EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003XR0016

Ψήφισμα της Επιτροπής των Περιφερειών για το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις προτεραιότητες της Επιτροπής των Περιφερειών για το 2004

ΕΕ C 109 της 30.4.2004, p. 53–56 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

30.4.2004   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 109/53


Ψήφισμα της Επιτροπής των Περιφερειών για το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις προτεραιότητες της Επιτροπής των Περιφερειών για το 2004

(2004/C 109/11)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ το νομοθετικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2004 [COM(2003) 645 τελικό],

ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ το ψήφισμα που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το νομοθετικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2004, το οποίο υιοθετήθηκε στη σύνοδο ολομέλειας στις 17 Δεκεμβρίου 2003 [P5_TA PROV(2003)0585],

ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ το πρωτόκολλο για τις μορφές συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Επιτροπής των Περιφερειών (DI CdR 81/2001 rév. 2),

υιοθέτησε το ακόλουθο ψήφισμα κατά την 53η σύνοδο ολομέλειάς της, της 11ης και 12ης Φεβρουαρίου 2004 (συνεδρίαση της 12ης Φεβρουαρίου).

Η Επιτροπή των Περιφερειών,

Γενικές παρατηρήσεις

1.

Επιδοκιμάζει τη στρατηγική προσέγγιση του προγράμματος εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2004.

2.

Θεωρεί ότι οι προτεραιότητές της αντανακλώνται στις προτεραιότητες που έχουν επιλεγεί από την Επιτροπή. Οι προτεραιότητες της Επιτροπής των Περιφερειών θα είναι οι ακόλουθες: να συμβάλει στη διαμόρφωση της μελλοντικής πολιτικής συνοχής, στην εφαρμογή το σχεδίου δράσης της Λισαβόνας, στην ολοκλήρωση της διεύρυνσης, στην προετοιμασία μιας νέας πολιτικής γειτνίασης και στην ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής διάστασης ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

3.

Επαναλαμβάνει ότι επιθυμεί να συμμετάσχει στο διοργανικό διάλογο για την ετήσια πολιτική στρατηγική και το πρόγραμμα εργασίας και εκφράζει, στα πλαίσια αυτά, την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι στην ανακοίνωση της Επιτροπής για τον «διάλογο με φορείς τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης σχετικά με τη διαμόρφωση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (1) προβλέπεται ότι «με την παρουσίαση του ετήσιου προγράμματος εργασιών της Επιτροπής, θα αρχίσει συστηματικός διάλογος (...)».

4.

Δεσμεύεται, ιδιαιτέρως εν όψει των ευρωεκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του 2004, να υπεραμυνθεί των κεκτημένων των εργασιών της Ευρωπαϊκής Συντακτικής Συνέλευσης, σε συμφωνία με το ψήφισμα που εξέδωσε για τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, το οποίο υιοθετήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2004.

5.

Κρίνει ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστούν σε βάθος οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον τρόπο που θα αξιολογηθούν στην πράξη τα θέματα του σεβασμού των αρχών της επικουρικότητας, της αναλογικότητας και της εγγύτητας αλλά και του αντίκτυπου που έχει σε περιφερειακή κλίμακα η κοινοτική νομοθεσία και υπενθυμίζει ότι στο ψήφισμα που εξέδωσε σχετικά με το πρόγραμμα εργασιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2003 «ενθαρρύνει την Επιτροπή να θέσει αμέσως σε εφαρμογή τη σύσταση της ομάδας εργασίας της Συνέλευσης για την αρχή της επικουρικότητας, δηλαδή να συνοδεύεται κάθε νομοθετική πρόταση από μια “αξιολόγηση της επικουρικότητας”, η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία με τη βοήθεια των οποίων θα είναι δυνατό να εκτιμάται ο βαθμός τήρησης της αρχής της επικουρικότητας».

6.

Θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστούν τα πειράματα που έχει αρχίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προώθηση τριμερών συμβάσεων ώστε να αυξηθεί η εδαφική συνοχή και καλεί την Επιτροπή να την τηρεί ενήμερη σχετικά με τα αποτελέσματα των πειραμάτων αυτών.

7.

Καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει μαζί της τα αποτελέσματα της εφαρμογής του πρωτοκόλλου συνεργασίας, εν όψει της αναθεώρησής του πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, των νέων μορφών διαβούλευσης και συνεργασίας που εφαρμόζονται και των νέων καθηκόντων που έχουν ανατεθεί στην Επιτροπή των Περιφερειών.

8.

Εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το Συμβούλιο υιοθέτησε πολυετές στρατηγικό πρόγραμμα για την περίοδο 2004-2006 (2) το οποίο προσφέρει ένα χρήσιμο πλαίσιο αναφοράς για τους στρατηγικούς προγραμματισμούς των άλλων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μέλλον της πολιτικής συνοχής

9.

Αναλαμβάνει τη δέσμευση να συμμετάσχει πλήρως στη χάραξη μιας νέας πολιτικής συνοχής αξιοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη που διαθέτει και τη βαθιά γνώση που έχουν τα μέλη της όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Οι οργανισμοί τοπικής και περιφερειακής διοίκησης όχι μόνο είναι οι καταλληλότεροι φορείς για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την πολιτική συνοχής αλλά μπορούν και να εξασφαλίσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την εφαρμογή τους.

10.

Εκφράζει την ικανοποίησή της για τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους της εκπαίδευσης διαμέσου του αθλητισμού και, δεδομένης της ενεργής συμμετοχής των τοπικών και περιφερειακών αρχών στη διοργάνωση των αθλητικών εκδηλώσεων, ζητά τη στενότερη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Επιτροπή στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Έτους της εκπαίδευσης διαμέσου του αθλητισμού.

11.

Υποστηρίζει θερμά την άσκηση μιας γνήσιας ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής η οποία προωθεί την ανταγωνιστικότητα με σκοπό την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της Λισσαβόνας και απορρίπτει οποιαδήποτε ιδέα για την επανεθνικοποίηση ή την αντικατάστασης αυτής από την απλή χορήγηση περιφερειακών ενισχύσεων στα φτωχότερα κράτη μέλη.

12.

Θεωρεί ότι ο στόχος που έχει τεθεί να διατίθεται το 0,45 % του ΑΕγχΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιφερειακή πολιτική αποτελεί την απαραίτητη βάση για να εξασφαλιστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η άσκηση μιας ρεαλιστικής περιφερειακής πολιτικής και απορρίπτει το ενδεχόμενο η περιφερειακή πολιτική να καταστεί η μεταβλητή των αιτημάτων μείωσης του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ορισμένες κυβερνήσεις κρατών μελών τα οποία είναι καθαροί εισφορείς.

13.

Αντιτάσσεται σε κάθε απόπειρα να τεθούν προϋποθέσεις στη συμφωνία για τις μελλοντικές δημοσιονομικές προοπτικές και τα κονδύλια για την πολιτική συνοχής, σύμφωνα με τη θέση που έλαβαν στην Διακυβερνητική Διάσκεψη οι χώρες που συνεισφέρουν καθαρά στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

14.

Υπογραμμίζει ότι η περιφερειακή συνεργασία αποτελεί παράγοντα ολοκλήρωσης και προσφέρει μια πραγματική πρόσθετη αξία στην περιφερειακή πολιτική της Κοινότητας και πρέπει να αποτελεί βασικό πυλώνα των μελλοντικών διαρθρωτικών ταμείων.

15.

Επαναλαμβάνει ότι επιβάλλεται απλούστευση, αύξηση της αποτελεσματικότητας και περαιτέρω αποκέντρωση των διαρθρωτικών ταμείων, όπως προτείνεται στην έκθεση προοπτικής της Επιτροπής των Περιφερειών και όπως έχουν ζητήσει τοπικοί παράγοντες κατά τη διάρκεια εκτεταμένων διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό.

16.

Επαναλαμβάνει το αίτημά της για την άσκηση κοινοτικής πολιτικής για την ανάπτυξη της υπαίθρου που θα στηρίζεται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με βάση το ίδιο νομικό και επιχειρησιακό πλαίσιο που ορίζεται στις δηλώσεις του Κορκ (1996) και του Σαλτσβούργου (2003), ζητά να εγκαταλειφθεί η σημερινή προσέγγιση του θέματος της ανάπτυξης της υπαίθρου ως απλής προέκτασης των αγροτικών δραστηριοτήτων και να ασκηθεί μια πολιτική που να ενσωματώνει τις πολύπλευρες δραστηριότητες των γεωργών, τον τουρισμό, την υποστήριξη της χειροτεχνίας, την πρόσβαση στην κοινωνία της πληροφορίας, την παροχή υπηρεσιών στον πληθυσμό και στις επιχειρήσεις και την οικιστική πολιτική.

Προς την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της Λισσαβόνας

17.

Ζητά να ενταθούν και να αποκεντρωθούν περισσότεροι οι προσπάθειες για την εφαρμογή της στρατηγικής της Λισσαβόνας με την διάθεση των απαραίτητων δημοσιονομικών πόρων.

18.

Επικροτεί την ισχυρή ώθηση που έδωσε στην ατζέντα της Λισαβόνας η ανακοίνωση της Επιτροπής προς το εαρινό Συμβούλιο και καλεί το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της σταθερότητας. Παράλληλα, θεωρεί ότι οι οργανισμοί τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης πρέπει να θεωρούνται ως εταίροι στην προσπάθεια για την εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας και τονίζει τη συμβολή τους στην υλοποίηση των στόχων αυτής και στον περιορισμό των περιφερειακών διαφορών που παρουσιάζει.

19.

Θεωρεί, ωστόσο, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των στόχων της στρατηγικής της Λισσαβόνας δεν πρέπει να γίνουν εις βάρος της κοινωνικής συνοχής και, κατά συνέπεια, πρέπει να συνοδευτούν από σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές, και εκπαιδευτικές επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή των Περιφερειών υποστηρίζει την ανάγκη να συνοδευτεί το «Σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης» από αυστηρότερα κριτήρια τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τις επενδύσεις των δημοσίων αρχών και συγκεκριμένα τις επενδύσεις στον τομέα των υποδομών καθώς και τις ενισχύσεις για την επαγγελματική και κοινωνική επανένταξη.

20.

Απευθύνει έκκληση να συνεχιστεί και να ενταθεί η συνεκτίμηση των πτυχών του περιβάλλοντος σε όλους τους πολιτικούς τομείς, σύμφωνα με τη στρατηγική του Γκέτεμποργκ, χωρίς να παραγνωρίζεται η οικονομική αποτελεσματικότητα.

21.

Επιδοκιμάζει την προτεραιότητα που δίνεται στην προώθηση των επενδύσεων για τη δημιουργία δικτύων και την προαγωγή της γνώσης, ιδιαιτέρως στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού χώρου έρευνας και την υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη σε συμφωνία με το στόχο της διάθεσης του 3 % του ΑΕγχΠ, καθώς και στην προσέγγιση επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο της έρευνας.

22.

Απευθύνει έκκληση να επικεντρωθεί περισσότερο το ενδιαφέρον στο ρόλο της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης και στην πραγματοποίηση επενδύσεων σε ανθρώπινο δυναμικό για την προαγωγή της ανάπτυξης στην Ευρώπη και την υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας.

23.

Αναμένει με ανυπομονησία τη συνέχεια που προτίθεται να δώσει η Επιτροπή στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση «Altmark Trans» σχετικά με τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων της δημοσίας υπηρεσίας και στην πράσινη βίβλο για τις υπηρεσίες γενικού συμφέροντος στην οποία διατύπωσε περιορισμένο μόνο αριθμό προτάσεων νομοθετικής ή ρυθμιστικής δράσης.

24.

Τονίζει τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν η αξιολόγηση και η προσαρμογή της πρωτοβουλίας eEurope 2005 στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαιτέρως η ανάπτυξη και η χρήση μιας ασφαλούς ευρωπαϊκής ευρυζωνικής υποδομής και προσβλέπει στην αναθεώρηση του σχεδίου δράσης eEurope 2005.

25.

Καλεί την Επιτροπή να μεριμνήσει προκειμένου η διαδικασία αύξουσας συγκέντρωσης στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης να μην οδηγήσει σε μια κατάσταση ολιγοπωλίου που θα απειλήσει την πολυφωνία, την πολιτιστική ποικιλομορφία, και την ελευθερία επιλογής των καταναλωτών.

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

26.

Εκφράζει την ανησυχία της για την ανεπαρκή συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών αρχών στις δράσεις που αναλαμβάνονται εκ μέρους της Επιτροπής και των εθνικών αρχών στα πλαίσια της προετοιμασίας της διεύρυνση και ζητά η πολιτική συνοχής να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ένταξη των νέων κρατών μελών.

27.

Σημειώνει με ικανοποίηση ότι η Επιτροπή συμπεριέλαβε στις απόλυτες προτεραιότητές της για τις υποψήφιες χώρες την περαιτέρω ανάπτυξη διοικητικού δυναμικού και υπενθυμίζει ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές στις χώρες αυτές χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη, ενώ παράλληλα καλεί την Επιτροπή να θεσπίσει επειγόντως νέα, καινοτόμα μέτρα για την ενίσχυση της διοικητικής και εκτελεστικής ικανότητας των τοπικών και περιφερειακών αρχών στις υποψήφιες χώρες.

28.

Συνιστά με θέρμη την εντονότερη συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών αρχών στις τρέχουσες και τις μελλοντικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις, υπενθυμίζει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δέκα πρώτες υποψήφιες χώρες οφείλονται, επίσης, στην έλλειψη εκτελεστικής και διοικητικής ικανότητας και ότι τα προβλήματα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν είχε δοθεί περισσότερη προσοχή στις ανάγκες των τοπικών και περιφερειακών αρχών κατά την διαδικασία της διεύρυνσης.

29.

Τονίζει τη σημασία που έχει η προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας σε μια διευρυμένη Ευρώπη και εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ήταν σε θέση να επιδιώξει ενεργά τις προτεραιότητες του σεβασμού και της προώθησης της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυφωνίας ως πηγών πλούτου που πρέπει να διαφυλαχθούν.

Πολιτική γειτνίασης

30.

Επιδοκιμάζει πλήρως την πολιτική γειτνίασης που ασκεί η Επιτροπή και το στοιχείο της σταθερότητας στο οποίο βασίζεται, αλλά παρατηρεί και πάλι μετά λύπης της ότι στο πρόγραμμα εργασιών της Επιτροπής δεν προβλέπεται η διενέργεια διαβουλεύσεων με την Επιτροπή των Περιφερειών για τα περισσότερα θέματα που έχουν σχέση με τη διεύρυνση και τη γειτνίαση.

31.

Θεωρεί ότι η ανάπτυξη των διευρωπαϊκών δικτύων προσφέρει ένα απαραίτητο πλεονέκτημα για την ενίσχυση της σταθερότητας στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

32.

Υπενθυμίζει ότι, για να επιτύχει η πολιτική της διευρυμένης Ευρώπης, είναι απολύτως απαραίτητο να γίνει μια διάκριση μεταξύ δύο αξόνων δράσης — ενός για την Μεσόγειο και ενός για τη Ρωσία και τα ΝΑΚ.

33.

Συνιστά στην Επιτροπή να συνεκτιμήσει πλήρως την εμπειρία που διαθέτουν τα νέα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών από τις υποψήφιες χώρες με τους γείτονές τους από την Ανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου και να προωθήσει τη συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών αρχών της Ευρώπης των 25 στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής ενός «κύκλου φίλων». Σε σχέση με αυτό, η Επιτροπή των Περιφερειών θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην ανατολική διάσταση της πολιτικής της ευρύτερης Ευρώπης διοργανώνοντας σεμινάριο για το θέμα αυτό το δεύτερο εξάμηνο του 2004, στο Καλίνινγκραντ.

34.

Σύμφωνα με το ψήφισμα που εξέδωσε στις 28 Νοεμβρίου 2003, ζητά την εντονότερη συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην ευρωμεσογειακή συνεργασία, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να συσταθεί ένα όργανο στα πλαίσια των ευρωμεσογειακών θεσμών το οποίο θα εκπροσωπεί τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, ότι η αποκεντρωμένη Ευρωμεσογειακή συνεργασία πρέπει να γίνει ένας από τους πυλώνες της διαδικασίας της Βαρκελώνης και να χαραχτούν κατευθυντήριες γραμμές για ένα διαπεριφερειακό και διεθνικό πρόγραμμα συνεργασίας που θα απευθύνεται στις τοπικές και περιφερειακές αρχές της περιοχής της Μεσογείου. Από την άποψη αυτή, κρίνεται σκόπιμο να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον σε ειδικά προγράμματα κατάρτισης τα οποία έχουν ως στόχο την ανάπτυξη διοικητικής ικανότητας.

35.

Ζητά να συνεχιστεί με σπουδή η προσπάθεια για την υλοποίηση της ατζέντας της Θεσσαλονίκης και να ενταχθούν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές των δυτικών Βαλκανίων σε όλα τα προγράμματα και τα δίκτυα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία προωθούν την ενσωμάτωσή τους σε όλους τους τομείς στην Ευρώπη, είτε πρόκειται για τον χώρο της οικονομίας, της κοινωνίας ή του πολιτισμού.

Χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης

36.

Υπογραμμίζει ότι η τοπική και περιφερειακή διάσταση είναι εγγενής στο εγχείρημα της υλοποίησης ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης και ζητά, αφενός, να συνεκτιμηθεί το γεγονός αυτό για τον καθορισμό των προσανατολισμών με βάση το πρόγραμμά του Tampere που θα ήθελε να υλοποιηθούν εντός των προθεσμιών που επικυρώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης και, αφετέρου, να ζητηθεί η γνώμη της για το θέμα αυτό.

37.

Σημειώνει με ικανοποίηση την αύξηση της συχνότητας των διαβουλεύσεων μαζί της επί της πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση, εκφράζει όμως τη λύπη της για το γεγονός ότι, παρόλο που το είχε ζητήσει ρητώς, η Επιτροπή αρνήθηκε να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις μαζί της επί ορισμένων εγγράφων που αφορούν στο χώρο αυτό.

38.

Τονίζει ότι η ένταξη των μεταναστών και η κοινωνική συνοχή αποτελούν ζωτικά θέματα επικαιρότητας στην πλειονότητα των χωρών της ΕΕ και θεωρεί ότι η ένταξη πρέπει να αποτελέσει βασικό ερώτημα σε όλους τους συναφείς τομείς δράσεις της ΕΕ και ιδιαίτερα στον τομέα της κοινής πολιτικής μετανάστευσης και χορήγησης ασύλου.

39.

Συνιστά την προσφυγή στα διαρθρωτικά ταμεία για την ανάπτυξη και την στήριξη μέσων για την υλοποίηση του χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης σε ευαίσθητες περιφερειακές και τοπικές ζώνες.

40.

Αναθέτει στον Πρόεδρό της να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την ιρλανδική και την ολλανδική προεδρία και στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των υποψηφίων χωρών.

Βρυξέλλες, 12 Φεβρουαρίου 2004

Ο Πρόεδρος

της Επιτροπής των Περιφερειών

Peter STRAUB


(1)  [COM(2003) 811 τελικό].

(2)  (έγγρ. 15709/03 της 5.12.2003).


Top