EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022PC0526

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023

COM/2022/526 final

Βρυξέλλες, 12.10.2022

COM(2022) 526 final

2022/0326(COD)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Στην ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 14 Σεπτεμβρίου 2022, η πρόεδρος κα von der Leyen όρισε το «εργατικό δυναμικό με κατάλληλες δεξιότητες» ως κρίσιμο παράγοντα που στηρίζει την τρέχουσα και τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς μας. Δεξιότητες σημαίνουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, διότι το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης, ο οποίος ενισχύει την ικανότητα καινοτομίας και την ανταγωνιστικότητα όλων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων —ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ).

Ο εφοδιασμός του εργατικού δυναμικού της ΕΕ με τις απαιτούμενες δεξιότητες διασφαλίζει επίσης ότι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση διακρίνονται από κοινωνική δικαιοσύνη. Δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις αλλαγές στην αγορά εργασίας και να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία και τη δημοκρατία, έτσι ώστε κανείς να μην μένει στο περιθώριο, όπως αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο δεξιοτήτων του 2020 1 και σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής 2 . Στη βάση αυτή, η διακήρυξη του Πόρτο 3 , η οποία συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ τον Μάιο του 2021, επιδεικνύει ισχυρή δέσμευση για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση, καθώς και για τη βελτίωση της απασχολησιμότητας. Επικροτεί τους φιλόδοξους πρωταρχικούς στόχους της ΕΕ όπως τέθηκαν στο σχέδιο δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, το οποίο ορίζει συμμετοχή τουλάχιστον του 60 % των ενηλίκων σε κατάρτιση κάθε χρόνο και ποσοστό απασχόλησης τουλάχιστον 78 % έως το 2030, για την επίτευξη του οποίου απαιτούνται σημαντικές προσπάθειες για την πρόσβαση περισσότερων γυναικών και νέων στην αγορά εργασίας.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023, το οποίο ανακοινώθηκε από την πρόεδρο κα von der Leyen στην ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη στήριξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων —ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων— για τις οποίες «η έλλειψη προσωπικού αποτελεί ακόμα μία πρόκληση», επενδύοντας «περισσότερο στην εκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων», επιδιώκοντας «να συνεργαστούμε στενά με τις επιχειρήσεις», ταιριάζοντας τις ανάγκες των επιχειρήσεων «με τους στόχους και τις επιθυμίες που έχουν για την επαγγελματική τους εξέλιξη όσοι και όσες αναζητούν εργασία» ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για άτομα χαμηλής ή υψηλής ειδίκευσης, και αναγνωρίζοντας «ευκολότερα και ταχύτερα τα προσόντα» υπηκόων τρίτων χωρών.

Η πανδημία COVID-19 και πλέον ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας σηματοδότησαν και ενέτειναν τις στρατηγικές εξαρτήσεις και τις διαφορές μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης απασχόλησης που εντοπίζουμε στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, καθώς και άλλες διαρθρωτικές εξελίξεις, όπως η ανάγκη για αυξημένη ανθεκτικότητα και παγκοσμιοποίηση, επηρεάζουν όλα τα επαγγέλματα στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, αλλάζοντας τις δεξιότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας με βιώσιμο και ανταγωνιστικό τρόπο. Για παράδειγμα, ο τερματισμός της εξάρτησης από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας και η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απαιτούν μαζική και ταχεία υλοποίηση βελτιώσεων της ενεργειακής απόδοσης, ανακαινίσεων κτιρίων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα ειδικευμένου εργατικού δυναμικού σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ταυτόχρονα, οι δημογραφικές μεταβολές μειώνουν το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό. Ενώ το μέσο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ παρέμεινε σταθερό στο 6 % τον Αύγουστο του 2022 4 , το 77 % των επιχειρήσεων δυσκολευόταν να βρει εργαζομένους με τις απαιτούμενες δεξιότητες ήδη από το 2019 5 . Ειδικότερα, η διαθεσιμότητα ειδικευμένου προσωπικού και έμπειρων διευθυντικών στελεχών αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα για το ένα τέταρτο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της ΕΕ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 99 % του συνόλου των επιχειρήσεων της ΕΕ 6 . Επιπλέον, το 2021, 28 επαγγέλματα χαρακτηρίστηκαν ως επαγγέλματα με έλλειψη προσωπικού. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, της φιλοξενίας, των κατασκευών και των υπηρεσιών, επιπλέον των ελλείψεων ειδικών σε θέματα ΤΠ και ασφάλειας —ιδίως εμπειρογνωμόνων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας— καθώς και εργαζομένων με υπόβαθρο στις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά 7 , γεγονός που καταδεικνύει αυξανόμενη ζήτηση για εργαζομένους υψηλής αλλά και χαμηλής ειδίκευσης. Στο πλαίσιο αυτό, η ομαλή λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού με κατάλληλες δεξιότητες, καθώς και από τη διασφάλιση ότι η συμμετοχή των ατόμων στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ένωση.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει πρωτοφανή έλλειψη γυναικών όσον αφορά τη σταδιοδρομία και την εκπαίδευση στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM). Οι γυναίκες αποτελούν το 52 % του ευρωπαϊκού πληθυσμού και την πλειονότητα των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ΕΕ. Ωστόσο, μόνο 2 στους 5 επιστήμονες και μηχανικούς είναι γυναίκες και μόνο το 18 % των ειδικευμένων στις ΤΠΕ 8 . Ταυτόχρονα, ο τομέας των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM) ελκύει το ενδιαφέρον των νεαρών κοριτσιών στο σχολείο, τα οποία μάλιστα σε ορισμένες χώρες έχουν καλύτερες επιδόσεις από τα αγόρια. Αυτό το φαινόμενο απώλειας ταλέντων αναφέρεται ως «διαρροή».

Η αντιμετώπιση των ελλείψεων δεξιοτήτων μπορεί να τονώσει την ικανότητα καινοτομίας, την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ψηφιακές δεξιότητες. Ενδεικτικά, το 70 % των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι η έλλειψη προσωπικού με επαρκείς ψηφιακές δεξιότητες αποτελεί εμπόδιο για επενδύσεις 9 , ενώ σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της ΕΕ έχει μηδενικό ή πολύ χαμηλό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων 10 . Αναγνωρίζοντας αυτήν την πρόκληση, η ανακοίνωση για την Ψηφιακή Πυξίδα 2030 θέτει ως στόχο της ΕΕ το 80 % των ενηλίκων να διαθέτουν τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες και 20 εκατομμύρια ειδικοί στις ΤΠΕ να απασχολούνται έως το 2030 11 . Στην πρόταση 32 της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης τονίστηκε περαιτέρω η ανάγκη ενδυνάμωσης όλων των πολιτών της ΕΕ με τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες 12 .

Ένα εργατικό δυναμικό με κατάλληλες δεξιότητες αποτελεί επίσης προϋπόθεση για την πράσινη μετάβαση, η οποία προβλέπεται να δημιουργήσει 2,5 εκατομμύρια πρόσθετες θέσεις εργασίας στην ΕΕ έως το 2030 13 . Η σημασία των δεξιοτήτων τονίστηκε επίσης ως εύρημα του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη να εφοδιαστεί η ευρωπαϊκή νεολαία με δεξιότητες για το μέλλον.

Δεδομένου ότι μόνο περίπου το 37 % των ενηλίκων παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης 14 , η περαιτέρω επένδυση σε ευκαιρίες αναβάθμισης των δεξιοτήτων και επανειδίκευσης και η ενθάρρυνση όλων των ενηλίκων σε ηλικία εργασίας να συμμετάσχουν σε αυτές είναι ουσιαστικής σημασίας για την αξιοποίηση των ευκαιριών της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

Η ήδη εμφανής έλλειψη προσωπικού θα επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς το μέγεθος του ευρωπαϊκού πληθυσμού σε ηλικία εργασίας αναμένεται να συρρικνωθεί από 64 % το 2019 σε 56 % το 2070 15 , και ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων αναμένεται να αυξηθεί από 32 το 2020 σε 54 το 2070 16 . Ως εκ τούτου, απαιτούνται πρόσθετες προσπάθειες για την πρόσβαση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας —ιδίως των γυναικών και των νέων που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης— μέσω της επανειδίκευσης και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων. Είναι επίσης σημαντικό να προωθηθούν οι ψηφιακές δεξιότητες του γηραιότερου πληθυσμού και να διασφαλιστεί η ικανότητά του να συμμετέχει πλήρως στην κοινωνία και η πρόσβασή του σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες που διατίθενται όλο και περισσότερο μόνο διαδικτυακά.

Ωστόσο, το εγχώριο εργατικό δυναμικό της ΕΕ από μόνο του δεν είναι και δεν πρόκειται να είναι στο μέλλον επαρκές για την κάλυψη των σημερινών και των μελλοντικών απαιτήσεων της αγοράς εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι μετανάστες διαδραματίζουν ήδη καίριο ρόλο στην οικονομία και την κοινωνία της Ευρώπης. Την τελευταία δεκαετία οι μετανάστες εργαζόμενοι 17 κάλυψαν σημαντικό μέρος των νέων θέσεων εργασίας στην ΕΕ, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των αναγκών της αγοράς εργασίας. Η εισδοχή μεταναστών εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερου συνδυασμού πολιτικών για την αντιμετώπιση τόσο της έλλειψης εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων όσο και των βαθύτερων αιτιών αυτού του φαινομένου. Η πανδημία COVID-19 κατέδειξε ότι το 13 % των εργαζομένων που ασκούν ουσιώδη καθήκοντα —από γιατρούς έως νοσηλευτές και οδηγούς— είναι μετανάστες 18 .

Ως εκ τούτου, το να καταστεί η ΕΕ ελκυστική επιλογή για ταλέντα από ολόκληρο τον κόσμο, τα οποία εργάζονται σε επαγγέλματα με ελλείψεις προσωπικού, αποτελεί προϋπόθεση για να παραμείνει η Ένωση ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Για τον σκοπό αυτό, οι υπήκοοι τρίτων χωρών πρέπει να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους και να χρησιμοποιήσουν τις δεξιότητές τους στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, αλλά και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες μάθησης, την κινητικότητα και την αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων με αμοιβαία επωφελή και κυκλικό τρόπο. Αυτό ισχύει τόσο για νεοαφιχθέντα ξένα ταλέντα όσο και για υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν ήδη νόμιμα στην ΕΕ, των οποίων τα ποσοστά συμμετοχής στην αγορά εργασίας τείνουν να υστερούν σε σχέση με εκείνα των πολιτών της ΕΕ 19 . Περιλαμβάνει επίσης τη συνεχή στήριξη για την ένταξη στην αγορά εργασίας των ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εφόσον αποφασίσουν να παραμείνουν στην ΕΕ.

Προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδίως των ΜΜΕ, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης χωρίς αποκλεισμούς και με δίκαιο κοινωνικά τρόπο, το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023 θα προωθήσει περαιτέρω μια νοοτροπία επανειδίκευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει στο περιθώριο κατά τη διττή μετάβαση και την οικονομική ανάκαμψη, και ότι θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, με στόχο ένα εργατικό δυναμικό με καλύτερες δεξιότητες στην Ένωση, το οποίο θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες αυτής της διαδικασίας, με τους εξής τρόπους:

1.Προώθηση αυξημένων, αποτελεσματικότερων και χωρίς αποκλεισμούς επενδύσεων στην κατάρτιση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες του σημερινού και μελλοντικού ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού και να στηριχθούν τα άτομα στη διαχείριση της μετάβασης από μία θέση εργασίας σε άλλη, στην ενεργό γήρανση και στην αξιοποίηση των νέων ευκαιριών που προσφέρει ο συνεχιζόμενος οικονομικός μετασχηματισμός.

2.Ενίσχυση της συνάφειας των δεξιοτήτων μέσω στενής συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες απασχόλησης, τις επιχειρήσεις, τους παρόχους εκπαίδευσης και κατάρτισης και μέσω της ανάπτυξης κοινών προσεγγίσεων με όλα τα τμήματα των κυβερνήσεων.

3.Αντιστοίχιση των προσδοκιών και των δεξιοτήτων των ατόμων με τις ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, ιδίως με εκείνες που προσφέρονται από την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και από τους βασικούς τομείς που χρήζουν ανάκαμψης από την πανδημία. Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσβαση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, ιδίως των γυναικών και των νέων και ιδίως εκείνων που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης (ΕΕΑΚ).

4.Προσέλκυση ατόμων από τρίτες χώρες που διαθέτουν τις δεξιότητες που χρειάζεται η Ένωση, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης των ευκαιριών μάθησης και της κινητικότητας, και μέσω της διευκόλυνσης της αναγνώρισης των επαγγελματικών τους προσόντων.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Η πρώτη αρχή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων διακηρύσσει το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση, δίνοντας του τη δυνατότητα να συμμετέχει πλήρως στην κοινωνία και να διαχειρίζεται με επιτυχία τις αλλαγές στην αγορά εργασίας. Η τέταρτη αρχή ορίζει ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε έγκαιρη και εξατομικευμένη συνδρομή με στόχο τη βελτίωση των προοπτικών του για απασχόληση ή αυτοαπασχόληση, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να λαμβάνει στήριξη για κατάρτιση και επανειδίκευση. Η πέμπτη αρχή, που αφορά την ασφαλή και ευπροσάρμοστη απασχόληση, τονίζει ότι, ανεξάρτητα από το είδος και τη διάρκεια της σχέσης απασχόλησης, οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα σε δίκαιη και ίση μεταχείριση όσον αφορά τους όρους εργασίας, την πρόσβαση στην κοινωνική προστασία και την κατάρτιση.

Οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που στηρίζουν την πραγμάτωση αυτών των δικαιωμάτων έχουν μακρά ιστορία. Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023 θα ενισχύσει περαιτέρω ορισμένες υφιστάμενες πρωτοβουλίες, με την επίτευξη συνεργειών μεταξύ των δράσεων και εστιάζοντας στην επιτάχυνση της πορείας προς την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το 2030 όσον αφορά την απασχόληση και τις δεξιότητες.

Το ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθεκτικότητα του 2020 είναι το πενταετές στρατηγικό σχέδιο της Επιτροπής για την κατάρτιση περισσότερων ατόμων, συχνότερα και για τις δεξιότητες που απαιτούνται στην αγορά εργασίας. Καθορίζει 12 συγκεκριμένες δράσεις, συμπεριλαμβανομένων των συστάσεων του Συμβουλίου για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τους ατομικούς λογαριασμούς μάθησης, τα μικροδιαπιστευτήρια για τη διά βίου μάθηση και την απασχολησιμότητα, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ερευνητών και το Σύμφωνο για τις δεξιότητες. Η υλοποίηση των εν λόγω δράσεων θα προωθηθεί περαιτέρω μέσω του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023, διασφαλίζοντας ότι αξιοποιούνται πλήρως οι δυνατότητές που προσφέρουν. Αυτό θα συμβάλει επίσης στην προτεραιοποίηση του νέου ευρωπαϊκού θεματολογίου για τη εκπαίδευση των ενηλίκων με σκοπό την ενίσχυση της παροχής και της αξιοποίησης ευκαιριών αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανειδίκευσης με βιώσιμη χρηματοδότηση.

Η επικαιροποιημένη νέα βιομηχανική στρατηγική για την Ευρώπη του 2020 καθορίζει ένα σχέδιο, ώστε η βιομηχανία της ΕΕ να αντλήσει διδάγματα από την πανδημία COVID-19, να ενισχύσει την οικονομική ανθεκτικότητα και να επιταχύνει την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Αυτό περιλαμβάνει μια ευέλικτη προσέγγιση πολιτικής με βάση το οικοσύστημα, η οποία επικεντρώνεται στην καλύτερη σύνδεση όλων των παραγόντων στο πλαίσιο μιας αξιακής αλυσίδας ή ενός βιομηχανικού οικοσυστήματος και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, οδούς μετάβασης με σημαντική διάσταση δεξιοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023 θα ενισχύσει τη φωνή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους στα βιομηχανικά οικοσυστήματα, με βάση επίσης τις υφιστάμενες δομές κοινωνικού διαλόγου.

Η ολοκληρωμένη προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τη νόμιμη μετανάστευση και την ένταξη καθορίζεται στο νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Όσον αφορά τη νόμιμη μετανάστευση, η Επιτροπή πρότεινε μια σειρά πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην προσέλκυση υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι διαθέτουν τις δεξιότητες που χρειάζονται στην ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη δεξαμενής ταλέντων της ΕΕ και εταιρικών σχέσεων προσέλκυσης ταλέντων με χώρες-εταίρους. Το 2023 τα κράτη μέλη θα εφαρμόσουν επίσης την αναδιατυπωμένη οδηγία της ΕΕ για την Μπλε Κάρτα και οι προτάσεις αναδιατύπωσης της οδηγίας για τους επί μακρόν διαμένοντες και της οδηγίας για την ενιαία άδεια θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προωθήσει συμπληρωματικές οδούς προς την ΕΕ για τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, προκειμένου να αξιοποιήσει το ταλέντο των προσφύγων.

Το σχέδιο δράσης για την ενσωμάτωση και την ένταξη για την περίοδο 2021-2027 αναγνωρίζει ότι οι δεξιότητες και τα ταλέντα των μεταναστών, καθώς και των πολιτών της ΕΕ που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών, συχνά υποτιμούνται ή δεν αξιοποιούνται επαρκώς, και προτείνει δράσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους στην αγορά εργασίας της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023 θα προωθήσει αυτές τις υφιστάμενες πρωτοβουλίες και θα ενισχύσει τα αποτελέσματά τους, μεταξύ άλλων επιταχύνοντας και διευκολύνοντας την αναγνώριση των τίτλων που χορηγούνται εκτός της Ένωσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους υπηκόους τρίτων χωρών να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Μετά την ομιλία για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε διαρθρωμένο διάλογο με όλες τις κυβερνήσεις και τα ενδιαφερόμενα μέρη των κρατών μελών για την προώθηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων στις πολιτικές για την ψηφιακή εκπαίδευση και τις ψηφιακές δεξιότητες, ενόψει των οριζόντιων προκλήσεων που θέτει η ψηφιακή μετάβαση και της ανάγκης επιτάχυνσης της πολιτικής και των αποτελεσμάτων. Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023 θα μπορούσε να βασιστεί στη διαδικασία διαρθρωμένου διαλόγου, επεκτείνοντας την εστίασή του ώστε να ανταποκρίνεται στους στόχους που περιγράφονται ανωτέρω.

Τα ταμεία και τα μέσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διαδραματίσουν επίσης βασικό ρόλο στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+) με προϋπολογισμό άνω των 99 δισ. EUR για την περίοδο προγραμματισμού 2021-2027 παραμένει το κύριο μέσο επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό, σε συνέργεια με άλλα ταμεία [το πρόγραμμα InvestEU, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ), το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη», το Erasmus+, το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», το πρόγραμμα για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα (LIFE), το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, ο Μηχανισμός Τεχνικής Υποστήριξης (TSI), ο Μηχανισμός Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας – Η Ευρώπη στον κόσμο] και με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που σχετίζονται με τις δεξιότητες και περιλαμβάνονται στα εθνικά σχέδια των κρατών μελών στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ).

Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023 θα αξιοποιήσει επίσης το έργο όλων των οργανισμών της Ένωσης που δραστηριοποιούνται στον τομέα των δεξιοτήτων και της απασχόλησης, ενισχύοντας περαιτέρω τις δραστηριότητές τους και δημιουργώντας συνέργειες, ιδίως με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound), το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ETF), την Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας (ELA), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) και τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA).

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023 θα προωθήσει επίσης τις συνέργειες μεταξύ των πολιτικών για τις δεξιότητες και των πρωτοβουλιών της ΕΕ για την κατάρτιση. Το σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ανθεκτικότητας της δημοκρατίας και της παιδείας στα Μέσα. Ο Ευρωπαϊκός Χώρος Εκπαίδευσης στηρίζει την περαιτέρω ανάπτυξη των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στα κράτη μέλη. Δημιουργώντας χώρο για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023 θα δημιουργήσει περαιτέρω γέφυρες μεταξύ αυτών των τομέων. Η προώθηση των βασικών και εγκάρσιων δεξιοτήτων των ερευνητών αποτελεί κεντρικό στοιχείο του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, ανταποκρινόμενη έτσι στη ζήτηση της αγοράς εργασίας για ταλέντα υψηλής ειδίκευσης.

Οι ενισχυμένες εγγυήσεις για τη νεολαία επικεντρώνονται στην ένταξη των ΕΕΑΚ στην αγορά εργασίας. Η παροχή πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση για τη βελτίωση της απασχολησιμότητας σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας αποτελεί βασικό μοχλό.

Η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας έχει σημαντικό, θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, ιδίως στο πλαίσιο της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού, της έλλειψης δεξιοτήτων και του φιλόδοξου στόχου του Πόρτο για απασχόληση 78 % μέχρι το 2030. Η στρατηγική για την ισότητα των φύλων αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του μισθολογικού και συνταξιοδοτικού χάσματος μεταξύ των φύλων και των στερεοτύπων που αφορούν το φύλο, για παράδειγμα, σε παραδοσιακά ανδρικά ή γυναικοκρατούμενα επαγγέλματα, όπως οι επιστήμες, η τεχνολογία, η μηχανική και τα μαθηματικά, ή στον τομέα της περίθαλψης.

Παρά τη συνεχή μικρή αύξηση του ποσοστού απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία κατά την τελευταία δεκαετία, το χάσμα απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία εξακολουθεί να ανέρχεται σε περίπου 24 εκατοστιαίες μονάδες στην ΕΕ. Η δέσμη μέτρων για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία παρουσιάζει δράσεις για τη βελτίωση του ποσοστού απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν δεξιότητες, επανειδίκευση ή αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους με σκοπό την κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας, και τονίζει την ανάγκη αύξησης του ποσοστού απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία.

Επιπλέον, δεδομένου ότι οι δεξιότητες είναι θεμελιώδεις και συναφείς με όλους τους οικονομικούς τομείς, οι περισσότερες πρωτοβουλίες της ΕΕ προβλέπουν μέτρα που σχετίζονται ρητά με τις δεξιότητες. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στην επιτυχή εφαρμογή ορισμένων άλλων πολιτικών της Ένωσης, στις οποίες θα βασιστεί το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023. Στις εν λόγω πολιτικές περιλαμβάνονται η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, με πρωτοβουλίες όπως η δέσμη προσαρμογής στον στόχο του 55 %, το κύμα ανακαινίσεων για την Ευρώπη, το σχέδιο REPowerEU, η πρόταση για αναδιατύπωση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, το νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, το σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση, η στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», και η ανακοίνωση σχετικά με μια νέα προσέγγιση για βιώσιμη γαλάζια οικονομία στην ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023 θα αξιοποιήσει περαιτέρω το νέο ευρωπαϊκό Bauhaus, το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» και τις αποστολές του, το νέο ευρωπαϊκό θεματολόγιο καινοτομίας, την ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πανεπιστήμια, τη στρατηγική για τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης, την ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα, την ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης, την πρόταση της Επιτροπής για την ευρωπαϊκή διακήρυξη σχετικά με τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές για την ψηφιακή δεκαετία, το κοινό πλαίσιο χρηματοοικονομικής ικανότητας ΕΕ/ΟΟΣΑ για τους ενήλικες, τη στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση του ρατσισμού, το στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά, το σχέδιο δράσης για την ενσωμάτωση και την ένταξη 2021-2027, το σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, το μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ, την ανακοίνωση σχετικά με μια νέα προσέγγιση για βιώσιμη γαλάζια οικονομία στην ΕΕ, την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη φροντίδα, το σχέδιο δράσης για την κοινωνική οικονομία και την πορεία μετάβασης για το βιομηχανικό οικοσύστημα «Εγγύτητα και κοινωνική οικονομία», την ευρωπαϊκή πράξη για τις πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας και την ανακοίνωση σχετικά με την ανθεκτικότητα ως προς τις πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας, την κοινή ανακοίνωση σχετικά με τα επενδυτικά κενά στον τομέα της άμυνας και τη μελλοντική πορεία και τον κανονισμό για το διαστημικό πρόγραμμα. Καθεμία από αυτές τις πρωτοβουλίες και πολιτικές περιλαμβάνει μέτρα που μπορεί να σχετίζονται με την ανάπτυξη δεξιοτήτων εν γένει ή για συγκεκριμένες ομάδες ή αναφέρεται σε συγκεκριμένα σύνολα δεξιοτήτων.

Επιπλέον, η ΕΕ προωθεί πολιτικές και επενδύσεις για τις δεξιότητες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η στρατηγική Global Gateway και το σχέδιο δράσης για τη νεολαία δίνουν προτεραιότητα σε επενδύσεις σε ποιοτικά εκπαιδευτικά συστήματα στις χώρες-εταίρους. Η «Ομάδα Ευρώπη» συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, για παράδειγμα μέσω της στήριξης της κατάρτισης των εκπαιδευτικών και πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Οι εν λόγω προσπάθειες στην εξωτερική διάσταση συμπληρώνουν άμεσα τους στόχους που καθορίζονται στην παρούσα πρόταση.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Σύμφωνα με το άρθρο 149 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον τομέα της απασχόλησης η Ένωση έχει την αρμοδιότητα να υποστηρίζει τις δράσεις των κρατών μελών, να ενθαρρύνει τη συνεργασία και να παρέχει συγκριτική ανάλυση και συμβουλευτικό υλικό, καθώς και να προάγει καινοτόμες προσεγγίσεις. Το άρθρο 149 της ΣΛΕΕ προβλέπει ότι η Ένωση δύναται να θεσπίζει «μέτρα ενθάρρυνσης για τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών» και «την υποστήριξη της δράσης των τελευταίων στον τομέα της απασχόλησης μέσω πρωτοβουλιών, οι οποίες αποσκοπούν στην ανάπτυξη ανταλλαγής πληροφοριών και δοκιμασμένων πρακτικών, στην παροχή συγκριτικής ανάλυσης και συμβουλευτικού υλικού, καθώς και στην προαγωγή καινοτόμων προσεγγίσεων και στην αξιολόγηση εμπειριών, ιδίως με τη μορφή πιλοτικών σχεδίων».

Η απόφαση θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που ορίζονται στο άρθρο 145 της ΣΛΕΕ, το οποίο απαιτεί από τα κράτη μέλη και την Ένωση να «εργάζονται [...] για την ανάπτυξη συντονισμένης στρατηγικής για την απασχόληση, και δη για να προάγουν τη δημιουργία εξειδικευμένου, εκπαιδευμένου και ευπροσάρμοστου εργατικού δυναμικού, και αγοράς εργασίας ανταποκρινόμενης στις εξελίξεις της οικονομίας».

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Η παρούσα πρόταση συνάδει με την αρχή της επικουρικότητας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ). Οι στόχοι της πρότασης δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν σε ικανοποιητικό βαθμό με την ανάληψη δράσης μόνο από τα κράτη μέλη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η δράση αποκλειστικά σε εθνικό επίπεδο δεν επωφελείται από την ευρωπαϊκή διάσταση της ανταλλαγής εμπειριών και ορθών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών. Η Ένωση επιδιώκει τους στόχους της με πρόσφορα μέσα, τα οποία είναι ανάλογα με τις αρμοδιότητες που της απονέμονται δυνάμει των Συνθηκών. Επιπροσθέτως, η δράση των κρατών μελών θα ωφεληθεί από την ευαισθητοποίηση και την προβολή που θα αποκτηθεί εντός και εκτός ΕΕ.

Αναλογικότητα

Η παρούσα πρόταση συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 4 της ΣΕΕ. Ο προτεινόμενος τρόπος δράσης είναι απλός. Βασίζεται σε υφιστάμενα προγράμματα και επανεστιάζει τις δραστηριότητες επικοινωνίας στα θέματα του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023. Δεν επιβάλλει κανέναν δυσανάλογο διαχειριστικό περιορισμό στις διοικητικές αρχές που θα εφαρμόσουν την πρόταση.

Η δράση της Ένωσης θα στηρίξει και θα συμπληρώσει τις προσπάθειες των κρατών μελών. Πρώτον, η δράση αυτή θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των ίδιων των μέσων της Ένωσης. Δεύτερον, θα λειτουργήσει ως καταλύτης με την ενθάρρυνση των συνεργειών και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, των οργανώσεων και ιδρυμάτων, καθώς και των ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων.

Η δράση της Ένωσης δεν θα υπερβεί τα αναγκαία για την αντιμετώπιση των εντοπιζόμενων προβλημάτων και την επίτευξη των στόχων της πρωτοβουλίας.

Επιλογή της νομικής πράξης

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου αποτελεί το καταλληλότερο μέσο για να εξασφαλιστεί η πλήρης συμμετοχή της νομοθετικής αρχής στην ανακήρυξη του 2023 ως Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

Ά.A.

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Ά.A.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Ά.A.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Δεν πραγματοποιήθηκε εκτίμηση επιπτώσεων, καθώς δεν υπήρξε ανάγκη. Οι στόχοι της προτεινόμενης πρωτοβουλίας εμπίπτουν στους στόχους των υφιστάμενων πολιτικών και προγραμμάτων της Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023 μπορεί να υλοποιηθεί εντός των υφιστάμενων ορίων του προϋπολογισμού, με τη χρήση των προγραμμάτων που προβλέπουν τον καθορισμό χρηματοδοτικών προτεραιοτήτων σε ετήσια ή πολυετή βάση. Η προτεινόμενη πρωτοβουλία δεν θα έχει σημαντικό κοινωνικό, οικονομικό ή περιβαλλοντικό αντίκτυπο πέραν αυτού που επιφέρουν τα υφιστάμενα μέσα.

Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

Ά.A.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Ά.A.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η πρόταση δεν απαιτεί πρόσθετους δημοσιονομικούς πόρους όσον αφορά τις πιστώσεις. Όλες οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με αναδιατάξεις από την τεχνική βοήθεια του ΕΚΤ+, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης ορισμένων προσωρινών υπαλλήλων για να συμβάλουν στην υλοποίηση ενημερωτικής εκστρατείας και εκδηλώσεων επιτόπου, ήδη από το 2022 και έως το 2024. Το μόνιμο προσωπικό θα εξασφαλίζει την εποπτεία του προσωρινού προσωπικού, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή εφαρμογή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Η πρόταση περιλαμβάνει την υποχρέωση της Επιτροπής να υποβάλει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 έκθεση σχετικά με την υλοποίηση, τα αποτελέσματα και τη συνολική αξιολόγηση των πρωτοβουλιών που καλύπτονται από το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων.

Επεξηγηματικά έγγραφα (για οδηγίες)

Ά.A.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

2022/0326 (COD)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 149,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής 20 ,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών 21 ,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση διακρίνονται από κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς και για να ενισχυθεί η βιώσιμη ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα της Ένωσης έναντι δυσμενών εξωτερικών κλυδωνισμών, όπως η πανδημία COVID-19 ή οι επιπτώσεις του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Περισσότερες και καλύτερες δεξιότητες προσφέρουν νέες ευκαιρίες και δίνουν τη δυνατότητα στα άτομα να συμμετέχουν πλήρως στην αγορά εργασίας, στην κοινωνία και στη δημοκρατία, να αξιοποιούν και να επωφελούνται από τις ευκαιρίες της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης και να ασκούν τα δικαιώματά τους.

(2)Σε ολόκληρη την Ένωση, οι επιχειρήσεις αναφέρουν δυσκολίες στην εξεύρεση εργαζομένων με τις απαραίτητες δεξιότητες. Το 2021 28 επαγγέλματα χαρακτηρίστηκαν ως επαγγέλματα με έλλειψη προσωπικού. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, της φιλοξενίας, των κατασκευών και των υπηρεσιών, επιπλέον των ελλείψεων ειδικών σε θέματα ΤΠ και ασφάλειας —ιδίως εμπειρογνωμόνων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας— καθώς και εργαζομένων με υπόβαθρο στις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά 22 . Όλο και περισσότερο, η έλλειψη εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες αποτελεί τον μεγαλύτερο περιορισμό στην επιτυχή ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Σε πολλά κράτη μέλη, η δημογραφική γήρανση αναμένεται να επιταχυνθεί κατά την επόμενη δεκαετία, καθώς συνταξιοδοτούνται οι γενιές της μεταπολεμικής δημογραφικής έκρηξης («baby boom»), ενισχύοντας την ανάγκη πλήρους αξιοποίησης των δυνατοτήτων όλων των ενηλίκων σε ηλικία εργασίας μέσω συνεχών επενδύσεων στις δεξιότητές τους, καθώς και με την πρόσβαση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, ιδίως των γυναικών και των νέων και ιδίως εκείνων που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης (ΕΕΑΚ).

(3)Η διαθεσιμότητα ειδικευμένου προσωπικού ή έμπειρων διευθυντικών στελεχών παραμένει επίσης το σημαντικότερο πρόβλημα για το ένα τέταρτο των 25 εκατομμυρίων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) της Ένωσης 23 , οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Ένωσης, αντιπροσωπεύουν το 99 % του συνόλου των επιχειρήσεων και απασχολούν 83 εκατομμύρια άτομα. Η ανακοίνωση της Επιτροπής «Στρατηγική για τις ΜΜΕ με στόχο μια βιώσιμη και ψηφιακή Ευρώπη» 24 αναγνωρίζει τον ουσιαστικό ρόλο των ΜΜΕ για την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία της Ευρώπης.

(4)Το χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων των ενηλίκων σε ηλικία εργασίας εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση για την Ένωση, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχουν σημαντικές αναξιοποίητες δυνατότητες αναβάθμισης των δεξιοτήτων και επανειδίκευσης, ώστε να μετριαστούν οι αυξανόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε τομείς όπως η μεταποίηση και οι υπηρεσίες, και ιδίως στις οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη φιλοξενία και την κατασκευή υπολογιστών και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, καθώς και στον τομέα της περίθαλψης 25 . Ωστόσο, η συμμετοχή στη μάθηση ενηλίκων στην Ένωση έχει παραμείνει στάσιμη την τελευταία δεκαετία και 21 κράτη μέλη υπολείπονται του στόχου σε επίπεδο ΕΕ για το 2020. Για πολλούς ενήλικες, για παράδειγμα για εκείνους που απασχολούνται σε άτυπες μορφές εργασίας, εργαζομένους σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανέργους, οικονομικά ανενεργούς και χαμηλής ειδίκευσης, οι ευκαιρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων πολύ συχνά υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους. Η αύξηση των ευκαιριών αναβάθμισης των δεξιοτήτων και επανειδίκευσης για αυτές τις ομάδες, καθώς και για όλους τους ενηλίκους σε ηλικία εργασίας, συμβάλλει επίσης στην επίτευξη του στόχου της ΕΕ για απασχόληση 78 %, με το ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ το 2021 να ανέρχεται στο 73,1 % 26 .

(5)Η πρώτη αρχή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων 27 προβλέπει ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου μάθηση προκειμένου να διατηρήσει και να αποκτήσει δεξιότητες που θα του επιτρέψουν να συμμετέχει πλήρως στην κοινωνία και να διαχειρίζεται με επιτυχία τις αλλαγές στην αγορά εργασίας. Η τέταρτη αρχή αφορά την ενεργό υποστήριξη για την εξεύρεση απασχόλησης, και έχει σκοπό να προασπίσει το δικαίωμα κάθε ανθρώπου σε έγκαιρη και εξατομικευμένη συνδρομή με στόχο τη βελτίωση των προοπτικών του για απασχόληση ή αυτοαπασχόληση, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να λαμβάνει στήριξη για κατάρτιση και επανειδίκευση. Η πέμπτη αρχή, που αφορά την ασφαλή και ευπροσάρμοστη απασχόληση, τονίζει ότι, ανεξάρτητα από το είδος και τη διάρκεια της σχέσης απασχόλησης, οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα σε δίκαιη και ίση μεταχείριση όσον αφορά τους όρους εργασίας, την πρόσβαση στην κοινωνική προστασία και την κατάρτιση. Το άρθρο 14 παράγραφος 1 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: Χάρτης) 28 ορίζει ότι κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση στην επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση. 

(6)Η τρίτη αρχή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων υπογραμμίζει ότι, ανεξαρτήτως φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες, και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η απασχόληση και η εκπαίδευση. Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων θα πρέπει να διεξαχθεί χωρίς αποκλεισμούς και να προάγει ενεργά την ισότητα για όλους. Το σχέδιο δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων 29 επισημαίνει ότι με την αύξηση της συμμετοχής ομάδων που επί του παρόντος υποεκπροσωπούνται στην αγορά εργασίας, μπορούμε να επιτύχουμε αύξηση της απασχόλησης χωρίς αποκλεισμούς.

(7)Το ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων 30 , το οποίο εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2020, καλεί σε μια επανάσταση των δεξιοτήτων προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας μας, να ενισχυθεί η παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και να μετατραπούν η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση σε ευκαιρίες για όλους. Αποσκοπεί στην προώθηση της συλλογικής δράσης για τις δεξιότητες, στη διασφάλιση της ευθυγράμμισης του περιεχομένου της κατάρτισης με τις εξελισσόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας και στην καλύτερη αντιστοίχιση των ευκαιριών κατάρτισης με τις προσδοκίες των ατόμων, για την παροχή κίνητρων για την υιοθέτησή τους από ολόκληρο τον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους στόχους και τις δράσεις του ευρωπαϊκού θεματολογίου δεξιοτήτων στο ψήφισμά του της 11ης Φεβρουαρίου 2021 31 .

(8)Στις 25 Ιουνίου 2021 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους πρωταρχικούς στόχους της ΕΕ όσον αφορά το σχέδιο δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τη διακήρυξη του Πόρτο 32 , υποστηρίζοντας έτσι τον φιλόδοξο στόχο να εξασφαλιστεί, έως το 2030, ποσοστό απασχόλησης 78 % και συμμετοχή τουλάχιστον του 60 % όλων των ενηλίκων σε κατάρτιση κάθε χρόνο.

(9)Στην ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης 33 στις 14 Σεπτεμβρίου 2022, η πρόεδρος κα von der Leyen ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει να ανακηρυχθεί το 2023 Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων. Η πρόεδρος επισήμανε το πρόβλημα των ελλείψεων εργατικού δυναμικού σε ορισμένους τομείς και υπογράμμισε τη σημασία των επενδύσεων στην επαγγελματική εκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων. Υπογράμμισε επίσης ότι η προσέλκυση των κατάλληλων δεξιοτήτων στην Ευρώπη πρέπει να αποτελέσει μέρος της λύσης, κι ότι προς τον σκοπό αυτόν πρέπει να επιταχυνθεί και να διευκολυνθεί η αναγνώριση των προσόντων και για τους υπηκόους τρίτων χωρών. Με την καθιέρωση του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, η Επιτροπή επιδιώκει να αυξήσει τη δυναμική και να προωθήσει την υλοποίηση των πολυάριθμων δράσεων που έχει ήδη αναλάβει για την ενίσχυση της επανειδίκευσης και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων στην Ένωση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στην αγορά εργασίας και να στηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς της ΕΕ.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 η πρόεδρος κα von der Leyen ανακοίνωσε στην ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την έναρξη διαρθρωμένου διαλόγου σε ανώτατο επίπεδο για την ενίσχυση των δεσμεύσεων σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες και την ψηφιακή εκπαίδευση. Για τη διαδικασία αυτή, τα κράτη μέλη όρισαν εθνικούς συντονιστές. Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023 θα βασιστεί στη διαδικασία διαρθρωμένου διαλόγου, επεκτείνοντας την εστίασή της σύμφωνα με τους στόχους της παρούσας απόφασης.

Το Έτος Δεξιοτήτων έπεται του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022, το οποίο είχε στόχο την ενδυνάμωση, την αναγνώριση της συμβολής, τη στήριξη και τη συνεργασία με την νεολαία, συμπεριλαμβανομένης της νεολαίας με λιγότερες ευκαιρίες, σε μια μεταπανδημική COVID-19 προοπτική με σκοπό να υπάρξει μακροπρόθεσμος θετικός αντίκτυπος για τους νέους. Ήδη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας τονίστηκε η σημασία που έχουν οι δεξιότητες ώστε οι νέοι να βρίσκουν ποιοτική απασχόληση.

(10)Δεδομένου ότι οι εταιρείες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη γνωρίζουν καλύτερα ποιες δεξιότητες απαιτούνται στα βιομηχανικά τους οικοσυστήματα, η ενίσχυση της συλλογικής τους δράσης για την ανάπτυξη δεξιοτήτων πρέπει να αποτελεί μέρος της λύσης. Το σύμφωνο για τις δεξιότητες φέρνει σε επαφή επιχειρήσεις, κοινωνικούς εταίρους, παρόχους εκπαίδευσης και κατάρτισης, δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης και άλλα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη στον τομέα των δεξιοτήτων, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα. Μέχρι στιγμής, έχουν προσχωρήσει περισσότεροι από 700 οργανισμοί και έχουν συσταθεί 12 συμπράξεις μεγάλης κλίμακας σε στρατηγικούς τομείς, με δεσμεύσεις για την προώθηση 6 εκατομμυρίων ευκαιριών κατάρτισης. Η περιφερειακή διάσταση είναι επίσης σημαντική, μεταξύ άλλων και στις παραμεθόριες περιοχές, όπου η εξεύρεση εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες απαιτεί στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη αποτελεσματικών διασυνοριακών αγορών εργασίας. Ομοίως, οι μειονεκτούσες και απομακρυσμένες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων των εξόχως απόκεντρων περιοχών, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις, καθώς η πρόσβαση στην αγορά εργασίας και οι ευκαιρίες αναβάθμισης των δεξιοτήτων και επανειδίκευσης είναι περιορισμένες.

(11)Οι συστάσεις του Συμβουλίου σχετικά με τους ατομικούς λογαριασμούς μάθησης 34 και τα μικροδιαπιστευτήρια για τη διά βίου μάθηση και την απασχολησιμότητα 35 βοηθούν τα άτομα να επικαιροποιούν ή να ολοκληρώνουν τις δεξιότητές τους, μεταξύ άλλων για την κάλυψη των αναδυόμενων αναγκών σε δεξιότητες στην αγορά εργασίας, με πιο ευέλικτο και στοχευμένο τρόπο. Το ψήφισμα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2021 σχετικά με ένα νέο ευρωπαϊκό θεματολόγιο για την εκπαίδευση ενηλίκων 2021-2030 36 προωθεί την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση, που με τη σειρά τους μπορούν να μειώσουν τις αναντιστοιχίες δεξιοτήτων και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Η καθοδήγηση για τις δεξιότητες και οι ευκαιρίες αυτοαξιολόγησης δεξιοτήτων συγκαταλέγονται μεταξύ των μέτρων που υποστηρίζουν τα άτομα στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευσή τους.

(12)Οι ενισχυμένες ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας που υποστηρίζει η σύσταση της Επιτροπής για την αποτελεσματική ενεργό στήριξη της απασχόλησης (EASE) 37 αποσκοπούν στη στήριξη της μετάβασης σε νέα απασχόληση εν μέσω της ανάκαμψης από την κρίση λόγω COVID-19 και της καλύτερης αντιστοίχισης των δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, με την υποστήριξη υπηρεσιών απασχόλησης με επαρκή διοικητική ικανότητα.

(13)Η σύσταση του Συμβουλίου που αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ) 38 υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με σκοπό τον εφοδιασμό των νέων και των ενηλίκων με τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες ώστε να ακμάσουν στην εξελισσόμενη αγορά εργασίας και την κοινωνία, και να διαχειριστούν την ανάκαμψη και τις δίκαιες μεταβάσεις στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία σε περιόδους δημογραφικών αλλαγών και σε όλους τους οικονομικούς κύκλους. Προωθεί την ΕΕΚ ως μία κινητήρια δύναμη για την καινοτομία και την ανάπτυξη, η οποία είναι ευέλικτη όσον αφορά την προσαρμογή στις αλλαγές της αγοράς εργασίας και την παροχή δεξιοτήτων για επαγγέλματα με υψηλή ζήτηση.

(14)Οι δεξιότητες για την πράσινη μετάβαση, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και η επανειδίκευση του εργατικού δυναμικού θα είναι απαραίτητες στο πλαίσιο της μετάβασης προς μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία, όπως ορίζεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία 39 για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Η ανακοίνωση της Επιτροπής «Προσαρμογή στον στόχο του 55 %» 40 αναγνωρίζει ότι η πράσινη μετάβαση μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η ΕΕ διαθέτει το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό που χρειάζεται για να παραμείνει ανταγωνιστική και επισημαίνει τις εμβληματικές δράσεις του θεματολογίου δεξιοτήτων για τον εφοδιασμό των ανθρώπων με τις κατάλληλες δεξιότητες που απαιτούνται για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

(15)Το πρόγραμμα πολιτικής για την ψηφιακή δεκαετία 2030 41 επαναλαμβάνει τον στόχο να διασφαλιστεί ότι τουλάχιστον το 80 % του πληθυσμού της ΕΕ διαθέτει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες έως το 2030 και θέτει ως στόχο τα 20 εκατομμύρια απασχολούμενους ειδικούς στις ΤΠΕ, με στόχο την επίτευξη σύγκλισης μεταξύ των φύλων, έως το 2030, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής. Η ψηφιακή δεκαετία 42 τονίζει την έλλειψη εξειδικευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για την κατάρτιση πρόσθετων εμπειρογνωμόνων στις ΤΠΕ. Το σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση 2021-2027 43 τονίζει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τεχνολογικά μέσα για να διευκολυνθεί η προσβασιμότητα και να ενισχυθεί η ευελιξία των ευκαιριών μάθησης, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης των δεξιοτήτων και της επανειδίκευσης.

(16)Η ανακοίνωση της Επιτροπής για μια νέα βιομηχανική στρατηγική 44 κάνει έκκληση για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης προκειμένου να καταστεί η διά βίου μάθηση πραγματικότητα για όλους και να εξασφαλιστεί ότι η εκπαίδευση και η κατάρτιση θα συμβαδίζουν με την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση και θα συμβάλλουν σε αυτές. Υπογραμμίζει ότι το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό είναι καίριας σημασίας για τη διασφάλιση της επιτυχίας των μεταβάσεων, τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, την ψηφιακή και την πράσινη μετάβασή της και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας. Αναγνωρίζει επίσης τη σημασία των ισχυρών εταιρικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ, των κρατών μελών, των κοινωνικών εταίρων και άλλων σχετικών ενδιαφερόμενων μερών και της συνεργασίας μεταξύ και εντός των βιομηχανικών οικοσυστημάτων. Η κοινωνική οικονομία μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο, καθώς στηρίζει σημαντικά την κοινωνικά δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ψηφιακή και πράσινη μετάβαση και αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη της κοινωνικής καινοτομίας, μεταξύ άλλων στον τομέα της επανειδίκευσης και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων.

(17)Η προσέλκυση ειδικευμένων υπηκόων τρίτων χωρών μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των ελλείψεων δεξιοτήτων και εργατικού δυναμικού στην Ένωση. Τον Οκτώβριο του 2021 άρχισε να ισχύει η αναθεωρημένη οδηγία της ΕΕ για την Μπλε Κάρτα 45 , ένα βασικό επίτευγμα για την προσέλκυση ταλέντων υψηλής ειδίκευσης στην αγορά εργασίας. Το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο 46 δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στη μετανάστευση εργατικού δυναμικού και στην ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή ενέκρινε δέσμη μέτρων για τις δεξιότητες και τα ταλέντα 47 τον Απρίλιο του 2022 με σκοπό την ενίσχυση του νομικού πλαισίου και της δράσης της Ένωσης στον τομέα αυτό. Οι προτάσεις για την αναδιατύπωση της οδηγίας για τους επί μακρόν διαμένοντες και της οδηγίας για την ενιαία άδεια θα επιτρέψουν την απλούστευση των διαδικασιών εισδοχής εργαζομένων όλων των επιπέδων δεξιοτήτων στην Ένωση. Η Επιτροπή θα συνεχίσει επίσης να αναπτύσσει τη δεξαμενή ταλέντων της ΕΕ για τη διευκόλυνση της αντιστοίχισης της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας όσον αφορά τους υπηκόους τρίτων χωρών. Η Επιτροπή εργάζεται επίσης για τη δρομολόγηση εξατομικευμένων εταιρικών σχέσεων προσέλκυσης ταλέντων με συγκεκριμένες βασικές χώρες-εταίρους για την τόνωση της διεθνούς κινητικότητας του εργατικού δυναμικού και της ανάπτυξης ταλέντων με αμοιβαία επωφελή και κυκλικό τρόπο. Επιπλέον, η Ένωση εξακολουθεί να συμβάλει καθοριστικά στην παγκόσμια χρηματοδότηση για την εκπαίδευση, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάρτιση των εκπαιδευτικών, στην εκπαίδευση των κοριτσιών και στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Οι εργασίες αυτές, στο πλαίσιο της στρατηγικής Global Gateway 48 , συμπληρώνουν τους στόχους της παρούσας πρότασης.

(18)Η εμπιστοσύνη και η διαφάνεια όσον αφορά τους τίτλους που αποκτώνται είτε στην Ευρώπη είτε εκτός αυτής, είναι καίριας σημασίας για τη διευκόλυνση της αναγνώρισής τους. Τα εργαλεία διαφάνειας της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων, Europass, ESCO, εργαλείο κατάρτισης προφίλ δεξιοτήτων της ΕΕ για υπηκόους τρίτων χωρών, ευρωπαϊκά ψηφιακά διαπιστευτήρια για τη μάθηση) αποτελούν σημείο εκκίνησης για την αύξηση της διαφάνειας και της συγκρισιμότητας των επαγγελματικών προσόντων. Για την εύρυθμη λειτουργία των αγορών εργασίας, οι δεξιότητες πρέπει να γίνονται κατανοητές και να εκτιμώνται, ανεξάρτητα από το αν αποκτώνται σε τυπικά, μη τυπικά ή άτυπα περιβάλλοντα. Ο προσδιορισμός και η τεκμηρίωση των δεξιοτήτων, καθώς και η καθοδήγηση για την προβολή τους, αποτελούν σημαντικά βήματα στο πλαίσιο αυτό.

(19)Συνολικά, οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανεκπαίδευση είναι ανεπαρκείς. Το μεγαλύτερο μέρος της κατάρτισης που σχετίζεται με την εργασία στην Ένωση χρηματοδοτείται από τους εργοδότες. Ωστόσο, πολλές εταιρείες, ιδίως ΜΜΕ, δεν παρέχουν ούτε χρηματοδοτούν κατάρτιση για το προσωπικό τους, και τα άτομα που απασχολούνται σε άτυπες μορφές εργασίας έχουν λιγότερη ή καθόλου πρόσβαση σε κατάρτιση χρηματοδοτούμενη από τον εργοδότη. Οι ανισότητες αυτές υπονομεύουν την ευημερία και την υγεία των ατόμων, μειώνουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα, οδηγούν σε χαμένες ευκαιρίες και φραγμούς που παρεμποδίζουν την καινοτομία, και ενέχουν τον κίνδυνο υστέρησης ορισμένων ατόμων κατά τη μετάβαση σε πιο βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες. Απαιτείται ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την παροχή κινήτρων και την αποδέσμευση των οικονομικών επενδύσεων των εργοδοτών σε δεξιότητες και την προβολή της οικονομικής αξίας της αναβάθμισης των δεξιοτήτων και της επανειδίκευσης.

(20)Στο παρελθόν, στην Ένωση σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις των δημόσιων επενδύσεων στην αρχική εκπαίδευση και κατάρτιση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει συνδυαστεί με αντίστοιχες αυξήσεις των επενδύσεων για τη στήριξη της συνεχούς ανάπτυξης δεξιοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου 49 . Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2020 50 καλούν τα κράτη μέλη «να διερευνήσουν δυνητικά μοντέλα για τη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση της διά βίου μάθησης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων σε ατομικό επίπεδο», και καλούν την Επιτροπή να στηρίξει τα κράτη μέλη στις προσπάθειες αυτές.

(21)Σημαντική χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ διατίθεται για την επανειδίκευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, για παράδειγμα μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ (ΕΚΤ +), του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) 51 , του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ), του προγράμματος InvestEU, του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη», του Erasmus+, του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», του προγράμματος για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα (LIFE), του Ταμείου Εκσυγχρονισμού, του Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας – Η Ευρώπη στον κόσμο. Το ΕΚΤ+ παραμένει το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για επένδυση σε περισσότερες και καλύτερες δεξιότητες του εργατικού δυναμικού, ιδίως με τη στήριξη ιδρυμάτων και υπηρεσιών για την αξιολόγηση και την πρόβλεψη των αναγκών και των προκλήσεων όσον αφορά τις δεξιότητες, με τη υποστήριξη ευκαιριών επανειδίκευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων, οι οποίες προσφέρονται από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στους εργαζομένους. Η διάσταση των δεξιοτήτων έχει εξέχοντα ρόλο στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που περιλαμβάνονται στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών μελών και συχνά συνδέεται με ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας, ιδίως με τη υποστήριξη της απασχόλησης των νέων. Στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής από την Επιτροπή και το Συμβούλιο, περίπου το 20 % των κοινωνικών δαπανών προορίζεται για την «απασχόληση και τις δεξιότητες» 52 . Το REACT-EU ήταν το πρώτο μέσο του NextGenerationEU που πραγματοποίησε πληρωμές για την ανάκαμψη των κρατών μελών. Συνέβαλε στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην επένδυση σε δεξιότητες στις περιφέρειες που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη. Οι εργαζόμενοι που χάνουν την εργασία τους λόγω αναδιαρθρώσεων μεγάλης κλίμακας, μπορούν επίσης να λάβουν στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) για την εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας, για παράδειγμα μέσω περαιτέρω εκπαίδευσης και κατάρτισης, και μέσω εξατομικευμένου επαγγελματικού προσανατολισμού και συμβουλών.

(22)Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/1056 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης 53 αναγνωρίζει ότι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και η επανειδίκευση των εργαζομένων και των ατόμων που αναζητούν εργασία είναι ένα μέσο που απαιτείται για τη διασφάλιση της δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς πράσινης μετάβασης και για τον μετριασμό των δυσμενών συνεπειών. Η σύσταση του Συμβουλίου για τη διασφάλιση δίκαιης μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα 54 καθορίζει ειδικές κατευθυντήριες γραμμές που θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καταρτίσουν και να εφαρμόσουν δέσμες μέτρων πολιτικής για τις σχετικές εργασιακές και κοινωνικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών αναβάθμισης των δεξιοτήτων και επανειδίκευσης. Επιπλέον, η σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τη μάθηση για την πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη 55 προωθεί πολιτικές και προγράμματα που διασφαλίζουν ότι οι εκπαιδευόμενοι όλων των ηλικιών αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να επωφεληθούν από τη μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας, να ζήσουν με βιώσιμο τρόπο και να αναλάβουν δράση για ένα βιώσιμο μέλλον.

(23)Το πρόγραμμα InvestEU, στο σκέλος για τις κοινωνικές επενδύσεις και δεξιότητες, στηρίζει τη ζήτηση και την προσφορά δεξιοτήτων, βελτιώνοντας τις δεξιότητες των τελικών αποδεκτών ή τη χρήση των δεξιοτήτων και προωθώντας τις αγορές επενδύσεων σε δεξιότητες. Το InvestEU στηρίζει επίσης γενικές επενδύσεις στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και συναφείς υπηρεσίες. Επιπλέον, το καθεστώς δίκαιης μετάβασης στο πλαίσιο του InvestEU στηρίζει επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποσκοπούν στη στήριξη της αναβάθμισης των δεξιοτήτων και της επανειδίκευσης των εργαζομένων, σε περιφέρειες που διαθέτουν εγκεκριμένο σχέδιο δίκαιης μετάβασης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/1056 ή σε έργα που ωφελούν τις εν λόγω περιφέρειες, υπό την προϋπόθεση ότι είναι καίριας σημασίας για τη μετάβαση των εν λόγω εδαφών.

(24)Η εξατομικευμένη εμπειρογνωσία μέσω του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (TSI) της Επιτροπής μπορεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη να προβούν σε μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με εθνικές ή περιφερειακές στρατηγικές για τις δεξιότητες, μετατρέποντας την προσωρινή χρηματοδότηση της ΕΕ σε διαρκείς βελτιώσεις στις διαθέσιμες ευκαιρίες επανειδίκευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων. Η αμοιβαία μάθηση, που διευκολύνεται από την Επιτροπή, μπορεί επίσης να στηρίξει τη διαδικασία.

(25)Η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030 56 έχει ως στόχο να διασφαλίσει την πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνία, σε ισότιμη βάση με τους άλλους ανθρώπους εντός και εκτός της Ένωσης. Στο πλαίσιο της στρατηγικής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης και να αποκτούν νέες δεξιότητες, ως θεμελιώδη προϋπόθεση για την απασχόληση και την ανεξαρτησία.

(26)Σε ενωσιακό επίπεδο, το αναγκαίο χρηματοδοτικό κονδύλιο για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης θα καθοριστεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού των συνεισφερόντων προγραμμάτων σύμφωνα με τα πολυετή δημοσιονομικά πλαίσια 2014-2020 και 2021-2027. Με την επιφύλαξη των εξουσιών της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής, στόχος θα πρέπει να είναι η παροχή χρηματοδότησης ύψους τουλάχιστον 9,3 εκατ. EUR.

(27)Δεδομένου ότι οι στόχοι της παρούσας απόφασης δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη, μπορούν όμως, λόγω της κλίμακας και των αποτελεσμάτων της προτεινόμενης δράσης, να επιτευχθούν καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης, η Ένωση δύναται να θεσπίσει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της ΣΕΕ. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, που διατυπώνεται στο ίδιο άρθρο, η παρούσα απόφαση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη αυτών των στόχων.

(28)Για να εξασφαλιστεί η ταχεία υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, η παρούσα απόφαση θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει επειγόντως την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1 
Αντικείμενο

Το 2023 ανακηρύσσεται «Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023» (στο εξής: Ευρωπαϊκό Έτος).

Άρθρο 2 
Στόχοι

Σύμφωνα με τις αρχές 1, 4 και 5 του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, που συμβάλλουν στους στόχους που ορίζονται στο ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων για το 2020 και στους πρωταρχικούς στόχους της ΕΕ που καθορίζονται στο σχέδιο δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, ο γενικός στόχος του Ευρωπαϊκού Έτους είναι η περαιτέρω προώθηση μιας νοοτροπίας επανειδίκευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων —ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων— αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης με κοινωνικά δίκαιο, και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο. Συγκεκριμένα, οι δράσεις του Έτους θα προωθήσουν πολιτικές για τις δεξιότητες και επενδύσεις σε αυτές, ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει στο περιθώριο κατά τη διττή μετάβαση και την οικονομική ανάκαμψη, και ιδίως ότι θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, με στόχο ένα εργατικό δυναμικό με καλύτερες δεξιότητες στην Ένωση, το οποίο θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες αυτής της διαδικασίας, με τους εξής τρόπους:

1.Προώθηση αυξημένων, αποτελεσματικότερων και χωρίς αποκλεισμούς επενδύσεων στην κατάρτιση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες του σημερινού και μελλοντικού ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού και να στηριχθούν τα άτομα στη διαχείριση της μετάβασης από μία θέση εργασίας σε άλλη, στην ενεργό γήρανση και στην αξιοποίηση των νέων ευκαιριών που προσφέρει ο συνεχιζόμενος οικονομικός μετασχηματισμός.

2.Ενίσχυση της συνάφειας των δεξιοτήτων μέσω στενής συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες απασχόλησης, τις επιχειρήσεις, τους παρόχους εκπαίδευσης και κατάρτισης και μέσω της ανάπτυξης κοινών προσεγγίσεων με όλα τα τμήματα των κυβερνήσεων.

3.Αντιστοίχιση των προσδοκιών και των δεξιοτήτων των ατόμων με τις ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, ιδίως με εκείνες που προσφέρονται από την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και από τους βασικούς τομείς που χρήζουν ανάκαμψης από την πανδημία. Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσβαση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, ιδίως των γυναικών και των νέων και ιδίως εκείνων που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης (ΕΕΑΚ).

4.Προσέλκυση ατόμων από τρίτες χώρες που διαθέτουν τις δεξιότητες που χρειάζεται η Ένωση, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης των ευκαιριών μάθησης και της κινητικότητας, και μέσω της διευκόλυνσης της αναγνώρισης των επαγγελματικών τους προσόντων.

Άρθρο 3 
Είδη των μέτρων

1.Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται στο άρθρο 2 περιλαμβάνουν δραστηριότητες σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο και, κατά περίπτωση, σε συνεργασία με τρίτες χώρες οι οποίες συνδέονται με τους στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους, και είναι οι ακόλουθες:

α)συνέδρια, συζητήσεις σε φόρουμ και περαιτέρω εκδηλώσεις για την προώθηση του διαλόγου σχετικά με τον ρόλο και τη συμβολή των πολιτικών για τις δεξιότητες στην επίτευξη ανταγωνιστικής, βιώσιμης και δίκαιης οικονομικής ανάπτυξης υπό το πρίσμα της δημογραφικής αλλαγής και για την κινητοποίηση των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών, ώστε να διασφαλιστεί ότι η πρόσβαση στην κατάρτιση είναι πραγματικότητα·

β)ομάδες εργασίας, τεχνικές συνεδριάσεις και εκδηλώσεις για την προώθηση της συζήτησης και της αμοιβαίας μάθησης σχετικά με τις δράσεις και τις προσεγγίσεις που μπορούν να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι του δημόσιου, του ιδιωτικού και του τρίτου τομέα, συμπεριλαμβανομένης της εκπόνησης, της δημοσίευσης και της διάδοσης παραδειγμάτων ορθής πρακτικής, κατευθυντήριων γραμμών και περαιτέρω υποστηρικτικών εγγράφων που προκύπτουν από τις εκδηλώσεις·

γ)πρωτοβουλίες που στοχεύουν, μεταξύ άλλων, άτομα, επιχειρήσεις, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, κοινωνικούς εταίρους, δημόσιες αρχές, παρόχους εκπαίδευσης και κατάρτισης για την προώθηση της παροχής, της χρηματοδότησης και της αξιοποίησης ευκαιριών αναβάθμισης των δεξιοτήτων και επανειδίκευσης·

δ)εκστρατείες ενημέρωσης, επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης σχετικά με τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση, προωθώντας την εφαρμογή και την υλοποίησή τους στην πράξη, καθώς και την αξιοποίηση τους από δυνητικούς δικαιούχους·

ε)ενίσχυση του διαλόγου σε υφιστάμενες ομάδες ενδιαφερόμενων μερών και δίκτυα, μεταξύ άλλων μέσω καθιερωμένων διαδικτυακών πλατφορμών·

στ)υλοποίηση και, κατά περίπτωση, ανάπτυξη περαιτέρω εργαλείων συλλογής πληροφοριών για τις δεξιότητες, με παράλληλη προώθηση και διάδοση της εφαρμογής τους για τον προσδιορισμό των τρεχουσών και μελλοντικών αναγκών σε δεξιότητες, ιδίως σε σχέση με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, τους βασικούς τομείς που χρήζουν ανάκαμψης από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τον αντίκτυπο του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία·

ζ)προώθηση εργαλείων και μέσων για την αύξηση της διαφάνειας όσον αφορά τους τίτλους που χορηγούνται εκτός της Ένωσης·

η)προώθηση προγραμμάτων, ευκαιριών χρηματοδότησης, έργων, δράσεων και δικτύων που σχετίζονται με δημόσιους, ιδιωτικούς και μη κυβερνητικούς ενδιαφερόμενους φορείς, που συμμετέχουν στον σχεδιασμό, τη διάδοση και την υλοποίηση ευκαιριών αναβάθμισης των δεξιοτήτων και επανειδίκευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

2.Η Επιτροπή δύναται να προσδιορίσει άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στους στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους και να επιτρέψει τη χρήση αναφορών στο Ευρωπαϊκό Έτος κατά την προώθηση αυτών των δραστηριοτήτων εφόσον συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων. Άλλα όργανα της Ένωσης και τα κράτη μέλη δύνανται επίσης να προσδιορίσουν άλλες σχετικές δραστηριότητες και να τις προτείνουν στην Επιτροπή.

Άρθρο 4 
Συντονισμός σε εθνικό επίπεδο

Η οργάνωση της συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Έτος σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών. Για τον σκοπό αυτόν, κάθε κράτος μέλος διορίζει έναν εθνικό συντονιστή, ο οποίος είναι σε θέση να εκπροσωπεί τα διάφορα τμήματα της κυβέρνησης με ολιστικό τρόπο. Οι εθνικοί συντονιστές εξασφαλίζουν τον συντονισμό των σχετικών δραστηριοτήτων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Άρθρο 5 
Συντονισμός σε επίπεδο Ένωσης

1.Ο συντονισμός του Ευρωπαϊκού Έτους σε επίπεδο Ένωσης εφαρμόζει εγκάρσια προσέγγιση με στόχο τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ των διαφόρων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών της Ένωσης που αφορούν τις δεξιότητες.

2.Η Επιτροπή βασίζεται στην εμπειρογνωσία και τη συνδρομή των αρμόδιων οργανισμών της Ένωσης κατά την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Έτους.

3.Η Επιτροπή συγκαλεί συνεδριάσεις των εθνικών συντονιστών με σκοπό τον συντονισμό των δράσεων που αναφέρονται στο άρθρο 3. Οι εν λόγω συνεδριάσεις χρησιμεύουν επίσης ως ευκαιρίες για την ανταλλαγή πληροφοριών για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Έτους σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο. Στις συνεδριάσεις αυτές μπορούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των αρμόδιων οργανισμών της Ένωσης ως παρατηρητές.

4.Η Επιτροπή συνεργάζεται με τους κοινωνικούς εταίρους, τους φορείς της αγοράς εργασίας και τους εκπροσώπους των οργανώσεων ή φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των δεξιοτήτων, για να την επικουρούν κατά την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Έτους σε επίπεδο Ένωσης.

Άρθρο 6 
Συνεργασία σε διεθνές επίπεδο

Για τους σκοπούς του Ευρωπαϊκού Έτους, όπου είναι αναγκαίο, η Επιτροπή συνεργάζεται με τρίτες χώρες και αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, ιδίως με τον ΟΟΣΑ, την UNESCO και τη ΔΟΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα την προβολή της συμμετοχής της Ένωσης.

Άρθρο 7 
Παρακολούθηση και αξιολόγηση

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η Επιτροπή παρουσιάζει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με την εφαρμογή, τα αποτελέσματα και τη γενική αξιολόγηση των πρωτοβουλιών που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση.

Άρθρο 8 
Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος    Ο Πρόεδρος

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής

1.3.Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά:

1.4.Στόχοι

1.4.1.Γενικοί στόχοι

1.4.2.Ειδικοί στόχοι

1.4.3.Αναμενόμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις

1.4.4.Δείκτες επιδόσεων

1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.5.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας

1.5.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου, «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την ενωσιακή παρέμβαση και η οποία προστίθεται στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.

1.5.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

1.5.4.Συμβατότητα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ενδεχόμενες συνέργειες με άλλα κατάλληλα μέσα

1.5.5.Αξιολόγηση των διαφόρων διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανακατανομής

1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.7.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης

2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων

2.2.Συστήματα διαχείρισης και ελέγχου

2.2.1.Αιτιολόγηση των τρόπων διαχείρισης, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της προτεινόμενης στρατηγικής ελέγχου

2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί για τον μετριασμό τους

2.2.3.Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο)

2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

3.2.Εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης στις πιστώσεις

3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις επιχειρησιακές πιστώσεις

3.2.2.Εκτιμώμενο αποτέλεσμα που χρηματοδοτείται με επιχειρησιακές πιστώσεις

3.2.3.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις διοικητικές πιστώσεις

3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

3.2.5.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023

1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής 

Τομέας πολιτικής: απασχόληση και δεξιότητες

1.3.Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά: 

X νέα δράση 

 νέα δράση μετά από πιλοτικό έργο / προπαρασκευαστική ενέργεια 57  

 την παράταση υφιστάμενης δράσης 

 συγχώνευση ή αναπροσανατολισμό μίας ή περισσότερων δράσεων προς άλλη/νέα δράση 

1.4.Στόχοι

1.4.1.Γενικοί στόχοι

Γενικός στόχος του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023 είναι η περαιτέρω προώθηση μιας νοοτροπίας επανειδίκευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων, ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει στο περιθώριο κατά τη διττή μετάβαση και, ιδίως, ότι θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, με στόχο ένα εργατικό δυναμικό με καλύτερες δεξιότητες στην ΕΕ, το οποίο θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες αυτής της διαδικασίας, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων —ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων— και αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης με κοινωνικά δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο.

1.4.2.Ειδικοί στόχοι

Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023 επιδιώκει τέσσερις ειδικούς στόχους:

1.    Προώθηση αυξημένων, αποτελεσματικότερων και χωρίς αποκλεισμούς επενδύσεων στην κατάρτιση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες του σημερινού και μελλοντικού ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού και να στηριχθούν τα άτομα στη διαχείριση της μετάβασης από μία θέση εργασίας σε άλλη, στην ενεργό γήρανση και στην αξιοποίηση των νέων ευκαιριών που προσφέρει ο συνεχιζόμενος οικονομικός μετασχηματισμός.

2.    Ενίσχυση της συνάφειας των δεξιοτήτων μέσω στενής συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες απασχόλησης, τις επιχειρήσεις, τους παρόχους εκπαίδευσης και κατάρτισης και μέσω της ανάπτυξης κοινών προσεγγίσεων με όλα τα τμήματα των κυβερνήσεων.

3.    Αντιστοίχιση των προσδοκιών και των δεξιοτήτων των ατόμων με τις ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, ιδίως με εκείνες που προσφέρονται από την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και από τους βασικούς τομείς που χρήζουν ανάκαμψης από την πανδημία. Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσβαση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, ιδίως των γυναικών και των νέων και ιδίως εκείνων που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης (ΕΕΑΚ).

4.    Προσέλκυση ατόμων από τρίτες χώρες που διαθέτουν τις δεξιότητες που χρειάζεται η Ένωση, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης των ευκαιριών μάθησης και της κινητικότητας, και μέσω της διευκόλυνσης της αναγνώρισης των επαγγελματικών τους προσόντων.

1.4.3.Αναμενόμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις

Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που θα πρέπει να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους στοχοθετημένους δικαιούχους / τις στοχοθετημένες ομάδες.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023 αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα σε ατομικό, κρατικό και κοινωνικό επίπεδο. Τα είδη των προβλεπόμενων μέτρων (εκδηλώσεις, εκστρατείες ενημέρωσης, επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης, ενισχυμένος διάλογος, προώθηση και ανάπτυξη εργαλείων) θα οδηγήσουν στα εξής:

περισσότερες και καλύτερα εστιασμένες επενδύσεις σε ευκαιρίες επανειδίκευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων που σχετίζονται με την αγορά εργασίας, οι οποίες θα ωφελήσουν τους εργαζομένους και τους εργοδότες αντιμετωπίζοντας τις υφιστάμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού και προωθώντας την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη·

αυξημένη ανταλλαγή πληροφοριών, αμοιβαία μάθηση και ενισχυμένη συνεργασία, προς όφελος του έργου των δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών, καθώς και των κοινωνικών εταίρων, σε διεθνές, ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

1.4.4.Δείκτες επιδόσεων

Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της προόδου και των επιτευγμάτων.

Δείκτες αποτελεσμάτων:

Αριθμός των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν

Αριθμός αποτελεσμάτων που πρέπει να επιτευχθούν στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με την εφαρμογή, τα αποτελέσματα και τη γενική αξιολόγηση των πρωτοβουλιών που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση.

1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας 

1.5.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας

Βραχυπρόθεσμη: ενισχυμένη συνεργασία και αυξημένη ευαισθητοποίηση των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων σχετικά με τις πολιτικές και τα μέσα για τις δεξιότητες. Οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις θα καλυφθούν κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023 με την εφαρμογή των προβλεπόμενων τύπων μέτρων.

Μακροπρόθεσμη: προώθηση αυξημένων ευκαιριών για αναβάθμιση των δεξιοτήτων και επανειδίκευση, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση του ζητήματος των ελλείψεων εργατικού δυναμικού στην ΕΕ.

1.5.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου, «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την ενωσιακή παρέμβαση και η οποία προστίθεται στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.

Η προστιθέμενη αξία της ενωσιακής συμμετοχής προκύπτει από τα εξής:

— μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των μέσων της Ένωσης μέσω της ευαισθητοποίησης και της προβολής των πολιτικών για τις δεξιότητες,

— η ευρωπαϊκή διάσταση συμπληρώνει τις δράσεις που πραγματοποιούνται σε εθνικό επίπεδο, δίνοντας τη δυνατότητα για ανταλλαγή εμπειριών και ορθών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών, των κοινωνικών εταίρων και άλλων ενδιαφερόμενων μερών, ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων, εντός και εκτός της ΕΕ. Επιπροσθέτως, η δράση των κρατών μελών θα ωφεληθεί από την ευαισθητοποίηση και την προβολή που θα αποκτηθεί εντός και εκτός ΕΕ.

1.5.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

Τα ευρωπαϊκά έτη που διοργανώθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια έχουν αποδείξει ότι συνιστούν αποτελεσματικά μέσα ευαισθητοποίησης, τα οποία επηρέασαν τόσο το ευρύ κοινό όσο και τους παράγοντες διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, και δημιούργησαν συνέργειες μεταξύ διαφόρων τομέων παρέμβασης σε επίπεδο Ένωσης και κρατών μελών.

1.5.4.Συμβατότητα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ενδεχόμενες συνέργειες με άλλα κατάλληλα μέσα

Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023 θα προωθήσει τις συνέργειες μεταξύ των πολιτικών για τις δεξιότητες και των άλλων συναφών πολιτικών της Ένωσης. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι θεμελιώδης και σημαντική για όλους τους οικονομικούς τομείς, το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023 θα βασιστεί σε υφιστάμενες, συναφείς πρωτοβουλίες της Ένωσης.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023 θα βασιστεί στο ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων, στο σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση, στον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης, στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας, στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της δέσμης προσαρμογής στον στόχο του 55 %, στο κύμα ανακαινίσεων για την Ευρώπη, στο σχέδιο REpowerEU, στο νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, στο σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση και στη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, στη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και στην ανακοίνωση σχετικά με μια νέα προσέγγιση για βιώσιμη γαλάζια οικονομία στην ΕΕ. Επιπλέον, θα αξιοποιήσει το νέο ευρωπαϊκό Bauhaus, το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» και τις αποστολές του, το νέο ευρωπαϊκό θεματολόγιο καινοτομίας, την ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πανεπιστήμια, την πρόταση της Επιτροπής για την ευρωπαϊκή διακήρυξη σχετικά με τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές για την ψηφιακή δεκαετία, τη στρατηγική για τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης, την ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα, την ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης, το ενισχυμένο πρόγραμμα εγγυήσεων για τη νεολαία, τη στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, το κοινό πλαίσιο χρηματοοικονομικής ικανότητας ΕΕ/ΟΟΣΑ για τους ενήλικες, το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση του ρατσισμού, το στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά, το σχέδιο δράσης για την ενσωμάτωση και την ένταξη 2021-2027, τη στρατηγική για την ισότητα των φύλων, το σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, το μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ, την ανακοίνωση σχετικά με μια νέα προσέγγιση για βιώσιμη γαλάζια οικονομία στην ΕΕ, την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη φροντίδα, το σχέδιο δράσης για την κοινωνική οικονομία και την πορεία μετάβασης για το βιομηχανικό οικοσύστημα «Εγγύτητα και κοινωνική οικονομία», την κοινή ανακοίνωση σχετικά με τα επενδυτικά κενά στον τομέα της άμυνας και τη μελλοντική πορεία, και τον κανονισμό για το διαστημικό πρόγραμμα, τη στρατηγική Global Gateway και το σχέδιο δράσης για τη νεολαία. Καθεμία από αυτές τις πρωτοβουλίες και πολιτικές περιλαμβάνει μέτρα που μπορεί να σχετίζονται με την ανάπτυξη δεξιοτήτων εν γένει ή για συγκεκριμένες ομάδες ή αναφέρεται σε συγκεκριμένα σύνολα δεξιοτήτων.

1.5.5.Αξιολόγηση των διαφόρων διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανακατανομής

Εξετάστηκαν δύο επιλογές: αίτηση συμπληρωματικών πιστώσεων ή προσπάθεια χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων μέσω ανακατανομών.

Δεδομένου ότι οι ανάγκες σε πιστώσεις κατανέμονται σε διάστημα τριών ετών (2022-2024), κατέστη δυνατή η κάλυψη όλων των αναγκών σε πιστώσεις μέσω εσωτερικών ανακατανομών, με βάση την τεχνική βοήθεια του ΕΚΤ+, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε διοικητικό επίπεδο.

Ωστόσο, όσον αφορά το προσωπικό, η ανακατανομή δεν θεωρήθηκε δυνατή. Ως εκ τούτου, το μόνιμο προσωπικό θα ενισχυθεί με προσωρινό προσωπικό καθ’ όλη τη διάρκεια των δραστηριοτήτων. Οι δαπάνες που σχετίζονται με το προσωρινό προσωπικό μπορούν επίσης να χρηματοδοτηθούν μέσω ανακατανομής πιστώσεων.

1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας

X περιορισμένη διάρκεια

X    με ισχύ από την έκδοση της απόφασης έως τις 31/12/2024

X    Δημοσιονομικές επιπτώσεις από το 2022 έως το 2024 για πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και από το 2022 έως το 2026 για πιστώσεις πληρωμών.

 απεριόριστη διάρκεια

Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ,

και στη συνέχεια πλήρης εφαρμογή.

1.7.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης 58  

X Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

X από τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της στις αντιπροσωπείες της Ένωσης

   από τους εκτελεστικούς οργανισμούς

 Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

 Έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού:

σε τρίτες χώρες ή οργανισμούς που αυτές έχουν ορίσει

σε διεθνείς οργανισμούς και στις οργανώσεις τους (να προσδιοριστούν)

στην ΕΤΕπ και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

στους οργανισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 70 και 71 του δημοσιονομικού κανονισμού

σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου

σε οργανισμούς που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο και έχουν αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, στον βαθμό που τους παρέχονται επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

σε οργανισμούς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στους οποίους παρέχονται επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

σε πρόσωπα επιφορτισμένα με την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων στην ΚΕΠΠΑ βάσει του τίτλου V της ΣΕΕ και τα οποία προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη.

Αν αναφέρονται περισσότεροι του ενός τρόποι διαχείρισης, να διευκρινιστούν στο τμήμα «Παρατηρήσεις».

Παρατηρήσεις

2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 

2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων 

Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι.

Πρόγραμμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Έτους

2.2.Συστήματα διαχείρισης και ελέγχου 

2.2.1.Αιτιολόγηση των τρόπων διαχείρισης, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της προτεινόμενης στρατηγικής ελέγχου

Η άμεση διαχείριση, σύμφωνα με το άρθρο 62 παράγραφος 1 στοιχείο α) του δημοσιονομικού κανονισμού, είναι η προτιμητέα λύση, δεδομένου ότι οι δράσεις θα υλοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ιδίως τη ΓΔ EMPL, η οποία θα εξασφαλίσει τον συντονισμό με τα κράτη μέλη και τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη.

2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί για τον μετριασμό τους

Οι έλεγχοι αποτελούν μέρος του συστήματος εσωτερικού ελέγχου της ΓΔ EMPL. Η ίδια προσέγγιση για τον εντοπισμό και τον μετριασμό των κινδύνων θα καλύπτει και αυτές τις νέες δράσεις.

2.2.3.Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο) 

Οι έλεγχοι αποτελούν μέρος του συστήματος εσωτερικού ελέγχου της ΓΔ EMPL. Αυτές οι νέες δραστηριότητες θα οδηγήσουν σε μη σημαντικές πρόσθετες δαπάνες ελέγχου σε επίπεδο ΓΔ.

2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας 

Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας, π.χ. στη στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης.

Κατά την υλοποίηση δράσεων που χρηματοδοτούνται δυνάμει της παρούσας απόφασης, η Επιτροπή εξασφαλίζει την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων κατά της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας, με τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων και με την ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, καθώς επίσης, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρατυπίες, με την επιβολή αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων. Η Επιτροπή είναι εξουσιοδοτημένη να διενεργεί ελέγχους και επαληθεύσεις επιτόπου βάσει της παρούσας απόφασης και σύμφωνα με τον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες. Εφόσον χρειαστεί, διεξάγονται έρευνες από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης σύμφωνα με τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 1999, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται 

·Υφιστάμενες γραμμές του προϋπολογισμού

Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Γραμμή του προϋπολογισμού

Είδος δαπάνης

Συμμετοχή

Αριθμός  

ΔΠ/ΜΔΠ 59

χωρών ΕΖΕΣ 60

υποψηφίων για ένταξη χωρών 61

τρίτων χωρών

κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού

ΔΠ/ΜΔΠ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

2.α

07.020502 – ΕΚΤ – Επιχειρησιακή τεχνική βοήθεια – Χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας REACT-EU

ΜΔΠ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

2.α

07.010101 – Δαπάνες στήριξης για το ΕΚΤ+ – επιμερισμένη διαχείριση

ΜΔΠ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

2.α

07.010101 – Δαπάνες στήριξης για το ΕΚΤ+ – επιμερισμένη διαχείριση – Χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας REACT-EU

ΜΔΠ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

3.2.Εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης στις πιστώσεις 

Τα προγράμματα και οι γραμμές του προϋπολογισμού που αναφέρονται στη συνέχεια είναι ενδεικτικά. Η κατάλληλη χρηματοδότηση θα καθοριστεί στο πλαίσιο των κονδυλίων των συνεισφερόντων προγραμμάτων, σύμφωνα με τους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες.

3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις επιχειρησιακές πιστώσεις 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

X    Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού 
πλαισίου

Αριθμός

του Τομέα 2α: Συνοχή, ανθεκτικότητα και αξίες

ΓΔ EMPL

2022

2023

2024

2025

2026

ΣΥΝΟΛΟ

□ Επιχειρησιακές πιστώσεις

Γραμμή του προϋπολογισμού 07 02 05 02

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1α)

8,500

0,500

0,300

0

0

9,300

Πληρωμές

(2α)

0

3,600

1,920

3,660

0,120

9,300

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1β)

Πληρωμές

(2β)

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1γ)

Πληρωμές

(2γ)



 ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων 

Αναλήψεις υποχρεώσεων

1α+1β+1γ

8,500

0,500

0,300

0

0

9,300

Πληρωμές

2α+2β

+2

0

3,600

1,920

3,660

0,120

9,300

·Πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενες από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων

2022

2023

2024

2025

2026

ΣΥΝΟΛΟ

Γραμμή προϋπολογισμού 07 01 01 01

Αναλήψεις υποχρεώσεων / Πληρωμές

(3)

0,108

0,443

0,158

0,710

Γραμμή προϋπολογισμού 07 01 01 01 – REACT-EU

Αναλήψεις υποχρεώσεων / Πληρωμές

(3)

0,000

0,506

0,000

0,506



ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων για τη ΓΔ EMPL

Αναλήψεις υποχρεώσεων

8,608

1,449

0,458

10,516

Πληρωμές

2α+2β

+2

0,108

4,549

2,078

3,660

0,120

10,516

 



Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού 
πλαισίου

7

«Διοικητικές δαπάνες»

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

2022

2023

2024

2025

2026

ΣΥΝΟΛΟ

ΓΔ EMPL

□ Ανθρώπινοι πόροι

0,125

0,502

0,084

0,711

□ Άλλες διοικητικές δαπάνες

0,017

0,017

ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ EMPL

Πιστώσεις

0,125

0,519

0,084

0,728

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων 
του ΤΟΜΕΑ 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 

(Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)

0,125

0,519

0,084

0,728

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

2022

2023

2024

2025

2026

ΣΥΝΟΛΟ

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 

Αναλήψεις υποχρεώσεων

8,734

1,968

0,542

11,243

Πληρωμές

0,234

5,068

2,162

3,660

0,120

11,243

3.2.2.Εκτιμώμενο αποτέλεσμα που χρηματοδοτείται με επιχειρησιακές πιστώσεις 

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα

2022

2023

2024

2025

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

ΣΥΝΟΛΟ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Είδος 62

Μέσο κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Συνολικός αριθ.

Συνολικό κόστος

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1 63 ...

- Αποτέλεσμα

Επικοινωνιακή εκστρατεία

7,000

1

7,000

1

7,000

— Αποτέλεσμα

Εκδηλώσεις της Επιτροπής

1,500

5

0,300

5

1,500

— Αποτέλεσμα

Εκδηλώσεις της Προεδρίας

0,500

3

0,167

3

0,500

— Αποτέλεσμα

Αξιολόγηση

0,300

1

0,300

1

0,300

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 1

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 2 ...

- Αποτέλεσμα

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 2

ΣΥΝΟΛΑ

1

7,000

8

2,000

1

0,300

10

9,300

3.2.3.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις διοικητικές πιστώσεις 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα

X    Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

2022

2023

2024

2025

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

ΣΥΝΟΛΟ

ΤΟΜΕΑΣ 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Ανθρώπινοι πόροι

0,125

0,519

0,084

0,711

Άλλες διοικητικές δαπάνες

0,017

0,017

Μερικό σύνολο του ΤΟΜΕΑ 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

0,125

0,519

0,084

0,728

Εκτός του ΤΟΜΕΑ 7 64  
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Ανθρώπινοι πόροι

0,108

0,949

0,158

1,216

Άλλες δαπάνες διοικητικού χαρακτήρα

Μερικό σύνολο 
Εκτός του ΤΟΜΕΑ 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

0,108

0,949

0,158

1,216

TOTAL

0,234

1,468

0,242

1,948

Οι απαιτούμενες πιστώσεις για ανθρώπινους πόρους και άλλες δαπάνες διοικητικού χαρακτήρα θα καλυφθούν από τις πιστώσεις της ΓΔ που έχουν ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχουν ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ και οι οποίες θα συμπληρωθούν, κατά περίπτωση, με πρόσθετα κονδύλια που ενδέχεται να χορηγηθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

3.2.3.1.Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων

X    Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Εκτίμηση η οποία πρέπει να εκφράζεται σε μονάδες ισοδυνάμων πλήρους απασχόλησης

2022

2023

2024

Έτος N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

□ Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)

20 01 02 01 (στην έδρα και στις αντιπροσωπείες της Επιτροπής)

3

3

0,50

20 01 02 03 (στις αντιπροσωπείες της ΕΕ)

01 01 01 01  (έμμεση έρευνα)

01 01 01 11 (άμεση έρευνα)

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)

Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης: ΙΠΑ) 65

20 02 01 (AC, END, INT από το συνολικό κονδύλιο)

20 02 03 (AC, AL, END, INT και JPD στις αντιπροσωπείες της ΕΕ)

07 01 01 01  66

- στην έδρα

7

7

5

- στις αντιπροσωπείες της ΕΕ

01 01 01 02 (AC, END, INT – έμμεση έρευνα)

01 01 01 12 (AC, END, INT — άμεση έρευνα)

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν) 07 01 01 01 NGEU

0

8

0

ΣΥΝΟΛΟ

10

18

5,50

XX είναι ο σχετικός τομέας πολιτικής ή ο σχετικός τίτλος του προϋπολογισμού.

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχει ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ και το οποίο θα συμπληρωθεί, εάν χρειαστεί, από πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

Κατάρτιση και συντονισμός του προγράμματος εργασιών για το Ευρωπαϊκό Έτος με άλλες υπηρεσίες· σύνταξη της συγγραφής υποχρεώσεων για τις συμβάσεις υπηρεσιών και τις συμβάσεις αγοράς, και παρακολούθηση της διαδικασίας επιλογής· διασφάλιση του συντονισμού μεταξύ των θεσμικών οργάνων· προετοιμασία συναντήσεων ενημέρωσης και σύνταξη ομιλιών για τον Επίτροπο και τη ΓΔ· εξασφάλιση υλικού για κάλυψη στα μέσα ενημέρωσης· παρακολούθηση της εκ των υστέρων αξιολόγησης

Εξωτερικό προσωπικό

3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 

Η πρόταση/πρωτοβουλία:

X Η πρόταση είναι συμβατή με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

   μπορεί να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου με ανακατανομή εντός του οικείου τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ).

   συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση του αδιάθετου περιθωρίου στο πλαίσιο του αντίστοιχου τομέα του ΠΔΠ και/ή τη χρήση ειδικών μηχανισμών, όπως ορίζεται στον κανονισμό για το ΠΔΠ.

   συνεπάγεται την αναθεώρηση του ΠΔΠ.

3.2.5.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση 

Η πρόταση/πρωτοβουλία:

X    δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτους

   προβλέπει τη συγχρηματοδότηση από τρίτους που εκτιμάται παρακάτω:

Πιστώσεις σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος 
N 67

Έτος 
N+1

Έτος 
N+2

Έτος 
N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

Σύνολο

Προσδιορισμός του φορέα συγχρηματοδότησης 

ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων

 

3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα 

X    Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που περιγράφονται κατωτέρω:

   στους ιδίους πόρους

   στα λοιπά έσοδα

Να αναφερθεί αν τα έσοδα προορίζονται για γραμμές δαπανών    

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού:

Διαθέσιμες πιστώσεις για το τρέχον οικονομικό έτος

Επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας 68

Έτος 
N

Έτος 
N+1

Έτος 
N+2

Έτος 
N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

Άρθρο ………….

Ως προς τα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστούν οι γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται.

Άλλες παρατηρήσεις (π.χ. μέθοδος/τύπος για τον υπολογισμό των επιπτώσεων στα έσοδα ή τυχόν άλλες πληροφορίες).

(1)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών- Ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθεκτικότητα [ COM(2021) 274 final ].
(2)    Για παράδειγμα, η έκθεση στρατηγικών προβλέψεων 2022 [COM(2022) 289 final] απηύθυνε έκκληση για αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, τονίζοντας παράλληλα ότι σε αυτές συμπεριλαμβάνονται τόσο δεξιότητες μάθησης για την προσαρμογή σε μια ταχέως μετασχηματιζόμενη τεχνολογική πραγματικότητα και αγορά εργασίας, όσο και πράσινες δεξιότητες και ευαισθητοποίηση σχετικά με το κλίμα.
(3)     Η διακήρυξη του Πόρτο — Consilium (europa.eu).
(4)    Eurostat, Ποσοστό ανεργίας, (une_rt_m) .
(5)    Eurofound, Έρευνα για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις 2019.
(6)    Eurostat, Key Figures on European Businesses (Βασικά στοιχεία για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις), Έκδοση 2022, σ. 10.
(7)    Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Report on labour shortages and surpluses 2021 (Έκθεση σχετικά με τις ελλείψεις και τα πλεονάσματα εργατικού δυναμικού 2021) και ENISA, Cybersecurity skills development in the EU (Ανάπτυξη δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ), Μάρτιος 2020. Οι μελέτες του ENISA εντοπίζουν ένα κενό 291 000 επαγγελματιών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
(8)    Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, Δείκτης ισότητας των φύλων για το 2020: βασικά πορίσματα για την ΕΕ , Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2021.
(9)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Ψηφιακή Πυξίδα 2030: η ευρωπαϊκή οδός για την ψηφιακή δεκαετία» [ COM(2021) 118 final ].
(10)    Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας ( DESI ).
(11)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Ψηφιακή Πυξίδα 2030: η ευρωπαϊκή οδός για την ψηφιακή δεκαετία» [ COM(2021) 118 final ].
(12)    Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, Έκθεση επί του τελικού αποτελέσματος, Μάιος 2022.
(13)    Cedefop, The green employment and skills transformation (Ο πράσινος μετασχηματισμός της απασχόλησης και των δεξιοτήτων), σ. 22.
(14)    Eurostat, TRNG_AES_100 , στοιχεία του 2016, σχετικά με τη συμμετοχή στην κατάρτιση κατά τους τελευταίους 12 μήνες, εξαιρουμένης της επαγγελματικής κατάρτισης.
(15)    Eurostat, «Population on 1st January by age, sex and type of projection (proj_19np)» (Πληθυσμός την 1η Ιανουαρίου ανά ηλικία, φύλο και τύπο προβολής).
(16)    Ορίζεται ως ο λόγος μεταξύ του αριθμού των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω και του αριθμού των ατόμων ηλικίας μεταξύ 15 και 64 ετών, πολλαπλασιασμένος επί 100. Βλ. Eurostat, PROJ_19NDBI .
(17)    Την 1η Ιανουαρίου 2021 οι υπήκοοι τρίτων χωρών που διέμεναν στην ΕΕ-27 αντιστοιχούσαν στο 5,3 % του συνολικού πληθυσμού. Ωστόσο, σύμφωνα με την Eurostat, το 2020 [βάσει των στοιχείων της έρευνας εργατικού δυναμικού (ΕΕΔ) και της διεθνούς τυποποιημένης ταξινόμησης επαγγελμάτων (ISCO-08)], οι εν λόγω υπήκοοι τρίτων χωρών αντιπροσώπευαν το 8,7 % των καθαριστών και των βοηθών, το 7,2 % των βοηθών παρασκευής τροφίμων, το 6,9 % των εργαζομένων στους τομείς της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας, το 6,1 % των εργαζομένων στον τομέα των οικοδομών και το 6,0 % των εργαζομένων στους τομείς της εξόρυξης, των κατασκευών, της μεταποίησης και των μεταφορών.
(18)    JRC, Immigrant Key Workers: Their Contribution to Europe’s COVID-19 Response (Μετανάστες εργαζόμενοι σε θέσεις εργασίας καίριας σημασίας: η συμβολή τους στην ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της νόσου COVID-19), 23 Απριλίου 2020.
(19)    Eurostat, Migration Integration Statistics — labour market indicators (Στατιστικές για τη μετανάστευση — δείκτες της αγοράς εργασίας) (στοιχεία που αντλήθηκαν τον Απρίλιο του 2021). Για παράδειγμα, το 2020 το ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ για τα άτομα ηλικίας 20 έως 64 ετών ήταν 61,9 % για τα άτομα που γεννήθηκαν εκτός της ΕΕ, σε σύγκριση με το 73,5 % για τους ημεδαπούς και τα άτομα που γεννήθηκαν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.
(20)    ΕΕ C της , σ .
(21)    ΕΕ C της , σ .
(22)    Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Report on labour shortages and surpluses 2021 (Έκθεση σχετικά με τις ελλείψεις και τα πλεονάσματα εργατικού δυναμικού 2021) και ENISA, Cybersecurity skills development in the EU (Ανάπτυξη δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ), Μάρτιος 2020. Οι μελέτες του ENISA εντοπίζουν ένα κενό 291 000 επαγγελματιών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
(23)    Eurostat, Key Figures on European Businesses (Βασικά στοιχεία για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις), Έκδοση 2022, σ. 10.
(24)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Στρατηγική για τις ΜΜΕ με στόχο μια βιώσιμη και ψηφιακή Ευρώπη» [ COM(2020) 103 final ].
(25)    Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2021 Labour market and wage developments in Europe (Εξελίξεις ως προς την αγορά εργασίας και τους μισθούς στην Ευρώπη), σ. 26.
(26)    Eurostat, Απασχόληση (ως ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 20 έως 64 ετών), ( LFSI_EMP_A ).
(27)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων» [ COM(2017) 250 final ].
(28)

   Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( 2000/C 364/01 ).

(29)     Σχέδιο δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων (europa.eu) .
(30)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθεκτικότητα» [ COM(2021) 274 final ].
(31)    Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της 11ης Φεβρουαρίου 2021, σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών για ένα Ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθεκτικότητα [ 2020/2818(RSP) ].
(32)     Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου , 24-25 Ιουνίου 2021. Αποτελεί συνέχεια της διακήρυξης του Πόρτο της 8ης Μαΐου 2021.
(33)    Ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης 2022, διαθέσιμη διαδικτυακά εδώ: Η κατάσταση της Ένωσης (europa.eu)
(34)    Σύσταση του Συμβουλίου, της 16ης Ιουνίου 2022, για τους ατομικούς λογαριασμούς μάθησης ( ΕΕ L 243 της 27.6.2022, σ. 26 ).
(35)    Σύσταση του Συμβουλίου, της 16ης Ιουνίου 2022, σχετικά με μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για τα μικροδιαπιστευτήρια για τη δια βίου μάθηση και την απασχολησιμότητα ( ΕΕ C 243 της 27.6.2022, σ. 10 ).
(36)    Ψήφισμα του Συμβουλίου σχετικά με νέο ευρωπαϊκό θεματολόγιο για την εκπαίδευση των ενηλίκων 2021-2030 ( ΕΕ C 504 της 14.12.2021, σ. 9 ).
(37)    Σύσταση της Επιτροπής, της 4ης Μαρτίου 2021, σχετικά με την αποτελεσματική ενεργό στήριξη της απασχόλησης μετά την κρίση της νόσου COVID-19 (EASE) ( ΕΕ L 80 της 8.3.2021, σ. 1 ).
(38)    Σύσταση του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2020, σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ) για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθεκτικότητα ( ΕΕ C 417 της 2.12.2020, σ. 1 ).
(39)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» [ COM(2019) 640 final ].
(40)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Προσαρμογή στον στόχο του 55 %»: υλοποίηση του στόχου της ΕΕ για το κλίμα με ορίζοντα το 2030 στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα [ COM(2021) 550 final ].
(41)    Πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του προγράμματος πολιτικής 2030 «Πορεία προς την ψηφιακή δεκαετία» [ COM(2021) 574 final ].
(42)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Ψηφιακή Πυξίδα 2030: η ευρωπαϊκή οδός για την ψηφιακή δεκαετία» [COM(2021) 118 final ].
(43)     Ανακοίνωση της Επιτροπής προς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με το σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση [COM(2018) 22 final].
(44)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Επικαιροποίηση της νέας βιομηχανικής στρατηγικής του 2020: προς μια ισχυρότερη ενιαία αγορά για την ανάκαμψη της Ευρώπης», [ COM(2021) 350 final ].
(45)    Οδηγία (ΕΕ) 2021/1883 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Οκτωβρίου 2021, σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την απασχόληση υψηλής ειδίκευσης, και την κατάργηση της οδηγίας 2009/50/ΕΚ του Συμβουλίου ( ΕΕ L 382 της 28.10.2021, σ. 1 ).
(46)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με ένα νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο [ COM(2020) 609 final ].
(47)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Προσέλκυση δεξιοτήτων και ταλέντων στην ΕΕ» [ COM(2022) 657 final ].
(48)    Κοινή ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Επιτροπή των Περιφερειών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων «Global Gateway» [JOIN(2021) 30 final].
(49)    Βλ. για παράδειγμα την αύξηση του ποσοστού ολοκλήρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, βλ. Έκθεση παρακολούθησης της εκπαίδευσης και της κατάρτισης 2021 .
(50)     Συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2020 — Η επανειδίκευση και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων ως βάσεις για την αύξηση της βιωσιμότητας και της απασχολησιμότητας, στο πλαίσιο της στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης και της κοινωνικής συνοχής.
(51)    Θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/241 , της 12ης Φεβρουαρίου 2021.
(52)    Οι κοινωνικές κατηγορίες ορίζονται και εφαρμόζονται με βάση τη μεθοδολογία που έχει εγκρίνει η Επιτροπή σε διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό 2021/2105 . Έως τις 3 Οκτωβρίου 2022, 25 σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είχαν εγκριθεί από την Επιτροπή και το Συμβούλιο.
(53)    Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1056 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Ιουνίου 2021, για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (PE/5/2021/REV/1) ( ΕΕ L 231 της 30.6.2021, σ. 1 ).
(54)    Σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τη διασφάλιση δίκαιης μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα [ ΕΕ C 243 της 27.6.2022, σ. 35 ].
(55)    Σύσταση του Συμβουλίου, της 16ής Ιουνίου 2022, σχετικά με τη μάθηση για την πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη (ΕΕ C 243 της 27.6.2022, σ. 1).
(56)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Ένωση ισότητας: στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030» [ COM(2021) 101 final ].
(57)    Όπως αναφέρεται στο άρθρο 58 παράγραφος 2 στοιχείο α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.
(58)    Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx .
(59)    ΔΠ = Διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ = Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις.
(60)    ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.
(61)    Υποψήφιες χώρες και, κατά περίπτωση, δυνάμει υποψήφια μέλη των Δυτικών Βαλκανίων.
(62)    Τα αποτελέσματα είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν (π.χ.: αριθμός ανταλλαγών φοιτητών που θα χρηματοδοτηθούν, αριθμός χλμ. οδών που θα κατασκευαστούν κ.λπ.).
(63)    Όπως περιγράφεται στο σημείο 1.4.2. «Ειδικοί στόχοι…».
(64)    Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.
(65)    AC = Συμβασιούχος υπάλληλος· AL = Τοπικός υπάλληλος· END = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας· INT = Προσωρινό προσωπικό· JPD = Νέος επαγγελματίας σε αντιπροσωπεία της ΕΕ.
(66)    Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού που καλύπτεται από επιχειρησιακές πιστώσεις (πρώην γραμμές «BA»).
(67)    Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας. Να αντικατασταθεί το «N» με το αναμενόμενο πρώτο έτος εφαρμογής (για παράδειγμα: 2021). Το ίδιο και για τα επόμενα έτη.
(68)    Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμούς, εισφορές ζάχαρης), τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 20 % για έξοδα είσπραξης.
Top