Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Στρατηγικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με στόχο τον ευρωπαϊκό χώρο εκπαίδευσης και πέραν αυτού

Στρατηγικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με στόχο τον ευρωπαϊκό χώρο εκπαίδευσης και πέραν αυτού

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Ψήφισμα περί στρατηγικού πλαισίου για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με στόχο τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης και πέραν αυτού (2021-2030)

Ψήφισμα για τη δομή διακυβέρνησης του στρατηγικού πλαισίου για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με στόχο τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης και πέραν αυτού (2021-2030)

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ;

  • Το πρώτο ψήφισμα (που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2021) θεσπίζει το κύριο εργαλείο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης για την τρέχουσα δεκαετία. Το στρατηγικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης για τον ευρωπαϊκό χώρο εκπαίδευσης (ΕΧΕ) και πέρα από αυτόν (2021-2030) αποσκοπεί στη στήριξη των προσπαθειών των κρατών μελών να βελτιώσουν τα εθνικά συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης με τη βοήθεια συμπληρωματικών εργαλείων σε επίπεδο ΕΕ, της αμοιβαίας μάθησης και της ανταλλαγής καλών πρακτικών με τη χρήση της ανοιχτής μεθόδου συντονισμού. Μέχρι το 2030, η υλοποίηση και η περαιτέρω ανάπτυξη του ΕΧΕ είναι ο πρωταρχικός πολιτικός στόχος του στρατηγικού πλαισίου.
  • Το δεύτερο ψήφισμα (που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2021) παρέχει προσανατολισμό και κατευθυντήριες αρχές για τη δομή διακυβέρνησης του στρατηγικού πλαισίου, ώστε οι εργασίες που εκτελούνται στο πλαίσιο αυτού να μπορούν να κατευθύνονται και να συντονίζονται κατάλληλα.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Πέντε στρατηγικές προτεραιότητες

  • 1.

    Βελτίωση της ποιότητας και της ισότητας, ένταξη και επιτυχία για όλους στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

  • 2.

    Υλοποίηση της διά βίου μάθησης και της κινητικότητας για όλους.

  • 3.

    Ενίσχυση των ικανοτήτων και των κινήτρων για το επάγγελμα του εκπαιδευτικού.

  • 4.

    Ενίσχυση της ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

  • 5.

    Στήριξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, και μέσω αυτών.

Στόχοι σε επίπεδο ΕΕ

Στο ψήφισμα του Φεβρουαρίου του 2021, τα κράτη μέλη συμφώνησαν επίσης ως προς τους ακόλουθους επτά στόχους σε επίπεδο ΕΕ προς επίτευξη.

  • 1.
    Χαμηλές επιδόσεις των ατόμων ηλικίας 15 ετών σε βασικές δεξιότητες

    Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 15 ετών με χαμηλές επιδόσεις στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες θα πρέπει να είναι κάτω του 15 % έως το 2030.

  • 2.
    Χαμηλές επιδόσεις στις ψηφιακές δεξιότητες ατόμων κατά το όγδοο έτος σχολικής τους φοίτησης

    Το ποσοστό των ατόμων κατά το όγδοο έτος σχολικής φοίτησης με χαμηλές επιδόσεις στις γνώσεις χρήσης υπολογιστών και πληροφοριών θα πρέπει να είναι κάτω του 15 % έως το 2030.

  • 3.
    Συμμετοχή στην προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα

    Τουλάχιστον το 96 % των παιδιών ηλικίας μεταξύ τριών ετών και της ηλικίας έναρξης της υποχρεωτικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να συμμετέχει σε προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα έως το 2030.

  • 4.
    Άτομα που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση και την κατάρτιση

    Το ποσοστό των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση και κατάρτιση θα πρέπει να είναι χαμηλότερο του 9 % έως το 2030.

  • 5.
    Ολοκλήρωση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

    Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 25 έως 34 ετών που έχει ολοκληρώσει κύκλο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον σε 45 % έως το 2030.

  • 6.
    Απόφοιτοι ΕΕΚ που επωφελούνται από τη μάθηση που βασίζεται στην εργασία

    Το ποσοστό των πρόσφατων αποφοίτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) που επωφελούνται από τη μάθηση που βασίζεται στην εργασία κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους εκπαίδευσης και κατάρτισης θα πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον σε 60 % έως το 2025.

  • 7.
    Συμμετοχή των ενηλίκων στη μάθηση

    Τουλάχιστον το 47% των ενηλίκων ηλικίας 25 έως 64 ετών θα πρέπει να έχει συμμετάσχει σε δράση μάθησης κατά τους τελευταίους 12 μήνες έως το 2025.

Παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων

Για την παρακολούθηση της προόδου, τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργάζονται στενά για να παρακολουθούν τις εργασίες που πραγματοποιούνται σε τεχνικό επίπεδο, αξιολογώντας τη διαδικασία και τα αποτελέσματά της. Η ετήσια παρακολούθηση θα πραγματοποιείται επίσης μέσω της έκθεσης παρακολούθησης της εκπαίδευσης και της κατάρτισης της Επιτροπής, στην οποία καταγράφεται η πρόοδος προς την επίτευξη του συνόλου των συμφωνημένων στόχων και δεικτών, καθώς και των επιμέρους δεικτών, σε επίπεδο ΕΕ στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και η οποία συμβάλλει επίσης στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Καθιερώνονται διάφορα επίπεδα υποβολής εκθέσεων προόδου. Μια έκθεση προόδου για τον ΕΧΕ δημοσιεύτηκε από την Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2022. Μια ενδιάμεση επανεξέταση θα ακολουθήσει το 2023 και μια πλήρης έκθεση για τον ΕΧΕ θα δημοσιευτεί το 2025.

Διάρθρωση διακυβέρνησης

Οι κατευθυντήριες αρχές για τη δομή διακυβέρνησης του στρατηγικού πλαισίου, όπως περιγράφεται στο ψήφισμα του Νοεμβρίου του 2021 είναι:

  • οικειοποίηση και συμπερίληψη·
  • ευθύνη·
  • διαφάνεια, συνέχεια και αποτελεσματικότητα· και
  • σύμπραξη και συνεργασία.

Το ψήφισμα συγκροτεί έναν νέο φορέα στο πλαίσιο της άτυπης ομάδας υψηλού επιπέδου για την εκπαίδευση και την κατάρτιση (OYE), πιο συγκεκριμένα το συντονιστικό συμβούλιο της ΟΥΕ. Αυτός ο νέος φορέας έχει συντονιστικό και υποστηρικτικό ρόλο. Η Προεδρία, σε συνεργασία με τους εταίρους της τριάδας των Προεδριών και την Επιτροπή, θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο όσον αφορά τον συντονισμό των εργασιών της ΟΥΕ εντός του στρατηγικού πλαισίου.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ψήφισμα του Συμβουλίου περί στρατηγικού πλαισίου για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με στόχο τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης και πέραν αυτού (2021-2030) (EE C 66 της 26.2.2021, σ. 1-21).

Ψήφισμα του Συμβουλίου για τη δομή διακυβέρνησης του στρατηγικού πλαισίου για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με στόχο τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης και πέραν αυτού (2021-2030) (EE C 497 της 10.12.2021, σ. 1-4).

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με την πρόοδο προς την επίτευξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης [COM(2022) 700 final της 18.11.2022].

Κανονισμός (ΕΕ) 2021/817 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2021, για τη θέσπιση του προγράμματος «Erasmus+»: το πρόγραμμα της Ένωσης για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 (ΕΕ L 189 της 28.5.2021, σ. 1-33).

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με την υλοποίηση του ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης έως το 2025 [COM(2020) 625 final της 30.9.2020].

τελευταία ενημέρωση 31.01.2023

Top