Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023D2879

    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2023/2879 της Επιτροπής, της 15ηε Δεκεμβρίου 2023, για την εκπόνηση του προγράμματος εργασιών σχετικά με την ανάπτυξη και εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων που προβλέπονται στον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα

    C/2023/8568

    ΕΕ L, 2023/2879, 22.12.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2023/2879/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2023/2879/oj

    European flag

    Επίσημη Εφημερίδα
    της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    EL

    Σειρά L


    2023/2879

    22.12.2023

    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2023/2879 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 15ηε Δεκεμβρίου 2023

    για την εκπόνηση του προγράμματος εργασιών σχετικά με την ανάπτυξη και εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων που προβλέπονται στον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (1), και ιδίως το άρθρο 281 πρώτο εδάφιο,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Στο άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα προβλέπεται ότι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τελωνειακών αρχών και μεταξύ οικονομικών φορέων και τελωνειακών αρχών και η διατήρηση των πληροφοριών αυτών πραγματοποιείται με τη χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων. Στο άρθρο 280 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 προβλέπεται ότι η Επιτροπή καταρτίζει πρόγραμμα εργασιών σχετικά με την ανάπτυξη και εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων που προβλέπονται στον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα (στο εξής: πρόγραμμα εργασιών).

    (2)

    Η Επιτροπή ενέκρινε το πρώτο πρόγραμμα εργασιών με την εκτελεστική απόφαση 2014/255/ΕΕ της Επιτροπής (2), η οποία επικαιροποιήθηκε με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2016/578 της Επιτροπής (3) και με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2019/2151 της Επιτροπής (4). Η έκδοση του προγράμματος εργασίας που εγκρίθηκε με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2019/2151 πρέπει να επικαιροποιηθεί ώστε να ληφθούν υπόψη νέες εξελίξεις όσον αφορά τον σχεδιασμό των ηλεκτρονικών συστημάτων.

    (3)

    Το πρόγραμμα εργασιών θα πρέπει να επικαιροποιηθεί ώστε να απαριθμούνται τα ηλεκτρονικά συστήματα που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013, τα σχετικά άρθρα στα οποία προβλέπονται τα εν λόγω συστήματα και οι ημερομηνίες κατά τις οποίες αυτά αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία. Στο πρόγραμμα εργασιών θα πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ, αφενός, των ηλεκτρονικών συστημάτων τα οποία πρέπει να αναπτύξουν τα κράτη μέλη από μόνα τους (στο εξής: εθνικά συστήματα) και, αφετέρου, των ηλεκτρονικών συστημάτων τα οποία πρέπει να αναπτύξουν σε συνεργασία με την Επιτροπή (στο εξής: διευρωπαϊκά συστήματα). Τα ηλεκτρονικά συστήματα που αναφέρονται στο πρόγραμμα εργασιών θα πρέπει να υπόκεινται σε διαχείριση, προετοιμασία και ανάπτυξη σύμφωνα με το έγγραφο σχεδιασμού το οποίο καλύπτει το σύνολο των τελωνειακών έργων πληροφορικής (5) (το πολυετές στρατηγικό σχέδιο για τα τελωνεία «MASP-C»), το οποίο καταρτίζεται σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 70/2008/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6), και ιδίως το άρθρο 4 και το άρθρο 8 παράγραφος 2.

    (4)

    Το πρόγραμμα εργασίας καθορίζει λεπτομερέστερα τις πραγματικές ημερομηνίες εγκατάστασης κάθε ηλεκτρονικού συστήματος και ορίζει την καταληκτική ημερομηνία της εγκατάστασης σύμφωνα με τις μεταβατικές περιόδους που ορίζονται στο άρθρο 278 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 και στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2016/341 της Επιτροπής (7).

    (5)

    Όπου το πρόγραμμα εργασιών επιτρέπει στα κράτη μέλη να επιλέξουν να εγκαταστήσουν διευρωπαϊκό ή εθνικό ηλεκτρονικό σύστημα εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος (χρονικό περιθώριο εγκατάστασης), στο παράρτημα της παρούσας απόφασης θα πρέπει να καθίσταται σαφές ότι η «ημερομηνία έναρξης εγκατάστασης» είναι η πρώτη ημερομηνία κατά την οποία τα κράτη μέλη μπορούν να θέσουν σε λειτουργία το νέο ηλεκτρονικό σύστημα και η «καταληκτική ημερομηνία εγκατάστασης» είναι η τελευταία ημερομηνία κατά την οποία τα κράτη μέλη και οι οικονομικοί φορείς πρέπει να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το νέο ή αναβαθμισμένο ηλεκτρονικό σύστημα. Η καταληκτική ημερομηνία εγκατάστασης θα πρέπει επίσης να συμπίπτει με τη λήξη της περιόδου των μεταβατικών μέτρων που αφορούν το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό σύστημα. Κατά συνέπεια, η εν λόγω ημερομηνία θα πρέπει να καθοριστεί με βάση τις προθεσμίες που προβλέπονται στο άρθρο 278 παράγραφοι 1, 2 και 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013. Αυτά τα χρονικά περιθώρια εγκατάστασης είναι απαραίτητα για την υλοποίηση των συστημάτων σε επίπεδο Ένωσης, λαμβανομένων υπόψη των αναγκών κάθε συστήματος. Για το τελωνειακό έργο για την ασφάλεια και προστασία πριν από την άφιξη (ICS2) θα πρέπει να εφαρμοστούν διαφορετικοί κανόνες όσον αφορά τα χρονικά περιθώρια εγκατάστασης. Στην περίπτωση αυτή, τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι έτοιμα να εγκαταστήσουν κάθε έκδοση του έργου κατά την ημερομηνία έναρξης της εν λόγω έκδοσης, ενώ στους οικονομικούς φορείς θα πρέπει να δοθεί, με τη σύμφωνη γνώμη των κρατών μελών, η δυνατότητα να συνδεθούν εντός του χρονικού περιθωρίου εγκατάστασης. Λόγω σημαντικών καθυστερήσεων στην υλοποίηση που παρατηρήθηκαν σε ορισμένα κράτη μέλη όσον αφορά την έκδοση 2 του ICS2, η Επιτροπή εξέδωσε την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2023/438 της Επιτροπής (8) σχετικά με τη χορήγηση παρέκκλισης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη χρήση μέσων ανταλλαγής και αποθήκευσης πληροφοριών εκτός από τις ηλεκτρονικές τεχνικές επεξεργασίας δεδομένων για την έκδοση 2 του ICS2. Εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων, τα κράτη μέλη και οι οικονομικοί φορείς εξέφρασαν επίσης ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσον είναι εφικτό το χρονοδιάγραμμα του έργου για την έκδοση 3 του ICS2. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα πρέπει να εισαγάγει σταδιακή υλοποίηση σε 3 στάδια, ξεκινώντας με τους θαλάσσιους μεταφορείς στο ICS2 από την 3η Ιουνίου 2023, στη συνέχεια με τους θαλάσσιους διαμεταφορείς στο ICS2 από την 4η Δεκεμβρίου 2024 και, τέλος, με τη σύνδεση των φορέων εκμετάλλευσης οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών στο ICS2 από την 1η Απριλίου 2025.

    (6)

    Τα χρονικά περιθώρια εγκατάστασης για τη μετάβαση των εθνικών ηλεκτρονικών συστημάτων θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα εθνικά σχέδια έργου και μετάβασης των κρατών μελών, λαμβανομένων επίσης υπόψη των συγκεκριμένων εθνικών τους περιβαλλόντων και συνθηκών ΤΠ. Οι καταληκτικές ημερομηνίες εγκατάστασης των εθνικών ηλεκτρονικών συστημάτων θα πρέπει επίσης να σηματοδοτούν τη λήξη των μεταβατικών μέτρων που εφαρμόζονται για τα εν λόγω ηλεκτρονικά συστήματα. Κατά συνέπεια, οι εν λόγω ημερομηνίες θα πρέπει να καθοριστούν με βάση τις προθεσμίες που προβλέπονται στο άρθρο 278 παράγραφοι 1, 2 και 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013. Εξαιτίας σημαντικών καθυστερήσεων στην υλοποίηση που παρατηρήθηκαν σε ορισμένα κράτη μέλη όσον αφορά τα εθνικά ηλεκτρονικά συστήματα, η Επιτροπή εξέδωσε την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2023/234 της Επιτροπής (9), την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2023/235 της Επιτροπής (10), την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2023/236 της Επιτροπής (11) και την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2023/237 της Επιτροπής (12) σχετικά με τη χορήγηση παρεκκλίσεων σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013. Στο παράρτημα θα πρέπει να συμπεριληφθούν παραπομπές στις εν λόγω παρεκκλίσεις.

    (7)

    Οι παρεκκλίσεις που χορηγήθηκαν με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2023/237 έχουν αντίκτυπο στο έργο για τον κεντρικό τελωνισμό κατά την εισαγωγή (CCI) και οδήγησαν σε επαναπροσδιορισμό της προσέγγισης του έργου. Για το έργο CCI-Φάση 1, το χρονοδιάγραμμα παρατείνεται κατά 7 μήνες και τα κράτη μέλη επιτρέπεται να εγκαταστήσουν το σύστημα CCI-Φάση 1 μόνο με συνήθη τελωνειακή διασάφηση, ως πρώτο βήμα της συνολικής υλοποίησης του έργου CCI. Στα κράτη μέλη παρέχεται η δυνατότητα να υλοποιήσουν το έργο CCI-Φάση 1 χρησιμοποιώντας προδιαγραφές του CCI-Φάση 2 (πλήρες πεδίο εφαρμογής) και, ως εκ τούτου, αποφεύγοντας τη μετάβαση από το CCI-Φάση 1 στο CCI-Φάση 2. Έτσι θα διευκολυνθούν επίσης οι οικονομικοί φορείς, διότι θα τους επιτραπεί να προσαρμόσουν τα συστήματά τους με ευέλικτο τρόπο, διασφαλίζοντας την ομαλή χρήση του συστήματος CCI και, ως εκ τούτου, το έργο CCI θα πρέπει να εγκατασταθεί έως την προθεσμία της 2ας Ιουνίου 2025.

    (8)

    Για να διασφαλιστεί ότι τα εμπορεύματα είναι δυνατό να διακινούνται εντός της Ένωσης / προς την Ένωση υπό το καθεστώς διαμετακόμισης ή να εξάγονται χωρίς να αντιμετωπίζονται προβλήματα επιχειρησιακής ασυνέχειας, το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των διευρωπαϊκών έργων που σχετίζονται με το νέο μηχανογραφημένο σύστημα διαμετακόμισης (NCTS) και το αυτοματοποιημένο σύστημα εξαγωγών (AES) θα πρέπει να προσαρμοστεί με την εισαγωγή της προθεσμίας εγκατάστασης της 1ης Δεκεμβρίου 2023. Αν και τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν εγκαταστήσει το σύστημά τους, περιορισμένος αριθμός κρατών μελών ανακοίνωσε ότι η εθνική τους εφαρμογή δεν θα είναι (πλήρως) έτοιμη να αρχίσει να λειτουργεί στα έργα NCTS-Φάση 5 ή AES. Η επικέντρωση στην υλοποίηση με ευέλικτο τρόπο πρώτα των βασικών λειτουργιών των συστημάτων και, στη συνέχεια, των μη βασικών λειτουργιών αναμένεται να διευκολύνει την ομαλή ολοκλήρωση του έργου έως τη 2α Δεκεμβρίου 2024. Επιπλέον, οι οικονομικοί φορείς αντιμετωπίζουν επίσης καθυστερήσεις, ιδίως στα κράτη μέλη όπου σημειώθηκαν καθυστερήσεις στον σχεδιασμό των έργων. Τα κράτη μέλη θα παραμείνουν υπεύθυνα για τη θέσπιση της εθνικής στρατηγικής μετάβασης για τους οικονομικούς φορείς τους. Από την 2α Δεκεμβρίου 2024, τα κράτη μέλη και οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα νέα συστήματα, ενώ ορισμένοι μεταβατικοί κανόνες εξακολουθούν να εφαρμόζονται (για τεχνικούς λόγους) έως την 21η Ιανουαρίου 2025 για το NCTS-Φάση 5 και έως την 11η Φεβρουαρίου 2025 για το AES.

    (9)

    Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι οι οικονομικοί φορείς έχουν λάβει εγκαίρως τις τεχνικές πληροφορίες που χρειάζονται για να επικαιροποιήσουν τα δικά τους ηλεκτρονικά συστήματα και να συνδεθούν στα νέα ή αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά συστήματα που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013. Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει να ενημερώνουν τους οικονομικούς φορείς για τις αλλαγές μεταξύ 12 και 24 μηνών πριν από την εγκατάσταση ενός συγκεκριμένου συστήματος, ανάλογα με το σύστημα και, αν αυτό κρίνεται αναγκαίο λόγω του πεδίου εφαρμογής και της φύσης του εν λόγω συστήματος. Για ήσσονος σημασίας αλλαγές, το διάστημα αυτό μπορεί να είναι μικρότερο.

    (10)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της Επιτροπής Τελωνειακού Κώδικα,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Το πρόγραμμα εργασιών

    Εγκρίνεται το πρόγραμμα εργασιών για την ανάπτυξη και την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (στο εξής: πρόγραμμα εργασιών), όπως παρατίθεται στο παράρτημα.

    Άρθρο 2

    Υλοποίηση

    1.   Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή συνεργάζονται κατά την υλοποίηση του προγράμματος εργασιών.

    2.   Τα κράτη μέλη αναπτύσσουν και εγκαθιστούν τα σχετικά ηλεκτρονικά συστήματα εντός των ημερομηνιών των σχετικών χρονικών περιθωρίων εγκατάστασης που ορίζονται στο πρόγραμμα εργασιών.

    3.   Η διαχείριση των έργων που προσδιορίζονται στο πρόγραμμα εργασιών και η προετοιμασία και υλοποίηση των σχετικών ηλεκτρονικών συστημάτων γίνεται με τρόπο που συνάδει με το πρόγραμμα εργασιών και το πολυετές στρατηγικό σχέδιο για τα τελωνεία.

    4.   Η Επιτροπή αναλαμβάνει να επιδιώξει τη διαμόρφωση κοινής αντίληψης και την επίτευξη συμφωνίας με τα κράτη μέλη όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής των έργων, τον σχεδιασμό, τις απαιτήσεις και την αρχιτεκτονική των ηλεκτρονικών συστημάτων κατά την έναρξη των έργων που ορίζονται στο πρόγραμμα εργασιών. Κατά περίπτωση, η Επιτροπή διαβουλεύεται επίσης με τους οικονομικούς φορείς και λαμβάνει υπόψη τις απόψεις τους.

    Άρθρο 3

    Επικαιροποιήσεις

    Το πρόγραμμα εργασιών υπόκειται σε τακτικές επικαιροποιήσεις, ώστε να διασφαλίζεται η ευθυγράμμιση και η προσαρμογή του με τις εξελίξεις όσον αφορά την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 και να λαμβάνεται υπόψη η πρόοδος που σημειώνεται ως προς την προετοιμασία και την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συστημάτων. Αυτό ισχύει ιδίως για τη διαθεσιμότητα από κοινού συμφωνημένων προδιαγραφών και την έναρξη λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων.

    Άρθρο 4

    Επικοινωνία και υποβολή στοιχείων

    1.   Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τον σχεδιασμό και την πρόοδο ως προς την υλοποίηση καθενός από τα συστήματα.

    2.   Έως την 31η Ιανουαρίου και έως την 30ή Ιουνίου κάθε έτους, τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή εθνικά σχέδια έργου και μετάβασης, καθώς και τον πίνακα σχετικά με την πρόοδό τους στην ανάπτυξη και την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων, ο οποίος αναφέρεται στο άρθρο 278α παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013. Τα σχέδια και ο πίνακας περιλαμβάνουν τις σχετικές πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την υποβολή της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής βάσει του άρθρου 278α παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013.

    3.   Τα κράτη μέλη ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή για τυχόν σημαντικές επικαιροποιήσεις των εθνικών τους σχεδίων έργου και μετάβασης.

    4.   Τα κράτη μέλη θέτουν εγκαίρως στη διάθεση των οικονομικών φορέων τις τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν την εξωτερική επικοινωνία του εθνικού ηλεκτρονικού συστήματος.

    Άρθρο 5

    Κατάργηση

    1.   Η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2019/2151 καταργείται.

    2.   Οι παραπομπές στην εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2019/2151 νοούνται ως παραπομπές στην παρούσα απόφαση.

    Άρθρο 6

    Έναρξη ισχύος

    Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Βρυξέλλες, 15 Δεκεμβρίου 2023.

    Για την Επιτροπή

    Η Πρόεδρος

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)   ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/952/oj.

    (2)  Εκτελεστική απόφαση 2014/255/ΕΕ της Επιτροπής, της 29ης Απριλίου 2014, για την εκπόνηση του προγράμματος εργασιών για τον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα (ΕΕ L 134 της 7.5.2014, σ. 46, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2014/255/oj).

    (3)  Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2016/578 της Επιτροπής, της 11ης Απριλίου 2016, για την εκπόνηση του προγράμματος εργασιών σχετικά με την ανάπτυξη και εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων που προβλέπεται στον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα (ΕΕ L 99 της 15.4.2016, σ. 6, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2016/578/oj).

    (4)  Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2019/2151 της Επιτροπής, της 13ης Δεκεμβρίου 2019, για την εκπόνηση του προγράμματος εργασιών σχετικά με την ανάπτυξη και εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων που προβλέπεται στον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα (ΕΕ L 325 της 16.12.2019, σ. 168, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2019/2151/oj).

    (5)  https://taxation-customs.ec.europa.eu/customs-4/electronic-customs_el

    (6)  Απόφαση αριθ. 70/2008/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιανουαρίου 2008, για ένα περιβάλλον χωρίς χαρτί για τα τελωνεία και τις εμπορικές επιχειρήσεις [ΕΕ L 23 της 26.1.2008, σ. 21, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/70(1)/oj].

    (7)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2016/341 της Επιτροπής, της 17ης Δεκεμβρίου 2015, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά μεταβατικούς κανόνες για ορισμένες διατάξεις του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα για τις περιπτώσεις που τα σχετικά ηλεκτρονικά συστήματα δεν έχουν τεθεί ακόμη σε λειτουργία, και την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446 της Επιτροπής (ΕΕ L 69 της 15.3.2016, σ. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2016/341/oj).

    (8)  Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2023/438 της Επιτροπής, της 24ης Φεβρουαρίου 2023, σχετικά με τη χορήγηση παρέκκλισης που ζητούν ορισμένα κράτη μέλη σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου προκειμένου να χρησιμοποιούν μέσα ανταλλαγής και αποθήκευσης πληροφοριών εκτός από τις ηλεκτρονικές τεχνικές επεξεργασίας δεδομένων για την έκδοση 2 του Συστήματος ελέγχου εισαγωγών 2 (ΕΕ L 63 της 28.2.2023, σ. 56, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2023/438/oj).

    (9)  Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2023/234 της Επιτροπής, της 1ης Φεβρουαρίου 2023, σχετικά με τη χορήγηση παρέκκλισης που ζητούν ορισμένα κράτη μέλη σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου προκειμένου να χρησιμοποιούν μέσα ανταλλαγής και αποθήκευσης πληροφοριών εκτός από τις ηλεκτρονικές τεχνικές επεξεργασίας δεδομένων για τη γνωστοποίηση προσκόμισης όσον αφορά τα εμπορεύματα που εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης (ΕΕ L 32 της 28.2.2023, σ. 217, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2023/234/oj).

    (10)  Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2023/235 της Επιτροπής της 1ης Φεβρουαρίου 2023 σχετικά με τη χορήγηση παρέκκλισης που ζητούν ορισμένα κράτη μέλη σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου προκειμένου να χρησιμοποιούν μέσα ανταλλαγής και αποθήκευσης πληροφοριών εκτός από τις ηλεκτρονικές τεχνικές επεξεργασίας δεδομένων για τη γνωστοποίηση της άφιξης θαλασσοπλοούντος πλοίου ή αεροσκάφους (ΕΕ L 32 της 3.2.2023, σ. 220, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2023/235/oj).

    (11)  Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2023/236 της Επιτροπής, της 1ης Φεβρουαρίου 2023, σχετικά με τη χορήγηση παρέκκλισης που ζητούν ορισμένα κράτη μέλη σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου προκειμένου να χρησιμοποιούν μέσα ανταλλαγής και αποθήκευσης πληροφοριών εκτός από τις ηλεκτρονικές τεχνικές επεξεργασίας δεδομένων για τη διασάφηση προσωρινής εναπόθεσης όσον αφορά μη ενωσιακά εμπορεύματα που προσκομίζονται στο τελωνείο (ΕΕ L 32 της 3.2.2023, σ. 223, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2023/236/oj).

    (12)  Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2023/237 της Επιτροπής, της 1ης Φεβρουαρίου 2023, σχετικά με τη χορήγηση παρέκκλισης που ζητούν ορισμένα κράτη μέλη προκειμένου να χρησιμοποιούν μέσα ανταλλαγής και αποθήκευσης πληροφοριών εκτός από τις ηλεκτρονικές τεχνικές επεξεργασίας δεδομένων που αφορούν την τελωνειακή διασάφηση για εμπορεύματα που εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, όπως προβλέπεται στα άρθρα 158, 162, 163, 166, 167, 170 έως 174, 201, 240, 250, 254 και 256 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 32 της 3.2.2023, σ. 226, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2023/237/oj).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    της εκτελεστικής απόφασης της Επιτροπής για την εκπόνηση του προγράμματος εργασιών σχετικά με την ανάπτυξη και εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων που προβλέπονται στον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα

    I.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    1.

    Το πρόγραμμα εργασιών παρέχει ένα μέσο για την υποστήριξη της εφαρμογής των διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 (1) και του κανονισμού (ΕΕ) 2019/632 (2) που αφορούν την ανάπτυξη και την εγκατάσταση των προβλεπόμενων ηλεκτρονικών συστημάτων.

    2.

    Στο πρόγραμμα εργασιών καθορίζονται επίσης οι περίοδοι κατά τις οποίες πρόκειται να εφαρμοστούν τα μεταβατικά μέτρα έως την εγκατάσταση των νέων ή αναβαθμισμένων ηλεκτρονικών συστημάτων, όπως αναφέρονται στους κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμούς (ΕΕ) 2015/2446 (3) και (ΕΕ) 2016/341 της Επιτροπής (4) και στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2015/2447 της Επιτροπής (5).

    3.

    Ως «βασικό ορόσημο» των τεχνικών προδιαγραφών πρέπει να νοείται η ημερομηνία κατά την οποία καθίσταται διαθέσιμη μια σταθερή εκδοχή των τεχνικών προδιαγραφών. Όσον αφορά τα εθνικά συστήματα ή τις εθνικές συνιστώσες, η ημερομηνία αυτή θα κοινοποιείται στο πλαίσιο του δημοσιευμένου εθνικού σχεδιασμού έργου.

    4.

    Το πρόγραμμα εργασιών καθορίζει τις ακόλουθες «ημερομηνίες εγκατάστασης» των διευρωπαϊκών και των εθνικών συστημάτων:

    α)

    την ημερομηνία έναρξης του χρονικού περιθωρίου εγκατάστασης των ηλεκτρονικών συστημάτων, δηλαδή την πρώτη ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα·

    β)

    την ημερομηνία λήξης του χρονικού περιθωρίου εγκατάστασης των ηλεκτρονικών συστημάτων, δηλαδή:

    i)

    την τελευταία ημερομηνία κατά την οποία τα συστήματα πρέπει να έχουν τεθεί σε λειτουργία σε όλα τα κράτη μέλη και να χρησιμοποιούνται από όλους τους οικονομικούς φορείς· και

    ii)

    την ημερομηνία λήξης της ισχύος των μεταβατικών μέτρων.

    Για τους σκοπούς του στοιχείου β), η ημερομηνία πρέπει να ταυτίζεται με την ημερομηνία έναρξης σε περίπτωση που δεν προβλέπεται κανένα πραγματικό χρονικό περιθώριο μετάβασης ή εγκατάστασης.

    5.

    Για αμιγώς εθνικά συστήματα ή για συγκεκριμένες εθνικές συνιστώσες ενός ευρύτερου ενωσιακού έργου, τα κράτη μέλη μπορούν να καθορίζουν τις ημερομηνίες εγκατάστασης και τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης ενός χρονικού περιθωρίου εγκατάστασης στον οικείο εθνικό σχεδιασμό έργου, με την επιφύλαξη της προθεσμίας που ορίζεται στο παρόν πρόγραμμα εργασιών και σύμφωνα με το άρθρο 278 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τα στοιχεία β) (SP IMP), γ) και δ) κατωτέρω και όπως ορίζεται στο άρθρο 278 παράγραφος 3 για τα στοιχεία α), β) (SP EXP) και ε) κατωτέρω.

    Το πρώτο εδάφιο αφορά τα ακόλουθα εθνικά συστήματα ή τις συγκεκριμένες εθνικές συνιστώσες:

    α)

    ΕΤΚ – Αυτοματοποιημένο Σύστημα Εξαγωγών (AES) Συνιστώσα 2 (αναβάθμιση των εθνικών συστημάτων εξαγωγών) (μέρος II σημείο 10)·

    β)

    ΕΤΚ – Ειδικά καθεστώτα (SP IMP / SP EXP) (μέρος II σημείο 12)·

    γ)

    ΕΤΚ – Γνωστοποίηση άφιξης, γνωστοποίηση προσκόμισης και προσωρινή εναπόθεση (μέρος II σημείο 13)·

    δ)

    ΕΤΚ – Αναβάθμιση των εθνικών συστημάτων εισαγωγών (μέρος II σημείο 14)·

    ε)

    ΕΤΚ – Διαχείριση Εγγυήσεων (GUM) – Συνιστώσα 2 (μέρος II σημείο 16).

    6.

    Για διευρωπαϊκά συστήματα με χρονικό περιθώριο εγκατάστασης, αλλά χωρίς τακτή ημερομηνία υλοποίησης, τα κράτη μέλη μπορούν, όπου κρίνεται σκόπιμο, να αρχίσουν την εγκατάσταση σε ενδεδειγμένη ημερομηνία εντός αυτού του χρονικού περιθωρίου, με την επιφύλαξη της προθεσμίας που ορίζεται στο παρόν πρόγραμμα εργασιών και σύμφωνα με το άρθρο 278 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013.

    Το πρώτο εδάφιο αφορά τα ακόλουθα διευρωπαϊκά συστήματα:

    α)

    ΕΤΚ – Αναβάθμιση του NCTS (μέρος II σημείο 9)·

    β)

    ΕΤΚ – AES (Συνιστώσα 1) (μέρος II σημείο 10)·

    γ)

    ΕΤΚ – CCI (μέρος II σημείο 15).

    Για τα διευρωπαϊκά συστήματα ΕΤΚ – Αναβάθμιση του NCTS (Συνιστώσα 1) (μέρος II σημείο 9) και ΕΤΚ – ΑΣΕ (Συνιστώσα 1) (μέρος II σημείο 10), τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν, όπου κρίνεται σκόπιμο, στους οικονομικούς φορείς να συνδέονται σταδιακά, το αργότερο έως τη 2α Δεκεμβρίου 2024. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης των εγκαταστάσεων, καθώς και την εθνική στρατηγική μετάβασης για τους συναλλασσομένους τους. Οι πτυχές του κοινού τομέα και του εξωτερικού τομέα θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή κατά τη μεταβατική περίοδο που θα λήξει την 21η Ιανουαρίου 2025 για το ΕΤΚ – Αναβάθμιση του NCTS (NCTS-Φάση 5) και την 11η Φεβρουαρίου 2025 για το AES (Συνιστώσα 1).

    7.

    Το διευρωπαϊκό σύστημα ΕΤΚ – ICS2 (μέρος II σημείο 17) απαιτεί επίσης σταδιακή υλοποίηση και μετάβαση. Ωστόσο, η προσέγγιση σε αυτήν την περίπτωση είναι διαφορετική, διότι αναμένεται από τα κράτη μέλη να είναι ταυτόχρονα έτοιμα για κάθε έκδοση κατά την έναρξη κάθε χρονικού περιθωρίου εγκατάστασης. Επιπλέον, όπου κρίνεται σκόπιμο, τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν στους οικονομικούς φορείς να συνδέονται σταδιακά στο σύστημα έως τη λήξη του χρονικού περιθωρίου εγκατάστασης που προβλέπεται για καθεμία από τις εκδόσεις και, στην περίπτωση που εφαρμόζονται στάδια, για καθένα από τα στάδια μιας έκδοσης. Τα κράτη μέλη θα δημοσιεύουν, σε συντονισμό με την Επιτροπή, τις προθεσμίες και τις οδηγίες για τους οικονομικούς φορείς στον ιστότοπό τους.

    8.

    Κατά την υλοποίηση του προγράμματος εργασιών, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει να διαχειρίζονται προσεκτικά την πολυπλοκότητα των εξαρτήσεων, μεταβλητών και παραδοχών. Οι αρχές που καθορίζονται στο πολυετές στρατηγικό σχέδιο για τα τελωνεία (MASP-C) θα χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση του σχεδιασμού.

    Τα έργα θα αναπτυχθούν σε διάφορες φάσεις, από την προετοιμασία και την ανάπτυξη έως την κατασκευή, τις δοκιμές, τη μετάβαση και την τελική λειτουργία. Ο ρόλος των κρατών μελών και της Επιτροπής κατά τις εν λόγω διαφορετικές φάσεις θα εξαρτηθεί από τη φύση και την αρχιτεκτονική του συστήματος και των συνιστωσών ή υπηρεσιών του, όπως περιγράφονται στα λεπτομερή δελτία έργου του MASP-C. Κατά περίπτωση, η Επιτροπή θα καθορίζει κοινές τεχνικές προδιαγραφές, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη και με την επιφύλαξη επανεξέτασης των εν λόγω προδιαγραφών από τα κράτη μέλη, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί 24 μήνες πριν από την ημερομηνία-στόχο για την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος.

    Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι οι οικονομικοί φορείς έχουν λάβει εγκαίρως τις τεχνικές πληροφορίες που χρειάζονται για να επικαιροποιήσουν τα δικά τους ηλεκτρονικά συστήματα και να συνδεθούν στα νέα ή αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά συστήματα που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013. Τυχόν αλλαγές πρέπει να κοινοποιούνται στους οικονομικούς φορείς από 12 έως 24 μήνες πριν από την εγκατάσταση ενός συγκεκριμένου συστήματος, αν αυτό κρίνεται αναγκαίο λόγω του πεδίου εφαρμογής και της φύσης της αλλαγής, ώστε να παρέχεται στους οικονομικούς φορείς η δυνατότητα να σχεδιάσουν και να προσαρμόσουν τα συστήματα και τις διεπαφές τους. Για ήσσονος σημασίας αλλαγές, το διάστημα αυτό μπορεί να είναι μικρότερο.

    Τα κράτη μέλη και, κατά περίπτωση, η Επιτροπή θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη και την εγκατάσταση των συστημάτων σύμφωνα με την καθορισμένη αρχιτεκτονική και τις προδιαγραφές των συστημάτων. Οι δραστηριότητες αυτές θα διενεργούνται σύμφωνα με τα ορόσημα και τις ημερομηνίες που αναφέρονται στο πρόγραμμα εργασιών. Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα συνεργάζονται επίσης με οικονομικούς φορείς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

    Οι οικονομικοί φορείς θα πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τα συστήματα μόλις αυτά τεθούν σε λειτουργία και το αργότερο μέχρι τις καταληκτικές ημερομηνίες που ορίζονται στο παρόν πρόγραμμα εργασιών ή, κατά περίπτωση, που ορίζονται από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο των εθνικών τους σχεδίων.

    II.   ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΡΓΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

    «Έργα και συναφή ηλεκτρονικά συστήματα του ΕΤΚ»

    Κατάλογος έργων σχετικών με την ανάπτυξη και την εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων που απαιτούνται για την εφαρμογή του κώδικα

    Νομική βάση

    Βασικό ορόσημο

    Ημερομηνίες εγκατάστασης των ηλεκτρονικών συστημάτων

     

     

     

    Ημερομηνία έναρξης του χρονικού περιθωρίου εγκατάστασης του ηλεκτρονικού συστήματος (6)

    Ημερομηνία λήξης του χρονικού περιθωρίου εγκατάστασης του ηλεκτρονικού συστήματος (7) = Ημερομηνία λήξης της μεταβατικής περιόδου

    1.

    ΕΤΚ – Σύστημα Εγγεγραμμένων Εξαγωγέων (REX)

    Το έργο έχει ως στόχο να καταστήσει διαθέσιμες επικαιροποιημένες πληροφορίες για εγγεγραμμένους εξαγωγείς που είναι εγκατεστημένοι σε δικαιούχες χώρες του συστήματος γενικευμένων προτιμήσεων (ΣΓΠ) και οι οποίοι εξάγουν προϊόντα προς την Ένωση. Το σύστημα είναι διευρωπαϊκό και περιλαμβάνει επίσης δεδομένα σχετικά με οικονομικούς φορείς της ΕΕ για την υποστήριξη των εξαγωγών προς τις δικαιούχες χώρες του ΣΓΠ. Τα απαιτούμενα δεδομένα εισήχθησαν στο σύστημα σταδιακά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

    Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρα 16 και 64, καθώς και άρθρο 278 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013

    Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

    = 1ο τρίμηνο 2015

    1.1.2017

    1.1.2017

    2.

    ΕΤΚ — Δεσμευτικές Δασμολογικές Πληροφορίες (BTI)

    Το έργο αποσκοπεί στην αναβάθμιση του υφιστάμενου διευρωπαϊκού συστήματος EBTI-3 για τη διασφάλιση:

    α)

    της ευθυγράμμισης του συστήματος EBTI-3 με τις απαιτήσεις του ΕΤΚ·

    β)

    της επέκτασης των δεδομένων διασάφησης που απαιτούνται στο πλαίσιο της επιτήρησης·

    γ)

    της παρακολούθησης της υποχρεωτικής χρήσης του BTI·

    δ)

    της παρακολούθησης και διαχείρισης της διευρυμένης χρήσης του BTI.

    Το έργο υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις.

    Η πρώτη φάση (στάδιο 1) συνίσταται στη δρομολόγηση της λειτουργίας που θα παρέχει τη δυνατότητα σταδιακής απόκτησης του απαιτούμενου από τον ΕΤΚ συνόλου δεδομένων διασάφησης από την 1η Μαρτίου 2017 μέχρι την υλοποίηση των έργων που απαριθμούνται στα σημεία 10 και 14. Η πλήρης υλοποίηση του έργου αυτού εξαρτάται από την υλοποίηση των έργων που απαριθμούνται στα σημεία 10 και 14. Το στάδιο 2 συνίσταται στην εκπλήρωση της υποχρέωσης ελέγχου της χρήσης του BTI βάσει του πρόσφατα απαιτούμενου συνόλου δεδομένων διασάφησης και της ευθυγράμμισης με τη διαδικασία έκδοσης τελωνειακών αποφάσεων.

    Άρθρο 6 παράγραφος 1 και άρθρα 16, 22, 23, 26, 27, 28, 33 και 34, καθώς και άρθρο 278 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013

    Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

    = 2ο τρίμηνο 2016

    (φάση 1)

    1.3.2017

    (φάση 1 — στάδιο 1)

    2.10.2017

    (φάση 1 — στάδιο 2)

    1.3.2017

    (φάση 1 — στάδιο 1)

    2.10.2017

    (φάση 1 — στάδιο 2)

    Στη δεύτερη φάση υλοποιείται η ηλεκτρονική μορφή για τις αιτήσεις και αποφάσεις BTI και διατίθεται για τους οικονομικούς φορείς εναρμονισμένη διεπαφή συναλλασσομένων για την υποβολή της αίτησης BTI και τη λήψη της απόφασης ΔΔΠ με ηλεκτρονικά μέσα.

     

    Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

    = 2ο τρίμηνο 2018

    (φάση 2)

    1.10.2019

    (φάση 2)

    1.10.2019

    (φάση 2)

    3.

    ΕΤΚ – Τελωνειακές αποφάσεις

    Το έργο αποσκοπεί στην εναρμόνιση των διαδικασιών όσον αφορά τις αιτήσεις για την έκδοση τελωνειακής απόφασης, τη λήψη αποφάσεων και τη διαχείριση αποφάσεων μέσω τυποποίησης και ηλεκτρονικής διαχείρισης των δεδομένων των αιτήσεων και των αποφάσεων/εγκρίσεων σε ολόκληρη την Ένωση. Το έργο αφορά εθνικές αποφάσεις και αποφάσεις πολλαπλών κρατών μελών που ορίζονται από τον κώδικα και καλύπτει τις συνιστώσες του συστήματος που αναπτύσσονται κεντρικά σε ενωσιακό επίπεδο, καθώς και την ενοποίησή τους με τις εθνικές συνιστώσες τις οποίες έχουν επιλέξει τα κράτη μέλη. Το εν λόγω διευρωπαϊκό σύστημα διευκολύνει τη διαβούλευση κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τη διαχείριση της διαδικασίας εγκρίσεων.

    Άρθρο 6 παράγραφος 1 και άρθρα 16, 22, 23, 26, 27 και 28, καθώς και άρθρο 278 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013

    Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

    = 4ο τρίμηνο 2015

    2.10.2017

    2.10.2017

    4.

    Άμεση πρόσβαση των συναλλασσομένων στα ευρωπαϊκά συστήματα πληροφοριών (ομοιόμορφη διαχείριση χρηστών και ψηφιακή υπογραφή)

    Στόχος του εν λόγω έργου είναι να παράσχει λειτουργικές λύσεις για την άμεση και εναρμονισμένη πρόσβαση των συναλλασσομένων ως υπηρεσία για διεπαφές χρήστη-συστήματος που θα ενσωματωθεί στα ηλεκτρονικά τελωνειακά συστήματα, όπως ορίζεται στα συγκεκριμένα έργα του ΕΤΚ. Η ομοιόμορφη διαχείριση χρηστών και η ψηφιακή υπογραφή θα ενσωματωθούν στις δικτυακές πύλες των οικείων συστημάτων και περιλαμβάνουν υποστήριξη για την ταυτοποίηση, την πρόσβαση και τη διαχείριση χρηστών σύμφωνα με τις αναγκαίες πολιτικές ασφάλειας. Η πρώτη εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε παράλληλα με το σύστημα ΕΤΚ – Τελωνειακές Αποφάσεις.

    Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρο 16 και άρθρο 278 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013

    Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

    = 4ο τρίμηνο 2015

    2.10.2017

    2.10.2017

    Αυτή η τεχνική λύση για την εξακρίβωση της ταυτότητας και τη διαχείριση χρηστών καθίσταται εν συνεχεία διαθέσιμη προς χρήση και σε άλλα έργα του ΕΤΚ, όπως τα ΕΤΚ – Δεσμευτικές Δασμολογικές Πληροφορίες (BTI), ΕΤΚ – Εγκεκριμένοι Οικονομικοί Φορείς (AEO) – Αναβάθμιση, ΕΤΚ – Αποδεικτικό Ενωσιακού Καθεστώτος (PoUS), ΕΤΚ – Δελτία Πληροφοριών (INF) για Ειδικά Καθεστώτα και το ΕΤΚ – Σύστημα ελέγχου εισαγωγών 2 (ICS2).

     

     

    Βλέπε τα διάφορα έργα για τις ημερομηνίες εγκατάστασης.

    Βλέπε τα διάφορα έργα για τις ημερομηνίες εγκατάστασης.

    5.

    ΕΤΚ – Εγκεκριμένοι Οικονομικοί Φορείς (AEO) – Αναβάθμιση

    Το εν λόγω έργο αποσκοπεί στη βελτίωση των επιχειρηματικών διαδικασιών όσον αφορά τις αιτήσεις και τις άδειες AEO, λαμβανομένων υπόψη τροποποιήσεων των νομικών διατάξεων του ΕΤΚ.

    Στην πρώτη φάση, το έργο αποσκοπεί στην εφαρμογή σημαντικών βελτιώσεων στο σύστημα AEO, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της διαδικασίας λήψης τελωνειακών αποφάσεων.

    Στη δεύτερη φάση, το έργο υλοποιεί την ηλεκτρονική μορφή για τις αιτήσεις και αποφάσεις AEO και παρέχει στους οικονομικούς φορείς εναρμονισμένη διεπαφή για την υποβολή της αίτησης AEO και τη λήψη της απόφασης ΑΕΟ με ηλεκτρονικά μέσα. Η εγκατάσταση του αναβαθμισμένου συστήματος πραγματοποιείται σε δύο εκδόσεις: το μέρος 1 αφορά την υποβολή της αίτησης ΑΕΟ και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ενώ το μέρος 2 αφορά τις άλλες επακόλουθες διαδικασίες.

    Άρθρο 6 παράγραφος 1 και άρθρα 16, 22, 23, 26, 27, 28, 38 και 39, καθώς και άρθρο 278 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013

    Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

    = 1ο τρίμηνο 2016

    5.3.2018

    (φάση 1)

    5.3.2018

    (φάση 1)

    Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

    = 4ο τρίμηνο 2018

    1.10.2019

    (φάση 2 – μέρος 1 αρχικές διαδικασίες)

    16.12.2019

    (φάση 2 – μέρος 2 λοιπές διαδικασίες)

    1.10.2019

    (φάση 2 – μέρος 1)

    16.12.2019

    (φάση 2 – μέρος 2)

    6.

    ΕΤΚ – Αναβάθμιση του Συστήματος Καταχώρισης και Ταυτοποίησης των Οικονομικών Φορέων (EORI 2)

    Στόχος του εν λόγω έργου είναι να παράσχει μια ελάσσονα αναβάθμιση του υφιστάμενου διευρωπαϊκού συστήματος EORI το οποίο καθιστά δυνατή την καταχώριση και την ταυτοποίηση των οικονομικών φορέων της Ένωσης και τρίτων χωρών και προσώπων άλλων πλην των οικονομικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον τελωνειακό τομέα στην Ένωση.

    Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρο 9 και άρθρο 278 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013

    Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

    = 2ο τρίμηνο 2016

    5.3.2018

    5.3.2018

    7.

    ΕΤΚ – Επιτήρηση 3

    Το εν λόγω έργο αποσκοπεί στην αναβάθμιση του συστήματος Επιτήρηση 2+ προκειμένου να διασφαλίσει την ευθυγράμμισή του με τις απαιτήσεις του ΕΤΚ, όπως με την τυποποιημένη ανταλλαγή πληροφοριών μέσω ηλεκτρονικών τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων και τη δημιουργία των λειτουργιών που είναι αναγκαίες για την επεξεργασία και την ανάλυση του πλήρους συνόλου δεδομένων επιτήρησης που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη.

    Συνεπώς, περιλαμβάνει περαιτέρω δυνατότητες εξόρυξης δεδομένων και λειτουργίες για την υποβολή στοιχείων που θα τίθενται στη διάθεση των κρατών μελών και της Επιτροπής.

    Η πλήρης υλοποίηση του έργου αυτού εξαρτάται από τα έργα που απαριθμούνται στα σημεία 10 και 14. Η ημερομηνία εγκατάστασης του συστήματος αυτού ορίζεται από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο των εθνικών τους σχεδίων.

    Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρο 16 και άρθρο 56 παράγραφος 5, καθώς και άρθρο 278 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013

    Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

    = 3ο τρίμηνο 2016

    1.10.2018

    1.10.2018

    8.

    ΕΤΚ – Αποδεικτικό Ενωσιακού Χαρακτήρα (PoUS)

    Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός νέου διευρωπαϊκού συστήματος για την αποθήκευση, διαχείριση και ανάκτηση των αποδεικτικών ενωσιακού χαρακτήρα T2L/F και του τελωνειακού δηλωτικού εμπορευμάτων (που εκδίδονται από μη εγκεκριμένο εκδότη).

    Δεδομένου ότι η εφαρμογή του τελωνειακού δηλωτικού εμπορευμάτων πρόκειται να συνδεθεί με την ευρωπαϊκή ναυτιλιακή ενιαία θυρίδα, το συγκεκριμένο μέρος του έργου θα καλυφθεί στη φάση 2.

    Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρα 16 και 153, καθώς και άρθρο 278 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013

    Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

    = 1ο τρίμηνο 2022

    1.3.2024

    (φάση 1)

    1.3.2024

    (φάση 1)

    15.8.2025

    (φάση 2)

    15.8.2025

    (φάση 2)

    9.

    ΕΤΚ – Αναβάθμιση του Νέου Μηχανογραφημένου Συστήματος Διαμετακόμισης (NCTS)

    Στόχος του εν λόγω έργου είναι η ευθυγράμμιση του υφιστάμενου διευρωπαϊκού συστήματος NCTS με τον νέο ΕΤΚ.

    Συνιστώσα 1 – «NCTS-Φάση 5»: στόχος της φάσης αυτής είναι να ευθυγραμμιστεί το σύστημα NCTS με τις νέες απαιτήσεις του ΕΤΚ, εξαιρουμένων των στοιχείων που αφορούν δεδομένα ασφάλειας και προστασίας τα οποία περιλαμβάνονται στις τελωνειακές διασαφήσεις διαμετακόμισης εμπορευμάτων που μεταφέρονται εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης.

    Καλύπτει την καταχώριση συμβάντων «καθοδόν», την ευθυγράμμιση των ανταλλαγών πληροφοριών με τις απαιτήσεις δεδομένων του ΕΤΚ και την αναβάθμιση και ανάπτυξη διεπαφών με άλλα συστήματα.

    Το έργο μπορεί να υλοποιηθεί σε δύο στάδια.

    Στάδιο 1: βασικές λειτουργίες για το NCTS-Φάση 5 που θα διασφαλίσουν την επιχειρησιακή συνέχεια του συστήματος, όπως η συνήθης διασάφηση διαμετακόμισης (βασική ροή), η απλουστευμένη διαδικασία στην αναχώρηση / στον προορισμό (εγκεκριμένος αποστολέας/παραλήπτης), η τροποποίηση/ακύρωση, η εκτροπή (στο τελωνείο διέλευσης και προορισμού), οι διαδικασίες έρευνας/είσπραξης και η αποστολή στατιστικών στοιχείων για τις επιχειρήσεις. Το στάδιο αυτό μπορεί επίσης να καλύπτει τις μη βασικές λειτουργίες που ορίζονται στο στάδιο 2.

    Στάδιο 2: το στάδιο αυτό καλύπτει τις υπόλοιπες λειτουργίες, όπως η ανάπτυξη εναρμονισμένης διεπαφής με το AES, η διασάφηση που υποβάλλεται πριν από την προσκόμιση των εμπορευμάτων, η διασάφηση με μειωμένο σύνολο δεδομένων, τα συμβάντα «καθοδόν» και οι διατυπώσεις στο τελωνείο εξόδου για τη διαμετακόμιση.

    Συνιστώσα 2 – «NCTS-Φάση 6»: στόχος της φάσης αυτής είναι να εφαρμοστούν οι ειδικές νέες απαιτήσεις για τα στοιχεία που αφορούν δεδομένα ασφάλειας και προστασίας τα οποία περιλαμβάνονται στις τελωνειακές διασαφήσεις διαμετακόμισης εμπορευμάτων που μεταφέρονται εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, οι οποίες προκύπτουν από το έργο 17 (ΕΤΚ – ICS2). Καλύπτει την ανάπτυξη της διεπαφής με το ICS2, ώστε να διευκολύνεται η υποβολή διασάφησης διαμετακόμισης που περιέχει στοιχεία της συνοπτικής διασάφησης εισόδου με την εφαρμογή του άρθρου 130 παράγραφος 1 του ΕΤΚ.

    Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρα 16 και 226 έως 236, καθώς και άρθρο 278 παράγραφος 3 στοιχείο ε) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013

    Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

    = 4ο τρίμηνο 2019

    1.3.2021

    (συνιστώσα 1)

    Στάδιο 1: 1.12.2023

    Στάδιο 2: 2.12.2024

    Λήξη της μετάβασης: 21.1.2025

    (συνιστώσα 1)

    Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

    = 2ο τρίμηνο 2022

    3.3.2025

    (συνιστώσα 2)

    1.9.2025

    (συνιστώσα 2)

    10.

    ΕΤΚ – Αυτοματοποιημένο Σύστημα Εξαγωγών (AES)

    Στόχος του εν λόγω έργου είναι να εφαρμόσει τις απαιτήσεις του ΕΤΚ για τις εξαγωγές και την έξοδο.

    Συνιστώσα 1 – «Διευρωπαϊκό AES». Στόχος του έργου είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του υφιστάμενου διευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου εξαγωγών για την υλοποίηση ενός πλήρους AES που θα καλύπτει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις για διαδικασίες και δεδομένα οι οποίες απορρέουν από τον ΕΤΚ. Η συνιστώσα 1 μπορεί να υλοποιηθεί σε τρία στάδια.

    Στάδιο 1: Βασικές λειτουργίες για το AES που θα καταστήσουν δυνατή την πλήρη αυτοματοποίηση των καθεστώτων εξαγωγής και των διατυπώσεων εξόδου. Το AES καλύπτει τα μέρη που πρέπει να αναπτυχθούν σε κεντρικό και σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών συνιστωσών στις οποίες πραγματοποιείται η υποβολή και επεξεργασία της διασάφησης εξαγωγής και οι οποίες καθιστούν δυνατή τη μετέπειτα ανταλλαγή πληροφοριών με το τελωνείο εξόδου μέσω των κοινών συνιστωσών του AES. Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει επίσης τις λειτουργίες των διατυπώσεων εξόδου που είναι αναγκαίες για την παράδοση των εμπορευμάτων για έξοδο. Το στάδιο αυτό μπορεί επίσης να καλύπτει τις λειτουργίες που ορίζονται στα στάδια 2 και 3.

    Στάδιο 2: Το στάδιο αυτό καλύπτει την ανάπτυξη εναρμονισμένης διεπαφής με το σύστημα ελέγχου της διακίνησης προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (EMCS). Το στάδιο αυτό μπορεί επίσης να καλύπτει τις λειτουργίες που ορίζονται στο στάδιο 3.

    Στάδιο 3: Το στάδιο αυτό καλύπτει άλλες λειτουργίες, όπως οι απλουστευμένες και συμπληρωματικές διασαφήσεις, η ανάπτυξη εναρμονισμένης διεπαφής με το NCTS, ο κεντρικός τελωνισμός, η διασάφηση που υποβάλλεται πριν από την προσκόμιση των εμπορευμάτων.

    Συνιστώσα 2 – «Αναβάθμιση των εθνικών συστημάτων εξαγωγών». Στο πλαίσιο διαδικασίας που δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του AES, αλλά συνδέεται στενά με αυτό, τα χωριστά εθνικά συστήματα πρέπει να αναβαθμιστούν για συγκεκριμένα εθνικά στοιχεία όσον αφορά τις διατυπώσεις εξαγωγών και/ή εξόδου. Αν τα στοιχεία αυτά δεν επηρεάζουν τον κοινό τομέα του AES, είναι δυνατό να καλύπτονται από αυτήν τη συνιστώσα.

    Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρα 16, 179 και 263 έως 276, καθώς και άρθρο 278 παράγραφος 3 στοιχεία δ) και στ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013

    Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

    = 4ο τρίμηνο 2019

    (συνιστώσα 1)

    1.3.2021

    (συνιστώσα 1)

    Στάδιο 1: 1.12.2023

    Στάδιο 2: 13.2.2024 (8)

    Στάδιο 3: 2.12.2024

    Λήξη της μετάβασης: 11.2.2025

    (συνιστώσα 1)

    Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

    = προς καθορισμό από τα κράτη μέλη

    (συνιστώσα 2)

    1.3.2021

    (συνιστώσα 2)

    2.12.2024

    (συνιστώσα 2)

    11.

    ΕΤΚ – Δελτία Πληροφοριών (INF) για Ειδικά Καθεστώτα

    Στόχος του εν λόγω έργου είναι η ανάπτυξη ενός νέου διευρωπαϊκού συστήματος για την υποστήριξη και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών διαχείρισης δεδομένων INF και την ηλεκτρονική επεξεργασία των δεδομένων INF στον τομέα των ειδικών καθεστώτων.

    Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρα 16, 215 και 255 έως 262, καθώς και άρθρο 278 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013

    Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

    = 2ο τρίμηνο 2018

    1.6.2020

    1.6.2020

    12.

    ΕΤΚ – Ειδικά καθεστώτα

    Στόχος του εν λόγω έργου είναι η επιτάχυνση, διευκόλυνση και εναρμόνιση των ειδικών καθεστώτων σε ολόκληρη την Ένωση με την παροχή κοινών μοντέλων επιχειρηματικών διαδικασιών. Τα εθνικά συστήματα θα εφαρμόσουν όλες τις αλλαγές του ΕΤΚ που απαιτούνται για την τελωνειακή αποταμίευση, τον ειδικό προορισμό, την προσωρινή εισαγωγή, την τελειοποίηση προς επανεξαγωγή και την τελειοποίηση προς επανεισαγωγή.

    Το εν λόγω έργο θα υλοποιηθεί σε δύο μέρη.

    Συνιστώσα 1 – «Εθνικά ειδικά καθεστώτα εξαγωγών – SP EXP». Παρέχει τις απαιτούμενες εθνικές ηλεκτρονικές λύσεις για δραστηριότητες που σχετίζονται με ειδικά καθεστώτα εξαγωγών.

    Συνιστώσα 2 – «Εθνικά ειδικά καθεστώτα εισαγωγών – SP IMP». Παρέχει τις απαιτούμενες εθνικές ηλεκτρονικές λύσεις για δραστηριότητες που σχετίζονται με ειδικά καθεστώτα εισαγωγών.

    Η υλοποίηση των έργων αυτών θα πραγματοποιηθεί μέσω των έργων που απαριθμούνται στα σημεία 10 και 14.

    Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρα 16, 215, 237 έως 242 και 250 έως 262, καθώς και άρθρο 278 παράγραφος 2 στοιχείο β) και παράγραφος 3) στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013

    Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

    = προς καθορισμό από τα κράτη μέλη (για τις συνιστώσες 1 και 2)

    1.3.2021

    (συνιστώσα 1)

    2.12.2024

    (συνιστώσα 1)

    Προς καθορισμό από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου

    (συνιστώσα 2)

    Προς καθορισμό από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου με χρονικό περιθώριο εγκατάστασης έως τις 31.12.2022 (9)

    (συνιστώσα 2)

    13.

    ΕΤΚ – Γνωστοποίηση άφιξης, γνωστοποίηση προσκόμισης και προσωρινή εναπόθεση

    Στόχος του εν λόγω έργου είναι ο καθορισμός των διαδικασιών για τη γνωστοποίηση άφιξης του μεταφορικού μέσου, την προσκόμιση των εμπορευμάτων (γνωστοποίηση προσκόμισης) και τη διασάφηση προσωρινής εναπόθεσης όπως περιγράφεται στον ΕΤΚ, καθώς και η υποστήριξη της εναρμόνισης στον τομέα αυτό μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ συναλλασσομένων και τελωνείων.

    Το έργο αφορά την αυτοματοποίηση των διαδικασιών σε εθνικό επίπεδο.

    Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρα 16 και 133 έως 152, καθώς και άρθρο 278 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013

    Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

    = προς καθορισμό από τα κράτη μέλη και, όσον αφορά τη γνωστοποίηση άφιξης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ICS2

    Προς καθορισμό από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου

    Προς καθορισμό από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου με χρονικό περιθώριο εγκατάστασης έως τις 31.12.2022 (10)

    14.

    ΕΤΚ – Αναβάθμιση των εθνικών συστημάτων εισαγωγών

    Το έργο αποσκοπεί στην υλοποίηση όλων των απαιτήσεων σχετικά με τις διαδικασίες και τα δεδομένα οι οποίες απορρέουν από τον ΕΤΚ και αφορούν τον τομέα των εισαγωγών (και οι οποίες δεν καλύπτονται από ένα από τα άλλα έργα που ορίζονται στο πρόγραμμα εργασιών). Αφορά κυρίως τις αλλαγές στο καθεστώς για τη «θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία» (συνήθης διαδικασία + απλουστεύσεις), αλλά καλύπτει και τις επιπτώσεις που προκύπτουν από άλλες μεταβάσεις συστήματος. Το έργο αυτό αφορά τον τομέα των εισαγωγών σε εθνικό επίπεδο που καλύπτει τα εθνικά συστήματα επεξεργασίας τελωνειακών διασαφήσεων, καθώς και άλλα συστήματα, όπως η εθνική λογιστική και συστήματα πληρωμών.

    Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρο 16 παράγραφος 1 και άρθρα 53, 56, 77 έως 80, 83 έως 87, 101 έως 105, 108 έως 109, 158 έως 187, 194 έως 195, καθώς και άρθρο 278 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013

    Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

    = προς καθορισμό από τα κράτη μέλη

    Προς καθορισμό από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου

    Προς καθορισμό από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου με χρονικό περιθώριο εγκατάστασης έως τις 31.12.2022 (11)

    15.

    ΕΤΚ – Κεντρικός Τελωνισμός για Εισαγωγή (CCI)

    Το εν λόγω έργο αποσκοπεί να καταστήσει δυνατή την υπαγωγή εμπορευμάτων σε τελωνειακό καθεστώς με τη χρήση κεντρικού τελωνισμού, που θα επιτρέπει στους οικονομικούς φορείς να εκτελούν τις επιχειρηματικές λειτουργίες τους κεντρικά από τελωνειακή άποψη. Θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των σχετικών τελωνείων ως προς την επεξεργασία της τελωνειακής διασάφησης και τη φυσική παράδοση των εμπορευμάτων. Πρόκειται για διευρωπαϊκό σύστημα το οποίο περιέχει συνιστώσες που αναπτύχθηκαν σε κεντρικό και σε εθνικό επίπεδο.

    Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.

    Φάση 1: Η φάση αυτή θα καλύπτει τον κεντρικό τελωνισμό με συνήθεις τελωνειακές διασαφήσεις και μπορεί να καλύπτει τον κεντρικό τελωνισμό με απλουστευμένες τελωνειακές διασαφήσεις και τις αντίστοιχες γενικές ή περιοδικές συμπληρωματικές διασαφήσεις (διεκπεραίωση μίας απλουστευμένης τελωνειακής διασάφησης). Επιπλέον, θα καλύπτει την υπαγωγή εμπορευμάτων στα ακόλουθα τελωνειακά καθεστώτα: θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, τελωνειακή αποταμίευση, τελειοποίηση προς επανεξαγωγή και ειδικός προορισμός. Όσον αφορά το είδος των εμπορευμάτων, η εν λόγω φάση θα καλύπτει όλα τα είδη εμπορευμάτων, με εξαίρεση τα υποκείμενα σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης προϊόντα, τα εμπορεύματα της ΕΕ στο πλαίσιο συναλλαγών με ειδικά φορολογικά εδάφη και τα εμπορεύματα που υπόκεινται σε μέτρα της κοινής γεωργικής πολιτικής.

    Φάση 2: Στόχος αυτής της φάσης είναι η υλοποίηση όλων των λειτουργιών που εμπίπτουν στο πλήρες πεδίο εφαρμογής του CCI: απλουστευμένες και συμπληρωματικές διασαφήσεις (αν δεν υλοποιηθούν στο πλαίσιο της φάσης 1), τελωνειακές διασαφήσεις μέσω εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή και ανακεφαλαιωτικές συμπληρωματικές διασαφήσεις (διεκπεραίωση περισσότερων από μία απλουστευμένων τελωνειακών διασαφήσεων ή περισσότερων από μία εγγραφών στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή), υπαγωγή εμπορευμάτων σε καθεστώς προσωρινής εισαγωγής, προϊόντα υποκείμενα σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, εμπορεύματα της ΕΕ στο πλαίσιο συναλλαγών με ειδικά φορολογικά εδάφη και εμπορεύματα που υπόκεινται σε μέτρα της κοινής γεωργικής πολιτικής.

    Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρα 16 και 179, καθώς και άρθρο 278 παράγραφος 3 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013

    Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

    = 3ο τρίμηνο 2020

    1.3.2022

    (Φάση 1)

    1.7.2024

    (Φάση 1)

    Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

    = 2ο τρίμηνο 2022

    2.10.2023

    (Φάση 2)

    2.6.2025

    (Φάση 2)

    16.

    ΕΤΚ – Διαχείριση Εγγυήσεων (GUM)

    Το εν λόγω έργο αποσκοπεί να διασφαλίσει την αποτελεσματική και αποδοτική διαχείριση των διαφόρων ειδών εγγυήσεων.

    Συνιστώσα 1 – «GUM»: Η κεντρική συνιστώσα του διευρωπαϊκού συστήματος θα καλύπτει τη διαχείριση των συνολικών εγγυήσεων που είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν σε περισσότερα του ενός κράτη μέλη. Θα υλοποιηθεί στο σύστημα ΕΤΚ – Τελωνειακές Αποφάσεις και θα έχει διεπαφή με εθνική συνιστώσα (βλ. Συνιστώσα 2) για την παρακολούθηση του ποσού αναφοράς. Το εν λόγω ποσό αναφοράς μπορεί να αφορά κάθε τελωνειακή διασάφηση, συμπληρωματική διασάφηση ή άλλες κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την παρακολούθηση των ποσών αναφοράς των συνολικών εγγυήσεων για προσωρινή εναπόθεση και για όλα τα τελωνειακά καθεστώτα που προβλέπονται στον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα, με εξαίρεση τη διαμετακόμιση, ο χειρισμός της οποίας πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου NCTS.

    Συνιστώσα 2 – «Διαχείριση εγγυήσεων σε εθνικό επίπεδο»: Η συνιστώσα αυτή θα υλοποιηθεί μέσω εθνικού ηλεκτρονικού συστήματος στο οποίο θα γίνεται η καταχώριση και η διαχείριση συνολικών εγγυήσεων που ισχύουν σε περισσότερα του ενός κράτη μέλη, ενώ θα παρακολουθείται και το ποσό αναφοράς τους. Θα χρησιμοποιείται επίσης για άλλες εγγυήσεις.

    Η συνιστώσα θα συνδέεται με τα εθνικά συστήματα τελωνειακών διασαφήσεων κάθε φορά που γίνεται επίκληση εγγυήσεων στην τελωνειακή διασάφηση και, σε περίπτωση συνολικών εγγυήσεων, θα πρέπει να ανακτά τα σχετικά επιχειρηματικά δεδομένα από την αντίστοιχη άδεια για παροχή συνολικής εγγύησης.

    Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρα 16 και 89 έως 100, καθώς και άρθρο 278 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013

    Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

    = 3ο τρίμηνο 2022

    (συνιστώσα 1)

    11.3.2024

    (συνιστώσα 1)

    11.3.2024

    (συνιστώσα 1)

    Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών

    = προς καθορισμό από τα κράτη μέλη

    (συνιστώσα 2)

    Προς καθορισμό από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου, με εγκατάσταση το συντομότερο από τις 11.3.2024.

    (συνιστώσα 2)

    Προς καθορισμό από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου με χρονικό περιθώριο εγκατάστασης έως τις 2.6.2025

    (συνιστώσα 2)

    17.

    ΕΤΚ – Σύστημα ελέγχου εισαγωγών 2 (ICS2)

    Στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι η ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας πριν από την άφιξη εμπορευμάτων που εισέρχονται στην Ένωση, μέσω της εφαρμογής των νέων απαιτήσεων του ΕΤΚ όσον αφορά την υποβολή και τη μεταχείριση συνοπτικών διασαφήσεων εισόδου, και συγκεκριμένα την παροχή δεδομένων συνοπτικής διασάφησης εισόδου σε περισσότερες από μία διαδικασίες υποβολής και/ή από διαφορετικά πρόσωπα, καθώς και την ανταλλαγή των δεδομένων αυτών και των αποτελεσμάτων της ανάλυσης κινδύνων μεταξύ των τελωνειακών αρχών. Το ICS2 θα συμβάλει στη διαμόρφωση εντελώς νέας αρχιτεκτονικής και στη σταδιακή αντικατάσταση του υφιστάμενου διευρωπαϊκού συστήματος ICS.

    Το πρόγραμμα υλοποιείται σε τρεις εκδόσεις.

    Έκδοση 1: Η εν λόγω έκδοση καλύπτει την υποχρέωση που υπέχουν οι σχετικοί οικονομικοί φορείς (ταχυδρομικοί φορείς και πάροχοι υπηρεσιών ταχυμεταφορών στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών) να παρέχουν τα ελάχιστα δεδομένα, δηλαδή το ελάχιστο σύνολο δεδομένων της συνοπτικής διασάφησης εισόδου που υποβάλλεται πριν από τη φόρτωση.

    Έκδοση 2: Η εν λόγω έκδοση καλύπτει την εφαρμογή εντελώς νέων υποχρεώσεων συνοπτικής διασάφησης εισόδου, σχετικών επιχειρηματικών διαδικασιών, καθώς και διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων για όλα τα εμπορεύματα που μεταφέρονται μέσω αεροπορικών μεταφορών.

    Έκδοση 3: Η εν λόγω έκδοση θα καλύπτει την εφαρμογή εντελώς νέων υποχρεώσεων συνοπτικής διασάφησης εισόδου, σχετικών επιχειρηματικών διαδικασιών, καθώς και διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων, για όλα τα εμπορεύματα που μεταφέρονται μέσω θαλάσσιων και εσωτερικών πλωτών οδών, καθώς και οδικώς και σιδηροδρομικώς (συμπεριλαμβανομένων των εμπορευμάτων σε ταχυδρομικές αποστολές που μεταφέρονται με τα εν λόγω μέσα μεταφοράς). Η ανάπτυξη της έκδοσης 3 θα λάβει χώρα με τον ακόλουθο τρόπο: πρώτα θα εισαχθούν σταδιακά οι μεταφορείς θαλάσσιων και εσωτερικών πλωτών οδών (βήμα 1), στη συνέχεια οι διαμεταφορείς στις θαλάσσιες μεταφορές και μεταφορές εσωτερικής ναυσιπλοΐας (βήμα 2) και έπειτα οι οδικοί και σιδηροδρομικοί μεταφορείς (βήμα 3).

    Άρθρο 6 παράγραφος 1, άρθρα 16, 46, 47 και 127 έως 132, καθώς και άρθρο 278 παράγραφος 3 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013

    Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών και για τις τρεις εκδόσεις

    = 2ο τρίμηνο 2018

    15.3.2021

    (Έκδοση 1)

    1.10.2021

    (Έκδοση 1)

    1.3.2023 (12)

    (Έκδοση 2)

    2.10.2023

    (Έκδοση 2)

    3.6.2024 (13) (Έκδοση 3)

    Στάδιο 1: 3.6.2024

    Στάδιο 2: 4.12.2024

    Στάδιο 3: 1.4.2025

    Βλ. βήματα 1-3

    Στάδιο 1: 4.12.2024 (το αργότερο)

    Στάδιο 2: 1.4.2025 (το αργότερο)

    Στάδιο 3: 1.9.2025 (το αργότερο)


    (1)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/952/oj).

    (2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/632 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2019, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για την παράταση της μεταβατικής χρήσης μέσων άλλων από τις ηλεκτρονικές τεχνικές επεξεργασίας δεδομένων που προβλέπονται στον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα (ΕΕ L 111 της 25.4.2019, σ. 54, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2019/632/oj).

    (3)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2015/2446 της Επιτροπής, της 28ης Ιουλίου 2015, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά λεπτομερείς κανόνες σχετικούς με ορισμένες από τις διατάξεις του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 343 της 29.12.2015, σ. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2015/2446/oj).

    (4)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2016/341 της Επιτροπής, της 17ης Δεκεμβρίου 2015, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά μεταβατικούς κανόνες για ορισμένες διατάξεις του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα για τις περιπτώσεις που τα σχετικά ηλεκτρονικά συστήματα δεν έχουν τεθεί ακόμη σε λειτουργία, και την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446 της Επιτροπής (ΕΕ L 69 της 15.3.2016, σ. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2016/341/oj).

    (5)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2015/2447 της Επιτροπής, της 24ης Νοεμβρίου 2015, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 343 της 29.12.2015, σ. 558, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2015/2447/oj).

    (6)  Η εν λόγω ημερομηνία έναρξης του χρονικού περιθωρίου εγκατάστασης των ηλεκτρονικών συστημάτων είναι η πρώτη ημερομηνία κατά την οποία τα κράτη μέλη θα θέσουν σε λειτουργία το σύστημα.

    (7)  Η εν λόγω ημερομηνία λήξης του χρονικού περιθωρίου εγκατάστασης των ηλεκτρονικών συστημάτων συμπίπτει με την τελευταία ημερομηνία κατά την οποία το σύστημα θα πρέπει να έχει εγκατασταθεί πλήρως και με την τελευταία ημερομηνία κατά την οποία όλοι οι οικονομικοί φορείς θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει τη μετάβαση· κατά περίπτωση, η ημερομηνία θα καθοριστεί από τα κράτη μέλη και συμπίπτει με την ημερομηνία λήξης της ισχύος της μεταβατικής περιόδου.

    (8)  Έως την ημερομηνία αυτή, η απαίτηση που ορίζεται στο άρθρο 55 παράγραφος 3 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2023/1070 της Επιτροπής πρέπει να εφαρμοστεί στο εθνικό σύστημα εξαγωγών.

    (9)  Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, όσον αφορά τα κράτη μέλη στα οποία απευθύνεται η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2023/237 της Επιτροπής ή, στις περιπτώσεις που εφαρμόζεται το άρθρο 2 παράγραφος 4α του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446 της Επιτροπής, έως την 1η Ιουλίου 2024.

    (10)  Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, όσον αφορά τη γνωστοποίηση άφιξης αεροσκάφους στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης αεροπορικώς, έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, όσον αφορά τη γνωστοποίηση άφιξης θαλασσοπλοούντος πλοίου στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, όσον αφορά τη γνωστοποίηση προσκόμισης και τη διασάφηση προσωρινής εναπόθεσης για εμπορεύματα που μεταφέρονται αεροπορικώς εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, και έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για εμπορεύματα που μεταφέρονται με άλλους τρόπους μεταφοράς εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, σε σχέση με τα κράτη μέλη στα οποία απευθύνονται οι εκτελεστικές αποφάσεις (ΕΕ) 2023/234, 2023/235 και 2023/236 της Επιτροπής.

    (11)  Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, όσον αφορά τα κράτη μέλη στα οποία απευθύνεται η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2023/237 της Επιτροπής ή, στις περιπτώσεις που εφαρμόζεται το άρθρο 2 παράγραφος 4α του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446 της Επιτροπής, έως την 1η Ιουλίου 2024.

    (12)  Έως τις 30 Ιουνίου 2023 όσον αφορά τα κράτη μέλη στα οποία απευθύνεται η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2023/438 της Επιτροπής.

    (13)  Η ημερομηνία αυτή είναι η ημερομηνία εγκατάστασης της πλήρους έκδοσης 3 του ICS2 από όλα τα κράτη μέλη.


    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2023/2879/oj

    ISSN 1977-0669 (electronic edition)


    Top