το 2008.

    (11) Δεδομένου του αριθμού παραγόντων που υπεισέρχονται στη διαδικασία αυτή, των αναγκαίων χρηματοδοτικών μέσων και της τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης, είναι επιτακτικό να συσταθεί μία νομική οντότητα, ικανή να εξασφαλίσει ενιαία διαχείριση των κονδυλίων που θα χρησιμοποιηθούν για το πρόγραμμα GALILEO κατά τη διάρκεια της φάσης ανάπτυξής του.

    (12) Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Στοκχόλμης επεσήμανε ότι «ο ιδιωτικός τομέας είναι διατεθειμένος να συμπληρώσει τους δημόσιους προϋπολογισμούς για την αναπτυξιακή φάση». Οι εκπρόσωποι των κυρίων ενδιαφερόμενων βιομηχανιών υπέγραψαν όντως το Μάρτιο του 2001 μία κοινή δήλωση προθέσεων, με την οποία δεσμεύονται να υποδείξουν, τον Ιούνιο του 2001, ποια θα είναι η συμμετοχή τους στην αναπτυξιακή φάση του GALILEO - με εγγραφή τους στο κεφάλαιο της κοινής επιχείρησης ή με οιαδήποτε άλλη μορφή - συνολικού ύψους 200 εκατομ. EUR.

    (13) Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί μια κοινή επιχείρηση βάσει του άρθρου 171 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Το πρόγραμμα GALILEO εμπεριέχει μία σημαντική συνιστώσα έρευνας και ανάπτυξης, η οποία δικαιολογεί και θα εξακολουθήσει να δικαιολογεί τη χρήση κονδυλίων από τα προγράμματα πλαίσιο έρευνας και ανάπτυξης. Εξάλλου, το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει να επιτευχθεί αξιοσημείωτη πρόοδος στην ανάπτυξη των τεχνολογιών που σχετίζονται με τη δορυφορική πλοήγηση.

    (14) Η κοινή επιχείρηση θα έχει ως κύριο καθήκον να φέρει σε πέρας την ανάπτυξη του προγράμματος GALILEO κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής του φάσης με τη συγκέντρωση δημοσίων και ιδιωτικών κονδυλίων που θα χρησιμοποιηθούν προς το σκοπό αυτό. εξάλλου, θα επιτρέψει να εξασφαλισθεί η διαχείριση σημαντικών έργων επίδειξης.

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Για την εκτέλεση του προγράμματος δορυφορικής ραδιοπλοήγησης GALILEO, συστήνεται κοινή επιχείρηση υπό την έννοια του άρθρου 171 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα για μια διάρκεια τεσσάρων ετών.

    Η κοινή επιχείρηση έχει ως αντικείμενο να εξασφαλίσει ενιαία διαχείριση της φάσης έρευνας, ανάπτυξης και επίδειξης του προγράμματος GALILEO και προς το σκοπό αυτό να χρησιμοποιήσει τα κονδυλίων που έχουν διατεθεί για το πρόγραμμα αυτό.

    Η έδρα της βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

    Άρθρο 2

    Η κοινή επιχείρηση έχει νομική προσωπικότητα. Σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, απολαύει της πλέον ευρείας νομικής ικανότητας που αναγνωρίζεται στα νομικά πρόσωπα από τη νομοθεσία των κρατών αυτών. Μπορεί ιδίως να αποκτά και να εκποιεί κινητά και ακίνητα αγαθά και να παρίσταται στο δικαστήριο.

    Άρθρο 3

    Εκδίδεται το καταστατικό της κοινής επιχείρησης GALILEO, το οποίο επισυνάπτεται στον παρόντα κανονισμό.

    Άρθρο 4

    Το πρωτόκολλο για τα προνόμια και τις ασυλίες εφαρμόζεται στην κοινή επιχείρηση.

    Άρθρο 5

    Ο παρών κανονισμός τίθεται σε ισχύ .... την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Ο παρών κανονισμός είναι υποχρεωτικός ως προς όλα τα μέρη του και εφαρμόζεται άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες,

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Καταστατικό της κοινής επιχείρησης GALILEO

    Άρθρο 1

    1. Το όνομα της κοινής επιχείρησης είναι: «κοινή επιχείρηση GALILEO».

    2. Η έδρα της βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

    3. α. Ιδρυτικά μέλη της κοινής επιχείρησης είναι:

    - Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα εκπροσωπούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μέγιστη εισφορά 520 εκατ. EUR.

    - Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος με μέγιστη εισφορά 550 εκατ. EUR, εκ των οποίων τα 50 εκατ. EUR σε ρευστό και 500 εκατ. EUR σε είδος σύμφωνα με τους τρόπους που ορίζει το άρθρο 3 τρίτη περίπτωση.

    β. Μέλη της κοινής επιχείρησης μπορούν να γίνουν :

    - Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,

    - Οιαδήποτε επιχείρηση που εγγράφει ποσό τουλάχιστον 20 εκατομ. EUR στο κεφάλαιο της κοινής επιχείρησης. Το ποσό αυτό μειώνεται σε 1 εκατ. EUR για τις επιχειρήσεις που εγγράφονται μεμονωμένα ή συλλογικά και μπορούν να χαρακτηρισθούν μικρομεσαίες σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής της 3ης Απριλίου 1996 για τον ορισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων [12].

    [12] ΕΕ L 107 της 30ής Απριλίου 1996.

    4. Το κεφάλαιο της κοινής επιχείρησης συνίσταται στις εισφορές των μελών της. Οι εισφορές σε είδος επιτρέπονται. Οι εν λόγω εισφορές αποτελούν το αντικείμενο αξιολόγησης όσον αφορά την αξία και τη σκοπιμότητά τους για την πραγμάτωση των αποστολών της κοινής επιχείρησης.

    Τα ιδρυτικά μέλη εγγράφουν τα μερίδια τους στο κεφάλαιο μέχρις του ποσού των αντίστοιχων δεσμεύσεών τους στις ..... : για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα: ...... EUR, για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος: .......

    Αμέσως μετά την εγγραφή των μεριδίων τους, τα ιδρυτικά μέλη καλούν τα υπόλοιπα μέλη που αναφέρονται στην παράγραφο 3 στοιχείο β να εγγράψουν τα μερίδιά τους εντός προθεσμίας 30 ημερών. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις οφείλουν να εγγράψουν ποσό ύψους μόνον 5 εκατ. EUR και 250.000 EUR αντιστοίχως, εφόσον εγγράψουν το υπόλοιπο πριν τις 31 Δεκεκμβρίου 2002.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο καθορίζει το ύψος των ετήσεων δόσεων του κεφαλαίου αυτού που πρέπει να καταβάλλονται κάθε έτος κατ'αναλογίαν του μεριδίου που έχει εγγράψει κάθε μέλος στο κεφάλαιο της κοινής επιχείρησης.

    Το μέλος της κοινής επιχείρησης , το οποίο δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του όσον αφορά τις εισφορές του σε είδος ή δεν καταβάλλει εντός της προδιαγεγραμμένης προθεσμίας το ποσό που οφείλει, στερείται του δικαιώματος ψήφου στο Διοικητικό Συμβούλιο όσο χρονικό διάστημα η εν λόγω υποχρέωση δεν εκπληρούται.

    Άρθρο 2

    Η κοινή επιχείρηση έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος ραδιοπλοήγησης.

    1. Εποπτεύει την εφαρμογή της φάσης ανάπτυξης του προγράμματος και προετοιμάζει τη φάση εγκατάστασης.

    2. Εξασφαλίζει, μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος σύμφωνα με το άρθρο 3 του παρόντος καταστατικού, την έναρξη των δράσεων έρευνας και ανάπτυξης που είναι αναγκαίες για την ομαλή διεξαγωγή της φάσης ανάπτυξης και το συντονισμό των εθνικών δράσεων στο πεδίο αυτό. εξασφαλίζει, μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος σύμφωνα με το άρθρο 3 του παρόντος καταστατικού, την εκτόξευση μιας πρώτης σειράς δορυφόρων, οι οποίοι θα επιτρέψουν την τελειοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων που θα έχουν επέλθει, και μια επίδειξη ευρείας κλίμακας των ικανοτήτων και της αξιοπιστίας του συστήματος.

    3. Κινητοποιεί τα αναγκαία δημόσια και ιδιωτικά κονδύλια και διαμορφώνει τις δομές διαχείρισης των διαφόρων και διαδοχικών φάσεων του προγράμματος:

    - καταρτίζει επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο θα καλύπτει όλες τις φάσεις του προγράμματος με βάση τα δεδομένα που της παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις υπηρεσίες που είναι δυνατόν να προσφέρει το GALILEO, τα δημιουργούμενα έσοδα και τα αναγκαία συνοδευτικά μέτρα. εξασφαλίζει ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην κοινή επιχείρηση απολαμβάνουν προτιμησιακής μεταχείρισης στην απόκτηση της ιδιότητας μέλους της οντότητας που θα αναλάβει την εγκατάσταση και την εκμετάλλευση του συστήματος πλοήγησης.

    - σε αυτή τη βάση, απευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα, κατά τον τρόπο που κρίνει ως τον πλέον κατάλληλο, για να καταρτίσει, πριν τα τέλη του 2002, ένα συνολικό σχέδιο χρηματοδότησης του προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει ιδίως τους τρόπους χρηματοδοτικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια της φάσης εγκατάστασής του.

    Εκπονεί, με βάση τα στοιχεία αυτά, τη δημιουργία της ή των δομών (π.χ.: ευρωπαϊκή εταιρεία), οι οποίες θα αναλάβουν την εφαρμογή της φάσης εγκατάστασης του προγράμματος, αφενός και αφετέρου, θα εξασφαλίσουν τη συντήρηση του συστήματος.

    Άρθρο 3

    Η κοινή επιχείρηση συνάπτει με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος συμφωνία σύμφωνα με τους όρους της οποίας:

    - Της αναθέτει τις δράσεις που απαιτούνται για τη φάση ανάπτυξης όσον αφορά το διαστημικό και το αντίστοιχο επίγειο τμήμα του συστήματος και της παρέχει προς το σκοπό αυτό τα αναγκαία κονδύλια που διαθέτει για τη φάση αυτή. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος αναλαμβάνει τη διαχείριση των κονδυλίων αυτών σύμφωνα με τους τρόπους που θα ορίζει η συμφωνία που θα συναφθεί με την κοινή επιχείρηση και θα βασίζονται στις αρχές της μη διακριτικής μεταχείρισης, της διαφάνειας και της δίκαιης κατανομής των εργασιών λαμβανομένου υπόψη του κοινοτικού χαρακτήρα του προγράμματος. Η κοινή επιχείρηση επιβλέπει την εκτέλεση των δράσεων αυτών και διατηρεί το δικαίωμα να προτείνει τις αναγκαίες αναπροσαρμογές τους συναρτήσει των εξελίξεων που θα έχουν επέλθει κατά τη διάρκεια της φάσης ανάπτυξης.

    - Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το δικαίωμα να εξασφαλίζει την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων. Σε περίπτωση που η Επιτροπή διαπιστώσει παρατυπίες, έχει το δικαίωμα να να μειώσει ή να αναστείλει κάθε μεταγενέστερη πληρωμή στην κοινή επιχείρηση. Το μειωνόμενο ή αναστελλόμενο ποσό ισοδυναμεί προς το ποσό των παρατυπιών που διαπίστωσε η Επιτροπή. Οι ενδεχόμενες διαφορές ρυθμίζονται με βάση τις διατάξεις που προβλέπει η συμφωνία.

    - Καθορίζονται οι διαδικασίες εκτέλεσης του προγράμματος GALILEO και ιδίως οι δράσεις που θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος σχετικά με το πρόγραμμα και θα χρηματοδοτηθούν με κονδύλια μη καταλογισμένα στην κοινή επιχείρηση.

    Άρθρο 4

    Με την επιφύλαξη του άρθρου 3, η κοινή επιχείρηση μπορεί να συνάψει, κατόπιν πρόσκλησης υποβολής προσφορών, σύμβαση παροχής υπηρεσιών με ιδιωτικές επιχειρήσεις ή με κοινοπραξία ιδιωτικών επιχειρήσεων, ιδίως για την υλοποίηση των δράσεων που προβλέπονται στο άρθρο 2, παράγραφος 3.

    Η κοινή επιχείρηση μεριμνά ώστε η εν λόγω σύμβαση να περιέχει το δικαίωμα της Επιτροπής να διενεργεί, εξ ονόματος της κοινής επιχείρησης, ελέγχους με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και να επιβάλλει αποτρεπτικές και αναλογικές κυρώσεις σε περίπτωση παρατυπιών.

    Άρθρο 5

    Η κοινή επιχείρηση έχει νομική προσωπικότητα. Σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και σε όλες τις χώρες που είναι μέλη της, απολαμβάνει της ευρύτερης νομικής ικανότητας που αναγνωρίζεται στα νομικά πρόσωπα από τη νομοθεσία των κρατών αυτών. Μπορεί ιδίως να αποκτά και να εκποιεί κινητά και ακίνητα αγαθά και να παρίσταται στο Δικαστήριο.

    Άρθρο 6

    Η κοινή επιχείρηση είναι ιδιοκτήτρια όλων των ενσώματων και άυλων αγαθών τα οποία θα δημιουργηθούν ή θα της εκχωρηθούν για την εφαρμογή της αναπτυξιακής φάσης του προγράμματος GALILEO.

    Άρθρο 7

    1. Τα όργανα της κοινής επιχείρησης είναι το Διοικητικό Συμβούλιο, η Εκτελεστική Επιτροπή και ο Διευθυντής.

    2. Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να ζητεί τη γνώμη Συμβουλευτικής Επιτροπής.

    Άρθρο 8

    1. Σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, δικαίωμα ψήφου

    α. Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τα μέλη της κοινής επιχείρησης.

    β. Εκτός αντίθετης διάταξης στο παρόν καταστατικό, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου εκδίδονται με απλή πλειοψηφία. Η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος διαθέτουν η κάθε μια 30 ψήφους. Τα υπόλοιπα μέλη της κοινής επιχείρησης έχουν αριθμό ψήφων ανάλογο προς το μερίδιο κεφαλαίου που έχουν εγγράψει ως προς το σύνολο του εγγεγραμμένου κεφαλαίου.

    γ. Οι διατάξεις της υποπαραγράφου β. της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται μόνον από την ημερομηνία προσχώρησης του πρώτου νέου μέλους. Έως την ημερομηνία αυτή οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία.

    2. Καθήκοντα του Διοικητικού Συμβουλίου

    α. Το Διοικητικό Συμβούλιο λαμβάνει τις αναγκαίες αποφάσεις για την εφαρμογή του προγράμματος και ελέγχει την εκτέλεσή του.

    β. Το Διοικητικό Συμβούλιο επιφορτίζεται ιδίως:

    - να ορίσει το Διευθυντή και να εγκρίνει το οργανόγραμμα.

    - να εκδώσει τον δημοσιονομικό κανονισμό της κοινής επιχείρησης σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 4.

    - σύμφωνα με το άρθρο 13, να εγκρίνει τον ετήσιο προϋπολογισμό, καθώς και τον πίνακα προσωπικού, το σχέδιο ανάπτυξης της αναπτυξιακής φάσης του προγράμματος και τις εκτιμήσεις του κόστους του προγράμματος.

    - να εγκρίνει τους λογαριασμούς και τον ετήσιο ισολογισμό.

    - να αποφασίζει σχετικά με κάθε κτήση, πώληση και υποθήκευση περιουσιακών στοιχείων και ακινήτων και λοιπών εμπραγμάτων δικαιωμάτων, καθώς και σχετικά με τη σύσταση εγγυήσεων, τη συμμετοχή σε άλλες επιχειρήσεις ή οργανισμούς και τη χορήγηση ή λήψη δανείων.

    - να εγκρίνει με πλειοψηφία 75% κάθε πρόταση που συνεπάγεται σημαντική μεταβολή στην εκτέλεση του προγράμματος GALILEO.

    - να εκδίδει ετήσιες εκθέσεις σχετικά με την κατάσταση προόδου του προγράμματος και τη δημοσιονομική του κατάσταση, όπως αναφέρεται στο σημείο 15 παράγραφος 2.

    - να ασκεί όλες τις εξουσίες και να αναλαμβάνει όλα τα καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένης της συγκρότησης επικουρικών οργάνων, αναγκαίων για την υλοποίηση του έργου.

    - να εκδίδει εντολή προς την Εκτελεστική Επιτροπή.

    3. Συνεδριάσεις, εσωτερικός κανονισμός του Διοικητικού Συμβουλίου

    1). Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές ανά έτος. Εμβόλιμες συνεδριάσεις πραγματοποιούνται είτε κατ'αίτησιν του ενός τρίτου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 30% των ψήφων, ή κατ'αίτησιν του Προέδρου του, είτε κατ'αίτησιν του Διευθυντή. Οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται φυσιολογικά στην έδρα της κοινής επιχείρησης. Το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγει ως Πρόεδρό του ένα από τα μέλη του. Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και ο Διευθυντής συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, εκτός εάν ληφθεί αντίθετη απόφαση σε ειδικές περιπτώσεις.

    2). Το Διοικητικό Συμβούλιο εκδίδει τον εσωτερικό του κανονισμό.

    Άρθρο 9

    1. Σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής, δικαίωμα ψήφου

    - Η Εκτελεστική Επιτροπή απαρτίζεται από έναν αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έναν αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και από έναν αντιπρόσωπο που έχει ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο. συνεδριάζει παρουσία του Διευθυντή.

    - Οι αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής λαμβάνονται με ομοφωνία.

    2. Καθήκοντα της Εκτελεστικής Επιτροπής

    Η Εκτελεστική Επιτροπή επικουρεί το Διοικητικό Συμβούλιο στην προετοιμασία των αποφάσεών του και φέρει σε πέρας οιοδήποτε άλλο καθήκον της αναθέσει το Διοικητικό Συμβούλιο.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή οφείλει ιδίως:

    - να συμβουλεύει, με τακτικές εκθέσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο και το Διευθυντή σχετικά με την κατάσταση προόδου του προγράμματος.

    - να διατυπώνει παρατηρήσεις και να προβαίνει σε συστάσεις προς το Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με τις εκτιμήσεις για το κόστος του έργου και το σχέδιο προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου του πίνακα προσωπικού που καταρτίζει ο Διευθυντής.

    - να εγκρίνει, σύμφωνα με τους κανόνες σύναψης συμβάσεων τους οποίους θα ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο, τις διαδικασίες πρόσκλησης υποβολής προσφορών και τη σύναψη συμβάσεων, χωρίς το Διοικητικό Συμβούλιο να μπορεί να επηρεάσει τη λήψη των σχετικών αποφάσεων από την Εκτελεστική Επιτροπή.

    - να εκτελεί τα καθήκοντα που της αναθέτει ή της επιτάσσει το Διοικητικό Συμβούλιο.

    3. Συνεδριάσεις, εσωτερικός κανονισμός της Εκτελεστικής Επιτροπής

    Η Εκτελεστική Επιτροπή συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά ανά μήνα. Οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται φυσιολογικά στην έδρα της κοινής επιχείρησης. Ο Διευθυντής παρίσταται στις συνεδριάσεις της.

    Με την επιφύλαξη έγκρισης από το Διοικητικό Συμβούλιο, η Εκτελεστική Επιτροπή θεσπίζει τον εσωτερικό της κανονισμό.

    Άρθρο 10

    1. Ο Διευθυντής είναι το εκτελεστικό όργανο που επιφορτίζεται με την καθημερινή διαχείριση της κοινής επιχείρησης και είναι ο νόμιμος αντιπρόσωπός της. Διορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο κατόπιν πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    2. Προΐσταται της εκτέλεσης του προγράμματος σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο ενώπιον του οποίου είναι υπεύθυνος, και παρέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο, στην Εκτελεστική Επιτροπή, τη Συμβουλευτική Επιτροπή και σε όλα τα υπόλοιπα επικουρικά όργανα όλες τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

    3. Ο Διευθυντής οφείλει ιδίως:

    - να οργανώνει, να διευθύνει και να εποπτεύει το προσωπικό της κοινής επιχείρησης.

    - να υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο τις προτάσεις του σχετικά με το οργανόγραμμα.

    - να καταρτίζει και να επικαιροποιεί τακτικά το σχέδιο ανάπτυξης του προγράμματος και τις εκτιμήσεις του κόστους του προγράμματος, σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό και να τα υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο.

    - να καταρτίζει, σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό, το σχέδιο ετήσιου προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου του πίνακα προσωπικού, και να το υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο.

    - να μεριμνά ώστε να τηρούνται οι υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με βάση τη σύμβαση που έχει συναφθεί μεταξύ αυτής και της κοινής επιχείρησης, και ιδίως να τηρούνται οι διατάξεις που επιτρέπουν στους αντιπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διενεργούν αποτελεσματικούς ελέγχους και να επιβάλλουν αποτρεπτικές και αναλογικές κυρώσεις σε περίπτωση παρατυπιών.

    - να υποβάλλει τους λογαριασμούς και τους ετήσιους ισολογισμούς στο Διοικητικό Συμβούλιο.

    - να υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο κάθε πρόταση που συνεπάγεται σημαντική μεταβολή στο σχεδιασμό του προγράμματος.

    - να είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια και να λαμβάνει όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία για να πληρούνται οι απαιτήσεις ασφαλείας.

    - να συντάσσει την ετήσια έκθεση σχετικά με την κατάσταση προόδου του προγράμματος και τη δημοσιονομική του κατάσταση, καθώς και κάθε άλλη έκθεση που ζητήσει ενδεχομένως το Διοικητικό Συμβούλιο και να τις υποβάλλει σε αυτό.

    Άρθρο 11

    1. Το δυναμικό καθορίζεται στον πίνακα προσωπικού, ως έχει στον ετήσιο προϋπολογισμό.

    2. Mε τα μέλη του προσωπικού της κοινής επιχείρησης συνάπτεται σύμβαση ορισμένου χρόνου στηριζόμενη στο «καθεστώς που ισχύει για τους λοιπούς υπαλλήλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».

    3. Η κοινή επιχείρηση αναλαμβάνει όλες τις δαπάνες προσωπικού.

    4. Το Διοικητικό Συμβούλιο, σε συμφωνία με την Επιτροπή, αποφασίζει τις αναγκαίες διαδικασίες εφαρμογής.

    Άρθρο 12

    Όλα τα έσοδα της κοινής επιχείρησης χρησιμοποιούνται για την πραγμάτωση του στόχου που ορίζεται στο άρθρο 2. Με την επιφύλαξη του άρθρου 20 παράγραφος 2, δεν γίνεται καμιά πληρωμή στα μέλη της κοινής επιχείρησης υπό μορφή κατανομής τυχόν πλεονάσματος των εσόδων σε σχέση με τις δαπάνες της κοινής επιχείρησης.

    Άρθρο 13

    1. Το οικονομικό έτος αντιστοιχεί στο ημερολογιακό έτος.

    2. Πριν τις 31 Μαρτίου κάθε έτους, ο Διευθυντής διαβιβάζει στα μέλη τις εκτιμήσεις για το κόστος του προγράμματος, όπως αυτές έχουν εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο. Οι εκτιμήσεις του κόστους του προγράμματος περιλαμβάνουν κατάσταση πρόβλεψης των ετήσιων δαπανών για τα δύο επόμενα έτη. Στο πλαίσιο των προβλέψεων αυτών, οι εκτιμήσεις εσόδων και δαπανών για το πρώτο από τα δύο οικονομικά έτη (προσχέδιο προϋπολογισμού) συντάσσονται με αρκετά λεπτομερή τρόπο για τις ανάγκες της εσωτερικής διαδικασίας προϋπολογισμού κάθε μέλους, βάσει της χρηματοδοτικής συμμετοχής του στην κοινή επιχείρηση. Ο Διευθυντής παρέχει στα μέλη κάθε συμπληρωματική πληροφορία αναγκαία προς το σκοπό αυτό.

    3. Τα μέλη κοινοποιούν χωρίς καθυστέρηση στο Διευθυντή τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τις εκτιμήσεις κόστους του προγράμματος και ιδίως σχετικά με τις εκτιμήσεις εσόδων και δαπανών για το επόμενο έτος.

    4. Με βάση τις εκτιμήσεις κόστους του προγράμματος που έχουν εγκριθεί και λαμβανομένων υπόψη των παρατηρήσεων των μελών, ο Διευθυντής εκπονεί το σχέδιο προϋπολογισμού για το επόμενο έτος και το υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο προς έγκρισή του με πλειοψηφία 75% πριν τις 30 Σεπτεμβρίου.

    Άρθρο 14

    1. Στόχος του δημοσιονομικού κανονισμού είναι να εξασφαλίζεται υγιής δημοσιονομική και οικονομική διαχείριση της κοινής επιχείρησης.

    2. Προβλέπει ιδίως τους κύριους κανόνες που αφορούν:

    - την υποβολή και τη διάρθρωση των εκτιμήσεων κόστους του προγράμματος και του ετήσιου προϋπολογισμού.

    - την εκτέλεση του ετήσιου προϋπολογισμού και τον εσωτερικό δημοσιονομικό έλεγχο.

    - τον τρόπο καταβολής των εισφορών από τα μέλη της κοινής επιχείρησης.

    - την τήρηση και την παρουσίαση των λογιστικών βιβλίων και των απογραφών, καθώς και την κατάρτιση και την υποβολή του ετήσιου ισολογισμού.

    - τη διαδικασία σχετικά με τις προσκλήσεις υποβολής προσφορών, η οποία βασίζεται στη μη διακριτική μεταχείριση μεταξύ των χωρών μελών της κοινής επιχείρησης και στον κοινοτικό χαρακτήρα του προγράμματος, με τη σύναψη και τις ρήτρες των συμβάσεων και των παραγγελιών για λογαριασμό της κοινής επιχείρησης.

    3. Ο δημοσιονομικός κανονισμός εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο με πλειοφηφία 75%.

    4. Οι τρόποι εφαρμογής με τους οποίους η Επιτροπή εξασφαλίζει την τήρηση των υποχρεώσεών της βάσει του άρθρου 274 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Κοινότηταθα διευκρινίζονται σε σύμβαση μεταξύ της κοινής επιχείρησης και της Επιτροπής.

    Άρθρο 15

    Εντός των δύο μηνών από τη λήξη κάθε οικονομικού έτους, ο Διευθυντής υποβάλλει τους ετήσιους λογαριασμούς και τον ισολογισμό του προηγούμενου έτους στο Ελεγκτικό Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο πραγματοποιείται βάσει εγγράφων και επιτόπου. Ο Διευθυντής υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο προς έγκριση με πλειοψηφία 75% τους ετήσιους λογαριασμούς και τον ισολογισμό, μαζί με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο Διευθυντής έχει το δικαίωμα και, κατ'αίτησιν του Διοικητικού Συμβουλίου, την υποχρέωση να σχολιάσει την έκθεση. Το Ελεγκτικό Συνέδριο διαβιβάζει την έκθεσή του στα μέλη της κοινής επιχείρησης.

    Άρθρο 16

    1. Το σχέδιο ανάπτυξης του προγράμματος προδιαγράφει το σχέδιο εκτέλεσης όλων των στοιχείων του προγράμματος. Αφορά όλη τη διάρκεια της κοινής επιχείρησης και επικαιροποιείται τακτικά.

    2. Η ετήσια έκθεση περιγράφει την κατάσταση προόδου του προγράμματος, ιδιαίτερα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, το κόστος και την εκτέλεση του προγράμματος.

    Άρθρο 17

    1. Μόνον η κοινή επιχείρηση εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

    2. Η συμβατική ευθύνη της κοινής επιχείρησης διέπεται από τις ισχύουσες συμβατικές διατάξεις και από το νόμο που ισχύει για τη δεδομένη σύμβαση.

    3. Όσον αφορά την εξωσυμβατική ευθύνη, η κοινή επιχείρηση αποζημιώνει όλες τις ζημίες που προκαλεί εφόσον έχει νομική ευθύνη σύμφωνα με τον ισχύοντα εθνικό νόμο.

    4. Κάθε πληρωμή της κοινής επιχείρησης για την κάλυψη της ευθύνης που προαναφέρθηκε στο άρθρο 17 παράγραφοι 2 και 3, καθώς και τα έξοδα και οι δαπάνες που προκλήθηκαν εξαιτίας της ευθύνης αυτής θεωρούνται δαπάνες της κοινής επιχείρησης υπό την έννοια του άρθρου 12.

    5. Ο Διευθυντής προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο όλες τις αναγκαίες ασφαλίσεις και η κοινή επιχείρηση υπογράφει τα ασφαλιστικά συμβόλαια που υποδεικνύει το Διοικητικό Συμβούλιο.

    Άρθρο 18

    1. Η κοινή επιχείρηση είναι ανοικτή προς προσχώρηση και άλλων μελών εκτός από εκείνα που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο.

    2. Οι αιτήσεις προσχώρησης απευθύνονται στο Διευθυντή, ο οποίος τις διαβιβάζει στο Διοικητικό Συμβούλιο. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει εάν η κοινή επιχείρηση οφείλει να διαπραγματευθεί με τον αιτούντα τους όρους προσχώρησης. Σε περίπτωση θετικής απόφασης, η κοινή επιχείρηση διαπραγματεύεται τους όρους προσχώρησης και τους υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποφαίνεται με πλειοψηφία 75% των εκφραζόμενων ψήφων.

    3. Η ιδιότητα του μέλους της κοινής επιχείρησης δεν μπορεί να εκχωρηθεί σε τρίτο, εκτός εάν συμφωνήσει προηγουμένως ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο. Κάθε μεταβίβαση που δεν έχει εγκριθεί επιφέρει άμεση απώλεια της ιδιότητας του μέλους της κοινής επιχείρησης και ευθύνη για κάθε ζημία που προκλήθηκε στην κοινή επιχείρηση.

    Άρθρο 19

    1. Η κοινή επιχείρηση συστήνεται για μια διάρκεια τεσσάρων ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος καταστατικού στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    2. Αναλόγως της προόδου που θα έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση του αντικειμένου της κοινής επιχείρησης που ορίζεται στο άρθρο 2, η περίοδος αυτή μπορεί να παραταθεί με τροποποίηση του παρόντος καταστατικού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22. Η περίοδος αυτή θα παραταθεί, ούτως ή άλλως, προκειμένου να εξασφαλισθεί περάτωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία που αναφέρεται στο άρθρο 3.

    Άρθρο 20

    Για τις ανάγκες της διαδικασίας διάλυσης της κοινής επιχείρησης, το Διοικητικό Συμβούλιο ορίζει έναν ή περισσότερους εκκαθαριστές, οι οποίοι συμμορφορφώνονται προς τις αποφάσεις που λαμβάνει το Διοικητικό Συμβούλιο με πλειοψηφία 75%.

    Άρθρο 21

    Το δίκαιο του κράτους όπου βρίσκεται η έδρα της κοινής επιχείρησης εφαρμόζεται για κάθε θέμα που δεν καλύπτει το παρόν καταστατικό.

    Άρθρο 22

    1. Κάθε μέλος της κοινής επιχείρησης μπορεί να υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο προτάσεις τροποποίησης του παρόντος καταστατικού.

    2. Εάν το Διοικητικό Συμβούλιο αποδεχθεί τις προτάσεις αυτές με πλειοψηφία 75%, η Επιτροπή προτείνει την έκδοσή τους από το Συμβούλιο Υπουργών σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 172 παράγραφος 1 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    Πολιτικό(ά) πεδίο(α): ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

    Δραστηριότητα (ες): Φάση ανάπτυξης και επικύρωσης του προγράμματος GALILEO

    Ονομασια τησ δρασησ: Προταση Κανονισμου του Συμβουλιου για τη συσταση κοινησ επιχειρησησ GALILEO

    1. ΚΟΝΔΥΛΙ(Α) ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΎ + ΟΝΟΜΑΣΙΑ(ΕΣ)

    Το κεφάλαιο της κοινής επιχείρησης συνίσταται στις εισφορές των μελών της.

    Οι εισφορές στο κεφάλαιο της κοινής επιχείρησης εγγράφονται τη στιγμή της σύστασής της ή κατά την προσχώρηση νέου μέλους. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει το ύψος των ετήσιων δόσεων του κεφαλαίου αυτού που πρέπει να καταβληθούν. Οι εισφορές σε είδος επιτρέπονται. Οι εν λόγω εισφορές αποτελούν το αντικείμενο ανεξάρτητης αποτίμησης όσον αφορά την αξία τους και τη σκοπιμότητά τους για την πραγμάτωση των αποστολών της κοινής επιχείρησης.

    Υπενθυμίζεται ότι όλα τα δεδομένα του προϋπολογισμού που αναφέρονται στη συνέχεια είχαν ήδη αναγραφεί στο συνημμένο δημοσιονομικό δελτίο της ανακοίνωσης της Επιτροπής για το GALILEO της 22.11.2000 (CΟΜ(2000) 750 τελικό).

    Η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κοινότητας θα προέλθει από δύο κανδύλια του προϋπολογισμού:

    B5 -700 Δίκτυα στον τομέα των μεταφορών : 550 εκατ. EUR

    B6 - 6 Έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη : 6ο ΠΠΕΑ (2002-2006): pm

    σε εκατ. EUR (τρέχουσες τιμές)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Η ετήσια κατανομή της χρηματοδότησης είναι προσωρινή και θα εξαρτάται κάθε φορά από το ρυθμό υλοποίησης του προγράμματος και τη διάθεση κεφαλαίων.

    Όσον αφορά την συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, η προγραμματική δήλωση για το GALILEO θα μπορούσε να της επιτρέψει να μεταφέρει στην κοινή επιχείρηση μια συνεισφορά.

    2. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    2.1 Συνολικό ποσό της δράσης : Υπολογιζόμενο κόστος της φάσης ανάπτυξης και επικύρωσης : 1,1 δισεκατ. EUR

    Σύμφωνα με τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις, το κόστος της φάσης ανάπτυξης και επικύρωσης (2001 - 2005) θα είναι περίπου 1,1 δισεκατ. EUR. Το ποσό αυτό θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από δημόσια κεφάλαια (κοινοτικός προϋπολογισμός (550 εκατ. EUR) και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (550 εκατ. EUR).

    Ο κάτωθι πίνακας αναφέρει, μόνον για την περίοδο 2001-2005, τις ενδεικτικές πηγές χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο:

    Πηγές χρηματοδότησης των πάγιων εξόδων // σε εκατ. EUR

    // Φάση ανάπτυξης και επικύρωσης

    Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος // 550 [13]

    [13] Εκ των οποίων τα 50 εκατ. EUR εγγράφονται στο κεφάλαιο της κοινής επιχείρησης και τα 500 εκατ. EUR τα διαχειρίζεται απευθείας η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

    από τα οποία: ΔΔΜεταφορών

    Μελλοντικές δράσεις έρευνας

    // 550 +6° ΠΠΕΑ

    550

    pm [14]

    [14] Οι αναφορές στις μελλοντικές δράσεις έρευνας δεν προδικάζουν κατά κανένα τρόπο την πολιτική απόφαση του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά τις προτεραιότητες των δράσεων αυτών, τους πόρους και τη διαχείρισή τους.

    ΣΥΝΟΛΟ // 1100 + pm

    2.2 Περίοδος εφαρμογής:

    2002-2005

    2.3. Πολυετής εκτίμηση δαπανών

    α) Χρονοδιάγραμμα πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων/πιστώσεων πληρωμών (βλ. σημείο 5.2)

    β) Τεχνική και διοικητική συνδρομή και δαπάνες στήριξης

    Αυτό το είδος δαπανών δεν ισχύει στο δεδομένο τομέα.

    γ) Συνολική δημοσιονομική επίπτωση των ανθρωπίνων πόρων και λοιπές δαπάνες λειτουργίας

    Το σύνολο των δαπανών (διοικητικές/λειτουργικές) θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό της κοινής ειχείρησης.

    2.4 Συμβατότητα με το δημοσιονομικό προγραμματισμό και τις δημοσιονομικές προοπτικές

    Πρόταση συμβατή με τον υπάρχοντα δημοσιονομικό προγραμματισμό και τις ισχύουσες δημοσιονομικές προβλέψεις.

    2.5 Δημοσιονομική επίπτωση επί των εσόδων

    Καμιά δημοσιονομική επίπτωση (για τις τεχνικές πτυχές που αφορούν την εφαρμογή του μέτρου).

    3. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    4. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

    Άρθρο 171 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα

    5. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

    5.1 Αναγκαιότητα κοινοτικής παρέμβασης

    5.1.1 Επιδιωκόμενοι στόχοι

    4.1 Γενικός στόχος της δράσης

    Η κοινή επιχείρηση έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος ραδιοπλοήγησης για τη φάση ανάπτυξης και επικύρωσής του.

    Οι τρεις κύριες αποστολές της κοινής επιχείρησης είναι:

    1. Να προΐσταται της εφαρμογής της αναπτυξιακής φάσης του προγράμματος και να προετοιμάσει τη φάση εγκατάστασης.

    2. Να εξασφαλίσει, μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, την έναρξη των δράσεων έρευνας και ανάπτυξης [15], οι οποίες είναι αναγκαίες για την πραγμάτωση της φάσης ανάπτυξης και το συντονισμό των εθνικών δράσεων στο δεδομένο πεδίο. θα εξασφαλίσει την εκτόξευση μιας πρώτης σειράς δορυφόρων, με τους οποίους θα τελειοποιηθούν οι επιτελούμενες τεχνολογικές εξελίξεις, και μια επίδειξη ευρείας κλίμακας των ικανοτήτων και της αξιοπιστίας του συστήματος.

    [15] Ορισμένες δράσεις θα παραμείνουν ωστόσο στην αρμοδιότητα της κοινής επιχείρησης, ιδίως η τεχνική υποστήριξη της διαδικασίας τυποποίησης και πιστοποίησης, καθώς και η στήριξη των διεθνών διαπραγματεύσεων που θα διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

    3. Να κινητοποιήσει τα αναγκαία δημόσια και ιδιωτικά κονδύλια και να διαμορφώσει τους μηχανισμούς διαχείρισης των διαφόρων διαδοχικών συνιστωσών του προγράμματος.

    5.1.2 Διατάξεις σχετικά με την εκ των προτέρων αξιολόγηση

    Με βάση την αυξημένη συνθετότητα των δράσεων που πρόκειται να αναληφθούν στη φάση ανάπτυξης (2001-2005) και δεδομένου του ύψους της χρηματοδότησης (περίπου 1,1 δισεκατ. ευρώ), η συνέχιση του προγράμματος απαιτεί διαμόρφωση μιας δομής που θα εξασφαλίζει ενιαία διαχείριση του προγράμματος, θα μεριμνά ταυτόχρονα για την ομαλή ανάπτυξη του προγράμματος και τη συγκέντρωση των αναγκαίων δημοσίων και ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων και θα ετοιμάσει τους τρόπους διαχείρισης των φάσεων εγκατάστασης και λειτουργίας του προγράμματος, όπως επίσης απαιτεί τη μετατροπή της σε άλλη νομική δομή που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ευρωπαϊκής εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της φάσης ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος [16] θα έχει την ιδιαίτερη ευθύνη της φάσης ανάπτυξης όσον αφορά την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη για το διαστημικό και το σχετικό επίγειο τμήμα του συστήματος.

    [16] Με βάση το Ψήφισμα του Συμβουλίου Υπουργών Έρευνας του Νοεμβρίου το 2000 το οποίο προσδίδει στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος το ρόλο του αρμοδίου εφαρμογής.

    Αυτό επιβεβαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Στοκχόλμης (23 και 24 Μαρτίου 2001) το οποίο «καλεί το Συμβούλιο να καθορίσει τους αναγκαίους τρόπους για την έναρξη της επόμενης φάσης του έργου, θεσπίζοντας ιδίως μία ενιαία και αποτελεσματική δομή διαχείρισης πριν τα τέλη του 2001, είτε υπό μορφή κοινής επιχείρησης υπό την έννοια του άρθρου 171 της συνθήκης, είτε υπηρεσίας είτε οιουδήποτε άλλου ενδεδειγμένου οργάνου».

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Στοκχόλμης επεσήμανε επίσης ότι « ο ιδιωτικός τομέας είναι διατεθειμένος να προσφέρει συμπληρωματικά προς τους δημόσιους προϋπολογισμούς κονδύλια για τη φάση ανάπτυξης ». Οι εκπρόσωποι των κύριων ενδιαφερόμενων βιομηχανιών υπέγραψαν όντως το Μάρτιο του 2001 μία κοινή δήλωση προθέσεων, με την οποία δεσμεύονται να υποδείξουν τον Ιούνιο του 2001 ποια θα είναι η συμμετοχή τους στη φάση ανάπτυξης του GALILEO - με εγγραφή στο κεφάλαιο της κοινής επιχείρησης ή με οιαδήποτε άλλη μορφή - το οποίο είναι συνολικού ύψους 200 εκατομ. EUR.

    Προς το σκοπό αυτό λοιπόν, η Επιτροπή προτείνει τη σύσταση κοινής επιχείρησης βάσει του άρθρου 171 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

    Στόχος είναι να εξασφαλισθεί ενιαία διαχείριση του προγράμματος GALILEO και, για να επιτευχθεί αυτό, να συγκεντρωθούν μέσα στην ίδια νομική οντότητα όλα τα κονδύλια που θα χρησιμοποιηθούν για το πρόγραμμα, ο οποίος ως έχουν σήμερα τα πράγματα αφορά ουσιαστικά την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Προς το σκοπό αυτό, αρμόζει μια ευέλικτη δομή, η οποία θα διαθέτει νομική προσωπικότητα και θα είναι ικανή να συνάπτει τις αναγκαίες συμβάσεις για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος ραδιοπλοήγησης και να καταβάλλει τις αναγκαίες προσπάθειες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.

    Η δομή αυτή δεν θα έχει ωστόσο ρυθμιστική εξουσία στον τομέα της δορυφορικής ραδιοπλοήγησης. Τη ρυθμιστική εξουσία θα ασκεί η Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανάλογα με τις αντίστοιχες δικαιοδοσίες τους.

    Εξετάστηκαν πολλές λύσεις, μεταξύ των οποίων ιδίως η δημιουργία μιας κοινοτικής υπηρεσίας, η οποία δεν εγκρίθηκε για τους εξής λόγους:

    - η αναγκαία νομική βάση (άρθρο 154 ή 308 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα) συνεπάγεται διαδικασίες λήψης αποφάσεων (συναπόφαση ή ομοφωνία του Συμβουλίου) ασύμβατες με τις προθεσμίες που τέθηκαν (τέλος του 2001), ιδίως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Στοκχόλμης, για τη δημιουργία μιας δομής ενιαίας διαχείρισης.

    - θα ήταν αδύνατη η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην υπηρεσία, ιδίως διότι η υπηρεσία δεν διαθέτει κεφάλαιο τέτοιο ώστε να είναι δυνατή η εισφορά κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα, εκτός εάν, παράλληλα με την υπηρεσία, συστηνόταν ένα κονδύλιο που θα συγκέντρωνε τα δημόσια και τα ιδιωτικά κονδύλια για το GALILEO.

    Επειδή το GALILEO εμπεριέχει μία σημαντική συνιστώσα έρευνας και ανάπτυξης, αφού στηρίζεται ταυτόχρονα στο 4ο και το 5ο πρόγραμμα πλαίσιο έρευνας και ανάπτυξης και στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, και επειδή άλλωστε το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην ανάπτυξη των τεχνολογιών που συνδέονται με τη δορυφορική ραδιοπλοήγηση, κρίθηκε ότι είναι προφανές να υπαχθεί στο άρθρο 171 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα προκειμένου να συσταθεί μια κοινή επιχείρηση για το χρονικό διάστημα της φάσης ανάπτυξης του προγράμματος, η οποία προβλέπεται να περατωθεί στα τέλη του 2005.

    5.1.3 Διατάξεις σχετικά με την εκ των υστέρων αξιολόγηση

    Δεν ισχύει

    5.2 Προτεινόμενες δράσεις και τρόποι παρέμβασης μέσω του προϋπολογισμού

    Η κοινή επιχείρηση θα έχει κάποια αυτονομία από νομική και δημοσιονομική άποψη έτσι ώστε να είναι σε θέση να συνάπτει συμβάσεις και να προβαίνει σε όλες τις νομικές πράξεις που είναι αναγκαίες για την υλοποίηση του στόχου της.

    Αποδέκτης αυτού του εγχειρήματος είναι το πρόγραμμα GALILEO με όλους τους παράγοντες υποστήριξής του. Στο πλαίσιο αυτό, ο πληθυσμός που μπορεί να ωφεληθεί από τη δομή αυτή είναι ο πληθυσμός των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, καθώς και άλλες τρίτες χώρες και ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα εγγραφούν στο κεφάλαιο της κοινής επιχείρησης.

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 του σχεδίου καταστατικού η κοινή επιχείρηση έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος ραδιοπλοήγησης.

    Στο πλαίσιο αυτό το άρθρο 3 προβλέπει ότι η κοινή επιχείρηση αναθέτει, κατόπιν συμφωνίας, στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος την εφαρμογή των δράσεων που είναι αναγκαίες στην αναπτυξιακή φάση όσον αφορά το διαστημικό και το αντίστοιχο επίγειο τμήμα. Η κοινή επιχείρηση θα διαθέσει προς το σκοπό αυτό τα αναγκαία κονδύλια στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, η οποία θα τα διαχειρισθεί όπως θα ορίζει η εν λόγω συμφωνία. Προβλέπεται επίσης ότι η κοινή επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να αναπροσαρμόσει την εν λόγω συμφωνία ανάλογα με τις εξελίξεις που θα έχουν επέλθει στην αναπτυξιακή φάση. Η συμφωνία πρέπει επίσης να καλύπτει τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος που θα χρηματοδοτηθούν με κονδύλια μη καταλογισμένα στην κοινή επιχείρηση.

    Όσον αφορά την προετοιμασία της φάσης εγκατάστασης και τον καθορισμό των όρων συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότησή της, προβλέπεται ότι η κοινή επιχείρηση μπορεί, κατόπιν πρόσκλησης υποβολής προσφορών, να συνάψει σύμβαση παροχής υπηρεσιών με ιδιωτικές εταιρείες ή με κοινοπραξία ιδιωτικών εταιρειών.

    Η παρέμβαση μέσω του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, καθώς και άλλων μελών της κοινής επιχείρησης θα έχει τη μορφή εισφορών στο κεφάλαιό της.

    5.3 Τρόποι εφαρμογής

    Την κοινή επιχείρηση θα διαχειρίζονται τα τρία όργανα που αναφέρονται στη συνέχεια, τα οποία θα κληθούν να εκπονήσουν τον εσωτερικό της κανονισμό, το δημοσιονομικό της κανονισμό και τις σχετικές οδηγίες :

    I.- Το Διοικητικό Συμβούλιο (το οποίο μπορεί, ενδεχομένως, να συμβουλεύεται μια Συμβουλευτική Επιτροπή).

    Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τα μέλη της κοινής επιχείρησης (άρθρο 8).

    Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι το όργανο που λαμβάνει όλες τις αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα σε θέματα προγραμματισμού, δημοσιονομικών και προϋπολογισμού. Επίσης, ορίζει το Διευθυντή της κοινής επιχείρησης και εγκρίνει το οργανόγραμμα της κοινής επιχείρησης.

    II.- Η Εκτελεστική Επιτροπή

    Η Εκτελεστική Επιτροπή απαρτίζεται από τρία πρόσωπα : έναν αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έναν αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και έναν εκπρόσωπο που έχει ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο.

    Το άρθρο 9 παράγραφος 2 του καταστατικού περιγράφει τα καθήκοντα της Εκτελεστικής Επιτροπής, στην οποία το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να αναθέσει ή να ορίσει οιοδήποτε καθήκον κρίνει σκόπιμο προκειμένου να επιτραπεί πιο ευέλικτη διαχείριση της κοινής επιχείρησης. Εννοείται ότι η Εκτελεστική Επιτροπή θα εργάζεται με στενό συντονισμό με το Γενικό Διευθυντή, ο οποίος συμμετέχει στις συνεδριάσεις της. Οι συνεδριάσεις της πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο φορές ανά μήνα.

    III.- Ο Διευθυντής

    Ο Διευθυντής, ο οποίος διορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο κατόπιν πρότασης της Επιτροπής, είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος της κοινής επιχείρησης και εξασφαλίζει την καθημερινή διαχείρισή της υπό την άμεση εποπτεία της Εκτελεστικής Επιτροπής. Διευθύνει το προσωπικό σύμφωνα με τις οδηγίες που ορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο. Συντάσσει τα διάφορα κείμενα του Διοικητικού Συμβουλίου και τις εκθέσεις που προβλέπονται στο παρόν καταστατικό (οργανόγραμμα, αναπτυξιακό σχέδιο, προϋπολογισμός, ισολογισμός, ετήσια έκθεση και οιοδήποτε άλλο έγγραφο κριθεί σκόπιμο).

    Όσον αφορά το προσωπικό της κοινής επιχείρησης, ο Διευθυντής διορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο ενώ το υπόλοιπο δυναμικό διορίζεται με βάση διαδικασίες που ορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο. Τα μέλη του προσωπικού προσλαμβάνονται από το Διευθυντή με σύμβαση ορισμένου χρόνου που θα στηρίζεται στο «καθεστώς που ισχύει για του λοιπούς υπαλλήλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».

    Η δημοσιονομική διαχείριση της κοινής επιχείρησης καθορίζεται από τον δημοσιονομικό της κανονισμό (που θα εκδώσει το Διοικητικό Συμβούλιο), ο οποίος προβλέπει ιδίως:

    - την υποβολή και τη διάρθρωση των εκτιμήσεων κόστους του προγράμματος και του ετήσιου προϋπολογισμού.

    - την εκτέλεση του ετήσιου προϋπολογισμού και τον εσωτερικό δημοσιονομικό έλεγχο.

    - τον τρόπο καταβολής των εισφορών από τα μέλη της κοινής επιχείρησης.

    - την τήρηση και την παρουσίαση των λογιστικών βιβλίων και των απογραφών, καθώς και τη σύνταξη και την υποβολή του ετήσιου ισολογισμού.

    - τη διαδικασία πρόσκλησης υποβολής προσφορών η οποία θα βασίζεται στη μη διακριτκή μεταχείριση των χωρών μελών της κοινής επιχείρησης, τη σύναψη και τις ρήτρες των συμβάσεων και των παραγγελιών για λογαριασμό της κοινής επιχείρησης.

    Όσον αφορά τη σύναψη των συμβάσεων, ο δημοσιονομικός κανονισμός προβλέπει επιλογή των προσφορών που προσφέρουν την πλέον αποτελεσματική λύση από οικονομική και τεχνική άποψη. Σε συνεργασία με την Εκτελεστική Επιτροπή, ο Γενικός Διευθυντής προσπαθεί να διαφοροποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερο οι αναθέσεις των συμβάσεων, δεδομένου του κοινοτικού χαρακτήρα του προγράμματος.

    6. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    Όλες οι δαπάνες (διοικητικές και λειτουργικές) θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό της κοινής επιχείρησης.

    7. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

    Η συνεισφορά των Κοινοτήτων στον προϋπολογισμό της κοινής επιχείρησης πραγματοποείται σε μια δόση και καταλογίζεται στις δαπάνες παρέμβασης του κοινοτικού προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός δε της κοινής επιχείρησης καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας της, καθώς και όλες τις δαπάνες του προωπικού της.

    8. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

    8.1 Σύστημα παρακολούθησης

    Μόλις συσταθεί, η κοινή επιχείρηση θα παρακολουθείται μέσω του μηχανισμού που προβλέπει το καταστατικό της.

    8.2 Τρόποι και περιοδικότητα της προβλεπόμενης αξιολόγησης

    Η αξιολόγηση της κοινής επιχείρησης εξασφαλίζεται με την ετήσια έκθεση που θα εκδίδει το Διοικητικό Συμβούλιο, η οποία θα περιγράφει την κατάσταση προόδου του προγράμματος, ιδίως ως προς το χρονοδιάγραμμα, το κόστος και την εκτέλεσή του. Όσον αφορά τη λειτουργία της, προβλέπεται στο καταστατικό της ότι ο Διευθυντής του προγράμματος υποβάλλει τους λογαριασμούς και τον ετήσιο ισολογισμό του του προηγουμένου έτους στο Ελεγκτικό Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ο Διευθυντής υποβάλλει προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο τους λογαριασμούς και τον ετήσιο ισολογισμό, μαζί με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    9. MEΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

    Προτείνονται ειδικά μέτρα ελέγχου :

    9.1 Για την κοινή επιχείρηση

    Ο Διευθυντής θα εκτελεί τον προϋπολογισμό της κοινής επιχείρησης. Εντός δύο μηνών από τη λήξη του οικονομικού έτους, ο Διευθυντής του προγράμματος υποβάλλει τους λογαριασμούς και τον ετήσιο ισολογισμό του προηγουμένου έτους στο Ελεγκτικό Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο πραγματοποιείται βάσει εγγράφων και επί τόπου. Ο Διευθυντής υποβάλλει προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο τους λογαριασμούς και τον ετήσιο ισολογισμό του του προηγουμένου έτους, μαζί με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το Ελεγκρικό Συνέδριο διαβιβάζει την έκθεσή του στα μέρη της κοινής επιχείρησης.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο εκδίδει το δημοσιονομικό κανονισμό της κοινής επιχείρησης. Σύμφωνα με το καταστατικό, στόχος του δημοσιονομικού κανονισμού είναι να εξασφαλισθεί υγιής και οικονομική δημοσιονομική διαχείριση της κοινής επιχείρησης. Προβλέπει ιδίως τους κύριους κανόνες σχετρικά με :

    - την παρουσίαση και τη δομή των εκτιμήσεων του κόστους του προγράμματος και του ετήσιου προϋπολογισμού.

    - την εκτέλεση του ετήσιου προϋπολογισμού και τον εσωτερικό δημοσιονομικό έλεγχο.

    - τον τρόπο καταβολής των εισφορών από τα μέλη της κοινής επιχείρησης.

    - την τήρηση και την παραουσίαση των λογιστικών βιβλίων και των απογραφών, καθώς και τη σύνταξη και την υποβολή του ετήσιου ισολογισμού.

    - τη διαδικασία πρόσκλησης υποβολής προσφορών, η οποία θα βασίζεται στη μη διακριτκή μεταχείριση των χωρών μελών της κοινής επιχείρησης, τη σύναψη και τις ρήτρες των συμβάσεων και των παραγγελιών για λογαρισαμό της κοινής επιχείρησης.

    Όσον αφορά τη σύναψη των συμβάσεων, ο δημοσιονομικός κανονισμός προβλέπει επιλογή των προσφορών που προσφέρουν την πλέον αποτελεσματική λύση από οικονομική και τεχνική άποψη.

    9.2 Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

    Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα εξετάζει τους λογαριασμούς της κοινής επιχείρησης και θα δημοσιεύει κάθε έτος έκθεση σχετικά με τις δραστηριότητες της κοινής επιχείρησης που αφορούν τον προϋπολογισμό.

    9.3 Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Η κοινή επιχείρηση εκτελεί τα καθήκοντα που της έχουν ανατεθεί μεριμνώντας για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ευρπωαϊκής Κοινότητας. Επιτρέπει στην Επιτροπή να δεινεργεί αποτελεσματικούς ελέγχους και να επιβάλλει αποτρεπτικές και αναλογικές κυρώσεις, περίπτωση παρατυπιών.

    Η Επιτροπή διενεργεί τους ελέγχους και επιβάλλει τις κυρώσεις αυτές σύμφωνα με τους κανονισμούς (Ευρατόμ, ΕΚ) 2988/95, (Ευρατόμ, ΕΚ) 2186/96, (ΕΚ) 1073/99 και (Ευρατόμ) 1074/99. Οι εντολές είσπραξης από την Επιτροπή θα θεωρούνται ως άμεσα εκτελεστές αποφάσεις βάσει του άρθρου 256 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

    Τα συμβαλλόμενα μέρη της κοινής επιχείρησης (άρθρα 3 και 4) θα υπόκεινται επίσης στους ελέγχους της Επιτροπής.

    Top