Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015TA1209(24)

    Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2014, συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού

    ΕΕ C 409 της 9.12.2015, p. 216–222 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    9.12.2015   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 409/216


    ΈΚΘΕΣΗ

    σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2014, συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού

    (2015/C 409/24)

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    1.

    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (γνωστός και ως «EMSA», εφεξής «ο Οργανισμός»), με έδρα στη Λισαβόνα, ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1406/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1). Αποστολή του Οργανισμού αποτελούν η διασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας στη θάλασσα και η πρόληψη της ρύπανσης από πλοία, η παροχή τεχνικής βοήθειας στην Επιτροπή και τα κράτη μέλη, η παρακολούθηση της εφαρμογής της νομοθεσίας της Ένωσης, καθώς και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς της (2).

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

    2.

    Η προσέγγιση ελέγχου που εφαρμόζει το Συνέδριο περιλαμβάνει αναλυτικές ελεγκτικές διαδικασίες, άμεσες ελεγκτικές δοκιμασίες πράξεων και αξιολόγηση των βασικών δικλίδων ελέγχου που περιλαμβάνουν τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου του Οργανισμού. Τα ανωτέρω συμπληρώνονται από αποδεικτικά στοιχεία προερχόμενα, αφενός, από τις εργασίες άλλων ελεγκτών και, αφετέρου, από την ανάλυση των θέσεων της διοίκησης.

    ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

    3.

    Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 287 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το Συνέδριο διενήργησε:

    α)

    έλεγχο των ετήσιων λογαριασμών του Οργανισμού, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις οικονομικές καταστάσεις (3) και τις εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού (4) για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2014, καθώς και

    β)

    έλεγχο της νομιμότητας και της κανονικότητας των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί.

    Ευθύνη της διοίκησης

    4.

    Η διοίκηση φέρει την ευθύνη για την κατάρτιση και την ακριβοδίκαιη παρουσίαση των ετήσιων λογαριασμών του Οργανισμού, καθώς και για τη νομιμότητα και την κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται (5):

    α)

    Η ευθύνη της διοίκησης όσον αφορά τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διατήρηση συστήματος εσωτερικού ελέγχου με σκοπό την κατάρτιση και την ακριβοδίκαιη παρουσίαση οικονομικών καταστάσεων οι οποίες να μην περιέχουν ουσιώδεις ανακρίβειες οφειλόμενες σε απάτη ή σφάλμα· την επιλογή και εφαρμογή των ενδεδειγμένων λογιστικών πολιτικών, βάσει των λογιστικών κανόνων που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής (6)· και τη διατύπωση λογιστικών εκτιμήσεων εύλογων υπό τις εκάστοτε περιστάσεις. Ο εκτελεστικός διευθυντής εγκρίνει τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού, αφού ο υπόλογος τους καταρτίσει βάσει του συνόλου των διαθέσιμων πληροφοριακών στοιχείων και συντάξει συνοδευτικό σημείωμα στο οποίο δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι έχει αποκομίσει εύλογη βεβαιότητα ότι οι λογαριασμοί απεικονίζουν ακριβοδίκαια, από κάθε ουσιώδη πλευρά, την οικονομική κατάσταση του Οργανισμού.

    β)

    Η ευθύνη της διοίκησης όσον αφορά τη νομιμότητα και την κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί, καθώς και τη συμμόρφωση με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, συνίσταται στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διατήρηση αποτελεσματικού και αποδοτικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου που περιλαμβάνει κατάλληλη εποπτεία, λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων για την πρόληψη περιπτώσεων παρατυπιών και απάτης και, κατά περίπτωση, νομικές διαδικασίες για την ανάκτηση κονδυλίων τα οποία καταβλήθηκαν αχρεωστήτως ή χρησιμοποιήθηκαν εσφαλμένως.

    Ευθύνη του ελεγκτή

    5.

    Ευθύνη του Συνεδρίου είναι, βάσει του ελέγχου που αυτό διενεργεί, να παρέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο (7) δήλωση τόσο ως προς την αξιοπιστία των ετήσιων λογαριασμών όσο και ως προς τη νομιμότητα και την κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Το Συνέδριο διενεργεί τον έλεγχό του σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου και τους κώδικες δεοντολογίας της IFAC, καθώς και με τα διεθνή πρότυπα των ανώτατων οργάνων ελέγχου του INTOSAI. Τα εν λόγω πρότυπα προβλέπουν ότι το Συνέδριο σχεδιάζει και διενεργεί τον έλεγχο προκειμένου να αποκομίζει εύλογη βεβαιότητα τόσο σχετικά με την απουσία ουσιωδών ανακριβειών στους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού όσο και σχετικά με τη νομιμότητα και την κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται.

    6.

    Ο έλεγχος συνεπάγεται την εφαρμογή διαδικασιών για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου σχετικά με τα ποσά και τις πληροφορίες που δημοσιοποιούνται στους λογαριασμούς, καθώς και σχετικά με τη νομιμότητα και την κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Η επιλογή των διαδικασιών επαφίεται στην κρίση του ελεγκτή, η οποία βασίζεται σε εκτίμηση των κινδύνων ύπαρξης ουσιωδών ανακριβειών στους λογαριασμούς και ουσιώδους μη συμμόρφωσης των σχετικών πράξεων με τις απαιτήσεις του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφειλόμενων σε απάτη ή σφάλμα. Κατά την εκτίμηση των κινδύνων αυτών ο ελεγκτής εξετάζει τυχόν εσωτερικές δικλίδες ελέγχου που αφορούν την κατάρτιση και την ακριβοδίκαιη παρουσίαση των λογαριασμών, καθώς και τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου τα οποία εφαρμόζονται προς εξασφάλιση της νομιμότητας και της κανονικότητας των σχετικών πράξεων, και σχεδιάζει αρμόζουσες στις περιστάσεις ελεγκτικές διαδικασίες. Επίσης, ο έλεγχος περιλαμβάνει αξιολόγηση της καταλληλότητας των λογιστικών πολιτικών, του ευλόγου των λογιστικών εκτιμήσεων, καθώς και της συνολικής παρουσίασης των λογαριασμών. Για την κατάρτιση της παρούσας έκθεσης και δήλωσης αξιοπιστίας το Συνέδριο έλαβε υπόψη τις ελεγκτικές εργασίες του ανεξάρτητου εξωτερικού ελεγκτή επί των λογαριασμών του Οργανισμού, όπως ορίζεται στο άρθρο 208, παράγραφος 4, του δημοσιονομικού κανονισμού της ΕΕ (8).

    7.

    Το Συνέδριο φρονεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου που συγκεντρώθηκαν είναι επαρκή και κατάλληλα για τη θεμελίωση της δήλωσης αξιοπιστίας του.

    Γνώμη σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών

    8.

    Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι ετήσιοι λογαριασμοί του Οργανισμού παρέχουν ακριβοδίκαιη εικόνα, από κάθε ουσιώδη πλευρά, της οικονομικής κατάστασής του την 31η Δεκεμβρίου 2014, των αποτελεσμάτων των πράξεών του και των ταμειακών ροών του για το οικονομικό έτος που έληξε την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού του και τους λογιστικούς κανόνες που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής.

    Γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και την κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί

    9.

    Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι πράξεις στις οποίες βασίζονται οι ετήσιοι λογαριασμοί για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2014 είναι, από κάθε ουσιώδη πλευρά, νόμιμες και κανονικές.

    ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ

    10.

    Στο παράρτημα I παρουσιάζεται επισκόπηση των διορθωτικών μέτρων που ελήφθησαν σε συνέχεια των σχολίων που διατύπωσε το Συνέδριο τα προηγούμενα έτη.

    Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα IV, του οποίου προεδρεύει ο κ. Milan Martin CVIKL, Μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο κατά τη συνεδρίασή του της 8ης Σεπτεμβρίου 2015.

    Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Πρόεδρος


    (1)  ΕΕ L 208 της 5.8.2002, σ. 1.

    (2)  Στο παράρτημα II παρουσιάζονται συνοπτικά, προς ενημέρωση, οι αρμοδιότητες και οι δραστηριότητες του Οργανισμού.

    (3)  Οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν τον ισολογισμό και την κατάσταση οικονομικών αποτελεσμάτων, τον πίνακα ταμειακών ροών, την κατάσταση μεταβολών του καθαρού ενεργητικού, σύνοψη των κύριων λογιστικών πολιτικών και άλλες επεξηγηματικές σημειώσεις.

    (4)  Οι εκθέσεις αυτές περιλαμβάνουν τον λογαριασμό αποτελέσματος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και το παράρτημα αυτού.

    (5)  Άρθρα 39 και 50 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1271/2013 της Επιτροπής (ΕΕ L 328 της 7.12.2013, σ. 42).

    (6)  Οι λογιστικοί κανόνες που εγκρίνει ο υπόλογος της Επιτροπής απορρέουν από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για τον Δημόσιο Τομέα (International Public Sector Accounting Standards — IPSAS) που εκδίδει η Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών ή, κατά περίπτωση, από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (International Accounting Standards — IAS)/Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (International Financial Reporting Standards — IFRS) που εκδίδει το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

    (7)  Άρθρο 107 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1271/2013.

    (8)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 298 της 26.10.2012, σ. 1).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    Παρακολούθηση των σχολίων προηγούμενων ετών

    Έτος

    Σχόλιο του Συνεδρίου

    Κατάσταση εφαρμογής των διορθωτικών μέτρων

    (Ολοκληρώθηκε/Εν εξελίξει/Εκκρεμεί/ά.α.)

    2011

    Το Συνέδριο διαπίστωσε την ανάγκη βελτίωσης της διαχείρισης των στοιχείων ενεργητικού του Οργανισμού. Υπάρχουν ανεξήγητες διαφορές μεταξύ της καταχωρισθείσας ετήσιας απόσβεσης και της αθροιστικής απόσβεσης. Όσον αφορά τα άυλα στοιχεία ενεργητικού που δημιουργούνται στο εσωτερικό του Οργανισμού, οι λογιστικές διαδικασίες και οι πληροφορίες σχετικά με τις δαπάνες δεν είναι αξιόπιστες. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τηρείται κατάσταση απογραφής του διοικητικού εξοπλισμού εντός της ταχθείσας προθεσμίας.

    Ολοκληρώθηκε όσον αφορά τη φυσική απογραφή

    Εν εξελίξει όσον αφορά τα άυλα στοιχεία ενεργητικού που δημιουργήθηκαν στο εσωτερικό του Οργανισμού

    2012

    Όσον αφορά τα άυλα στοιχεία ενεργητικού που δημιουργούνται στο εσωτερικό του Οργανισμού, οι λογιστικές διαδικασίες και οι πληροφορίες σχετικά με τις αντίστοιχες δαπάνες δεν είναι πλήρως αξιόπιστες.

    Εν εξελίξει


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

    Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (Λισαβόνα)

    Αρμοδιότητες και δραστηριότητες

    Τομείς αρμοδιοτήτων της ΕΕ βάσει της Συνθήκης

    (άρθρο 100 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

    Κοινή πολιτική μεταφορών

    «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, μπορούν να θεσπίζουν κατάλληλες διατάξεις για τις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές».

    Αρμοδιότητες του Οργανισμού

    (κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1406/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όπως τροποποιήθηκε με τους κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 1644/2003 και (ΕΚ) αριθ. 724/2004, καθώς και με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 100/2013)

    Στόχοι

    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα ιδρύθηκε με στόχο τη διασφάλιση υψηλού, ομοιόμορφου και αποτελεσματικού επιπέδου ασφάλειας στη θάλασσα, ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και πρόληψης και αντιμετώπισης της ρύπανσης από τα πλοία στην Ένωση.

    Ο Οργανισμός παρέχει στα κράτη μέλη και στην Επιτροπή την αναγκαία τεχνική και επιστημονική βοήθεια, καθώς και εμπειρογνωμοσύνη υψηλού επιπέδου, για να τους συνδράμει:

    στην ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας της Ένωσης στους τομείς της ασφάλειας στη θάλασσα και της πρόληψης της ρύπανσης από τα πλοία,

    στον έλεγχο της εφαρμογής της νομοθεσίας και

    στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των ισχυόντων μέτρων.

    Ο Οργανισμός παρέχει επίσης επιχειρησιακά μέσα, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος, καθώς και τεχνική και επιστημονική συνδρομή στα κράτη μέλη και στην Επιτροπή ώστε να αντιμετωπίζουν τη θαλάσσια ρύπανση που προκαλούν τα πλοία στην ΕΕ.

    Καθήκοντα

    Με την τελευταία τροποποίηση, ρυθμίστηκε με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες η εντολή του Οργανισμού, ώστε, αφενός, να υπάρχει καλύτερη συνδρομή προς την Επιτροπή και τα κράτη μέλη όσον αφορά τα βασικά καθήκοντά του και, αφετέρου, να χρησιμοποιούνται ευρύτερα οι πόροι του ώστε τα κράτη μέλη της ΕΕ να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τη ρύπανση που προκαλούν τα πλοία στην ΕΕ, καθώς και τη θαλάσσια ρύπανση που προκαλούν εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επιπλέον, ανατέθηκαν και δευτερεύοντα καθήκοντα στον Οργανισμό, ο οποίος διαθέτει πλέον τη δυνατότητα χρησιμοποίησης της εμπειρογνωμοσύνης και των εργαλείων του σε άλλες δραστηριότητες της ΕΕ, σχετικές με την πολιτική θαλάσσιων μεταφορών της Ένωσης.

    Τα καθήκοντα του Οργανισμού εμπίπτουν γενικά σε τέσσερις βασικές κατηγορίες, σύμφωνα με τον ιδρυτικό κανονισμό του και τη συναφή νομοθεσία της ΕΕ. Πρώτον, ο Οργανισμός επικουρεί την Επιτροπή στην παρακολούθηση της εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ όσον αφορά, μεταξύ άλλων, την εξέταση και πιστοποίηση πλοίων, την πιστοποίηση θαλάσσιου εξοπλισμού, την ασφάλεια των πλοίων, την κατάρτιση των ναυτικών και τον έλεγχο του κράτους του λιμένα.

    Δεύτερον, ο Οργανισμός αναπτύσσει και θέτει σε λειτουργία δομές πληροφόρησης για τη θαλάσσια κυκλοφορία σε επίπεδο ΕΕ. Σημαντικά παραδείγματα είναι το σύστημα παρακολούθησης σκαφών SafeSeaNet (SSN), το οποίο καθιστά δυνατή την παρακολούθηση σκαφών και των φορτίων τους σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και την παρακολούθηση ατυχημάτων και συμβάντων επί των σκαφών· το ευρωπαϊκό κέντρο δεδομένων LRIT, για τη διασφάλιση του εντοπισμού και της παρακολούθησης των πλοίων με σημαία ΕΕ παγκοσμίως· και το σύστημα πληροφοριών THETIS για την υποστήριξη του νέου καθεστώτος ελέγχου από το κράτος του λιμένα.

    Παράλληλα, ο Οργανισμός βρίσκεται στην υπηρεσία των παράκτιων κρατών, σε κατάσταση ετοιμότητας, για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης. Σε αυτήν περιλαμβάνεται ένα ευρωπαϊκό δίκτυο σκαφών άμεσης ετοιμότητας για την καταπολέμηση πετρελαιοκηλίδων, καθώς και η ευρωπαϊκή δορυφορική υπηρεσία παρακολούθησης των πετρελαιοκηλίδων (CleanSeaNet), τα οποία συμβάλλουν στην ύπαρξη ενός αποτελεσματικού συστήματος προστασίας των ακτών και των υδάτων της ΕΕ από τη ρύπανση που προκαλούν τα πλοία.

    Τέλος, ο Οργανισμός παρέχει τεχνικές και επιστημονικές συμβουλές στην Επιτροπή, στον τομέα της ασφάλειας στη θάλασσα και της πρόληψης της ρύπανσης από τα πλοία, στο πλαίσιο της συνεχούς διαδικασίας αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των ισχυόντων μέτρων και της επικαιροποίησης της νομοθεσίας, καθώς και της κατάρτισης νέας νομοθεσίας. Επίσης, παρέχει υποστήριξη στα κράτη μέλη, διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ τους και διαδίδει βέλτιστες πρακτικές.

    Διοίκηση

    Διοικητικό Συμβούλιο

    Σύνθεση

    Ένας εκπρόσωπος ανά κράτος μέλος, τέσσερις εκπρόσωποι της Επιτροπής και τέσσερις εκπρόσωποι, χωρίς δικαίωμα ψήφου, από τους οικείους επαγγελματικούς τομείς.

    Καθήκοντα

    Έγκριση του πολυετούς σχεδίου πολιτικής προσωπικού, του ετήσιου προϋπολογισμού, του προγράμματος εργασίας, της ετήσιας έκθεσης και λεπτομερούς σχεδίου σχετικά με την ετοιμότητα και τις δράσεις αντιμετώπισης της ρύπανσης εκ μέρους του Οργανισμού.

    Εποπτεία του έργου του εκτελεστικού διευθυντή.

    Εκτελεστικός διευθυντής

    Διορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο. Η Επιτροπή μπορεί να προτείνει έναν ή περισσότερους υποψηφίους.

    Εξωτερικός έλεγχος

    Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Εσωτερικός έλεγχος

    Υπηρεσία εσωτερικού λογιστικού ελέγχου (ΥΕΛΕ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου (ΚΕΕ) του Οργανισμού.

    Αρμόδια για την απαλλαγή αρχή

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου.

    Πόροι που τέθηκαν στη διάθεση του Οργανισμού το 2014 (2013)

    Οριστικός προϋπολογισμός

    Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων (C1)

    52,4(57,8) εκατομμύρια ευρώ

    Πιστώσεις πληρωμών (C1)

    52,7(54,0) εκατομμύρια ευρώ

    Διορθωτικοί προϋπολογισμοί που δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτουν διάφορες πηγές χρηματοδότησης, με τις πιστώσεις C1 να αποτελούν την αποκλειστική σχεδόν πηγή πόρων. Για λόγους σαφήνειας και διαφάνειας, αναφέρονται μόνο οι επικρατούσες και, επομένως, οι συναφείς πιστώσεις C1 του προϋπολογισμού. Τα αριθμητικά στοιχεία αντιστοιχούν στα τελικά στοιχεία του διορθωτικού προϋπολογισμού.

    Προσωπικό στις 31 Δεκεμβρίου 2014

    Μόνιμοι υπάλληλοι

    Στον πίνακα προσωπικού προβλέπονταν 210 (213) θέσεις, εκ των οποίων είχαν πληρωθεί:198 (203)

    Συμβασιούχοι υπάλληλοι

    Στον προϋπολογισμό προβλέπονταν 30 (29) θέσεις, εκ των οποίων είχαν πληρωθεί: 27 (25). Ο Οργανισμός προσέλαβε, επίσης, πέντε επιπλέον συμβασιούχους υπαλλήλους, η χρηματοδότηση των οποίων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο έργου.

    Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες

    Στον προϋπολογισμό προβλέπονταν 18 (15) θέσεις, εκ των οποίων είχαν πληρωθεί: 15 (14).

    Σημείωση: Όσον αφορά τις θέσεις μονίμων υπαλλήλων, ο Οργανισμός έλαβε υπόψη του τον αριθμό-στόχο των 207 θέσεων που έπρεπε να υπάρχουν την 1η Ιανουαρίου 2015, αντί για τον αριθμό των 210 θέσεων που προέβλεπε ο πίνακας προσωπικού για το 2014.

    Προϊόντα και υπηρεσίες το 2014 (2013)

    61 (53) εργαστήρια και λοιπές εκδηλώσεις (με περίπου 1  689(1  424) συμμετοχές).

    45 (35) διαφορετικές ενότητες κατάρτισης, με αποτέλεσμα την κατάρτιση 812 (861) εθνικών εμπειρογνωμόνων.

    64 (74) επιθεωρήσεις και επισκέψεις.

    Το σύστημα SSN ήταν διαθέσιμο κατά 99,74 % (99,43 %) καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

    2  521(2  547) δορυφορικές εικόνες παραγγέλθηκαν και αναλύθηκαν μέσω του CleanSeaNet.

    Το ευρωπαϊκό κέντρο δεδομένων LRIT ήταν διαθέσιμο κατά 99,53 % καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

    17 (16) συμβάσεις για σκάφη απορρύπανσης.

    71 (69) γυμνάσια και 26 (21) ασκήσεις με τα σκάφη απορρύπανσης (12 (10) επιχειρησιακές ασκήσεις και 14 (11) ασκήσεις γνωστοποίησης).

    Λειτουργία των υπηρεσιών ναυτιλιακής υποστήριξης του Οργανισμού σε εικοσιτετράωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα.

    Το σύστημα THETIS ήταν διαθέσιμο κατά 99,64 % (99,61 %) καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

    Πηγή: Το ανωτέρω παράρτημα παρασχέθηκε από τον Οργανισμό.


    Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

    Ο Οργανισμός λαμβάνει υπόψη την έκθεση του Συνεδρίου.


    Top