EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ένας ευρωπαϊκός χώρος εκπαίδευσης έως το 2025

Ένας ευρωπαϊκός χώρος εκπαίδευσης έως το 2025

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Ανακοίνωση [COM(2017) 673 final] — Ισχυροποίηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω της εκπαίδευσης και του πολιτισμού

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεισέφερε ιδέες στη σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στο πλαίσιο της κοινωνικής συνόδου κορυφής, η οποία διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2017 στο Γκέτεμποργκ, με σκοπό την προώθηση της συζήτησης σχετικά με το μέλλον της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Ως μέρος των διεξαγόμενων συζητήσεων σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, η Επιτροπή εκθέτει το όραμα ενός ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης έως το 2025, ο οποίος θα στηρίζεται σε πρωτοβουλίες όπως οι εξής:

Είναι προς το συμφέρον όλων των κρατών μελών της ΕΕ να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό της εκπαίδευσης και του πολιτισμού για την προώθηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και ως μέσων για να βιώσουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα σε όλη της την πολυμορφία.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Η Επιτροπή ζητά ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό θεματολόγιο για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, με σκοπό την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ:

  • , στις οποίες περιλαμβάνονται τα εξής:
    • η ψηφιοποίηση·
    • η αύξηση των ανισοτήτων·
    • η γήρανση του εργατικού δυναμικού·
  • η ανάγκη ενίσχυσης:
    • των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων· και
    • η κριτική σκέψη και γνώση σε θέματα επικοινωνιακών μέσων, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των «ψευδών» ειδήσεων και την καταπολέμηση του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας.

Η Επιτροπή προτείνει να εργαστεί από κοινού με τα κράτη μέλη για την επίτευξη ενός ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης που θα βασίζεται στην εμπιστοσύνη, την αμοιβαία αναγνώριση, τη συνεργασία, καθώς και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, την κινητικότητα και την ανάπτυξη.

Ευρωπαϊκός χώρος εκπαίδευσης — τρεις κύριοι άξονες

  • Προώθηση της κινητικότητας σε διασυνοριακό επίπεδο.
  • Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και την εκπαίδευσή του.
  • Ισχυροποίηση του αισθήματος της ευρωπαϊκής ταυτότητας και ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των ανθρώπων για την πολιτιστική κληρονομιά.

Βασικά χαρακτηριστικά

Τα προτεινόμενα μέτρα για την επίτευξη ενός ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης περιλαμβάνουν τα εξής:

  • την προώθηση της κινητικότητας, ώστε να καταστεί πραγματικότητα για όλους, διευρύνοντας τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+ και στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και δημιουργώντας μια ενωσιακή φοιτητική ταυτότητα η οποία θα καθιστά δυνατό έναν νέο, φιλικό προς τον χρήστη τρόπο αποθήκευσης ιστορικών σπουδών·
  • την έναρξη μιας νέας διαδικασίας, με βάση τη διαδικασία της Μπολόνια, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για την αμοιβαία αναγνώριση των πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης·
  • την ενίσχυση της συνεργασίας στη διαμόρφωση προγραμμάτων σπουδών, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα εκπαιδευτικά συστήματα μεταδίδουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες στον σημερινό κόσμο·
  • τη βελτίωση της εκμάθησης γλωσσών, επιδιώκοντας να διασφαλιστεί ότι έως το 2025 όλοι οι νέοι Ευρωπαίοι που ολοκληρώνουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα έχουν καλή γνώση δύο γλωσσών πέραν της μητρικής τους γλώσσας·
  • την προώθηση της δια βίου μάθησης και αύξηση του ποσοστού των ατόμων που επιδίδονται σε δια βίου μάθηση στο 25% έως το 2025·
  • την ενσωμάτωση καινοτομιών και ψηφιακών δεξιοτήτων στην εκπαίδευση με προώθηση καινοτόμας και ψηφιακής κατάρτισης και εκπόνηση νέου σχεδίου δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση·
  • τη στήριξη των εκπαιδευτικών και την αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών που μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ και στην πλατφόρμα eTwinning και παροχή πολιτικής καθοδήγησης για την επαγγελματική τους εξέλιξη·
  • τη δημιουργία ενός δικτύου που θα καθιστά δυνατή τη συνεργασία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων παγκόσμιας κλάσης σε διασυνοριακή βάση και την ίδρυση σχολής ευρωπαϊκής και διεθνικής διακυβέρνησης·
  • την επένδυση στην εκπαίδευση κάνοντας χρήση του ευρωπαϊκού εξαμήνου για τη στήριξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με σκοπό τη βελτίωση της εκπαιδευτικής πολιτικής με τα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ, και καθορίζοντας ένα κριτήριο αναφοράς για την επένδυση στην εκπαίδευση στο 5% του ΑΕΠ·
  • τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση του αισθήματος της ευρωπαϊκής ταυτότητας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, καταρτίζοντας μια νέα ευρωπαϊκή ατζέντα για τον πολιτισμό - αξιοποιώντας τη δυναμική του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 - και εκπονώντας σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωση σχετικά με τις κοινές αξίες, την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς και την ευρωπαϊκή διάσταση της διδασκαλίας·
  • την ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης του Euronews, ώστε να είναι ένα κανάλι που θα παρέχει ανεξάρτητες πληροφορίες υψηλής ποιότητας με πανευρωπαϊκή προοπτική.

Ανακοίνωση του 2020

Μια ανακοίνωση της Επιτροπής, η οποία εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, βασίζεται στην ανακοίνωση του 2017 και καθορίζει το όραμά της για την περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης, συνδέοντάς τον με το NextGenerationEU και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027. Επικεντρώνεται σε έξι πτυχές:

  • βελτίωση της ποιότητας στην εκπαίδευση·
  • δημιουργία εκπαίδευσης και κατάρτισης χωρίς αποκλεισμούς και με ευαισθησία σε θέματα φύλου·
  • υποστήριξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης·
  • ενίσχυση της ικανότητας και των κινήτρων στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού·
  • ενίσχυση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης· και
  • εκπαίδευση ως συνιστώσα μιας ισχυρότερης Ευρώπης στον κόσμο.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Ισχυροποίηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω της εκπαίδευσης και του πολιτισμού — Η συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη σύνοδο των ηγετών στο Γκέτεμποργκ, 17 Νοεμβρίου 2017 [COM(2017) 673 final της 14.11.2017].

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με την πρόοδο προς την επίτευξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης [COM(2022) 700 final της 18.11.2022].

Πρόταση για Σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με δρόμους προς τη σχολική επιτυχία [COM(2022) 316 final της 30.6.2022].

Σύσταση του Συμβουλίου, της 16ας Ιουνίου 2022, σχετικά με ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για ποιοτικά και αποτελεσματικά προγράμματα μαθητείας (ΕΕ C 243 της 27.6.2022, σ. 10-25).

Σύσταση του Συμβουλίου, της 16ης Ιουνίου 2022, σχετικά με τη μάθηση για την πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη (ΕΕ L 243 της 27.6.2022, σ. 1-9).

Σύσταση του Συμβουλίου, της 5ης Απριλίου 2022, σχετικά με τη δημιουργία γεφυρών για αποτελεσματική ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (EE C 160 της 13.4.2022, σ. 1-8).

Σύσταση του Συμβουλίου, της 5ης Απριλίου 2022, σχετικά με την κινητικότητα των νέων εθελοντών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ C 157 της 11.4.2022, σ. 1-9).

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών για μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πανεπιστήμια [COM(2022) 16 final της 18.1.2022].

Σύσταση του Συμβουλίου, της 29ης Νοεμβρίου 2021, σχετικά με τη μικτή μάθηση για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση υψηλής ποιότητας και χωρίς αποκλεισμούς (OJ C 504 της 14.12.2021, α. 21-29).

Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2021/1877 της Επιτροπής, της 22ας Οκτωβρίου 2021, σχετικά με το πλαίσιο των μέτρων ένταξης των προγραμμάτων Erasmus+ και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης για την περίοδο 2021-2027 (ΕΕ L 378 της 26.10.2021, σ. 15-21).

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — σχετικά με την υλοποίηση του ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης έως το 2025 [COM(2020) 625 final της 30.9.2020].

Σύσταση του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2018, για την προώθηση των κοινών αξιών, της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και της ευρωπαϊκής διάστασης της διδασκαλίας (ΕΕ L 195 της 7.6.2018, σ. 1-5).

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Νέα ευρωπαϊκή ατζέντα για τον πολιτισμό [COM(2018) 267 final της 22.5.2018].

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Ανάπτυξη των σχολείων και άριστη διδασκαλία για μια καλή αρχή στη ζωή [COM(2017) 248 final της 30.5.2017].

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με ένα νέο ευρωπαϊκό θεματολόγιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση [COM(2017) 247 final της 30.5.2017].

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Βελτίωση και εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης [COM(2016) 941 final της 7.12.2016].

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Επένδυση στη νεολαία της Ευρώπης [COM(2016) 940 final της 7.12.2016].

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Νέο θεματολόγιο δεξιοτήτων για την Ευρώπη — Συνεργασία για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, της απασχολησιμότητας και της ανταγωνιστικότητας [COM(2016) 381 final της 10.6.2016].

τελευταία ενημέρωση 18.11.2022

Top