Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0763

    Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με την οποία εγκρίνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών μελών της ομάδας κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού

    COM/2017/0763 final

    Στρασβούργο, 12.12.2017

    COM(2017) 763 final

    Σύσταση για

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    με την οποία εγκρίνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών μελών της ομάδας κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού


    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

    Σκοπός της παρούσας πρωτοβουλίας είναι η ανανέωση της συμφωνίας εταιρικής σχέσης με τις χώρες μέλη της ομάδας κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ). Επί του παρόντος, οι σχέσεις με τις χώρες αυτές διέπονται από τη συμφωνία εταιρικής σχέσης του Κοτονού, στην οποία προβλέπεται ότι τα μέρη πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις δεκαοκτώ μήνες πριν από τη λήξη ισχύος της τον Φεβρουάριο του 2020.

    Η πρόταση αποσκοπεί στη σύναψη συνολικής συμφωνίας με τις 79 χώρες που είναι επί του παρόντος υπογράφοντα μέρη της συμφωνίας εταιρικής σχέσης του Κοτονού, με έμφαση στην εξυπηρέτηση τόσο των κοινών όσο και των ειδικών συμφερόντων της ΕΕ (π.χ. μετανάστευση, ειρήνη και ασφάλεια, επενδύσεις), βαίνοντας πέραν της «καθολικής» προσέγγισης και παρεκκλίνοντας ακόμη περισσότερο από τη δυναμική της σχέσης χορηγού-αποδέκτη.

    Αντλώντας διδάγματα από τα θετικά αποτελέσματα και τις αδυναμίες της ισχύουσας συμφωνίας εταιρικής σχέσης του Κοτονού, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τόσο το μεταβληθέν πλαίσιο όσο και τις τρέχουσες πολιτικές της ΕΕ, και δεδομένης της μακροπρόθεσμης προοπτικής που έχει υιοθετηθεί με ορίζοντα πέραν του 2020, η ΕΕ έχει προσδιορίσει πρωταρχικά στρατηγικά συμφέροντα τα οποία θα πρέπει να επιδιωχθούν. Πρόκειται, ειδικότερα, για τα εξής: 1) διαμόρφωση πολιτικής εταιρικής σχέσης που εστιάζει στην οικοδόμηση ειρηνικών, σταθερών, ευνομούμενων, ευημερούντων και ανθεκτικών κρατών και κοινωνιών· 2) επιτάχυνση της προόδου όσον αφορά την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης· 3) οικοδόμηση αποτελεσματικών συμμαχιών σε διεθνή πλαίσια με σκοπό την προώθηση της παγκόσμιας δράσης. Οι στόχοι αυτοί μεταφράζονται σε πιο συγκεκριμένους επιμέρους στόχους για κάθε τομέα προτεραιότητας.

    Προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την επίτευξη των εν λόγω στόχων, αυτή η μακροχρόνια σχέση, η οποία έχει εξελιχθεί σημαντικά, πρέπει να αναδιαμορφωθεί εκ νέου ώστε να είναι κατάλληλη για τον επιδιωκόμενο σκοπό. Η εν λόγω αναδιαμόρφωση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με πλήρη σεβασμό της ισχυρότατης βάσης που έχει αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα πρέπει να διατηρηθεί και να αξιοποιηθεί. Από την άποψη αυτή, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ληφθούν πλήρως υπόψη τα ενισχυμένα περιφερειακά πλαίσια και οι τάσεις που έχουν αναδυθεί στην Αφρική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό.

    Κατά συνέπεια, ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί μια νέα συμφωνία, η οποία θα αποτελείται από τρία περιφερειακά σύμφωνα που θα στηρίζονται σε μια κοινή βάση. Μεγαλύτερη βαρύτητα θα δοθεί στα περιφερειακά σύμφωνα, με τον καθορισμό ειδικών ανά περιφέρεια προτεραιοτήτων για τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού. Η κοινή βάση, η οποία θα ισχύει για όλα τα μέλη της εταιρικής σχέσης, θα παραθέτει τους γενικούς στόχους, τις αρχές και τις προτεραιότητες και θα διευκολύνει την αυξημένη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο.

    Τα περιφερειακά σύμφωνα θα αποτελούν πρωτόκολλα της συμφωνίας, προβλέποντας ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο των σχέσεων. Ταυτόχρονα, η συμφωνία θα καθιστά δυνατή την ευέλικτη προσαρμογή σε μεταβαλλόμενες περιστάσεις μέσω της εφαρμογής απλουστευμένης διαδικασίας για την αναθεώρηση των τριών περιφερειακών συμφώνων. Ο ενισχυμένος ρόλος των (υπο)περιφερειακών οργανώσεων θα πρέπει να αναγνωριστεί και να ληφθεί δεόντως υπόψη στο πλαίσιο της συμφωνίας, ιδίως όσον αφορά τη διακυβέρνηση των περιφερειακών συμφώνων.

    Η εταιρική σχέση θα είναι ανοικτή σε διάφορα επίπεδα συμμετοχής ή προσχώρησης άλλων χωρών, οι οποίες έχουν τις ίδιες αξίες και συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων. Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας, για παράδειγμα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ενίσχυση της προσέγγισης της «ενιαίας αντιμετώπισης της Αφρικής», τηρουμένων παράλληλα των ισχυουσών διμερών συμφωνιών σύνδεσης με χώρες της Βόρειας Αφρικής. Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και του ιδιωτικού τομέα, θα ενισχυθεί, όχι μόνο στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης αλλά και ως παραγόντων καίριας σημασίας για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς στις αντίστοιχες χώρες και περιφέρειες. Η θεσμική δομή θα αντικατοπτρίζει την εξέλιξη αυτή και θα τροποποιηθεί ώστε να είναι λιγότερο αυστηρή και περισσότερο εξορθολογισμένη.

    Επισημαίνεται ότι η επιδιωκόμενη συνολική συμφωνία οριοθετεί το πλαίσιο των σχέσεων με τις χώρες εταίρους σε όλα τα πολιτικά επίπεδα, είτε σε εθνικό ή (υπο)περιφερειακό επίπεδο είτε στο επίπεδο της εταιρικής σχέσης, και ότι το εθνικό επίπεδο παραμένει αυτό με τη μεγαλύτερη έμφαση, λαμβανομένης επίσης υπόψη της αρχής της επικουρικότητας. Ομοίως προς άλλες συμφωνίες, η συγκεκριμένη συμφωνία δεν θα περιορίζεται χρονικά, αλλά θα προβλέπεται η δυνατότητα λύσης της κατόπιν αιτήματος ενός εκ των μερών.

    Οι χώρες εταίροι έχουν εκφράσει τη φιλοδοξία να εξασφαλίσουν μια ανανεωμένη, νομικά δεσμευτική συμφωνία εταιρικής σχέσης με την ΕΕ, αξιοποιώντας την προβλεπόμενη βάση στην ισχύουσα συμφωνία εταιρικής σχέσης του Κοτονού. Επιπλέον, στο πλαίσιο αποστολών προσέγγισης, οι χώρες εταίροι διατύπωσαν εν γένει θετική εκτίμηση όσον αφορά την προτεινόμενη ενισχυμένη περιφερειακή προσέγγιση.

    Η έγκαιρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποφευχθεί το πολιτικό κενό μετά το 2020 είναι προς όφελος τόσο της ΕΕ όσο και των εταίρων.

    Είναι απαραίτητη η σύσταση διαπραγματευτικής ομάδας, η οποία θα αποτελείται από την Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας θα πρέπει να τεθεί η Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ύπατη Εκπρόσωπο. Ειδικότερα, πέραν των αρμόδιων υπηρεσιών της Επιτροπής, στη διαπραγματευτική ομάδα θα συμμετέχει επίσης η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

    Σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 4 της ΣΕΕ, η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος της Επιτροπής θα διασφαλίσει τη συνοχή και τον συντονισμό της εξωτερικής δράσης της Ένωσης στο πλαίσιο αυτών των σύνθετων διαπραγματεύσεων.

    Συνοχή με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

    Η παρούσα πρόταση συνολικής συμφωνίας συνάδει πλήρως με τις συναφείς πολιτικές της ΕΕ.

    Σύμφωνα με τη συνολική στρατηγική της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας, στόχος της πρότασης είναι να προαγάγει μια σειρά από οικουμενικές και αδιαίρετες αξίες, την υιοθέτηση ολοκληρωμένης προσέγγισης όσον αφορά τις συγκρούσεις και τις κρίσεις, καθώς και συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης, συμβάλλοντας εντέλει στην οικοδόμηση ειρηνικών, σταθερών, ευνομούμενων και ανθεκτικών κρατών και κοινωνιών. Επιπλέον, τονίζεται η ανάγκη διαμόρφωσης αποτελεσματικών συμμαχιών σε διεθνή πλαίσια, οι οποίες θα βασίζονται στην αρχή της πολυμερούς προσέγγισης. Τέλος, με την πρόταση επιδιώκεται η διατήρηση και η ενίσχυση του καίριου ρόλου που διαδραματίζει ο διάλογος σε όλα τα πολιτικά επίπεδα. Στο πνεύμα της αναθεωρημένης ευρωπαϊκής κοινής αντίληψης για την ανάπτυξη, η επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ), και ιδίως του στόχου για την εξάλειψη της φτώχειας, θα τεθεί στο επίκεντρο της νέας εταιρικής σχέσης.

    Η πρόταση βασίζεται επίσης σε υφιστάμενες στρατηγικές (συμπεριλαμβανομένων των μεταγενέστερων εξελίξεων) όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και διαφόρων περιφερειών ΑΚΕ, κυρίως δε στην κοινή στρατηγική Αφρικής-ΕΕ του 2007, την κοινή στρατηγική εταιρικής σχέσης ΕΕ-Καραϊβικής του 2012 και τη στρατηγική του 2006 για μια ενισχυμένη εταιρική σχέση με τις νήσους του Ειρηνικού. Για την ακρίβεια, τα τρία προτεινόμενα σύμφωνα θα αντικαταστήσουν και θα αναβαθμίσουν τις στρατηγικές αυτές.

    Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στο πλαίσιο της εμπορικής πολιτικής, η πρόταση επιδιώκει τη δημιουργία νέων οικονομικών ευκαιριών όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις γαλάζιες και πράσινες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), καθώς και την τόνωση των άμεσων ξένων επενδύσεων.

    Κατ' εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής, η πρόταση παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη και βασιζόμενη στα δικαιώματα προσέγγιση για τη μετανάστευση και την κινητικότητα. Η προσέγγιση αυτή θα έχει ως στόχο τη βελτίωση της οργάνωσης της νόμιμης μετανάστευσης, την ενίσχυση της ορθώς διαχειριζόμενης κινητικότητας, τη μεγιστοποίηση του αντίκτυπου της στην ανάπτυξη, καθώς και την πρόληψη και την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων και τη θέσπιση μηχανισμού αποτελεσματικής επιστροφής και επανεισδοχής.

    Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής, στην πρόταση επισημαίνεται η ανάγκη ανάληψης επείγουσας και εσπευσμένης δράσης για την καταπολέμηση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, φαινομένων που συνιστούν μείζονα απειλή για την επίτευξη των ΣΒΑ και, σε ορισμένες περιπτώσεις, για την επιβίωση ολόκληρων πληθυσμών.

    Η πρόταση συνάδει επίσης πλήρως με πολλές άλλες συναφείς πολιτικές της Ένωσης οι οποίες συνδέονται με τις προτεραιότητες που έχουν καθοριστεί, όπως η ενέργεια, η εκπαίδευση, η απασχόληση και η έρευνα και καινοτομία.

    2. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

    Νομική βάση

    Ο χαρακτηρισμός μιας διεθνούς συμφωνίας είναι εφικτός μόνο μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων και πραγματοποιείται με βάση το περιεχόμενο και τους σκοπούς της συμφωνίας. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή υποβάλλει τη σύστασή της σχετικά με την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου για την έναρξη διαπραγματεύσεων βάσει του άρθρου 218 παράγραφοι 3 και 4 της ΣΕΕ, το οποίο αποτελεί και τη διαδικαστική νομική βάση.

    Επικουρικότητα

    Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με διάφορες προκλήσεις και ευκαιρίες, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι οποίες χρήζουν συλλογικής δράσης και συντονισμένων προσπαθειών σε ευρύ φάσμα εσωτερικών και εξωτερικών πολιτικών. Χάρη στον μεγάλο αριθμό πολιτικών και μέσων που διαθέτει, η ΕΕ βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και την αξιοποίηση των μελλοντικών ευκαιριών.

    Η δράση σε επίπεδο ΕΕ προσδίδει προστιθέμενη αξία, από πλευράς τόσο πολιτικής όσο και οικονομικής μόχλευσης. Το παγκόσμιο δίκτυο των αντιπροσωπειών της ΕΕ, για παράδειγμα, εξασφαλίζει την παρουσία της σε χώρες στις οποίες πολλά κράτη μέλη δεν εκπροσωπούνται. Το ενωσιακό επίπεδο είναι το πλέον κατάλληλο για την οικοδόμηση στρατηγικών συμμαχιών με τον μεγάλο αριθμό των μελών της εταιρικής σχέσης, με στόχο την προώθηση της ανάληψης παγκόσμιας δράσης σύμφωνα με τα συμφέροντα της ΕΕ. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ορισμένοι τομείς πολιτικής, και κυρίως το εμπόριο, αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ.

    Επιπλέον, η πρόταση διευρύνει την εσωτερική δέσμευση της ΕΕ για την τήρηση της αρχής της επικουρικότητας, ώστε να καλύπτει και την εταιρική σχέση. Για την αποφυγή επαναλήψεων ή αλληλεπικαλύψεων μεταξύ διαφόρων πλαισίων και δομών, προβλέπεται η ανάληψη δράσης στο πλέον κατάλληλο πολιτικό επίπεδο.

    Αναλογικότητα

    Η παρούσα πρωτοβουλία επιδιώκει άμεσα την επίτευξη του στόχου της Ένωσης στον τομέα της εξωτερικής δράσης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 21 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ συμβάλλει παράλληλα στην υλοποίηση της πολιτικής προτεραιότητας της ΕΕ ως «ισχυρότερου παγκόσμιου παράγοντα». Η πρωτοβουλία συνάδει με τη δήλωση που περιλαμβάνεται στη συνολική στρατηγική της ΕΕ για τη συνεργασία με τρίτους και την ανανέωση των εξωτερικών εταιρικών σχέσεων με υπεύθυνο τρόπο, ούτως ώστε να εξυπηρετηθούν οι προτεραιότητες της ΕΕ στην εξωτερική πολιτική. Η πρόταση δεν δημιουργεί νέες δομές ούτε επιβάλλει πρόσθετες επιβαρύνσεις στην ΕΕ· αντιθέτως, διασφαλίζει τον εξορθολογισμό υφιστάμενων θεσμών, διαδικασιών και μέσων, διευκολύνοντας επίσης τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης 1 .

    3. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

    Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας ισχύουσας νομοθεσίας

    Στο πλαίσιο εμπεριστατωμένης αξιολόγησης εξετάστηκαν οι επιδόσεις της συμφωνίας εταιρικής σχέσης του Κοτονού κατά τα πρώτα 15 έτη ισχύος της.

    Καταγράφηκε θετική πρόοδος όσον αφορά τον πολιτικό διάλογο σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, γεγονός που συνέβαλε στην ενίσχυση ουσιωδών στοιχείων στις χώρες ΑΚΕ. Η συμφωνία εταιρικής σχέσης του Κοτονού ενίσχυσε την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας και αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα για την εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της μετανάστευσης, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό τον δρόμο για τις διαδικασίες του Ραμπάτ, του Χαρτούμ και της Βαλέτας. Οι εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν σημαντικά, και οι συμφωνίες οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ) αποτέλεσαν βασικό παραδοτέο της συμφωνίας. Επιπροσθέτως, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά τόσο την ανθρώπινη και κοινωνική ανάπτυξη όσο και τη μακροοικονομική σταθερότητα στις χώρες ΑΚΕ.

    Στην αξιολόγηση επισημάνθηκε επίσης ότι εξακολουθούν να απαιτούνται προσπάθειες για την πλήρη επίτευξη των στόχων της συμφωνίας εταιρικής σχέσης του Κοτονού. Επιπλέον, παρότι οι στόχοι αυτοί παραμένουν σημαντικοί, αφορούν μόνο ένα μέρος των μεγάλων αλλαγών που έχουν επέλθει παγκοσμίως κατά τα τελευταία έτη. Η αξιολόγηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γενικοί στόχοι πρέπει να επανεξεταστούν με βάση τις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες που αναδύονται για την ΕΕ και τους εταίρους της. Διατυπώθηκε επίσης σύσταση για την επανεξέταση της θεσμικής αρχιτεκτονικής, με στόχο την αύξηση της συνοχής μεταξύ των διαφόρων πλαισίων πολιτικής και τον εξορθολογισμό των αποφάσεων.

    Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

    Πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις με ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών.

    Δρομολογήθηκε ένας πρώτος γύρος διαβουλεύσεων, ο οποίος περιλάμβανε δημόσια διαβούλευση και ανταλλαγή απόψεων με τις αντιπροσωπείες της ΕΕ. Τα αποτελέσματα αυτού του γύρου συνεκτιμήθηκαν στο πλαίσιο της αξιολόγησης της συμφωνίας εταιρικής σχέσης του Κοτονού και της εκτίμησης επιπτώσεων, οι οποίες τροφοδότησαν την κοινή ανακοίνωση του Νοεμβρίου του 2016. Έπειτα από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης του 2016, έλαβε χώρα δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων, ο οποίος αυτή τη φορά επικεντρώθηκε κυρίως στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων. Η άποψη που διαμορφώθηκε από τον γύρο αυτό ήταν η ανάγκη ενίσχυσης των διατάξεων που διευκολύνουν την αποτελεσματικότερη προώθηση των ζωτικών συμφερόντων της ΕΕ (ιδίως όσον αφορά τη μετανάστευση και τις επενδύσεις). Διαπιστώθηκε επίσης γενική συναίνεση ως προς την ανάγκη να ληφθεί υπόψη η νέα περιφερειακή δυναμική και να αποφευχθούν αλληλεπικαλύψεις μεταξύ των διαφόρων πολιτικών και νομοθετικών πλαισίων. Ωστόσο, υπήρξαν διαφορές όσον αφορά τον βαθμό περιφερειοποίησης που θα πρέπει να εφαρμοστεί, και σε ορισμένες περιπτώσεις εκφράστηκαν επικριτικές απόψεις σχετικά με την προστιθέμενη αξία της σύναψης νομικά δεσμευτικής συμφωνίας.

    Ζητήθηκε επανειλημμένως η γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο τηρούνταν ενήμερο σε τακτική βάση, τόσο πριν όσο και μετά τη δημοσίευση της κοινής ανακοίνωσης. Στο ψήφισμα του Οκτωβρίου του 2016, το Κοινοβούλιο τόνισε την ανάγκη ανανεωμένης νομικά δεσμευτικής συμφωνίας με τρεις ενισχυμένες περιφερειακές εταιρικές σχέσεις, σε πλήρη συμφωνία με την παρούσα πρόταση.

    Όσον αφορά την προσέγγιση των χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, στο δελτίο Τύπου του Waigani, το οποίο εκδόθηκε στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών ΑΚΕ που πραγματοποιήθηκε στην Παπουασία-Νέα Γουινέα το 2016, διατυπώθηκε το συμπέρασμα ότι πρέπει να επιδιωχθεί μια ανανεωμένη νομικά δεσμευτική εταιρική σχέση με την ΕΕ, στηριζόμενη στη βάση που έχει διαμορφωθεί από τη συμφωνία εταιρικής σχέσης του Κοτονού, να ενισχυθεί ο πολιτικός διάλογος και να αυξηθεί η διεθνής συνεργασία.

    Επιπλέον, ο επίτροπος κ. Mimica και δύο υψηλού επιπέδου διαμεσολαβητές (Louis Michel και Pascal Lamy) πραγματοποίησαν αποστολές προσέγγισης στην Αφρική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό. Το συνολικό συμπέρασμα είναι ότι η προτεινόμενη προσέγγιση της ΕΕ έτυχε θετικής ανταπόκρισης, ιδίως όσον αφορά τη μετατόπιση της βαρύτητας στις τρεις περιφέρειες και στις αντίστοιχες ειδικές προτεραιότητές τους. Παράλληλα, πολλοί συμμετέχοντες στις διαβουλεύσεις υπογράμμισαν τη σημασία της διαφύλαξης της συνοχής των χωρών ΑΚΕ. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η μεγαλύτερη έμφαση που δόθηκε στην ανάγκη ουσιαστικής προώθησης επενδυτικών ευκαιριών και στη διευκόλυνση της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα.

    Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

    Στην παρούσα πρόταση αξιοποιήθηκε η συμμετοχή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων. Πραγματοποιήθηκε σειρά συνεδριάσεων στρογγυλής τραπέζης με εμπειρογνώμονες, σε συνδυασμό με επισκόπηση της υφιστάμενης ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, ενέργειες από τις οποίες αντλήθηκαν στοιχεία για τη γενική αξιολόγηση της συμφωνίας εταιρικής σχέσης του Κοτονού, την εκτίμηση επιπτώσεων, την ανακοίνωση και τη σύσταση.

    Εκτίμηση επιπτώσεων

    Από το σύνολο των μελλοντικών επιλογών που προέκυψαν από τη διαδικασία διαβούλευσης, στο πλαίσιο της εκτίμησης επιπτώσεων υποβλήθηκαν σε πλήρη ανάλυση μόνο οι επιλογές που θεωρήθηκε ότι είναι πιθανό να εξασφαλίσουν την επίτευξη των (περισσότερων) στόχων της ΕΕ. Η ισχύουσα συμφωνία εταιρικής σχέσης του Κοτονού αποτέλεσε το βασικό σενάριο έναντι του οποίου αξιολογήθηκαν όλες οι επιλογές.

    Η συστηματική ανάλυση των διαφόρων επιπτώσεων κάθε επιλογής οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι στόχοι της ΕΕ θα επιδιωχθούν καλύτερα μέσω συμφωνίας που θα περιλαμβάνει ένα γενικό μέρος καθολικής εφαρμογής και τρεις ισχυρές περιφερειακές εταιρικές σχέσεις. Θεωρήθηκε ότι η συγκεκριμένη επιλογή παρέχει τη δυνατότητα διατήρησης όλων των θετικών πτυχών της ισχύουσας συμφωνίας εταιρικής σχέσης του Κοτονού, διευκολύνοντας ταυτόχρονα τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε η ΕΕ να είναι σε θέση να υλοποιήσει τους νέους της στόχους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων της, η αύξηση του αντίκτυπού της στο διεθνές προσκήνιο και η βελτίωση των προοπτικών για την υλοποίηση του θεματολογίου 2030. Επιπλέον, δεδομένου ότι η προκρινόμενη επιλογή λαμβάνει υπόψη τη δυναμική της βαθύτερης περιφερειοποίησης, κρίθηκε ως η πλέον κατάλληλη για την προσαρμογή των δράσεων σε διαφορετικές περιστάσεις.

    Τον Ιούλιο του 2016 η επιτροπή ρυθμιστικού ελέγχου εξέδωσε θετική γνωμοδότηση σχετικά με την εκτίμηση επιπτώσεων. Η παρούσα πρόταση εναρμονίζεται πλήρως με τη συνιστώμενη επιλογή στην εκτίμηση επιπτώσεων, όπως διευκρινίζεται περαιτέρω στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2016.

    Θεμελιώδη δικαιώματα

    Ένας από τους στόχους της προτεινόμενης εταιρικής σχέσης, ο οποίος συνάδει πλήρως με τις διατάξεις της Συνθήκης για την ΕΕ, συνίσταται στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών (καθώς και της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της χρηστής διακυβέρνησης). Εάν εγκαταλειφθεί ο νομικά δεσμευτικός χαρακτήρας της εταιρικής σχέσης, οι δεσμεύσεις αυτές θα χαθούν, εξέλιξη που δεν είναι επιθυμητή, δεδομένου του μεταβαλλόμενου διεθνούς τοπίου με την ανάδυση δυνάμεων οι οποίες δεν μοιράζονται απαραιτήτως τις συγκεκριμένες αξίες και αρχές. Η παρούσα πρόταση παρέχει επίσης τη δυνατότητα καλύτερης θεμελίωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του πολιτικού διαλόγου στα περιφερειακά πλαίσια και συστήματα.

    4. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    Η παρούσα πρωτοβουλία δεν αναμένεται να έχει σημαντικές νέες δημοσιονομικές επιπτώσεις, παρότι είναι σκόπιμο να επισημανθεί ότι το ύψος των πόρων που διατίθενται για τη χρηματοδότηση της εξωτερικής δράσης της ΕΕ θα αποφασιστεί στο πλαίσιο της επανεξέτασης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ).

    Όσον αφορά τα χρηματοδοτικά μέσα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης (ΕΤΑ) έχει αποτελέσει το κυριότερο μέσο στήριξης πρωτοβουλιών στις χώρες και τις περιφέρειες ΑΚΕ. Το ΕΤΑ είναι ένα εκτός προϋπολογισμού ταμείο, το οποίο χρηματοδοτείται από τις άμεσες συνεισφορές των κρατών μελών της ΕΕ.

    5. ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

    Η παρούσα πρόταση προβλέπει την έγκριση σχεδίων εφαρμογής στα διάφορα επίπεδα διαλόγου. Η πρόταση προβλέπει επίσης σύστημα παρακολούθησης της προόδου, με τη χρήση ειδικών δεικτών και μετρήσιμων αποτελεσμάτων, το οποίο βασίζεται κυρίως σε υφιστάμενες πρωτοβουλίες.

    Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

    Η παρούσα πρόταση προβλέπει την έγκριση μίας συμφωνίας με τα ακόλουθα κύρια σκέλη:

    ·ένα γενικό μέρος, το οποίο εφαρμόζεται σε όλα τα μέλη της εταιρικής σχέσης και αποτελείται από τη βάση (συμπεριλαμβανομένων των πρωταρχικών στόχων και αρχών, των στρατηγικών προτεραιοτήτων και των διατάξεων διεθνούς συνεργασίας), το θεσμικό πλαίσιο, τα μέσα συνεργασίας και τις τελικές διατάξεις·

    ·χωριστά περιφερειακά σύμφωνα, τα οποία περιλαμβάνουν ειδικούς στόχους και προτεραιότητες για τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, αντιστοίχως. Τα εν λόγω τρία σύμφωνα, υπό μορφή πρωτοκόλλων που προσαρτώνται στο γενικό μέρος της συμφωνίας, θα αντικαταστήσουν τις ισχύουσες περιφερειακές εταιρικές σχέσεις.

    Βάση

    Το μέρος 1 (Γενικές διατάξεις) περιλαμβάνει την παρουσίαση των γενικών στόχων και αρχών. Στόχος είναι η έγκριση συμφωνίας-πλαισίου η οποία παρέχει στην ΕΕ τη δυνατότητα να προωθήσει τα στρατηγικά της συμφέροντα με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, με επίκεντρο το θεματολόγιο 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Καθορίζονται τρεις πρωταρχικοί στόχοι, οι οποίοι αναλύονται στη συνέχεια σε έξι τομείς προτεραιότητας. Η διεθνής συνεργασία συνιστά προτεραιότητα που εξετάζεται χωριστά. Το τμήμα που αφορά τις αρχές αντικατοπτρίζει ευρέως αποδεκτούς κανόνες στο πλαίσιο τόσο των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ όσο και της διεθνούς συνεργασίας: πολυμερής προσέγγιση, προσεγγίσεις πολλαπλών ενδιαφερόμενων μερών, συμπληρωματικότητα και επικουρικότητα, αμοιβαία λογοδοσία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον πολιτικό διάλογο και στη συνοχή της πολιτικής για την ανάπτυξη.

    Στο μέρος 2 (Κοινές προτεραιότητες) αναλύονται οι έξι τομείς προτεραιότητας. Τα τμήματα με θέματα «Ανθρώπινα δικαιώματα, θεμελιώδεις ελευθερίες, δημοκρατία, κράτος δικαίου και χρηστή διακυβέρνηση» (τίτλος Ι), «Ειρήνη, ασφάλεια και δικαιοσύνη» (τίτλος IV), «Μετανάστευση και κινητικότητα» (τίτλος V) βασίζονται στη συμφωνία εταιρικής σχέσης του Κοτονού και συνάδουν με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, στο τμήμα σχετικά με τη μετανάστευση, στο οποίο υιοθετείται προσέγγιση βασιζόμενη στα δικαιώματα και αναδεικνύονται οι θετικές πτυχές της ορθώς διαχειριζόμενης μετανάστευσης, οι χώρες εταίροι καλούνται να θεσπίσουν αποτελεσματικότερους μηχανισμούς για τις πολιτικές επιστροφής και επανεισδοχής. Τα τμήματα με θέματα «Βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς» (τίτλος ΙΙ), «Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή» (τίτλος ΙΙΙ), «Ανθρώπινη ανάπτυξη και αξιοπρέπεια» (τίτλος VI) εισάγουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τη συμφωνία εταιρικής σχέσης του Κοτονού, κυρίως λόγω της έγκρισης του θεματολογίου 2030. Υπό αυτή την έννοια, τα μέρη αναλαμβάνουν ισχυρή δέσμευση για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που αποσκοπούν στην επίτευξη των ΣΒΑ και, όπου είναι εφικτό, να προχωρήσουν ακόμη και πέραν αυτών. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις άμεσες ξένες επενδύσεις και στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό τη δημιουργία νέων οικονομικών ευκαιριών, καθώς και περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας για όλους.

    Στο μέρος 3 (Διεθνής συνεργασία) παρουσιάζονται οι αρχές και οι μηχανισμοί στους οποίους βασίζεται η δράση της ΕΕ και των μελών της εταιρικής σχέσης κατά την επιδίωξη συνεργασίας στο διεθνές προσκήνιο. Για να επιτευχθούν αποτελέσματα, θα πρέπει να ενισχυθούν -εφόσον υφίστανται ήδη- ή να προβλεφθούν υπουργικές συσκέψεις και ειδικοί μηχανισμοί συντονισμού σε διεθνείς οργανισμούς και διεθνή πλαίσια καίριας σημασίας. Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα συμμετοχής και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων.

    Σύμφωνο ΕΕ-Αφρικής

    Στο τμήμα 1 (Βάση συνεργασίας) παρουσιάζονται οι στόχοι και οι αρχές του συμφώνου ΕΕ-Αφρικής, το οποίο ενσωματώνει και υπερβαίνει την υφιστάμενη κοινή εταιρική σχέση ΕΕ-Αφρικής (κοινή στρατηγική Αφρικής-ΕΕ). Σκοπός του είναι η ενίσχυση της πολιτικής διάστασης στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των αφρικανικών χωρών, μέσω της επίτευξης συμφωνίας για την κατάρτιση νέου, διευρυμένου ενιαίου εγγράφου καθοδήγησης και την εφαρμογή του εντός του νομικού πλαισίου της ανανεωμένης εταιρικής σχέσης με τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, τηρουμένων ωστόσο παράλληλα των ισχυουσών συμφωνιών σύνδεσης με χώρες της Βόρειας Αφρικής.

    Στο τμήμα 2 (Στρατηγικές προτεραιότητες) προσδιορίζεται μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία θα ληφθούν από την ΕΕ και τις αφρικανικές χώρες στους έξι τομείς προτεραιότητας. Εισάγονται ορισμένες σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τη «Βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς» (τίτλος ΙIΙ) και την «Κινητικότητα και μετανάστευση» (τίτλος V). Όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, στην παρούσα πρόταση συνιστάται η ανάληψη σειράς δράσεων σε βασικούς άξονες που θεωρείται ότι ευνοούν την αύξηση των επενδυτικών ροών και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Αναφορικά με τη μετανάστευση, η παρούσα πρόταση αναδεικνύει τις δυνατότητες θετικής συμβολής της νόμιμης κινητικότητας τόσο στις χώρες προέλευσης όσο και στις χώρες υποδοχής, αλλά προβλέπει επίσης αυστηρότερους μηχανισμούς για τη διασφάλιση της ταχύτερης ανταπόκρισης των χωρών στις αιτήσεις επανεισδοχής, καθώς και διατάξεις για την εντατικότερη συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων και της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων. Στο σύμφωνο ΕΕ-Αφρικής απαριθμούνται επίσης συγκεκριμένα μέτρα στους τομείς της ειρήνης και της ασφάλειας, ιδίως όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (τίτλος Ι), τα «Ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατική διακυβέρνηση» (τίτλος ΙΙ), την «Ανθρώπινη ανάπτυξη και αξιοπρέπεια» (τίτλος IV) και την «Κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντική βιωσιμότητα» (τίτλος VI). Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν ασφαλώς στην επίτευξη των ΣΒΑ, αλλά εμπεριέχουν επίσης τα οράματα που διατύπωσαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση στα πρόσφατα στρατηγικά έγγραφά τους (θεματολόγιο της Αφρικής για το 2063, συνολική στρατηγική της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας και ευρωπαϊκή κοινή αντίληψη για την ανάπτυξη).

    Η θεσμική δομή του συμφώνου ΕΕ-Αφρικής στηρίζεται σε αναθεωρημένο πλαίσιο, με την αξιοποίηση κυρίως υφιστάμενων πλατφορμών διαλόγου και την ανάθεση ισχυρότερου ρόλου στην Αφρικανική Ένωση.

    Σύμφωνο ΕΕ-Καραϊβικής

    Στο τμήμα 1 (Βάση συνεργασίας) παρουσιάζονται οι στόχοι και οι αρχές του συμφώνου ΕΕ-Καραϊβικής, το οποίο βασίζεται στην κοινή στρατηγική εταιρικής σχέσης ΕΕ-Καραϊβικής και την αντικαθιστά. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η αναγνώριση των στενών δεσμών της Καραϊβικής με τις εξόχως απόκεντρες περιοχές και τις υπερπόντιες χώρες και εδάφη.

    Στο τμήμα 2 (Στρατηγικές προτεραιότητες) προσδιορίζεται σειρά συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία θα ληφθούν από την ΕΕ και τις χώρες της Καραϊβικής στους τέσσερις τομείς προτεραιότητας. Λαμβανομένης υπόψη της καίριας σημασίας της περιφερειακής συνεργασίας, τίθενται στο επίκεντρο τα ακόλουθα τέσσερα ζητήματα: οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους φυσικούς πόρους, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τη διαχείριση καταστροφών (τίτλος I)· η ανάγκη εστίασης των προσπαθειών σε καίριους στρατηγικούς τομείς, οι οποίοι συνδέονται με τη γαλάζια ανάπτυξη, την ενέργεια και τον τουρισμό (τίτλος II)· η προαγωγή της ασφάλειας των πολιτών, με ιδιαίτερη έμφαση στο οργανωμένο έγκλημα και τη βία (βία λόγω φύλου και συμμορίες), καθώς και η δημιουργία μηχανισμών στον τομέα της φορολογικής πολιτικής σύμφωνα με διεθνή πρότυπα (τίτλος III)· οι ανισότητες και η ισότητα των φύλων, καθώς και η ιδιαίτερη κατάσταση της Αϊτής, δεδομένου ότι αποτελεί τη μοναδική λιγότερο ανεπτυγμένη χώρα στην περιοχή (τίτλος IV).

    Η θεσμική δομή του συμφώνου ΕΕ-Καραϊβικής στηρίζεται σε αναθεωρημένο θεσμικό πλαίσιο (το οποίο αναλύεται στο μέρος III του γενικού μέρους), με την αξιοποίηση κυρίως υφιστάμενων πλατφορμών διαλόγου.

    Σύμφωνο ΕΕ-Ειρηνικού

    Στο τμήμα 1 (Βάση συνεργασίας) παρουσιάζονται οι στόχοι και οι αρχές του νέου συμφώνου ΕΕ-Ειρηνικού. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η αναγνώριση των ιδιαίτερων δεσμών της ΕΕ με τις υπερπόντιες χώρες και εδάφη.

    Στο τμήμα 2 (Στρατηγικές προτεραιότητες) προσδιορίζεται σειρά συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία θα ληφθούν από την ΕΕ και τις χώρες του Ειρηνικού στους τέσσερις τομείς προτεραιότητας. Δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής και λαμβανομένης υπόψη της κρίσιμης σημασίας της περιφερειακής συνεργασίας, θα τεθούν στο επίκεντρο τέσσερα ζητήματα: η κλιματική αλλαγή και η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένης της ωκεάνιας διακυβέρνησης και της διαχείρισης καταστροφών (τίτλος Ι)· στοχευμένος αριθμός στρατηγικών τομέων, ιδίως η αλιεία, η βιώσιμη ενέργεια, η οικονομία της γαλάζιας ανάπτυξης και ο τουρισμός (τίτλος ΙΙ)· η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δραστηριοτήτων για την πρόληψη των συγκρούσεων, καθώς και η θέσπιση μηχανισμών σχετικά με φορολογικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των φορολογικών παραδείσων (τίτλος ΙΙΙ)· η ανθρώπινη ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης διαφόρων κατηγοριών τρωτών σημείων (τίτλος IV).

    Η θεσμική δομή του συμφώνου ΕΕ-Ειρηνικού στηρίζεται σε αναθεωρημένο θεσμικό πλαίσιο (το οποίο αναλύεται στο μέρος III του γενικού μέρους), με την αξιοποίηση κυρίως υφιστάμενων πλατφορμών διαλόγου.

    Διαφοροποιημένη συνεργασία

    Το παρόν μέρος αφορά ειδικά τα μέσα συνεργασίας, χρηματοδοτικού και μη χαρακτήρα, για την επίτευξη των γενικών και ειδικών στόχων που καθορίζονται τόσο στο σκέλος της βάσης όσο και στα τρία σύμφωνα. Ορίζεται ότι η συνεργασία πρέπει να είναι διαφοροποιημένη ώστε να αντικατοπτρίζονται οι ποικίλες συνθήκες που επικρατούν στις χώρες και τις περιφέρειες. Επαναλαμβάνεται η δέσμευση της ΕΕ για την παροχή επαρκούς αναπτυξιακής βοήθειας σε όσους την έχουν περισσότερο ανάγκη και για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς της σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές. Ομοίως, τονίζεται η ανάγκη οι χώρες ΑΚΕ να κινητοποιήσουν εγχώριους δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους και να δρομολογήσουν μεταρρυθμίσεις στη φορολογική πολιτική που εφαρμόζουν, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών. Η ΕΕ θα επιδιώξει επίσης να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότερη συμμετοχή χωρών μεσαίου εισοδήματος, με σκοπό την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων και των εγχώριων ανισοτήτων, αλλά και τη δημιουργία ταυτόχρονα πρόσθετων ευκαιριών για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της ΕΕ και την προώθηση της συνεργασίας για την επίτευξη των ΣΒΑ, τόσο στις αντίστοιχες περιφέρειές τους όσο και σε παγκόσμια κλίμακα.

    Θεσμικό πλαίσιο

    Το παρόν μέρος αφορά τους παράγοντες της εταιρικής σχέσης και τη θεσμική δομή, όσον αφορά τόσο το επίπεδο της εταιρικής σχέσης όσο και τα τρία σύμφωνα. Από την άποψη των παραγόντων, επαναβεβαιώνεται ότι τα κράτη είναι οι πρωταρχικοί συνομιλητές της ΕΕ, παρότι οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες για να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων και των τοπικών αρχών. Παράλληλα, προτείνεται να ενισχυθεί ο ρόλος των περιφερειακών και ηπειρωτικών οργανώσεων, τόσο στη διαχείριση όσο και στην εφαρμογή των τριών περιφερειακών συμφώνων. Προτείνεται επίσης να ενισχυθεί ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και του ιδιωτικού τομέα, όχι μόνο στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης αλλά και ως παραγόντων καίριας σημασίας για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς στις αντίστοιχες χώρες και περιφέρειες. Η νέα θεσμική δομή αντικατοπτρίζει τον ενισχυμένο πολιτικό χαρακτήρα της εταιρικής σχέσης, καθώς και τη μετατόπιση της βαρύτητας στις τρεις περιφέρειες. Εξορθολογίζει και μειώνει τις επιχειρησιακές επιπτώσεις των υφιστάμενων δομών και βασίζεται κυρίως στις υπάρχουσες πλατφόρμες περιφερειακού πολιτικού διαλόγου.

    Διαδικαστικά θέματα

    Η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει την παρούσα σύσταση και το παράρτημά της αμέσως μετά την έγκρισή τους. Η Επιτροπή συνιστά οι οδηγίες διαπραγμάτευσης να δημοσιοποιηθούν αμέσως μετά την έγκρισή τους.

    Σύσταση για

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    με την οποία εγκρίνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών μελών της ομάδας κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 218 παράγραφοι 3 και 4,

    Έχοντας υπόψη τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Επισημαίνοντας ότι το άρθρο 218 της ΣΛΕΕ προβλέπει ότι πρέπει να ακολουθείται η ενιαία διαδικασία για τη διαπραγμάτευση συμφωνιών μεταξύ της Ένωσης και τρίτων χωρών,

    Εκτιμώντας ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με σκοπό τη σύναψη ανανεωμένης συμφωνίας εταιρικής σχέσης με τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού·

    Εκτιμώντας ότι η προβλεπόμενη συμφωνία εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών μελών της ομάδας κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού καλύπτει ευρύ φάσμα πολιτικών, μεταξύ των οποίων ζητήματα εξωτερικής πολιτικής· ότι η συνοχή της εξωτερικής δράσης της Ένωσης θα πρέπει να διασφαλίζεται σε όλα τα στάδια της εν λόγω διαδικασίας από την Ύπατη Εκπρόσωπο δυνάμει του άρθρου 18 παράγραφος 4 της ΣΕΕ.

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Εξουσιοδοτεί την Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο να διαπραγματευτούν, εξ ονόματος της Ένωσης, τη σύναψη συμφωνίας εταιρικής σχέσης με τις χώρες μέλη της ομάδας των κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού.

    Η Επιτροπή ηγείται της διαπραγματευτικής ομάδας. Στη διαπραγματευτική ομάδα συμμετέχει επίσης η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

    Άρθρο 2

    Οι οδηγίες διαπραγμάτευσης παρατίθενται στο παράρτημα και θα δημοσιευτούν μετά την έγκρισή τους.

    Άρθρο 3

    Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε διαβούλευση με την [η ονομασία της ειδικής επιτροπής θα συμπληρωθεί από το Συμβούλιο].

    Άρθρο 4

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στην Επιτροπή.

    Στρασβούργο,

       Για το Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος

    (1)    Βλέπε επίσης το κεφάλαιο με τίτλο «Why the EU should act» (Γιατί θα πρέπει να δράσει η ΕΕ;) της εκτίμησης επιπτώσεων, SWD(2016) 380 final, σ. 18.
    Top

    Στρασβούργο,12.12.2017

    COM(2017) 763 final

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    της σύστασης για

    Απόφαση του Συμβουλίου

    με την οποία εγκρίνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών μελών της ομάδας κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Περιεχόμενα

    1.ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

    2.ΒΑΣΗ

    3.ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΕ-ΑΦΡΙΚΗΣ

    4.ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΕ-ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ

    5.ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΕ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ

    6.ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    7.ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

    8.ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ



    1.ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

    Σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι η σύναψη ενισχυμένης εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού. Στόχος είναι η εξασφάλιση νέας συμφωνίας, η οποία αποτελείται από μια κοινή βάση και τρία περιφερειακά σύμφωνα. Η κοινή βάση, η οποία θα ισχύει για όλα τα μέλη της εταιρικής σχέσης, θα παραθέτει τους γενικούς στόχους, τις αρχές και τις προτεραιότητες και θα διευκολύνει την αυξημένη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο. Μεγαλύτερη βαρύτητα θα δοθεί στα περιφερειακά σύμφωνα, με τον καθορισμό ειδικών ανά περιφέρεια προτεραιοτήτων για τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, σε συμφωνία με την ενισχυμένη ένταση της περιφερειακής δυναμικής και την αυξημένη σημασία των περιφερειακών οργανισμών. Η εταιρική σχέση θα είναι ανοικτή σε διάφορα επίπεδα συμμετοχής ή προσχώρησης άλλων χωρών, οι οποίες έχουν τις ίδιες αξίες και συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων.

    Η νέα συμφωνία προβλέπεται να αποτελέσει συνολική πολιτική εταιρική σχέση, η οποία θα οριοθετήσει το πλαίσιο των σχέσεων των μερών και θα παραγάγει αμοιβαίως επωφελή αποτελέσματα σε κοινά και διασταυρούμενα συμφέροντα. Για τον σκοπό αυτό, στόχος της συμφωνίας θα είναι, πρώτον, η οικοδόμηση ειρηνικών και ανθεκτικών κρατών και κοινωνιών, η μεγιστοποίηση των οφελών της ορθώς διαχειριζόμενης μετανάστευσης και η διασφάλιση της πλήρους τήρησης των διεθνών δεσμεύσεων όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τις δημοκρατικές αρχές. Δεύτερον, η συμφωνία θα επιδιώξει να προαγάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη, βάσει της υλοποίησης του θεματολογίου 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη και της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, και επίσης θα επιδιώξει την προώθηση των επενδύσεων και τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας για όλους. Τρίτον, θα διευκολύνει την υιοθέτηση κοινών θέσεων στην παγκόσμια σκηνή, ενισχύοντας την πολυμερή προσέγγιση και μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες.

    Τα περιφερειακά σύμφωνα αποτελούν πρωτόκολλα της συμφωνίας, προβλέποντας ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο των σχέσεων. Ταυτόχρονα, τα πρωτόκολλα καθιστούν εφικτή την ευέλικτη προσαρμογή σε μεταβαλλόμενες περιστάσεις μέσω της εφαρμογής απλουστευμένης διαδικασίας για την αναθεώρηση των τριών περιφερειακών συμφώνων.

    Η συμφωνία θα περιλαμβάνει προσαρμοσμένη θεσμική αρχιτεκτονική, ώστε να διασφαλιστεί η απλούστευση των υφιστάμενων πλαισίων και η μεγαλύτερη συνεκτικότητα με αυτά και να καταστεί εφικτή η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων και μέτρων. Στη συμφωνία θα αναφέρεται επίσης ότι τα μέρη θα επιδιώξουν την εφαρμογή πολυμερούς προσέγγισης ενισχύοντας τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα.



    2.ΒΑΣΗ

    ΜΕΡΟΣ 1 ΚΟΙΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Τίτλος I Στόχοι

    Στη συμφωνία θα προβλέπεται ότι τα μέρη 1 έχουν τους ακόλουθους κοινούς στόχους:

    διαμόρφωση πολιτικής εταιρικής σχέσης επικεντρωμένης στην οικοδόμηση ειρηνικών, σταθερών, ευνομούμενων, ευημερούντων και ανθεκτικών κρατών και κοινωνιών·

    ·επιτάχυνση της προόδου όσον αφορά την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, και ιδίως της εξάλειψης της φτώχειας, λαμβανομένων υπόψη των διαφορετικών αναγκών και προτεραιοτήτων των διαφόρων χωρών·

    ·οικοδόμηση αποτελεσματικών συμμαχιών σε διεθνή πλαίσια, με στόχο την προώθηση της ανάληψης παγκόσμιας δράσης.

    Ειδικότερα, τα μέρη θα δεσμευτούν όσον αφορά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων με στόχο:

    ·την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της χρηστής διακυβέρνησης·

    ·τη δημιουργία βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας για όλους·

    ·την προστασία του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση βιώσιμης ενέργειας·

    ·την προαγωγή της ειρήνης, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης·

    ·τη μετατροπή της κινητικότητας και της μετανάστευσης σε ευκαιρίες και τη συνολική αντιμετώπιση των προκλήσεων·

    ·την προώθηση της ανθρώπινης ανάπτυξης και αξιοπρέπειας.

    Τίτλος II Αρχές

    Στη συμφωνία θα προβλέπεται ότι οι στόχοι της εταιρικής σχέσης, στηριζόμενοι σε ένα νομικά δεσμευτικό σύστημα, θα επιδιωχθούν σε πνεύμα ισότητας, απαγόρευσης των διακρίσεων, αλληλεγγύης και αμοιβαίου σεβασμού.

    Στη συμφωνία θα επαναλαμβάνεται η δέσμευση των μερών για ενίσχυση του τακτικού πολιτικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα και με τρόπο που συμβάλλει καλύτερα στην επίτευξη των στόχων της εταιρικής σχέσης.

    Στη συμφωνία θα δηλώνεται η στήριξη των μερών σε ένα ισχυρό και αποτελεσματικό πολυμερές σύστημα και η δέσμευσή τους να συνεργάζονται στο πλαίσιο πολυμερών φόρουμ και διεθνών οργανισμών σχετικά με ζητήματα αμοιβαίου και παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

    Στη συμφωνία θα βεβαιώνεται ότι οι στόχοι της εταιρικής σχέσης θα επιδιωχθούν μέσω ολοκληρωμένης προσέγγισης, η οποία θα περιλαμβάνει πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά στοιχεία.

    Στη συμφωνία θα αναφέρεται ότι τα μέρη θα λαμβάνουν αποφάσεις και μέτρα στο καταλληλότερο επίπεδο σύμφωνα με τις αρχές της συμπληρωματικότητας και της επικουρικότητας. Είναι δυνατή η επιδίωξη συνεργασίας με επίσημα και ad hoc περιφερειακά σχήματα για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη επίτευξη των στόχων της εταιρικής σχέσης.

    Στη συμφωνία θα αναφέρεται ότι τα μέρη θα προάγουν την πολυμερή προσέγγιση, διευκολύνοντας την ενεργό συμμετοχή ευρέος φάσματος παραγόντων στις διαδικασίες διαλόγου και συνεργασίας.

    Στη συμφωνία θα προβλέπεται ότι τα μέρη θα διασφαλίζουν τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την εφαρμογή των διατάξεων της συμφωνίας.

    Τίτλος ΙII Πολιτικός διάλογος

    Στη συμφωνία θα επαναβεβαιώνεται η δέσμευση των μερών για περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου σχετικά με όλους τους τομείς, τους στόχους και τους σκοπούς που ορίζονται στη συμφωνία.

    Στόχοι του διαλόγου θα είναι i) η προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης των θέσεων και των συμφερόντων των μερών και ii) η συμβολή στην επίτευξη των στόχων της συμφωνίας, μέσω της διευκόλυνσης και της εξασφάλισης της δυνατότητας για αποτελεσματική συνεργασία σε όλα τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, και μέσω της διευκόλυνσης του τακτικού συντονισμού σε διεθνή και παγκόσμια ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο διάλογος μπορεί επίσης να αποσκοπεί στην προώθηση νέων πρωτοβουλιών που επιδιώκουν κοινούς στόχους, από κοινού συμφωνηθείσες προτεραιότητες και θεματολόγια, μεταξύ άλλων μέσω της καθιέρωσης νέων μορφών και τρόπων συνεργασίας.

    Ο διάλογος θα διεξάγεται τακτικά, με ευέλικτο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες τρόπο. Θα λαμβάνει την καταλληλότερη μορφή και θα πραγματοποιείται στο καταλληλότερο επίπεδο, δηλ. σε εθνικό, περιφερειακό και ηπειρωτικό επίπεδο ή σε επίπεδο όλων των χωρών ΑΚΕ. Ο διάλογος θα αξιοποιεί πλήρως όλους τους πιθανούς διαύλους, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο διεθνών συναντήσεων.

    Τίτλος IV Συνοχή της πολιτικής για την ανάπτυξη

    Στη συμφωνία θα αναγνωρίζεται ότι για την επίτευξη των ολοκληρωμένων και αλληλένδετων στόχων του θεματολογίου 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη απαιτείται ένα ευνοϊκό πλαίσιο άσκησης πολιτικής σε διάφορα επίπεδα, καθώς και προορατικές προσεγγίσεις που επιδιώκουν συνέργειες των διαφόρων πολιτικών. Για τον σκοπό αυτό, τα μέρη θα συμφωνήσουν να καταβάλουν, καθένα από τη μεριά του, προσπάθειες για την επίτευξη συνοχής της πολιτικής, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι πολιτικές τους συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξή τους, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

    Στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται η δέσμευση κάθε μέρους να μεγιστοποιήσει, μεμονωμένα και συλλογικά, τα οφέλη και να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές συνέπειες που ενδέχεται να έχουν οι πολιτικές του για το άλλο μέρος. Κάθε μέρος θα αναλάβει επίσης τη δέσμευση να ενημερώνει το άλλο μέρος και, όπου αρμόζει, να διαβουλεύεται με αυτό, εντός του καθορισμένου θεσμικού πλαισίου, σχετικά με πρωτοβουλίες και μέτρα τα οποία ενδέχεται να έχουν σημαντικές δευτερογενείς συνέπειες για το άλλο μέρος.

    ΜΕΡΟΣ 2 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

    Τίτλος Ι Ανθρώπινα δικαιώματα, θεμελιώδεις ελευθερίες, δημοκρατία, κράτος δικαίου και χρηστή διακυβέρνηση

    Η συμφωνία θα περιλαμβάνει διατάξεις στις οποίες τα μέρη επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να προάγουν, να προστατεύουν και να σέβονται τις οικουμενικές αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών, της χρηστής διακυβέρνησης και του κράτους δικαίου, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καθώς και τις αρχές της απαγόρευσης των διακρίσεων, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Τα μέρη θα προάγουν τις αξίες αυτές με πλήρη σεβασμό των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου.

    Στη συμφωνία θα διασφαλίζεται ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών, των δημοκρατικών αρχών και του κράτους δικαίου αποτελεί τη βάση των εγχώριων και διεθνών πολιτικών των μερών και συνιστά ουσιώδες στοιχείο της συμφωνίας. Η χρηστή διακυβέρνηση θα αποτελεί επίσης βάση των εγχώριων και διεθνών πολιτικών των μερών και θα συνιστά θεμελιώδες στοιχείο της συμφωνίας. Στη συμφωνία θα αναγνωρίζεται επίσης ότι η υστέρηση όσον αφορά την επίτευξη και την εκπλήρωση των ουσιωδών και θεμελιωδών στοιχείων αυτής δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Στη συμφωνία θα προάγονται πολιτικές βασισμένες σε δικαιώματα, οι οποίες καλύπτουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και διασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση σε ευκαιρίες για όλα τα μέλη της κοινωνίας, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής, φύλου, ηλικίας, αναπηρίας, θρησκείας, πεποιθήσεων, γενετήσιου προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, μεταναστευτικού καθεστώτος ή άλλων παραγόντων. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει επίσης δέσμευση για την καταπολέμηση του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της σχετικής μισαλλοδοξίας.

    Αναγνωρίζοντας τη σημασία των πλουραλιστικών κοινωνιών, η συμφωνία θα περιλαμβάνει δέσμευση των μερών για την προαγωγή πολιτικών διαδικασιών χωρίς αποκλεισμούς, την προώθηση υπόλογων και διαφανών οργάνων και την υποστήριξη της συμμετοχικής λήψης αποφάσεων και της πρόσβασης του κοινού σε πληροφορίες. Στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται δέσμευση για την προώθηση της ελευθερίας της έκφρασης και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης, ως πυλώνων της δημοκρατίας, καθώς και για τη διευκόλυνση, τη διαφύλαξη και τη διεύρυνση ενός ανοικτού και υποστηρικτικού χώρου για την κοινωνία των πολιτών.

    Στη συμφωνία θα περιέχονται διατάξεις για την πρόσβαση όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων σε αποτελεσματική και ανεξάρτητη δικαιοσύνη και νομική συνδρομή.

    Στη συμφωνία θα περιλαμβάνονται διατάξεις σχετικά με τη στήριξη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, τη θέσπιση αυξημένης διαφάνειας και λογοδοσίας όσον αφορά τη δημόσια χρηματοδότηση και την παροχή δημόσιων υπηρεσιών, τη βελτίωση της είσπραξης εσόδων, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και την τήρηση των παγκόσμιων προτύπων φορολογικής διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην ορθή χρήση της εξωτερικής χρηματοδοτικής συνδρομής της ΕΕ.

    Στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται διάταξη σχετικά με τη συνεργασία των μερών για την ανάπτυξη αξιόπιστου και αποτελεσματικού στατιστικού συστήματος, το οποίο θα παρέχει τα απαραίτητα στατιστικά στοιχεία για τη στήριξη και την παρακολούθηση της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων και τη συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Τίτλος II Βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς

    Στη συμφωνία θα αναφέρεται ότι η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων του θεματολογίου 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Θα αναγνωρίζεται επίσης ότι η πλήρης και παραγωγική απασχόληση και η αξιοπρεπής εργασία για όλους είναι καθοριστικές για την ευημερία.

    Στη συμφωνία θα αναφέρεται επίσης ότι τα μέρη θα συνεργαστούν προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την αύξηση των επενδύσεων, την ενίσχυση της ανάπτυξης του εμπορίου και του ιδιωτικού τομέα σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της γεωργίας, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών.

     Οικονομικός διάλογος

    Η συμφωνία θα περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τον οικονομικό διάλογο, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία οικονομικής μεταρρύθμισης μέσω της βελτίωσης της κατανόησης των θεμελιωδών στοιχείων των αντίστοιχων οικονομιών των μερών. Τα μέρη θα συμφωνήσουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και απόψεις σχετικά με μακροοικονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και να προβαίνουν σε κοινή ανάλυση οικονομικών ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, των πλαισίων δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής και των μέσων εφαρμογής αυτών.

    Στη συμφωνία θα περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις σχετικά με τη συνεργασία για την ανάπτυξη και την υλοποίηση συστημάτων ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης, τα οποία είναι συμβατά με τις θεμελιώδεις αρχές της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

    Ανάπτυξη των επενδύσεων και του ιδιωτικού τομέα

    Στη συμφωνία θα αναγνωρίζεται ότι καίριος στόχος της εταιρικής σχέσης είναι η σημαντική τόνωση των ευκαιριών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ και των χωρών ΑΚΕ και η δημιουργία πλούτου με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας για όλους.

    Τα μέρη θα συνεργαστούν για τη δημιουργία ευνοϊκού οικονομικού περιβάλλοντος με σκοπό τη σημαντική αύξηση του επιπέδου βιώσιμων και υπεύθυνων επενδυτικών ροών προς όφελος αμφότερων των μερών. Σεβόμενα τις αρμοδιότητες της ΕΕ και των κρατών μελών της, τα μέρη θα προωθήσουν την ανάπτυξη ελκυστικού και σταθερού περιβάλλοντος για (αμφίδρομες) επενδύσεις, υποστηρίζοντας σταθερούς, διαφανείς και ανοικτούς κανόνες για τους επενδυτές και διερευνώντας μηχανισμούς για τη διευκόλυνση των επενδυτικών ροών, ειδικότερα μέσω της βελτίωσης των συνθηκών για την πραγματοποίηση επενδύσεων, τη μεταφορά κεφαλαίων, τεχνολογιών και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με επενδυτικές ευκαιρίες.

    Τα μέρη θα στηρίξουν τον ρόλο των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ως καθοριστικών παραγόντων διευκόλυνσης για την επίτευξη οικονομικής μεγέθυνσης χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμης ανάπτυξης. Για τον σκοπό αυτό, θα αναπτύξουν συνεργασία ώστε να παράσχουν τη δυνατότητα στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τόσο της ΕΕ όσο και των χωρών ΑΚΕ, να ενσωματωθούν αποτελεσματικά σε αλυσίδες εφοδιασμού και αξίας.

    Τα μέρη θα ενισχύσουν τη συνεργασία για τη βελτίωση της χρηματοπιστωτικής ένταξης και της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, μέσω της χρήσης ευρέος φάσματος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και καινοτόμων χρηματοπιστωτικών μέσων και μηχανισμών, μεταξύ άλλων παρέχοντας στήριξη για την ανάπτυξη ασφαλών, καλά εποπτευόμενων και ανοικτών χρηματοπιστωτικών συστημάτων με σκοπό την αύξηση των πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα.

    Τα μέρη θα αναγνωρίσουν ότι οι κατάλληλες υποδομές –συμπεριλαμβανομένων των υποδομών μεταφορών, ενέργειας, ύδατος, ψηφιακής συνδεσιμότητας– καθώς και η έρευνα και καινοτομία αποτελούν βασικούς παράγοντες διευκόλυνσης για την επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Θα αυξήσουν επίσης τη συνεργασία στον τομέα της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, εξασφαλίζοντας την αποτελεσματικότερη σύνδεσή τους με την τοπική αγορά εργασίας και τις ανάγκες δεξιοτήτων.

    Τα μέρη θα επαναβεβαιώσουν ότι ο ιδιωτικός τομέας και οι επενδυτικές δραστηριότητες πρέπει να τηρούν και να προάγουν τα βασικά εργασιακά πρότυπα. Θα επαναβεβαιώσουν την αρχή της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και τη δέσμευσή τους για την προώθηση και την αποτελεσματική εφαρμογή διεθνώς αναγνωρισμένων εργασιακών και κοινωνικών προτύπων, όπως αυτά έχουν συμφωνηθεί στη ΔΟΕ και σε άλλα σχετικά πλαίσια. Θα δεσμευτούν επίσης να δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας οι οποίες συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική χειραφέτηση των νέων και των φτωχότερων και πιο ευάλωτων ατόμων, ιδίως δε των γυναικών και των κοριτσιών.

    Τα μέρη θα διασφαλίσουν την υιοθέτηση και την τήρηση των αρχών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της υπεύθυνης επιχειρηματικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων της φορολογικής και περιβαλλοντικής ευθύνης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας, σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένες κατευθυντήριες γραμμές και αρχές.

    Εμπορική συνεργασία

    Τα μέρη θα αναγνωρίσουν τη σημασία του εμπορίου και των επενδύσεων για τις συνολικές σχέσεις μεταξύ των χωρών ΑΚΕ και της ΕΕ, καθώς και για την ανάπτυξη των οικονομιών των χωρών ΑΚΕ. Θα συμφωνήσουν να διασφαλίσουν την προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των μερών, η οποία θα βελτιώσει την ενσωμάτωσή τους στην παγκόσμια οικονομία.

    Τα μέρη θα ανανεώσουν τη δέσμευσή τους όσον αφορά την τήρηση των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και την προώθηση των στόχων του ΠΟΕ.

    Τα μέρη θα λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να αξιοποιήσουν τα οφέλη του σταθερού και προβλέψιμου πλαισίου που παρέχουν οι συμφωνίες οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ)– συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας διεύρυνσης και εμβάθυνσης των συμφωνιών, όπου αρμόζει, σύμφωνα με τις ρήτρες επανεξέτασης και κατόπιν συμφωνίας των αντίστοιχων μερών– και άλλα προτιμησιακά εμπορικά καθεστώτα.

    Τα μέρη θα επιβεβαιώσουν εκ νέου ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών αρχών και του κράτους δικαίου, η μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, καθώς και η χρηστή διακυβέρνηση συνιστούν τα ουσιώδη και θεμελιώδη στοιχεία των ΣΟΕΣ.

    Τα μέρη θα συμφωνήσουν να προάγουν τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα, ιδίως των ΜΜΕ, σε διαλόγους σχετικά με το εμπόριο και με εμπορικά θέματα, καθώς και στην υλοποίηση των ΣΟΕΣ.

    Τα μέρη θα συμφωνήσουν να συμμετέχουν σε διάλογο σε κατάλληλο επίπεδο (σύνολο ΑΚΕ, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο) καθώς και να συνεργάζονται σε διεθνή φόρουμ σχετικά με εμπορικά θέματα. Θα συμφωνήσουν ως προς το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή αυτού του διαλόγου.

    Τα μέρη θα επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να ενσωματώσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων της κοινωνικής και της περιβαλλοντικής της διάστασης, σε όλες τις αμοιβαίες εμπορικές σχέσεις, και να ενισχύσουν τη συνεργασία και τον διάλογο στους τομείς αυτούς.

    Τα μέρη θα επαναβεβαιώσουν τις αντίστοιχες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο διεθνών πράξεων στον τομέα του εμπορίου υπηρεσιών και θα ενισχύσουν τον διάλογο και τη συνεργασία σε κατάλληλα επίπεδα στον εν λόγω τομέα. Κατά περίπτωση, θα αναλάβουν εκ νέου δεσμεύσεις σε συγκεκριμένους τομείς, όπως οι θαλάσσιες μεταφορές και οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών.

    Τα μέρη θα επιβεβαιώσουν επίσης τις αντίστοιχες δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών και άλλων πράξεων σε τομείς σχετικούς με το εμπόριο, όπως τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, η εξάλειψη των μη δασμολογικών φραγμών, οι αποτελεσματικές και υγιείς πολιτικές ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένης της διαφάνειας όσον αφορά τις κρατικές επιδοτήσεις, η διευκόλυνση των τελωνειακών διαδικασιών και των εμπορικών συναλλαγών, η κανονιστική εναρμόνιση, η τυποποίηση και η πιστοποίηση, καθώς και τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα, και θα ενισχύσουν τη συνεργασία και τον διάλογο σε κατάλληλα επίπεδα στους τομείς αυτούς.

    Τίτλος III Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή

    Στη συμφωνία θα αναγνωρίζεται ότι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή συνιστούν σοβαρή απειλή για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την ποιότητα της ζωής και τη ζωή των σημερινών και των μελλοντικών γενεών, διακυβεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα καθώς και την οικονομική ανάπτυξη.

    Τα μέρη θα δεσμευτούν ότι θα συνεργαστούν για την επιτάχυνση της προόδου όσον αφορά την επίτευξη των σχετικών στόχων του θεματολογίου 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Θα δεσμευτούν για την ενίσχυση της συνεργασίας και την οικοδόμηση αποτελεσματικών συμμαχιών σε διεθνή πλαίσια σχετικά με συναφή ζητήματα, και ειδικότερα σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη ενέργεια, την ωκεάνια διακυβέρνηση και τη βιοποικιλότητα. Θα συμφωνήσουν επίσης να ενσωματώσουν στόχους σχετικούς με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή σε όλες τις πολιτικές, τα σχέδια και τις επενδύσεις, καθώς και να ενισχύσουν τη συνεργασία με οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα.

    Τα μέρη θα αναγνωρίσουν ότι η ανάληψη φιλόδοξης δράσης όσον αφορά τόσο τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής όσο και την προσαρμογή σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καταστροφών, είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαχείριση και τη μείωση των αρνητικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Για τον σκοπό αυτό, θα συμφωνήσουν να αναλάβουν φιλόδοξες, ποσοτικοποιήσιμες και δίκαιες δεσμεύσεις όσον αφορά τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές εθνικές συνθήκες και τις εξελισσόμενες οικονομικές πραγματικότητες και δυνατότητες. Θα συμφωνήσουν επίσης να ενσωματώσουν σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή σε εθνικές διαδικασίες και να ανταλλάσσουν εμπειρίες με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης ανθεκτικής στην κλιματική αλλαγή.

    Τα μέρη θα στηρίξουν τη διατήρηση και τη βιώσιμη διαχείριση και χρήση των φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένων της γης και των υδάτων, την προώθηση προσεγγίσεων κυκλικής οικονομίας και πρακτικών βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής, καθώς και τη διατήρηση και τη βιώσιμη διαχείριση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων της δασοκομίας και της καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών και ξυλείας. Για την επίτευξη υγιών και παραγωγικών ωκεανών, τα μέρη θα προωθήσουν την προστασία και την αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, καθώς και τη διατήρηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη των ωκεάνιων πόρων και της βιώσιμης αλιείας.

    Κατά την εντατικοποίηση της συνεργασίας, τα μέρη θα λάβουν υπόψη τα εξής:

    ·την ευαισθησία των αναπτυσσόμενων μικρών νησιωτικών κρατών, και ιδιαίτερα τους κινδύνους που συνεπάγεται για αυτά η κλιματική αλλαγή·

    ·την έκθεση των χωρών σε οξυνόμενα προβλήματα ξηρασίας, λειψυδρίας, υποβάθμισης του εδάφους και απερήμωσης·

    ·τους δεσμούς μεταξύ στρατηγικών και δραστηριοτήτων μείωσης του κινδύνου καταστροφών και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, καθώς και τη στενή σχέση τους με την ανθεκτικότητα, τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, τις οικοσυστημικές υπηρεσίες και την επισιτιστική ασφάλεια, και τη σύνδεση με τις εκτοπίσεις, τη μετανάστευση και την ασφάλεια.

    Τίτλος IV Ειρήνη, ασφάλεια και δικαιοσύνη

    Στη συμφωνία θα αναγνωρίζεται ότι η προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης ασφάλειας και ανθεκτικότητας, συνιστά σημαντική βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία. Θα επαναλαμβάνεται ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ειρήνη και ασφάλεια ούτε βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια χωρίς ανάπτυξη που δεν εισάγει αποκλεισμούς.

    Τα μέρη θα εφαρμόζουν ολοκληρωμένη προσέγγιση όσον αφορά τις συγκρούσεις και τις κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων προσπαθειών πρόληψης, επίλυσης και συμφιλίωσης, ενώ θα εξετάσουν επίσης τις στρατιωτικές και μη στρατιωτικές ικανότητες, καθώς και την αλληλεπίδρασή τους. Θα ενεργούν σε στενή συνεργασία με ηπειρωτικούς και περιφερειακούς οργανισμούς, καθώς και με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Θα προωθήσουν συμμετοχικούς και χωρίς αποκλεισμούς μηχανισμούς και δομές για διάλογο και συναίνεση, με τη συμμετοχή τοπικών κοινοτήτων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

    Τα μέρη θα συνεργαστούν για τη βελτίωση της διακυβέρνησης των φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένης της εξορυκτικής βιομηχανίας, προς όφελος της κοινωνίας στο σύνολό της και για την πρόληψη της παράνομης εκμετάλλευσης και εμπορίας αυτών, η οποία συμβάλλει στην πρόκληση και τη διατήρηση συγκρούσεων.

    Τα μέρη θα δεσμευτούν να εντείνουν τις κοινές δράσεις για την πρόληψη και την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού, με πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου, του διεθνούς δικαίου, του δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του προσφυγικού δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

    Τα μέρη θα ενισχύσουν τη δέσμευσή τους για την καταπολέμηση κάθε μορφής οργανωμένου εγκλήματος και παράνομης εμπορίας, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων, ναρκωτικών και επικίνδυνων υλικών.

    Τα μέρη θα δεσμευτούν να συνεργάζονται για την πρόληψη της χρήσης των χρηματοπιστωτικών συστημάτων τους για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (συμπεριλαμβανομένης της παράνομης εμπορίας και της διαφθοράς), καθώς και για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

    Τα μέρη θα δεσμευτούν να αντιμετωπίσουν την ατιμωρησία σε όλα τα επίπεδα και ειδικότερα όσον αφορά τα πιο σοβαρά εγκλήματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Για τον σκοπό αυτό, θα επαναβεβαιώσουν την αποφασιστικότητά τους να λάβουν μέτρα για την εφαρμογή του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) και, κατά περίπτωση, σχετικών πράξεων, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τη συμπληρωματικότητα των ρόλων των εθνικών ποινικών δικαστηρίων και του ΔΠΔ για την απονομή δικαιοσύνης και τη συμφιλίωση.  

    Τα μέρη θα επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για την καταπολέμηση της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής και των φορέων τους, σε πλήρη συμμόρφωση προς τις ισχύουσες υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο διεθνών συνθηκών και συμφωνιών για τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση των όπλων, και άλλων συναφών διεθνών υποχρεώσεων. Τα μέρη θα συμφωνήσουν ότι η διάταξη αυτή συνιστά ουσιώδες στοιχείο της συμφωνίας.

    Τα μέρη θα ενισχύσουν την καταπολέμηση της παράνομης κατασκευής, μεταφοράς, κυκλοφορίας, υπερβολικής σώρευσης και ανεξέλεγκτης διάδοσης ναρκών ξηράς κατά προσωπικού και άλλων εκρηκτικών καταλοίπων πολέμου (ERW), καθώς και φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού (ΦΟΕΟ). Τα μέρη θα αναγνωρίσουν επίσης τη σημασία των εθνικών συστημάτων ελέγχου μεταφοράς όπλων σύμφωνα με διεθνείς πρότυπες συμφωνίες.

    Τα μέρη θα δεσμευτούν για την προστασία κρίσιμων υποδομών, τον μετριασμό χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών (ΧΒΡΠ) κινδύνων, φυσικής, τυχαίας ή εγκληματικής προέλευσης, καθώς και για την ενίσχυση της ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας και της ασφάλειας στη θάλασσα, μεταξύ άλλων μέσω της καταπολέμησης της πειρατείας και των ένοπλων ληστειών που διαπράττονται στη θάλασσα.

    Τα μέρη θα δεσμευτούν να ενισχύσουν τη συνεργασία για την προώθηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας υψηλής τεχνολογίας, της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο και του ηλεκτρονικού εγκλήματος, καθώς και για τη βελτίωση της ασφάλειας των δικτύων μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και πρακτικών εμπειριών, σε συμμόρφωση με τη νομοθεσία τους και τις διεθνείς υποχρεώσεις τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Τα μέρη θα συμφωνήσουν να συνεργάζονται για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με τις συναφείς διεθνείς πράξεις και διεθνή πρότυπα, μεταξύ άλλων μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειρογνωσίας.

    Τίτλος V Μετανάστευση και κινητικότητα

    Στη συμφωνία θα αναγνωρίζεται ότι η μετανάστευση και η κινητικότητα μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη βιώσιμη ανάπτυξη, εφόσον η διαχείρισή τους γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο. Θα αναγνωρίζεται επίσης η αυξημένη σημασία της μετανάστευσης και της κινητικότητας Νότου-Νότου, της μετανάστευσης και της κινητικότητας που οφείλεται σε περιβαλλοντικούς λόγους, καθώς και των αναγκαστικών εκτοπίσεων.

    Στη συμφωνία θα ενισχυθεί η δέσμευση των μερών για βελτίωση της συνεργασίας με σκοπό, αφενός, τη μεγιστοποίηση των οφελών που μπορούν να αποφέρουν η ορθά διαχειριζόμενη μετανάστευση και η κινητικότητα –για παράδειγμα, μέσω εμβασμάτων, αυξημένων επενδύσεων και μεταφοράς γνώσεων, τεχνολογίας, δεξιοτήτων και παραγωγικής ικανότητας στους μετανάστες, στις οικογένειες και στις κοινωνίες τους στις χώρες καταγωγής και προορισμού– και, αφετέρου, την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών τους για την ανάπτυξη, όπως είναι η διαρροή εγκεφάλων και άλλες μορφές κοινωνικού κόστους. Είναι πιθανή η λήψη περαιτέρω μέτρων που θα επιτρέψουν σε μέλη της διασποράς και σε οργανώσεις μεταναστών να συμβάλουν ενεργά στην ανάπτυξη στη χώρα καταγωγής τους.

    Στη συμφωνία θα επαναβεβαιωθεί η δέσμευση των μερών για τη δίκαιη μεταχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στα εδάφη τους, τη θέσπιση αποτελεσματικών πολιτικών ένταξης με στόχο την αναγνώριση σε αυτούς δικαιωμάτων και υποχρεώσεων ανάλογων εκείνων των πολιτών τους, και την ανάπτυξη μέτρων κατά κάθε μορφής διάκρισης.

    Στη συμφωνία θα ενισχυθεί η δέσμευση των μερών να συνεργάζονται για την πρόληψη και την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, αναγνωρίζοντας ότι η παράτυπη μετανάστευση έχει αρνητικό αντίκτυπο στις χώρες καταγωγής, διέλευσης και προορισμού και αυξάνει τον κίνδυνο παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, καθώς και τον κίνδυνο να γίνουν αυτοί θύματα εμπορίας και κακομεταχείρισης.

    Στη συμφωνία θα επαναβεβαιωθεί η νομική υποχρέωση κάθε μέρους να δέχεται, χωρίς όρους, την επιστροφή των υπηκόων του που βρίσκονται παράτυπα στο έδαφος άλλου μέρους και να διασφαλίζει την ομαλή και αποτελεσματική υλοποίηση της δέσμευσης αυτής. Για τον σκοπό αυτό, η συμφωνία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες διατάξεις για τον τρόπο πρακτικής εφαρμογής αυτής της υποχρέωσης.

    Στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται επίσης δέσμευση των μερών ότι θα διασφαλίζουν τον σεβασμό των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ατόμων σε κάθε διαδικασία για την επάνοδο παράνομων μεταναστών στη χώρα καταγωγής τους. Τα μέρη θα συμφωνήσουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για τη διευκόλυνση της βιώσιμης επανένταξης των παράνομων μεταναστών, σύμφωνα με τις αρχές της εταιρικής σχέσης και της κοινής ευθύνης.

    Στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται η δέσμευση των μερών να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της λαθραίας διακίνησης μεταναστών, την προώθηση και τη στήριξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων, τις κοινές χρηματοοικονομικές έρευνες, καθώς και τη συνεργασία για την άσκηση ποινικών διώξεων.

    Στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται δέσμευση των μερών να ενισχύσουν την προστασία των προσφύγων και άλλων εκτοπισμένων, ανεξάρτητα από το καθεστώς τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να στηρίξουν την ένταξή τους στις χώρες υποδοχής και να ενισχύσουν τις ικανότητες των πρώτων χωρών ασύλου καθώς και των χωρών διέλευσης και προορισμού. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στους μετανάστες που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση και στις ειδικές ανάγκες τους.

    Στη συμφωνία θα αναγνωρίζεται η σημασία της θέσπισης συνολικής, συνεκτικής και ισορροπημένης προσέγγισης σε όλους αυτούς τους πολλαπλούς και αλληλένδετους τομείς προτεραιότητας, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπιστικών υποχρεώσεων και των υποχρεώσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα μέρη θα επιδιώξουν να μεγιστοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της μετανάστευσης και της κινητικότητας και να επιφέρουν την αναγκαία μόχλευση, χρησιμοποιώντας κάθε σχετική πολιτική, εργαλείο και μέσο προκειμένου να διασφαλιστούν η αμοιβαία δέσμευση και το αμοιβαίο όφελος των μερών.

    Τίτλος VI Ανθρώπινη ανάπτυξη και αξιοπρέπεια

    Στη συμφωνία θα επαναβεβαιωθεί η δέσμευση των μερών να συνεργαστούν για την εξάλειψη της φτώχειας σε όλες τις μορφές της, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, με ιδιαίτερη προσοχή στα πλέον ευάλωτα και μειονεκτούντα άτομα, ώστε να διασφαλίζεται ότι όλοι οι άνθρωποι αξιοποιούν τις δυνατότητές τους με αξιοπρέπεια και σε υγιές περιβάλλον και ότι κανένας δεν μένει στο περιθώριο.

    Για τον σκοπό αυτό, τα μέρη θα εντείνουν τις προσπάθειες επιτάχυνσης της προόδου όσον αφορά την επίτευξη των σχετικών στόχων του θεματολογίου 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, και ιδίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και τις χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις και αστάθεια.

    Τα μέρη, αναγνωρίζοντας ότι η δημογραφική ανάπτυξη και οι δημογραφικές αλλαγές μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα αναπτυξιακά οφέλη και στην οικονομική πρόοδο, θα δεσμευτούν να συνεργαστούν για την ελαχιστοποίηση των προκλήσεων που σχετίζονται με την αύξηση του πληθυσμού και για την αξιοποίηση των οφελών του δημογραφικού πλεονεκτήματος.

    Ισότιμη πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες

    Με τη συμφωνία θα προωθηθεί η ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής και επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε να διασφαλίζεται ότι κάθε άτομο αποκτά τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζεται για να ζήσει τη ζωή του με αξιοπρέπεια και να συμβάλει στην ευημερία της κοινότητάς του.

    Στη συμφωνία θα προβλέπεται προσέγγιση συνεκτίμησης της υγείας σε όλες τις πολιτικές, για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων όσον αφορά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και για τη θέσπιση καθολικής υγειονομικής κάλυψης σε όλες τις χώρες, με την οικοδόμηση ισχυρών και αποτελεσματικών συστημάτων υγείας, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση μεταδοτικών και μη μεταδοτικών νόσων.

    Με τη συμφωνία θα προωθηθεί η βελτιωμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό για όλους, μεταξύ άλλων μέσω βιώσιμων και ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης υδάτων, καθώς και οικονομικά προσιτή και κατάλληλη στέγη για όλους, μέσω στοχοθετημένων προγραμμάτων στέγασης και βελτιωμένων σχεδίων αστικής ανάπτυξης.

    Κοινωνική προστασία

    Στη συμφωνία θα αναγνωρίζεται ότι οι πολιτικές κοινωνικής προστασίας διαδραματίζουν μετασχηματιστικό ρόλο στην κοινωνία, διότι προάγουν την ισότητα, προωθούν την κοινωνική ένταξη και τονώνουν τη χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη.

    Για τον σκοπό αυτό, τα μέρη θα δεσμευτούν να αναπτύξουν πολιτικές απασχόλησης προσανατολισμένες στην αξιοπρεπή εργασία για όλους, να εφαρμόσουν αναδιανεμητικές δημόσιες πολιτικές, να θεσπίσουν εθνικές πολιτικές και προγράμματα κοινωνικής προστασίας χωρίς αποκλεισμούς, συμπεριλαμβανομένων ελάχιστων κατώτατων ορίων κοινωνικής προστασίας, ώστε να διασφαλιστούν ο ευρύς και ισότιμος επιμερισμός των οφελών της ανάπτυξης και η εξάλειψη της φτώχειας έως το 2030.

    Ισότητα των φύλων

    Στη συμφωνία θα επαναβεβαιώνεται ότι η ισότητα γυναικών και ανδρών, κοριτσιών και αγοριών είναι καθοριστικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθότι αποφέρει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα όσον αφορά την επίτευξη της εξάλειψης της φτώχειας, την επίτευξη βιώσιμης πληθυσμιακής αύξησης, τη βελτίωση της ευημερίας και την απελευθέρωση του δυναμικού ανάπτυξης δημοκρατικών κοινωνιών βασισμένων στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην κοινωνική δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα.

    Τα μέρη θα προωθήσουν την προστασία και την άσκηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών και τη χειραφέτησή τους, μεταξύ άλλων σε θέματα σχετικά με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία τους, και θα συνεργαστούν για την εξάλειψη όλων των μορφών σεξουαλικών διακρίσεων και βίας καθώς και διακρίσεων και βίας λόγω φύλου.

    Τα μέρη θα διασφαλίσουν ότι η διάσταση του φύλου ενσωματώνεται συστηματικά σε όλες τις πολιτικές ως βασική συμβολή στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

    Ανθεκτικότητα

    Στη συμφωνία θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, ιδιαίτερα των ευάλωτων πληθυσμών, έναντι περιβαλλοντικών και οικονομικών κλυδωνισμών, φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, συγκρούσεων και παγκόσμιων απειλών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μικροβιακής αντοχής. Τα μέρη θα ενσωματώνουν συστηματικά στις δράσεις τους την εκτίμηση κινδύνων και την ανθεκτικότητα, προκειμένου να διασφαλίζουν ότι οι πολίτες, οι κοινότητες, οι οργανισμοί και οι χώρες μπορούν να προετοιμάζονται καλύτερα, να αντιμετωπίζουν, να προσαρμόζονται και να ανακάμπτουν γρήγορα από ακραίες καταστάσεις και κλυδωνισμούς, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

    Πολιτισμός και αμοιβαία κατανόηση

    Στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται δέσμευση των μερών για την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και της πολιτιστικής συνεργασίας με πλήρη σεβασμό της διαφορετικότητάς τους, και παράλληλη αναγνώριση των οικουμενικών αξιών, με σκοπό τη βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών τους και της γνώσης των αντίστοιχων πολιτισμών τους, καθώς και την πρόληψη της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης.

    ΜΕΡΟΣ 3 ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Στη συμφωνία θα βεβαιώνεται ότι τα μέρη αποβλέπουν σε μια παγκόσμια τάξη βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, με βασική αρχή την πολυμερή προσέγγιση, η οποία θα έχει στο επίκεντρό της τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό την εδραίωση της ειρήνης και της δικαιοσύνης, της ευημερίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της διαρκούς προστασίας των παγκόσμιων κοινών αγαθών.

    Η δέσμευση αυτή θα μετουσιωθεί σε αποφασιστικότητα για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση των πολυμερών οργάνων με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της λογοδοσίας και της αντιπροσωπευτικότητάς τους. Θα χρησιμεύσει επίσης για την προώθηση και τη στήριξη του κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης σε διεθνές επίπεδο και για τη διασφάλιση της λήψης των αναγκαίων μέτρων από όλα τα μέρη για την κύρωση, την εφαρμογή και την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο βασικών διεθνών συνθηκών και συμβάσεων.

    Με τη συμφωνία θα ενισχυθεί σημαντικά η δέσμευση των μερών να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε τομείς στους οποίους η εταιρική σχέση μπορεί να προσδώσει σημαντική προστιθέμενη αξία όσον αφορά την προώθηση παγκόσμιας δράσης. Τα μέρη θα συμφωνήσουν να προσδιορίζουν σε τακτική βάση, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, κοινό έδαφος σε σειρά στρατηγικών θεμάτων ώστε να διευκολύνεται η έγκαιρη και συντονισμένη δράση, μεταξύ άλλων κατά την ψηφοφορία, σε σχετικά διεθνή φόρουμ και πρωτοβουλίες. Ειδικότερα, τα μέρη θα στηρίζονται σε υπουργικές συσκέψεις και θα συμφωνήσουν σχετικά με τη χρήση ή τη θέσπιση κατάλληλων συντονιστικών μηχανισμών για τη διασφάλιση της βέλτιστης συνεργασίας στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και, όπου είναι εφικτό, στο πλαίσιο άλλων διεθνών οργανισμών.

    Στη συμφωνία θα προβλέπεται ότι τα μέρη δύνανται να επιδιώκουν ενεργά τη στενή συνεργασία και τη δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών με τρίτες χώρες και/ή ομάδες με τις οποίες έχουν κοινές αξίες και συμφέροντα, με σκοπό την ενίσχυση του διπλωματικού τους κύρους σε διεθνή πλαίσια.



    3.ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΕ-ΑΦΡΙΚΗΣ

    Μέρος 1 ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Στη συμφωνία θα αναφέρεται ότι η εταιρική σχέση ΕΕ-Αφρικής συνίσταται στους γενικούς στόχους, τις αρχές και τις δεσμεύσεις που προβλέπονται στο γενικό μέρος της παρούσας συμφωνίας, καθώς και στους ειδικούς στόχους και τις δεσμεύσεις που περιγράφονται στο παρόν πρωτόκολλο.

    Η συμφωνία θα εμβαθύνει τις υφιστάμενες σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικής και θα καθιερώσει μια αμοιβαίως επωφελή πολιτική εταιρική σχέση, η οποία θα καταστήσει εφικτή την υλοποίηση του θεματολογίου 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξυπηρέτηση βασικών συμφερόντων κάθε μέρους.

    Ειδικότερα, τα μέρη θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα με στόχο:

    ·την οικοδόμηση ειρηνικών και ανθεκτικών κοινωνιών και την αντιμετώπιση της δυναμικής του δημογραφικού παράγοντα και της κινητικότητας ώστε να ευοδωθούν οι θεμιτές φιλοδοξίες των σημερινών και των μελλοντικών γενεών της Ευρώπης και της Αφρικής·

    ·την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης στους φυσικούς πόρους και βιώσιμης διαχείρισής τους, με σκοπό την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων οικονομικών ευκαιριών, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την πρόληψη κάθε παράνομης χρήσης, μεταξύ άλλων για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις·

    ·την επίτευξη ισότητας των φύλων, τη στήριξη των φιλοδοξιών των νέων και την καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων και περιθωριοποίησης που μπορεί να καλλιεργούν τον βίαιο εξτρεμισμό·

    ·την προώθηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας για όλους·

    ·την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και την προώθηση της κοινωνικής προστασίας με σκοπό την εξάλειψη της φτώχειας και την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών παρατεταμένων ανθρωπιστικών κρίσεων.

    Η συμφωνία θα αντικαταστήσει και θα αναβαθμίσει την κοινή στρατηγική Αφρικής-ΕΕ. Θα παραπέμπει επίσης σε βασικά έγγραφα για αμφότερα τα μέρη, και ιδίως στο θεματολόγιο της Αφρικής για το 2063, στη συνολική στρατηγική για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ευρωπαϊκή κοινή αντίληψη για την ανάπτυξη.

    Στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται δέσμευση των μερών για την υλοποίηση του συμφώνου ΕΕ-Αφρικής μέσω διαδοχικών σχεδίων δράσης σε εθνικό, περιφερειακό και ηπειρωτικό επίπεδο. Με τη συμφωνία θα θεσπιστεί σύστημα παρακολούθησης της προόδου, με χρήση διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, το οποίο θα βασίζεται σε σαφείς δείκτες και μετρήσιμα αποτελέσματα, ώστε να διασφαλίζεται η υλοποίηση της συμφωνίας κατά τα προβλεπόμενα.

    Στη συμφωνία θα αναγνωρίζονται οι ειδικοί δεσμοί μεταξύ των εξόχως απόκεντρων περιοχών και των υπερπόντιων χωρών και εδαφών της ΕΕ και πολλών αφρικανικών χωρών.

    Στη συμφωνία θα αναφέρεται ότι τα μέρη μπορούν να επανεξετάζουν το πρωτόκολλο σε τακτική βάση και κατά περίπτωση, με σκοπό την προσαρμογή του στις μεταβαλλόμενες περιστάσεις.

    Μέρος 2 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

    Τίτλος I Ειρήνη και ασφάλεια

    Στη συμφωνία θα επαναληφθεί η δέσμευση των μερών να προάγουν την ειρήνη μέσω βαθύτερων εταιρικών σχέσεων ασφάλειας σε εθνικό, περιφερειακό και ηπειρωτικό επίπεδο, με σκοπό την επίτευξη σταθερότητας και ευημερίας στην Αφρική και τον έλεγχο τυχόν αρνητικών δευτερογενών συνεπειών για την Ευρώπη.

    Για τον σκοπό αυτό, τα μέρη θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ άλλων, με στόχο:

    όσον αφορά την ειρήνη και ασφάλεια,

    ·την εντατικοποίηση της συνεργασίας, του συντονισμού και του διαλόγου, από την πρόληψη και την έγκαιρη προειδοποίηση έως τη διαρκή οικοδόμηση της ειρήνης μέσω της διαχείρισης κρίσεων και της σταθεροποίησης·

    ·τη στοχοθέτηση βασικών παραγόντων αστάθειας, συμπεριλαμβανομένων της πρόσβασης σε γη και φυσικούς πόρους, των αμφισβητούμενων συνόρων, της επισιτιστικής ασφάλειας και της ασφάλειας των υδάτινων πόρων και των αναγκαστικών εκτοπίσεων·

    ·τη διασφάλιση της τιμωρίας των εγκλημάτων πολέμου και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της στρατολόγησης παιδιών στρατιωτών και της βίας λόγω φύλου·

    ·τη διασφάλιση της πλήρους λειτουργικότητας της αφρικανικής αρχιτεκτονικής ειρήνης και ασφάλειας, μέσω της ενίσχυσης των προσπαθειών των μελών της Αφρικανικής Ένωσης και των περιφερειακών οικονομικών κοινοτήτων για τη χρηματοοικονομική βιωσιμότητα όλων των προσπαθειών για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ήπειρο και με την καλύτερη προσαρμογή των μέσων της ΕΕ για τη στήριξη των απαιτούμενων επιχειρησιακών δραστηριοτήτων και των σχετικών αναγκών ανάπτυξης ικανοτήτων·

    όσον αφορά την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα,

    ·την καταπολέμηση κάθε μορφής τρομοκρατίας, μέσω της αντιμετώπισης των παραγόντων που ενδέχεται να δημιουργούν ένα περιβάλλον που ευνοεί τη ριζοσπαστικοποίηση και τη στρατολόγηση·

    ·την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και όλων των μορφών παράνομης εμπορίας (π.χ. ανθρώπων, όπλων, ναρκωτικών, επικίνδυνων υλικών, άγριων ειδών, πολιτιστικών αγαθών)·

    ·τη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα, μεταξύ άλλων μέσω της αντιμετώπισης της πειρατείας και των ένοπλων ληστειών που διαπράττονται στη θάλασσα.

    Τίτλος II Ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατική διακυβέρνηση

    Η συμφωνία θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα των μερών να προωθούν και να ενισχύουν τη δημοκρατία, να προάγουν και να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασφαλίζουν υπόλογη, διαφανή και χωρίς αποκλεισμούς διακυβέρνηση, που θα παρέχει επαρκή χώρο στους πολίτες και στις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών ώστε να εκφράζουν τις φιλοδοξίες τους σε σχέση με τη διαμόρφωση πολιτικών.

    Για τον σκοπό αυτό, τα μέρη θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ άλλων, με στόχο:

    όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τη δημοκρατία,

    ·τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής του Αφρικανικού Χάρτη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Λαών και του Αφρικανικού Χάρτη για τη Δημοκρατία, τις Εκλογές και τη Διακυβέρνηση·

    ·την πλήρη εφαρμογή της αρχής της απαγόρευσης των διακρίσεων λόγω εθνοτικής καταγωγής, φύλου, ηλικίας, αναπηρίας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, γενετήσιου προσανατολισμού, με απόδοση προτεραιότητας στις προσπάθειες κατάργησης των νόμων που εισάγουν διακρίσεις·

    ·την προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας για την κατάργηση της θανατικής ποινής και την καταπολέμηση κάθε μορφής βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης·

    ·τη διασφάλιση αξιόπιστων, διαφανών και χωρίς αποκλεισμούς εκλογών, με σεβασμό των εκλογικών κύκλων και των συνταγματικών διατάξεων·

    ·τη στήριξη των νομοθετικών, δημοσιονομικών και εποπτικών προνομίων των εκλεγμένων εθνικών κοινοβουλίων·

    ·την προώθηση πλουραλιστικών κοινωνιών καθώς και τη διατήρηση και τη διεύρυνση του χώρου για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών όσον αφορά τη διαμόρφωση παρεμβάσεων και πολιτικών·

    όσον αφορά το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη και τη χρηστή διακυβέρνηση,

    ·την οικοδόμηση υπόλογων, διαφανών και χωρίς αποκλεισμούς κρατικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της ευρύτερης χρήσης λύσεων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης·

    ·την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη θέσπιση νομοθεσίας για την παρεμπόδιση των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών, της απάτης και του οργανωμένου εγκλήματος·

    ·τη συνεργασία για την πρόληψη της χρήσης χρηματοπιστωτικών συστημάτων, οργανισμών, και καθορισμένων μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και επαγγελμάτων για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (συμπεριλαμβανομένης της παράνομης εμπορίας και της διαφθοράς) και για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα·

    ·τη διασφάλιση βιώσιμης διαχείρισης των εσόδων από φυσικούς πόρους και τη θέσπιση μεταρρυθμίσεων για τη διασφάλιση αντικειμενικών, δίκαιων και βιώσιμων φορολογικών πολιτικών·

    ·την προώθηση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη και, ειδικότερα, της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας για αμερόληπτη και έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης·

    ·την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, με ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της φορολογικής διαφάνειας, στην ανταλλαγή πληροφοριών και στον θεμιτό φορολογικό ανταγωνισμό, σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα και πλαίσια.

    Τίτλος ΙII Βιώσιμη χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη

    Η συμφωνία θα ενισχύσει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των μερών, θα βελτιώσει τη μακροοικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα, θα δώσει ώθηση σε επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες –μεταξύ άλλων μέσω του Εξωτερικού Επενδυτικού Σχεδίου (ΕΕΣ) της ΕΕ– και θα στηρίξει τη μετάβαση προς την πλήρη και ποιοτική απασχόληση, τον σεβασμό και την προστασία των βασικών εργασιακών προτύπων και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Θα ενισχύσει την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα σε όλους τους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων της γεωργίας, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών.

    Κύριοι άξονες επενδύσεων και ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα

    Στη συμφωνία θα περιλαμβάνονται διατάξεις σχετικά με την αντιμετώπιση κρίσιμων εμποδίων για τα οποία απαιτείται κρατική παρέμβαση –επιπλέον των διαρθρωτικών επενδύσεων σε υποδομές (π.χ. ενέργεια, μεταφορές, τεχνολογίες, ψηφιακή συνδεσιμότητα) και έρευνα και καινοτομία– με σκοπό τη δημιουργία ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για αυξημένες ροές επενδύσεων και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

    Για τον σκοπό αυτό, τα μέρη θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ άλλων, με στόχο:

    ·τη δημιουργία ευνοϊκού κανονιστικού περιβάλλοντος, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των δικαιωμάτων έγγειας περιουσίας και ιδιοκτησίας, στις υγιείς πολιτικές ανταγωνισμού και στη διαφάνεια όσον αφορά τις κρατικές επιδοτήσεις, στη διανοητική ιδιοκτησία και στις επενδύσεις, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας μέσω της μείωσης του κόστους των πιστοποιήσεων, των αδειών και της πρόσβασης σε χρηματοδότηση·

    ·την παροχή στις εταιρείες, και ιδιαίτερα στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εύκολα προσβάσιμων και επαρκών πληροφοριών και τη θέσπιση απλουστευμένων διοικητικών διαδικασιών για τον τρόπο επέκτασης της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους στην Αφρική και την ΕΕ·

    ·την πιο στρατηγική χρήση των δημόσιων οικονομικών, μεταξύ άλλων με τον συνδυασμό μέσων για την προσέλκυση πρόσθετων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων·

    ·την αύξηση της εγχώριας πρόσβασης σε χρηματοδότηση, ιδιαίτερα για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων μέσω μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα για την ανάπτυξη βιώσιμων τραπεζικών και μη τραπεζικών συστημάτων, καινοτόμων μηχανισμών χρηματοδότησης και προγραμμάτων μικροπιστώσεων·

    ·την ανάπτυξη και την ενίσχυση ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων τραπεζικών συναλλαγών μέσω κινητών τηλεφώνων, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας για την εφαρμογή διεθνών προτύπων και τη διασφάλιση ανοικτών αγορών, την προστασία των καταναλωτών και την αυξημένη πρόσβαση σε κινητές υπηρεσίες·

    ·την ενίσχυση συστημάτων τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΤΕΕΚ) περισσότερο προσανατολισμένων στη ζήτηση, προσαρμοσμένων στις ανάγκες και τις ευκαιρίες των τοπικών και περιφερειακών αγορών εργασίας.

    Κύριοι τομείς επενδύσεων και ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα

    Στη συμφωνία θα αναφέρεται ότι θα δοθεί έμφαση στους ακόλουθους στρατηγικούς τομείς, οι οποίοι αναμένεται ότι θα έχουν σημαντικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

    Για τον σκοπό αυτό, τα μέρη θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ άλλων, με στόχο:

    όσον αφορά τη γεωργία,

    ·την τόνωση και τη διαφοροποίηση της γεωργικής παραγωγής, μεταξύ άλλων μέσω βελτιωμένης πρόσβασης σε χρηματοδότηση και σε αγορές και της εξάλειψης των κινήτρων που δημιουργούν μη βιώσιμα συστήματα παραγωγής·

    ·την ενίσχυση της θέσης των παραγωγών και εξαγωγέων γεωργικών προϊόντων σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, μεταξύ άλλων μέσω της άρσης των τεχνικών φραγμών στο εμπόριο, της ανάπτυξης ικανοτήτων στον τομέα των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών προτύπων και της προώθησης προγραμμάτων δίκαιου εμπορίου·

    ·τη διασφάλιση της καταχώρισης και της προστασίας γεωγραφικών ενδείξεων για αφρικανικά και ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα και τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων ώστε να επωφεληθούν πλήρως από τις γεωγραφικές ενδείξεις για να βελτιώσουν τη θέση τους στις περιφερειακές και παγκόσμιες αλυσίδες αξίας·

    όσον αφορά την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια,

    ·τη σύναψη και/ή την ανανέωση συμφωνιών σύμπραξης βιώσιμης αλιείας (ΣΣΒΑ), διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των αλιευτικών πόρων και την προώθηση βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση της αλιείας·

    ·την καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης (ΠΛΑ) αλιείας και τη στήριξη της ανάπτυξης βιώσιμης διαχείρισης της αλιείας·

    ·την ανάπτυξη βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας, μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών αδειοδότησης, του αποτελεσματικού χωροταξικού σχεδιασμού για μέγιστη αποδοτικότητα και βιωσιμότητα και της ενίσχυσης των ισότιμων όρων ανταγωνισμού για εθνικούς και αλλοδαπούς επενδυτές·

    όσον αφορά τη βιώσιμη ενέργεια,

    ·τη συμβολή στην καθολική πρόσβαση σε ενέργεια και στην παραγωγική χρήση ενέργειας για όλους τους οικονομικούς παράγοντες, μεταξύ άλλων μέσω της τόνωσης των επενδύσεων στην παραγωγή, τη μεταφορά, τη διανομή ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση και μέσω της διευκόλυνσης της διαμόρφωσης ανοικτών, διαφανών και λειτουργικών αγορών ενέργειας που προωθούν τις επενδύσεις, την αμοιβαίως επωφελή μεταφορά τεχνολογίας, την έρευνα και την καινοτομία·

    ·τη δημιουργία και την ενίσχυση αποτελεσματικών ενεργειακών διασυνδέσεων εντός της Αφρικής και μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής για τη διασφάλιση αξιόπιστου και οικονομικά προσιτού ενεργειακού εφοδιασμού και την επιδίωξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης·

    ·την αύξηση της δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης για τις προσπάθειες στους τομείς της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της ενεργειακής απόδοσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην επιτυχημένη υλοποίηση των σχετικών εθνικών και περιφερειακών πρωτοβουλιών στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αφρικανικής πρωτοβουλίας για ανανεώσιμη ενέργεια·

    όσον αφορά την πράσινη οικονομία,

    ·την προώθηση της μετάβασης σε αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων, κυκλική οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μεταξύ άλλων μέσω της στήριξης βιώσιμων προσεγγίσεων κατανάλωσης και παραγωγής και μέτρων για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων και την περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση αποβλήτων·

    ·την ενίσχυση των γνώσεων και των ικανοτήτων σχετικά με τις επιλογές πολιτικής και τις βέλτιστες πρακτικές για τη βελτίωση της αποδοτικότητας ως προς τη χρήση των πόρων καθ’ όλο τον κύκλο ζωής των φυσικών πόρων και των προϊόντων·

    όσον αφορά τις ορυκτές πρώτες ύλες,

    ·τη διασφάλιση δίκαιης, βιώσιμης και ανόθευτης πρόσβασης στον εξορυκτικό κλάδο, συμπεριλαμβανομένων των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στον βυθό της θάλασσας, για όλους τους οικονομικούς παράγοντες, με πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας κάθε χώρας επί των οικείων φυσικών πόρων και με βάση την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης·

    ·την επίτευξη μεγαλύτερης διαφάνειας και λογοδοσίας στη διαχείριση των εξορυκτικών βιομηχανιών, μεταξύ άλλων μέσω της προώθησης της πρωτοβουλίας για τη διαφάνεια των εξορυκτικών βιομηχανιών και της υλοποίησης άλλων σχετικών πρωτοβουλιών για την υπεύθυνη προμήθεια ορυκτών υλικών προερχόμενων από περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις·

    ·την ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της υπεύθυνης επιχειρηματικής συμπεριφοράς σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, μεταξύ άλλων μέσω της ανάπτυξης και/ή της πλήρους εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας, λαμβανομένων υπόψη των διεθνών προτύπων·

    όσον αφορά τις μεταφορές και τις υποδομές,

    ·την αναβάθμιση των χερσαίων μεταφορών στην Αφρική ώστε να διευκολυνθεί η κυκλοφορία αγαθών και προσώπων, μέσω της διασφάλισης αυξημένης διαφάνειας και ανταγωνισμού στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των υποδομών·

    ·τη διασφάλιση ανταγωνιστικής παροχής υπηρεσιών θαλάσσιων μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της απεριόριστης πρόσβασης σε λιμένες·

    ·την ενίσχυση των σχέσεων στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών με σκοπό την αύξηση των επενδυτικών ευκαιριών, τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της κανονιστικής συνεργασίας και τη βελτίωση της ασφάλειας και της προστασίας·

    ·τη διασφάλιση οικονομικά προσιτής, αξιόπιστης και χωρίς αποκλεισμούς ψηφιακής συνδεσιμότητας, υποστηριζόμενης από ευνοϊκό κανονιστικό περιβάλλον, και την προώθηση της χρήσης του ευρωπαϊκού παγκόσμιου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης (Galileo) και του δορυφορικού συστήματος βελτίωσης των σημάτων ραδιοπλοήγησης (EGNOS), με έμφαση σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος·

    όσον αφορά τις τεχνολογίες και την καινοτομία,

    ·την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας, των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, των υπηρεσιών εμπιστοσύνης και της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, του ηλεκτρονικού εμπορίου και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, διασφαλίζοντας την ανάπτυξη και τη χρήση διεθνών προτύπων, ανοικτών δεδομένων και αγορών, την προστασία των καταναλωτών και την αυξημένη πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες·

    ·τη διασφάλιση πρόσβασης σε ψηφιακές τεχνολογίες και υπηρεσίες για όλους τους οικονομικούς παράγοντες και τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ευνοϊκού πλαισίου πολιτικής και κανονιστικού πλαισίου για την υποστήριξη της ψηφιακής επιχειρηματικότητας, των διασυνοριακών επενδύσεων και την προώθηση ψηφιακών δεξιοτήτων και ψηφιακού γραμματισμού·

    ·την προώθηση δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης με στόχο την ενθάρρυνση της επιστημονικής προόδου και της μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας·

    ·τη στήριξη της προσαρμοσμένης στις τοπικές ανάγκες καινοτομίας, της οικονομικής διαφοροποίησης και της μετάβασης σε οικονομίες που βασίζονται περισσότερο στη γνώση.

    Εμπορική συνεργασία

    Στόχος της συμφωνίας θα είναι η προώθηση εμπορικών και επενδυτικών ευκαιριών μεταξύ των μερών προς όφελος της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

    Για τον σκοπό αυτό, τα μέρη θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ άλλων, με στόχο:

    ·τη διασφάλιση της δημιουργίας των προϋποθέσεων πλαισίου και των κατάλληλων εγχώριων πολιτικών για τη διευκόλυνση της αύξησης των εμπορικών ροών που ευνοούν την οικονομική μεγέθυνση χωρίς αποκλεισμούς και τη βιώσιμη ανάπτυξη, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης των παραγωγικών ικανοτήτων και της επιχειρηματικότητας, καθώς και των επενδύσεων σε τομείς προστιθέμενης αξίας και έντασης εργασίας και της εισόδου σε παγκόσμιες και περιφερειακές αλυσίδες αξίας·

    ·την ενίσχυση των μηχανισμών, των διαδικασιών και των θεσμών για τη βελτίωση της ικανότητας θέσπισης και εφαρμογής εμπορικών πολιτικών καθώς και για την παροχή στον ιδιωτικό τομέα της δυνατότητας να αξιοποιήσει τις εν λόγω πολιτικές και αυξημένες ευκαιρίες·

    ·την περαιτέρω ανάπτυξη, την προώθηση και τη στήριξη διαδικασιών περιφερειακής ολοκλήρωσης, συμπεριλαμβανομένων της διευκόλυνσης των εμπορικών συναλλαγών και της κανονιστικής εναρμόνισης, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες να αξιοποιήσουν καλύτερα τις εμπορικές συναλλαγές με τις γειτονικές χώρες και να προωθηθούν η περιφερειακή σταθερότητα, συνοχή και ευημερία·

    ·την παροχή στήριξης στις προπαρασκευαστικές εργασίες για την ηπειρωτική ζώνη ελεύθερων συναλλαγών (CFTA) της Αφρικής.

    Τίτλος IV Ανθρώπινη ανάπτυξη και αξιοπρέπεια

    Στη συμφωνία θα επαναβεβαιωθεί η αποφασιστικότητα των μερών να εξαλείψουν όλες τις μορφές φτώχειας έως το 2030, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ανισότητες και να επιτύχουν ισότητα των φύλων, καθώς και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική συμμετοχή των πολιτών στη δημοκρατική ζωή και την ενεργή συμβολή τους στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

    Για τον σκοπό αυτό, τα μέρη θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ άλλων, με στόχο:

    όσον αφορά την εκπαίδευση,

    ·τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των κοριτσιών και των αγοριών σε ποιοτική βρεφονηπιακή αγωγή, φροντίδα και προσχολική εκπαίδευση και της επίτευξης του στόχου ολοκλήρωσης, από όλα τα κορίτσια και τα αγόρια, δωρεάν, ισότιμης και ποιοτικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μέσω της ενίσχυσης των εθνικών εκπαιδευτικών συστημάτων σε όλα τα επίπεδα·

    ·την ενίσχυση των εγγραφών και της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τη διασφάλιση διαμόρφωσης μιας κρίσιμης μάζας ειδικευμένων εργαζομένων σε καινοτόμους τομείς και μορφωμένων νέων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων και ψηφιακού γραμματισμού και της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών·

    ·την προώθηση ευκαιριών συνεργατικής έρευνας στον τομέα της επιστήμης, της τεχνολογίας και της έρευνας για την επιδίωξη αμοιβαίως επωφελούς επιστημονικής αριστείας·

    όσον αφορά την υγεία,

    ·την επίτευξη καθολικής υγειονομικής κάλυψης και ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας μέσω της ενίσχυσης των εθνικών συστημάτων υγείας σε όλα τα επίπεδα·

    ·τη διασφάλιση σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της καθολικής πρόσβασης σε ποιοτική και οικονομικά προσιτή συνολική σεξουαλική και αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, ενημέρωση και υπηρεσίες·

    ·τη στήριξη της πρόσβασης σε φάρμακα και εμβόλια, για την επίτευξη του στόχου της παροχής ασφαλών, οικονομικά προσιτών και βασικών φαρμάκων και εμβολίων σε όλους·

    ·την ενίσχυση της ικανότητας των αφρικανικών χωρών όσον αφορά την έγκαιρη προειδοποίηση, τη μείωση των κινδύνων και τη διαχείριση εθνικών και παγκόσμιων απειλών για την υγεία, μεταξύ άλλων στον τομέα της υγείας των ζώων και των φυτών·

    ·την προώθηση μέτρων για τη μείωση των μη μεταδοτικών νόσων και των παραγόντων κινδύνου αυτών, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την πρόληψη ασθενειών που μπορούν να αποφευχθούν και της συναφούς επιβάρυνσης για την κοινωνία, με έμφαση στα παιδιά και στις ευάλωτες ομάδες·

    ·την προώθηση της ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ χωρών·

    ·τη λήψη μέτρων για την εφαρμογή παγκόσμιων συμβάσεων για την υγεία·

    όσον αφορά την κοινωνική προστασία,

    ·τη θέσπιση πολιτικών για τη στήριξη της επίτευξης και διατήρησης της αύξησης του εισοδήματος του 40 % του πληθυσμού με το χαμηλότερο εισόδημα κατά ποσοστό υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου·

    ·την επέκταση της κάλυψης της κοινωνικής προστασίας, μέσω της ασφάλειας του βασικού εισοδήματος καθώς και επαρκών συστημάτων κοινωνικής προστασίας με δυνατότητα ανταπόκρισης σε περίπτωση κρίσης·

    ·τη δημιουργία εύρυθμων αγορών εργασίας με λιγότερους αποκλεισμούς και την κατάρτιση πολιτικών απασχόλησης προσανατολισμένων σε αξιοπρεπή εργασία για όλους, μεταξύ άλλων μέσω της διευκόλυνσης της ομαλής μετάβασης από την άτυπη στην επίσημη οικονομία·

    όσον αφορά την ισότητα των φύλων,

    ·τη διασφάλιση της υπογραφής, της κύρωσης και της πλήρους εφαρμογής από όλους της Σύμβασης για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών (CEDAW) και του πρόσθετου πρωτοκόλλου της για τα δικαιώματα των γυναικών·

    ·τη διασφάλιση της σωματικής και ψυχολογικής ακεραιότητας των κοριτσιών και των γυναικών, μέσω της εξάλειψης κάθε μορφής βίας λόγω φύλου, συμπεριλαμβανομένων του ακρωτηριασμού/της κοπής των γυναικείων γεννητικών οργάνων και άλλων επιβλαβών παραδοσιακών πρακτικών, και μέσω της παύσης των γάμων ανηλίκων και των καταναγκαστικών γάμων·

    ·τη διασφάλιση του σεβασμού και της προώθησης των κοινωνικών δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών, ιδίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας, με την αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζουν οι γυναίκες στην επίτευξη του δημογραφικού πλεονεκτήματος·

    ·την ενίσχυση της φωνής και της συμμετοχής των κοριτσιών και των γυναικών στην πολιτική ζωή καθώς και στις ειρηνευτικές διαδικασίες και στις προσπάθειες διαμεσολάβησης·

    ·την ενίσχυση των οικονομικών δικαιωμάτων των γυναικών, μέσω της διευκόλυνσης της πρόσβασής τους σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στον έλεγχο και στη χρήση γης και άλλων παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων και μέσω της παροχής στήριξης στις γυναίκες επιχειρηματίες·

    όσον αφορά τους νέους,

    ·την εντατικοποίηση της βοήθειας προς τους νέους ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες που ενδιαφέρουν την αγορά εργασίας μέσω της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης, της πρόσβασης σε ψηφιακές τεχνολογίες·

    ·την προώθηση της δημιουργίας βιώσιμων θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και την καταπολέμηση της εμφάνισης βίαιης ριζοσπαστικοποίησης·

    ·την προώθηση της χειραφέτησης των νέων και της υπεύθυνης άσκησης των καθηκόντων τους ως πολιτών, μέσω της διαμόρφωσης χώρου για την ενεργή συμμετοχή τους σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, καθώς και τη στήριξη πρωτοβουλιών διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ οργανώσεων νέων·

    όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια,

    ·τη διασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης όλων σε επαρκή, οικονομικά προσιτή, ασφαλή και θρεπτική τροφή, με σκοπό την εξάλειψη των λιμών και άλλων μορφών επισιτιστικών κρίσεων·

    ·τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής δράσης για την καλύτερη πρόβλεψη, πρόληψη και προετοιμασία για επισιτιστικές κρίσεις, τη διασφάλιση έγκαιρης ανάληψης δράσης για τη διάθεση τροφίμων σε τοπικό επίπεδο και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της υπερβολικής αστάθειας των τιμών·

    ·τον μετριασμό της έκθεσης των πιο ευάλωτων πληθυσμών μέσω της ενίσχυσης των δικτύων κοινωνικής προστασίας·

    ·τη διασφάλιση της υλοποίησης των δεσμεύσεων για την καταπολέμηση κάθε μορφής υποσιτισμού και της απόδοσης ιδιαίτερης προσοχής σε πληθυσμούς που πάσχουν από υποσιτισμό, όταν οι θεσμικές ικανότητες είναι αδύναμες και οι συχνές καταστροφές ή οι συγκρούσεις έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως συμβαίνει στην περίπτωση ευάλωτων χωρών·

    ·την πρόληψη της αύξησης των μη μεταδοτικών νόσων μέσω της προώθησης της υγιεινής διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής·

    όσον αφορά την ασφάλεια των υδάτινων πόρων,

    ·τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλές και επαρκές πόσιμο νερό με οικονομικά προσιτό κόστος για την ικανοποίηση βασικών αναγκών, συμπεριλαμβανομένων της αποχέτευσης και της υγιεινής, και την προστασία της υγείας και των επιπέδων ευημερίας·

    ·τη διασφάλιση αποδοτικού εφοδιασμού με νερό για κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και δραστηριότητες και τη διατήρηση και την προστασία των οικοσυστημάτων στο πλαίσιο συστημάτων κατανομής και διαχείρισης υδάτινων πόρων·

    ·την προώθηση της συνεργασίας για τη διασυνοριακή διαχείριση των υδάτινων πόρων με σκοπό την επίτευξη της βιωσιμότητας των γλυκών υδάτων, την αντιμετώπιση των αβεβαιοτήτων που απορρέουν από τους κινδύνους που σχετίζονται με τους υδάτινους πόρους (π.χ. πλημμύρες, ξηρασία και ρύπανση) και την πρόληψη των κινδύνων συγκρούσεων·

    όσον αφορά την πολιτιστική συνεργασία,

    ·την ενίσχυση των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών·

    ·την προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών σε διάφορους πολιτιστικούς τομείς·

    ·την προώθηση της ανάδειξης της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της πολυμορφίας της πολιτιστικής έκφρασης.

    Τίτλος V Κινητικότητα και μετανάστευση

    Με βάση τις υφιστάμενες πρωτοβουλίες (π.χ. ευρωπαϊκό πρόγραμμα Δράσης για τη μετανάστευση, πλαίσιο εταιρικής σχέσης, διαδικασίες του Ραμπάτ και του Χαρτούμ· διάσκεψη κορυφής της Βαλέτας), στη συμφωνία θα αναγνωριστεί ότι τα αφρικανικά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα όσον αφορά τη μετανάστευση είναι αλληλένδετα και ότι, όταν λαμβάνονται δεόντως υπόψη, μεταξύ άλλων μέσω αποτελεσματικών μηχανισμών για την επιστροφή και την επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών, η μετανάστευση και η κινητικότητα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και στη ροή προσόντων και γνώσεων.

    Για τον σκοπό αυτό, τα μέρη θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ άλλων, με στόχο:

    όσον αφορά τη νόμιμη μετανάστευση,

    ·την αύξηση της κυκλοφορίας εγκεφάλων μέσω βελτιωμένων προγραμμάτων κινητικότητας για σπουδαστές, ερευνητές και επαγγελματίες·

    ·τη διευκόλυνση βραχυπρόθεσμων επισκέψεων εντός του ισχύοντος νομικού πλαισίου για επιχειρηματικούς και επενδυτικούς σκοπούς·

    ·την καταβολή προσπαθειών για την αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού, μεταξύ άλλων μέσω της δυνατότητας μεταφοράς και της αναγνώρισης δεξιοτήτων και προσόντων, κατάλληλης κοινωνικής προστασίας και της καταπολέμησης κάθε μορφής εκμετάλλευσης·

    όσον αφορά την παράτυπη μετανάστευση,

    ·την ενίσχυση της συνεργασίας για τη διαχείριση των συνόρων, τη βελτίωση της συλλογής και της ανταλλαγής πληροφοριών και την προώθηση της αστυνομικής και της δικαστικής συνεργασίας·

    ·την επιβεβαίωση της νομικής δέσμευσης των μερών να δέχονται την επιστροφή των υπηκόων τους που βρίσκονται παράτυπα στο έδαφος άλλου μέρους, κατόπιν αιτήματος του άλλου μέρους και χωρίς όρους, και την καθιέρωση μηχανισμού για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εκπλήρωσης της υποχρέωσης αυτής και για τη διευκόλυνση της υλοποίησής της. Για τον σκοπό αυτό, τα μέρη δεσμεύονται να ανταποκρίνονται άμεσα σε αιτήματα επανεισδοχής (για παράδειγμα, μέσω της ταυτοποίησης των υπηκόων τους, της έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων για την επιστροφή ή της αποδοχής του ταξιδιωτικού εγγράφου της ΕΕ για την επιστροφή, της έγκαιρης απάντησης σε διατυπώσεις που αφορούν τις επιχειρήσεις επιστροφής).

    ·Τα μέρη θα εκπονήσουν και θα θεσπίσουν επίσης νομοθεσία σύμφωνη προς τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος (UNTOC) και τα συμπληρωματικά πρωτόκολλα αυτής (το πρωτόκολλο κατά της λαθραίας διακίνησης μεταναστών διά ξηράς, αέρος και θαλάσσης και το πρωτόκολλο για την πρόληψη, καταστολή και τιμωρία της διακίνησης προσώπων, ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών), καθώς αποτελούν τις βασικές διεθνείς νομικές πράξεις για την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων·

    ·τη δρομολόγηση εκστρατειών ευαισθητοποίησης των δυνητικών μεταναστών σχετικά με τους κινδύνους που συνεπάγεται η παράτυπη μετανάστευση·

    ·την εντατικοποίηση της δράσης κατά των δικτύων διακινητών και σωματεμπόρων μέσω της βελτίωσης των συστημάτων ανταλλαγής πληροφοριών, των ερευνών και των ποινικών διώξεων·

    όσον αφορά άλλα ζητήματα σχετικά με τη μετανάστευση,

    ·τη μείωση σε ποσοστό κάτω του 3 % του κόστους διεκπεραίωσης των εμβασμάτων των μεταναστών, την εξάλειψη διαδρόμων εμβασμάτων με κόστος άνω του 5 % και τη βελτίωση των κανονιστικών πλαισίων για αύξηση της συμμετοχής μη παραδοσιακών παραγόντων, μεταξύ άλλων με τη χρήση νέων τεχνολογιών·

    ·την ενθάρρυνση της συμμετοχής της διασποράς στις χώρες καταγωγής, για την τόνωση της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης·

    ·τη διασφάλιση της κατάλληλης αντιμετώπισης της μετανάστευσης Νότου-Νότου (μεταξύ των αφρικανικών χωρών και στο εσωτερικό τους) στα εθνικά και περιφερειακά προγράμματα δράσης για την ανάπτυξη·

    ·την εξασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου προστασίας και βοήθειας για τους αναγκαστικά εκτοπισθέντες, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των εσωτερικά εκτοπισθέντων, βάσει της αρχής του επιμερισμού των ευθυνών και σε πλήρη συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο.

    Τίτλος VI Κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντική βιωσιμότητα

    Στη συμφωνία θα επιβεβαιωθεί εκ νέου ότι η φιλόδοξη δράση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν είναι απαραίτητη για τη διαχείριση και τη μείωση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής και, γενικότερα, ότι η προστασία και η βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των σημερινών και των μελλοντικών γενεών.

    Για τον σκοπό αυτό, τα μέρη θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ άλλων, με στόχο:

    όσον αφορά τη δράση για το κλίμα,

    ·την επιτάχυνση της εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή μέσω εθνικά καθορισμένων συνεισφορών και εθνικών σχεδίων προσαρμογής·

    ·την εξασφάλιση της συνέπειας των υφιστάμενων χρηματοδοτικών ροών με την πορεία προς τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή ανάπτυξη, και την αναζήτηση καινοτόμων μορφών χρηματοδότησης συνεπών προς την εν λόγω πορεία·

    ·την ανάπτυξη και/ή την ενίσχυση επιστημονικών και τεχνικών ανθρώπινων και θεσμικών ικανοτήτων για τη διαχείριση και την παρακολούθηση του κλίματος και του περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης τεχνολογιών γεωσκόπησης και συστημάτων πληροφοριών όπως το Copernicus·

    ·την ανάπτυξη και/ή την ενίσχυση της πράσινης και της βιώσιμης γαλάζιας ανάπτυξης σε βασικούς οικονομικούς τομείς·

    όσον αφορά τη βιοποικιλότητα και τα οικοσύστημα,

    ·την προώθηση της διατήρησης, της βιώσιμης χρήσης και της αποκατάστασης των οικοσυστημάτων, ιδίως στη λεκάνη του Κονγκό, με σκοπό τη διευκόλυνση της ανάπτυξης των χωρών, του βιοπορισμού των τοπικών πληθυσμών και οικοσυστημικών υπηρεσιών σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο·

    ·την προστασία της άγριας ζωής και την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την προστασία της άγριας ζωής και το λαθρεμπόριο σε όλα τα επίπεδα, με ιδιαίτερη έμφαση στη σύμβαση για το διεθνές εμπόριο ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση (CITES) και άλλα συναφή διεθνή πλαίσια·

    ·τη διατήρηση των παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών και τη μείωση των θαλάσσιων αποβλήτων, μεταξύ άλλων μέσω της προώθησης πολιτικών για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων και της κλιμάκωσης των εργασιών καθαρισμού των ωκεανών·

    ·την ενίσχυση της συμμετοχής των τοπικών κοινοτήτων στη διατήρηση των οικοσυστημάτων, μέσω της απόδοσης προτεραιότητας στη δημιουργία θέσεων εργασίας και άλλων οικονομικών ευκαιριών, μεταξύ άλλων μέσω της προώθησης φιλικού προς το περιβάλλον και βιώσιμου τουρισμού·

    όσον αφορά την ξηρασία, την απερήμωση και την υποβάθμιση του εδάφους,

    ·την προώθηση ολοκληρωμένων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση της ξηρασίας, της υποβάθμισης του εδάφους και της απερήμωσης, μεταξύ άλλων μέσω της διασφάλισης βιώσιμων και ισότιμων δικαιωμάτων επί της γης και καθεστώτων γαιοκτησίας, βιώσιμης διαχείρισης της γης, των υδάτων και των δασικών πόρων, και της δημιουργίας βιώσιμων οικονομικών ευκαιριών για τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών·

    ·την επιτάχυνση της προόδου όσον αφορά την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων δράσης της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της απερήμωσης (UNCCD) και άλλων συναφών διεθνών και περιφερειακών πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας του Μεγάλου Πράσινου Τείχους·

    ·την κινητοποίηση πρόσθετων πόρων για την καταπολέμηση της απερήμωσης και της υποβάθμισης του εδάφους και την ενίσχυση της συμμετοχής των τοπικών κοινοτήτων·

    όσον αφορά τη δασοκομία,

    ·την προώθηση της επιβολής της δασικής νομοθεσίας, της διακυβέρνησης και του εμπορίου (FLEGT), μεταξύ άλλων μέσω της σύναψης ή της εφαρμογής εθελοντικών συμφωνιών εταιρικής σχέσης, και την ενίσχυση της συνεκτικότητας και των θετικών αλληλεπιδράσεων σε επίπεδο χώρας μεταξύ FLEGT και του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση των εκπομπών από την αποψίλωση και την υποβάθμιση των δασών (REDD+)·

    ·την καταπολέμηση της παράνομης υλοτομίας, του εμπορίου παράνομης ξυλείας και προϊόντων ξυλείας, την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την αποψίλωση των δασών σε όλα τα επίπεδα και την ενθάρρυνση της κατανάλωσης προϊόντων αποδοτικών ως προς τη χρήση πόρων και ενέργειας από δάση που αποτελούν αντικείμενο βιώσιμης διαχείρισης·

    ·την ενίσχυση της συμμετοχής των τοπικών κοινοτήτων στην προστασία των δασών, μέσω της απόδοσης προτεραιότητας στη δημιουργία θέσεων εργασίας και άλλων οικονομικών ευκαιριών στο πλαίσιο της διατήρησης των οικοσυστημάτων·

    όσον αφορά τη βιώσιμη δημογραφική ανάπτυξη των πόλεων,

    ·τη δημιουργία ευνοϊκού νομικού και πολιτικού περιβάλλοντος για βιώσιμη αστική ανάπτυξη σύμφωνα με το νέο θεματολόγιο των Ηνωμένων Εθνών για το αστικό περιβάλλον, με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών αρχών, και με ιδιαίτερη έμφαση σε διαφανή και ρυθμιζόμενη απόκτηση γης και δικαιωμάτων ιδιοκτησίας·

    ·την ενίσχυση της ανάπτυξης ικανοτήτων και τη συμμετοχή σε εκστρατείες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης·

    ·την ανάπτυξη βιώσιμων ενεργειακών λύσεων και λύσεων αστικής κινητικότητας, υποστηριζόμενων από κατάλληλη χρηματοδότηση σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, μεταξύ άλλων μέσω συμπράξεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα·

    ·τη βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων και όλων των επικίνδυνων ουσιών και την αντιμετώπιση κάθε μορφής ρύπανσης·

    ·την προώθηση λύσεων βασισμένων στη φύση για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις αστικές περιοχές.



    4.ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΕ-ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ

    Μέρος 1 ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Στη συμφωνία θα αναφέρεται ότι η εταιρική σχέση ΕΕ-Καραϊβικής συνίσταται στους γενικούς στόχους, στις αρχές και στις δεσμεύσεις που προβλέπονται στο γενικό μέρος της παρούσας συμφωνίας, καθώς και στους ειδικούς στόχους και στις δεσμεύσεις που περιγράφονται στο παρόν πρωτόκολλο.

    Η συμφωνία θα εμβαθύνει τις υφιστάμενες σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της περιφέρειας της Καραϊβικής και θα καθιερώσει μια αμοιβαίως επωφελή πολιτική εταιρική σχέση, η οποία θα καταστήσει εφικτή την υλοποίηση του θεματολογίου 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξυπηρέτηση βασικών συμφερόντων κάθε μέρους.

    Ειδικότερα, τα μέρη θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ άλλων, με στόχο:

    ·την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη διασφάλιση αποτελεσματικής πρόσβασης σε φυσικούς πόρους και βιώσιμης διαχείρισης αυτών με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμης κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης·

    ·την προώθηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας για όλους·

    ·την οικοδόμηση ασφαλών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών, μέσω της εξασφάλισης της ισότητας των φύλων και της παροχής βιώσιμων εναλλακτικών επιλογών στους νέους, οι οποίες υποστηρίζονται από αποτελεσματικές πολιτικές κοινωνικής προστασίας·

    ·την εξασφάλιση της συμμόρφωσης προς τους παγκόσμιους κανόνες για τη διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα και τη φορολογική διακυβέρνηση.

    Η συμφωνία θα αξιοποιήσει την κοινή στρατηγική εταιρικής σχέσης Καραϊβικής-ΕΕ την οποία θα αντικαταστήσει.

    Στη συμφωνία θα αναγνωρίζονται οι στενοί δεσμοί των εξόχως απόκεντρων περιοχών και των υπερπόντιων χωρών και εδαφών της ΕΕ με τις χώρες της Καραϊβικής και ο ρόλος τους στην περιφερειακή ολοκλήρωση.

    Στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται δέσμευση των μερών για την υλοποίηση του πρωτοκόλλου ΕΕ-Καραϊβικής μέσω διαδοχικών σχεδίων δράσης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

    Με τη συμφωνία θα θεσπιστεί σύστημα παρακολούθησης της προόδου, με χρήση του πολιτικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, το οποίο βασίζεται σε σαφείς δείκτες και μετρήσιμα αποτελέσματα, ώστε να διασφαλίζεται η υλοποίηση της συμφωνίας κατά τα προβλεπόμενα σε αυτήν.

    Στη συμφωνία θα αναφέρεται ότι τα μέρη μπορούν να επανεξετάζουν το πρωτόκολλο σε τακτική βάση και κατά περίπτωση, με σκοπό την προσαρμογή του στις μεταβαλλόμενες περιστάσεις.

    Μέρος 2 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

    Τίτλος Ι Κλιματική αλλαγή και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων

    Στη συμφωνία θα επιβεβαιωθεί εκ νέου ότι η φιλόδοξη δράση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν είναι απαραίτητη για τη διαχείριση και τη μείωση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής και, γενικότερα, ότι η προστασία και η βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των σημερινών και των μελλοντικών γενεών.

    Για τον σκοπό αυτό, τα μέρη θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ άλλων, με στόχο:

    όσον αφορά τη δράση για το κλίμα,

    ·την επιτάχυνση της εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή μέσω εθνικά καθορισμένων συνεισφορών και εθνικών σχεδίων προσαρμογής·

    ·την εξασφάλιση της συνέπειας των υφιστάμενων χρηματοδοτικών ροών με την πορεία προς τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή ανάπτυξη, και την αναζήτηση καινοτόμων εργαλείων χρηματοδότησης συνεπών προς την εν λόγω πορεία·

    ·την ανάπτυξη και/ή την ενίσχυση επιστημονικών και τεχνικών ανθρώπινων και θεσμικών ικανοτήτων για τη διαχείριση και την παρακολούθηση του κλίματος και του περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης τεχνολογιών γεωσκόπησης και συστημάτων πληροφοριών·

    ·την ανάπτυξη και/ή την ενίσχυση της πράσινης και της βιώσιμης γαλάζιας ανάπτυξης σε βασικούς οικονομικούς τομείς·

    όσον αφορά την περιβαλλοντική βιωσιμότητα,

    ·τη στήριξη της διατήρησης, της βιώσιμης διαχείρισης και της αποκατάστασης των οικοσυστημάτων, με σκοπό τη διευκόλυνση της ανάπτυξης των χωρών, του βιοπορισμού των τοπικών πληθυσμών και οικοσυστημικών υπηρεσιών σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο·

    ·την αναχαίτιση της αποψίλωσης των δασών και τη διασφάλιση της βιώσιμης διαχείρισης των δασών·

    ·την προώθηση βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων·

    ·τη βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων –μεταξύ άλλων μέσω αποτελεσματικών συστημάτων αποκομιδής και αποτελεσματικής ανακύκλωσης– και όλων των επικίνδυνων ουσιών·

    όσον αφορά την ωκεάνια διακυβέρνηση,

    ·τη διατήρηση των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, με την απόδοση προτεραιότητας στη βιώσιμη ανάπτυξη της αλιείας και του τουρισμού στο πλαίσιο στρατηγικών γαλάζιας ανάπτυξης·

    ·την καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης (ΠΛΑ) αλιείας και τη στήριξη της ανάπτυξης βιώσιμης διαχείρισης της αλιείας·

    ·τη μείωση των θαλάσσιων αποβλήτων, μέσω της στοχευμένης αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτίων των θαλάσσιων απορριμμάτων, μεταξύ άλλων μέσω πολιτικών πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων και κλιμάκωσης των εργασιών καθαρισμού των ωκεανών, με ιδιαίτερη έμφαση στις ζώνες συσσώρευσης σε ωκεάνιες περιδινήσεις·

    ·την ενίσχυση των εθνικών και περιφερειακών ικανοτήτων υπεύθυνης και υπεύθυνης διαχείρισης των ωκεάνιων και παράκτιων πόρων·

    ·την προώθηση της αξιοποίησης του θαλάσσιου και παράκτιου φυσικού κεφαλαίου·

    όσον αφορά τη διαχείριση κινδύνων καταστροφής,

    ·την αύξηση των ικανοτήτων παρακολούθησης, έγκαιρης προειδοποίησης και εκτίμησης κινδύνων μέσω της βελτίωσης των μέτρων πρόληψης, μετριασμού, ετοιμότητας, απόκρισης και αποκατάστασης σε εγχώριο επίπεδο, με σκοπό την αύξηση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών και των υποδομών τους σύμφωνα με τις προτεραιότητες του πλαισίου Σεντάι·

    ·την ενίσχυση της περιφερειακής ικανότητας αντιμετώπισης καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των μηχανισμών πολιτικής προστασίας·

    ·την προώθηση της συνεργασίας μέσω της χρήσης διαστημικών τεχνολογιών και πληροφοριών·

    ·τη μέριμνα για την ανάληψη ευθύνης σε τοπικό επίπεδο μέσω της εξασφάλισης της συμμετοχής των πληττόμενων κοινοτήτων, της κοινωνίας των πολιτών και των τοπικών αρχών στην κατάρτιση και την υλοποίηση πολιτικών μέτρων, με έμφαση στα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά και στις πλέον περιθωριοποιημένες ομάδες.

    Τίτλος ΙΙ: Βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη

    Η συμφωνία θα ενισχύσει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των μερών, θα βελτιώσει τη μακροοικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα, θα δώσει ώθηση σε επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες και θα στηρίξει τη μετάβαση προς την πλήρη και ποιοτική απασχόληση, τον σεβασμό και την προστασία των βασικών εργασιακών προτύπων και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Θα ενισχύσει την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα σε όλους τους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων της γεωργίας, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών.

    Κύριοι άξονες επενδύσεων και ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα

    Στη συμφωνία θα περιλαμβάνονται διατάξεις σχετικά με την αντιμετώπιση κρίσιμων εμποδίων για τα οποία απαιτείται κρατική παρέμβαση –επιπλέον των διαρθρωτικών επενδύσεων σε υποδομές (π.χ. ενέργεια, μεταφορές, ψηφιακή συνδεσιμότητα) και έρευνα και καινοτομία– με σκοπό τη δημιουργία ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για αυξημένες ροές επενδύσεων και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

    Για τον σκοπό αυτό, τα μέρη θα δεσμευτούν, μεταξύ άλλων, όσον αφορά:

    ·τη δημιουργία ευνοϊκού νομικού περιβάλλοντος, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των δικαιωμάτων έγγειας περιουσίας και ιδιοκτησίας, διανοητικής ιδιοκτησίας και των επενδύσεων, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας μέσω της μείωσης του κόστους των πιστοποιήσεων, των αδειών και της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, στις υγιείς πολιτικές ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένης της διαφάνειας όσον αφορά τις κρατικές επιδοτήσεις, και στη θέσπιση αποτελεσματικών και προβλέψιμων φορολογικών συστημάτων·

    ·την παροχή στους επενδυτές εύκολα προσβάσιμων και κατάλληλων πληροφοριών σχετικά με τους τρόπους επέκτασης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στην Καραϊβική, καθώς και την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών για τη σύσταση επιχειρήσεων·

    ·την πιο στρατηγική χρήση των δημόσιων οικονομικών, μεταξύ άλλων με τον συνδυασμό μέσων για την προσέλκυση πρόσθετων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων·

    ·την αύξηση της εγχώριας πρόσβασης σε χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων μέσω μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα για την ανάπτυξη βιώσιμων τραπεζικών και μη τραπεζικών συστημάτων και καινοτόμων μηχανισμών και προγραμμάτων χρηματοδότησης·

    ·την ανάπτυξη και την ενίσχυση ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων τραπεζικών συναλλαγών μέσω κινητών τηλεφώνων, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας για την εφαρμογή διεθνών προτύπων και τη διασφάλιση ανοικτών αγορών, την προστασία των καταναλωτών και την αυξημένη πρόσβαση σε κινητές υπηρεσίες·

    ·την ενίσχυση συστημάτων τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΤΕΕΚ) περισσότερο προσανατολισμένων στη ζήτηση, προσαρμοσμένων στις ανάγκες και τις ευκαιρίες των τοπικών και περιφερειακών αγορών εργασίας.

    Κύριοι τομείς επενδύσεων και ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα

    Τα μέρη θα επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, στους ακόλουθους στρατηγικούς τομείς οι οποίοι αναμένεται να έχουν σημαντικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, διασφαλίζοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη συμβαδίζει με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

    Για τον σκοπό αυτό, τα μέρη θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ άλλων, με στόχο:

    όσον αφορά την πράσινη οικονομία,

    ·την προώθηση της μετάβασης σε αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων, κυκλική οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μεταξύ άλλων μέσω της στήριξης βιώσιμων προσεγγίσεων κατανάλωσης και παραγωγής και μέτρων για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων και την περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση αποβλήτων·

    ·την ενίσχυση των γνώσεων και των ικανοτήτων σχετικά με τις επιλογές πολιτικής και τις βέλτιστες πρακτικές για τη βελτίωση της αποδοτικότητας ως προς τη χρήση των πόρων καθ’ όλο τον κύκλο ζωής των φυσικών πόρων και των προϊόντων·

    όσον αφορά τη βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη,

    ·τη σύναψη και/ή την ανανέωση συμφωνιών σύμπραξης βιώσιμης αλιείας (ΣΣΒΑ), διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των αλιευτικών πόρων, την προώθηση βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση της αλιείας και την αύξηση των ικανοτήτων για τη μεταποίηση των αλιευτικών προϊόντων·

    ·την ανάπτυξη βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας, μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών αδειοδότησης, του αποτελεσματικού χωροταξικού σχεδιασμού για μέγιστη αποδοτικότητα και βιωσιμότητα και της ενίσχυσης των ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τους επενδυτές·

    ·τη διασφάλιση δίκαιης, βιώσιμης και ανόθευτης πρόσβασης στους εξορυκτικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στον βυθό της θάλασσας, για όλους τους οικονομικούς παράγοντες και λαμβανομένων υπόψη των προβληματισμών όσον αφορά τη βιωσιμότητα, καθώς και την επίτευξη μεγαλύτερης διαφάνειας και λογοδοσίας, μεταξύ άλλων μέσω της προώθησης της πρωτοβουλίας για τη διαφάνεια των εξορυκτικών βιομηχανιών και της υλοποίησης άλλων σχετικών πρωτοβουλιών·

    ·τη διασφάλιση απεριόριστης πρόσβασης στις διεθνείς αγορές θαλάσσιων μεταφορών και στο διεθνές θαλάσσιο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των λιμένων, με βάση τον θεμιτό ανταγωνισμό και με εμπορικούς όρους·

    όσον αφορά τη βιώσιμη ενέργεια,

    ·τη συμβολή στην καθολική πρόσβαση σε ενέργεια και σε αξιόπιστο και οικονομικά προσιτό βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό για όλους τους οικονομικούς παράγοντες και την προώθηση των επενδύσεων, μεταξύ άλλων στην παραγωγή, τη μεταφορά, τη διανομή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την ενεργειακή απόδοση, με την παράλληλη αντιμετώπιση επιζήμιων για την αγορά στρεβλώσεων·

    ·την αύξηση της δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και την ανάπτυξη και υιοθέτηση καθαρών, διαφοροποιημένων και βιώσιμων ενεργειακών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών·

    όσον αφορά τον τουρισμό,

    ·την προώθηση των επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού, μέσω απλουστευμένων στρατηγικών μάρκετινγκ και προώθησης, επαγγελματικής κατάρτισης και της υιοθέτησης ψηφιακών τεχνολογιών·

    ·την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του τομέα του τουρισμού και άλλων συναφών οικονομικών τομέων, ιδίως της γεωργίας και της αλιείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς και στον αγροτουρισμό και στον θαλάσσιο τουρισμό·

    ·την ενσωμάτωση της βιώσιμης χρήσης και της διατήρησης της βιοποικιλότητας στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη της τουριστικής πολιτικής·

    ·την προώθηση βιώσιμου, υπεύθυνου και υψηλής ποιότητας τουρισμού, με σεβασμό της ακεραιότητας και των συμφερόντων των τοπικών κοινοτήτων·

    όσον αφορά τη σύνδεση ανθρώπων και τόπων,

    ·την ανάπτυξη ποιοτικών και βιώσιμων συστημάτων υποδομών για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας αγαθών και προσώπων, με την προώθηση ορθών περιβαλλοντικών πρακτικών σύμφωνα με τις καθιερωμένες διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες·

    ·τη διασφάλιση της πρόσβασης στις αγορές τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (π.χ. τηλεπικοινωνίες, διαδίκτυο) για όλους τους οικονομικούς παράγοντες, μεταξύ άλλων μέσω της δημιουργίας ευνοϊκών νομοθετικών πλαισίων και της στήριξης στοχοθετημένων επενδύσεων, καθώς και την πρόβλεψη οικονομικά προσιτών χρήσεων ψηφιακών τεχνολογιών για ιδιώτες και επιχειρήσεις·

    ·την προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών σε διάφορους πολιτιστικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της από κοινού διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων·

    ·την ενίσχυση της συνεργασίας και της ολοκλήρωσης με τις εξόχως απόκεντρες περιοχές και τις υπερπόντιες χώρες και εδάφη της ΕΕ·

    ·την ενίσχυση και τη στήριξη διαδικασιών περιφερειακής ολοκλήρωσης εντός της Καραϊβικής, καθώς και με τη Λατινική Αμερική.

    Εμπορική συνεργασία

    Στόχος της συμφωνίας θα είναι η προώθηση εμπορικών και επενδυτικών ευκαιριών μεταξύ των μερών προς όφελος της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

    Για τον σκοπό αυτό, τα μέρη θα δεσμευτούν, μεταξύ άλλων, όσον αφορά:

    ·την ενίσχυση μηχανισμών και διαδικασιών καθώς και τη βελτίωση των ικανοτήτων, στο πλαίσιο των εμπορικών ρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί·

    ·τη διασφάλιση της δημιουργίας των προϋποθέσεων πλαισίου και των κατάλληλων εγχώριων πολιτικών για τη διευκόλυνση της αύξησης των εμπορικών ροών που ευνοούν την οικονομική μεγέθυνση χωρίς αποκλεισμούς και τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την οικονομική διαφοροποίηση και την εκβιομηχάνιση, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης των παραγωγικών ικανοτήτων και της επιχειρηματικότητας καθώς και της αύξησης των επενδύσεων σε τομείς προστιθέμενης αξίας και έντασης εργασίας και της εισόδου σε παγκόσμιες και περιφερειακές αλυσίδες αξίας·

    ·την ενίσχυση των μηχανισμών, των διαδικασιών και των θεσμών για τη βελτίωση της ικανότητας θέσπισης και εφαρμογής εμπορικών πολιτικών καθώς και για την παροχή στον ιδιωτικό τομέα της δυνατότητας να αξιοποιήσει τις εν λόγω πολιτικές και αυξημένες ευκαιρίες·

    ·την περαιτέρω ανάπτυξη, την προώθηση και τη στήριξη διαδικασιών περιφερειακής ολοκλήρωσης, συμπεριλαμβανομένων της διευκόλυνσης των εμπορικών συναλλαγών και της κανονιστικής εναρμόνισης, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες να αξιοποιήσουν καλύτερα τις εμπορικές συναλλαγές με τις γειτονικές χώρες και να προωθηθούν η περιφερειακή σταθερότητα, συνοχή και ευημερία.

    Τίτλος ΙΙΙ: Ανθρώπινη ασφάλεια, ανθρώπινα δικαιώματα και χρηστή διακυβέρνηση

    Στη συμφωνία θα αναφέρεται εκ νέου ότι οι ανθεκτικές κοινωνίες –οι οποίες διαθέτουν υπόλογους, δημοκρατικούς, αποτελεσματικούς, διαφανείς θεσμούς, και στις οποίες τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες προστατεύονται πλήρως και διασφαλίζεται επαρκής χώρος στους πολίτες και στις ομάδες για να εκφράζουν τις φιλοδοξίες τους και να διαμορφώνουν πολιτικές– είναι καλύτερα προετοιμασμένες ώστε να προσαρμόζονται, να ανταποκρίνονται και να διαχειρίζονται δεόντως τις αλλαγές που σημειώνονται τόσο στη χώρα τους όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον.

    Για τον σκοπό αυτό, τα μέρη θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ άλλων, με στόχο:

    όσον αφορά την εγκληματικότητα και την ασφάλεια των πολιτών,

    ·την καταπολέμηση της παραγωγής, της εμπορίας και της κατανάλωσης παράνομων ναρκωτικών με ιδιαίτερη έμφαση στην πλευρά της ζήτησης, στην πρόληψη και την εκπαίδευση·

    ·τη βελτίωση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων, των αναγκαστικών εκτοπισμών και της λαθραίας διακίνησης μεταναστών, φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού και άλλων συμβατικών όπλων, του ελέγχου του στρατηγικού εμπορίου ειδών διπλής χρήσης, μέσω ενισχυμένης διαχείρισης του ελέγχου των συνόρων, διασυνοριακών πληροφοριών, ανταλλαγής πληροφοριών και της ανταλλαγής εμπειρογνωμόνων και τεχνικής βοήθειας·

    ·την καταπολέμηση της βίας από συμμορίες μέσω συνολικής προληπτικής προσέγγισης βασισμένης στα βαθύτερα αίτια, και με την αντιμετώπιση των παραγόντων που ενδέχεται να δημιουργούν περιβάλλον ευνοϊκό για τη ριζοσπαστικοποίηση·

    ·τη συνεργασία για την πρόληψη της χρήσης χρηματοπιστωτικών συστημάτων, οργανισμών και καθορισμένων μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και επαγγελμάτων για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (συμπεριλαμβανομένης της παράνομης εμπορίας και της διαφθοράς) και για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα·

    όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη,

    ·την πλήρη εφαρμογή της αρχής της απαγόρευσης των διακρίσεων λόγω εθνοτικής καταγωγής, φύλου, ηλικίας, αναπηρίας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, γενετήσιου προσανατολισμού, δίνοντας προτεραιότητα στην κατάργηση των νόμων που εισάγουν διακρίσεις·

    ·την προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας για την κατάργηση της θανατικής ποινής και την καταπολέμηση των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης, καθώς και της ανάρμοστης συμπεριφοράς των δυνάμεων ασφαλείας·

    ·την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, της σεξουαλικής και εργασιακής εκμετάλλευσης, την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών, με την εξάλειψη της παιδικής εργασίας, της κακοποίησης των παιδιών και της σωματικής τιμωρίας, την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και κάθε μορφής εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος, τόσο στη νόμιμη όσο και στην παράνομη οικονομία·

    ·την ενίσχυση των θεσμών και του κράτους δικαίου, τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στη δικαιοσύνη, της ανεξαρτησίας και της λογοδοσίας της δικαστικής εξουσίας, της ανάπτυξης ικανοτήτων των δικαστικών διοικήσεων, και τον τερματισμό της καθυστέρησης εκδίκασης υποθέσεων και της υπερβολικής διάρκειας προφυλάκισης· 

    ·τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές, την εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής αποκατάστασης με σκοπό την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και των προβλημάτων ασφάλειας που δημιουργούνται από την απέλαση εγκληματιών από τρίτες χώρες·

    όσον αφορά τη χρηστή διακυβέρνηση και φορολογικά θέματα,

    ·την προώθηση χρηστής διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας·

    ·τη θέσπιση νέων και την ενίσχυση των υφιστάμενων μηχανισμών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της δωροδοκίας και του οικονομικού εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες·

    ·την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, με ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της φορολογικής διαφάνειας, στην ανταλλαγή πληροφοριών και στον θεμιτό φορολογικό ανταγωνισμό, σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα και πλαίσια·

    ·την εντατικοποίηση του πολιτικού διαλόγου με μη συνεργάσιμες φορολογικές δικαιοδοσίες με σκοπό τη τήρηση των παγκόσμιων προτύπων φορολογικής διακυβέρνησης.

    Τίτλος IV: Ανθρώπινη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή

    Στη συμφωνία θα επιβεβαιωθεί εκ νέου η αποφασιστικότητα των μερών να εξαλείψουν όλες τις μορφές φτώχειας έως το 2030, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ανισότητες και να επιτύχουν ισότητα των φύλων, καθώς και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική συμμετοχή των πολιτών στη δημοκρατική ζωή και την ενεργή συμβολή τους στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Θα αναγνωριστεί επίσης η κοινωνική προστασία ως θεμελιώδης επένδυση για την εξάλειψη της φτώχειας και την καταπολέμηση των ανισοτήτων, καθώς και ως σημαντικό μέσο για τη δημιουργία αυτοενισχυτικού κύκλου προς τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη, μέσω της επανεπένδυσης των οικονομικών οφελών ευρύτερα στην κοινωνία και στους ανθρώπους.

    Για τον σκοπό αυτό, τα μέρη θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ άλλων, με στόχο:

    όσον αφορά την ανθρώπινη ανάπτυξη,

    ·τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης, από όλα τα κορίτσια και τα αγόρια, δωρεάν, ισότιμης και ποιοτικής προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και της σημαντικής αύξησης των εγγραφών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση·

    ·την επίτευξη καθολικής υγειονομικής κάλυψης και ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων, μέσω της ενίσχυσης των εθνικών συστημάτων υγείας σε όλα τα επίπεδα και της ενίσχυσης των ικανοτήτων έγκαιρης προειδοποίησης, μείωσης των κινδύνων και διαχείρισης των εθνικών και παγκόσμιων απειλών για την υγεία, τη λήψη μέτρων για την εφαρμογή παγκόσμιων συμβάσεων για την υγεία·

    ·τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλές και επαρκές πόσιμο νερό με οικονομικά προσιτό κόστος για την ικανοποίηση βασικών αναγκών, συμπεριλαμβανομένων της αποχέτευσης και της υγιεινής, και την προστασία της υγείας και των επιπέδων ευημερίας·

    ·τη διασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης όλων σε επαρκή, οικονομικά προσιτή, ασφαλή και θρεπτική τροφή·

    ·την πρόληψη της αύξησης των μη μεταδοτικών νόσων μέσω της προώθησης της υγιεινής διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής·

    ·την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργούνται από τις οφειλόμενες σε περιβαλλοντικούς λόγους εκτοπίσεις, καθώς και των συνεπειών τους για τους μετανάστες και τις κοινότητές τους·

    ·τη θέσπιση στοχοθετημένων πολιτικών και κατάλληλων επενδύσεων για την προαγωγή των δικαιωμάτων των νέων και τη διευκόλυνση της συμμετοχής τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή και στα κοινά·

    όσον αφορά την κοινωνική προστασία,

    ·τη θέσπιση πολιτικών για τη στήριξη της επίτευξης και διατήρησης της αύξησης του εισοδήματος του 40 % του πληθυσμού με το χαμηλότερο εισόδημα κατά ποσοστό υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου·

    ·την επέκταση της κάλυψης της κοινωνικής προστασίας, μέσω της ασφάλειας του βασικού εισοδήματος, καθώς και επαρκών συστημάτων κοινωνικής προστασίας με δυνατότητα ανταπόκρισης σε περίπτωση κρίσης·

    ·τη δημιουργία εύρυθμων αγορών εργασίας με λιγότερους αποκλεισμούς και την κατάρτιση πολιτικών απασχόλησης προσανατολισμένων σε αξιοπρεπή εργασία για όλους, μεταξύ άλλων μέσω της βελτίωσης των συνθηκών υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων·

    ·την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την άτυπη οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε πιστώσεις και μικροχρηματοδότηση και σε ενισχυμένα μέτρα κοινωνικής προστασίας, με σκοπό τη διευκόλυνση της ομαλότερης μετάβασης στην επίσημη οικονομία·

    όσον αφορά την ισότητα των φύλων,

    ·τη διασφάλιση της υπογραφής, της κύρωσης και της πλήρους εφαρμογής από όλους της Σύμβασης για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών (CEDAW) και του πρόσθετου πρωτοκόλλου της για τα δικαιώματα των γυναικών·

    ·τη διασφάλιση της σωματικής και ψυχολογικής ακεραιότητας των κοριτσιών και των γυναικών, μέσω της εξάλειψης κάθε μορφής βίας λόγω φύλου, συμπεριλαμβανομένων της εμπορίας ανθρώπων, και μέσω της παύσης των γάμων ανηλίκων και των καταναγκαστικών γάμων·

    ·τη διασφάλιση του σεβασμού και της προώθησης των κοινωνικών δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών, ιδίως στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης·

    ·την ενίσχυση της φωνής και της συμμετοχής των κοριτσιών και των γυναικών στην πολιτική ζωή μέσω της ενισχυμένης παρουσίας των γυναικών στις εκλογικές και πολιτικές διαδικασίες, καθώς και στις διαδικασίες διακυβέρνησης, στις ειρηνευτικές διαδικασίες και στις προσπάθειες διαμεσολάβησης, και μέσω της ανάθεσης εξουσιών σε οργανώσεις κοριτσιών και γυναικών·

    ·την ενίσχυση των οικονομικών δικαιωμάτων των γυναικών, μέσω της διευκόλυνσης της πρόσβασής τους σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στον έλεγχο και στη χρήση γης και άλλων παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων και μέσω της παροχής στήριξης στις γυναίκες επιχειρηματίες.

    Στήριξη στην Αϊτή

    Αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη κατάσταση της Αϊτής ως της μοναδικής λιγότερο ανεπτυγμένης χώρας στην περιοχή, η συμφωνία θα περιλαμβάνει δέσμευση διαρκούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών της χώρας, με την ταυτόχρονη παροχή στήριξης για όλους τους προαναφερθέντες στόχους, συμπεριλαμβανομένων της εδραίωσης των κρατικών θεσμών, της βελτίωσης της συνολικής διακυβέρνησης, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της καταπολέμησης της διαφθοράς και των αθέμιτων συμπράξεων και της μείωσης της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων.



    5.ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΕ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ

    Μέρος 1 ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Στη συμφωνία θα αναφέρεται ότι η εταιρική σχέση ΕΕ-Ειρηνικού συνίσταται στους γενικούς στόχους, στις αρχές και στις δεσμεύσεις που προβλέπονται στο γενικό μέρος της παρούσας συμφωνίας, καθώς και στους ειδικούς στόχους και τις δεσμεύσεις που περιγράφονται στο παρόν πρωτόκολλο.

    Η συμφωνία θα εμβαθύνει τις υφιστάμενες σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της περιφέρειας του Ειρηνικού και θα καθιερώσει μια αμοιβαίως επωφελή πολιτική εταιρική σχέση, η οποία θα καταστήσει εφικτή την υλοποίηση του θεματολογίου 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξυπηρέτηση βασικών συμφερόντων κάθε μέρους.

    Ειδικότερα, τα μέρη θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ άλλων, με στόχο:

    ·τη διασφάλιση βιώσιμης πρόσβασης στους φυσικούς πόρους και διαχείρισής τους και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών που πλήττουν τη διατηρήσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη·

    ·την προώθηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας για όλους·

    ·την οικοδόμηση ασφαλών κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς, με την παροχή στήριξης σε διαδικασίες συμφιλίωσης, την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την εντατικοποίηση των προσπαθειών όσον αφορά τις πολιτικές ανθρώπινης ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας·

    ·την εξασφάλιση της συμμόρφωσης προς τους διεθνείς κανόνες για τη διαφθορά, τη φορολογική διακυβέρνηση και το οργανωμένο έγκλημα.

    Η συμφωνία θα αξιοποιήσει τη στρατηγική της ΕΕ για τις νήσους του Ειρηνικού την οποία θα αντικαταστήσει.

    Στη συμφωνία θα αναγνωρίζονται οι στενοί δεσμοί των υπερπόντιων χωρών και εδαφών της ΕΕ με τις χώρες του Ειρηνικού και ο ρόλος τους στην περιφερειακή ολοκλήρωση.

    Στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται δέσμευση των μερών για την υλοποίηση του πρωτοκόλλου ΕΕ-Ειρηνικού μέσω διαδοχικών σχεδίων δράσης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

    Με τη συμφωνία θα θεσπιστεί σύστημα παρακολούθησης της προόδου, μέσω ενισχυμένου πολιτικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, με χρήση σαφών δεικτών και μετρήσιμων αποτελεσμάτων, ώστε να διασφαλίζεται η υλοποίηση της συμφωνίας κατά τα προβλεπόμενα σε αυτήν.

    Στη συμφωνία θα αναφέρεται ότι τα μέρη μπορούν να επανεξετάζουν το πρωτόκολλο σε τακτική βάση και κατά περίπτωση, με σκοπό την προσαρμογή του στις μεταβαλλόμενες περιστάσεις.

    Μέρος 2 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

    Τίτλος Ι Κλιματική αλλαγή και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων

    Στη συμφωνία θα επιβεβαιωθεί εκ νέου ότι η φιλόδοξη δράση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν είναι απαραίτητη για τη διαχείριση και τη μείωση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής και, γενικότερα, ότι η προστασία και η βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των σημερινών και των μελλοντικών γενεών.

    Για τον σκοπό αυτό, τα μέρη θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ άλλων, με στόχο:

    όσον αφορά τη δράση για το κλίμα,

    ·την επιτάχυνση της εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή μέσω εθνικά καθορισμένων συνεισφορών και εθνικών σχεδίων προσαρμογής·

    ·την εξασφάλιση της συνέπειας των υφιστάμενων χρηματοδοτικών ροών με την πορεία προς τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή ανάπτυξη, και την αναζήτηση καινοτόμων μορφών χρηματοδότησης συνεπών προς την εν λόγω πορεία·

    ·την ανάπτυξη και/ή την ενίσχυση επιστημονικών και τεχνικών ανθρώπινων και θεσμικών ικανοτήτων για τη διαχείριση και την παρακολούθηση του κλίματος και του περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης τεχνολογιών γεωσκόπησης και συστημάτων πληροφοριών·

    ·την ανάπτυξη και/ή την ενίσχυση της πράσινης και της γαλάζιας ανάπτυξης σε βασικούς οικονομικούς τομείς·

    όσον αφορά την περιβαλλοντική βιωσιμότητα,

    ·τη στήριξη της διατήρησης, της βιώσιμης διαχείρισης και της αποκατάστασης των οικοσυστημάτων, με σκοπό τη διευκόλυνση της ανάπτυξης των χωρών, του βιοπορισμού των τοπικών πληθυσμών και οικοσυστημικών υπηρεσιών σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο·

    ·την αναχαίτιση της αποψίλωσης των δασών και τη διασφάλιση της βιώσιμης διαχείρισης των δασών·

    ·την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων·

    ·τη βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων –μεταξύ άλλων μέσω αποτελεσματικών συστημάτων αποκομιδής και αποτελεσματικής ανακύκλωσης– και όλων των επικίνδυνων ουσιών·

    όσον αφορά την ωκεάνια διακυβέρνηση,

    ·τη διατήρηση των παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών και της βιοποικιλότητάς τους, με την απόδοση προτεραιότητας στη βιώσιμη ανάπτυξη της αλιείας και του τουρισμού στο πλαίσιο στρατηγικών γαλάζιας ανάπτυξης·

    ·την καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης (ΠΛΑ) αλιείας και τη στήριξη της ανάπτυξης βιώσιμης διαχείρισης της αλιείας·

    ·τη μείωση των θαλάσσιων αποβλήτων, μέσω της στοχευμένης αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτίων των θαλάσσιων απορριμμάτων, μεταξύ άλλων μέσω πολιτικών πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων και κλιμάκωσης των εργασιών καθαρισμού των ωκεανών, με ιδιαίτερη έμφαση στις ζώνες συσσώρευσης σε ωκεάνιες περιδινήσεις·

    όσον αφορά τη διαχείριση κινδύνων καταστροφής,

    ·την αύξηση των ικανοτήτων παρακολούθησης, έγκαιρης προειδοποίησης και εκτίμησης κινδύνων μέσω της βελτίωσης των μέτρων πρόληψης, μετριασμού, ετοιμότητας, απόκρισης και αποκατάστασης σε εγχώριο επίπεδο με σκοπό την αύξηση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών και των υποδομών τους σύμφωνα με τις προτεραιότητες του πλαισίου Σεντάι·

    ·την ενίσχυση της περιφερειακής ικανότητας αντιμετώπισης καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των μηχανισμών πολιτικής προστασίας, με σκοπό την προώθηση της έρευνας και τη διάδοση βέλτιστων πρακτικών·

    ·την προώθηση της συνεργασίας μέσω της χρήσης διαστημικών τεχνολογιών και πληροφοριών·

    ·τη μέριμνα για την ανάληψη ευθύνης σε τοπικό επίπεδο μέσω της εξασφάλισης της συμμετοχής των πληττόμενων κοινοτήτων, της κοινωνίας των πολιτών και των τοπικών αρχών στην κατάρτιση και την υλοποίηση πολιτικών μέτρων, με έμφαση στα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά και στις πλέον περιθωριοποιημένες ομάδες.

    Τίτλος ΙΙ: Βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη

    Η συμφωνία θα ενισχύσει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των μερών, θα βελτιώσει τη μακροοικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα, θα δώσει ώθηση σε επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες και θα στηρίξει τη μετάβαση προς την πλήρη και ποιοτική απασχόληση, τον σεβασμό και την προστασία των βασικών εργασιακών προτύπων και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Θα ενισχύσει την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα σε όλους τους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων της γεωργίας, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών.

    Κύριοι άξονες επενδύσεων και ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα

    Στη συμφωνία θα περιλαμβάνονται διατάξεις σχετικά με την αντιμετώπιση κρίσιμων εμποδίων για τα οποία απαιτείται κρατική παρέμβαση –επιπλέον των διαρθρωτικών επενδύσεων σε υποδομές (π.χ. ενέργεια, μεταφορές, ψηφιακή συνδεσιμότητα) και έρευνα και καινοτομία– με σκοπό τη δημιουργία ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για αυξημένες ροές επενδύσεων και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

    Για τον σκοπό αυτό, τα μέρη θα δεσμευτούν, μεταξύ άλλων, όσον αφορά:

    ·τη δημιουργία ευνοϊκού νομικού περιβάλλοντος, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των δικαιωμάτων έγγειας περιουσίας και ιδιοκτησίας, διανοητικής ιδιοκτησίας και των επενδύσεων· τον περιορισμό της γραφειοκρατίας μέσω της μείωσης του κόστους των πιστοποιήσεων, των αδειών και της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, την εφαρμογή υγιών πολιτικών ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένης της διαφάνειας όσον αφορά τις δημόσιες επιδοτήσεις, και τη θέσπιση φιλικών προς τις επενδύσεις φορολογικών συστημάτων·

    ·την παροχή στους επενδυτές εύκολα προσβάσιμων και κατάλληλων πληροφοριών σχετικά με τους τρόπους επέκτασης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στον Ειρηνικό, καθώς και την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών για τη σύσταση επιχειρήσεων·

    ·την πιο στρατηγική χρήση των δημόσιων οικονομικών, μεταξύ άλλων με τον συνδυασμό μέσων για την προσέλκυση πρόσθετων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων·

    ·την αύξηση της εγχώριας πρόσβασης σε χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων μέσω μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα για την ανάπτυξη βιώσιμων τραπεζικών και μη τραπεζικών συστημάτων και καινοτόμων μηχανισμών και προγραμμάτων χρηματοδότησης·

    ·την ανάπτυξη και την ενίσχυση ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων τραπεζικών συναλλαγών μέσω κινητών τηλεφώνων, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας για την εφαρμογή διεθνών προτύπων και τη διασφάλιση ανοικτών αγορών, την προστασία των καταναλωτών και την αυξημένη πρόσβαση σε κινητές υπηρεσίες·

    ·την ενίσχυση συστημάτων τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΤΕΕΚ) περισσότερο προσανατολισμένων στη ζήτηση, προσαρμοσμένων στις ανάγκες και τις ευκαιρίες των τοπικών και περιφερειακών αγορών εργασίας.

    Κύριοι τομείς επενδύσεων και ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα

    Τα μέρη θα επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, στους ακόλουθους στρατηγικούς τομείς οι οποίοι αναμένεται να έχουν σημαντικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, διασφαλίζοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη συμβαδίζει με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

    Για τον σκοπό αυτό, τα μέρη θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ άλλων, με στόχο:

    όσον αφορά την πράσινη οικονομία,

    ·την προώθηση της μετάβασης σε αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων κυκλική οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μεταξύ άλλων μέσω της στήριξης βιώσιμων προσεγγίσεων κατανάλωσης και παραγωγής και μέτρων για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων και την περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση αποβλήτων·

    ·την ενίσχυση των γνώσεων και των ικανοτήτων σχετικά με τις επιλογές πολιτικής και τις βέλτιστες πρακτικές για τη βελτίωση της αποδοτικότητας ως προς τη χρήση των πόρων καθ’ όλο τον κύκλο ζωής των φυσικών πόρων και των προϊόντων·

    όσον αφορά τη βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη,

    ·τη σύναψη και/ή την ανανέωση συμφωνιών σύμπραξης βιώσιμης αλιείας (ΣΣΒΑ), διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των αλιευτικών πόρων, την προώθηση βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση της αλιείας και την αύξηση των ικανοτήτων για τη μεταποίηση των αλιευτικών προϊόντων·

    ·την ανάπτυξη βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας, μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών αδειοδότησης, του αποτελεσματικού χωροταξικού σχεδιασμού για μέγιστη αποδοτικότητα και βιωσιμότητα και της ενίσχυσης των ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τους επενδυτές·

    ·τη διασφάλιση δίκαιης, βιώσιμης και ανόθευτης πρόσβασης στους εξορυκτικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στον βυθό της θάλασσας, για όλους τους οικονομικούς παράγοντες και λαμβανομένων υπόψη των προβληματισμών όσον αφορά τη βιωσιμότητα, καθώς και την επίτευξη μεγαλύτερης διαφάνειας και λογοδοσίας, μεταξύ άλλων μέσω της προώθησης της πρωτοβουλίας για τη διαφάνεια των εξορυκτικών βιομηχανιών και της υλοποίησης άλλων σχετικών πρωτοβουλιών·

    ·τη διασφάλιση απεριόριστης πρόσβασης στις διεθνείς αγορές θαλάσσιων μεταφορών και στο διεθνές θαλάσσιο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των λιμένων, με βάση τον θεμιτό ανταγωνισμό και με εμπορικούς όρους·

    όσον αφορά τη βιώσιμη ενέργεια,

    ·τη συμβολή στην καθολική πρόσβαση σε ενέργεια και σε αξιόπιστο και οικονομικά προσιτό βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό για όλους τους οικονομικούς παράγοντες και την προώθηση των επενδύσεων, μεταξύ άλλων στην παραγωγή, τη μεταφορά, τη διανομή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την ενεργειακή απόδοση, με την παράλληλη αντιμετώπιση επιζήμιων για την αγορά στρεβλώσεων·

    ·την αύξηση της δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και την ανάπτυξη και υιοθέτηση καθαρών, διαφοροποιημένων και βιώσιμων ενεργειακών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών·

    όσον αφορά τον τουρισμό,

    ·την προώθηση των επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού, μέσω απλουστευμένων στρατηγικών μάρκετινγκ και προώθησης, επαγγελματικής κατάρτισης και της υιοθέτησης ψηφιακών τεχνολογιών·

    ·την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του τομέα του τουρισμού και άλλων συναφών οικονομικών τομέων, ιδίως της γεωργίας και της αλιείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς και στον αγροτουρισμό και τον θαλάσσιο τουρισμό·

    ·την ενσωμάτωση της βιώσιμης χρήσης και της διατήρησης της βιοποικιλότητας στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη της τουριστικής πολιτικής·

    ·την προώθηση βιώσιμου, υπεύθυνου και υψηλής ποιότητας τουρισμού, με σεβασμό της ακεραιότητας και των συμφερόντων των τοπικών κοινοτήτων·

    όσον αφορά τη σύνδεση ανθρώπων και τόπων,

    ·την ανάπτυξη ποιοτικών και βιώσιμων συστημάτων υποδομών για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας αγαθών και προσώπων, με την προώθηση ορθών περιβαλλοντικών πρακτικών σύμφωνα με τις καθιερωμένες διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες·

    ·τη διασφάλιση της πρόσβασης στις αγορές τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (π.χ. τηλεπικοινωνίες, διαδίκτυο) για όλους τους οικονομικούς παράγοντες, μεταξύ άλλων μέσω της δημιουργίας ευνοϊκών νομοθετικών πλαισίων και της στήριξης στοχοθετημένων επενδύσεων, καθώς και την πρόβλεψη οικονομικά προσιτών χρήσεων ψηφιακών τεχνολογιών για ιδιώτες και επιχειρήσεις·

    ·την προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών σε διάφορους πολιτιστικούς τομείς·

    ·την ενίσχυση της συνεργασίας και της ολοκλήρωσης με τις υπερπόντιες χώρες και εδάφη της ΕΕ.

    Εμπορική συνεργασία

    Στόχος της συμφωνίας θα είναι η προώθηση εμπορικών και επενδυτικών ευκαιριών μεταξύ των μερών προς όφελος της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

    Για τον σκοπό αυτό, τα μέρη θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ άλλων, με στόχο:

    ·την ενίσχυση μηχανισμών και διαδικασιών, καθώς και τη βελτίωση των ικανοτήτων, εντός των συμφωνηθέντων εμπορικών πλαισίων·

    ·τη διασφάλιση της δημιουργίας των προϋποθέσεων πλαισίου, μέσω της αντιμετώπισης των περιορισμών του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ώστε οι αυξημένες εμπορικές ροές και εξαγωγές να συμβάλουν σε οικονομική μεγέθυνση χωρίς αποκλεισμούς και στη βιώσιμη ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην οικονομική διαφοροποίηση και στην εκβιομηχάνιση, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης των παραγωγικών ικανοτήτων και της επιχειρηματικότητας, της αύξησης των επενδύσεων σε τομείς προστιθέμενης αξίας και έντασης εργασίας και της εισόδου σε παγκόσμιες και περιφερειακές αλυσίδες αξίας·

    ·την περαιτέρω ανάπτυξη, την προώθηση και τη στήριξη διαδικασιών περιφερειακής ολοκλήρωσης, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες να επωφεληθούν από τις εμπορικές συναλλαγές με τις γειτονικές χώρες και να προωθηθούν η περιφερειακή σταθερότητα, συνοχή και ευημερία·

    ·την ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας με τις υπερπόντιες χώρες και εδάφη της ΕΕ·

    ·την ενίσχυση των μηχανισμών, των διαδικασιών και των θεσμών για τη βελτίωση της ικανότητας θέσπισης και εφαρμογής εμπορικών πολιτικών, καθώς και για την παροχή στον ιδιωτικό τομέα της δυνατότητας να αξιοποιήσει τις εν λόγω πολιτικές και αυξημένες ευκαιρίες·

    ·την περαιτέρω ανάπτυξη, την προώθηση και τη στήριξη διαδικασιών περιφερειακής ολοκλήρωσης, συμπεριλαμβανομένων της διευκόλυνσης των εμπορικών συναλλαγών και της κανονιστικής εναρμόνισης, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες να αξιοποιήσουν καλύτερα τις εμπορικές συναλλαγές με τις γειτονικές χώρες και να προωθηθούν η περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία.

    Τίτλος ΙΙΙ: Ασφάλεια, ανθρώπινα δικαιώματα και χρηστή διακυβέρνηση

    Στη συμφωνία θα αναφέρεται εκ νέου ότι οι ανθεκτικές κοινωνίες –οι οποίες διαθέτουν υπόλογους, δημοκρατικούς, αποτελεσματικούς, διαφανείς θεσμούς, και στις οποίες τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες προστατεύονται πλήρως και διασφαλίζεται επαρκής χώρος στους πολίτες και στις ομάδες για να εκφράζουν τις φιλοδοξίες τους και να διαμορφώνουν πολιτικές– είναι καλύτερα προετοιμασμένες ώστε να προσαρμόζονται, να ανταποκρίνονται και να διαχειρίζονται δεόντως τις αλλαγές που σημειώνονται τόσο στη χώρα τους όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον.

    Για τον σκοπό αυτό, τα μέρη θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ άλλων, με στόχο:

    όσον αφορά την ειρήνη και ασφάλεια,

    ·τη στήριξη διαδικασιών συμφιλίωσης και πρωτοβουλιών πρόληψης των συγκρούσεων – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βασίζονται σε αιτιάσεις και συγκρούσεις εθνοτικού χαρακτήρα·

    ·την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου φορητών όπλων και ναρκωτικών, επί του παρόντος, καθώς και του ζητήματος της ένταξης εγκληματιών που έχουν απελαθεί από μητροπολιτικές χώρες·

    ·την ανάπτυξη συνεργασίας για τη θαλάσσια επιτήρηση και την επιτήρηση του εναέριου χώρου και τον προσδιορισμό των αναγκών και των μέσων για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο·

    ·την ενίσχυση των συστημάτων διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, της λαθραίας διακίνησης και της εμπορίας ανθρώπων και των σχετικών εγκληματικών δικτύων, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των θυμάτων και στην ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης για τα πρόσωπα που διατρέχουν κίνδυνο·

    ·τη συνεργασία για την πρόληψη της χρήσης χρηματοπιστωτικών συστημάτων, οργανισμών και καθορισμένων μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και επαγγελμάτων για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (συμπεριλαμβανομένης της παράνομης εμπορίας και της διαφθοράς) και για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα·

    όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη και τις δημοκρατικές αρχές,

    ·την πλήρη εφαρμογή της αρχής της απαγόρευσης των διακρίσεων λόγω εθνοτικής καταγωγής, φύλου, ηλικίας, αναπηρίας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, γενετήσιου προσανατολισμού, δίνοντας προτεραιότητα στην κατάργηση των νόμων που εισάγουν διακρίσεις·

    ·την προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας για την κατάργηση της θανατικής ποινής και την καταπολέμηση των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης·

    ·την προώθηση της ισότητας των φύλων, των δικαιωμάτων των παιδιών και των δικαιωμάτων των ιθαγενών λαών·

    ·την ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης στη δικαστική προστασία και στους μηχανισμούς προστασίας και παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων·

    ·τον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών και θεσμών, της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας καθώς και των θεμελιωδών αξιών σύμφωνα με τη δήλωση της Biketawa των ηγετών του φόρουμ των νήσων του Ειρηνικού του 2000 και σύμφωνα με το πλαίσιο για την περιφερειοποίηση στον Ειρηνικό του 2014 (Framework of Pacific Regionalism)·

    ·τη διασφάλιση της ύπαρξης δομών και διαδικασιών διαβούλευσης οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις παραδοσιακές γνώσεις και τους προβληματισμούς των τοπικών κοινοτήτων·

    όσον αφορά τη χρηστή διακυβέρνηση και φορολογικά θέματα,

    ·την προώθηση χρηστής διακυβέρνησης και τη θέσπιση νέων και την ενίσχυση των υφιστάμενων μηχανισμών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες·

    ·την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, με ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της φορολογικής διαφάνειας, στην ανταλλαγή πληροφοριών και στον θεμιτό φορολογικό ανταγωνισμό, σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα και πλαίσια·

    ·την εντατικοποίηση του πολιτικού διαλόγου με μη συνεργάσιμες φορολογικές δικαιοδοσίες με σκοπό τη τήρηση των παγκόσμιων προτύπων φορολογικής διακυβέρνησης.

    Τίτλος IV: Ανθρώπινη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή

    Στη συμφωνία θα επιβεβαιωθεί εκ νέου η αποφασιστικότητα των μερών να εξαλείψουν όλες τις μορφές φτώχειας έως το 2030, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ανισότητες και να επιτύχουν ισότητα των φύλων, καθώς και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική συμμετοχή των πολιτών στη δημοκρατική ζωή και την ενεργή συμβολή τους στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Θα αναγνωριστεί επίσης η κοινωνική προστασία ως θεμελιώδης επένδυση για την εξάλειψη της φτώχειας και την καταπολέμηση των ανισοτήτων, καθώς και ως σημαντικό μέσο για τη δημιουργία αυτοενισχυτικού κύκλου προς τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη, μέσω της επανεπένδυσης των οικονομικών οφελών ευρύτερα στην κοινωνία και στους ανθρώπους.

    Για τον σκοπό αυτό, τα μέρη θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ άλλων, με στόχο:

    όσον αφορά την ανθρώπινη ανάπτυξη,

    ·τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης, από όλα τα κορίτσια και τα αγόρια, δωρεάν, ισότιμης και ποιοτικής προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της σημαντικής αύξησης των εγγραφών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω της ενίσχυσης των εθνικών συστημάτων υγείας σε όλα τα επίπεδα·

    ·την επίτευξη καθολικής υγειονομικής κάλυψης και ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων, μέσω της ενίσχυσης των εθνικών συστημάτων υγείας σε όλα τα επίπεδα και της ενίσχυσης των ικανοτήτων έγκαιρης προειδοποίησης, μείωσης των κινδύνων και διαχείρισης των εθνικών και παγκόσμιων απειλών για την υγεία, τη λήψη μέτρων για την εφαρμογή παγκόσμιων συμβάσεων για την υγεία·

    ·τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλές και επαρκές πόσιμο νερό με οικονομικά προσιτό κόστος για την ικανοποίηση βασικών αναγκών, συμπεριλαμβανομένων της αποχέτευσης και της υγιεινής, και την προστασία της υγείας και των επιπέδων ευημερίας·

    ·τη διασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης όλων σε επαρκή, οικονομικά προσιτή, ασφαλή και θρεπτική τροφή·

    ·την πρόληψη της αύξησης των μη μεταδοτικών νόσων μέσω της προώθησης της υγιεινής διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής·

    ·την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργούνται από τις οφειλόμενες σε περιβαλλοντικούς λόγους εκτοπίσεις, καθώς και των συνεπειών τους για τους μετανάστες και τις κοινότητές τους·

    ·τη θέσπιση στοχοθετημένων πολιτικών και κατάλληλων επενδύσεων για την προαγωγή των δικαιωμάτων των νέων και τη διευκόλυνση της συμμετοχής τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή και στα κοινά·

    όσον αφορά την κοινωνική προστασία,

    ·τη θέσπιση πολιτικών για τη στήριξη της επίτευξης και διατήρησης της αύξησης του εισοδήματος του 40 % του πληθυσμού με το χαμηλότερο εισόδημα κατά ποσοστό υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου·

    ·την επέκταση της κάλυψης της κοινωνικής προστασίας, μέσω της ασφάλειας του βασικού εισοδήματος καθώς και επαρκών συστημάτων κοινωνικής προστασίας με δυνατότητα ανταπόκρισης σε περίπτωση κρίσης·

    ·τη δημιουργία εύρυθμων αγορών εργασίας με λιγότερους αποκλεισμούς και την κατάρτιση πολιτικών απασχόλησης προσανατολισμένων σε αξιοπρεπή εργασία για όλους, μεταξύ άλλων μέσω της βελτίωσης των συνθηκών υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων·

    ·την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την άτυπη οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε πιστώσεις και μικροχρηματοδότηση και σε ενισχυμένα μέτρα κοινωνικής προστασίας, με σκοπό τη διευκόλυνση της ομαλότερης μετάβασης στην επίσημη οικονομία·

    όσον αφορά την ισότητα των φύλων,

    ·τη διασφάλιση της υπογραφής, της κύρωσης και της πλήρους εφαρμογής από όλους της Σύμβασης για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών (CEDAW) και του πρόσθετου πρωτοκόλλου της για τα δικαιώματα των γυναικών·

    ·τη διασφάλιση της σωματικής και ψυχολογικής ακεραιότητας των κοριτσιών και των γυναικών, μέσω της εξάλειψης κάθε μορφής βίας λόγω φύλου και της κατάργησης των γάμων παιδιών και των καταναγκαστικών γάμων·

    ·τη διασφάλιση του σεβασμού και της προώθησης των κοινωνικών δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών, ιδίως στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης·

    ·την ενίσχυση της φωνής και της συμμετοχής των κοριτσιών και των γυναικών στην πολιτική ζωή μέσω της ενισχυμένης παρουσίας των γυναικών στις εκλογικές και πολιτικές διαδικασίες, καθώς και στις διαδικασίες διακυβέρνησης, στις ειρηνευτικές διαδικασίες και στις προσπάθειες διαμεσολάβησης, και μέσω της ανάθεσης εξουσιών σε οργανώσεις κοριτσιών και γυναικών·

    ·την ενίσχυση των οικονομικών δικαιωμάτων των γυναικών, μέσω της διευκόλυνσης της πρόσβασής τους σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στον έλεγχο και στη χρήση γης και άλλων παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων και μέσω της παροχής στήριξης στις γυναίκες επιχειρηματίες.

    6.ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Στη συμφωνία θα αναφέρεται ότι τα μέρη θα συμφωνήσουν να διαθέσουν τα αναγκαία, χρηματοοικονομικά και μη χρηματοοικονομικά, μέσα για την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται σε αυτήν. Η συνεργασία θα είναι διαφοροποιημένη καλύπτοντας ένα φάσμα πολιτικών και μέσων και θα προσαρμόζεται σε ειδικές ανάγκες, στρατηγικές, προτεραιότητες και στους διαθέσιμους πόρους ώστε να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ποικιλία περιστάσεων μεταξύ χωρών και περιφερειών.

    Χρηματοδότηση της εταιρικής σχέσης

    Στη συμφωνία θα επαναληφθεί η δέσμευση της ΕΕ για συνεχή στήριξη και συνεργασία με τις χώρες ΑΚΕ για την επίτευξη αμοιβαίως επωφελών αποτελεσμάτων. Στη χρηματοδοτική δέσμευση της ΕΕ θα ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές ικανότητες και ανάγκες των εταίρων της.

    Η ΕΕ θα επαναβεβαιώσει τη συλλογική δέσμευσή της για χορήγηση του 0,7 % του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματός (ΑΕΕ) της ως επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας (ΕΑΒ) και του 0,2 % του ΑΕΕ της σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (ΛΑΧ) εντός του χρονοδιαγράμματος του θεματολογίου για το 2030.

    Η ΕΕ θα επαναλάβει επίσης τη σημασία συνολικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης για την κινητοποίηση χρηματοδότησης και άλλων μέσων υλοποίησης από κάθε διαθέσιμη πηγή (δημόσια/ιδιωτική, εγχώρια/διεθνή) και κάθε παράγοντα, μεταξύ άλλων μέσω καινοτόμων χρηματοδοτικών πηγών και μέσων, γνώσεων, εμπειρογνωσίας, ανάπτυξης ικανοτήτων, τεχνολογίας και μη χρηματοοικονομικών πόρων.

    Η ΕΕ θα επαναλάβει τη δέσμευσή της για επικέντρωση της χρηματοδοτικής βοήθειας που προσφέρει στους τομείς όπου αυτή είναι περισσότερο αναγκαία και όπου μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερος αντίκτυπος, και ιδιαίτερα στις ΛΑΧ, στα αναπτυσσόμενα μικρά νησιωτικά κράτη και σε χώρες που βρίσκονται σε αστάθεια και αντιμετωπίζουν συγκρούσεις. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί επίσης στις προκλήσεις που σχετίζονται με τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες μεσαίου εισοδήματος.

    Οι εταίροι θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα κινητοποιήσουν εγχώριους πόρους, σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης της Αντίς Αμπέμπα, συμπεριλαμβανομένης δημόσιας χρηματοδότησης για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Θα καταβάλουν προσπάθειες για μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής και διοίκησης, βελτίωση της είσπραξης εσόδων και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών, μεταξύ άλλων σε φορολογικούς παραδείσους. Θα πρέπει επίσης να δεσμευτούν ότι θα εφαρμόζουν τα παγκόσμια πρότυπα φορολογικής διακυβέρνησης τα οποία θεσπίζουν οι οικείοι διεθνείς φορείς.

    Οι ροές κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα αποτελούν ζωτικής σημασίας συμπλήρωμα των εθνικών αναπτυξιακών προσπαθειών. Οι εταίροι θα αναπτύξουν πολιτικές και, όπου απαιτείται, θα ενισχύσουν τα κανονιστικά πλαίσια για την καλύτερη εναρμόνιση των κινήτρων του ιδιωτικού τομέα με δημόσιους στόχους και την προώθηση μακροπρόθεσμων ποιοτικών επενδύσεων.

    Στη συμφωνία θα αναγνωρίζεται η σημασία των εμβασμάτων ως κρίσιμου εργαλείου για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Τα μέρη θα δεσμευτούν για την προώθηση φθηνότερων, ταχύτερων και ασφαλέστερων εμβασμάτων τόσο στη χώρα προέλευσης όσο και στην αποδέκτρια χώρα και για τη διασφάλιση της απουσίας από την οικεία νομοθεσία διατάξεων που εμποδίζουν την αποτελεσματική χρήση νόμιμων διαύλων αποστολής εμβασμάτων.

    Η ΕΕ θα αναπτύξει νέες μορφές συνεργασίας με τις πιο προηγμένες χώρες ΑΚΕ, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου συγχρηματοδότησης, με σκοπό την προώθηση της υλοποίησης του θεματολογίου για το 2030, τη στήριξη των λιγότερο προηγμένων χωρών καθώς και την από κοινού αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων.

    Αποτελεσματική αναπτυξιακή συνεργασία

    Στη συμφωνία θα επαναληφθούν η σημασία και η κεντρική θέση του θεματολογίου για την αποτελεσματικότητα της ανάπτυξης, όπως συμφωνήθηκε σε διάφορα διεθνή φόρουμ, και η δέσμευση των μερών να εφαρμόζουν, σε όλες τις μορφές αναπτυξιακής συνεργασίας, τις ακόλουθες αρχές: ανάληψη ίδιας ευθύνης από τις χώρες εταίρους για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες, εταιρικές σχέσεις ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, έμφαση στα αποτελέσματα, διαφάνεια και αμοιβαία λογοδοσία.

    Στη συμφωνία θα αναφέρεται ότι θα χρησιμοποιηθούν διαφορετικές και συμπληρωματικές ρυθμίσεις (π.χ. στήριξη έργων, δημοσιονομική στήριξη, συνδυασμός μέσων, καταπιστευματικά ταμεία) και τρόποι παροχής στήριξης (συμπεριλαμβανομένων των ενισχύσεων για το εμπόριο, της αδελφοποίησης, της τεχνικής βοήθειας και της ανάπτυξης ικανοτήτων) ανάλογα με τις ικανότητες, τις ανάγκες και τις επιδόσεις κάθε χώρας και στο πλαίσιο διαλόγου μεταξύ των χωρών ΑΚΕ και της ΕΕ. Κατά περίπτωση, η δημοσιονομική στήριξη θα χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη διατηρήσιμων αποτελεσμάτων προς στήριξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

    Στη συμφωνία θα αναφέρεται ότι η ΕΕ θα διασφαλίσει τον συντονισμό με τα κράτη μέλη της για την περαιτέρω βελτίωση του τρόπου υλοποίησης της χρηματοδοτικής συνεργασίας, μεταξύ άλλων μέσω αυξημένου και πιο αποτελεσματικού συντονισμού, λαμβανομένων υπόψη των αντίστοιχων συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους. Θα προωθηθεί και θα ενισχυθεί ο κοινός προγραμματισμός και η από κοινού υλοποίηση με σκοπό την παροχή συνεκτικότερης, αποτελεσματικότερης και πιο συντονισμένης στήριξης για την επίτευξη κοινών στόχων.



    7.ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

    Παράγοντες

    Στη συμφωνία θα επαναβεβαιωθεί ότι οι κυβερνήσεις των χωρών ΑΚΕ διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην εταιρική σχέση, δεδομένου ότι καθορίζουν τις προτεραιότητες και τις στρατηγικές των χωρών τους. Θα αναγνωρίζεται επίσης η ουσιαστική συμβολή των εθνικών κοινοβουλίων και των τοπικών αρχών, αντίστοιχα, στη ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας και στη συμπλήρωση της κυβερνητικής δράσης.

    Η συμφωνία θα ενισχύσει τον ρόλο των περιφερειακών και ηπειρωτικών οργανισμών, ιδιαίτερα στη διαχείριση και την υλοποίηση των τριών περιφερειακών εταιρικών σχέσεων, διασφαλίζοντας ότι οι διακρατικές προτεραιότητες λαμβάνονται δεόντως υπόψη και ότι τα υφιστάμενα πλαίσια συνεργασίας εξορθολογίζονται αποτελεσματικά.

    Στη συμφωνία θα αναγνωριστεί, θα στηριχθεί και θα ενισχυθεί ο ρόλος των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα ως βασικών εταίρων για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των λαών και των κυβερνήσεων των μερών και για την επίτευξη των στόχων της εταιρικής σχέσης.

    Θεσμικές διατάξεις 

    Στη συμφωνία θα περιλαμβάνονται διατάξεις για τη μεταρρυθμισμένη θεσμική αρχιτεκτονική όσον αφορά τη διαχείριση της εταιρικής σχέσης, η οποία θα βασίζεται στην εφαρμογή των αρχών της επικουρικότητας και της συμπληρωματικότητας και θα διασφαλίζει αυξημένη συνεκτικότητα και εξορθολογισμό μεταξύ των διαφόρων υφιστάμενων δομών σε διαφορετικά επίπεδα.

    Όσον αφορά τα τρία περιφερειακά σύμφωνα, οι σύνοδοι κορυφής θα παράσχουν την αναγκαία στρατηγική πολιτική καθοδήγηση για την εφαρμογή των τριών περιφερειακών εταιρικών σχέσεων. Όσον αφορά την Αφρική, η σύνοδος κορυφής θα συνεχίσει να περιλαμβάνει τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, ώστε να διασφαλίζεται συνεκτική ενιαία προσέγγιση για την Αφρική.

    Τη διαχείριση κάθε συμφώνου (πρωτοκόλλου) θα αναλάβει ένα περιφερειακό συμβούλιο, καθήκον του οποίου θα είναι η διεξαγωγή πολιτικού διαλόγου, η αναθεώρηση, εφόσον απαιτείται, και η λήψη των αναγκαίων αποφάσεων για την εφαρμογή των διατάξεων των συμφώνων. Εξέχων ρόλος στη διαχείριση των συμφώνων θα ανατεθεί στους οικείους περιφερειακούς οργανισμούς (π.χ. Αφρικανική Ένωση). Κατά περίπτωση, κάθε συμβούλιο μπορεί να αποφασίζει να προσκαλεί τρίτους ως παρατηρητές σε σχέση με συγκεκριμένα θέματα.

    Για τη διασφάλιση συνεκτικής εταιρικής σχέσης με το σύνολο της Αφρικής, θα πρέπει να αναζητηθούν, μέσω διαβουλεύσεων, οι καταλληλότεροι τρόποι για τη σύνδεση των χωρών της Βόρειας Αφρικής με τη νέα συμφωνία, με σκοπό την εξασφάλιση της πλήρους συμμετοχής τους στον πολιτικό διάλογο και διάλογο πολιτικής του συμφώνου ΕΕ-Αφρικής. Οι τρόποι αυτοί δεν θα θίγουν τα νομικά, χρηματοδοτικά πλαίσια και πλαίσια πολιτικής που υφίστανται με τις εν λόγω χώρες, και κυρίως τις συμφωνίες σύνδεσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας.

    Η συμφωνία θα διασφαλίσει επίσης τη συμμετοχή των περιφερειακών οικονομικών κοινοτήτων σε όλες τις συνεδριάσεις, και ειδικότερα την τροφοδότηση των συνεδριάσεων του συμβουλίου ΕΕ-Αφρικής, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τη συνεκτικότητα με υφιστάμενες ρυθμίσεις.

    Στη συμφωνία θα προβλέπεται ότι κάθε συμβούλιο (ήτοι, ΕΕ-ΑΚΕ, ΕΕ-Αφρική, ΕΕ-Καραϊβική, ΕΕ-Ειρηνικός) θα συστήσει επιχειρησιακή επιτροπή, στην οποία θα μπορεί να αναθέτει μέρος των αρμοδιοτήτων του για την εκτέλεση των καθηκόντων του.

    Στη συμφωνία θα προβλέπεται κοινοβουλευτική διάσταση για τα τρία περιφερειακά σύμφωνα, παρόμοια με εκείνη των υφιστάμενων δομών (π.χ. συναντήσεις Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-Παναφρικανικού Κοινοβουλίου της Αφρικανικής Ένωσης). Οι κοινοβουλευτικές συναντήσεις θα πρέπει να διεξάγονται εν όψει των αντίστοιχων συνεδριάσεων των συμβουλίων. Όπου αρμόζει, οι περιφερειακές κοινοβουλευτικές συναντήσεις μπορούν να συνενώνονται σε ενιαία συνεδρίαση.

    Στη συμφωνία μπορούν επίσης να προβλέπονται, στο επίπεδο των περιφερειακών συμφώνων, συναντήσεις με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών καθώς και του ιδιωτικού τομέα. Οι συναντήσεις αυτές πρέπει να διεξάγονται εν όψει των αντίστοιχων συνεδριάσεων των συμβουλίων. Κατά περίπτωση, οι περιφερειακές συναντήσεις μπορούν να ομαδοποιούνται σε μία ενιαία συνάντηση.

    Όσον αφορά τη διακυβέρνηση της συνολικής συμφωνίας εταιρικής σχέσης, θα πραγματοποιείται σε ad hoc βάση σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων σε επίπεδο ΕΕ-ΑΚΕ για την παροχή της αναγκαίας στρατηγικής πολιτικής καθοδήγησης σε θέματα που αφορούν όλα τα μέρη. Η διαχείριση της εταιρικής σχέσης σε επίπεδο ΕΕ-ΑΚΕ θα ανατεθεί στο συμβούλιο ΕΕ-ΑΚΕ, το οποίο θα συνεδριάζει σε ad hoc βάση και θα συζητά θέματα κοινού ενδιαφέροντος σχετικά με τις γενικές αρχές και αξίες, όπως αυτές καθορίζονται στο γενικό μέρος της συμφωνίας, θα διατυπώνει δε κοινές θέσεις σε θέματα διεθνούς συνεργασίας. Συνεδριάσεις σε υπουργικό επίπεδο μπορούν επίσης να πραγματοποιούνται σχετικά με ειδικά ζητήματα.

    Η συμφωνία θα παράσχει στα μέρη τη δυνατότητα να προσδιορίσουν τρόπους ώστε να αναπτύξουν πιο αποτελεσματικές μεθόδους εργασίας, οι οποίες θα διευκολύνουν τον διεξοδικότερο διάλογο και την ταχύτερη και αποτελεσματική λήψη αποφάσεων.



    8.ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Εδαφική εφαρμογή

    Στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται διάταξη σχετικά με την εδαφική εφαρμογή, σύμφωνα με τις τυποποιημένες διατυπώσεις.

    Έναρξη ισχύος

    Στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται διάταξη η οποία θα ορίζει ότι τα μέρη θα κυρώσουν ή θα εγκρίνουν τη συμφωνία σύμφωνα με τους συνταγματικούς κανόνες και τις νομικές διαδικασίες τους.

    Στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται διάταξη η οποία θα καθορίζει την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, προσδιορίζοντας επίσης τα απαιτούμενα κατώτατα όρια.

    Στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται επίσης διάταξη η οποία θα προβλέπει ότι η συμφωνία μπορεί να εφαρμόζεται, εν όλω ή εν μέρει, σε προσωρινή βάση εν αναμονή της έναρξης ισχύος της και σύμφωνα με τις εσωτερικές νομικές διαδικασίες και τη νομοθεσία των μερών.

    Διάρκεια, λύση και αναθεώρηση 

    Η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει διάταξη η οποία περιορίζει χρονικά την ισχύ της. Αντιθέτως, θα περιλαμβάνει διάταξη που θα αναφέρει τη δυνατότητα λύσης της συμφωνίας, κατόπιν αιτήματος ενός εκ των μερών, και θα περιγράφει τη διαδικασία λύσης.

    Η συμφωνία θα περιλαμβάνει διάταξη η οποία θα προβλέπει ότι το γενικό μέρος αυτής μπορεί να τροποποιηθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται για την κύρωση και την έναρξη ισχύος της, κατόπιν αιτήματος ενός εκ των μερών.

    Η συμφωνία θα περιλαμβάνει επίσης διάταξη η οποία θα προβλέπει ότι τα πρωτόκολλα σχετικά με τις εταιρικές σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, ΕΕ-Καραϊβικής και ΕΕ-Ειρηνικού μπορούν να τροποποιηθούν σύμφωνα με απλουστευμένη διαδικασία, κατόπιν αιτήματος ενός εκ των δύο μερών και βάσει απόφασης εκδοθείσας από το αντίστοιχο συμβούλιο.

    Εκπλήρωση υποχρεώσεων

    Στη συμφωνία θα προβλέπεται η δυνατότητα ενός μέρους να λάβει κατάλληλα μέτρα στην περίπτωση που το άλλο μέρος δεν εκπληρώνει οποιαδήποτε από τις υποχρεώσεις του σε σχέση με τα ουσιώδη και θεμελιώδη στοιχεία της συμφωνίας. Στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα κατόπιν προηγούμενης διαβούλευσης μεταξύ των μερών. Οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να διεξάγονται στο επίπεδο και με τη μορφή που κρίνονται καταλληλότερα για την εξεύρεση λύσης και εντός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος.

    Προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις στις οποίες ένα μέρος θεωρεί ότι το άλλο μέρος δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του σε σχέση με τα ουσιώδη και θεμελιώδη στοιχεία της συμφωνίας, θα διεξάγονται διαρθρωμένες και συστηματικές διαβουλεύσεις σχετικά με τους προβληματισμούς που εγείρονται.

    Παρότι θα διατηρείται ο διμερής χαρακτήρας των διαβουλεύσεων, τα μέρη θα δεσμευτούν να διαβουλεύονται και να συντονίζονται με όλους τους ενδιαφερόμενους περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες για την προετοιμασία κάθε διαβούλευσης.

    Στη συμφωνία θα διασφαλίζεται επίσης η δυνατότητα ενός μέρους να λαμβάνει κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση άρνησης διεξαγωγής διαβουλεύσεων ή εάν αυτές δεν παραγάγουν αμοιβαίως αποδεκτά αποτελέσματα, καθώς και σε ιδιαίτερα επείγουσες καταστάσεις, χωρίς να απαιτούνται προηγούμενες διαβουλεύσεις. Οι όροι «κατάλληλα μέτρα» και «ιδιαίτερα επείγουσες καταστάσεις» πρέπει να ορίζονται όπως προβλέπεται στο άρθρο 96 παράγραφος 2 στοιχεία β) και γ) της συμφωνίας εταιρικής σχέσης του Κοτονού.

    Διευθέτηση διαφορών

    Στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται διάταξη σχετικά με τη θέσπιση κατάλληλου μηχανισμού διευθέτησης διαφορών σε περίπτωση διαφωνιών όσον αφορά την εφαρμογή, την ερμηνεία και την εκτέλεση της συμφωνίας.

    Προσχώρηση

    Στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται διάταξη η οποία θα καθορίζει τα κριτήρια και τους μηχανισμούς προσχώρησης ανεξάρτητου κράτους στη συμφωνία, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες στη συμφωνία εταιρικής σχέσης του Κοτονού διατάξεις. Θα προβλέπεται επίσης η δυνατότητα προσχώρησης περιφερειακών οργανισμών.

    Ενισχυμένο καθεστώς παρατηρητή

    Στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται διάταξη η οποία θα καθορίζει τα κριτήρια αναγνώρισης του καθεστώτος παρατηρητή και του ενισχυμένου καθεστώτος παρατηρητή, σε ανεξάρτητο κράτος, περιφερειακό ή διεθνή οργανισμό ή σχετικό οργανισμό με νομική προσωπικότητα.

    Αυθεντικά κείμενα

    Στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται διάταξη η οποία θα προβλέπει ότι η συμφωνία συντάσσεται σε δύο αντίτυπα σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι όλα τα κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά.

    (1)    Δήλωση αποποίησης ευθύνης: η τελική νομική φύση της συμφωνίας θα καθοριστεί μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων βάσει ανάλυσης του σκοπού και του περιεχομένου της συμφωνίας.
    Top