ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βρυξέλλες, 14.2.2024
COM(2024) 73 final
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
σχετικά με την εφαρμογή και την καταλληλότητα του προγράμματος εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αθλητισμό για την περίοδο 2021-2024 και σχετικά με τη σύσταση σχετικά με την προώθηση της σωματικής άσκησης για τη βελτίωση της υγείας σε όλους τους τομείς
A.ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Μετά την έγκριση από το Συμβούλιο του 4ου προγράμματος εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αθλητισμό (2021-2024), ο αθλητισμός συνέχισε να ανταποκρίνεται στον ρόλο του ως μέρος του πολιτισμού, της ιστορίας και των παραδόσεων της Ευρώπης. Η μοναδική και ενωτική του δύναμη στις κοινωνίες μας συνοδεύεται από τη σημαντική ευθύνη του να λειτουργεί ως καταλύτης της αλλαγής μέσω της κοινωνικής προόδου, της οικονομικής δραστηριότητας και των υγιέστερων και συνεκτικότερων κοινοτήτων.
Το τρέχον πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ επικεντρώνεται στην ακεραιότητα και τις αξίες στον αθλητισμό, στις κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές πτυχές του αθλητισμού και στην προώθηση της συμμετοχής στον αθλητισμό, καθώς και στη σωματική άσκηση για τη βελτίωση της υγείας.
Το πλαίσιο εντός του οποίου εφαρμόστηκε το εν λόγω πρόγραμμα ήταν σύνθετο και παρουσίαζε προκλήσεις. Ο κόσμος του αθλητισμού αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, σε συνδυασμό με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επακόλουθη περίοδο πληθωρισμού, υψηλών τιμών ενέργειας και γεωπολιτικών εντάσεων που επηρεάζουν τους αθλητικούς αγώνες. Η διαχείριση των προκλήσεων που σχετίζονται με τις εξελίξεις αυτές προστίθεται στις εργασίες για τις βασικές προτεραιότητες, όπως η προώθηση της υγείας, της ισότητας και της ασφάλειας. Νομικές προκλήσεις ενώπιον των ευρωπαϊκών δικαστηρίων αύξησαν την προβολή και τη σημασία της ευρωπαϊκής διάστασης του αθλητισμού. Ειδικότερα, η συζήτηση για το ευρωπαϊκό πρότυπο αθλητισμού έχει εντατικοποιηθεί, εξάπτοντας τη φαντασία του κοινού.
Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο για τη διασφάλιση της εστίασης στις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής για τον αθλητισμό και την παράλληλη αντιμετώπιση των αναγκών ανάκαμψης και ανθεκτικότητας του τομέα του αθλητισμού.
Το πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ αποτελεί τη βάση για διάλογο και συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, του Συμβουλίου και της Επιτροπής. Όπως ορίζεται στο πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή και την καταλληλότητά του. Η έκθεση αυτή αποτελεί μέρος της βάσης για την εκπόνηση του επόμενου προγράμματος εργασιών της ΕΕ, το οποίο θα εγκριθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Η παρούσα έκθεση βασίζεται σε ευρεία διαβούλευση. Στο πλαίσιο διαδικτυακής δημόσιας διαβούλευσης παρασχέθηκε στα κράτη μέλη και στα ενδιαφερόμενα μέρη η δυνατότητα να υποβάλουν γραπτές παρατηρήσεις. Συνολικά υποβλήθηκαν 72 απαντήσεις από κράτη μέλη, διεθνή και ευρωπαϊκά αθλητικά ιδρύματα, εθνικές ολυμπιακές επιτροπές, εθνικούς οργανισμούς κατά της φαρμακοδιέγερσης και άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη. Επιπλέον, η Επιτροπή διοργάνωσε συνεδρίαση για να λάβει πρόσθετες ποιοτικές παρατηρήσεις από όσους απάντησαν.
Η παρούσα έκθεση βασίζεται σε αξιολόγηση της προόδου που έχει σημειωθεί στους βασικούς τομείς πολιτικής του προγράμματος εργασιών της ΕΕ. Εξετάζει την υλοποίηση των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων, καθώς και την αποτελεσματικότητα των εργαλείων και των μεθόδων εργασίας. Περιλαμβάνει συστάσεις για μελλοντικές δράσεις και συνεργασία στον τομέα του αθλητισμού. Η παρούσα έκθεση αξιολογεί επίσης την εφαρμογή της σύστασης σχετικά με τη σωματική άσκηση για τη βελτίωση της υγείας σε όλους τους τομείς.
B.ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ / ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΚΘΕΣΕΩΝ
1.Μέθοδοι εργασίας
Το πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό υλοποιήθηκε μέσω διαφόρων καθιερωμένων συνθέσεων εργασίας και μηχανισμών υποβολής εκθέσεων που βελτιώθηκαν και υποβλήθηκαν σε περαιτέρω επεξεργασία κατά την τελευταία τριετία. Σε αυτά περιλαμβάνονταν συμπεράσματα του Συμβουλίου, συζητήσεις, ομάδες εμπειρογνωμόνων, δραστηριότητες αλληλοδιδαχής από ομοτίμους, διασκέψεις και σεμινάρια, συνεδριάσεις των γενικών διευθυντών της ΕΕ για τον αθλητισμό και μελέτες.
Συστάθηκαν δύο ομάδες εμπειρογνωμόνων για τον πράσινο αθλητισμό και για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα του τομέα του αθλητισμού κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία COVID-19. Οι ομάδες αυτές, υπό την προεδρία της Επιτροπής, με την ενεργό συμμετοχή των αρχών των κρατών μελών, καθώς και παρατηρητών και εμπειρογνωμόνων από το αθλητικό κίνημα, υπέβαλαν εκθέσεις και συστάσεις και παρείχαν μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή εμπειρογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών.
Οι δραστηριότητες αλληλοδιδαχής από ομοτίμους με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με συγκεκριμένα θέματα αναπτύχθηκαν σημαντικά κατά την περίοδο του προγράμματος εργασιών της ΕΕ. Οι συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου και οι διασκέψεις, όπως οι άτυπες συνεδριάσεις των γενικών διευθυντών της ΕΕ για τον αθλητισμό, καθώς και οι συζητήσεις προσανατολισμού στο Συμβούλιο διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στην προώθηση των πολιτικών για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.
Η Επιτροπή διενέργησε μελέτες για επίκαιρα θέματα και συνέχισε να αναπτύσσει πρωτοβουλίες και εκστρατείες, όπως το φόρουμ της ΕΕ για τον αθλητισμό, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, η εκστρατεία HealthyLifestyle4All και η πρωτοβουλία SHARE. Οι εν λόγω μελέτες και εκστρατείες είχαν ως στόχο να βοηθήσουν τα κράτη μέλη και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν πολιτικές και δραστηριότητες στον τομέα του αθλητισμού.
Οι αθλητικές ομοσπονδίες, οι ενώσεις και άλλοι αθλητικοί φορείς διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην εφαρμογή της πολιτικής για τον αθλητισμό και οι απόψεις τους αποτελούν σημαντικό μέρος των συζητήσεων πολιτικής. Στο πνεύμα αυτό, το αθλητικό κίνημα συμμετείχε ενεργά στο ετήσιο φόρουμ της ΕΕ για τον αθλητισμό και σε άλλες διασκέψεις. Παρακολούθησε επίσης τις ομάδες εμπειρογνωμόνων με έντονο ενδιαφέρον.
Η Επιτροπή συνεργάστηκε επίσης με διεθνείς κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC), η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά της Φαρμακοδιέγερσης (WADA).
Αυτές οι μέθοδοι εργασίας συνέβαλαν στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, του Συμβουλίου, της Επιτροπής και των ενδιαφερόμενων μερών στον τομέα του αθλητισμού. Βελτίωσαν τον συντονισμό της ΕΕ και διευκόλυναν την ανταλλαγή πολύτιμης εμπειρογνωσίας και πείρας για την προώθηση του προγράμματος εργασιών της ΕΕ. Ταυτόχρονα, ενδέχεται να απαιτηθούν ορισμένες προσαρμογές στον τρόπο σχεδιασμού των δράσεων, ώστε να διασφαλιστεί η τακτικότερη κοινοποίηση των αποτελεσμάτων και να διασφαλιστεί ότι τα αποτέλεσμα είναι εύκολο να αναπαραχθούν.
2.Δράσεις και αποτελέσματα
2.1. Ομάδες εμπειρογνωμόνων
Στην έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τον πράσινο αθλητισμό εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο το ευρωπαϊκό αθλητικό σύστημα μπορεί να προωθήσει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, και διατυπώνονται συστάσεις που απευθύνονται πρωτίστως στις δημόσιες αρχές και τις εθνικές αθλητικές οργανώσεις. Στις συστάσεις αυτές περιλαμβάνονται μια πρόσκληση προς τους πρωταθλητές του αθλητισμού και της βιωσιμότητας για την προαγωγή του πράσινου αθλητισμού, η δημιουργία φορέων ανταλλαγής γνώσεων, καθώς και η παροχή χρηματοδότησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη της μετάβασης σε πιο πράσινο αθλητισμό. Η έκθεση καταδεικνύει ότι ο αθλητισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από άλλους τομείς, ενώ ο βασικός αντίκτυπός του στο κλίμα επικεντρώνεται στις μετακινήσεις των οπαδών και των συμμετεχόντων σε αγώνες.
Στην έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα περιγράφονται οι σημαντικές επιπτώσεις της νόσου COVID-19 σε ολόκληρο τον τομέα του αθλητισμού. Στην έκθεση καταδεικνύεται επίσης ο αντίκτυπος των επακόλουθων κρίσεων, ιδίως αυτών που συνδέονται με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Πέραν του άμεσου αντίκτυπου και της αντιμετώπισης της κρίσης, στην έκθεση εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο το θέμα αυτό συνδέεται με ευρύτερα ζητήματα όπως η βιωσιμότητα και η διακυβέρνηση. Ως εκ τούτου, η έκθεση τονίζει τη σημασία της υιοθέτησης στρατηγικών κινδύνου και του σχεδιασμού αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης από τις αθλητικές οργανώσεις.
2.2. Εκδηλώσεις προεδρίας και δραστηριότητες αλληλοδιδαχής από ομοτίμους
Τα κράτη μέλη που ασκούν την προεδρία της ΕΕ διοργάνωσαν διασκέψεις, σεμινάρια και συνεδριάσεις των γενικών διευθυντών της ΕΕ για τον αθλητισμό. Από τις εκδηλώσεις αυτές αποκομίστηκαν πλούσια εμπειρογνωσία και πολιτικοί προσανατολισμοί σε τομείς όπως η αθλητική διπλωματία, η καινοτομία, η βιωσιμότητα, η ακεραιότητα και η ισότητα.
Επιπλέον, οι δραστηριότητες αλληλοδιδαχής από ομοτίμους αποδείχθηκε ότι συνιστούν μια ολοένα πιο δημοφιλή μέθοδο για τη διοργάνωση από τα κράτη μέλη ανταλλαγών γνώσεων σε πιο συγκεκριμένους τομείς και με διεξοδικό τρόπο.
Πλήρης κατάλογος των εκδηλώσεων προεδρίας και άλλων δραστηριοτήτων παρατίθεται στο παράρτημα Ι. Παρότι η περίοδος υλοποίησης του προγράμματος εργασιών της ΕΕ δεν έχει ολοκληρωθεί, σχεδόν όλες οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις που παρατίθενται στο εν λόγω παράρτημα πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία. Αυτό το συλλογικό επίτευγμα αντικατοπτρίζει την ισχυρή δέσμευση των κρατών μελών, των προεδριών, του Συμβουλίου, της Επιτροπής και όλων των άλλων ενδιαφερόμενων μερών να συμβάλουν και να συνεργαστούν στο πλαίσιο του προγράμματος εργασιών της ΕΕ.
2.3. Περαιτέρω πρωτοβουλίες για τη στήριξη του προγράμματος εργασιών της ΕΕ
Για να αυξηθεί ο αντίκτυπος των τομέων προτεραιότητας και να επιτευχθούν οι κατευθυντήριοι στόχοι του προγράμματος εργασιών της ΕΕ, η Επιτροπή πραγματοποίησε διάφορες σχετικές δραστηριότητες για να συμπληρώσει τις δράσεις και τους σκοπούς.
Ένας από τους κατευθυντήριους στόχους του προγράμματος είναι η εντατικοποίηση του διαλόγου και της συνεργασίας. Το φόρουμ της ΕΕ για τον αθλητισμό είναι η βασική δημόσια πλατφόρμα διαλόγου πολιτικής μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών στον τομέα του αθλητισμού σχετικά με βασικές προκλήσεις και τομείς στους οποίους η συνεργασία στο πλαίσιο του προγράμματος εργασιών της ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη. Πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και προσελκύει έως και 400 συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι προέρχονται από αθλητικές ομοσπονδίες, συλλόγους, εθνικές και περιφερειακές αρχές, την ακαδημαϊκή κοινότητα, αθλητές και ΜΚΟ.
Επιπλέον, το 2020 η Επιτροπή συγκρότησε την ομάδα υψηλού επιπέδου για την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό, με 15 εμπειρογνώμονες από διαφορετικά περιβάλλοντα που ξεκίνησαν τις εργασίες τους το 2021. Η έκθεση για την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό που εκπόνησε η ομάδα αυτή περιλαμβάνει σχέδιο δράσης με συστάσεις προς την Επιτροπή, τα κράτη μέλη, τους εθνικούς και διεθνείς αθλητικούς φορείς και τις οργανώσεις βάσης σε διάφορους θεματικούς τομείς, όπως η συμμετοχή στον αθλητισμό, η ίση μεταχείριση, η ηγεσία και τα μέτρα για τη διασφάλιση του ασφαλούς αθλητισμού.
Συμβάλλοντας στον τομέα προτεραιότητας της αύξησης της συμμετοχής στον αθλητισμό και της σωματικής άσκησης για τη βελτίωση της υγείας, η εκστρατεία HealthyLifestyle4All, η οποία πραγματοποιήθηκε από το 2021 έως το 2023, προώθησε υγιεινούς τρόπους ζωής σε όλες τις γενιές και τις κοινωνικές ομάδες, συνδέοντας τον αθλητισμό και τον ενεργό τρόπο ζωής με τις πολιτικές για την υγεία, τα τρόφιμα και άλλες πολιτικές. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής ζητήθηκε η παροχή συνεισφορών και ελήφθησαν 102 δεσμεύσεις από ενδιαφερόμενα μέρη στον τομέα του αθλητισμού. Σε αυτά περιλαμβάνονταν η ίδια η Επιτροπή, κράτη μέλη, τοπικές αρχές, αθλητικές ομοσπονδίες, οργανώσεις του τομέα του μαζικού αθλητισμού και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Στο πλαίσιο χαρτογράφησης των υγιεινών τρόπων ζωής παρέχεται επισκόπηση των αποτελεσμάτων και προσφέρεται ένας οδηγός χρηματοδότησης για έργα.
Η επιτυχία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού, ενός ακόμη εργαλείου κινητοποίησης των προσπαθειών για την ενίσχυση της συμμετοχής στον αθλητισμό, αυξάνεται συνεχώς, παρέχοντας τη δυνατότητα σε αθλητικές οργανώσεις, κοινότητες και άλλους φορείς από ολόκληρη την ΕΕ και από τις γειτονικές της χώρες να προωθήσουν τη συμμετοχή στη σωματική άσκηση και τον αθλητισμό στο ευρύ κοινό. Η εβδομάδα αυτή αποτελεί το κεντρικό μέρος της ετήσιας εκστρατείας της Επιτροπής #BeActive, η οποία προάγει ευρέως το πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ και τον αθλητισμό σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι δραστηριότητες συνεχίστηκαν παρά την πανδημία COVID-19 με τη συνιστώσα #BeActive@Home. Το 2022 ήταν ένα εξαιρετικό έτος για την εκστρατεία όσον αφορά τις εκδηλώσεις στις οποίες έλαβαν μέρος περισσότεροι από 13 εκατομμύρια συμμετέχοντες σε 40 χώρες και περιφέρειες. Το 2023 πραγματοποιήθηκαν 36 000 εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 11 εκατομμύρια άτομα. Από το 2022, στο πλαίσιο της εκστρατείας, η Επιτροπή απονέμει τα βραβεία #BeActive σε τέσσερις κατηγορίες, δηλαδή εκπαίδευση, εργασία, τοπικός ήρωας και από γενιά σε γενιά.
Οι δράσεις του Erasmus + για τον αθλητισμό προωθούν τη συμμετοχή στον αθλητισμό, τη σωματική άσκηση και τον εθελοντισμό. Μέσω της χρηματοδοτικής τους στήριξης, οι δράσεις αυτές αποτελούν μια ουσιαστική βάση για την προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση τόσο των κοινωνικών όσο και των σχετικών με τον αθλητισμό προκλήσεων και οι προτεραιότητές τους ευθυγραμμίζονται ικανοποιητικά με εκείνες του προγράμματος εργασιών της ΕΕ. Ο προϋπολογισμός έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο προγραμματισμού και ανέρχεται πλέον σε 470 εκατ. EUR για την περίοδο 2021-2027. Οι ευκαιρίες συμμετοχής σε συμπράξεις γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και η καθιέρωση συμπράξεων μικρής κλίμακας έδωσε τη δυνατότητα σε περισσότερες οργανώσεις βάσης να συμμετάσχουν σε συνεργασία. Για παράδειγμα, το 2023 η Επιτροπή έλαβε τον πρωτοφανή αριθμό των 1 500 προτάσεων, δηλαδή αύξηση κατά 17 % σε σύγκριση με το 2022. Το 2023, για πρώτη φορά, κατέστη δυνατή η υλοποίηση έργων μαθησιακής κινητικότητας για προπονητές αθλητισμού.
Η Επιτροπή ανέλαβε επίσης δράση σε άλλους τομείς που προωθούν την ενσωμάτωση της διάστασης του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης. Στις 30 Μαΐου 2023 διοργάνωσε σύνοδο κορυφής για τον αθλητισμό και την καινοτομία, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές, εταιρείες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να συζητήσουν ευκαιρίες και να δημιουργήσουν νέες εταιρικές σχέσεις σχετικά με τις επιδόσεις των αθλητών, τη βιωσιμότητα και την ψηφιοποίηση. Με τα βραβεία αθλητισμού της ΕΕ #BeInclusive παρέχεται αναγνώριση σε οργανώσεις που χρησιμοποιούν τον αθλητισμό για την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης. Από το 2022 έχουν βραβευτεί έργα, σε διάφορες κατηγορίες, τα οποία καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αρθούν τα εμπόδια, προάγουν την ισότητα των φύλων και αναδεικνύουν την αξία του αθλητισμού για την προώθηση των αξιών και της ειρήνης στην ΕΕ, όπως η ένταξη των προσφύγων από την Ουκρανία.
Στο πλαίσιο του προγράμματος εργασιών της ΕΕ, η Επιτροπή συνέβαλε σε τεκμηριωμένες πολιτικές συγκεντρώνοντας δεδομένα μέσω μελετών και ερευνών, συμπεριλαμβανομένων της μελέτης του 2021 σχετικά με την καταπολέμηση των αναβολικών και των ανθρώπινων αυξητικών ορμονών στον αθλητισμό εντός της ΕΕ και της μελέτης του 2022 σχετικά με το ευρωπαϊκό πρότυπο αθλητισμού. Το 2023 δρομολογήθηκε μελέτη σχετικά με τα δικαιώματα των αθλητών κατά τη διεξαγωγή και στο πλαίσιο μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων, ενώ η τελική έκθεση έχει προγραμματιστεί για το 2024. Επιπλέον, η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του 2022 σχετικά με τα αθλήματα και τη σωματική δραστηριότητα παρείχε ποσοτικά στοιχεία σχετικά με τα επίπεδα ενασχόλησης με τον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση στην ΕΕ και σχετικά με διάφορα συναφή ζητήματα, όπως ο εθελοντισμός στον αθλητισμό, η βιωσιμότητα και η ισότητα. Η συχνότητα ενασχόλησης των Ευρωπαίων με τον αθλητισμό χρησιμοποιείται επίσης ως βασικός δείκτης για την πολιτική στον τομέα του αθλητισμού.
2.4. Συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς
Η ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν κοινές προσδοκίες για τον αθλητισμό, ιδίως όσον αφορά την ανάδειξή του σε κοινωνικό αγαθό και όχημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες. Αυτό αποτελεί τη βάση για κοινά έργα ΕΕ-ΣτΕ που επικεντρώνονται στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στον αθλητισμό, στην προστασία και τη διαφύλαξη των παιδιών, καθώς και στην ισότητα των φύλων.
Η Επιτροπή συνεργάζεται με τον WADA για την καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης στον αθλητισμό. Η ομάδα «Αθλητισμός» του Συμβουλίου συνέχισε να προετοιμάζει την εντολή της ΕΕ, σύμφωνα με το ψήφισμα των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, σχετικά με την εκπροσώπηση των κρατών μελών στο διοικητικό συμβούλιο του WADA και τον συντονισμό των θέσεων των κρατών μελών πριν από τις συνεδριάσεις του WADA. Το ψήφισμα του Συμβουλίου επικαιροποιήθηκε το 2023, ώστε να αντικατοπτρίζει τις εξελισσόμενες πρακτικές και τις νομικές εξελίξεις.
Η Επιτροπή και το UNODC συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων στην Ασία και τον Ειρηνικό, την Αφρική, καθώς και σε διεθνές επίπεδο για τη στήριξη του μηχανισμού για τον έλεγχο της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς.
Η Επιτροπή διατηρεί επίσης καλές σχέσεις με τον ΠΟΥ και την UNESCO για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος εργασιών της ΕΕ. Η Επιτροπή έχει επίσης υπογράψει επίσημες ρυθμίσεις συνεργασίας με την Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ενώσεων (UEFA) και την Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή (EOC).
2.5 Συνεργασία σχετικά με τη σωματική άσκηση για τη βελτίωση της υγείας σε όλους τους τομείς
Η σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την προώθηση της σωματικής άσκησης για τη βελτίωση της υγείας σε όλους τους τομείς ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν εθνικές στρατηγικές και σχέδια δράσης για την προώθηση της σωματικής άσκησης, σε συνεργασία μεταξύ τους και με την Επιτροπή. Η σύσταση ζητεί την παροχή στήριξης στον ΠΟΥ κατά τη συλλογή δεδομένων και τη συγκέντρωση ειδικών ανά χώρα επισκοπήσεων. Η πρόοδος παρακολουθείται με βάση ένα πλαίσιο 23 δεικτών.
Συνολικά, η διαρθρωμένη συνεργασία μεταξύ του ΠΟΥ και της Επιτροπής μπορεί να αξιολογηθεί ως θετική. Τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από τα κράτη μέλη όσον αφορά την υλοποίηση και στους 23 δείκτες αυξήθηκαν από 64,7 % το 2015 σε 74,5 % το 2018 και εκ νέου σε 75,7 % το 2021. Μόνο σε δύο δείκτες σημειώνεται υστέρηση — στον δείκτη 7 (Πρόγραμμα «Αθλητικά σωματεία για την υγεία») και στον δείκτη 18 (Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση των υποδομών για τη σωματική άσκηση στον ελεύθερο χρόνο).
Τα περισσότερα κράτη μέλη και ενδιαφερόμενα μέρη θεωρούν ότι η σύσταση και οι δείκτες της, καθώς και τα αποτελέσματα και τα δεδομένα παραμένουν κατάλληλα (λεπτομέρειες στο παράρτημα II).
3.Παρατηρήσεις σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό
Οι παρατηρήσεις των κρατών μελών και των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος εργασιών της ΕΕ συγκεντρώθηκαν μέσω ανοικτής διαδικτυακής έρευνας και συζητήσεων στο πλαίσιο συνεδρίασης των ενδιαφερόμενων μερών για όσους απάντησαν στην έρευνα.
Από την ανάλυση προκύπτουν υψηλά επίπεδα έγκρισης για τις προτεραιότητες, την ανταλλαγή γνώσεων και πείρας και τις μεθόδους εργασίας. Η πλειονότητα έκρινε ότι οι ομάδες εμπειρογνωμόνων, οι μελέτες και οι εκδηλώσεις ήταν άκρως κατάλληλες. Οι δραστηριότητες αλληλοδιδαχής από ομοτίμους αξιολογήθηκαν επίσης θετικά.
Ταυτόχρονα, οι απαντήσαντες πρότειναν τρόπους για τη βελτίωση της εφαρμογής και του αντίκτυπου των αποτελεσμάτων, δηλαδή για τη βελτίωση της παρουσίασης των αποτελεσμάτων και της ροής πληροφοριών και τη διεύρυνση των ευκαιριών ανταλλαγής εμπειριών. Αρκετοί εξέφρασαν προτίμηση για προσωπική επαφή και δικτύωση. Τονίστηκε επίσης η συνέχεια και η αξιοποίηση του έργου που έχει επιτελεστεί.
Παρατηρήσεις για το μέλλον: συνοπτική εικόνα
Τα κράτη μέλη και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη που απάντησαν στη διαβούλευση έδωσαν έμφαση στα ακόλουθα θέματα.
Επαγγελματικός αθλητισμός — ακεραιότητα και αξίες στον αθλητισμό
ØΠροώθηση και περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωπαϊκού προτύπου αθλητισμού
ØΕστίαση στις αξίες της ακεραιότητας στον αθλητισμό, της καταπολέμησης της φαρμακοδιέγερσης, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της χρηστής διακυβέρνησης
Κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις του αθλητισμού
ØΕπιδίωξη μιας πιο ολοκληρωμένης προσέγγισης για ισότιμη και δίκαιη πρόσβαση στον αθλητισμό
ØΣυνέχιση της προώθησης και της βελτίωσης της ισότητας των φύλων και της ένταξης σε όλους τους τομείς — από τις δομές διακυβέρνησης έως τη συμμετοχή της βάσης
ØΕστίαση στη βιωσιμότητα στον αθλητισμό — περιβάλλον και οικονομία
Μαζικός αθλητισμός — συμμετοχή στον αθλητισμό και σωματική άσκηση για τη βελτίωση της υγείας
ØΠροώθηση της συμμετοχής στον μαζικό αθλητισμό και ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες των τοπικών οργανώσεων και των οργανώσεων βάσης
ØΕστίαση σε μια ολιστική προσέγγιση για υγιεινούς τρόπους ζωής
ØΑνάδειξη της σημασίας του εθελοντισμού για τον αθλητισμό
ØΠροστασία των νέων και των ανηλίκων στον αθλητισμό, μεταξύ άλλων σε επίπεδο βάσης
Εργαλεία — μέθοδοι εργασίας
ØΠροώθηση συνεδριάσεων με φυσική παρουσία και ενίσχυση της ανταλλαγής ορθών πρακτικών
ØΕξασφάλιση συχνότερης διάδοσης των αποτελεσμάτων και πρόσβασης σε πληροφορίες, δεδομένα και εκθέσεις
ØΔιευκόλυνση του διαλόγου και της συνεργασίας με ευέλικτο τρόπο
|
Γ. ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ
Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τις παρατηρήσεις των κρατών μελών και των ενδιαφερόμενων μερών. Κατά την εφαρμογή του προγράμματος εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό, η Επιτροπή διαπίστωσε γενικά ότι οι μέθοδοι εργασίας αποδίδουν ικανοποιητικά. Η Επιτροπή θεωρεί ότι έχει μεγάλη αξία η συνέχιση της υποστήριξης της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών και αναγνωρίζει ότι πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο η ίδια μπορεί να διαδραματίσει χρήσιμο συντονιστικό ρόλο. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που εγείρονται σε ορισμένες συνθέσεις και εκδηλώσεις και δεσμεύεται για τη συνεχή βελτίωσή τους.
Από τη συνολική αξιολόγηση και τις παρατηρήσεις των κρατών μελών και των ενδιαφερόμενων μερών προκύπτει ότι η εστίαση στις προτεραιότητες πολιτικής είναι κατάλληλη, αλλά ενδέχεται να χρειαστεί να επανεξεταστεί με βάση τις τρέχουσες και μελλοντικές εξελίξεις, όπως ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, η διεύρυνση της ΕΕ ή το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον ευρωπαϊκό αθλητισμό. Υπάρχει γενική ικανοποίηση από την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών και τη δικτύωση. Η Επιτροπή συμφωνεί με την εκτίμηση αυτή.
Οι διαπιστώσεις της έκθεσης παρέχουν μια προοπτική σχετικά με τους τομείς που χρήζουν προσοχής στο μέλλον. Γενικά, οι τομείς αυτοί μπορούν να ομαδοποιηθούν ως εξής: i) προώθηση του ευρωπαϊκού προτύπου αθλητισμού· ii) διαμόρφωση της βασιζόμενης σε αξίες διακυβέρνησης του αθλητισμού και των μεγάλων εκδηλώσεων στην Ευρώπη· iii) οικονομική βιωσιμότητα· iv) τήρηση υψηλών προτύπων ακεραιότητας· v) προάσπιση των δικαιωμάτων των αθλητών στη σταδιοδρομία τους· vi) διασφάλιση της ισότητας και της εκπροσώπησης· και vii) απόδοση περισσότερης αξίας στον ρόλο του μαζικού αθλητισμού και του εθελοντισμού.
Υπάρχει σαφής πολιτική βούληση και ανάγκη να συνεχιστεί η εστίαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω της εξέτασης της οικονομικής βιωσιμότητας καθώς και του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής στον αθλητισμό και των πράσινων, καινοτόμων και συμπεριληπτικών λύσεων που μπορεί να αναπτύξει. Στο πλαίσιο του προγράμματος ενδέχεται επίσης να χρειαστεί να εξεταστούν τυχόν αλλαγές που επιφέρουν η πρόοδος της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης και ο αντίκτυπός τους στον αθλητισμό.
Η διασφάλιση της ισότητας και της δικαιοσύνης για όλους τους ανθρώπους που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στον αθλητισμό για τον σκοπό της συμμετοχής παραμένει ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα, με σαφή ανάγκη να συνεχιστεί η αντιμετώπιση των αναγκών και των προκλήσεων των υποεκπροσωπούμενων ομάδων στον αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των ατόμων από μειονεκτούντα περιβάλλοντα και μιας αυξανόμενης ομάδας ηλικιωμένων και ατόμων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις ή αναπηρίες.
Με βάση τα διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από το ευρύτερο πλαίσιο εντός του οποίου εφαρμόστηκε το εν λόγω πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ, θα πρέπει επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης της έμφασης που δίνεται στις εξωτερικές και διπλωματικές πτυχές του αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης των ευρωπαϊκών αξιών.
Η βάση αυτών των τομέων εστίασης είναι η σημασία της προάσπισης και της προώθησης της ακεραιότητας και των αξιών στον αθλητισμό, είτε μέσω της καταπολέμησης της διαφθοράς, της φαρμακοδιέγερσης, των διακρίσεων, της βίας και της μισαλλοδοξίας (π.χ. ρητορική μίσους), είτε μέσω της προώθησης και της προάσπισης της κοινωνικής ένταξης, της ισότητας, της ανεκτικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο αθλητισμός θα πρέπει να παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αποκτούν δεξιότητες και να επενδύουν σε θετικές κοινωνικές συνδέσεις. Το στοιχείο αυτό είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι ο αθλητισμός στην Ευρώπη μπορεί να συνεχίσει να διαδραματίζει πλήρως τον ρόλο του ως ενωτική, συνεκτική και ενισχυτική δύναμη των κοινωνιών, των κοινοτήτων και των οικονομιών μας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και η Επιτροπή των Περιφερειών καλούνται να λάβουν γνώση της παρούσας έκθεσης.
Ως μέρος του επόμενου προγράμματος εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό, το Συμβούλιο καλείται να εξετάσει τις παρατηρήσεις σχετικά με τις προτεραιότητες για τις μελλοντικές εργασίες και για τις μεθόδους εργασίας που προσδιορίζονται στην παρούσα έκθεση.
Η προεδρία καλείται να λάβει την παρούσα έκθεση ως βάση για την κατάρτιση του επόμενου προγράμματος εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.