Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022IR1727

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των πολυεθνικών ομίλων στην Ένωση»

COR 2022/01727

ΕΕ C 301 της 5.8.2022, p. 45–50 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

5.8.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 301/45


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των πολυεθνικών ομίλων στην Ένωση»

(2022/C 301/08)

Γενικός εισηγητής:

Federico Borgna (IT/PES)

Έγγραφο αναφοράς:

Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των πολυεθνικών ομίλων στην Ένωση

COM(2021) 823 final

I.   ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Τροπολογία 1

Αιτιολογική σκέψη 7

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Παρότι είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι αποθαρρύνονται οι πρακτικές φοροαποφυγής, θα πρέπει να αποτρέπονται οι δυσμενείς επιπτώσεις για τις μικρότερες πολυεθνικές επιχειρήσεις στην εσωτερική αγορά. Για τον σκοπό αυτόν, η παρούσα οδηγία θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε οντότητες που είναι εγκατεστημένες στην Ένωση και είναι μέλη ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων ή εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας που πληρούν το ετήσιο όριο ενοποιημένων εσόδων ύψους 750 000 000 EUR, τουλάχιστον. Το συγκεκριμένο αυτό όριο συνάδει με το κατώτατο όριο των υφιστάμενων διεθνών φορολογικών κανόνων, όπως οι κανόνες παροχής στοιχείων ανά χώρα. Οι οντότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας αναφέρονται ως συνιστώσες οντότητες. Ορισμένες οντότητες θα πρέπει να εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής με βάση τον ιδιαίτερο σκοπό και το καθεστώς τους. Εξαιρούμενες οντότητες είναι εκείνες που δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα και ασκούν δραστηριότητες γενικού συμφέροντος και οι οποίες, για τους συγκεκριμένους λόγους, δεν είναι πιθανό να υπόκεινται σε φόρο στο κράτος μέλος στο οποίο είναι εγκατεστημένες. Για την προστασία των συγκεκριμένων συμφερόντων, είναι αναγκαίο να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας οι κυβερνητικοί φορείς, οι διεθνείς οργανισμοί, οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Οι οργανισμοί επενδύσεων και οι φορείς επενδύσεων σε ακίνητα θα πρέπει επίσης να εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής όταν βρίσκονται στην κορυφή της αλυσίδας ιδιοκτησίας, δεδομένου ότι, όσον αφορά τις λεγόμενες οντότητες μετακύλισης φόρου, το εισόδημα που αποκτάται φορολογείται στο επίπεδο των ιδιοκτητών.

Είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι αποθαρρύνονται οι πρακτικές φοροαποφυγής. Παράλληλα , θα πρέπει να αποτρέπονται οι δυσμενείς επιπτώσεις για τις μικρότερες πολυεθνικές επιχειρήσεις στην εσωτερική αγορά. Για τον σκοπό αυτόν, η παρούσα οδηγία θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε οντότητες που είναι εγκατεστημένες στην Ένωση και είναι μέλη ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων ή εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας που πληρούν το ετήσιο όριο ενοποιημένων εσόδων ύψους 750 000 000 EUR, τουλάχιστον. Το συγκεκριμένο αυτό όριο συνάδει με το κατώτατο όριο των υφιστάμενων διεθνών φορολογικών κανόνων, όπως οι κανόνες παροχής στοιχείων ανά χώρα. Οι οντότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας αναφέρονται ως συνιστώσες οντότητες. Ορισμένες οντότητες θα πρέπει να εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής με βάση τον ιδιαίτερο σκοπό και το καθεστώς τους. Εξαιρούμενες οντότητες είναι εκείνες που δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα και ασκούν δραστηριότητες γενικού συμφέροντος και οι οποίες, για τους συγκεκριμένους λόγους, δεν είναι πιθανό να υπόκεινται σε φόρο στο κράτος μέλος στο οποίο είναι εγκατεστημένες. Για την προστασία των συγκεκριμένων συμφερόντων, είναι αναγκαίο να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας οι κυβερνητικοί φορείς (συμπεριλαμβανομένων των τοπικών και περιφερειακών αρχών και των ενώσεων των αρχών αυτών) , οι διεθνείς οργανισμοί, οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Αιτιολογία

Αυτονόητη

Τροπολογία 2

Άρθρο 2 παράγραφος 3 στοιχείο α)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

α)

κρατική οντότητα, διεθνή οργανισμό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό , συνταξιοδοτικό ταμείο, επενδυτική οντότητα που είναι τελική μητρική οντότητα και φορέα επενδύσεων σε ακίνητα που είναι τελική μητρική οντότητα · ή

α)

κρατική οντότητα (συμπεριλαμβανομένων των τοπικών και περιφερειακών αρχών και των ενώσεων των αρχών αυτών) , διεθνή οργανισμό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό , συνταξιοδοτικό ταμείο ·

Αιτιολογία

Διευκρίνιση Αυτονόητη.

Τροπολογία 3

Άρθρο 3 παράγραφος 31 στοιχείο δ)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

δ)

σε κρατική οντότητα, διεθνή οργανισμό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό , συνταξιοδοτικό ταμείο, επενδυτική οντότητα που δεν ανήκει στον όμιλο πολυεθνικών επιχειρήσεων ή εταιρεία ασφάλισης ζωής, στον βαθμό που το μέρισμα εισπράττεται σε σχέση με δραστηριότητες συνταξιοδοτικών ταμείων που φορολογούνται κατά τον ίδιο τρόπο όπως ένα συνταξιοδοτικό ταμείο ·

δ)

σε κρατική οντότητα (συμπεριλαμβανομένων των τοπικών και περιφερειακών αρχών και των ενώσεων των αρχών αυτών) , διεθνή οργανισμό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό , συνταξιοδοτικό ταμείο ·

Αιτιολογία

Διευκρίνιση Αυτονόητη.

Τροπολογία 4

Άρθρο 11

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Εφαρμογή του κανόνα UTPR σε ολόκληρο τον όμιλο πολυεθνικών επιχειρήσεων

Εφαρμογή του κανόνα UTPR σε ολόκληρο τον όμιλο πολυεθνικών επιχειρήσεων

Όταν η τελική μητρική οντότητα ενός ομίλου πολυεθνικών επιχειρήσεων είναι εγκατεστημένη σε δικαιοδοσία τρίτης χώρας η οποία δεν εφαρμόζει ενδεδειγμένο κανόνα σχετικά με τη συμπερίληψη εισοδήματος, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι οικείες συνιστώσες οντότητες που είναι εγκατεστημένες στην Ένωση υπόκεινται, στο κράτος μέλος στο οποίο είναι εγκατεστημένες, σε συμπληρωματικό φόρο για το οικονομικό έτος (στο εξής: συμπληρωματικός φόρος βάσει του κανόνα UTPR) για το ποσό που κατανέμεται στο εν λόγω κράτος μέλος σύμφωνα με το άρθρο 13.

Οι συνιστώσες οντότητες που είναι επενδυτικές οντότητες και συνταξιοδοτικά ταμεία δεν υπόκεινται στον συμπληρωματικό φόρο του κανόνα UTPR.

Όταν η τελική μητρική οντότητα ενός ομίλου πολυεθνικών επιχειρήσεων είναι εγκατεστημένη σε δικαιοδοσία τρίτης χώρας η οποία δεν εφαρμόζει ενδεδειγμένο κανόνα σχετικά με τη συμπερίληψη εισοδήματος, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι οικείες συνιστώσες οντότητες που είναι εγκατεστημένες στην Ένωση υπόκεινται, στο κράτος μέλος στο οποίο είναι εγκατεστημένες, σε συμπληρωματικό φόρο για το οικονομικό έτος (στο εξής: συμπληρωματικός φόρος βάσει του κανόνα UTPR) για το ποσό που κατανέμεται στο εν λόγω κράτος μέλος σύμφωνα με το άρθρο 13. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν υπόκεινται στον συμπληρωματικό φόρο του κανόνα UTPR.

Αιτιολογία

Αυτονόητη

Τροπολογία 5

Άρθρο 12

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Εφαρμογή του κανόνα UTPR στη δικαιοδοσία της τελικής μητρικής οντότητας

Εφαρμογή του κανόνα UTPR στη δικαιοδοσία της τελικής μητρικής οντότητας

Όταν η τελική μητρική οντότητα ενός ομίλου πολυεθνικών επιχειρήσεων είναι εγκατεστημένη σε δικαιοδοσία με χαμηλή φορολόγηση, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι οικείες συνιστώσες οντότητες που είναι εγκατεστημένες σε κράτος μέλος υπόκεινται σε συμπληρωματικό φόρο βάσει του κανόνα UTPR για το οικονομικό έτος και για το ποσό που κατανέμεται στο εν λόγω κράτος μέλος σύμφωνα με το άρθρο 13 όσον αφορά τις συνιστώσες οντότητες με χαμηλή φορολόγηση που είναι εγκατεστημένες στη δικαιοδοσία της τελικής μητρικής οντότητας, ανεξάρτητα από το αν η εν λόγω δικαιοδοσία εφαρμόζει εγκεκριμένο κανόνα σχετικά με τη συμπερίληψη του εισοδήματος.

Οι συνιστώσες οντότητες που είναι επενδυτικές οντότητες και συνταξιοδοτικά ταμεία δεν υπόκεινται στον συμπληρωματικό φόρο του κανόνα UTPR.

Όταν η τελική μητρική οντότητα ενός ομίλου πολυεθνικών επιχειρήσεων είναι εγκατεστημένη σε δικαιοδοσία με χαμηλή φορολόγηση, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι οικείες συνιστώσες οντότητες που είναι εγκατεστημένες σε κράτος μέλος υπόκεινται σε συμπληρωματικό φόρο βάσει του κανόνα UTPR για το οικονομικό έτος και για το ποσό που κατανέμεται στο εν λόγω κράτος μέλος σύμφωνα με το άρθρο 13 όσον αφορά τις συνιστώσες οντότητες με χαμηλή φορολόγηση που είναι εγκατεστημένες στη δικαιοδοσία της τελικής μητρικής οντότητας, ανεξάρτητα από το αν η εν λόγω δικαιοδοσία εφαρμόζει εγκεκριμένο κανόνα σχετικά με τη συμπερίληψη του εισοδήματος. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν υπόκεινται στον συμπληρωματικό φόρο του κανόνα UTPR.

Αιτιολογία

Αυτονόητη

Τροπολογία 6

Άρθρο 36 παράγραφος 2 στοιχείο β)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

β)

κρατική οντότητα, διεθνής οργανισμός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός ή συνταξιοδοτικό ταμείο εκτός από οντότητα παροχής συνταξιοδοτικών υπηρεσιών που έχει φορολογική κατοικία στη δικαιοδοσία στην οποία βρίσκεται η τελική μητρική οντότητα και κατέχει ιδιοκτησιακές συμμετοχές που αντιπροσωπεύουν δικαίωμα που δεν υπερβαίνει το 5 % των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων της τελικής μητρικής οντότητας.

β)

κρατική οντότητα (συμπεριλαμβανομένων των τοπικών και περιφερειακών αρχών και των ενώσεων των αρχών αυτών) , διεθνής οργανισμός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός , ή συνταξιοδοτικό ταμείο ·

Αιτιολογία

Διευκρίνιση Αυτονόητη.

Τροπολογία 7

Άρθρο 37 παράγραφος 3 στοιχείο γ)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

γ)

κρατική οντότητα, διεθνής οργανισμός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός ή συνταξιοδοτικό ταμείο εκτός από οντότητα παροχής συνταξιοδοτικών υπηρεσιών που έχει φορολογική κατοικία στη δικαιοδοσία στην οποία βρίσκεται η τελική μητρική οντότητα και κατέχει ιδιοκτησιακές συμμετοχές που αντιπροσωπεύουν δικαίωμα που δεν υπερβαίνει το 5 % των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων της τελικής μητρικής οντότητας .

γ)

κρατική οντότητα (συμπεριλαμβανομένων των τοπικών και περιφερειακών αρχών και των ενώσεων των αρχών αυτών) , διεθνής οργανισμός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός , ή συνταξιοδοτικό ταμείο .

Αιτιολογία

Διευκρίνιση Αυτονόητη.

Τροπολογία 8

Άρθρο 53α (νέο)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

Τρία έτη μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξετάζει τα αποτελέσματά της και μπορεί να προτείνει τροποποίηση της εν λόγω οδηγίας, ιδίως όσον αφορά την προσαρμογή των ορισμών που αφορούν το όριο κύκλου εργασιών και τον κατώτατο φορολογικό συντελεστή, σύμφωνα με τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.

Αιτιολογία

Ελλείψει εκτίμησης επιπτώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την κατάρτιση της παρούσας οδηγίας, η επανεξέταση είναι ακόμη πιο σημαντική για την ανάλυση των αποτελεσμάτων και των συνεπειών της εφαρμογής της.

II.   ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ (ΕτΠ)

Γενικές παρατηρήσεις

1.

επικροτεί την οδηγία του Συμβουλίου σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των πολυεθνικών ομίλων στην Ένωση (1)·

2.

επαναλαμβάνει ότι το άρθρο 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) περιλαμβάνει τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης, η οποία βασίζεται στην ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών, σε μια άκρως ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία της αγοράς, με στόχο την πλήρη απασχόληση και την κοινωνική πρόοδο, και ότι το άρθρο 113 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) προβλέπει ότι το Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα, αποσκοπεί στη διασφάλιση της εγκαθίδρυσης και της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς και στην αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού·

3.

θεωρεί ότι το έργο που έχει επιτελέσει μέχρι στιγμής ο ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη μέτρων για την καταπολέμηση της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης των κερδών εκτός της ΕΕ μπορεί επίσης να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην τοπική και περιφερειακή πραγματικότητα, όχι μόνο όσον αφορά τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα που διατίθενται στα κράτη μέλη, αλλά και με στόχο την εξασφάλιση μεγαλύτερης δικαιοσύνης και ανταγωνιστικότητας για τις ΜΜΕ, οι οποίες, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, αντιμετωπίζουν σήμερα δυσμενέστερες φορολογικές συνθήκες και ευεργετικά αποτελέσματα για την απασχόληση και τους εργαζομένους·

4.

είναι πεπεισμένη ότι η εισαγωγή της πρότασης για ένα ελάχιστο επίπεδο φορολογίας αποτελεί το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία ενός ενιαίου φορολογικού συστήματος εντός της ΕΕ, το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο για τη μετάβαση προς έναν θεμιτό ανταγωνισμό των επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, και για την αποφυγή της μετεγκατάστασης ή του αυθαίρετου κλεισίματος των κέντρων παραγωγής, με σοβαρές επιπτώσεις για τους εργαζομένους, οι οποίοι αναγκάζονται να αναζητήσουν νέα απασχόληση ή να υποστούν επαχθείς μετακινήσεις προκειμένου να μην χάσουν την εργασία τους·

5.

θεωρεί απολύτως απαραίτητο οι κανόνες να μην επιδεινώνουν τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις για τις εταιρείες εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξή τους, ιδίως στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας και της κλιματικής ουδετερότητας, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη διασφάλιση της απαραίτητης ψηφιακής και οικολογικής μετάβασης·

Πλήρης εναρμόνιση των κανόνων στην ΕΕ

6.

ελπίζει ότι η εφαρμογή της οδηγίας θα πραγματοποιηθεί με ολοκληρωμένο και συνεκτικό τρόπο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και σε πλήρη ακολουθία με τη συμφωνία του ΟΟΣΑ: η έλλειψη εναρμόνισης μεταξύ των ελάχιστων φορολογικών κανόνων εντός της ΕΕ ή μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών θα μπορούσε να προκαλέσει πιθανές διαφορές όσον αφορά τη διπλή φορολόγηση, με άμεσο αρνητικό αποτέλεσμα σε μεγάλο αριθμό κορυφαίων επιχειρήσεων παγκοσμίως και πιθανές επιπτώσεις στους προμηθευτές τους (συχνά ΜΜΕ), σε σχέση με τα εισπραχθέντα φορολογικά έσοδα, το εμπόριο και τις επενδύσεις·

7.

θεωρεί απαραίτητο οι παρατηρήσεις του ΟΟΣΑ και οι περαιτέρω τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τους πρότυπους κανόνες να συμπεριληφθούν στην οδηγία της ΕΕ με ολοκληρωμένο τρόπο και να μην υπόκεινται σε βεβιασμένη μεταφορά, χωρίς να αποκλείονται μελλοντικά τα μέτρα που ενεργοποιούνται με κανονιστικές ρυθμίσεις·

8.

τονίζει τη σημασία, κατά την τελική σύνταξη της οδηγίας και την επακόλουθη εφαρμογή της, μιας κοινής και ενιαίας ορολογίας: ορισμένοι από τους νέους ορισμούς που χρησιμοποιούνται στην οδηγία ενδέχεται να μην είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τους ορισμούς που έχουν ήδη θεσπιστεί στο διεθνές φορολογικό δίκαιο: προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου, θα είναι ζωτικής σημασίας να διασταυρωθούν οι μεταφράσεις της οδηγίας της ΕΕ προκειμένου να επιτευχθεί ακριβής ευθυγράμμιση με τις έννοιες της φορολογικής νομοθεσίας των επιμέρους χωρών·

9.

ζητεί, όσον αφορά τους μεγάλους εθνικούς ομίλους, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι το νέο ελάχιστο επίπεδο φορολογίας είναι σύμφωνο με το δίκαιο της ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθεί η ανασφάλεια δικαίου, και ενθαρρύνει σθεναρά τη θέσπιση, στο μέτρο του δυνατού, μέτρων απλούστευσης για τους εν λόγω αμιγώς εθνικούς ομίλους. Επί του παρόντος, δεν είναι σαφές πόσοι μεγάλοι αμιγώς εθνικοί όμιλοι υπάρχουν στην ΕΕ και ποιο θα ήταν το φορολογικό και διοικητικό κόστος ενός τέτοιου μέτρου.

Αλληλεπίδραση και ισότιμοι όροι ανταγωνισμού με τρίτες χώρες

10.

ευελπιστεί ότι, κατά τη μεταφορά του ελάχιστου επιπέδου φορολογίας του ΟΟΣΑ στη νομοθεσία, η ΕΕ θα συνεργάζεται διαρκώς με τους παγκόσμιους εταίρους της και θα τηρεί τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν αυστηρότερα πρότυπα σε σχέση με τους άμεσους ανταγωνιστές τους, υποβιβάζοντας την ΕΕ σε ένα λιγότερο ανοικτό επιχειρηματικό περιβάλλον, με χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη, λιγότερες θέσεις εργασίας, περιορισμένες ικανότητες και πόρους για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της καινοτομίας. Ειδικότερα, θεωρεί ότι η μη συμμετοχή των ΗΠΑ στον πυλώνα 1 θα μπορούσε να υπονομεύσει τον σκοπό και την ισορροπία της συμφωνίας του ΟΟΣΑ στο σύνολό της·

11.

καλεί την ΕΕ να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την επίδραση της εισαγωγής του συστήματος του πυλώνα 2 στη συμπεριφορά των επενδυτών και των επιχειρήσεων, προκειμένου να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι κανόνες θα επηρεάσουν τις επενδύσεις, την απασχόληση, την ανάπτυξη, το εμπόριο ή τον δημοσιονομικό αντίκτυπο. Η παρακολούθηση αυτή είναι απαραίτητη για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στους εργαζομένους (με τη μορφή χαμηλότερων μισθών), στους καταναλωτές (μέσω υψηλότερων τιμών) ή στους μετόχους (μέσω χαμηλότερων μερισμάτων). Δεδομένου ότι είναι ζωτικής σημασίας όλοι οι βασικοί εμπορικοί εταίροι της ΕΕ να εφαρμόζουν το ελάχιστο επίπεδο φορολογίας, είναι σημαντικό οι τρίτες χώρες να συμμορφώνονται με τους διεθνείς κανόνες, προκειμένου να αποφευχθεί η υπαγωγή των επιχειρήσεων της ΕΕ σε αυστηρότερο καθεστώς από άλλες και να αφεθούν στο έλεος ενός ασυντόνιστου παγκόσμιου συστήματος·

12.

τονίζει ότι ο κανόνας σχετικά με τις πληρωμές που υπόκεινται σε μειωμένη φορολόγηση (UTPR) μπορεί σε κάποιο βαθμό να περιορίσει τους άνισους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά αυτό δεν επιλύει πλήρως το πρόβλημα, ιδίως επειδή ο κανόνας είναι πολύ περίπλοκος να εφαρμοστεί στην πράξη και θα μπορούσε να καταστήσει την ΕΕ λιγότερο ελκυστική, για παράδειγμα για δραστηριότητες Ε & Α ή για επενδύσεις στην ενεργειακή και κλιματική μετάβαση·

13.

θεωρεί απαραίτητο να αποφευχθεί η διπλή φορολόγηση των επιχειρήσεων της ΕΕ, για παράδειγμα λόγω της έλλειψης συντονισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών BEPS ή IIR και των αμερικανικών BEAT ή GILTI.

Εναρμόνιση με τα κίνητρα και τους άλλους φορολογικούς κανόνες της ΕΕ

14.

προτείνει, στο πλαίσιο της σημαντικής μείωσης της φορολογίας των εταιρικών κερδών σε ευρωπαϊκό επίπεδο (που μειώθηκε κατά το ήμισυ κατά τα τελευταία 25 έτη), να διενεργηθεί αξιολόγηση των πολυάριθμων μέτρων κατά της φοροαποφυγής που ελήφθησαν κατά την τελευταία δεκαετία και να αξιολογηθεί η αποδοτικότητα, η αποτελεσματικότητα, η συνοχή και η προστιθέμενη αξία της ΕΕ όσον αφορά τα φορολογικά έσοδα (συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο τα κράτη μέλη έχουν εφαρμόσει τη νομοθεσία αυτή στο ελεγκτικό έργο τους)·

15.

καλεί την Επιτροπή να αξιολογήσει κατά πόσον ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών της ΕΕ για το 2017 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον πυλώνα 2 ή κατά πόσον απαιτούνται αλλαγές·

16.

πιστεύει ότι η Επιτροπή και οι φορολογικές αρχές των κρατών μελών θα πρέπει να επικαιροποιήσουν και να επανασχεδιάσουν τα φορολογικά τους συστήματα, ώστε να διασφαλιστεί ότι μπορούν ακόμη να ενθαρρύνουν την (πράσινη) καινοτομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση. Οι χώρες έχουν σχεδιάσει και εφαρμόσει διάφορους εθνικούς φόρους και πολυάριθμα κίνητρα τις τελευταίες δεκαετίες για την τόνωση της απασχόλησης και της καινοτομίας στις τοπικές οικονομίες. Το πιο πρόσφατο και σημαντικό φαινόμενο είναι η αύξηση των φορολογικών κινήτρων που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ενθαρρύνουν την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την Ε & Α στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ: ορισμένα από τα φορολογικά κίνητρα που χρησιμοποιούνται σήμερα στα κράτη μέλη δεν θα είναι πλέον δυνατά ή θα είναι λιγότερο ελκυστικά για επενδύσεις μετά την εισαγωγή της οδηγίας. Ως εκ τούτου, ενδείκνυται η Επιτροπή να καταρτίσει έναν οδηγό για την αποσαφήνιση του τρόπου σχεδιασμού των μελλοντικών φορολογικών κινήτρων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πυλώνα 2 (π.χ. κίνητρα που παρέχουν απαλλαγή από τους φόρους επί των μισθών ή τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των ερευνητών ή καθεστώτα ταχείας απόσβεσης για την ενθάρρυνση των επενδύσεων)·

17.

θεωρεί απαραίτητο οι χώρες της ΕΕ να συνεχίσουν να παρέχουν φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα τονώνουν τη δραστηριότητα της πραγματικής οικονομίας προσλαμβάνοντας περισσότερους υπαλλήλους, πληρώνοντας περισσότερο τους εργαζομένους ή επενδύοντας σε υλικά αγαθά: οι πολυεθνικές επιχειρήσεις βασίζονται επίσης σε τοπικές ΜΜΕ για να συνεισφέρουν στις αλυσίδες αξίας τους και η παρουσία τους μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω θετικές συνέπειες στο τοπικό επιχειρηματικό περιβάλλον·

18.

συμφωνεί με την έκκληση της επιχειρηματικής κοινότητας για την καθιέρωση μιας δοκιμαστικής φάσης στην εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων, για παράδειγμα για το πρώτο έτος εφαρμογής, προκειμένου να δοθεί σε όλες τις επιχειρήσεις η δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με τους νέους κανόνες, ούτως ώστε οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε μη συμμορφούμενες οντότητες να είναι αναλογικές και να μην περιλαμβάνουν εκείνες των οποίων η μη συμμόρφωση οφείλεται σε καθυστερημένη προσαρμογή των διαδικασιών και όχι σε συγκεκριμένη πρόθεση δόλου·

19.

προτείνει, όσον αφορά τις απαιτήσεις για τις υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων, οι πληροφορίες που αφορούν τις επιχειρήσεις να γνωστοποιούνται μόνο μέσω επίσημης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών διοικήσεων, με αυστηρή εμπιστευτικότητα και κατάλληλους όρους χρήσης, προκειμένου να αποτρέπεται η ανεξέλεγκτη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών, χωρίς ωστόσο να παραβιάζονται οι απαιτήσεις διαφάνειας όπως ορίζονται στη σύσταση του Συμβουλίου του ΟΟΣΑ σχετικά με κοινές προσεγγίσεις για τις εξαγωγικές πιστώσεις οι οποίες τυγχάνουν δημόσιας στήριξης και τη δέουσα περιβαλλοντική και κοινωνική επιμέλεια·

20.

ζητεί τη θέσπιση διοικητικών απλουστεύσεων προκειμένου να περιοριστεί το κόστος προσαρμογής στους νέους κανόνες, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις φορολογικές αρχές: θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο διοικητικός φόρτος να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερος. Μια νομοθεσία που δεν είναι υπερβολικά στρεβλή μπορεί να διευκολύνει την εκμάθηση των νέων κανόνων από τις επιχειρήσεις, καθώς και να επισπεύσει την απαραίτητη μεταβατική περίοδο και να διευκολύνει τον έλεγχο από τις φορολογικές αρχές της αποτελεσματικής εφαρμογής των νέων κανόνων.

Βρυξέλλες, 28 Απριλίου 2022.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Απόστολος ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ


(1)  COM(2021) 823 final.


Top