Pasirinkite eksperimentines funkcijas, kurias norite išbandyti

Šis dokumentas gautas iš interneto svetainės „EUR-Lex“

Dokumentas 52009AE0339

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα: Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί εμπορίου προϊόντων φώκιας

ΕΕ C 218 της 11.9.2009, p. 55—58 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

11.9.2009   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 218/55


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα: «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί εμπορίου προϊόντων φώκιας»

COM(2008) 469 τελικό — 2008/0160 (COD)

2009/C 218/12

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2008, και σύμφωνα με το άρθρο 251 της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το Συμβούλιο, αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την:

«Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί εμπορίου προϊόντων φώκιας»

Το ειδικευμένο τμήμα «Γεωργία, αγροτική ανάπτυξη, περιβάλλον» στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 28 Ιανουαρίου 2009 με βάση την εισηγητική έκθεση του κ. Pedro NARRO.

Κατά την 451η σύνοδο ολομέλειας, της 25ης και 26ης Φεβρουαρίου 2009 (συνεδρίαση της 26ης Φεβρουαρίου 2009), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε την ακόλουθη γνωμοδότηση με 95 ψήφους υπέρ, 59 ψήφους κατά και 30 αποχές.

1.   Συμπεράσματα

1.1

Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει σε εναρμονισμένη ρύθμιση του εμπορίου των προϊόντων φώκιας. Η υφιστάμενη κατάσταση της δραστηριότητας αυτής δεν είναι βιώσιμη και είναι σκόπιμο να προωθηθούν ουσιαστικές αλλαγές σε διεθνές επίπεδο.

1.2

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ειδική νομική βάση στη Συνθήκη για την διευθέτηση των ζητημάτων καλής μεταχείρισης των ζώων, η ΕΟΚΕ κρίνει ως ορθή την επιλογή του άρθρου 95 της ΣΕΚ, «εγκαθίδρυση και λειτουργία της εσωτερικής αγοράς», με στόχο την νομοθετική παρέμβαση στον τομέα αυτόν. Η κοινοτική νομολογία επικυρώνει το θεμιτό της απόφασης αυτής.

1.3

Η ΕΟΚΕ προτείνει αναβολή της έναρξης της ισχύος του συστήματος παρεκκλίσεων και προτείνει στην Επιτροπή να υποβάλει, το 2012, λεπτομερή έκθεση σχετικά με την εξέλιξη των νομοθεσιών περί θήρας της φώκιας, η οποία θα χρησιμεύσει ως βάση για την ενδεχόμενη εκχώρηση παρεκκλίσεων από το 2012.

1.4

Κατά τα τρία πρώτα χρόνια εφαρμογής του νέου καθεστώτος, η απαγόρευση θα πρέπει να είναι πλήρης, με μοναδική εξαίρεση την θήρα που ασκεί η κοινότητα Εσκιμώων Inuit για λόγους επιβίωσης.

1.5

Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μέτρων της νομοθετικής πρότασης, η Επιτροπή θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να οργανώσει αποτελεσματικά συστήματα ελέγχου. Η δραστηριότητα του ελέγχου δεν μπορεί να υπάγεται στην αποκλειστική διαχείριση του κράτους που ζητά παρέκκλιση. Η Επιτροπή οφείλει να μεριμνά για την ορθή εφαρμογή επί τόπου των κανόνων που θεσπίζονται στις αντίστοιχες νομοθετικές διατάξεις.

1.6

Η ΕΟΚΕ ζητά από την Επιτροπή να διεξάγει τις κατάλληλες μελέτες ώστε να εντοπιστούν οι συνέπειες που ενδέχεται να επιφέρει η κλιματική αλλαγή στη διατήρηση του είδους.

2.   Εισαγωγή

2.1

Η ομάδα ζώων που είναι γνωστά ως πτερυγιόποδα περιλαμβάνει ένα σύνολο από 33 είδη φώκιες, ωταρίες, θαλάσσιους ελέφαντες και θαλάσσιους ίππους. Πρόκειται για θηλαστικά διαφόρων μεγεθών, τα οποία συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες και αναπαράγονται είτε στην ξηρά είτε στον πάγο.

2.2

Παρότι οι οικολογικές οργανώσεις (1) αρχίζουν να επισημαίνουν την σημαντική μείωση του πληθυσμού φώκιας, που οφείλεται, μεταξύ άλλων, στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι οργανώσεις κυνηγών και οι κυβερνήσεις των κρατών όπου αναπαράγονται οι φώκιες αρνούνται την ύπαρξη προβλήματος διατήρησης του είδους, επικαλούμενες τα περίπου 15 εκατομμύρια φώκιες που θα μπορούσαν να θηρευτούν. Κατά τα τελευταία χρόνια, ο προβληματισμός σχετικά με την θήρα της φώκιας έχει επικεντρωθεί σε ζητήματα καλής μεταχείρισης των ζώων, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις πτυχές που αφορούν την επιβίωση του είδους. Η ΕΕ διαθέτει ειδική νομοθεσία σχετικά με την διατήρηση της φώκιας (2).

2.3

Η εμπορική θήρα φώκιας ασκείται στον Καναδά, τη Γροιλανδία, τη Ναμίμπια, τη Νορβηγία και τη Ρωσία. Όλες αυτές οι χώρες έχουν αναπτύξει διάφορες νομοθεσίες για τη ρύθμιση της πρακτικής αυτής. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) έχει παραδεχθεί την απουσία αξιόπιστων στοιχείων σχετικά με τους πληθυσμούς φώκιας και τον αριθμό ατόμων που θανατώνονται ετησίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παράσχει οι αρχές του κάθε κράτους, η κυρίως χώρα όπου ασκείται η θήρα φώκιας είναι ο Καναδάς, όπου θανατώνονται ετησίως 300 000 άτομα. Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης του Καναδά (3), κατά το 2008, χορηγήθηκαν 17 000 άδειες και ο αριθμός των ατόμων που θηρεύτηκαν ανήλθε στις 275 000. Σε μεγάλη απόσταση από τον Καναδά, ακολουθούν η Γροιλανδία (4) και η Ναμίμπια (5), με 160 000 και 80 000 άτομα ετησίως αντίστοιχα.

2.4

Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δραστηριότητες θανάτωσης και εκδοράς φώκιας ασκούνται σε δύο κράτη: τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο (Σκωτία) παράγονται προϊόντα φώκιας. Στην επικράτεια της Κοινότητας, η δραστηριότητα αυτή δεν έχει εμπορική διάσταση, όπως στη Νορβηγία και τον Καναδά. Έχει έναν διπλό στόχο, ψυχαγωγίας και ελέγχου του πληθυσμού που τρέφεται με ψάρια.

2.5

Η φώκια θανατώνεται για να χρησιμοποιηθεί η γούνα της για παλτά, το λίπος της για την παρασκευή ελαίων, το κρέας της για ζωοτροφές, ενώ τα γεννητικά της όργανα έχουν όλο και μεγαλύτερη ζήτηση στην Ασία για την παρασκευή αφροδισιακών.

2.6

Η θανάτωση της φώκιας γίνεται με διάφορους τρόπους. Τα πιο συνήθη όργανα είναι τα πυροβόλα όπλα και το hakapik (είδος αξίνας με απόληξη σε σχήμα σφύρας). Αυτό το είδος καμακιού, που καλείται hakapik, είναι ένα όργανο φαινομενικά πρωτόγονο και χονδροειδές, θεωρείται όμως από τους επιστήμονες ως η αποτελεσματικότερη μέθοδος για την αναισθητοποίηση και γρήγορη θανάτωση της φώκιας.

2.7

Η ΕΑΑΤ, σε σχετική επιστημονική γνώμη (6) που δημοσίευσε το 2007, επισημαίνει ότι «είναι δυνατή η ταχεία και αποτελεσματική θανάτωση της φώκιας χωρίς πρόκληση πόνου ή αγωνίας που θα μπορούσε να αποφευχθεί». Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι «στην πράξη, η θανάτωση δεν είναι πάντα αποτελεσματική και μη βάναυση». Η ρύθμιση των διαστάσεων και των τρόπων χρήσης του hakapik, καθώς και του διαμετρήματος των πυροβόλων όπλων και της ταχύτητας βολής υπάγεται στην αρμοδιότητα των εθνικών νομοθεσιών.

3.   Σύνοψη της πρότασης της Επιτροπής

3.1

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2006, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε δήλωση (7), με την οποία καλούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει νομοθετικές προτάσεεις με στόχο τη ρύθμιση της εισαγωγής, εξαγωγής και πώλησης προϊόντων προερχόμενων από δύο είδη φώκιας: την γροιλανδική και την λοφιοφόρο. Στη δήλωση περιλαμβανόταν επίσης έκκληση για ειδική αντιμετώπιση της παραδοσιακής θήρας φώκιας που ασκεί η κοινότητα των Inuit.

3.2

Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει εκδώσει σύσταση για τη θήρα της φώκιας, με την οποία καλεί τα κράτη μέλη να απαγορεύσουν όλες τις βάναυσες μεθόδους που δεν εξασφαλίζουν ακαριαίο θάνατο των ζώων.

3.3

Τα τελευταία χρόνια, το Βέλγιο, οι Κάτω Χώρες και η Σλοβενία εκπόνησαν εθνικές ρυθμίσεις με στόχο την απαγόρευση της παραγωγής και της διάθεσης προϊόντων φώκιας στην αγορά. Άλλα κράτη της ΕΕ έχουν επίσης αποφασίσει τη ρύθμιση του ζητήματος αυτού και η σχετική εθνική τους νομοθεσία βρίσκεται στη φάση της κατάρτισης.

3.4

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κήρυξε, στις αρχές του 2007, την έναρξη διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη, η οποία κατέληξε στην επιστημονική γνώμη που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) (8). Τον Απρίλιο του 2008, η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσίευσε μελέτη σχετικά με τις ενδεχόμενες συνέπειες της απαγόρευσης των προϊόντων φώκιας.

3.5

Στις 23 Ιουλίου 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόταση κανονισμού (9) περί εμπορίου προϊόντων φώκιας. Ως νομική βάση επελέγησαν τα άρθρα 95 και 133 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΣΕΚ). Το άρθρο 95 αναφέρεται στον κατακερματισμό της εσωτερικής αγοράς, ενώ το άρθρο 133 εγγράφεται στην κοινή εμπορική πολιτική. Τα κριτήρια για την προσφυγή στην νομική βάση που παρέχει το άρθρο 95 έχουν καθιερωθεί στη νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

3.6

Η πρόταση κανονισμού που υπέβαλε η Επιτροπή απαγορεύει την διάθεση στην κοινοτική αγορά, την εισαγωγή, εξαγωγή και διαμετακόμιση προϊόντων φώκιας. Ωστόσο, θεσπίζει σύστημα παρεκκλίσεων, βάσει του οποίου θα μπορούν να εφαρμόζονται εξαιρέσεις στον γενικό κανόνα, στην περίπτωση που πληρούνται ένα σύνολο προϋποθέσεων σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων, οι οποίες προβλέπονται στον κανονισμό (10). Οι προϋποθέσεις αυτές έχουν στόχο να εξασφαλίζουν τη θανάτωση και εκδορά των ζώων χωρίς πρόκληση πόνου, αγωνίας ή άλλου είδους ταλαιπωρίας που θα μπορούσε να αποφευχθεί.

3.7

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορηγεί αυτόματα εξαίρεση στην θήρα φώκιας στην οποία επιδίδονται παραδοσιακά οι κοινότητες Inuit και που συμβάλλει στην επιβίωσή τους. Τα κατάλληλα μέτρα για την πιστοποίηση της προέλευσης των προϊόντων φώκιας θα θεσπιστούν στις διατάξεις εφαρμογής.

3.8

Τα κράτη μέλη θα υποβάλλουν έκθεση στην Επιτροπή ανά πενταετία, σχετικά με τα μέτρα που έχουν υιοθετήσει για την εφαρμογή του κανονισμού.

4.   Γενικές παρατηρήσεις

4.1

Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προβεί σε εναρμονισμένη ρύθμιση των αποδεκτών μεθόδων θήρας της φώκιας και της διάθεσης στην αγορά προϊόντων φώκιας.

4.2

Η πρόταση κανονισμού επικεντρώνεται στην καλή μεταχείριση των ζώων και δεν θίγει τον προβληματισμό που αφορά τη διατήρηση του είδους. Οι ευρωπαϊκές οικολογικές οργανώσεις έχουν τονίσει την ανάγκη να συμπεριληφθούν στο νομοθετικό κείμενο οι πτυχές της διατήρησης. Ωστόσο, η ΕΕ διαθέτει ισχυρή νομοθεσία για θέματα διατήρησης, καθώς και ειδικούς μηχανισμούς για τη διατήρηση της φώκιας, που είναι συμπληρωματικοί προς τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρόταση.

4.3

Είναι προφανές ότι η κλιματική αλλαγή (και κυρίως το φαινόμενο της τήξης των πάγων) θα επηρεάσει άμεσα τις συνθήκες διαβίωσης και αναπαραγωγής της φώκιας. Ως εκ τούτου, απευθύνεται έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξάγει τις κατάλληλες μελέτες και αξιολογήσεις, ώστε να παράσχει πραγματικά στοιχεία σχετικά με τις δυνατές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επί του πληθυσμού των διαφόρων ειδών φώκιας και, ενδεχομένως, να αναθεωρήσει και να υιοθετήσει τους κοινοτικούς μηχανισμούς για θέματα διατήρησης του είδους.

4.4

Βάσει της ΣΕΚ, η ΕΕ δεν διαθέτει ειδική νομική βάση για τη ρύθμιση ζητημάτων σχετικών με την καλή μεταχείριση των ζώων. Η απουσία τέτοιας ρητής νομικής βάσης οδηγεί την ΕΕ να καλύπτει την παράλειψη αυτή με την προσφυγή σε άλλες νομικές βάσεις, διαφορετικές, αλλά εξίσου θεμιτές για την προσέγγιση του ζητήματος. Στην προκειμένη περίπτωση, το αμφιλεγόμενο άρθρο 95, για τον κατακερματισμό της εσωτερικής αγοράς, προσφέρει στην ΕΕ τη δυνατότητα εναρμόνισης νομοθεσιών με υπόβαθρο την καλή μεταχείριση των ζώων, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την κοινοτική νομολογία ως μια έννοια «κοινής ωφέλειας». Η ΕΟΚΕ, στη γνωμοδότησή της σχετικά με τις γούνες γάτας και σκύλου (11), ανέφερε ότι αποδέχεται τη χρήση αυτής της νομικής βάσης για τη ρύθμιση θεμάτων καλής μεταχείρισης των ζώων και τόνισε ότι συνάδει με τους κανόνες του εμπορίου που θεσπίζονται στους κόλπους του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου.

4.5

Η απουσία κοινοτικού ελέγχου για τα ζητήματα αυτά, η έλλειψη στοιχείων (την οποία αναγνωρίζει επίσημα η ΕΑΑΤ) και το οικονομικό συμφέρον που βρίσκεται στη βάση του όλου θέματος δυσχεραίνουν την αντικειμενική και μη στρεβλωμένη θεώρηση της θήρας φώκιας εκτός της ΕΕ. Οι ενδεχόμενες τροποποιήσεις της νομοθεσίας στις χώρες όπου θανατώνονται οι φώκιες, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα κοινοτικά κριτήρια, δεν είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσουν, στην πράξη, σε ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών θανάτωσης της φώκιας.

4.6

Η γενική απαγόρευση, σε συνδυασμό με σύστημα εκ των υστέρων παρεκκλίσεων, συνιστά ένα καινοφανές μέσον, το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο για μελλοντικές κοινοτικές ρυθμιστικές διαδικασίες. Επομένως, η ΕΟΚΕ δεν απορρίπτει πλήρως το κοινοτικό σχήμα παρεκκλίσεων, ζητά όμως την αναβολή της έναρξης της ισχύος του, ούτως ώστε, κατά τα τρία πρώτα χρόνια εφαρμογής του κανονισμού, η γενική απαγόρευση να είναι πλήρης, με μοναδική εξαίρεση την κοινότητα των Inuit, η επιβίωση των οποίων εξαρτάται από την θήρα φώκιας. Η αναβολή αυτή θα δώσει την ευκαιρία στην ΕΕ να αναπτύξει στην πράξη ένα σύστημα παρεκκλίσεων λεπτομερέστερο και αυστηρότερο από το γενικό σχήμα που προτείνεται στο υπό εξέταση έγγραφο, θα διευκολύνει τους ελέγχους και θα προσφέρει νέα κριτήρια για την αξιολόγηση της ενδεχόμενης εκχώρησης παρεκκλίσεων.

4.7

Ιδιαίτερα χρήσιμη θα ήταν η εκπόνηση κοινοτικής έκθεσης το 2012, σχετικά με τις αλλαγές που διαπιστώθηκαν στις κρατικές νομοθεσίες σχετικά με την θήρα φώκιας, την εφαρμογή στην πράξη και τους μηχανισμούς ελέγχου, ώστε η κοινοτική αρχή να μπορέσει να αξιολογήσει, από το 2012 και ύστερα, τις προόδους που σημειώθηκαν και την ενδεχόμενη εκχώρηση παρεκκλίσεων. Η απουσία στοιχείων δικαιολογεί μια αυξημένη κοινοτική προσπάθεια, ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα χρήσιμα και αναγκαία στοιχεία.

4.8

Η ΕΟΚΕ ευελπιστεί ότι η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής θα αποτελέσει πραγματικό κίνητρο ώστε τα κράτη όπου αναπτύσσονται δραστηριότητες θήρας της φώκιας να προσαρμόσουν τις νομοθεσίες και τις πρακτικές τους προς λιγότερο βάναυσους τρόπους θανάτωσης της φώκιας. Η σημερινή κατάσταση σχετικά με τη θανάτωση των ζώων αυτών είναι απαράδεκτη και πρέπει να προωθηθούν οι αναγκαίες αλλαγές, παρότι αναγνωρίζονται τα όρια των αρμοδιοτήτων της ΕΕ στο πεδίο αυτό.

4.9

Η ΕΟΚΕ τονίζει ότι επιβάλλεται τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν σύστημα κυρώσεων αποτελεσματικών, αποτρεπτικών και αναλογικών, ώστε να εξασφαλιστεί η εμβέλεια και η αποτελεσματικότητα της νέας νομοθεσίας για την θήρα φώκιας. Ένα αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων θα συμβάλει στην ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς και την προστασία των καταναλωτών.

5.   Ειδικές παρατηρήσεις

5.1

Παρότι η πρόταση κανονισμού δεν θίγει το ζήτημα της αιτιολόγησης της θήρας της φώκιας, η ΕΟΚΕ κρίνει σκόπιμο να εκφράσει τις απόψεις της σχετικά με ορισμένα ζητήματα που επανέρχονται συχνά στους προβληματισμούς σχετικά με την θήρα της φώκιας. Κατά πρώτον, πρέπει να δηλωθεί απερίφραστα ότι η θανάτωση της φώκιας δεν μπορεί να ορίζεται ως αλιευτική δραστηριότητα, αλλά ως θήρα θηλαστικών. Κατά δεύτερον, αμφισβητείται κατά πόσον μπορούν να κατηγορηθούν οι φώκιες για την μείωση των αλιευτικών πόρων, και συγκεκριμένα των αποθεμάτων βακαλάου. Καμία επιστημονική μελέτη δεν πιστοποιεί την άποψη αυτή, η οποία σε ορισμένα κράτη μέλη χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για να δικαιολογηθεί η θήρα της φώκιας. Ο σύνθετος χαρακτήρας του θαλάσσιου οικοσυστήματος δεν επιτρέπει την κατηγορηματική υποστήριξη μιας τέτοιας θέσης.

5.2

Στην πρότασή της, η Επιτροπή δεν προβαίνει σε διάκριση μεταξύ της θήρας της φώκιας που διεξάγεται σε μεγάλη και σε μικρή κλίμακα. Η τοποθέτηση αυτή της Επιτροπής είναι ορθή, εάν λάβουμε υπόψη ότι ο απώτερος στόχος της πρότασης έγκειται στις αρχές της καλής μεταχείρισης των ζώων. Η εισαγωγή ειδικών εξαιρέσεων για τις ευρωπαϊκές χώρες όπου η θήρα της φώκιας ασκείται σε μικρή κλίμακα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί υπό το πρίσμα της καλής μεταχείρισης των ζώων και θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την διεθνή νομιμότητα της πρότασης στο σύνολό της.

5.3

Το έργο του ελέγχου στον τομέα αυτό είναι ιδιαίτερα δυσχερές, σύνθετο και διεξάγεται υπό πολύ αντίξοες κλιματικές συνθήκες. Οι έλεγχοι πρέπει να καθορίσουν τον πραγματικό αριθμό των ζώων που θανατώνονται και τον βαθμό της τήρησης επί τόπου των σχετικών νομοθετικών διατάξεων. Ένα σύστημα ελέγχων διαχειριζόμενο αποκλειστικά από τη χώρα που ζητά παρέκκλιση δεν φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, ο καλύτερος τρόπος για την διασφάλιση της ανεξαρτησίας του. Η ΕΕ θα έπρεπε να συστήσει ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα διεξάγει επιτόπιους ελέγχους σε όσες χώρες ζητούν παρέκκλιση. Η χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού αυτού σώματος ελεγκτών θα πρέπει να βαρύνει την χώρα που επιθυμεί να πραγματοποιεί εξαγωγές στην κοινοτική αγορά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ θα διαθέτει περισσότερες πληροφορίες ώστε να αξιολογεί την αξιοπιστία του συστήματος πιστοποίησης και επισήμανσης.

5.4

Η λειτουργία συστήματος πιστοποίησης και προαιρετικής επισήμανσης στις χώρες που ζητούν παρέκκλιση ανταποκρίνεται στην ευαισθησία που επανειλημμένως έχουν εκφράσει οι ευρωπαίοι πολίτες και που εμφανίζεται και στην δημόσια διαβούλευση που διοργάνωσε η Επιτροπή. Οι πρωτοβουλίες για πιστοποίηση και επισήμανση θα πρέπει, πάντως, να συνοδεύονται από γενικά μέτρα απαγόρευσης της εμπορίας προϊόντων φώκιας. Διαφορετικά, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να επιτευχθούν οι στόχοι καλής μεταχείρισης των ζώων που επιδιώκει η Επιτροπή στην πρότασή της.

5.5

Οι απαιτήσεις πιστοποίησης πρέπει να αναπτυχθούν στις διατάξεις εφαρμογής του κανονισμού, ώστε να καθορίζονται επακριβώς οι προϋποθέσεις πιστοποίησης και επισήμανσης. Στο παρελθόν, η έλλειψη σαφήνειας στον τομέα αυτό οδήγησε σε ασαφή επισήμανση που προκαλούσε σύγχυση και παρανοήσεις στους καταναλωτές. Είναι σύνηθες να συναντώνται στο εμπόριο προϊόντα που έχουν παρασκευαστεί από προϊόντα φώκιας και τα οποία φέρουν στην επισήμανση την ένδειξη «έλαια θαλάσσιας προέλευσης» ή «ιχθυέλαια». Στην επισήμανση των προϊόντων αυτών επιβάλλεται να αναφέρεται όχι μόνον το είδος της φώκιας από την οποία προέρχονται, αλλά και η προέλευση του ζώου.

5.6

Η επιτροπή που θα συνδράμει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διαδικασία εκχώρησης παρεκκλίσεων θα πρέπει να επιτρέπει την συμμετοχή όλων των οργανώσεων και φορέων που ενδιαφέρονται για τη διαδικασία αυτή.

Βρυξέλλες, 26 Φεβρουαρίου 2009.

Ο Πρόεδρος

της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Mario SEPI


(1)  IFAW technical briefing 2008/01.

(2)  Οδηγία 92/43, της 21.5.1992.

(3)  Seals and sealing in Canada, Facts about seals 2008.

(4)  Greenland home Rule 2006.

(5)  EFSA report «Animal welfare aspects of the killing and skinning of seals», December 2007.

(6)  Επιστημονική γνώμη της ΕΑΑΤ της 6ης Δεκεμβρίου 2007, The EFSA Journal (2007) 610, σ. 1-122.

(7)  Δήλωση αριθ. 38/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, P6_TA(2006)0369.

(8)  Επιστημονική γνώμη της ΕΑΑΤ της 6ης Δεκεμβρίου 2007, The EFSA Journal (2007) 610, σ. 1-122.

(9)  COM(2008) 469 τελικό.

(10)  Άρθρο 4, παράγραφος 1 της πρότασης κανονισμού.

(11)  ΕΕ C 168 της 20.7.2007, σ. 42.


Į viršų