ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βρυξέλλες, 25.10.2023
COM(2023) 587 final
2023/0359(NLE)
Πρόταση
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
σχετικά με τον καθορισμό, για το 2024, το 2025 και το 2026, για ορισμένα αποθέματα ιχθύων, των αλιευτικών δυνατοτήτων στα ενωσιακά ύδατα και, για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα, και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2023/194 όσον αφορά αποθέματα βαθέων υδάτων
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
•Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης
Οι αλιευτικές δυνατότητες πρέπει να καθορίζονται για τα περισσότερα αποθέματα ετησίως και για ορισμένα αποθέματα ανά διετία έως τριετία.
Ορισμένες από τις αλιευτικές δυνατότητες καθορίζονται από την ΕΕ, ενώ ορισμένες άλλες πρόκειται να καθοριστούν κατόπιν πολυμερών ή διμερών διαβουλεύσεων με τρίτες χώρες. Τόσο οι αλιευτικές δυνατότητες που καθορίζονται από την ΕΕ όσο και οι αλιευτικές δυνατότητες που καθορίστηκαν κατόπιν πολυμερών ή διμερών διαβουλεύσεων κατανέμονται μεταξύ των κρατών μελών σύμφωνα με την αρχή της σχετικής σταθερότητας.
Η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στον καθορισμό αλιευτικών δυνατοτήτων για ορισμένα:
–αποθέματα για τα οποία οι αλιευτικές δυνατότητες καθορίζονται από την ΕΕ·
–αποθέματα τα οποία: i) τελούν υπό κοινή διαχείριση με το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) στη Βόρεια Θάλασσα και στα Βορειοδυτικά Ύδατα, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων βαθέων υδάτων στις εν λόγω περιοχές· ii) τελούν υπό κοινή διαχείριση με τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο στη Βόρεια Θάλασσα· iii) τελούν υπό κοινή διαχείριση με τη Νορβηγία στο Skagerrak-Kattegat· ή iv) αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων των παράκτιων κρατών της Επιτροπής Αλιείας Βορειοανατολικού Ατλαντικού (NEAFC)·
–αποθέματα που τελούν υπό τη διαχείριση περιφερειακών οργανώσεων διαχείρισης της αλιείας (ΠΟΔΑ)· και
–αποθεμάτων σε ύδατα τρίτων χωρών.
Στην παρούσα πρόταση, ορισμένες αλιευτικές δυνατότητες φέρουν τη μνεία «pm» (pro memoria), διότι:
–οι επιστημονικές γνωμοδοτήσεις για ορισμένα αυτόνομα ενωσιακά αποθέματα δεν ήταν ακόμη διαθέσιμες όταν εγκρίθηκε η πρόταση· ή
–ορισμένοι περιορισμοί αλιευμάτων και άλλες συστάσεις από τις οικείες ΠΟΔΑ εκκρεμούν επειδή οι ετήσιες συνεδριάσεις δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί· ή
–εν αναμονή της ολοκλήρωσης πολυμερών ή διμερών διαβουλεύσεων με ορισμένες τρίτες χώρες, δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα αριθμητικά στοιχεία για: i) αποθέματα σε ύδατα τρίτων χωρών· ii) αποθέματα που τελούν υπό κοινή διαχείριση με τρίτες χώρες· και iii) αλιευτικές δυνατότητες που ανταλλάσσονται με τρίτες χώρες.
Προσέγγιση όσον αφορά τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων
Η Επιτροπή εκδίδει ετησίως ανακοίνωση που παρέχει επισκόπηση της κατάστασης των αποθεμάτων με βάση επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και εξηγεί την προσέγγισή της όσον αφορά τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων. Η πλέον πρόσφατη ετήσια ανακοίνωση φέρει τον τίτλο «Βιώσιμη αλιεία στην ΕΕ: τρέχουσα κατάσταση και κατευθύνσεις για το 2024 [COM(2023) 303].
Η Επιτροπή προτείνει αλιευτικές δυνατότητες που βασίζονται σε επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και είναι σύμφωνες με την προσέγγιση που περιγράφεται στην ετήσια ανακοίνωση.
Μεταξύ της 31ης Μαΐου και της 30ής Ιουνίου 2023, το Διεθνές Συμβούλιο για την Εξερεύνηση των Θαλασσών (ICES), ανταποκρινόμενο στο αίτημα της Επιτροπής, εξέδωσε την ετήσια ή πολυετή επιστημονική γνωμοδότησή του για ορισμένα αυτόνομα ενωσιακά αποθέματα που εμπίπτουν στην παρούσα πρόταση.
Οι επιστημονικές γνωμοδοτήσεις του ICES εξαρτώνται ουσιαστικά από δεδομένα:
i) για αποθέματα, για τα οποία υπάρχουν πλήρη σύνολα δεδομένων που επιτρέπουν την πλήρη αναλυτική, διαρθρωμένη ανά ηλικία/μήκος, αξιολόγηση, το ICES καταρτίζει εκτιμήσεις των μεγεθών των αποθεμάτων και προβλέψεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα διάφορα σενάρια εκμετάλλευσης θα επηρεάσουν τα εν λόγω μεγέθη των αποθεμάτων (πίνακες σεναρίου αλιευμάτων). Σε αυτή τη βάση, το ICES εκτιμά προσαρμογές των αλιευτικών δυνατοτήτων, οι οποίες θα φέρουν το απόθεμα σε επίπεδο που μπορεί να παράγει τη μέγιστη βιώσιμη απόδοση (ΜΒΑ)·
ii) για αποθέματα, για τα οποία υπάρχουν λιγότερα δεδομένα, το ICES δεν παρέχει σενάρια αλιευμάτων, αλλά προσδιορίζει πιο μακροπρόθεσμες τάσεις όσον αφορά την είσοδο στο απόθεμα, τη βιομάζα και τη θνησιμότητα λόγω αλιείας. Σε αυτή τη βάση, το ICES εκτιμά τις αλιευτικές δυνατότητες σύμφωνα με τη ΜΒΑ, βάσει υποκατάστατων μεταβλητών· και
iii) για άλλα αποθέματα, για τα οποία υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα, κατά την παροχή συμβουλών σχετικά με το επίπεδο των αλιευτικών δυνατοτήτων, το ICES βασίζεται στην προληπτική προσέγγιση και εφαρμόζει μια ορισμένη μεθοδολογία.
Οι αξιολογήσεις του ICES για τα αποθέματα που εμπίπτουν στα σημεία i) και ii) αναφέρονται ως «αναλυτική αξιολόγηση» και η γνωμοδότηση αναφέρεται ως «γνωμοδότηση περί ΜΒΑ». Οι αξιολογήσεις για τα αποθέματα που εμπίπτουν στο σημείο iii) αναφέρονται ως «προληπτική αξιολόγηση» και η γνωμοδότηση αναφέρεται ως «προληπτική γνωμοδότηση».
Για τα αποθέματα που εμπίπτουν στο σημείο i), το ICES δημοσιεύει γνωμοδότηση ετησίως. Ωστόσο, για τα αποθέματα που εμπίπτουν στα σημεία ii) και iii), το ICES δεν διενεργεί αξιολόγηση των αποθεμάτων ούτε δημοσιεύει γνωμοδοτήσεις σε ετήσια βάση.
Για τα αποθέματα που εμπίπτουν στο σημείο ii), το ICES αξιολογεί τις πιο μακροπρόθεσμες τάσεις. Ως εκ τούτου, το ICES θεωρεί ότι η εκτιμώμενη κατάσταση του αποθέματος δεν θα υποστεί σημαντικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της περιόδου γνωμοδότησης. Για τα αποθέματα που εμπίπτουν στο σημείο iii), το ICES βασίζεται σε προληπτική προσέγγιση. Για τα αποθέματα που εμπίπτουν σε αμφότερα τα σημεία ii) και iii), η γνωμοδότηση που δημοσιεύεται από το ICES είναι η βέλτιστη διαθέσιμη επιστημονική γνωμοδότηση για ολόκληρη την περίοδο γνωμοδότησης. Ως εκ τούτου, για τα αυτόνομα αποθέματα της ΕΕ, για τα οποία το ICES δημοσιεύει γνωμοδότηση που εξακολουθεί να ισχύει για αρκετά έτη, η Επιτροπή προτείνει τον καθορισμό ολικών ετήσιων αλιευμάτων (TAC) που να καλύπτουν ολόκληρη την περίοδο γνωμοδότησης, δηλαδή περίοδο δύο έως τριών ετών (πολυετή TAC).
Οι αλιευτικές δυνατότητες για τα αυτόνομα αποθέματα της ΕΕ για τα οποία δεν υπάρχουν ακόμη επιστημονικές γνωμοδοτήσεις θα προταθούν μόλις καταστούν διαθέσιμες οι εν λόγω επιστημονικές γνωμοδοτήσεις.
Ομοίως, οι αλιευτικές δυνατότητες για άλλα αποθέματα θα προταθούν υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων των διαβουλεύσεων με τρίτες χώρες ή των ετήσιων συνεδριάσεων των ΠΟΔΑ. Όσον αφορά τις εν λόγω διαβουλεύσεις και τις ετήσιες συνεδριάσεις των ΠΟΔΑ, η Επιτροπή προτείνει, και το Συμβούλιο εγκρίνει, θέσεις της ΕΕ οι οποίες πρέπει να εκφράζονται εξ ονόματος της ΕΕ, σύμφωνα με την προσέγγιση που περιγράφεται στην ετήσια ανακοίνωση. Για τις διμερείς διαβουλεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με κοινά αποθέματα και στην περίπτωση ετήσιων συνεδριάσεων των ΠΟΔΑ, η Επιτροπή προτείνει, και το Συμβούλιο εγκρίνει, προδιαγραφές των πολυετών θέσεων.
Ενώ οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και οι ετήσιες συνεδριάσεις των ΠΟΔΑ εκκρεμούν ή οι επιστημονικές γνωμοδοτήσεις δεν είναι ακόμη διαθέσιμες, το κείμενο των σχετικών αιτιολογικών σκέψεων και διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) 2023/194 του Συμβουλίου περιλαμβάνεται στην παρούσα πρόταση εντός αγκυλών και οι αλιευτικές δυνατότητες επισημαίνονται με την ένδειξη pm.
Μόλις ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τρίτες χώρες, πραγματοποιηθεί η ετήσια συνεδρίαση των σχετικών ΠΟΔΑ ή καταστούν διαθέσιμες οι πλέον πρόσφατες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, η παρούσα πρόταση θα επικαιροποιηθεί με ανεπίσημα έγγραφα των υπηρεσιών της Επιτροπής που θα αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας πρότασης.
Τα TAC για τα αποθέματα βαθέων υδάτων που είναι κοινά με το Ηνωμένο Βασίλειο για το 2024 συμπεριλήφθηκαν στον κανονισμό (ΕΕ) 2023/194, αλλά φέρουν την ένδειξη «δεν έχει ακόμη καθοριστεί». Ως εκ τούτου, η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στην τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2023/194 όσον αφορά τα εν λόγω TAC. Τα TAC για τα εν λόγω αποθέματα θα προταθούν μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2024.
Υποχρέωση εκφόρτωσης
Σύμφωνα με το άρθρο 15 του βασικού κανονισμού, όλα τα αποθέματα για τα οποία υπάρχουν όρια αλιευμάτων υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης από την 1η Ιανουαρίου 2019, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα αλιεύματα πρέπει να μεταφέρονται και να διατηρούνται επί των αλιευτικών σκαφών, να καταγράφονται, να εκφορτώνονται και να καταλογίζονται στις ποσοστώσεις, κατά περίπτωση. Ωστόσο, ο βασικός κανονισμός προβλέπει ορισμένες εξαιρέσεις από την υποχρέωση εκφόρτωσης. Η Επιτροπή, βασιζόμενη σε κοινές συστάσεις των κρατών μελών, εξέδωσε κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμούς για τον προσδιορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής της υποχρέωσης εκφόρτωσης για ορισμένους τύπους αλιείας, τα οποία επιτρέπουν απορρίψεις με βάση εξαιρέσεις de minimis και εξαιρέσεις που συνδέονται με υψηλό ποσοστό επιβίωσης.
Από την καθιέρωση της υποχρέωσης εκφόρτωσης, και σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, οι προτεινόμενες αλιευτικές δυνατότητες πρέπει να αντικατοπτρίζουν τη μετάβαση από την εκφορτωθείσα ποσότητα στην αλιευθείσα ποσότητα, δεδομένου ότι, καταρχήν, οι απορρίψεις δεν επιτρέπονται πλέον. Οι προτεινόμενες αλιευτικές δυνατότητες καθορίζονται επίσης σύμφωνα με άλλες σχετικές διατάξεις, όπως για παράδειγμα το άρθρο 16 παράγραφος 1 σχετικά με την αρχή της σχετικής σταθερότητας και το άρθρο 16 παράγραφος 4 που αναφέρεται στους στόχους της ΚΑΠ και στους σχετικούς κανόνες των ΠΣΔ.
Λαμβάνοντας υπόψη την εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης, η Επιτροπή προτείνει TAC με βάση τη γνωμοδότηση του ICES για τα αλιεύματα. Οι προτεινόμενες ενωσιακές ποσοστώσεις λαμβάνουν υπόψη τις απορρίψεις βάσει καθιερωμένων εξαιρέσεων· οι ποσότητες αυτές δεν θα εκφορτωθούν και δεν θα προσμετρηθούν στις ποσοστώσεις και, ως εκ τούτου, αφαιρούνται από τις ενωσιακές ποσοστώσεις. Εν αναμονή της έναρξης ισχύος των κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμών για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής της υποχρέωσης εκφόρτωσης για ορισμένους τύπους αλιείας το 2024, οι ποσοστώσεις της ΕΕ επισημαίνονται με την ένδειξη pm στην παρούσα πρόταση. Επιπλέον, για τα αποθέματα για τα οποία το ICES παρέχει μόνο γνωμοδότηση σχετικά με τις εκφορτώσεις, η Επιτροπή προτείνει TAC βάσει της εν λόγω γνωμοδότησης.
Ευελιξία από έτος σε έτος
Πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι σχέσεις μεταξύ του βασικού κανονισμού και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 του Συμβουλίου. Τα άρθρα 3 και 4 του τελευταίου αυτού κανονισμού προβλέπουν ευελιξία από έτος σε έτος για ποσοστώσεις που αφορούν τόσο τα προληπτικά όσο και τα αναλυτικά αποθέματα. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96, κατά τον καθορισμό των ΤΑC, το Συμβούλιο αποφασίζει ποια αποθέματα δεν θα υπόκεινται στα άρθρα 3 και 4 του εν λόγω κανονισμού, ιδίως με βάση τη βιολογική κατάσταση των αποθεμάτων. Η Επιτροπή προτείνει να εξαιρεθεί η ευελιξία από έτος σε έτος σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 για τα αναλυτικά αποθέματα με βιομάζα κάτω του Blim και για τα προληπτικά αποθέματα για τα οποία το ICES συνιστά είτε μηδενικά αλιεύματα είτε αναστολή της στοχευόμενης αλιείας.
Το άρθρο 15 παράγραφος 9 του βασικού κανονισμού προβλέπει περαιτέρω ευελιξία από έτος σε έτος για τα αποθέματα. Ωστόσο, για να αποφευχθεί η υπερβολική ευελιξία που θα υπονόμευε την επίτευξη των στόχων της ΚΑΠ, τα άρθρα 3 και 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 και το άρθρο 15 παράγραφος 9 του βασικού κανονισμού δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται σωρευτικά.
Η ευελιξία από έτος σε έτος για αποθέματα βάσει του άρθρου 15 παράγραφος 9 του βασικού κανονισμού θα πρέπει επίσης να αποκλείεται στις περιπτώσεις που θα υπονόμευε την επίτευξη των στόχων της ΚΑΠ, ιδίως για: i) αναλυτικά αποθέματα με βιομάζα κάτω του Blim για τα οποία επιτρέπονται μόνο παρεμπίπτοντα αλιεύματα ή επιστημονική αλιεία· και ii) για προληπτικά αποθέματα για τα οποία θα επιτρέπονται μόνο οι εν λόγω τύποι αλιείας. Επιπλέον, θα πρέπει να αποκλειστεί η ευελιξία για αποθέματα για τα οποία η ΕΕ και η σχετική τρίτη χώρα ή χώρες δεν έχουν συμφωνήσει για την εφαρμογή της ευελιξίας από έτος σε έτος ή έχουν αποκλείσει την εφαρμογή της εν λόγω ευελιξίας βάσει της βιολογικής κατάστασης των αποθεμάτων.
Προτεινόμενες αλιευτικές δυνατότητες και επεξήγηση
Αυτόνομα ενωσιακά αποθέματα
TAC
|
Κωδικός TAC
|
Προτεινόμενο TAC για το 2024 και, όπου ορίζεται, επίσης για το 2025 ή το 2026 (τόνοι)
|
Προτεινόμενη τροποποίηση του TAC σε σύγκριση με το 2023
|
Επεξήγηση
|
Ζαγκέτες
στις 8c, 9 και 10· ενωσιακά ύδατα της CECAF 34.1.1
|
LEZ/8C3411
|
3 622
|
+11 %
|
Το ICES παρέχει γνωμοδότηση περί ΜΒΑ για δύο διαφορετικά είδη ζαγκέτας στην περιοχή αυτή: Lepidorhombus whiffiagonis και Lepidorhombus Boscii.
Η Επιτροπή προτείνει να καθοριστεί το TAC σύμφωνα με τη γνωμοδότηση περί ΜΒΑ και την τιμή του σημείου FMSY για αμφότερα τα είδη.
|
Πεσκαντρίτσα
στις 8c, 9 και 10· ενωσιακά ύδατα της CECAF 34.1.1
|
ANF/8C3411
|
4 650
|
+7 %
|
Το ICES παρέχει γνωμοδότηση περί ΜΒΑ για δύο διαφορετικά είδη πεσκαντρίτσας στην περιοχή αυτή: μαύρη πεσκαντρίτσα (Lophius budegassa) και φανάρι (Lophius piscatorius).
Η Επιτροπή προτείνει να καθοριστεί το TAC σύμφωνα με τη γνωμοδότηση περί ΜΒΑ και την τιμή του σημείου FMSY για αμφότερα τα είδη.
|
Νταούκι Ατλαντικού
στην 8
|
WHG/08.
|
Για το 2024 και το 2025:
1 347
|
-41 %
|
Το ICES παρέχει γνωμοδότηση περί ΜΒΑ για το εν λόγω απόθεμα. Η τελευταία γνωμοδότηση που δημοσίευσε το ICES ισχύει για το 2024 και το 2025.
Η Επιτροπή προτείνει τον καθορισμό των TAC για το 2024 και το 2025 σύμφωνα με τη γνωμοδότηση περί ΜΒΑ.
|
Μπακαλιάρος μερλούκιος
στις 8c, 9 και 10· ενωσιακά ύδατα της CECAF 34.1.1
|
HKE/8C3411
|
17 445
|
+10 %
|
Το ICES παρέχει γνωμοδότηση περί ΜΒΑ για το εν λόγω απόθεμα.
Η Επιτροπή προτείνει να καθοριστεί το TAC σύμφωνα με τη γνωμοδότηση περί ΜΒΑ και τη μέγιστη τιμή εντός του εύρους της FMSY (στο εξής: ΜΒΑ Fupper). Προτείνει να καθοριστεί το TAC κατά τρόπον ώστε να συνάδει με τη ΜΒΑ Fupper σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 5 στοιχείο α) του πολυετούς σχεδίου για τα Δυτικά Ύδατα, λαμβάνοντας υπόψη ότι στα τέλη του 2022 το ICES κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο μπακαλιάρος μερλούκιος αποτελούσε το πιο περιοριστικό είδος στους μεικτούς τύπους αλιείας.
|
καραβίδα στην 8c, λειτουργική μονάδα 25
|
NEP/8CU25
|
Για το 2024 και το 2025:
0
|
ανανέωση
|
Το ICES παρέχει γνωμοδότηση περί ΜΒΑ για το εν λόγω απόθεμα.
Η Επιτροπή προτείνει τον καθορισμό των TAC για το 2024 και το 2025 σύμφωνα με τη γνωμοδότηση περί ΜΒΑ.
|
Καραβίδα
στην 8c, λειτουργική μονάδα 31
|
NEP/8CU31
|
12,4
|
-27 %
|
Το ICES παρέχει γνωμοδότηση περί ΜΒΑ για το εν λόγω απόθεμα.
Η Επιτροπή προτείνει τον καθορισμό του TAC σύμφωνα με τη γνωμοδότηση περί ΜΒΑ.
|
Φασί Ατλαντικού
στο Kattegat
|
PLE/03AS.
|
2 349
|
+19 %
|
Το ICES παρέχει γνωμοδότηση περί ΜΒΑ για το εν λόγω απόθεμα.
Αυτό το TAC αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό (22 %) της γνωμοδότησης του ICES για το φασί Ατλαντικού στην περιοχή Kattegat, Belt Seas και Sound. Ο αριθμός αυτός βασίζεται στην κατανομή των αλιευμάτων το 2023, η οποία περιλαμβάνεται στη γνωμοδότηση του ICES.
Η Επιτροπή προτείνει να καθοριστεί το TAC σύμφωνα με τη γνωμοδότηση περί ΜΒΑ και την ελάχιστη τιμή εντός του εύρους της FMSY (στο εξής: ΜΒΑ Flower). Προτείνει να καθοριστεί το TAC σύμφωνα με τη ΜΒΑ Flower, δεδομένου ότι ο γάδος, για τον οποίο υπάρχει γνωμοδότηση μηδενικών αλιευμάτων, αποτελεί παρεμπίπτον αλίευμα στον συγκεκριμένο τύπο αλιείας.
|
Φασί Ατλαντικού
στις 7b και 7c
|
PLE/7BC.
|
Για το 2025 και το 2026:
15
|
-21 %
|
Το ICES δεν μπορεί να παράσχει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των αποθεμάτων ή την αλιευτική πίεση και παρέχει προληπτική γνωμοδότηση για το εν λόγω απόθεμα. Η τελευταία γνωμοδότηση που δημοσίευσε το ICES ισχύει για το 2024, το 2025 και το 2026.
Η Επιτροπή προτείνει τον καθορισμό των TAC για το 2024, το 2025 και το 2026 σύμφωνα με την προληπτική γνωμοδότηση.
|
Φασί Ατλαντικού
στις 8, 9 και 10· ενωσιακά ύδατα της CECAF 34.1.1
|
PLE/8/3411
|
Για το 2024 και το 2025:
124
|
-20 %
|
Το ICES δεν μπορεί να παράσχει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των αποθεμάτων ή την αλιευτική πίεση και παρέχει προληπτική γνωμοδότηση για το εν λόγω απόθεμα. Η τελευταία γνωμοδότηση που δημοσίευσε το ICES ισχύει για το 2024 και το 2025.
Η Επιτροπή προτείνει τον καθορισμό των TAC για το 2024 και το 2025 σύμφωνα με την προληπτική γνωμοδότηση.
|
Κίτρινος μπακαλιάρος
στις 8a, 8b, 8d και 8e
|
POL/8ABDE.
|
Για το 2024 και το 2025:
698
|
-53 %
|
Η γνωμοδότηση του ICES καλύπτει τρία TAC, εκείνο που αναφέρεται στην παρούσα σειρά και τα TAC που αναφέρονται στις ακόλουθες δύο σειρές.
Το ICES παρέχει γνωμοδότηση περί ΜΒΑ για το εν λόγω απόθεμα. Η τελευταία γνωμοδότηση που δημοσίευσε το ICES ισχύει για το 2024 και το 2025.
Η Επιτροπή προτείνει τον καθορισμό των TAC για το 2024 και το 2025 σύμφωνα με τη γνωμοδότηση περί ΜΒΑ.
|
Κίτρινος μπακαλιάρος
στην 8c
|
POL/08C.
|
Για το 2024 και το 2025:
78
|
-53 %
|
Ως άνω.
|
Κίτρινος μπακαλιάρος
στις 9 και 10· ενωσιακά ύδατα της CECAF 34.1.1
|
POL/9/3411
|
Για το 2024 και το 2025:
96
|
-53 %
|
Ως άνω.
|
Γλώσσα
στις 7b και 7c
|
SOL/7BC.
|
Για το 2025 και το 2026:
15
|
-21 %
|
Το ICES δεν μπορεί να παράσχει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των αποθεμάτων ή την αλιευτική πίεση και παρέχει προληπτική γνωμοδότηση για το εν λόγω απόθεμα. Η τελευταία γνωμοδότηση που δημοσίευσε το ICES ισχύει για το 2024, το 2025 και το 2026.
Η Επιτροπή προτείνει τον καθορισμό των TAC για το 2024, το 2025 και το 2026 σύμφωνα με την προληπτική γνωμοδότηση.
|
Γλώσσα
στις 8a και 8b
|
SOL/8AB.
|
2 489
|
-7 %
|
Το ICES παρέχει γνωμοδότηση περί ΜΒΑ για το εν λόγω απόθεμα.
Η Επιτροπή προτείνει να καθοριστεί το TAC σύμφωνα με τη γνωμοδότηση περί ΜΒΑ και την τιμή του σημείου FMSY .
|
Γλώσσα
στις 8c, 8d, 8e, 9 και 10· ενωσιακά ύδατα της CECAF 34.1.1
|
SOO/8CDE34
|
Για το 2024 και το 2025:
435
|
-33 %
|
Το TAC καλύπτει τρία είδη γλώσσας στην περιοχή αυτή, τη γλώσσα (Solea solea) και δύο άλλα είδη γλώσσας.
Το ICES παρέχει γνωμοδότηση περί ΜΒΑ μόνο για τη γλώσσα στην περιοχή αυτή. Η τελευταία γνωμοδότηση που δημοσίευσε το ICES ισχύει για το 2024 και το 2025.
Για το 2024 και το 2025, η Επιτροπή προτείνει τον καθορισμό επί μέρους TAC για τη γλώσσα σύμφωνα με τη γνωμοδότηση περί ΜΒΑ. Προτείνει επίσης να καθοριστούν τα TAC σύμφωνα με τη γνωμοδότηση για τη γλώσσα και λαμβάνοντας υπόψη τα αλιεύματα ανά είδος (48 % γλώσσα και 52 % άλλα είδη γλώσσας). Ο αριθμός αυτός βασίζεται στα μερίδια αλιευμάτων κατά την περίοδο 2020-2022, τα οποία περιλαμβάνονται στη γνωμοδότηση του ICES.
|
Σαυρίδι στην 9
|
JAX/09.
|
173 873
|
+5 %
|
Το ICES παρέχει γνωμοδότηση περί ΜΒΑ για το εν λόγω απόθεμα.
Η Επιτροπή προτείνει τον καθορισμό του TAC σύμφωνα με τη γνωμοδότηση περί ΜΒΑ.
|
Λαβράκι στις 8a και 8b
|
Άνευ αντικειμένου
|
Άνευ αντικειμένου
|
Άνευ αντικειμένου
|
Το ICES παρέχει γνωμοδότηση περί ΜΒΑ για το εν λόγω απόθεμα.
Η Επιτροπή προτείνει να μειωθεί το όριο κάρπωσης για την ερασιτεχνική αλιεία σε 1 ιχθύ/ημέρα. Η Επιτροπή προτείνει επίσης στη Γαλλία και την Ισπανία να καθορίσουν όρια αλιευμάτων για την εμπορική αλιεία κάτω από το επίπεδο που αντιστοιχεί στην τιμή του σημείου FMSY, το οποίο μειώθηκε αναλογικά ώστε να ληφθεί υπόψη η μείωση της βιομάζας (1 906 τόνοι).
|
Αποθέματα που απαριθμούνται στο παράρτημα 36 πίνακας ΣΤ της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας
Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει αλιευτικές δυνατότητες για ορισμένα αποθέματα, οι οποίες απαριθμούνται στο παράρτημα 36 πίνακας ΣΤ της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός, και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφετέρου(στο εξής: συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας). Το εν λόγω παράρτημα απαριθμεί τα αποθέματα που υπάρχουν μόνο στα ύδατα ενός συμβαλλόμενου μέρους.
TAC
|
Κωδικός TAC
|
Προτεινόμενο TAC για το 2024 (τόνοι)
|
Προτεινόμενη τροποποίηση του TAC σε σύγκριση με το 2023
|
Επεξήγηση
|
Κυματόβατος στην 8
— TAC που υπόκειται στο TAC για τα σελάχια στην 8 και την 9
|
RJU/8-C.
— TAC βάσει του SRX/89-C.
|
33
|
ανανέωση
|
Το ICES δεν μπορεί να παράσχει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των αποθεμάτων ή την αλιευτική πίεση και παρέχει προληπτική γνωμοδότηση για το εν λόγω απόθεμα. Η τελευταία γνωμοδότηση που δημοσίευσε το ICES ισχύει για το 2023 και το 2024.
Η Επιτροπή προτείνει να καθοριστεί το TAC για το 2024 στο ίδιο επίπεδο με εκείνο που καθόρισε το Συμβούλιο το 2022 με βάση τη γνωμοδότηση που ισχύει για το 2023 και το 2024.
|
Κυματόβατος στην 9
— TAC που υπόκειται στο TAC για τα σελάχια στην 8 και την 9
|
RJU/9-C.
— TAC βάσει του SRX/89-C.
|
50
|
ανανέωση
|
Το ICES δεν μπορεί να παράσχει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των αποθεμάτων ή την αλιευτική πίεση και παρέχει προληπτική γνωμοδότηση για το εν λόγω απόθεμα. Η τελευταία γνωμοδότηση που δημοσίευσε το ICES ισχύει για το 2023 και το 2024.
Η Επιτροπή προτείνει να καθοριστεί το TAC για το 2024 στο ίδιο επίπεδο με εκείνο που καθόρισε το Συμβούλιο το 2022 με βάση τη γνωμοδότηση που ισχύει για το 2023 και το 2024.
|
Χέλι
Το ICES παρέχει γνωμοδότηση για ολόκληρη την περιοχή φυσικής κατανομής του ευρωπαϊκού χελιού (Anguilla anguilla), στην οποία περιλαμβάνεται ο Βορειοανατολικός Ατλαντικός και η Μεσόγειος. Κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης του ευρωπαϊκού χελιού, το ICES γνωμοδοτεί να διατηρηθεί η ανθρωπογενής θνησιμότητά του όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο μηδέν σε ολόκληρη την περιοχή φυσικής κατανομής του. Ειδικότερα, τον Νοέμβριο του 2021 και τον Νοέμβριο του 2022, το ICES συνέστησε ότι, όταν εφαρμόζεται η προληπτική προσέγγιση, θα πρέπει να υπάρχουν μηδενικά αλιεύματα χελιού σε όλους τους οικοτόπους. Αυτό αφορούσε τόσο τα αλιεύματα της ερασιτεχνικής όσο και της εμπορικής αλιείας, περιλάμβανε δε τα αλιεύματα υαλόχελου για τον εμπλουτισμό των αποθεμάτων και τις καλλιέργειες. Επιπλέον, στις 30 Μαΐου 2022, το ICES γνωμοδότησε ότι, παρά τις προσπάθειες των κρατών μελών, δεν έχει σημειωθεί συνολική πρόοδος όσον αφορά την επίτευξη του στόχου της διαφυγής του 40 % της βιομάζας αργυρόχελου σε ολόκληρη την ΕΕ, όπως απαιτείται από το άρθρο 2 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1100/2007 του Συμβουλίου. Το ICES συνέστησε επίσης να επικεντρωθούν οι προσπάθειες διατήρησης στα μέτρα εκείνα τα οποία, εξ ορισμού, έχουν μεγάλη πιθανότητα μείωσης της θνησιμότητας και αύξησης της διαφυγής. Η γνωμοδότηση του ICES για το 2024 θα δημοσιευθεί την 1η Νοεμβρίου 2023.
Στους ετήσιους κανονισμούς για τις αλιευτικές δυνατότητες για τα θαλάσσια και υφάλμυρα ύδατα της ΕΕ στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό (από το 2018 έως το 2022), καθώς και για όλα τα θαλάσσια ύδατα, τα υφάλμυρα ύδατα και τα γλυκά ύδατα της Μεσογείου (από το 2019 έως το 2022) καθορίστηκε περίοδος απαγόρευσης τριών διαδοχικών μηνών για την αλιεία χελιού. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2023/194 του Συμβουλίου παρέτεινε την περίοδο απαγόρευσης σε έξι μήνες για κάθε αλιευτική δραστηριότητα χελιού στα θαλάσσια και υφάλμυρα ύδατα της ΕΕ στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο, καθώς και για τα σκάφη της ΕΕ σε όλα τα θαλάσσια ύδατα της Μεσογείου. Εξετάστηκε το ενδεχόμενο εξάμηνης περιόδου απαγόρευσης, ώστε το απόθεμα να προστατευθεί καλύτερα απ’ όσο προστατευόταν με τα ενωσιακά και εθνικά μέτρα που εφαρμόζονταν μέχρι τότε. Επιπλέον, ο κανονισμός (ΕΕ) 2023/194 του Συμβουλίου απαγόρευσε κάθε ερασιτεχνική αλιεία χελιού στα εν λόγω ύδατα.
Δεδομένης της συνεχιζόμενης κρίσιμης κατάστασης του ευρωπαϊκού χελιού, η Επιτροπή προτείνει για το 2024 να διατηρηθεί η εξάμηνη απαγόρευση και η απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας χελιού στα θαλάσσια και υφάλμυρα ύδατα της ΕΕ στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και σε όλα τα θαλάσσια ύδατα, τα υφάλμυρα ύδατα και τα γλυκά ύδατα της Μεσογείου. Η παρούσα πρόταση θα επικαιροποιηθεί μετά τη δημοσίευση από το ICES της επιστημονικής του γνωμοδότησης για το ευρωπαϊκό χέλι στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο για το 2024. Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει να διευκρινιστεί για το 2024 ότι η απαγόρευση στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό θα πρέπει να καλύπτει την κύρια περίοδο μετανάστευσης του αντίστοιχου σταδίου ζωής στην οικεία αλιευτική ζώνη, και ότι στην υποζώνη ICES 3 (Skagerrak-Kattegat και Βαλτική Θάλασσα) οι περίοδοι απαγόρευσης θα πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ των ενδιαφερόμενων κρατών μελών, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του χελιού που μεταναστεύει από τη Βαλτική Θάλασσα στη Βόρεια Θάλασσα. Η παρούσα πρόταση θα επικαιροποιηθεί επίσης μετά την ετήσια συνεδρίαση του 2023 της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ), ώστε να ληφθούν υπόψη πιθανά πρόσθετα μέτρα για τη Μεσόγειο που εγκρίθηκαν κατά την εν λόγω ετήσια συνεδρίαση.
•Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής
Τα προτεινόμενα μέτρα συνάδουν με τους στόχους και τους κανόνες της ΚΑΠ.
•Συνέπεια με άλλες πολιτικές της ΕΕ
Τα προτεινόμενα μέτρα συνάδουν με άλλες πολιτικές της ΕΕ, ιδίως στον τομέα του περιβάλλοντος.
2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ
•Νομική βάση
Νομική βάση της παρούσας πρότασης είναι το άρθρο 43 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).
•Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)
Η πρόταση εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ βάσει του άρθρου 3 παράγραφος 1 στοιχείο δ) της ΣΛΕΕ. Ως εκ τούτου, δεν εφαρμόζεται η αρχή της επικουρικότητας.
•Αναλογικότητα
Η πρόταση κατανέμει αλιευτικές δυνατότητες στα κράτη μέλη σύμφωνα με τους στόχους του βασικού κανονισμού, τα εφαρμοστέα ΠΣΔ, τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τρίτες χώρες και τα αποτελέσματα των ετήσιων συνεδριάσεων των ΠΟΔΑ. Σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφοι 6 και 7 και το άρθρο 17 του βασικού κανονισμού, τα κράτη μέλη είναι αρμόδια να αποφασίζουν τον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται στα αλιευτικά σκάφη που φέρουν τη σημαία τους οι αλιευτικές δυνατότητες που τους παραχωρούνται, σύμφωνα με ορισμένα κριτήρια που προβλέπονται στα εν λόγω άρθρα. Συνεπώς, τα κράτη μέλη διαθέτουν την απαραίτητη διακριτική ευχέρεια κατά την κατανομή των παραχωρηθεισών ποσοστώσεων, σύμφωνα με το κοινωνικό/οικονομικό υπόδειγμα της προτίμησής τους, ώστε να κάνουν χρήση των αλιευτικών δυνατοτήτων που τους διατίθενται.
•Επιλογή της νομικής πράξης
Ο κανονισμός θεωρείται η καταλληλότερη νομική πράξη, καθώς καθιστά δυνατό τον καθορισμό απαιτήσεων που ισχύουν άμεσα για τα κράτη μέλη και τους σχετικούς οικονομικούς φορείς. Τούτο θα συμβάλει στην έγκαιρη και εναρμονισμένη εφαρμογή των απαιτήσεων, γεγονός που θα αυξήσει την ασφάλεια δικαίου.
3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
•Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας
•Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη
α)Μέθοδοι διαβούλευσης, κύριοι στοχευόμενοι τομείς και γενικά χαρακτηριστικά των συνομιλητών
Η Επιτροπή ζήτησε τη γνώμη των ενδιαφερόμενων μερών, ιδίως μέσω των γνωμοδοτικών συμβουλίων, με βάση την ετήσια ανακοίνωσή της με τίτλο Βιώσιμη αλιεία στην ΕΕ: τρέχουσα κατάσταση και προσανατολισμοί για το 2024.
β)Σύνοψη των απαντήσεων και τρόπος συνεκτίμησής τους
Στις απαντήσεις των ενδιαφερόμενων μερών στην ανωτέρω ετήσια ανακοίνωση εκτίθενται οι απόψεις τους σχετικά με την αξιολόγηση της κατάστασης των πόρων από την Επιτροπή και την κατάλληλη αντίδραση όσον αφορά τη διαχείριση. Η Επιτροπή εξέτασε τις εν λόγω απαντήσεις κατά τη διατύπωση της παρούσας πρότασης.
•Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας
Η επιστημονική γνωμοδότηση του ICES στηρίζεται σε πλαίσιο που έχουν αναπτύξει οι ομάδες εμπειρογνωμόνων και οι φορείς λήψης αποφάσεών του και εκδίδεται σύμφωνα με τη συμφωνία-πλαίσιο εταιρικής σχέσης που έχει συμφωνηθεί με την Επιτροπή.
Στόχος της ΚΑΠ είναι η αποκατάσταση των αποθεμάτων σε επίπεδα που μπορούν να εξασφαλίσουν τη ΜΒΑ και η διατήρησή τους στα επίπεδα αυτά. Ο εν λόγω στόχος ενσωματώνεται ρητά στο άρθρο 2 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, το οποίο προβλέπει ότι ο στόχος «θα επιτευχθεί [...] μέχρι το 2020 το αργότερο για όλα τα αποθέματα». Τούτο αντανακλά την προσήλωση της ΕΕ στα συμπεράσματα της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2002 και το συναφές σχέδιο εφαρμογής.
Οι αλιευτικές δυνατότητες για τα αποθέματα-στόχους για τα οποία υφίσταται γνωμοδότηση περί ΜΒΑ στη Βόρεια Θάλασσα και τα Δυτικά Ύδατα θα καθοριστούν βάσει των συναφών ΠΣΔ που καθορίζουν το εύρος των τιμών θνησιμότητας λόγω αλιείας που οδηγεί σε ΜΒΑ (στο εξής: εύρος του FMSY) και, συνεπώς, προσφέρουν έναν βαθμό ευελιξίας υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η Επιτροπή ζήτησε από το ICES να παράσχει επιστημονικές γνωμοδοτήσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή της ευελιξίας, μεταξύ άλλων για να αξιολογηθεί κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χρήση της εν λόγω ευελιξίας. Το ανώτερο φάσμα των τιμών του FMSY μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθορισμό TAC, εάν η βιομάζα του εν λόγω αποθέματος υπερβαίνει τη ΜΒΑ Btrigger, και μόνον εάν, βάσει επιστημονικών γνωμοδοτήσεων ή στοιχείων, αυτό είναι αναγκαίο για:
–να επιτευχθούν οι στόχοι που καθορίζονται στο σχετικό ΠΣΔ στην περίπτωση μεικτών τύπων αλιείας· ή
–να αποφευχθεί η πρόκληση σοβαρής ζημίας σε απόθεμα εξαιτίας της δυναμικής των αποθεμάτων εντός ενός συγκεκριμένου είδους ή μεταξύ ειδών· ή
–να περιοριστούν οι υψηλές διακυμάνσεις από έτος σε έτος.
ΜΒΑ Btrigger είναι το επίπεδο βιομάζας κάτω από το οποίο πρέπει να ληφθούν μέτρα διαχείρισης προκειμένου να αποκατασταθεί ένα ορισμένο απόθεμα σε επίπεδο ανώτερο εκείνου που είναι ικανό να αποφέρει μακροπρόθεσμα ΜΒΑ. Σε περίπτωση που η βιομάζα του αποθέματος βρίσκεται κάτω από τη ΜΒΑ Btrigger, οι αλιευτικές δυνατότητες θα πρέπει να καθορίζονται σε επίπεδο που αντιστοιχεί στη θνησιμότητα λόγω αλιείας, ελαττωμένο αναλογικά ώστε να συνεκτιμάται η μείωση της βιομάζας.
Ως εκ τούτου, η παρούσα πρόταση καταφεύγει στη γνωμοδότηση περί ΜΒΑ, εφόσον είναι διαθέσιμη. Σύμφωνα με τους στόχους της ΚΑΠ, όταν προτείνονται TAC με βάση γνωμοδότηση περί ΜΒΑ, τα TAC αντιστοιχούν σε επίπεδο το οποίο, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση αυτή, αναμένεται να εξασφαλίσει την επίτευξη της ΜΒΑ. Αυτή η προσέγγιση είναι σύμφωνη με τις αρχές που παρουσιάστηκαν στην ετήσια ανακοίνωση με τίτλο Βιώσιμη αλιεία στην ΕΕ: τρέχουσα κατάσταση και προσανατολισμοί για το 2024.
Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 6 του ΠΣΔ για τη Βόρεια Θάλασσα και το άρθρο 4 παράγραφος 7 του ΠΣΔ για τα Δυτικά Ύδατα, οι αλιευτικές δυνατότητες για τα στοχευόμενα αποθέματα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να καθορίζονται κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ότι η πιθανότητα μείωσης της βιομάζας κάτω από την τιμή Blim είναι μικρότερη του 5 %. Σε περίπτωση που υπάρχει διαθέσιμη γνωμοδότηση περί ΜΒΑ, το ICES μπορεί να αναφέρει τις πιθανότητες αυτές, βραχυπρόθεσμα, στη γνωμοδότησή του. Για να εξασφαλιστεί η επίτευξη της πιθανότητας, ενδέχεται να πρέπει να μειωθεί αναλόγως η θνησιμότητα λόγω αλιείας του στοχευόμενου αποθέματος ή να πρέπει να ανασταλεί η στοχευμένη αλιεία.
Όσον αφορά τα αποθέματα-στόχους για τα οποία τα δεδομένα είναι περιορισμένα, οι επιστημονικές γνωμοδοτήσεις του ICES παρέχουν ποσοτική καθοδήγηση σχετικά με τα αλιεύματα, η οποία χρησιμοποιήθηκε για τον καθορισμό του επιπέδου των προτεινόμενων TAC.
Οι αλιευτικές δυνατότητες για τα αποθέματα παρεμπιπτόντων αλιευμάτων στη Βόρεια Θάλασσα και στα Δυτικά Ύδατα πρέπει επίσης να καθοριστούν με βάση τα σχετικά ΠΣΔ. Τα TAC για τα αποθέματα παρεμπιπτόντων αλιευμάτων προτείνονται με βάση τη γνωμοδότηση περί ΜΒΑ, εφόσον υπάρχει. Κατά τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων για τα αποθέματα παρεμπιπτόντων αλιευμάτων, θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη ζητήματα μεικτής αλιείας.
Για τα αποθέματα παρεμπιπτόντων αλιευμάτων για τα οποία τα δεδομένα είναι περιορισμένα, προτείνονται TAC με βάση τις ποσοτικές κατευθυντήριες γραμμές για τα αλιεύματα που παρέχονται στις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις του ICES.
•Εκτίμηση επιπτώσεων
Το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού για τις αλιευτικές δυνατότητες προσδιορίζεται σαφώς από το άρθρο 43 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ.
Η παρούσα πρόταση επιδιώκει την αποφυγή βραχυπρόθεσμων προσεγγίσεων υπέρ της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας, λαμβάνει δε υπόψη τις πρωτοβουλίες των ενδιαφερόμενων μερών και των γνωμοδοτικών συμβουλίων, εφόσον έχουν επανεξεταστεί θετικά από το ICES. Η πρόταση της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ βασίστηκε σε εκτίμηση επιπτώσεων [SEC(2011) 891] στην οποία κρίνεται ότι η επίτευξη του στόχου της ΜΒΑ αποτελεί μεν απαραίτητη προϋπόθεση για την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα, οι εν λόγω τρεις στόχοι δεν μπορούν ωστόσο να επιτευχθούν μεμονωμένα.
Όσον αφορά τις αλιευτικές δυνατότητες στο πλαίσιο των ΠΟΔΑ και τα αποθέματα αλιείας που αποτελούν αντικείμενο κοινής διαχείρισης με τρίτες χώρες, η παρούσα πρόταση εφαρμόζει κατ’ ουσίαν μέτρα που έχουν συμφωνηθεί σε διεθνές επίπεδο. Πτυχές που αφορούν την αξιολόγηση του δυνητικού αντίκτυπου των αλιευτικών δυνατοτήτων αντιμετωπίζονται κατά τη φάση της προετοιμασίας και της πραγματοποίησης διεθνών διαπραγματεύσεων στις οποίες οι αλιευτικές δυνατότητες της ΕΕ συμφωνούνται με τρίτες χώρες.
•Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου
Η πρόταση προβλέπει την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών για τις ενωσιακές ή εθνικές δημόσιες αρχές, ιδίως όσον αφορά τις διατάξεις που ισχύουν για τη διαχείριση της αλιευτικής προσπάθειας.
•Θεμελιώδη δικαιώματα
Η πρόταση συμμορφώνεται με τα θεμελιώδη δικαιώματα, ιδίως δε εκείνα που αναγνωρίζονται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Η πρόταση δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις.
5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
•Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων
Η παρακολούθηση και η συμμόρφωση θα διασφαλιστούν σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου.
2023/0359 (NLE)
Πρόταση
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
σχετικά με τον καθορισμό, για το 2024, το 2025 και το 2026, για ορισμένα αποθέματα ιχθύων, των αλιευτικών δυνατοτήτων στα ενωσιακά ύδατα και, για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα, και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2023/194 όσον αφορά αποθέματα βαθέων υδάτων
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 43 παράγραφος 3,
Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)Το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίουαπαιτεί τη θέσπιση μέτρων διατήρησης, σύμφωνα με τις διαθέσιμες επιστημονικές, τεχνικές και οικονομικές γνωμοδοτήσεις, περιλαμβανομένων, κατά περίπτωση, εκθέσεων της Επιστημονικής, Τεχνικής και Οικονομικής Επιτροπής Αλιείας (ΕΤΟΕΑ) και άλλων γνωμοδοτικών οργάνων, καθώς και τυχόν συμβουλών των γνωμοδοτικών συμβουλίων.
(2)Το Συμβούλιο θα πρέπει να θεσπίσει μέτρα για τον καθορισμό και την κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων όρων που συνδέονται λειτουργικά με τις εν λόγω αλιευτικές δυνατότητες, ανάλογα με την περίπτωση. Βάσει του άρθρου 16 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, οι αλιευτικές δυνατότητες απαιτείται να καθορίζονται σύμφωνα με τους στόχους της κοινής αλιευτικής πολιτικής (ΚΑΠ) που παρατίθενται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού. Σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, οι αλιευτικές δυνατότητες οφείλουν να κατανέμονται μεταξύ των κρατών μελών, ώστε να διασφαλίζεται η σχετική σταθερότητα των αλιευτικών δραστηριοτήτων κάθε κράτους μέλους για κάθε απόθεμα ιχθύων ή τύπο αλιείας.
(3)Συνεπώς, τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (στο εξής: TAC) θα πρέπει να καθοριστούν σύμφωνα με το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, με βάση τις διαθέσιμες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, λαμβανομένων υπόψη των βιολογικών και κοινωνικοοικονομικών πτυχών, με παράλληλη εξασφάλιση της δίκαιης μεταχείρισης των αλιευτικών κλάδων, καθώς και υπό το πρίσμα των απόψεων που διατυπώθηκαν κατά τη διαβούλευση των ενδιαφερόμενων μερών.
(4)Βάσει του άρθρου 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, όλα τα αποθέματα για τα οποία ισχύουν όρια αλιευμάτων υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης από την 1η Ιανουαρίου 2019, μολονότι ισχύουν ορισμένες εξαιρέσεις. Με βάση κοινές συστάσεις των κρατών μελών και σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, η Επιτροπή εγκρίνει κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμούς για τον καθορισμό λεπτομερών κανόνων εφαρμογής της υποχρέωσης εκφόρτωσης για ορισμένους τύπους αλιείας.
(5)Οι αλιευτικές δυνατότητες για αποθέματα που καλύπτονται από την υποχρέωση εκφόρτωσης θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι δεν επιτρέπονται πλέον, καταρχήν, οι απορρίψεις. Επομένως, θα πρέπει να βασίζονται στα αριθμητικά στοιχεία της γνωμοδότησης για τα συνολικά αλιεύματα που παρέχονται από το Διεθνές Συμβούλιο για την Εξερεύνηση των Θαλασσών (ICES). Οι ποσότητες που, κατά παρέκκλιση από την υποχρέωση εκφόρτωσης, επιτρέπεται να εξακολουθήσουν να απορρίπτονται θα πρέπει να αφαιρούνται από τα εν λόγω αριθμητικά στοιχεία της γνωμοδότησης για τα συνολικά αλιεύματα. Επιπλέον, για τα αποθέματα για τα οποία το ICES παρέχει μόνο γνωμοδότηση σχετικά με τις εκφορτώσεις, οι αλιευτικές δυνατότητες θα πρέπει να καθορίζονται βάσει της εν λόγω γνωμοδότησης.
(6)Οι κανονισμοί (ΕΕ) 2018/973 και (ΕΕ) 2019/472 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίουθεσπίζουν πολυετή σχέδια (στο εξής: ΠΣΔ)για τη Βόρεια Θάλασσα και τα Δυτικά Ύδατα. Τα ΠΣΔ καθορίζουν στόχους και μέτρα για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση των αποθεμάτων που καλύπτονται από τα εν λόγω ΠΣΔ. Αλιευτικές δυνατότητες για αποθέματα που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 των εν λόγω κανονισμών θα πρέπει να καθοριστούν σύμφωνα με το εύρος των τιμών της θνησιμότητας λόγω αλιείας που οδηγεί σε μέγιστη βιώσιμη απόδοση (ΜΒΑ) (στο εξής: εύρη του FMSY), ή σε ήσσον επίπεδο, και σύμφωνα τις διασφαλίσεις που προβλέπονται στους εν λόγω κανονισμούς. Τα εύρη του FMSY καθορίζονται στις σχετικές γνωμοδοτήσεις του ICES. Σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμες επαρκείς επιστημονικές πληροφορίες, οι αλιευτικές δυνατότητες για τα αποθέματα που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 ή στο άρθρο 1 παράγραφος 4 των εν λόγω κανονισμών (στο εξής: αποθέματα παρεμπιπτόντων αλιευμάτων) θα πρέπει να καθοριστούν σύμφωνα με την προληπτική προσέγγιση, όπως ορίζεται στους εν λόγω κανονισμούς. Βάσει του άρθρου 5 παράγραφος 3 των εν λόγω κανονισμών, κατά τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων για τα αποθέματα παρεμπιπτόντων αλιευμάτων, θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη ζητήματα μεικτής αλιείας.
(7)Σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΣΔ για τη Βόρεια Θάλασσα και του άρθρου 8 του ΠΣΔ για τα Δυτικά Ύδατα, σε περίπτωση που, βάσει επιστημονικών γνωμοδοτήσεων, η βιομάζα οποιουδήποτε εκ των αποθεμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 των εν λόγω κανονισμών είναι κατώτερη του σημείου αναφοράς ορίου βιομάζας (Blim), πρέπει να ληφθούν περαιτέρω διορθωτικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ταχεία επάνοδος του σχετικού αποθέματος σε επίπεδα ανώτερα εκείνων που μπορούν να εξασφαλίσουν τη ΜΒΑ. Ειδικότερα, στα εν λόγω διορθωτικά μέτρα μπορεί να περιλαμβάνεται η αναστολή της στοχευμένης αλιείας για το σχετικό απόθεμα και η κατάλληλη μείωση των αλιευτικών δυνατοτήτων για τα εν λόγω αποθέματα ή άλλα αποθέματα στους τύπους αλιείας.
(8)Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 6 του ΠΣΔ για τη Βόρεια Θάλασσα και το άρθρο 4 παράγραφος 7 του ΠΣΔ για τα Δυτικά Ύδατα, οι αλιευτικές δυνατότητες για τα στοχευόμενα αποθέματα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να καθορίζονται κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ότι η πιθανότητα μείωσης της βιομάζας κάτω από την τιμή Blim είναι μικρότερη του 5 %. Η εξασφάλιση της επίτευξης της πιθανότητας ενδέχεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, να απαιτεί ανάλογη μείωση της θνησιμότητας λόγω αλιείας των στοχευόμενων αποθεμάτων ή αναστολή της στοχευμένης αλιείας.
(9)Υπάρχουν ορισμένα αποθέματα για τα οποία το ICES συνιστά μηδενικά αλιεύματα ή, για τα στοχευόμενα αποθέματα στο πλαίσιο των ΠΣΔ για τη Βόρεια Θάλασσα και τα Δυτικά Ύδατα, το ICES σημειώνει ότι η επίτευξη μικρότερης του 5 % πιθανότητας μείωσης της βιομάζας κάτω από το Blim: i) θα απαιτούσε χαμηλά αλιεύματα· ii) θα απαιτούσε μηδενικά αλιεύματα· ή iii) δεν θα επιτυγχανόταν ούτε καν με μηδενικά αλιεύματα. Ωστόσο, εάν τα TAC καθοριστούν στα συνιστώμενα επίπεδα, η υποχρέωση εκφόρτωσης όλων των αλιευμάτων, συμπεριλαμβανομένων παρεμπιπτόντων αλιευμάτων των εν λόγω αποθεμάτων στους μεικτούς τύπους αλιείας, θα προκαλούσε το φαινόμενο των «ειδών με περιοριστική ποσόστωση». «Είδος με περιοριστική ποσόστωση»: είδος με έλλειψη ποσοστώσεων που μπορεί να αναγκάσει ένα ή περισσότερα αλιευτικά σκάφη να σταματήσουν την αλιεία, ακόμη και αν εξακολουθούν να διαθέτουν ποσόστωση για άλλα είδη. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να καθοριστούν ειδικά TAC για την παρεμπίπτουσα αλίευση των εν λόγω αποθεμάτων, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στη διατήρηση της αλιείας, λόγω των δυνητικά σοβαρών κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων που θα είχε η αντίθετη περίπτωση, και στην ανάγκη επίτευξης καλής βιολογικής κατάστασης των εν λόγω αποθεμάτων, εφόσον ληφθεί υπόψη η δυσκολία της αλίευσης όλων των αποθεμάτων στο πλαίσιο μεικτού τύπου αλιείας με επίτευξη ΜΒΑ. Τα εν λόγω TAC παρεμπιπτόντων αλιευμάτων θα πρέπει να καθοριστούν σε επίπεδα που να εξασφαλίζουν τη μείωση της θνησιμότητας για τα εν λόγω αποθέματα, να παρέχουν κίνητρα για τη βελτίωση της επιλεκτικότητας και να αποφεύγουν την παρεμπίπτουσα αλίευση των εν λόγω αποθεμάτων. Προκειμένου να μειωθούν τα αλιεύματα των αποθεμάτων για τα οποία έχουν καθοριστεί TAC παρεμπιπτόντων αλιευμάτων, οι αλιευτικές δυνατότητες για τους τύπους αλιείας στους οποίους αλιεύονται ιχθύες από τα εν λόγω αποθέματα θα πρέπει να καθοριστούν σε επίπεδα που να συμβάλλουν στην επαναφορά της βιομάζας των ευάλωτων αποθεμάτων σε βιώσιμα επίπεδα.
(10)Προκειμένου να εξασφαλιστεί στο μέτρο του δυνατού η χρήση των αλιευτικών δυνατοτήτων σε μεικτούς τύπους αλιείας σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, είναι σκόπιμο να καθοριστεί κατάλογος για τις ανταλλαγές ποσοστώσεων για όσα κράτη μέλη δεν διαθέτουν ποσόστωση που να καλύπτει τα αναπόφευκτα παρεμπίπτοντα αλιεύματά τους.
(11)Τα TAC για τον ερυθρό τόνο (Thunnus thynnus) στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο θα πρέπει να καθοριστούν σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1627 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
(12)Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 και το άρθρο 16 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, για τα αποθέματα που δεν καλύπτονται από το ΠΣΔ για τη Βόρεια Θάλασσα ή το ΠΣΔ για τα Δυτικά Ύδατα: i) όταν διατίθενται επαρκείς επιστημονικές πληροφορίες, οι αλιευτικές δυνατότητες θα πρέπει να καθορίζονται σύμφωνα με τη θνησιμότητα λόγω αλιείας της ΜΒΑ· και ii) όταν οι πληροφορίες αυτές δεν είναι διαθέσιμες, οι αλιευτικές δυνατότητες θα πρέπει να καθορίζονται σύμφωνα με την προληπτική προσέγγιση της διαχείρισης της αλιείας, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013.
(13)Για ορισμένα αποθέματα, η γνωμοδότηση του ICES εξακολουθεί να ισχύει για αρκετά έτη και η εν λόγω γνωμοδότηση παραμένει η βέλτιστη διαθέσιμη επιστημονική γνωμοδότηση για ολόκληρη την περίοδο γνωμοδότησης. Στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να καθοριστούν ετήσια TAC που θα καλύπτουν ολόκληρη την περίοδο γνωμοδότησης (πολυετή TAC). Ωστόσο, εάν καταστεί διαθέσιμη νέα γνωμοδότηση του ICES κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα πολυετή TAC εξακολουθούν να συνάδουν με τη νέα γνωμοδότηση. Επιπλέον, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι ετήσιες μειώσεις από τα αριθμητικά στοιχεία της γνωμοδότησης για τα συνολικά αλιεύματα, οι οποίες καλύπτουν τις εξαιρέσεις από την υποχρέωση εκφόρτωσης, εξακολουθούν να συνάδουν με τα διαθέσιμα δεδομένα.
(14)Το λαβράκι (Dicentrarchus labrax) στις διαιρέσεις ICES 8a και 8b (Βισκαϊκός Κόλπος) αποτελεί στοχευόμενο απόθεμα στο πλαίσιο του ΠΣΔ για τα Δυτικά Ύδατα. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ICES για το 2024, η βιομάζα του εν λόγω αποθέματος μειώθηκε κάτω από την τιμή MΒΑ Btrigger το 2023 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2024, παραμένοντας παράλληλα πάνω από την τιμή Blim. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεσπιστούν κατάλληλα διορθωτικά μέτρα για να διασφαλιστεί η ταχεία επάνοδος του εν λόγω αποθέματος σε επίπεδα ανώτερα εκείνων που μπορούν να εξασφαλίσουν τη ΜΒΑ. Επομένως, η Γαλλία και η Ισπανία θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι αλιευτικές δυνατότητες για το εν λόγω απόθεμα, τις οποίες πρόκειται να καθορίσουν για το 2024, οδηγούν σε επίπεδο θνησιμότητας λόγω αλιείας χαμηλότερο από την τιμή του σημείου FMSY, το οποίο μειώθηκε αναλογικά ώστε να ληφθεί υπόψη η μείωση της βιομάζας, και να θεσπίσουν πρόσθετα μέτρα σύμφωνα με το άρθρο 19 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ICES για το 2024, οι αλιευτικές δυνατότητες για την εμπορική αλιεία δεν θα πρέπει συνεπώς να υπερβαίνουν τους 1 906 τόνους.
(15)Τα μέτρα που διέπουν τους ερασιτεχνικούς τύπους αλιείας λαβρακιού στις διαιρέσεις ICES 8a και 8b θα πρέπει να ενισχυθούν, λόγω του σημαντικού αντικτύπου των εν λόγω τύπων αλιείας στη βιομάζα του συγκεκριμένου αποθέματος και λαμβανομένης υπόψη της μειωμένης βιομάζας. Ως εκ τούτου, το όριο κάρπωσης θα πρέπει να μειωθεί σε έναν ιχθύ αλιευόμενο και διατηρούμενο επί του σκάφους ανά αλιέα ανά ημέρα. Τα σταθερά δίχτυα θα πρέπει επίσης να αποκλειστούν, δεδομένου ότι είναι ανεπαρκώς επιλεκτικά και είναι πιθανό να αλιεύσουν αριθμό δειγμάτων που υπερβαίνει το καθορισμένο όριο.
(16)[Τον Μάιο του 2022, το ICES επισήμανε ότι, παρά τις προσπάθειες των κρατών μελών για την ανασύσταση του αποθέματος ευρωπαϊκού χελιού (Anguilla Anguilla), δεν είχε σημειωθεί συνολική πρόοδος όσον αφορά την επίτευξη του στόχου της διαφυγής του 40 % της βιομάζας αργυρόχελου σε ολόκληρη την Ένωση, όπως απαιτείται από το άρθρο 2 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1100/2007 του Συμβουλίου, και ότι δεν παρατηρούνταν σαφείς τάσεις όσον αφορά τη θνησιμότητα. Τον Νοέμβριο του 2022, το ICES γνωμοδότησε εκ νέου ότι, όταν εφαρμόζεται προληπτική προσέγγιση, θα πρέπει να υπάρχουν μηδενικά αλιεύματα χελιού (Anguilla anguilla) σε όλους τους οικοτόπους και σε όλα τα στάδια της ζωής του, σε ολόκληρη την περιοχή φυσικής κατανομής του, στην οποία περιλαμβάνεται ο Βορειοανατολικός Ατλαντικός και η Μεσόγειος. Αυτό αφορά τόσο τα αλιεύματα της ερασιτεχνικής όσο και της εμπορικής αλιείας, περιλαμβάνει δε τα αλιεύματα υαλόχελου για τον εμπλουτισμό των αποθεμάτων και τις υδατοκαλλιέργειες.] [Η αιτιολογική σκέψη θα επικαιροποιηθεί μετά τη δημοσίευση από το ICES της επιστημονικής του γνωμοδότησης για το χέλι για το 2024.]
(17)Ο κανονισμός (ΕΕ) 2023/194 του Συμβουλίου παρέτεινε την περίοδο απαγόρευσης σε έξι μήνες για κάθε εμπορική αλιευτική δραστηριότητα χελιού στα θαλάσσια και υφάλμυρα ύδατα της ΕΕ στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο, καθώς και για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη σε όλα τα θαλάσσια ύδατα της Μεσογείου. Απαγόρευσε επίσης κάθε ερασιτεχνική αλιεία χελιού στα εν λόγω ύδατα. Κρίθηκε ότι η εξάμηνη περίοδος απαγόρευσης θα προστατεύσει καλύτερα το απόθεμα απ’ όσο προστατευόταν με τα ενωσιακά και εθνικά μέτρα που εφαρμόζονταν μέχρι το 2022. Κρίθηκε επίσης ότι η παρατεταμένη περίοδος απαγόρευσης θα επιτρέψει τη συνέχιση των μέτρων για τον εμπλουτισμό του αποθέματος, θα συμβάλει στην ανασύσταση του αποθέματος χελιού και θα προωθήσει την επίτευξη του στόχου διαφυγής τουλάχιστον του 40 % των αργυρόχελων που ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1100/2007. Δεδομένης της συνεχιζόμενης κρίσιμης κατάστασης του ευρωπαϊκού χελιού, είναι σκόπιμο να διατηρηθούν τα μέτρα αυτά το 2024. [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά τη δημοσίευση από το ICES της επιστημονικής του γνωμοδότησης για το ευρωπαϊκό χέλι για το 2024.]
(18)Η μεταναστευτική περίοδος του χελιού επηρεάζεται από ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών και βιολογικών παραγόντων και, ως εκ τούτου, ενδέχεται να ποικίλλει ανάλογα με το στάδιο ζωής του χελιού, τον οικότοπο και τη γεωγραφική περιοχή, ιδίως τους πορθμούς. Επομένως, ενδέχεται να ενδείκνυται ο καθορισμός διαφορετικών περιόδων απαγόρευσης, ιδίως για διαφορετικές αλιευτικές ζώνες ενός κράτους μέλους και για διαφορετικούς τύπους αλιείας εντός των εν λόγω ζωνών, προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία αυτά, καθώς και τα χρονικά και γεωγραφικά πρότυπα μετανάστευσης του χελιού στο στάδιο ζωής του υαλόχελου και του αργυρόχελου αντίστοιχα. Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη θα πρέπει να καθορίσουν τη σχετική περίοδο ή περιόδους απαγόρευσης με βάση τα εν λόγω στοιχεία.
(19)[Κατά την 45η ετήσια συνεδρίασή της το 2022, η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ) εξέδωσε τη σύσταση GFCM/45/2022/1 σχετικά με πολυετές σχέδιο διαχείρισης για το ευρωπαϊκό χέλι στη Μεσόγειο Θάλασσα, τροποποιώντας τη σύσταση GFCM/42/2018/1. Τα συμβαλλόμενα μέρη μπορούν να αποφασίσουν να καθορίσουν περίοδο απαγόρευσης έξι συνεχόμενων μηνών ή να καθορίσουν περίοδο απαγόρευσης από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Μαρτίου και τρεις επιπλέον μήνες που θα επιλεγούν μεταξύ 1ης Απριλίου και 30ής Νοεμβρίου, σύμφωνα με το σχέδιο ή τα σχέδια διαχείρισης για το χέλι και τα χρονικά πρότυπα μετανάστευσης του χελιού. Η περίοδος απαγόρευσης δραστηριοτήτων εμπορικής αλιείας χελιού και η απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας θα πρέπει να εφαρμοστούν σε όλα τα θαλάσσια ύδατα της Μεσογείου, καθώς και στα υφάλμυρα ύδατά της, στα οποία περιλαμβάνονται οι εκβολές ποταμών, οι παράκτιες λιμνοθάλασσες και τα μεταβατικά ύδατα, και τα γλυκά ύδατα, σύμφωνα με τη σύσταση GFCM/45/2022/1. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου. Δεδομένου ότι η σύσταση GFCM/45/2022/1 δεν εφαρμόζεται στον Εύξεινο Πόντο και δεδομένου ότι ο Εύξεινος Πόντος και τα ποτάμια συστήματα που συνδέονται με αυτόν δεν αποτελούν φυσικό ενδιαίτημα για το ευρωπαϊκό χέλι για τους σκοπούς του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1100/2007, τα μέτρα που αφορούν το χέλι δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται στον Εύξεινο Πόντο (γεωγραφική υποπεριοχή 29 της ΓΕΑΜ). [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ετήσια συνεδρίαση του 2023 της ICCAT.]
(20)[Στα ενωσιακά θαλάσσια και υφάλμυρα ύδατα του Βορειοανατολικού Ατλαντικού, η περίοδος ή οι περίοδοι απαγόρευσης θα πρέπει να καλύπτουν την κύρια περίοδο ή τις κύριες περιόδους μετανάστευσης του υαλόχελου και του αργυρόχελου, αντίστοιχα. Λαμβάνοντας υπόψη τις δυνητικά σοβαρές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πλήρους απαγόρευσης της αλιείας υαλόχελων και αργυρόχελων κατά τη διάρκεια της κύριας περιόδου ή των κύριων περιόδων μετανάστευσής τους, τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν την αλιεία χελιού για έναν μήνα κατά τη διάρκεια των εν λόγω κύριων περιόδων μετανάστευσης. Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία του αργυρόχελου που μεταναστεύει από τη Βαλτική Θάλασσα στη Βόρεια Θάλασσα, τα παράκτια κράτη μέλη της υποζώνης ICES 3 (δηλαδή η Δανία, η Γερμανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Σουηδία) θα πρέπει να συμφωνήσουν σε συνεπείς περιόδους απαγόρευσης για το αργυρόχελο. Σε περίπτωση που τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη αδυνατούν να συμφωνήσουν, η περίοδος απαγόρευσης για το αργυρόχελο στη Βαλτική Θάλασσα θα εκτείνεται μεταξύ 1ης Αυγούστου και 31ης Ιανουαρίου.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά τη δημοσίευση από το ICES της επιστημονικής του γνωμοδότησης για το ευρωπαϊκό χέλι για το 2024.]
(21)Δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1100/2007, ο εμπλουτισμός του αποθέματος του υαλόχελου αποτελεί μέτρο διατήρησης που επέλεξαν ορισμένα κράτη μέλη στα οικεία σχέδια διαχείρισης χελιού. Για να μπορέσουν τα εν λόγω κράτη μέλη να συνεχίσουν την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, ενδέχεται να απαιτούνται αλιεύματα υαλόχελων στα θαλάσσια και υφάλμυρα ύδατα της Ένωσης στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό την κατάλληλη χρονική στιγμή του έτους και, ενδεχομένως, κατά τη διάρκεια της κύριας περιόδου ή των κύριων περιόδων μετανάστευσής τους. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέψουν τη συνέχιση της αλιείας υαλόχελου για έναν επιπλέον μήνα κατά τη διάρκεια της κύριας περιόδου ή των κύριων περιόδων μετανάστευσης υαλόχελου. [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά τη δημοσίευση από το ICES της επιστημονικής του γνωμοδότησης για το ευρωπαϊκό χέλι για το 2024.]
(22)Στη γνωμοδότησή του για ορισμένα αποθέματα ελασμοβραγχίων (καρχαριοειδών και σελαχιών), το ICES συνιστά μηδενικά αλιεύματα, λόγω της κακής κατάστασης διατήρησής τους. Επιπλέον, τα εν λόγω ελασμοβράγχια παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά επιβίωσης όταν απορρίπτονται. Κατά συνέπεια, τα αλιεύματα των εν λόγω αποθεμάτων θα πρέπει να απορρίπτονται αντί να εκφορτώνονται, καθώς οι απορρίψεις δεν θεωρείται ότι αυξάνουν σημαντικά τη θνησιμότητά τους λόγω αλιείας και στηρίζουν μάλιστα τη διατήρηση των εν λόγω αποθεμάτων. Ως εκ τούτου, η αλιεία των εν λόγω ειδών θα πρέπει να απαγορεύεται, καθώς, δυνάμει του άρθρου 15 παράγραφος 4 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, η υποχρέωση εκφόρτωσης δεν ισχύει για είδη των οποίων η αλιεία απαγορεύεται. Στην περίπτωση που τα εν λόγω είδη αλιευθούν εκ παραδρομής, θα πρέπει να μην τους προκαλούνται βλάβες και να ελευθερώνονται αμέσως.
(23)Για κάποια είδη, όπως ορισμένα είδη καρχαριοειδών, ακόμη και περιορισμένης κλίμακας αλιευτική δραστηριότητα θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη διατήρησή τους. Επομένως, οι αλιευτικές δυνατότητες για τα είδη αυτά θα πρέπει να περιοριστούν εξ ολοκλήρου με γενική απαγόρευση αλίευσης των εν λόγω ειδών.
(24)Κατά τη 12η διάσκεψη των συμβαλλόμενων μερών της σύμβασης για τη διατήρηση των αποδημητικών ειδών άγριας πανίδας (Μανίλα, 23-28 Οκτωβρίου 2017), ορισμένα είδη προστέθηκαν στους καταλόγους των προστατευόμενων ειδών που παρατίθενται στα προσαρτήματα I και II της εν λόγω σύμβασης. Ως εκ τούτου, ενδείκνυται να προβλεφθεί η προστασία των ειδών αυτών όσον αφορά τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη που επιχειρούν σε όλα τα ύδατα και τα αλιευτικά σκάφη τρίτων χωρών που επιχειρούν στα ενωσιακά ύδατα.
(25)Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αξιοποίηση των αλιευτικών δυνατοτήτων, είναι σκόπιμο να επιτραπεί η εφαρμογή ευέλικτων ρυθμίσεων μεταξύ ορισμένων περιοχών TAC στις περιπτώσεις που αφορούν το ίδιο βιολογικό απόθεμα.
(26)Τα άρθρα 3 και 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 του Συμβουλίου προβλέπουν ευελιξία από έτος σε έτος για ποσοστώσεις που αφορούν τόσο τα προληπτικά όσο και τα αναλυτικά αποθέματα. Βάσει του άρθρου 2 του εν λόγω κανονισμού, κατά τον καθορισμό των ΤΑC, το Συμβούλιο αποφασίζει για ποια αποθέματα δεν πρέπει να εφαρμόζονται τα άρθρα 3 και 4 του εν λόγω κανονισμού, ιδίως με βάση τη βιολογική τους κατάσταση. Επιπρόσθετα, το άρθρο 15 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 εισήγαγε τον μηχανισμό ευελιξίας από έτος σε έτος για όλα τα αποθέματα που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης. Για να αποφευχθεί η υπερβολική ευελιξία που θα υπονόμευε την επίτευξη των στόχων της ΚΑΠ, η ευελιξία από έτος σε έτος για ποσοστώσεις δυνάμει των άρθρων 3 και 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 και του άρθρου 15 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται σωρευτικά. Τέλος, η ευελιξία από έτος σε έτος δυνάμει του άρθρου 15 παράγραφος 9 του βασικού κανονισμού θα πρέπει, κατά περίπτωση, να αποκλείεται με βάση τη βιολογική κατάσταση των αποθεμάτων.
(27)Στις περιπτώσεις που το TAC διατίθεται σε ένα μόνο κράτος μέλος, μπορεί να είναι σκόπιμο να εξουσιοδοτείται το εν λόγω κράτος μέλος να καθορίσει το εν λόγω TAC, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Η εν λόγω εξουσιοδότηση είναι σκόπιμη, υπό την προϋπόθεση ότι, κατά τον καθορισμό του επιπέδου του TAC, το κράτος μέλος συμμορφώνεται με τις αρχές και τους κανόνες της ΚΑΠ. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή από τα εν λόγω κράτη μέλη των αρχών και των κανόνων της ΚΑΠ από τα εν λόγω κράτη μέλη, η Επιτροπή αξιολογεί τις πληροφορίες που της υποβάλλει το κράτος μέλος σχετικά με τον καθορισμό του επιπέδου του εν λόγω TAC, και σχετικά με τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται ως βάση για τον εν λόγω καθορισμό.
(28)Είναι αναγκαίο να καθοριστούν οι περιορισμοί της αλιευτικής προσπάθειας για τη γλώσσα στη Δυτική Μάγχη (διαίρεση ICES 7e) σύμφωνα με το άρθρο 12 του ΠΣΔ για τα Δυτικά Ύδατα.
(29)Είναι αναγκαίο να καθοριστούν τα ανώτατα όρια αλιευτικής προσπάθειας για το 2024 σύμφωνα με τα άρθρα 5, 6, 7 και 9 και το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1627 για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου αποκατάστασης του ερυθρού τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο.
(30)Η χρήση των αλιευτικών δυνατοτήτων που παρέχονται σε ενωσιακά αλιευτικά σκάφη και καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό διέπεται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου, και ιδίως από τα άρθρα 33 και 34 του εν λόγω κανονισμού σχετικά με την καταγραφή των αλιευμάτων και της αλιευτικής προσπάθειας, και την κοινοποίηση στοιχείων που αφορούν την εξάντληση των αλιευτικών δυνατοτήτων. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να προσδιορισθούν οι κωδικοί που πρέπει να χρησιμοποιούνται από τα κράτη μέλη κατά την αποστολή δεδομένων στην Επιτροπή σχετικά με εκφορτώσεις αποθεμάτων που διέπονται από τον παρόντα κανονισμό.
(31)[Κατά την ετήσια συνεδρίασή της του 2022, η Επιτροπή Αλιείας του Βορειοανατολικού Ατλαντικού (NEAFC) επιβεβαίωσε τα μέτρα διατήρησης για τα δύο αποθέματα (αβαθή πελαγικά και βαθιά πελαγικά αποθέματα) κοκκινόψαρου (Sebastes mentella) στη Θάλασσα Irminger και στα παρακείμενα ύδατα, με τα οποία απαγορεύτηκε η κατευθυνόμενη αλιεία των αποθεμάτων αυτών, και απαγορεύτηκαν οποιεσδήποτε δραστηριότητες υποστήριξης. Επιπλέον, η NEAFC απαγόρευσε τις αλιευτικές δραστηριότητες στην περιοχή συγκέντρωσης κοκκινόψαρου, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η παρεμπίπτουσα αλίευσή του. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου. Η NEAFC δεν εξέδωσε συστάσεις για τα κοκκινόψαρα (Sebastes spp.) και την ιππόγλωσσα της Γροιλανδίας (Reinhardtius hippoglossoides) στις υποζώνες ICES 1 και 2. Ως εκ τούτου, οι ενωσιακές ποσοστώσεις θα πρέπει να καθοριστούν σύμφωνα με τη θέση που εξέφρασε η Ένωση στην NEAFC. [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ετήσια συνεδρίαση της NEAFC.]
(32)[Η ποσόστωση της Ένωσης για την ιππόγλωσσα Γροιλανδίας στα διεθνή ύδατα των υποζωνών ICES 1 και 2 για το 2023 θα πρέπει να καθοριστεί στο επίπεδο των 1 711 τόνων. Το επίπεδο της εν λόγω ενωσιακής ποσόστωσης αντιστοιχεί στο 9,25 % του TAC για την ιππόγλωσσα Γροιλανδίας στις υποζώνες ICES 1 και 2 για το 2023, όπως προτάθηκε από την Ένωση στην NEAFC, δηλαδή σε 18 494 τόνους, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ICES.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ετήσια συνεδρίαση της NEAFC.]
(33)[Η ενωσιακή ποσόστωση για τα κοκκινόψαρα στα διεθνή ύδατα των υποζωνών ICES 1 και 2 για το 2023 θα πρέπει να καθοριστεί βάσει του μέσου όρου των τριών υψηλότερων ετήσιων αλιευμάτων κοκκινόψαρων της Ένωσης στα διεθνή ύδατα των υποζωνών ICES 1 και 2 κατά την περίοδο από το 2013 έως το 2022.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ετήσια συνεδρίαση της NEAFC.]
(34)[Το σκουμπρί (Scomber scombrus), το προσφυγάκι (Micromesistius poutassou) και η ατλαντοσκανδιναβική ρέγγα (Clupea harengus) στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων των παράκτιων κρατών σχετικά με τη διαχείριση της αλιείας των εν λόγω αποθεμάτων. Η Ένωση συμμετείχε στις εν λόγω διαβουλεύσεις βάσει της θέσης της, την οποία ενέκρινε το Συμβούλιο στις 20 Οκτωβρίου 2022. Οι διαβουλεύσεις ολοκληρώθηκαν στις 6 Δεκεμβρίου 2022. Οι συστάσεις της NEAFC σχετικά με τα μέτρα διατήρησης και διαχείρισης για τα εν λόγω αποθέματα για το 2023 εγκρίθηκαν κατά την ετήσια συνεδρίαση της NEAFC το 2022. Ως εκ τούτου, οι σχετικές αλιευτικές δυνατότητες θα πρέπει να καθοριστούν στο επίπεδο που αναγράφεται στις συστάσεις της NEAFC, σε συνδυασμό με τις άλλες διατάξεις των εν λόγω συστάσεων.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ετήσια συνεδρίαση της NEAFC.]
(35)[Κατά την ετήσια συνεδρίασή της του 2022, η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT) συμφώνησε να διατηρήσει για το 2023 τα TAC που καθορίστηκαν το 2022 για τον ξιφία της Μεσογείου και του Βορείου Ατλαντικού (Xiphias gladius), τον μακρόπτερο τόνο (Thunnus alalunga), το γαλάζιο μάρλιν (Makaira nigricans), το λευκό μάρλιν (Tetrapturus albidus), τον κιτρινόπτερο τόνο (Thunnus albacares), τον μεγαλόφθαλμο τόνο (Thunnus obesus) και τον γλαυκοκαρχαρία (Prionace glauca). Η ICCAT καθόρισε επίσης για το 2023 τα TAC για τον ερυθρό τόνο (Thunnus thynnus) και για τον ξιφία του Νοτίου Ατλαντικού σε 40 570 και 10 000 τόνους αντίστοιχα. Η ICCAT ενέκρινε επίσης κατανεμημένες ποσοστώσεις για τον μακρόπτερο τόνο για το 2023 και το 2024. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ετήσια συνεδρίαση της ICCAT.]
(36)[Για πρώτη φορά, η ICCAT ενέκρινε επίσης διαδικασία διαχείρισης (ΔΔ) για τον ερυθρό τόνο. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην εξασφάλιση μακροπρόθεσμης, βιώσιμης και επικερδούς αλιείας τόσο για το δυτικό απόθεμα όσο και για το απόθεμα του Ανατολικού Ατλαντικού και της Μεσογείου. Η ΔΔ υλοποιεί τους στόχους διαχείρισης για τον ανατολικό και τον δυτικό ερυθρό τόνο, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης κύκλων διαχείρισης τριών ετών, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έως το 2028. Το TAC βάσει της ΔΔ για την περίοδο 2023-2025 ανέρχεται σε 40 570 τόνους ετησίως για το απόθεμα του Ανατολικού Ατλαντικού και της Μεσογείου. Ως εκ τούτου, τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ετήσια συνεδρίαση της ICCAT.]
(37)Η ICCAT ενέκρινε σχέδιο διαχείρισης για τον ρυγχοκαρχαρία του Νοτίου Ατλαντικού (Isurus oxyrinchus) που αλιεύεται σε συνδυασμό με άλλους τύπους αλιείας της ICCAT, αρχής γενομένης από το 2023, για την άμεση αντιμετώπιση της υπεραλίευσης και τη σταδιακή επίτευξη επιπέδων βιομάζας επαρκών για τη στήριξη της ΜΒΑ. Το σχέδιο αυτό επιτρέπει τη διατήρηση των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων ρυγχοκαρχαρία του Νοτίου Ατλαντικού στο επίπεδο των 1 295 τόνων συνολικά, εκ των οποίων 503 τόνοι για την Ένωση. Σύμφωνα με τη σύσταση της ICCAT, η διατήρηση περιορισμένων αλιευμάτων δεν συνιστά δικαίωμα μακράς διάρκειας και δεν θίγει τυχόν μελλοντική διαδικασία κατανομής. Ως εκ τούτου, το εν λόγω μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου με τη θέσπιση TAC παρεμπιπτόντων αλιευμάτων και αντίστοιχης ενωσιακής ποσόστωσης.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ετήσια συνεδρίαση της ICCAT.]
(38)Προκειμένου να μειωθεί η θνησιμότητα λόγω αλιείας ιχθυδίων μεγαλόφθαλμου και κιτρινόπτερου τόνου, η ICCAT διατήρησε επίσης μέγιστο όριο 300 διατάξεων συγκέντρωσης ιχθύων (FAD) ανά αλιευτικό σκάφος το 2023 και περίοδο απαγόρευσης εβδομήντα δύο ημερών όσον αφορά τη χρήση των FAD. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ετήσια συνεδρίαση της ICCAT.]
(39)Κατά την ετήσια συνεδρίασή της του 2021, η ICCAT ενέκρινε επίσης 15ετές σχέδιο ανασύστασης για τον μακρόπτερο τόνο, από το 2022 έως το 2036. Για το 2023, η ICCAT καθόρισε TAC 2 500 τόνων για τον μακρόπτερο τόνο. Επιπλέον, η ICCAT καθόρισε TAC 37 801 τόνων για τον μακρόπτερο τόνο Βορείου Ατλαντικού για την περίοδο 2022-2023, με βάση τους κανόνες αλίευσης προκειμένου να εγκριθεί μακροπρόθεσμη ΔΔ για το εν λόγω απόθεμα. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ετήσια συνεδρίαση της ICCAT.]
(40)[Βάσει διαφόρων συστάσεων της ICCAT, η Ένωση μπορεί, κατόπιν αιτήματος, να μεταφέρει ένα ποσοστό της αχρησιμοποίητης ποσόστωσης αποθεμάτων στη ζώνη της σύμβασης ICCAT από το προτελευταίο ή το προηγούμενο έτος σε ένα δεδομένο έτος, σύμφωνα με τους κανόνες που καθορίζονται για κάθε απόθεμα από την ICCAT. Οι εν λόγω συστάσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου με βάση πρόταση της Επιτροπής το συντομότερο δυνατόν, ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να χρησιμοποιούν τις ενωσιακές ποσοστώσεις για τα αποθέματα της ICCAT στο σύνολό τους, όπως προβλέπεται από την ICCAT για το 2024.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ετήσια συνεδρίαση της ICCAT.]
(41)[Οι ενωσιακές ποσοστώσεις για τα αποθέματα στη ζώνη της σύμβασης ICCAT για το 2023 προσαρμόστηκαν κατά την ετήσια συνεδρίαση της ICCAT τον Νοέμβριο του 2022 σύμφωνα με διάφορες συστάσεις της ICCAT βάσει των οποίων επιτρέπεται στην Ένωση, κατόπιν αιτήματος, να μεταφέρει καθορισμένο ποσοστό της αχρησιμοποίητης ποσόστωσης αλιευτικών δυνατοτήτων από το 2021 στο 2023. Οι ποσοστώσεις για μεμονωμένα κράτη μέλη για τα εν λόγω αποθέματα για το 2023 θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις μεταφορές αχρησιμοποίητων ενωσιακών ποσοστώσεων που επέτρεψε η ICCAT πριν από την έναρξη των αλιευτικών περιόδων για τα εν λόγω αποθέματα. Ως εκ τούτου, οι ποσοστώσεις για τον μακρόπτερο τόνο βορείου αποθέματος (Thunnus alalunga) (ALB/AN05N), για τον μακρόπτερο τόνο νοτίου αποθέματος (ALB/AS05N), για τον μεγαλόφθαλμο τόνο (Thunnus obesus) στον Ατλαντικό Ωκεανό (BET/ATLANT), καθώς και για τον ξιφία (Xiphias gladius) στον Ατλαντικό Ωκεανό, βορείως των 5°Β (SWO/AN05N), και για τον ξιφία στον Ατλαντικό Ωκεανό, νοτίως των 5°Β (SWO/AS05N), θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις προσαρμογές αυτές, λαμβανομένης υπόψη της αρχής της σχετικής σταθερότητας. Επιπλέον, ορισμένα μέτρα που συνδέονται λειτουργικά με τις αλιευτικές δυνατότητες θα πρέπει να διατηρηθούν προκειμένου να τηρηθούν οι διεθνείς δεσμεύσεις της Ένωσης.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ετήσια συνεδρίαση της ICCAT.]
(42)[Κατά την ετήσια συνεδρίασή της του 2022, η Επιτροπή για τη διατήρηση των έμβιων θαλάσσιων πόρων της Ανταρκτικής (CCAMLR) ενέκρινε όρια αλιευμάτων, τόσο για στοχευόμενα όσο και για παρεμπίπτοντα είδη, για την περίοδο μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2022 και 30ής Νοεμβρίου 2023. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ετήσια συνεδρίαση της CCAMLR.]
(43)Κατά την ετήσια συνεδρίασή της το 2023, η επιτροπή διαχείρισης της αλιείας τόνου του Ινδικού Ωκεανού (IOTC) διατήρησε τον περιορισμό της αλιευτικής ικανότητας, των FAD και των σκαφών ανεφοδιασμού, καθώς και το όριο αλιευμάτων για τον κιτρινόπτερο τόνο στην περιοχή αρμοδιότητας της IOTC. Επιπλέον, η IOTC θέσπισε για πρώτη φορά όριο αλιευμάτων μεγαλόφθαλμου τόνου στην εν λόγω περιοχή. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου.
(44)Η ετήσια συνεδρίαση της περιφερειακής οργάνωσης διαχείρισης της αλιείας Νοτίου Ειρηνικού (SPRFMO) θα διεξαχθεί από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2024. Συνεπώς, τα μέτρα που ισχύουν σήμερα στην περιοχή της σύμβασης SPRFMO και που συνδέονται λειτουργικά με τα TAC θα πρέπει να διατηρηθούν προσωρινά, έως ότου πραγματοποιηθεί η ετήσια συνεδρίαση και καθοριστούν τα TAC για το 2024.
(45)Κατά την ετήσια συνεδρίασή της του 2023, η παναμερικανική επιτροπή τροπικού τόνου (IATTC) αποφάσισε να διατηρήσει τα μέτρα που ισχύουν σήμερα στην περιοχή της σύμβασης. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου.
(46)[Κατά την ετήσια συνεδρίασή της του 2022, η επιτροπή της σύμβασης για τη διατήρηση του τόνου Νοτίου Ημισφαιρίου (CCSBT) επιβεβαίωσε το TAC για τον ερυθρό τόνο νοτίου ημισφαιρίου (Thunnus maccoyii) για το 2023, όπως εγκρίθηκε κατά την ετήσια συνεδρίαση του 2020 για τριετή περίοδο (από το 2021 έως το 2023). Το μέτρο αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ετήσια συνεδρίαση της CCSBT.]
(47)[Κατά την ετήσια συνεδρίασή της του 2022, η οργάνωση αλιείας Νοτιοανατολικού Ατλαντικού (SEAFO) αποφάσισε να διατηρήσει το 2023 τα περισσότερα από τα TAC που καθορίστηκαν για το 2022 για τα είδη που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της μέχρι την ετήσια συνεδρίασή της του 2023.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ετήσια συνεδρίαση της SEAFO.]
(48)[Κατά την ετήσια συνεδρίασή της του 2022, η επιτροπή αλιείας Δυτικού και Κεντρικού Ειρηνικού (WCPFC) αποφάσισε να διατηρήσει τα μέτρα που ισχύουν σήμερα στην περιοχή της σύμβασης WCPFC. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ετήσια συνεδρίαση της WCPFC.]
(49)[Κατά την 44η ετήσια συνεδρίασή της του 2022, η οργάνωση αλιείας Βορειοδυτικού Ατλαντικού (NAFO) ενέκρινε αλιευτικές δυνατότητες όσον αφορά ορισμένα αποθέματα στις υποζώνες 1 έως 4 της περιοχής της σύμβασης NAFO για το 2023. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ετήσια συνεδρίαση της NAFO.]
(50)Κατά τη 10η ετήσια συνεδρίασή της του 2023, η αλιευτική συμφωνία του Νοτίου Ινδικού Ωκεανού (SIOFA) διατήρησε τις ήδη εγκριθείσες αλιευτικές δυνατότητες για τα αποθέματα που καλύπτονται από την εν λόγω συμφωνία. Ενέκρινε επίσης όριο παρεμπιπτόντων αλιευμάτων για τον κεντροσκύμνο (Centroscymnus coelolepis) και τροποποίησε τα όρια των περιοχών διαχείρισης Del Cano και Williams Ridge για τους μπακαλιάρους της Ανταρκτικής (Dissostichus spp.), επεκτείνοντας παράλληλα τις απαιτήσεις παρατήρησης και σήμανσης για τους μπακαλιάρους της Ανταρκτικής στην υπόλοιπη περιοχή της συμφωνίας. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου.
(51)Βάσει του άρθρου 498 παράγραφος 2 της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός, και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφετέρου(στο εξής: συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας), η Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να διεξάγουν ετήσιες διαβουλεύσεις για να συμφωνούν, έως τις 10 Δεκεμβρίου κάθε έτους, τα TAC για το επόμενο έτος για τα αποθέματα που απαριθμούνται στο παράρτημα 35 της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας. Εάν τα εν λόγω TAC δεν συμφωνηθούν έως τις 10 Δεκεμβρίου, τα μέρη πρέπει αμέσως να επανέλθουν σε διαβουλεύσεις με σκοπό να καταλήξουν σε συμφωνία για τα TAC, όπως απαιτείται από το άρθρο 499 παράγραφος 1 της εν λόγω συμφωνίας.
(52)[Το 2022, η Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο διεξήγαγαν διμερείς διαβουλεύσεις σχετικά με τον καθορισμό μεγάλου αριθμού TAC για το 2023, όσον αφορά τα αποθέματα που απαριθμούνται στο παράρτημα 35 της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας. Οι εν λόγω διαβουλεύσεις διεξήχθησαν σύμφωνα με το άρθρο 498 παράγραφοι 2, 4 και 6 της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας, η δε Ένωση συμμετείχε στις εν λόγω διαβουλεύσεις με βάση τις προδιαγραφές της θέσης της Ένωσης, την οποία ενέκρινε το Συμβούλιο στις 21 Οκτωβρίου 2022, σύμφωνα με το άρθρο 2 της απόφασης (ΕΕ) 2021/1875 του Συμβουλίου. Οι διαβουλεύσεις ολοκληρώθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου 2022 και τα αποτελέσματά τους καταγράφηκαν σε γραπτά πρακτικά. Ως εκ τούτου, οι σχετικές αλιευτικές δυνατότητες θα πρέπει να καθοριστούν στο επίπεδο που αναφέρεται στα εν λόγω γραπτά πρακτικά, ενώ τα άλλα μέτρα που συνδέονται λειτουργικά με τις αλιευτικές δυνατότητες και αναφέρονται επίσης στα εν λόγω γραπτά πρακτικά θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.]
(53)[Τα TAC για τα αποθέματα βαθέων υδάτων που απαριθμούνται στο παράρτημα 35 της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας για το 2024 συμπεριλήφθηκαν στον κανονισμό (ΕΕ) 2023/194, αλλά φέρουν την ένδειξη «δεν έχει ακόμη καθοριστεί». Ως εκ τούτου, ο κανονισμός (ΕΕ) 2023/194 θα πρέπει να τροποποιηθεί και οι αλιευτικές δυνατότητες για τα εν λόγω αποθέματα να καθοριστούν στο επίπεδο που αναφέρεται στα γραπτά πρακτικά των αλιευτικών διαβουλεύσεων μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2024.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.]
(54)[Η Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν ότι, δεδομένης της εκτιμώμενης βελτίωσης της κατάστασης του αποθέματος κεντρονιού (Squalus acanthias), το εν λόγω απόθεμα δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί απαγορευμένο είδος. Είναι μάλλον σκόπιμο να αποτρέπεται η κατευθυνόμενη αλιεία με στόχο συγκεντρώσεις ώριμων θηλυκών, προκειμένου να προστατευθεί μια συνιστώσα του εν λόγω αποθέματος που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στη θνησιμότητα λόγω αλιείας. Προς τούτο, η Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν ότι κατά την αλιεία με στόχο το κεντρόνι θα πρέπει να τηρείται το μέγιστο όριο των 100 cm. Το εν λόγω μέτρο συνδέεται λειτουργικά με το TAC για το απόθεμα, καθώς χωρίς ένα τέτοιο μέτρο το επίπεδο TAC από μόνο του δεν θα εξασφάλιζε την επαρκή προστασία των θηλυκών σε τοκετό, τα οποία αποτελούν ιδιαίτερα ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού. Το εν λόγω μέγιστο όριο θα πρέπει να παύσει να ισχύει την ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε εφαρμογή κατ’ εξουσιοδότηση πράξη με την οποία θεσπίζονται αντίστοιχα μέτρα και ρυθμίζεται η μεταχείριση αλιευμάτων των εν λόγω αποθεμάτων άνω των 100 cm.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.]
(55)[Η Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν σε αμοιβαία πρόσβαση το 2023 με στόχο ένα αρχικό σύνολο 280 τόνων μακρόπτερου τόνου στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των κρατών μελών και του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν περιλαμβάνεται η πρόσβαση σε περιοχές που καλύπτονται από το άρθρο 5 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.]
(56)[Η εποχική απαγόρευση της αλιείας αμμόχελου με ορισμένα συρόμενα εργαλεία στις διαιρέσεις ICES 2a, 3a και στην υποζώνη ICES 4 συνεχίζονται με σκοπό την προστασία των τόπων αναπαραγωγής και τον περιορισμό αλίευσης ιχθυδίων.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.]
(57)[Το 2022 διεξήχθησαν τριμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ της Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας σχετικά με έξι κοινά και υπό κοινή διαχείριση αποθέματα εντός των ενωσιακών υδάτων και των υδάτων που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας, με στόχο να συμφωνηθεί η διαχείριση των εν λόγω αποθεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αλιευτικών δυνατοτήτων για το 2023. Η Ένωση συμμετείχε στις εν λόγω διαβουλεύσεις βάσει της θέσης της, την οποία ενέκρινε το Συμβούλιο στις 20 Οκτωβρίου 2022. Οι διαβουλεύσεις ολοκληρώθηκαν στις 9 Δεκεμβρίου 2022 και τα αποτελέσματά τους τεκμηριώθηκαν σε εγκεκριμένα πρακτικά. Ως εκ τούτου, οι σχετικές αλιευτικές δυνατότητες θα πρέπει να καθοριστούν στο επίπεδο που έχει συμφωνηθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία, σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα που αναγράφονται στα εν λόγω εγκεκριμένα πρακτικά.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ της Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας.]
(58)[Διατηρούνται τα διορθωτικά μέτρα που αποφασίστηκαν από κοινού το 2022 με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία για τον γάδο της Βόρειας Θάλασσας (Gadus morhua), ώστε να καταστεί δυνατή η αποκατάσταση και η μακροπρόθεσμη βιώσιμη διαχείριση του αποθέματος σύμφωνα με το άρθρο 13 του ΠΣΔ για τη Βόρεια Θάλασσα.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ της Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας.]
(59)[Το 2022 και το 2023, η Ένωση και η Νορβηγία διεξήγαγαν διμερείς διαβουλεύσεις σχετικά με: i) κοινά και υπό κοινή διαχείριση αποθέματα στο Skagerrak, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη διαχείριση των εν λόγω αποθεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αλιευτικών δυνατοτήτων για το 2023· ii) την πρόσβαση σε ύδατα το 2023· και iii) ανταλλαγές αλιευτικών δυνατοτήτων για το 2023. Η Ένωση συμμετείχε στις εν λόγω διαβουλεύσεις βάσει της θέσης της, την οποία ενέκρινε το Συμβούλιο στις 21 Οκτωβρίου 2022. Οι διαβουλεύσεις ολοκληρώθηκαν στις 16 Μαρτίου 2023 και τα αποτελέσματά τους τεκμηριώθηκαν σε δύο εγκεκριμένα πρακτικά. Οι σχετικές αλιευτικές δυνατότητες θα πρέπει να καθοριστούν στο επίπεδο που αναφέρεται στα εν λόγω εγκεκριμένα πρακτικά, ενώ τα άλλα μέτρα που αναφέρονται στα εν λόγω εγκεκριμένα πρακτικά θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ της Ένωσης και της Νορβηγίας.]
(60)[Σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στη συμφωνία σύμπραξης στον τομέα της βιώσιμης αλιείας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφενός, και της κυβέρνησης της Γροιλανδίας και της κυβέρνησης της Δανίας, αφετέρου, και στο πρωτόκολλο εφαρμογής της εν λόγω συμφωνίας, η μεικτή επιτροπή καθόρισε το επίπεδο των αλιευτικών δυνατοτήτων που διατίθενται για την Ένωση στα ύδατα της Γροιλανδίας το 2023. Το επίπεδο των αλιευτικών δυνατοτήτων που διατίθενται για την Ένωση στα ύδατα της Γροιλανδίας το 2023 τεκμηριώθηκε στα πρακτικά της συνεδρίασης της μεικτής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2022 στις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου, οι σχετικές αλιευτικές δυνατότητες θα πρέπει να καθοριστούν στο επίπεδο που προβλέπεται στα εν λόγω πρακτικά, λαμβανομένων υπόψη των αναμενόμενων μεταφορών προς τη Νορβηγία στο πλαίσιο της ετήσιας ανταλλαγής αλιευτικών δυνατοτήτων.] [Η αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις θα επικαιροποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ της Ένωσης, αφενός, και της κυβέρνησης της Γροιλανδίας και της κυβέρνησης της Δανίας, αφετέρου.]
(61)Η συνθήκη της 9ης Φεβρουαρίου 1920 για το Spitzbergen (Svalbard) (στο εξής: Συνθήκη του Παρισιού του 1920) παρέχει σε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της εν λόγω συνθήκης ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στους πόρους γύρω από το Svalbard, μεταξύ άλλων και σε θέματα αλιείας. Η θέση της Ένωσης σχετικά με την εν λόγω πρόσβαση καθορίστηκε σε διάφορες ρηματικές διακοινώσεις προς τη Νορβηγία, οι τελευταίες εκ των οποίων έφεραν ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου 2021, 28 Ιουνίου 2021 και 1 Αυγούστου 2022. Όσον αφορά τις αλιευτικές δυνατότητες για τους κάβουρες της Αρκτικής (Chionoecetes spp.) γύρω από την περιοχή του Svalbard, ενδείκνυται να καθοριστεί ο αριθμός των σκαφών τα οποία επιτρέπεται να δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τύπο αλιείας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η εκμετάλλευση του κάβουρα της Αρκτικής γύρω από το Svalbard θα είναι συνεπής προς τυχόν αμερόληπτους κανόνες διαχείρισης που ενδέχεται να ορίσει η Νορβηγία, η οποία ασκεί κυριαρχία και δικαιοδοσία στην περιοχή σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας και της Συνθήκης του Παρισιού του 1920. Η κατανομή αυτών των αλιευτικών δυνατοτήτων μεταξύ κρατών μελών ισχύει μόνον για το 2024. Υπενθυμίζεται ότι στην Ένωση η κύρια ευθύνη για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με το εφαρμοστέο δίκαιο ανήκει στα κράτη μέλη σημαίας.
(62)[Μια αιτιολογική σκέψη και οι σχετικές διατάξεις για τα αποθέματα στη Βορειοανατολική Αρκτική θα προστεθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.]
(63)Σύμφωνα με τη δήλωση προς τη Βολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας σχετικά με τη χορήγηση αλιευτικών δυνατοτήτων στα ενωσιακά ύδατα σε αλιευτικά σκάφη που φέρουν σημαία της Βενεζουέλας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη στα ανοικτά των ακτών της Γαλλικής Γουιάνας, η οποία εγκρίθηκε εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την απόφαση (ΕΕ) 2015/1565 του Συμβουλίου, είναι αναγκαίο να καθοριστεί ο ανώτατος αριθμός αδειών αλιείας για λουτιάνο που διατίθενται στη Βενεζουέλα στα ενωσιακά ύδατα.
(64)Προκειμένου να διασφαλισθούν ενιαίες προϋποθέσεις για την εκτέλεση του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή εκτελεστικές αρμοδιότητες όσον αφορά την εξουσιοδότηση μεμονωμένων κρατών μελών να διαχειρίζονται τις κατανομές της αλιευτικής προσπάθειας σύμφωνα με σύστημα κιλοβατημερών· να χορηγούν πρόσθετες ημέρες στη θάλασσα για την οριστική παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων και την επαυξημένη παρουσία επιστημονικών παρατηρητών· και να καταρτίζουν μορφότυπους λογιστικών φύλλων για τη συλλογή και τη διαβίβαση πληροφοριών σχετικών με τη μεταφορά ημερών στη θάλασσα μεταξύ αλιευτικών σκαφών που φέρουν τη σημαία κράτους μέλους. Η Επιτροπή θα πρέπει να ασκεί τις εν λόγω αρμοδιότητες σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
(65)Επειδή ορισμένες διατάξεις θα πρέπει να εφαρμόζονται συνεχώς, και για να αποφευχθεί ανασφάλεια δικαίου στην περίοδο μεταξύ του τέλους του προηγουμένου έτους και της ημερομηνίας έναρξης ισχύος του κανονισμού που καθορίζει τις αλιευτικές δυνατότητες για το επόμενο έτος, οι διατάξεις του εν λόγω κανονισμού περί απαγορεύσεων και περιόδων απαγόρευσης αλιείας θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται στην αρχή του 2025, μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός που καθορίζει τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2025. Για τους ίδιους λόγους, οι διατάξεις που εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως την 31η Δεκεμβρίου 2025 ή την 31η Δεκεμβρίου 2026 θα πρέπει να εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται στις αρχές του 2026 ή του 2027 έως την έναρξη ισχύος του κανονισμού για τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων για το 2026 ή το 2027, αντίστοιχα.
(66)Για να αποφευχθεί η διακοπή των αλιευτικών δραστηριοτήτων και να διασφαλιστεί ο βιοπορισμός των αλιέων, ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2024. Ωστόσο, οι διατάξεις για τα όρια της αλιευτικής προσπάθειας θα πρέπει να εφαρμόζονται από την 1η Φεβρουαρίου 2024. Επιπλέον, οι διατάξεις σχετικά με τις εμπορικές αλιευτικές δραστηριότητες για το ευρωπαϊκό χέλι στα ενωσιακά θαλάσσια και υφάλμυρα ύδατα των υποζωνών ICES 3, 4, 6, 7, 8 και 9 και στα παρακείμενα υφάλμυρα ύδατα της Ένωσης θα πρέπει να εφαρμόζονται από την 1η Απριλίου 2024, προκειμένου να αποφευχθεί η επικάλυψη διατάξεων με τον κανονισμό (ΕΕ) 2023/194 για το ίδιο αντικείμενο. Για λόγους επείγοντος, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ την ημέρα της δημοσίευσής του.
(67)Ορισμένα διεθνή μέτρα, με τα οποία δημιουργούνται ή περιορίζονται οι αλιευτικές δυνατότητες για την Ένωση, εκδόθηκαν από τις οικείες περιφερειακές οργανώσεις διαχείρισης της αλιείας (ΠΟΔΑ) στο τέλος του 2023 και τέθηκαν σε εφαρμογή πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού. Ως εκ τούτου, οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού που ενσωματώνουν τα εν λόγω μέτρα στο ενωσιακό δίκαιο θα πρέπει να εφαρμοστούν αναδρομικά. Συγκεκριμένα, δεδομένου ότι η αλιευτική περίοδος στην περιοχή της σύμβασης CCAMLR εκτείνεται από την 1η Δεκεμβρίου έως την 30ή Νοεμβρίου, και δεδομένου ότι ορισμένες αλιευτικές δυνατότητες ή απαγορεύσεις στην περιοχή της σύμβασης CCAMLR καθορίζονται για χρονικό διάστημα που αρχίζει την 1η Δεκεμβρίου 2023, οι σχετικές διατάξεις του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να εφαρμοστούν από την ημερομηνία αυτή. Επιπλέον, η αλιευτική περίοδος για τους μπακαλιάρους της Ανταρκτικής στην περιοχή της συμφωνίας SIOFA εκτείνεται από την 1η Δεκεμβρίου έως την 30ή Νοεμβρίου και, δεδομένου ότι τα TAC για την εν λόγω ομάδα ειδών καθορίζονται για περίοδο που αρχίζει την 1η Δεκεμβρίου 2023, τα TAC θα πρέπει να εφαρμοστούν από την εν λόγω ημερομηνία. Αυτή η αναδρομική εφαρμογή δεν θίγει την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, εφόσον απαγορεύεται στα αλιευτικά σκάφη που φέρουν τη σημαία του συμβαλλόμενου μέρους η άνευ αδείας αλιεία στην περιοχή της σύμβασης CCAMLR και στην περιοχή της συμφωνίας SIOFA.
(68)Σύμφωνα με τους κανόνες της ICCAT, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα αλιευτικά σκάφη τους δεν αναπτύσσουν διατάξεις συγκέντρωσης ιχθύων (FAD) κατά τη διάρκεια των 15 ημερών που προηγούνται της έναρξης της περιόδου απαγόρευσης, ήτοι από τις 17 Δεκεμβρίου 2023 και έπειτα. Ως εκ τούτου, η διάταξη του παρόντος κανονισμού που ενσωματώνει το εν λόγω μέτρο στο ενωσιακό δίκαιο θα πρέπει να εφαρμοστεί αναδρομικά,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:
ΤΙΤΛΟΣ Ι
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 1
Αντικείμενο
1.Ο παρών κανονισμός καθορίζει τις αλιευτικές δυνατότητες για ορισμένα αποθέματα ιχθύων στα ενωσιακά ύδατα και, για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα
2.Οι αλιευτικές δυνατότητες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνουν:
α)τα όρια αλιευμάτων για το έτος 2024 και, στις περιπτώσεις που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό, και για τα έτη 2025 και 2026·
β)τα όρια της αλιευτικής προσπάθειας για το έτος 2024, εξαιρουμένων των ορίων αλιευτικής προσπάθειας του παραρτήματος ΙΙ, τα οποία πρέπει να εφαρμόζονται από την 1η Φεβρουαρίου 2024 έως την 31η Ιανουαρίου 2025·
γ)τις αλιευτικές δυνατότητες για την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2023 έως την 30ή Νοεμβρίου 2024 για ορισμένα αποθέματα στην περιοχή της σύμβασης CCAMLR και για ορισμένα αποθέματα στην περιοχή της συμφωνίας SIOFA.
Άρθρο 2
Πεδίο εφαρμογής
1.Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στα ακόλουθα αλιευτικά σκάφη:
α)τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη· και
β)τα αλιευτικά σκάφη τρίτων χωρών στα ενωσιακά ύδατα.
2.Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται επίσης:
α)σε ορισμένους τύπους ερασιτεχνικής αλιείας που αναφέρονται ρητά στις συναφείς διατάξεις του παρόντος κανονισμού· και
β)στους εμπορικούς τύπους αλιείας από την ακτή άνευ σκάφους.
Άρθρο 3
Ορισμοί
Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013. Επιπλέον, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
α)«αλιευτικό σκάφος τρίτης χώρας»: αλιευτικό σκάφος το οποίο φέρει τη σημαία τρίτης χώρας και είναι νηολογημένο στη χώρα αυτή·
β)«ερασιτεχνική αλιεία»: οι μη εμπορικές αλιευτικές δραστηριότητες στις οποίες γίνεται εκμετάλλευση θαλάσσιων βιολογικών πόρων στο πλαίσιο αναψυχής, τουρισμού ή άθλησης·
γ)«διεθνή ύδατα»: τα ύδατα που δεν υπάγονται στην κυριαρχία ή τη δικαιοδοσία κανενός κράτους·
δ)«συνολικό επιτρεπόμενο αλίευμα» (TAC):
i)σε τύπους αλιείας που υπόκεινται στην εξαίρεση από την υποχρέωση εκφόρτωσης που αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφοι 4 έως 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, η ποσότητα αλιεύματος που μπορεί να εκφορτώνεται από κάθε απόθεμα ετησίως·
ii)σε όλους τους άλλους τύπους αλιείας, η ποσότητα αλιεύματος που μπορεί να αλιεύεται από κάθε απόθεμα ετησίως·
ε)«ποσόστωση»: η αναλογία του TAC που κατανέμεται στην Ένωση, σε κράτος μέλος ή σε τρίτη χώρα·
στ)«αναλυτική εκτίμηση»: ποσοτική αξιολόγηση των τάσεων που παρουσιάζει συγκεκριμένο απόθεμα, βασιζόμενη σε δεδομένα σχετικά με τη βιολογία και την εκμετάλλευση του αποθέματος, συμπεριλαμβανομένων υποκατάστατων μεταβλητών, η ποιότητα των οποίων έχει κριθεί από την επιστημονική εξέταση επαρκής για την παροχή επιστημονικών γνωμοδοτήσεων·
ζ)«αναλυτικό TAC»: TAC για το οποίο υπάρχει αναλυτική εκτίμηση·
η)«προληπτικό TAC»: TAC για το οποίο δεν υπάρχει αναλυτική αξιολόγηση, και αντιθέτως, είναι διαθέσιμη εκτίμηση με βάση την προληπτική προσέγγιση ή δεν υπάρχει διαθέσιμη αξιολόγηση·
θ) «μέγεθος ματιών»: το μέγεθος των ματιών των διχτυών αλιείας, όπως ορίζεται στο άρθρο 6 σημείο 34 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1241 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου·
ι)«μητρώο αλιευτικών σκαφών της Ένωσης»: το μητρώο που τηρεί η Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 24 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013·
ια)«ημερολόγιο αλιείας»: το ημερολόγιο που αναφέρεται στο άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009·
ιβ)«ενόργανος σημαντήρας»: σημαντήρας ο οποίος φέρει σαφή σήμανση με μοναδικό αριθμό αναφοράς που επιτρέπει την ταυτοποίηση του ιδιοκτήτη του και διαθέτει σύστημα εντοπισμού μέσω δορυφόρου για την παρακολούθηση της θέσης του·
ιγ)«λειτουργικός σημαντήρας»: ενόργανος σημαντήρας, ο οποίος έχει ενεργοποιηθεί προηγουμένως, τίθεται σε λειτουργία και χρησιμοποιείται στη θάλασσα σε παρασυρόμενη διάταξη συγκέντρωσης ιχθύων (FAD) ή παρασυρόμενο κορμό, ο οποίος μεταδίδει θέσεις και άλλες διαθέσιμες πληροφορίες, όπως εκτιμήσεις ηχοβολιστικών συσκευών.
Άρθρο 4
Αλιευτικές ζώνες
Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί αλιευτικών ζωνών:
α)«ζώνες ICES» (Διεθνές Συμβούλιο για την Εξερεύνηση των Θαλασσών): οι γεωγραφικές περιοχές που προσδιορίζονται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 218/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου·
β)«Skagerrak»: η γεωγραφική περιοχή που οριοθετείται προς δυσμάς από τη γραμμή που διέρχεται από τον φάρο του Hanstholm έως τον φάρο του Lindesnes και προς νότο από τη γραμμή που συνδέει τον φάρο του Skagen με τον φάρο Tistlarna και στη συνέχεια εκτείνεται έως το πλησιέστερο σημείο της σουηδικής ακτής·
γ)«Kattegat»: η γεωγραφική περιοχή που οριοθετείται προς βορρά από τη γραμμή που ενώνει τον φάρο του Skagen με τον φάρο Tistlarna και στη συνέχεια εκτείνεται έως το πλησιέστερο σημείο της σουηδικής ακτής και προς νότο από τη γραμμή που διέρχεται από το Hasenøre έως το Gnibens Spids, από το Korshage έως το Spodsbjerg και από το Gilbjerg Hoved έως το Kullen·
δ)«λειτουργική μονάδα 16 της υποζώνης ICES 7»: η γεωγραφική περιοχή που οριοθετείται από λοξοδρομικές γραμμές οι οποίες συνδέουν διαδοχικά τα εξής σημεία:
–53°30′ Β 15°00′ Δ,
–53°30′ Β 11°00′ Δ,
–51°30′ Β 11°00′ Δ,
–51°30′ Β 13°00′ Δ,
–51°00′ Β 13°00′ Δ,
–51°00′ Β 15°00′ Δ·
ε)«λειτουργική μονάδα 25 της διαίρεσης ICES 8c»: η γεωγραφική θαλάσσια περιοχή που οριοθετείται από λοξοδρομικές γραμμές οι οποίες συνδέουν διαδοχικά τα εξής σημεία:
–43°00′ Β 9°00′ Δ,
–43°00′ Β 10°00′ Δ,
–43°30′ Β 10°00′ Δ,
–43°30′ Β 9°00′ Δ,
–44°00′ Β 9°00′ Δ,
–44°00′ Β 8°00′ Δ,
–43°30′ Β 8°00′ Δ·
στ)«λειτουργική μονάδα 26 της διαίρεσης ICES 9a»: η γεωγραφική περιοχή που οριοθετείται από λοξοδρομικές γραμμές οι οποίες συνδέουν διαδοχικά τα εξής σημεία:
–43°00′ Β 8°00′ Δ,
–43°00′ Β 10°00′ Δ,
–42°00′ Β 10°00′ Δ,
–42°00′ Β 8°00′ Δ·
ζ)«λειτουργική μονάδα 27 της διαίρεσης ICES 9a»: η γεωγραφική περιοχή που οριοθετείται από λοξοδρομικές γραμμές οι οποίες συνδέουν διαδοχικά τα εξής σημεία:
–42°00′ Β 8°00′ Δ,
–42°00′ Β 10°00′ Δ,
–38°30′ Β 10°00′ Δ,
–38°30′ Β 9°00′ Δ,
–40°00′ Β 9°00′ Δ,
–40°00′ Β 8°00′ Δ·
η)«λειτουργική μονάδα 30 της διαίρεσης ICES 9a»: η γεωγραφική περιοχή υπό τη δικαιοδοσία της Ισπανίας στον Κόλπο του Κάδιξ και στα παρακείμενα ύδατα της διαίρεσης ICES 9a·
θ)«λειτουργική μονάδα 31 της διαίρεσης ICES 8c»: η γεωγραφική θαλάσσια περιοχή που οριοθετείται από λοξοδρομικές γραμμές οι οποίες συνδέουν διαδοχικά τα εξής σημεία:
–43°30′ Β 6°00′ Δ,
–44°00′ Β 6°00′ Δ,
–44°00′ Β 2°00′ Δ,
–43°30′ Β 2°00′ Δ·
ι)«Κόλπος του Κάδιξ»: η γεωγραφική περιοχή της διαίρεσης ICES 9a ανατολικά του γεωγραφικού μήκους 7º 23' 48″ Δ·
ια)«περιοχή της σύμβασης CCAMLR» (Επιτροπή για τη Διατήρηση της Θαλάσσιας Χλωρίδας και Πανίδας της Ανταρκτικής): η γεωγραφική περιοχή που ορίζεται στη σύμβαση για τη διατήρηση της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας της Ανταρκτικής·
ιβ)«ζώνες CECAF» (Επιτροπή Αλιείας του Κεντροανατολικού Ατλαντικού): οι γεωγραφικές περιοχές που προσδιορίζονται στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 216/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου·
ιγ)«περιοχή της σύμβασης IATTC» (Παναμερικανική Επιτροπή Τροπικού Τόνου): η γεωγραφική περιοχή που ορίζεται στη σύμβαση για την ενίσχυση της Παναμερικανικής Επιτροπής Τροπικού Τόνου που ιδρύθηκε βάσει της σύμβασης του 1949 μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Δημοκρατίας της Κόστα Ρίκα (Σύμβαση της Αντίγκουα)·
ιδ)«περιοχή της σύμβασης ICCAT» (Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού): η γεωγραφική περιοχή που ορίζεται στη διεθνή σύμβαση για τη διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού·
ιε)«περιοχή αρμοδιότητας της IOTC» (Επιτροπή διαχείρισης της αλιείας τόνου του Ινδικού Ωκεανού): η γεωγραφική περιοχή που ορίζεται στη συμφωνία σχετικά με τη σύσταση επιτροπής διαχείρισης της αλιείας τόνου του Ινδικού Ωκεανού·
ιστ)«ζώνες NAFO» (Οργάνωση Αλιείας Βορειοδυτικού Ατλαντικού): οι γεωγραφικές περιοχές που προσδιορίζονται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 217/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου·
ιζ)«περιοχή της σύμβασης SEAFO» (Οργάνωση Αλιείας Νοτιοανατολικού Ατλαντικού): η γεωγραφική περιοχή που ορίζεται στη σύμβαση σχετικά με τη διατήρηση και τη διαχείριση των αλιευτικών πόρων στον νοτιοανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό·
ιη)«περιοχή της συμφωνίας SIOFA»: η γεωγραφική περιοχή που ορίζεται στην αλιευτική συμφωνία Νοτίου Ινδικού Ωκεανού·
ιθ)«περιοχή της σύμβασης SPRFMO» (Περιφερειακή οργάνωση διαχείρισης της αλιείας του Νοτίου Ειρηνικού): η γεωγραφική περιοχή που ορίζεται στη σύμβαση σχετικά με τη διατήρηση και τη διαχείριση των αλιευτικών πόρων της ανοικτής θάλασσας στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό·
κ)«περιοχή της σύμβασης WCPFC» (Επιτροπή Αλιείας Δυτικού και Κεντρικού Ειρηνικού): η γεωγραφική περιοχή που ορίζεται στη σύμβαση για τη διατήρηση και τη διαχείριση των άκρως μεταναστευτικών αποθεμάτων ιχθύων στον Δυτικό και Κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό·
κα)«ανοικτή θάλασσα της Βεριγγείου Θαλάσσης»: η γεωγραφική περιοχή ανοικτής θάλασσας της Βεριγγείου Θαλάσσης πέραν των 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης, από τις οποίες μετράται το πλάτος των χωρικών υδάτων των παράκτιων κρατών της Βεριγγείου Θαλάσσης·
κβ)«περιοχή αλληλεπικάλυψης μεταξύ των περιοχών των συμβάσεων IATTC και WCPFC»: η γεωγραφική περιοχή που οριοθετείται από τις ακόλουθες συντεταγμένες:
–γεωγραφικό μήκος 150º Δ,
–γεωγραφικό μήκος 130º Δ,
–γεωγραφικό πλάτος 4° Ν,
–γεωγραφικό πλάτος 50º Ν·
κγ)«γεωγραφικές υποπεριοχές της ΓΕΑΜ»: οι περιοχές που ορίζονται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1343/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Συμβουλίου.
ΤΙΤΛΟΣ ΙΙ
ΑΛΙΕΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΩΣΙΑΚΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ
Κεφάλαιο I
Γενικές διατάξεις
Άρθρο 5
TAC και κατανομές
1.Τα TAC για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη στα ενωσιακά ύδατα και σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα, η κατανομή τους μεταξύ των κρατών μελών και, ανάλογα με την περίπτωση, οι όροι που συνδέονται λειτουργικά με αυτά καθορίζονται στο παράρτημα I.
2.Το ενδιαφερόμενο παράκτιο κράτος είναι δυνατόν να επιτρέπει στα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη να αλιεύουν σε ύδατα υπό την αλιευτική δικαιοδοσία των Φερόων Νήσων, της Γροιλανδίας, της Νορβηγίας και στην αλιευτική ζώνη γύρω από το Jan Mayen, με την επιφύλαξη των TAC που καθορίζονται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού και υπό τους όρους του άρθρου 20 και του παραρτήματος V μέρος Α του παρόντος κανονισμού, καθώς και του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2403 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και των διατάξεων εφαρμογής του.
3.Το ενδιαφερόμενο παράκτιο κράτος είναι δυνατόν να επιτρέπει στα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη να αλιεύουν σε ύδατα υπό την αλιευτική δικαιοδοσία του Ηνωμένου Βασιλείου, με την επιφύλαξη των TAC του παραρτήματος I του παρόντος κανονισμού, και υπό τους όρους του άρθρου 20 του παρόντος κανονισμού, καθώς και του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2403 και των διατάξεων εφαρμογής του.
Άρθρο 6
TAC που καθορίζονται από τα κράτη μέλη
1.Τα TAC που καθορίζονται στο παράρτημα Ι του παρόντος κανονισμού καθορίζονται, στις περιπτώσεις που προσδιορίζονται στο εν λόγω παράρτημα, από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.
2.Τα TAC που καθορίζει ένα κράτος μέλος της παραγράφου 1:
α)συνάδουν με τις αρχές και τους κανόνες της ΚΑΠ, ιδίως με την αρχή της βιώσιμης εκμετάλλευσης του αποθέματος· και
β)έχουν ως αποτέλεσμα η εκμετάλλευση του αποθέματος να είναι:
i)σύμφωνη με τη μέγιστη βιώσιμη απόδοση με τη μεγαλύτερη δυνατή βεβαιότητα, εφόσον υπάρχει αναλυτική εκτίμηση· ή
ii)συνεπής με την προληπτική προσέγγιση για τη διαχείριση της αλιείας, εφόσον η αναλυτική εκτίμηση δεν υπάρχει ή είναι ελλιπής.
3.Έως τις 15 Μαρτίου 2024, κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος υποβάλλει στην Επιτροπή τις ακόλουθες πληροφορίες:
α)τα TAC που έχει καθορίσει·
β)τα δεδομένα που έχει συλλέξει, αξιολογήσει και χρησιμοποιήσει ως βάση για τον καθορισμό των TAC·
γ)λεπτομερή στοιχεία από τα οποία συνάγεται ότι τα καθοριζόμενα TAC είναι σύμφωνα με την παράγραφο 2.
Άρθρο 7
Όροι για την εκφόρτωση κύριων και παρεμπιπτόντων αλιευμάτων
1.Τα αλιεύματα που δεν υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης δυνάμει του άρθρου 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 διατηρούνται επί του σκάφους ή εκφορτώνονται μόνον εάν:
α)αλιεύθηκαν από αλιευτικά σκάφη υπό σημαία κράτους μέλους που διαθέτει ποσόστωση η οποία δεν έχει εξαντληθεί· ή
β)εντάσσονται σε ενωσιακή ποσόστωση, η οποία δεν έχει κατανεμηθεί μεταξύ των κρατών μελών και δεν έχει εξαντληθεί.
2.Για τους σκοπούς της παρέκκλισης από την υποχρέωση καταλογισμού των αλιευμάτων στις αντίστοιχες ποσοστώσεις, όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, τα αποθέματα μη στοχευόμενων ειδών εντός ασφαλούς βιολογικού ορίου που αναφέρονται στο εν λόγω άρθρο προσδιορίζονται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού.
Άρθρο 8
Μηχανισμός ανταλλαγής ποσοστώσεων για τα TAC αναπόφευκτων παρεμπιπτόντων αλιευμάτων
1.Προκειμένου να ληφθεί υπόψη η υποχρέωση εκφόρτωσης και να καταστούν διαθέσιμες ποσοστώσεις για ορισμένα παρεμπίπτοντα αλιεύματα στα κράτη μέλη χωρίς ποσόστωση, ο μηχανισμός ανταλλαγής ποσοστώσεων που ορίζεται στις παραγράφους 2 έως 5 ισχύει για τα ΤΑC που προσδιορίζονται στο παράρτημα Ι-Α.
2.Το 6 % κάθε ποσόστωσης από τα ΤΑC γάδου (Gadus morhua) στην Κελτική Θάλασσα (COD/7XAD34), γάδου στα δυτικά της Σκωτίας (COD/5BE6A), νταουκιού Ατλαντικού στη Θάλασσα της Ιρλανδίας (WHG/07A.) και φασιού Ατλαντικού στις διαιρέσεις ICES 7h, 7j και 7k (PLE/7HJK.), και το 3 % κάθε ποσόστωσης από το TAC νταουκιού Ατλαντικού στα δυτικά της Σκωτίας (WHG/56‑14), κατανεμόμενων σε κάθε κράτος μέλος, καθίσταται διαθέσιμο για τον κατάλογο ανταλλαγής ποσοστώσεων (στο εξής: κατάλογος) που θα ανοίξει την 1η Ιανουαρίου 2024. Τα κράτη μέλη που δεν διαθέτουν ποσόστωση έχουν αποκλειστική πρόσβαση στον κατάλογο μέχρι την 31η Μαρτίου 2024.
3.Οι ποσότητες που αντλούνται από τον κατάλογο δεν μπορούν να ανταλλαχθούν ή να μεταφερθούν στο επόμενο έτος. Μετά την 31η Μαρτίου 2024, τυχόν αχρησιμοποίητες ποσότητες επιστρέφονται στα κράτη μέλη που συνεισέφεραν αρχικά στον κατάλογο.
4.Τα κράτη μέλη που δεν διαθέτουν ποσόστωση παρέχουν ως αντιστάθμισμα ποσοστώσεις για τα αποθέματα που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι-Α μέρος Γ, εκτός εάν το κράτος μέλος που δεν διαθέτει ποσόστωση και το κράτος μέλος που συνεισφέρει στον κατάλογο συμφωνήσουν διαφορετικά.
5.Οι ποσοστώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 4 έχουν ισοδύναμη εμπορική αξία, που καθορίζεται βάσει της συναλλαγματικής ισοτιμίας στην αγορά ή άλλων αμοιβαίως αποδεκτών συναλλαγματικών ισοτιμιών. Ελλείψει εναλλακτικών, η ισοδύναμη εμπορική αξία προσδιορίζεται με βάση τις μέσες τιμές στην Ένωση το προηγούμενο έτος σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο αγοράς προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
6.Στις περιπτώσεις όπου ο μηχανισμός ανταλλαγής ποσοστώσεων που ορίζεται στις παραγράφους 2 έως 5 δεν επιτρέπει στα κράτη μέλη να καλύπτουν τα αναπόφευκτα παρεμπίπτοντα αλιεύματά τους σε παρόμοιο βαθμό, τα κράτη μέλη επιδιώκουν να συμφωνούν σε ανταλλαγές ποσοστώσεων σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, εξασφαλίζοντας ότι οι ποσοστώσεις που ανταλλάσσονται έχουν ισοδύναμη εμπορική αξία.
Άρθρο 9
Όρια αλιευτικής προσπάθειας στη διαίρεση ICES 7e
1.Για την περίοδο που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχείο β) του παρόντος κανονισμού, οι περιορισμοί της αλιευτικής προσπάθειας για τη γλώσσα στη διαίρεση ICES 7e καθορίζονται στο παράρτημα II.
2.Κατόπιν αιτήματος κράτους μέλους σύμφωνα με το σημείο 7.4 του παραρτήματος II, η Επιτροπή μπορεί να εκδώσει εκτελεστική πράξη με την οποία κατανέμει στο εν λόγω κράτος μέλος αριθμό ημερών στη θάλασσα επιπλέον εκείνων που ορίζονται στο σημείο 5 του παραρτήματος II, κατά τις οποίες μπορεί να επιτρέψει σε αλιευτικό σκάφος που φέρει τη σημαία του να είναι παρόν στη διαίρεση ICES 7e, φέροντας οποιοδήποτε ελεγχόμενο εργαλείο. Η Επιτροπή εγκρίνει την εν λόγω εκτελεστική πράξη σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 55 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού.
3.Κατόπιν αιτήματος κράτους μέλους, η Επιτροπή μπορεί να εκδώσει εκτελεστική πράξη με την οποία να κατανέμει στο εν λόγω κράτος μέλος, μεταξύ 1ης Φεβρουαρίου 2024 και 31ης Ιανουαρίου 2025, τρεις ημέρες κατ’ ανώτατο όριο επιπλέον εκείνων που ορίζονται στο σημείο 5 του παραρτήματος II, κατά τις οποίες ένα σκάφος μπορεί να είναι παρόν στη διαίρεση ICES 7e βάσει προγράμματος επαυξημένης παρουσίας επιστημονικών παρατηρητών, όπως αναφέρεται στο σημείο 8.1 του παραρτήματος II. Η Επιτροπή προβαίνει στην εν λόγω κατανομή με βάση την περιγραφή που έχει υποβάλει το κράτος μέλος σύμφωνα με το σημείο 8.3 του παραρτήματος II και μετά από διαβούλευση με την ΕΤΟΕΑ. Η εν λόγω εκτελεστική πράξη εκδίδεται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 55 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού.
[Τα άρθρα 10, 15, 16 και 18 του παρόντος κανονισμού θα επικαιροποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.]
[Άρθρο 10
Μέτρα όσον αφορά την αλιεία λαβρακιού
στις διαιρέσεις ICES 4b, 4c και 6a και στην υποζώνη ICES 7
1.Απαγορεύεται για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής αλιείας από την ακτή, να αλιεύουν λαβράκι (Dicentrarchus labrax) στις διαιρέσεις ICES 4b και 4c και στην υποζώνη ICES 7 ή να διατηρούν επί του σκάφους, να μεταφορτώνουν, να μετατοπίζουν ή να εκφορτώνουν λαβράκι που έχει αλιευθεί στην εν λόγω περιοχή.
2.Η απαγόρευση που θεσπίζεται στην παράγραφο 1 δεν εφαρμόζεται σε παρεμπίπτοντα αλιεύματα λαβρακιού σε άνευ σκάφους εμπορικές δραστηριότητες με δίχτυα από την ακτή. Η παρούσα εξαίρεση εφαρμόζεται στους ιστορικούς αριθμούς διχτυών ακτής που έχουν καθοριστεί στα επίπεδα πριν από το 2017. Οι εμπορικές δραστηριότητες με δίχτυα από την ακτή δεν στοχεύουν το λαβράκι, μπορούν συνεπώς να εκφορτώνονται μόνο αναπόφευκτα παρεμπίπτοντα αλιεύματα λαβρακιού.
3.Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, τον Ιανουάριο του 2024 και από την 1η Απριλίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2024, τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη στις διαιρέσεις ICES 4b, 4c, 7d, 7e, 7f και 7h μπορούν να αλιεύουν, να διατηρούν επί του σκάφους, να μεταφορτώνουν, να μετατοπίζουν ή να εκφορτώνουν λαβράκι που έχει αλιευθεί στην εν λόγω περιοχή με τα ακόλουθα εργαλεία και εντός των ακόλουθων ορίων:
α)με χρήση βενθοπελαγικής τράτας, για αναπόφευκτα παρεμπίπτοντα αλιεύματα έως 3,8 τόνους ανά αλιευτικό σκάφος και ανά έτος και έως 5 % του βάρους των συνολικών αλιευμάτων θαλάσσιων οργανισμών επί του σκάφους, τα οποία έχουν αλιευθεί από το οικείο αλιευτικό σκάφος ανά αλιευτικό ταξίδι·
β)με χρήση γρι-γρι, για αναπόφευκτα παρεμπίπτοντα αλιεύματα έως 3,8 τόνους ανά αλιευτικό σκάφος και ανά έτος και έως 5 % του βάρους των συνολικών αλιευμάτων θαλάσσιων οργανισμών επί του σκάφους, τα οποία έχουν αλιευθεί από το οικείο αλιευτικό σκάφος ανά αλιευτικό ταξίδι·
γ)με χρήση αγκίστρων και παραγαδιών, έως 6,2 τόνους ανά αλιευτικό σκάφος·
δ)με χρήση σταθερών απλαδιών, για αναπόφευκτα παρεμπίπτοντα αλιεύματα έως 1,6 τόνους ανά αλιευτικό σκάφος.
Οι παρεκκλίσεις που θεσπίζονται στο πρώτο εδάφιο στοιχείο γ) ισχύουν για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη που έχουν καταγράψει αλιεύματα λαβρακιού με χρήση αγκίστρων και παραγαδιών κατά την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2015 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016.
Η παρέκκλιση που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο στοιχείο δ) εφαρμόζεται στα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη που έχουν καταγράψει αλιεύματα λαβρακιού που αλιεύθηκαν μέσω της χρήσης σταθερών απλαδιών κατά την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2015 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016.
Σε περίπτωση αντικατάστασης ενωσιακού αλιευτικού σκάφους, τα κράτη μέλη δύνανται να επιτρέπουν την εφαρμογή των παρεκκλίσεων σε άλλο ενωσιακό αλιευτικό σκάφος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν αυξάνεται ούτε ο αριθμός των ενωσιακών αλιευτικών σκαφών που υπόκεινται σε καθεμία από τις παρεκκλίσεις, ούτε η συνολική τους αλιευτική ικανότητα.
4.Τα όρια αλιευμάτων που ορίζονται στην παράγραφο 3 δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν μεταξύ αλιευτικών σκαφών.
5.Στο πλαίσιο δραστηριοτήτων ερασιτεχνικής αλιείας, μεταξύ άλλων από την ακτή, άνευ σκάφους, στις διαιρέσεις ICES 4b, 4c, 6a και 7a έως 7k:
α)από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου 2024:
i)για το λαβράκι επιτρέπεται μόνον αλιεία τύπου «σύλληψη και απελευθέρωση» με καλάμι ή καθετή·
ii)απαγορεύονται η διατήρηση, η μετατόπιση, η μεταφόρτωση ή η εκφόρτωση λαβρακιού που αλιεύεται στην εν λόγω περιοχή·
β)τον Ιανουάριο και από την 1η Απριλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024:
i)δεν επιτρέπεται να αλιεύονται και να διατηρούνται περισσότερα από δύο δείγματα λαβρακιού ανά αλιέα ανά ημέρα·
ii)το ελάχιστο μέγεθος λαβρακιού που μπορεί να διατηρηθεί είναι 42 cm·
iii)σταθερά δίχτυα δεν χρησιμοποιούνται για την αλιεία ή τη διατήρηση του λαβρακιού.
6.Η παράγραφος 5 ισχύει με την επιφύλαξη αυστηρότερων εθνικών μέτρων για την ερασιτεχνική αλιεία.]
Άρθρο 11
Μέτρα σχετικά με την αλιεία λαβρακιού στις διαιρέσεις ICES 8a και 8b
1.Η Γαλλία και η Ισπανία διασφαλίζουν ότι οι αλιευτικές δυνατότητες για το λαβράκι στις διαιρέσεις ICES 8a και 8b για την εμπορική τους αλιεία το 2024 δεν υπερβαίνουν συνολικά τους 1 906 τόνους.
2.Στο πλαίσιο δραστηριοτήτων ερασιτεχνικής αλιείας, συμπεριλαμβανομένης της ερασιτεχνικής αλιείας από την ακτή, στις διαιρέσεις ICES 8a και 8b:
α)δεν επιτρέπεται να αλιεύονται και να διατηρούνται περισσότερα του ενός δείγματα λαβρακιού ανά αλιέα ανά ημέρα·
β)σταθερά δίχτυα δεν χρησιμοποιούνται για την αλιεία ή τη διατήρηση του λαβρακιού.
3.Η παράγραφος 2 ισχύει με την επιφύλαξη αυστηρότερων εθνικών μέτρων για την ερασιτεχνική αλιεία.
[Το άρθρο 12 του παρόντος κανονισμού θα επικαιροποιηθεί μετά τη δημοσίευση από το ICES της επιστημονικής του γνωμοδότησης για το ευρωπαϊκό χέλι για το 2024.]
[Άρθρο 12
Μέτρα όσον αφορά την αλιεία ευρωπαϊκού χελιού σε ενωσιακά ύδατα των υποζωνών ICES 3, 4, 6, 7, 8, και 9
1.Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται στα ενωσιακά θαλάσσια και υφάλμυρα ύδατα των υποζωνών ICES 3, 4, 6, 7, 8 και 9, καθώς και στα παρακείμενα υφάλμυρα ύδατα της Ένωσης. Τα υφάλμυρα ύδατα περιλαμβάνουν εκβολές ποταμών, παράκτιες λιμνοθάλασσες και μεταβατικά ύδατα.
2.Απαγορεύεται η άσκηση εμπορικών αλιευτικών δραστηριοτήτων για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla), είτε ως στοχευόμενο είδος είτε ως παρεμπίπτον αλίευμα, σε όλα τα στάδια της ζωής του για περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών μεταξύ 1ης Απριλίου 2024 και 31ης Μαρτίου 2025. Προς τούτο, κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος καθορίζει μία ή περισσότερες περιόδους απαγόρευσης με την επιφύλαξη των ακόλουθων:
α)κατά περίπτωση, η περίοδος ή οι περίοδοι απαγόρευσης μπορούν να διαφέρουν εντός ενός κράτους μέλους από μία αλιευτική ζώνη σε άλλη, ώστε να λαμβάνεται υπόψη το γεωγραφικό και χρονικό πρότυπο μετανάστευσης του χελιού στα διάφορα στάδια της ζωής του·
β)η περίοδος ή οι περίοδοι απαγόρευσης διαρκούν για συνεχόμενο ή μη συνεχόμενο χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών· και
γ)
η περίοδος ή οι περίοδοι απαγόρευσης είναι συνεπείς προς τους στόχους διατήρησης που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1100/2007 και με τα ισχύοντα εθνικά σχέδια διαχείρισης, καλύπτουν δε την κύρια περίοδο ή τις κύριες περιόδους μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της αντίστοιχης κορύφωσης, του ευρωπαϊκού χελιού κατά το αντίστοιχο στάδιο ζωής του στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.
3.Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 2 στοιχείο γ), για το ευρωπαϊκό χέλι συνολικού μήκους 12 cm και άνω, κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος μπορεί να επιτρέψει την αλιεία έως 30 ημέρες συνολικά κατά τη διάρκεια της κύριας μεταναστευτικής περιόδου. Στην περίπτωση αυτή, το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος καθορίζει πρόσθετη απαγόρευση ισοδύναμης χρονικής περιόδου κατά τη διάρκεια της κύριας μεταναστευτικής περιόδου ή, δευτερευόντως, ακριβώς πριν ή μετά από αυτήν.
4.Για την υποζώνη ICES 3, η παρέκκλιση που προβλέπεται στην παράγραφο 3 συμφωνείται από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, ώστε να εξασφαλίζεται συνεπής και αποτελεσματική προστασία του χελιού κατά τη μετανάστευσή του από τη Βαλτική Θάλασσα στη Βόρεια Θάλασσα. Ελλείψει τέτοιας συμφωνίας έως την 1η Μαρτίου 2024, η περίοδος απαγόρευσης εκτείνεται από την 1η Αυγούστου 2024 έως την 31η Ιανουαρίου 2025 στη Δανία, τη Γερμανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Σουηδία.
5.Κατά περαιτέρω παρέκκλιση από την παράγραφο 2 στοιχείο γ), για το ευρωπαϊκό χέλι συνολικού μήκους μικρότερου των 12 cm, κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος μπορεί να επιτρέψει την αλιεία έως 30 ημέρες συνολικά κατά τη διάρκεια της κύριας μεταναστευτικής περιόδου. Επιπλέον, κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος μπορεί να επιτρέψει την αλιεία αποκλειστικά για εμπλουτισμό αποθεμάτων για έως και 30 επιπλέον ημέρες κατά τη διάρκεια της κύριας μεταναστευτικής περιόδου. Και στις δύο περιπτώσεις, το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος καθορίζει πρόσθετη απαγόρευση ισοδύναμης χρονικής περιόδου κατά τη διάρκεια της κύριας μεταναστευτικής περιόδου ή, δευτερευόντως, ακριβώς πριν ή μετά από αυτήν.
6.Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία ευρωπαϊκού χελιού σε όλα τα στάδια της ζωής του.
7.Κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος ενημερώνει την Επιτροπή:
α) έως την 1η Μαρτίου 2024, σχετικά με την περίοδο ή τις περιόδους απαγόρευσης που έχει καθορίσει σύμφωνα με τις παραγράφους 2 έως 5, μαζί με τα υποστηρικτικά στοιχεία που αιτιολογούν την επιλεγείσα περίοδο ή τις επιλεγείσες περιόδους·
β)σχετικά με τα εθνικά μέτρα που αφορούν την περίοδο ή τις περιόδους απαγόρευσης που έχει καθορίσει σύμφωνα με τις παραγράφους 2 έως 5, εντός 2 εβδομάδων από τη θέσπισή τους.
[Το άρθρο 13 του παρόντος κανονισμού θα επικαιροποιηθεί μετά τη δημοσίευση από το ICES της επιστημονικής του γνωμοδότησης για το ευρωπαϊκό χέλι για το 2024 και μετά τις ετήσιες συνόδους της ΓΕΑΜ του 2023.]
[Άρθρο 13
Μέτρα για την αλιεία ευρωπαϊκού χελιού στη Μεσόγειο Θάλασσα
1.Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται στις γεωγραφικές υποπεριοχές 1 έως 27 της ΓΕΑΜ, στα υφάλμυρα ύδατα και στα γλυκά ύδατα. Τα υφάλμυρα ύδατα περιλαμβάνουν εκβολές ποταμών, παράκτιες λιμνοθάλασσες και μεταβατικά ύδατα.
2. Απαγορεύεται η άσκηση εμπορικών αλιευτικών δραστηριοτήτων για το ευρωπαϊκό χέλι, είτε ως στοχευόμενο είδος είτε ως παρεμπίπτον αλίευμα, σε όλα τα στάδια της ζωής του για περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών. Προς τούτο, κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος καθορίζει μία ή περισσότερες περιόδους απαγόρευσης με την επιφύλαξη των ακόλουθων:
α)κατά περίπτωση, η περίοδος ή οι περίοδοι απαγόρευσης μπορούν να διαφέρουν εντός ενός κράτους μέλους από μία αλιευτική ζώνη σε άλλη, ώστε να λαμβάνεται υπόψη το γεωγραφικό και χρονικό πρότυπο μετανάστευσης του χελιού στα διάφορα στάδια της ζωής του·
β)η περίοδος ή οι περίοδοι απαγόρευσης διαρκούν είτε έξι, τουλάχιστον, συνεχόμενους μήνες, είτε αθροιστικά έξι μήνες σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στην παράγραφο 3· και
γ)η περίοδος ή οι περίοδοι απαγόρευσης είναι συνεπείς προς τους στόχους διατήρησης που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1100/2007, τα ισχύοντα εθνικά σχέδια διαχείρισης και τα χρονικά πρότυπα μετανάστευσης του χελιού κατά το αντίστοιχο στάδιο ζωής του στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.
3.Η περίοδος απαγόρευσης διαρκεί από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Μαρτίου 2024, και κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος καθορίζει πρόσθετη τρίμηνη περίοδο απαγόρευσης μεταξύ 1ης Απριλίου και 30ής Νοεμβρίου 2024.
4.Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία ευρωπαϊκού χελιού σε όλα τα στάδια της ζωής του.
5.Κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος ενημερώνει την Επιτροπή:
α) σχετικά με την περίοδο απαγόρευσης ή τις περιόδους απαγόρευσης που έχει καθορίσει σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3, έως την 1η Μαρτίου 2024·
β)σχετικά με τα εθνικά μέτρα που αφορούν την περίοδο ή τις περιόδους απαγόρευσης που έχει καθορίσει σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3, εντός 2 εβδομάδων από τη θέσπισή τους.]
Άρθρο 14
Ειδικές διατάξεις σχετικά με τις κατανομές των αλιευτικών δυνατοτήτων
1.Η κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων μεταξύ κρατών μελών, η οποία προβλέπεται στον παρόντα κανονισμό, δεν θίγει:
α)τις ανταλλαγές δυνάμει του άρθρου 16 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013·
β)τις μειώσεις και τις ανακατανομές βάσει του άρθρου 37 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009·
γ)τις ανακατανομές δυνάμει των άρθρων 12 και 47 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2403·
δ)τις πρόσθετες εκφορτώσεις που επιτρέπονται βάσει του άρθρου 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 και του άρθρου 15 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013·
ε)τις ποσότητες που διατηρούνται σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 και το άρθρο 15 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013·
στ)τις μειώσεις δυνάμει των άρθρων 105, 106 και 107 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009·
ζ)τις μεταφορές και ανταλλαγές ποσοστώσεων σύμφωνα με τα άρθρα 21 και 49 του παρόντος κανονισμού.
2.Τα αποθέματα που υπόκεινται σε προληπτικά ή αναλυτικά TAC για τους σκοπούς της διαχείρισης των TAC από έτος σε έτος και των ποσοστώσεων που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 847/96 καθορίζονται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού.
3.Εάν δεν ορίζεται διαφορετικά στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού, το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 εφαρμόζεται στα αποθέματα που υπόκεινται σε προληπτικό TAC, το δε άρθρο 3 παράγραφοι 2 και 3 καθώς και το άρθρο 4 του εν λόγω κανονισμού εφαρμόζονται στα αποθέματα που υπόκεινται σε αναλυτικό TAC.
4.Τα άρθρα 3 και 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος χρησιμοποιεί τη δυνατότητα ευελιξίας από έτος σε έτος που προβλέπεται στο άρθρο 15 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013.
[Άρθρο 15
Περίοδοι απαγόρευσης της αλιείας αμμόχελου
Η εμπορική αλιεία αμμόχελων (Ammodytes spp.) με βενθοπελαγική τράτα, γρίπο ή παρόμοια συρόμενα εργαλεία με μέγεθος ματιών μικρότερο των 16 mm απαγορεύεται στις διαιρέσεις ICES 2a και 3a και στην υποζώνη ICES 4 από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Μαρτίου 2024 και από την 1η Αυγούστου έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.]
[Άρθρο 16
Διορθωτικά μέτρα για τον γάδο στη Βόρεια Θάλασσα
1.Οι περιοχές όπου απαγορεύεται η αλίευση εκτός της πελαγικής αλιείας (γρι-γρι και τράτες) και οι περίοδοι κατά τις οποίες ισχύουν οι απαγορεύσεις ορίζονται στο παράρτημα IV.
2.Τα σκάφη που αλιεύουν με τράτες βυθού και γρίπους με ελάχιστο μέγεθος ματιών τουλάχιστον 70 mm στις διαιρέσεις ICES 4a και 4b ή τουλάχιστον 90 mm στη διαίρεση ICES 3a, και τα αλιευτικά με παραγάδια απαγορεύεται να αλιεύουν στα ενωσιακά ύδατα της διαίρεσης ICES 4a, βορείως του γεωγραφικού πλάτους 58°30′00″ Β και νοτίως του γεωγραφικού πλάτους 61°30′00″ Β και στα ενωσιακά ύδατα των διαιρέσεων ICES 3a.20 (Skagerrak), 4a και 4b, βορείως του γεωγραφικού πλάτους 57°00′00″ Β και ανατολικώς του γεωγραφικού μήκους 5°00′00″ Α.
3.Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 2, τα αλιευτικά σκάφη της εν λόγω παραγράφου μπορούν να αλιεύουν στις περιοχές που αναφέρονται στην εν λόγω παράγραφο υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:
α)τα αλιεύματα γάδου τους δεν υπερβαίνουν το 5 % των συνολικών αλιευμάτων τους ανά αλιευτικό ταξίδι· τα αλιευτικά σκάφη των οποίων τα αλιεύματα γάδου δεν υπερέβησαν το 5 % των συνολικών αλιευμάτων τους κατά την περίοδο 2017-2019 θεωρείται ότι συμμορφώνονται με το κριτήριο αυτό, υπό τον όρο ότι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα ίδια αλιευτικά εργαλεία με εκείνα που χρησιμοποίησαν κατά την εν λόγω περίοδο· το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό·
β)χρησιμοποιούνται ελεγχόμενες τράτες βυθού ή γρίποι μεγάλης επιλεκτικότητας που, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, οδηγούν σε μείωση των αλιευμάτων γάδου κατά τουλάχιστον 30 % σε σύγκριση με σκάφη που αλιεύουν με το βασικό μέγεθος ματιών για ρυμουλκούμενα εργαλεία, όπως ορίζει το παράρτημα V μέρος Β σημείο 1.1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1241· οι μελέτες αυτές ενδέχεται να αξιολογηθούν από την ΕΤΟΕΑ και, σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης, τα εν λόγω εργαλεία δεν θεωρούνται πλέον έγκυρα για χρήση στις περιοχές που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου·
γ)για σκάφη που αλιεύουν με τράτες βυθού και γρίπους με μέγεθος ματιών ίσο ή μεγαλύτερο των 100 mm (TR1), χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα αλιευτικά εργαλεία μεγάλης επιλεκτικότητας:
i)τράτες με κοιλιά («belly trawl») με ελάχιστο μέγεθος ματιών κοιλιάς 600 mm·
ii)ανυψωμένο σχοινί αλιείας (0,6 m)·
iii)οριζόντιο διαχωριστικό φύλλο με τμήμα δικτυώματος διαφυγής με μεγάλα μάτια·
δ)σκάφη που αλιεύουν με τράτες βυθού και γρίπους με μέγεθος ματιών ίσο ή μεγαλύτερο των 70 mm στην διαίρεση ICES 4a και 90 mm στην διαίρεση ICES 3a και μικρότερο των 100 mm (TR2), χρησιμοποιούν τα ακόλουθα αλιευτικά εργαλεία μεγάλης επιλεκτικότητας:
i)οριζόντια εσχάρα διαλογής με ανώτατο διάστημα 50 mm μεταξύ των ράβδων για τον διαχωρισμό των πλατύψαρων και των στρογγυλόψαρων, με ανεμπόδιστο στόμιο εξόδου ιχθύων για τα στρογγυλόψαρα·
ii)φύλλο Seltra με μέγεθος τετράγωνων ματιών 300 mm·
iii)εσχάρα διαλογής με ανώτατο διάστημα 35 mm μεταξύ των ράβδων, με ανεμπόδιστο στόμιο εξόδου ιχθύων·
ε)τα αλιευτικά σκάφη υπόκεινται σε εθνικό σχέδιο αποφυγής αλιείας γάδου για τη διατήρηση των αλιευμάτων γάδου σύμφωνα με τη θνησιμότητα λόγω αλιείας που αντιστοιχεί στις αλιευτικές δυνατότητες οι οποίες καθορίζονται, βάσει των επιπέδων των επιστημονικών γνωμοδοτήσεων, μέσω χωροταξικών ή τεχνικών μέτρων, ή συνδυασμού αυτών· τα σχέδια αυτά αξιολογούνται το αργότερο δύο μήνες μετά την εφαρμογή τους, από την ΕΤΟΕΑ στην περίπτωση των κρατών μελών ή από τον οικείο εθνικό επιστημονικό φορέα στην περίπτωση τρίτων χωρών, και, όταν κρίνεται αναγκαίο, αναθεωρούνται περαιτέρω αν, σύμφωνα με τα πορίσματα των εν λόγω αξιολογήσεων, ο στόχος του εθνικού σχεδίου αποφυγής αλιείας γάδου δεν προβλέπεται να επιτευχθεί.
4.Τα κράτη μέλη ενισχύουν την παρακολούθηση, τον έλεγχο και την επιτήρηση των αλιευτικών σκαφών που αναφέρονται στην παράγραφο 2 προκειμένου να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους όρους της παραγράφου 3.
5.Το παρόν άρθρο δεν εφαρμόζεται σε αλιευτικές δραστηριότητες που διεξάγονται αποκλειστικά για σκοπούς επιστημονικής έρευνας, υπό τον όρο ότι η εν λόγω έρευνα διεξάγεται σε συμμόρφωση με το άρθρο 25 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2019/1241.]
Άρθρο 17
Διορθωτικά μέτρα για τον γάδο στο Kattegat
1.Ενωσιακά αλιευτικά σκάφη που αλιεύουν στο Kattegat με τράτες βυθού με ελάχιστο μέγεθος ματιών 70 mm χρησιμοποιούν ένα από τα ακόλουθα επιλεκτικά εργαλεία:
α)εσχάρα διαλογής με ανώτατο διάστημα 35 mm μεταξύ των ράβδων, με ανεμπόδιστο στόμιο εξόδου ιχθύων·
β)εσχάρα διαλογής με ανώτατο διάστημα 50 mm μεταξύ των ράβδων για τον διαχωρισμό των πλατύψαρων και των στρογγυλόψαρων, με ανεμπόδιστο στόμιο εξόδου ιχθύων για τα στρογγυλόψαρα·
γ)φύλλο Seltra με μέγεθος τετράγωνων ματιών 300 mm·
δ)ελεγχόμενο εργαλείο μεγάλης επιλεκτικότητας, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οποίου έχουν ως αποτέλεσμα αλιεύματα γάδου σε επίπεδο μικρότερο του 1,5 %, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που έχει αξιολογήσει η ΕΤΟΕΑ, για σκάφη που φέρουν αποκλειστικά τέτοιο εργαλείο.
2.Ενωσιακά αλιευτικά σκάφη που συμμετέχουν σε έργο που υλοποιείται από ενδιαφερόμενο κράτος μέλος και διαθέτουν λειτουργικό εξοπλισμό για πλήρως τεκμηριωμένη αλιεία μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία σύμφωνα με το παράρτημα V μέρος Β του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1241. Έως την 31η Μαρτίου 2024, το εν λόγω κράτος μέλος κοινοποιεί τον κατάλογο των σκαφών αυτών στην Επιτροπή.
3.Το παρόν άρθρο δεν εφαρμόζεται σε αλιευτικές δραστηριότητες που διεξάγονται αποκλειστικά για σκοπούς επιστημονικής έρευνας, υπό τον όρο ότι η εν λόγω έρευνα διεξάγεται σε συμμόρφωση με το άρθρο 25 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2019/1241.
Άρθρο 18
Απαγορευμένα είδη
1.Τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη δεν αλιεύουν, διατηρούν επί του σκάφους, μεταφορτώνουν ή εκφορτώνουν τα ακόλουθα είδη:
α)ακτινόβατο (Amblyraja radiata) στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και τα ενωσιακά ύδατα της υποζώνης ICES 4 και της διαίρεσης 7d· στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της διαίρεσης 2a· και στα ενωσιακά ύδατα της διαίρεσης 3a·
β)μπερυτσίδα (Beryx splendens) στην υποζώνη NAFO 6·
γ)αγκαθίτη του Ατλαντικού (Centrophorus squamosus) στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και τα ενωσιακά ύδατα της υποζώνης ICES 4· στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της διαίρεσης 2a· και στα ενωσιακά ύδατα των υποζωνών ICES 1 και 14·
δ)κεντροσκύμνο (Centrophorus squamosus) στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και τα ενωσιακά ύδατα της υποζώνης ICES 4· στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της διαίρεσης 2a· και στα ενωσιακά ύδατα των υποζωνών ICES 1 και 14·
ε)σκυμνοσκυλόψαρο (Dalatias licha) στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και τα ενωσιακά ύδατα της υποζώνης ICES 4· στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της διαίρεσης 2a· και στα ενωσιακά ύδατα των υποζωνών ICES 1 και 14·
στ)κεντρόνι (Deania calceus) στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και τα ενωσιακά ύδατα της υποζώνης ICES 4· στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της διαίρεσης 2a· και στα ενωσιακά ύδατα των υποζωνών ICES 1 και 14·
ζ)γκριζόβατο (Dipturus batis) και ομάδα γκριζόβατου (Dipturus cf. flossada και Dipturus cf. intermedia) στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και τα ενωσιακά ύδατα των υποζωνών ICES 4 και από 6 έως 8· στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της διαίρεσης 2a και της υποζώνης 5· και στα ενωσιακά ύδατα των υποζωνών 3, 9 και 10·
η)μεγάλο μαυροαγκαθίτη (Etmopterus princeps) στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και τα ενωσιακά ύδατα της υποζώνης ICES 4· στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της διαίρεσης 2a· και στα ενωσιακά ύδατα των υποζωνών ICES 1 και 14·
θ)γαλέο (Galeorhinus galeus) όταν αλιεύεται με παραγάδια στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και τα ενωσιακά ύδατα της υποζώνης ICES 4· στα ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου της διαίρεσης 2a· στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και στα διεθνή ύδατα της υποζώνης 5· στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, στα ενωσιακά και στα διεθνή ύδατα των υποζωνών 6 έως 8· και στα διεθνή ύδατα των υποζωνών 12 και 14·
ι)καρχαρία λάμνα (Lamna nasus) σε όλα τα ύδατα·
ια)καλκανόβατο (Raja clavata) στα ενωσιακά ύδατα της διαίρεσης ICES 3a·
ιβ)κυματόβατο (Raja undulata) στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και στα ενωσιακά ύδατα της υποζώνης ICES 6· και στα ενωσιακά ύδατα της υποζώνης ICES 10·
ιγ)φαλαινοκαρχαρία (Rhincodon typus) σε όλα τα ύδατα·
ιδ)ρινόβατο (Rhinobatos rhinobatos) στη Μεσόγειο·
2.
Σε περίπτωση που αλιευθούν εκ παραδρομής δείγματα των ειδών που αναφέρονται στην παράγραφο 1, δεν τους προκαλούνται βλάβες και ελευθερώνονται αμέσως.
Άρθρο 19
Διαβίβαση δεδομένων
Όταν τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή δεδομένα σχετικά με εκφορτώσεις και αλιευτική προσπάθεια δυνάμει των άρθρων 33 και 34 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009, χρησιμοποιούν τους κωδικούς αποθεμάτων που καθορίζονται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού.
Κεφάλαιο II
Άδειες αλίευσης σε ύδατα τρίτων χωρών
Άρθρο 20
Άδειες αλιείας
1.Ο μέγιστος αριθμός αδειών αλιείας για ενωσιακά αλιευτικά σκάφη που αλιεύουν σε ύδατα τρίτης χώρας, κατά περίπτωση, καθορίζεται στο παράρτημα V μέρος Α.
2.Όταν, σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, ένα κράτος μέλος, αφού ενημερώσει την Επιτροπή, μεταφέρει ποσόστωση σε άλλο κράτος μέλος στις αλιευτικές ζώνες που ορίζονται στο παράρτημα V μέρος Α του παρόντος κανονισμού, η μεταφορά συνοδεύεται, κατά περίπτωση, από κατάλληλη μεταβίβαση αδειών αλιείας. Για κάθε αλιευτική ζώνη, δεν πρέπει να σημειώνεται υπέρβαση του συνολικού αριθμού αδειών αλιείας, ο οποίος καθορίζεται στο παράρτημα V μέρος Α του παρόντος κανονισμού. Η εν λόγω μεταβίβαση αδειών αλιείας κοινοποιείται από το μεταβιβάζον κράτος μέλος στην Επιτροπή κατά τη στιγμή της κοινοποίησης της μεταφοράς ποσόστωσης στην Επιτροπή.
Κεφάλαιο III
Αλιευτικές δυνατότητες υποκείμενες σε διαχείριση από περιφερειακές οργανώσεις διαχείρισης της αλιείας
Τμήμα 1
Γενικές διατάξεις
Άρθρο 21
Μεταφορές και ανταλλαγές ποσοστώσεων
1.Στις περιπτώσεις που, βάσει των κανόνων μιας περιφερειακής οργάνωσης διαχείρισης της αλιείας (ΠΟΔΑ), επιτρέπονται μεταφορές ή ανταλλαγές ποσοστώσεων μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών της εν λόγω ΠΟΔΑ, ένα κράτος μέλος (στο εξής: ενδιαφερόμενο κράτος μέλος) μπορεί να συζητήσει με συμβαλλόμενο μέρος της εν λόγω ΠΟΔΑ και να καθορίσει πιθανό πλαίσιο για τη σχεδιαζόμενη μεταφορά ή ανταλλαγή ποσόστωσης, κατά περίπτωση. Το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος ανακοινώνει το πλαίσιο στην Επιτροπή.
2.Μόλις ενημερωθεί σύμφωνα με την παράγραφο 1, η Επιτροπή μπορεί να εγκρίνει το πλαίσιο της σχεδιαζόμενης μεταφοράς ή ανταλλαγής ποσόστωσης. Εάν η Επιτροπή εγκρίνει το πλαίσιο, συγκατατίθεται, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, να δεσμευθεί από τη σχεδιαζόμενη μεταφορά ή ανταλλαγή ποσόστωσης. Ενημερώνει τη γραμματεία της ΠΟΔΑ σχετικά με τη μεταφορά ή την ανταλλαγή σύμφωνα με τους κανόνες της εν λόγω ΠΟΔΑ.
3.Η Επιτροπή ενημερώνει τα κράτη μέλη για κάθε συμφωνηθείσα μεταφορά ή ανταλλαγή ποσόστωσης.
4.Οι αλιευτικές δυνατότητες που λαμβάνει το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος ή που μεταφέρονται σε αυτό βάσει της μεταφοράς ή της ανταλλαγής ποσόστωσης θεωρούνται ως ποσοστώσεις που προστίθενται ή αφαιρούνται από την κατανομή του από τη στιγμή που η μεταφορά ή η ανταλλαγή πραγματοποιείται βάσει των όρων της συμφωνίας με το οικείο συμβαλλόμενο μέρος της ΠΟΔΑ ή σύμφωνα με τους κανόνες της οικείας ΠΟΔΑ, κατά περίπτωση. Οι εν λόγω μεταφορές και ανταλλαγές δεν επηρεάζουν την κλείδα κατανομής για την κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων μεταξύ των κρατών μελών σύμφωνα με την αρχή της σχετικής σταθερότητας των αλιευτικών δραστηριοτήτων.
[Τα τμήματα 2 έως 4 και 8 έως 9 του παρόντος κανονισμού θα επικαιροποιηθούν μετά τις ετήσιες συνεδριάσεις των ΠΟΔΑ.]
[Τμήμα 2
Περιοχή της σύμβασης NEAFC
Άρθρο 22
Κοκκινόψαρα στη Θάλασσα Irminger
1.Απαγορεύονται όλες οι αλιευτικές δραστηριότητες στην περιοχή που οριοθετείται από τις ακόλουθες συντεταγμένες, οι οποίες μετρούνται σύμφωνα με το σύστημα συντεταγμένων WGS84:
Γεωγραφικό πλάτος
|
Γεωγραφικό μήκος
|
63°00΄ Β
|
30°00΄ Δ
|
61°30΄ Β
|
27°35΄ Δ
|
60°45΄ Β
|
28°45΄ Δ
|
62°00΄ Β
|
31°35΄ Δ
|
63°00΄ Β
|
30°00΄ Δ
|
2.Απαγορεύεται στα αλιευτικά σκάφη να αλιεύουν, να διατηρούν επί του σκάφους, να μεταφορτώνουν ή να εκφορτώνουν σε λιμένες της Ένωσης, και, στα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, σε λιμένες και τρίτων χωρών, κοκκινόψαρα (Sebastes mentella) αβαθών πελαγικών και βαθέων πελαγικών αποθεμάτων από τη Θάλασσα Irminger και τα παρακείμενα ύδατα (υποζώνες ICES 5, 12 και 14, και υποζώνες NAFO 1 και 2).
3.Απαγορεύεται στα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη να συμμετέχουν σε εργασίες μεταφόρτωσης που αφορούν τα αποθέματα που αναφέρονται στην παράγραφο 2.]
[Τμήμα 3
Περιοχή της σύμβασης ICCAT
Άρθρο 23
Περιορισμοί όσον αφορά την αλιευτική ικανότητα και την ικανότητα εκτροφής και πάχυνσης
1.Ο αριθμός ενωσιακών αλιευτικών με καλάμι και με συρτή που επιτρέπεται να αλιεύουν ενεργώς ερυθρό τόνο (Thunnus thynnus) μεγέθους μεταξύ 8 kg/75 cm και 30 kg/115 cm στον Ανατολικό Ατλαντικό περιορίζεται όπως ορίζεται στο παράρτημα VI σημείο 1.
2.Ο αριθμός των ενωσιακών σκαφών παράκτιας μη βιομηχανικής αλιείας που επιτρέπεται να αλιεύουν ενεργώς ερυθρό τόνο μεγέθους μεταξύ 8 kg/75 cm και 30 kg/115 cm στη Μεσόγειο περιορίζεται όπως ορίζεται στο παράρτημα VI σημείο 2.
3.Ο αριθμός των ενωσιακών αλιευτικών σκαφών που αλιεύουν ερυθρό τόνο στην Αδριατική Θάλασσα με σκοπό την εκτροφή και επιτρέπεται να αλιεύουν ενεργώς ερυθρό τόνο μεγέθους μεταξύ 8 kg/75 cm και 30 kg/115 cm περιορίζεται όπως ορίζεται στο παράρτημα VI σημείο 3.
4.Ο αριθμός των ενωσιακών αλιευτικών σκαφών τα οποία επιτρέπεται να αλιεύουν, να διατηρούν επί του σκάφους, να μεταφορτώνουν, να μεταφέρουν ή να εκφορτώνουν ερυθρό τόνο στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο περιορίζεται όπως ορίζεται στο παράρτημα VI σημείο 4.
5.Ο αριθμός των παγίδων που χρησιμοποιούνται για την αλιεία ερυθρού τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο περιορίζεται όπως ορίζεται στο παράρτημα VI σημείο 5.
6.Ο μέγιστος αριθμός των ενωσιακών αλιευτικών σκαφών που επιτρέπεται να αλιεύουν το βόρειο απόθεμα μακρόπτερου τόνου (Thunnus alalunga) ως στοχευόμενο είδος σύμφωνα με το άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2107 περιορίζεται όπως ορίζεται στο παράρτημα VI σημείο 7 του παρόντος κανονισμού.
7.Ο μέγιστος αριθμός των ενωσιακών αλιευτικών σκαφών μήκους τουλάχιστον 20 μέτρων που αλιεύουν μεγαλόφθαλμο τόνο (Thunnus obesus) στην περιοχή της σύμβασης ICCAT περιορίζεται όπως ορίζεται στο παράρτημα VI σημείο 8.
Άρθρο 24
Ερασιτεχνική αλιεία
Όπου απαιτείται, τα κράτη μέλη χορηγούν ειδικό μερίδιο για την ερασιτεχνική αλιεία από τις κατανεμημένες ποσοστώσεις, όπως ορίζονται στο παράρτημα I-Δ.
Άρθρο 25
Καρχαριοειδή
1.Απαγορεύεται η διατήρηση επί του σκάφους, η μεταφόρτωση ή η εκφόρτωση ολόκληρου μεγαλομάτη αλεπόσκυλου (Alopias superciliosus) ή τεμαχίου αυτού, που αλιεύεται σε οποιονδήποτε τύπο αλιείας.
2.Απαγορεύεται η διεξαγωγή κατευθυνόμενης αλιείας για αλεπόσκυλα του γένους Alopias.
3.Απαγορεύεται η διατήρηση επί του σκάφους, η μεταφόρτωση ή η εκφόρτωση ολόκληρης ζύγαινας της οικογένειας Sphyrnidae (εκτός της Sphyrna tiburo) ή τεμαχίου αυτής, που αλιεύεται σε τύπους αλιείας στην περιοχή της σύμβασης ICCAT.
4.Απαγορεύεται η διατήρηση επί του σκάφους, η μεταφόρτωση ή η εκφόρτωση ολόκληρου ωκεάνιου λευκού καρχαρία (Carcharhinus longimanus) ή τεμαχίου αυτού, που αλιεύεται σε οποιονδήποτε τύπο αλιείας.
5.Απαγορεύεται η διατήρηση επί του σκάφους λείου καρχαρία (Carcharhinus falciformis) που αλιεύεται σε οποιονδήποτε τύπο αλιείας.
6.Απαγορεύεται η διατήρηση επί του σκάφους, η μεταφόρτωση ή η εκφόρτωση ολόκληρου ρυγχοκαρχαρία του Βορείου Ατλαντικού (Isurus oxyrinchus) ή τεμαχίου αυτού, που αλιεύεται σε τύπους αλιείας στην περιοχή της σύμβασης ICCAT.
Άρθρο 26
FAD για τροπικούς τόνους
1.Η χρήση FAD απαγορεύεται στην περιοχή της σύμβασης ICCAT από την 1η Ιανουαρίου έως τις 13 Μαρτίου 2024.
2.Από την 17η Δεκεμβρίου 2023 έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι τα αλιευτικά τους σκάφη δεν αναπτύσσουν FAD. Κανένα αλιευτικό σκάφος δεν αναπτύσσει σε καμία χρονική στιγμή περισσότερες από 300 FAD με λειτουργικούς σημαντήρες στην περιοχή της σύμβασης ICCAT.
3.Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή ιστορικά δεδομένα σχετικά με τα αλιευτικά εργαλεία που αναπτύσσονται γύρω από FAD για τα σκάφη γρι-γρι έως τις 30 Ιουνίου 2024. Εάν ένα κράτος μέλος δεν υποβάλει τα εν λόγω δεδομένα έως την ανωτέρω ημερομηνία, τα αλιευτικά σκάφη που φέρουν τη σημαία του δεν αναπτύσσουν αλιευτικά εργαλεία γύρω από τα FAD έως ότου η Επιτροπή λάβει τα εν λόγω δεδομένα από το εν λόγω κράτος μέλος για περαιτέρω αναφορά στην ICCAT.]
[Τμήμα 4
Περιοχή της σύμβασης CCAMLR
Άρθρο 27
Εξερευνητική αλιεία για τον μπακαλιάρο της Ανταρκτικής
1.Τα κράτη μέλη μπορούν να συμμετέχουν, ή να επιτρέπουν στα σκάφη τους να συμμετέχουν, σε εξερευνητική αλιεία με παραγάδι με στόχο τους μπακαλιάρους της Ανταρκτικής (Dissostichus spp.) στις υποζώνες FAO 88.1 και 88.2, καθώς και στις διαιρέσεις FAO 58.4.1, 58.4.2 και 58.4.3a, εκτός περιοχών υπό εθνική δικαιοδοσία το 2024, σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφοι 2 έως 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 601/2004.
2.Κατά παρέκκλιση από τις προθεσμίες που ορίζονται στο άρθρο 7 παράγραφοι 5 και 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 601/2004, τα κράτη μέλη που προτίθενται να το πράξουν ενημερώνουν τη γραμματεία της CCAMLR το αργότερο έως την 1η Ιουνίου 2024.
Άρθρο 28
Πρόσθετα όρια εξερευνητικής αλιείας για τους μπακαλιάρους της Ανταρκτικής
1.Πέραν των ειδικών απαιτήσεων για την εξερευνητική αλιεία που ορίζονται στο άρθρο 7α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 601/2004, η αλιεία των μπακαλιάρων της Ανταρκτικής κατά την αλιευτική περίοδο 2023-2024 περιορίζεται στα κράτη μέλη, τις υποζώνες και τον αριθμό αλιευτικών σκαφών που καθορίζονται στον πίνακα Α του παραρτήματος VII, εφαρμόζονται δε τα TAC και τα όρια παρεμπιπτόντων αλιευμάτων του πίνακα Β του εν λόγω παραρτήματος.
2.Απαγορεύεται η κατευθυνόμενη αλιεία καρχαριών για άλλους σκοπούς πλην της επιστημονικής έρευνας. Τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα καρχαριών, ιδίως ιχθυδίων και κυοφορούντων θηλυκών, που λαμβάνονται τυχαία στο πλαίσιο της αλιείας του μπακαλιάρου της Ανταρκτικής, απελευθερώνονται ζωντανά.
3.Κατά περίπτωση, η αλιεία μπακαλιάρων της Ανταρκτικής σε οποιαδήποτε ερευνητική μονάδα μικρής κλίμακας (SSRU) διακόπτεται όταν τα δηλωμένα αλιεύματα φθάσουν το καθορισμένο TAC και η αλιεία στην εν λόγω SSRU απαγορεύεται για την υπόλοιπη αλιευτική περίοδο.
4.Η αλιεία πραγματοποιείται σε όσο το δυνατόν ευρύτερο γεωγραφικό και βαθυμετρικό φάσμα, ώστε να λαμβάνονται οι αναγκαίες πληροφορίες για τον προσδιορισμό του αλιευτικού δυναμικού και να αποφεύγεται η υπερσυγκέντρωση των αλιευμάτων και της αλιευτικής προσπάθειας. Ωστόσο, η αλιεία στις υποζώνες FAO 48.6 και 88.1, καθώς και στη διαίρεση FAO 58.4.3a, στις περιπτώσεις που επιτρέπεται σύμφωνα με το άρθρο 27 του παρόντος κανονισμού, απαγορεύεται σε βάθη μικρότερα των 550 μέτρων.
Άρθρο 29
Αλιεία κριλ κατά την αλιευτική περίοδο 2023-2024
1.Για τους σκοπούς του άρθρου 5α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 601/2004, τα κράτη μέλη που προτίθενται να αλιεύσουν κριλ (Euphausia superba) στην περιοχή της σύμβασης CCAMLR κατά την αλιευτική περίοδο 2023-2024, κοινοποιούν στην Επιτροπή την πρόθεσή τους το αργότερο έως την 1η Μαΐου 2024, χρησιμοποιώντας τον μορφότυπο στο μέρος Β του προσαρτήματος του παραρτήματος VII. Κατά παρέκκλιση από τις προθεσμίες που ορίζονται στο άρθρο 7 παράγραφοι 5 και 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 601/2004, και βάσει των πληροφοριών που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη, η Επιτροπή υποβάλλει τις κοινοποιήσεις στη γραμματεία της CCAMLR το αργότερο έως την 30ή Μαΐου 2024.
2.Στην κοινοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου περιλαμβάνονται οι πληροφορίες που προβλέπονται στο άρθρο 3 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 601/2004 για κάθε αλιευτικό σκάφος που λαμβάνει άδεια για συμμετοχή σε αλιεία κριλ.
3.Κράτος μέλος που προτίθεται να αλιεύσει κριλ στην περιοχή της σύμβασης CCAMLR κοινοποιεί την πρόθεσή του μόνο για τα αλιευτικά σκάφη τα οποία διαθέτουν άδεια και, κατά τον χρόνο της κοινοποίησης:
α)φέρουν τη σημαία του· ή
β)φέρουν τη σημαία άλλου μέλους της CCAMLR και αναμένεται να φέρουν τη σημαία του εν λόγω κράτους μέλους κατά τον χρόνο της αλιείας.
4.Σε περίπτωση που αλιευτικό σκάφος, στο οποίο έχει χορηγηθεί άδεια που κοινοποιήθηκε στη γραμματεία της CCAMLR σύμφωνα με τις παραγράφους 1, 2 και 3, κωλύεται να συμμετάσχει σε αλιεία κριλ λόγω νόμιμων επιχειρησιακών λόγων ή ανωτέρας βίας, το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος δύναται να επιτρέψει την αντικατάστασή του από άλλο αλιευτικό σκάφος. Στην περίπτωση αυτή, το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος ενημερώνει πάραυτα τη Γραμματεία της CCAMLR με κοινοποίηση αντιγράφου στην Επιτροπή, και παρέχει:
α)τα πλήρη στοιχεία του αλιευτικού σκάφους (ή των αλιευτικών σκαφών) που προορίζεται για αντικατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που προβλέπονται στο άρθρο 3 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 601/2004· και
β)πλήρη περιγραφή των λόγων που δικαιολογούν την αντικατάσταση και τυχόν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία ή αναφορές.
Τμήμα 5
Περιοχή αρμοδιότητας της IOTC
Άρθρο 30
Περιορισμός της αλιευτικής ικανότητας
των σκαφών που αλιεύουν στην περιοχή αρμοδιότητας της IOTC
1.Ο μέγιστος αριθμός ενωσιακών σκαφών που αλιεύουν τροπικούς τόνους στην περιοχή αρμοδιότητας της IOTC και η αντίστοιχη αλιευτική ικανότητα εκφρασμένη σε ολική χωρητικότητα καθορίζονται στο παράρτημα VIΙΙ σημείο 1.
2.Ο μέγιστος αριθμός ενωσιακών αλιευτικών σκαφών που αλιεύουν ξιφία (Xiphias gladius) και μακρόπτερο τόνο (Thunnus alalunga) στην περιοχή αρμοδιότητας της IOTC και η αντίστοιχη αλιευτική ικανότητα εκφρασμένη σε ολική χωρητικότητα καθορίζονται στο παράρτημα VIΙΙ σημείο 2.
3.Τα κράτη μέλη μπορούν να ανακατανέμουν μεταξύ των τύπων αλιείας που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 αλιευτικά σκάφη τα οποία έχουν δηλωθεί στον έναν από αυτούς, εφόσον μπορούν να αποδείξουν στην Επιτροπή ότι η εν λόγω αλλαγή δεν έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αλιευτικής προσπάθειας για τα αντίστοιχα αποθέματα ιχθύων.
4.Στις περιπτώσεις που προτείνεται μεταφορά αλιευτικής ικανότητας στον στόλο κράτους μέλους, το εν λόγω κράτος μέλος διασφαλίζει ότι τα προς μεταφορά αλιευτικά σκάφη περιλαμβάνονται στο μητρώο αδειοδοτημένων σκαφών της IOTC ή στο μητρώο σκαφών άλλων ΠΟΔΑ που διαχειρίζονται την αλιεία τόνου. Αλιευτικά σκάφη που περιλαμβάνονται στον κατάλογο σκαφών οποιασδήποτε ΠΟΔΑ τα οποία έχουν συμμετάσχει σε δραστηριότητες ΠΑΑ αλιείας δεν επιτρέπεται να μεταβιβάζονται.
5.Τα κράτη μέλη μπορούν να αυξάνουν την αλιευτική ικανότητά τους πέραν των ανωτάτων ορίων που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2, μόνον εντός των ορίων που καθορίζονται στα σχέδια ανάπτυξης που έχουν κατατεθεί στην IOTC.
Άρθρο 31
Παρασυρόμενες FAD και σκάφη ανεφοδιασμού
1.Οι παρασυρόμενες διατάξεις συγκέντρωσης ιχθύων (DFAD) είναι εξοπλισμένες με ενόργανους σημαντήρες. Απαγορεύεται η χρήση άλλων σημαντήρων, όπως ραδιοσημαντήρων.
2.Ένα σκάφος γρι-γρι δεν ακολουθεί μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή περισσότερους από 300 λειτουργικούς σημαντήρες.
3.Κάθε σκάφος γρι-γρι προμηθεύεται έως 500 ενόργανους σημαντήρες ετησίως κατ’ ανώτατο όριο. Ένα σκάφος γρι-γρι δεν διαθέτει περισσότερους από 500 ενόργανους σημαντήρες (σε απόθεμα και σε λειτουργία) σε καμία χρονική στιγμή.
4.Ο μέγιστος αριθμός σκαφών ανεφοδιασμού είναι τρία σκάφη ανεφοδιασμού για την υποστήριξη τουλάχιστον δέκα σκαφών γρι-γρι, όλα δε τα ανωτέρω σκάφη φέρουν τη σημαία κράτους μέλους. Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται στα κράτη μέλη που χρησιμοποιούν μόνο ένα σκάφος ανεφοδιασμού.
5.Ένα σκάφος γρι-γρι δεν επιτρέπεται να υποστηρίζεται από περισσότερα του ενός σκάφη ανεφοδιασμού με σημαία κράτους μέλους σε καμία χρονική στιγμή.
6.Η Ένωση δεν καταχωρίζει κανένα νέο ή πρόσθετο σκάφος ανεφοδιασμού στο μητρώο αδειοδοτημένων σκαφών της IOTC.
Τμήμα 6
Περιοχή της σύμβασης SPRFMO
Άρθρο 32
Πελαγική αλιεία
1.Μόνον όσα κράτη μέλη ασκούσαν ενεργά δραστηριότητες πελαγικής αλιείας στην περιοχή της σύμβασης SPRFMO τα έτη 2007, 2008 ή 2009 δύνανται να αλιεύουν πελαγικά αποθέματα στην εν λόγω περιοχή, σύμφωνα με τα TAC που ορίζονται στο παράρτημα I-Η.
2.Τα κράτη μέλη που αναφέρονται στην παράγραφο 1 μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις αλιευτικές δυνατότητες που καθορίζονται στο παράρτημα Ι-Η μόνον εφόσον αποστείλουν τις ακόλουθες πληροφορίες στην Επιτροπή έως την δέκατη πέμπτη ημέρα του επόμενου μήνα, ώστε η Επιτροπή να μπορέσει να τις κοινοποιήσει στη γραμματεία της SPRFMO:
α)κατάλογο των σκαφών που αλιεύουν ενεργά ή εμπλέκονται σε μεταφορτώσεις στην περιοχή της σύμβασης SPRFMO·
β)μηνιαίες αναφορές αλιευμάτων.
Τμήμα 7
Περιοχή της σύμβασης IATTC
Άρθρο 33
Αλιεία από σκάφη γρι-γρι
1.Αλιευτικά σκάφη γρι-γρι δεν αλιεύουν κιτρινόπτερο τόνο (Thunnus albacares), μεγαλόφθαλμο τόνο (Thunnus obesus) ή παλαμίδα (Katsuwonus pelamis):
α)από ώρα 00:00 της 29ης Ιουλίου 2024 έως ώρα 24:00 της 8ης Οκτωβρίου 2024 ή από ώρα 00:00 της 9ης Νοεμβρίου 2024 έως ώρα 24:00 της 19ης Ιανουαρίου 2025 στην περιοχή που οριοθετείται από τις ακόλουθες συντεταγμένες:
–τις ακτές του Ειρηνικού της αμερικανικής ηπείρου,
–γεωγραφικό μήκος 150º Δ,
–γεωγραφικό πλάτος 40º Β,
–γεωγραφικό πλάτος 40º Ν·
β)από ώρα 00:00 της 9ης Οκτωβρίου 2024 έως ώρα 24:00 της 8ης Νοεμβρίου 2024 στην περιοχή που οριοθετείται από τις ακόλουθες συντεταγμένες:
–γεωγραφικό μήκος 96º Δ,
–γεωγραφικό μήκος 110º Δ,
–γεωγραφικό πλάτος 4º Β,
–γεωγραφικό πλάτος 3° Ν.
2.Για καθένα από τα αλιευτικά σκάφη που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και φέρουν τη σημαία κράτους μέλους, το εν λόγω κράτος μέλος σημαίας ενημερώνει την Επιτροπή πριν από την 1η Απριλίου 2024 σχετικά με το ποια από τις περιόδους απαγόρευσης που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) έχει επιλέξει το σκάφος.
3.Τα σκάφη αλιείας τόνου με γρι-γρι στην περιοχή της σύμβασης IATTC διατηρούν επί του σκάφους και, στη συνέχεια, μεταφορτώνουν ή εκφορτώνουν όλα τα αλιεύματα κιτρινόπτερου τόνου, μεγαλόφθαλμου τόνου και παλαμίδας που αλιεύουν.
4.Η παράγραφος 3 δεν εφαρμόζεται:
α)όταν οι ιχθύες είναι ακατάλληλοι προς ανθρώπινη κατανάλωση για λόγους που δεν αφορούν το μέγεθος·
β)κατά την τελευταία ανάσυρση των διχτυών ενός αλιευτικού ταξιδιού, οπότε πιθανώς να μην απομένει επαρκής χώρος για όλη την ποσότητα τόνου που έχει αλιευθεί κατά την εν λόγω ανάσυρση.
Άρθρο 34
Παρασυρόμενες διατάξεις συγκέντρωσης ιχθύων (FAD)
1.Ένα σκάφος γρι-γρι δεν αναπτύσσει σε καμία χρονική στιγμή περισσότερες από 400 ενεργές FAD στην περιοχή της σύμβασης IATTC. Η FAD θεωρείται ενεργός όταν αναπτύσσεται στη θάλασσα, αρχίζει να μεταδίδει τη θέση της και παρακολουθείται από το σκάφος, τον ιδιοκτήτη του ή τον διαχειριστή του. Η FAD ενεργοποιείται μόνο επί σκάφους γρι-γρι.
2.Κατά τη διάρκεια των 15 ημερών πριν από την έναρξη της περιόδου απαγόρευσης που έχει επιλεγεί σύμφωνα με το άρθρο 33 παράγραφος 1 στοιχείο α) του παρόντος κανονισμού, κάθε σκάφος γρι-γρι στην περιοχή της σύμβασης IATTC:
α)απέχει από την ανάπτυξη FAD·
β)ανακτά τον ίδιο αριθμό FAD με αυτόν που είχε αρχικά αναπτυχθεί.
Άρθρο 35
Όρια αλιευμάτων μεγαλόφθαλμου τόνου στο πλαίσιο αλιείας με παραγάδια
Τα συνολικά ετήσια αλιεύματα μεγαλόφθαλμου τόνου στην περιοχή της σύμβασης IATTC από τα σκάφη κάθε κράτους μέλους που αλιεύουν με παραγάδι καθορίζονται στο παράρτημα Ι-ΙΒ.
Άρθρο 36
Απαγόρευση της αλιείας ωκεάνιου λευκού καρχαρία
1.Απαγορεύεται η αλιεία ωκεάνιου λευκού καρχαρία (Carcharhinus longimanus) στην περιοχή της σύμβασης IATTC καθώς και η διατήρηση επί του σκάφους, η μεταφόρτωση, η εκφόρτωση, η αποθήκευση, η διάθεση προς πώληση ή η πώληση ολόκληρου ωκεάνιου λευκού καρχαρία ή τεμαχίου αυτού, που έχει αλιευθεί στην εν λόγω περιοχή.
2.Σε περίπτωση που αλιευθούν εκ παραδρομής δείγματα ωκεάνιου λευκού καρχαρία, δεν τους προκαλούνται βλάβες και ελευθερώνονται αμέσως από τους διαχειριστές του αλιευτικού σκάφους.
3.Οι διαχειριστές του αλιευτικού σκάφους καταγράφουν τον αριθμό των ιχθύων που ελευθερώθηκαν, περιγράφοντας την κατάστασή τους (ζώντες ή μη) και αναφέρουν τις πληροφορίες αυτές στο κράτος μέλος του οποίου είναι υπήκοοι. Τα κράτη μέλη διαβιβάζουν στην Επιτροπή έως την 31η Ιανουαρίου 2024 τις εν λόγω πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά το 2023.
Άρθρο 37
Απαγόρευση της αλιείας διαβολόψαρου
Τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη στην περιοχή της σύμβασης IATTC δεν αλιεύουν διαβολόψαρο (οικογένεια Mobulidae, συμπεριλαμβανομένων των γενών Manta και Mobula) και δεν διατηρούν επί του σκάφους, μεταφορτώνουν, εκφορτώνουν, αποθηκεύουν, διαθέτουν προς πώληση ή πωλούν ολόκληρο διαβολόψαρο ή τεμάχιο αυτού που έχει αλιευθεί στην εν λόγω περιοχή. Μόλις διαπιστώσουν ότι έχουν αλιευθεί διαβολόψαρα, τα ελευθερώνουν αμέσως ζωντανά και αβλαβή, στο μέτρο του δυνατού.
[Τμήμα 8
Περιοχή της σύμβασης SEAFO
Άρθρο 38
Απαγόρευση της αλιείας καρχαριοειδών βαθέων υδάτων
Απαγορεύεται στην περιοχή της σύμβασης SEAFO η κατευθυνόμενη αλιεία των ακόλουθων καρχαριοειδών βαθέων υδάτων:
α)σκυλάκι (Apristurus manis)·
β)μαυροαγκαθίτης του είδους Etmopterus bigelowi (Etmopterus bigelowi)·
γ)μαυροαγκαθίτης του είδους Etmopterus brachyurus (Etmopterus brachyurus)·
δ)μεγάλος μαυροαγκαθίτης (Etmopterus princeps)·
ε)λείος μαυροαγκαθίτης (Etmopterus pusillus)·
στ)σελάχια (Rajidae),
ζ)σκυμνόδους (Scymnodon squamulosus)·
η)καρχαρίες βαθέων υδάτων της υπέρταξης των Σελαχίμορφων (Selachimorpha)·
i)κεντρόνι (Squalus acanthias).]
[Τμήμα 9
Περιοχή της σύμβασης WCPFC
Άρθρο 39
Προϋποθέσεις για την αλιεία μεγαλόφθαλμου τόνου, κιτρινόπτερου τόνου, παλαμίδας
και μακρόπτερου τόνου Νότιου Ειρηνικού
1.Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι ο αριθμός ημερών αλιείας που διατίθενται στα σκάφη γρι-γρι τα οποία αλιεύουν μεγαλόφθαλμο τόνο (Thunnus obesus), κιτρινόπτερο τόνο (Thunnus albacares) και παλαμίδα (Katsuwonus pelamis) στο τμήμα της περιοχής της σύμβασης WCPFC που βρίσκεται νοτίως των 20° Ν δεν υπερβαίνει τις 403 ημέρες.
2.Τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη δεν αλιεύουν τον μακρόπτερο τόνο του Νότιου Ειρηνικού (Thunnus alalunga) στην περιοχή της σύμβασης WCPFC νοτίως των 20° Ν.
3.Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα αλιεύματα μεγαλόφθαλμου τόνου (Thunnus obesus) από αλιευτικά με παραγάδια το 2024 δεν υπερβαίνουν τα όρια που καθορίζονται στον πίνακα 1 του παραρτήματος Ι-Ζ.
Άρθρο 40
Διαχείριση της αλιείας με FAD
1.Στο τμήμα της περιοχής της σύμβασης WCPFC που βρίσκεται μεταξύ 20° Β και 20° Ν, τα σκάφη γρι-γρι δεν αναπτύσσουν, συντηρούν ή προσαρτούν δίχτυα σε FAD μεταξύ της ώρας 00:00 της 1ης Ιουλίου 2024 και της ώρας 24:00 της 30ής Σεπτεμβρίου 2024.
2.Επιπλέον της απαγόρευσης στην παράγραφο 1, θα απαγορεύεται η προσάρτηση διχτυών σε FAD στις ανοικτές θάλασσες της περιοχής της σύμβασης WCPFC που βρίσκονται μεταξύ 20° Β και 20° Ν για δύο ακόμη μήνες, είτε μεταξύ της ώρας 00:00 της 1ης Απριλίου 2024 και της ώρας 24:00 της 31ης Μαΐου 2024, είτε μεταξύ της ώρας 00:00 της 1ης Νοεμβρίου 2024 και της ώρας 24:00 της 31ης Δεκεμβρίου 2024.
3.Κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος καθορίζει ποιες από τις περιόδους απαγόρευσης που αναφέρονται στην παράγραφο 2 εφαρμόζονται στα σκάφη γρι-γρι που φέρουν τη σημαία του. Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή έως τις 15 Φεβρουαρίου 2024 σχετικά με την επιλεγείσα περίοδο απαγόρευσης. Η Επιτροπή κοινοποιεί στη γραμματεία της WCPFC τις περιόδους απαγόρευσης που έχουν επιλέξει τα κράτη μέλη πριν από την 1η Μαρτίου 2024.
4.Κάθε κράτος μέλος διασφαλίζει ότι κανένα σκάφος γρι-γρι που φέρει τη σημαία του δεν έχει αναπτύξει στη θάλασσα, σε καμία χρονική στιγμή, περισσότερες από 350 FAD με ενεργοποιημένους ενόργανους σημαντήρες. Ο σημαντήρας ενεργοποιείται αποκλειστικά επί του σκάφους γρι-γρι.
Άρθρο 41
Μέγιστος αριθμός ενωσιακών αλιευτικών σκαφών που επιτρέπεται να αλιεύουν ξιφία
Ο μέγιστος αριθμός ενωσιακών αλιευτικών σκαφών που επιτρέπεται να αλιεύουν ξιφία (Xiphias gladius) σε περιοχές της σύμβασης WCPFC νοτίως των 20° Ν καθορίζεται στο παράρτημα IX.
Άρθρο 42
Όρια αλιευμάτων ξιφία στο πλαίσιο αλιείας με παραγάδι νοτίως γεωγραφικού πλάτους 20° Ν
Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα αλιεύματα ξιφία (Xiphias gladius) νοτίως των 20° Ν από αλιευτικά με παραγάδια, το 2024, δεν υπερβαίνουν το όριο που καθορίζεται στον πίνακα 2 του παραρτήματος Ι-Ζ. Διασφαλίζουν επίσης ότι τούτο δεν θα οδηγήσει σε μετατόπιση της αλιευτικής προσπάθειας για τον ξιφία στην περιοχή βορείως των 20° Ν.]
Τμήμα 10
Βερίγγειος Θάλασσα
Άρθρο 43
Απαγόρευση αλιείας μπακαλιάρου Αλάσκας στην ανοικτή θάλασσα της Βεριγγείου Θαλάσσης
Απαγορεύεται η αλιεία μπακαλιάρου Αλάσκας (Gadus chalcogrammus) στην ανοικτή θάλασσα της Βεριγγείου Θαλάσσης.
Τμήμα 11
Περιοχή της συμφωνίας SIOFA
Άρθρο 44
Όρια αλιείας βυθού
Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε τα αλιευτικά σκάφη που φέρουν τη σημαία τους και τα οποία αλιεύουν στην περιοχή της συμφωνίας SIOFA:
α)να περιορίζουν την ετήσια αλιευτική τους προσπάθεια για την αλιεία βυθού στο επίπεδο που καθορίζεται στο παράρτημα X·
β)να μην διενεργούν αλιεία βυθού, εξαιρουμένης της χρήσης παραγαδιών βυθού· και
γ)να μην αλιεύουν στις προσωρινές προστατευόμενες περιοχές Atlantis Bank, Coral, Fools Flat, Middle of What και Walter’s Shoal, όπως ορίζονται στο παράρτημα I-ΙΑ, εξαιρουμένων των μεθόδων αλιείας με παραγάδια βυθού και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει επί του σκάφους επιστημονικός παρατηρητής καθ’ όλη τη διάρκεια της αλιείας στις εν λόγω περιοχές.
Άρθρο 45
Μέτρα για την αλιεία μπακαλιάρων της Ανταρκτικής
Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε τα αλιευτικά σκάφη που φέρουν τη σημαία τους και τα οποία αλιεύουν μπακαλιάρους της Ανταρκτικής (Dissostichus spp.) στην περιοχή της συμφωνίας SIOFA:
α)να μην αλιεύουν σε βάθος μικρότερο των 500 μέτρων·
β)να έχουν τουλάχιστον έναν επιστημονικό παρατηρητή επί του σκάφους ανά πάσα στιγμή, ο οποίος έχει ως στόχο την παρατήρηση του 25 % των αγκίστρων που ανασύρονται ανά πετονιά κατά τη διάρκεια της αλιευτικής δραστηριότητας· και
γ)να προβαίνουν σε σήμανση και ελευθέρωση δειγμάτων μπακαλιάρου της Ανταρκτικής με ρυθμό τουλάχιστον 5 ιχθύς ανά τόνο ζώντος βάρους αλιευμάτων. Όταν αλιεύονται 30 ή περισσότεροι μπακαλιάροι της Ανταρκτικής, εφαρμόζεται ελάχιστο στατιστικό όριο αλληλεπικάλυψης της τάξης του 60 % τουλάχιστον για τη σήμανση και την ελευθέρωση·
Άρθρο 46
Απαγόρευση της στόχευσης καρχαριοειδών βαθέων υδάτων
Απαγορεύεται στην περιοχή της συμφωνίας SIOFA η κατευθυνόμενη αλιεία των ακόλουθων καρχαριοειδών βαθέων υδάτων:
α)πορτογαλικό σκυλόψαρο (Centroscymnus coelolepis), εκτός του πλαισίου των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων που ορίζονται στο παράρτημα Ι-ΙΑ·
β)κεντρόνι (Deania calceus)·
γ)κοκκοκεντροφόρος (Centrophorus granulosus)·
δ)σκυμνοσκυλόψαρο (Dalatias licha)·
ε)καρχαρίας του είδους Bythaelurus bachi (Bythaelurus bachi)·
στ)καρχαρίας του είδους Chimaera buccanigella (Chimaera buccanigella)·
ζ)καρχαρίας του είδους Chimaera didierae (Chimaera didierae)·
η)καρχαρίας του είδους Chimaera willwatchi (Chimaera willwatchi)·
θ)μακρομύτικο σκυλόψαρο (Centroselachus crepidater)·
ι)καρχαρίας του είδους Centroscymnus plunketi (Centroscymnus plunketi)·
ια)καρχαρίας του είδους Zameus squamulosus (Zameus squamulosus)·
ιβ)καρχαρίας του είδους Etmopterus alphus (Etmopterus alphus)·
ιγ)καρχαρίας του είδους Apristurus indicus (Apristurus indicus)·
ιδ)καρχαρίας του είδους Harriota raleighana (Harriota raleighana)·
ιε)καρχαρίας του είδους Bythaelurus tenuicephalus (Bythaelurus tenuicephalus)·
ιστ)καρχαρίας του είδους Chlamydoselachus anguineus (Chlamydoselachus anguineus)·
ιζ)καρχαρίας του είδους Hexanchus nakamurai (Hexanchus nakamurai)·
ιη)λείος μαυροαγκαθίτης (Etmopterus pusillus)·
ιθ)καρχαρίας του είδους Somniosus antarcticus (Somniosus antarcticus)·
κ)καρχαρίας του είδους Mitsukurina owstoni (Mitsukurina owstoni).
κα)μαυροαγκαθίτης του είδους Etmopterus Viator (Etmopterus Viator)·
κβ)μαυροαγκαθίτης του είδους Etmopterus bigelowi (Etmopterus bigelowi)·
κγ)αγκαθίτης του Ατλαντικού (Centrophorus squamosus)·
κδ)αγκαθίτης του είδους Centrophorus uyato (Centrophorus uyato)·
κε)αγκαθίτης του είδους Squalus mitsukurii (Squalus mitsukurii)·
κστ)σκυλόψαρο του είδους Deania quadrispinosa (Deania quadrispinosa)·
κζ)
βελόμορφο σκυλόψαρο (Deania profundorum)
κη)
χίμαιρα του είδους Harriotta raleighana (Harriotta raleighana)·
κθ)
Σελάχι Cristina (Bathyraja tunae)·
λ)
αφρικανική χίμαιρα (Rhinochimaera africana).
ΤΙΤΛΟΣ III
ΑΛΙΕΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
ΓΙΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΑΛΙΕΥΟΥΝ ΣΕ ΕΝΩΣΙΑΚΑ ΥΔΑΤΑ
Άρθρο 47
Αλιευτικά σκάφη υπό σημαία Νορβηγίας
και αλιευτικά σκάφη υπό σημαία Φερόων Νήσων
Η Επιτροπή δύναται να επιτρέπει σε αλιευτικά σκάφη υπό σημαία Νορβηγίας ή Φερόων Νήσων να αλιεύουν στα ενωσιακά ύδατα με την επιφύλαξη των καθοριζομένων στο παράρτημα I TAC και υπό τους όρους που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό και στον Τίτλο III του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2403, καθώς και στις διατάξεις εφαρμογής του.
Άρθρο 48
Αλιευτικά σκάφη που φέρουν τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι νηολογημένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Βαϊλάτο του Γκέρνζι, στο Βαϊλάτο του Τζέρζι ή στη Νήσο του Μαν και έχουν λάβει άδεια από αλιευτική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου
Η Επιτροπή δύναται να επιτρέπει σε αλιευτικά σκάφη υπό σημαία Ηνωμένου Βασιλείου, νηολογημένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Βαϊλάτο του Γκέρνζι, στο Βαϊλάτο του Τζέρζι ή στη Νήσο του Μαν και αδειοδοτημένα από υπηρεσία αλιείας του Ηνωμένου Βασιλείου να αλιεύουν στα ενωσιακά ύδατα με την επιφύλαξη των καθοριζομένων στο παράρτημα I TAC και υπό τους όρους που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό και στον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2403, καθώς και στις διατάξεις εφαρμογής του.
Άρθρο 49
Μεταφορές και ανταλλαγές ποσοστώσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο
1.Κάθε μεταφορά ή ανταλλαγή ποσοστώσεων μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποιείται σύμφωνα με το παρόν άρθρο.
2.Κράτος μέλος που προτίθεται να μεταφέρει ή να ανταλλάξει ποσοστώσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να συζητήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με πλαίσιο για τη μεταφορά ή ανταλλαγή ποσόστωσης. Το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος ανακοινώνει το πλαίσιο στην Επιτροπή.
3.Εάν η Επιτροπή εγκρίνει πλαίσιο για τη μεταφορά ή ανταλλαγή ποσόστωσης που αναφέρεται στην παράγραφο 2, το οποίο κοινοποιείται από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, συγκατατίθεται, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, να δεσμευθεί από την εν λόγω μεταφορά ή ανταλλαγή ποσόστωσης. Η Επιτροπή ενημερώνει το Ηνωμένο Βασίλειο και τα κράτη μέλη για τη συμφωνηθείσα μεταφορά ή ανταλλαγή ποσόστωσης.
4.Οι αλιευτικές δυνατότητες που λαμβάνονται από το Ηνωμένο Βασίλειο ή μεταφέρονται σε αυτό βάσει της συμφωνηθείσας μεταφοράς ή ανταλλαγής ποσόστωσης θεωρούνται ποσοστώσεις που προστίθενται ή αφαιρούνται από την κατανομή του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους από τη στιγμή που η μεταφορά ή η ανταλλαγή της ποσόστωσης έχει κοινοποιηθεί σύμφωνα με την παράγραφο 3. Οι εν λόγω μεταφορές και ανταλλαγές δεν επηρεάζουν την κλείδα κατανομής για την κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων μεταξύ των κρατών μελών σύμφωνα με την αρχή της σχετικής σταθερότητας των αλιευτικών δραστηριοτήτων.
Άρθρο 50
Αλιευτικά σκάφη υπό σημαία Βενεζουέλας
Τα αλιευτικά σκάφη υπό σημαία Βενεζουέλας υπόκεινται στους όρους που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό και στον Τίτλο III του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2403, καθώς και στις διατάξεις εφαρμογής του.
Άρθρο 51
Άδειες αλιείας
Ο μέγιστος αριθμός των αδειών αλιείας για αλιευτικά σκάφη τρίτων χωρών που αλιεύουν στα ενωσιακά ύδατα καθορίζεται στο παράρτημα V μέρος Β.
Άρθρο 52
Όροι για την εκφόρτωση κύριων και παρεμπιπτόντων αλιευμάτων
Οι όροι που καθορίζονται στο άρθρο 7 του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται στα αλιεύματα και τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα των αλιευτικών σκαφών τρίτων χωρών που αλιεύουν δυνάμει των αδειών αλιείας που αναφέρονται στο άρθρο 51 του παρόντος κανονισμού.
[Το άρθρο 53 κατωτέρω θα επικαιροποιηθεί μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ της Ένωσης και τρίτων χωρών.]
Άρθρο 53
Απαγορευμένα είδη
1.Αλιευτικά σκάφη τρίτων χωρών δεν αλιεύουν, διατηρούν επ’ αυτών, μεταφορτώνουν ή εκφορτώνουν τα ακόλουθα είδη σε περίπτωση που βρίσκονται στα ενωσιακά ύδατα:
α)ακτινόβατο (Amblyraja radiata) στα ενωσιακά ύδατα των διαιρέσεων ICES 3a και 7d· και στα ενωσιακά ύδατα της υποζώνης 4·
β)γκριζόβατο (Dipturus batis) και ομάδα γκριζόβατου (Dipturus cf. flossada και Dipturus cf. intermedia) στα ενωσιακά ύδατα των υποζωνών ICES 3, 4 και 6 έως 10·
γ)γαλέο (Galeorhinus galeus) όταν αλιεύεται με παραγάδια στα ενωσιακά ύδατα των υποζωνών ICES 4 και 6 έως 8·
δ)σκυμνοσκυλόψαρο (Dalatias licha), κεντρόνι (Deania calceus), αγκαθίτη του Ατλαντικού (Centrophorus squamosus), μεγάλο μαυροαγκαθίτη (Etmopterus princeps) και κεντροσκύμνο (Centroscymnus coelolepis) στα ενωσιακά ύδατα της υποζώνης ICES 4·
ε)καρχαρία λάμνα (Lamna nasus) σε όλα τα ενωσιακά ύδατα·
στ)καλκανόβατο (Raja clavata) στα ενωσιακά ύδατα της διαίρεσης ICES 3a·
ζ)κυματόβατο (Raja undulata) στα ενωσιακά ύδατα των υποζωνών ICES 6 και 10·
η)ρινόβατο (Rhinobatos rhinobatos) στα ενωσιακά ύδατα της Μεσογείου·
θ)φαλαινοκαρχαρία (Rhincodon typus) σε όλα τα ενωσιακά ύδατα·
2.Σε περίπτωση που αλιευθούν εκ παραδρομής δείγματα των ειδών που αναφέρονται στην παράγραφο 1, δεν τους προκαλούνται βλάβες και ελευθερώνονται αμέσως.
ΤΙΤΛΟΣ IV
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 54
Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2023/194
Το παράρτημα I-Α μέρος ΣΤ του κανονισμού (ΕΕ) 2023/194 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα XI του παρόντος κανονισμού.
Άρθρο 55
Διαδικασία επιτροπής
1.Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή αλιείας και υδατοκαλλιέργειας που συγκροτήθηκε βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013. Πρόκειται για επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.
2.Όταν γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.
Άρθρο 56
Μεταβατικές διατάξεις:
Τα άρθρα 9 έως 13, 15 έως 18, 22, 25, 36 έως 38, 43, 46 και 53 εξακολουθούν να εφαρμόζονται, τηρουμένων των αναλογιών, το 2025 μέχρι την έναρξη ισχύος του κανονισμού που θα καθορίζει τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2025.
Άρθρο 57
Έναρξη ισχύος και εφαρμογή
Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την ημέρα δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως την 31η Δεκεμβρίου 2024. Ωστόσο:
α)το άρθρο 12 παράγραφοι 1 και 6 εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως την 31η Μαρτίου 2025·
β)το άρθρο 12 παράγραφοι 2 έως 5 εφαρμόζεται από την 1η Απριλίου 2024 έως την 31η Μαρτίου 2025·
γ)το άρθρο 21 εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως την 31η Ιανουαρίου 2025·
δ)τα άρθρα 27, 28 και 29 και το παράρτημα VII εφαρμόζονται από την 1η Δεκεμβρίου 2023 έως την 30ή Νοεμβρίου 2024·
ε)το άρθρο 26 παράγραφος 2 εφαρμόζεται από τη 17η Δεκεμβρίου 2023 έως την 31η Δεκεμβρίου 2024·
στ)το άρθρο 33 παράγραφος 1 στοιχείο α) εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως τη 19η Ιανουαρίου 2025·
ζ)το παράρτημα I εφαρμόζεται επίσης για τα έτη 2025 και 2026, εφόσον ορίζεται στο εν λόγω παράρτημα·
η)το παράρτημα I-ΙΑ εφαρμόζεται από την 1η Δεκεμβρίου 2023 έως την 30ή Νοεμβρίου 2024, εφόσον ορίζεται στο εν λόγω παράρτημα·
θ)το παράρτημα II εφαρμόζεται από την 1η Φεβρουαρίου 2024 έως την 31η Ιανουαρίου 2025.
ι)[Το μέγιστο μέγεθος αναφοράς διατήρησης για το κεντρόνι (DGS/03A-C, DGS/2AC4-C και DGS/15X14) παύει να εφαρμόζεται την ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε εφαρμογή κατ’ εξουσιοδότηση πράξη με την οποία θεσπίζονται αντίστοιχα μέτρα και ρυθμίζεται η μεταχείριση των αλιευμάτων των εν λόγω αποθεμάτων άνω των 100 cm.]
ια)Τα όρια αλιευμάτων και αλιευτικής προσπάθειας που καθορίζονται από τον παρόντα κανονισμό για το έτος 2024 και, όπου ορίζεται στον παρόντα κανονισμό, και για τα έτη 2025 και 2026, εξακολουθούν να ισχύουν το 2025 και, κατά περίπτωση, το 2026 και το 2027, αποκλειστικά για τους σκοπούς·
i)των ανταλλαγών δυνάμει του άρθρου 16 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013·
ii)των μειώσεων και των ανακατανομών βάσει του άρθρου 37 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009·
iii)των ποσοτήτων που διατηρούνται σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 και το άρθρο 15 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013· και
iv)των μειώσεων δυνάμει των άρθρων 105, 106 και 107 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009.
Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.
Βρυξέλλες,
Για το Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος