ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βρυξέλλες, 30.11.2017
COM(2017) 709 final
2017/0315(NLE)
Πρόταση
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
για τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Μεικτή Επιτροπή του ΕΟΧ όσον αφορά τροποποίηση του παραρτήματος XI (Ηλεκτρονικές επικοινωνίες, οπτικοακουστικές υπηρεσίες και κοινωνία της πληροφορίας) της συμφωνίας ΕΟΧ
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
•Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης
Το σχέδιο απόφασης της Μεικτής Επιτροπής του ΕΟΧ (που επισυνάπτεται στην πρόταση απόφασης του Συμβουλίου) αποσκοπεί στην τροποποίηση του παραρτήματος XI (Ηλεκτρονικές επικοινωνίες, οπτικοακουστικές υπηρεσίες και κοινωνία της πληροφορίας) της συμφωνίας ΕΟΧ προκειμένου να ενσωματωθεί σε αυτό ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 910/2014 σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά.
Οι προσαρμογές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο απόφασης της Μεικτής Επιτροπής του ΕΟΧ υπερβαίνουν ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως απλή τεχνική προσαρμογή κατά την έννοια του κανονισμού αριθ. 2894/94 του Συμβουλίου.
•Συνοχή με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής
Το συνημμένο σχέδιο απόφασης της Μεικτής Επιτροπής του ΕΟΧ επεκτείνει την ήδη υφιστάμενη πολιτική της ΕΕ στα κράτη ΕΖΕΣ του ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν).
•Συνοχή με άλλες πολιτικές της Ένωσης
Η επέκταση του κεκτημένου της ΕΕ στα κράτη ΕΖΕΣ του ΕΟΧ, με την ενσωμάτωσή του στη συμφωνία ΕΟΧ, πραγματοποιείται σύμφωνα με τους στόχους και τις αρχές της εν λόγω συμφωνίας με στόχο την επίτευξη ενός δυναμικού και ομοιογενούς Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, με βάση κοινούς κανόνες και ισότιμους όρους ανταγωνισμού.
2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ
•Νομική βάση
Η νομοθεσία που πρέπει να ενσωματωθεί στη συμφωνία ΕΟΧ βασίζεται στο άρθρο 114 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το άρθρο 1 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2894/94 του Συμβουλίου σχετικά με ορισμένες λεπτομέρειες εφαρμογής της συμφωνίας ΕΟΧ προβλέπει ότι το Συμβούλιο καθορίζει τη θέση της Ένωσης όσον αφορά τις αποφάσεις αυτές, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής.
Η ΕΥΕΔ, σε συνεργασία με την Επιτροπή, υποβάλλει το σχέδιο απόφασης της Μεικτής Επιτροπής του ΕΟΧ προκειμένου να εγκριθεί από το Συμβούλιο ως θέση της Ένωσης. Η ΕΥΕΔ ελπίζει ότι θα μπορέσει να το υποβάλει στη Μεικτή Επιτροπή του ΕΟΧ το συντομότερο δυνατό.
•Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)
Η πρόταση συνάδει με την αρχή της επικουρικότητας για τον ακόλουθο λόγο.
Ο στόχος της παρούσας πρότασης, δηλαδή να διασφαλίζει την ομοιογένεια της εσωτερικής αγοράς, δεν μπορεί να υλοποιηθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη και δύναται, συνεπώς, λόγω των αποτελεσμάτων, να επιτευχθεί καλύτερα σε ενωσιακό επίπεδο.
Η διαδικασία ενσωμάτωσης του κεκτημένου της ΕΕ στη συμφωνία ΕΟΧ πραγματοποιείται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2894/94 του Συμβουλίου, της 28 Νοεμβρίου 1994, σχετικά με ορισμένες λεπτομέρειες εφαρμογής της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, που επιβεβαιώνει την υιοθετηθείσα προσέγγιση.
•Αναλογικότητα
Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, η παρούσα πρόταση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη αυτού του στόχου.
•Επιλογή του νομικού μέσου
Δυνάμει του άρθρου 98 της συμφωνίας ΕΟΧ, η πράξη που επιλέγεται είναι η απόφαση της Μεικτής Επιτροπής του ΕΟΧ. Η Μεικτή Επιτροπή του ΕΟΧ διασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή και λειτουργία της συμφωνίας ΕΟΧ. Για τον σκοπό αυτό, λαμβάνει αποφάσεις στις περιπτώσεις που προβλέπονται στην συμφωνία ΕΟΧ.
3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
•Συγκέντρωση και χρήση εμπειρογνωσίας
Άνευ αντικειμένου
•Εκτίμηση επιπτώσεων
Άνευ αντικειμένου
4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Δεν αναμένονται δημοσιονομικές επιπτώσεις από την ενσωμάτωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 910/2014 στη συμφωνία ΕΟΧ.
5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
•Αιτιολόγηση και προτεινόμενη λύση:
Άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 910/2014:
Σύμφωνα με το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 910/2014, οι υπηρεσίες εμπιστοσύνης που παρέχουν οι πάροχοι υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένοι σε τρίτες χώρες αναγνωρίζονται ως νομικά ισοδύναμες με τις υπηρεσίες που παρέχουν οι πάροχοι υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένοι στην ΕΕ, σε περίπτωση που αναγνωρίζονται δυνάμει συμφωνίας που έχει συναφθεί μεταξύ της ΕΕ και της εν λόγω τρίτης χώρας, ή με διεθνή οργανισμό.
Μετά την ενσωμάτωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 910/2014 στη συμφωνία ΕΟΧ, η αρχή της εσωτερικής αγοράς που κατοχυρώνεται με το άρθρο 4 του κανονισμού εφαρμόζεται όσον αφορά όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας ΕΟΧ, δημιουργώντας έτσι μια εσωτερική αγορά μεταξύ των κρατών της ΕΖΕΣ και της ΕΕ. Ωστόσο, οι συμφωνίες της ΕΕ που, σύμφωνα με το άρθρο 14, επιτρέπουν σε επιχειρήσεις τρίτων χωρών να παρέχουν υπηρεσίες σχετικά με τη διευρυμένη ενιαία αγορά - συμπεριλαμβανομένων των κρατών της ΕΖΕΣ - δεν πρόκειται να συναφθούν εξ ονόματος των κρατών της ΕΖΕΣ. Αντίστοιχα, η συμφωνία ΕΟΧ δεν θίγει την αρμοδιότητα των κρατών μελών ΕΖΕΣ να συνάπτουν τέτοιες διεθνείς συμφωνίες με τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς εξ ονόματός τους. Ως εκ τούτου, εφόσον οι εν λόγω συμφωνίες τηρούν τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 14 παράγραφος 2, θα πρέπει επίσης να επιτρέπουν την αναγνώριση των υπηρεσιών εμπιστοσύνης, καταγωγής τρίτων χωρών, ως ισοδύναμες στη διευρυμένη εσωτερική αγορά. Ως εκ τούτου, προτείνεται η προσαρμογή στο άρθρο 14 παράγραφος 1.
Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία της συμφωνίας ΕΟΧ, εν προκειμένω, θα πρέπει να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών, στο πλαίσιο της Μεικτής Επιτροπής του ΕΟΧ, όσον αφορά τις διεθνείς συμφωνίες σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά για τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης, σύμφωνα με το άρθρο 92 της συμφωνίας ΕΟΧ. Εφόσον είναι αναγκαίο, τα συμβαλλόμενα μέρη προβαίνουν σε διαβουλεύσεις με σκοπό την επίλυση των πιθανών προβλημάτων. Ως εκ τούτου προτείνεται προσαρμογή.
Προκειμένου να διατηρηθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για τη διευρυμένη εσωτερική αγορά, είναι σημαντικό οι πάροχοι υπηρεσιών εμπιστοσύνης που είναι εγκατεστημένοι στα κράτη της ΕΖΕΣ να επωφελούνται, στο μέτρο του δυνατού, από την αμοιβαία μεταχείριση που χορηγούν τρίτες χώρες σε επιχειρήσεις της ΕΕ στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουν συναφθεί από την ΕΕ — δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις τρίτων χωρών αποκτούν με αυτόν τον τρόπο αυτομάτως πρόσβαση στην αγορά των κρατών ΕΖΕΣ. Στο σχέδιο απόφασης της Μεικτής Επιτροπής του ΕΟΧ προτείνεται, ως εκ τούτου, η αντίστοιχη προσαρμογή.
Οι τρεις προτεινόμενες προσαρμογές είναι, κατ’ ουσίαν, όμοιες με τις προσαρμογές που ισχύουν στον ΕΟΧ όσον αφορά την οδηγία 1999/93/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, βλ. σημείο 5ιβ του παραρτήματος XI της συμφωνίας ΕΟΧ.
2017/0315 (NLE)
Πρόταση
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
για τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Μεικτή Επιτροπή του ΕΟΧ όσον αφορά τροποποίηση του παραρτήματος XI (Ηλεκτρονικές επικοινωνίες, οπτικοακουστικές υπηρεσίες και κοινωνία της πληροφορίας) της συμφωνίας ΕΟΧ
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 114, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 9,
Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2894/94 του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 1994, σχετικά με ορισμένες λεπτομέρειες εφαρμογής της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, και ιδίως το άρθρο 1 παράγραφος 3,
Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)Η συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο («συμφωνία ΕΟΧ») άρχισε να ισχύει την 1η Ιανουαρίου 1994.
(2)Σύμφωνα με το άρθρο 98 της συμφωνίας ΕΟΧ, η Μεικτή Επιτροπή του ΕΟΧ μπορεί να αποφασίσει να τροποποιήσει, μεταξύ άλλων, το παράρτημα XI (Ηλεκτρονικές επικοινωνίες, οπτικοακουστικές υπηρεσίες και κοινωνία της πληροφορίας) της εν λόγω συμφωνίας.
(3)Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου πρέπει να ενσωματωθεί στη συμφωνία ΕΟΧ.
(4)Το παράρτημα XI (Ηλεκτρονικές επικοινωνίες, οπτικοακουστικές υπηρεσίες και κοινωνία της πληροφορίας) της συμφωνίας ΕΟΧ θα πρέπει, επομένως, να τροποποιηθεί ανάλογα.
(5)Η θέση της Ένωσης στη Μεικτή Επιτροπή του ΕΟΧ θα πρέπει, επομένως, να βασιστεί στο συνημμένο σχέδιο απόφασης,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:
Άρθρο 1
Η θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ένωσης, στο πλαίσιο της Μεικτής Επιτροπής του ΕΟΧ, για την προτεινόμενη τροποποίηση του παραρτήματος XI (Ηλεκτρονικές επικοινωνίες, οπτικοακουστικές υπηρεσίες και κοινωνία της πληροφορίας) της συμφωνίας ΕΟΧ, βασίζεται στο σχέδιο απόφασης της Μεικτής Επιτροπής του ΕΟΧ που επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση.
Άρθρο 2
Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει από την ημέρα της έκδοσής της.
Βρυξέλλες,
Για το Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος