EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52001PC0409

Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με τη σύναψη του πρωτοκόλλου για τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων και της χρηματικής αντιστάθμισης που προβλέπονται στη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης όσον αφορά την αλιεία στα ανοικτά της Μαδαγασκάρης για την περίοδο από 21 Μαΐου 2001 έως 20 Μαΐου 2004

/* COM/2001/0409 τελικό - CNS 2001/0161 */

ΕΕ C 270E της 25.9.2001, p. 251–258 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52001PC0409

Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με τη σύναψη του πρωτοκόλλου για τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων και της χρηματικής αντιστάθμισης που προβλέπονται στη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης όσον αφορά την αλιεία στα ανοικτά της Μαδαγασκάρης για την περίοδο από 21 Μαΐου 2001 έως 20 Μαΐου 2004 /* COM/2001/0409 τελικό - CNS 2001/0161 */

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 270 E της 25/09/2001 σ. 0251 - 0258


Πρόταση κανονισμου του Συμβουλιου σχετικά με τη σύναψη του πρωτοκόλλου για τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων και της χρηματικής αντιστάθμισης που προβλέπονται στη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης όσον αφορά την αλιεία στα ανοικτά της Μαδαγασκάρης για την περίοδο από 21 Μαΐου 2001 έως 20 Μαΐου 2004

(υποβληθείσα από την Επιτροπή)

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η ισχύς του πρωτοκόλλου που προσαρτήθηκε στην αλιευτική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μαδαγασκάρης λήγει στις 20.05.2001. Στις 12.03.2001 μονογραφήθηκε νέο πρωτόκολλο μεταξύ των δύο μερών, προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικοί και οικονομικοί όροι των αλιευτικών δραστηριοτήτων των σκαφών της ΕΚ στα ύδατα της Μαδαγασκάρης για την περίοδο από 21.05.2001 έως 20.05.2004.

Η Επιτροπή προτείνει, στη βάση αυτή, στο Συμβούλιο, να εγκρίνει, με κανονισμό, το πρωτόκολλο που καθορίζει τις αλιευτικές δυνατότητες καθώς και τους σχετικούς τεχνικούς και οικονομικούς όρους που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της ΕΚ και της Μαδαγασκάρης για την περίοδο από 21.05.2001 έως 20.05.2004.

Μία πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με την προσωρινή εφαρμογή του νέου πρωτοκόλλου, μέχρις ότου αυτό τεθεί οριστικά σε ισχύ, αποτελεί το αντικείμενο χωριστής διαδικασίας.

2001/0161 (CNS)

Πρόταση κανονισμου του Συμβουλιου σχετικά με τη σύναψη του πρωτοκόλλου για τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων και της χρηματικής αντιστάθμισης που προβλέπονται στη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης όσον αφορά την αλιεία στα ανοικτά της Μαδαγασκάρης για την περίοδο από 21 Μαΐου 2001 έως 20 Μαΐου 2004

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 37, σε συνδυασμό με το άρθρο 300 παράγραφος 2 και παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου [1],

[1] J.O. n°

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Όπως προβλέπει η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης όσον αφορά την αλιεία στα ανοικτά της Μαδαγασκάρης [2], τα δύο μέρη προέβησαν σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να καθορίσουν τις τροποποιήσεις ή τις συμπληρώσεις που πρέπει να γίνουν στη συμφωνία κατά το τέλος της περιόδου εφαρμογής του πρωτοκόλλου που έχει προσαρτηθεί σ' αυτήν.

[2] ΕΕ L 73 της 18.3.1986, σ. 26.

(2) Μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων αυτών, μονογραφήθηκε στις 12 Μαρτίου 2001 νέο πρωτόκολλο για τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων και της χρηματικής αντιστάθμισης που προβλέπονται στην προαναφερθείσα συμφωνία για την περίοδο από 21ης Μαΐου 2001 έως 20 Μαΐου 2004.

(3) Είναι προς το συμφέρον της Κοινότητας να εγκριθεί το εν λόγω πρωτόκολλο.

(4) Πρέπει να καθοριστεί η μέθοδος κατανομής των αλιευτικών δυνατοτήτων μεταξύ των κρατών μελών με βάση την παραδοσιακή κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων στο πλαίσιο της αλιευτικής συμφωνίας,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Το πρωτόκολλο για τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων και της χρηματικής αντιστάθμισης που προβλέπονται στη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης όσον αφορά την αλιεία στα ανοικτά της Μαδαγασκάρης για την περίοδο από 21 Μαΐου 2001 έως 20 Μαΐου 2004 εγκρίνεται εξ ονόματος της Κοινότητας.

Το κείμενο του πρωτοκόλλου επισυνάπτεται στον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 2

Οι αλιευτικές δυνατότητες που καθορίζονται στο πρωτόκολλο κατανέμονται μεταξύ των κρατών μελών ως εξής :

α) θυνναλιευτικά με γρίπο: Ισπανία: 18 σκάφη

Γαλλία: 20 σκάφη

Ιταλία: 2 σκάφη

β) παραγαδιάρικα επιφανείας: ΙΣΠΑΝΙΑ 23 σκάφη

Γαλλία: 10 σκάφη

Πορτογαλία 7 σκάφη

Εάν οι αιτήσεις αδειών αυτών των κρατών μελών δεν εξαντλήσουν τις αλιευτικές δυνατότητες που καθορίζονται στο πρωτόκολλο, η Επιτροπή μπορεί να λάβει υπόψη τις αιτήσεις αδειών οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους.

Άρθρο 3

Τα κράτη μέλη τα αλιευτικά σκάφη των οποίων αλιεύουν στο πλαίσιο του παρόντος πρωτοκόλλου οφείλουν να κοινοποιούν στην Επιτροπή τις ποσότητες κάθε αποθέματος οι οποίες αλιεύονται στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού αριθ. 500/2001 της Επιτροπής της 14ης Μαρτίου 2001. [3]

[3] ΕΕ L 73 της 18.3.1986, σ. 8.

Άρθρο 4

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου εξουσιοδοτείται να ορίσει τα πρόσωπα που είναι αρμόδια να υπογράψουν το πρωτόκολλο δεσμεύοντας την Κοινότητα.

Άρθρο 5

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

για τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων και της χρηματικής αντιστάθμισης που προβλέπονται στη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης όσον αφορά την αλιεία στα ανοικτά της Μαδαγασκάρης για την περίοδο από 21 Μαΐου 2001 έως 20 Μαΐου 2004

Άρθρο 1

Κατ' εφαρμογή του άρθρου 2 της συμφωνίας και για περίοδο τριών ετών από τις 21 Μαΐου 2001, επιτρέπεται σε 40 θυνναλιευτικά γρι-γρι με ψυκτικές εγκαταστάσεις και σε 40 αλιευτικά με παραγάδι επιφανείας να αλιεύουν στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης.

Εξάλλου, με αίτηση της Κοινότητας, είναι δυνατόν να χορηγηθούν ορισμένες άδειες για άλλες κατηγορίες αλιευτικών σκαφών, υπό τους όρους που θα καθοριστούν στο πλαίσιο της Μικτής Επιτροπής που αναφέρεται στο άρθρο 9 της συμφωνίας.

Άρθρο 2

1. Το ποσό της χρηματικής αντιστάθμισης που προβλέπεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας καθορίζεται ετησίως σε 825.000 ευρώ (εκ των οποίων 308.000 ευρώ χρηματική αντιστάθμιση, καταβλητέα το αργότερο την 30η Νοεμβρίου κάθε έτους, και 517.000 ευρώ για τις ενέργειες που αναφέρονται στο άρθρο 3 του πρωτοκόλλου).

2. Η χρηματική αντιστάθμιση καλύπτει την αλιεία στα ύδατα της Μαδαγασκάρης 11.000 τόνων τονοειδών ανά έτος. εάν ο όγκος των αλιευθέντων τονοειδών από κοινοτικά σκάφη στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης υπερβεί την ποσότητα αυτή, το προαναφερόμενο ποσό αυξάνεται αναλόγως.

3. Το ποσό της χρηματικής αντιστάθμισης καταβάλλεται σε λογαριασμό του Δημόσιου Ταμείου, ο οποίος ορίζεται από τις αρχές της Μαδαγασκάρης.

Άρθρο 3

1. Από το ποσό της χρηματικής αντιστάθμισης που προβλέπεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1, θα χρηματοδοτηθούν οι ακόλουθες ενέργειες μέχρι ποσού 517.000 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την κάτωθι κατανομή:

α) Χρηματοδότηση επιστημονικών προγραμμάτων της Μαδαγασκάρης που προορίζονται για τη βελτίωση των γνώσεων των αλιευτικών πόρων, με στόχο τη διασφάλιση της αειφόρου διαχείρισης, με ποσό 80 000 ευρώ.

β Η συμμετοχή αυτή θα μπορέσει να λάβει, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της Μαδαγασκάρης, τη μορφή συνεισφοράς στα έξοδα διεθνών συνεδρίων, που προορίζονται να βελτιώσουν τις εν λόγω γνώσεις, καθώς και στη διαχείριση των αλιευτικών πόρων.

γ) Στήριξη συστήματος παρακολούθησης, ελέγχου και εποπτείας της αλιείας, με ποσό 267 000 ευρώ.

δ) Χρηματοδότηση υποτροφιών και περιόδων κατάρτισης καθώς και στήριξη για την παροχή κατάρτισης σε ναυτικούς, με ποσό 100.000 ευρώ.

ε) Συνδρομή για την ανάπτυξη της παραδοσιακής αλιείας με ποσό 70 000 ευρώ.

2. Τα ποσά που αναφέρονται στα σημεία α), β), και γ) τίθενται στη διάθεση του αρμόδιου για την αλιεία υπουργείου το αργότερο στις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους και κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αρμοδίων αρχών της Μαδαγασκάρης.

3. Τα ποσά που αναφέρονται στο σημείο γ) τίθενται στη διάθεση του αρμόδιου για την αλιεία υπουργείου και κατατίθενται σταδιακά, ανάλογα με τη χρήση τους, στους τραπεζικούς λογαριασμούς που κοινοποιεί το υπουργείο.

4. Οι αρμόδιες αρχές της Μαδαγασκάρης κοινοποιούν στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ετήσια λεπτομερή έκθεση σχετικά με τη χρήση των κεφαλαίων που χορηγήθηκαν για τα μέτρα που προβλέπονται στην παράγραφο 1 ανωτέρω, το αργότερο τρεις μήνες μετά τη συμπλήρωση κάθε έτους εφαρμογής του πρωτοκόλλου, σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων αυτών, καθώς και για τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί. Η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ζητήσει από το αρμόδιο για την αλιεία υπουργείο συμπληρωματικές πληροφορίες. Η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων μπορεί να επανεξετάσει τις σχετικές πληρωμές σε συνάρτηση με την υλοποίηση των μέτρων αυτών και κατόπιν διαβουλεύσεων με τις αρμόδιες αρχές της Μαδαγασκάρης στο πλαίσιο μικτής επιτροπής.

Άρθρο 4

Στην περίπτωση που η Κοινότητα παραλείψει να πραγματοποιήσει τις πληρωμές που προβλέπονται στα άρθρα 2 και 3 του πρωτοκόλλου αυτού, η αλιευτική συμφωνία μπορεί να ανασταλεί.

Άρθρο 5

Σε περίπτωση που σοβαροί λόγοι, εξαιρέσει φυσικών φαινομένων, αποκλείουν την άσκηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης, η πληρωμή της χρηματικής αντιστάθμισης μπορεί να ανασταλεί από την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, αφού προηγηθούν διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο μερών.

Η καταβολή της χρηματικής αντιστάθμισης θα ξεκινήσει και πάλι με την αποκατάσταση της ομαλότητας και κατόπιν διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο μερών, στο πλαίσιο των οποίων θα επιβεβαιωθεί ότι η κατάσταση μπορεί να επιτρέψει την επανάληψη των αλιευτικών δραστηριοτήτων.

Άρθρο 6

Το παράρτημα της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης, όσον αφορά την αλιεία στα ανοικτά της Μαδαγασκάρης, καταργείται και αντικαθίσταται από το παράρτημα του παρόντος πρωτοκόλλου.

Άρθρο 7

Το παρόν πρωτόκολλο αρχίζει να ισχύει από την ημερομηνία υπογραφής του.

Το παρόν πρωτόκολλο εφαρμόζεται από τις 21 Μαΐου 2001.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΟΡΟΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

1. ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΩΝ

Η διαδικασία αίτησης και χορήγησης αδειών οι οποίες επιτρέπουν στα σκάφη της Κοινότητας να αλιεύουν στα ύδατα της Μαδαγασκάρης είναι η εξής:

α) μέσω του αντιπροσώπου της στη Μαδαγασκάρη, η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων υποβάλλει ταυτόχρονα στις αρχές της Μαδαγασκάρης:

- αίτηση χορήγησης άδειας για κάθε σκάφος, διατυπωμένη από τον πλοιοκτήτη που επιθυμεί να ασκήσει αλιευτική δραστηριότητα στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας, τουλάχιστον είκοσι ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης της περιόδου ισχύος

- ετήσια αίτηση εκ των προτέρων άδειας εισόδου στα χωρικά ύδατα της Μαδαγασκάρης. η ειδική αυτή άδεια ισχύει για τη διάρκεια ισχύος της γενικής αδείας.

Για την υποβολή της αίτησης αδείας χρησιμοποιείται το ειδικό έντυπο που έχει προβλεφθεί για το σκοπό αυτό από τη Μαδαγασκάρη, σύμφωνα με το υπόδειγμα του προσαρτήματος 1. Η αίτηση συνοδεύεται από την απόδειξη πληρωμής της προκαταβολής από τον πλοιοκτήτη.

β) η άδεια εκδίδεται στο όνομα συγκεκριμένου σκάφους και δεν μεταβιβάζεται.

Ωστόσο, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η άδεια ενός σκάφους αντικαθίσταται, σε περίπτωση ανωτέρας βίας, από νέα άδεια στο όνομα άλλου σκάφους με χαρακτηριστικά ανάλογα εκείνων του προς αντικατάσταση σκάφους. Ο πλοιοκτήτης του σκάφους που πρέπει να αντικατασταθεί υποβάλλει την ακυρωθείσα άδεια στο υπουργείο της Μαδαγασκάρης που είναι αρμόδιο για την θαλάσσια αλιεία, μέσω της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στη Μαδαγασκάρη.

Στη νέα άδεια αναφέρονται:

- η ημερομηνία της έκδοσης,

- το γεγονός ότι η νέα άδεια ακυρώνει και αντικαθιστά την άδεια του προηγούμενου σκάφους.

Καμία εισφορά όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 της συμφωνίας δεν οφείλεται για την υπόλοιπη περίοδο ισχύος.

γ) η άδεια κατατίθεται από τις αρχές της Μαδαγασκάρης στον αντιπρόσωπο της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στη Μαδαγασκάρη .

δ) η άδεια πρέπει να βρίσκεται μονίμως στο σκάφος. ωστόσο, από την παραλαβή της κοινοποίησης πληρωμής της προκαταβολής, την οποία αποστέλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές της Μαδαγασκάρης, το σκάφος εγγράφεται σε κατάλογο σκαφών τα οποία επιτρέπεται να αλιεύουν και στη συνέχεια ο κατάλογος αυτός κοινοποιείται στις αρχές της Μαδαγασκάρης που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο της αλιείας. Αντίγραφο της εν λόγω άδειας μπορεί να δοθεί με τηλεομοιοτυπία, εν αναμονή της παραλαβής της ίδιας της άδειας. το αντίγραφο αυτό διατηρείται στο σκάφος.

ε) οι πλοιοκτήτες θυνναλιευτικών έχουν την υποχρέωση να εκπροσωπούνται από ναυτικό πράκτορα στη Μαδαγασκάρη.

στ) οι αρχές της Μαδαγασκάρης ανακοινώνουν, πριν από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, όλες τις πληροφορίες που αφορούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς που πρέπει να χρησιμοποιούνται για την καταβολή των εισφορών και προκαταβολών.

2. ΙΣΧΥΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ

α) Κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 4.4 της Συμφωνίας, οι άδειες έχουν διάρκεια ισχύος ένα έτος και είναι ανανεώσιμες.

β) Η εισφορά καθορίζεται σε 25 ευρώ ανά αλιευόμενο τόνο στα ύδατα της δικαιοδοσίας της Μαδαγασκάρης. Οι άδειες εκδίδονται με εκ των προτέρων καταβολή στο Δημόσιο Ταμείο της Μαδαγασκάρης προκαταβολής 2500 ευρώ ετησίως, ανά θυνναλιευτικό γρι-γρι, 1500 ευρώ ετησίως ανά παραγαδιάρικο επιφανείας άνω των 150 ΚΟΧ και 1100 ευρώ ετησίως ανά παραγαδιάρικο επιφανείας κάτω των 150 ΚΟΧ. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στα οφειλόμενα τέλη για 100, 60, και 44 τόνους ετήσιων αλιευμάτων (αντιστοίχως) στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης.

3. ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

α) Τα σκάφη που επιτρέπεται να αλιεύουν στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης, στο πλαίσιο της συμφωνίας, οφείλουν να ανακοινώνουν τα στοιχεία σχετικά με τα αλιεύματα στο Κέντρο Εποπτείας Αλιείας της Μαδαγασκάρης, μέσω της αντιπροσωπείας της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στη χώρα αυτή, ως εξής:

Τα θυνναλιευτικά γρι-γρι και τα αλιευτικά με παραγάδι επιφανείας, τηρούν δελτίο αλιείας σύμφωνα με το υπόδειγμα που επισυνάπτεται στο προσάρτημα 2, για κάθε αλιευτική περίοδο στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης. Τα έντυπα αποστέλλονται από τις αρμόδιες αρχές που αναφέρονται ανωτέρω, το αργότερο στις 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

Τα έντυπα αυτά πρέπει να συμπληρώνονται ευκρινώς και να υπογράφονται από τον πλοίαρχο του σκάφους. Εξάλλου, πρέπει να συμπληρώνονται από όλα τα σκάφη που έχουν λάβει άδεια ακόμα και αν δεν την έχουν χρησιμοποιήσει.

β) Σε περίπτωση μη τήρησης των διατάξεων αυτών, οι αρχές της Μαδαγασκάρης επιφυλάσσονται του δικαιώματος να αναστείλουν την ισχύ της αδείας του σκάφους που έχει διαπράξει την παράβαση, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διατυπώσεις. Στην περίπτωση αυτή, η Αντιπροσωπεία της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στη Μαδαγασκάρη ενημερώνεται σχετικά με το θέμα αυτό χωρίς καθυστέρηση.

γ) Στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους, η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων προβαίνει σε εκκαθάριση των οφειλόμενων εισφορών στο πλαίσιο της περιόδου αλιείας, λαμβάνοντας υπόψη τις προκαταβολές και τις εισφορές που αναφέρονται στο σημείο 2.β ανωτέρω. Η εκκαθάριση αυτή γίνεται βάσει της αναλυτικής κατάστασης αλιευμάτων, η οποία συντάσσεται βάσει των δηλώσεων αλιευμάτων κάθε πλοιοκτήτη. Η αναλυτική κατάσταση αλιευμάτων πρέπει να επιβεβαιώνεται από τα επιστημονικά ιδρύματα που είναι αρμόδια για την επαλήθευση των στοιχείων που αφορούν τα αλιεύματα, όπως είναι το Ινστιτούτο Έρευνας για την Ανάπτυξη (IRD), το Ισπανικό Ωκεανογραφικό Ίδρυμα (IEO) και η Στατιστική Μονάδα Θυνναλιευτικών της Antstiranana (USTA).

Η απόφαση που λαμβάνει η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων όσον αφορά την εκκαθάριση των εισφορών κοινοποιείται για επιβεβαίωση στο Κέντρο Εποπτείας Αλιείας της Μαδαγασκάρης. Το κέντρο αυτό έχει στη διάθεσή του τριάντα ημέρες για να κοινοποιήσει την τυχόν αντίδρασή του.

Μόλις παρέλθει η προθεσμία αυτή, ο αναλυτικός λογαριασμός των εισφορών αποστέλλεται στους πλοιοκτήτες.

Σε περίπτωση ασυμφωνίας, τα συμβαλλόμενα μέρη προβαίνουν σε διαβουλεύσεις προκειμένου να καταρτίσουν τον οριστικό αναλυτικό λογαριασμό, ο οποίος αποστέλλεται στη συνέχεια στους πλοιοκτήτες.

Κάθε ενδεχόμενη πρόσθετη πληρωμή πραγματοποιείται από τους πλοιοκτήτες στις υπηρεσίες αλιείας της Μαδαγασκάρης, το αργότερο τριάντα ημέρες μετά την κοινοποίηση του αναλυτικού λογαριασμού.

Ωστόσο, εάν ο αναλυτικός λογαριασμός είναι χαμηλότερος από το ποσό της προκαταβολής που αναφέρεται στο σημείο 2.β ανωτέρω, το εναπομένον αντίστοιχο ποσό δεν μπορεί να ανακτηθεί από τον πλοιοκτήτη.

4. ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ο πλοίαρχος κοινοποιεί τουλάχιστον 24 ώρες εκ των προτέρων, στο Κέντρο Εποπτείας Αλιείας της Μαδαγασκάρης, με ασύρματο (συχνότητα duplex 8755 Tx 8231 Rx USB) ή με τηλεομοιοτυπικό μηχάνημα (αριθ. 261 - 20 - 22 49014) την πρόθεσή του να οδηγήσει το σκάφος είτε στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης είτε εκτός της ζώνης αυτής.

Ο πλοίαρχος, κατά την κοινοποίηση της πρόθεσής του να εξέλθει από την αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης, κοινοποιεί επίσης τις κατ' εκτίμηση ποσότητες αλιευμάτων που αλιεύθηκαν κατά την παραμονή του στην εν λόγω ζώνη.

Η επικοινωνία με ασύρματο πρέπει να πραγματοποιείται κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες στη Μαδαγασκάρη.

5. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ

Κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου για την αλιεία υπουργείου, τα θυνναλιευτικά γρι-γρι και παραγαδιάρικα επιφανείας επιβιβάζουν έναν παρατηρητή επί του σκάφους, ο οποίος τυγχάνει μεταχείρισης αξιωματικού. Ο χρόνος παρουσίας του παρατηρητή επί του σκάφους καθορίζεται από το αρμόδιο για την αλιεία υπουργείο, χωρίς ωστόσο να υπερβαίνει γενικώς το διάστημα που είναι αναγκαίο για την εκτέλεση των καθηκόντων του. Οι δραστηριότητες των παρατηρητών καθορίζονται στο Προσάρτημα 3.

Οι προϋποθέσεις για την επιβίβασή του καθορίζονται από το αρμόδιο για την αλιεία υπουργείο, το οποίο εκπροσωπείται από το Κέντρο Εποπτείας Αλιείας.

Ο πλοιοκτήτης ή ο πράκτοράς του ενημερώνει το Κέντρο Εποπτείας Αλιείας τουλάχιστον δύο (2) ημέρες πριν από την άφιξη του σκάφους σε λιμάνι της Μαδαγασκάρης.

Ο πλοιοκτήτης καταβάλλει στην κυβέρνηση της Μαδαγασκάρης (Κέντρο Εποπτείας Αλιείας), μέσω του πράκτορά του, 17 ευρώ ανά ημέρα παραμονής του παρατηρητή σε θυνναλιευτικό γρι-γρι ή παραγαδιάρικο επιφανείας..

Τα τέλη προσέγγισης του λιμένα επιβίβασης της Μαδαγασκάρης βαρύνουν την κυβέρνηση της Μαδαγασκάρης. Τα έξοδα επιβίβασης και αποβίβασης του παρατηρητή εκτός Μαδαγασκάρης βαρύνουν τον πλοιοκτήτη.

Ο αριθμός των επιβιβαζόμενων παρατηρητών μπορεί να αντιπροσωπεύσει έως και 30% των αλιευτικών σκαφών της Κοινότητας που αναπτύσσουν αλιευτικές δραστηριότητες στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης. Η διάρκεια επιβίβασης του παρατηρητή αποτελεί συνάρτηση του αλιευτικού ταξιδιού στην εν λόγω ζώνη.

Σε περίπτωση απουσίας του παρατηρητή στον τόπο και το χρόνο που συμφωνήθηκε, και μετά από παρέλευση 12 ωρών, ο εφοπλιστής απαλλάσσεται αυτομάτως της υποχρέωσής του να επιβιβάσει τον εν λόγω παρατηρητή. Σε περίπτωση αναβολής τoυ απόπλου του πλοίου, ο πλοιοκτήτης αναλαμβάνει την κάλυψη των δαπανών στέγασης και σίτισης του παρατηρητή μέχρι την επιβίβασή του επί του σκάφους.

6. ΝΑΥΤΟΛΟΓΗΣΗ

Για το σύνολο του στόλου των θυνναλιευτικών γρι-γρι και παραγαδιάρικων επιφανείας, ναυτολογούνται μονίμως τουλάχιστον σαράντα ναυτικοί της Μαδαγασκάρης κατά τη διάρκεια της αλιευτικής περιόδου στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης. Ο μισθός των εν λόγω ναυτικών καθορίζεται με κοινή συμφωνία των πρακτόρων των πλοιοκτητών και των ενδιαφερομένων. Ο μισθός αυτός πρέπει να περιλαμβάνει εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Οι συμβάσεις πρόσληψης των ναυτικών αυτών συνάπτονται μεταξύ των πρακτόρων και των ενδιαφερομένων.

Αν οι ναυτολογούμενοι ναυτικοί είναι λιγότεροι από 40 για το σύνολο του στόλου θυνναλιευτικών και παραγαδιάρικων επιφανείας, οι πλοιοκτήτες οφείλουν να καταβάλουν αντιστάθμιση για τους μη ναυτολογηθέντες ναυτικούς. Το ποσό της αντιστάθμισης αυτής καθορίζεται από τη μικτή επιτροπή που προβλέπεται στο άρθρο 9 της Συμφωνίας και αντιστοιχεί στη διάρκεια της περιόδου αλιείας. Το ποσό αυτό χρησιμοποιείται για την κατάρτιση των αλιέων της Μαδαγασκάρης και κατατίθεται σε λογαριασμό ο αριθμός του οποίου κοινοποιείται στους πράκτορες.

7. ΑΛΙΕΥΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ

Οι αλιευτικές ζώνες στις οποίες έχουν πρόσβαση τα σκάφη της Κοινότητας είναι τα ύδατα που υπάγονται στη δικαιοδοσία της Μαδαγασκάρης, πέρα από τα 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές.

Σε περίπτωση που το αρμόδιο για την αλιεία υπουργείο αποφασίσει να εγκαταστήσει πειραματικούς μηχανισμούς συγκέντρωσης ψαριών, ενημερώνει σχετικά την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καθώς και τους πράκτορες των ενδιαφερόμενων πλοιοκτητών αναφέροντας τις γεωγραφικές τους συντεταγμένες.

Από την τριακοστή ημέρα μετά την κοινοποίηση απαγορεύεται η προσέγγιση των μηχανισμών αυτών σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μιλίων. Κάθε κατάργηση των πειραματικών μηχανισμών συγκέντρωσης ψαριών πρέπει να κοινοποιείται, χωρίς αναβολή, στα ίδια μέρη.

8. ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ

Οι αρχές της Μαδαγασκάρης καθορίζουν από κοινού με τους χρήστες της συμφωνίας τους όρους χρησιμοποίησης των λιμενικών εξοπλισμών.

9. ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ.

Τα σκάφη που έχουν άδεια επιτρέπουν και διευκολύνουν την επιβίβαση στο σκάφος καθώς και την εκπλήρωση των καθηκόντων κάθε εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης, που είναι επιφορτισμένος με την επιθεώρηση και τον έλεγχο των αλιευτικών δραστηριοτήτων.

Τα κοινοτικά σκάφη που αλιεύουν στο πλαίσιο της συμφωνίας αποτελούν το αντικείμενο παρακολούθησης μέσω δορυφόρου βάσει όρων που συμφωνούνται από κοινού από τα δύο μέρη.

10. ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ

Σε περίπτωση μεταφόρτωσης ψαριών, τα θυνναλιευτικά γρι-γρι με ψυκτικές εγκαταστάσεις, παραδίδουν σε εταιρεία ή οργανισμό που ορίζουν οι αρμόδιες για την αλιεία αρχές της Μαδαγασκάρης, τα ψάρια που δεν διατηρούν.

11. ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Οι πλοιοκτήτες της Κοινότητας που αλιεύουν στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης προσπαθούν να δώσουν προτεραιότητα στις υπηρεσίες της Μαδαγασκάρης (δεξαμενισμός, φορτοεκφόρτωση, εφοδιασμός σε καύσιμα, πρακτόρευση, κ.λπ.).

12. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

α) Διαβίβαση των πληροφοριών

Το αρμόδιο για θέματα αλιείας υπουργείο της Μαδαγασκάρης ενημερώνει την Αντιπροσωπεία και το κράτος σημαίας, εντός 48 ωρών κατ' ανώτατο όριο, για οποιαδήποτε κράτηση αλιευτικού σκάφους της Κοινότητας που αναπτύσσει αλιευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της αλιευτικής συμφωνίας, στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης, και διαβιβάζει σύντομη έκθεση των περιστάσεων και των λόγων που οδήγησαν στην εν λόγω κράτηση. Επίσης, η Αντιπροσωπεία και το κράτος σημαίας ενημερώνονται για την εξέλιξη των διαδικασιών και των κυρώσεων που έχουν αποφασιστεί.

β) Διακανονισμός της κράτησης

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου για την αλιεία και των σχετικών κανονισμών, η παράβαση μπορεί να ρυθμιστεί:

- είτε με συμβιβασμό, και στην περίπτωση αυτή το ύψος του προστίμου καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου στο εσωτερικό μιας ψαλίδας η οποία περιλαμβάνει ένα ελάχιστο και ένα ανώτατο όριο που προβλέπονται στη νομοθεσία της Μαδαγασκάρης

- είτε δια της δικαστικής οδού, σε περίπτωση που η υπόθεση δεν μπόρεσε να ρυθμιστεί με συμβιβασμό, σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία της Μαδαγασκάρης.

γ) Επιτυγχάνεται η αποδέσμευση του σκάφους και το πλήρωμά του λαμβάνει την άδεια να εγκαταλείψει τον λιμένα:

- είτε μόλις εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη διαδικασία συμβιβασμού κατόπιν προσκόμισης της απόδειξης διακανονισμού.

- είτε μετά την κατάθεση τραπεζικής εγγύησης, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία, με την προσκόμιση απόδειξης για την κατάθεση εγγύησης.

Προσάρτημα 1

ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ

1. Νέα αίτηση ή ανανέωση: ............................................................................................

2. Όνομα του σκάφους και σημαία:.............................................................................................

3. Διάρκεια ισχύος: από ........................................έως................................................................

4. Όνομα του πλοιοκτήτη:...........................................................................................................

5. Διεύθυνση του πλοιοκτήτη ...............................................................................

6. Όνομα και διεύθυνση του ναυλωτή, αν διαφέρουν αυτά που αναφέρονται στα σημεία 4 και 5:

7. Όνομα και διεύθυνση του επίσημου αντιπροσώπου στη Μαδαγασκάρη: .......................................................................................................................

8. Όνομα του πλοίαρχου του σκάφους : .....................................................................................

9. Τύπος του σκάφους: ................................................................................................................

10. Αριθ. νηολογίου: .....................................................................................................................

11. Εξωτερικά στοιχεία αναγνώρισης του σκάφους: ....................................................................

12. Λιμένας και χώρα νηολόγησης: ..............................................................................................

13. Ολικό μήκος και πλάτος του σκάφους: ...................................................................................

14. Μικτή χωρητικότητα και καθαρή χωρητικότητα του σκάφους: .............................................

15. Μάρκα και ισχύς της κύριας μηχανής: ....................................................................................

16. Ικανότητα κατάψυξης (τ/η): ....................................................................................................

17. Χωρητικότητα των αμπαριών (m3): ........................................................................................

18. Διακριτικό κλήσεως ασυρμάτου και συχνότητα: .....................................................................

19. Άλλα μέσα επικοινωνίας (τέλεξ, φαξ): ....................................................................................

20. Βοηθητικός εξοπλισμός αλιείας: ...............................................................................................

..................................................................................................................

21. Δυναμικό πληρώματος ανά εθνικότητα:....................................................................................

...............................................................................................................

22. Αριθμός της αλιευτικής αδείας (σε περίπτωση ανανέωσης, επισυνάπτεται η άδεια): ..................................................................................................................

Ο κάτωθι υπογεγραμμένος................................................ πιστοποιώ την ακρίβεια των παραπάνω στοιχείων και δεσμεύομαι να τα τηρήσω.

...................................................... ..................................

Σφραγίδα και υπογραφή του πλοιοκτήτη Ημερομηνία

Προσάρτημα 2

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Προσάρτημα 3

ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ

Στα θυνναλιευτικά και παραγαδιάρικα επιφανείας στα οποία έχει δοθεί άδεια αλιείας επιβιβάζεται παρατηρητής του Κέντρου Εποπτείας της Αλιείας, ο οποίος διαθέτει επαγγελματική κάρτα και ναυτικό φυλλάδιο. Ο χρόνος παρουσίας του παρατηρητή επί του σκάφους καθορίζεται από το Κέντρο Εποπτείας της Αλιείας, χωρίς ωστόσο να υπερβαίνει γενικώς το διάστημα που είναι αναγκαίο για την εκτέλεση των καθηκόντων του. Ο παρατηρητής:

1. παρατηρεί, καταγράφει και συντάσσει εκθέσεις για τις αλιευτικές δραστηριότητες των σκαφών,

2. επαληθεύει το στίγμα των σκαφών που κατά την άσκηση των αλιευτικών τους δραστηριοτήτων,

3. προβαίνει σε βιολογική δειγματοληψία στο πλαίσιο επιστημονικών προγραμμάτων,

4. καταρτίζει πίνακα των χρησιμοποιούμενων αλιευτικών εργαλείων,

5. συλλέγει στοιχεία όσον αφορά τα αλιεύματα στην αλιευτική ζώνη κατά τη διάρκεια της παρουσίας του επί του σκάφους,

6. λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η επιβίβασή του και η παρουσία του επί του σκάφους να μην διακόπτουν ούτε να παρεμποδίζουν τις αλιευτικές δραστηριότητες,

7. σέβεται τα αγαθά και τον εξοπλισμό του σκάφους καθώς και τον εμπιστευτικό χαρακτήρα όλων των εγγράφων που ανήκουν στο σκάφος αυτό,

8. συντάσσει έκθεση αλιευτικής εξόρμησης η οποία διαβιβάζεται στο Κέντρο Εποπτείας της Αλιείας της Μαδαγασκάρης, και αντίγραφό της στην Αντιπροσωπεία της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Για το σκοπό αυτό, ο πλοιοκτήτης ή ο πλοίαρχος οφείλει να:

1. επιτρέπει την επιβίβαση του παρατηρητή προκειμένου να ασκήσει τα καθήκοντά του και την παραμονή του στο σκάφος καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου που αναγράφεται στην αίτηση,

2. παρέχει κατάλληλο χώρο εργασίας , ο οποίος θα διαθέτει επαρκή φωτισμό και ένα τραπέζι,

3. παρέχει τις πληροφορίες που διαθέτει σχετικά με τις αλιευτικές δραστηριότητες στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης,

4. δίνει το στίγμα του πλοίου (γεωγραφικό μήκος και πλάτος),

5. αποστέλλει και να λαμβάνει μηνύματα ή να επιτρέπει την αποστολή και τη λήψη μηνυμάτων με το υλικό επικοινωνίας που υπάρχει στο σκάφος,

6. εξασφαλίζει την πρόσβαση σε όλα τα τμήματα του σκάφους από τα οποία ασκούνται δραστηριότητες αλιείας, μεταποίησης ή αποθήκευσης,

7. επιτρέπει τη λήψη δειγμάτων,

8. παρέχει κατάλληλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης για τα δείγματα που λαμβάνει ο παρατηρητής, χωρίς να θίγεται η αποθηκευτική ικανότητα του σκάφους,

9. παρέχει βοήθεια για τον έλεγχο και τη μέτρηση των αλιευτικών εργαλείων επί του σκάφους,

10. επιτρέπει, κατά την αποβίβαση του παρατηρητή από το σκάφος, τη λήψη των δειγμάτων καθώς και των εγγράφων που έχει συντάξει κατά την παραμονή του σ' αυτό,

11. παρέχει στον παρατηρητή, όταν η παραμονή του επί του σκάφους υπερβαίνει τις τέσσερις ώρες, κατάλυμα και τροφή, εξασφαλίζοντάς του από την άποψη αυτή μεταχείριση αξιωματικού του πλοίου.

1. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Τομέας(-είς) πολιτικής: Εξωτερικές πτυχές ορισμένων κοινοτικών πολιτικών

Δραστηριότητα(-ες): Διεθνείς συμφωνίες στον τομέα της αλιείας

ονομασία της δράσης: νεο πρωτοκόλλο που καθοριζει τισ αλιευτικεσ δυνατοτητεσ και τη χρηματικη αντισταθμιση στην αλιευτικη συμφωνια εκ/μαδαγασκαρησ

1. ΓΡΑΜΜΗ(-ΕΣ) ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ + ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Β78000 :« Διεθνείς συμφωνίες στον τομέα της αλιείας»

2. ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

2.1 Συνολικό κονδύλιο της δράσης (Μέρος B):2,475 εκατ. EUR σε ΠΑΥ

2.2 Περίοδος υλοποίησης:2001-2004

(έτος έναρξης και έτος λήξης)

2.3 Συνολική πολυετής εκτίμηση των δαπανών: 2,475 εκατ.EUR

Χρονοδιάγραμμα των πιστώσεων αναλήψεων υποχρεώσεων/των πιστώσεων πληρωμών (δημοσιονομική παρέμβαση) (πρβλ. σημείο 6.1.1)

εκατ. EUR (μέχρι τρίτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

β)Τεχνική και Διοικητική Συνδρομή (ΤΔΣ) και Δαπάνες Στήριξης (ΔΣ) (πρβλ. σημείο 6.1.2)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

γ) Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις των ανθρώπινων πόρων και των άλλων δαπανών διοικητικής λειτουργίας(Βλέπε σημεία 7.2 και 7.3).

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

2.4 Συμβατότητα με τον δημοσιονομικό προγραμματισμό και με τις Δημοσιονομικές Προοπτικές

Χ Πρόταση συμβατή με τον ισχύοντα δημοσιονομικό προγραμματισμό.

( Η πρόταση αυτή απαιτεί επαναπρογραμματισμό του αντίστοιχου τομέα των Δημοσιονομικών Προοπτικών.

( συμπεριλαμβανόμενης, εφόσον συντρέχει περίπτωση, προσφυγής στις διατάξεις της Διοργανικής Συμφωνίας.

2.5 Δημοσιονομικές επιπτώσεις επί των εσόδων

Χ Ουδεμία δημοσιονομική επίπτωση (αφορά τεχνικές πτυχές της εφαρμογής ενός μέτρου)

( Δημοσιονομική επίπτωση - Η επίδραση επί των εσόδων έχει ως εξής:

- Σημείωση: Όλες οι διευκρινίσεις και παρατηρήσεις που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού της επίδρασης επί των εσόδων πρέπει να περιλαμβάνονται σε χωριστό φύλλο, επισυναπτόμενο στο παρόν δημοσιονομικό δελτίο ...

εκατ. EUR (μέχρι πρώτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

(Να περιγραφεί κάθε εμπλεκόμενη γραμμή του προϋπολογισμού, με προσθήκη του ενδεδειγμένου αριθμού γραμμών στον πίνακα, εφόσον η δράση επιδρά σε πλείονες γραμμές του προϋπολογισμού)

3. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

4. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

Άρθρο 37 της Συνθήκης , σε συνδυασμό με το άρθρο 300 παρ. 2 και παρ. 3 πρώτο εδάφιο.

- Αλιευτική συμφωνία ΕΚ/Μαδαγασκάρης (Κανονισμός του Συμβουλίου αριθ. 780/86/ΕΚ της 24.02.1986)

5. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

5.1 Αναγκαιότητα κοινοτικής παρέμβασης

5.1.1 Επιδιωκόμενοι στόχοι

Το ισχύον πρωτόκολλο σχετικά με την αλιευτική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης λήγει στις 20 Μαΐου 2001.

Στόχος της ανανέωσης είναι να επιτραπεί στους πλοιοκτήτες της Κοινότητας να συνεχίσουν τις αλιευτικές τους δραστηριότητες (κυρίως τόνου) στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Μαδαγασκάρης, όπως περιγράφονται στο πρωτόκολλο που μονογραφήθηκε από την Επιτροπή, εξ ονόματος της Κοινότητας και τους υπεύθυνους για τις διαπραγματεύσεις από την πλευρά της Μαδαγασκάρης, μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν στο Antananarivo από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου 2001.

Μέτρα σχετικά με την εκ των προτέρων (ex ante) αξιολόγηση

Η αξιολόγηση του λήγοντος πρωτοκόλλου (1998/2001) έγινε από τις αρμόδιες διοικητικές μονάδες της ΓΔ Αλιεία της Επιτροπής. Από την αξιολόγηση αυτή προκύπτει ότι η μέση χρήση από την άποψη της έκδοσης αδειών ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική τόσο για την κατηγορία των θυνναλιευτικών με γρίπο (80%) όσο και για την κατηγορία των παραγαδιάρικων επιφανείας (86%). (Οι συνολικές αλιευτικές δυνατότητες στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου 1998/01 αντιστοιχούν σε 45 θυνναλιευτικά με γρίπο και 30 παραγαδιάρικα επιφανείας).

Από την άποψη των αλιευμάτων, θα πρέπει να επισημανθεί ότι, στη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών (1998/2000), ο ετήσιος μέσος όρος ήταν 7 360 τόνοι έναντι εκτιμώμενης ποσότητας αναφοράς 9 500 τόνων ετησίως.

5.2 Σχεδιαζόμενες δράσεις και λεπτομέρειες υλοποίησης της δημοσιονομικής παρέμβασης

Το πρωτόκολλο που μονογραφήθηκε στις 12 Μαρτίου 2001 προβλέπει αλιευτικές δυνατότητες για 40 θυνναλιευτικά με γρίπο και 40 παραγαδιάρικα επιφανείας, δηλαδή πέντε επιπλέον σκάφη σε σχέση με το προηγούμενο πρωτόκολλο (+6%).

Η ποσότητα αναφοράς αυξήθηκε από 9 500 τόνους σε 11 000 τόνους ετησίως. Η αύξηση αυτή δικαιολογείται από τις καταχωρηθείσες ποσότητες αλιευμάτων και την αύξηση των αλιευτικών δυνατοτήτων από την άποψη του αριθμού των σκαφών.

Το ανά μονάδα κόστος για κάθε αλιευόμενο τόνο τόνου ανέρχεται σε 75 EUR που καταβάλλονται από την Κοινότητα σε συνάρτηση με την ποσότητα αναφοράς και σε 25 EUR που καταβάλλονται από τους πλοιοκτήτες (στο πρωτόκολλο 1998/01 το ανά μονάδα κόστος ήταν αντιστοίχως 80 EUR για την ΕΚ και 20 EUR για τους πλοιοκτήτες) [4].

[4] Η εμπορική αξία του τόνου μπορεί να κυμαίνεται από 500 έως 1 000 EUR ανά τόνο, ανάλογα με το είδος.

Στο πλαίσιο του νέου πρωτοκόλλου (2001/04), η ΕΚ θα καταβάλει χρηματική αντιστάθμιση συνολικού ύψους 2 475 000 ευρώ (για τα 3 έτη) έναντι 2 280 000 EUR στο πρωτόκολλο 1998/01 (δηλαδή αύξηση 8,5%). Από το ποσό αυτό, 62,6% (1 551 000 EUR) θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων ενεργειών που αποβλέπουν στην ανάπτυξη του αλιευτικού τομέα στη Μαδαγασκάρη (χρηματοδότηση επιστημονικών προγραμμάτων. στήριξη συστήματος παρακολούθησης, ελέγχου και εποπτείας της αλιείας. χρηματοδότηση υποτροφιών σπουδών και περιόδων κατάρτισης. στήριξη της παραδοσιακής αλιείας). Τα ποσά αυτά θα τεθούν στη διάθεση των αρχών της Μαδαγασκάρης σε ετήσιες δόσεις.

Το ύψος της χρηματικής αντιστάθμισης (308 000 EUR/έτος) καταβάλλεται πριν τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους σε λογαριασμό του Δημοσίου Ταμείου που κοινοποιούν οι αρχές της Μαδαγασκάρης.

Χαρακτηριστικό της αλιείας τόνου, το οποίο συνδέεται άμεσα με τον άκρως μεταναστευτικό χαρακτήρα του είδους αυτού, είναι ότι το πραγματικό επίπεδο αλιευμάτων σε μια συγκεκριμένη ζώνη μπορεί να γνωρίσει πολύ σημαντικές διακυμάνσεις από τη μία αλιευτική περίοδο στην άλλη.

Συνεπώς, τα αλιεύματα του κοινοτικού στόλου στα ύδατα τρίτης χώρας δεν είναι γνωστά εκ των προτέρων. Για το λόγο αυτό, η Κοινότητα καταβάλλει ένα κατ'αποκοπή ποσό που είναι απευθείας ανάλογο με μία εκτιμώμενη ποσότητα αλιευμάτων (ποσότητα αναφοράς), η οποία καθορίζεται με βάση το μέσο όρο των αλιευμάτων που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια των προηγουμένων ετών, η οποία προσαρμόζεται ενδεχομένως ανάλογα με τον αριθμό των σκαφών τα οποία επιτρέπεται να αλιεύουν. Σε περίπτωση υπέρβασης του εκτιμώμενου επιπέδου, η Κοινότητα καταβάλλει συμπληρωματικό ποσό ανάλογο της υπέρβασης. Στην αντίθετη περίπτωση, δεν ανακτάται από την τρίτη χώρα το αρχικώς καταβληθέν ποσό.

Εξάλλου, οι κατευθύνσεις που ορίζονται από το Συμβούλιο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις των αλιευτικών συμφωνιών με τις χώρες ΑΚΕ διευκρινίζουν την ανάγκη να λαμβάνεται υπόψη το συμφέρον της Κοινότητας να διατηρήσει ή να αποκαταστήσει σχέσεις στον τομέα της αλιείας με τις εν λόγω χώρες.

5.3 Λεπτομέρειες υλοποίησης

Η υλοποίηση του εν λόγω πρωτοκόλλου εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Επιτροπής, η οποία θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες με τη βοήθεια του μόνιμου προσωπικού της τόσο στην έδρα της στις Βρυξέλλες όσο και στην Αντιπροσωπεία της στη Μαδαγασκάρη.

6. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

6.1 Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις στο Μέρος Β (για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού)

6.1.1 Δημοσιονομική παρέμβαση ΠΑΥ σε εκατ. EUR (μέχρι τρίτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

6.2. Υπολογισμός του κόστους ανά σχεδιαζόμενο μέτρο στο Μέρος B (για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού)

ΠΑΥ σε εκατ. EUR (μέχρι τρίτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

(1) Συνολικό κόστος λόγω της τριετούς διάρκειας του πρωτοκόλλου.

7. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

7.1. Επιπτώσεις στους ανθρώπινους πόρους

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

7.2 Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις των ανθρώπινων πόρων

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τα ποσά αντιστοιχούν στις συνολικές δαπάνες για 12 μήνες.

7.3 Άλλες δαπάνες διοικητικής λειτουργίας που απορρέουν από τη δράση

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τα ποσά αντιστοιχούν στις συνολικές δαπάνες για 12 μήνες.

(1) Να προσδιορισθεί το είδος κάθε επιτροπής καθώς και η ομάδα στην οποία ανήκει.

Ι. Ετήσιο σύνολο (7.2 + 7.3)

II. Διάρκεια της δράσης

ΙΙΙ. Συνολικό κόστος της δράσης (I x II) // EUR 1.151.986

3 έτη

EUR 3.455.958

Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ποσοτικά η επίπτωση ενός συγκεκριμένου πρωτοκόλλου στο φόρτο εργασίας της υπεύθυνης για το φάκελο αυτό διοικητικής μονάδας της ΓΔ Αλιείας.

Η ανανέωση των πρωτοκόλλων των υφιστάμενων αλιευτικών συμφωνιών αποτελεί μία από τις δραστηριότητες της μονάδας, χωρίς όμως να έχει, αφεαυτής, ειδικές επιπτώσεις στις διοικητικές δαπάνες.

Πράγματι, αν το πρωτόκολλο δεν είχε συναφθεί (μονογραφηθεί), θα είχε επίσης αυξηθεί σημαντικά ο φόρτος εργασίας καθώς και οι δαπάνες για αποστολές και συνεδριάσεις.

8. ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

8.1 Επακόλουθα μέτρα

Το ύψος της χρηματικής αντιστάθμισης (308 000 EUR/έτος) καταβάλλεται πριν τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους σε λογαριασμό του Δημοσίου Ταμείου που κοινοποιούν οι αρχές της Μαδαγασκάρης. Η κυβέρνηση της Μαδαγασκάρης είναι υπεύθυνη για τη χρησιμοποίηση της αντιστάθμισης αυτής.

Τα ποσά που διατίθενται για τη χρηματοδότηση των ενεργειών - στόχων (517 000 EUR σε ετήσια βάση), τίθενται στη διάθεση του αρμόδιου για την αλιεία υπουργείου, σε ετήσιες δόσεις, βάσει της κατανομής που αναφέρεται στο άρθρο 3.1 του πρωτοκόλλου. Τα ποσά που προορίζονται για τη χρηματοδότηση υποτροφιών σπουδών και περιόδων κατάρτισης καταβάλλονται ανάλογα με την απορρόφησή τους.

Μία έκθεση για τη χρησιμοποίηση των κεφαλαίων που προορίζονται για τις ενέργειες-στόχους υποβάλλεται κάθε χρόνο στην Επιτροπή, τρεις μήνες μετά την ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου. Η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες και να επανεξετάσει τις σχετικές πληρωμές ανάλογα με την υλοποίηση των προβλεπόμενων ενεργειών.

8.2 Λεπτομέρειες πραγματοποίησης και περιοδικότητα της προβλεπόμενης αξιολόγησης

Σε περίπτωση ανάγκης, και για οποιοδήποτε θέμα έχει σχέση με την εφαρμογή του εν λόγω πρωτοκόλλου, η ΕΚ και η Μαδαγασκάρη μπορούν να συνέλθουν ανά πάσα στιγμή στο πλαίσιο μικτής επιτροπής προκειμένου να μεριμνήσουν για την ορθή εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

Η αξιολόγηση των αλιευτικών δυνατοτήτων είναι συνεχής, τόσο από την άποψη της έκδοσης αδειών όσο και από την άποψη των αλιευμάτων.

Όσον αφορά τις δράσεις-στόχους, βλέπε ανωτέρω.

9. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Δεδομένου ότι οι χρηματικές συνεισφορές παρέχονται από την Κοινότητα ως άμεσο αντιστάθμισμα για τις προσφερόμενες αλιευτικές δυνατότητες, η τρίτη χώρα τις χρησιμοποιεί κατά βούληση. Ωστόσο, είναι υποχρεωτική η υποβολή στην Επιτροπή των εκθέσεων σχετικά με τη χρήση ορισμένων πιστώσεων, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που προβλέπονται σε κάθε συμφωνία. Όλες οι ενέργειες που αναφέρονται στο άρθρο 3 του πρωτοκόλλου υπόκεινται στην υποβολή ετήσιας έκθεσης σχετικά με την εφαρμογή τους και τα επιτευχθέντα αποτελέσματα. Η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τα επιτευχθέντα αποτελέσματα και την αναθεώρηση των πληρωμών σε συνάρτηση με την υλοποίηση των ενεργειών.

Επίσης, τα κράτη μέλη των οποίων τα σκάφη αλιεύουν στο πλαίσιο της συμφωνίας οφείλουν να πιστοποιούν στην Επιτροπή την ακρίβεια των στοιχείων που αναγράφονται στα πιστοποιητικά καταμέτρησης των σκαφών, κατά τρόπον ώστε τα τέλη έκδοσης αδειών να μπορούν να υπολογίζονται σε εγγυημένη βάση.

Το πρωτόκολλο προβλέπει επίσης την υποχρέωση των κοινοτικών σκαφών να συμπληρώνουν δηλώσεις αλιευμάτων (τις οποίες διαβιβάζουν υποχρεωτικά στις αρχές της Μαδαγασκάρης)ξ, οι οποίες αποτελούν τη βάση για τη σύνταξη της οριστικής αναλυτικής κατάστασης αλιευμάτων στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου και των εισφορών.

Top