EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022DC0470

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 40η ετήσια έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τις δραστηριότητες της ΕΕ στον τομέα του αντιντάμπινγκ, των αντεπιδοτήσεων και των μέτρων διασφάλισης και σχετικά με τη χρήση μέσων εμπορικής άμυνας από τρίτες χώρες κατά της ΕΕ το 2021

COM/2022/470 final

Βρυξέλλες, 19.9.2022

COM(2022) 470 final

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

40η ετήσια έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τις δραστηριότητες της ΕΕ στον τομέα του αντιντάμπινγκ, των αντεπιδοτήσεων και των μέτρων διασφάλισης και σχετικά με τη χρήση μέσων εμπορικής άμυνας από τρίτες χώρες κατά της ΕΕ το 2021




{SWD(2022) 294 final}


   

Συνοπτική παρουσίαση

 

Η παρούσα είναι η 40ή έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο η οποία καλύπτει τις δραστηριότητες της ΕΕ στον τομέα του αντιντάμπινγκ, των αντεπιδοτήσεων και των μέτρων διασφάλισης, καθώς και τη δραστηριότητα εμπορικής άμυνας τρίτων χωρών κατά της ΕΕ το 2021, και τις δραστηριότητες της συμβούλου ακροάσεων.

Παρά τις συνεχιζόμενες δυσκολίες το 2021, οι οποίες προέκυψαν από την πανδημία COVID-19, η Επιτροπή συνέχισε να εφαρμόζει αυστηρά τα μέσα εμπορικής άμυνας. Οι δοκιμασμένες μέθοδοι εργασίας, που αναπτύχθηκαν στην αρχή της πανδημίας, διασφάλισαν τη διεξαγωγή όλων των ερευνών σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα, με αποτέλεσμα τη διασφάλιση της προστασίας των παραγωγών της ΕΕ από ζημιογόνες εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο αθέμιτου εμπορίου.

Η επιβολή και η αποτελεσματικότητα των μέτρων αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της Επιτροπής, και η έκθεση τονίζει τις βελτιωμένες πρακτικές παρακολούθησης που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια του έτους. Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι οι δράσεις για την αποφυγή της καταβολής δασμών θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά τη φάση ανάκαμψης μετά την πανδημία COVID-19, τα μέτρα, ιδίως εκείνα που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο μη καταβολής δασμών, αποτέλεσαν αντικείμενο βελτιωμένου ελέγχου. Όπου κρίθηκε αναγκαίο, η Επιτροπή κίνησε έρευνες κατά της καταστρατήγησης καθώς και κατά της απορρόφησης, στέλνοντας μήνυμα στους οικονομικούς φορείς ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει αυτές τις πρακτικές.

 

Η παρούσα έκθεση εξετάζει επίσης την εφαρμογή των νομοθετικών αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2017/2018, οι οποίες εγκρίθηκαν για να διασφαλιστεί ότι τα μέσα είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τις πολιτικές και τις προκλήσεις στο παγκόσμιο εμπόριο. Στις αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα στα μέσα εμπορικής άμυνας, τα οποία λαμβάνονται πλέον υπόψη σε έρευνες στις οποίες οι τιμές-στόχοι προσαρμόστηκαν ώστε να συνυπολογιστεί το μελλοντικό κόστος που προκύπτει από πολυμερείς περιβαλλοντικές συμφωνίες στις οποίες η ΕΕ είναι συμβαλλόμενο μέρος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή υψηλότερων δασμών σε ορισμένες περιπτώσεις, με την οποία διασφαλίστηκε ότι τα περιθώρια ζημίας παραμένουν σημαντικά και τα μέτρα παρέχουν αποτελεσματική ανακούφιση στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής.

Η εφαρμογή των συστάσεων που διατύπωσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο το 2020 1 , σε συνέχεια του ελέγχου που διενήργησε για τα μέσα εμπορικής άμυνας της ΕΕ, αποτέλεσε προτεραιότητα της Επιτροπής κατά τη διάρκεια του έτους. Οι περισσότερες από τις συστάσεις αυτές εφαρμόστηκαν το 2021. Οι δράσεις αυτές ενισχύουν τα ήδη υψηλά πρότυπα της ΕΕ κατά την εφαρμογή των μέσων.

Στο πλαίσιο αυτό, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να βοηθηθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να κατανοήσουν ποια είναι τα μέσα και πώς μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και να επωφεληθούν από αυτά.

Το 2021 η Επιτροπή ανέμενε από τους χρήστες μέσων εμπορικής άμυνας από τρίτες χώρες να εφαρμόζουν τα ίδια υψηλά πρότυπα που εφαρμόζει η ΕΕ στις έρευνές της. Οι εξαγωγείς της ΕΕ έρχονται όλο και περισσότερο αντιμέτωποι με δράσεις εμπορικής άμυνας από τρίτες χώρες, οι οποίες, δυστυχώς συχνά δεν διεξάγονται σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ. Οι παρεμβάσεις μας σε έρευνες τρίτων χωρών κατά του ενωσιακού κλάδου παραγωγής / εξαγωγέων της ΕΕ, οι οποίες αποσκοπούν στη μείωση των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων και στην εξάλειψη της αθέμιτης/αδικαιολόγητης επιβολής μέτρων, απέφεραν ορισμένα θετικά αποτελέσματα, διασφαλίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, τη συνέχιση της πρόσβασης των εξαγωγέων της ΕΕ στην αγορά.

Τέλος, η έκθεση υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ των μέσων εμπορικής άμυνας και άλλων πολιτικών της ΕΕ. Στην «Επανεξέταση της εμπορικής πολιτικής» της ΕΕ, που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2021, διατυπώθηκε έκκληση για τη χρησιμοποίηση όλων των εμπορικών εργαλείων προς υποστήριξη των στόχων πολιτικής της ΕΕ. Τα μέσα εμπορικής άμυνας εξακολουθούν να διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο αυτό, όχι μόνο με την προστασία περισσότερων από 460 000 θέσεων εργασίας, αλλά και με τη διασφάλιση της δέσμευσης της ΕΕ για ένα ανοικτό δίκαιο εμπόριο, καθώς και με τη στήριξη άλλων τομέων πολιτικής, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το Ψηφιακό Θεματολόγιο για την Ευρώπη, μέσω της προστασίας της ενωσιακής παραγωγής κρίσιμων στοιχείων της αλυσίδας αξίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ψηφιακής αλυσίδας αξίας.

Η έκθεση συνοδεύεται, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων της Επιτροπής 2 , από έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής μαζί με τα παραρτήματά του, το οποίο παρέχει περισσότερες πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία.

1Η εφαρμογή των μέσων εμπορικής άμυνας το 2021

1.1Ερευνητική δραστηριότητα

1.1.1Γενική επισκόπηση

Στο τέλος του 2021 η ΕΕ είχε σε ισχύ 163 οριστικά μέτρα εμπορικής άμυνας: 109 οριστικά μέτρα αντιντάμπινγκ (που επεκτάθηκαν σε 31 υποθέσεις), 19 μέτρα κατά των επιδοτήσεων (που επεκτάθηκαν σε μία υπόθεση) και 3 μέτρα διασφάλισης. Πρόκειται για αύξηση κατά 13 μέτρα σε σύγκριση με το 2020. Τα μέτρα αυτά προστάτευσαν περισσότερες από 462 000 άμεσες θέσεις εργασίας.

Οι διερευνητικές εργασίες το 2021 ήταν στο ίδιο επίπεδο με τα προηγούμενα έτη. Σε εξέλιξη βρίσκονταν 88 έρευνες, οι οποίες περιλάμβαναν 29 αρχικές έρευνες και 59 επανεξετάσεις, έναντι 85 ερευνών το 2020. Στο τέλος του 2021 βρίσκονταν σε εξέλιξη 43 έρευνες, όπως και στο τέλος του 2020.

Το 2021 πολλοί τομείς ζήτησαν την αναστολή των μέτρων εμπορικής άμυνας για την αντιμετώπιση των αρνητικών εξελίξεων στην αγορά, ιδίως των εικαζόμενων διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού που προκλήθηκαν κυρίως από την κρίση της νόσου COVID-19. Αυτή η διάταξη, η οποία χρησιμοποιείται σπανίως, ορίζει αυστηρά κριτήρια για την αναστολή. Τον Οκτώβριο του 2021 η Επιτροπή ανέστειλε, για 9 μήνες, τα μέτρα για τα πλατέα προϊόντα αλουμινίου από την Κίνα, θεσπίζοντας παράλληλα την παρακολούθηση των εισαγωγών του προϊόντος. Τον Δεκέμβριο του 2021 η Επιτροπή απέρριψε την αναστολή των μέτρων για το κόντρα-πλακέ σημύδας από τη Ρωσία, καθώς δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις.

Η παρούσα έκθεση συνοδεύεται από έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής, το οποίο παρέχει περισσότερες πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία και περιλαμβάνει παραρτήματα για τις ενότητες που ακολουθούν.

1.1.2Έρευνες αντιντάμπινγκ και κατά των επιδοτήσεων (βλ. παραρτήματα Α έως Θ)

Το 2021 η Επιτροπή κίνησε 14 νέες έρευνες (11 έρευνες αντιντάμπινγκ και 3 έρευνες κατά των επιδοτήσεων) έναντι 15 το 2020. Επέβαλε προσωρινούς δασμούς σε 10 έρευνες και ολοκλήρωσε 12 έρευνες με την επιβολή οριστικών δασμών (11 υποθέσεις αντιντάμπινγκ και 1 κατά των επιδοτήσεων). Η Επιτροπή περάτωσε μία έρευνα κατά των επιδοτήσεων χωρίς να επιβάλει μέτρα, καθώς η καταγγελία αποσύρθηκε.

Οι επανεξετάσεις ισχυόντων μέτρων που κινήθηκαν το 2021 ήταν ελαφρώς αυξημένες σε σύγκριση με το 2020, 30 έναντι 28. Σε αυτές περιλαμβάνονταν 10 επανεξετάσεις ενόψει ισχύος των μέτρων και 4 ενδιάμεσες επανεξετάσεις. 15 επανεξετάσεις ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων ολοκληρώθηκαν με επιβεβαίωση του δασμού το 2021.

Ο συνολικός αριθμός των ερευνών που κινήθηκαν για όλα τα είδη ερευνών ήταν 48, δηλαδή υψηλότερος απ’ ό,τι σε οποιοδήποτε από τα προηγούμενα πέντε έτη.

1.1.3Έρευνες διασφάλισης

Δεν κινήθηκαν νέες έρευνες για μέτρα διασφάλισης το 2021.

Η Επιτροπή προέβη σε επανεξέταση του μέτρου διασφάλισης της ΕΕ που επιβλήθηκε το 2019 στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων χάλυβα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τον Ιούλιο του 2021, την παράταση του μέτρου έως τις 30 Ιουνίου 2024 και την προσαρμογή ορισμένων πτυχών. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο εξακολουθούσε να είναι αναγκαίο για την αποτροπή ή την επανόρθωση σοβαρής ζημίας και ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής χάλυβα βρισκόταν σε φάση προσαρμογής. Η Επιτροπή έκρινε ότι, κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής του μέτρου διασφάλισης, η οικονομική κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής συνέχισε να επιδεινώνεται λόγω της πίεσης από τις εισαγωγές, σε μια περίοδο κατά την οποία οι προσαρμογές που είχε πραγματοποιήσει ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής δεν είχαν ακόμη παραγάγει θετικά αποτελέσματα. Στις 17 Δεκεμβρίου 2021 η Επιτροπή κίνησε την τρίτη επανεξέταση της λειτουργίας του μέτρου με πιθανές προσαρμογές που θα ετίθεντο σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2022.

1.1.4Επαληθεύσεις των ερευνών

 

Η Επιτροπή, αντιμέτωπη με τα εμπόδια που έθεσαν οι κίνδυνοι για την υγεία και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, συνέχισε να επαληθεύει τα στοιχεία που υπέβαλλαν τα ενδιαφερόμενα μέρη με εξ αποστάσεως ελέγχους διασταύρωσης αντί επιτόπιων επαληθεύσεων.

Με βάση την πείρα που αποκτήθηκε το 2020, η Επιτροπή εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, διασφαλίζοντας παράλληλα τα δικαιώματα των ενδιαφερόμενων μερών. Το 2021 η Επιτροπή επαλήθευσε στοιχεία από 197 εταιρείες μέσω εξ αποστάσεως ελέγχων διασταύρωσης. Σε αυτές περιλαμβάνονταν 111 ευρωπαϊκές εταιρείες και 86 εκτός ΕΕ. Καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί χαλάρωσαν το τελευταίο τρίμηνο του 2021, πραγματοποιήθηκαν 12 επιτόπιες επισκέψεις σε εταιρείες της ΕΕ. Υπάρχει η ελπίδα ότι αυτό σηματοδοτεί την επανέναρξη περισσότερων επιτόπιων επαληθεύσεων στο μέλλον.

 

1.2Αποτελεσματική εφαρμογή και επιβολή των μέσων εμπορικής άμυνας

1.2.1Εφαρμογή των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου — Έλεγχος των μέσων εμπορικής άμυνας της ΕΕ

 

Το 2021 η Επιτροπή εργάστηκε για την εφαρμογή των συστάσεων της έκθεσης ελέγχου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την πολιτική εμπορικής άμυνας της ΕΕ (δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2020). Οι συστάσεις ήταν οι εξής: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει α) να τεκμηριώνει τις αξιολογήσεις της όσον αφορά τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των εγγράφων που υποβάλλουν τα μέρη, β) να αναζητήσει πρόσθετους διαύλους επικοινωνίας για την ευαισθητοποίηση των ενδιαφερόμενων μερών, γ) να βελτιώσει την καθοδήγηση που παρέχει σε σχέση με συναφείς πτυχές που αφορούν τον ανταγωνισμό, δ) να βελτιώσει τις δραστηριότητες παρακολούθησης και να διενεργεί τακτικές αξιολογήσεις της αποτελεσματικότητας των μέτρων εμπορικής, ε) να κινεί περισσότερες έρευνες με δική της πρωτοβουλία και στ) να χρησιμοποιεί σαφή κριτήρια για την κατά προτεραιότητα ιεράρχηση της αντίδρασης στα μέτρα που λαμβάνουν τρίτες χώρες.

Ανταποκρινόμενη στις συστάσεις αυτές, το 2021 η Επιτροπή ανέπτυξε μια λύση που βασίζεται στην ΤΠ για την τεκμηρίωση των αξιολογήσεων του εμπιστευτικού χαρακτήρα των εγγράφων, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές του 2022. Όσον αφορά την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα μέσα εμπορικής άμυνας, η διαδικασία ξεκίνησε το 2021 για τη διάδοση ενημερωτικών βίντεο, καθώς και για την ανάπτυξη ενός πακέτου πληροφοριών σε επτά ενότητες, το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στις αρχές του 2022 και θα διατεθεί μέσω των σημείων επαφής στα κράτη μέλη και στα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη. Λόγω της αβεβαιότητας που σχετίζεται με την πανδημία COVID-19, αναβλήθηκαν οι διά ζώσης ενημερωτικές συναντήσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Όσον αφορά τις πτυχές του ανταγωνισμού στις έρευνες εμπορικής άμυνας, η Επιτροπή ανέπτυξε κατευθυντήριες γραμμές για τα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς και για τα πρόσωπα που είναι αρμόδια για τον χειρισμό των υποθέσεων, σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των εν λόγω ζητημάτων στο πλαίσιο των ερευνών.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες συστάσεις, το 2021 η Επιτροπή ανέπτυξε νέα πολιτική παρακολούθησης, με ισχυρή ιεράρχηση βάσει κινδύνου, με τις συνδεδεμένες υπηρεσίες της Επιτροπής (OLAF, ΓΔ TAXUD και ΓΔ BUDG) και εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς και βελτιωμένη τεκμηρίωση και υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα αποτελέσματα. Αυτή η νέα πολιτική παρακολούθησης, με ισχύ από τον Δεκέμβριο του 2021, θα αξιολογηθεί το 2023. Η Επιτροπή δεν αποδέχθηκε πλήρως τη σύσταση σχετικά με τις αυτεπάγγελτες έρευνες, καθώς θεωρεί ότι ήδη χρησιμοποιεί τις διατάξεις σχετικά με τις αυτεπάγγελτες διαδικασίες στον μέγιστο δυνατό βαθμό.  Ωστόσο, το 2021 η Επιτροπή παρουσίασε, στον ιστότοπό της, περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αυτεπάγγελτες έρευνες, προκειμένου να αντιμετωπίσει ορισμένες παρανοήσεις και να παράσχει περισσότερη καθοδήγηση στον ευρωπαϊκό κλάδο παραγωγής. Όσον αφορά την παρακολούθηση των δράσεων εμπορικής άμυνας τρίτων χωρών, το 2021 η Επιτροπή θέσπισε κριτήρια για τον προσδιορισμό των δράσεων που παρουσιάζουν το σημαντικότερο οικονομικό και συστημικό ενδιαφέρον, καθώς και των δράσεων στις οποίες ο βαθμός συνεργασίας από την πλευρά των Ευρωπαίων εξαγωγέων είναι υψηλός. Τέλος, η Επιτροπή θα διενεργήσει την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων εμπορικής άμυνας το 2023.

1.2.2Παρακολούθηση και επιβολή των μέτρων (βλ. παραρτήματα Ι, ΙΑ, ΙΓ, ΙΖ)

Καθώς η επιβολή των εμπορικών συμφωνιών κατέχει υψηλή θέση στο θεματολόγιο της Επιτροπής von der Leyen, η παρακολούθηση των υφιστάμενων μέτρων εμπορικής άμυνας παρέμεινε μια από τις βασικές προτεραιότητες και το 2021. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στα μέτρα εμπορικής άμυνας, σε σχέση με τα οποία εντοπίστηκε αυξημένος κίνδυνος μη καταβολής δασμών. Η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων έχει καίρια σημασία για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας και της αξιοπιστίας της πολιτικής της Επιτροπής όσον αφορά την επιβολή. Η Επιτροπή είναι πλήρως αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τυχόν πρακτικές καταστρατήγησης, μείωση της τιμής εξαγωγής και απορρόφηση της τιμής μεταπώλησης που υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Καταστρατήγηση συντρέχει όταν οι παραγωγοί-εξαγωγείς σε τρίτες χώρες εφαρμόζουν πρακτικές όπως η αποστολή του προϊόντος μέσω χώρας που δεν υπόκειται σε δασμούς (μεταφόρτωση), η ελαφρά τροποποίηση του προϊόντος ώστε να μην υπόκειται σε δασμούς, ή η εξαγωγή μέσω παραγωγού-εξαγωγέα με χαμηλότερους ατομικούς συντελεστές δασμών αντιντάμπινγκ ή αντισταθμιστικών δασμών (διοχέτευση μέσω εταιρειών). Μια άλλη πρακτική είναι η απορρόφηση του δασμού, περίπτωση κατά την οποία οι εξαγωγείς, παρά τα επιβληθέντα μέτρα, μειώνουν τις τιμές τους για να υπερβούν τους δασμούς ή οι εισαγωγείς δεν αντικατοπτρίζουν τον δασμό κατά τη μεταπώληση του προϊόντος στην Ένωση.

Η Επιτροπή λαμβάνει μέτρα κατά των πρακτικών αυτών που εντοπίζονται είτε μέσω παρακολούθησης είτε μέσω πληροφοριών που λαμβάνονται από ενδιαφερόμενα μέρη. Για να εντοπίζονται τα πιθανά προβλήματα το συντομότερο δυνατόν, χρησιμοποιείται ιεράρχηση των καθηκόντων παρακολούθησης με γνώμονα τον κίνδυνο. Δίνεται προσοχή στα μέτρα στα οποία εντοπίζεται αυξημένος κίνδυνος μη καταβολής δασμών κατά τη διάρκεια της έρευνας, ενώ στους κανονισμούς για την επιβολή μέτρων ενσωματώνεται ειδική ρήτρα παρακολούθησης. Στόχος της ρήτρας αυτής είναι να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος καταστρατήγησης μέσω της διοχέτευσης μέσω εταιρειών. Το 2021 η εν λόγω ρήτρα ενσωματώθηκε, μεταξύ άλλων, στα μέτρα που εφαρμόζονται στις εισαγωγές φύλλων αλουμινόχαρτου μεταποίησης και προϊόντων εξώθησης αλουμινίου από την Κίνα, πλατέων προϊόντων θερμής έλασης από σίδηρο από την Τουρκία και κόντρα πλακέ σημύδας από τη Ρωσία.

Η παρακολούθηση περιλαμβάνει διεξοδική ανάλυση των εισαγωγών του προϊόντος που υπόκειται σε μέτρο εμπορικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των τάσεων/δυναμικών των εξαγωγών από τη χώρα που υπόκειται στα μέτρα. Αυτό παρέχει πλήρη εικόνα των εμπορικών ροών και των εξελίξεων της αγοράς μετά την επιβολή των μέτρων. Η Επιτροπή χρησιμοποιεί εσωτερικές βάσεις δεδομένων, οι οποίες τροφοδοτούνται από τις τελωνειακές αρχές και τις στατιστικές υπηρεσίες τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών μελών και, εφόσον απαιτείται, εμπορικές βάσεις δεδομένων. Λαμβάνονται επίσης υπόψη πρόσθετες πληροφορίες για την αγορά από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής, καθώς και πορίσματα σχετικά με τη μη συμμόρφωση με τα μέτρα, η οποία τεκμηριώνεται από την OLAF ως αποτέλεσμα των ερευνών της ή από τις αρχές των κρατών μελών.  

Στο τέλος του 2021 συνολικά 54 προϊόντα στο πλαίσιο των μέτρων εμπορικής άμυνας υπόκειντο σε ειδική παρακολούθηση. Η Επιτροπή προειδοποίησε τις εθνικές τελωνειακές αρχές να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις εισαγωγές προϊόντων που υπόκεινται σε μέτρα εμπορικής άμυνας, σε περιπτώσεις όπου υπήρχαν ανησυχίες, π.χ. μεταφόρτωση. Η OLAF ενημερώθηκε για τις περιπτώσεις όπου η Επιτροπή είχε στη διάθεσή της στοιχεία που υποδείκνυαν δόλια δραστηριότητα στις εισαγωγές. Η OLAF κοινοποίησε επίσης στην Επιτροπή συναφείς πληροφορίες σχετικά με την επιβολή των μέτρων. Οι στενές επαφές μεταξύ της Επιτροπής και του ενωσιακού κλάδου παραγωγής διασφάλισαν πληρέστερη πληροφόρηση σχετικά με τις εξελίξεις της αγοράς, ώστε να διευκολυνθούν οι αποτελεσματικότερες ενέργειες παρακολούθησης.

Η Επιτροπή εξέτασε επίσης περισσότερες από 10 αναλήψεις υποχρεώσεων ως προς τις τιμές από παραγωγούς-εξαγωγείς το 2021 και διαπίστωσε ότι συμμορφώθηκαν πλήρως.

Τα τελευταία χρόνια, η Επιτροπή έχει διαπιστώσει νέους τρόπους που έχουν υιοθετήσει παραγωγοί-εξαγωγείς, ιδίως από την Κίνα, για να αποφεύγουν την καταβολή δασμών, για παράδειγμα με τη μετατόπιση ορισμένων δραστηριοτήτων σε άλλες χώρες χωρίς πραγματική οικονομική δικαιολόγηση, και με την πραγματοποίηση εξαγωγών από τις χώρες αυτές στην ΕΕ. Η Επιτροπή εμμένει στην αντίδρασή της για την κάλυψη όλων των κενών για την προστασία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής από τη ζημία.

Το 2021 η Επιτροπή κίνησε 4 έρευνες κατά της καταστρατήγησης και 1 έρευνα κατά της απορρόφησης, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ερευνών αυτού του είδους που κινήθηκαν τα τελευταία τρία έτη σε 11 και 2 αντίστοιχα.

Οι 4 υποθέσεις κατά της καταστρατήγησης που κινήθηκαν αφορούν την αύξηση των εισαγωγών υφασμάτων από υαλοΐνες από την Τουρκία και το Μαρόκο μετά την επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ και αντισταθμιστικών δασμών στα εν λόγω προϊόντα καταγωγής Κίνας και Αιγύπτου το 2020. Τα υφάσματα από υαλοΐνες χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, για την παραγωγή πτερυγίων για ανεμογεννήτριες, στην παραγωγή σκαφών, φορτηγών και αθλητικού εξοπλισμού, καθώς και σε συστήματα αποκατάστασης αγωγών. Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στη μεταφόρτωση μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συναρμολόγησης του οικείου προϊόντος στην Τουρκία και το Μαρόκο αντίστοιχα. Οι υποθέσεις αυτές είναι χαρακτηριστικές των προκλήσεων που θέτει η πολιτική «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» της Κίνας και η αποφασιστικότητα της Επιτροπής να αναλάβει σθεναρή δράση κατά του αθέμιτου εμπορίου που προκύπτει από αυτήν.

Η έρευνα κατά της απορρόφησης που κινήθηκε το 2021 αφορά επίσης τα υφάσματα από υαλοΐνες. Στο πλαίσιο αυτής, διερευνάται αν οι Αιγύπτιοι παραγωγοί-εξαγωγείς έχουν μειώσει τις τιμές τους για να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα των δασμών αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκαν το 2020.

Επιπλέον, το 2021 η Επιτροπή επέκτεινε τα μέτρα έπειτα από 2 έρευνες κατά της καταστρατήγησης. Διαπιστώθηκε ότι οι δασμοί αντιντάμπινγκ που ισχύουν επί του παρόντος για δύο διαφορετικούς τύπους αλουμινόχαρτου οικιακής χρήσης από την Κίνα καταστρατηγούνταν μέσω της Ταϊλάνδης, όπου το προϊόν υπόκειτο μόνο σε ήσσονος σημασίας εργασίες συναρμολόγησης. Ο θιγόμενος ενωσιακός κλάδος παραγωγής αποτελείται κυρίως από ΜΜΕ που βρίσκονται διάσπαρτες σε 12 κράτη μέλη.

Αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα της Επιτροπής να αντιμετωπίσει όλες τις μορφές αθέμιτου εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της καταστρατήγησης και της απορρόφησης των μέτρων εμπορικής άμυνας.

 

1.2.3Μέτρα εποπτείας

Όταν υπάρχει ένδειξη, και συχνά βάσει πληροφοριών από τον οικείο κλάδο παραγωγής, ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των εισαγωγών ενός συγκεκριμένου προϊόντος η οποία ενέχει κίνδυνο ζημίας για τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής, η Επιτροπή μπορεί να θεσπίσει μέτρα επιτήρησης για την παρακολούθηση των εν λόγω εισαγωγών 3 . Το 2021 η Επιτροπή συνέχισε την εκ των υστέρων επιτήρηση των εισαγωγών χάλυβα και αλουμινίου, η οποία είχε θεσπιστεί τον Μάιο του 2020 σε αντικατάσταση του προηγούμενου συστήματος επιτήρησης. Η Επιτροπή παρακολούθησε επίσης, μέσω εκ των υστέρων επιτήρησης, εισαγωγές ανανεώσιμης αιθανόλης για χρήση ως καύσιμο.

Η Επιτροπή δημοσιεύει τα στοιχεία της επιτήρησης σε μηνιαία βάση στη δημόσια σελίδα «Επιτήρηση/παρακολούθηση των εισαγωγών» 4 του ιστότοπου της ΓΔ Εμπορίου.

1.2.4Προστασία των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ)

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι περιορισμένοι πόροι των ΜΜΕ δεν αποτελούν εμπόδιο στη χρήση των μέσων εμπορικής άμυνας, η Επιτροπή παρέχει πλήρη στήριξη και καθοδήγηση στις εν λόγω εταιρείες.

Το 2021 η Επιτροπή κατέβαλε πρόσθετες προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι οι ΜΜΕ γνωρίζουν τα μέσα και επωφελούνται από αυτά, μεταξύ άλλων μέσω της υπηρεσίας υποστήριξης για τις ΜΜΕ. Αυτό περιλαμβάνει μειωμένες απαιτήσεις όσον αφορά τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται σε ερωτηματολόγια και, όπου είναι δυνατόν, περιόδους έρευνας ευθυγραμμισμένες με το οικονομικό έτος των επιχειρήσεων. Επίσης, το 2021 η Επιτροπή ανέπτυξε ένα ηλεκτρονικό πακέτο πληροφοριών που εξηγεί τα μέσα με απλούς όρους, ενώ υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω προγράμματα εκμάθησης μέσω βίντεο. Οι δια ζώσης ενημερωτικές συναντήσεις για τις ΜΜΕ στα κράτη μέλη θα ξαναρχίσουν μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19.

Οι προσπάθειες της Επιτροπής αποφέρουν αποτελέσματα. Οι τομείς στους οποίους επικρατούν οι ΜΜΕ συνέχισαν να συμμετέχουν σε διαδικασίες εμπορικής άμυνας το 2021. Κατά τη διάρκεια του έτους, η Επιτροπή κίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές κεραμικών πλακιδίων από την Τουρκία και την Ινδία, η έρευνα αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές συνδετήρων από την Κίνα συνεχίστηκε και η επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων για την πέστροφα από την Τουρκία ολοκληρώθηκε με την παράταση ισχύος των μέτρων για άλλα 5 έτη. Οι οικείοι κλάδοι, μολονότι αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από ΜΜΕ, μέσω του καλού συντονισμού από την πλευρά τους, σε συνδυασμό με την καθοδήγηση και τη στήριξη από την Επιτροπή, επωφελούνται από τα ίδια δικαιώματα και την ίδια προστασία από το αθέμιτο εμπόριο με τις μεγαλύτερες εταιρείες.

1.3Εξελίξεις το 2021 που σχετίζονται με τις νομοθετικές αλλαγές το 2017 και το 2018

1.3.1Κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα στα μέσα εμπορικής άμυνας

Η δέσμευση της ΕΕ για υψηλά κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα αποτυπώνεται σε ορισμένες πτυχές των ερευνών αντιντάμπινγκ και των ερευνών κατά των επιδοτήσεων μετά τις νομοθετικές αλλαγές του 2017 και του 2018. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα εξής:

-Όταν οι έρευνες αφορούν χώρες με σημαντικές στρεβλώσεις της αγοράς, είναι αναγκαίο να επιλέγεται κατάλληλη αντιπροσωπευτική χώρα για την κατασκευή μη στρεβλωμένης κανονικής αξίας. Όταν υπάρχουν περισσότερες από μία χώρες με κατάλληλα διαθέσιμα στοιχεία, η Επιτροπή επιλέγει, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο κοινωνικής και περιβαλλοντικής προστασίας των προτεινόμενων χωρών.

-Κατά τον υπολογισμό του περιθωρίου ζημίας στις έρευνες, το κόστος συμμόρφωσης με τις πολυμερείς περιβαλλοντικές συμφωνίες και τις συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά τη διάρκεια ισχύος των μέτρων εμπορικής άμυνας ενσωματώνεται στο κόστος παραγωγής του ενωσιακού κλάδου παραγωγής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά τη λήψη απόφασης για την αποδοχή αναλήψεων υποχρεώσεων.

Όσον αφορά την επιλογή κατάλληλης αντιπροσωπευτικής χώρας, στις έρευνες που ολοκληρώθηκαν το 2021 δεν ανέκυψε το ζήτημα των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προτύπων, καθώς ήταν διαθέσιμα κατάλληλα στοιχεία για μία μόνο αντιπροσωπευτική χώρα σε κάθε υπόθεση.

Η Επιτροπή συμπεριέλαβε το κόστος συμμόρφωσης με τις πολυμερείς περιβαλλοντικές συμφωνίες και τις συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά τον υπολογισμό της τιμής-στόχου σε αρκετές υποθέσεις που ολοκληρώθηκαν το 2021. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών. Οι έρευνες που επηρεάστηκαν περιλάμβαναν τα προϊόντα εξώθησης αλουμινίου, τα φύλλα αλουμινόχαρτου μεταποίησης και τα πλατέα προϊόντα αλουμινίου από την Κίνα, τα προϊόντα ψυχρής έλασης από ανοξείδωτο χάλυβα από την Ινδία και την Ινδονησία και το κόντρα-πλακέ σημύδας από τη Ρωσία. Αυτό αύξησε την τιμή-στόχο για τους εν λόγω κλάδους, καθώς συμπεριλήφθηκε το μελλοντικό κόστος που θα προέκυπτε από πολυμερείς περιβαλλοντικές συμφωνίες στις οποίες η Ένωση είναι συμβαλλόμενο μέρος, και το οποίο θα επιβάρυνε τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής κατά τη διάρκεια ισχύος των μέτρων. Στις δύο περιπτώσεις στις οποίες ο δασμός βασίστηκε στα περιθώρια ζημίας (φύλλα αλουμινίου μεταποίησης και πλατέα προϊόντα αλουμινίου), οι προσαρμογές που πραγματοποιήθηκαν για το κόστος των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προτύπων αύξησαν το επίπεδο των μέτρων που επιβλήθηκαν.

Το ζήτημα δεν ανέκυψε στο πλαίσιο των προσφορών ανάληψης υποχρεώσεων το 2021, καθώς απορρίφθηκαν για άλλους λόγους.

1.3.2Κανόνας του χαμηλότερου δασμού

Σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ, τα μέτρα μπορούν να επιβληθούν στο επίπεδο του περιθωρίου ντάμπινγκ ή επιδότησης. Πριν από τις νομοθετικές αλλαγές που επήλθαν τον Ιούνιο του 2018, η ΕΕ εφάρμοζε πάντα τον κανόνα του χαμηλότερου δασμού. Αυτό σήμαινε ότι τα μέτρα επιβάλλονταν πάντα σε επίπεδο χαμηλότερο από την πλήρη έκταση του ντάμπινγκ ή της επιδότησης, εάν αρκούσε ένα χαμηλότερο επίπεδο, το λεγόμενο «περιθώριο ζημίας», για την εξάλειψη της ζημίας που είχε υποστεί ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής. Ωστόσο, μετά τον εκσυγχρονισμό των μέσων εμπορικής άμυνας, ο κανόνας του χαμηλότερου δασμού δεν εφαρμόζεται αυτόματα σε υποθέσεις αντιντάμπινγκ και υποθέσεις κατά των επιδοτήσεων.

Στις υποθέσεις κατά των επιδοτήσεων, δεν εφαρμόζεται πλέον ο κανόνας του χαμηλότερου δασμού, εκτός εάν αυτό αντίκειται προς το γενικό συμφέρον της ΕΕ, πράγμα το οποίο διασφαλίζει ότι η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αυστηρότητα τις αθέμιτες επιδοτούμενες εισαγωγές. Σε μία έρευνα κατά των επιδοτήσεων που ολοκληρώθηκε το 2021 (φύλλα αλουμινίου μεταποίησης από την Κίνα) η Επιτροπή επέβαλε τους δασμούς με τον πλήρη συντελεστή των περιθωρίων επιδότησης σε αυτή τη βάση.

Σε υποθέσεις αντιντάμπινγκ, μπορούν να επιβληθούν μέτρα σε επίπεδο χαμηλότερο από το περιθώριο ντάμπινγκ, εάν αυτό το χαμηλότερο επίπεδο επαρκεί για την εξάλειψη της ζημίας που προκλήθηκε από τις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν σημαντικές στρεβλώσεις στην τιμή των πρώτων υλών στη χώρα εξαγωγής, θεωρείται αναγκαία η επιβολή δασμού με βάση το πλήρες περιθώριο ντάμπινγκ για την αντιμετώπιση της ζημιογόνου πρακτικής ντάμπινγκ. Η στρεβλωμένη πρώτη ύλη πρέπει να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 17 % του κόστους παραγωγής και η τιμή της θα πρέπει να είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις τιμές χωρίς στρεβλώσεις.

Σε 8 από τις 11 υποθέσεις που ολοκληρώθηκαν, τα μέτρα βασίστηκαν στα περιθώρια ντάμπινγκ, καθώς αυτά ήταν χαμηλότερα από το περιθώριο ζημίας και, σύμφωνα με τη νομοθεσία, το υψηλότερο επίπεδο που μπορούσε να επιβληθεί. Στις υπόλοιπες τρεις υποθέσεις, οι δασμοί βασίστηκαν στα περιθώρια ζημίας, καθώς αυτά ήταν χαμηλότερα από τα περιθώρια ντάμπινγκ και δεν πληρούνταν τα κριτήρια σχετικά με τους περιορισμούς στις εξαγωγές βασικών πρώτων υλών, δηλαδή στα πλατέα προϊόντα αλουμινίου και στα φύλλα αλουμινόχαρτου μεταποίησης από την Κίνα, οι τιμές για τις στρεβλωμένες πρώτες ύλες δεν ήταν σημαντικά χαμηλότερες από τις τιμές της διεθνούς αγοράς και, στην περίπτωση των χαλύβδινων πύργων ανεμογεννητριών από την Κίνα, δεν τέθηκε το ζήτημα.

1.4Δικαστικός έλεγχος από τα δικαστήρια της ΕΕ (παράρτημα ΙΘ)

Το 2021 το Γενικό Δικαστήριο και το Δικαστήριο της ΕΕ εξέδωσαν 21 αποφάσεις και διατάξεις σε υποθέσεις που αφορούσαν τα μέσα εμπορικής άμυνας: το Γενικό Δικαστήριο εξέδωσε 14 αποφάσεις ενώ το Δικαστήριο εξέδωσε τέσσερις προδικαστικές αποφάσεις και αποφάνθηκε επί τριών αιτήσεων αναίρεσης. Το 2021 υποβλήθηκαν 18 νέες υποθέσεις σχετικά με μέσα εμπορικής άμυνας — 12 ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου και 6 αιτήσεις αναίρεσης ενώπιον του Δικαστηρίου.

Η νομολογία του 2021 παρέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το παραδεκτό των νομικών ενεργειών κατά των μέτρων εμπορικής άμυνας, ιδίως όσον αφορά το ζήτημα της ενεργητικής νομιμοποίησης και της ικανότητας των εισαγωγέων και των χρηστών να κινούν δικαστικές διαδικασίες σε τέτοιες υποθέσεις.

Το 2021 το Γενικό Δικαστήριο εξέδωσε την πρώτη του απόφαση σχετικά με τη διάρθρωση των μέτρων διασφάλισης και των μέτρων αντιντάμπινγκ/αντισταθμιστικών μέτρων. Επιπλέον, το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε την πρακτική της Επιτροπής να εφαρμόζει δυσμενείς αποφάσεις του Δικαστηρίου επανορθώνοντας κάθε παρανομία που διαπιστώνεται από το Δικαστήριο και να επιστρέφει δασμούς μόνο στον βαθμό που ο διορθωμένος δασμός είναι χαμηλότερος. Άλλα ζητήματα με τα οποία ασχολήθηκαν τα δικαστήρια το 2021 περιλάμβαναν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στις έρευνες για την επιστροφή δασμών, τον διαρκή χαρακτήρα της αλλαγής στις ενδιάμεσες επανεξετάσεις, τις διάφορες πτυχές των υπολογισμών του ντάμπινγκ, την εκτίμηση της ζημίας και της αιτιώδους συνάφειας και τη χρήση των διαθέσιμων στοιχείων.  

Οι σημαντικότερες αποφάσεις περιγράφονται στο έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής. 

2Δραστηριότητες της συμβούλου ακροάσεων

Το 2021 η σύμβουλος ακροάσεων έλαβε 25 αιτήσεις παρέμβασης και διενήργησε 15 ακροάσεις. Στις περιπτώσεις όπου τα μέρη υπέβαλαν αίτηση παρέμβασης ταυτόχρονα με αίτηση ακρόασης από τις υπηρεσίες της Επιτροπής που είναι αρμόδιες για την έρευνα, η σύμβουλος ακροάσεων ενέμεινε στην προσέγγιση ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει πρώτα να απευθύνουν τις ανησυχίες τους στις υπηρεσίες της Επιτροπής. Η σύμβουλος παρενέβη μόνο στις περιπτώσεις όπου δεν επιτεύχθηκε λύση. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στα ενδιαφερόμενα μέρη, σε πολλές περιπτώσεις, να βρουν απευθείας λύση στο πλαίσιο των ομάδων έρευνας. Η σύμβουλος ακροάσεων έλαβε επίσης αίτηση για ακρόαση κατ’ αντιπαράθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε τελικά με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σε δύο περιπτώσεις, η σύμβουλος ακροάσεων παρέτεινε την προθεσμία υποβολής παρατηρήσεων, κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερόμενων μερών. Η σύμβουλος ακροάσεων συνέστησε στις υπηρεσίες της Επιτροπής να διαθέσουν σε όλα τα μέρη ορισμένες πληροφορίες του μη εμπιστευτικού φακέλου. Τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν κατά τις ακροάσεις αφορούσαν αιτήματα για πρόσθετη κοινοποίηση, ανωνυμία και εμπιστευτικότητα. Δύο μέρη ζήτησαν την αναστολή των μέτρων που θα επιβάλλονταν κατά τη θέσπισή τους. Ωστόσο, δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις. Σε άλλη υπόθεση, το ενδιαφερόμενο μέρος αρνήθηκε να παράσχει τα έγγραφα του φακέλου που ήταν απαραίτητα για την επαλήθευση των σχετικών πληροφοριών από την Επιτροπή, ισχυριζόμενο ότι, αντ’ αυτού, οι υπηρεσίες έπρεπε να είχαν προβεί σε επιτόπια επαλήθευση. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν εφικτό στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19. Στις λοιπές υποθέσεις, επιτεύχθηκε συμφωνία με τις υπηρεσίες για την εξέταση των επίμαχων ζητημάτων ή την παροχή διευκρινίσεων.

Λόγω του εμμένοντος πλαισίου της COVID-19 η υποβολή αιτήσεων συνέχισε να μην ακολουθεί το κανονικό χρονοδιάγραμμα, αλλά η υλικοτεχνική υποστήριξη για τη διεξαγωγή ακροάσεων ήταν απλούστερη εξαιτίας της αδυναμίας μετακινήσεων.

3Αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων εμπορικής άμυνας κατά της ΕΕ

 

Η Επιτροπή παρεμβαίνει όταν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές παρεμποδίζονται από τρίτες χώρες που επιβάλλουν αδικαιολόγητα μέτρα εμπορικής άμυνας. Μολονότι οι τρίτες χώρες δικαιούνται πλήρως να χρησιμοποιούν τα μέσα, είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται οι κανόνες του ΠΟΕ και τα μέτρα εμπορικής άμυνας να μην καθίστανται de facto φραγμοί στο εμπόριο. Δεδομένης της σημασίας των εξαγωγών για την ευρωπαϊκή οικονομία και της συμβολής τους στην απασχόληση και την ανάπτυξη, η Επιτροπή παρεμβαίνει με στόχο τη μείωση των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων τυχόν μέτρων ή την αποφυγή της επιβολής αδικαιολόγητων μέτρων εμπορικής άμυνας στις εξαγωγές της ΕΕ συνολικά.

Οι παρεμβάσεις της Επιτροπής σε υποθέσεις τρίτων χωρών περιλαμβάνουν τεχνικές γραπτές παρατηρήσεις έως τη συμμετοχή σε ακροάσεις και έως την πραγματοποίηση τόσο γραπτών όσο και προφορικών δηλώσεων σε πολιτικό επίπεδο, εφόσον απαιτείται.

Παραδείγματα της δραστηριότητας της Επιτροπής το 2021 ήταν η συμμετοχή σε ακροάσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις καναδικές αρχές σχετικά με τις υποθέσεις αντιντάμπινγκ και κατά των επιδοτήσεων σχετικά με τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, με τη στήριξη της ΓΔ AGRI. Άλλες υποθέσεις εμπορικής άμυνας συζητήθηκαν στις τακτικές συνεδριάσεις της επιτροπής εμπορίου με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), τον Καναδά και τη Νότια Αφρική. Η Επιτροπή ανέφερε επίσης υποθέσεις στο πλαίσιο των επιτροπών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για τα μέτρα αντιντάμπινγκ και για τα μέτρα διασφάλισης. Οι παρεμβάσεις αυτές συντονίστηκαν τόσο με τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής όσο και με τα κράτη μέλη, ενώ δόθηκε προτεραιότητα σε υποθέσεις με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και εκείνες με συστημικά προβλήματα.

Σε υποθέσεις στις οποίες δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν τα αδικαιολόγητα μέτρα, η Επιτροπή μπορεί να προσφύγει στη δράση του ΠΟΕ. Αυτό συνέβη με τα μέτρα αντιντάμπινγκ και τα μέτρα κατά των επιδοτήσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις ισπανικές ώριμες ελιές το 2018. Στη διαφορά αυτή, η έκθεση της ειδικής ομάδας, υπέρ της ΕΕ, εκδόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2021. Μια άλλη διαδικασία της ειδικής ομάδας του ΠΟΕ σχετικά με τα μέτρα αντιντάμπινγκ που επέβαλε η Κολομβία στις κατεψυγμένες τηγανητές πατάτες συνεχίστηκε το 2021. Η πρώτη και η δεύτερη συνεδρίαση επί της ουσίας πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά τον Ιούλιο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022 αντίστοιχα.

Οι παρεμβάσεις της Επιτροπής, οι οποίες ανέδειξαν τις νομικές ασυνέπειες και τις συστημικές ελλείψεις υποθέσεων, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της επιβολής των αδικαιολόγητων μέτρων. Ορισμένες επιτυχείς παρεμβάσεις το 2021 ήταν οι εξής:

·Η Ινδία περάτωσε την έρευνα αντιντάμπινγκ σχετικά με τις εισαγωγές πλατέων προϊόντων έλασης από ανοξείδωτο χάλυβα τον Μάρτιο του 2021 χωρίς να επιβάλει μέτρα. Αυτή ήταν μια σημαντική έκβαση δεδομένου του διακυβευόμενου οικονομικού συμφέροντος ύψους περίπου 98 εκατ. EUR. Η Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με τον κλάδο παραγωγής, παρενέβη ενεργά στην υπόθεση εξαρχής με τρεις γραπτές παρατηρήσεις και με συμμετοχή στη δημόσια ακρόαση.

·Τον Σεπτέμβριο του 2021 η Υπουργική Επιτροπή του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου δεν ενέκρινε την πρόταση της Μόνιμης Επιτροπής για την επιβολή οριστικών μέτρων διασφάλισης στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων χάλυβα.

·Οι παρεμβάσεις της Επιτροπής σε έρευνα αντιντάμπινγκ που διεξήγαγε η Ουκρανία σχετικά με τις εισαγωγές κλιμάκων αλουμινίου από την Πολωνία και τη Σλοβακία είχαν επιτυχή έκβαση με την περάτωση της έρευνας τον Οκτώβριο του 2021.

·Τον Μάιο του 2021 η Νέα Ζηλανδία περάτωσε την έρευνα αντιντάμπινγκ σχετικά με τις εισαγωγές κατεψυγμένων τηγανητών πατατών από το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες, με την απαλλαγή εξαγωγών αξίας 3 εκατ. EUR. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις γραπτές παρεμβάσεις της Επιτροπής, σε συντονισμό με τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής, οι οποίες κατέδειξαν ότι δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις για την επιβολή μέτρων αντιντάμπινγκ.

·Τον Οκτώβριο του 2021 ο Καναδάς κίνησε αυτεπάγγελτη νέα έρευνα για την επανεκτίμηση των μέτρων αντιντάμπινγκ και των μέτρων κατά των επιδοτήσεων στις εισαγωγές ραφιναρισμένης ζάχαρης καταγωγής ΕΕ. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στις πολυάριθμες παρεμβάσεις της Επιτροπής, με τις οποίες εξηγήθηκε ότι τα εν λόγω αντισταθμιστικά μέτρα βασίζονταν σε παλαιά καθεστώτα επιδοτήσεων της ΕΕ και δεν αντικατοπτρίζουν τα τρέχοντα, σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα επιδότησης. Ο δασμός κατά των επιδοτήσεων μειώθηκε σημαντικά (από 58 % σε 9 %). Ο Καναδάς έκρινε ότι οι αποσυνδεδεμένες άμεσες ενισχύσεις στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής της ΕΕ δεν είναι ειδικές και δεν είναι δεκτικές έννομης προστασίας.

Στο τέλος του 2021 ίσχυαν 177 μέτρα εμπορικής άμυνας που επηρέαζαν τις εξαγωγές της ΕΕ, δηλαδή ένα λιγότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οπότε και σημειώθηκε ο υψηλότερος αριθμός στην εποπτική δραστηριότητα της Επιτροπής.

Το μέσο αντιντάμπινγκ παραμένει το μέσο που χρησιμοποιείται περισσότερο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας 128 από τα 177 ισχύοντα μέτρα. 42 από τα μέτρα ήταν μέτρα διασφάλισης (έναντι 39 το 2020) και 7 ήταν μέτρα κατά των επιδοτήσεων.

Οι 26 νέες έρευνες που κινήθηκαν το 2021 περιλαμβάνουν 17 διαδικασίες αντιντάμπινγκ και 9 διαδικασίες διασφάλισης (έναντι 22 το 2020).

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει τον μεγαλύτερο αριθμό μέτρων κατά των ενωσιακών εξαγωγών, με 37 ισχύοντα μέτρα, ακολουθούμενες από την Κίνα με 19, την Τουρκία με 17, τη Βραζιλία, τον Καναδά και την Ινδία με 12, και, τέλος, από την Ινδονησία με 11.

Τα προϊόντα χάλυβα αντιπροσωπεύουν τον μεγαλύτερο αριθμό μέτρων, 62, ακολουθούμενα από τα χημικά προϊόντα με 48 μέτρα, τα γεωργικά προϊόντα με 22 μέτρα, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα με 12 μέτρα και το χαρτί με 10 μέτρα.

4Δραστηριότητες στο πλαίσιο του ΠΟΕ

Το 2021 ο ΠΟΕ πραγματοποίησε συνεδριάσεις στο πλαίσιο των επιτροπών επιδοτήσεων, αντισταθμιστικών μέτρων, μέτρων αντιντάμπινγκ και μέτρων διασφάλισης σε διαδικτυακό περιβάλλον, τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο. Η άτυπη ομάδα για την καταπολέμηση της καταστρατήγησης δεν πραγματοποίησε συνεδριάσεις. Η ομάδα εργασίας για την εφαρμογή του αντιντάμπινγκ συνήλθε τον Οκτώβριο του 2021.

Η Επιτροπή υπέβαλε στον ΠΟΕ την κοινοποίηση επιδοτήσεων της ΕΕ τον Ιούλιο του 2021. Αυτή η διαδικασία διευκόλυνσης της διαφάνειας έχει ζωτική σημασία για την κατανόηση του επιπέδου και του αντίκτυπου των επιδοτήσεων που χορηγούνται από τις χώρες του ΠΟΕ. Δυστυχώς, οι επιδόσεις όσον αφορά την υποβολή κοινοποιήσεων από τα μέλη ήταν ανεπαρκείς, οπότε η Επιτροπή τα κάλεσε να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Στο πλαίσιο της επιτροπής αντιντάμπινγκ, η ΕΕ παρουσίασε έρευνα επανεξέτασης από την Τελωνειακή Ένωση της Νοτίου Αφρικής (SACU) για τις εισαγωγές κατεψυγμένων τηγανητών πατατών από το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες· επανεξέταση από τον Καναδά των μέτρων για τη ραφιναρισμένη ζάχαρη από τη Δανία, τις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο και επανεξέταση, από τις ΗΠΑ, των προκαταρκτικών δασμών αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές κοινών φύλλων αλουμινίου από κράμα καταγωγής επτά κρατών μελών της ΕΕ.

Στο πλαίσιο των επιτροπών επιδοτήσεων και αντισταθμιστικών μέτρων, πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζει η χρηματοδότηση με επιτόκιο χαμηλότερο από το επιτόκιο της αγοράς στη συμβολή στην πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα. Υπήρξε επίσης ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στο περιβάλλον, καθώς και την απώλεια επενδύσεων σε Ε & Α από ανταγωνιστές κλάδους.

Κατά τις συνεδριάσεις της επιτροπής διασφάλισης του ΠΟΕ, η ΕΕ παρουσίασε τις ακόλουθες έρευνες: Ινδονησία: ενδύματα και εξαρτήματα της ένδυσης, Μαρόκο: χάλυβας θερμής έλασης, χονδρόσυρμα και ράβδοι οπλισμού σκυροδέματος, λαμαρίνες ψυχρής έλασης, στήλες φωτισμού, Νότια Αφρική: κοχλίες από χάλυβα με εξαγωνική κεφαλή, Τουρκία: μη συνεχείς ίνες από πολυεστέρες, και Ουκρανία: υποχλωριώδες νάτριο, προφίλ PVC. Η ΕΕ υποστήριξε τα μέτρα διασφάλισης που επέβαλε για ορισμένα προϊόντα χάλυβα, τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο κριτικής από την Ινδία, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ιαπωνία, την Ελβετία και την Κορέα.

Σε περιπτώσεις στις οποίες επιβάλλονται αδικαιολόγητα μέτρα εμπορικής άμυνας, η Επιτροπή μπορεί να προσφύγει στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, ιδίως όταν έχουν εντοπιστεί σημαντικά συστημικά ζητήματα. Επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία επίλυσης διαφορών που έχει κινήσει η ΕΕ σχετικά με τους κολομβιανούς δασμούς αντιντάμπινγκ για κατεψυγμένες τηγανητές πατάτες από το Βέλγιο, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες. Η τελική έκθεση της ειδικής ομάδας γι' αυτή τη διαδικασία αναμένεται μετά το καλοκαίρι του 2022. Στο πλαίσιο της διαδικασίας σχετικά με τους δασμούς αντιντάμπινγκ και αντεπιδοτήσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές ώριμων ισπανικών ελιών, η έκθεση της ειδικής ομάδας εκδόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2021. Την 1η Ιουλίου 2022 τα μέρη συμφώνησαν εύλογη περίοδο εφαρμογής για τις ΗΠΑ, η οποία θα λήξει στις 14 Ιανουαρίου 2023.

Τον Νοέμβριο του 2021 ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και ο επίτροπος Εμπορίου κ. Valdis Dombrovskis πραγματοποίησαν διαδικτυακή συνάντηση με τους υπουργούς Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας για να ανανεώσουν την τριμερή σχέση τους. Συμφώνησαν να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις των στρεβλωτικών για την αγορά πολιτικών και πρακτικών που επί του παρόντος δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς από τους κανόνες του ΠΟΕ ούτε από τα υφιστάμενα εργαλεία επιβολής. Οι υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τις τριμερείς συζητήσεις σε τρεις τομείς εστίασης:

·Εντοπισμός των προβλημάτων που οφείλονται σε μη εμπορικές πρακτικές

·Εντοπισμός κενών στα υφιστάμενα εργαλεία επιβολής και των τομέων όπου απαιτούνται περαιτέρω εργασίες για την ανάπτυξη νέων εργαλείων για την αντιμετώπιση αυτών των πρακτικών, καθώς και συζήτηση σχετικά με τη συνεργασία για τη χρήση των υφιστάμενων εργαλείων

·Προσδιορισμός τομέων στους οποίους απαιτούνται περαιτέρω εργασίες για την ανάπτυξη κανόνων για την αντιμετώπιση αυτών των πρακτικών

5Εμπορική άμυνα προς υποστήριξη άλλων πολιτικών της ΕΕ

Στην «Επανεξέταση της εμπορικής πολιτικής — Μια ανοικτή, βιώσιμη και δυναμική εμπορική πολιτική» που δημοσιεύτηκε το 2021, τονίστηκε η ανάγκη για την ευθυγράμμιση και τη χρησιμοποίηση όλων των εμπορικών εργαλείων για τη στήριξη όλων των στόχων της πολιτικής της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, τα εργαλεία εμπορικής άμυνας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Ενώ κύριος στόχος τους είναι η προστασία των παραγωγών της ΕΕ από εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο αθέμιτων εμπορικών συναλλαγών, με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν στην ενίσχυση της δέσμευσης της ΕΕ για ανοικτές αγορές και ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο και στην επίτευξη του στόχου της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ. Εγγενείς στην εμπορική άμυνα είναι οι έννοιες της ανταγωνιστικότητας, της δικαιοσύνης και του εμπορίου που βασίζεται σε κανόνες, ορισμένα από τα βασικά στοιχεία στα οποία στηρίζονται οι στόχοι της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ.

Με τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού και θεμιτού ανταγωνισμού για τους παραγωγούς της ΕΕ, τα εργαλεία εμπορικής άμυνας συμβάλλουν στην ανάπτυξη, τη σταθερότητα της απασχόλησης, τα έσοδα και τις επενδύσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής να είναι σε θέση να επενδύει, μεταξύ άλλων, στην έρευνα και την ανάπτυξη για να ενισχύσει τη βιωσιμότητά του και την ικανότητά του να επιτύχει τους στόχους που καθορίζονται σε ευρύτερες πρωτοβουλίες όπως η Πράσινη Συμφωνία και το Ψηφιακό Θεματολόγιο.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, τα μέτρα που επιβάλλονται σε προϊόντα ή εισροές όπως τα υφάσματα από υαλοΐνες (που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πτερυγίων για ανεμογεννήτριες) από την Κίνα και την Αίγυπτο και οι ηλιακοί υαλοπίνακες (που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ηλιακών συλλεκτών) από την Κίνα, προστατεύουν σημαντικά στοιχεία της αλυσίδας αξίας της βιώσιμης ενέργειας που παράγονται στην ΕΕ από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Το 2021 επιβλήθηκαν μέτρα αντιντάμπινγκ σε ανεμογεννήτριες από την Κίνα, ένα επίσης σημαντικό προϊόν στο πλαίσιο των στόχων της ΕΕ για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και τη μείωση των εκπομπών CO2. Η Επιτροπή υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις στη σύγχρονη μεταποίηση και έρευνα και ανάπτυξη, δεν παρεμποδίζουν τους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως αναφέρθηκε από ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη, αλλά ότι, αντιθέτως, χωρίς αυτές, ο ευρωπαϊκός κλάδος παραγωγής θα χάσει τη θέση του στον παγκόσμιο αγώνα για την ηγετική θέση στον τομέα της αιολικής ενέργειας. Τα μέτρα θα στηρίξουν τους παραγωγούς πύργων ανεμογεννητριών στην Ένωση και θα δημιουργήσουν ανάπτυξη, σταθερότητα όσον αφορά τις θέσεις απασχόλησης, έσοδα και επενδύσεις. Με τη σειρά τους, οι χρήστες αναμένεται να επωφεληθούν από μια ευρεία βάση ανταγωνιστικών, αξιόπιστων και οικονομικά υγιών παραγωγών ανεμογεννητριών στην Ένωση. Χωρίς την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις κινεζικές εισαγωγές, αυτό δεν θα ήταν δυνατό. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ένωση, με τη δημιουργία ενός πλαισίου ισότιμων όρων ανταγωνισμού όπου όλοι οι οικονομικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένων των Κινέζων παραγωγών, θα μπορούν να ανταγωνίζονται υπό δίκαιους όρους.

Στο πλαίσιο του Ψηφιακού Θεματολογίου της ΕΕ, τα μέτρα αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκαν στις εισαγωγές οπτικών ινών από την Κίνα το 2021 διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Τα καλώδια οπτικών ινών χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ταχέων ευρυζωνικών δικτύων. Τα δίκτυα αυτά έχον ζωτική σημασία για τη στήριξη της κατ’ οίκον εργασίας, της κατ’ οίκον μάθησης, της λειτουργίας επιχειρήσεων ή της παροχής υπηρεσιών από πολίτες, επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς σε ολόκληρη την ΕΕ. Δεδομένου ότι μία από τις κύριες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών υψηλής τεχνολογίας σε ολόκληρη την ΕΕ, τα καλώδια οπτικών ινών είναι καίριας σημασίας στο πλαίσιο αυτό, καθώς και για την ψηφιακή δεκαετία της ΕΕ και την ψηφιακή της κυριαρχία. Ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη ισχυρίστηκαν ότι τα μέτρα αντιντάμπινγκ θα οδηγούσαν σε αυξήσεις της συνολικής τιμής των έργων δικτύου. Ωστόσο, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το κόστος των καλωδίων οπτικών ινών αντιπροσωπεύει μικρό μόνο μερίδιο του συνολικού κόστους του έργου δικτύου και δεν θα είχε σημαντικό αντίκτυπο. Χωρίς μέτρα για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών των Κινέζων εξαγωγέων, το μέλλον του κλάδου παραγωγής της ΕΕ θα κινδύνευε, καθώς θα ερχόταν αντιμέτωπος με περαιτέρω οικονομική επιδείνωση όσον αφορά την κερδοφορία και τις επενδύσεις. Δεδομένου του σημαντικού ρόλου του εν λόγω κλάδου στο Ψηφιακό Θεματολόγιο της ΕΕ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλιστεί ότι παραμένει βιώσιμος και δεν αποδυναμώνεται από τις αθέμιτες εισαγωγές και τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η επιβολή μέτρων, όπου δικαιολογείται, δεν εμποδίζει τις εισαγωγές από τρίτες χώρες να ανταγωνίζονται δίκαια στην αγορά της Ένωσης. Μολονότι αναγνωρίζεται ότι χωρίς μέτρα, οι χρήστες, οι εισαγωγείς, οι τελικοί πελάτες και οι δημόσιοι προϋπολογισμοί ενδέχεται να επωφεληθούν από φθηνότερα προϊόντα βραχυπρόθεσμα, οι εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκτοπίζουν αναπόφευκτα τους ενωσιακούς παραγωγούς από την αγορά της Ένωσης. Μακροπρόθεσμα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια πολύτιμων πηγών εφοδιασμού και, ενδεχομένως, την αύξηση των τιμών εισαγωγής ελλείψει ανταγωνισμού από τους ενωσιακούς παραγωγούς. Αυτό με τη σειρά του διαβρώνει τη βάση του κλάδου παραγωγής της ΕΕ στην οποία θεμελιώνει και άλλες πολιτικές.

Ως εκ τούτου, με την αποκατάσταση του θεμιτού ανταγωνισμού, τα μέτρα εμπορικής άμυνας συμβάλλουν στη διατήρηση ανταγωνιστικής, αξιόπιστης και οικονομικά υγιούς παραγωγής στην Ένωση. Ταυτόχρονα, η ισορροπημένη προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά τα μέσα, η οποία περιλαμβάνει την εφαρμογή του κανόνα του χαμηλότερου δασμού σε πολλές περιπτώσεις, καθώς και τη διενέργεια ελέγχου του συμφέροντος της Ένωσης πριν από την επιβολή μέτρων, διασφαλίζει ότι οι χρήστες εξακολουθούν να επωφελούνται από μια ευρεία βάση προμηθευτών.

Συμπέρασμα

Το 2021 παρουσιάστηκαν συνεχείς προκλήσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς η ΕΕ επέστρεψε στην ομαλότητα στη μετά COVID-19 εποχή.  Η ΕΕ συνέχισε, μέσω της αυστηρής εφαρμογής των μέσων εμπορικής άμυνας, να προστατεύει τις επιχειρήσεις της ΕΕ από το αθέμιτο εμπόριο. Αυτό συνέβαλε όχι μόνο στην επίτευξη των συνολικών στόχων της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ, αλλά στήριξε έμμεσα ευρύτερες πρωτοβουλίες πολιτικής, όπως η Πράσινη Συμφωνία και το Ψηφιακό Θεματολόγιο.  Η βελτιωμένη παρακολούθηση και επιβολή των μέτρων ενίσχυσε περαιτέρω τον σημαντικό ρόλο που εξακολουθεί να διαδραματίζει η εμπορική άμυνα στην οικοδόμηση ανθεκτικότερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. 

(1)   Ειδική έκθεση 17/2020: Μέσα εμπορικής άμυνας: το σύστημα προστασίας των επιχειρήσεων της ΕΕ από εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και επιδοτήσεων λειτουργεί σωστά (europa.eu) .
(2) Άρθρο 23 του βασικού κανονισμού αντιντάμπινγκ (ΕΕ L 176 της 30.6.2016, σ. 21), άρθρο 34 του βασικού κανονισμού κατά των επιδοτήσεων (ΕΕ L 176 της 30.6.2016, σ. 55) και το άρθρο 23 του βασικού κανονισμού για τα μέτρα διασφάλισης (ΕΕ L 83 της 27.3.2015, σ. 16).
(3)  Άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/478 της 11ης Μαρτίου 2015 (ΕΕ L 86 της 27.3.2015, σ. 16).
(4)   https://webgate.ec.europa.eu/siglbo/post-surveillance
Top