Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document E2004C0065

    Σύσταση της Εποπτεύουσας Αρχής της ΕΖΕΣ αριθ. 65/04/COL, της 31ης Μαρτίου 2004, σχετικά με ένα συντονισμένο πρόγραμμα για τον επίσημο έλεγχο των ζωοτροφών το 2004

    ΕΕ L 126 της 19.5.2005, p. 59–67 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    ΕΕ L 349M της 12.12.2006, p. 13–21 (MT)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2004/65/oj

    19.5.2005   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 126/59


    ΣΫΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΠΤΕΫΟΥΣΑΣ ΑΡΧΉΣ ΤΗΣ ΕΖΕΣ

    αριθ. 65/04/COL

    της 31ης Μαρτίου 2004

    σχετικά με ένα συντονισμένο πρόγραμμα για τον επίσημο έλεγχο των ζωοτροφών το 2004

    Η ΕΠΟΠΤΕΥΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΖΕΣ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, και ιδίως το άρθρο 109 παράγραφος 1 και το πρωτόκολλο 1,

    τη συμφωνία μεταξύ των κρατών της ΕΖΕΣ σχετικά με την ίδρυση Εποπτεύουσας Αρχής και Δικαστηρίου, και ιδίως το άρθρο 5 παράγραφος 2 στοιχείο β) και το πρωτόκολλο 1,

    την πράξη που αναφέρεται στο σημείο 31α του κεφαλαίου II του παραρτήματος I της συμφωνίας για τον ΕΟΧ (οδηγία 95/53/ΕΚ του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 1995, για τον καθορισμό των αρχών οργάνωσης των επίσημων ελέγχων στον τομέα της διατροφής των ζώων) (1), όπως τροποποιήθηκε και προσαρμόσθηκε στη συμφωνία για τον ΕΟΧ με το πρωτόκολλο 1 αυτής, και ιδίως με το άρθρο 22 παράγραφος 3,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Είναι αναγκαίο, για λόγους εύρυθμης λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, να ληφθούν μέτρα για συντονισμένα προγράμματα ελέγχου των ζωοτροφών σε επίπεδο ΕΟΧ με σκοπό τη βελτίωση της εναρμονισμένης εφαρμογής των επίσημων ελέγχων από τα κράτη ΕΖΕΣ.

    (2)

    Αυτά τα προγράμματα πρέπει να δίνουν έμφαση στη συμμόρφωση με τη σχετική ισχύουσα νομοθεσία σύμφωνα με τη συμφωνία για τον ΕΟΧ καθώς και στην προστασία της υγείας του ανθρώπου και των ζώων.

    (3)

    Τα αποτελέσματα της ταυτόχρονης εφαρμογής εθνικών προγραμμάτων και συντονισμένων προγραμμάτων ενδέχεται να παράσχουν τις πληροφορίες και την πείρα που θα αποτελέσουν τη βάση για μελλοντικές δραστηριότητες ελέγχου και για την εκπόνηση νομοθεσίας.

    (4)

    Παρόλο που η πράξη στην οποία αναφέρεται το σημείο 33 του κεφαλαίου II του παραρτήματος I στη συμφωνία για τον ΕΟΧ (οδηγία 2002/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαΐου 2002, για τις ανεπιθύμητες ουσίες στις ζωοτροφές) (2) καθορίζει τις μέγιστες συγκεντρώσεις αφλατοξίνης B1 στις ζωοτροφές, δεν υπάρχει ισχύουσα νομοθεσία σύμφωνα με τη συμφωνία για τον ΕΟΧ σχετικά με άλλες μυκοτοξίνες, όπως ωχρατοξίνη Α, ζεαραλενόνη, δεοξυνιβαλενόλη και φουμονισίνες. Η συλλογή πληροφοριών για την παρουσία αυτών των μυκοτοξινών μέσω τυχαίας δειγματοληψίας θα μπορούσε να παράσχει χρήσιμα δεδομένα για την εκτίμηση της κατάστασης με στόχο τη χάραξη της αντίστοιχης νομοθεσίας. Επιπλέον, ορισμένες πρώτες ύλες ζωοτροφών, όπως σιτηρά και ελαιόσποροι, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στη μόλυνση από μυκοτοξίνες λόγω των συνθηκών συγκομιδής, αποθήκευσης και μεταφοράς. Καθώς η συγκέντρωση των μυκοτοξινών ποικίλλει ανά έτος, συνιστάται η συλλογή στοιχείων για όλες τις παραπάνω μυκοτοξίνες σε διαδοχικά έτη.

    (5)

    Παλαιότεροι έλεγχοι για την παρουσία αντιβιοτικών και κοκκιδιοστατικών σε ορισμένες ζωοτροφές για τις οποίες δεν επιτρεπόταν η χρήση των ουσιών αυτών, απέδειξαν ότι συνεχίζονται οι παραβάσεις. Η συχνότητα τέτοιων διαπιστώσεων και η ευαισθησία αυτού του θέματος δικαιολογούν τη συνέχιση των ελέγχων.

    (6)

    Η συμμετοχή της Νορβηγίας και της Ισλανδίας στα προγράμματα εντός του πεδίου εφαρμογής του παραρτήματος II της παρούσας σύστασης αναφορικά με ουσίες που απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα ζωοτροφών, θα πρέπει να αξιολογηθεί σύμφωνα με τις εξαιρέσεις των εν λόγω χωρών από το κεφάλαιο II του παραρτήματος I στη συμφωνία για τον ΕΟΧ.

    (7)

    Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι οι περιορισμοί στη χρήση πρώτων υλών ζωικής προέλευσης σε ζωοτροφές, όπως ορίζονται στη σχετική νομοθεσία του ΕΟΧ, εφαρμόζονται αποτελεσματικά.

    (8)

    Τα κρούσματα μόλυνσης της τροφικής αλυσίδας των ανθρώπων και των ζώων με οξική μεδροξυπρογεστερόνη (MPA) επεσήμαναν τη σημασία της επιλογής των προμηθειών για την ασφάλεια των ζωοτροφών. Ορισμένα συστατικά στις ζωοτροφές είναι παραπροϊόντα της αγροτροφικής βιομηχανίας ή άλλων βιομηχανιών ή της εξόρυξης ορυκτών. Η προέλευση των πρώτων υλών βιομηχανικής προέλευσης και οι μέθοδοι μεταποίησης που εφαρμόζονται μπορεί να αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για την ασφάλεια των προϊόντων. Συνεπώς, οι αρμόδιες αρχές πρέπει να εξετάσουν αυτή την άποψη κατά τη διεξαγωγή των ελέγχων.

    (9)

    Τα μέτρα που προβλέπει η παρούσα σύσταση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής φυτικών και ζωικών ζωοτροφών της ΕΖΕΣ που επικουρεί την Εποπτεύουσα Αρχή της ΕΖΕΣ,

    ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΕΖΕΣ:

    1)

    Να πραγματοποιήσουν κατά τη διάρκεια του έτους 2004 συντονισμένο πρόγραμμα επιθεωρήσεων με σκοπό τον έλεγχο:

    α)

    της συγκέντρωσης μυκοτοξινών (αφλατοξίνη B1, ωχρατοξίνη A, ζεαραλενόνη, δεοξυνιβαλενόλη και φουμοσίνες) στις ζωοτροφές, υποδεικνύοντας τις μεθόδους ανάλυσης. Η μέθοδος δειγματοληψίας πρέπει να περιλαμβάνει τόσο την τυχαία όσο και τη στοχοθετημένη δειγματοληψία. Στην περίπτωση της στοχοθετημένης δειγματοληψίας, τα δείγματα πρέπει να είναι πρώτες ύλες ζωοτροφών για τις οποίες υπάρχει η υποψία ότι περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις μυκοτοξινών, όπως οι σπόροι δημητριακών, ελαιόσποροι, ελαιώδεις καρποί, τα προϊόντα και παραπροϊόντα τους καθώς και πρώτες ύλες ζωοτροφών που αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα ή μεταφέρονται διά θαλάσσης σε μακρινές αποστάσεις. Τα αποτελέσματα των ελέγχων πρέπει να καταγράφονται με χρήση του υποδείγματος που περιέχεται στο παράρτημα Ι·

    β)

    ορισμένων φαρμακευτικών ουσιών, οι οποίες είτε επιτρέπονται είτε όχι ως πρόσθετες ύλες ζωοτροφών για ορισμένα είδη και κατηγορίες ζώων, σε μη φαρμακευτικά προμείγματα και σύνθετες ζωοτροφές στις οποίες δεν επιτρέπονται οι εν λόγω φαρμακευτικές ουσίες. Οι έλεγχοι πρέπει να στοχεύουν αυτές τις φαρμακευτικές ουσίες σε προμείγματα και σύνθετες ζωοτροφές, αν η αρμόδια αρχή θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ανίχνευσης ανωμαλιών. Τα αποτελέσματα των ελέγχων πρέπει να καταγράφονται με χρήση του υποδείγματος που περιέχεται στο παράρτημα IΙ·

    γ)

    της εφαρμογής περιορισμών στην παραγωγή και χρήση πρώτων υλών ζωικής προέλευσης, όπως ορίζονται στο παράρτημα IIΙ·

    δ)

    των διαδικασιών που εφαρμόζουν οι παραγωγοί σύνθετων ζωοτροφών για την επιλογή και αξιολόγηση των προμηθειών τους σε πρώτες ύλες βιομηχανικής προέλευσης και της διασφάλισης της ποιότητας και ασφάλειας τέτοιων συστατικών, όπως ορίζεται στο παράρτημα IV.

    2)

    Να συμπεριλάβουν τα αποτελέσματα του συντονισμένου προγράμματος επιθεωρήσεων το οποίο προβλέπεται στην παράγραφο 1 ως ξεχωριστό κεφάλαιο στην έκθεση για τις ετήσιες δραστηριότητες ελέγχου που θα υποβληθεί στην Εποπτεύουσα Αρχή της ΕΖΕΣ έως την 1η Απριλίου 2005 σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 2 της οδηγίας 95/53/ΕΚ και την τελευταία έκδοση του εναρμονισμένου προτύπου αναφοράς.

    Βρυξέλλες, 31 Μαρτίου 2004.

    Για την Εποπτεύουσα Αρχή της ΕΖΕΣ

    Bernd HAMMERMAN

    Μέλος

    Niels FENGER

    Διευθυντής


    (1)  ΕΕ L 265 της 8.11.1995, σ. 17· οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 2001/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 234 της 1.9.2001, σ. 55).

    (2)  ΕΕ L 140 της 30.5.2002, σ. 10· οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 2005/8/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 27 της 29.1.2005, σ. 44).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    Συγκέντρωση ορισμένων μυκοτοξινών (αφλατοξίνη B1, ωχρατοξίνη A, ζεαραλενόνη, δεοξυνιβαλενόλη, φουμονισίνες) στις ζωοτροφές

    Ατομικά αποτελέσματα όλων των ελεγχθέντων δειγμάτων. Υπόδειγμα αναφοράς όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο a)

    Ζωοτροφές

    Δειγματοληψία (τυχαία ή στοχοθετημένη)

    Τύπος και συγκέντρωση μυκοτοξινών (μg/kg σε ζωοτροφή με ποσοστό υγρασίας 12 %)

    Τύπος

    Χώρα καταγωγής

    Αφλατοξίνη B1

    Ωχρατοξίνη A

    Ζεαραλενόνη

    Δεοξυνιβαλενόλη

    Φουμονισίνες (1)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Η αρμόδια αρχή πρέπει επίσης να αναφέρει:

    την ενέργεια που αναλήφθηκε όταν διαπιστώθηκε υπέρβαση των ανώτατων ορίων ανοχής για την αφλατοξίνη B1,

    τις μεθόδους ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκαν,

    τα όρια ανίχνευσης.


    (1)  Η συγκέντρωση φουμονισίνων περιλαμβάνει όλες τις φουμονισίνες B1, B2 και B3.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    Παρουσία ορισμένων ουσιών οι οποίες απαγορεύονται ως πρόσθετα ζωοτροφών

    Ορισμένα αντιβιοτικά, κοκκιδιοστατικά και άλλες ουσίες μπορούν να χρησιμοποιούνται νόμιμα ως πρόσθετα σε προμείγματα και σύνθετες ζωοτροφές για ορισμένα είδη και κατηγορίες ζώων, εφόσον προβλέπονται από την πράξη στην οποία αναφέρεται το σημείο 1 του κεφαλαίου II του παραρτήματος I στη συμφωνία για τον ΕΟΧ [οδηγία 70/524/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 23ης Νοεμβρίου 1970, σχετικά με τις πρόσθετες ύλες στις ζωοτροφές  (1)].

    Η παρουσία απαγορευμένων ουσιών σε ζωοτροφές συνιστά παράβαση.

    Οι ουσίες που πρέπει να ελεγχθούν βρίσκονται μεταξύ των ακόλουθων ουσιών:

    1)

    Ουσίες οι οποίες επιτρέπονται ως πρόσθετες ύλες ζωοτροφών μόνο για ορισμένα είδη ή κατηγορίες ζώων:

     

    avilamycin (αβιλαμυκίνη)

     

    decoquinate

     

    diclazuril

     

    lavophospholipol (φλαβοφωσφολιπόλη)

     

    halofuginone hydrobromide

     

    lasalocid A sodium

     

    maduramicin ammonium alpha

     

    monensin sodium (νατριούχος μονενσίνη)

     

    narasin (ναρασίνη)

     

    narasin — nicarbazin (ναρασίνη — νικαρβαζίνη)

     

    robenidine hydrochloride

     

    salinomycin sodium (νατριούχος σαλινομυκίνη)

     

    semduramicin sodium

    2)

    Ουσίες οι οποίες δεν επιτρέπονται πλέον ως πρόσθετες ύλες ζωοτροφών:

     

    amprolium

     

    amprolium/ethopabate

     

    arprinocid

     

    αβοπαρκίνη

     

    carbadox

     

    dimetridazole

     

    dinitolmid

     

    ipronidazol

     

    meticlorpindol

     

    meticlorpindol/methylbenzoquate

     

    nicarbazin

     

    nifursol

     

    olaquindox

     

    ronidazol

     

    spiramycin (σπιραμυκίνη)

     

    tetracyclines (τετρακυκλίνες)

     

    tylosin phosphate (φωσφορική τυλοσίνη)

     

    virginiamycin (βιργιαναμυκίνη)

     

    zinc bacitracin (ψευδαργυρική βακιτρακίνη)

     

    άλλες αντιμικροβιακές ουσίες

    3)

    Ουσίες που απαγορεύονται εξ ολοκλήρου ως πρόσθετες ύλες ζωοτροφών:

    άλλες ουσίες

    Ατομικά αποτελέσματα όλων των μη συμμορφούμενων δειγμάτων. Υπόδειγμα αναφοράς όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο β)

    Τύπος ζωοτροφής

    (είδος και κατηγορία ζώου)

    Ουσία που ανιχνεύθηκε

    Επίπεδο που βρέθηκε

    Αιτία παράβασης (2)

    Μέτρο αντιμετώπισης

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Η αρμόδια αρχή πρέπει επίσης να αναφέρει:

    το συνολικό αριθμό των δειγμάτων που αναλύθηκαν,

    τις ονομασίες των ουσιών που ελέγχθηκαν,

    τις μεθόδους ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκαν,

    τα όρια ανίχνευσης.


    (1)  ΕΕ L 270 της 14.12.1970, σ. 1.

    (2)  Ο λόγος που οδήγησε στην παρουσία της απαγορευμένης ουσίας στη ζωοτροφή, όπως συμπεραίνεται κατόπιν έρευνας που εκπονεί η αρμόδια αρχή.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

    Περιορισμοί στην παραγωγή και χρήση ζωοτροφών ζωικής προέλευσης

    Με την επιφύλαξη των άρθρων 3 έως 13 και 15 της οδηγίας 95/53/ΕΚ, τα κράτη ΕΖΕΣ πρέπει να εφαρμόσουν συντονισμένο πρόγραμμα επιθεώρησης κατά τη διάρκεια του 2004 για να διαπιστώσουν εάν τηρήθηκαν οι περιορισμοί στην παραγωγή και χρήση πρώτων υλών ζωοτροφών ζωικής προέλευσης.

    Συγκεκριμένα, για να εξασφαλιστεί ότι εφαρμόζεται αποτελεσματικά η απαγόρευση της χορήγησης μεταποιημένων ζωικών πρωτεϊνών σε ορισμένα ζώα, όπως ορίζεται στο παράρτημα IV της πράξης στην οποία αναφέρονται τα σημεία 7, 1, 12 του κεφαλαίου I του παραρτήματος I στη συμφωνία για τον ΕΟΧ [Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2001 για την καθιέρωση κανόνων για την πρόληψη, τον έλεγχο και την εξάλειψη ορισμένων μεταδοτικών μορφών σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας] (1), τα κράτη ΕΖΕΣ οφείλουν να εφαρμόσουν ειδικό πρόγραμμα ελέγχου που βασίζεται σε στοχοθετημένους ελέγχους. Σύμφωνα με το άρθρο 4 της οδηγίας 95/53/ΕΚ, αυτό το πρόγραμμα ελέγχου πρέπει να βασίζεται σε μια στρατηγική βάσει του κινδύνου όπου περιλαμβάνονται όλα τα στάδια παραγωγής και όλα τα είδη εγκαταστάσεων όπου παράγονται, διακινούνται και χορηγούνται ζωοτροφές. Τα κράτη ΕΖΕΣ πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στον ορισμό των κριτηρίων που μπορεί να συνδέονται με κάποιον κίνδυνο. Η βαρύτητα που δίνεται σε κάθε κριτήριο πρέπει να είναι ανάλογη του κινδύνου. Η συχνότητα των επιθεωρήσεων και ο αριθμός των δειγμάτων που αναλύονται στις εγκαταστάσεις πρέπει να είναι ανάλογη του συνόλου της βαρύτητας που δίνεται στις εγκαταστάσεις αυτές.

    Οι ακόλουθες ενδεικτικές εγκαταστάσεις και τα κριτήρια πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την κατάρτιση προγράμματος ελέγχου:

    Εγκαταστάσεις

    Κριτήρια

    Βαρύτητα

    Μονάδες παραγωγής ζωοτροφών

    Μονάδες παραγωγής διπλής ροής που παράγουν σύνθετες ζωοτροφές για μηρυκαστικά και σύνθετες ζωοτροφές για μη μηρυκαστικά οι οποίες περιέχουν μεταποιημένες ζωικές πρωτεΐνες που υπόκεινται σε παρέκκλιση

    Μονάδες παραγωγής ζωοτροφών με ιστορικό μη συμμόρφωσης ή για τις οποίες υπάρχει σχετική υποψία

    Μονάδες παραγωγής ζωοτροφών που παράγουν μεγάλες ποσότητες εισαγόμενων ζωοτροφών υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες όπως ιχθυάλευρο, σογιάλευρο, άλευρο γλουτένης αραβοσίτου και συμπυκνώματα πρωτεϊνών

    Μονάδες παραγωγής ζωοτροφών που παράγουν μεγάλες ποσότητες σύνθετων ζωοτροφών

    Κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης ως αποτέλεσμα εσωτερικών διαδικασιών λειτουργίας (όπως ξεχωριστά σιλό, έλεγχος του αποτελεσματικού διαχωρισμού των γραμμών παραγωγής, έλεγχος των συστατικών, εσωτερικό εργαστήριο, διαδικασίες δειγματοληψίας κ.λπ.)

     

    Μεθοριακοί σταθμοί επιθεώρησης και άλλα σημεία εισόδου στον ΕΟΧ

    Εισαγωγές μεγάλων/μικρών ποσοτήτων ζωοτροφών

    Ζωοτροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες

     

    Κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

    Σταθεροί αναμείκτες οι οποίοι χρησιμοποιούν μεταποιημένες ζωικές πρωτεΐνες που υπόκεινται σε παρέκκλιση

    Κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με μηρυκαστικά και άλλα είδη (κίνδυνος διασταυρούμενης σίτισης)

    Κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που αγοράζουν ασυσκεύαστες ζωοτροφές

     

    Μεταπράτες

    Αποθήκες και ενδιάμεση αποθήκευση ζωοτροφών υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες

    Διακίνηση μεγάλου όγκου ασυσκεύαστων ζωοτροφών

    Μεταπράτες σύνθετων ζωοτροφών οι οποίες έχουν παραχθεί στο εξωτερικό

     

    Φορητοί αναμείκτες

    Αναμείκτες που παράγουν ζωοτροφές για μηρυκαστικά και μη μηρυκαστικά

    Αναμείκτες με ιστορικό μη συμμόρφωσης ή για τους οποίους υπάρχει σχετική υποψία

    Αναμείκτες που δέχονται ζωοτροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες

    Αναμείκτες που παράγουν μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών

    Εάν εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων μεταξύ των οποίων υπάρχουν εκμεταλλεύσεις με μηρυκαστικά

     

    Μεταφορικά μέσα

    Οχήματα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μεταποιημένων ζωικών πρωτεϊνών και ζωοτροφών

    Οχήματα με ιστορικό μη συμμόρφωσης ή για τα οποία υπάρχει σχετική υποψία

     

    Εναλλακτικά ως προς τις παραπάνω εγκαταστάσεις και κριτήρια, τα κράτη ΕΖΕΣ μπορούν να διαβιβάσουν στην Εποπτεύουσα Αρχή της ΕΖΕΣ τη δική τους αξιολόγηση του κινδύνου πριν από τις 30 Απριλίου 2004.

    Οι δειγματοληψίες πρέπει να στοχεύουν παρτίδες ή γεγονότα όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα διασταυρούμενης μόλυνσης με απαγορευμένες μεταποιημένες πρωτεΐνες (πρώτη παρτίδα μετά τη μεταφορά ζωοτροφών που περιείχαν ζωικές πρωτεΐνες απαγορευμένες για τη συγκεκριμένη παρτίδα, τεχνικά προβλήματα ή αλλαγές στις γραμμές παραγωγής, αλλαγές στους χώρους αποθήκευσης ή στα σιλό για ασυσκεύαστο υλικό).

    Ο ελάχιστος αριθμός επιθεωρήσεων ανά έτος σε ένα κράτος ΕΖΕΣ πρέπει να είναι 10 ανά 100 000 τόνους παραγόμενων σύνθετων ζωοτροφών. Ο ελάχιστος αριθμός επίσημων δειγμάτων ανά έτος σε ένα κράτος ΕΖΕΣ πρέπει να είναι 20 ανά 100 000 τόνους παραγόμενων σύνθετων ζωοτροφών. Εν αναμονή της έγκρισης εναλλακτικών μεθόδων, για την ανάλυση των δειγμάτων πρέπει να εφαρμόζεται μικροσκοπική ταυτοποίηση και κατ’ εκτίμηση προσδιορισμός όπως καθορίζεται στην οδηγία 98/88/ΕΚ της Επιτροπής, της 13ης Νοεμβρίου 1998, για τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για τη μικροσκοπική ταυτοποίηση και τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό των συστατικών ζωικής προέλευσης για τον επίσημο έλεγχο των ζωοτροφών (2). Η παρουσία απαγορευμένων συστατικών ζωικής προέλευσης στις ζωοτροφές πρέπει να θεωρείται ως παράβαση της απαγόρευσης των ζωοτροφών.

    Τα αποτελέσματα των προγραμμάτων επιθεώρησης πρέπει να ανακοινώνονται στην Εποπτεύουσα Αρχή ΕΖΕΣ με την ακόλουθη μορφή:

    Περίληψη των ελέγχων σχετικά με τους περιορισμούς της σίτισης με ζωοτροφές ζωικής προέλευσης (σίτιση με απαγορευμένες μεταποιημένες ζωικές πρωτεΐνες)

    Α.   Τεκμηριωμένες επιθεωρήσεις

    Στάδιο

    Αριθμός επιθεωρήσεων που περιλαμβάνουν ελέγχους για την παρουσία μεταποιημένων ζωικών πρωτεϊνών

    Αριθμός παραβάσεων που δεν βασίζονται σε εργαστηριακές δοκιμές αλλά στον έλεγχο των εγγράφων κ.λπ.

    Εισαγωγή πρώτων υλών ζωοτροφών

     

     

    Αποθήκευση πρώτων υλών ζωοτροφών

     

     

    Μονάδες παραγωγής ζωοτροφών

     

     

    Σταθεροί/φορητοί αναμείκτες

     

     

    Μεταπράτες ζωοτροφών

     

     

    Μεταφορικά μέσα

     

     

    Κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις χωρίς μηρυκαστικά

     

     

    Κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με μηρυκαστικά

     

     

    Άλλο:…

     

     


    Β.   Δειγματοληψία και έλεγχος πρώτων υλών ζωοτροφών και σύνθετων ζωοτροφών για μεταποιημένες ζωικές πρωτεΐνες

    Εγκαταστάσεις

    Αριθμός επίσημων δειγμάτων που ελέγχθηκαν για μεταποιημένες ζωικές πρωτεΐνες

    Αριθμός δειγμάτων που θεωρήθηκαν θετικά για απαγορευμένες ζωικές πρωτεΐνες

    Παρουσία μεταποιημένης ζωικής πρωτεΐνης προερχόμενη από χερσαία ζώα

    Παρουσία μεταποιημένης ζωικής πρωτεΐνης προερχόμενη από ψάρια

    Πρώτες ύλες ζωοτροφών

    Σύνθετες ζωοτροφές

    Πρώτες ύλες ζωοτροφών

    Σύνθετες ζωοτροφές

    Πρώτες ύλες ζωοτροφών

    Σύνθετες ζωοτροφές

    για μηρυκαστικά

    για μη μηρυκαστικά

    για μηρυκαστικά

    για μηρυκαστικά

    για μηρυκαστικά

    για μη μηρυκαστικά

    Κατά την εισαγωγή

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Μονάδες παραγωγής ζωοτροφών

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Μεταπράτες/αποθήκευση

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Μεταφορικά μέσα

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Σταθεροί/φορητοί αναμείκτες

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Άλλο:…

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    Γ.   Περίληψη απαγορευμένων μεταποιημένων ζωικών πρωτεϊνών που ανιχνεύτηκαν σε δείγματα ζωοτροφών που προορίζονταν για μηρυκαστικά

     

    Μήνας δειγματοληψίας

    Είδος, βαθμός και προέλευση μόλυνσης

    Κυρώσεις (ή άλλα μέτρα) που επιβλήθηκαν

    1

     

     

     

    2

     

     

     

    3

     

     

     

    4

     

     

     

    5

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Επιπρόσθετα, τα κράτη ΕΖΕΣ πρέπει να αναλύουν τα λίπη και φυτικά έλαια που προορίζονται για ζωοτροφές ως προς την παρουσία ιχνών από οστά και να περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων στην αναφορά στην οποία αναφέρεται η παράγραφος 2 της παρούσας σύστασης.


    (1)  ΕΕ L 147 της 31.5.2001, σ. 1.

    (2)  ΕΕ L 318 της 27.11.1998, σ. 45.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

    Διαδικασίες επιλογής και αξιολόγησης προμηθειών πρώτων υλών ζωοτροφών βιομηχανικής προέλευσης

    Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να ταυτοποιήσουν και να περιγράψουν εν συντομία τις διαδικασίες που ακολουθούν οι παραγωγοί σύνθετων ζωοτροφών προκειμένου να επιλέξουν και να αξιολογήσουν τις προμήθειες πρώτων υλών ζωοτροφών βιομηχανικής προέλευσης. Ορισμένες διαδικασίες ενδέχεται να σχετίζονται με τα παλαιότερα ισχύοντα χαρακτηριστικά ή απαιτήσεις για τα προϊόντα ή τους προμηθευτές. Άλλες διαδικασίες ενδέχεται να σχετίζονται με εσωτερικούς ελέγχους για την επαλήθευση της συμμόρφωσης με ορισμένες παραμέτρους, τους οποίους διεξάγουν οι παραγωγοί σύνθετων ζωοτροφών κατά την παραλαβή των προμηθειών.

    Για κάθε διαδικασία που ταυτοποιείται (διαδικασία επιλογής και αξιολόγησης προμηθειών), οι αρμόδιες αρχές πρέπει να υποδεικνύουν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της εφαρμογής της συγκεκριμένης διαδικασίας αναφορικά με την ασφάλεια των ζωοτροφών. Τέλος, πρέπει να αξιολογήσουν εάν, δεδομένων των ενδεχόμενων κινδύνων, η κάθε διαδικασία είναι αποδεκτή, ανεπαρκής ή μη αποδεκτή για την εγγύηση της ασφάλειας των ζωοτροφών, αναφέροντας τους λόγους που οδηγούν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα.

    Αξιολόγηση διαδικασιών

    Διαδικασία (σύντομη περιγραφή, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων αποδοχής/απόρριψης πρώτων υλών ζωοτροφών)

    Πλεονεκτήματα

    Μειονεκτήματα

    Αξιολόγηση αποδεκτότητας διαδικασιών

     

     

     

     

     

     

     

     


    Top